ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Victor Ponta, despre decizia ICCJ care ar putea duce la închiderea a mii de dosare penale: „Este o catastrofă”

25 October 2022 at 19:52
image

Fostul premier Victor Ponta a declarat, marți, că decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) privind aplicarea hotărârii Curții Constituționale în cazul prescrierii răspunderii penale este o catastrofă. Victor Ponta a spus că adevărata problemă este că procesele s-au lungit atât de mult încât se ajunge la prescripția răspunderii și că vor fi eliberați din închisoare atât cei vinovați, cât și cei nevinovați.

“Cred că după catastrofa de astăzi – pentru că este o catastrofă – scapă și mulți nevinovați, scapă și vinovați. Întâmplător, nu mi se aplică, sunt foarte detașat. Dar prima întrebare corectă și de bun-simț ar fi de ce a durat așa de mult, nu de ce s-a împlinit prescripția. Dacă l-ai prins cu sacul de bani, cu ce o fi, nu zicem într-o zi sau într-o lună, dar în ziua de azi, cu extrase de cont bancar, cu faptul că din hoți îi faci martori protejați, rezolvă în șase luni, într-un an, în doi. Dar vii și te plângi că a venit prescripția după zece ani? Nu ai putea să te uiți de ce a durat 10 ani?”, a spus Ponta, într-o emisiune.

Eu cred că scapă și mulți nevinovați, dar și mulți vinovați”, a mai spus Victor Ponta.

Înalta Curte de Casație și Justiție a adoptat marți o hotărâre de îndrumare referitoare la aplicarea deciziilor CCR din 2018 și 2022 privind prescripția, hotărâre care ar putea duce la încetarea mai multor procese penale în care nu mai funcționează prescripția specială, potrivit mai multor magistrați și avocați.

Potrivit acestora, Înalta Curte a stabilit că nu au existat cauze de întrerupere a cursului prescripției, cel puțin între iunie 2018 (data intrării în vigoare a primei decizii CCR privind prescripția) și mai 2022 (data la care Codul penal a fost amendat prin OUG ca urmare a deciziei CCR privind prescripția din 2022). Instituția prescripției speciale permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe sau citarea persoanei vizate de ancheta penală în calitate de suspect sau inculpat.

Totodată, Înalta Curte a stabilit că lipsa prescripției speciale în perioada 2018-2022 reprezintă lege penală mai favorabilă.

Potrivit avocatei Elenei Udrea, Silvia Uscov, acest lucru ar putea duce la retroactivarea ei până la data intrării în vigoare a noului Cod penal, 1 februarie 2014, ceea ce ar însemna că în perioada februarie 2014 – mai 2022 nu ar fi existat cauze de întrerupere a prescripției, potrivit G4media.ro.

Hotărârea ICCJ ar putea duce la închiderea a mii de dosare

Hotărârea ICCJ și deciziile Curții Constituționale ar putea duce la închiderea a mii de dosare, au precizat magistrații și avocații.

Nu ar conduce însă la revizuirea unor sentințe definitive date până la data primei decizii CCR privind prescripția, din iunie 2018.

Oricum, efectul va fi că toți inculpații anchetați sau judecați care nu au o decizie definitivă, dar și inculpații condamnați după iunie 2018 (data intrării în vigoare a primei decizii CCR privind prescripția) vor solicita instanțelor să le reanalizeze cazurile pentru a verifica dacă a intervenit prescripția ca urmare a noilor reglementări stabilite de CCR și explicate ca interpretare și aplicare de către ICCJ.

Printre beneficiarii deciziei Înaltei Curți se numără Ioana Băsescu și Elena Udrea, potrivit avocatei acestora. Este vorba de dosarul Hidroelectrica și cel privind finanțarea campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu din 2009.

În dosarul privind finanțarea campaniei prezidențiale, Elena Udrea și fiica cea mare a fostului președinte, Ioana Băsescu, au fost condamnate în primă instanță la 8 ani, respectiv 5 ani de închisoare cu executare. De altfel, la termenul din 8 septembrie 2022, completul de la Înalta Curte care judecă acest dosar a amânat dezbaterile până pe 15 decembrie 2022, în așteptarea deciziei ICCJ, care a fost dată în 25 octombrie.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Elena Udrea cere prima permisie din închisoare. Motivul este sărbătorirea aniversării fiicei sale

10 September 2022 at 18:32
image

Elena Udrea cere prima permisie din închisoare pentru a fi alături de fiica sa într-o zi importantă. Alături de avocații săi, Elena Udrea a cerut judecătorilor puțină îngăduință.

După un adevărat circ mediatic și juridic, Elena Udrea a fost adusă de autoritățile bulgare în România.

De la graniță fostul politician era dus direct în penitenciar, de unde, ulterior, Elena Udrea a tot încercat să scape.

Solicitarea vine în pline controverse iscate de un comunicat al Federației Naționale a Sindicatelor din Penitenciare, care o vizează chiar pe Udrea.

Avocata Elenei Udrea cere Ministerului Justiției să facă verificări, după ce în acest comunicat i se transmite Elenei Udrea că nu ar fi trebuit să devină mamă dacă știa că există riscul să ajungă în închisoare, potrivit Antena3.ro.

FSANP: ”Nu trebuia să devină mamă dacă știa că există riscul să ajungă în închisoare.”

”Dacă era atât de interesată de soarta propriului copil, Elena Udrea ar fi trebuit să anticipeze consecințele faptului că statutul de persoană privată de libertate, i-ar pune în dificultate relația cu un eventual copil. În ciuda acestui fapt, Elena Udrea a ales să facă un copil. În acest context, cine este vinovatul pentru apariția unor sincope în dezvoltarea psiho-emoțională a fiicei acesteia? Statul român sau propriile decizii?”, se arată în comunicatul FSANP.

Udrea produce bani și din închisoare

Deși trece prin momente dificile, Elena Udrea se poate mândri că are o afacere profitabilă în ciuda situației actuale.

Stațiunea Boghiș Băi pe care o deține în Sălaj reușește să primească și în acest an sute de turiști români, dar și străini.

Una dintre afacerile Elenei Udrea continuă să funcționeze, deși ea se află în acest moment în spatele gratiilor.

Stațiunea Boghiș Băi pare să fie din ce în ce mai apreciată, deși la începutul lunii aprilie, aceasta intra în faliment din cauza fondurilor insuficiente, vara aceasta turiștii nu s-au abținut să nu-și facă apariția în stațiunea Elenei Udrea.

articolul original.

Liviu Dragnea: În detenție mi-au fost călcate în picioare multe drepturi, dar nu am fost nici bătut, nici violat

5 August 2022 at 06:01
dragnea

Fostul lider al PSD, Liviu Dragnea îl amenință cu o acțiune în justiție pe jurnalistul Victor Ciutacu. Fostul lider PSD sustine ca informațiile apărute în spațiul public, în care s-a spus că a fost victima unor abuzuri în închisoare, nu sunt reale si nu a fost nici violat și nici bătut de alți deținuți în pușcărie.

”Dorința patologică de senzațional și foamea de rating a pseudo-jurnaliștilor de la România TV a atins cote alarmante astăzi. Cu o plăcere diabolică cum rar mi-a fost dat să văd până acum în presă, obedienții mogulilor de proveniență securistică au lansat o serie de minciuni referitoare la perioada mea de detenție, fără a schița vreun gest elementar de a verifica cele transmise. În detenție mi-au fost călcate în picioare multe drepturi, dar nu am fost nici bătut, nici violat. Știu de ce o faceți! Și mai știu și cine vă comandă să publicați asemenea minciuni despre mine! Vă transmit vouă și stăpânilor voștri că vă voi târî în instanțe până când vă veți sătura să inventați tot felul de inepții despre propria-mi persoană”, a scris Liviu Dragnea, joi, pe Facebook.

articolul original.
  • There are no more articles
❌