ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Cadoul otrăvit

28 September 2022 at 04:20

Lui Dan, carele ne-a fost preafericit prefect dar a lăsat bănoasa vrabie din mână pentru și mai bănoasa cioară șparlamentară de la Bucale, i-a venit mintea cea de pe urmă. Astfel el a mugetat în gura mare că de când a venit partidul din care are onoarea să facă parte, pesedeneleul, la putere, adică anul trecut, s-a urgentat lucrul la autostrada Moldovei. Chestiunea asta nu s-a petrecut pre vremea când el prefecțea din partea pesedeului, pencă altfel cu ce s-ar mai fi lăudat în prezent? Dreptu-i? Ba chiar strâmb de drept, parol.

articolul original.

Despre un mare patron pe spinarea ieşenilor şi despre un parteneriat de pomină la Consiliul Judeţean

27 September 2022 at 23:50

Iată în poza de mai jos figura unui individ pe care istoria locală îl va reţine în postura de mare strateg şi patron de echipă de handbal feminin, stimaţi telespecatori. 

Da, aşa este, v-aţi prins, este vorba de consilierul local Mihai Gravril, de la partidoi, o prezenţă care aminteşte de un alt consilier local, anume de numitul Mitică Ungureanu, figură exotică a politichiei locale de prin anii nouăzeci ai secolului trecut.

De ce spunem oare asta despre un personaj aşa de degrabă săritor şi ajutător într-ale sportului? Pentru că nimeni nu-i cere să facă ceea ce face în fotografie, de exemplu, adică să pună la cale planuri de joc şi şi strategii de atac.

Mai mult, nu are nici o calitate oficială ca să se împăuneze cu o asemenea poziţie de strateg. Deunăzi, aşa cum am mai consemnat la gazetă, întreaga echipă de fete îi cânta “La mulţi ani!” de ziua sa, strigând “patronul să trăiască”, în condiţiile în care el este tot atât de patron ca fiecare locuitor al Iaşului, echipa fiind sub tutela consiliului local. În fine, râsul de mânz al împricinatului şi înfoiala în pene au un ridicol care se cere spus, dar, iată, colegii săi tac mâlc.

Multe anomalii s-au mai văzut pe la consiliul local şi la primărie, unde studiile şi priceperea într-ale administraţiei sunt înlocuite de talentul politic şi cumătreala locului, dar să se ajungă şi în domeniul sportului cu aşa ceva părea de neconceput. Exact ca pe vremea lui Mitică, mai sus pomenitul, care înfiinţase un partid al sportivilor şi susţinătorilor, se autodeclarase “Miss Sport”, îşi pusese o esarfa în diagonală şi merge ca un cocoş cloncănind după puicuţe. Bravos, meştere, bravos partidoi!

Tabla lui Alexe şi castelele familiei Sturdza

Cascadorii râsului la şedinţa de deunăzi a Consiliului Judeţean. Mai întâi, cică preşedintele Alexe a confundat castelul de la Miclăuşeni al familiei Sturdza cu cel de la Miroslava. În timp ce primul se află în administrarea Mitropoliei, al doilea trebuie să intre în grija CJ, pentru reparaţii.

Ce-i drept, asta de la Miroslava este mai mic şi mai puţin cunoscut, dar greşala este impardonabilă, mai ales că intrarea în grija CJ presupune reabilitarea acestuia, inclusiv a acoperişului de tablă.

La aceeaşi şedinţă, vicepreşedintele Dangă s-a dat în stambă anunţând un parteneriat istoric între Primăria Iaşi şi Consiliul Judeţean pentru organizarea evenimentului “Iaşul deschis diasporei”. Iată cât de uşor se foloseşte cuvântul istoric în ziua de azi, încât o banală manifestare capătă un asemenea apelativ.

Trebuie de aceea salutată replica rapidă a consilierului Etienne Ignat, care le-a spus că parteneriatul istoric între cele instituţii este cel de natură penală, cu referire la dosarele primarului Chirica şi a preşedintelui Alexe. Touche, Etienne, touche!

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

articolul original.

Barosani ieşeni dependenţi de păcănenele. Toacă zeci de mii de lei pe noapte

23 September 2022 at 23:50

Ehehe, băbăeţ şi bă fetiţe, apăi dacă voi credeaţi că boala asta a păcănelelor sau altor jocuri de noroc e doar una de tinerei duşi de-acasă sau cu floricele de porumb în căpăţână, apăi să ştiţi că treburile nu stau chiar aşa. 

Trecem peste cazul deja notoriu, cel al advocatului Flasoff, care toca şi 200.000 de coco pe seară dacă se enerva, cum a fost la Bucureşti când a băgat mâna adânc în bugetul Odăii de Comerciu. Că omul a făcut pârnaia aferentă, deci să spunem că s-a lecuit (deşi unii zic că nu, în fine). pe azi avem marfă praspătă, de ieşeni care au patima asta de ani de zileşi nu se pot abţine chiar dacă totul s-a scumpit, mai ales în zona materialelor de construcţii şi imobiliarelor.

Cică cei doi buni amici ieşeni de cluburi, gagicăreală şi alte prize, oameni din trupa băieţilor de la cumătria lui Peni Hill, de altfel buni amici cu acesta când e vorba de autorizări şi afaceri imobiliare pe picior mare, au bine înşurubat viţiul ăsta al păcănelelor sau altor jocuri palpitante. Iar cei care au mai asistat prin preajmă zic ca băieţii, Popoliţă şi Culiniţă pre numele lor de piaţă, zic că oamenii toacă lejer câte 30.000 de lei pe seară.

Mda, vedeţi cum vine chestiunea: ei tot nişte agenţi de vânzări ce au dat lovitura au rămas acolo în străfunduri... O fi bine, o fi rău?

Iaca ce bază solidă pentru o prietenie trainică în politichie!

No, haidaţi acuma să schimbăm olecuţă registrul, stimaţi telespectatori, şi să trecem la zona aia în care politichia se împleteşte armonios cu sexualitatea. Că doar e uichend azi, nu-i aşa? Ei bine, iată explicaţiunea pentru care credem noi că cel mai bun amic din politichie al fostului premare Nichita, cel doborât de amantă, a fost Liviu Dragnea, dragi cetitori! Oamenii chiar aveau subiecte comune de discutat, ce naiba.

Iată ce discuţii avea avea Liviuţ al nostru, când era numărul 3 în stat, dar probabil cel mai puternic din politichia românească atunci, în timp ce stătea la masă la Belgrad cu preşedintele Serbiei şi cu premierul Macedoniei!

Plictisit de discuţiile interlocutorilor, dar probabil neştiind că e interceptat de servicii deja, care au răsuflat zilele astea în presa bulevardieră din capitală, Liviuţ a contactat-o pe Suzi, cea mai bună prietenă a noii şi tinerei sale soţii, Irina. Discuţie plecată de la o poză pusă de demoazelă pe Facebook:

«– Ce tare eşti în poza asta!!!, spune Liviu.

Suzi îi trimite o îmbrăţişare.

 E incredibil în ce fel te maturizezi! Incredibil!!! spune Liviu.

– Haha, aşa eram, dar nu existau ochi pentru mine, îi răspunde Suzi, râzând.

– E posibil, spune Liviu.

Suzi râde. Îi trimite trei hohote de râs lui Liviu.

– Cum e acolo?

 E frig, chiar frig.

– Şi aici e răcoare :), faţă de zilele trecute, spune Suzi.

– Da? Aici sunt 18 grade, chiar frig. Sunt cu preşedintele Serbiei şi premierul Macedoniei la o terasă şi cam tremur. |ştia, ai dracu’, sunt îmbrăcaţi bine.

Suzi râde…

– Şi de-abia a început masa, spune Liviu.

– Cam naşpa.

– Găsesc eu o soluţie.

– Mai ales că poate te întorci cu o răceală, că de obicei aşa se întâmplă, mimează Suzi grija.

 Sper să nu.

– Păi, poate iei ceva când ajungi în cameră, Parasinus, ceva, că ştiu că ai.:))

– Acum n-am. Dar fac un duş fierbinte.

– Sigur poate cineva să cumpere.

– Ar fi o idee. Vorbesc cu ăştia să trimită pe cineva.

– Ar fi cel mai bine.

 Da, le-am zis acum.

După o pauză:

 Mă enervează poza ta de profil, spune Liviu.

– De ce?, întreabă Suzi, cu un hohot de râs.

– Mă urcă pe pereţi şi nu mai sunt atent la ăştia. Mă gândesc numai la prostii.

– Doar de la atât? Pot mai mult, spune provocator Suzi…

– Cred că poţi mai mult. Să-mi arăţi.

Suzi îi trimite două poze.

– Bunăciune, replică Liviu.

– Data trecută, după mulţi ani, am avut prima discuţie serioasă cu tine. Şi chiar ai o gândire profundă şi matură, îi mai spune Liviu.»

Mno, asta aşa, ca să vedeţi cam ce oameni ne-au condus. Oare ’ceştilalţii or fi mai breji?

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

articolul original.

Habarnagiu face spălătorie bara-bara, prin interpuşi. Iaca afacerea la cheie!

22 September 2022 at 23:50

Oare de ce or fi având foştii noştri demnitari mici şi mari chestiunea asta în sânge: când scot mălaiul de la ciorap, să lucreze cu interpuşi? 

Avem noi o bănuială, ceva cu procurori în coadă, dar o mai lăsăm pentru documentat. deocamdată haideţi să vă spunem ultimul pont care a venit cu poşta de dimineaţă. Cică fostul vice Habarnagiu vrea s-o pună de-o spălătorie auto, după cum v-am mai spus noi aicea acuma ceva vreme.

Ei bine, pe astăzi avem şi ceva detalii picante. Locul acesteia este undeva pe C.A. Rosetti, cu pârâul Cacaina în coaste (atenţie mare la Mediu, că a mai păţit-o un bisnisman, ştiţi voi care!), numai că întârzie cam mult autorizarea de la premărie, unde în ciuda sforilor pe care Habarnagiu le tot trage, şefilor de acolo le e frică de Bau-bau şi se cam codesc să semneze.

Dar altceva voiam noi să vă spunem: cică iniţial afacerea era făcută prin interpusul lui văr, un dezvoltator făcut tot de el om, Măzăriche parcă-i zice, care însă s-a cam dat la fund cu tot cu firma Juzz, din cauză că a luat bani de oameni pentru apartamente şi nu a mai putut ridica nimic, de când văru’ a plecat din funcţie. Aşa că a trebuit s-o tulească şi el din zonă.

Ca urmare, Habarnagiu i-a băgat în afacere pe cumătrii lui, soţii Chelariu, cu care speră acum să repornească bisnizul. Atenţie însă mare la avize, dragilor! Că amenzile pleacă de la 10.000 în sus. Ca să nu mai spunem de aromele penale. Aşa că luaţi cu ardei iute, vă rugăm!

Hopa: care-i al nostru?

Faină tare pozuţa asta, stimaţi telespectatori! A fost pusă pe Facebook de şeful liberalilor ieşeni, care a fost în SUA la fratele lui geamăn ambasador acolo, după o întâlnire oficială la nivel de ministere. În fine, cu ocazia asta am aflat că multă lume nu ştia că cei doi îs doi. Şi doi: am aflat şi despre noi că nu putem să-l deosebim pe al nostru de al americanilor.

No, spuneţi şi voi: care-i ăla?

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

articolul original.

Cum influențează „copilăria” stelelor evoluția lor?

22 September 2022 at 14:00
image

Procesul de formare a stelelor este deosebit de complex și dificil de cartografiat în modelele teoretice. Una dintre puținele modalități de a afla mai multe despre formarea, structura sau vârsta stelelor este observarea oscilațiilor acestora.

„Comparabil cu explorarea interiorului Pământului cu ajutorul seismologiei, putem face afirmații despre structura lor internă și, prin urmare, și pe baza oscilațiilor lor”, spune Konstanze Zwintz, care conduce grupul de cercetare din cadrul Institutului de Astrofizică și Fizică a Particulelor de la Universitatea din Innsbruck.

Studiul oscilațiilor stelare a evoluat semnificativ în ultimii ani, deoarece posibilitățile de observare precisă prin intermediul telescoapelor din spațiu, cum ar fi TESS, Kepler și James Webb, s-au îmbunătățit pe mai multe planuri. Aceste progrese aruncă acum, de asemenea, o nouă lumină asupra unor teorii vechi de zeci de ani privind evoluția stelară, scrie EurekAlert.

Stelele sunt numite ,,copii” atâta timp cât nu ard încă hidrogenul în heliu în miezul lor. După aprindere, ele devin adulte și trec pe secvența principală.

Procesul de formare a stelelor este deosebit de complex

„Cercetările privind stelele s-au concentrat până acum în principal asupra stelelor adulte – cum ar fi Soarele nostru”, spune Thomas Steindl, membru al grupului de cercetare al lui Konstanze Zwintz și autor principal al studiului, publicat în Nature.

„Chiar dacă sună contraintuitiv la prima vedere, până acum s-a acordat puțină atenție evoluției etapei pre-secvență principală, deoarece faza este foarte turbulentă și dificil de modelat. Doar progresele tehnologice din ultimii ani ne permit să privim mai îndeaproape la copilăria stelelor – și, prin urmare, la acel moment în care hidrogenul în heliu.”

În studiul lor actual, cei doi cercetători din Innsbruck prezintă acum un model care poate fi folosit pentru a descrie în mod realist primele faze ale vieții unei stele cu mult înainte ca acestea să devină adulte.

„Copilăria” are o influență asupra pulsațiilor ulterioare ale stelei

Inspirat de un discurs ținut de astronomul Eduard Vorobyov de la Universitatea din Viena la o reuniune din 2019, Thomas Steindl a petrecut luni de zile pentru a perfecționa metoda de utilizare a acestui cod de evoluție stelară pentru a recrea faza haotică a formării timpurii a stelelor și apoi pentru a prezice oscilațiile specifice ale acestora.

,,Datele noastre arată că stelele din etapa pre-secvența principală au un curs foarte haotic în evoluția lor. În ciuda complexității sale, putem acum să-l folosim în noul nostru model teoretic”. a declarat Steindl.

Astfel, astronomul arată că modul în care se formează steaua are un impact asupra comportamentului oscilațiilor chiar și după aprinderea fuziunii nucleare pe secvența principală.

,,Copilăria are o influență asupra pulsațiilor ulterioare ale stelei. Acest lucru pare foarte simplu, dar a fost puternic pus la îndoială. Teoria clasică presupunea că timpul de dinaintea aprinderii este pur și simplu irelevant. Acest lucru nu este adevărat: Comparabil cu un instrument muzical, chiar și diferențele subtile în compoziție duc la schimbări semnificative ale tonului. Astfel, modelele noastre moderne descriu mai bine„, au concluzionat cercetătorii.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Nici o zi fără o șădință Photo

22 September 2022 at 04:20

Numai ca să se tragă unul pe altul, pesedeneliștii au început să îmble în gașcă. Așa se face că Doinița, președințița cejeului, l-a luat pe Marius – Costică, ministrelul șuncii, și pre alți înalți dar și mai mici demnitari și-a făcut alai ca să se pozeze la șpital. Acolo s-au holbat la o sculă proaspăt sosită, un aparat cu raze, nedumeriți că nu e nici o panglică pe care s-o reteze. P®ostacul cărat de Doinița la eveniment a copiat sârguincios și a pus pe feisbuc în gura d-nei care și-ar fi împleticit limba dacă ar fi încercat să zâcă ce-a scris ăla. Uite d-aia-s bune pozele: fac cât o mie de cuvinte și nici nu ți se usucă gura.

Articolul precedent
Articolul următorDe băut
articolul original.

IAA Transportation: Bosch intenționează să crească în continuare cu sisteme de propulsie neutre din punct de vedere climatic

20 September 2022 at 02:04Gamă completă de soluții de sisteme de propulsie
pentru vehicule comerciale

Heyn, membru al consiliului de administrație Bosch: „Acțiunea climatică mută
transportul de marfă în direcții mai diverse.”

Bosch generează un sfert din veniturile din vânzări în sectorul său de afaceri
Soluții de mobilitate din tehnologia pentru vehicule comerciale.

Portofoliul Bosch de sisteme de propulsie pentru vehicule comerciale include
sisteme de propulsie diesel, electrice cu baterii și pile de combustie, precum
și motoare cu hidrogen.

Stuttgart/ Hanovra, Germania De la acțiunile climatice și presiunea costurilor
până la penuria de șoferi, industria globală de transport și logistică se confruntă
cu provocări enorme. Bosch oferă soluții adecvate pentru a face față acestor
provocări. Pe măsură ce se îndreaptă spre obiectivul transportului de mărfuri
neutru din punct de vedere climatic, compania de tehnologie își extinde în mod
constant portofoliul de sisteme de propulsie. Pe lângă sistemele de propulsie
diesel care vor continua să joace un rol vital în vehiculele comerciale pentru o
vreme, Bosch oferă și sisteme de propulsie cu baterii electrice și cu pile de
combustie. Compania a încorporat acum o altă opțiune, motorul cu hidrogen,
pentru a umple golul în sistemele de propulsie alternative, în special pentru
vehiculele grele de construcții și mașinile agricole. „Acțiunea climatică mută
transportul de marfă în direcții mai diverse. Ne așteptăm ca sistemele de
propulsie alternative să ducă la creșterea majoră a afacerii noastre pe parcursul
deceniului”, a declarat Dr. Markus Heyn, membru al consiliului de administrație
Bosch și președinte al sectorului de afaceri Soluții de mobilitate, la IAA
Transportation de la Hanovra din acest an. Întro lume plină de incertitudini,
vânzările din sectorul de afaceri Soluții de mobilitate al Bosch au crescut cu 6
procente până în acest moment, după ajustarea efectelor cursului de schimb.
Bosch generează un sfert din veniturile sale din vânzări din tehnologia
vehiculelor comerciale, de la camionete la camioane de 40 de tone. Pe lângă
sistemele de propulsie, ceilalți piloni ai afacerii Bosch în domeniul vehiculelor
comerciale sunt sistemele de asistență pentru șofer și conectivitatea.

Bosch aduce energie nouă sistemelor de propulsie ale vehiculelor
comerciale

Conform previziunilor Bosch, peste 80 de procente din toate camioanele cu o
greutate de șase tone metrice sau mai mult vor fi încă alimentate cu motorină în
2025. Diversitatea sistemelor de propulsie va crește ulterior și, până în 2035,
jumătate din toate vehiculele comerciale noi vor fi electrice, alimentate fie de la
baterie, fie cu hidrogen. „O abordare neutră din punct de vedere tehnologic este
deosebit de utilă la vehiculele comerciale. În funcție de aplicație, va exista mai
mult de o opțiune neutră din punct de vedere climatic pentru sistemul de
propulsie al camionului”, a spus Heyn. La Bosch, 3.400 de ingineri lucrează la
sistemul de propulsie al viitorului pentru camioane. Nicio altă companie nu oferă
atât de multe opțiuni de electromobilitate ca Bosch: de la biciclete electrice la
mașini de construcții și de la cipuri cu carbură de siliciu la module complete de
conducere. Această strategie dă roade: Bosch are deja 30 de comenzi majore de
la producători pentru sisteme de propulsie electrice cu baterii. Bosch are, de
asemenea, planuri mari pentru pila de combustie. Până în 2025, compania își
propune să aibă peste 40.000 de sisteme cu pile de combustie Bosch pe drum.
Pentru a sprijini acest obiectiv, Bosch produce, de asemenea, stivele și își
stabilește capacități de producție globale aproape de clienții săi, în special la
fabricile sale din Anderson (SUA), Wuxi (China) și Bamberg (Germania). Pilele
de combustie nu sunt singura modalitate de a alimenta camioanele folosind
hidrogen; mai sunt și motoare H2. Bosch dezvoltă unitățile de control și
tehnologia de injecție necesare acestor motoare și a achiziționat deja un proiect
major în India.

Bosch învață camioanele să conducă

Bosch este în elementul său nu numai în domeniul hardware, ci și în software.
Jumătate din asociații de cercetare și dezvoltare din sectorul de afaceri Soluții de
mobilitate sunt ingineri de software. Printre altele, acest fapt promovează
dezvoltarea conducerii automatizate. Bosch are 1.100 de ingineri care lucrează
la acest subiect și furnizează software, senzori, computere pentru vehicule și
dispozitive de acționare dintro singură sursă. „Conducerea automatizată apare,
în parte, din cauza penuriei acute de șoferi. Și nicăieri conducerea automatizată
nu are mai mult sens economic decât în vehiculele comerciale”, a spus Heyn. În
Europa, există deja un deficit de 400.000 de șoferi. Bosch își propune să
implementeze operarea fără șofer pe autostrăzi până la sfârșitul deceniului. În
2025, un computer de vehicul care permite datelor senzorilor să fie prelucrate în
timp real va intra în producție pe scară largă la un producător european de
camioane. Tehnologia Bosch va face arhitectura electronică a viitoarelor vehicule
comerciale mult mai puternică, oferind astfel baza pentru camionul definit de
software. Pe drumul către conducerea automatizată, compania face afaceri bune
cu sistemele de asistență pentru șofer. Cel mai bun exemplu
: senzori radar
pentru acoperirea unghiului mort. Această p
iața va crește cu 40 la sută în
următorii câțiva ani, Bosch cu aproape 60 la sută. Eforturile companiei sunt
conduse aici de diverși factori, inclusiv de cerințele legale pentru prevenirea
accidentelor rutiere cu vehicule comerciale. De exemplu, funcția de asistent de
viraj va fi o caracteristică obligatorie în Europa din 2024.

Bosch se pregătește să lanseze platforma de logistică

În activitatea sa privind viitorul transportului de mărfuri, Bosch privește și dincolo
de capotă. Bosch șia unit forțele cu furnizorul american de cloud, Amazon Web
Services (AWS), pentru a opera o platformă software care reunească nu
numai propriile servicii de logistică, ci și servicii ale terților. Integrarea acestor
soluții crește eficiența. În loc să folosească multitudinea de soluții independente
oferite în prezent, companiile de logistică și expeditorii de marfă din întreaga
lume vor avea acces rapid și facil la servicii digitale dintro singură sursă. „Ne
vom lansa platforma de logistică în India în următoarele câteva săptămâni, iar
apoi în Europa și SUA la începutul anului viitor”, a spus Heyn. Un exemplu de
servicii Bosch pentru industria de transport și logistică este monitorizarea
logisticii. Centrele de servicii Bosch monitorizează starea bunurilor critice sau
chiar vitale din punct de vedere medical între 30.000 și 40.000 de camioane
anual. În timpul pandemiei de coronavirus, Bosch a preluat și monitorizarea
transporturilor de vaccinuri. Există, de asemenea, o cerere mare pentru parcarea
securizată a camioanelor, un serviciu care poate fi folosit pentru rezervarea
locurilor de parcare pentru camioane. Bosch oferă deja 100 de zone adecvate
dea lungul autostrăzilor în unsprezece țări europene. Rezervările sau triplat
doar în 2021. De asemenea, Bosch își extinde portofoliul de servicii pentru a
include o soluție de modernizare pentru sistemul de acces fără cheie pentru
vehicule comerciale, care va fi lansat în 2023.

BOSCH LA IAA TRANSPORTATION 2022

Grupuri de dezbatere cu experții Bosch la Conferința IAA:

Marți, 20 septembrie, 14:15 – 15:15 CEST în Forumul de Industrie:
Prezentare: „Cum să gestionăm provocările operaționale ale flotelor de
vehicule electrice comerciale din mai multe mărci” de Michael Köhler,
Senior Vice President Business Unit Battery la Robert Bosch GmbH

Marți, 20 septembrie, 17:30 17:45 CEST pe Scena Principală:
Discurs: „Soluții de sisteme de propulsie pentru transportul viitor” de
Jürgen Häusser, Vice President Product Management Commercial Vehicle
& OffRoad la Robert Bosch GmbH

articolul original.

De ce l-a blocat Mark Zuckerberg pe consilierul Turtoi de la partidoi

19 September 2022 at 23:50
image

Liniştea zilelor din weekendul care tocmai a trecut a fost tulburată de două evenimente cu înaltă încărcătură sentimentală. 

Mai întâi au fost ploile mohorâte de toamnă, care îndeamnă la melancolie, dacă nu chiar la mai mult, la o stare de dispoziţie cu anxietate şi cu părere de rău că trece vara, că gata, s-a dus.

Al doilea eveniment este anunţul înaltului consilier ieşean pe lângă ministrul Transporturilor, domnul Turtoi, cum că a fost restricţionat de Facebook. Vestea că Mark Zuckerberg are ceva de împărţit cu demnitarul din târgul nostru este de natură să îngrijoreze societatea civilă ieşeană.

De aceea am urmărit cu atenţie reacţiile acesteia şi am tras câteva concluzii interesante. Mai întâi, pe forumurile organizaţiilor de profil s-a ridicat întrebarea dacă într-adevăr consilierul cu pricina a fost restricţionat de Facebook şi dacă nu cumva este doar o minciunică menită să-i crească vizibilitatea domnului în cauză, dat fiind şi faptul că el a cerut ca o postare de a sa, chipurile restricţionată, să fie share-uită de mulţimea de amici căreia i s-a adresat. “E în căutare de senzaţional, în lipsă de idei”, s-a spus pe ici sau colea, iar unii nu s-au sfiit să catalogheze postarea ca atare drept o minciună gogonată.

A doua abordare a fost mirarea sinceră, spusă de diverşi preopinenţi, asupra conţinutului postării, mai precis faptul că asociaţia pe care o reprezintă ar fi singura care luptă pentru autostrada A8, în condiţiile în care este la îndemâna oricui să verifice adevărul acesteia şi să constate că mai sunt cel puţin două asociaţii care au acelaşi scop, iar una dintre acestea este mai veche decât cea a domnului Turtoi. Aşadar, oare ce a vrut să spună cu aceasta, şi, dacă nu-i adevărată afirmaţia, atunci câtă încredere să mai avem în cealaltă, cu Facebook-ul?

Interes cu schepsis la primărie?

Dar ceea ce a uluit o ţară întreagă a fost atacul consilierului la primarul Mihai Chirica, virulenţa acestuia, în condiţiile în care, se ştie, nu acesta este punctul forte al său. O explicaţie la îndemână ar fi aceea că domnul consilier simte nevoia să se poziţioneze politic, deoarece, aşa cum se ştie, dar nu se recunoaşte, el a trecut demult din zona activismului civic în aceea a activismului politic, mai nou găsindu-şi adăpost la partidoi.

În această conjunctură, face sens ieşirea sa împotriva primarului Chirica cu zvonurile privind o apropiere a acestuia din urmă de partidoi, în încercare de a reveni la partidul care l-a lansat. Face sens în sensul că nu face sens şi că partidoiul dă un semnal prin intermediul consilierului ca să alunge zvonul.

Ce face însă sens este ideea că pe la partidoi se discută într-un cerc extrem de restrâns ideea de a-l folosi pe consilierul Turtoi pe postura de candidat la primărie, el adăugându-se astfel unei liste cu alţi doi pretendenţi. Iată, prin urmare, care sunt interesele lui Mark Zuckerberg la noi în târg, anume acelea de a băga zâzanie şi sminteală în societatea civilă, iar asta chiar înainte de sărbătoarea Sfintei Cuvioase. Păcat, păcat, de american, cădea-i-ar Facebook-ul în ocean!

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

articolul original.

Mai bine mai târziu, că poate nu mai trebuie

17 September 2022 at 04:10

La liceul din Ștefănești, cum care, ăla unde niște copii tot se plâng că au fost abuzați sexual de un profesor, trimite poliția reprezentanți să discute cu copiii. Nu despre anchetă, aia nu cre’ că se mai face, ci să îi învețe polițiștii pe copii cum să nu cadă în capcana abuzatorilor sexuali. Adică nu îi bagă pe ăia în bulău, dar le face viața grea, îi învață pe copii cum să reziste. Și uite așa se mai rezolvă o problemă gravă pentru elevii din Botoșani. Poate s-a gândit poliția că abuzatorii ăia or să stea pe uscat o vreme, după care fug din țară, cine știe, orice e posibil.

articolul original.

Încă un şef mare dus cu băieţii: Costel Alexe se roagă pe Muntele Sfânt. Oare la ce?

15 September 2022 at 23:50

Iacătă, iubiţi dreptcredincioşi, căci, după vizita la Muntele Sfânt, Athos, din primăvară-vară a premarelui Mihai Chirica, unde gurile rele bârfesc că s-ar fi rugat să-l lase mai moale unele organe, un alt personagiu notoriu al Iaşului s-a dus pe acolo, bănuim căci cu aceeaşi treabă. 

Da, după cum v-aţi dat seama, el e cel din mijloc, în fotografie: domn şef de judeţ Costel Alexe, aflat într-o excursie spre Muntele Sfânt, alături de un vechi amic liberal, pe care din ce ne amintim l-a făcut la un moment dat şi secretar de stat, când era domn Costel mai pe cai mari la Bucureşti: păşcăneanul Lucian Rusu, în prim plan.

La ce s-a rugat domn Costel acolo? Păi, şi voi acuma... Dară, na, unii amici zic că s-ar fi rugat ca să meargă mai repede dosarele pe care le are, aşa încât să ştie o treabă în legătură cu candidatura viitoare la Cejeu: merge sau nu merge. Căci, din ce am auzit dinspre Bucureşti, cică de la vârful partidului i s-ar fi transmis foarte clar: nu mai poate fi candidat al lor dacă nu vine cu sentinţă de achitare, fie ea şi în primă instanţă. Ceea ce, hm: noi am zice că e cam cu două tăişuri. Dar, în fine: treaba lor...

O mare bombiţă ticăie la partidoi

Apropo de amicul Mihăiţă, prin cotloanele politichiei de Bahlui se şuşoteşte în ultima vreme căci nea Măricel ar trage unele sfori şi curmeie pe la Bucureşti, dar şi pe la Roznovanu, ca actualul premare să se întoarcă înapoi la partidoi, ca să fie în 2024 candidatul lor de premare. Asta pentru că la vârful PNL ar fi cam clar: nu-l mai susţin pe Mihăiţă încă o dată.

Vă daţi seama ce mare scandal ar ieşi in coaliţia locală dacă se bate palma cu nea Măricel? În fine, despre asta om discuta cu altă ocazie. Acuma să vă mai spunem doar că Ciolacu, zice-se, nu ar fi spus DA la ideea asta, dar nici nu a zis BA. Să fie de bine, să fie de rău? La soarta lui Vladimir Putin ne refeream, adicătelea...

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

articolul original.

Încă o piedică în calea uitării

15 September 2022 at 04:25

Mai țineți minte un cetățean pe nume Dragnea? Ăla cu cu mustață și dinții stricați, care a intrat la bulău imediat după ce Doinița, președinta de la cejeu, l-a rugat frumos să ne fie președinte. După e perioadă de uitare în bulău, l-a părăsit gagica, dar nu și pretenul Codrin, fost pesedist vajnic, cu care și-a făcut partid, în care a intrat imediat deputatul chinezu, ex-preșul de la cejeu Costică și alții. Problema e că Dragnea s-a certat și cu Codrin, care l-a părăsit și el. Drept pentru care deputatul chinezu, ex preșul Costică și alții a părăsit și ei partidul lui Codrin. Așa că a rămas acu sediul gol la Botșeni, sunt numa o mulțime de poze cu Dracnea cum zâmbește galeș, plus chiria de plătit. Ni se duc dracu patrioții, asta e.

articolul original.

O bilă albă pentru fostul senator Ion Solcanu, căruia multă vreme i s-a mai spus şi Cucioc

13 September 2022 at 23:50
image

Deunăzi a fost prin târgul nostru un onorabil politician de Bucovina, pupil de-al lui lui Flutur, dar mai vechi decât acesta în politichie, primar de târg de acolo, băiet simpatic, pus pe şotii, după cum fac politicienii de astăzi, care, neavând ce să livreze populaţiei, se scălâmbăie pentru distracţie. Dar omul nu sărea calul, doar făcea curaj, spunând în schimb din doctrina oficială a  Fluturelului. 

După cum se spune, este tipul acela care tuşeşte atunci când îşi aude şeful dregându-şi glasul. Deci stimabilul domn a spus că Suceava stă cu ochii ca pe butelie pe autostrada care vine de la Bucale spre Moldova, pe motiv că a mai păţit-o odată, pe vremea senatorului Cucioc.

Spune insul că în anii ’90, când partidoiul a dat ceva bani de drumuri, a pus o sumă la bătaie pentru modernizarea E85, care trebuia să meargă din capitală până la Siret, dar senatorul ieşean a deturnat banii, adică i-a cotit de la Roman spre Iaşi şi aşa se face că avem acum drumul care scurtează traseul până la Iaşi lărgit şi primenit. Se spune că la vremea aia a fost ceartă în partidoiul mare, iar Suceava a fost tare supărată, motiv pentru care plăteşte poliţe şi acum târgului nostru. Noi, ce să zicem, iată că iese la iveală şi o faptă bună a senatorului Cucioc, chiar dacă, la vremea respectivă, cine ştie pentru ce motiv o fi fost înfăptuită.

Se cuvine să-i dăm, aşadar, o bilă albă, pe care să o pună în sufragerie, pe şemineu, ca să se joace nepoţii cu ea, iar din când în când să o scuture la ureche, apoi să o pună sub pernă, ca să-i ţină de urât în drumul care i-a mai rămas, pe urmele bătrânului Iliescu!

Fără bilă pentru deputatul Mobre

Dacă i-am dat o bilă albă senatorului Solcanu, ne şi aşteptăm ca mâine dimineaţă să vină la redacţie fostul deputat Mobre, ca să ceară şi el una, pretextând că are realizări mai mari decât Cucioc, cum ar fi, de-un par egzamplu, integrarea României în NATO, el fiind un dealer politic care a pus la cale evenimentul, aşa cum nu mai pregetă să se laude prin târg.

“Tataie, nu mai sunt bile, mergi acasă!”, îi vom spune noi, ceea ce vărugăm şi pe dumneavoastră să-i spuneţi, să nu mai bată drumul până aici, el fiind de altfel ocupat tare, cine ştie pe ce stradă, sau în ce sat, pentru că din luna iunie 2008, când s-a înscris la alegerile pentru şefia Consiliului Judeţean, el tot o ţine într-o campanie electorală, nebăgând de seamă că alegerile au trecut între timp, ba chiar de atunci s-au mai ţinut alte trei rânduri. Sfântă naivitate!

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

articolul original.

Cine are parcarea mare

10 September 2022 at 04:20

Verginel, primarele de la Miai Eminescu zice că a făcut cea mai mare parcare din mediul rural din județ, dacă nu cumva din țară. Cum tocmai făcuse și o cruce mare pe un deal, plus că are și o condamnare mare, cel puțin până îi vine rândul pretenului și ex-împăratului Florin, rezultă că poate fi ales voievod peste meleagurile astea. Întrebarea e, când plouă, apa din parcare se varsă în iazul ăla? Sau acolo numai apa de la rajapa se varsă?

Articolul precedent
Articolul următorGânduri
articolul original.

Ghici care e cel mai alintat căţeluş de derector ieşean? Da, pe banii noştri

9 September 2022 at 23:50
image

Pentru că azi e uichend deja, iar anul vniversitar încă nu a început, haideţi să începem cu una mai lejeră. 

De-un par egzamplu, una despre căţei, nu despre oameni. Aşadar, voi ştiţi ce a făcut căţeluşul famigliei şefului ăl mare de la Rajaful de apă cât timp stăpânii au fost plecaţi în concediu pe tărâmuri exotice, nu demult?

Ei bine, cică nu a dus-o deloc rău la vila din buricul târgului, căci zi de zi şoferul lui dom’ derector era prezent acolo la locaţie, tot cu maşina aia scumpă şi roşie a şefului, ca să dea păpică alintăturii şi s-o scoată la plimbare în fiece dimineaţă. Ei, vedeţi ce frumos gest? Brava! Ei, şi voi acuma: ce dacă alintătura nu e şi ea contribuabil?

Ce promisiuni are traseistul noxelor de la Iaşi?

Şi dacă tot veni vorba de alintături, haideţi să vă spunem două vorbeşi despre unii dintr-ăia care visează înspre aşa ceva cu ochii deschişi, pe la nunţi în celălalt capăt de ţară. Prin cotloanele mai aurite ale politichiei de Bahlui umblă vorba că guralivul vniversitar vânător de noxe şi parabeni Guru Lui ar fi făcut pasul de la a se înscrie deja în al treilea partid de la dezertarea din USR, în numai doi ani (nu mai punem la socoteală aventurile ţărăniste ale tinereţii), cu un interes foarte clar şi răspicat. ba chiar gurile rele zic că totul s-a negociat deja în secret cu şefii de la Bucale, peste capul celor doi dipotaţi de la Iaşi ai partidului (că sinatoarea a plecat, cum ştiţi).

Da, la partidul cel de aur ne referim, acolo unde recent a aterizat şi vniversitarul noxelor, după ce anterior plecase de la USR, spre ecologiştii nimănui de la PER, pentru că nu a fost pus pe nicio listă în poziţie eligibilă la alegerile din 2020.

El, dacă vă mai amintiţi, spera atunci să fie pus chiar candidat la premărie sau măcar şef ceje. Ei bine, acuma cică la fel...

Iaca şi declaraţia săptămânii!

Pentru că tot spune că doar o criticăm, iote, madam, că azi avem şi o biluţă albă!

Iacătă aşadar declaraţia sinatoarei de Iaşi Şoşoacă, despre nunta fostului şef de partid: “Să ajungi să cerşeşti ca să-ţi face propria nuntă mi se pare dezgustător şi lamentabil. Cred că în România sunt atâţia zeci de mii, sute de mii de oameni care nu au salariul lui de parlamentar. Ai 10.000 de euro în buzunar şi tu nu eşti în stare să cumperi 2 tone de brânză? Pe bune? Trebuie să ţi le dea Becali? A apărut o listă, de unde să ia roşii, ardei? Bă, nu ţi-e ruşine? Este mizerabil să faci aşa ceva! Nu ştii unde sunt târgurile de legume? În Vâlcea, pe la Măciuca, sunt o groază de oameni care îţi pot vinde. Chiar trebuie să faci mizeria asta”.

Da, cum spuneam şi la căţeluş: brava!

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

articolul original.

Cresc pensiile iar

8 September 2022 at 04:20

Ministrul muncii din Botoșani, Marius de la pesedeu iar a anunțat că cresc pensiile de la 1 ianuarie. Mai e un pic și anunță de cinci ori pe zi, ca rugăciunile la musulmani. Iar a uitat să zică de faptul că pensiile se măresc prin lege, nu le mărește el, că e inimos. Dar ăsta e un detaliu neinteresant. Însă a explicat că ar trebui să crească cu mai puțin, că inflația era mică acu doi ani, dar el face la minister simulări o grămadă, ca să dea bani mai mulți. În principal, simulează că muncește, după aia simulează că dă pensii mari, pe urmă simulează că e ministru. Iar noi simulăm că îl credem, că așa e obiceiul.

articolul original.

Cotonogeală între liderii coaliţiei de la Iaşi la inaugurarea robotului minune de la Neuro

5 September 2022 at 23:50
image

Cică la vizita ministrului Sănătăţii în târgul nostru, mai precis la cea de acum două săptămâni, a ieşit ceartă mare între Costel Paralexe şi Măricel, adică liderii de la liberali şi de la partidoi. 

Spun sursele noastre că Paralexe a fost foarte supărat pentru că la Spitalul de la Neuro, unde a fost inaugurat un robot minune, a fost aşpezat în rândul obişnuit de scaune, în faţă dar nu la prezidiu, cu toate că, spunea nervos, el a dat banii pentru cumpărarea aparatului. La rândul său, Marcelică radia de bucurie pentru că a fost băgat mai mult în seamă, poate şi pentru că ministrul este de la partidoi, nu de la liberali, dar şi pentru că, spunea cui voia să-l asculte, că de fapt el a dat banii, adică i-a trecut ca filă de buget, adică i-a antamat, iar Paralexe doar i-a plătit ulterior, când i-a luat locul la şefia Consiliului Judeţean.

Cei doi s-au păruit cumva în public, nu chiar ca la uşa cortului, dar undeva pe acolo, Paralexe spunându-i lui Marcelino că nu are ce căuta la o asemenea manifestare, iar acesta replicându-i delicat, cu apelative de gen “penalule”, “tablă” şi alte celea.

Partea bună a spectacolului acesta de circ ieftin este aceea că dacă din asemenea insulte s-a putut scoate totuşi un robot scump şi folositor pentru urbea noastră, vă daţi seama ce ar ieşi dacă cele două tabere s-ar pune serios pe treabă în slujba judeţului. Cum s-ar zice, potenţial este, oameni ne mai trebuie.

Şi cum s-a extins cotonogeala la nivel de partid

Ehehei, ce spunem noi acolo de cotonogeala de la Neuro? Măcar acolo a fost la locul potrivit, pentru că, fiind în incinta unui spital, se puteau acorda lesne îngrijiri medicale în caz de urgenţă. Dar ce să te faci cu cotonogeala ulterioară, care a ieşit după ce partidoiul din târg a prins a-i face cu ou şi cu oţet pe Costeluş Paralexe şi Peni Hill.

Am ajuns, iată, în situaţia în care partidoiul pozează în partid curat ca lacrima, în timp ce liberalii sunt cei penali. Taman pe dos decât acum câţiva anişori, când era viţăvercea, partidoiul plin de penali, în timp ce liberalii erau curaţi şi prespălaţi. Asta a spus partidoiul când l-a acuzat, prin vocea lui Măricel,  pe fratele Muraru că s-a dus cu doi penali la întâlnirea cu primul ministru Ciucă. În aceste condiţii, junele liberal, căruia i se mai spune şi Geamănu’, nu a avut altă soluţie decât să trimită la înaintare oameni cât de cât mai curăţei.

Aşa se explică ieşirea senatorului Brătescu. Of, Doamne, onorabile senator, în ce situaţie ai ajuns, să ieşi public ca să ţii partea celor doi!! O, la,la!!

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

articolul original.

Naivă Alexandra trecea

5 September 2022 at 04:20

Deputata Alexandra de la pesedeu s-a dus la salonul de artă naivă. După ce s-a uitat în jur, a luat microfonul și a lăudat organizatorii, se vedea pe chipul ei că așa naivă nu s-a mai simțit din tinerețe. După care, panică. A luat iar microfonul deoarece, pentru că s-a simțit și emoționată, nu doar naivă, a uitat să transmită celor prezenți mesajul președintei de la cejeu Doinița, care se simțea naivă prin alte părți. După ce totul s-a terminat cu bine (pentru Alexandra) s-a revenit la artă, așa naivă cum era.

articolul original.

N-a fost să fie

3 September 2022 at 04:20

Șeful liberal Bogdan de la inspectoratul de învățământ a trecut cu bine peste o cumpănă grea din viața de șef și anume că fosta șefă Ada nu a reușit să îl schimbe și să îi ia foncția, în special pentru că nu a vrut Doinița, președinta de la cejeu, căreia nu îi place de Bogdan, dar nu îi place mai tare de Ada, drept pentru care nu a aprobat pozitiv schimbarea numitului Bogdan. Nu ați înțeles nimic, nu? Nici noi, dar astea sunt detalii. Important e că, în timp ce începe școala, lupta de la inspectorat continuă, că Ada nu se lasă și e și pretenă cu Costel, șeful de la liberali, care poate să o ducă la o cafea cu Doinița, să aibă amândouă o discuție bărbătească. Șeful actual Bogdan s-ar lăsa, dar nu îl lasă Costel, șeful de la liberali, care ar vrea ca Ada să fie șefă, dar daca nu e ea, mai bine să fie numitul Bogdan, decât altul. Nu ați înțeles nimic, nu? Cum spuneam.

articolul original.

FOTO - Bomba mondenă a anului la Iaşi: Chirica, Alexe, Bodea şi Cozette au chefuit împreună toată noaptea. E pe bune!

2 September 2022 at 23:50

Dacă e sâmbătă, e uichend, deci azi aici la rubricuţă ar trebui să fie ceva fără politichie, aşa cum v-am obişnuit. 

Este şi nu prea, stimaţi telespectatori: căci vorbim de nunţi, e drept, dar cu nuntaşi tot din politichie, bat-o vina! Aşadar, chiar aşa am putea spune, dragi cetitori: cei mai înverşunaţi duşmani politici din târg au chefuit la finele săptămânii trecute ore bune din noapte la aceeaşi nuntă, la Palas, într-un format mai degajat.

A fost nunta fratelui advocatei penaliste Sandra Grădinaru, un tânăr doftor de spital, iar de parte din invitaţii mai de soi cică s-a ocupat personal advocata. Cum aceasta este o penalistă cunoscută, cred că vă puteţi imagina, la ce politicieni penali avem noi aicea la Iaşi, ce relaţii are madama în zona politichiei de Bahlui.

Tare rău ne pare că din cadru, deşi apare Bodea şi Chichirău ce nu au treabă cu partea penală, lipseşte taman Gigi Nichita, fostul premare, care a avut-o ca advocată chiar pe madam Sandra. Deh, omul era la Vaslui şi aştepta alte surprize la vremea aia. Nicidecum, buchetul miresei...

Dar, ce tot atâta vorbăraie, când pozele vorbesc de la sine şi cel mai la obiect. Iacătă-le!

articolul original.
❌