ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Ultimele Stiri

Menage a trois

1 February 2023 at 05:20

Inspirat de politicieni, care şi-o trag unul altuia care şi cum au ocazia, un tânăr s-a gândit să pună şi el de-o coaliţie trilaterală şi să condimenteze relaţia cu gagică-sa, aşa că a luat-o în pat şi pe mătuşa codanei. Toate bune şi frumoase, numai că au fost prinşi toţi la grămadă de cocoşul casei, care nu a stat pe gânduri şi l-a bătut pe amorez până l-a lăsat fără una bucată splină. Na, ce să-i faci, nu orice experiment politic se termină cu final fericit!

image
Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Salarii mari pentru ai noștri

31 January 2023 at 05:20

Când a văzut guvernul condus de Ciucă (mă rog, în acte condus) cât de greu o duce primarii și președinții de consilii județene s-a gândit să le mărească leafa. Și le mărește, dar nu așa cum a mărit pensiile, cu vreo 10%. La ăștia le dă spor de 50% din leafă, ca să-i oblige să trăiască bine de tot, știi ce zic. Că ei nu vroiau, dar așa vrea guvernul, nu au ce face. Cică le dă pentru că-s implicați în proiecte europene, adică semnează niște hârtii și taie panglici la final, dar numai la alea care-s gata. Trebuie neapărat niște scumpiri, că nu mai au oamenii ăștia cum cheltui banii, îi confiscă Kovesi și e păcat, măcar așa rămâne banul în țară.

image
Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?

31 January 2023 at 00:50
image

Am râs noi, am glumit, ne-am dat coate, dar cât e glumă-i panaramă, şi ce-i serios apăi serios rămâne. Da, la ţinutul la distanţă a lui Chirica şi Alexe de către şeful liberalilor de Ziua Unirii de la Iaşi ne referim. 

Ok, am râs, ne-am distrat, dar, după cum atrag atenţia unii mai hârşâiţi de prin politichia de Bahlui, haideţi să vedem dacă nu cumva treaba e mai serioasă decât pare la prima vedere.

De-un par egzamplu, din ce se şuşoteşte prin filiala liberală, cică răceala afişată de Ciucă la Iaşi faţă de cei doi, care a culminat cu scoaterea lor efectiv şi direct din poza de grup postată de şeful de partid şi de guvern pe pagina lui de Facebook, ar putea avea consecinţe mult mai nasoale pentru cei doi.

Anume, din ce se vorbeşte, cică ar fi luată la modul cel mai serios şi tot mai mult în calcul varianta ca partidul să renunţe în 2024 la serviciile celor doi aleşi penali, chit că ar sta cât de cât în sondaje, pe motiv că la nivel naţional costurile electorale şi de imagine provocate de ţinerea aproape a doi penali ar fi mai mari şi nu ar compensa iluzoriul şi nesigurul câştig local.

Emoţiuni mari prin anumite viluţe de foşti şefi: cad filierele vechi de când lumea

Spargerea filierelor de contrabandă de pe frontiera de est, care s-a lăsat cu reţineri zilele trecute, cică ar fi dar mari emoţii multor şefi actuali sau foşti de prin ţaigherimea ieşeană. Prin sistem se ştia de ani buni de filierele protejate ce alimentau la capătul de sus politicieni bine situaţi, ce aveau nevoie de bani în campaniile tot mai costisitoare.

Ei bine, cică odată cu controlul de la Bruxelles în vederea aderării la Schengen din ultimii ani, jocul greilor din ţaigherime ca pe sârmă, ca să meargă şi filierele dar şi să-i fenteze pe cei de la Bruxelles, era tot mai anevoios, iar în cele din urmă nefericirea s-a produs: încep să cadă unele reţele protejate.

Mai rău este, însă, că unii care au trecut pe la zdup s-au speriat şi au început să vorbească pentru a-şi scăpa pielea. Iar asta nu e deloc bine pentru unii şefi din ţaigherimea ieşeană, aia de frontieră dar şi cealaltă, care păzea distribuţia pe orizontală. Nu dăm nume deocamdată, deşi ele au început deja să circule, chit că unii stau acuma bine mersi la viluţe pe Bucium ori Copou şi-şi ronţăie molcom pensioiul special. Dar ţineţi aproape, căci ziua cea mare cică ar urma să vină. Atunci să vezi tărăboi...

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Cercetătorii au doborât recordul pentru cel mai scurt puls de electroni

30 January 2023 at 16:00
image

O echipă de oameni de știință a doborât recordul pentru cel mai scurt puls de electroni care a fost creat vreodată.

Cercetătorii au produs un semnal de doar 53 de attosecunde. Asta înseamnă 53 de miliardimi de secundă.

Cercetătorii spun că noua lor realizare ar putea duce la microscoape electronice mai precise și ar putea, de asemenea, să accelereze transmisia datelor în cipuri de computer, conform unui comunicat de presă.

Cel mai scurt puls de electroni creat vreodată

Impulsurile mai scurte de electroni permit o rată mai mare de transmisie a datelor. Eleftherios Goulielmakis și colegii de la Universitatea din Rostock, din Germania, au lucrat la reducerea cât mai mult posibil a lungimii acestor impulsuri, cu scopul de a contribui la îmbunătățirea aplicațiilor de calcul, precum și a microscoapelor electronice.

În circuitele obișnuite, impulsurile electronilor sunt limitate de frecvența la care electronii pot oscila în interiorul materiei. Potrivit lui Goulielmakis, un puls ar trebui să dureze cel puțin o jumătate de ciclu din aceste oscilații datorită faptului că ciclul creează o „forță de împingere” pentru electroni.

Lumina, în schimb, oscilează la o frecvență mult mai mare, ceea ce i-a determinat pe Goulielmakis și pe echipa sa să folosească o rafală scurtă de lumină pentru a declanșa un puls de electroni.

Folosind această tehnică în 2016, oamenii de știință au creat un fulger de lumină vizibilă care durează doar 380 de attosecunde, notează Interesting Engineering.

Acum, cercetătorii au făcut un pas mai departe și au folosit lasere pentru a elibera în vid electronii de pe vârful unui ac de wolfram. Folosind această metodă, ei au înregistrat un impuls de electroni de 53 de attosecunde. Potrivit lui Goulielmakis, aceasta este o cincime din timpul de care ar avea nevoie un electron pentru a-și orbita nucleul într-un atom de hidrogen și este produs până în prezent.

Microscoape de mare precizie

Un puls de electroni de o asemenea durată ar putea îmbunătăți microscoapele electronice, permițându-le să dezvăluie mai clar mișcarea particulelor. La sfârșitul anului trecut, oamenii de știință dezvoltau un nou tip de microscop electronic care a fost .

Noul microscop folosește segmente de oglindă pentru a sorta și a aduna lumina la o scară microscopică, pentru a face imagini tridimensionale ale moleculelor atât în poziție, cât și în orientare și pentru a capta imagini mai clare.

Munca lui Goulielmakis și a echipei sale ar putea ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea imaginilor microscopului electronic. Într-un interviu pentru NewScientist, el a spus că imaginile cu microscopul electronic sunt adesea „puțin neclare. Nu este neapărat că nu au o rezoluție bună; este pentru că electronul nu stă nemișcat într-un anumit punct; acesta face un ‘nor’ în jurul atomului”.

Ce vom putea vedea cu viitoarele microscoape?

Cu toate acestea, omul de știință a explicat că „pulsul de electroni ce durează câteva attosecunde va ajuta ca rezoluția să fie suficient de rapidă pentru a capta electronii în mișcare”.

„Dacă creăm microscoape electronice folosind pulsurile noastre de electroni de durata attosecundelor, atunci avem o rezoluție suficientă nu numai pentru a vedea , ceea ce ar fi deja un lucru interesant, ci chiar și modul în care electronii sar printre acești atomi”, a concluzionat el.

Lucrarea a fost publicată în Nature.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Să fie imaginea bună

30 January 2023 at 05:20

Primarele Cosmin a anunțat că se va cheltui cam la vreo juma de milion de lei noi ca să se facă gard nou la cimitirul Pacea. Numai partea dinspre stradă, evident, că na, atâta s-a putut. Gardul cel nou va fi, evident, nou, ca să se vadă mai frumos de afară. Probabil costă atât că va fi și modern, adică nu se va putea ieși așa ușor din cimitir sărind gardul, să se sperie poporul care plimbă diverse animale pe acolo, mai mult sau mai puțin ecologic. Deci, cum ar veni, râdem, glumim, dar nu părăsim incinta.

image
Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

28 January 2023 at 00:50

Aloo, barou’, se aude? Scădeţi-i, dom’le, cota de advocat de top lui dom reftor Todorel, că nu se mai poate cu el la tarifele alea, şi asta doar ca să deschidă dosarul! Ia’n cetiţi şi vă cruciţi cam cum a păţit-o dom’ reftor, în calitatea lui de advocat de top naţional, dacă nu cumva chiar evropenesc, la un proces dintr-un judeţ din zonă! 

Este vorba de un comisar de ţaigherime din judeţul Neamţ, fost mare şef cu multe vile şi averi cât încape, care fusese în primă instanţă condamnat pentru luare de mită de un trebonal localla trei ani, dar cu suspendare.

Cum asta îl fugărea pe dom’ colonel definitiv din sistem, başca îl lăsa şi fără pensioul special, ce s-a gândit omul: ia’n să-mi plătesc eu un advocat de top, chit că e foarte scump, dar o să scot eu pârleala din pensie după asta, că este vreme până oi da ortul, ani buni. Zic şi făcut: l-a antamat pe advocatul reftor de la Iaşi Todorel, marele specialist în penal şi în scos basma curată infractori cu gulere albe.

Numai că socoteala făcută la dat ordonaţe din biroul de menistru nu a ţinut şi la bară: juzii băcăuani de la apel i-au tras-o de nu s-a văzut. Aşa se face că dom’ colonel, după ce şi-a plătit încrezător advocatul ieşean, s-a ales săptămâna trecută cu o ditamai frumuseţe de condamnare de partru ani, şi nu cu suspendare, ci cu executare. La mai mare, dom’ reftor!

Asfalt de autostradă pe stadionul din Copou? Iaca un zvon optimist!

Şi, pentru că e sâmbătă, e uichend, haideţi să vă servim încă una tot din afara politichiei, cu care ştim că vă tot agasăm în timpul săptămânii. De data asta, una din sport. Mai egzact, despre futbolul ieşean din Copou, care de ani buni tot aşteaptă marii salvatori care să vină acolo ca să deşarte sacul cu bani.

Ei bine, iote că unele surse ale noastre mai din sud şuşotesc căci noua stea a biznisurilor cu asfalt, băcăuanul Umbrărescu de la Podu Turcului, ar fi pe radarul mai multor echipe futbolistice din zonă.

Şi, mai spun sursele noastre, cică oamenii care-l îndeamnă să intre în zona asta, pentru notorietate, i-ar fi indicat Poli Iaşi ca fiind cel mai indicat. Club care, deşi în Liga 2, ar fi într-o situaţie foarte bună în clasament, ca şi calificaţi în play-off cu trei etape înaintea finalului de sezon regulat, deci cuşanse maxime să revină în Superligă. Să vedem acuma dacă cumva Mihăiţă, aşa cum îl ştim, nu va cere de la miliardar comiţion şi pe pagubă...

Iaca şi o poză rară, aniversară!

Dacă tot a fost alaltăieri ziua fostului dictator, haideţi să vă oferim bonus pe azi o fotografie cum sigur nu aţi mai văzut, una cu el şi cu Lenuţa academiciana de renume mondial într-o postură de total relax, pregătiţi după cum se vede ce ceva vânătoare la o cabană. Asta după cizmele cu şiret ale lui, am zice, căci, după costumaţia Lenuţei, văleleuu...

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

articolul original.

NASA va testa rachete nucleare care ar putea duce astronauții pe Marte în doar 45 de zile

27 January 2023 at 16:00
image

NASA a dezvăluit planurile pentru testarea unor rachete cu propulsie nucleară care ar putea duce astronauții pe Marte într-un timp record, adică doar 45 de zile.

NASA a încheiat un parteneriat cu Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată în Domeniul Apărării (DARPA) pentru a face o demonstrație în spațiu a unui motor termic nuclear de rachetă în 2027.

Proiectul are ca scop dezvoltarea unui sistem de propulsie pentru călătoria în spațiu, foarte diferit de sistemele chimice care au prevalat de la începutul erei moderne a rachetelor, în urmă cu aproape un secol, potrivit The Guardian.

Misiunile umane pe Marte, posibile până în 2030

„Folosirea unei rachete nucleare termice permite un timp de tranzit mai rapid, reducând riscurile pentru astronauți. Reducerea timpului de tranzit este o componentă esențială pentru misiunile umane pe Marte, pe măsură ce călătoriile mai lungi necesită mai multe provizii și sisteme mai robuste”, a declarat NASA într-un comunicat.

Un beneficiu suplimentar ar fi creșterea capacității de încărcare științifică și o putere mai mare pentru instrumente și comunicații, potrivit agenției.

NASA, care a testat cu succes anul trecut noua sa , speră să trimită oameni pe Planeta Roșie cândva în anii 2030, ca parte a programului său „Moon to Mars”.

Sistemele de propulsie electrică nucleară accelerează navele spațiale

Conform NASA, folosind tehnologia actuală, călătoria de 482.000 de kilometri până pe Marte ar dura aproximativ șapte luni. Inginerii nu știu cât de mult timp ar putea fi scurtat cu ajutorul tehnologiei nucleare, dar Bill Nelson, administratorul NASA, a declarat că aceasta ar permite navelor spațiale și oamenilor să călătorească în spațiul cosmic cu o viteză record.

„Cu ajutorul acestor noi tehnologii, astronauții ar putea călători spre și dinspre spațiul cosmic mai repede ca niciodată – o capacitate majoră pentru pregătirea misiunilor cu echipaj pe Marte”, a declarat Nelson.

Sistemele electrică utilizează propulsoare mult mai eficient decât rachetele chimice, dar oferă o cantitate redusă de împingere, potrivit agenției.

Un reactor generează electricitate care încarcă pozitiv propulsoarele gazoase, cum ar fi xenon sau kripton, împingând ionii prin intermediul unui propulsor, care împinge nava spațială înainte.

Utilizând în mod eficient o împingere redusă, sistemele de propulsie electrică nucleară accelerează navele spațiale pentru perioade îndelungate și pot propulsa o misiune marțiană cu o fracțiune din cantitatea de propulsie a sistemelor cu împingere mare.

Misiunile Artemis 2 și 3 vor trimite pe Lună astronauți

Misiunea Artemis 2 a NASA, care va trimite oameni pentru prima dată în mai bine de jumătate de secol, este programată pentru 2024.

Misiunea ulterioară, Artemis 3, care ar putea veni anul următor, va aduce astronauți, inclusiv prima femeie pe suprafața Lunii, pentru prima dată din 1972.

articolul original.

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

27 January 2023 at 00:50

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Şi asta pe motiv că, după ce am deschis ieri discuţia despre acest subiect de mare interes, au şi început să curgă de la observatorii noştri din teren şi alte faze cel puţin la fel de ridicole despre notabilităţile Iaşului la ceas aniversar. Iar una din ele a fost fără îndoială şi cea cu menajerul de oraş Grămadă, fost dipotat băsist de Iaşi, în prim plan.

Carele cică numai nu plângea pe acolo pe lângă scena ocupată de mai marii zilei, pe motiv că jăndarii locali şi sepepiştii centrali ce o păzeau de jur împrejur nu-l lăsau şi pe el să se aburce sus. Motivul, unul clar şi nenegociabil: ditamai menajerul de oraş nu era pe lista acceptată de SPP.

Spun martorii oculari că nervozitatea lui Grămadă a fost aşa de mare, la negocierile cu cei ce păzeau scena, încât la un moment dat un sepepist, ce fusese ameninţat de Grămadă cu destituirea, l-a luat de o halipă pe menajer şi i-a spus că, dacă nu încetează, îl aruncă direct după al doilea gard. Eh, mare brânză, la câte chile mai are Grămadă...

PS: Alte guri rele şi atente la ce se întâmplă ne-au spus că aceeaşi figură ar fi fost repetată de menajerul deştept Grămadă şi la Mitropolie, unde, la fel, nu a fost primit la recepţia mitropolitului. Aici cică a încercat altă strategie: a minţit că e dipotat. Mno, n-a ţinut...

Iaca şi poza zilei!

Haideţi la final pe astăzi una tot din piaţă, petrecută în iureşul mulţimii şi în corul huiduielilor la adresa vorbitorilor de la Bucureşti. Cică tare emoţionantă a fost la un moment dat întâlnirea, absolut întâmplătoare, dintre conţilierul judeţean liberal Costică Şerban (foto), sforarul filialei în zona rurală mai greu accesibilă vniversitarilor de la şefie, şi Ludovic Orban, fostul şef al PNL, care a făcut o micuţă baie de mulţime şi prin zona liberalilor din piaţă, ca să mai ia la ochi pe unul sau pe altul.

În fine, două cunoştinţe vechi, din vremea anilor ‘90. Ieri se râdea pe la filială, pe motiv că nea Costică i-ar fi putut spune lui nea Şică ceva de genu’: „Ludovic, aş fi venit cu tine, dar mi-aş fi pierdut postul de consi-lier judeţean!”. Of, of...

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

articolul original.

Să vorbim, dar nu noi

26 January 2023 at 05:20

Prefectul transparent Sorin s-a dus în centru ca să participe la chestiile alea cu unirea. A citit și mesaj, numai că nu era al lui, era al lui Ciucă. Problema e că masajul lui dom’ general era lung cât o zi de post, de a trebuit să citească săracu Sorin vreun sfert de oră. E drept, a citit și mai rar, ca să înțeleagă lumea bine discursul șefului. Necazul e că prefectul nostru o fi transparent, dar citește mai bine ca Ciucă. Ceea ce înseamnă că are șanse în politica autohtonă, dar cu condiția să nu afle Ciucă de faptul că s-a abătut de la scenariu și a citit fără să transpire și fără ăăă, ăăă, la fiecare cinci secunde. Că dacă află generalul îl schimbă, clar.  Asta dacă nu se gândește Doinița să-l schimbe mai întâi, evident.

image
Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Cu ministrul de-a dreapta şi cu ciomagul restanţelor la facultate deasupra capului

25 January 2023 at 00:50

Grea tare şi misia asta de manager cultural taman în cetatea culturii, stimaţi telespectatori! 

Mai ales când vrei să faci şi management de calitate, şi politichie, după cum am văzut în fotografiile de alaltăieri de la vizita menistrului Culturii la Iaşi (foto), dar şi să-ţi finalizezi studiile puse în cui la vremea lor.

Da, aţi ghicit, la tânărul manager al operei ieşene ne referim, mister Fermeşanu, proaspăt membru de partid la PSD. Căci, după cum ştiţi, tânărul manager cu studii religioase se chinuieşte de ceva ani bunişori să finalizeze studiile de Canto la Universitatea de Arte, numai că nu răzbate până la capăt în sesiunile de toamnă şi lasă pe la anu’.

De când este însă şi manager la Operă lucrurile păreau a merge mai uşor de la sine, căci, deh, şi profesorii ăia de la facultate mai au interese prin zonă, că doar o mână spală pe alta şi ambele, faţa. Treaba a mers cică până la un punct, căci recent rectorul zice-se că ar fi dat instrucţiuni la profesori să nu-l mai treacă ca prin brânză pe managerul student, pe motiv că, iată, se uită ăştia de la presă la chestiune şi iar îi pictează la gazetă.

Spun sursele noastre din zonă că mister Fermeşanu are deja vreo două restanţe, şi e ameninţat şi că nu trece anul la un obiect unde n-a avut deloc prezenţă. Hmm, hai restanţă, hai vacanţă!

Care-i mai ortoman?

Scurt pe doi şi de la Ziua Unirii, la Iaşi. Oare care-i mai ortoman: nea Măricel al nostru sau Georgică al lor?

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

articolul original.

Stați liniștiți, se renovează

24 January 2023 at 05:10

S-a anunțat de la cejeu că se renovează extraordinar bucătăria de la spitalul județean prin penerereu. Plus spălătoria, cică o să fie una de aia noua care chiar spală. Întrebarea e, oare renovează și mâncarea sau o lasă tot pe aia de stil vechi? Sau, după renovare bagă și tacâmuri, căni și alte prostii din astea sau tot trebe să îți aduci de acasă. Toată lumea costă aproape vreo cinci milioane de euroi, bani cu care se făcea catering de nota zece pentru toți pacienții vreo 15 ani, până când ieșea poate ministrul Rafila din politică și se făcea spital nou și la Botoșani. Dar cum pesediștii au experiență cu politicienii extrem de longevivi, s-a ales soluția renovării, că e mai sigur.

image
Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Iată cum revine în prim planul vieţii publice, prin învăluire, fostul menistru ieşean Atom Niţă?

24 January 2023 at 00:50
image

Iată stimaţi telespectatori căci când credeam şi noi că, gata, de fostul menistru ieşean al educaţiunii Atom Niţă, fost şef al giudeţului, nu vom mai auzi nemica decât de bine, cu excepţia poate a sentinţei care ar urma să vie mai pe la toamnă, dacă nu cumva intră la prescripţie, numele acestuia apare din nou în viaţa publică, într-un scandal care face să stea mâţa în coadă. 

Mai exact, printre jurnaliştii bucureşteni familiarizaţi cu domeniul Justiţiunii se dezbate foarte intens în ultimele zile faptul că soţia fostului menistru ieşean, cea cu nunta la care Atom Niţă a venit cu elicopterul de la Bucureşti, tocmai a fost numită de noul CSM, zilele trecute, judecător delegat pe funcţia de şef al secţiunii penale a Curţii de Apel din capitală, care să judece dosare cu grele conexiuni politice. Iar indiciile acestor jurnalişti ar arăta că în spatele unei astfel de promovări ar sta Lia Savonea, fosta şefă a CSM, aia susţinută de Dragnea&comp.

Tot scandalul ăsta cade însă într-un moment în care menistru Justiţiunii, Cătălin Predoiu, tocmai a făcut gafa cu procesul încă neterminat al soţului poliţist al fostei şefe a DIICOT, familia Hosu, dosar din cauză căruia şefa DIICOT a trebuit să-şi dea demisia, în ciuda susţinerii pe care i-o oferea Predoiu&Savonea. Iar gafa menistrului o ştiţi: a spus că soţul e achitat în dosar, cînd pronunţarea abia ar urma să vină luna viitoare. Dar, în fine, să revenim la soţia judecătoare a ieşeanului nostru. Aşa că cetiţi câte ceva şi în rândurile următoare!

Puţină filosofie pe marginea acestei teme

Cică soţia lui Atom Niţă, mulţi ani judecătoare de nivel de instanţă mică la Iaşi, dar cu grad de instanţă mare, a fost promovată nu de mult, pe o susţinere a Liei Savonea, derect în capitală, anul trecut aceasta ajungând înalt jude la Curtea de Apel Bucureşti. Mulţi răutăcioşi pun toate aceste promovări pe seama unor înţelegeri ca-n filme, ba chiar mai ceva de atât, ştiut fiind faptul că la noi viaţa bate filmul. Stau oare chiar aşa lucrurile, au ba? Asta rămâne de văzut.

După cum spune Daniel Morar în cartea sa recent lansată, partea bună a tevaturii făcută de Băsescu cât a fost preşedinte este că a scos Justiţia de sub controlul clar şi autoritar politic. Asta nu-i o garanţie că doamna cu balanţa devine deodată bună, dar, parafrazând o spusă de-a lui Einstein, care poate fi citită pe tramvaiele din Iaşi, graţie unui proiect european, presa şi justiţia libere pot fi bune sau rele, dar cele controlate sunt categoric rele. O fi bine, o fi rău? Spuneţi şi voi acuma: o fi din cauza lui Mercur retrograd, sau din alt motiv?

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

articolul original.

13 pulsari noi au fost descoperiți folosind radiotelescopul MeerKAT

21 January 2023 at 16:00
image

Folosind radiotelescopul MeerKAT, astronomii de la Institutul Max Planck pentru Radio Astronomie (MPIfR) din Bonn, Germania, au detectat 13 pulsari noi în roiul globular Omega Centauri.

Descoperirea a fost detaliată într-o lucrare publicată în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Pulsarii sunt stele neutronice rotative puternic magnetizate care emit un fascicul de radiații electromagnetice. Pulsarii sunt de obicei detectați sub forma unor rafale scurte de emisii radio; cu toate acestea, unii dintre ei sunt observați și prin telescoape optice, cu raze X și cu raze gamma.

13 pulsari noi au fost descoperiți în Omega Centauri

Acum, o echipă de astronomi condusă de Weiwei Chen, de la MPIfR, raportează descoperirea de în Omega Centauri (cunoscut și sub numele de NGC 5139), cel mai mare roi globular din galaxia noastră, situat la aproximativ 17.000 de ani-lumină distanță. Până în prezent, doar 5 pulsari au fost identificați în acest roi.

„Am folosit sensibilitatea superioară a radiotelescopului MeerKAT pentru a căuta pulsari în Omega Centauri… În această lucrare, am prezentat descoperirea a 13 pulsari în Omega Centauri, care crescut de cel puțin 3 ori populația de pulsari cunoscuți din acest roi”, au scris cercetătorii.

Noii pulsari (denumiți de la PSR J1326−4728F la PSR J1326−4728R) au fost găsiți în interiorul centrului și, de asemenea, între centru și jumătate din raza luminii lui Omega Centauri. Toate cele 13 noi obiecte cosmice pot fi clasificate ca pulsari de milisecundă (MSP) deoarece au perioade de rotație de sub 30 de milisecunde (între 2,27 și 18,95 ms). Șapte dintre ei s-au dovedit a fi sisteme binare, în timp ce restul de șase sunt pulsari izolați, scrie Phys.org.

Date tehnice despre noii pulsari

Pulsarii raportați în studiu au măsuri de dispersie în intervalul de 94,27 pc/cm3. Când vine vorba de perioadele orbitale ale celor șapte binare, s-a constatat că acestea sunt între aproximativ 0,094 și 1,18 zile. Astronomii au adăugat că șase binare au însoțitori foarte ușori și două dintre ele au eclipse aparente.

Descoperirea făcută de echipa lui Chen crește numărul de pulsari din la 18 și face ca populația de pulsari a acestui roi să fie dominată de cei izolați (10 pulsari). Mai mult, toți pulsarii binari din acest roi, cu excepția PSR J1326−4728Q, au însoțitori de masă foarte mică (cu o masă mai mică de 0,1 mase solare), tipic pentru așa-numitele sisteme „văduvă neagră”.

Astronomii speră la viitoare noi descoperiri

Autorii lucrării speră să găsească mai mulți pulsari în Omega Centauri ca parte a sondajului în curs de desfășurare Transient and Pulsars (TRAPUM).

„De asemenea, viitoarele observații TRAPUM cu receptoare în bandă UHF (550–1100 MHz) și în bandă S (1750–3500 MHz) vor crește foarte probabil și mai mult populația de pulsari cunoscuți din Omega Centauri în toate regiunile prin sondarea diferitelor ferestre spectrale”, au scris cercetătorii.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Iată echipa câştigătoare a lui Chirica! Una a venit îmbrăcată ca la cumătrie, altul ca la meci

21 January 2023 at 00:50

Nu ştim dacă aţi observat, mai ales prin mediul online, dar, după votul dat pentru bugetul local, atât premarele cât şi principalii lideri liberali ieşeni au postat această poză victorioasă, cu echipa PNL Iaşi din CL (cu două absenţe, din ce vedem). 

Nu intrăm acuma în analize politice, trădări, alea-alea, ci, uichend fiind, am zis să ne mărginim la o analiză mai superficială: despre ţoale. Aşadar analizăm, apoi parlamentăm:

Uitaţi şi voi la ăia doi, cum au venit la şedinţa de plen: una parcă e venită la nuntă, sau la cumătrie mai degrabă după permanent, iar ăla din dreapta parcă-i venit direct de pe terenul de miuţă. Cine-s panglicarii? Păi, mădămica aia, Dana Tăutu, a ajuns acolo în baza prieteniei soţului cu Chiricoi, premarele cărând-o de altfel după el şi prin PSD, iar acum şi prin PNL, ca să aibă un vot la comandă fără glagorie proprie. De altfel, duduca e cunoscută încă de pe vremea când presta la o televiziune de partid, când a făcut scandal în baza relaţiilor prin tătă presa că a fost lovită pe trecere de ficiorul unui dipotat, apoi, când treaba s-a inflamat bine, s-a dus la negociat cu vinovatul şi, cum-necum, a retras plângerea. Cam ăsta e omul, deh. Celălalt, fost şef pe la IML, e conţilier cam tot aşa: dus de Chiroi după el, deşi dedata asta vorbim de un ales ce are cel mai mare venit de la stat dintre toţi.

Dar, în fine… Băi, dom’ şăf, zi-le nene cum se vine acolo şi ce e aia ţinută office! Nu de alta, dar din respect pentru alegători: le arăţi că vii la muncă, nu la panaramă. Dar, în fine, cin’ să le zică: voi n-aţi văzut cu ce caţaveici umblă şi Mihăiţă pe el, în zi de sărbătoare? |ştia mai au puţin şi ne râd în nas, cum făcea premarele Mazăre mai an, îmbrăcat ca un circar. Doamne-fereşte, să nu ajungă tot ca el! Adicătelea la bronzat prin Madagascar voim a zice...

Poc-poc, în uşă la Tik-tok...

Haideţi şi înc’ o picanterie pe astăzi, stimaţi telespectatori, dacă am început tot cu dintr-astea! Cică la începutul săptămânii, când la Iaşi au fost acele ore de foc de dimineaţă în premărie, atunci când urma să se stabilească dacă useriştii din conţilul local vor veni sau nu la comiţii, ca să asigure cvorumul şi să-l servească pe Chirica cu bugetul, cică unii conţilieri îl sunau de zor pe dipotatul USR de Iaşi Philiphe Tik-Tok, ca să îi coordoneze în anumite situaţii neprevăzute, apărute între timp. Numai că, deşi au sunat ore bune, omul nu răspundea neam, luni dimineaţă fiind deja, şi după ora 9.

Gurile rele dar parfumatela subsuori zic că abia după ora 11 sună Tik-Tok înapoi, cu glas dogit, ce părea şi rupt de somn, scuzându-se că nu a răspuns mai devreme că, zice el, “eram într-un postcast”. Of, of, off... Mister Drulă, pe mâna cui laşi Iaşul, musiu?

Iaca şi poza zilei!

Iaca şi poza zilei, stimaţi telespectatori, poză care face haz de necaz de câteva zile prin mediul online, în contextul importantului Forum de la Davos. Acolo unde Maia Sandu s-a întâlnit şi a avut discuţii tet-a-tet foarte cordiale din ce s-a văzut pe poze cu mai mulţi şefi de stat şi oameni extrem de influenţi la nivel mondial, fiind de altfel foarte aplaudată acolo, în timp ce al nostru n-a ieşit din ţară estimp, n-a scos niciun cuvânt nici măcar despre chestiunile presante ale zilei. Cam asta e marfa, cu asta defilăm...

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

articolul original.

Hora Unirii cu strigături

20 January 2023 at 05:20

După ce s-au împrăştiat prin tot târgul la depus coroane pentru Eminescu, numa să nu dea ochii unii cu alţii, pedeseii şi liberozaurii botoşăneni au altă dilemă. Dacă la Zilele Eminescu aveau suficiente statui pentru toate mofturile, la Ziua Unirii treaba-i oablă, că avem numai un Cuza şi cântecu zice că tre să dăm mână cu mână. Nu-i nimic, au esperenţă la dat la gioale, o să se ţină de mână şi o să se calce pe picioare.

image
Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Duel de tătă bafta între aleşii ieşeni: madam Cozet la floretă, musiu Bro Haur la ghioagă

20 January 2023 at 00:50

Salutare, salutare, dragi domni, doamne, domnişoare! Haideţi să începem repede pe azi cu una faină, amuzantă, ca să vedeţi şi care e nivelul ‘telectualităţii în zona aleşilor locali, recte conţilul muniţipal ieşean. 

Nu ştim dacă aţi avut răbdare să urmăriţi alaltăieri live-ul şedinţei aleşilor locali de la premărie, aia la care s-a votat bugetul Iaşului, cu ajutorul unui joc dubios al USR. Da, a fost tare lungă şedinţa, dar, dacă voi nu aţi urmărit, noi, care am făcut-o în virtutea meseriei, ne simţim răsplătiţi cu câteva faze antologice petrecute acolo. Căci, altceva, pff: ducă-se pe pustii! Iar dacă unele faze sunt mai greu de povestit, haideţi să v-o spunem măcar pe cea mai faină, care merge prezentată şi din condei, că n-a fost deloc cu semne şi altele, ştiţi voi din care!

După ce a luat cuvântul la şedinţa de plen dipotata USR de Iaşi Cosette Chichirău, ca invitat extern, dar care să reprezinte punct de vedere politic, cică conţilierul Bro Haur, agariciul lui Ghihocel şantajistul, ăla plantat de acesta şi de premare om de mingi şi în conducerea clubului din Copou, a avut şi el o observaţiue către Cozet. “Madam, vă rog, să nu ne faceţi hoţi şi incompetenţi chiar în sala mare de şedinţe. E prea mult”.

Adicătelea, cum ar veni, „nu zic că nu suntem, dar zi-ne şi tu în privat, nu aici, ca să vadă tot boborul”. Mno, are şi omul dreptatea lui, madam...

PS: Ca o observaţiune de ansamblu: cam contondentă Cozet, peste limita admisă. oare să fi fost ora de vină? Sau doar contextul politic?

Ce sfori mai trage Alexe la Bucureşti şi prin cine

Una bucată chestiune care ne-a mirat foarte tare a fost aia când am văzut în tătă presa din capitală, zilele acestea, cum unul din cei mai retraşi dipotaţi ieşeni, păşcăneanul Năcuţă, l-a lovit sub centură pe menistrul Bode. Adică dându-l în vileag pe un coleg făcut şef de Bode, fost realizator tv Mănăstire, în timp ce acesta, la ziua lui Năcuţă la un restaurant, s-a îmbătat şi ameninţa cu dosare la „Doi şi-un sfert” pe mesenii liberali.

Era clar că e cineva mai influent în spate, nu? Ei bine, chiar a doua zi vedem pe tot internetul reclama asta, cu dom’ Costel. Clar, de încurajare. Ale cui jocuri fac băieţii ăştia, mergând împotriva lui Bode&Iohannis? Ei, hai că nu-i greu ce ghicit!

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

articolul original.

Nu mai furați, că le mărește leafa

19 January 2023 at 05:20

Auzit-ați de-un viteaz care îi prinde pe toți ăia de fură apă? N-ați auzit, că n-ați fost atenți, de aia. Pentru că a prins așa mulți, la domnu militarul de la regie i se mărește salariul. Și ca să nu zică lumea rea că i-l mărește pen’că e pretin cu deputata Alejandra de la pesedeu, le mărește la toți din birou cu el, că e de unde, este apă pe gârlă. E drept, ăia prinși nu-s chiar atâția, mulți au fost prinși fără acte fiindcă rajapița nu le-a dat actele, dar astea-s detalii, bine că, în sfârșit, luptă cineva cu românul hoț. Luptă pe bani, e drept, dar cine mai face azi ceva fără o pâine albă pe masă.

image
Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Care ar fi planul dipotatului Tik-Tok şi ce variante sunt fără Mihăiţă în peisaj?

19 January 2023 at 00:50

Noi informaţii ne-a adus ieri amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, despre personagiul de care am mai scris în ultimele două zile, dipotatul Tik-Tok al useriştilor ieşeni, cel care se pare că va intra în vară în finală, pentru şefia filialei, cu madam Cozet. 

Dar nu despre asta voiam să vorbim azi, ci despre sforile şi curmeiele pe care junele dipotat le trage mai nou în politichia locală, sau mai exact în zona consiliului local. Amicul Archie spune că Tik-Tok are un junior, băiat de mingi, başca verişor, care e conţilier local de când i-a luat locul, după ce el a plecat în Parlament, Andrei Popexu pe numele lui, dacă nu aţi auzit de el.

Juniorul ăsta e mai toată ziua în berou la vicele ex-userist Baciu “Ciorăpel”, zice-se, el fiind de fapt cureaua de legătură a vicelui “Ciorăpel” cu dipotatul Tik-Tok. Dipotat care, după cum se bârfeşte mai nou, ar fi în fapt cel care i l-a livrat lui Chirica, de căpăstru, pe “Ciorăpel” atunci când premarele era disperat că nu mai avea majoritate. Planul cu acest verişor băiat de mingi este însă mai amplu: cică după ce Mihăiţă ar sări din schemă, din cauza dosarelor, lucru care, deh, se poate întâmpla, şi după ce locul i-ar fi luat ca interimar de actualul vice liberal Juravle, verişorul ar urma să fie făcut vice, ca om al lui Tik-Tok. Mai departe, alte calcule le puteţi face singuri: noi ne oprim aicea.

Ba, încă ceva! Cum ziceam şi ieri: spuneţi şi domniile voastre, dragi alegători, dacă băiatul ăsta, o fi el cu Tik-Toku’, o fi el campion naţional la joculeţe de strategie, dar nu poţi să spui că nu pare să aibă stofă de veritabil politician, specialist în tumbe politice!

Iată-l şi pe jupân cu caţaveica lui cea scumpă!

Şi, ca să încheiem pe azi într-o notă mai humoristică, iată şi una bucată pozuţă primi-tă la poşta redacţiei. Făcută unde în altă parte decât la cimitir, de ziua lui Eminescu. 

Nu, nu la pantofi am vrut să vă atragem atenţia, şi nici la epoleţii fără grade la vedere, ci la blăniţa de vulpe, naturală, de la gulerul jupânului. Spuneţi sincer acuma: unde s-ar potrivi mai bine costumaţia asta?

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

articolul original.

Gura păcătosului

18 January 2023 at 05:20

„Dacă ar fi fost un guvern responsabil, ar fi făcut pensia minimă 3000 de lei!”, a mugetat plin de importanță ministrelul șuncii, Marius, dovedind încă o dată că gura păcătosului adevăr grăiește. Așa-i Marius, dar un guvern responsabil ar trebui să aibă și miniștri responsabili, ceea ce nu-i cazul, nu-i , după cum genial ai remarcat. Brava ție, dar și celorlalți!

image
Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.
❌