ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 4 February 2023Ultimele Stiri

Eugen Tomac: Cetățenii moldoveni, intoxicați de propaganda rusă, resping aderarea la NATO. În timp, Republica Moldova se va apropia de România (VIDEO)

4 February 2023 at 08:15
image
Mai mult de jumătate dintre cetățenii din Republica Moldova vor sa se alăture Uniunii Europene, dar procentul scade in cazul NATO, potrivit celui mai nou sondaj realizat la Chișinău.
Eugen Tomac a explicat pentru B1 TV de ce sunt moldovenii reticenți în a se alătura alianței militare nord-atlantice. Cetățenii din Republica Moldova au fost intoxicați zeci de ani cu propaganda rusă, iar rezultatele acestei îndoctrinări se văd în alegerile pe care le fac pentru viitorul țării, spune europarlamentarul PMP.
Acest sondaj reflectă opinia publică din Republica Moldova. 53% votează pentru integrarea europeană, iar în ceea ce privește aderarea la NATO, procentul pare neschimbat de 10 ani încoace. 27% dintre cetățeni consideră ca NATO este soluția cea mai bună pentru țară. Concluzia este una singură: atât timp cât spațiul media din Republica Moldova fost dominat de presa in limba rusă, extrem de agresivă în a ține populația alimentată cu informații departe de realitate, aceste efecte se resimt. Majoritatea oamenilor sunt împotriva războiului, iar conducerea a avut o abordare corectă împotriva conflictului militar. Marea majoritate a populației este constituită din romani. Faptul că o bună parte sunt denaționalizați și se află sub presiunea propagandistică a Rusiei, este o realitate, însă peste 50% din cetății moldoveni sunt și cetățeni romani, iar interesul nostru legitim este de a ne preocupa de soarta lor și de aceea  vrem să creăm cat mai multe premize pentru o apropiere si mai sănătoasă. Republica Moldova, mai devreme sau mai târziu, se va apropia cu pași mult mai rapizi de România”, a declarat Eugen Tomac într-o intervenție telefonică în emisiunea Știrile B1, prezentată de Andreea Moraru.
articolul original.

Sondaj: Dacă duminică ar avea loc alegeri în Republica Moldova, Maia Sandu ar CÂȘTIGA detașat un nou mandat de președinte / Peste 53% dintre respondenți ar vota pentru aderarea Basarabiei la UE

4 February 2023 at 08:19
image

Dacă duminica viitoare ar fi alegeri în Republica Moldova, Maia Sandu ar câștiga detașat un nou mandat de președinte, cu peste 28% din voturi, arată un sondaj realizat în luna ianuarie, de WatchDog.MD cu finanțare de la UE.

Potrivit sursei citate, în cazul unui referendum, 53,5% dintre respondenți ar vota pentru aderarea la UE și 23.8% ar vota pentru aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică (controlată de Rusia).

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
articolul original.
Ieri — 3 February 2023Ultimele Stiri

Raport Dentsu Creative 2023: o epocă a volatilității și speranței

3 February 2023 at 12:15

Într-o măsură din ce în ce mai mare, volatilitatea, conflictele, recesiunea, schimbările climatice și inflația au devenit realitatea în care trăim, la nivel global, și influențează modul în care comunică brandurile. Cel mai relevant pentru branduri este faptul că în replică apar noi modele de influență pe măsură ce oamenii caută noi surse de leadership și inspirație.

Marius Tianu, Director de Creație pentru Dentsu Creative în Europa de Sud-Est, observă prezența acestor tensiuni inclusiv în această regiune:

„În timp ce ne confruntăm cu o serie de perspective sumbre – inflația, implicațiile războiului, costul vieții – vedem, de asemenea, mugurii verzi ai speranței care ne dau motive de optimism. Este încurajator să vedem cum comunitățile își iau soarta în propriile mâini, în vreme ce noile instrumente deschid oportunități neprevăzute. Prin urmare, în loc să ne cantonăm în percepțiile noastre negative, ne putem gândi cum putem depăși în 2023 aceste probleme cu ajutorul creativității, al imaginației și al inovației”, afirmă Tianu.

Tendințele cuprinse în raport sunt sintetizate pe baza evoluțiilor din întreaga lume și, deși majoritatea lor sunt cu adevărat globale, ele au o relevanță ridicată pentru Europa și Europa de Sud-Est.

12 tendințe pentru 2023

Cele 12 tendințe care reflectă nisipurile mișcătoare pe care evoluează astăzi afacerile și cultura sunt:

1. Sfârșitul monoculturii – În căutarea șocului cultural

Sfârșitul monoculturii este reflectat în date statistice care arată că, la nivel global, doar 36% din populație mai crede în forța guvernelor de a-și ține unite propriile popoare, sau în declinul religiei în Anglia și Țara Galilor, unde pentru prima oară în istorie creștinii autodeclarați sunt minoritari. Pe de altă parte, tinerii consumatori, cărora cultura tradițională le oferă mai puține aspirații, caută experiențe imersive în culturi cu totul noi, în căutarea unui autentic șoc cultural după anii și lunile „pierdute” în pandemie. De exemplu, în 2012 circa 1,3 milioane de persoane au început să învețe limba ucraineană.

Pentru branduri, poveștile nespuse încă, adevărurile ascunse și participarea consumatorilor la construcția brandului reprezintă tot atâtea oportunități.

2. Sănătatea mintală în criză – Imperativul bucuriei

În Europa, sănătatea mintală a devenit un subiect pe agenda zilei, din cauza efectelor pandemiei dublate de costul în creștere al vieții și de suprasolicitarea sistemelor publice de sănătate. Ca răspuns, oameni caută alinarea în izolarea față de lume, fie că vorbim de cultivarea unor pasiuni precum gătitul sau amenajările interioare. Jumătate dintre europeni spun că „incertitudinea” este termenul care descrie cel mai bine starea lor interioară.

În acest context întunecat de criză macro-economică, oamenii își doresc mici momente de joacă și bucurie, sau satisfacerea unor capricii simple.

Brandurile care vor merge în întâmpinarea consumatorilor pentru a le oferi sprijin – de orice natură, de exemplu pur și simplu ocazia de a se deconecta prin umor – le vor câștiga acestora încrederea, mai ales atunci când compania va demonstra că principalul său obiectiv nu sunt vânzările sau interesul propriu.

3. Toxicitate în industria tehnologiei – Meta-diversitate

Subiecte precum viața privată în era tehnolgiei, cyber bullying-ul și dezinformarea au erodat puternic încrederea consumatorilor. În Regatul Unit, timpul petrecut online de către consumatori a atins un platou în 2022, un posibil efect al neîncrederii în digital, în timp ce numărul persoanelor care afirmă că social media le provoacă anxietate a crescut cu 11% față de jumătatea anului 2020. Efectul este resimțit chiar și în jocurile online: 83% dintre jucătorii cu vârsta între 18 și 45 de ani au declarat că au fost supuși hărțuielilor în jocuri multiplayer online, reprezentând în cifre absolute circa 80 de milioane de jucători.

Ca răspuns, s-au înmulțit apelurile pentru mai multă responsabilitate și incluzivitate în meidiul online, și peste jumătate din copiii cu vârsta între 12 și 15 ani afirmă că protejarea altora de bullying este ceva important pentru ei atunci când joacă online.

Brandurile ar trebui să abordeze în mod conștient aspecte precum reprezentarea grupurilor, pentru le a oferi tuturor un spațiu sigur, mai ales celor mai vulnerabili, și să se angajeze în conversații autentice cu platformele sociale.

4. Marea Renunțare – Marea Natură

De la „marea demisionare” la „quiet quitting”, asistăm la declinul culturii performanței cu orice preț la locul de muncă. Însăși vechea definiție a succesului la muncă este în curs de a fi abandonată. 70% dintre angajați afirmă că ar renunța la actualul loc de muncă în schimbul unei oferte care include politici active de reducere a riscului de burnout. Mai mult, în special generațiile tinere preferă să amâne marile achiziții, precum locuința sau mașina.

Răspunsul vine sub forma trăirii vieții ca atare, fenomen vizibil în fluxurile de TikTok care prezintă, nefiltrat, conținut din viața utilizatorilor. În paralel, a devenit vizibilă dorința oamenilor de reconectare cu natura, pentru a-și susține starea de bine mentală. În China, de exemplu, piața serviciilor de camping a crescut cu 400% din 2020 încoace.

Brandurile va trebui să se adapteze la această economie „opt-out”, în care accesul la servicii, nu proprietatea va deveni din ce în ce mai important. Va continua, astfel, dezvoltarea platformelor de închiriere pentru o gamă din ce în ce mai mare de produse, de la articole vestimentare la autovehicule. Brandurile vor beneficia, de asemenea, și dacă vor putea oferi sau îmbunătăți experiențele de ieșire în natură ale consumatorilor.

5. Rebel fără filtru – AI-dentitate

La nivel global, consumatorii se îndepărtează de estetica perfecțiunii „instagramabile”, îmbrățișând o imagine personală mai jucăușă, mai autentică sau mai provocatoare, care le dezvăluie personalitatea proprie.

De cealaltă parte, AI-dentitatea este o tendință în plină evoluție: conform estimărilor Gartner, până în 2025 influencerii din mediul virtual vor ajunge la o cotă de circa 30% din piața de influencer marketing.

Pentru branduri, AI deschide orizonturi vaste. Creativitatea asistată de AI poate genera un număr practic infinit de imagini și variații și poate imagina scenarii limitate doar de propria noastră imaginație colectivă. Posibilitatea de a genera influenceri și avataruri AI deschide posibilitatea unui consultant personal de shopping pentru fiecare client, sau chiar a unui avatar personal care poate proba hainele în mediul virtual.

6. Frâne în calea creșterii economice – A face binele ca imperativ

Inflație, costuri în creștere ale vieții, sincope pe lanțurile de producție, provocări climatice, război în Ucraina: perspectivele economice nu sunt roze pentru 2023, deși FMI anticipează o creștere economică anemică, de 2,7% la nivel mondial.

Astfel, brandurile vor începe să înțeleagă că nu pot urmări în paralel și creșterea, și binele, și că este nevoie de noi modele de business, bazate mai puțin pe consumul de resurse finite.

Pentru branduri, „business as usual” înseamnă o presupunere periculoasă. Este momentul ca acestea să exploreze noi modele de business și venituri, mai sustenabile și mai reziliente față de provocările climatice și instabilitatea piețelor.

Mai multe informații:

Brandurile, în fața provocării de a scrie o nouă poveste

Pe măsură ce în ultimii ani se întrevăd schimbări în standardele noastre sigure de viață, Europa se confruntă cu un regres în ceea ce privește sănătatea mintală, iar oamenii caută alinarea în satisfacerea unor mici luxuri simple, iar noile generații caută noi surse de inspirație.

Marius Tianu, Director de Creație pentru Dentsu Creative în Europa de Sud-Est

„Quiet quitting” („demisia tăcută”), care a devenit un fenomen în 2022, a declanșat un răspuns în dorința de a avea hobby-uri cu mize mici, doar pentru a petrece timp împreună cu cei dragi sau în natură. Aceasta se întâmplă fără stresul de a te strădui prea mult pentru a avansa în carieră.

„Asistăm, de asemenea, la o juxtapunere interesantă în social media: în timp ce metaversurile, NFT-urile și criptomonedele duc un dialog îndreptat spre convergență, există o tendință contrară, prin care oamenii își expun viața personală nefiltrată, prin canale ca Be Real și TikTok, mai mult decât oricând.

Pentru a cita un clasic, trăim în «cea mai bună dintre vremi, cea mai năpăstuită dintre vremi”. Indiferent dacă din punct de vedere personal vedem paharul pe jumătate plin sau pe jumătate gol, este clar că în 2023 e pe cale a fi scrisă o poveste despre noi orașe, noi culturi și comunități», conchide Tianu.

Puteți descărca un exemplar digital al raportului de la linkul acesta.

Despre Dentsu Creative

Dentsu Creative este rețeaua globală de creație a grupului dentsu, care transformă brandurile și afacerile prin puterea Creativității Moderne. Desemnată în 2022 Agenția Anului la Cannes Lions, Dentsu Creative se integrează cu rețelele Media și Merkle ale dentsu, prin intermediul Creativității Orizontale.

Sub conducerea lui Fred Levron, Global Chief Creative Officer al dentsu, 9.000 de creativi din întreaga lume sunt în legătură cu 34.000 de experți media și CX, pentru a oferi idei care creează cultură, modelează societatea și inventează viitorul.

articolul original.

Primăria Arad susține că nu a redus timpul de funcționare pentru iluminatul public

3 February 2023 at 12:41
image

Cu toate că mai mulți cititori ne-au informat că iluminatul public din Arad funcționează pe o perioadă mai scurtă de timp și chiar dacă viceprimarul Lazăr Faur dădea în vara anului 2022 declarații care confirmau cele sesizate ulterior, iată că Primăria municipiului Arad dezminte aceste informații prin răspunsul pe care ni l-a dat în urma unei solicitări.

În 10 ianuarie 2023, a avut loc un incident în dreptul liceului Vasile Goldiș, când în jurul orei 07:15 un elev aflat pe trecerea de pietoni a fost călcat de mașină. Incidentul a stârnit un val de revoltă pe social media, cititorii Special Arad lăsând nenumărate comentarii prin care criticau, pe lângă iresponsabilitatea șoferului și lipsa iluminatului public la acea oră în zonă. Toți criticau pe această cale decizia municipalității de a face economie la bugetul local prin reducerea timpului de funcționare a iluminatului stradal. Pe această cale, am trimis o solicitare Primăriei Arad prin care am întrebat care este orarul normal de funcționare a iluminatului, cu cât a fost redus și cu cât se estimează că a fost redus consumul / care este economia adusă bugetului local prin această măsură.

Răspunsul Primăriei Arad ne-a sosit ieri, 2 februarie: instituția neagă reducerea perioadei de funcționare a iluminatului public, susținând că singura economie s-a făcut la iluminatul clădirilor și semaforizarea intermitentă pe timp de noapte.

„Măsurile luate de municipalitate cu scopul de a diminua costurile au vizat oprirea iluminatului arhitectural al clădirilor din zona mediană a Bulevardului Revoluției, a semafoarelor care funcționau pe intermitent și restrângerea zonelor prevăzute cu iluminat festiv. În urma deciziei luate de către Primăria Arad de a stinge la ora 23.00 iluminatul ambiental la o parte din obiectivele din municipiu, a rezultat o reducere de cca. 31% din consumul de energie anterior pe obiectivele respective, pe perioada iernii”, susține Primăria Arad.

Municipalitatea nu a putut să ne ofere un răspuns exact cu privire la sumele economisite în bugetul local datorită acestor măsuri:

„Iluminatul public din motive legale, de securitate a cetățenilor și a traficului nu poate fi deconectat total pe perioada nopții, doar iluminatul arhitectural al clădirilor publice. O estimare reală a economiei rezultate ca urmare a măsurilor adoptate de către municipalitatea arădeană, cu scopul de a reduce consumul de energie electrică este greu de făcut în acest moment. Totuși, comparativ cu acceași perioadă a anului trecut putem spune că rezultă o reducere a consumului de câteva zeci de procente, care pe termen lung devin economii la bugetul local, banii economisiți fiind direcționați spre alte obiective de investiții”.

Despre orarul de funcționare a iluminatului stradal ne-a informat că nu este același în fiecare zi, ci este calculat în funcție de răsărit și apus: „Ora de aprindere/stingere pentru sistemul de iluminat se realizează în funcție de ora de răsărit și de apus a soarelui, cu indexare zilnică. În consecință, pe timp de iarnă funcționarea sistemului de iluminat poate varia de la cca. 14 ore, până la cca. 10 ore. Pentru exemplificare la 1 decembrie, iluminatul public era programat să se aprindă la ora 17:20 și să se stingă la 7:46. În 30 martie, conectarea iluminatului stradal s-a realizat la ora 20:35, iar deconectarea la 6:37. Costul aferent consumului de energie electrică a iluminatului public pe perioada iernii este de 2.355.449 lei”, ne-a transmis Primăria.

• Citește și:
Administrația locală pune în pericol siguranța arădenilor pentru un „strop” de energie economisită – Special Arad · ultimele știri din Arad

Copil lovit de mașină, pe trecerea pentru pietoni, în fața Liceului „Vasile Goldiș” – Special Arad · ultimele știri din Arad

articolul original.

Primăria Murfatlar – Anunț licitație publică

3 February 2023 at 09:25

Primăria orașului Murfatlar, cu sediul în str. Calea Dobrogei nr. 1, oraş Murfatlar, jud. Constanţa, Cod Fiscal 4859712, Tel. 0241/234.350, Fax. 0241/234.516, E-mail:[email protected], organizează licitaţie publică deschisă în vederea închirierii Spațiilor cu destinația de cabinete medicale regăsite astfel:

– Cabinetul 1 în suprafață de 33,42 mp;

– Cabinetul 2 în suprafață de 38,57 mp;

– Cabinetul 3 în suprafață de 21,04 mp;

proprietate privată a orașului Murfatlar, înscrise în CF 104617, situate în orașul Murfatlar, Aleea Lalelelor nr. 1A, jud. Constanța.

                Documentaţia de atribuire poate fi obţinută de către orice persoană interesată de la Primăria oraşului Murfatlar, contra sumei de 100 de lei.

                Data limită pentru solicitarea clarificărilor de către dobânditorii documentaţiei de atribuire este 22.02.2023, ora 16.30.

Ofertele vor putea fi depuse până la data de 02.03.2023, ora 10.00 la sediul UAT Murfatlar.  Ofertele se depun în 2 plicuri închise şi sigilate, unul în exterior şi unul în interior, până la data limită precizată în caietul de sarcini. Fiecare participant poate depune doar o singură ofertă. Oferta se redactează în limba română.

            Şedinţa publică de deschidere a ofertelor va avea loc la data de 02.03.2023, ora 13.00, la sediul Primăriei orașului Murfatlar.

                Instanţa competentă în soluţionarea litigiilor apărute este Tribunalul Constanţa, Secţia Contencios administrativ, fiscal, str. Traian, nr. 31, Mun. Constanţa, jud. Constanţa, e-mail: [email protected], tel.: 0241/606597, fax: 0241/617413

articolul original.

Mica publicitate 3 februarie

3 February 2023 at 05:00
image

Începînd de astăzi, 25 mai 2018, a intrat în vigoare GDPR (General Data Protection Regulation), noul regulament privind datele personale din Uniunea Europeană, și avem nevoie de acceptul dvs. explicit ca să vă oferim, în continuare, jurnalism independent și verificat. Vă asigurăm că avem o tradiție în a păstra, în siguranță, datele și vă rugăm să acceptați noile condiții apăsând butonul AM ÎNȚELES ȘI ACCEPT din partea dreaptă sus.

Redacția Monitorul de Neamț și Roman împreună cu partenerii săi utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automată a datelor, pentru a livra către dvs. articole și reclame esențiale. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site. Aveți posibilitatea să luați oricînd altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, vă rugăm să citiți Politica de folosire a cookie-urilor și Politica de confidențialitate, pentru a înțelege conținutul și sensul acestor proceduri.

Vă mulțumim pentru acceptul dvs. care este, în ultimă instanță, un accept pentru a participa la expunerea faptelor și informațiilor care ne ajută să rămânem liberi și informați!

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Contre între Rusia și Republica Moldova

2 February 2023 at 21:17

Chișinăul îi răspunde ministrului de Externe rus, după ce acesta a spus că Maia Sandu vrea să unească Republica Moldova cu România. Serghei Lavrov a spus că Occidentul dorește să transforme Republica Moldova în următoarea Ucraină și că Maia Sandu are cetăţenie română şi este pregătită să se unească cu România.

Ministrul Afacerilor Externe de la Chișinău s-a poziționat împotriva declarațiilor omologului său de la Kremlin.

„Nu voi interpreta, este foarte clar că respingem categoric un astfel de ton în relațiile dintre state. Este absolut clar ce își dorește populația din Republica Moldova: o țară prosperă, europeană, în care corupția este eliminată și aderă la UE și Maia Sandu are acest mandat“, a declarat Nicu Popescu.

El a adăugat că declarația lui Lavrov este neprietenoasă și incorectă.

,,Cetățenii Republicii Moldova își doresc păstrarea păcii pe teritoriul țării. Democrația, pacea unesc toți cetățenii chiar și pe cei care nu au votat pentru Maia Sandu. Astfel de insinuări sunt complet nelalocul lor…  E o declarație ofensatoare pentru cetățenii Republicii Moldova în primul rând”, a declarat Nicu Popescu, la TVR Moldova, citat de Deschide.md.

Nicu Popescu a spus că obiectivul guvernării de la Chișinău este rezolvarea problemei transnistrene pe cale pașnică.

„Obiectivul nostru este să rezolvăm aceste probleme, să obținem retragerea trupelor rusești de pe teritoriul țării noastre. Realizarea acestui obiectiv se face prin metode pașnice și diplomatice. Pe larg suntem sprijiniți de comunitatea internațională”, a mai ministrul Nicu Popescu.

Lavrov, critici la adresa Maiei Sandu

Ministrul de Externe al Rusiei a spus că Occidentul caută să transforme Republica Moldova, fostă republică sovietică, în următoarea Ucraină, transmite Agerpres, citând EFE.

,,Este avută acum în vedere R.Moldova pentru acest rol“, a susţinut Lavrov într-un interviu pentru televiziunea publică rusă Rossia-24 şi pentru agenţia oficială RIA Novosti.

În opinia lui, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este nerăbdătoare să intre în NATO. Ea are cetăţenie română şi este pregătită să se unească cu România şi, în general, este dispusă la orice, a opinat Lavrov.

Maia Sandu, anunț despre schimbarea Constituției

Maia Sandu s-a pronunţat în repetate rânduri în favoarea unei victorii a Ucrainei asupra Rusiei şi a declarat că, în caz contrar, toţi vor fi în pericol. Luna trecută, preşedinta Republicii Moldova a afirmat că trebuie să oprim Rusia şi să ajutăm Ucraina să câştige războiul.

În urmă cu două săptămâni, Maia Sandu a precizat că la Chișinău există o discuție pentru renunțarea la neutralitatea din Constituție și intrarea într-o alianță militară, dar nu a specificat că ar fi vorba de NATO. Ea a adüugat că există discuții serioase despre capacitățile de apărare și că statul de peste Prut încă analizează următorul pas, acela al necesității unei schimbari constituționale, potrivit Deschide.md.

Într-un interviu pentru Politico, Maia Sandu a declarat că Republica Moldova rămâne extrem de vulnerabilă și este supusă războiului hibrid rusesc, prin propagandă și dezinformare.

„Acum există o discuție serioasă… despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare. (…) Și dacă ajungem la un moment dat la concluzia că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit Politico, cel mai mare pericol pentru Republica Moldova în calea integrării europene este prezența militară rusă pe teritoriul țării.

„Republica Moldova este o țară pașnică. Nu Republica Moldova a început un război împotriva vecinilor săi. (…) Propaganda rusă a reușit să convingă o parte din populație că neutralitatea înseamnă că nu trebuie să investești în sectorul tău de apărare, că neutralitatea înseamnă să nu faci nimic și că nu ai capacitatea de a te apăra, ceea ce este greșit”, a mai spus Maia Sandu.

Președintele Republicii Moldova a vorbit și despre rezistența ucraineană în fața agresorului rus, care îi ține pe invadatori departe de granița statului.

„Datorită curajului și rezistenței ucrainenilor, deocamdată nu ne confruntăm cu amenințări militare. (…) Ne confruntăm cu o serie de riscuri, dar niciunul nu se compară cu situația din Ucraina și cu prețul pe care îl plătesc ucrainenii”, a spus Maia Sandu.

Ce spune Lavrov despre Georgia

O altă ţară din spaţiul postsovietic pe care, potrivit lui Lavrov, Occidentul intenţionează să o folosească împotriva Rusiei este Georgia.

,,Le-ar plăcea să transforme Georgia într-un alt factor de iritare, să se revină la situaţia din vremurile agresive ale fostului preşedinte Mihail Saakaşvili, nu am nici cea mai mică îndoială, a susţinut şeful diplomaţiei ruse.

În acelaşi timp, Lavrov a dat asigurări că guvernul georgian se ghidează după interesele naţionale, în pofida apelurilor occidentale de a deschide un al doilea front împotriva Rusiei.

,,Îi voi cita pur şi simplu atât pe premier, cât şi pe miniştrii săi care, ca răspuns la o presiune fără precedent de a se alătura sancţiunilor şi a deschide un al doilea front (…), spun că se ghidează după interesele naţionale, a declarat şeful diplomaţiei ruse.

Totodată, Lavrov a adăugat că Moscova şi Tbilisi au dezvoltat comerţul bilateral, turismul, cooperează în domeniul energiei, iar partea georgiană este conştientă că toate acestea sunt în interesul statului şi poporului georgian.

Spre deosebire de guvernul georgian, preşedinta Salome Zurabishvili a făcut câteva declaraţii prin care şi-a manifestat sprijinul faţă de Kiev, scrie EFE.

articolul original.

Daea: Nu vor fi probleme pe piaţa românească cu aprovizionarea cu carne de pasăre şi nici cu scumpirea acestor produse din cauza celor trei focare de gripă aviară

2 February 2023 at 18:11
By: FLUX 24
image

„Nu se pune problema şocului privind aprovizionarea cu carne de pasăre, sub nicio formă. Sigur că e o presiune virală la nivelul Europei şi în jurul ţării noastre sunt o serie întreagă de focare, iată că a penetrat şi în România. Din acest punct de vedere este şi îngrijorare, dar în acelaşi timp şi preocuparea noastră pentru a izola focarul, a curăţa zona şi apoi a relua activitatea după 30-35 de de zile”, a declarat, joi, ministrul Agriculturii.

Întrebat dacă va fi influenţat preţul cărnii de pasăre la raft sau dacă vor creşte importurile, ministrul a negat că se va întâmpla acest lucru. „Nu va fi influenţat preţul la raft şi nici importurile (nu vor creşte n.r.), pentru că după 30-35 de zile începe din nou activitatea pe acea platformă. Există interes şi din partea noastră să înceapă cât mai repede şi din partea agentului economic să-şi reia activitatea”, a menţionat şeful MADR.

El a transmis că nu se va pronunţa în ceea ce ce priveşte cauzele apariţiei virusului gripei aviare în aceste ferme de curcani din Codlea, până când nu se va finaliza ancheta epidemiologică.

„Eu aştept să se finalizeze ancheta epidemiologică şi în baza anchetei putem să tragem concluziile. Orizontul de timp este determinat de dorinţa noastră de a face, de a avea cât mai repede această anchetă, dar şi de posibilităţile practice şi de interpretarea specialiştilor de la faţa locului. Desigur că atunci vom vedea care au fost cauzele. Eu nu mă pronunţ şi nu o voi face până când nu voi avea în mână ancheta epidemiologică, care va fi pusă pe masa celor care studiază acest fenomen şi pe care trebuie, evident, să o interpretăm în cunoştinţă de cauză, în aşa fel încât să nu deformăm realitatea şi să putem să prindem informaţiile necesare în aşa fel încât orientarea noastră să fie în direcţia prevenirii unor asemenea situaţii”, a explicat ministrul Agriculturii.

Întrebat dacă vor fi acordate despăgubiri pentru păsările sacrificate în fermele din Codlea, Daea a răspuns: „Categoric, da”.

articolul original.

Maia Sandu, mesaj de la Chișinău pentru România: „Rămâne principalul partener economic al ţării noastre”

2 February 2023 at 19:20

[unable to retrieve full-text content]

Maia Sandu a mulţumit României pentru sprijinul consecvent acordat Republicii Moldova, în cadrul unei întâlniri, joi, cu ambasadorul român Cristian-Leon Ţurcanu, transmite Radio Chişinău, potrivit Agerpres. „O noutate excelentă este testarea în perioada următoare a […]

Articolul Maia Sandu, mesaj de la Chișinău pentru România: „Rămâne principalul partener economic al ţării noastre” apare prima dată în BZI.ro.

articolul original.

Un europarlamentar român pune punctul pe ‘i’: ‘Tot ceea ce facem pentru Ucraina trebuie să facem și pentru Republica Moldova’

2 February 2023 at 13:30
image

Deputatul european Siegfried Mureşan (PPE / PNL), vicepreşedintele Grupului PPE din Parlamentul European şi preşedinte al Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova, a declarat la dezbaterea din plenul Parlamentului în pregătirea Summit-ului UE – Ucraina că trebuie să aplicăm principiul conform căruia orice facem pentru Ucraina să facem şi pentru Republica Moldova.

”Am văzut cu toţii anul acesta că putem să trăim în siguranţă şi stabilitate în interiorul graniţelor Uniunii Europene doar dacă suntem înconjuraţi în vecinătatea estică de ţări care sunt în siguranţă, stabile, în care este pace. De aceea vă spun astăzi că lupta pe care oamenii din Ucraina o duc este de asemenea lupta noastră. Sprijinirea Ucrainei este lucrul corect de făcut. Este, de asemenea, în interesul fundamental al Uniunii Europene să sprijine Ucraina”, a precizat Siegfried Mureşan în plenul PE.

El a arătat că au făcut multe anul acesta şi pot să fie mândri de ceea ce au făcut în ceea ce priveşte sancţiunile şi în ceea ce priveşte sprijinul financiar.

”Cele 18 miliarde de euro propuse de Comisia Europeană vor ajuta statul ucrainean să funcţioneze anul acesta, să plătească salariile şi pensiile, să permită spitalelor şi şcolilor să funcţioneze. Domnule comisar Hahn, vă mulţumesc pentru implicarea dumneavoastră personală în a face acest lucru posibil. Am făcut multe, dar mai sunt multe de făcut. Nu avem nevoie de scuze pentru ceea ce nu poate fi făcut, ci avem nevoie de argumente şi soluţii cu privire la ceea ce poate fi făcut.

Mai mult din punct de vedere al sancţiunilor, sprijin financiar atât cât este nevoie şi să ne asigurăm că, încă înainte ca aderarea la Uniunea Europeană să fie posibilă, aducem Ucraina mai aproape de proiectele europene. Integrarea în Piaţa Unică va ajuta Ucraina şi ne va ajuta şi pe noi. Şi să aplicăm principiul conform căruia orice facem pentru Ucraina să facem şi pentru Republica Moldova”, a arătat eurodeputatul PNL, conform news.ro

articolul original.

Acțiune desfășurată de polițiștii rutieri sălăjeni pe linia transportului de persoane

2 February 2023 at 10:56

Poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj au desfăşurat săptămâna aceasta controale pe linia transportului de persoane. În urma acțiunii, polițiștii au aplicat 128 de sancțiuni contravenționale, au reținut 10 permise de conducere și au retras 2 certificate de înmatriculare.

Marți, 31 ianuarie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj au desfăşurat, pe drumurile publice din județ, acţiuni pentru verificarea modului în care se efectuează transportul public de persoane.
Acțiunea a vizat verificarea legalității activităţilor de transport rutier public de persoane, prin verificarea deţinerii documentelor necesare efectuării transportului public de persoane de către operatorul de transport şi de conducătorul auto, verificarea respectării traseului şi a graficului de circulaţie cu opririle aferente, respectarea capacităţii maxime de încărcare ale autovehiculelor de transport persoane, avându-se în vedere situaţiile în care persoanele sunt transportate în picioare și verificarea valabilității inspecţiei tehnice periodice a autovehiculului.
În cadrul acțiunii, polițiștii au aplicat 128 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 37.075 de lei, au reținut 10 permise de conducere și au retras 2 certificate de înmatriculare.
Polițiștii au testat cu aparatul etilotest 51 de conducătorii de autovehicule care efectuează acest gen de transport, în vederea identificării conducătorilor care au consumat băuturi alcoolice.
Astfel de activități vor continua pe tot parcursul săptămânii pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere și au ca scop impunerea respectării normelor rutiere de către toți participanții la trafic.
Pentru a evita implicarea în evenimente rutiere, poliţiştii le recomandă participanților la trafic să respecte cu strictețe regulile de circulație, să păstreze permanent distanţa de siguranţă în mers, să adapteze viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și să nu se angajeze în efectuarea de manevre riscante.

A T E N Ț I E !
Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor cu efect psihoactiv!
Alcoolul este unul din principalii factori de risc când vorbim despre conducerea vehiculelor pe drumurile publice.
Alcoolul și drogurile afectează capacitățile unui șofer: afectează judecata (în special capacitatea de a aprecia corect distanțele, precum și nivelul de risc), induc vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale.
Legislația rutieră prevede că șoferii prinși la volan cu o concentrație alcoolică în aerul expirat de până la 0,40 mg./l alcool pur riscă să primească între 9 – 20 puncte de amendă (între 1.305 – 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, în timp ce șoferii care depășesc această concentrație alcoolică în aerul expirat vor fi încadrați la infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani.
Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise!

articolul original.

Rusia amenință Moldova: Va deveni următoarea Ucraină. Maia Sandu este dispusă la orice

2 February 2023 at 10:50
By: -
image

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat joi că Occidentul caută să transforme Republica Moldova, fostă republică sovietică, în „următoarea Ucraină”.

„Este avută acum în vedere R. Moldova pentru acest rol”, a susţinut Lavrov într-un interviu pentru televiziunea publică rusă Rossia-24 şi pentru agenţia oficială RIA Novosti.

În opinia lui Lavrov, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, „este nerăbdătoare să intre în NATO”. ”Ea are cetăţenie română şi este pregătită să se unească cu România şi, în general, este dispusă la orice”, a afirmat Lavrov.

Maia Sandu s-a pronunţat în repetate rânduri în favoarea unei victorii a Ucrainei asupra Rusiei şi a declarat că, în caz contrar, „toţi vor fi în pericol”. Luna trecută, preşedinta Republicii Moldova a afirmat că „trebuie să oprim Rusia şi să ajutăm Ucraina să câştige războiul”.

O altă ţară din spaţiul postsovietic pe care, potrivit lui Lavrov, Occidentul intenţionează să o folosească împotriva Rusiei este Georgia.

„Le-ar plăcea să transforme Georgia într-un alt factor de iritare, să se revină la situaţia din vremurile agresive ale (fostului preşedinte Mihail) Saakaşvili, nu am nici cea mai mică îndoială”, a susţinut şeful diplomaţiei ruse.

În acelaşi timp, Lavrov a dat asigurări că guvernul georgian se ghidează după interesele naţionale, în pofida apelurilor occidentale de a deschide „un al doilea front” împotriva Rusiei.

„Îi voi cita pur şi simplu atât pe premier, cât şi pe miniştrii săi care, ca răspuns la o presiune fără precedent de a se alătura sancţiunilor şi a deschide un al doilea front (...), spun că se ghidează după interesele naţionale”, a declarat şeful diplomaţiei ruse.

Totodată, Lavrov a adăugat că Moscova şi Tbilisi au dezvoltat comerţul bilateral, turismul, cooperează în domeniul energiei, iar partea georgiană este conştientă că toate acestea sunt în interesul statului şi poporului georgian.

Spre deosebire de guvernul georgian, preşedinta Salome Zurabishvili a făcut câteva declaraţii prin care şi-a manifestat sprijinul faţă de Kiev, aminteşte EFE.

Ziua 344 de război: Liderii CE, la Kiev. Ucraina ar putea primi și avioane. Putin își pregătește discursul

articolul original.

Comunicat USR Botoșani: Progres venit în pas de melc la Primăria Botoșani

2 February 2023 at 08:33

Au trecut peste 2 ani de când consilierii USR au cerut Primăriei Botoșani să aplice soluții moderne în serviciile oferite cetățenilor. Soluția programărilor online pentru schimbarea buletinului a fost pusă pe masa primarului încă de la începutul lui 2021. Aglomerația cronică de la serviciul ce eliberează cărțile de identitate, ca și cea de la alte puncte de lucru cu publicul, a arătat în toți acești ani dezinteresul administrației municipale pentru cerințele și așteptările oamenilor. În condițiile în care în alte orașe s-a recurs la adaptarea programului de lucru cu publicul la cerințele cetățenilor, la reorganizarea primăriei și a unităților subordonate astfel încât cetățenii să nu mai stea cu orele în picioare pentru a se achita de diverse obligații, la Botoșani pur și simplu nu s-a dorit. În timp ce sucevenii, spre exemplu, se pot programa online pentru obținerea cărților de identitate încă din vara lui 2020, la Botoșani abia acum se trece la o astfel de abordare.

Consilierii USR propus încă de de la începutul lui 2021 soluțiile pentru eliminarea aglomerațiilor acerbe de la serviciile de taxe și impozite și de la evidența populației. A fost nevoie de repetate interpelări și reveniri la subiect din partea consilierilor locali USR ca niște soluții elementare să fie aplicate și la Botoșani.

USR Botoșani atrage din nou atenția conducerii Primăriei Botoșani că într-un municipiu ca al nostru ritmul investițiilor și al modernizărilor rămâne, în continuare unul mult prea lent. Este impardonabilă întârzierea cu care edilii șefi reacționează la cerințele firești ale cetățenilor, la soluții deloc complicate care ar putea reduce din decalajul imens ce există între municipiul Botoșani și orașele civilizate ale lumii.

”E firesc să apreciezi orice progres deși îmi e greu să înțeleg cum poate dura 2 ani să implementezi o chestie atât de simplă, pe care o poate face în maxim 1 săptămână chiar și un elev de liceu de la profilul informatică. Din păcate și acesta este un motiv din care pleacă botoșănenii în afară, nu doar din cauza banilor prea puțini. Pleacă într-o societate mai civilizată, în care sunt tratați cu respect în relația cu statul. Progresul vine în pas de melc la Botoșani dar vom continua să aducem nevoile botoșănenilor în atenția primăriei și vom insista până vom reuși să trezim administrația locală botoșăneană ”, este mesajul transmis de consilierul local USR Raluca Curelariu.

image
Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Daea: Este de neconceput să oprim creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei

2 February 2023 at 08:40
By: FLUX 24
image

”Este de neconceput să oprim creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei. O spune un om cu experienţă, cu analiză în domeniu şi, dacă vreţi, cu foarte multe interpretări tehnice din acest punct de vedere, iar lucrul acesta trebuie să fie foarte clar înţeles pentru totdeauna, dat fiind faptul că România nu se identifică decât cu ea însăşi. (…) Noi avem o singură problemă pe care trebuie să o rezolvăm şi o rezolvăm prin acte normative ferme, şi anume acea trasabilitate a produsului, sau mai bine zis acea mişcare a animalelor. Pentru că această proliferare a bolii este determinată, între altele, de factorul acesta generat de lipsa de respect faţă de lege, pentru că ştiţi foarte bine – şi eu m-am confruntat cu această treabă, o ştiu în intimitatea ei – în momentul în care omul nu înţelege că un animal care iese din curte trebuie să ştie unde-l duce şi în ce scop, lucrurile acestea pot produce în continuare greutăţi autorităţilor statului, inclusiv instituţiei sanitar-veterinare care nu poate să creeze un baraj de bio-securitate pentru fiecare gospodărie în parte”, a afirmat ministrul Agriculturii, Petre Daea, miercuri seară, la Prima News, răspunzând celor care critică faptul că în gospodăriile oamenilor se cresc porci mulţi, în condiţii necontrolate, ceea ce duce la răspândirea pestei porcine.

articolul original.

4 concepții greșite despre purificatoarele de aer

2 February 2023 at 08:42
By: Stiri
image

Calitatea aerului este un subiect fierbinte, în special în rândul proprietarilor de case și al proprietarilor de afaceri. Mai multe persoane și întreprinderi realizează importanța unei calități mai bune a aerului și beneficiile deținerii unui purificator de aer. În zilele noastre, sunt disponibile o mulțime de opțiuni pentru a investi într-un purificator de aer.

Însă oamenii ar putea fi sceptici cu privire la investiția într-un purificator de aer din cauza diferitelor concepții greșite legate de acest dispozitiv. Mai jos, dezmințim unele dintre cele mai populare mituri despre purificatoarele de aer.

1. Purificatoarele de aer nu funcționează

Cea mai comună concepție greșită pe care o au scepticii este că purificatoarele de aer nu funcționează sau nu sunt benefice. Acest lucru se poate datora faptului că multe purificatoare de aer funcționale nu fac prea mutl zgomot și rămân nemișcate în timpul funcționării, ceea ce face ușor de crezut că nu se întâmplă nimic. Cu toate acestea, a crede că purificatorul de aer nu își face treaba pentru că este silenţios este departe de adevăr.

Purificatoarele de aer pot curăța o suprafață mare și își pot folosi energia pentru a elimina poluanții fără a produce niciun sunet sau mișcare. Purificatoarele de aer de la magazinul Wellnessist elimina până la 99% din particulele de praf. Fumul, praful, bacteriile și virușii ar putea fi toate îndepărtate în tăcere din aer.

O modalitate simplă de a verifica dacă purificatorul de aer funcționează este prin plasarea dosului mâinii aproape de locul în care dispozitivul lasă aerul să iasă. Dacă există o adiere ușoară, înseamnă că funcționează perfect.

2. Nu ai nevoie de un purificator de aer dacă ai aer condiţionat

Un alt mit este că purificatoarele de aer funcționează la fel ca și aerul condiționat. Nu este adevarat. Briza rece și proaspătă de la aer condiționat ar putea da iluzia de aer curat, dar acest lucru este neadevărat.

Un aparat de aer condiționat reglează temperatura aerului într-o cameră; spre deosebire de purificatoarele de aer, aparatele de aer condiționat nu captează poluanții din aer. Chiar dacă aparatele de aer condiționat au filtre, acestea sunt în principal acolo pentru a împiedica pătrunderea prafului în ele și nu pentru a purifica aerul.

3. Trebuie să rămâi aproape de purificatorul de aer

Nu trebuie să fii aproape de un purificator de aer pentru a beneficia de el. Purificatoarele de aer au rate diferite de livrare a aerului curat (CADR), în funcţie de dimensiunea camerei.

Un purificator de aer poate ajuta la crearea unei zone de protecție în care nivelurile de poluare sunt semnificativ mai mici decât în ​​zonele exterioare. Puteți beneficia de purificatorul de aer oriunde în acea zonă specificată.

4. Mirosurile neplăcute înseamnă că purificatorul de aer nu funcționează

Mulți cred că mirosurile neplăcute indică faptul că purificatorul de aer nu funcționează și nu purifică aerul așa cum ar trebui. Adevărul este că asta depinde de tipul de purificator de aer pe care îl folosiţi. Purificatoarele cu filtre HEPA elimină poluanții din aer, dar nu elimină şi mirosurile neplăcute.

În schimb, purificatoarele de aer cu filtru de deodorizare ajută la eliminarea mirosurilor neplăcute zilnice, a gazelor și a poluanților. Dacă mirosurile neplăcute persistă atunci când utilizați un purificator menit să curețe poluanții și mirosurile, ar putea fi un semn că trebuie să vă schimbați filtrul.

articolul original.

Mica publicitate 2 februarie

2 February 2023 at 05:00
image

Începînd de astăzi, 25 mai 2018, a intrat în vigoare GDPR (General Data Protection Regulation), noul regulament privind datele personale din Uniunea Europeană, și avem nevoie de acceptul dvs. explicit ca să vă oferim, în continuare, jurnalism independent și verificat. Vă asigurăm că avem o tradiție în a păstra, în siguranță, datele și vă rugăm să acceptați noile condiții apăsând butonul AM ÎNȚELES ȘI ACCEPT din partea dreaptă sus.

Redacția Monitorul de Neamț și Roman împreună cu partenerii săi utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automată a datelor, pentru a livra către dvs. articole și reclame esențiale. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site. Aveți posibilitatea să luați oricînd altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, vă rugăm să citiți Politica de folosire a cookie-urilor și Politica de confidențialitate, pentru a înțelege conținutul și sensul acestor proceduri.

Vă mulțumim pentru acceptul dvs. care este, în ultimă instanță, un accept pentru a participa la expunerea faptelor și informațiilor care ne ajută să rămânem liberi și informați!

articolul original.

Doar Nicolae Ciucă poate opri protestele FNSAR: În situaţia în care premierul României nu ne va invita la discuţii, se va trece la următoarea etapă a acţiunilor sindicale

1 February 2023 at 21:15
image

Federaţia Naţională Sindicală „Ambulanţa” din România (FNSAR) a transmis printr-un comunicat de presă că va continua organizarea de noi acţiuni sindicale, dacă Nicolae Ciucă nu va invita la discuţii reprezentanţii sindicali, în vederea analizei şi soluţionării favorabile a problemelor cu care se confruntă Serviciile Publice de Ambulanţă.

„La şedinţa Biroului Executiv al FNSAR din data de 31 ianuarie 2023 s-a hotărât punerea în aplicare a hotărârii Consiliului Naţional din decembrie 2022, hotărâre susţinută în unanimitate prin semnătura liderilor organizaţiilor membre FNSAR de a continua protestul declanşat, astfel că, în situaţia în care premierul României nu va invita la discuţii reprezentanţii FNSAR în vederea analizei şi soluţionării favorabile a problemelor cu care se confruntă Serviciile Publice de Ambulanţă, se va trece la următoarea etapă a acţiunilor sindicale”, se menţionează într-un comunicat al FNSAR.

Astfel, se vor organiza mitinguri la nivelul fiecărui serviciu de ambulanţă la data şi ora care urmează a fi stabilite în perioada următoare şi un miting la sediul Guvernului cu participarea liderilor sindicatelor membre în FNSAR din toate serviciile de ambulanţă.

De asemenea, sindicaliştii anunţă că vor demara strângerea de semnături a angajaţilor din serviciile de ambulanţă, începând cu data de 15 februarie 2023, privind organizarea unei posibile greve de avertisment (2 ore), respectiv grevă propriu-zisă, transmite AGERPRES

articolul original.

Panouri digitale în stațiile STB. Proiectul „SF” propus de Nicușor Dan pentru care vrea să „spargă” aproape 6 milioane de euro, fără TVA

1 February 2023 at 15:14
image

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat, miercuri, că Municipalitatea va cheltui 5,6 milioane de euro fără TVA pentru panouri informative în stațiile STB.

Finanțarea ar urma să se facă prin PNRR.

„968 de stații de transport public din Capitală vor avea panouri digitale pe care vor fi afișate informații în timp real, referitoare la organizarea și programul de circulație al vehiculelor. Datele vor fi furnizate călătorilor atât vizual cât și audio.

Am depus o cerere de finanțare prin PNRR, aflată în etapa de evaluare, iar în ședința de consiliu de ieri s-au aprobat modificările necesare solicitate de finanțator pentru aprobarea proiectului”, a anunțat, miercuri, Nicușor Dan.

Potrivit edilului, valoarea finanțării prin PNRR este de 5,68 milioane de euro fără TVA.

„Investițiile vor consta în echipamente (panouri digitale) cu sisteme de susținere, respectiv software de management al panourilor digitale și componente de software pentru conectarea sistemului finanțat la bazele de date existente”, a mai precizat Nicușor Dan.

La ce ar folosi panourile de milioane de euro?

În prezent, transportul public din Capitală este unul neatractiv, cu autobuze care sunt blocate în trafic, în lipsa culoarelor unice, iar tramvaiele sar de pe șine foarte des, din cauza infrastructurii precare.

În aceste condiții, informațiile care ar putea fi furnizate pe panourile de milioane de euro nu ar fi foarte utile, tocmai din cauza faptului că transportul public nu este unul predictibil.

articolul original.

PSD vrea taxă de solidaritate pe veniturile marilor companii

1 February 2023 at 15:05
By: FLUX 24
image

„PSD promovează, fără rezerve, principiul unei taxe de solidaritate pe veniturile marilor companii pentru că o astfel de măsură este absolut necesară în contextul actual, în care populaţia şi firmele mici se confruntă cu o creştere substanţială a preţurilor. Nu putem rămâne indiferenţi când vedem că sunt companii care speculează situaţia economică actuală şi se îmbogăţesc pe seama celor care muncesc din greu”, se arată într-un comunicat de presă remis miercuri AGERPRES de PSD.

Taxa de solidaritate – spun reprezentanţii PSD – vizează exclusiv companiile mari, cu venituri de peste 100 de milioane de euro, care îşi diminuează artificial profiturile, cu scopul vădit de a-şi reduce obligaţiile faţă de bugetul de stat.

„Aceste firme cu venituri foarte mari au obligaţia de a plăti un impozit pe profit echivalent cu măcar 1% din cifra lor de afaceri, aşa cum plătesc toate firmele mici din România. PSD este de acord cu menţinerea impozitului pe profit de 16%, însă valoarea acestuia plătită de marile companii nu trebuie să fie mai mică de 1% din cifra lor de afaceri”, se precizează în comunicat.

Social-democraţii menţionează că în niciun moment nu au luat în calcul „o creştere a impozitului pe dividende”.

„PSD susţine, de asemenea, reducerea impozitării muncii şi creşterea veniturilor angajaţilor. Veniturile românilor trebuie să crească astfel încât toţi să aibă un trai decent. Nu este corect ca factura crizelor să fie plătită de cetăţeni, în timp ce doar unii prosperă. Iar pentru Partidul Social Democrat pe primul loc sunt oamenii şi economia românească. Obiectivul PSD este de a sprijini populaţia vulnerabilă, cu o atenţie suplimentară acordată categoriilor active, respectiv salariaţilor cu venituri mici şi medii, care prin muncă contribuie cel mai mult la dezvoltarea economică a ţării”, adaugă social-democraţii.

Modelul fiscal, subliniază PSD, are în vedere scăderea taxelor pe aceste salarii, astfel încât să rămână mai mulţi bani în buzunarele acestor angajaţi.

„Nu în ultimul rând, PSD consideră că statul trebuie să sprijine IMM-urile, fermele agricole şi infrastructura critică, în principal şcolile şi spitalele, astfel încât acestea să îşi poată instala cât mai rapid sisteme proprii de producere a energiei din surse regenerabile. România are la dispoziţie 12 miliarde euro, bani europeni, din Fondul de Modernizare, pentru atingerea acestui obiectiv”, se mai arată în comunicat.

articolul original.
❌