ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 24 June 2022Ultimele Stiri

Grindeanu, propus interimar la Agricultură

24 June 2022 at 19:18
image

Premierul Nicolae Ciucă l-a propus, vineri, pe vicepremierul Sorin Grindeanu ca interimar la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Postul a rămas vacant după demisia lui Adrian Chesnoiu, cercetat de procurorii anticorupție.

Nominalizarea i-a fost înaintată președintelui Klaus Iohannis.

Fost premier în guvernarea PSD-ALDE, când a fost destituit pe cale parlamentară, social-democratul Sorin Grindeanu conduce Ministerul Transporturilor în cabinetul liberalului Nicolae Ciucă.

“Guvernul României își menține angajamentele de a asigura standardele de integritate și profesionalism necesare bunei funcționări a Executivului”, a spus premierul într-un interviu pentru postul public de radio.

Social-democratul Adrian Chesnoiu este acuzat de abuz în serviciu, pentru că a intervenit într-un concurs de angajare în Minister.

Imunitatea sa parlamentară va fi supusă votului, luni, în Camera Deputaților.

FOTO: Inquam/Bogdan Danescu

articolul original.

Președinte CJ Dâmbovița: Cu un simplu mulțumesc, primarul de la Găești putea intra în istorie

24 June 2022 at 09:21
image

Șoseaua de centură a orașului Găești este cel mai important proiect al Consiliului Județean Dâmboviţa, care a primit finanțare, săptămâna aceasta, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Este vorba despre 80 de milioane de lei din costul total de 90 de milioane de lei. Diferența de cost va fi suportată de administrația județeană – a precizat președintele CJ Dâmbovița. Cu toate acestea, primarul orașului Găești, Grigore Gheorghe, și-a alocat meritele pentru această investiție – a mai spus Corneliu Ștefan, care a punctat de asemenea că edilul ar fi putut intra în istorie dacă ar fi scris pe Facebook un simplu mulțumesc. Atât.

„Când alții nu au fost în stare nici măcar să o deseneze, noi avem un program aprobat anul trecut de către Ministerul Transporturilor și astăzi avem deja și sursa de finanțare. Centura orașului Găești este un drum județean, este proiectul CJ Dâmbovița, este proiectul pe care noi, cei din administrația județeană, l-am gândit pentru județul Dâmbovița.

Domnul primar de la Găești nu are niciun merit în realizarea acestei centuri ocolitoare. Îmi pare rău că a ieșit să își asume munca noastră, a CJ Dâmbovița și a parlamentarilor PSD. Îi transmit că dacă scria pe Facebook un simplu mulțumesc intra în istoria orașului Găești și a județului Dâmbovița printr-un gest de noblețe. Dar, a luat copy-paste toată postarea mea și a scris-o pe contul personal.

Dl. primar, centura orașului Găești este un drum județean, este munca noastră, a conducerii CJ Dâmbovița și a parlamentarii PSD, care ne-am asumat în fața dâmbovițenilor acest proiect. Astăzi este un moment istoric. Avem un contract de finanțare și, în perioada următoare, vom scoate la licitație partea de proiectare și execuție. Pe 17 iulie, se vor depune oferte pentru studiul de fezabilitate”, a declarat Corneliu Ștefan în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul PSD Dâmbovița.

articolul original.

PSD-iștii nemțeni au sărbătorit ”Ziua Iei” în familie, la Dobreni

24 June 2022 at 11:24
image

Astăzi, de Ziua Iei, conducerea PSD Neamț a organizat la Dobreni o activitatea care să marcheze evenimentul. Inițiativa a aparținut organizației de femei și s-a bucurat de sprijinul organizatoric al primarului comunei, Vasilica Crețu . Pe lângă Daniel Harpa, președintele interimar al organizației, au fost prezenți majoritatea primarilor, Carmen Nastasă, lidera Organizației de Femei, Lucian Manole liderul Organizației Tineret Târgu Neamț, deputatul Remus Munteanu, Adrian Niță, prefect de Neamț și, nu în ultimul rând, Florentina Luca- Moise, șefa inspectoratului Școlar Neamț. Oaspete de onoare a fost Mădălin Voicu, secretar de stat la Ministerul Culturii, cel care a fost delegat să reprezinte ministerul și la Vacanțele Muzicale din acest an.

Întâlnirea, venită după recenta auto suspendare a lui Ionel Arsene de la șefia PSD Neamț, este una care cel mai probabil dorește să transmită ideea de continuitate și unitate la nivelul formațiunii politice. (MN)

articolul original.

AUR și mai mulți parlamentari PSD propun o lege pentru a excepta de la demolare bisericile construite ilegal

24 June 2022 at 06:17
image

O propunere legislativă inițiată de AUR și sprijinită de mai mulți aleși PSD interzice demolarea bisericilor construite fără autorizație. Potrivit proiectului legislativ, lăcașurile care au fost ridicate fără respectarea reglementărilor vor trece în legalitate.

Propunere controversată

Inițiatori sunt liderii AUR George Simion și Claudiu Târziu, alături de deputatul AUR Adrian George Axinia. Se propune modificarea Legii privind amenajarea teritoriului (nr. 350/2001) în sensul exceptării lăcașurilor de cult de la o prevedere care interzice obținerea autorizațiilor urbanistice după ce a fost realizată construirea. Excepția este introdusă la articolul 56, care în varianta modificată sună în felul următor:

„Nu pot fi inițiate și aprobate documentații de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcții edificate fără autorizație de construire sau care nu respectă prevederile autorizației de construire, cu excepția lăcașurilor de cult și a anexelor acestora, a căror execuție a început anterior intrării în vigoare a acestei legi.”

Pentru susținerea inițiativei legislative au semnat parlamentarii AUR și 26 de aleși de la PSD.

„Începând cu 1990, s-au construit mii de lăcașuri de cult în toată România, însă în multe dintre cazuri execuția lucrărilor fie nu s-a realizat pe baza unei autorizații de construire, fie documentația depusă în vederea autorizării și-a încetat valabilitatea înainte de finalizarea lucrărilor de construire, fie în execuție, autorizația de construcție nu a fost respectată”, scriu inițiatorii.

Ce solicită primarul Constanței de la IPS Teodosie

Primarul PNL al Constanței, Vergil Chițac, îi cere lui ÎPS Teodosie să desființeze o biserică rdicată ilegal pe un trotuar, în urmă cu 10 ani. Asta după ce instanța a stabilit că biserica nefinalizată nu a fost ridicată potrivit legii.

Într-o scrisoare publică, primarul Chițac i se adresează Arhiepiscopului Tomisului pe numele de mirean, Teodosie Petrescu, și îi cere acestuia să desființeze construcția ilegală.

Vergil Chițac îl avertizează pe Teodosie că din moment ce nu va pune în aplicare decizia instanței creează ”premisele unui potențial conflict cu urmări nefaste pentru întreaga comunitate”:

articolul original.

Marcel Ciolacu: Îi mulțumesc președintei Parlamentului European pentru sprijinul oferit în vederea aderării la Schengen. România îndeplinește toate condițiile

23 June 2022 at 20:43
image

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a transmis joi, după o întâlnire cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, la Bruxelles, că România îndeplinește toate condițiile pentru a fi acceptată în spațiul Schengen. De altfel, chiar Metsola a declarat recent că va sprijini intrarea României în Schengen, pentru că i se pare „incorectă şi nenecesară” întârzierea admiterii.

Ciolacu, mesaj după discuția cu Roberta Metsola

„Îi mulțumesc președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, pentru sprijinul oferit României în vederea aderării la spațiul #Schengen.

Modul în care autoritățile române au gestionat situația de la granița de Est a Uniunii Europene, în contextul actualelor tensiuni regionale, demonstrează suplimentar faptul că #Romania îndeplinește, de facto, toate condițiile pentru a fi acceptată în spațiul Schengen.

Ne dorim o nouă #rezoluție care să ne susțină demersul la nivel european și care să fie votată pe parcursul următoarei președinții a Consiliului UE”, a transmis Ciolacu, pe Facebook.

Liderul PSD și Comisarului European pentru Muncă au vorbit despre PNRR și problema prețurilor

Marcel Ciolacu a avut o întâlnire și cu Nicolas Schmit, Comisarului European pentru Muncă. Cei doi au discutat despre PNRR și posibilele soluții la problema prețurilor tot mai mari.

„Îi mulțumesc Comisarului European pentru Muncă, Nicolas Schmit, pentru disponibilitatea de a identifica împreună soluții în vederea optimizării #PNRR pe zona de pensii.

M-a bucurat totodată deschiderea sa în ceea ce privește solicitarea noastră de #finanțare, din bani europeni, a unor mecanisme compensatorii pentru acoperirea creșterii prețurilor la energie, alimente și carburanți pentru categoriile cele mai vulnerabile”, a mai transmis președintele PSD.

articolul original.
Ieri — 23 June 2022Ultimele Stiri

Reacție PSD: Apreciem conduita onorabilă a domnului Chesnoiu de a se retrage din toate funcțiile deținute în Guvern și în partid

23 June 2022 at 14:53

PSD anunță într-un comunicat de presă că repectă deciziile lui Adrian Chesnoiu de a demisiona din funcția de ministru al Agriculturii și de a se suspenda din PSD după ce DNA l-a acuzat de abuz în serviciu.

„Așa cum a anunțat deja, ministrul Adrian Chesnoiu dorește ca instituțiile abilitate să facă cercetările necesare pentru eliminarea oricăror suspiciuni cu privire la activitatea sa. În acest sens, domnul Chesnoiu solicită „tuturor deputaților din toate partidele vot pentru ridicarea imunității parlamentare”.
De asemenea, Adrian Chesnoiu a luat decizia de a se retrage din funcția de ministru și de a se suspenda din Partidul Social Democrat.
PSD consideră că pe durata întregului mandat de ministru, domnul Chesnoiu și-a îndeplinit sarcinile în mod profesionist și cu integritate, fiind unul dintre cei mai eficienți membri ai actualului guvern.
PSD va respecta deciziile luate de domnul Chesnoiu. Conduita onorabilă a acestuia, de a se retrage prompt din toate funcțiile deținute în Guvern și în partid, va permite instituțiilor abilitate să facă cercetările necesare cât mai rapid, pentru a înlătura astfel orice suspiciune asupra activității sale”.

articolul original.

Pîrvulescu, despre contrele din coaliție: „PSD vrea să apară mai degrabă ca partid de opoziție decât ca partid de guvernare, în măsura în care intenționează să câștige toate alegerile” | AUDIO

23 June 2022 at 15:19
image

Contre între principalii parteneri din coaliția de guvernare. Două critici care îi vizează pe liberali au fost lansate de social-democrați în spațiul public la circa o oră și jumătate una de cealaltă. Toată această nervozitate ar putea fi un semnal că PSD își dorește să abordeze din opoziție cele patru rânduri de alegeri care urmează în 2024, spun politologii.

Într-o postare pe facebook, social-democrații susțin că au prezentat „mai multe soluții privind reduceri importante ale prețului carburanților”. Imediat după această remarcă, PSD amintește că varianta unei compensări comune, stat-privat, aleasă de Nicolae Ciucă, va reduce prețul carburanților cu 50 de bani.

O altă critică l-a vizat pe ministrul liberal al Energiei, Virgil Popescu. PSD îi cere acestuia să nu închidă capacități de producție a energiei pe bază de cărbune fără a pune ceva în loc. În caz contrar, miniștrii social-democrați nu vor fi de acord cu legea decarbonizării.

Cristian Pîrvulescu: Încă nu este de așteptat ca social-democrații să renunțe la guvernare

Situația nu este extraordinară între cei doi parteneri de coaliție, spune politologul Cristian Pîrvulescu, dar nu este de așteptat ca social-democrații să renunțe la guvernare, nu încă. El amintește de rocada guvernamentală care ar urma să aibă loc în mai anul viitor și PSD să preia funcția de premier:

„Domnul Ciolacu este foarte prezent. Are o autentică campanie de prezidențiabil și s-ar putea să considere că o perioadă pre-electorală ca prim-ministru nu ar putea să fie foarte folositoare”, a explicat Cristian Pîrvulescu.

Cristian Pîrvulescu: PSD vrea să apară mai degrabă ca partid de opoziție decât ca partid de guvernare în măsura în care intenționează să câștige toate alegerile

O altă ipoteză privind agitația social-democraților e legată de cele patru rânduri de alegeri care urmează în 2024:

„PSD vrea să apară mai degrabă ca partid de opoziție decât ca partid de guvernare în măsura în care intenționează să câștige toate alegerile, începând cu alegerile europene în mai și terminând cu alegerile prezidențiale în decembrie”, a adăugat politologul.

Situația geopolitică va conta în modul în care va funcționa Coaliția pe viitor, mai spune politologul. Acesta este de părere că în cazul unei rupturi, fiecare partid va încerca să tragă maximul de beneficii. Cristian Pârvulescu amintește că ruperea USL în 2014 în preambulul anului electoral a reprezentat un bonus pentru PNL care a câștigat alegerile prezidențiale.

Sursa colaj foto: Inquam Photos / Octav Ganea / PSD / Facebook

Citește și: PSD, despre schema de compensare a prețurilor la carburanți: „Respectăm decizia premierului, dar alternativa PSD ar fi fost mai bună”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/06/23iun-18-Eliza-SNDW-probleme-in-paradisul-coalitiei-ok.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
articolul original.

Reacția PSD la solicitarea DNA de ridicare a imunității parlamentare pentru Adrian Chesnoiu

23 June 2022 at 14:25
image

PSD a transmis un comunicat de presă în care anunță că ministrul Chesnoiu solicită „tuturor deputaților din toate partidele vot pentru ridicarea imunității parlamentare”.

Mai mult, PSD afirmă că Adrian Chesnoiu și-a îndeplinit sarcinile în mod profesionist și cu integritate, fiind unul dintre cei mai eficienți membri ai actualului guvern, pe durata întregului mandat de ministru.

Reacția lui Adrian Chesnoiu

„NU am săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și mi-am desfășurat mereu cu integritate și cu dedicare activitatea mea executivă! În urma apariției în spațiul public a unor suspiciuni cu privire la activitatea mea ministerială, am luat următoarele decizii: Le solicit tuturor deputaților din toate partidele vot pentru ridicarea imunității parlamentare, deoarece eu consider că suntem cu toții egali în fața legii și vreau să am posibilitatea de a elimina orice potențială suspiciune!”, a scris Chesnoiu pe Facebook.

„Mă retrag din funcția de ministru – nu vreau să planeze nicio suspiciune asupra activității mele guvernamentale. De asemenea, mă autosuspend din Partidul Social Democrat! Vă mulțumesc tuturor celor care aveți încredere în mine, în nevinovăția mea și în toate lucrurile bune pe care le-am făcut! Doamne ajută!”, a mai scris Chesnoiu pe Facebook.

Sursa foto: Facebook / Adrian Ionut Chesnoiu

Citește și: DNA cere Parlamentului aprobarea urmăririi penale în cazul ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu

articolul original.

Mihai Fifor: „Abordarea Ministerului Energiei pentru închiderea centralelor pe cărbune fără să pună altceva în loc este fundamental greșită!”

23 June 2022 at 13:56
By: -
image

„Este criminal că, în plină criză de energie electrică, să se reducă capacitatea de producție de energie, alimentând sarabanda scumpirilor, în dauna populației și economiei.

Este de neînțeles de ce ministrul Energiei nu ia exemplul atâtor țări din Europa, precum Germania, Austria, Polonia, Grecia, Italia, care redeschid și/sau măresc capacitatea producției de curent electric în centrale pe cărbune, mai ales că reprezentanții Comisiei Europene au permis statelor să-și modifice PNRR-urile în această privință!

PSD împărtășește total îngrijorarea marilor centrale sindicale și sprijină categoric solicitarea acestora adresată premierului privind reevaluarea și modificarea corespunzătoare a OUG privind Legea Decarbonificării.

PSD este adeptul eliminării treptate a combustibililor fosili pentru protejarea mediului, dar deciziile trebuie luate cu cap, înțelegând deplin realitatea și ținând cont de interesele naționale, ale consumatorilor casnici și ale economiei.

Soluțiile perfect posibile pentru care pledează PSD sunt:

Renegocierea componentei energetice a PNRR, lucru deja admis public prin vocea vicepreședintelui Comisiei Europene.

Decalarea termenelor de închidere a centralelor pe cărbune. Complexul Energetic Oltenia lucrează deja cu profit consistent, în niciun caz nu mai este valabil argumentul că ar reprezenta o „gaură neagră”.

Investiții rapide și susținute în noi capacități ”curate” de producție a energiei electrice. ESENȚIAL ESTE SĂ NU ÎNCHIDEM, FĂRĂ SĂ PUNEM CEVA ÎN LOC, CEL PUȚIN DE CAPACITATE IDENTICĂ! ” , afirmă președintele PSD Arad, deputatul Mihai Fifor.


Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

articolul original.

Mihai Tudose pune tunurile pe Virgil Popescu: ‘Trebuie să vină cu soluții rapide. Au mai crescut salariile, dar nu astfel încât să se dubleze prețurile. Se profită’

22 June 2022 at 20:15
image

Discuțiile pe tema plafonării prețurilor la carburanți continuă în coaliția PSD + PNL + UDMR. În Guvernul Ciucă, social-democrații susțin plafonarea la 6 lei pentru un litru, în condițiile în care benzina a trecut de 8,3 lei, iar motorina de 9 lei, în timp ce PNL se opune. Miercuri seara, în direct la România TV, europarlamentarul Mihai Tudose a comentat pe marginea tensiunilor din coaliție și a măsurilor care trebuie implementate cât mai rapid.

Românii au toate motivele să iasă în stradă și să-și strige nemulțumirea, susține fostul premier al României.

„Între furnizori mi se pare o cartelare pe preț (…) Vor sări ‘cavalerii apocalipsei’, care vor spune că ne întoarcem la comunism (…) Multe alte țări au luat aceste ‘măsuri comuniste’ (n.r. – plafonarea prețurilor). Pe termen lung toate statele intervin, de exemplu Germania (n.r. – în afară de Ungaria)”, a declarat Tudose, pentru România TV.

PNL, presat de Mihai Tudose (PSD) să ia mai rapid măsuri, prin intermediul premierului Nicolae Ciucă și a lui Virgil Popescu

Ministrul Virgil Popescu, cel poreclit „hoț” de partidul AUR, indezirabil și în tabăra USR, trebuie să vină cu soluții rapide, susține Tudose.

„Deocamdată nu am făcut nimic (n.r. – statul român). ‘O să…’. Eu înțeleg că prețul petrolului la bursă este la fel cu acum un an de zile, doi ani și așa mai departe. Înțeleg că a crescut prețul de prelucrare, pentru că energia s-a scumpit, au mai crescut salariile, dar nu astfel încât să se dubleze prețurile. Se profită.

Eu cred că nu se profită de întregul stat (n.r. – de naivitatea statului). PSD-ul, prin vocea mai multor reprezentanți și a președintelui Marcel Ciolacu, spunem ‘faceți ceva!’. Am participat la o ședintă unde și premierul era foarte hotărât să faca ceva și i-a dat sarcina ministrului să facă ceva. Mi-am dat seama că nu se întâmplă nimic”, a mai punctat Tudose, pentru România TV, în emisiunea lui Victor Ciutacu.

„Ministerul de profil face strategia respectivă, este trimisă apoi la Ministerul de Finanțe. Premierul cheamă ministrul de Finanțe, discută cu el. Inițiatorul, sediul materiei, este la Ministerul Energiei.

(…) Face tot ce poate… Cam așa ceva (n.r. – atât poate ministrul Popescu)”, a mai precizat fostul premier.

Întrebat de către Victor Ciutacu dacă Virgil Popescu nu intră cumva în zona penală – conflict de interese, prin faptul că soția sa deține mai multe benzinării, Tudose a răspuns în stilul caracteristic:

„E conflict de interese doar când este vorba despre PSD”, a conchis Tudose, conform româniatv.net

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Mutare surprinzătoare pe scena politică din Capitală! Gabriela Firea, schimbată de la conducerea organizației PSD București. Alexandru Rafila ar urma să devină noul șef

22 June 2022 at 18:15
image

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, preia șefia PSD București! Potrivit unor surse Realitatea.net, partidul este dezamăgit de direcția spre care se îndreaptă sectoarele. De la alegerile locale din 2020, unde PSD a suferit o înfrângere devastatoare, singurul sector câștigat fiind sectorul 4, păstorit în prezent de Daniel Băluță, partidul a început să scadă tot mai mult în sondaje. Astfel, în interiorul partidului s-a decis să se facă o resetare a organizației de București. 

La alegerile locale din 2020, PSD a avut un singur câştigător în Bucureşti – Daniel Băluţă, cel care şi-a adjudecat un nou mandat la Primăria Sectorului 4.

În marea bătălie a alegerilor locale, cea din Bucureşti, Gabriela Firea a pierdut Primăria Generală, câştigată de Nicuşor Dan, candidatul independent susţinut de PNL şi USR PLUS.

După doi ani, lucrurile par să stagneze, iar partidul nu reușește să se ridice în sondaje. În acest context, s-a decis reconsolidarea organizației de București și înlocuirea Gabrielei Firea cu Alexandru Rafila, actualul ministru al Sănătății, cel care se bucură de o încredere deloc de neglijat în rândul populației.

ALEGERI LOCALE 2020. Punctul de cotitură – PSD, în cădere liberă

PSD a pierdut toate primăriile de sector, la alegerile locale din 2020, în afară de sectorul 4, unde Daniel Băluţă a câştigat un nou mandat.

Astfel, la sectorul 1 a ieşit câştigătoare Clotilde Armand, cu 41,22% dintre voturi, întrecându-l cu greu pe oponentul de la PSD Daniel Tudorache, care a obţinut 39,58% dintre voturi. Daniel Tudorache a contestat acest rezultat, afirmând că a avut cu 200 de voturi mai multe decât Clotilde Armand.

La Primăria Sectorului 2 a fost câştigător Radu Mihaiu, candidat venit din partea formaţiunii politice USR-PLUS.  Între 2016 şi 2017, Mihaiu a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Fondurilor Europene în guvernul Cioloş, precum şi consilier al ministrului. Din 2018 şi până în prezent, este preşedinte al organizaţiei USR Sector 2.

Robert Negoiţă a câştigat al treilea mandat la Primăria Sectorului 3. Negoiţă nu a candidat din partea PSD, după ce a demisionat din partid la sfârşitul lunii şi s-a înscris în cursa pentru alegerile locale pe listele Alianţei Pro Bucureşti 2020, formată din Pro România şi Partidul Bucureşti 2020.

Daniel Băluţă este singur candidat PSD care a câştigat în Bucureşti. Astel, Daniel Băluţă a câştigat al doilea mandat la condu­cerea sectorului 4, cu 57,05% dintre voturi.

În iunie 2012, Băluţă a fost ales consilier local în cadrul Consiliului Local al Sectorului 4 , iar din iulie 2013 până în 5 iunie 2016 a fost viceprimar al Sectorului 4. Din 4 noiembrie 2015, după demisia primarului Cristian Popescu Piedone, a fost ales primar interimar, iar pe 5 iunie 2016 a fost ales primar al Sectorului 4.

Cristian Popescu Piedone a obţinut o victorie surprinzătoare la Primăria Sectorului 5, cu 27,25% dintre voturi. Popescu Piedone a fost primar al Sectorului 4 din 2008 până în noiembrie 2015, când şi-a dat demisia la câteva zile după incendiul din clubul Colectiv.

Ciprian Ciucu a fost ales primar al Sectorului 6 din Bucureşti. Ciucu, candidat din partea PNL, a fost consilier general al Municipiului Bucureşti din iunie 2016 până în decembrie 2019, când a demisionat pentru a deveni preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, conform realitatea.net

articolul original.

Scandal în Parlament la numirea lui Iulian Iancu în conducerea ANRE. Fostul deputat PSD, acuzat că este „omul Gazprom”

22 June 2022 at 14:55
By: -
image

Numire controversată la ANRE, votată azi în Parlament. Fostul deputat PSD Iulian Iancu va fi membru în Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Energie. Acesta este unul din artizanii legii care a blocat până de curând exploatarea gazelor din Marea Neagră. De altfel a fost implicat în elaborarea mai multor acte normative din domeniul energiei, care i-au atras critici. Apare chiar în dosarele Wikileaks unde este numit „omul Gazprom”. Viitorul șef peste piața energiei a respins aceste acuze. Cu toate acestea, ele nu au lipsit nici din dezbaterea de azi din plenul Parlamentului.

Pentru Iulian Iancu au votat 224 de parlamentari iar 84 au fost împotrivă, dintr-un total de 310, în ședința comună a celor două camere parlamentare.

Ludovic Orban, președinte Forța Dreptei: „Este o rușine ca Parlamentul României și mai ales PSD, care a făcut această nominalizare, să propună un astfel de om pentru ANRE, după ce au mai dat o dată cu mucii în fasole când au pus întâiul dintre agricultori, pe Alexandru Stănescu, în aceeași poziție”.

Cristina Prună, vicelider al grupului deputaților USR: „Mai țineți minte când președintele Iohannis, care acum este partenerul dvs, spunea că domnul Iulian Iancu periclitează relațiile cu statele occidentale? Și de aceea nici măcar nu l-a numit vicepremier în guvernul Dăncilă. În primul rând, va câștiga un salariu de 9.000 de euro pe lună. PSD creează milionari în euro la stat”.

Alfred Simonis, liderul grupului deputaților PSD: „Cred că unii nu au jenă. Prim-ministrul al guvernului liberal, împreună cu USR, care a liberalizat prețul energiei și de aia au explodat prețurile la gaze și electricitate, vine și ne vorbește despre energie. În 2019 și în 2020 ați avut majoritate. A trebuit să ne întoarcem noi șla guvernare și să modificăm noi legea offshore, pentru că voi cu majoritate nu ați făcut-o. Oare de ce?”

Citește mai mult pe Digi24.ro.

articolul original.

Soluțiile PSD pentru reducerea prețului carburanților

22 June 2022 at 12:24
image

Social-democrații și-au prezentat în cadrul ședinței de Guvern de astăzi, 22 iunie, soluțiile găsite în vederea reducerii prețurilor la carburanți, menționând că experții lor sunt pregătiți să se alăture eforturilor întreprinse de Ministerul Energiei în vederea elaborării unui act normativ.

„PSD a prezentat soluţiile pentru reducerea preţurilor la combustibili prin plafonare, respectiv introducerea unui preţ maximal sau limitarea adaosului pe lanţul comercial. Acest lucru nu a exclus colaborarea între toate partidele din Coaliţie pentru identificarea soluţiei potrivite […] Ministerul Finanțelor a pus la dispoziția Ministerului Energiei toate datele necesare pentru o reglementare justă în acest domeniu, iar experții PSD sunt pregătiți să vină în sprijinul Ministerul Energiei pentru elaborarea actului normativ”, transmite PSD.

Social democrații consideră că nu trebuie urmat modelul unor state precum Germania, unde reducerea accizelor și a TVA-ului nu au reușit să producă efectul scontat, iar intervenția Guvernului nu trebuie să se facă prin instrumente care sunt dificil de implementat și care nu pot oferi garanții în legătură cu reducerea prețurilor pentru consumatorul final.

De asemenea, este subliniat rolul Ministerului Energiei ca instituție direct răspunzătoare de monitorizarea pieței și a stocurilor de carburanți, precum și ca singura instituție abilitată în vederea inițierii proiectului de act normativ.

„Precizăm totodată că, așa cum a subliniat chiar purtătorul de cuvânt al PNL, intervenția Guvernului în acest domeniu nu trebuie să se facă prin instrumente fiscale întrucât acestea sunt dificil de implementat și nu garantează reducerea prețurilor la consumatorul final. De altfel, se poate observa că soluțiile fiscale implementate în alte state europene, cum ar fi reducerea accizelor și a TVA în Germania, nu i-au determinat pe operatorii economici să scadă prețurile la pompă. Ar fi deci o greșeală fundamentală ca Guvernul României să opteze pentru soluții care au eșuat deja în altă parte. Din punct de vedere procedural însă, la fel cum s-a întâmplat și în cazul plafonării prețurilor la energie electrică și gaze naturale, proiectul de act normativ trebuie inițiat de Ministerul Energiei, care răspunde în mod direct de monitorizarea pieței și a stocurilor de carburanți”, se mai arată în comunicat.

articolul original.

Eugen Tomac a răbufnit: ‘Acest vot este dovada clară că PSD și PNL vor să țină subdezvoltate comunitățile locale pe care le administrează de 30 de ani’

22 June 2022 at 14:15
image

Partidul Mişcarea Populară califică drept ”ruşinoasă şi anti-democratică” decizia majorităţii parlamentare PSD – PNL – UDMR de a respinge în Camera Deputaţilor un proiect legislativ pentru revenirea la formula de alegere a primarilor în două tururi de scrutin. ”Această decizie trădează faptul că avem de-a face cu o Putere politică anti-reformistă şi retrogradă care încurajează baronizarea administraţiilor locale şi se opune unei concurenţe politice reale, descurajând pluralismul de opinie”, consideră PMP.

„Este o sfidare la adresa românilor respingerea proiectului privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Acest vot este dovada clară că PSD şi PNL vor să ţină subdezvoltate comunităţile locale pe care le administrează de 30 de ani.  Actuala majoritate parlamentară crede că Romania este a baronilor locali. În fapt, asistăm la întoarcerea ţării în urmă cu 20 de ani când ni se propovăduia liniştea pentru a acoperi fărădelegile Puterii, atât în plan central, cât şi în plan local. Respingerea proiectului de revenire la alegerea primarilor în două tururi ne arată că socialiştii şi pseudoliberalii actuali văd România ca pe o pradă pe care să o împartă după bunul lor plac”, a declarat preşedintele PMP, Eugen Tomac.

PMP reaminteşte faptul că partidul a strâns semnături pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi că acesta este un deziderat al majorităţii românilor, argumentând că reintroducerea acestui sistem de vot ar genera o mai bună prezenţă la vot şi ar oferi legitimitate mai mare pentru primari.

”S-ar evita situaţia în care un primar este ales cu doar 10% – 12% din voturile celor înscrişi în registrul electoral. În plus, în felul acesta, nu s-ar invalida voturile celor care au opţiuni politice nuanţate. Se diminuează posibilitatea aplicării strategiei de a candida a mai multor persoane menite doar să “fure” din voturile unuia dintre candidaţi, aşa numiţii “iepuri”, care într-o competiţie electorală strânsă pot reduce din voturile candidatului cu şanse, de dreapta sau de stânga”, susţine PMP, adăugând că s-ar crea şi premisele unei reînnoiri a clasei politice de la nivel local, pentru că oferă mai multe şanse celor care candidează împotriva baronilor locali aflaţi în funcţie, care se folosesc, de multe ori, de o reţea ocultă de acumulare a voturilor.

„După ce, în 2020, PMP a susţinut decizia Guvernului liberal de angajare a răspunderii asupra unui proiect privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, constatăm astăzi o degradare morală şi democratică a PNL, care a ajuns un simplu breloc pe care îl învârt pe degete PeSeDiştii. Au votat împotriva acestui proiect de lege alături de PSD şi UDMR, care, prin vot, au doborât Guvernul care îşi asumase răspunderea. Din păcate, liberalii au vacantat zona de centru-dreapta a politicii româneşti şi au ajuns în situaţia de a se îngrămădi din nou cu PSD pe zona de stânga anti-democratică. PMP rămâne astfel singurul partid veritabil de dreapta din România după ce PNL a capitulat în faţa PSD”, a subliniat europarlamentarul Eugen Tomac.

Plenul Camerei Deputaţilor a respins, marţi, proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, proiect depus în 2015, care a rămas blocat în comisii, la Camera Deputaţilor, timp de 7 ani, conform news.ro

articolul original.

Ionuț Simionca: Tiriplicii de la Guvernare au declarat război IMM-urilor! PSD și PNL vor ca, în ţara noastră, să existe doar săraci şi bogaţi

22 June 2022 at 13:15

Partidul Mişcarea Populară se opune modificărilor la Codul fiscal pe care le pregăteşte Guvernul Ciucă (PSD – PNL – UDMR) prin care vor fi crescute anumite taxe şi impozite, va fi înjumătăţit plafonul pentru IMM-uri şi se vor elimina anumite facilităţi fiscale pentru microîntreprinderi, transmite Ionuț Simionca, secretarul general al PMP.

„Este o declaraţie de război pe care Puterea politică actuală o lansează clasei de mijloc din România. Patronii celor peste 700.000 de IMM-uri din România nu sunt oameni bogaţi, dar reprezintă fundamentul clasei mijlocii.

În esenţă, PSD și PNL  transmit prin modificările făcute că vor ca, în ţara noastră, să existe doar săraci şi bogaţi.

Problema este că aproape 70% din locurile de muncă disponibile sunt generate tocmai de aceste firme mici cărora statul le-a pus gând rău.

Spre exemplu, celor din HoReca, timp de doi ani de pandemie, Guvernele PNL le-au promis măsuri de corectare şi, drept răsplată că au fost cuminţi, se pregătesc să le mărească acum TVA-ul cu 4pp.

În cercurile olimpiene, formate din zei şi tiriplici, nu i-a trecut niciunui geniu prin cap măcar să-i cheme pe reprezentanţii antreprenorilor din România la o discuţie despre cum ar trebui să arate Codul fiscal.

Înăsprirea poverii fiscale pentru IMM-uri nu va face altceva decât să îngroape şi mai tare capitalul românesc şi mediul antreprenorial. Situaţia este şi aşa cruntă.

Ca dovezi:

 – în primele patru luni ale anului 2022, Numărul firmelor radiate la nivel național a crescut cu peste 6% până la 23.113 conform statisticilor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC);

  – în primele patru luni din 2022, încasările bugetare din impozitul pe profit au scăzut cu 18,8% faţă de acelaşi interval al anului 2021.

Un Guvern liberal ar fi trebuit să scadă taxele şi impozitele – aşa cum a propus PMP – şi să-şi concentreze eforturile pe investiţii şi pe sprijinirea antreprenorilor români”m spune Ionuț Simionca.

articolul original.

Iulian Iancu, noul șef al ANRE, și scandalul din Parlament

22 June 2022 at 10:11
image

Plenul Parlamentului a decis, miercuri, numirea fostului deputat PSD Iulian Iancu în funcţia de membru al Comitetului de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

S-au înregistrat 224 de voturi pentru şi 86 împotrivă. Votul a fost secret, cu buletine.

Numirea lui Iulian Iancu în fruntea ANRE a provocat un adevărat scandal în Parlament.

Iancu a fost bănuit că este „omul Gazprom”, după ce Georgian Pop, fostul său coleg de partid și fost șef al Comisiei de Control al activității SRI, afirma în 2008, că Iulian Iancu este „cumpărat de Gazprom”. Afirmația nu a fost niciodată probată în public.

Deputatul USR Cristina Prună a criticat nominalizarea lui Iulian Iancu în această funcţie, susţinând că acesta a promovat în Parlament mai multe legi care au făcut România „mai dependentă de gazele ruseşti”.

„PSD mai bagă azi o fisă, numirea domnului Iulian Iancu în conducerea ANRE. Domnule Ciolacu, stau şi mă întreb ce cheiţă v-a întors pe dumneavoastră pentru ca nu mai târziu de 5 luni de zile să vă răzgândiţi complet în ceea ce priveşte pe domnul Iulian Iancu. Mai ţineţi minte când nu îl susţineaţi în această funcţie, aveaţi dubii că ar fi potrivit. Mai ţineţi minte când preşedintele Iohannis, care acum este partenerul dumneavoastră, spunea că domnul Iulian Iancu periclitează relaţiile cu statele occidentale şi de aceea nici măcar nu l-a numit în funcţia de vicepremier în Guvernul Dăncilă. Pentru că Iulian Iancu a promovat aici, în Parlamentul României, o lege care ne-a făcut mai dependenţi de gazele ruseşti, nu doar una, chiar mai multe, dar mă gândesc la Legea offshore pe care chiar dumneavoastră aţi modificat-o şi dependenţa României de gazele ruseşti a ajuns undeva la 28%”, a spus Cristina Prună.

Deputatul Violeta Alexandru a afirmat la rândul său că PNL a ajuns să „înghită” absolut orice din partea PSD.

“Iulian Iancu? Serios? Mă uit la liberali: Iulian Iancu? Serios? Nu vă amintiţi de 2018 şi de Legea offshore, care a alungat toţi investitorii decenţi şi serioşi din România? Chiar nu mai avem jenă în ţara asta? Să punem punct în spaţiu public, aşa dânşii pot să facă ce vor ei în spaţiul privat, carierei unor oameni de care se leagă tot ce e mai rău în România, Iulian Iancu pe domeniul lui. Mă uit la Partidul Naţional Liberal: Iulian Iancu? Chiar aşa aţi ajuns, să înghiţiţi absolut orice vă vine de la un PSD care aparent se reformează, în realitate acelaşi PSD rămâne cu Iulian Iancu susţinut acum?”, a adăugat Violeta Alexandru.

Deputatul Ludovic Orban a declarat că este în proces cu Iulian Iancu pe motiv că a spus că acesta a acţionat ca “omul Gazprom” şi a reprezentat interesele ruşilor.

„Cred că nu mă voi afla în conflict de interese pentru că voi vota împotriva numirii lui Iancu. Cred că este o ruşine pentru Parlamentul României şi mai ales pentru PSD, care a făcut această nominalizare”, a mai spus Orban, menţionând că este “o alegere catastrofală”.

Deputatul PSD Alfred Simonis a replicat că cei care critică nominalizarea lui Iulian Iancu vorbesc de anul 2018, când a fost dată Legea offshore, dar nu au făcut nimic în 2019 şi 2020 pentru a repara această lege, deşi au avut majoritatea şi a trebuit să vină PSD pentru a face acest lucru.

„Cred că unii nu au jenă. Prim-ministrul Guvernului liberal împreună cu USR, care a liberalizat preţul la energie şi de aceea au explodat preţurile la gaze şi electricitate, vine şi ne vorbeşte de energie. Parlamentarul de la USR care a anunţat primul, noaptea, liberalizarea preţurilor la energie şi de aia au explodat preţurile la energie vine şi ne vorbeşte de energie, un alt ministru în Guvernul Orban ne vorbeşte de asemenea de energie”, a arătat Simonis.

În 8 iunie, fostul deputat Iulian Iancu a fost validat de comisiile parlamentare de specialitate pentru această funcţie. În 3 mai, Parlamentul a decis vacantarea unui post de membru în Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, după demisia lui Alexandru Stănescu.

articolul original.

Florin Cîțu, un nou atac la adresa PSD: Ar trebui să ne întrebăm dacă Marcel Ciolacu nu este Liviu Dragnea, astăzi

22 June 2022 at 09:15
image

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu a lansat miercuri un nou atac la adresa Partidului Social Democrat. Acesta îl compară pe Marcel Ciolacu cu Liviu Dragnea, precizând că soluţiile propuse pentru reducerea preţului la combustibil sunt comuniste, scrie news.ro

”Este inadmisibil din punctul meu de vedere, şi aici trebuie să ne concentrăm toate resursele, să acceptăm ca inflaţia să fie peste 10% până în 2023. Vă daţi seama ce înseamnă asta? Anul acesta, preţurile să crească cu 10% şi anul viitor, la fel. Este foarte mult pentru români să ducă această povară” a spus preşedintele Senatului.

Cîţu a menţionat că apelul PSD către ministrul Energiei, să vină în coaliţie cu soluţii în privinţa preţurilor la combustibil, reprezintă ”declaraţii politice”.

”Vă aduc aminte că Ordonanţa 118, pe care am dat-o referitor la preţul din energie a redus, a scăzut preţurile faţă de ianuarie, în februarie şi faţă de februarie în martie, iar Ordonanţa desenată de PSD în aprilie a crescut preţurile la energie cu 28% şi la gaz, cu 26%. Trebuie să fim atenţi la soluţiile PSD, aici sunt declaraţii politice”, a mai afirmat Cîţu.

”Dacă ne concentrăm astăzi doar pe acest sector, pierdem lupta cu inflaţia în general”

”Soluţiile pe care le vedem sunt comuniste. Noi nu am ieşit în stradă, în 1990, să scăpăm de cozi,, de la penurie care veneau de la plafoane la preţuri, ca să venim astăzi cu plafoane la preţuri. Asta este o prostie. Şi la fel, este o altă prostie la PSD cea cu marja de profit. (..) România are nevoie de capital. Cum să vii să condiţionezi profitul, printr-o decizie a guvernului, când tu vrei să ataci capitalul”, a mai spus Florin Cîţu.

Florin Cîţu a precizat că alte state au intervenit prin reduceri de TVA, cum e cazul Poloniei, dar nu a scăzut preţul.

”Preţul este determinat, într-o economie de piaţă, de cerere şi ofertă. În Ungaria, a creat cozi la benzinării. Asta vrem, să aruncăm totul în aer, acum, când vine sezonul estival, să stea lumea la coadă să îşi cumpere benzină? Gândiţi-vă că nicio companie nu mai vine să aducă benzină în România, dacă noi plafonăm preţul, când poate să o vândă oriunde în Europa”, a explicat Cîţu.

Preşedintele Senatului a afirmat că este nevoie de o analiză serioasă. ”Nu aruncăm declaraţii publice şi profităm, şi asta văd că face PSD, profită de aceatsă situaţie pentru a-şi avansa o agendă politică. Nu vine cu soluţii reale pentru români”, a completat el.

”Pesediştii sunt toţi oameni care au lucrat la stat, nu au avut niciodată o companie. Un om, o companie îşi riscă propriul capital. Cum să spui unei companii că poţi să faci profit doar atât. Vă aduc aminte discursul lui Dragnea, care spunea exact ce spune astăzi Marcel Ciolacu, şi ar trebui să ne întrebăm dacă Marcel Ciolacu nu este Liviu Dragnea, astăzi, pentru că ne spunea la fel, multinaţionalele nu plătesc impozite, plătesc doar 1%, Marcel Ciolacu ne spun că plătesc 0,8%. Nu este adevărat. Dacă vorbim de solidaritate, în plină pandemie, companiile cu capital privat, capital străin, companii mici, mari, au plătit în avans la bugetul de stat impozite, pentru a-şi ajuta pe români”, a afirmat Cîţu, conform news.ro

articolul original.

Vasile Cîtea: Sprijin pentru cultivatorii români

22 June 2022 at 03:54
By: Geo
image

PSD îşi respectă angajamentele şi continuă sa sprijine agricultorii români. La propunerea ministrului Agriculturii, Adrian Ionut Chesnoiu, Guvernul a aprobat programe de sprijin pentru cultivatori de cartofi şi struguri de masă.

Programul pentru ajutorarea cultivatorilor de cartofi a fost inclus în Planul Naţional Strategic şi s-au alocat 50 de milioane de euro pentru construirea de depozite pentru producţia din România. Cei interesaţi trebuie să îndeplinească criterii cumulative de eligibilitate, cum ar fi: să deţină o suprafaţă cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha, să obţină o producţie de minimum 15 tone/ha, din care să comercializeze cel puţin 6 tone/ha până la data de 29 noiembrie a anului de cerere, să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu cartof de consum în anul 2022, să facă dovada producţiei realizate prin documente justificative (bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare).

Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de 200 euro/ha, iar plata se efectuează proporţional cu suprafaţa efectiv cultivată.

Agricultura rămâne pentru PSD o prioritate naţională şi vom continua sprijinirea fermierilor români prin elaborarea de programe, hotărâri de guvern şi legi.

(Sursa: Comunicat de presă, Vasile Cîtea, deputat PSD Iași)

articolul original.

Seidler către Ciolacu: Nu aţi vrea să faceţi ceea ce promiteţi?

21 June 2022 at 15:04
image

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a fost somat de către deputatul USR Cristian Seidler, să supună la vot pe ordinea de zi a şedinţei din data de miercuri, 22 iunie, proiectul de lege privind desfiinţarea pensiilor speciale.

„Dacă mâine tot avem BOR, şi mâine plen reunit, nu aţi vrea să se reunească comisia de statut şi să dea raport pe abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor? […] Nu aţi vrea să faceţi ceea ce promiteţi? Astăzi raport, mâine abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor şi apoi să le eliminăm şi pe celalte”, i-a transmis Seidler.

Cuvântul a fost luat mai departe de către liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, care, în replică, i-a reproșat deputatului USR-ist ipocrizia de care el și colegii săi dau dovadă, având în vedere timpul petrecut la guvernare în care nu au reușit să ducă la bun sfârșit niciun proiect din cele pe care le-au avut în program, inclusiv cel al eliminării pensiilor speciale.

„Mă frapează de fiecare dată ipocrizia celor de la USR, au stat un an de zile la guvernare, şi nu numai că nu au reuşit să elimine pensiile speciale, dar nu au avut nicio treabă. Aţi intrat în Opoziţie şi vă apucaţi iar de penali în funcţii publice, de pensii speciale”, a spus Simonis.

Deputatul PSD a mai adăugat că soluția pentru pensiile speciale nu sunt atitudinile populiste prin care se cere urgentarea lucrurilor, pentru ca ulterior să fie constatată neconstituționalitatea lor și să nu producă niciun efect.

„V-am anunţat deja că vom face un nou proiect de lege care va impozita toate pensiile speciale din România care depăşesc salariul preşedintelui României şi avem certitudinea sau măcar speranţa că va fi constituţional. Restul, poveştile astea populiste, să facem azi ceva, mâine să votăm şi peste doua luni iar să fie neconstituţional, să ne învârtim într-un cerc vicios, nu asta este soluţia pentru pensiile speciale”, a declarat Simonis.

articolul original.
❌