ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ce se întâmplă în China? Marele zid al cenzurii e spart tot mai des. Micile revoluții vin una după alta (Video)

8 January 2023 at 11:54
image

Mai multe înregistrări video în care protestatarii atacă și vandalizează o mașină de poliție s-au răspândit pe rețelele de socializare, într-un nou episod de revoltă care sparge „marele zid chinezesc” al cenzurii.

Imaginile au fost surprinse pe 2 ianuarie în Luyi, Henan. Furioși după ce guvernul de la Beijing a interzis folosirea petardelor și artificiilor, din cauza riscurilor de siguranță publică și a poluării aerului, oamenii au îmbrâncit un agent și au atacat mașina de poliție, relatează Sky News.

Unii au aruncat cu artificii și petarde în mașina goală, alții au spart geamurile și au urcat pe capotă, sărind și dansând, o sfidare la adresa restricțiilor impuse de regimul comunist.

Surprinzător, imaginile nu au fost imediat blocate de cenzura chineză.

Utilizatorii rețelelor sociale au creat o legătură între această acțiune împotriva autorităților locale și protestele neobișnuit de ample care au avut loc în China anul trecut, cunoscute drept "Revoluția Paginilor Albe" sau "Revoluția A4", când demonstranții au ieșit în stradă ținând în mâini coli albe pentru a ilustra ineficiența măsurilor autorităților.

Deși există puține dovezi că incidentele recente au legătură cu evenimentele de la sfârșitul anului trecut, comentatorii online au făcut comparații între aceste proteste, postând înregistrări video ale incidentelor de luni sub hashtagul #FireworkRevolution (#RevolutiaArtificiilor).

Atacarea unei mașini de poliție este ceva rarisim în China, iar proporțiile vaste la care s-au răspândit înregistrările video în mediul online este fără precedent, subliniază William Hurst, profesor de dezvoltare chineză la Universitatea Cambridge. "Există un context în care guvernul chinez crede că orice rezistență sau mobilizare, chiar și ușoară, constituie automat o amenințare existențială pentru regim", a declarat el.

Acest tip de conținut e adesea îndepărtat rapid de pe rețelele de socializare chineze, însă apariția masivă pe platformele internaționale, precum Twitter și Instagram, este izbitoare.

"Cred că, de fapt, e o nouă tendință la care asistăm în ultimele luni. E ceva nou și diferit. Cumva, se pare că tot mai multe înregistrări video ale unor episoade controversate au răbufnit pe platformele de socializare chineze precum Douyin (cunoscut drept TikTok în afara Chinei) și au rămas acolo suficient de mult pentru ca cineva să ia videoclipuri de pe platformele de socializare din China și să le reposteze pe alte rețele sociale din China, precum și la nivel internațional", a explicat Hurst.

"Fie cei care postează înregistrările video au devenit mai iscusiți în evitarea centrolului internetului și a cenzurii și altor restricții, fie statul relaxează puțin din ceea ce e permis să fie postat și prezentat pe plan internațional. Ar putea fi ambele", a adăugat profesorul.

🚨Breaking :

Riot reported related to fireworks celebration in Zhoukou, Henan Province, #China

The guy who set off the fireworks was attempted to be apprehended by the police. In protest locals encircled the police and eventually the police car turned over by rioters pic.twitter.com/ySJTC7lGmC

— OsintTV📺 (@OsintTV)
January 2, 2023

Biroul Securității Publice din Luyi a emis un comunicat pe o rețea de socializare din China în care arată că opt persoane sunt anchetate, iar șase au fost reținute după atacarea mașinii de poliție.

Postările care distribuie anunțul poliției au rămas pe rețelele de socializare, însă comentariile care susțineau rebeliunea împotriva autorităților au fost șterse. Pe 4 ianuarie, pe Weibo erau afișate mai puțin de 300 de rezultate la căutarea termenului "Luyi", iar afișările oferite sunt doar cele critice la adresa incidentului.

De asemenea, aproape toate înregistrările de pe Douyin au fost șterse, dar a fost prea târziu pentru a împiedica răspândirea lor în mediul online global.

Mulți cetățeni chinezi au cerut ridicarea interdicției pentru a sărbători sfârșitul a trei ani de restricții impuse din cauza pandemieie de Covid-19.

Guvernul de la Beijing a renunțat la controversata sa politică zero-Covid după izbucnirea în noiembrie și decembrie a celor mai mari proteste din ultimele decenii la adresa Partidului Comunist.

articolul original.

China și Iran: primele efecte ale protestelor par să se facă vizibile

6 December 2022 at 07:29
image

CNN transmite că, în China, protestatarii au obținut o victorie parțială câtă vreme orașele încep să slăbească controalele Covid.

Poate că este prea devreme pentru a numi o victorie completă, dar agitația colectivă a forțat o repliere remarcabilă din partea unuia dintre cele mai autoritare guverne din lume - și a liderului său, Xi Jinping.

Și ziarul francez Libération scrie că autoritățile locale chineze relaxează treptat regulile de sănătate, dar acest lucru are mai mult de-a face cu economia decât cu libertățile civile.

În urmă cu o săptămână, nervozitatea care fierbea de luni de zile împotriva politicii stricte „zero Covid" a izbucnit cu demonstrații într-o duzină de orașe din China, cu o amploare nemaivăzută de la mobilizările pro-democrație de la Tiananmen din 1989.

Conduse în special de studenți, aceste demonstrații au luat rapid o turnură politică, unii cerând plecarea președintelui Xi Jinping. Ca răspuns, autoritățile au început de atunci să reducă restricțiile, o mișcare aplaudată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Foreign Policy explică faptul că momentul 2022 nu este identic cu cel din1989, dar demonstrațiile se pot dezvolta în moduri imprevizibile.

Cu siguranță, este extrem de rar să auzi demonstranții cerând deschis președintelui Xi Jinping să demisioneze, declarând că nu-și doresc un „împărat pe viață".

"Dar să fim clari: majoritatea demonstranților părea să ceară încetarea restricțiilor draconice Zero COVID. Și, în mod paradoxal, autoritățile căutau deja să liberalizeze unele măsuri, tocmai când protestatarii începeau să se ciocnească cu poliția.

În ultimele săptămâni, administrațiile locale au încercat să introducă modificări progresive ale protocoalelor stricte privind pandemia, care au fost văzute ca o obsesie personală a lui Xi Jinping".

"Prea puțin, prea târziu?”

Și regimul religios din Iran dă semne că ar face un pas înapoi, în fața protestelor masive din ultimele săptămâni.

Le Monde notează că anunțul foarte ambiguu al suprimării poliției moralității, responsabilă de moartea lui Mahsa Amini, pare să trădeze deruta regimului, în fața furiei populare pe care acesta nu a putut să o anticipeze.

"Prea puțin, prea târziu? Nu este neobișnuit ca un regim nepopular, destabilizat de o revoltă pe care nu o poate reduce la tăcere, să răspundă cu o concesie care ar fi fost considerată majoră la momentul izbucnirii nemulțumirilor, dar care nu mai este așa".

Potrivit BBC, nu există garanții că o astfel de concesie ar fi suficientă pentru a opri tulburările, în cadrul cărora numeroase femei și-au fluturat basmalele în aer și le-au dat foc.

The Washington Post consideră că desființarea forței responsabile cu punerea în aplicare a obligativității portului hijabului ar indica un nivel de reacție încă nemaivăzut la solicitările manifestanților.

"Dar experții au avertizat că remarcile procurorului general, venite ca răspuns la întrebările din cadrul unei conferințe de presă, ar trebui luate cu o doză de scepticism.

El părea să se refere la relativa absență a poliției morale pe străzi, de când au izbucnit protestele. O aplicație mobilă folosită inițial de iranieni pentru a urmări patrulele a fost folosită în ultimele săptămâni pentru a monitoriza și a evita forțele de securitate".

articolul original.

China a anunţat o relaxare generală a restricţiilor împotriva COVID-19, după un val de proteste violente

7 December 2022 at 07:49
image

Miercuri, 7 decembrie 2022, China a anunţat o relaxare generală a restricţiilor împotriva COVID-19. Relaxările vin în contextul unui val de proteste violent în mai multe oraşe din China, din cauza restricţiilor prea dure de până acum. În regiunea Asia-Pacific, țările au adoptat politica „Zero-COVID”, de care cetățenii nu au fost încântați.

Astfel, autoritatila locale au permis persoanelor testate pozitiv să stea în carantină la domiciliu şi au reduc recurgerea la testele PCR generalizate. Mai mult, chinezii vor putea călători între provinciile ţării fără a mai face test COVID.

China a anunţat o relaxare generală a restricţiilor împotriva COVID-19, după un val de proteste violente

S-a înregistrat o schimbare radicală în raport cu normă în vigoare de aproape trei ani, prin care orice caz pozitiv să fie plasat într-un centru de carantină.

„Persoanele infectate asimptomatice şi cazurile uşoare care pot fi izolate la domiciliu vor fi izolate astfel de manieră generală”, potrivit noilor instrucţiuni dezvăluite de Comisia Naţională de Sănătate (NHC, cu valoare de minister).

Totodată, China a redus din anvengura testelor de acid nucleic, dar şi frecvenţa lor, în condiţiile în care până acum le cerea locuitorilor să se testeze de mai multe ori pe săptămână pentru a avea acces în locurile publice.

Mai mult, o noutate este ca locuitorii se vor putea deplasa dintr-o provincie chineză în alta fără a prezenta un test PCR negativ de cel mult 48 de ore. Nici la sosire nu va fi solicitat niciun test.

Acest anunţ intervine la câteva ore după publicarea oficială de noi cifre îngrijorătoare pentru a doua economie mondială: în noiembrie, exporturile şi importurile Chinei s-au prăbuşit, sub efectul combinat al politicii sale de „zero COVID” şi al unei cereri anemice.

Relaxarea este decretată la zece zile după declanşarea unui val de manifestaţii.

Strategia „Zero COVID, adoptată în regiunea Asia-Pacific

În regiunea Asia-Pacific, țările au adoptat strategia „zero-Covid”, care implică frontiere închise, hoteluri de carantină și alte blocaje severe. Strategia a fost considerată a fi un real succes la început până când oamenii au început să se infecteze cu varianta Delta. Deși strategia a avut rezultate spectaculoase la început, aceasta s-a dovedind a fi ineficientă în momentul în care varinta Delta a început să facă victime, fiind o variantă extrem de infecțioasă.

Protestele anti-lockdown s-au extins în mai multe oraşe din China. Participanţii au scandat „Partidul Comunist, demisionează!” și „Xi Jinping, demisionează!”, în timp ce poliţia îi aresta pe protestatari.

Mai multe demonstranţi s-au luat la bătaie cu poliţiştii din Shanghai. Acesta a fost cel mai puternic test pentru preşedintele Xi Jinping de când şi-a asigurat al treila mandat. Valul de revolta este fără precedent în China în ultimul deceniu. Oamenii devin din ce în ce mai frustraţi din cauza politicii zero – COVID adoptată de preşedinte la aproape trei ani de pandemie.

Statele Unite ale Americii a venit cu o reacţie la protestele din China, care au izbucnit după un incendiu care a avut loc pe 24 noiembrie 2022 într-un bloc de apartamente din Urumqi.

„Am spus de mult timp că toată lumea are dreptul de a demonstra în mod paşnic, aici, în Statele Unite, şi în întreaga lume”, a declarat anterior un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Aşadar, în aceste condiţii, China a anunţat o relaxare generală a restricţiilor împotriva COVID-19.

articolul original.

Presată de protestele violente și datele prăbușirii economice, China anunță o relaxare a restricțiilor împotriva Covid

7 December 2022 at 08:09
By: -
image

China a anunţat miercuri o relaxare generală a restricţiilor sanitare împotriva Covid-19, autorizând unele cazuri pozitive să stea în carantină la domiciliu şi reducând recurgerea la teste PCR generalizate.

Potrivit noilor instrucţiuni dezvăluite de Comisia Naţională de Sănătate (NHC, cu valoare de minister), „persoanele infectate asimptomatice şi cazurile uşoare care pot fi izolate la domiciliu vor fi izolate astfel de manieră generală”, informează AFP.

Aceasta este o schimbare radicală în raport cu norma în vigoare de aproape trei ani, care cerea ca orice caz pozitiv să fie plasat într-un centru de carantină.

De asemenea, China „va reduce şi mai mult anvergura testelor (de detectare) de acid nucleic, precum şi frecvenţa lor”, în condiţiile în care până acum le cerea locuitorilor să se testeze de mai multe ori pe săptămână pentru a putea accede în orice loc public.

O altă noutate anunţată miercuri prevede că de acum încolo vor fi posibile deplasări dintr-o provincie chineză în alta fără a prezenta un test PCR negativ vechi de cel mult 48 de ore şi niciun test nu va fi solicitat nici la sosire.

Acest anunţ intervine la câteva ore după publicarea oficială de noi cifre îngrijorătoare pentru a doua economie mondială: în noiembrie, exporturile şi importurile Chinei s-au prăbuşit, sub efectul combinat al politicii sale de „zero Covid” şi al unei cereri anemice.

Această relaxare la nivel naţional a restricţiilor, care vine după relaxările anunţate în ultimele zile de mai multe oraşe şi provincii chineze, este de asemenea decretată la zece zile după declanşarea unui val de manifestaţii.

În circa zece oraşe din China, manifestanţi, majoritatea tineri, au protestat la adresa politicii sanitare aspre, unii cerând chiar demisia preşedintelui Xi Jinping.

articolul original.

China: Noi ciocniri între forțele de ordine și populația revoltată din cauza restricțiilor sanitare (Video)

30 November 2022 at 12:27
image

Noi ciocniri au avut loc în noaptea de marţi spre miercuri între manifestanţi şi poliţişti, în oraşul Canton, în sudul Chinei, potrivit unor martori şi a unor înregistrări video postate pe reţele de socializare. Aceste evenimente vin după mai multe zile de revolte a populației care susține că nu mai poate suporta restricţiile sanitare luate în contextul pandemiei de COVID-19, relatează AFP.

Mai multe imagini postate pe Twitter surprind poliţişti îmbrăcaţi în combinezoane albe şi echipaţi cu scuturi transparente, care înaintează în formație pe o stradă din districtul Haizhu. Oamenii legii încearcă să se apere de obiecte din sticlă și pietre care sunt aruncate cu putere către ei.

În alte imagini se văd oameni îmbrăcați în civil care răstoarnă garduri, dar și persoane cu mâinile legate, ca și cum ar fi fost reținute de forțele de ordine.

WATCH: #BNNChina Reports.

Online videos showed a brawl between protesters and white hazmat-suited riot police in the Chinese manufacturing hub of Guangzhou on Tuesday night.

This was the latest in a series of protests that erupted over the weekend. #China #Protest pic.twitter.com/5hgYNwyJaA

— Gurbaksh Singh Chahal (@gchahal)
November 30, 2022

Aceste ciocniri între civili și forțe de ordine - cele mai violente de la manifestaţiile în favoarea democraţiei din 1989 încoace - sunt provocate de nemulțumirea populației cu privire la restricțiile sanitare care se mențin, în China, de circa 3 ani (de la izbucnirea pandemiei).

Evenimentul care a stârnit furia populație a fost un incendiu din Urumqi - capitala regiunii Xinjiang (din nord-vest) - unde, potrivit mai multor surse online din China - autoritățile n-au putut interveni la timp, tocmai din cauza restricțiilor sanitare. Rezultatul: incendiul a provocat 10 morți.

Autoritățile chineze susțin că restricțiile nu au cauzat nicio întârziere în intervenția la incendiu. Dar, evident, asta nu schimbă bilanțul tragic al acelui eveniment.

Restricțiile sanitare în mai multe regiuni din China sunt încă foarte dure și prevăd încă izolare a pacienților și testări aproape zilnice.

articolul original.

China: o populație tot mai unită în nemulțumire

29 November 2022 at 07:05
image

După cum observă BBC, "de-a lungul anilor, exploziile locale bruște au fost declanșate de o serie de probleme - de la poluare la acapararea ilegală de terenuri sau maltratarea vreunui membru al comunității de către poliție.

Dar de data asta e diferit. Există o preocupare gravă în rândul poporului chinez - și anume respingerea pe scară largă împotriva restricțiilor generate de politica zero-Covid.

Acest fapt i-a făcut pe locuitori să dărâme barierele menite să impună distanțarea socială și au izbucnit proteste mari de stradă în orașe și campusuri universitare.

Într-un fel, este greu de explicat cât de șocant este să auzi o mulțime din Shanghai cerând liderului Chinei Xi Jinping să demisioneze".

Represiunea s-a intensificat în ultimul deceniu

CNN transmite că "protestele publice sunt extrem de rare în China, unde Partidul Comunist și-a înăsprit controlul asupra tuturor aspectelor vieții, a lansat o represiune radicală împotriva disidenței, a distrus o mare parte a societății civile și a edificat un regim de supraveghere de înaltă tehnologie".

Și  The Wall Street Journal amintește că "manifestările deschise de furie sunt rare în China, unde represiunile împotriva disidenței s-au intensificat în ultimul deceniu.

În mai multe orașe chineze, protestele sunt aproape de neconceput, în afara revărsărilor naționaliste, cum ar fi manifestațiile anti-japoneze. De la protestele din Piața Tiananmen din 1989, Partidul Comunist de guvernământ a permis câteva demonstrații locale, dar și-a făcut o prioritate din a preveni ca protestele să se extindă la nivel național".

Și totuși, "la scara Chinei, aceste mișcări sunt marginale. Mulți chinezi continuă să creadă că, datorită dimensiunii țării, politica zero Covid este singura care poate preveni nenumărate decese", notează Le Monde.

Ziarul francez scrie însă că "difuzarea Cupei Mondiale la fotbal le-a dezvăluit chinezilor că restul lumii trăiește acum fără mască. Dar răspunsul la nemulțumirea cauzată de politica zero Covid nu este ușor de găsit. Dacă puterea nu dă înapoi, tensiunile se vor multiplica. Dar dacă cedează și pune capăt multor izolări, epidemia se va răspândi. Deja, cifrele ating cote record, cu zeci de mii de cazuri noi de Covid-19 înregistrate în fiecare zi. Oricum ar fi, Xi Jinping, reconfirmat în mod triumfător în funcția de șef al Partidului Comunist, în octombrie, trebuie să se confrunte cu cea mai gravă criză de sănătate, socială și chiar politică de la venirea sa la putere. O criză de care este direct responsabil".

Iar Financial Times constată că "protestele din China creează o rară coaliție de interese la nivel național.

Cu puțin timp înainte ca Xi să fie încoronat lider de partid pentru un al treilea mandat, un banner cu sloganuri antiguvernamentale, atârnat de un pod din Beijing, pentru doar câteva ore, a fost de ajuns pentru a provoca o furtună pe rețelele sociale.

Acum, videoclipurile cu nemulțumirea populară sunt peste tot și se răspândesc mai repede decât le pot opri cenzorii.

Protestele au reunit o coaliție largă de interese: muncitori din fabrici, comercianți, studenți și elite urbane, toți cei care au suferit în urma politicii zero Covid în moduri diferite - de la pierderea slujbelor până la renunțarea la călătoriile internaționale de afaceri.

În urmă cu doi ani, în timpul răspândirii unor tulpini mai puțin contagioase dar mai mortale, politica zero-Covid a avut succes. Acum țara este mult mai unită în suferința ei".

articolul original.

Președintele Germaniei spune că îi înțelege pe protestatarii din China: Libertatea de expresie este un bun public important

28 November 2022 at 21:17
By: -
image

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a declarat luni că înţelege nerăbdarea manifestanţilor din China faţă de restricţiile drastice anti-Covid.

„Înţeleg că oamenii îşi exprimă nerăbdarea şi nemulţumirile pe străzi”, a apreciat şeful statului într-un interviu pentru Deutsche Welle. „Ca democrat, pot spune că libertatea de expresie este un bun public important”, a menţionat el.

"Cu toţii ne amintim propria noastră luptă împotriva Covid-ului şi povara pe care a reprezentat-o. Ne putem imagina cât de grea este povara pentru oamenii din China, unde măsurile sunt mult mai stricte, sunt în vigoare de mult mai mult timp şi sunt înăsprite în continuare", a subliniat preşedintele german.

Preşedintele german şi-a exprimat speranţa că "autorităţile din China vor respecta dreptul la libertatea de expresie şi de manifestare".

Autorităţile chineze au făcut totul luni pentru a stăvili mişcarea de protest de o amploare istorică împotriva restricţiilor sanitare şi pentru mai multe libertăţi. Prin dimensiunile sale teritoriale, această mobilizare pare a fi cea mai importantă după manifestaţiile pro-democraţie din 1989, reprimate în mod brutal.

Mobilizarea este punctul culminant al unei nemulţumiri populare care se face simţită de mai multe luni în China, una dintre ţările din lume care aplică o politică strictă de "zero COVID", cu lockdown-uri repetate şi teste PCR aproape zilnice pentru populaţie.

articolul original.

Proteste de amploare în China față de restricțiile COVID. Manifestanții au cerut demisia președintelui Xi Jinping

27 November 2022 at 14:58
image

În China, protestele față de restricțiile COVID au luat amploare, iar în Shanghai, manifestanții nu au ezitat să ceară demisia Partidului Comunist și a președintelui Xi Jinping.

Mulți dintre protestari au fost ridicați de poliție, iar unele persoane au povestit că polițiștii nu au ezitat să folosească forța.

Florentina Mihăiță:

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/27nov-15-Flori-sandwich-proteste-China.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La protestul din Shanghai, cel mai mare oraș din China, oamenii au strigat: ”Demisia, Xi Jinping!” sau ”Jos Partidul Comunist!”, scandări neobișnuite în această țară, unde orice critică la adresa guvernului și a președintelui este dur pedepsită.

De altfel, un manifestant a povestit pentru agenția de știri Associated Press că un prieten al lui a fost bătut de poliție, iar alți doi au fost stropiți cu spray cu piper.

Un alt protestatar din Shanghai a spus pentru BBC că s-a simțit șocat și emoționat când a văzut atât de mulți oameni în stradă care contestă măsurile luate de autorități. El a amintit că din cauza lockdownului, nu și-a putut vedea mama bolnavă de cancer.

Analiștii spun că guvernul chinez a subestimat nemulțumirea față de politica zero COVID.

”Fără lockdown și teste COVID! Vrem libertate!” au strigat manifestanții, iar proteste au avut loc și în rândul studenților de la universitățile din Beijing și Nanjing.

Manifestațiile au urmat unui alt protest în orașul Urumqi din nord-vestul Chinei, unde 10 oameni au murit în urma unui incendiu izbucnit într-un bloc turn, pentru că ar fi fost împiedicați să părăsească locuința din cauza carantinei.

Autoritățile  au negat că restricțiile Covid au cauzat decesele, dar s-au angajat să elimine treptat aceste măsuri. În ciuda restricțiilor, China a înregistrat, în ultimele zile, cel mai mare număr de cazuri COVID de la debutul pandemiei și a depășit 35 de mii de îmbolnăviri pe zi.

articolul original.

Protestele izbucnesc în toată China, se cere demisia președintelui (Video)

27 November 2022 at 06:35
By: -
image

Protestele izbucnesc în toată China, inclusiv la universităţi şi în Shanghai, unde sute de oameni au scandat „Pleacă, Xi Jinping! Demisia, Partidul Comunist!, într-o demonstraţie fără precedent de sfidare faţă de politica strictă zero-Covid, din ce în ce mai costisitoare.

Un incendiu mortal la un bloc de apartamente din regiunea de vest a ţării, Xinjiang, care s-a soldat cu moartea a 10 persoane şi rănirea altor nouă joi, pare să fi alimentat furia, deoarece a apărut un videoclip care părea să sugereze că măsurile de izolare au întârziat pompierii să ajungă la victime, informează CNN.

Protestele au izbucnit în oraşe şi la universităţi din toată China sâmbătă şi duminică devreme dimineaţa, potrivit videoclipurilor din reţelele sociale şi relatărilor martorilor.

Videoclipuri difuzate pe scară largă pe reţelele sociale chineze arată sute de oameni din centrul oraşului Shanghai aprinzând sâmbătă lumânări pentru a deplânge morţii din incendiul din Xinjiang.

Mulţimea a ridicat ulterior foi albe de hârtie albă – în ceea ce este în mod tradiţional un protest simbolic împotriva cenzurii – şi a scandat: „Avem nevoie de drepturile omului, avem nevoie de libertate”.

În mai multe videoclipuri văzute de CNN, oamenii au putut fi auziţi cerând ca liderul Chinei Xi Jinping şi Partidul Comunist să „demisioneze”. Mulţimea a mai scandat „Nu vreau test Covid, vreau libertate!” şi „nu vreau dictatură, vreau democraţie!”

Unele videoclipuri arată oameni cântând imnul naţional al Chinei şi The Internationale, un standard al mişcării socialiste, în timp ce ţin pancarte cu mesaje de protest faţă de măsurile excepţional de stricte ale Beijingului împotriva pandemiei.

Shanghai protest tonight.

People are chanting “down with the Chinese Communist Party” and “step down Xi”.

This is happening in cities across the country.

Something big is brewing. pic.twitter.com/tRD2Bbo54Q

— Visegrád 24 (@visegrad24)
November 26, 2022
articolul original.
  • There are no more articles
❌