ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 8 February 2023Ultimele Stiri

Proiect halucinant depus de premierul Ciucă și de ministrul Bode! Dacă protestezi, mergi la pușcărie!

8 February 2023 at 14:25
image

Ministrul de Interne, Lucian Bode, și premierul Nicolae Ciucă au depus un proiect de lege la Senat, care vizează modificarea Codului Penal.

Dacă modificarea legislativă va fi efectuată în forma actuală, persoanele care tulbură ordinea și liniștea publică vor fi condamnate la închisoare între 1 an și 5 ani.

Mai mult, dacă fapta este comisă de două sau mai multe persoane, pedeapsa este închisoare de 2 la 7 ani.

În prezent, tulburarea liniștii publice se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Practic, prin proiectul depus de Nicolae Ciucă și Lucian Bode, cei care tulbură liniștea publică vor primi direct pedepse cu închisoarea, fiind eliminată opțiunea amendării acestora.

„Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, spune în prezent Articolul 371 din Codul Penal.

 Modificarea plănuită de premierul Ciucă și de ministrul de Interne

Articolul 371 se modifică și va avea următorul cuprins:

(1) Fapta persoanei care, în public, prin violențe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin amenințări sau atingeri grave aduse demnității persoanelor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoarea la 1 an la 5 ani.

(2) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) este săvârșită de către:

(a) două sau mai multe persoane împreună;

(b) o persoană având asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanță sau un animal ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani”, se precizează în proiectul de lege menționat.

De asemenea, Lucian Bode a transmis că a eliminat „posibilitatea amenzii ca sancțiune în cazul infracțiunilor de ultraj și ultraj judiciar și am prevăzut pedeapsa cu închisoarea”.

Anunțul făcut, marți, de ministrul de Interne:

„Am depus astăzi la Senat, împreună cu dl. prim-ministru Nicolae Ciucă, o inițiativă legislativă de modificare a Codului Penal.

Noile modificări incriminează mai ferm infracțiunile cu un puternic impact emoțional și social și sporesc gradul de protecție și siguranță pentru cetățean.

Prin această inițiativă intervenim asupra a 11 articole din Codul Penal și propunem, în majoritatea cazurilor, majorarea limitelor de pedeapsă cu o treime.

Infracțiunile în forme agravante pentru care se vor mări cu o treime limitele pedepselor sunt: lovirea, vătămarea corporală, loviturile sau vătămările cauzatoare de moarte și hărțuirea.

Majorarea cu o treime a pedepselor se va aplica pentru hărțuirea unui minor.

Raportul de forțe dintre agresor și un minor este suficient de mare pentru ca infracțiunea să primească circumstanțe agravante și un spor de o treime din pedeapsă.

Cred că trebuie să fim mai duri cu cei care aleg să profite de un copil și să descurajăm astfel de fapte abuzive.

Am făcut modificări și am schimbat abordarea în ceea ce privește fapta de tulburare a ordinii și liniștii publice pentru care am majorat limitele pedepsei cu închisoarea de la 1 an la 5 ani și am introdus elemente agravante care justifică creșterea limitelor pedeapsei cu închisoarea între 2 și 7 ani.

Am propus, de asemenea, instituirea unui regim sancționatoriu mai aspru pentru fapta de încăierare și am propus pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, repoziționând-o în ierarhia faptelor cu violență, comise de cele mai multe ori în public.

De asemenea, o parte a intervențiilor vizează extinderea prezumției legitimei apărări de la spațiul privat la cel public.

Oamenii au dreptul de a se proteja și dacă sunt ținta unui atac desfășurat în spațiul public, nu doar în propria locuință. Din acest motiv, aria în care se aplică prezumția de legitimă apărare nu va mai include doar locuința privată, ci și strada.

Nu în ultimul rând, am eliminat posibilitatea amenzii ca sancțiune în cazul infracțiunilor de ultraj și ultraj judiciar și am prevăzut pedeapsa cu închisoarea.

Trebuie să fim mai fermi și în aceste cazuri pentru că vorbim despre fapte comise chiar împotriva celor care își exercită atribuțiile de serviciu în vederea impunerii respectării legii, pentru protejarea victimelor sau care asigură menținerea unui climat normal de conviețuire.

Toate aceste modificări intră în dezbaterea parlamentară. Sunt convins că vor exista argumente pro și contra dar să nu uităm că avem o mare responsabilitate în a descuraja și preveni faptele antisociale care pun viața în pericol, care aduc o gravă atingere climatului de ordine și siguranță publică, dar și sentimentului de siguranță cetățenesc”.

articolul original.
Ieri — 7 February 2023Ultimele Stiri

Angajații din sănătate și asistență socială protestează din nou față de salariile mici din domeniu | VIDEO

7 February 2023 at 13:22
image

A doua zi de proteste pentru angajații din Sănătate și Asistență Socială. Marți, participanții la mitingul din București au plecat de la Guvern spre spitalul „Filantropia”. Marșul a continuat cu opriri la spitalul „Sfânta Maria”, Spitalul Elias și la Direcția de Asistență Socială Sector 1.

Se cer salarii mai mari cu cel puțin 15%, dar și declanşarea negocierilor cu Guvernul privind proiectul noii legi a salarizării bugetarilor.

După prima zi de proteste, cea de luni, liderii sindicali au fost primiți de un consilier al premierului. Au fost prezentate revendicările și se așteaptă acum un răspuns de la Guvern.

Federația Sanitas arată că spitalele și direcțiile de asistență socială au nevoie de mai mulți bani.

Preşedintele Federaţiei Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, a spus că „e problemă de calcul. Adică, tarifele au rămas ca acum zece ani şi totul s-a scumpit după pandemie, inclusiv unele medicamente chiar de zece ori”.

Liderul sindical a declarat că activitatea nu poate fi susținută cu aceiași bani ca acum un deceniu.

Sanitas arată că domeniul asistenţei sociale din România rămâne subfinanţat, iar venitul lunar al unui asistent poate varia între 2.500 şi 5.000 de lei, în funcţie de zilele suplimentare lucrate.

Protestele vor continua şi în a 3-a zi consecutiv. Miercuri, 8 februarie, se vor face staţionări la sediile partidelor politice.

Foto: Facebook / Federatia Sanitas din Romania

Citește și: România: Rate de mortalitate extrem de ridicate în rândul tinerilor bolnavi de cancer | AUDIO

articolul original.

Ambulanțierii, în prag de grevă, din cauza stării jalnice a parcului auto și a lipsei de personal

2 February 2023 at 08:32

Reprezentanții Federaţiei Naţionale Sindicale „Ambulanţa” din România avetizează Guvernul că va organiza noi acțiuni de protest, dacă premierul României nu-i va invita la discuţii, în vederea analizei şi soluţionării favorabile a problemelor cu care se confruntă serviciile publice de ambulanţă.

Federaţia Naţională Sindicală „Ambulanţa” din România (FNSAR) pregăteşte noi acţiuni de protest. În cazul în care în care premierul României nu va invita la discuții reprezentanții FNSAR, în vederea analizei și soluționării favorabile a problemelor cu care se confruntă Serviciile Publice de Ambulanță, vor fi organizate proteste în toate stațiile din țară și la Palatul Victoria. Sindicaliștii susțin că deși au sesizat de ani buni, Guvernului, faptul că jumătate din mașinile cu care merg la intervenții sunt vechi, iar deficitul de personal este de peste 40% la nivel național, nimic nu s-a schimbat.

La şedinţa Biroului Executiv al FNSAR din data de 31 ianuarie 2023 s-a hotărât punerea în aplicare a hotărârii Consiliului Naţional din decembrie 2022, hotărâre susţinută în unanimitate prin semnătura liderilor organizaţiilor membre FNSAR de a continua protestul declanşat, astfel că, în situaţia în care premierul României nu va invita la discuţii reprezentanţii FNSAR în vederea analizei şi soluţionării favorabile a problemelor cu care se confruntă Serviciile Publice de Ambulanţă, se va trece la următoarea etapă a acţiunilor sindicale”, se precizedază într-un comunicat al FNSAR.

Acţiunile ambulanţierilor includ organizarea de mitinguri la sediul Guvernului, cu participarea liderilor sindicatelor membre în FNSAR din toate serviciile de ambulanță, dar și la nivelul fiecărui serviciu de ambulanță, la data și ora care urmează a fi stabilite în perioada următoare.

De asemenea, se va demara strângerea de semnături a angajaţilor din serviciile de ambulanţă, începând cu data de 15 februarie 2023, în vederea organizării unei greve de avertisment de 2 ore, dar și pentru grevă pe termen nelimitat, în cazul în care solicitările lor vor fi în continuare ignorate.

Sindicaliștii de la Ambulanță solicită, cu prioritate, înnoirea parcului auto și creșterea numărului de angajați, dar și corectarea salarizării personalului din serviciile de ambulanţă, în special a salariului de bază al asistentului medical din aceste servicii.

Gheorghe Chis, lider FNSAR

Reprezentanții FNSAR avertizează că situația actuală nu mai poate continua, întrucât sunt puse în pericol viețile bolnavilor și ale salvatorilor, iar dacă nu le vor fi sluționate revendicările, acțiunile de protest declanșate în niembrie, anul trecut, vor fi reluate.

Ei îl acuză pe șeful DSU, Raed Arafat, că a ignorat sistematic înnoirea parcului auto al Serviciului Public de Ambulanță, iar la ora actuală s-a ajuns în situația ca „din totalul ambulanțelor, doar 40% sunt funcționale, iar dintre acestea, 20% și-au depășit de mult norma de casare și nu ar mai trebui să circule. Nu s-a făcut nimic până acum și vrem să știm ce facem, mai existăm, mai este nevoie de noi sau se urmărește desființarea serviciului. Raed Arafat își cumpără clădire pentru IGSU cu 24 de milioane de euro și noi nu avem mașini de intervenție pentru a salva viața pacienților. Dacă s-ar fi achiziționat cele 4.000 de ambulanțe, conform contractului cadru pe 2019-2022, situația ar fi fost alta, dar șeful DSU nu a vrut”, a subliniat Gheorghe Chiș, președintele Federației „Ambulanța”.

Raed Arafat a anunțat că se lucrează la un alt contract cadru pentru achiziția de ambulanțe, însă nu a precizat și când vor ajunge acestea în dotarea stațiilor de ambulanță din țară, unde sunt aproximativ 2.300 de ambulanțe funcționale, dar mai mult de jumătate sunt vechi de peste 20 de ani și ar trebui casate.

Situația este generalizată, iar la Buzău, „salvarea” salvatorilor ar putea veni de la autoritățile locale, care promit că în perioada următoare vor achiziționa 7 ambulanțe noi, pe care le vor dona SAJ Buzău.

În această perioadă, o comisie tehnică din partea serviciilor de ambulanță lucrează la un proiect de ordin de ministru, la solicitarea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, prin care să se stabilească normativul de ambulanțe necesar pentru serviciile publice de ambulanță, semnalează sindicaliștii, care apun că au și „un deficit de personal de peste 50%, pentru că la noi s-au tot tăiat posturi, în timp ce la alte ministere și departamente s-au tot creat. De exemplu, DSU are o structură aprobată de 284 de posturi, cu trei direcții, și vorbim de birocrați, care ne cer toată ziua situații peste situații, nu de personal operativ. DSU are personal aproape cât Ministerul Sănătății, care gestionează un întreg sistem de sănătate”, a mai afirmat Gheorghe Chiș, președintele Federației „Ambulanța”.


articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Sute de sindicaliști din sănătate protestează în București. Cer salarii mai mari și finanțări corecte pentru spitale | VIDEO

6 February 2023 at 10:39
image

Protest Sanitas în București. Sute de sindicaliști din sănătate s-au adunat în fața Guvernului de unde au plecat în marș spre mai multe spitale din Capitală, cerând Guvernului salarii mai mari și negocieri urgente pe proiectul noii legi a salarizării.

Sute de salariați din sănătate și asistență socială au protestat în Piața Victoriei, nemulțumiți de nivelul salariilor și de finanțarea instituțiilor medicale și de asistență socială.

„În loc de mulțumiri, primim doar dezamăgiri”, „tratați cu respect personalul medical” sau „pacienții vor la stat, voi îi duceți la privat” sunt câteva din mesajele afișate pe pancarte de sindicaliști.

Aceștia cer guvernanților o majorare salarială de minimum 15% pentru a acoperi rata inflației, negocieri urgente pe proiectul noii legi a salarizării și asigurarea unei finanțări corecte și suficiente pentru spitale și centrele de asistență socială.

Din fața Guvernului sindicaliștii au plecat în marș spre mai multe spitale din București.

Este doar prima zi de proteste, spun ei. Manifestările vor avea loc până miercuri.

Foto: Facebook / Federatia Sanitas din Romania

Citește și: ROBOR la trei luni a început săptămâna în scădere. Analist economic: „Din a doua parte a anului. lucrurile s-ar putea așeza pe un făgaș cât de cât predictibil”

articolul original.

10 august 2018: o tentativă diletantă de lovitură de stat

4 February 2023 at 13:30

SRI nu a semnalat Ministerului de Interne riscuri deosebite cu privire la manifestația din 10 august 2018. Ofițerii de informații ai ministerului, dimpotrivă, au găsit semnale contrare: existase până pe 10 august o tentativă de înlocuire a Guvernului Dăncilă. Premierul însuși era prins în schema tentativei, fiind păcălit să se retragă, cu toți miniștrii, pe 6 august, în concediu.

Nu aveam însă explicația faptului că din 9 până pe 10 august tentativa s-a fâsâit, astfel că pe 10 august încercarea unor manifestanți de a intra în clădirea Guvernului a fost mai degrabă o caterincă. Ce a mai rămas din pregătirile tentativei au fost niște violențe (televizate) contra jandarmilor. Acele violențe nu au mai fost urmate de asaltul clădirii.

Restul (reacția jandarmilor etc.) este bine documentat. Ce nu a înțeles opinia publică pâîn seara de duminică, 29 ianuarie 2023, când Carmen Dan a ieșit la Realitatea Plus să vorbească mai pe larg, este logica” tentativei ce a fost pregătită, apoi abandonată.

Logica” aceasta era frica unora (nu neapărat din țară) de politicile suveraniste ale lui Dragnea. În cele din urmă, a fost urmată calea compromiterii politice și morale a șefului PSD, y compris arestarea sa într-un anume dosar.

Jandarmeria a înaintat către DIICOT, spune Carmen Dan, un raport amănunțit despre structurile paramilitare care au pregătit tentativa, sursele de finanțare și serverele din afara țării care au rulat indicatorii de mobilizare a manifestanților.

Dosarul 10 august” ar fi fost clasat ca urmare a acestui raport… periculos.

În dimineața zilei de 11 august, la ora 4, șeful jandarmilor i-a spus unui lider al protestatarilor, care a intervenit în emisiunea din 29 ianuarie 2023: Iohannis și Coldea al vostru sunt vinovați pentru ceea ce s-a întâmplat”.

Rostul așa-zicând constructiv al loviturii ar fi fost acela de a scoate în prim-plan un partid mai nou, USR. Între manifestanți se aflau și cei care azi compun AUR. Ce nu s-a putut face atunci, rapid, s-a făcut mai lent prin demisia premierului Viorica Dăncilă, supusă unor presiuni mari din toate părțile, inclusiv din noul PSD (cel fără Dragnea).

Am avut apoi o guvernare PNL-USR-UDMR, pofta ce-o poftise Iohannis, care promitea totuși noului PSD că va urma în locul USR-ului dacă acest partid se va dovedi un bluf.

Acesta a fost apogeul politic al combinaționismului iohannist în cele două mandate ale sale. De atunci avem doar lideri de partid de mâna a doua (excepția fiind UDMR) și o stare de conștiință civică șocată de felul în care s-a lăsat manipulată.

articolul original.

Doar Nicolae Ciucă poate opri protestele FNSAR: În situaţia în care premierul României nu ne va invita la discuţii, se va trece la următoarea etapă a acţiunilor sindicale

1 February 2023 at 21:15
image

Federaţia Naţională Sindicală „Ambulanţa” din România (FNSAR) a transmis printr-un comunicat de presă că va continua organizarea de noi acţiuni sindicale, dacă Nicolae Ciucă nu va invita la discuţii reprezentanţii sindicali, în vederea analizei şi soluţionării favorabile a problemelor cu care se confruntă Serviciile Publice de Ambulanţă.

„La şedinţa Biroului Executiv al FNSAR din data de 31 ianuarie 2023 s-a hotărât punerea în aplicare a hotărârii Consiliului Naţional din decembrie 2022, hotărâre susţinută în unanimitate prin semnătura liderilor organizaţiilor membre FNSAR de a continua protestul declanşat, astfel că, în situaţia în care premierul României nu va invita la discuţii reprezentanţii FNSAR în vederea analizei şi soluţionării favorabile a problemelor cu care se confruntă Serviciile Publice de Ambulanţă, se va trece la următoarea etapă a acţiunilor sindicale”, se menţionează într-un comunicat al FNSAR.

Astfel, se vor organiza mitinguri la nivelul fiecărui serviciu de ambulanţă la data şi ora care urmează a fi stabilite în perioada următoare şi un miting la sediul Guvernului cu participarea liderilor sindicatelor membre în FNSAR din toate serviciile de ambulanţă.

De asemenea, sindicaliştii anunţă că vor demara strângerea de semnături a angajaţilor din serviciile de ambulanţă, începând cu data de 15 februarie 2023, privind organizarea unei posibile greve de avertisment (2 ore), respectiv grevă propriu-zisă, transmite AGERPRES

articolul original.

Un milion de oameni în stradă, în Franța

1 February 2023 at 11:52
image

Franța stă pe un butoi cu pulbere din cauza planului autorităților de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani. Noi greve și proteste sunt anunțate, chiar și școlile și transportul public au fost afectate, relatează BBC. Președintele Emmanuel Macron susține modificările și spune că sunt esențiale, dând exemplu țări vecine unde oamenii se pensionează mai târziu.

Chiar dacă la 19 ianuarie, un milion de oameni au participat la manifestații, guvernul lui Macron continuă cu reforma vârstei de pensionare. Sondajele de opinie arată că două treimi din alegători se opun schimbărilor, care săptămâna viitoare vor ajunge în Parlament. Liderul de extremă stângă, Jean-Luc Mélenchon, a spus că Franța se află într-un moment crucial și a estimat că la proteste vor participa și mai mulți oameni decât în 19 ianuarie. Sunt așteptate proteste de stradă în toate orașele mari, dar și în orașele mici. 11.000 de polițiști sunt pregătiți să intervină.

Transportul public în zona Parisului a fost puternic afectat. Doar unul din trei trenuri de mare viteză și două linii de metrou circulă conform programului. Unul dintre principalele sindicate ale profesorilor a declarat că jumătate dintre profesorii din grădiniță și școala primară vor fi în grevă. Elevii de liceu au organizat proteste în fața unor școli, iar studenții au spus că vor ocupa universitatea Sciences Po din Paris în semn de solidaritate.

,,Mulţi francezi simt că munca este din ce în ce mai grea. Nu este vorba că nu vor să lucreze, dar nu vor să mai lucreze în aceste condiţii”, a declarat pentru BBC, politologul Bruno Palier.

Economistul Philippe Aghion a spus că reformele sunt necesare deoarece Franța a avut un deficit structural de aproximativ 13 miliarde de euro, iar creșterea vârstei de pensionare ar contribui la creșterea ratei de angajare în Franța, și astfel Guvernul va putea face noi investiții. Aproximativ 61% dintre francezi susțin protestul, a arătat luni un nou sondaj realizat de institutul OpinionWay – o creștere de trei puncte procentuale față de 12 ianuarie.    

articolul original.

Aproximativ 2,8 milioane de francezi au ieșit în stradă, anunță sindicaliștii, pentru a protesta față de reforma pensiilor | VIDEO

1 February 2023 at 07:05
image

Protest de amploare în Franța. Aproximativ 2,8 milioane de persoane au ieșit în stradă, a anunţat Confederaţia Generală a Muncii (CGT). Autoritățile estimează  că numărul participanților a fost însă de 1,2 milioane de persoane.

Francezii au protestat față de reforma sistemului de pensii promovate de preşedintele Emmanuel Macron.

În ciuda manifestațiilor, puterea de la Paris nu vrea să dea înapoi în ceea ce privește reforma pensiilor care a stârnit mișcări sindicaleîn toată țara.

O mobilizare puternică a manifestanților a fost în Paris dar și în mai multe orașe mari din Hexagon. Printre participanți s-au numărat multe femei,  ele considerându-se “marile perdante” ale unei reforme “injuste”.

Potrivit BBC 11.000 de polițiști au fost mobilizați în toată țara în contextul protestelor.

Police attacks were carried out on the General Strike actions in France today. Dozens of people were detained by the police.#greve31janvier #manif31Janvier #France #antireport #paris pic.twitter.com/rHf5EXa6RC

— Partizan Yunanistan (@partizanGreece1) January 31, 2023

Au fost semnalate unele incidente violente izolate în Paris. 30 de persoane au fost arestate.

Ministrul de interne a lăudat poliția pentru gestionarea protestelor.

Les forces de l’ordre se mettent à charger d’un seul coup sans AUCUNE sommation et sans AUCUNE raison renversant les personnes qui n’ont pas eu le temps de se décaler. #greve31janvier #ReformeRetraites #NonALaReformeDesRetraites #MacronDEGAGE #Paris pic.twitter.com/OvfrvaoXx4

— AB7 Média (@Ab7Media) January 31, 2023

Pe lângă proteste, grevele au avut însă efecte vizibile mai ales în sectorul transporturilor, cu perturbări ale traficului aerian şi feroviar, precum şi în funcţionarea liniilor de metrou.

Reforma care a stârnit această mişcare de protest prevede creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani şi de asemenea creşterea duratei de cotizare.

În ciuda manifestaţiilor, guvernul de la Paris rămâne ferm pe poziţii. Preşedintele Macron a descris această reformă drept “indispensabilă”, în timp ce şefa executivului, Elisabeth Borne, a insistat că majorarea vârstei de pensionare la 64 de ani “nu mai este negociabilă”.

Guvernul francez argumentează că această creştere a vârstei de pensionare se impune în urma îmbătrânirii populaţiei şi a scăderii încasărilor în sistemul public de pensii.

Foto: Twitter

Citește și: Harta corupției la nivel mondial: România se află la mijlocul clasamentului, în timp ce Ungaria este cea mai coruptă din UE

articolul original.

Noi proteste masive în Franța față de reforma pensiilor: Sindicatele spun că au fost 2,8 milioane de manifestanţi (VIDEO)

31 January 2023 at 21:43
image

Confederaţia Generală a Muncii (CGT) din Franța a anunțat că circa 2,8 milioane de persoane au protestat, marți, față de reforma pensiilor. Ministerul de Interne a estimat, însă, că numărul a fost de 1,27 milioane.

Noi proteste în Franța față de reforma pensionării

În vreme ce sindicatele franceze au anunțat o prezență de 2,8 milioane de persoane la protestele de marți, Ministerul de Interne a estimat un număr de 1,27 milioane, informează Le Figaro.

La manifestațiile din 19 ianuarie, ministerul estimase că au participat 1,12 milioane de francezi, iar sindicatele au spus că au fost două milioane.

Prefectura Parisului a transmis că în capitală au manifestat acum 87.000 de oameni, iar în urmă cu 12 zile 80.000. Un număr de 23 de persoane au fost arestate azi.

Manifestațiile au fost marcate de ciocniri între protestatari și forțele de ordine.

Sindicatele au îndemnat la noi proteste pentru zilele de 7 și 11 februarie.

Ce prevede reforma pensiilor, care-i nemulțumește pe unii francezi

Reforma prevede creșterea vârstei de pensionare de la 62 și 64 de ani până în 2030 și majorarea perioadei de cotizare pentru o pensie completă de la 41 la 43 de ani.

De asemenea, proiectul mai include eliminarea pensiilor speciale.

Guvernul francez a adoptat această reformă, în ciuda protestelor masive. Ea ajunge la dezbatere și vot în Parlament.

Ministrul Muncii, Olivier Dussopt, a declarat că „multe solicitări” au fost deja incluse în proiectul de lege, dar nu se va renunța la amânarea vârstei de pensionare deoarece „renunțarea la acest punct ar însemna renunțarea la echilibrul” financiar.

articolul original.

O nouă zi de proteste masive în Franța

31 January 2023 at 17:52
By: (R.C.)

Sute de mii de persoane au protestat marţi în oraşele franceze împotriva reformei sistemului de pensii promovate de preşedintele Emmanuel Macron, dar greva pare să fi fost de mai mică amploare faţă de prima zi de mobilizare, pe 19 ianuarie, transmite AFP.

Potrivit sindicatelor, la Paris circa o jumătate de milion de persoane au participat la protest. O mobilizare puternică a manifestanţilor a fost consemnată şi în alte mari oraşe, cu circa 40.000 de protestatari la Marsilia, faţă de circa 26.000 pe 19 ianuarie, sau între 28.000 şi 65.000 (în funcţie de sursă) la Nantes, participări notabile fiind înregistrate şi în oraşele mai mici.

A fost remarcată o participare semnificativă a femeilor la manifestaţii, ele considerându-se „marile perdante” ale unei reforme „injuste”.

Deşi mişcarea grevistă a fost de mai mică amploare comparativ cu 19 ianuarie, participarea la proteste a fost mai substanţială, lucru pe care au ţinut să-l evidenţieze liderii sindicali.

Grevele au avut însă efecte vizibile mai ales în sectorul transporturilor, cu perturbări ale traficului aerian şi feroviar, precum şi în funcţionarea liniilor de metrou.

Reforma care a stârnit această mişcare de protest prevede creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani şi de asemenea creşterea duratei de cotizare. Dar, în ciuda manifestaţiilor, guvernul de la Paris rămâne ferm pe poziţii. Preşedintele Macron a descris luni această reformă drept „indispensabilă”, în timp ce şefa executivului, Elisabeth Borne, a insistat că majorarea vârstei de pensionare la 64 de ani „nu mai este negociabilă”.

Guvernul francez argumentează că această creştere a vârstei de pensionare se impune în urma îmbătrânirii populaţiei şi a scăderii încasărilor în sistemul public de pensii, susţinând că reforma „aduce progres social”, mai ales prin creşterea pensiilor mici în urma măririi perioadei de cotizare.

articolul original.

Profesorii se întorc în stradă. 30 de sindicaliști din Neamț vor picheta Guvernul mâine

31 January 2023 at 10:31
image

Nemulțumirile salariale ale angajaților din Educație vor fi strigate în stradă mâine, 1 februarie, la protestul organizat de sindicate în fața Guvernului. Din județul Neamț vor participa 30 de sindicaliști, declară Gabriel Ploscă, liderul Sindicatului Liber din Învățământ Neamț și vicelider al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ. Sunt așteptați la manifestația de la ora 12 în jur de 1.000 de membri ai celor 3 organizații sindicale din țară, care și-au unit acțiunile având scopuri comune.

Gabriel Ploscă mai susține că seria protestelor nu va mai continua mult timp dacă decidenții vor ignora revendicările și conflictul de muncă va trece la alt nivel. Practic, acum sindicaliștii reiau acțiunile revendicative de la Crăciun, când la discuțiile cu reprezentanții Executivului, aceștia au promis că în cel mai scurt timp vor căuta soluții. „Am așteptat ceva concret, așa cum ne-a promis domnul prim ministru la sărbători, dar se pare că Guvernul are alte priorități. Eu sunt în drum spre București, deja, vom avea astăzi ședința premergătoare a FSLI. Noi sperăm ca lista noastră de revendicări, comună pentru angajații din sistemul de învățământ, să fie luată în considerare la modul serios. Nu este normal ca Educația să fie la un nivel inferior în grila unică de salarizare, comparativ cu importanța socială a acestei categorii profesionale. Dacă vom fi duși cu vorba în continuare, va urma un miting de protest. Toate cele 3 federații sindicale ne-am unit în acest demers fiindcă avem cu toții aceleași nemulțumiri”, precizează liderul Gabriel Ploscă.

În esență, revendicările sindicaliștilor se axează pe inechitățile salariale așa cum apar în grilă în cadrul sistemului, dar și comparat cu alte categorii profesionale, sintetizate în comunicatul de presă comun.

Cristina Iordache

articolul original.

Grevă generală în Franța. Tot transportul este dat peste cap, profesorii și elevii sunt în stradă, muzică în loc de știri la TV (Galerie video)

31 January 2023 at 12:12
image

Franța se confruntă marți cu o nouă grevă generală, împotriva proiectului de reformă a pensiilor, după cea din 19 ianuarie.

Sindicatele au îndemnat la noi demonstrații masive, după ce Guvernul a decis să majoreze vârsta legală de pensionare de la 62 la 64 de ani. Dar premierul Franței a fost ferm, duminică, cu privire la creșterea vârstei de pensionare. „Nu este negociabilă, pensionarea se va face la 64 de ani”, a spus Élisabeth Borne la Franceinfo.

Jumătate dintre educatori și profesorii de ciclu primar sunt în grevă. Elevii de liceu și studenții au organizat proteste în fața mai multor unități de învățământ în sprijinul profesorilor și amenință că vor ocupa Universitatea din Paris.

„Mulți dintre francezi simt că e tot mai dureros să muncești în aceste condiții”, a declarat pentru BBC Bruno Palier, cercetător în științe politice în cadrul universității.

Și numeroși angajați din transporturi sunt în grevă. Doar unul din trei trenuri de mare viteză pleacă din Paris. Şi mai puține trenuri regionale merg. Totodată, doar două linii de metrou din capitala Franței funcționează normal.

Sindicatul petroliștilor a anunțat că cel puțin trei sferturi dintre angajații de la rafinăriile TotalEnergies, dacă nu 100%, s-au alăturat protestelor.

Sunt în grevă și jurnaliștii de la instituțiile media, care difuzează muzică în loc de programele normale de știri, potrivit France 24.

Sindicatele speră că astfel îi vor face pe guvernanți să dea înapoi.

„Când te confrunți cu o opoziție de o asemenea amploare, ar fi periculos ca Guvernul să nu asculte”, a declarat unul dintre liderii sindicali.

Sondajele arată că francezii, deja confruntați cu o criză tot mai acută a costului vieții alimentată de inflație, se opun în majoritate reformei pensiilor, însă Macron și guvernul său sunt hotărâți să meargă mai departe, susținând că e singura cale pentru a asigura sustenabilitatea sistemului public de pensii.

Sindicatele consideră însă că mai degrabă ar fi impusă o taxă suplimentară pentru bogați, pentru a asigura veniturile la buget.

Sunt manifestații uriașe în mai toate orașele din Franța. Vă prezentăm câteva dintre ele:

Iată imagini de la Bordeaux:

Iată cum arată protestul din Dieppe, o localitate din Normandia de nici 30.000 de locuitori.

La Marsilia, coloana de protestatari pare interminabilă.

La fel și în Nantes:

Sau în Toulon:

Greviștii mărșăluiesc cu miile și în Reims:

În Clermont-Ferrand e cea mai mare manifestație din 1995 încoace.

Zeci de mii de oameni spun „nu” creșterii vârstei pensionării și în Montpellier.

Și tinerii se opun puternic reformei lui Macron. Iată marșul celor din Rouen.

Autoritățile au mobilizat 11.000 de polițiști să asigure ordinea publică în timpul protestelor.

La protestele din 19 ianuarie au participat peste un milion de oameni în mai multe oraşe din Franţa. Unele manifestaţii au devenit violente şi zeci de persoane au fost reţinute, după ciocniri cu poliţia la Paris şi Lyon.

Atenţionare de călătorie MAE

Ministerul român de Externe a transmis încă de săptămâna trecută o atenționare către cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Franţa.

Pe linia circulaţiei feroviare naţionale (TGV, Ouigo), locale (TER, Intercités, Transilien) şi internaţionale (Thalys, Eurostar), se vor putea obţine detalii privind mersul trenurilor cu 24 până la 48 de ore în avans şi pot fi consultate site-urile: https://www.sncf.com/frhttps://www.sncf-connect.com/train/grevehttps://www.thalys.com/fr/fr/info-trafic/34482https://www.eurostar.com/fr-fr/voyage/info-trafic/perturbations.

Autorităţile franceze recomandă cetăţenilor să consulte site-urile reţelei locale de transport, precum şi site-ul RATP: https://www.ratp.fr/, pentru detalii privind circulaţia din regiunea pariziană.

Cum sunt preconizate și perturbări ale curselor aeriene, pe site-ul: https://www.parisaeroport.fr/ cei care aveau curse programate pot verifica eventualele anulări/întârzieri ale zborurilor.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 şi +33147052755.

articolul original.

Proteste la Memphis, pentru încetarea terorii polițienești

29 January 2023 at 11:32

Cinci polițiști din Memphis au fost acuzați de crimă, după ce au lovit cu pumnii și picioarele un automobilist, în timp ce acesta își striga mama, transmite BBC. Tyre Nichols, de 29 de ani, a murit ulterior la spital. Președintele American, Joe Biden, s-a declarat profund îndurerat, după apariția imaginilor cu incidental oribil.

O înregistrare video arată cum, la un control în traffic, poliția îl bate și îl lovește pe Tyre Nichols în timp ce era imobilizat, fără ca tânărul să opună rezistență. Avocații familiei lui Nichols au comparat agresiunea cu bătaia aplicată de poliție în 1991 asupra automobilistului Rodney King din Los Angeles.

După difuzarea videoclipului, mai mulți manifestanți au blocat o autostradă importantă din oraș, în timp ce în alte părți ale țării au avut loc demonstrații. Mulți protestatari au purtat pancarte prin care cereau dreptate pentru dl Nichols.

Inițial, poliția a declarat că Nichols a fost oprit sub suspiciunea de conducere imprudentă, care nu a fost dovedită. El era de culoare, la fel ca toți cei cinci ofițeri acuzați în acest caz.

Departamentul de poliție din Memphis a publicat patru înregistrări video cu oprirea în trafic și urmările violente ale acesteia.

Primul clip arată cum ofițerii îl scot pe Nichols din vehiculul său și îi strigă să se pună la pământ.

„Nu am făcut nimic!”, spune acesta.

„Culcă-te la pământ!”, strigă un ofițer, în timp ce un alt ofițer este auzit spunând: „Electrocutează-l!”

Un ofițer strigă: „Pune-ți mâinile la spate până nu-ți rup …..”.

Voi chiar faceți multe acum”, le spune Nichols ofițerilor.

„Eu încerc doar să mă duc acasă”.

În câteva secunde, unul dintre ofițeri trage cu un pistol cu electroșocuri asupra bărbatului care reușește să fugă.

O înregistrare video separată, de la o cameră de supraveghere arată cum ofițerii îl bat pe Nichols după ce l-au ajuns din urmă într-o zonă rezidențială. Doi ofițeri sunt văzuți ținându-l pe bărbat la pământ, în timp ce ceilalți îl lovesc pe rând cu picioarele și pumnii. Aceștia îl târăsc pe jos și îl sprijină de o mașină de poliție. Mai mult de 20 de minute trec până când sosește o ambulanță.

Al treilea și al patrulea filmuleț prezintă imagini de la camerele de corp ale poliției, în care Nichols este ținut la pământ, stropit cu spray cu piper și agresat în timp ce țipă în mod repetat: „Mamă!” Videoclipurile arată, de asemenea, ofițeri care se învârt în jurul lor și povestesc detalii ale incidentului în timp ce Nichols zace prăbușit pe mașină. Unii dintre ei susțin că bărbatul s-a năpustit asupra lor sau a pus mâna pe armele lor, deși acest lucru nu reiese din înregistrările video.

Mama lui Nichols a declarat că fiul ei se afla la doar 70 de metri de casă când ofițerii de poliție din Memphis l-au ucis. Reprezentanții familiei l-au descris pe  Nichols ca fiind tatăl unui băiat de patru ani și un pasionat de skateboarding care se înscrisese recent la un curs de fotografie. El lucra pentru firma de livrare de colete FedEx.

Cei cinci ofițeri Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Desmond Mills Jr, Emmitt Martin III și Justin Smith au fost reținuți și acuzați de crimă, agresiune agravată, răpire agravată, abuz de serviciu și oprimare oficială. Patru dintre ei au plătit cauțiunea și au fost eliberați din arest.

Unul dintre protestatarii de la mitingul din Memphis,  în vârstă de 21 de ani, a declarat pentru BBC că a visat în copilărie să se alăture forțelor de poliție din oraș, dar acum acest vis a fost spulberat.

„Este pur și simplu ticălos, sistemul va fi pentru totdeauna ticălos. De aceea mă aflu astăzi aici, din acest moment nu mă pot baza pe poliție să mă protejeze. De unde știu că omul nu-mi va pune genunchiul în gât, sau mă va ține la pământ și mă va bate până mă face praf?”, a declarat protestatarul.

articolul original.

Proteste în mai multe orașe din SUA după ce au apărut imaginile cu polițiștii care îl bat crunt pe Tyre Nichols (Video)

28 January 2023 at 10:38
By: -
image

Proteste au izbucnit în mai multe orașe din SUA, după ce autoritățile din Memphis au difuzat înregistrări video cu arestarea lui Tyre Nichols, care a murit din cauza bătăii. Înregistrările au fost publicate la o zi după ce ofițerii au fost acuzați de crimă.

Demonstrații au loc în cel puțin nouă orașe din SUA, la Sacramento în California, Washington DC, Atlanta în Georgia, Boston în Massachusetts, New York, Asheville în Carolina de Nord, Philadelphia în Pennsylvania și Providence în Rhode Island.

NYPD makes a targeted arrest against one of the lead marchers with a microphone at the Justice for Tyre Nichols Protest

White People Please Peacefully Prostest If You Are Going To Support US. When You’ll Start Looting and Violence BLACK PEOPLE GET MISREPRESENTED and BLAMED! 🙏🏿 pic.twitter.com/8J1CWNsUNW

— Mr. Sauce Talk (@RealSauceTalk)
January 28, 2023

Mama lui Tyre Nichols a pledat pentru pace, spunând că „a rupe străzile” cu proteste nu este „ceea ce a reprezentat fiul meu”.

Man in Seattle fed up with protesters blocking the street.#TyreNichols

WHITE PEOPLE Understand That BLACK PEOPLE Don’t Loot and Vandalize Property For The Most Property, We Protest Peacefully Until Harmed. January 6th United States Capitol ATTACK Had NO BLACK PEOPLE. pic.twitter.com/eYjA4vTk1U

— Mr. Sauce Talk (@RealSauceTalk)
January 28, 2023

Înregistrările din trei surse

Imaginile surprinse pe cameră arată cum bărbatul de 29 de ani, tatăl unui copil, o strigă pe mama sa în timp ce este bătut și înjurat de polițiști.

Poliția a publicat patru videoclipuri separate, tăiate dintr-un singur clip de o oră.

Șeful poliției din Memphis, Cerelyn Davis, a declarat reporterilor că acestea provin din „trei fluxuri diferite”. Ea a spus: „Este vorba de trei surse diferite: o cameră purtată pe corp, o sursă de la locul unde a avut loc abuzul și apoi alte două camere purtate pe corp de către ofițerii de la aceeași scenă”.

Memphis police chief Cerelyn Davis says the actions of the 5 ex-officers charged in Tyre Nichols’ death ‘defy humanity’ and showed a ‘disregard for life.’ pic.twitter.com/CVko6uWEn2

— NowThis (@nowthisnews)
January 28, 2023

Davis ceruse anterior calm înainte ca imaginile video să fie făcute publice.

„Mă aștept să simțiți ceea ce simte familia Nichols”, a spus ea. „Mă aștept să simțiți indignare față de nerespectarea drepturilor fundamentale ale omului”.

Înregistrarea video a arestării este o acuzație gravă la adresa polițiștilor agresori din acea noapte. E vorba de cinci ofițeri concediați, care sunt toți de culoare, acuzați de crimă de gradul doi și de alte infracțiuni, inclusiv agresiune, răpire, comportament oficial necorespunzător și opresiune.

„Am să te bat cu bastonul de (înjurătură)”, se poate auzi spunând un ofițer. Camera de corp îl arată cum ridică bastonul în timp ce cel puțin un alt ofițer îl ține pe Nichols. După ce primul ofițer îl scoate cu brutalitate pe Nichols din mașină, acesta poate fi auzit spunând „Nu am făcut nimic”, în timp ce mai mulți ofițeri încep să se lupte cu el la pământ.

„La pământ!”, strigă un ofițer, în timp ce un altul este auzit strigând: „Electrocutează-l! Electrocutați-l”.

Tânărul a răspuns calm, la scurt timp după ce a fost trântit pe trotuar: „Bine, sunt la pământ”, iar câteva momente mai târziu, în timp ce ofițerii continuă să strige, Nichols spune din nou: „Omule, sunt la pământ”.

Un ofițer țipă: „Pune-ți mâinile la spate înainte să îți rup (înjurătura)”. Câteva momente mai târziu, un ofițer strigă: „(Neinteligibil), pune-ți mâinile la spate înainte să ți le rup”.

„Voi chiar faceți multe acum”, le spune cu voce tare Nichols ofițerilor. „Eu încerc doar să mă duc acasă. Opriți-vă, nu fac nimic”, a strigat el câteva momente mai târziu.

Camera de filmat este pentru scurt timp întunecată și apoi Nichols poate fi văzut fugind în timp ce un ofițer trage cu un pistol cu electroșocuri în el. Ofițerii încep apoi să-l urmărească.

După bătaie, ofițerii s-au agitat timp de câteva minute, în timp ce Nichols a stat sprijinit de mașină, apoi s-a prăbușit pe stradă. Nichols este apoi stropit cu spray cu piper și lovit cu pumnul în față.

Un atac „atroce, nechibzuit și inuman”, a spus Davis, care a adăugat că ofițerii erau „agresivi, gălăgioși, foloseau un limbaj injurios și probabil că l-au speriat pe domnul Nichols încă de la început”.

„Știm că s-a întâmplat ceva înainte ca acest ofițer sau acești ofițeri să iasă din vehiculele lor... cunoscând doar natura ofițerilor, este nevoie de ceva pentru a-i face să se înfierbânte, știți, în felul acesta. Nu știm ce s-a întâmplat. Tot ce știm este că forța care a fost aplicată în această situație a fost exagerată”, a spus ea.

articolul original.

Se anunță proteste în Capitală, după moartea Anei Oros, femeia atacată de câini

25 January 2023 at 14:22

Se anunță proteste de amploare la Primăria Capitalei, după moartea Anei Oros, femeia care a murit după ce a fost atacă de câini în zona Lacul Morii, acolo unde alerga.

Autopsia a scos la iveală faptul că femeia a murit din cauza unei sângerări masive, după ce a fost mușcată de câini în zona aterei femurale. Există voci care spun că femeia nu ar fi fost atacată de maidanezi, ci de câini de luptă, lăsați liberi prin acea zonă.

Bucureștenii însă se tem pentru viața lor, așa că pe Facebook s-a dat mobilizarea pentru protestele care încep în fața Primăriei Capitalei, de la ora 16:30.

Ana, o femeie de 43 de ani alerga pe Lacul Morii din Capitală. O haită a atacat-o şi a mâncat-o de vie. În aprilie, anul trecut, în acelaşi loc, femeia a mai fost sfâşiată de câini. A avut răni extrem de grave şi a rămas cu sechele dureroase. Chiar şi aşa, credea că lucrurile se pot schimba. Era activist de Mediu şi sportiv îndrăgostit de natură. Tragedia vine la zece ani de când Ionuţ, un băieţel de patru ani, a murit muşcat de câini într-un parc din Capitală.

articolul original.

După protestele împotriva legii pensiei, brutarii francezi protestează din cauza creșterii prețurilor la energie

23 January 2023 at 20:01

Îmbrăcați în șorțuri și fluturând baghete, sute de brutari au manifestat luni pe străzile Parisului pentru a avertiza că îndrăgiții producători de pâine și croissante din țară sunt amenințați de creșterea costurilor energiei electrice și ale materiilor prime.

Protestul a fost încă un semn al furiei și neînțelegerii resimțite de mulți francezi în legătură cu creșterile bruște de prețuri în urma războiului din Ucraina

„Simțim că există o mare nedreptate”, a declarat Sylvie Leduc din regiunea rurală Dordogne, care a călătorit în capitală pentru protest. „Știm cum să conducem o afacere, asta nu este o problemă, dar ne confruntăm cu creșteri care sunt pur și simplu imposibil de transferat către clienți.”

Protestul a fost încă un semn al furiei și neînțelegerii resimțite de mulți francezi în legătură cu creșterile bruște de prețuri legate de războiul din Ucraina, precum și de pandemia Covid-19 care a afectat lanțurile de aprovizionare globale, arată France24.

Brutarii se luptau deja cu costuri mai mari ale untului și făinii, în timp ce prețul ouălor a crescut și el din cauza epidemiei naționale de gripă aviară care a afectat multe ferme franceze.

Picătura care a umplut paharul pentru multe dintre cele 35.000 de brutării din țară a fost reînnoirea anuală a contractelor lor de electricitate, furnizorii cerând brusc plăți lunare astronomice în 2023.

Soțul lui Leduc, Jean-Philippe, a declarat că factura de energie electrică a crescut de șase ori în ianuarie, ceea ce înseamnă că ar mai putea rezista doar câteva luni înainte de a fi forțați să închidă – cu excepția cazului în care va sosi un ajutor financiar.

„Treizeci de ani de când sunt brutar și se va termina așa? Nu mi-aș fi putut imagina așa ceva”, a spus el, clătinând din cap. „Nu vrem pomană, vrem doar să putem trăi din munca noastră.”

Pentru francezi, brutăria lor locală înseamnă mai mult decât simplele cumpărături de alimente: ele servesc drept simbol al modului de viață național, oferind în același timp un punct de atracție pentru multe comunități.

Joelle Reimel, o brutăriță în vârstă de 56 de ani, cu o experiență de aproape 30 de ani, purta la gât o pancartă pe care scria: „Nu vă atingeți de bagheta mea”.

„Ziua începe cu o baghetă!”, a declarat pentru AFP la miting fostul candidat la președinție Jean Lassalle, un apărător fervent al comunităților rurale tradiționale franceze.

„Acești oameni sunt cei care se trezesc cel mai devreme în Franța și s-au săturat”.

Având în vedere atașamentul emoțional față de pâinea franceză, guvernul președintelui Emmanuel Macron a încercat să evidențieze ajutorul oferit proprietarilor de mici afaceri.

Scandal din cauza crizei baghetelor. Guvernul francez acuză furnizorii de energie că nu susţin brutăriile tradiţionale, sursă foto: captură YT

Macron a întâmpinat brutarii la palatul prezidențial pe 6 ianuarie, spunându-le: „Sunt de partea voastră”.

El a prezentat diverse programe guvernamentale care ar putea contribui la reducerea facturilor de energie electrică cu 40% pentru întreprinderile eligibile.

Dar mulți dintre cei care au demonstrat au spus că diferitele sisteme puse în aplicare sunt fie prea complicate, fie prea lente pentru a oferi ajutor, fie disponibile doar pentru cele mai mici brutării cu mai puțin de 12 angajați, de exemplu.

Unii purtau bannere pe care scria „Brutării în pericol”, în timp ce un bărbat împingea un sicriu de lemn pe roți cu un schelet înăuntru, îmbrăcat în șorț și pantaloni de brutar.

Mulți au spus că au acceptat dintotdeauna orele lungi de muncă, lipsa somnului și munca fizică epuizantă din dragoste pentru această profesie, dar că s-au simțit obligați să iasă în stradă acum.

„Nu am mai văzut niciodată brutari care să protesteze”, a declarat Joelle Reimel, în vârstă de 56 de ani, care a spus că factura lunară de energie electrică pentru brutăria sa situată la 50 de kilometri sud-vest de Paris a crescut de la 2.500 de euro pe lună la 14.000 de euro.

„Nu avem timp să demonstrăm în mod normal. Ne trezim la 2 dimineața și ne culcăm la 8 seara”.

Proteste privind pensiile

Protestul a avut loc după una dintre cele mai mari demonstrații din ultimele decenii, joia trecută, când peste un milion de persoane au protestat împotriva unei reforme a pensiilor, care va crește vârsta de pensionare la 64 de ani pentru majoritatea persoanelor.

Adversarii lui Macron au încercat să arunce vina pentru creșterile de energie electrică pe el și pe regulile Uniunii Europene care înseamnă că prețurile energiei electrice din întregul bloc sunt legate de prețul gazului, chiar dacă energia electrică este generată din alte surse.

Liderul antiimigrație și eurosceptic Marine Le Pen a atacat „refuzul lui Emmanuel Macron de a se rupe de regulile europene absurde privind piața energiei electrice”.

Macron a recunoscut că regulile europene privind stabilirea prețurilor la electricitate sunt „defectuoase” și a promis că le va reforma.

Pentru Lionel Bonnamy, soarta brutăriilor din Franța este, de asemenea, legată de modelul economic al țării, care a căutat mult timp să protejeze micii comercianți și artizani – ceea ce el a numit „țesătura economică” a țării.

„Dacă vom continua în acest fel, totul va arăta la fel, uniform, doar afaceri mari”, a declarat brutarul premiat din Paris.

articolul original.

Franța ignoră protestele și majorează vârsta de pensionare

23 January 2023 at 16:27
image

Guvernul Franţei a adoptat luni reforma pensiilor, în ciuda protestelor şi a revendicărilor sindicale, însă acesta va trebui acum aprobat de către parlamentul de la Paris, transmite Hotnews.

Sindicaliştii intenţionează să îşi intensifice eforturile de mobilizare împotriva proiectului central al administraţiei conduse de preşedintele Emmanuel Macron, în timp ce guvernul şi-a demonstrat hotărârea de a nu ceda presiunii.

Consiliul de Miniştri a consemnat refuzul categoric al ministrului muncii, Olivier Dussopt, de a renunţa la creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, cea mai controversată dintre măsurile reformiste.

„Revenirea asupra acestui punct ar însemna renunţarea la refacerea echilibrului sistemului”, a declarat el.

Toate sindicatele şi cea mai mare parte din opoziţie sunt împotriva creşterii vârstei de pensionare, care nu este dorită, conform sondajelor de opinie, nici de majoritatea cetăţenilor francezi. Joia trecută au ieşit în stradă împotriva reformei între unu și două milioane de protestatari, autoritățile și sindicatele furnizând cifre contradictorii în acest sens.

Următorul val de demonstraţii este anunţat pe 31 ianuarie.

Macron vrea adoptarea rapidă a reformării sistemului de pensii în parlament

Între timp, preşedintele Macron şi guvernul îşi reafirmă obiectivul: o dezbatere parlamentară accelerată, astfel încât modificările legislative să intre în vigoare vara aceasta.

Duminică, şeful statului a susţinut că a dat deja dovadă de „deschidere”, deoarece programul său pentru al doilea mandat prezidenţial de cinci ani prevedea de fapt ca vârsta de pensionare să ajungă la 65 de ani.

Franţa are în prezent una din cele mai reduse vârste de pensionare din Europa,însă sistemele de pensii nu sunt complet comparabile.

Germanii, belgienii sau spaniolii se pot pensiona la 65 de ani, iar danezii la 67, arată Centrul de Legături Europene şi Internaţionale de Securitate Socială, organizaţie publică franceză.

articolul original.

Poliția peruană efectuează un raid la Universitatea din Lima în timp ce protestele cresc | Protestele de știri

22 January 2023 at 13:05
By: Stiri
image

Poliția a percheziționat cea mai importantă universitate publică din Peru din Lima pentru a evacua protestatarii care s-au refugiat în campus în timp ce participau la demonstrații mari.

Peste 100 de persoane au fost arestate sâmbătă, a declarat ministrul de interne Vicente Romero.

Sute de protestatari s-au adunat în fața birourilor forțelor de ordine unde erau ținuți deținuții sâmbătă seara, scandând „Libertate” și „Suntem studenți, nu teroriști”. Mai mulți se adună în alte puncte din centrul orașului Lima.

Comisia Inter-Americană pentru Drepturile Omului și-a exprimat „îngrijorarea cu privire la raidul poliției, evacuările și detențiile în masă” de la Universitatea Națională din San Marcos și a îndemnat statul să „asigure integritatea și procesul echitabil al tuturor oamenilor”.

Universitatea a lansat un comunicat de presă în care spune că raidul poliției a avut loc după ce protestatarii au „atacat” personalul de securitate.

Până de curând, protestele se concentraseră în sudul ţării. Acestea au început luna trecută după ce președintele de atunci Pedro Castillo, primul lider al Peruului cu ascendență rurală andină, a fost pus sub acuzare și închis pentru că a încercat să dizolve Congresul.

Peru a închis, de asemenea, faimoasele ruine antice din Machu Picchu pe termen nelimitat, cel mai recent semn că protestele antiguvernamentale care au început luna trecută cuprind din ce în ce mai mult țara sud-americană.

Ministerul Culturii a declarat că a închis cea mai faimoasă atracție turistică a țării și Traseul Incașului care duce la locul „pentru a proteja siguranța turiștilor și a populației în general”.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Explicați: Ce se află în spatele protestelor recente din Israel? | Protestele de știri

22 January 2023 at 10:30
By: Stiri
image

EXPLICATORUL

Aproximativ 100.000 de protestatari s-au prezentat sâmbătă la Tel Aviv, cea mai mare demonstrație de până acum de la revenirea lui Netanyahu la putere.

Aproximativ 100.000 de protestatari s-au prezentat în centrul Tel Avivului, care au manifestat împotriva planurilor noului guvern al premierului Benjamin Netanyahu de a schimba sistemul judiciar, despre care protestatarii spun că va amenința controalele democratice ale miniștrilor de către tribunale.

Manifestația de sâmbătă a fost cea mai mare de când Netanyahu a revenit la putere luna trecută pentru a conduce cel mai de dreapta guvern din istoria Israelului.

De ce protestează israelienii?

Planurile, despre care guvernul spune că sunt necesare pentru a reduce depășirea judecătorilor activiști, au stârnit o opoziție acerbă din partea unor grupuri, inclusiv a avocaților, și au ridicat îngrijorări în rândul liderilor de afaceri, extinzând diviziunile politice deja profunde.

Protestatarii spun că viitorul democrației israeliene este în joc dacă guvernul poate duce la bun sfârșit planurile, care ar consolida controlul politic asupra numirilor judiciare și ar limita competențele Curții Supreme de a anula deciziile guvernamentale sau de a declara neconstituționale legile statului. Knesset și permite guvernului să inverseze. hotărârile sale judecătorești.

Pe lângă amenințarea independenței judecătorilor și slăbirea supravegherii guvernamentale și parlamentare, protestatarii spun că planurile vor submina drepturile minorităților și vor deschide ușa către mai multă corupție.

„Vor să ne transforme într-o dictatură, vor să distrugă democrația”, a spus șeful Baroului Israelian, Avi Chimi. „Ei vor să distrugă autoritatea judiciară, nu există țară democratică fără autoritate judiciară”.

Protestele împotriva guvernului israelian cresc săptămânal de săptămână, deoarece zeci de mii de oameni s-au prezentat la Tel Aviv pentru a condamna reformele judiciare propuse de prim-ministrul Netanyahu 👇

🔗: https://t.co/jQRHTOhL5W pic.twitter.com/uFKLnOLFWz

— Al Jazeera English (@AJEnglish) 22 ianuarie 2023

Cum a răspuns guvernul?

Netanyahu a respins protestele, aflate acum la a treia săptămână, drept un refuz al oponenților de stânga de a accepta rezultatele alegerilor din noiembrie.

Noul guvern este o alianță între partidul Likud al lui Netanyahu și un grup de mici partide religioase și naționaliste de extremă dreapta care pretind că au un mandat pentru o schimbare radicală.

Netanyahu a apărat propunerile de modificare judiciară – care sunt examinate de o comisie parlamentară – spunând că vor restabili un echilibru corect între cele trei ramuri ale guvernului.

Politicienii Likud au acuzat de multă vreme Curtea Supremă că este dominată de judecători de stânga, despre care, din motive politice, încalcă zone dincolo de autoritatea lor. Apărătorii curții spun că aceasta joacă un rol vital în a cere socoteală guvernului într-o țară care nu are o constituție oficială.

Protestul israelian la Tel Aviv, Israel [Ilan Rosenberg/Reuters]

Unde mai este creșterea presiunii?

Pe lângă proteste, s-au acumulat presiuni asupra guvernului lui Netanyahu, după ce procurorul general al țării i-a cerut lui Netanyahu să-l concedieze pe un aliat cheie al cabinetului, în urma unei hotărâri a Curții Supreme care i-a interzis să ocupe funcția guvernamentală din cauza unei condamnări pentru infracțiuni fiscale.

Numirea lui Aryeh Deri în funcția de ministru al Sănătății și Internelor a fost considerată „extrem de nerezonabilă” de Curtea Supremă, la doar câteva luni după ce a fost amendat și a renunțat la mandatul său de parlamentar.

Deși se aștepta ca Netanyahu să asculte decizia curții, aceasta nu a făcut decât să adâncească ruptura din țară cu privire la sistemul de justiție și puterea instanțelor.

La începutul acestei săptămâni, Netanyahu, el însuși judecat pentru corupție, a promis că va continua cu planurile de modificare judiciară, în ciuda protestelor.

Oponenții spun că modificările l-ar putea ajuta pe Netanyahu să evite sentința în procesul său de corupție sau să facă dosarul în instanță să dispară cu totul.

Netanyahu a refuzat să demisioneze în 2019, devenind primul premier israelian în exercițiu care a fost inculpat în timpul mandatului.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.
❌