ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 1 December 2022Ultimele Stiri

Medicii din Grecia au protestat față de privatizarea sistemului public de sănătate

1 December 2022 at 20:40
By: -
image

Sute de medici şi angajaţi ai spitalelor au protestat joi în faţa Parlamentului grec din Atena față de un proiect de lege controversat, care permite munca cu jumătate de normă în sectorul public de sănătate şi permite medicilor privaţi să lucreze în sectorul public.

Proiectul de lege dezbătut în Adunare va duce la „privatizarea” şi „slăbirea” sistemului naţional de sănătate (ESY) şi este „împotriva intereselor pacienţilor”, au denunţat Federaţia sindicatelor medicilor şi Federaţia panelenă a angajaţilor din spitale, relatează AFP.

De la introducerea ESY în urmă cu aproape 40 de ani, medicii din spitale au fost obligaţi să lucreze "cu normă întreagă" şi "exclusiv" în sectorul public, cu excepţia profesorilor din şcolile de medicină, cărora li se permite să lucreze în sectorul privat.

”Sănătate publică gratuită", "Angajări şi creşteri salariale" proclamau pancartele manifestanţilor adunaţi în centrul capitalei, la apelul sindicatelor din sector.

La rândul său, guvernul conservator, care a elaborat proiectul, susţine că "ESY va fi mai eficient şi mai atractiv pentru medici, care vor oferi îngrijiri mai bune pentru pacienţi".

”Sunteţi înapoiaţi, vreţi un sistem vechi de 40 de ani (…) sunteţi pentru menţinerea etatismului", a declarat ministrul adjunct al Sănătăţii, Mina Gaga, în Parlament, adresându-se partidelor de opoziţie de stânga care se opun proiectului de lege.

Sectorul public de sănătate din Grecia a fost grav afectat de criza financiară din ultimul deceniu şi de reducerile ulterioare ale cheltuielilor publice. Acest lucru a contribuit la creşterea numărului de spitale private şi de servicii medicale private. Pandemia de coronavirus din ultimii doi ani a agravat şi mai mult situaţia din sectorul sănătăţii publice, ca în mai multe ţări europene.

articolul original.

Un iranian a fost împușcat mortal, pentru că a sărbătorit eliminarea echipei naționale de la Cupa Mondială

1 December 2022 at 06:57
By: -

Un iranian a fost împuşcat mortal de forţele de securitate, după ce echipa naţională a Iranului a pierdut în faţa SUA şi a fost eliminată de la Cupa Mondială, în timp ce demonstraţii antiguvernamentale au avut loc în interiorul şi în afara stadionului din Qatar şi în Iran.

Mehran Samak, în vârstă de 27 de ani, a fost împuşcat mortal, după ce a claxonat maşina în Bandar Anzali, un oraş de pe coasta Mării Caspice, la nord-vest de Teheran, scrie The Guardian.

Samak „a fost vizat direct şi împuşcat în cap de forţele de securitate... în urma înfrângerii echipei naţionale împotriva Americii”, a declarat grupul Iran Human Rights (IHR) din Oslo.

Meciul de la CM 2022 dintre cele două ţări, care au rupt relaţiile diplomatice cu mai bine de 40 de ani în urmă, a avut loc pe fondul represiunii violente din Iran, după protestele declanşate de moartea tinerei Mahsa Amini.

Forţele de securitate iraniene au ucis cel puţin 448 de persoane în încercarea de a reprima protestele, inclusiv 60 de minori şi 29 de femei, potrivit IHR.

Mijlocaşul internaţional iranian Saeid Ezatolahi, care a jucat în meciul cu SUA şi este din Bandar Anzali, a dezvăluit că îl cunoaşte pe Samak şi a postat o poză împreună cu el, la o echipă de fotbal de tineret.

„După pierderea amară de aseară, vestea morţii tale mi-a incendiat inima”, a spus Ezatolahi pe Instagram, descriindu-l pe Samak drept „un coechipier din copilărie”.

Foto: captură Instagram/Saeid Ezatolahi

El nu a comentat circumstanţele morţii prietenului său, dar a spus: „Într-o zi vor cădea măştile, adevărul va fi dezvăluit”.

El a adăugat: „Nu asta merită tinerii noştri. Acest lucru nu este ceea ce merită naţiunea noastră". 

Ezatolahi, supărat de rezultat, a fost văzut după fluierul final în timp ce era consolat atât de colegii săi, cât şi de jucătorii americani.

Centrul pentru Drepturile Omului din Iran (CHRI) cu sediul în New York a precizat, de asemenea, că Samak a fost ucis de forţele de securitate în timp ce sărbătorea.

CHRI a publicat miercuri un videoclip de la înmormântarea lui Samak din Teheran, în care cei îndoliaţi au putut fi auziţi strigând „Moarte dictatorului!”. Sloganul, care îl vizează pe liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, este unul dintre principalele sloganuri la protestele din ţară.

Mulţi iranieni au refuzat să susţină echipa naţională, iar după meciul de marţi seara, imagini pe reţelele de socializare au arătat mulţimi sărbătorind eliminarea de la Cupa Mondială. 

Iran is a country where people are very passionate about football. Now they are out in the streets in the city of Sanandaj & celebrate the loss of their football team against US.
They don’t want the government use sport to normalize its murderous regime.pic.twitter.com/EMh8mREsQn pic.twitter.com/MqpxQZqT20

— Masih Alinejad 🏳️ (@AlinejadMasih)
November 29, 2022

Echipa naţională a Iranului a refuzat să cânte imnul naţional la primul lor meci împotriva Angliei, partidă pe care a pierdut-o cu 6-2.

Dar au cântat ​​înainte de al doilea meci, o victorie cu 2-0 în faţa Ţării Galilor, şi din nou marţi. Când Iranul a pierdut în faţa Angliei, oamenii au sărbătorit şi la Teheran.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Zeci de români care nu și-au primit salariile protestează în Croația

30 November 2022 at 18:21
By: -
image

În jur de 50 de români care lucrează pentru un subcontractor la modernizarea rafinăriei de petrol din oraşul croat Rijeka au protestat miercuri din nou la una din porţile unităţii din cauza faptului că nu s-a ajuns la un acord cu privire la plata a două salarii restante, transmite agenţia croată HINA.

Protestul a fost confirmat de avocatul Marko Hrstic, care reprezintă agenţia română de locuri de muncă IGW Proiecte International.

Românii, care lucrează pentru firma românească JCR Christof Services, au protestat pentru prima dată luni.

Miercuri, ei au spus din nou că au fost aduşi într-o situaţie dificilă de către Christof Industries Global (cu sediul la Graz), care are probleme financiare, şi de subsidiara sa din România, JCR Christof Services.

Muncitorii au afirmat că nu se vor întoarce în România fără salariile restante şi că vor continua să protesteze.

Potrivit avocatului Hrstic, mulţi subcontractori sunt într-o situaţie dificilă din cauza problemelor financiare ale companiei din Graz. IGW, a adăugat el, a plătit o parte din salarii din fonduri proprii, dar le mai datorează muncitorilor încă două.

IGW a notificat săptămâna trecută proprietarul rafinăriei, compania energetică croată INA, şi contractorul principal, Kinetics Technology (cu sediul la Roma), cerându-le să rezolve urgent problema.

INA a afirmat luni că nu este în niciun fel responsabilă de rezolvarea problemei, că îşi îndeplineşte obligaţiile financiare faţă de contractorul principal şi că se aşteaptă ca situaţia să fie soluţionată cât mai curând posibil.

articolul original.

China: Noi ciocniri între forțele de ordine și populația revoltată din cauza restricțiilor sanitare (Video)

30 November 2022 at 12:27
image

Noi ciocniri au avut loc în noaptea de marţi spre miercuri între manifestanţi şi poliţişti, în oraşul Canton, în sudul Chinei, potrivit unor martori şi a unor înregistrări video postate pe reţele de socializare. Aceste evenimente vin după mai multe zile de revolte a populației care susține că nu mai poate suporta restricţiile sanitare luate în contextul pandemiei de COVID-19, relatează AFP.

Mai multe imagini postate pe Twitter surprind poliţişti îmbrăcaţi în combinezoane albe şi echipaţi cu scuturi transparente, care înaintează în formație pe o stradă din districtul Haizhu. Oamenii legii încearcă să se apere de obiecte din sticlă și pietre care sunt aruncate cu putere către ei.

În alte imagini se văd oameni îmbrăcați în civil care răstoarnă garduri, dar și persoane cu mâinile legate, ca și cum ar fi fost reținute de forțele de ordine.

WATCH: #BNNChina Reports.

Online videos showed a brawl between protesters and white hazmat-suited riot police in the Chinese manufacturing hub of Guangzhou on Tuesday night.

This was the latest in a series of protests that erupted over the weekend. #China #Protest pic.twitter.com/5hgYNwyJaA

— Gurbaksh Singh Chahal (@gchahal)
November 30, 2022

Aceste ciocniri între civili și forțe de ordine - cele mai violente de la manifestaţiile în favoarea democraţiei din 1989 încoace - sunt provocate de nemulțumirea populației cu privire la restricțiile sanitare care se mențin, în China, de circa 3 ani (de la izbucnirea pandemiei).

Evenimentul care a stârnit furia populație a fost un incendiu din Urumqi - capitala regiunii Xinjiang (din nord-vest) - unde, potrivit mai multor surse online din China - autoritățile n-au putut interveni la timp, tocmai din cauza restricțiilor sanitare. Rezultatul: incendiul a provocat 10 morți.

Autoritățile chineze susțin că restricțiile nu au cauzat nicio întârziere în intervenția la incendiu. Dar, evident, asta nu schimbă bilanțul tragic al acelui eveniment.

Restricțiile sanitare în mai multe regiuni din China sunt încă foarte dure și prevăd încă izolare a pacienților și testări aproape zilnice.

articolul original.

Protestatarii Covid din China au intrat în conflict cu polițiștii din Guangzhou – VIDEO

30 November 2022 at 10:23
image

Marți seară, 29 noiembrie, protestatarii Covid din Guangzhou, centrul de producție al Chinei, au intrat în conflict cu polițiștii, după cum arată înregistrările video ce au apărut pe rețelele de socializare. Se pare că frustrarea față de regulile stricte privind Covid-19 a ajuns la punctul culminant, după cei trei ani de pandemie.

Conform surselor Reuters, ciocnirile din orașul din sudul țării au marcat o escaladare a protestelor din weekend care au avut loc în centrul comercial Shanghai, capitala Beijing și alte orașe, acesta fiind cel mai mare val de nesupunere civilă din China de când președintele Xi Jinping a preluat puterea în urmă cu un deceniu.

Resentimentul populației crește pe măsură ce economia chineză, afectată de virusul Covid, se poticnește după zeci de ani de creștere vertiginoasă, care a stat la baza unui contract social nescris între Partidul Comunist aflat la putere și o populație ale cărei libertăți au fost drastic reduse sub conducerea lui Xi.

Într-un videoclip postat pe rețelele de socializare, zeci de polițiști antirevoltă în echipament pandemic complet alb avansează în formație peste ceea ce păreau a fi bariere de izolare dărâmate, în timp ce obiecte zboară spre ei. De asemenea,Poliția a fost văzută mai târziu escortând persoane încătușate către un loc necunoscut.

Situația protestatarilor Covid din China escaladează de la o zi la alta

Un alt clip video a arătat protestatari Covid aruncând cu obiecte în poliția din China, în timp ce un al treilea a arătat o butelie de gaz lacrimogen aterizând în mijlocul unei mici mulțimi pe o stradă îngustă, oamenii fugind apoi pentru a scăpa de gaze.

Reuters a verificat că videoclipurile au fost filmate în districtul Haizhu din Guangzhou, scena principală a tulburărilor legate de Covid în urmă cu două săptămâni, dar nu a putut stabili când au fost realizate clipurile sau desfășurarea exactă a evenimentelor și ce a declanșat ciocnirile.

Postările apărute pe rețelele de socializare au declarat că ciocnirile au avut loc marți seara, 29 noiembrie, și au fost cauzate de o dispută privind restricțiile.

Cu toate acestea, Guvernul din Guangzhou, un oraș grav afectat de ultimul val de infecții, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

China Dissent Monitor, gestionat de Freedom House, organizație finanțată de guvernul american, a estimat că cel puțin 27 de demonstrații au avut loc în China de sâmbătă până luni, 28 noiembrie. De altfel, grupul ASPI din Australia a estimat 43 de proteste în 22 de orașe.

În Zhengzhou, unde se află o mare fabrică Foxconn care produce iPhone și care a fost scena unor proteste ale muncitorilor din cauza COVID, oficialii au anunțat reluarea „ordonată” a activităților comerciale, inclusiv a supermarketurilor, a sălilor de sport și a restaurantelor.

Cu toate acestea, ei au publicat, de asemenea, o listă lungă de clădiri care vor rămâne în izolare.

Cu câteva ore înainte de aceste anunțuri, oficialii naționali din domeniul sănătății au declarat marți că China va răspunde „preocupărilor urgente” exprimate de public și că regulile Covid ar trebui să fie puse în aplicare mai flexibil, în funcție de condițiile din fiecare regiune.

Dar, în timp ce relaxarea unor măsuri, care vine în contextul în care China înregistrează zilnic un număr record de cazuri de COVID, pare a fi o încercare de a liniști publicul, autoritățile au început, de asemenea, să îi caute pe cei care au participat la protestele recente.

Până în acest moment, și Statele Unite ale Americii au venit cu o reacţie la protestele din China, care au izbucnit după un incendiu care a avut loc pe 24 noiembrie 2022 într-un bloc de apartamente din Urumqi.

Virusul Covid s-a răspândit în ciuda restricțiilor impuse

În cadrul unei declarații care nu a făcut nici o referire la proteste, organul de vârf al Partidului Comunist responsabil cu agențiile de aplicare a legii a declarat marți seara târziu, 29 noiembrie, că China va reprima cu hotărâre „activitățile de infiltrare și sabotaj ale forțelor ostile”. Totodată Comisia Centrală pentru Afaceri Politice și Juridice a declarat, de asemenea, că „actele ilegale și criminale care perturbă ordinea socială” nu vor fi tolerate.

Ministerul de Externe a precizat de altfel că drepturile și libertățile trebuie să fie exercitate în limitele legii.

Virusul Covid s-a răspândit în ciuda faptului că China s-a izolat în mare măsură de lume și a cerut sacrificii semnificative de la sute de milioane de oameni pentru a se conforma testelor și izolării prelungite.

Restricțiile impuse de autoritățile chineze au afectat economia, perturbând lanțurile de aprovizionare globale și agitând piețele financiare.

Datele furnizate miercuri, 30 noiembrie, au arătat că activitatea din industria prelucrătoare și servicii din China a înregistrat în noiembrie cele mai scăzute valori de la blocarea de două luni a Shanghaiului, care a început în aprilie. În acest context, și șefa Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a semnalat o posibilă scădere a previziunilor de creștere economică a Chinei.

Așadar, amintim că situația a escaladat și protestatarii Covid din China au intrat în conflict cu polițiștii din Guangzhou.

Migrant workers in urban villages are forced to move out of Guangzhou https://t.co/Mcx7QpFaJq

— Colleen Chiu-Shee (@Colleen67882849) November 30, 2022

Riots reported in city of Guangzhou, China against Xi’s Covid Dicktat of forced Isolation.

Video: Few hours ago.

Dr Gaurav Pradhan pic.twitter.com/1sL1iIjr20

— अरविन्द रामकुमार बंसल (@arvindrbansal) November 30, 2022

articolul original.

China: o populație tot mai unită în nemulțumire

29 November 2022 at 07:05
image

După cum observă BBC, "de-a lungul anilor, exploziile locale bruște au fost declanșate de o serie de probleme - de la poluare la acapararea ilegală de terenuri sau maltratarea vreunui membru al comunității de către poliție.

Dar de data asta e diferit. Există o preocupare gravă în rândul poporului chinez - și anume respingerea pe scară largă împotriva restricțiilor generate de politica zero-Covid.

Acest fapt i-a făcut pe locuitori să dărâme barierele menite să impună distanțarea socială și au izbucnit proteste mari de stradă în orașe și campusuri universitare.

Într-un fel, este greu de explicat cât de șocant este să auzi o mulțime din Shanghai cerând liderului Chinei Xi Jinping să demisioneze".

Represiunea s-a intensificat în ultimul deceniu

CNN transmite că "protestele publice sunt extrem de rare în China, unde Partidul Comunist și-a înăsprit controlul asupra tuturor aspectelor vieții, a lansat o represiune radicală împotriva disidenței, a distrus o mare parte a societății civile și a edificat un regim de supraveghere de înaltă tehnologie".

Și  The Wall Street Journal amintește că "manifestările deschise de furie sunt rare în China, unde represiunile împotriva disidenței s-au intensificat în ultimul deceniu.

În mai multe orașe chineze, protestele sunt aproape de neconceput, în afara revărsărilor naționaliste, cum ar fi manifestațiile anti-japoneze. De la protestele din Piața Tiananmen din 1989, Partidul Comunist de guvernământ a permis câteva demonstrații locale, dar și-a făcut o prioritate din a preveni ca protestele să se extindă la nivel național".

Și totuși, "la scara Chinei, aceste mișcări sunt marginale. Mulți chinezi continuă să creadă că, datorită dimensiunii țării, politica zero Covid este singura care poate preveni nenumărate decese", notează Le Monde.

Ziarul francez scrie însă că "difuzarea Cupei Mondiale la fotbal le-a dezvăluit chinezilor că restul lumii trăiește acum fără mască. Dar răspunsul la nemulțumirea cauzată de politica zero Covid nu este ușor de găsit. Dacă puterea nu dă înapoi, tensiunile se vor multiplica. Dar dacă cedează și pune capăt multor izolări, epidemia se va răspândi. Deja, cifrele ating cote record, cu zeci de mii de cazuri noi de Covid-19 înregistrate în fiecare zi. Oricum ar fi, Xi Jinping, reconfirmat în mod triumfător în funcția de șef al Partidului Comunist, în octombrie, trebuie să se confrunte cu cea mai gravă criză de sănătate, socială și chiar politică de la venirea sa la putere. O criză de care este direct responsabil".

Iar Financial Times constată că "protestele din China creează o rară coaliție de interese la nivel național.

Cu puțin timp înainte ca Xi să fie încoronat lider de partid pentru un al treilea mandat, un banner cu sloganuri antiguvernamentale, atârnat de un pod din Beijing, pentru doar câteva ore, a fost de ajuns pentru a provoca o furtună pe rețelele sociale.

Acum, videoclipurile cu nemulțumirea populară sunt peste tot și se răspândesc mai repede decât le pot opri cenzorii.

Protestele au reunit o coaliție largă de interese: muncitori din fabrici, comercianți, studenți și elite urbane, toți cei care au suferit în urma politicii zero Covid în moduri diferite - de la pierderea slujbelor până la renunțarea la călătoriile internaționale de afaceri.

În urmă cu doi ani, în timpul răspândirii unor tulpini mai puțin contagioase dar mai mortale, politica zero-Covid a avut succes. Acum țara este mult mai unită în suferința ei".

articolul original.

Protestarii chinezi: „Ne ștergem cu disperare mesajele vechi de pe chat”

29 November 2022 at 11:00
Foto: the japan times

Autoritățile chineze au început anchetarea unora dintre persoanele care s-au adunat la protestele din weekend împotriva restricțiilor COVID-19, au declarat pentru Reuters, trei persoane care au participat la demonstrațiile de la Beijing, în timp ce forțele de ordine au rămas în număr mare pe străzile orașului.

Astfel, într-un caz, un apelant care s-a identificat ca fiind un ofițer de poliție din capitala chineză a cerut protestatarilor să se prezinte marți la o secție de poliție pentru a oferi o mărturie scrisă despre activitățile lor de duminică seara.

Ne ștergem cu disperare mesajele vechi de pe chat

Într-un alt caz, un student a fost contactat de facultatea sa și a fost întrebat dacă a fost în zona în care au avut loc evenimentele și să furnizeze o relatare scrisă.

„Cu toții ne ștergem cu disperare mesajele vechi de pe chat”, a declarat pentru Reuters un protestatar din Beijing, care a refuzat să fie identificat.

„Sunt pur și simplu prea mulți polițiști. Poliția a venit să verifice identitatea uneia dintre prietenele mele și apoi a luat-o de acolo. Nu știm de ce. Câteva ore mai târziu au eliberat-o”, a adăugat el.

Nemulțumirea mocnită față de politicile de prevenire a COVID, după trei ani de pandemie, s-a transformat în weekend în proteste ample în orașe aflate la mii de kilometri distanță.

Acesta este cel mai mare val de nesupunere civilă din China continentală de când Xi Jinping a preluat puterea în urmă cu un deceniu vine în contextul în care numărul cazurilor de COVID a atins zilnic un nivel record, iar zone mari din mai multe orașe se confruntă cu noi interdicții.

În prezent, în China, COVID continuă să se răspândească în ciuda eforturilor majorității celor 1,4 miliarde de locuitori ai săi de a preveni transmiterea prin aderarea la o politică „zero-covid” de eradicare a tuturor focarelor și prin menținerea unor controale stricte la frontiere.

Aici, lockdown-urile au exacerbat una dintre cele mai grave încetiniri ale creșterii economice pe care China a suferit-o în ultimele decenii, perturbând lanțurile de aprovizionare globale și agitând piețele financiare.

„Numărul de polițiști este cu adevărat înfricoșător de mare”

În oraşul Hangzhou, capitala provinciei Zhejiang, situată în estul țării, videoclipuri difuzate pe rețelele de socializare arătau sute de polițiști ocupând o piață mare luni seara, împiedicând oamenii să se adune.

În Shanghai și Beijing, poliția patrula în zonele în care unele grupuri de pe serviciul de mesagerie Telegram au sugerat ca oamenii să se adune din nou. Poliția avut luni seară și noapte o prezență mare pentru a se asigura că nu au loc manifestații.

În informaţiile sale, „Numărul de polițiști este cu adevărat înfricoșător de mare”, a declarat Philip Qin, în vârstă de 22 de ani, rezident la Beijing, care a asistat la protestele de duminică.

Locuitori din capitală au declarat că poliția le-a cerut persoanelor care treceau prin acele zone telefoanele pentru a verifica dacă au rețele virtuale private (VPN) și aplicația Telegram (folosită de protestatari).

VPN-urile sunt ilegale pentru majoritatea oamenilor din China, în timp ce aplicația Telegram este blocată pe internetul chinezesc.

articolul original.

Toți ochii sunt pe China. Oficial american: ‘Casa Albă susține dreptul la proteste pașnice’

29 November 2022 at 06:30
image

Purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că preşedintele american Joe Biden „este informat continuu despre ceea ce se întâmplă, urmăreşte îndeaproape” evoluţia situaţiei manifestațiilor din China. 

Casa Albă susţine dreptul la proteste paşnice„, a mai declarat el presei, după manifestaţii de proporţii istorice în China împotriva restricţiilor sanitare şi pentru mai multă libertate.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, un organism sub conducerea preşedintelui american, nu s-a pronunţat asupra fondului acestor revendicări: „Aceşti manifestanţi vorbesc de la sine”,  scrie AFP.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că „nimic (nu s-a schimbat) în dorinţa noastră de a menţine deschise canalele de comunicare” cu autorităţile chineze, la scurt timp după întâlnirea dintre Joe Biden şi omologul său chinez, Xi Jinping, în marja summitului G20 din Indonezia.

Cei doi lideri, în cadrul unei întâlniri menite să demineze relaţiile care deveniseră foarte tensionate între cele două superputeri, au semnalat dorinţa de a relansa discuţiile în anumite domenii în care ar fi posibil să coopereze.

Avem intenţia de a continua aceste discuţii„, a spus John Kirby.

„Am spus de mult timp că toată lumea are dreptul de a demonstra în mod paşnic, aici, în Statele Unite, şi în întreaga lume„, a declarat anterior un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Aceasta include China„, a spus el într-un comunicat.

Statele Unite consideră că vaccinarea, testele şi tratamentele sunt mai eficiente decât restricţiile stricte, a adăugat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane.

Credem că va fi foarte dificil pentru China să limiteze virusul cu strategia lor zero Covid”, a conchis el. „Va fi foarte greu să menţină izolările şi zero Covid„, a adăugat diplomatul.

La sfârşitul săptămânii trecute, sute de persoane au ieşit în stradă în China în mai multe oraşe mari, printre care Shanghai şi Beijing, protestând împotriva izolării şi restricţiilor impuse de autorităţi pentru a lupta împotriva epidemiei de coronavirus.

Prin dimensiunile sale teritoriale, această mobilizare pare a fi cea mai importantă după manifestaţiile pro-democraţie din 1989, reprimate în mod brutal, informează agerpres.ro.

articolul original.

Președintele Germaniei spune că îi înțelege pe protestatarii din China: Libertatea de expresie este un bun public important

28 November 2022 at 21:17
By: -
image

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a declarat luni că înţelege nerăbdarea manifestanţilor din China faţă de restricţiile drastice anti-Covid.

„Înţeleg că oamenii îşi exprimă nerăbdarea şi nemulţumirile pe străzi”, a apreciat şeful statului într-un interviu pentru Deutsche Welle. „Ca democrat, pot spune că libertatea de expresie este un bun public important”, a menţionat el.

"Cu toţii ne amintim propria noastră luptă împotriva Covid-ului şi povara pe care a reprezentat-o. Ne putem imagina cât de grea este povara pentru oamenii din China, unde măsurile sunt mult mai stricte, sunt în vigoare de mult mai mult timp şi sunt înăsprite în continuare", a subliniat preşedintele german.

Preşedintele german şi-a exprimat speranţa că "autorităţile din China vor respecta dreptul la libertatea de expresie şi de manifestare".

Autorităţile chineze au făcut totul luni pentru a stăvili mişcarea de protest de o amploare istorică împotriva restricţiilor sanitare şi pentru mai multe libertăţi. Prin dimensiunile sale teritoriale, această mobilizare pare a fi cea mai importantă după manifestaţiile pro-democraţie din 1989, reprimate în mod brutal.

Mobilizarea este punctul culminant al unei nemulţumiri populare care se face simţită de mai multe luni în China, una dintre ţările din lume care aplică o politică strictă de "zero COVID", cu lockdown-uri repetate şi teste PCR aproape zilnice pentru populaţie.

articolul original.

Ciocniri cu forţele de ordine în India după ce mai mulţi protestatari au cerut oprirea unui proiect portuar

28 November 2022 at 11:30
image

Ciocniri violente cu forțele de ordine a avut loc în India. Peste 36 de poliţişti au fost răniţi în timpul confruntărilor cu oamenii care au ieşit în stradă în statul Kerala, din sudul Indiei. Protestatarii cer eliberarea unei persoane care a fost retinunta în timpul unei demonstraţii împotriva unui proiect portuar de 900 de milioane de dolari al Grupului Adani.

Grupul Adani a început o afacere de 23 de miliarde de dolari în port, care este o locatie- cheie pentru câştigarea facerilor din porturile din Dubai, Singapore şi Sri Lanka.

Ciocniri cu forţele de ordine în India după ce mai mulţi protestatari au cerut oprirea unui proiect portuar

După ce protestatarii din comunitatea de pescuit au blocat intrarea din cauza eroziunii coastei, costructia portului maritim Vizhinjam a fost oprită, de mai bine de trei luni.

Zilele trecute, protestatarii au blocat şi intrarea vehiculelor de construcţii ale Grupului Adani în port, chiar dacă judecătorii au emis ordin de continuare a lucrărilor. De aceea, mulţi dintre protestatari au fost arestaţi.

Acest lucru a scos sute de protestatari în stradă şi s-au adunat la o secţie de poliţie ieri seară, 27 noiembrie 2022. Aceştia au cerut eliberarea unuia dintre arestaţi, cee ce a generat ciocniri cu poliţia de la faţa locului.

„Au venit cu arme letale și au intrat în secție și au ținut poliția ostatică, amenințând că, dacă persoanele aflate în arest nu vor fi eliberate, vor da foc stației”, se arată într-un document al poliției despre incident.

Un oficial clerical, Eugine Pereira, vicarul general al arhiepiscopiei, a declarat că printre protestatari erau şi preoţi care, la fel, au fost reţinuţi.

Proteste anti-lockdown în mai multe oraşe din China

În altă ordine de idei, şi China se confruntă cu proteste anti-lockdown. Protestele anti-lockdown, dar şi anti-guvernamentale, s-au extins de la Shanghai la Beijing, Wuhan, Chengdu şi Guanzhou. Sute de oameni s-au ciocnit cu forţele de ordine şi personalul de securitate de la faţa locului

Protestele au izbucnit în China după un incendiu care a avut loc pe 24 noiembrie 2022, într-un bloc de apartamente din Urumqi, Xinjiang a ucis 10 persoane şi a rănit alte nouă. Oamenii bănuiesc că decesele au fost cauzate de restricţiile COVID-19 care i-ar fi împiedicat pe rezidenţi să scape de incendiu.

Anterior, angajaţii de la principala fabrică de Iphone din China au organizat proteste violente după ce timp de câteva săptămâni oamenii au fost închişi şi separaţi de familii din cauza restricţiilor COVID-19. O mare mulţime de oameni au ieşit pe o stradă din provincia centrală Henan, din Zhengzhou, unde restricţiile au fost printre cele mai dure.

În lună martie a acestui an, Guvernul Chinei a hotărât să prelungească restricţiile înaintate pentru a opri focarele de coronavirus. Astfel, oraşul Shanghai a fost pus din nou sub lockdown în urma creşterii cazurilor de COVID-19.

Deocamdată, Grupul Adani, care se ocupa de acel proiect portuar, nu a comentat incidentul. Ei au subliniat că proiectul se desfăşoară în conformitate cu regulile legale. În ciuda acestui fapt, au avut loc ciocniri cu forţele de ordine după ce mai mulţi protestatari au cerut oprirea proiectului portuar.

articolul original.

Protestele din China provoacă o scădere dramatică a prețului petrolului

28 November 2022 at 12:43
image

Cotaţia petrolului a coborât luni la cel mai redus nivel din acest an, după ce protestele faţă de restricţiile impuse de autorităţile chineze pentru a preveni răspândirea pandemiei de COVID-19 au generat îngrijorări cu privire la evoluţia cererii de carburant a celui mai mare importator mondial de ţiţei, transmite Reuters, citat de Agerpres.

În jurul orei 7.31 GMT, cotaţia barilului de ţiţei Brent era în scădere cu 2,43 dolari sau 2,9%, 81,20 dolari, după ce anterior a coborât cu peste 3%, până la 80,61 dolari, cea mai redusă cotaţie înregistrată după data de 4 ianuarie. În ceea ce priveşte barilul de ţiţei West Texas Intermediate (WTI), cotaţia a scăzut cu 2,16 dolari, sau 2,8%, până la 74,12 dolari, după ce anterior a coborât până la 73,60 dolari, cel mai redus nivel înregistrat după data de 22 decembrie 2021.

Ambele referinţe au înregistrat trei săptămâni consecutive de scăderi.

„Pe lângă îngrijorările cu privire la cererea slabă de combustibil în China, din cauza creşterii cazurilor de COVID-19, incertitudinea politică provocată de protestele faţă de restricţiile impuse în Shanghai, i-a determinat pe investitori să vândă”, a spus Hiroyuki Kikukawa, director de cercetare la Nissan Securities.

Potrivit acestuia, intervalul la care se tranzacţionează ţiţeiul WTI ar urma să scadă până la 70-75 de dolari iar piaţa ar putea să rămână una volatilă, în funcţie de rezultatul următoarei reuniuni OPEC+ şi de nivelul la care va fi plafonat preţul petrolului rusesc de către G7.

Proteste în mai multe oraşe din China

Circa 400 de tineri chinezi manifestau duminică seară în capitala Beijing, la capătul unei zile marcate de proteste în mai multe oraşe ale Chinei împotriva restricţiilor impuse de autorităţi pentru aplicarea politicii ”zero COVID”.

Protestele au început după distribuirea intensă pe reţelele sociale a unei înregistrări video în care protestatarii dau vina pe măsurile de lockdown pentru moartea celor zece persoane în urma unui incendiu izbucnit într-un bloc din oraşul Urumqi.

Apariţia acestei înregistrări a fost urmată de proteste în acest oraş şi în altele, inclusiv în metropola Shanghai.

Ţările UE au opinii diferite cu privire la preţul la care ar trebui plafonat petrolul rusesc

„Sentimentul pesimist se răspândeşte pe piaţa petrolului pe fondul înmulţirii îngrijorărilor cu privire la cererea din China şi al lipsei unui semnal clar din partea producătorilor cu privire la o nouă reducere a producţiei”, a apreciat Tetsu Emori, director la Emori Fund Management Inc.

Potrivit acestuia, dacă OPEC+ nu va cădea de acord asupra unei noi reduceri a cotelor de producţie sau dacă SUA nu vor începe să îşi reumple rezervele strategice, preţul petrolului va continua să scadă.

Următoarea reuniune a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi a aliaţilor, printre care se numără şi Rusia, un organism denumit OPEC+, va avea loc în data de 4 decembrie.

La ultima reuniune din luna octombrie, OPEC+ a decis să îşi reducă ţinta de producţie cu două milioane de barili pe zi.

Investitorii urmăresc cu atenţie şi planurile statelor occidentale de a impune un plafon de preţ pentru ţiţeiul exportat de Rusia. Diplomaţii din G7 şi Uniunea Europeană discută un plafon de preţ cuprins între 65 şi 70 de dolari per baril, în ideea de a limita veniturile Moscovei pentru finanţarea ofensivei din Ucraina.

Însă o reuniune a reprezentanţilor guvernelor din UE, care era programată pentru seara de 25 noiembrie, a fost anulată deoarece ţările UE au opinii diferite cu privire la preţul la care ar trebui plafonat petrolul rusesc.

articolul original.

Weekend de proteste în China față de politica „zero Covid”. Numărul cazurilor noi de coronavirus a atins un nou record

28 November 2022 at 09:24
image

Un nou record de infecții COVID anunțate luni  în China, peste 40.000, după un weekend de proteste legate de restricțiile dure impuse de autorități. Sunt manifestații fără precedent în ultimul deceniu, de când președintele Xi Jinping se află la conducere.

Revoluția foilor albe de hârtie, așa au fost descrise protestele din mai multe orașe mari din China.

Mulți dintre manifestanți au ales să-și exprime nemuțumirea față de politica anti-COVID a autorităților ținând în mână coli A4 goale, un posibil mod de a evita cenzura.

People in Beijing marching on the third ring road… singing… and holding up empty white papers…

The empty white paper symbolizes their protest against censorship in China. 🔥🔥🔥

🔊sound …🧐#China #ChinaProtests pic.twitter.com/Rwg24s9Nul

— Wall Street Silver (@WallStreetSilv) November 27, 2022

Protests in China are not rare. What *is* rare, are multiple protests over the same issue, at the same time, across the country. The protest below, apparently in central Beijing’s liangmaqiao, is astounding #China #protests pic.twitter.com/UHJCqqF1YG

— Tom Mackenzie (@TomMackenzieTV) November 27, 2022

Oamenii au criticat nu doar restricțiile, ci și regimul lui Xi Jinping.

Mai multe persoane au fost arestate în Shanghai. Luni polițiștii s-au mobilizat în număr mai mare în acest oraș și au pus garduri despărțitoare albastre în zona unde au fost proteste duminică, potrivit BBC.

Deocamdată autoritățile nu au reacționat public la protest.

Politica zero COVID a Chinei, care a implicat carantină dură și testare în masă, a început să afecteze economia.

Șomajul a crescut mult, în special în rândul tinerilor. A scăzut și producția pentru branduri cunoscute, cum ar fi Apple și Tesla.

Foto: Twitter / Ravi Aba Gopane

Citește și: Au sosit primele vaccinuri anti-Covid adaptate împotriva noilor variante de coronavirus, anunță ministrul Sănătății | AUDIO

articolul original.

Nepoata liderului suprem din Iran a fost arestată, pentru că sprijină revolta împotriva Guvernului

28 November 2022 at 08:45
By: -
image

Farideh Moradkhani, nepoata ayatollahului Ali Khamenei, a fost reținută după ce a cerut guvernelor străine să rupă relațiile cu conducerea Iranului.

Moradkhani a fost arestată miercuri, când s-a prezentat la biroul procurorului în urma unui ordin judecătoresc emis pe numele ei, a scris pe Twitter fratele ei, Mahmoud Moradkhani, relatează CNN.

Într-o declarație video difuzată de fratele ei înainte de a fi arestată, Moradkhani a făcut apel la oamenii din întreaga lume să ceară guvernelor lor încetarea susținerii "acestui regim criminal și ucigaș de copii".

"Acest regim nu este fidel niciunuia dintre principiile sale religioase și niciunei legi, ci doar forței și menținerii la putere prin orice mijloc posibil", a spus ea.

"Acum, în acest moment critic din istorie, toată lumea observă că iranienii, cu mâinile goale, cu curaj și vitejie extraordinare, luptă cu forțele răului. În acest moment, oamenii din Iran poartă singuri povara acestei responsabilități grele, plătind cu viețile lor", a mai spus aceasta.

Farideh Moradkhani a arătat că iranienii sunt în război cu guvernele care susțin regimul iranian și a făcut apel la statele democratice să-și retragă reprezentanții din Iran și să-i expulzeze pe oficialii iranieni. "Este imperios necesar să nu susțineți acest regim care a ucis mii de iranieni în patru zile în noiembrie 2019, când toată lumea doar a privit", a precizat ea.

NEWS

Farideh Moradkhani, the niece of Islamic Republic’s Supreme Leader, calls on international community to support Iranians.

She compares her uncle to Hitler and Mussolini.

She says Iranians will overthrow the Islamic Republic.

Her uncle has had her arrested in the past. pic.twitter.com/htjyBsnMc7

— Yashar Ali 🐘 یاشار (@yashar)
November 27, 2022

Farideh și Mahmoud Moradkhani sunt copiii lui Ali Tehrani, cleric important și personalitate a opoziției iraniene, care a fost căsătorit cu Badri Badri Hosseini Khamenei, sora liderului suprem iranian. Tehrani a murit luna trecută.

Farideh Moradkhani a mai fost arestată de regimul de la Teheran. Potrivit organizațiilor pentru drepturile omului, ea a fost reținută pe 13 ianuarie, în timp ce se îndrepta spre casă, apoi forțele de securitate i-au percheziționat locuința și au ridicat mai multe lucruri personale.

Mișcarea amplă de protest care s-a întins în tot Iranul a izbucnit după moartea tinerei Masha Amini, în vârstă de 22 de ani, în septembrie, în timp ce era reținută de poliția moralității.

Revolta națională de o amploare fără precedent a cuprins peste 150 de orașe și 140 de universități din toate cele 13 provincii ale Iranului, potrivit șefului Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Turk.

Peste 14.000 de persoane, inclusiv copii, au fost arestați. Cel puțin 21 dintre acestea riscă pedeapsa cu moartea, pe care au primit-o deja șase protestatari, a arătat Turk.

Reprimarea violentă a manifestațiilor a zdruncinat relațiile diplomatice dintre Teheran și liderii occidentali.

Ayatollahul Khamenei a mulțumit sâmbătă forțelor paramilitare Basij pentru rolul lor în strivirea protestelor. La întâlnirea cu personalul forțelor Basij, Khamenei i-a descris pe manifestanți drept "insurgenți" și "bătăuși" susținuți de forțe străine și a mulțumit luptătorilro Basij pentru protejarea națiunii.

Forțele Basij, o aripă a Gărzii Revoluționare din Iran, au fost mobilizate pe străzi după izbucnirea protestelor.

T.D.

articolul original.

Protestele fără precedent din cauza politicii Zero Covid continuă în China

28 November 2022 at 06:24
image

La Beijing, Chengdu și Wuhan au loc demonstrații, a crescut furia față de politicile stricte ale lui Xi Jinping privind creșeterea cazurilor de Covid.

Val de nesupunere civilă împotriva lui Xi Jinping din cauza politicii zero Covid

Sute de demonstranți și poliția s-au confruntat în Shanghai, în timp ce protestele privind restricțiile stricte ale Chinei privind Covid continuă pentru a treia zi și s-au extins în mai multe orașe, în cel mai mare test pentru președintele Xi Jinping de când și-a asigurat un al treilea mandat istoric.

Valul de nesupunere civilă este fără precedent în China continentală în ultimul deceniu, în timp ce frustrarea crește din cauza politicii zero-Covid semnată de Xi, după aproape trei ani de pandemie, anunță BBC.

Protestele declanșate de un incendiu mortal într-un apartament din vestul îndepărtat al țării săptămâna trecută au avut loc duminică în orașe precum Shanghai, Beijing, Chengdu, Wuhan și Guangzhou.
Este puțin probabil ca Xi să tolereze disidența, în timp ce protestele zguduie China.

Luni, China a raportat un nou record zilnic de noi infecții cu Covid-19, cu 40.347 de cazuri. Orașele Guangzhou și Chongqing, cu mii de cazuri, se luptă să limiteze focarele de infecție. Sute de infecții au fost înregistrate și în alte câteva orașe din țară.

Economia Chinei începe din nou să scârțâie din cauza protestelor

Acțiunile chinezești au scăzut puternic, investitorii exprimându-și îngrijorarea cu privire la impactul protestelor asupra celei de-a doua mari economii mondiale.

În primele ore ale zilei de luni, la Beijing, două grupuri de protestatari, totalizând cel puțin 1.000 de persoane, s-au adunat de-a lungul celui de-al treilea inel de centură al capitalei chineze, în apropiere de râul Liangma, refuzând să se disperseze.

Duminică, la Shanghai, poliția și-a menținut prezența intensă pe strada Wulumuqi, care poartă numele orașului Urumqi și unde un priveghi cu lumânări care a avut loc cu o zi înainte s-a transformat în proteste.

„Vrem doar să avem parte de drepturile noastre fundamentale ale omului. Nu putem ieși din casele noastre fără să ne facem un test. Accidentul din Xinjiang a fost cel care a declanșat nemulțumirea”, a declarat un protestatar în vârstă de 26 de ani din Shanghai, care a refuzat să fie identificat.

Până duminică seara, sute de oameni s-au adunat în zonă. Unii s-au îmbrâncit cu poliția care încerca să-i disperseze. Oamenii au ținut în mâini foi albe de hârtie în semn de protest.

Protestele au izbucnit vineri în Urumqi, capitala regională a regiunii Xinjiang, situată în vestul țării, după ce imagini cu un incendiu într-o clădire rezidențială care a ucis cel puțin 10 persoane cu o zi înainte au dus la acuzații că închiderea Covid a fost un factor care a dus la numărul de morți.

articolul original.

Manifestațiile din China au ajuns la Beijing. Foile albe de hârtie devin un simbol al protestelor (Video)

27 November 2022 at 19:22
By: -

Circa 300-400 de tineri chinezi manifestau duminică seara în capitala Beijing, la capătul unei zile marcate de proteste în mai multe oraşe ale Chinei împotriva restricţiilor impuse de autorităţi pentru aplicarea politicii ”zero COVID”.

Potrivit agenţiilor AFP şi Reuters, citate de Agerpres, protestele au început după distribuirea intensă pe reţelele de socializare a unei înregistrări video care atribuie măsurilor de lockdown decesul a 10 persoane în urma unui incendiu într-un apartament din oraşul Urumqi.

Ideea susţinută în înregistrare este că, din cauza restricţiilor de deplasare, o stradă îngustă era blocată de maşinile parcate şi astfel a fost îngreunată intervenţia pompierilor pentru a stinge incendiul survenit la etajul superior al unui bloc înalt.

Apariţia acestei înregistrări a fost urmată de proteste în acest oraş şi în altele, inclusiv în metropola Shanghai.

Protestele izbucnesc în toată China, se cere demisia președintelui (Video)

Cel puţin deocamdată de mică amploare, având câteva zeci sau sute de participanţi, studenţi şi în general tineri, protestele s-au extins şi au ajuns către seară şi în capitală, unde mai devreme singura manifestare fusese într-un campus universitar.

Răspunzând apelurilor lansate tot pe reţelele de socializare, circa 300-400 tineri chinezi s-au adunat duminică seară în apropierea râului Liangma, care trece prin Beijing.

''Fără teste COVID, vrem să mâncăm!'', scandau aceştia, unii ridicând foi de hârtie albe - o aluzie la cenzură -, în timp ce alţii aprindeau lumânări pe un altar improvizat. Buchete de flori au fost depuse pe acel altar, pe care manifestanţii au scris mesajul: ''pentru victimele care au pierit în incendiul de la Urumqi pe 24 noiembrie''.

După ce la protestele de la Urumqi şi Shanghai au avut loc confruntări cu poliţia, cel de la Beijing s-a desfăşurat iniţial calm, însă mai multe multe maşini ale poliţiei se aflau în apropiere, în timp ce membri ai forţelor de ordine filmau protestatarii. În cele din urmă, către ora locală 22:30 (14:30 GMT), poliţia a încercat să-i disperseze, însă o oră mai târziu mulţi dintre manifestanţi încă erau acolo hotărâţi să reziste.

Protesters in China call for Xi Jinping to step down

In a rare surge of protests in China, demonstrators called for the ruling Communist Party and its leader, Xi Jinping, to step down, amid anger at the deaths of at least 10 people in an apartment fire in Xinjiang, presumably while they were under strict Covid lockdown. https://nyti.ms/3u0NS6t

Publicată de
The New York Times
pe Duminică, 27 noiembrie 2022

În oraşul Wuhan, unde a început pandemia COVID-19 în urmă cu trei ani, imaginile postate pe reţelele de socializare arată sute de persoane protestând pe străzi, în timp ce rup baricade metalice, distrug corturi amenajate pentru testări şi cer încetarea lockdown-ului.

Foile albe de hârtie devin un simbol al protestelor din China

Protestatarii chinezi au folosit foi albe de hârtie pentru a-și exprima furia față de restricțiile COVID-19.

Studenți de la universități din orașe precum Nanjing și Beijing au protestat ținând în mână coli albe de hârtie, potrivit imaginilor care au circulat pe rețelele de socializare. Aceasta este o tactică folosită pentru a se sustrage cenzurii sau arestării, potrivit Reuters, informează Mediafax.

Și în Shanghai, oamenii care s-au adunat sâmbătă pe străzi au avut lumânări și foi albe de hârtie, potrivit martorilor și înregistrărilor video.

Un videoclip distribuit pe scară largă, arată o femeie singură care stă pe treptele Universității de Comunicare din China din orașul Nanjing, cu o foaie de hârtie înainte ca un bărbat neidentificat să intre în scenă și să o smulgă. Alte imagini au arătat zeci de persoane care au urcat pe treptele universității cu foi de hârtie albă, iluminate cu lanternele telefoanelor mobile.

Foto: captură video

Un bărbat a putut fi văzut ulterior certând mulțimea pentru protest.

„Într-o zi veți plăti pentru tot ceea ce ați făcut astăzi", a spus el, în înregistrări video obținute de Reuters.

„Și statul va trebui să plătească prețul pentru ceea ce a făcut", au strigat oamenii din mulțime.

Protestatarii au fost sfătuiți pe rețelele de socializare să aducă foi de hârtie la demonstrațiile planificate. De asemenea, mai mulți internauți și-au manifestat solidaritatea postând pătrate albe sau fotografii cu ei înșiși ținând în mână foi albe de hârtie pe WeChat sau pe Weibo. Până duminică dimineața, hashtag-ul a fost blocat pe Weibo.

Foto: captură video

„Dacă te temi de o foaie albă de hârtie, ești slab în interior", a postat un utilizator Weibo.

articolul original.

Proteste de amploare în China față de restricțiile COVID. Manifestanții au cerut demisia președintelui Xi Jinping

27 November 2022 at 14:58
image

În China, protestele față de restricțiile COVID au luat amploare, iar în Shanghai, manifestanții nu au ezitat să ceară demisia Partidului Comunist și a președintelui Xi Jinping.

Mulți dintre protestari au fost ridicați de poliție, iar unele persoane au povestit că polițiștii nu au ezitat să folosească forța.

Florentina Mihăiță:

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/27nov-15-Flori-sandwich-proteste-China.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La protestul din Shanghai, cel mai mare oraș din China, oamenii au strigat: ”Demisia, Xi Jinping!” sau ”Jos Partidul Comunist!”, scandări neobișnuite în această țară, unde orice critică la adresa guvernului și a președintelui este dur pedepsită.

De altfel, un manifestant a povestit pentru agenția de știri Associated Press că un prieten al lui a fost bătut de poliție, iar alți doi au fost stropiți cu spray cu piper.

Un alt protestatar din Shanghai a spus pentru BBC că s-a simțit șocat și emoționat când a văzut atât de mulți oameni în stradă care contestă măsurile luate de autorități. El a amintit că din cauza lockdownului, nu și-a putut vedea mama bolnavă de cancer.

Analiștii spun că guvernul chinez a subestimat nemulțumirea față de politica zero COVID.

”Fără lockdown și teste COVID! Vrem libertate!” au strigat manifestanții, iar proteste au avut loc și în rândul studenților de la universitățile din Beijing și Nanjing.

Manifestațiile au urmat unui alt protest în orașul Urumqi din nord-vestul Chinei, unde 10 oameni au murit în urma unui incendiu izbucnit într-un bloc turn, pentru că ar fi fost împiedicați să părăsească locuința din cauza carantinei.

Autoritățile  au negat că restricțiile Covid au cauzat decesele, dar s-au angajat să elimine treptat aceste măsuri. În ciuda restricțiilor, China a înregistrat, în ultimele zile, cel mai mare număr de cazuri COVID de la debutul pandemiei și a depășit 35 de mii de îmbolnăviri pe zi.

articolul original.

VIDEO| Protestele iau amploare în China: Oamenii cer demisia președintelui Xi Jinping

27 November 2022 at 12:30

VIDEO| Protestele iau amploare în China: Oamenii cer demisia președintelui Xi Jinping

Protestele iau amploare în China față de restricții și de politica zero-COVID, iar sute de oameni au cerut demisia președintelui Xi Jinping, potrivit BBC.

Mișcările de protest au izbucnit în urma unui incendiu care a ucis 10 persoane într-un bloc din orașul Urumqi. Protestatarii susțin că restricțiile COVID au provocat tragedia deoarece oamenii nu au putut ieși la timp din clădire. Autoritățile au negat acuzațiile, dar în mod surprinzător au prezentat scuze publice și au promis pedepsirea celor vinovați.

Shanghai protest tonight.

People are chanting “down with the Chinese Communist Party” and “step down Xi”.

This is happening in cities across the country.

Something big is brewing. pic.twitter.com/tRD2Bbo54Q

— Visegrád 24 (@visegrad24) November 26, 2022

În orașul Shanghai, videoclipuri postate pe rețelele de socializare de jurnaliști străini arată mii de oameni care ies în stradă pentru a-și aminti de victime și pentru a protesta față de restricțiile COVID. Unii oameni au fost văzuți aprinzând lumânări și depunând flori pentru victimele incendiului de la Urumqi.

Sute de persoane au fost auzite cerând demisia președintelui Xi Jinping și a Partidului Comunist.

Astfel de revendicări sunt rare în China, unde orice critică la adresa guvernului și a președintelui poate duce la sancțiuni dure.

Au fost și protestatari care au strigat injurii la adresa polițiștilor mobilizați în număr mare pe străzi.

Un protestatar a declarat pentru agenția de presă Associated Press că unul dintre prietenii săi a fost bătut de poliție, în timp ce alți doi au fost stropiti cu spray cu piper.

Deși situația era calmă duminică dimineață, în zonă au rămas numeroși polițiști și agenți fără uniformă.

În alte părți, în mai multe universități chineze, au apărut fotografii și videoclipuri cu studenți care protestau sâmbătă seara. Cea mai mare adunare a părut să fie la Universitatea de Comunicații din Nanjing.

articolul original.

China: Record de infectări cu virusul COVID-19 pentru a patra zi consecutiv. Oamenii protestează violent și cer demisia președintelui Xi Jinping

27 November 2022 at 10:08
image

Situație disperată pentru cetățenii chinezi. Autoritățile înregistrează un nou record de infectări cu virusul COVID-19 pentru a patra zi consecutivă, iar restricțiile devin draconice.

JUST IN: Life in China now.

People are lining up to take daily routine COVID test under police supervision.

The health authorities are now carrying some serious weapons … just in case 🚨 🚨 🚨 🔥

🔊 pic.twitter.com/9Mu9vsGAZI

— Wall Street Silver (@WallStreetSilv) November 27, 2022

Duminică, au fost înregistrate 39.791 de noi infecţii cu COVID-19, dintre care 3.709 au fost simptomatice şi 36.082 asimptomatice, a anunţat Comisia Naţională de Sănătate.  S-a înregistrat şi un deces, ridicând numărul total la 5.233. Până sâmbătă, China continentală a confirmat 307.802 cazuri cu simptome. Cazurile din Beijing au crescut cu 66%, ajungând la 4.307 cazuri, faţă de 2.595 în ziua precedentă, potrivit datelor autorităţilor locale.

CHINA – The people of Guangzhou refuse to enter Covid quarantine and tear down barriers.

Now you know what those thousands of quarantine camps are for! To control their people not a mostly harmless virus.

pic.twitter.com/8Y9cl0GYnA

— Bernie’s Tweets (@BernieSpofforth) November 14, 2022

Proteste violente împotriva carantinei în China

Locuitorii și studenții din Guangzhou au protestat violent la aflarea vești că trebuie să se întoarcă în carantină. Chinezii s-au luat la bătaie cu autoritățile și dărâmat barierele, riscând să fie închiși în tabere speciale de izolare. Carantina are efecte devastatoare pentru afaceri, afectează veniturile și lanțul de aprovizionarea cu alimente.

Supermarkets emptied in China’s Zhengzhou as COVID-19 lockdown imposed over record-high rise in cases
Authorities in Zhengzhou imposed a lockdown for several districts on Thursday following a rise in COVID19 infections in the area.
….
Technology without morality is a rascality pic.twitter.com/z70jnVrgYw

— My Truth Post 🇵🇰🇹🇷 (@my_truth_post) November 26, 2022

Oamenii sunt atât de disperați încât au cerut înlăturarea de la puterea a partidului comunist și a președintelui Xi Jinping, sâmbătă, potrivit videoclipurilor difuzate pe Twitter. De obicei, chinezii sunt reticenți în ceea ce privește opinia politică, de teama represaliilor.

China 🇨🇳

Zero Covid rules.pic.twitter.com/BGRexGFPM2

— James Melville (@JamesMelville) November 1, 2022

articolul original.

Am putea asista la o schimbare de regim în China! Proteste de amploare: ‘Jos, Xi Jinping! Jos, Partidul Comunist!’

27 November 2022 at 11:05
image

China stă să dea în clocot, din cauza restricțiilor anti-COVID-19. Se protestează în marile orașe și se solicită plecarea de la puterea a președintelui Xi Jinping și a Partidului Comunist Chinez.

Sâmbătă, protestele au erupt în întreaga Chină, inclusiv în universități și în Shanghai, unde sute de protestari au strigat: „Jos, Xi Jinping! Jos, Partidul Comunist!”.

Sunt manifestații fără precedent, pe fondul restricțiilor impuse de regimul comunist din cauza coronavirusului, informează CNN.

articolul original.
❌