ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Comisarii de la Protecţia Consumatorului Giurgiu au dat noi amenzi în valoare de 231.000 lei

14 September 2022 at 15:49
By: Editor

B_ANPC-Te-Respecta-RO-1

În ultima săptămână, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Giurgiu a realizat o serie de acțiuni de control, pentru a verifica modul în care este respectată legislația în vigoare, în domeniu, la diverși operatori economici.

Astfel, la 6 operatori economici din municipiul Giurgiu, au fost constatate abateri grave de la legislația privind protecția consumatorilor. Operatorii controlați au fost:

 • Giurgiu Servicii Locale SA

 • Gențiana SRL– Hotel VLAȘCA

 • Kaufland Romania SCS – hypermarket

 • Profi Rom Food SRL – supermarket

 • Chen Shi Trading SRL – magazin chinezesc

 • Grădinița cu program prelungit ”Scufița Roșie”.

Am controlat, în aceste zile, operatori economici care activează în diferite domenii. Nu doar că nu am putut felicita pe niciunul, dar am găsit, în continuare, o mulțime de deficiențe.

Ba, mai mult, în cazul locurilor de joacă, am constatat și indiferență față de măsurile dispuse de noi, adică lipsa oricărei dorințe de remediere, a oricărei urme de respect față de giurgiuveni. Drept urmare, sancțiunile au fost mai mari.

Vom continua să monitorizăm piața, cu atenție, până când operatorii economici vor înțelege că trebuie să respecte legea” – Ionuț Voevozeanu, comisar șef adj CJPC Giurgiu.

Pentru neregulile constatate, comisarii CJPC Giurgiu au aplicat sancțiuni și au dispus/propus măsuri complementare/sancțiuni complementare ,astfel :

 • 19 amenzi contravenționale, în valoare totală de 231.000 lei

 • 1 avertisment

 • oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare, nealimentare periculoase și neconforme în valoare de aproximativ 18.500 lei .

 • 2 măsuri de oprire temporară a prestării serviciului până la remedierea deficiențelor pentru toate spațiile de joacă din municipiul Giurgiu și pentru Grădinița ”Scufița Roșie”

 • 2 propuneri de închidere temporară a unității pentru cel mult 6 luni pentru Hotel Vlașca și supermarket Profi.

Neregulile constatate în timpul controalelor, au fost :

 • nu a fost respectată măsura de oprire temporară a prestării serviciului de agrement în spațiile de joacă verificate, au fost folosite, în continuare, echipamente neconforme, fapt care a dus la rănirea a doi minori

 • utilizarea unor echipamente de joacă/fitness neconforme, care pot afecta securitatea utilizatorilor

 • folosirea, în bucătăria grădiniței, a unor aragazuri și boiler cu rugină, a unor tăvi cu smalțul ciobit, cu mucegai în jurul chiuvetei

 • fără capace de toaletă pentru copii, cu mobilier deteriorat, cu insecte (păianjeni)

 • comercializarea legumelor și fructelor depreciate calitativ, modificate organoleptic, de calibre diferite

 • utilizarea unor vitrine frigorifice insalubre, cu insecte (muște, molii), cu resturi alimentare și strat grosier de praf

 • folosirea unor spații de depozitare neigienizate corespunzător, cu paviment deteriorat, pânze de păianjen, cu exfoliere a tencuielii

 • utilizarea unor spații de cazare necorespunzătoare: cu infiltrații în tavan, instalație electrică deteriorată, păianjeni în camere, saltele depreciate, pătate, cu fire de păr, lipsa protecțiilor pentru perne și saltele, calorifere ruginite și cu exfoliere de vopsea, fără plinte, fără plase pentru insecte.

 • comercializarea unor jucării periculoase care pot afecta sănătatea și securitatea utilizatorilor, a unor produse textile fără informații privind compoziția fibroasă a materialelor din care sunt confecționate, a unor produse cosmetice fără informații traduse în limba romănă, pe etichetă.

articolul original.

Cinci magazine Penny din Bistrița-Năsăud, amendate de Protecția Consumatorilor cu 135.000 lei! Ce nereguli au fost găsite

7 September 2022 at 08:43

În ultima săptămână, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Bistrița-Năsăud a realizat o serie de acțiuni, pentru a verifica modul în care este respectată legislația în vigoare, în domeniu, în magazinele lanțului de supermarketuri Penny, ca parte a unei tematici naționale de control.

Comisarii bistrițeni au aplicat celor 5 magazine, care activează pe raza județului, pentru neregulile constatate, următoarele sancțiuni:

– amenzi contravenționale în valoare totală de 135.000 lei

– oprirea definitivă de la comercializare a unor produse alimentare neconforme în valoare de peste 2.000 lei.

Abaterile de la prevederile legii, întâlnite de comisari, au fost:

– comercializarea unor fructe și legume depreciate calitativ sau la care nu erau corelate informațiile privind țara de proveniență

– comercializarea unor produse cu ambalaj deteriorat si depreciate calitativ

– comercializarea unor produse alimentare cu ambalajele deteriorate

– comercializarea unor produse nealimentare fără a avea informațiile traduse în limba română pe etichetă

– existența unor neconcordante între prețul produsului de la casa de marcat și cel de la raft.

articolul original.

Alertă InfoCons pentru începutul anului școlar – unele produse de tip trening pot fi periculoase. Sorin Mierlea, pe B1 TV: Șnurul e prea lung și există pericol de ștrangulare a copilului (VIDEO)

26 August 2022 at 10:44
image

InfoCons a transmis o alertă pentru începutul de an școlar și a avertizat că unele produse de tip trening pot fi periculoase. „Când discutăm despre copii, despre învățământul preuniversitar, ca părinți, dar și ca autorități, ar trebui să fim mult mai atenți și mai responsabili”, a declarat președintele organizației, Sorin Mierlea, vineri, la Știrile B1 TV prezentate de Irina Petraru.

Alerta InfoCons poate fi consultată integral AICI

Sorin Mierlea (InfoCons), pe B1 TV: Sănătatea viitorului acestei nații, o problemă de securitate și siguranță

Președintele InfoCons a pledat pentru mai multă responsabilitate.

„Bună ziua! Cu toate că ar trebui să fie bună, nu este chiar bună fiindcă în continuare alertele Uniunii Europene vin în cascadă și cred că pe zona aceasta, când discutăm despre copii, despre învățământul preuniversitar, ca părinți, dar și ca autorități, ar trebui să fim mult mai atenți și mai responsabili”, a declarat oficialul.

„Când discutăm de creioane colorate sau creioane care sunt puse la dispoziția copiilor și dacă lacul sau vopseaua din care sunt făcute creioanele nu numai că le țin în mână și transpiră, dar majoritatea dintre copii le și ronțăie, când discutăm despre diferite de îmbrăcăminte care trebuie să îndeplinească niște condiții minimale de securitate-siguranță, ultima alertă care a venit este pe zona aceasta a unor produse tip treninguri care la gluga respectivă șnurul este prea lung și există pericolul de ștrangulare a copilului fiindcă există normativ european cu privire la lungimea anumitor produse, cred că fiecare dintre noi ar trebui să fie mai responsabil”, a adăugat Sorin Mierlea.

El a vorbit și despre aplicația gratuită InfoCons prin care pot fi consultate alertele emise de Comisia Europeană când depistează produse neconforme.

„Din păcate, alertele pe teritoriul României ajung cu o întârziere de două-trei săptămâni, prin intermediul autorităților, și atunci din această perspectivă InfoCons a lansat această aplicație gratuită unde ai alertele toate rapide, atât pentru produsele agroalimentare, cât și pentru produse de îmbrăcăminte, produse de folosință, imediat, în aceeași clipă în care Comisia Europeană a identificat un produs neconform”, susține președintele InfoCons.

„Toate aceste alerte rapide, din păcate, însă, vin după ce produsul a ajuns la raft, așa că sper ca autoritățile române să fie mai vigilente pe segmentul acesta, controalele să fie făcute înainte de a ajunge produsul la raft, ca părinții, copiii să nu sufere, iar când discutăm despre zona aceasta de copii să nu uităm un lucru extrem de important – n-au trecut nici trei ani de zile și nu s-a lămurit, au murit opt copii în Argeș din niște produse neconforme care încă nu au fost lămurite, nu s-au stricat la stomac, nu le-a căzut un dinte sau nu s-a întâmplat ceva de altă natură, au decedat”, a mai spus Sorin Mierlea.

„Cred că din această perspectivă este o problemă națională, o problemă de securitate și siguranță, când discutăm despre sănătatea, integritatea corporală a viitorului acestei nații. Copiii ar trebui să fie pe primul plan”, a punctat el.

articolul original.

FALS PRODUCĂTOR de LEGUME dezvăluie schema ESCROCHERIEI | VIDEO

19 August 2022 at 14:10
image

Un fals producător de legume din Dâmbovița le dezvăluie inspectorilor de la Protecția Consumatorilor schema fraudei: plantează în grădină câteva rânduri de legume, pentru a obține carnetul de producător, iar marfa o cumpără din altă parte și o revând în piață. Șmecheria a fost descoperită de către angajații ANPC, după ce le-au cerut piețarilor să le arate unde produc legumele.

Metoda de verificare a fost „brevetată” de către șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, pe când acesta era șef al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța.

Pe înregistrarea realizată de inspectorii ANPC se poate auzi cum falsul producător recunoaște tot și dezvăluie și amploarea escrocheriei:

99 și nouă virgulă nouă la sută dintre cei pe care o să îi verificați sunt la fel ca mine. Eu sunt sincer și vă spun. Astea sunt doar pentru carnetul de producător, doar de poză. Le cumpăr de la Pucheni, cumpără toată lumea de acolo. 99 și nouă virgulă nouă la sută suntem în aceeași treabă, punem și noi câte o grădină, așa, să ne dea și nouă carnetul.”.

Sursă video: Facebook-Horia Constatinescu

articolul original.

Paul Anghel (ANPC): „Au început reducerile de vară. Mare atenție la capcanele falselor promoții”

6 August 2022 at 10:51
image

Paul Anghel, director general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) precizează că au început reducerile de vară, dar consumatorii trebuie să fie atenți la „capcanele falselor promoții”.  

„Au început reducerile de vară, iar acum este momentul să cumpărăm produse la prețuri mai mici.

Dar mare atenție la capcanele falselor promoții !

Reducerile mari de preț, uneori chiar de până la 70% sau 90% într-o anumită perioadă, sunt binevenite pentru consumatori.

Dar, pentru a beneficia de aceste reduceri, fără să le fie afectate interesele economice, consumatorii trebuie să se informeze cât mai complet asupra produselor pe care intenționează să le achiziționeze, să fie extrem de vigilenți și să acorde maximă atenție tuturor detaliilor, în special în perioada marilor reduceri de prețuri”, a precizat Paul Anghel într-o postare pe Facebook.

Potrivit directorului ANPC, vânzările cu preț redus, indiferent de tipul acestora (soldare, lichidare, vânzări promoționale) trebuie să respecte o serie de reguli de fixare și publicitate a prețurilor.

„Prețul redus trebuie să fie inferior prețului de referintă”

„Astfel, orice comerciant care anunță o reducere de preț trebuie să o raporteze la prețul de referință practicat în același spațiu de vânzare pentru produse identice.

Prețul redus trebuie să fie inferior prețului de referintă. Prețul de referință reprezintă cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării prețului redus”, notează Anghel.

Potrivir acestuia, orice anunț de reducere de preț exprimată în valoare absolută sau în procent trebuie efectuat vizibil, lizibil și fără echivoc pentru fiecare produs sau grupă de produse identice:

 • fie prin menționarea noului preț lângă prețul anterior, barat;
 • fie prin mențiunile „preț nou”, „preț vechi” langă sumele corespunzătoare;
 • fie prin menționarea procentului de reducere și a prețului nou care apare langă prețul anterior, barat.

„Pentru siguranța cumpărăturilor din perioada reducerilor citiți cu atenție caracteristicile produsului și verificați dacă acesta corespunde cu adevarat dorințelor și nevoilor dumneavoastră.

Cumpărăturile din perioada reducerilor pot fi făcute în siguranță dacă:

– Întocmiți o listă cu produsele pe care doriți să le achiziționați și cu prețurile actuale ale acestora. Acest lucru vă va ajuta să evitați falsele reduceri de prețuri, de exemplu atunci când comercianții măresc prețul și aplică procentul de reducere la prețul astfel majorat;

– Citiți cu atenție caracteristicile produsului;

– Verificați dacă produsul corespunde cu adevărat dorințelor și nevoilor dvs.;

– Verificați stocul existent (pentru comerțul on-line);

– Verificați prețul afișat pe site și dacă acesta este integral (conține sau nu TVA), dacă prețul include și costul de livrare etc.

– În cazul în care comandați online, verificați, înainte de a trimite comanda, dacă prețul fiecărui produs din coșul de cumpărături este același cu prețul redus indicat atunci când ați ales produsul”, scrie Anghel.

„Prețul trebuie întotdeauna afișat clar, lizibil, în lei”

Cum trebuie afișat prețul, potrivit oficialului ANPC:

„Indiferent că este vorba de un magazin online sau de unul clasic, prețul trebuie întotdeauna afișat clar, lizibil, în lei și cu toate taxele incluse (TVA și alte taxe suplimentare, dacă este cazul)”.

Care sunt regulile privind reducerea de preț?

„Orice anunț de reducere de preț exprimată în valoare absolută sau în procent trebuie efectuat vizibil, lizibil și fără echivoc pentru fiecare produs sau grupă de produse identice: fie prin menționarea noului preț langă prețul anterior, barat, fie prin mențiunile „preț nou”, „preț vechi” lângă sumele corespunzătoare, fie prin menționarea procentului de reducere a prețului nou care apare lângă prețul anterior, barat, indiferent de tipul de vânzare cu preț redus (soldare, lichidare, promoționale);

Orice vânzare cu preț redus, indiferent de tip (de soldare, de lichidare, promoțională etc.), trebuie să fie însoțita sau precedată de publicitate și anunțată sub denumirea ei („soldare/soldări/solduri”, “lichidare”, “promoții” etc), însoțita de data de debut și de durata acesteia.

De asemenea, în cazul în care oferta este deja în derulare, trebuie să fie informați cu privire la valabilitatea reducerii sau că oferta este valabilă numai “în limita stocului disponibil”.

În momentul cumpărării, consumatorii trebuie să verifice dacă oferta mai este valabilă și dacă reducerea de prețuri anunțată este identică cu cea reală (la cititoarele de cod de bare din cadrul marilor magazine sau direct la casă, dacă prețul afișat este cel facturat).

La achiziționarea pachetelor promoționale de tipul „3 la pret de 2”, trebuie să verifice prețul individual al produselor, care trebuie să existe în mod obligatoriu la vânzare, pentru a-l putea compara cu prețul pachetului promoțional.

Sfătuiesc consumatorii să solicite informații suplimentare atunci când au nelămuriri privind orice campanie publicitară făcută prin orice mijloace (în cadrul magazinului, prin afișe sau pliante, prin anunțuri pe site etc)”, precizează Paul Anghel.

Oficialul de la Protecția Consumatorilor pentru cumpărăturile online este foarte important să urmarim următoarele aspecte:

 • Verificați stocul existent;
 • Verificați prețul afișat pe site și dacă acesta este integral (conține sau nu TVA);
 • Verificați dacă prețul include și costul de livrare.

„Comerciantul este obligat să informeze corect și complet consumatorii”

„De asemenea este recomandată verificarea prețurilor prin consultarea site-urilor care afișează prețuri comparative pentru același produs.

Comerciantul este obligat să informeze corect și complet consumatorii. Pe website-ul acestuia trebuie publicate o serie de informații:

 • Datele de identificare (denumirea, adresa poștala și electronică, numărul de telefon, numărul de înregistrare în registrul societăților comerciale și cel de înregistrare fiscală etc);
 • Caracteristicile esențiale ale produsului
 • Prețul cu toate taxele incluse;
 • Cheltuielile de livrare, dacă este cazul;
 • Modalitățile de plată și de livrare;
 • Perioada de valabilitate a ofertei sau a prețului;
 • Durata minima a contractului, în cazul contractelor care prevăd furnizarea curentă sau periodică a unui produs;
 • Existența și modul de exercitare a dreptului de denunțare unilaterală a contractului.

Consumatorul poate contacta comerciantul prin telefon pentru a cere informații suplimentare asupra produsului, serviciilor post-vanzare sau a condițiilor de livrare. Modul în care răspunde la aceste întrebări le poate oferi consumatorilor indicii asupra seriozității vânzătorului”, scrie oficialul ANPC.

Acesta mai precizează că  un consumator trebuie să știe că, din momentul în care a primit un produs comandat pe internet, are dreptul de a denunța contractual și 14 zile pentru a-l returna, dacă nu este mulțumit de el, fără să invoce vreun motiv.

În cazul returnării produsului, consumatorul își poate primi suma de la comerciant în termen de 14 zile de la primirea produsului.

Profesionistul rambursează toate sumele pe care le-a primit drept plată din partea consumatorului, inclusiv, după caz, costurile livrării, fără întârziere nejustificată și, în orice caz, nu mai târziu de 14 zile de la data la care este informat de decizia de retragere din contract a consumatorului.

Rambursarea se face folosind aceleași modalități de plată ca și cele folosite de consumator pentru tranzacția inițială, cu excepția cazului în care consumatorul a fost de acord cu o alta modalitate de plată și cu condiția de a nu cădea în sarcina consumatorului plata de comisioane în urma rambursării.

Consumatorul trebuie să citească termenii și condițiile de funcționare a magazinului online deoarece termenul de 14 zile (în care poate opta pentru returnarea produsului) se prelungește cu încă 12 luni în cazul în care comerciantul nu a menționat in format expres despre existența dreptului de returnare a produselor.

articolul original.
 • There are no more articles
❌