ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Alexandru Horhocea, președintele USR Slobozia: „Taxa pe soare”, o frână pusă celor care produc energie verde

6 December 2022 at 11:45

„Taxa pe soare”, în fapt o Ordonanță de Urgență dată de Guvern la finalul lunii noiembrie, a produs nedumerire și revoltă în rândul celor care dețin sau vor să își instaleze panouri fotovoltaice.

„Prosumatorii”, adică persoanele sau companiile care pot vinde energia electrică produsă în surplus față de ceea ce consumă, au fost luați în colimator. După chinurile birocratice, după piedicile puse pentru a putea deține panouri fotovoltaice, după un program Casa Verde de coșmar, acum statul vine și pune „bomboana pe colivă”: taxarea. Nu rezolvarea unor probleme birocratice, nu un sprijin real în vederea producerii de energie verde.

alexandru horhocea
alexandru horhocea

„Până acum, acest guvern securisto-socialist ignora complet potențialul cetățenilor de a contribui la reducerea crizei. Acum face un pas mai departe: le pune piedică. Criza energetică din România este cauzată doar de clasa politică aservită Estului. Credeam că doar PSD are servilii săi la Moscova, dar acum semnele de întrebare se ridică și asupra  PNL, care a trădat de mult liberalismul și pare că are aserviții săi. Îl vedem pe ministrul PNL al Energiei, cu o zi înainte de 1 Decembrie, cum cere, printr-o OUG, posibilitatea taxării celor care produc energie verde, o chestiune de noaptea minții. Toată lumea vorbește despre criza energetică, determinată de invazia Rusiei în Ucraina, și despre dușmani vestici închipuiți, dar despre ce nu vorbește nimeni este lipsa investițiilor în noi capacități de producție din 2015 încoace. În toată Europa se pune accent pe creșterea producției de energie din surse regenerabile, prin investiții de miliarde de euro, investiții care bat și la ușa României, atât prin fondurile acordate direct de UE, 12 miliarde prin Fondul de Modernizare și mai ales prin fondurile internaționale de investiții, dar acești băieți aleg să pună piedici oricui dorește să facă investiții în producția de energie din surse regenerabile. Și acum putem să ne întrebăm, de ce în Ialomița, unul din cele mai însorite județe din țară, ce deține atât terenuri degradate, pretabile pentru înființarea pădurilor sau fermelor de panouri fotovoltaice, pentru clădiri publice, școli, grădinițe, autoritățile publice locale nu fac niciun demers pentru instalarea panourilor fotovoltaice în asigurarea consumului propriu de energie? Pentru că, se pare, în PSDNL, de la nivel central, semnalul este: „mai bine fără investiții, hai să le punem piedici sau să îi taxăm pe toți cei care vor să facă ceva, să rămânem  cu dependența de ruși, că poate ne va fi mai bine așa!”, este de părere Alexandru Horhocea.

În ultima perioadă, prea puține autorități publice îndrăznesc să se gândească la înființarea de parcuri fotovoltaice. Teoretic, însă, în masterplanuri, în strategii, totul este bine.

„Am văzut o singură inițiativă, a Primăriei Slobozia, pentru solicitarea unei finanțări într-un parc fotovoltaic de aproximativ 3 Mwh, nimic despre alte inițiative la nivel local în asigurarea independenței energetice. Suntem în secolul XXI, când tehnologia a avansat uriaș, existând atâtea tehnologii de producție a energiei din surse regenerabile, de la eolian, fotovoltaic, biogaz, geotermal (apropo, stăm pe o zonă geotermală neexploatată), toate cu potențial în Ialomița, dar incapacitatea și lipsa de viziune a autorităților, care guvernează aici de 30 ani, ne țin departe de beneficiile unor astfel de investiții”, a adăugat președintele USR Slobozia, Alexandru Horhocea.

Referitor la această OUG, dată pe ultima sută de metri, USR va sesiza Comisia Europeană pentru aplicarea eronată a unei directive europene, dacă Guvernul PSD-PNL nu rectifică ordonanța de urgență care introduce „taxa pe soare”.

„Virgil Popescu va fi responsabil pentru o nouă procedură de infrigement împotriva României. La ce s-au gândit cei doi strategi, Ciolacu și Ciucă, în plina criză energetică? Să mai aplice o nouă taxă, de data asta pe soare, pentru cei care produc energie electrică cu ajutorul panourilor fotovoltaice. Suntem singura țară din UE cu un guvern care fățiș pare că ne vrea dependenți de gazul rusesc.Toată Europa caută soluții pentru a crește producţia proprie de energie cu ajutorul tehnologiilor verzi, doar PSDNL găsește să tragă frâna de mână și să „blocheze” investițiile în energiile verzi. Parcă ne întoarcem în secolul XVII, când se aplica taxa pe fum. Atât pot patrioții din PSDNL”, a concluzionat președintele USR Slobozia, Alexandru Horhocea

articolul original.

Ministrul Energiei: Ordonanța care se referă la prosumatorii de energie vorbește despre introducerea unei taxe în 2026, nu aplicarea sigură a acesteia | AUDIO

5 December 2022 at 15:46
image

Ordonanța referitoare la prosumatorii de energie din surse regenerabile menționează posibilitatea introducerii peste 4 ani a unei taxe, și nu aplicarea ei sigură, precizează ministrul Energiei. Amintim, USR și PSD au criticat decizia Guvernului de a taxa consumatorii casnici şi firmele care și-au montat panouri fotovoltaice. Măsura fost introdusă în ultima ordonanţă adoptată de Executiv înainte de minivacanţa de 1 Decembrie.

Ministrul Virgil Popescu spune că Executivul a transpus în legislația națională o directivă europeană

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/05dec-16-Virgil-Popescu-–-exista-posibilitatea.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Există posibilitatea în anumite condiții pe care directiva care trebuie implementată o oferă ca atunci când numărul prosumatorilor este foarte mare și ajunge la 8% din capacitatea instaltă a sistemului energetic național în baza unui studiu pe care autoritatea de reglementare îl va face la data aceea, este foarte puțin probabil să ajungem la acest procent începând cu data de 1 decembrie 2026. Atunci, Guvernul și statul membru poate introduce o taxă”, a explicat Virgil Popescu.

Ordonanța care prevede posibilitatea taxării românilor cu fotovoltaice sau așa-numita „taxă pe Soare” va fi publicată în această seară în Monitorul Oficial, a anuntat ministrul Energiei.

Textul ordonanţei nu prevede valoarea taxelor pe care ar trebui să le plătească micii producători de energie

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/Voce-05dec-16-Virgil-Popescu-–-nu-va-exista-nicio-taxa.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Infirm categoric existența unei taxe pentru prosumatori, iar Ministerul Energiei nu va susține niciodată înființarea unei taxe. Faptul că a fost transpusă o directivă prin care ar exista o posibilitate după data de decembrie 2026 de a introduce în anumite condiții o anumită taxare este una și introducerea unei taxe este complet alta. Nu va exista nicio taxare asupra prosumatorilor – asta este un lucru foarte cert”, a mai spus Virgil Popescu.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: România nu mai importă țiței din Rusia, anunță ministrul Energiei | AUDIO

articolul original.

Taxa pe soare, invenție a ministrului Virgil Popescu sau transpunerea unei directive europene?

5 December 2022 at 09:33
image

USR anunță că va sesiza Comisia Europeană dacă Guvernul nu rectifică ordonanţa ce conţine „taxa pe soare”.

Conform unui comunicat al Uniunii Salvaţi România, Guvernul aplică „eronat” o directivă europeană, iar ministrul Energiei, Virgil Popescu, riscă să se facă „responsabil pentru o nouă procedură de infringement” împotriva României.

„Ministrul Virgil Popescu a sărit să zică că ordonanţa de urgenţă care bagă taxa pe soare transpune o directivă europeană. Că deşi nu există taxă pe soare, ea oricum începe din 2026. Şi dacă tot nu există, oricum ea nu se aplică celor mici. Ministrul Popescu îşi dă cu stângul în dreptul şi spune prostii. Toate acestea sunt minciuni: OUG-ul său introduce taxa pe soare imediat pentru mulţi dintre prosumatori şi treptat pentru ceilalţi”, precizează coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, Cristian Ghinea.

USR menţionează că „taxa pe soare” ar urma să se aplice imediat pentru cetăţenii şi firmele care produc mai mult de 30 kW sau au beneficiat de sprijin de stat pentru instalarea panourilor fotovoltaice (Casa Verde, de exemplu). IMM-rile şi fermele care au investit sau doreau să investească în fotovoltaice intră în această categorie, precizează sursa citată.

„Decizia politică de a taxa prosumatorii pentru ce consumă ei înşişi aparţine guvernului PSD-PNL. Directiva europeană descurajează puternic taxarea autoconsumului, ba chiar stipulează dreptul prosumatorilor de a nu fi taxaţi. Directiva lasă anumite excepţii, pe care Virgil Popescu le transformă în regulă. Dreptul prosumatorilor de a nu fi taxaţi pentru ce consumă ei înşişi este omis ca referinţă în textul din OUG atunci când se stabileşte taxarea tuturor prosumatorilor începând din 2026. Înainte de acest an, oricând doreşte Guvernul, OUG-ul a creat baza legală pentru taxarea prosumatorilor care beneficiază de fonduri europene sau de programul Casa Verde, ca şi a IMM-urilor şi fermelor care instalează o putere de 30 kW”, se arată în comunicat.

Potrivit USR, printr-o transformare a sintagmei „statul poate” în „statul taxează”, guvernul PSD-PNL „dă o lovitură” producţiei independente de energie, „pentru a proteja piaţa captivă a marilor companii de stat, subordonate” lui Virgil Popescu.

„Ordonanţa emisă de Virgil Popescu este manifestarea evidentă a unui major conflict de interese asupra căruia Comisia Europeană a tot atras atenţia: Ministerul Energiei este şi mare patron în producţia de energie şi reglementator. Virgil Popescu îşi apără monopolul din energie asuprind prosumatorii români”, a precizat Cristian Ghinea.

Marţi, Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

„Acest act normativ a contribuit la îndeplinirea obiectivelor de reducere a gazelor cu efect de seră într-un mod cât mai rentabil, cu mixuri energetice cu capacitatea specifică de producere a energiei din surse regenerabile de care ţara noastră dispune. În plus, pentru promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, pentru următorii ani până în 2030, se accelerează implementarea proiectelor de investiţii care sunt realizate prin finanţarea prevăzută prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, componenta 6, respectiv componenta energie”, a declarat Cărbunaru, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria. 

articolul original.

837 de prosumatori argeșeni produc 6778 kW de energie electrică

24 October 2022 at 16:10
image

Nu mai puțin de 200 MW de energie electrică este acum produsă de aproape 24 000 de prosumatori români prin panouri fotovoltaice, adică micii producători au reușit să facă ceea ce statul nu a reușit în ultimele decenii. Argeșul are peste 800 de astfel de mici producători. Deși în urmă cu trei ani, energia generată prin panouri fotovoltaice părea o nișă, în prezent se transformă în cel mai dinamic sector de investiții din energie, potrivit Ziarul Financiar.

Potrivit datelor furnizate de ANRE, Timiș este în topul clasamentului, cu 1.216 prosumatori și 12.240 kW putere instalată, fiind urmat de Arad, cu 1.011 prosumatori și 9.798 kW putere instalată. Județul Argeș stă destul bine la acest capitol cu 837 de prosumatori și 6778 kW putere instalată.

Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei din partea USR, a comentat aceste date, susținând că, în domeniul energiei, România s-a dezvoltat în ultimii 30 de ani datorită mediului privat.„Statul român nu doar că nu a construit nicio capacitate nouă de producție, dar a și îngreunat prin birocrație investițiile din mediul privat pentru producția de energie.Cu toate acestea, iată cu mii de români au investit și au crescut capacitatea de producție a României semnificativ, în ciuda greutăților statului. N-au mai așteptat ca promisiunile politicienilor să se înfăptuiască. Au investit banii proprii. Evident, cu grijă mai mare pentru că sunt ai lor.Așa au apărut 200 MW de energie electrică este acum produsă de români prin panouri fotovoltaice”, a scris Claudiu Năsui pe Facebook.

articolul original.
  • There are no more articles
❌