ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 23 June 2022Ultimele Stiri

Anunț SC Negrutiu SRL

23 June 2022 at 15:10
By: -
image

SC NEGRUTIU SRL cu sediul în Arad, str. Iancu Jianu nr.13 Ap. 3, doreşte să obţină autorizaţie de mediu pentru punctul de lucru din în Arad, str. Iancu Jianu nr.13, unde se desfăşoară activităţile/activitatea de

2521

Productia de radiatoare si cazane pentru incalzire centrala

în scopul productiei si comercializarii de cazane pentru incalzire centrala având ca principale faze ale procesului tehnologic următoarele: achizitia de materie prima, montarea si sudarea elementelor, vopsire, montare aparate de masura, comercializare.

Măsurile de protecţie a factorilor de mediu:

Apă:____nu este cazul__

Aer: :___filtru aer____

Sol:__platforma betonata, containere de depozitare__

Gestiunea deşeurilor: pubele, containere___

Observaţiile publicului formulate în scris/informaţiile privind potenţialul impact asupra mediului se depun/pot fi consultate la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Arad, Splaiul Mureşului FN, tel. 0257/280331; 0257/280996, în timp de zece zile lucrătoare după data publicării prezentului anunţ.

articolul original.

România a redus finanțarea din Fondurile Europene, pentru pensiunile turistice

23 June 2022 at 09:48
image
Foto: news.ro

Pentru programele de dezvoltare rurală, Uniunea Europeană a cheltuit în jur de 10 miliarde de euro pentru măsuri de diversificare prin  aceste programe în perioada 2007-2013 și 2014-2020, însă ce au făcut România și Bulgaria cu sumele primite?

În perioadele de programare 2007-2013 și 2014-2020, UE a cheltuit prin programe de dezvoltare rurală aproximativ 10 miliarde de euro pentru măsuri de diversificare, astfel, investițiile în unități agroturistice au fost printre cel mai des finanțate proiecte de diversificare a producției agricole.

Concret, într-un raport special, publicat de Curtea Europeană de Conturi, se precizează că au fost efectuate verificări cu privire la în ce măsură unitățile agroturistice construite, în cadrul unui eșantion de 879 de proiecte relevante din 11 state membre UE, au continuat să furnizeze serviciile respective.

Toate afacerile au fost finanțate în 2007-2013 și, în majoritatea cazurilor, plata finală a fost efectuată în 2014 sau 2015, arată Agrotypos.

Ce s-a construit din banii europeni?

O treime din proiectele de diversificare, adică proiecte care vizează reorientarea populației din mediul rural spre activități non-agricole sau finanțarea de noi oportunități de afaceri, nu mai erau în funcțiune la momentul auditului. Acest lucru s-a constatat chiar și în cazul unor investiții de foarte mare valoare.

În România, unul dintre cele mai des întâlnite tipuri de proiecte de acest gen au fost investițiile în pensiuni turistice. Din verificări a rezultat că doar 80% dintre afaceri mai oferă servicii de cazare turistică. Restul de 20% din unitățile turistice nu mai funcționau.

Mai mult, în Bulgaria și România au fost luate măsuri administrative în urma depistarii unor cazuri de utilizare în scopuri private a unităților turistice finanțate din fonduri europene.

În acest sens, Comisia a făcut recomandări statelor membre respective și, în cazul Bulgariei, a impus o corecție bugetară.

România a redus finanțarea pentru pensiunile turistice

În România s-a decis să se reducă finanțarea pentru pensiunile turistice în 2021 și 2022.

Autoritățile bulgare au luat măsuri administrative efectuând controale ulterioare suplimentare, care s-au concentrat pe îndeplinirea prevederilor planului de afaceri. Majoritatea (76%) dintre cele 288 de pensiuni finanțate de UE nu au îndeplinit prețurile prevăzute. Autoritățile bulgare au cerut restituirea sumei de 21 de milioane de euro.

După cum subliniază Curtea Europeană de Conturi, acest proces de recuperare decurge lent din cauza acțiunilor intentate în fața instanțelor naționale. Totuși, Bulgaria a încetat să susțină unitățile agroturistice în perioada de programare 2014-2020.

articolul original.

Primăria Gura Ocniței continuă să implementeze proiecte de anvergură

23 June 2022 at 06:12
image

Cererile de finanțare depuse de administrațiile publice din județul Dâmbovița prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” au fost aprobate astăzi, 22 iunie 2022 – a anunțat președintele CJ, Corneliu Ștefan. Dâmbovița devine astfel primul județ care a trecut această etapă.

Este vorba despre 137 de proiecte, în valoare de aproximativ 1,3 miliarde de lei. Vor beneficia de acești bani 82 de primării și Consiliul Județean, pentru lucrări de înființare, extindere, reabilitare și modernizare drumuri, poduri și pentru rețele de apă și canalizare. De aceste investiții se vor bucura, spune președintele CJ Dâmbovița, peste 500.000 de persoane.

Situația proiectelor aprobate prin „Anghel Saligny” este următoarea:

✅ Consiliul Județean Dâmboviţa: 4 proiecte cu o valoare de 140 de milioane de lei, astfel:
– Centura orașului Găești – Drum de legătură pentru creșterea accesibilității în zona urbană a orașului Găești – 80.239.363 lei;
– Reabilitare și modernizare DJ 724 Malu cu Flori – Pucheni – 40.932.715 lei;
– Modernizare DJ 714 sector Bolboci – Contur Lac Bolboci – Cheile Tătarului – 9.832.976 lei;
– Reabilitare DJ 712A Runcu – Râu Alb – 8.994.947 lei.

✅ 38 de primării cu 40 de proiecte de apă și canalizare, cu o valoare de 610 milioane de lei

✅ 62 de primării cu 93 de proiecte pentru drumuri și poduri, cu o valoare de 637 milioane de lei

„Comparativ, în 10 ani de PNDL I și II, au fost semnate contracte de 1,1 miliarde de lei, iar astăzi, prin „Anghel Saligny”, au fost aprobate proiecte de investiții de 1,38 miliarde de lei. Atragem fonduri într-o perioadă în care investițiile sunt mai mult decât necesare, fără a mă referi însă doar la creșterea gradului de confort al dâmbovițenilor.

Banii pe care îi aducem în județ vor crea o reacție în lanț. Vor fi înființate noi locuri de muncă, iar mediul privat din domeniu, dar și firmele cu activități conexe proiectelor finanțate prin acest program vor fi, la rândul lor, beneficiare ale Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”. Acest lucru va crește atractivitatea județului nostru și a tuturor comunităților locale, atât din punct de vedere economic, cât și social.

Nu am ținut cont de culoarea politică a primarilor și am susținut proiectele tuturor pentru că, așa cum spuneam la începutul mandatului de președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, dezvoltarea județului nostru este o muncă de echipă, administrație publică – dâmbovițeni. Și, iată că, acest lucru se întâmplă”, este mesajul transmis de președintele CJ Dâmbovița – Corneliu Ștefan.

articolul original.

Proiecte de mediu: Spații verzi în jurul blocurilor, dezvoltarea infrastructurii de drumeție sau transformarea străzilor în spații verzi și pietonale

23 June 2022 at 06:14
By: M.Ex.

l Cu bani de la primărie

Municipalitatea a anunțat proiectele câștigătoare din domeniul protecției mediului care au obținut finanțare de la bugetul local prin Ghidul pentru mediu. Comisia de evaluare a selectat 6 dintre cele 10 proiecte depuse și declarate eligibile. Valoarea totală a celor șase proiecte este de 476.148 lei.

Proiectele câștigătoare sunt:

1. „Mobilitate lentă – drumeţie «premium» la Brașov“, al Asociației Carpatine Ardelene a Turiștilor SKV.
Valoarea finanțării: 44.500 de lei. Descriere activități principale: Proiectul își propune, ca în perioada 15 iulie – 30 octombrie, să evalueze potențialul de drumeție /mobilitate lentă de pe întreaga zonă deluroasă și montană a municipiului Brașov, pentru a pregăti punerea lor în valoare la standarde europene. Proiectul va analiza dezvoltarea infrastructurii de drumeție și va propune soluții pentru dezvoltarea drumeției de calitate.
2. „Street Delivery Brașov – Shared Spaces“, al Fundației Cărturești.
Valoarea finanțării: 99.500 de lei. Descriere activități principale: Pornind de la misiunea de reconversie a spațiului public prin pietonalizare și prin extensia spațiilor verzi, obiectivul general al proiectului Street Delivery Brașov 2022 este oferirea unui spațiu comun de reconectare la spiritul orașului și de petrecere a timpului liber, în care brașoveni de toate vârstele, minorități și turiști (atât din alte orașe românești cât și din afara României) să interacționeze liber și să colaboreze în cadrul unor serii de activități culturale și ateliere educaționale pe teme de sustenabilitate și ecologie. Aceste eveniment se va derula în timpul Forumului Orașelor Verzi de anul acesta, care va avea loc între 5 și 11 septembrie, în zona cuprinsă între magazinul Star și Modarom.
3. „Recicleta: Proiect social, de mediu și mobilitate“, al Asociaţiei ,,Noua Uzină”.
Valoarea finanțării: 97.199 de lei.Descrierea activității principale: Scopul principal al proiectului este schimbarea mentalității în ce privește reutilizarea bicicletelor nefolosite și conștientizarea impactului asupra mobilității și independenței care se generează prin readucerea lor la viața. Oricine intră în contact cu acest proiect înțelege că există la nivel local un mecanism accesibil prin care poate da valoare unor biciclete vechi, care pot aduce un beneficiu semnificativ celor care au cea mai mare nevoie. În acest scop vor fi colectate, recondiționate și apoi donate biciclete.
4. „Sunete reciclate“, al Asociației Culturale Fanzin
Valoarea finanțării: 46.949 lei. Descrierea activităților principale: Crearea a 7 instalații muzicale din materiale reciclate de care vor beneficia copiii cu vârste cuprinse între 4 și 10 ani, pe o perioadă de 30 zile între 12 august și 11 septembrie. Proiecție a 3 documentare și 2 filme pentru copii în perioada 12 -14 august. Organizarea a 3 ateliere educative și creative despre reciclare în perioada 12 -14 august. Evenimentele se vor desfășura în Parcul Nicolae Titulescu și în Cartierul Coresi.
5. „Brașov, un exemplu pentru spații verzi urbane“, al Propark – Fundația pentru Arii Protejate.
Valoarea finanțării: 98.450 lei.Descrierea activităților principale: Proiectarea lucrărilor pentru creșterea calității a 5 spații verzi din jurul blocurilor de locuințe, până la data de 15 August 2022. Derularea dezbaterilor pe tema reamenajării spațiilor verzi din jurul blocurilor de locuințe în cadrul a 5 asociații de proprietari, pe o perioadă de 30 zile. Creșterea calității unui spațiu verde de minim 500 mp din jurul blocurilor de locuințe.
6. „Co2Lectam separat împreună!“, al Fundației The Institute.
Valoarea finanțării: 100.000 de lei.Descrierea activităților principale: Educarea în mod direct și conștientizarea copiilor și adolescenților în ceea ce privește importanța colectării separate și informarea tinerilor și adulților cu privire la managementul deșeurilor, prin campanii derulate în rețelele de socializare; colectarea și prezentarea – în cadrul FOV – a datelor preliminare pentru minim 70 de instituții publice din Brașov în ceea ce privește emisiile lor de carbon provenite din gestionarea deșeurilor și din consumurile de utilități.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Cresc cheltuielile Consiliului Județean Neamț pentru două investiții din spital

22 June 2022 at 10:35
image

Două proiecte ale Consiliului Județean Neamț ce urmăresc realizarea unor lucrări de modernizare la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț au nevoie de ajustarea în sus a cheltuielilor.

Un proiect ce prevede creșterea cheltuielilor neeligibile cu investiția în refacerea instalației electrice, a instalației de fluide medicale și montarea instalației de ventilație și climatizare din clădirea blocului chirurgical de la spital a fost aprobat de consilierii județeni în ședința extraordinară de ieri. Este vorba de investiția la finalul căreia clădirea cu parter și cinci etaje – unde s-a produs incendiul din secția ATI din noiembrie 2020 și unde două saloane sunt și acum sigilate de anchetatori – ar urma să primească aviz de securitate la incendii de la ISU Neamț.

Creșterea cheltuielilor ce nu pot fi asigurate din fonduri europene vine după ce instituția finanțatoare AM POIM a trimis o adresă la CJ Neamț în care specifică faptul că proiectul poate fi aprobat doar dacă CJ Neamț își asumă nivelul cheltuielilor neeligibile. Acestea asigură lucrări fără de care modernizarea infrastructurii medicale nu ar putea fi făcută. Chiar și problema unicului rezervor de apă al spitalului ar fi rezolvată. „Conform informării AM POIM din data de 09.06.2022, în urma evaluării administrative și a eligibilității Cererii de finanțare, proiectul a intrat în etapa de verificare tehnico-economică cu anumite condiții care trebuie îndeplinite în această etapă. Pentru realizarea lucrărilor eligibile prevăzute a se realiza în cadrul acestui proiect, este necesară și realizarea unor lucrări care, conform ghidului solicitantului sunt considerate neeligibile, dar care sunt imperios necesare pentru finalizarea proiectului: lucrări de reparații ca urmare a lucrărilor de intervenție la infrastructura electrică și de fluide medicale; asigurarea rezervei de apă potabilă prin dotarea cu un grup de pompare și recompartimentarea rezervorului existent”, se precizează în raportul de specialitate ce a însoțit hotărârea CJ Neamț. Consilierii județeni au aprobat ieri suma de 2.616.473,04 lei, la cât a ajuns partea de contribuție din bugetul județului cu cheltuielile neeligibile, dintr-un deviz estimativ care a urcat la peste 13,2 milioane lei, de la 10,6 milioane lei.

Cea de-a doua investiție la care contribuie financiar CJ Neamț este cea de modernizare și extindere a corpului C al policlinicii. Proiectul de actualizare a costurilor acestei investiții a fost aprobat tot ieri de consilierii județeni. Din valoarea totală a devizului, care a ajuns la peste 17,04 milioane lei cu finanțare din fonduri europene, CJ Neamț trebuie să asigure acum circa 6,38 milioane lei partea de cheltuieli neeligibile și 213.316 lei partea de cofinanțare a investiției (2% din costurile eligibile). Reabilitarea ultimului corp al policlinicii este în faza studiului de fezabilitate (detalii aici și aici).

C.I.

articolul original.

Dâmbovița, primul județ căruia i-au fost aprobate proiectele prin Programul „Anghel Saligny”

22 June 2022 at 12:43
image

Cererile de finanțare depuse de administrațiile publice din județul Dâmbovița prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” au fost aprobate astăzi, 22 iunie 2022 – a anunțat președintele CJ, Corneliu Ștefan. Dâmbovița devine astfel primul județ care a trecut această etapă.

Este vorba despre 137 de proiecte, în valoare de aproximativ 1,3 miliarde de lei. Vor beneficia de acești bani 82 de primării și Consiliul Județean, pentru lucrări de înființare, extindere, reabilitare și modernizare drumuri, poduri și pentru rețele de apă și canalizare. De aceste investiții se vor bucura, spune președintele CJ Dâmbovița, peste 500.000 de persoane.

Situația proiectelor aprobate prin „Anghel Saligny” este următoarea:

✅ Consiliul Județean Dâmboviţa: 4 proiecte cu o valoare de 140 de milioane de lei, astfel:
– Centura orașului Găești – Drum de legătură pentru creșterea accesibilității în zona urbană a orașului Găești – 80.239.363 lei;
– Reabilitare și modernizare DJ 724 Malu cu Flori – Pucheni – 40.932.715 lei;
– Modernizare DJ 714 sector Bolboci – Contur Lac Bolboci – Cheile Tătarului – 9.832.976 lei;
– Reabilitare DJ 712A Runcu – Râu Alb – 8.994.947 lei.

✅ 38 de primării cu 40 de proiecte de apă și canalizare, cu o valoare de 610 milioane de lei

✅ 62 de primării cu 93 de proiecte pentru drumuri și poduri, cu o valoare de 637 milioane de lei

„Comparativ, în 10 ani de PNDL I și II, au fost semnate contracte de 1,1 miliarde de lei, iar astăzi, prin „Anghel Saligny”, au fost aprobate proiecte de investiții de 1,38 miliarde de lei. Atragem fonduri într-o perioadă în care investițiile sunt mai mult decât necesare, fără a mă referi însă doar la creșterea gradului de confort al dâmbovițenilor.

Banii pe care îi aducem în județ vor crea o reacție în lanț. Vor fi înființate noi locuri de muncă, iar mediul privat din domeniu, dar și firmele cu activități conexe proiectelor finanțate prin acest program vor fi, la rândul lor, beneficiare ale Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”. Acest lucru va crește atractivitatea județului nostru și a tuturor comunităților locale, atât din punct de vedere economic, cât și social.

Nu am ținut cont de culoarea politică a primarilor și am susținut proiectele tuturor pentru că, așa cum spuneam la începutul mandatului de președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, dezvoltarea județului nostru este o muncă de echipă, administrație publică – dâmbovițeni. Și, iată că, acest lucru se întâmplă”, este mesajul transmis de președintele CJ Dâmbovița – Corneliu Ștefan.

articolul original.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene: 100 de milioane de euro, fonduri europene pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina

21 June 2022 at 18:48
image

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a publicat proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru stabilirea mecanismului de decontare a cheltuielilor efectuate pentru acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară refugiaţilor din Ucraina.

Potrivit MIPE, cheltuielile urmează să fie decontate din Programul Operaţional Capital Uman.

”În acest scop, se propune crearea unei noi axe prioritare în cadrul POCU, cu o alocare de 100 milioane euro. Suma va proveni din relocarea a 50 milioane euro de la Axa prioritară 2 – ”Îmbunătăţirea situaţiei tinerilor din categoria NEETs” şi a încă 50 milioane euro de la Axa prioritară 3 ”Locuri de muncă pentru toţi”. La suma provenită din fonduri europene se va adăuga cofinanţare naţională în valoare de aprox. 18,42 milioane euro”, a potrivt MIPE.

Potrivit documentului, vor fi decontate cheltuieli în valoare de 40 euro / săptămână / persoană, pentru o perioadă de cel mult 13 săptămâni. 

Cheltuielile vor fi decontate Ministerului Afacerilor Interne, instituţia care va elabora, prin Inspectoratul General pentru Imigrari, săptămânal, lista cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina.

MIPE precizează că sprijinirea refugiaţilor din Ucraina va fi decontată din POCU după ce Comisia Europeană va aproba modificarea POCU, lansarea apelului de proiecte, respectiv încheierea contractului de finanţare între MIPE şi Ministerul Afacerilor Interne, Romania, informează news.ro.

articolul original.

Peste 12.000 de români au primit prima tranşă din ajutorul de 250 de lei

21 June 2022 at 08:28
By: Regie
image

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a început luni, 20 iunie, alimentarea cu prima tranșă în valoare de 250 de lei a voucherelor sociale oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România” cu care se pot achiziționa produse alimentare și mese calde. Listele cu beneficiari sunt stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, iar împlicuirea și livrarea cardurilor se realizează de către angajații Poștei Române, fără să fie nevoie ca beneficiarii să depună vreo cerere în acest sens.

Peste 12.000 de români au primit pe cardurile sociale prima din cele patru tranşe ale ajutorului în valoare de 250 de lei, iar până la 1 iulie, 500.000 de persoane vor putea folosi banii europeni pentru achiziţionarea alimentelor sau meselor calde din reţeaua de peste 24.400 de magazine afiliate, a anunţat luni Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

„Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a început luni, 20 iunie, alimentarea cu prima tranşă în valoare de 250 de lei a voucherelor sociale oferite prin programul guvernamental «Sprijin pentru România» cu care se pot achiziţiona produse alimentare şi mese calde. Voucherele sociale sunt încărcate o dată la două luni cu câte 250 de lei, în patru tranşe până la finalul anului. Mecanismul de distribuire a cardurilor prevede trei etape: 1) producţia cardurilor de către unităţile emitente (imprimarea datelor beneficiarilor şi inserarea CIP-ului), 2) împlicuirea şi distribuirea la nivel naţional de către Poşta Română şi 3) încărcarea valorică a cardurilor pe măsură ce acestea intră în posesia beneficiarilor (pentru tranşele 2, 3 şi 4 încărcarea se face automat, procesul decurgând cursiv)”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, până la sfârşitul acestei săptămâni, aproximativ 350.000 de români vor primi cardurile sociale, care se încarcă pe măsură ce sunt distribuite. Dacă, din motive obiective ce ţin de mecanismul etapizat de producţie şi distribuire, apar mici decalaje, MIPE asigură că nu există riscul ca vreunul dintre potenţialii beneficiari să nu primească ajutorul, susţin reprezentanţii ministerului.

„Dată fiind complexitatea logistică a unui asemenea demers derulat la nivel naţional, pus în practică în numai câteva săptămâni, şi având în vedere că peste 2,5 milioane de persoane se bazează pe acest sprijin financiar pentru asigurarea alimentelor de bază, vreau să subliniez din nou mobilizarea exemplară a emitenţilor de carduri şi a angajaţilor Poştei Române, împreună cu celelalte autorităţi implicate în validarea şi actualizarea permanentă a listelor cu beneficiari. Mobilizare care face parte din seria demersurilor destinate îmbunătăţirii siguranţei alimentare”, a explicat ministrul de resort, Marcel Boloş.

Potrivit procedurii, listele cu beneficiari sunt stabilite de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), iar livrarea cardurilor se realizează de către angajaţii Poştei Române, fără să fie nevoie ca beneficiarii să depună vreo cerere în acest sens.

Încărcarea săptămânală a cardurilor se face conform după următoarea procedură: luni – poşta confirmă numărul de carduri distribuit în săptămâna precedentă; marţi – emitenţii trimit facturile pentru numărul de beneficiari pentru care urmează să se încarce ajutorul; miercuri – are loc transferul de sume între conturile de trezorerie; joi şi vineri – se efectuează încărcarea către fiecare beneficiar.

Astfel, pentru tranşa I, încărcarea cu ajutorul de 250 de lei se face într-un interval de aproximativ 7-10 zile de la momentul primirii cardurilor. Ulterior, procedura de virare se simplifică, astfel că toţi cei peste 2,5 milioane de beneficiari vor primi ajutorul în decurs de 3-5 zile.

Ministerul Muncii va actualiza lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite faţă de listele anterioare.

La jumătatea lunii iulie, după evaluarea implementării primei etape, calendarul următoarelor tranşe va putea fi adaptat, în vederea urgentării acestei proceduri.

Listele cu operatorii economici vor fi verificate şi actualizate săptămânal, iar dacă vor exista modificări, acestea vor fi publicate pe site-ul MIPE, subliniază reprezentanţii instituţiei.

Potrivit sursei, beneficiază de vouchere următoarele categorii de persoane: pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.

De asemenea, voucherele se dau şi familiilor cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

articolul original.

Cardurile sociale au început să ajungă la români! Banii vor putea fi folosiți pentru achiziționarea alimentelor sau meselor calde

21 June 2022 at 05:30
image

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a transmis că peste 12.000 de români au primit pe cardurile sociale prima din cele patru tranşe ale ajutorului în valoare de 250 de lei, iar până la 1 iulie, 500.000 de persoane vor putea folosi banii, scrie agerpres.ro

„Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a început luni, 20 iunie, alimentarea cu prima tranşă în valoare de 250 de lei a voucherelor sociale oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România” cu care se pot achiziţiona produse alimentare şi mese calde. Voucherele sociale sunt încărcate o dată la două luni cu câte 250 de lei, în patru tranşe până la finalul anului. Mecanismul de distribuire a cardurilor prevede trei etape: 1) producţia cardurilor de către unităţile emitente (imprimarea datelor beneficiarilor şi inserarea CIP-ului), 2) împlicuirea şi distribuirea la nivel naţional de către Poşta Română şi 3) încărcarea valorică a cardurilor pe măsură ce acestea intră în posesia beneficiarilor (pentru tranşele 2, 3 şi 4 încărcarea se face automat, procesul decurgând cursiv)”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, până la sfârşitul acestei săptămâni, aproximativ 350.000 de români vor primi cardurile sociale, care se încarcă pe măsură ce sunt distribuite. Dacă, din motive obiective ce ţin de mecanismul etapizat de producţie şi distribuire, apar mici decalaje, MIPE asigură că nu există riscul ca vreunul dintre potenţialii beneficiari să nu primească ajutorul, susţin reprezentanţii ministerului.

Dată fiind complexitatea logistică a unui asemenea demers derulat la nivel naţional, pus în practică în numai câteva săptămâni, şi având în vedere că peste 2,5 milioane de persoane se bazează pe acest sprijin financiar pentru asigurarea alimentelor de bază, vreau să subliniez din nou mobilizarea exemplară a emitenţilor de carduri şi a angajaţilor Poştei Române, împreună cu celelalte autorităţi implicate în validarea şi actualizarea permanentă a listelor cu beneficiari. Mobilizare care face parte din seria demersurilor destinate îmbunătăţirii siguranţei alimentare„, a explicat ministrul de resort, Marcel Boloş.

Potrivit procedurii, listele cu beneficiari sunt stabilite de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), iar livrarea cardurilor se realizează de către angajaţii Poştei Române, fără să fie nevoie ca beneficiarii să depună vreo cerere în acest sens, scrie agerpres.ro

articolul original.
  • There are no more articles
❌