ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Investitorii sunt tot mai atrași de țara noastră! Studiu: ‘România, pe locul 8 în topul celor mai atractive piețe de producție din Europa. Costul energiei va rămâne o problemă cheie pe piețele din Europa’

21 December 2022 at 17:50
image

Potrivit studiului Manufacturing Risk Index 2022, realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield, creşterea costurilor cu forţa de muncă, a celor de real estate şi a preţului energiei plasează România pe poziţia a opta în topul celor mai atractive pieţe de producţie din Europa, după ţări precum Cehia, Polonia, Ungaria sau Portugalia, şi pe locul 22 la nivel mondial.

Potrivit unui comunicat al companiei de consultanţă, aceasta a analizat 45 de ţări din regiunile EMEA, America şi Asia-Pacific în funcţie de 12 de criterii ce ţin de condiţiile de piaţă, costuri şi riscuri, România fiind competitivă mai ales în ceea ce priveşte costurile şi condiţiile de piaţă.

Referitor la condiţiile de piaţă, au fost analizaţi factori precum mediul de afaceri, inclusiv disponibilitatea forţei de muncă/a talentelor, accesul la piaţă, iar pentru costuri au fost luate în considerare cele cu forţa de muncă, electricitate şi de real estate. Pentru evaluarea riscurilor, autorii studiului s-au uitat la situaţia politică, economică şi a mediului de business.

Din punct de vedere al costurilor, la nivel european, piaţa de producţie românească este depăşită de Turcia, Polonia, Bulgaria, Slovacia, Ungaria, Portugalia şi Cehia, în timp ce la nivel mondial cele mai atractive pieţe industriale sunt China, Indonezia, India, Malaysia, Vietnam, Thailanda, Sri Lanka, Columbia şi Filipine.

Într-un clasament în care se dă o pondere mai mare condiţiilor de piaţă (de 40% faţă de 20% în scenariul de bază), România ocupă de asemenea a opta poziţie în Europa, fiind depăşită de Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Portugalia, Bulgaria şi Turcia. În schimb, în scenariul în care ponderea riscurilor este ridicată la 60% (faţă de 20% în scenariul de bază), România se situează pe locul 17 în topul european.

Deşi anul 2022 a fost un an plin de provocări, cum ar fi inflaţia, creşterea preţului energiei electrice, o potenţială criză economică şi conflictul din regiune, observăm creşterea masivă a interesului investitorilor străini din zona de producţie. Atât presiunea pe supply chain, cât şi relocările unităţilor de producţie din Ucraina şi Rusia au generat proiecte foarte interesante în regiune. Deşi concurăm cu Polonia, Slovacia, Ungaria, Serbia şi Bulgaria, din discuţiile purtate, suntem plăcut surprinşi să observăm că România este încă o piaţă foarte atractivă pentru aceşti potenţiali investitori. Estimăm că, în anul 2023, vom vedea din ce în ce mai multe proiecte de acest fel şi, deşi probabil ne aşteaptă multe provocări, considerăm că va fi un an foarte interesant„, este de părere Andrei Brînzea, Partner, Industrial/Logistics & Land Agency Cushman & Wakefield Echinox.

Consultanţii Cushman & Wakefield menţionează că majorarea preţului la energie, dar şi a costului cu forţa de muncă, au avut o influenţă semnificativă asupra costurilor de operare din Europa Centrală şi de Sud-Est, mai ales în Lituania, România, Bulgaria şi Cehia, spre deosebire de Polonia, unde efectele au fost mai limitate.

„Costul energiei va rămâne o problemă cheie pe pieţele din Europa care sunt mai expuse la preţurile majorate şi la volatilitatea crescută pe fondul provocărilor legate de asigurarea de combustibil, în mod particular de gaz natural, ca urmare a războiului din Ucraina şi a limitărilor ofertei. În orice caz, pe termen lung ar putea exista oportunităţi în ceea ce priveşte securitate energetică, în condţiile în care multe ţări încearcă să-şi reducă dependenţa energetică de combustibilii fosili şi să se îndrepte către surse de energie fiabile şi durabile, inclusiv combustibilii regenerabili, nucleari şi alternativi„, se arată în raport.

Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanţă imobiliară de top pe piaţa locală, activând în toate segmentele pieţei imobiliare, inclusiv pe piaţa rezidenţială. Afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deţinut şi operat independent, cuprinde o echipă de peste 60 de profesionişti şi colaboratori, ce oferă o gamă completă de servicii investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor şi chiriaşilor.

Cushman & Wakefield este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 51.000 de angajaţi în peste 70 de ţări, ajutând chiriaşii, proprietarii şi investitorii în optimizarea valorii activelor. Cu venituri de 8,2 miliarde de dolari, serviciile principale ale companiei sunt: consultanţă în gestionarea activelor şi investiţiilor, pieţe de capital, închirieri, administrarea proprietăţilor, reprezentarea chiriaşilor, servicii de proiect şi evaluare, conform agerpers.ro.

articolul original.

Vești bune pentru agricultorii sălăjeni

6 December 2022 at 13:25
image

La propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Guvernul a decis în ultima ședință să suplimenteze bugetul alocat producției de usturoi, fapt care vine în sprijinul agricultorilor sălăjeni, recunoscuți pentru ustutoiul de calitate pe care îl produc.

Guvernul a decis să suplimenteze bugetul alocat pentru programul de susținere a producției de usturoi, în condițiile în care datele preliminare arată că în program s-au înscris 1.445 potențiali beneficiari, cu o suprafață estimată de 1.750 hectare, peste suprafața cultivată estimată inițial. Astfel, în ședinţa Guvernului din 29 noiembrie 2022, a fost aprobată Hotărârea privind modificarea art.8 din HG 147/2022 pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de verificare şi control ale acesteia în anul 2022”.

Prin actul normativ aprobat se suplimentează bugetul alocat initial cu suma de 3.800.000 lei , reprezentând echivalentul a 750.000 euro, rezultând un total de 26.063.750 lei, ceea ce înseamnă echivalentul a maxim 5.268.064 euro, pentru implementarea acestei scheme de ajutor de minimis.

Bugetul alocat inițial acestui Program, de 22.263.750 lei, asigura efectuarea plăților pentru 1.500 hectare. Având în vedere că suprafața de 1750 hectare solicitată la plată este mai mare cu 250 hectare decât cea estimată (1.500 ha), a fost necesară suplimentarea resurselor financiare cu suma de 3.800.000 lei, reprezentând echivalentul a 750.000 euro, astfel încât să se asigure plata întregii suprafețe eligibile plantată cu usturoi în cadrul programului.

articolul original.

Dacia Mioveni și Ford Craiova au depășit Italia la producția de mașini. Locul șase în UE pentru România

24 November 2022 at 20:18
By: -
image

Producția de automobile în UE a crescut cu 5,8% în primele 9 luni din 2022, față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 7,96 milioane de unități. Potrivit ACEA, producția de mașini în România a accelerat puternic, cu 19,3%, Dacia Mioveni și Ford Craiova depășind Italia.

România a urcat pe locul 6 în topul producătorilor de automobile din Uniunea Europeană, potrivit datelor ACEA pe primele 9 luni ale anului 2022, surclasând, surprinzător, Italia și, apoi, Ungaria, Belgia și Suedia.

Germania conduce detașat topul producătorilor de automobile din Uniunea Europeană în perioada ianuarie – septembrie 2022, cu 2.411.981 unități, +9,1% față de aceeași perioadă de anul trecut.

Podiumul este completat de Spania (1.271.540 unități, +4,5%) și Cehia (901.030 unități, +9,1%). Apoi, urmează Slovacia și Franța, cu 724.297 unități (-0,7%), și, respectiv, 693.890 unități (+8,4%).

Mai multe detalii AICI

articolul original.

Pregătirea campaniei de montă la ovine

10 August 2022 at 08:21
By: Regie
image

Țurcana, cea mai cunoscută rasă de oi din România, este preferată de ciobani grație rezistenței și adaptabilității sporite a efectivelor, precum și a aptitudinilor productive. Ponderea oilor Țurcane în totalul efectivelor de ovine la nivel național este de peste 80%.

Campania de montă la oile de rasă Ţigaie şi Ţurcană se apropie. Pregătirea oilor pentru montă începe în perioada 10-15 august, iar reproducţia se realizează începând cu data de 1 septembrie.

La această dată, peste 97% din crescătorii de oi privaţi folosesc unul dintre sistemele de montă naturală. Acestea se impart în două categorii:

  1. sisteme de montă incompatibile cu COP: monta naturală liberă, monta naturală liberă cu grupe de rotaţie,
  2. sisteme de montă compatibile cu COP: monta naturală cu berbeci cu ham, monta naturală în harem, monta naturală dirijată, monta naturală dirijată în harem.

Potrivit specialiştilor, pregătirea oilor începe cu înţărcarea şi scoaterea reformelor (oi în vârstă de peste 7 ani, cu boli cronice, nărăvaşe, cu producţii scăzute etc.), rămânând oile apte pentru reproducţie.

Acestea se supun unui regim nutriţional aparte, întrucât cerinţele lor nutriţionale depind mai ales de greutatea lor corporală şi de necesitatea reconstituirii rezervelor corporale de grăsime în perioada de toamnă, când furajele se găsesc din abundenţă, la cele mai scăzute costuri, şi sunt variate ca şi sortimente.

Cele mai bune rezultate la reproducţie se obţin dacă oile sunt supuse unui regim nutritiv de refacere a rezervelor corporale de grăsime cu 4-6 săptămâni înainte de montă, pentru a influenţa favorabil activitatea de reproducere.

Țurcana, cea mai cunoscută rasă de oi din România, este preferată de ciobani grație rezistenței și adaptabilității sporite a efectivelor, precum și a aptitudinilor productive. Ponderea oilor Țurcane în totalul efectivelor de ovine la nivel național este de peste 80%.

Datorită conformației corporale alungite, specifică ovinelor care sunt crescute pentru lână, lapte și carne, oile  Țurcane sunt preferatele crescătorilor din România. Efectivele se remarcă prin constituția robustă și mobilitatea pronunțată. În plus, Turcana stă bine și la capitolul productivitate, având un indice al fecundității de 95% și un indice prolific de 105%.

Țurcana se evidenţiază ca rasă prin rusticitatea şi rezistenţa organică deosebită la întreţinerea pe păşunile alpine înalte, cu precipitaţii abundente, faptul că suportă bine iernile geroase,  că este puţin pretenţioasa la conditiile de furajare şi adăpostire.  Valorifică toate categoriile de furaje predominant  celulozice: fânuri, vreji, paie, coceni de porumb etc., fără a necesita cantităţi mari de hrană.

Oile Turcane ajung la o greutate medie de 14 kg la vârsta de 2 luni. Greutatea se dublează la 6 luni. La vârstă adultă, oile pot cântări și 55 de kilograme, iar berbecii 80 de kilograme. Pentru rezultate optime, se recomandă atenție la hibridarea naturală, în vederea sporirii capacităților prolifice, precum și repartizarea timpurie la montă a tineretului femel și organizarea a trei fătări în decurs de doi ani.

Pentru îngrășare, oile Turcane trebuie întreținute corespunzător în cele 3 luni de pășunat. În ultima lună, oile consumă 40-50 kg de nutrețuri concentrate și aproximativ 20 kg de fân de bună calitate. Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, oile Turcane își pot spori greutatea cu 20%.

Dacă sunt bine îngrijite, oile Turcane pot da o producție de lana de 3,8 kilograme, cu o finețe a firului de 35 de microni. Pentru a obține rezultate optime, este necesară îmbinarea metodelor de încrucișare și selecție cu cele de hrănire, îngrijire și întreținere corespunzătoare. Specialiștii recomandă folisirea hranei cu un nivel proteic superior încă din prima fază de gestație.

Totodată, și la producția de lapte se pot înregistra rezultate pozitive. Producția de lapte se ridică la 140-160 litri, din care 55 de litri reprezintă lapte cu un conținut de grăsime de 7,8% și cu 6,5% conținut de proteină, într-o perioadă de 150-200 de zile de lactație.

Productivitatea depinde de vârsta efectivelor din rasa Turcana, individualitatea, sezonul de fătare, durata lactației, greutatea corporală, numărul și intervalul dintre mulsori, nivelul de alimentație, condițiile climatice.

La prima lactație se obține, de regulă, 60-70% din cantitatea maximă de lapte. În aceste condiții, trebuie urmărite rezultatele fiecărei oi Turcane, pentru a se putea face un grafic al productivității. Exemplarele care realizează o cantitate de lapte de 2-3 ori mai mare decât media pe turmă trebuie să formeze nucleul principal de selecție, care va fi folosit la încrucișările viitoare.

Totodată, este foarte importantă perioada de montă. Oile din rasa Turcana care fată primăvara devreme au o producție de lapte cu 30% mai mare, datorită prelungirii perioadei de lactație și a valorificării vegetației în plină dezvoltare.

În perioada august-septembrie, oile din rasa Turcana trebuie pregătite pentru montă. Acestea se redistribuie, în urma selectării oilor cu o productivitate ridicată la lapte. Se formează turme cu 200 de capete.

După aceea, în perioada septembrie-octombrie, are loc monta. Pentru rezultate optime, se recomandă folosirea unui berbec încercător la 60 de oi, pentru depistarea oilor în călduri. Pentru monta efectivă, se recomandă un berbec la 30 de oi.

Fiecare berbec încercător sau de reproducție se va folosi 4 zile, după care trebuie să urmeze 4 zile de pauză. Însămânțarea are loc pe durata a două cicluri de călduri.

Un alt avantaj al crescătorilor de oi Țurcane este că pielicile mieilor, în special cei din varietățile brumărie și neagră, sacrificați la scurt timp de la fătare (circa 1-3 zile), sunt apreciate la confecționarea căciulilor, a gulerelor și a mantourilor.

articolul original.
  • There are no more articles
❌