ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Test de cultură generală. Ce înseamnă CPU?

5 October 2022 at 08:00
image

Fără aceasta componentă, viața noastră așa cum este azi nu ar putea fi posibilă. Și, într-adevăr, îl putem găsi în toate dispozitivele electronice care ne înconjoară. Este vorba despre CPU, cunoscut în limbajul uzual drept procesor. Ce înseamnă CPU?

? Acronimul CPU vine din limba engleză (Central Processing Unit) și se traduce prin „unitate centrală de procesare”.

CPU-ul este o componentă primordială a oricărui sistem informatic digital, compusă în general din memoria principală, unitatea de control și unitatea aritmetică-logică.

Procesorul constituie inima fizică a întregului sistem informatic; de acesta sunt legate diverse echipamente periferice, inclusiv dispozitivele de intrare/ieșire și unitățile de stocare auxiliare. În calculatoarele moderne, procesorul este conținut într-un cip de circuit integrat numit microprocesor, scrie Britannica.

Am aflat ce înseamnă CPU, dar ce face, mai exact, procesorul?

Unitatea de control a unității centrale de procesare reglează și integrează . Selectează și preia instrucțiunile din memoria principală într-o succesiune adecvată și le interpretează astfel încât să activeze celelalte elemente funcționale ale sistemului la momentul potrivit ca acestea să-și efectueze operațiunile.

Toate datele de intrare sunt transferate prin memoria principală către unitatea aritmetică-logică pentru procesare, care implică cele patru funcții aritmetice de bază (adică adunarea, scăderea, înmulțirea și împărțirea) și anumite operații logice, cum ar fi compararea datelor și selecția procedurii dorite de rezolvare a problemelor sau a unei alternative viabile bazate pe criterii de decizie predeterminate.

Știai că…?

Primul microprocesor creat vreodată a fost Intel 4004. Potrivit IEEE Spectrum, acesta a fost realizat în anul 1971.

Deși în prezent producătorii de tehnologie încă folosesc la fabricarea procesoarelor microcipuri de 10, 7 sau chiar 5 nanometri, IBM a prezentat în 2021 un microcip de doar 2 nanometri, mult mai puternic și mai mic consumator de energie decât tehnologia aflată în utilizare, scria CNN.

La doar câteva săptămâni după momentul de glorie al IBM, scrie The Daily Dug, TSMC, cel mai mare producător de cipuri din lume, își prezenta în revista științifică Nature microcipul de 1 nanometru.

cel mai rapid CPU a fost stabilit în 2011 cu un procesor AMD care a atins frecvența de 8,42938 GHz, fiind răcit cu azot lichid, notează Wikipedia.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Care sunt cele mai importante componente ale calculatorului

20 June 2022 at 13:29
image

Primele discutii despre computere au aparut inca din anii 1950, dar preturile erau atat de mari incat nu se punea problema ca cineva sa aiba un PC in casa. In momentul de fata nu exista casa care sa nu aiba un calculator si este important sa intelegem putin cum functioneaza acestea.

Conform site-ului de tehnologie calculatorescu.ro, componentele fara de care  calculatorul nu ar putea sa functioneze sunt: placa de baza, procesorul, coolerul procesorului, modulele RAM, sursa de alimentare, dar si un mediu de stocare precum un HDD sau un SSD.

Procesorul este inima calculatorului – acesta se ocupa ca informatiile sa fie transmise corect intre fiecare componenta a calculatorului si adesea reprezinta si cea mai scumpa componenta a unui sistem PC.

Placa de baza adaposteste majoritatea componentelor. Aceasta conecteaza fizic componentele calculatorului intre ele si, printre altele, pe ea se gasesc sloturile pentru SSD M2, Module RAM, Procesor, Placa video.

Important este de retinut faptul ca exista mai multe tipuri de sloturi si, inainte de a construi un PC, trebuie sa te asiguri ca toate sunt compatibile intre ele.

Modulele RAM sunt de asemenea importante deoarece aici este locul in care datele ajung pentru a fi prelucrate de celelalte componente. Astfel, cu cat ai Module RAM cu o capacitate mai mare, cu atat acestea pot sa gestioneze mai multe operatiuni in acelasi timp, lucru valabil si in cazul procesorului.

Sursa de alimentare este de asemenea o componenta importanta deoarece fara ea, PC-ul nu ar putea porni neavand energie. Puterea acesteia se masoara in W si este important ca atunci cand o alegi sa te asiguri ca are destui W pentru a alimenta fiecare componenta a calculatorului.

Mediile de stocare, asa cum le spune si numele, sunt locurile in care datele tale, dar si sistemele de operare sunt gazduite de catre calculator. Am folosit termenul la plural deoarece exista mai multe sisteme de operare, iar o parte dintre acestea pot chiar functiona concomitent.

Diferenta dintre HDD si SSD este ca HDD-ul este un mediu de stocare care functioneaza pe baza de disc, in timp ce SSD-ul nu are parti care se misca in componenta sa. Luand in considerare aceste lucruri, HDD-ul este mai putin rezistent, dar poate suporta mai multe rescrieri decat SSD-ul, iar SSD-ul este mult mai rezistent la socuri, dar are un numar limitat de rescrieri. Cu toate astea, numarul este destul de mare incat sa-l folosesti multi ani fara sa iti faci griji ca s-ar strica.

Pe langa aceste componente, in unitatea centrala, mai exista placa video care nu este obligatorie deoarece majoritatea placilor de baza au si o placa video inclusa. Ce-i drept, de o performanta mai scazuta.

Iesind din unitatea centrala, gasim si perifericele calculatorului, alaturi de monitor fara de care nu am putea vedea ce facem pe calculator si o unitate centrala fara monitor isi are rostul doar in cazul serverelor.

Asadar, acestea sunt componentele calculatorului si sper ca articolul de fata sa te fi ajutat sa intelegi mai bine cum functioneaza calculatorul si care sunt partile din care el este compus.

articolul original.
  • There are no more articles
❌