ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Suspans în dosarul lui Florin Țurcanu. Ce decizie au luat judecătorii

29 November 2022 at 14:44

Judecătorii Curții de Apel Suceava țin în pronunțare dosarul lui Florin Țurcanu de mai bine de o lună și jumătate. Potrivit portalului instanțelor de judecată, sentința definitivă fusese amânată pentru astăzi, 29 noiembrie, dar completul de judecată nu a reușit să redacteze hotărârea.

Prin urmare, magistrații au stabilit un nou termen pentru data de 9 decembrie, adică după minivacanța de Ziua Națională. „Amână deliberarea, redactarea și pronunțarea hotărârii pentru data de 09.12.2022. Pronunțarea se va face prin punerea hotărârii la dispoziția părților, a persoanei vătămate şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanței, conform art. 405 alin. 1 Cod procedură penală”, se arată în minuta postată pe site-ul Curții de Apel Suceava. Așa se face că după 31 de termene de judecată și șapte amânări de pronunțare, judecătorii tot nu au stabilit dacă fostul președinte al Consiliului Județean (CJ) trebuie condamnat.

Casă cerută pentru câştigarea unor licitaţii 

Fost președinte al CJ Botoșani, Florin Țurcanu a fost trimis în judecată în aprilie 2016 de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2013 – 2014, acesta i-ar fi solicitat omului de afaceri Marcel Bîrsan, care administra societatea Cornell’s Floor SRL, să-i construiască o casă la marginea municipiului Botoşani, pe numele socrului său, promiţându-i în schimb că va interveni pe lângă angajaţii CJ şi o serie de primari aşa încât firmele lui să câştige o serie de licitaţii.

Casa ar fi fost ridicată pe numele socrului lui Țurcanu, Aristomel Anușca, prin intermediul unei firme paravan, Paltinul SRL, Marcel Bîrsan oferindu-i fostului preşedinte CJ şi o serie de bani pentru ca acesta să „plătească” facturile fictive emise. Afacerea a ieşit la iveală la finele lui 2015, când procurorii DNA au organizat mai multe percheziţii. În urma anchetei, Florin Ţurcanu a fost acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar socrul său pentru complicitate la spălare de bani.

Condamnare cu executare în primă instanţă 

În timpul procesului, Florin Ţurcanu a respins acuzaţiile şi a susţinut că întreaga construcţie ar fi fost realizată din banii familiei. Pe 29 ianuarie 2020, după un proces maraton în care doi judecători care preluaseră dosarul s-au pensionat, Florin Ţurcanu a fost condamnat în primă instanţă de Tribunalul Botoşani la patru ani şi trei luni de închisoare cu executare.

Totodată, magistraţii i-au aplicat şi pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de patru ani. Din pedeapsă se scădeau însă zilele petrecute în arest preventiv şi în arest la domiciliu, adică aproape un an, de la 22 martie 2016 la 3 martie 2017.

În schimb, socrul său, Aristomel Anuşca, a fost achitat, judecătorii apreciind că faptele nu au fost comise cu vinovăţia prevăzută de lege. Magistraţii au dispus confiscarea specială a sumei de 260.306,16 lei, adică valoarea casei şi a celelaltor bunuri primite de Ţurcanu pentru traficul de influenţă. În acest sens, magistraţii au menținut sechestrul aplicat pe teren şi pe casa de pe Aleea Pajiştei.

Se ia în calcul prescrierea

Doar că între timp, Curtea Constituțională a decis că prescrierea specială a faptelor penale nu a operat în perioada 2018 – 2022, din motive de neconstituționalitate. Prin urmare, nu este exclus ca faptele imputate fostului președinte al CJ Botoșani să se fi prescris, din cauza trecerii timpului. Altfel spus, nu este exclus ca un alt motiv al amânărilor succesive în pronunțarea sentinței să fie și această eventuală prescriere a răspunderii penale.

Orice condamnare a lui Țurcanu în acest dosar instrumentat de procurorii anticorupție ar echiva cu o pedeapsă cu executare în regim de detenție. Asta pentru că, în decembrie 2014, Florin Țurcanu a mai fost condamnat definitiv la şase luni închisoare cu suspendare pentru fals şi uz de fals. Atunci, el a fost trimis în judecată pe motiv că, în perioada iunie-iulie 2009, imediat după ce a preluat conducerea organizaţiei judeţene a PNL Botoşani, a semnat în fals o serie de hotărâri prin care mai mulţi membri ai organizaţiei au fost excluşi din partid, pentru ca persoanele agreate să ajungă să ocupe fotoliile de consilieri. Denunţat, el a fost găsit vinovat şi condamnat. De altfel, din cauza acestei condamnări, Florin Ţurcanu a pierdut funcţia de preşedinte al CJ.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Vești pentru șoferii din România! Procesele verbale pentru contravenţii vor veni direct prin Poșta Română

29 November 2022 at 14:17
image

Șoferii din România au parte de vești noi. Potrivit informațiilor, CNAIR va transmite procesele verbale pentru contravenții direct prin Poșta Română, după ce instituția a reușit să câștige licitația. Iată toate detaliile mai jos, în articol.

Procesele verbale pentru contravenții vor fi distribuite prin intermediul Poștei Române, după ce instituția publică a reușit să câștige licitația în valoare de 38.800.000 de lei. Potrivit informațiilor, licitația respectivă este aplicabilă pe o perioadă de doi ani, iar Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va transmite procesele verbale contravenienților, direct acasă, prin poștă. Poșta Română va presta servicii de imprimare și distribuire, alături de Sucursala Fabrica de Timbre, pentru ca cetățenii să beneficieze de acest lucru.

”Ne bucurăm că am câştigat încă o licitaţie, în condiţii avantajoase pentru Poşta Română. Prin linia tehnologică pe care am achiziţionat-o, anul acesta, la Fabrica de Timbre am putut participa la această licitaţie, oferind servicii integrate de imprimare si distribuire. Este încă un pas important spre revitalizarea companiei. Confirmăm, o dată în plus, poziţia noastră de lider pe piaţa de servicii poştale, în România. Poşta Română trebuie să proiecteze o imagine de stabilitate şi performanţă în piaţă”, a declarat Valentin Ştefan, directorul general al Poştei Române, potrivit unui comunicat.

Poșta Română a câștigat licitația

De asemenea, în comunicatul care apare pe site-ul oficial al Poștei Române se mai arată: „Contractul presupune că Poşta Română va asigura, pe parcursul următorilor doi ani, imprimarea şi transmiterea proceselor verbale întocmite de către CNAIR pentru eventualii contravenienţi. Participarea Poştei Române ca lider de proiect a oferit garanţia câştigării procedurii, având în vedere experienţa vastă pe care compania o are şi certitudinea prestării acestor servicii, în condiţiile impuse de CNAIR”.

Citește și ATENȚIE, ȘOFERI! KLAUS IOHANNIS A PROMULGAT LEGEA CARE PERMITE POLIȚIEI RUTIERE SĂ RIDICE VEHICULELE PARCATE NEREGULAMENTAR

Sursă foto: Pixabay

articolul original.

O scriitoare l-a chemat în judecată pe Donald Trump pentru viol și defăimare

25 November 2022 at 12:45
By: -
image

Fosta editorialistă a revistei Elle, E. Jean Carroll, îl acuză pe Donald Trump că a violat-o în anii ’90.

Carroll, în vârstă acum de 78 de ani, a depus plângerea la tribunalul federal din Manhattan în baza unei noi legi care le dă victimelor agresiunilor sexuale care aveau peste 18 ani la data comiterii faptei un termen de un an pentru a-și acționa în judecată agresorii, chiar dacă abuzul a avut loc cu mult timp în urmă, relatează BBC.

Scriitoarea susține că agresiunea s-a produs într-o încăpere a unui magazin de haine de lux din New York, în urmă cu 27 de ani. Ea l-a dat în judecată pe Trump și pentru defăimare, după ce acesta a acuzat-o că minte când ea a lansat prima oară acuzațiile, în 2019.

Fostul președinte american, acum ajuns la 76 de ani, a negat că a violat-o pe Carroll sau că o cunoștea la momentul respectiv, spunând că nu era genul lui de femeie. El a susţinut că afirmațiile acesteia sunt minciuni.

Primul proces va începe pe 6 februarie 2023.

Alte state americane, printre care New Jersey, California, Arizona și Montana, și-au extins sau au eliminat temporar prescripția pentru infracțiunile sexuale în 2018, în contextul extinderii mișcării #MeToo.

T.D.

articolul original.

Corina Dănilă are mari probleme financiare. Se leagă de-o speranță după ce banca i-a luat vila și are poprire pe fonduri

25 November 2022 at 12:23
image

Actrița (49 de ani), cândva cunoscută de o țară întreagă datorită emisiunilor pe care le prezenta dar și popularelor telenovele în care a jucat, are încă de tras după un credit luat cu fostul soț.

Actrița a divorțat de Norris Mărgeanu, președintele Federației Române de Automobilism Sportiv. Fosta prezentatoare Acasă TV (actualmente lucrează la televiziunea publică) se luptă de ani buni cu o bancă ce i-a luat casa după ce nu a mai plătit un credit consistent, luat într-o monedă ce a creat mari probleme, francul elvețian. De la șampanie la poșircă, vila pe care a construit-o cu banii luați de la bancă, 460.000 de euro, și pe care avea ipotecă, a fost însușită în cele din urmă de banca din cauza neplății ratelor.

Corina Dănilă are mari probleme financiare. Actrița se luptă cu o bancă pentru un credit luat în franci elvețieni

Un necaz nu vine niciodată singur, Corina Dănilă s-a trezit cu într-un ”tăvălug”: are sechestru pe bunurile rămase, circa 30% din salariu lunar.

Actrița, ce a jucat în multe producții cinematografice și de televiziune de succes, amintim ”Crucea de piatră” ori ”Numai iubirea”, așteaptă o decizie a magistraților după ce a încercat să cedeze proprietatea vilei, astfel să încheie dosarul. Însă, în continuare, banca nu este de acord deoarece suma împrumutată a fost una mult prea mare.

articolul original.

Brașov: A început procesul în cazul decesului fostului primar de la Jibert

20 November 2022 at 15:20
By: M.Ex.

Procesul în cazul decesului fostului primar de la Jibert, Iancu Boeriu, a început la sfârsitul săptămânii, pe 18 noiembrie 2022, la Tribunalul Brașov. Decesul primarului din comuna Jibert, Iancu Boeriu, care avea 64 de ani, a survenit la 30 martie 2022, moment în care s-au declanșat cercetările pentru „moarte suspectă”. Familia a pus totul pe seama altercației care s-a petrecut la 24 martie 2022, între viceprimarul comunei, un consilier local din Lovnic și primarul Iancu Boeriu. O altercație care a degenerat în bătaie cu consecințe dramatice.
Dosarul a fost instrumentat inițial de Parchetul de pe lângă Judecătoria Făgăraș, însă în cauză a fost sesizat și Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov, după cum a confirmat atunci prim-procurorul PTBv, Claudiu Sandu. După aproape 8 luni, cauza a ajuns în instanță.

,,Au trecut aproape 8 luni de la decesul tatălui meu… mai precis de când tata a murit din cauza unor lovituri primite în urma unei agresiuni fizice în casa unei familii din satul Jibert, și DOAR AZI începe procesul de judecare a faptelor la Tribunalul Brașov. Împrejurările și vinovații nu au fost clar și în totalitate stabilite (în opinia familie noastre) de către procurorii care au cercetat cazul, și ne rămâne speranța ca judecătorii să facă dreptate conform legii, pentru că oricum NIMENI nu va scăpa de judecată în fața lui Dumnezeu. Judecați / apreciați și voi cum sunt oamenii (mă refer la cei implicați direct și la familiile lor) că eu mă tot întreb: OARE sunt cu sufletul liniștit și împăcat ???? … deși au trecut 8 luni NIMENI din familiile celor implicați NU A TRANSMIS direct sau indirect un simplu mesaj de condoleanțe, regret sau părere de rău, ca urmare a decesului tatălui meu, și care a fost coleg cu aceștia în administrația locală de la primăria Comunei Jibert (fiind unul consilier local iar celălat mai mult , chiar viceprimar și au stat ani de zile la aceeași masă). Dar dacă nu mie (care am fost mai apropiat), MĂCAR MAMEI MELE pe care au cunoscut-o, și care la ultimele evenimente din vară (privind sfințirea bisericilor din satele Văleni și Lovnic) a stat la 1 metru de unii dintre aceștia (se știu ei care) și doar ATÂT ar fi putut să spună: doamnă sincere regrete !! Sau măcar fraților tatălui meu sau MAI ALES BUNICII din Lovnic, o femeie bătrână la onorabila vârstă de 92 de ani care așteaptă să afle și ea ADEVĂRUL… la una din ultimele discuții cu dânsa mi s-a rupt sufletul când mi-a spus că ”ea vrea să moară… să ajungă lângă Nică (că așa îi spunea lu tata) ca să îl întrebe, mă băiatu mamii dar ce s-a întâmplat, CE RĂU LE-AI FĂCUT TU LOR ȘI CINE TE-A LOVIT???”, scrie fiul fostului primar al comunei Jibert, Iancu Boeriu, pe contul său de facebook.

articolul original.

Lider PNL, despre rotativa guvernamentală: ‘Nu este obligatoriu ca Marcel Ciolacu să fie premier. Trebuie să fie nominalizat de președintele României, Klaus Iohannis, că așa sună Constituția’

20 November 2022 at 07:15
image

Silviu Mănăstire, secretar general adjunct al PNL, a vorbit despre rotativa care va avea loc în mai 2023.

„O întrebare care este pe buzele tuturor jurnaliștilor în acest moment: Va avea loc rotativa în mai, anul viitor?”, a întrebat Bogdan Chirieac.

„Trebuie să aibă loc rotativa pentru că este un contract politic semnat între cele două partide. Și repet, eu știu că președintele PNL, Nicolae Ciucă, și președintele PSD, Marcel Ciolacu, au o relație foarte bună, nu au niciun interes să se păcălească reciproc. PSD trebuie să-și asume rotativa, așa este corect, există acest contract politic. Și PSD are oameni calificați care să asigure funcția de prim-ministru, de ce nu.

Am văzut și eu discuțiile astea că nu este obligatoriu să fie Marcel Ciolacu. Dacă nu este Marcel Ciolacu, poate să fie altcineva din PSD. Cum decide Partidul Social Democrat, nu este treaba noastră de la PNL. Și mai este un amendament: trebuie să fie nominalizat de președintele României, Klaus Iohannis, că așa sună Constituția”, a răspuns secretarul general adjunct al PNL.

Fără președinte nu se poate face rotativa

„Este Klaus Iohannis parte a acestui contract?”, a întrebat imediat Chirieac.

„Nu știu. Dar, evident, nu se poate face nimic pe zona guvernamentală – remanieri, schimbări de componență a guvernului – fără ca președintele să fie parte a proceselor și deciziilor. Este constituțional, repet”, a adăugat fostul jurnalist de la B1 TV.

„Nu întreb întâmplător. Am văzut că președintele Marcel Ciolacu face o diferențiere clară, netă, între președintele Klaus Iohannis, pe care îl critică, și președintele PNL, Nicolae Ciucă, pe care îl laudă și cu care spune că are o colaborare excelentă”, a mai adăugat analistul politic.

Cum vor arăta ministerele din mai 2023

„Acum, mai departe, dacă ar avea loc rotativa, va avea loc și o schimbare de ministere? Adică domnul Grindeanu ar putea abandona Ministerul Transporturilor?”, a mai întrebat Chirieac.

„La rotativa guvernamentală, Ministerul de Finanțe trece la PNL, Ministerul de Justiție trece la PSD. Sunt cele două ministere avizatoare fără de care nu se poate funcționa. Secretariatul general revine PNL, Ministerul Transporturilor revine de asemenea PNL, cu o poziție în plus pe care o au cei de la PSD, funcția de vicepremier. Ministerul de Interne rămâne PNL pentru că MApN rămâne PSD, acestea fiind cele două ministere de forță ale guvernului”, a răspuns Silviu Mănăstire.

„Are sens contractul acesta”, a punctat Chirieac. „Este mai mult decât fair play acest contract politic. Important este, spun eu, ca oamenii să fie serioși și cred că vor fi serioși. Nu ascundem că există tot felul de informații scurse pe surse despre anticipate sau alte tipuri de operațiuni politice. Sunt puțin probabile pentru că nu cred că România poate să ducă o criză politică șase luni până se fac anticipate în iarnă, în război, cu probleme economice. Europa gâfâie”, a conchis Mănăstire, conform dcnews.ro

articolul original.

Dorinel Munteanu a pierdut procesul cu FCSB și Fiscul din Germania l-a făcut bun de plată: ”Dumnezeu o să vadă și o să facă dreptate într-un fel sau altul”

18 November 2022 at 13:31
image

Dorinel Munteanu (54 de ani), acum antrenor al echipei SC Oțelul Galați, a pierdut procesul cu clubul deținut de Gigi Becali, FCSB, la care a fost jucător în perioada 2004 – 2005, pe când purta numele de Steaua.

FCSB nu i-a plătit lui Dorinel Munteanu impozitele pe venit în perioada în care fostul internațional român a jucat la trupa deținută de Gigi Becali, iar acum este bun de plată.

Dorinel Munteanu și FCSB s-au judecat ani la rând în acest caz, iar clubul din prima ligă a avut câștig de cauză în ultima instanță.

Dorinel Munteanu a pierdut procesul cu FCSB și trebuie să plătească 200.000 de euro

Astfel, Dorinel Munteanu este nevoit să achite 200.000 de euro către Fiscul din Germania.

”Am avut proces, am pierdut, acum sunt bun de plată. Trebuie să plătesc la Fiscul german vreo 200.000 de euro. Toate instanțele din România au dat câștig de cauză FCSB-ului, acum sunt bun de plată.

Dumnezeu o să vadă și o să facă dreptate într-un fel sau altul. Eu nu am cerut niciun ban de la domnul Becali, doar să facă o confirmare a plății taxelor pentru mine din contractul de la vremea respectivă. Nu s-a făcut acest lucru.

Sunt oameni în jurul dânsului care probabil au alte interese. Cert este faptul că am pierdut și trebuie să plătesc. Procesul s-a încheiat acum vreo 3 luni.

Când am plecat din Germania, Fiscul mi-a pus poprire pe acei bani. Acum își iau banii. Cred că i-au și luat, dacă nu mă înșel”, a dezvăluit Dorinel Munteanu, la GSP Live.

Dorinel Munteanu a și antrenat FCSB în perioada octombrie – decembrie 2008. Pe SC Oțelul o conduce din iulie 2021 și are la activ o promovare din Liga 3 în Liga 2.

Foto: SC Oțelul Galați 

articolul original.

Sprijin de 200 de milioane de euro pentru procesatorii de produse agricole din România, aprobat de UE

18 November 2022 at 12:19
image

Comisia Europeană a aprobat, vineri, o schemă de ajutoare în valoare de aproximativ 200 de milioane euro (985 milioane de lei) notificată de România pentru sprijinirea procesatorilor de produse agricole, în contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 în baza articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene şi modificat ulterior la 20 iulie 2022 şi la 28 octombrie 2022, potrivit Agerpres.

Potrivit acestei scheme, ajutorul va lua forma unor granturi directe. Măsura va fi deschisă firmelor din sectorul de procesare a produselor agricole, în special operatorilor din industria morăritului, uleiurilor şi grăsimilor, produselor lactate şi prepararea nutreţurilor pentru animale. Schema urmăreşte să furnizeze lichiditate beneficiarilor eligibili, care sunt afectaţi de de situaţia geopolitică actuală şi creşterea costurilor la energie şi inputuri.

Schema de ajutoare acordată de România este necesară

Comisia a constatat că schema-cadru de ajutoare a României îndeplineşte condiţiile prevăzute în cadrul temporar de criză. În special, valoarea ajutorului nu va depăşi două milioane de euro per beneficiar, iar sprijinul se acordă până cel târziu la 31 decembrie 2023.

Comisia a concluzionat că schema de ajutoare acordată de România este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile prevăzute în cadrul temporar de criză.

Având în vedere aceste considerente, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

articolul original.

Despăgubiri pentru fermieri

18 November 2022 at 10:28
image

În Ședința Guvernului din 17 noiembrie 2022 a fost aprobată o Ordonanță de urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant financiar acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2021 ce au fost afectate de seceta pedologică.

Peste 365 milioane de lei pentru fermierii afectați de seceta pedologică . Astfel, în ședința de Guvernu din 17 noiembrie 2022 a fost aprobată o Ordonanță de urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant financiar acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2021 ce au fost afectate de seceta pedologică. Prin prezentul act normativ se compensează parțial pierderile înregistrate de producătorii agricoli afectați de seceta pedologică accentuată manifestată în aproape toate regiunile agricole ale țării, pentru suprafețele agricole cultivate în toamna anului 2021.

Resursele financiare necesare implementării schemei sunt de 365,6 milioane lei și se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2022.
În urma rezultatelor centralizării efectuate de către Centrul Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul MADR a informațiilor cuprinse în procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi, a reieșit un număr de peste 16.000 de fermieri care au fost afectați de seceta pedologică și circa 250.000 ha de culturi înființate în toamna anului 2021 care au fost calamitate în grade diferite de afectare cuprinse între 30% și 100% pe areale agricole importante la nivel național.

Compensațiile acordate ca ajutor de stat sub forma de grant financiar unitar pe hectar pentru fiecare cultură afectată reprezintă maxim 40% din cheltuielile eligibile, respectiv maxim 40% din cheltuielile tehnologice prevăzute în tehnologiile cadru la culturi din recolta 2021-2022, realizate de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală.
Grantul financiar unitar este în cuantum maxim de 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de 100% care este prevăzut în procesul – verbal de constatare și evaluare a pagubelor.

Dacă gradul de afectare prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor este cuprins în intervalul 30% până la 100%, cuanumul grantului financiar unitar care se poate acorda se diminuează procentual corespunzător și se obține prin înmulțirea cuantumului maxim cu procentul de afectare prevăzut în procesul-verbal.

„Am încheiat procesul de evaluare, care a fost unul extrem de laborios din punct de vedere al constatării la fața locului și am reușit să asigurăm fondurile pentru sprijinul mult așteptat de fermierii afectați de seceta pedologică. Ne dorim ca aceste sume să îi ajute să își acopere o parte din cheltuieli și îi asigurăm că le suntem alături tot timpul, dar mai ales atunci când nevoia o cere”, a declarat ministrul Petre DAEA.

Pentru evaluarea pagubelor provocate s-a solicitat Administrației Naționale de Meteorologie, precum și Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” realizarea de analize a influenței indicilor climatici asupra evoluției culturilor în condițiile secetei pedologice manifestată pe areale agricole extinse în anul 2022. Totodată, au fost operaționalizate prevederile Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin Ordinul comun al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020.

articolul original.

Compania Blue Air a fost dată în judecată de trei aeroporturi din România

16 November 2022 at 16:39
image

Aeroportul Internațional Sibiu, alături de alte două aeroporturi din România, a dat în judecată compania aeriană low-cost Blue Air și încearcă să recupereze sumele de bani pe care aceasta le datorează, scrie oradesibiu.ro.

Blue Air este îngropată în datorii. Mai multe aeroporturi din țară, dar și din străinătate, așteaptă să recupereze sume mari de bani de la compania aeriană. Printre acestea, se numără și Aeroportul Internațional Sibiu, care a intentat un proces juridic contra Blue Air.

Potrivit datelor disponibile pe Portalul Instanțelor de Judecată, aeroporturile din Sibiu, Cluj-Napoca și Iași încearcă să își recupereze datoriile pe care Blue Air le are față de acestea.

Aeroportul Internațional din Sibiu așteaptă să primească sume de bani de la Blue Air ce provin din datorii. Potrivit reprezentanților AIS, sumele actuale vor crește fiindcă se vor aplica penalități şi vor fi adăugate cheltuielile de judecată.

Într-un răspuns transmis pentru BoardingPass, compania low-cost Blue Air admite că mai are datorii și față de aeroporturi din afara României.

„Blue Air are datorii către aeroporturile din România, dar și către aeroporturile din străinătate. În toată această perioadă, de suspendare a operațiunilor de zbor, compania Blue Air a negociat eșalonări de plata și a încercat să ajungă la convenții cu toate aeroporturile partenere.

Nu putem face public informații referitoare la sumele datorate, vechimea acestor datorii sau valoarea plaților”, a transmis Blue Air.

Potrivit ANAF, la data de 30 septembrie 2022, compania low-cost avea față de bugetul de stat o datorie de aproximativ 14,4 milioane de lei. Se adaugă și 36,3 milioane de lei datorii la bugetul asigurărilor sociale de stat și 12,2 milioane de lei la bugetul asigurărilor de sănătate.

articolul original.

România va participa la TALIS 2024, iniţiativă OCDE

16 November 2022 at 12:55
învățarea-eficientă-matematică-studiu

România va participa la TALIS 2024, studiul internaţional privind procesul de predare-învăţare (Teaching and Learning International Survey) pentru profesori şi directori de şcoli dezvoltat de OCDE, a anunţat, miercuri, ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

„Ţara noastră va participa la sesiunea 2024 a studiului internaţional privind procesul de predare-învăţare (Teaching and Learning International Survey) pentru profesori şi directori de şcoli, dezvoltat de OCDE. Decizia a fost adoptată în şedinţa de astăzi a Guvernului şi constituie un pas important în procesul de aderare a României la OCDE (în contextul în care Consiliul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a decis, în data de 25 ianuarie 2022, deschiderea negocierilor de aderare cu ţara noastră)”, a afirmat Deca, potrivit unui mesaj postat de pagina de Facebook a Ministerului Educaţiei.

TALIS – studii internaţionale comparative iniţiate de către OCDE

TALIS (Teaching and Learning International Survey) este conceput ca o succesiune de studii internaţionale comparative, iniţiate de către OCDE, cu scopul de a oferi indicatori internaţionali robuşti şi de a susţine politicile educaţionale relevante pentru profesorii şi pentru procesul de predare-învăţare din ciclul gimnazial.

Potrivit ministrului, participarea României la runda TALIS 2024 este importantă din perspectiva analizei sistemice, prin colectarea informaţiilor directe privind dezvoltarea profesională a profesorilor, practicile de instruire, convingerile şi atitudinile cadrelor didactice, evaluarea profesorilor şi feedbackul, leadershipul şcolii etc.

Îi ajută pe profesori, pe directorii şcolilor şi pe ceilalţi actori educaţionali să discute practicile existente şi să găsească modalităţi de îmbunătăţire a acestora.

articolul original.

EXCLUSIV | Interlopul care l-a extorcat pe Gabi Torje, condamnat la muncă în folosul comunității după ce a amenințat un polițist că îl violează și apoi îl omoară. Sile Pietroi este considerat unul dintre cei mai periculoși infractori

16 November 2022 at 06:00
image

Liderul interlop Sile Pietroi, cercetat de DIICOT pentru că l-ar fi extorcat, printre mulți alții, pe fotbalistul Gabriel Torje, a fost condamnat, în primăvară, la muncă în folosul comunității, după ce a amenințat cu moartea un polițist. Sile Pietroi este considerat unul dintre cei mai periculoși lideri interlopi care acționează în București și în Ilfov.

Originar din Glina, Sile Pietroi, pe numele său adevărat Vasile Fierbîntu, a devenit cunoscut în special în urma bătăliilor sângeroase pe care le-a dus împotriva membrilor clanului Chira, o grupare criminală deosebit de periculoasă, care împarte aproximativ aceleași teritorii cu el.

Surse din rândul anchetatorilor spun că, de frica lui Sile Pietroi, liderii clanului Chira își înconjuraseră casele cu garduri înalte de șapte metri și erau mereu pregătiți, pentru un eventual atac, cu sticle sparte și cu pietre.

Sursele citate au precizat că gruparea condusă de Sile Pietroi s-a extins către București, unde a câștigat influență în Sectorul 3. În acest context, Sile Pietroi a fost anunțat, pe 26 septembrie 2019, că unul dintre oamenii săi este audiat la Secția 13, după ce ar fi spart o mașină parcată în fața unei săli de jocuri, situată în Sectorul 3, pe Bulevardul 1 Decembrie.

Sile Pietroi, condamnat la închisoare cu suspendare

Mai mult, liderul interlop a aflat exact și numele polițistului care făcea audierea și pe care, din rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, reiese că acesta îl cunoștea foarte bine. În acest context, Sile Pietroi a pus mâna pe telefon și l-a sunat pe judiciarist. Pe un ton amenințător, acesta l-a întrebat, mai întâi, cât mai are de gând să-l țină pe tânărul acela „nevinovat”, după care l-a înjurat și l-a amenințat cu bătaia, violul și moartea.

„Sile Pietroi a început să-l înjure şi să-l ameninţe cu acte de violenţă și cu acte de natură sexuală. Martorii au mai arătat că era vizibilă starea de temere a persoanei vătămate, iar la finalul programului, persoana vătămată şi-a lăsat maşina personală în curtea interioară a Secţiei 13 Poliţie şi a fost transportat la domiciliu de un echipaj de poliţie din cadrul secţiei”, au arătat magistrații.

Omul legii a sesizat procurorii, iar atât Vasile Fierbîntu cât și mai mulți martori au fost audiați la sediul Poliției Capitalei. Un an mai târziu, liderul interlop din Glina a fost trimis în judecată, iar anul acesta, pe 31 mai, acuzatul a fost deja condamnat definitiv, pentru ultraj, de magistrații Curții de Apel București,

Sile Pietroi a fost condamnat la 1 an și 2 luni de închisoare cu suspendare și a fost obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității, la spații verzi sau la o policlinică.

Sile Pietroi este cercetat și de procurorii DIICOT, într-un dosar de cămătărie. Anchetatorii au descins, la sfârșitul lunii trecute, la 17 adrese din București și Ilfov, de unde au fost ridicate opt persoane acuzate că au constituit un grup organizat care se ocupa de cămătărie.

Conform DIICOT, grupul s-ar fi coagulat anul acesta, în cursul lunii februarie, în București. Membrii grupării identificau potențialii clienți, după care le propuneau împrumuturi pentru care percepeau dobânzi.

Sursele citate au precizat că, după ce victimele luau banii, cămătarii le împovărau cu diverse dobânzi, inclusiv dobândă la dobândă, astfel că ajungeau, în final, să plătească și dublul sumelor împrumutate. Printre victime ar fi și fotbalistul Gabriel Torje, dar și interpretul de muzică de petrecere Elis Armeanca.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Poliției citeste mai mult
articolul original.

Procesul dintre Ion Țiriac și RAPPS se aproprie de final

15 November 2022 at 08:53

Omul de afaceri Ion Țiriac are parte de vești bune! Procesul în care miliardarul se judecă cu RAPPS și Statul Român ar putea fi încheiat, după 12 ani. Este vorba despre procesul care vizează imobilul din cartierul bucureștean Primăverii, strada Mircea Eliade.

Procesul în care omul de afaceri Ion Țiriac se judecă cu Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) și Statul Român, pentru imobilul din cartierul bucureștean Primăverii, se apropie de sfârșit.

Astfel, Curtea de Apel București a pronunțat săptămâna trecută o soluție în care a admis apelurile și a anulat sentința atacată.

Concret, „Admite apelurile. Anulează sentinţa atacată. Ia act de renunţarea apelantului-reclamant la dreptul pretins Respinge cererea introductivă, în fond. Ia act de renunţarea apelantei-pârâte la judecată cererii reconvenţionale. Cu recurs în 30 de zile de la comunicare. Recursul se va depune la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IV-a Civilă. Pronunţată în şedin?ă publică, azi, 09.11.2022. A.A.P./A.M.M”, arată soluția pe scurt, conform justnews.ro

Trebuie menționat că soluția a fost dată în contextul în care Curtea de Apel București a invitat cele două părți la „stingerea litigiului pe cale amiabilă” din 17 noiembrie 2021 și până în 9 noiembrie 2022.

Disputa a început în urmă cu mai bine de 12 ani

Această dispută a început în urmă cu mai bine de 12 ani și a fost reluată la Curtea de Apel București după ce, în luna iulie 2020, magistrații instanței supreme au admis recursul declarat de Regia Autonomă-Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS), casând decizia luată anterior tot de Curtea de Apel București și trimițând cauza spre rejudecare la aceiași instanță.

Astfel,  judecătorii CAB au decis în trecut ieșirea din starea de coproprietate.

Aşadar, „În sentința pronunțată pe 28.12.2018, Curtea de Apel București a constatat că, prin efectul accesiunii artificiale a luat naștere o stare de coproprietate între părți asupra imobilului compus din construcțiile C2 (D+P) în suprafață de 158 m.p., C3 (cabină poartă) în suprafață de 18 m.p., C4 (garaj) în suprafață de 110 m.p., rampă de acces la garaj în suprafață de 59 m.p., terasa 3 în suprafață de 110 m.p., terasa 1 în suprafață de 49 m.p., terasa 4 în suprafață de 148 m.p., terasa 5 în suprafață de 74 m.p. și terasa 6 în suprafață de 24 m.p., – precum și asupra terenului aferent acestora, în suprafață de 2.587 m.p. În temeiul dispozițiilor art. 587 alin. 3 Cod civil, Curtea va constata valoarea contribuției fiecăreia dintre părți din dreptul de coproprietate. Contribuția apelantului-reclamant este în valoare de 268.533 euro și reprezintă valoarea lucrărilor de investiții efectuate de acesta asupra construcțiilor aflate pe terenul proprietatea intimatului-pârât Statul Român”, arată sursa menționată.

articolul original.

Cel mai mare computer cuantic din lume, dezvăluit de IBM. Cât de aproape suntem de supremația cuantică?

14 November 2022 at 16:00
image

IBM a construit cel mai mare computer cuantic de până acum. Poreclit Osprey, computerul are 433 de qubiți, sau biți cuantici, adică de trei ori mai mult decât deținătorul precedent al recordului, un computer IBM cu 127 de qubiți, și de opt ori mai mult decât computerul Sycamore de 53 de qubiți al Google.

Deși computerele cuantice promit să rezolve probleme pe care computerele convenționale nu ar putea niciodată să le proceseze, nu există un consens în privința modului prin care poate fi creat un computer cuantic. IBM și Google își bazează qubiții pe circuite alcătuite din superconductori care conduc electricitatea la perfecție.

Alții promovează dispozitivele care folosesc atomi neobișnuit de mari, atomi încărcați electric sau particule de lumină cuantice, potrivit NewScientist.

Construirea computerului Osprey, mai dificilă decât am crede

Construirea computerului Osprey a fost mult mai dificilă decât simpla adăugare de qubiți, a explicat Oliver Dial . Qubiții pot fi perturbați de forțe exercitate asupra lor de către qubiții învecinați într-un mod asemănător cu „firele încrucișate” care pot crea probleme pentru computerele convenționale. Atunci când mai mulți qubiți sunt incluși într-un cip, există mai multe șanse ca așa ceva să se întâmple.

Qubiții din Osprey sunt controlați prin conectarea cipului la electronice convenționale. Dial a mai precizat că el și echipa sa au conceput aceste legături tocmai pentru a menține controlul asupra qubiților cât mai mult cu putință.

Având în vedere că firele superconductoare funcționează doar la temperaturi aproape de minus 273 grade Celsius, Osprey trebuie ținut într-un frigider special. Dial și colegii săi au trebuit, de asemenea, să se asigure că Osprey și toate firele sale nu au crescut temperatura nici măcar un pic.

Cercetătorii au mari speranțe pentru computerele cuantice

Cercetătorii au mari speranțe pentru computerele cuantice pentru că, spre deosebire de biții obișnuiții, qubiții pot gestiona valori de 0, 1, și din cauza ciudățenii mecanicii cuantice, o combinație între cele două în același timp. Asta le-ar permite computerelor cuantice să efectueze calcule mult prea complexe chiar și pentru cele mai avansate supercomputere din lume, cum ar fi simularea reacțiilor chimice în detaliu subatomic.

În 2019, Google a anunțat o descoperire aparent revoluționară atunci când Sycamore a rezolvat o problemă despre care compania susținea că este imposibil de completat cu un computer convențional. De atunci, această a fost contestată în repetate rânduri.

Osprey are mai mulți qubiți decât Sycamore și computerele cuantice devin mai puternice pe măsură ce devin mai mari. De fapt, un computer convențional ar trebui să aibă mai mulți biți decât atomi cunoscuți în Univers pentru a corespunde cu numărul de stări pe care Osprey le are pentru depozitarea și procesare informației.

„Acest computer ne arată că tehnologia superconductoare poate exista la scară largă”

„Construirea lui Osprey ne-a arătat că putem încărca peste 400 de biți pe un cip. A fost o lecție importantă în inginerie”, a adăugat Dial.

„Acest computer ne arată că tehnologia superconductoare poate exista la scară largă”, a subliniat Peter Love de la Universitatea Tufts din Massachusetts, SUA.

Mai mult, Dial a precizat că echipa de la IBM va crea funcțional cu 1121 qubiți în 2023. În același timp, inginerii dezvoltă un cip mai mic prin care vor testa un nou mod de aranjare și conectare a qubiților cu scopul de a reduce „zgomotul cuantic” și de a gestiona erorile. „Nu vrem să îmbunătățim doar scara, ci și calitatea și viteza computerelor noastre cuantice”, a mai spus Dial.

articolul original.

EXCLUSIV | Scrisoarea pe care Daniel Onoriu i-a trimis-o din arest soției: „N-o să te mai caut, nu mai insist să ne împăcăm”

11 November 2022 at 20:15

Daniel Onoriu, care în momentul de față e reținut pentru că a încălcat de trei ori ordinul de restricție, i-a scris o scrisoare soției sale în care îi spune, cu alte cuvinte, că el s-a resemnat și că nu mai are de gând să insiste în favoarea unei împăcări.

Nepotul lui Gabi Luncă, Daniel Onoriu, a încălcat ordinul de restricție pe care soția Isabela l-a obținut împotriva lui și a fost dus la Obregia, dar și la secția de poliție.

Campionul la raliu i-a scris o scrisoare soției sale, Isabela, în timp ce se află în arest.

„Sunt arestat. Gândurile mele le scriu de la secția 5 de Poliție. Sunt asistat de avocații mei și urmează să fiu în fața unui procuror care va decide dacă voi fi arestat sau nu”, a scris Onoriu.

„Isabela mea frumoasă mi-a făcut plângere și a obținut ordin de restricție de a nu mă mai apropia la 300 de metri de ea. Soția mea, iubirea vieții mele, aveam visuri împreună, urma să facem hotel împreună, urma să facem copii împreună”, a mai scris el.

„Eu, soțul tău, cel care a stat în comă, cel care a fost aproape mort. Tu te rugai la Dumnezeu să-ți ia zilele și să mi le dea mie. Azi am viață, dar n-am viață, degeaba, cum să trăiesc fără tine?”, se arată în scrisoare.

În rândurile scrise de el, fostul pilot își mărturisește iubirea pentru Isabela, dar la finalul scrisorii, acesta pare că se resemnează, spunându-i că nu o va mai căuta și nici nu va mai insista să se împace.

„Te-am luat de soție înainte să te cunosc”

„Te-am luat de soție înainte să te cunosc și să te iubesc din toată inima mea. În clipa asta e posibil să fiu arestat, am emoții mari dar m-am pus în genunchi și m-am rugat la Dumnezeu să mă ajute să fiu liber.

Eu nu te mai caut, nu mai inisist să ne împăcăm și te rog să te rogi iar la Dumnezeu să nu fiu arestat, așa cum te-ai rugat și când eram împreună”, i-a scris în încheiere Daniel, soției sale.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Daniel Onoriu, reținut, apoi dus la Obregia! A urmărit-o pe soția lui să-i ceară iertare și a amenințat că se omoară: „Sparg o bancă sau mă sinucid!”

11 November 2022 at 18:45
image

Daniel Onoriu, nepotul cântăreței Gabi Luncă și cunoscut campion de raliuri, a fost reținut de Poliție pentru că ar fi încălcat de trei ori ordinul de restricție obținut de fosta lui parteneră, dar și pentru alte fapte. După acest episod, Onoriu ar fi fost internat la Spitalul „Alexandru Obregia”.

Daniel Onoriu, fost campion la raliuri, dar cunoscut și pentru mai multe conflicte în care a fost implicat cu soția sa, a fost reținut, apoi dus la Spitalul Obregia, potrivit unor surse judiciare.

Bărbatul ar fi fost acuzat de violare de domiciliu, amenințare și încălcarea ordinului de restricție.

Onoriu ar fi făcut scandal, joi seara, în fața ofițerilor de poliție.

Bărbatul a venit la picioarele Isabelei, cu care se află în proces de divorț, hotărât să-i ceară iertare și să o recucerească.

Daniel Onoriu a încălcat ordinul de restricție pentru femeia pe care spune că o iubește, a amenințat apoi cu sinuciderea și a fost internat la spitalul de psihiatrie.

Fostul campion la raliuri a fost luat de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Profesor Doctor Alexandru Obregia” din București și dus la Secția 5 de Poliție, pentru audieri.

După ce le va oferi explicații anchetatorilor pentru ce s-a petrecut seara trecută, se va întoarce la instituția medicală.

Pe 10 noiembrie, Daniel Onoriu a urmărit-o prin Capitală pe fosta sa parteneră, care avea de gând să meargă în vizită, la o prietenă.

Când Isabela a ajuns acasă la prietena ei, Daniel Onoriu a vrut să intre odată cu ea, pentru a-și cere iertare, încălcând ordinul de restricție.

Văzând că nu se poate apropia și fiind amenințat cu poliția, el a plecat acasă resemnat.

Când a ajuns acasă, a vorbit cu mama lui și i-a povestit situația în care se află. În plus, Onoriu i-ar fi spus mamei sale că este în stare să se sinucidă dacă soția nu vrea o împăcare cu el.

Hotărât să facă orice pentru iubirea pe care i-o poartă Isabelei, în aceeași seară, în jurul orei 23, fostul campion s-a întors în fața blocului de unde plecase nu cu mult timp în urmă.

Onoriu ar fi început să strige din toate puterile, amenințând că se omoară. Ca urmare, Isabela a sunat la poliție.

Onoriu s-a denunțat singur

Daniel a sunat și el la poliție și s-a denunțat, povestind de ordinul de restricție.

Un echipaj de poliție de la Sectorul 2 a ajuns acolo, moment în care Onoriu a făcut o adevărată scenă.

Daniel Onoriu și Isabela au avut o căsnicie de mai bine de șase ani.

După ce a ieșit dintr-o comă de 55 de zile, pilotul i-a cerut divorțul soției sale. Despărțirea a fost confirmată chiar în luna august a anului 2022.

La doar două luni de atunci, Isabela a cerut un ordin de restricție, susținând că se simte în pericol, potrivit Cancan.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Țărani amendați cu câte 30 000 de lei pentru că vindeau fructe și țuică în poarta casei!

11 November 2022 at 16:36
image

Doi inspectori Antifraudă au dat dovadă de un așa prostesc exces de zel, încât l-au făcut să se rușineze până și pe șeful ANAF, Lucian Heiuș.

Cei doi inspectori din Deva au considerat că dau o lovitură mortală evaziunii fiscale, dacă amendează țăranii care își expun și vând produsele agricole proprii la poartă, în fața casei.

Așa se face că vajnicii apărători ai finanțelor statului nu au mai ținut cont nici de faptul că bieții oameni aveau certificat de producători și i-au atacat nemilos cu procese verbale prin care au constat, extrem de perspicace, că se face comerț nefiscalizat cu fructe (amendă câte 10 000 lei) și cu țuică (3 litri!!) pentru care au mai pus un bonus de câte 20 000 lei fiecăruia dintre cei 4 țărani.

Șeful ANAF a declarat astăzi în conferință de presă:

 „Din păcate, nu întotdeauna lucrurile care se întâmplă la nivelul ANAF-ului sunt pozitive. Doi inspectori de la Antifrauda Deva au considerat că în partea de vest a României evaziunea fiscală s-a terminat. Acești indivizi, că nu-i pot numi inspectori antifraudă s-au dus în luna octombrie și au dat 4 amenzi în valoare de câte 30.000 de lei unor oameni, unor țărani care stăteau pe marginea drumului în fața casei lor și vindeau niște mere, struguri, având certificate de producători.

În mintea lor au considerat că în Timișoara toate cluburile fiscalizează toate veniturile, că toate marile restaurante fiscalizează tot ceea ce vând, că achizițiile intracomunitare din Arad sunt înregistrate și fiscalizate și că în Caraș nu se mai face contrabandă cu alcool.”

Heiuș i-a îndemnat pe cei 4 țărani să facă plângere împotriva procesului verbal de constatatre, promițând că juriștii instituției vor aproba anularea amenzilor.

„Oamenii ăia stau în soare toată ziua ca să vândă niște produse, să-și completeze veniturile și vin acești nemernici care fac de râs ANAF-ul, care aruncă cu noroi pe obrazul celor 600 de colegi de la Antifraudă și care se duc să confiște kilograme de aur de la Strehaia…Îmi este rușine că asemenea oameni lucrează la ANAF. Începând cu 1 noiembrie l-am înlocuit pe directorul general adjunct care coordonează antifrauda de la Deva, iar de luni Direcția de Integritate se duce să cerceteze modul în care își desfășoară activitatea acesti doi inspectori”, a mai spus șeful ANAF, Lucian Ovidiu Heiuș.

articolul original.

Procesul Maniu, cea mai mare înscenare din istoria României: ”Sunt terorizat”

11 November 2022 at 05:30
image
La 11 noiembrie 1947 se dă sentinţa în procesul Iuliu Maniu. Maniu, în vârstă de 75 de ani, este condamnat la închisoare pe viaţă împreună cu vicepreşedintele PNŢ, Ion Mihalache.

După 23 august 1944,  Iuliu Maniu, fost deputat, fost prim-ministru al României (noiembrie 1928-iunie 1930; iunie 1930-octombrie 1930; octombrie 1932-ianuarie 1933) şi preşedinte al Partidului Naţional-Ţărănesc (1926-1933, 1937-1947), a luptat împotriva preluării ţării de către comunişti, proces pe care a refuzat să-l accepte, încrezător în sprijinul marilor puteri occidentale.

La 1 noiembrie 1944, Iuliu Maniu îl întreba printr-o telegramă pe vicemareşalului Donald Stevenson dacă guvernul britanic are de gând să predea România Uniunii Sovietice, răspunsul fiind negativ. Pe 8 noiembrie însă ministerul de externe al Marii Britanii (Foreign Office) îi scria reprezentantului său la Bucureşti (John Le Rougetel) într-o telegramă strict confidenţială că înţelegerea dintre Churchill şi Stalin privind Grecia şi România orientează politica britanică.

Vezi aici o!

S-a opus instalării guvernului Groza la 6 martie 1945, protestând mereu împotriva încălcării democraţiei, inclusiv prin memorii adresate puterilor occidentale. A obţinut, alături de PNŢ, o victorie zdrobitoare în alegerile din 19 noiembrie 1946, rezultate eliminate însă prin falsificarea alegerilor de comunişti.

Operaţiunea Tămădău

La 14 iulie 1947, vicepreşedintele PNŢ, Ion Mihalache, împreună cu alţi lideri ţărănişti (Nicolae Penescu – secretar general al Partidului Naţional Ţărănesc, Nicolae Carandino – director al ziarului Dreptatea, Ilie Lazăr – membru în delegaţia permanentă a P.N.Ţ.) au fost atraşi în aşa-numita „capcană de la Tămădău” ce le-a fost pregătită de către Siguranţă împreună cu Serviciul Special de Informaţii, cu ajutor sovietic. Grupul de conducători ţărănişti a fost arestaţi în dimineaţa de zilei de 14 iulie când se pregăteau să se îmbarce în cele două avioane pregătite pe aeroportul de la Tămădău.

La 19 iulie 1947, Adunarea Deputaţilor a ridicat imunitatea parlamentară a demnitarilor ţărănişti, pentru a putea fi arestaţi. La 30 iulie 1947, printr-un jurnal al Consiliului de Miniştri s-a decis dizolvarea Partidului Naţional Ţărănesc. În aceeaşi zi a fost convocată Adunarea Deputaţilor, în cadrul căreia, pe baza unui raport întocmit de Teohari Georgescu, s-a aprobat dizolvarea cu 294 de voturi pentru şi unul împotrivă. Jurnalul stabilea: „Partidul Naţional-Ţărănesc de sub preşedinţia domnului Iuliu Maniu este şi rămâne dizolvat pe data publicării în Monitorul oficial a prezentului Jurnal. Aceeaşi decizie de dizolvare include şi toate organizaţiile judeţene, de plasă şi comunale ale sus menţionatului partid, organizaţiile militare, de tineret, de femei şi orice alte organizaţii sau asociaţii conduse de acest partid”.

Hotărârea de dizolvare a fost urmată de o înverşunată campanie de presă împotriva Partidului Naţional Ţărănesc şi a lui Iuliu Maniu. Lucreţiu Pătrăşcanu a încercat să atenueze atitudinea generală de denigrare a Partidului Naţional-Ţărănesc şi a lui Iuliu Maniu. Într-o discuţie avută cu Gheorghiu-Dej, referitoare la cele publicate în „Scânteia” şi „România liberă”, el a apreciat: „Asta-i falsificarea istoriei” şi a insistat asupra faptului că Partidul Naţional „jucase un rol primordial în crearea României Mari în 1918, şi ca atare ar fi fost în detrimentul ţării ca el să fie prezentat acum drept o oficină de spionaj”. Receptiv la „glasul poporului”, guvernul a trecut la arestarea fruntaşilor naţional-ţărănişti. Iuliu Maniu a fost luat din sanatoriul doctorului Ion Jovin, aflat la Bucureşti, pe bulevardul Dacia nr. 19 şi depus în secret la închisoarea Malmaison din Calea Plevnei.

Sentinţa, dinainte stabilită

În timpul detenţiei, Iuliu Maniu a adoptat o atitudine demnă, nelăsându-se intimidat de presiunile prin care anchetatorii încercau să obţină mărturii că ar fi complotat împotriva statului român. El a respins categoric acuzaţia că ar fi intenţionat să înlăture prin forţă armată guvernul Groza, susţinând că lupta sa avea un caracter eminamente politic. Acuzaţiile aduse lui Maniu au vizat, în fond, condamnarea întregii sale activităţi politice: de la cea desfăşurată în timpul dominaţiei ungare asupra Transilvaniei, când a fost un „colaborator” al autorităţilor de la Viena şi Budapesta în politica de oprimare a poporului român, la unirea din 1918, când a căutat să „împiedice” acest act istoric punând tot felul de condiţii, la perioada interbelică, în care s-a dovedit un „reacţionar şi un sprijinitor al fascismului”. Acuzaţiile au continuat cu anii războiului, când a fost un un „susţinător” al lui Antonescu şi al luptei armate împotriva Uniunii Sovietice, până la perioada de după 23 august, când a adunat în jurul său pe toţi „fasciştii şi reacţionarii”, pe „trădătorii de ţară” şi „agenţii imperialismului”. În timpul procesului, Iuliu Maniu şi-a asumat răspunderea pentru actele sale politice şi a respins cu hotărâre acuzaţiile false. Deşi era principalul acuzat în procesul intentat conducătorilor Partidului Naţional-Ţărănesc, Iuliu Maniu a fost interogat printre ultimii. Pe 1 noiembrie 1947, a avut loc confruntarea acuzaţiilor după interogatorii, întrebările referindu-se la colaboratorii săi şi la diverse aspecte din activitatea proprie din ultimii ani .

La fel ca în cazul procesului intentat mareşalului Antonescu în urmă cu un an şi jumătate, sentinţa era dinainte stabilită, pe baza unor acuzaţii fără acoperire materială, având la bază nu probe, ci indicaţii politice venite de la Moscova şi prezentate în haină juridică la Bucureşti. Rechizitoriul procurorului militar începea astfel: „Acţiunea trădătoare şi criminală a acuzatului Maniu, a acuzatului Mihalache şi a celorlalţi acuzaţi nu este decât o încoronare a trădării naţionale, care caracterizează întreaga activitate politică a Partidului Naţional-Ţărănesc”. Maniu era acuzat de trădare naţională, tentativă de surpare a ordinii constituţionale, răzvrătire, insurecţie armată, instigare la trădare prin necredinţă, instigare la trecerea frauduloasă a frontierei. Sentinţa de condamnare a fost pronunţată pe 11 noiembrie 1947: „Mihai I, prin graţia lui Dumnezeu şi voinţa naţională, rege al României, la toţi cei de faţă şi viitori, sănătate”. Apoi erau enumerate pedepsele. Iuliu Maniu şi Ion Mihalache au fost singurii condamnaţi la temniţă grea pe viaţă.

Detenţia şi moartea lui Maniu şi Mihalache

Iuliu Maniu a fost trimis la penitenciarul din Galaţi, unde a fost adus şi Ion Mihalache. În august 1951 este transferat împreună cu Mihalache şi alţi naţional-ţărănişti la Sighet. Iuliu Maniu s-a stins din viaţă la 5 februarie 1953 la Sighet, cadavrul său fiind aruncat într-o groapă din Cimitirul Săracilor, de la marginea oraşului Sighet.

Ion Mihalache a fost dus în toamna anului 1953 de la Sighet la Ministerul de Interne, unde timp de un an jumătate s-au exercitat presiuni asupra sa pentru a semna o declaraţie de negare a propriilor crezuri politice şi de acceptare a colaborării cu regimul. A refuzat pactizarea cu autorităţile comuniste şi, în 1955, a fost trimis la penitenciarul Râmnicu Sărat în regim de exterminare fiind încarcerat cu numărul matricol 51 la celula nr. 35. La Râmnicu Sărat a fost supus unui regim de detenţie inuman, extrem de dur cu „bătăi sistematice”, măsuri de izolare, lipsă de alimente, lipsa unei asistenţe medicale şi a medicamentelor, condiţii de igienă precare, lipsa căldurii în celule în perioada iernii. A protestat permanent faţă de regulamentele abuzive din închisoare şi de fiecare dată a fost pedepsit.

Într-o comunicare prezentată în martie 1993 la simpozionul Ion Mihalache în faţa istoriei, Ion Diaconescu relata cum în 1957, când a ajuns la închisoarea Râmnicu Sărat împreună cu un lot de ţărănişti, l-a auzit pe Ion Mihalache care din celula în care era închis striga: „Aici Ion Mihalache. Sunt terorizat că nu vreau să dau declaraţiile mincinoase ce mi se cer. Sunt bolnav şi mi se refuză medicamentele”.Diaconescu declara că la Râmnicu Sărat, şase ani aproape zilnic l-a auzit pe Mihalache cum gemea când era lovit de gardieni şi era aruncat jos pe ciment pentru că nu se mai putea scula din pat. Regulamentul închisorii prevedea că între orele 5 dimineaţa şi 10 seara deţinuţii nu aveau voie să se atingă de pat.

În august 1962 deşi era grav bolnav, având o hemipareză stângă, Ion Mihalache a fost pedepsit cu 5 zile de izolare pentru că „ţipa” în celulă. Starea de sănătate i s-a agravat în timpul încarcerării la Râmnicu Sărat. La începutul anilor ’60 era diagnosticat cu „spasm cerebral” şi „agravarea herniei inghinale”. Răpus de boală şi de chinurile unei detenţii de nesuportat, Ion Mihalache a decedat la 5 februarie 1963 la penitenciarul Râmnicu Sărat. Într-una din mărturisirile sale despre perioada de detenţie de la Râmnicu Sărat, Corneliu Coposu se referea la condiţiile în care a murit Mihalache: „Ion Mihalache a murit în anul 1963 în închisoarea de la Râmnicu Sărat, unde nu se acorda niciun fel de asistenţă medicală. Sigur, la starea lui a contribuit şi regimul de detenţie şi de alimentaţie. Încetul cu încetul, datorită inaniţiei şi brutalităţii inumane la care a fost supus, a murit. Ca şi ceilalţi deţinuţi decedaţi, a fost aruncat în pielea goală, într-un cimitir mlăştinos, aşa încât osemintele sale nu vor fi niciodată recuperate”.

Surse: IICCMER, Enciclopedia României, Wikipedia

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 11 noiembrie:

1493 – S-a născut Paracelsus, alchimist, medic, fizician, astrolog, teolog, filozof elveţian (m. 24 septembrie 1541)

1821 – S-a născut prozatorul Feodor Dostoievski, cunoscut pentru operele „Crimă şi pedeapsă” – 1866, „Fraţii Karamazov” – 1880 şi „Idiotul” – 1868 (m. 9 februarie 1881).

1883 – S-a născut istoricul Ştefan Ciobanu, membru al Academiei Române; a fost preocupat de fenomenul literaturii române vechi şi a fost un susţinător al introducerii limbii române în şcolile basarabene (m. 28 februarie 1950)

1918 – A fost încheiat armistiţiul dintre Aliaţi şi Germania, în pădurea de la Compiègne, fapt care a marcat sfârşitul primului război mondial

1958 – A încetat din viaţă criticul de film André Bazin: „Ce este cinematograful?” (n. 8 aprilie 1918)

1962 – A murit Ion I. Nistor, istoric şi om politic, membru al comitetului de organizare a Adunării Naţionale de la Cernăuţi (n. august 1876)

1995 – A încetat din viaţă Corneliu Coposu, om politic român, preşedinte al Partidului Naţional Tărănesc Creştin şi Democratic (n. 20 mai 1914).

2001 – China, cea de-a noua putere economică a lumii, a fost acceptată oficial în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) de către cele 142 de state membre, reunite la Doha, în Qatar, pentru cea de-a patra conferinţă ministerială

2004 – A încetat din viaţă Yasser Arafat, lider palestinian, premiant Nobel pentru Pace alături de Ytzak Rabin şi Shimon Perez (n. 24 august 1929)

articolul original.

Doi foști angajați ai Vaticanului cer despăgubiri de peste 9 milioane de euro

10 November 2022 at 16:31
By: -
image

Doi foști angajați ai Vaticanului cer despăgubiri în valoare de peste 9 milioane de euro susținând că au fost concediați deoarece au descoperit nereguli financiare.

Primul auditor general al Vaticanului și adjunctul său, care au fost numiți în 2015 și concediați doi ani mai târziu, au dat în judecată Sfântul Scaun și cer daune de 9,3 milioane de euro, potrivit Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a declarat joi că nu are niciun comentariu cu privire la acest demers, început săptămâna trecută la procuratura Vaticanului de către avocații lui Libero Milone și Ferruccio Panicco.

Milone, în vârstă de 74 de ani, fost președinte și director general al Deloitte în Italia, a fost numit de Papa Francisc în 2015 ca parte a unui efort de a curăța finanțele Vaticanului și de a ridica procedurile contabile la standardele internaționale de responsabilitate și transparență.

El a fost somat să demisioneze în 2017 de cardinalul arhiepiscop Angelo Becciu, care era atunci numărul doi în Secretariatul de Stat al Vaticanului. Becciu a declarat pentru Reuters în 2017 că Milone „a mers împotriva tuturor regulilor și spiona viața privată a superiorilor și a personalului său, inclusiv a mea".

„Am făcut ceea ce trebuie, nu am spionat niciodată, am fost cinstiți, am făcut ceea ce trebuia să facem, dar, din păcate, ceea ce a trebuit să facem a fost foarte jenant", a spus Milone în cadrul unui briefing la birourile avocaților săi din Roma.

Papa Francisc l-a demis pe Becciu în 2020. În prezent, Becciu este unul dintre cei 10 acuzați într-un proces la Vatican pentru corupție și deturnare de fonduri, legate de achiziționarea unei clădiri din Londra. Toți acuzații neagă orice abatere.

articolul original.
❌