ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 6 October 2022Ultimele Stiri

Analistul economic Adrian Negrescu: ‘România arată ca o victimă de serviciu. Plătim, din păcate, cu vârf și îndesat, factura crizei COVID, cei doi ani în care ni s-a spus să stăm acasă și statele lumii au tipărit bani fără acoperire’

6 October 2022 at 19:15
image

Parlamentul European a adoptat Rezoluția privind prețurile la energie, în cadrul căreia se cer țărilor europene, prin altele, măsuri imediate pentru ca oamenii să nu ajungă în situația să aleagă între mâncare și încălzire. Analistul financiar Adrian Negrescu susține că deși măsurile propuse de Parlamentul European sunt salutare, ele sunt tardive, pentru că acum, în al 13-lea ceas, este greu ca UE ”să mai plafoneze preţurile gazului importat din Norvegia, Azerbaidjan, SUA şi din alte ţări”.

Rezoluția Parlamentului European referitoare la răspunsul UE la creșterea prețurilor la energie este importantă pentru oameni în perspectiva iernii care urmează și despre care analiștii economici susțin că va fi cea mai costisitoare din ultimii 60 de ani.

Iniţiativa europeană este salutară, dar vine prea târziu. Ideea de a-ţi coordona măsurile din zona de energie la nivel european reprezenta o măsură eficientă în primăvară, indiferent de război, atunci când ştiam deja că producătorii de energie vor da drumul creşterilor de preţuri pentru a-şi recupera banii pierduţi în pandemie.

Acum, în al 13-lea ceas, nu văd cum va putea de exemplu UE să plafoneze preţurile gazului importat din Norvegia, Azerbaidjan, SUA şi alte ţări. De gazul rusesc nici nu se mai pune vorba. Nu cred că va fi producător internațional care să vrea să vândă în Europa la un preţ sub cel al pieţei”, a spus, pentru Gândul, analistul financiar Adrian Negrescu.

„Populația și firmele pierd, iar producătorii de gaze îşi văd veniturile crescând până la cer„

Analistul financiar a nominalizat marii câștigători și marii perdanți ai acestei crize energetice care a resetat și a repoziționat pe harta lumii economiile marilor puteri, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.

”Câştigătorii sunt producătorii de gaze, care îşi văd veniturile crescând până la cer. Şi statele au de câştigat, din taxele şi impozitele aferente. De pierdut, pierdem noi, populaţia şi firmele.

Plătim, din păcate, cu vârf şi îndesat, factura crizei COVID, cei doi ani în care ni s-a spus să stăm acasă şi statele lumii au tipărit bani fără acoperire. Acum, aceşti bani se scot din piaţă prin inflaţie, prin aceste preţuri tot mai mari, mai ales la energie, pe care suntem nevoiţi să le plătim”, a spus Adrian Negrescu.

„Am liberalizat piaţa de energie în cel mai prost moment”

În acest peisaj al crizelor – de la cea economică până la cea a gazelor și a energiei  -, România arată ca o ”victimă de serviciu”, care, prin deciziile de creștere a prețurilor la energie, și-a tăiat ”craca de sub picioare”.

România este victima propriilor sale decizii economice eronate. Am liberalizat piaţa de energie în cel mai prost moment, am venit cu tot felul de ordonanţe care mai de care mai proaste, ne-am tăiat singuri craca de sub picioare din punct de vedere economic prin creşterea artificială a preţurilor la energie şi gaze, în condiţiile în care ne producem mare parte din gaze şi energie în ţară, cu producători de stat.

Suntem victime de serviciu într-un război economic global în care, în absenţa unei strategii coerente de protejare a economiei, de susţinere a puterii de cumpărare, ne-am săpat singuri groapa. Statul a câştigat mai mulţi bani, dar a fost un câştig de etapă, pentru că recesiunea îl va afecta semnificativ”, susține analistul Adrian Negrescu, pentru gândul.ro

Parlamentul European a adoptat Rezoluția privind prețurile la energie

Dimensiunea socială, protecția consumatorului, transparența prețurilor de achiziție și consolidarea capacității fiscale se numără printre pilonii acestei Rezoluției privind prețurile la energie, adoptată de PE  în contextul războiului din Ucraina, situație care a și determinat Comisia Europeană, dar și statele membre să ia în considerare noi opțiuni, cum ar fi plafonarea prețurilor sau prețuri separate la gaze și energie electrică.

În ultimele luni, Parlamentul European și Consiliul au adoptat un plan de urgență pentru alimentarea rezervelor de gaze. De asemenea, Comisia Europeană a lansat planul RepowerEU, precum și măsuri la nivelul UE de reducere a consumului de gaze.

PE: Accesul la încălzire și energie la un preț accesibil, un drept fundamental care trebuie apărat

Parlamentul European solicită luarea de măsuri imediate pentru a apăra dreptul fundamental de a avea încălzire și energie electrică mai curată și la prețuri accesibile, pentru ca oamenii să nu trebuiască să aleagă între mâncare si încălzire.

PE consideră că gospodăriile și consumatorii vulnerabili nu ar trebui în niciun caz să fie privați de aprovizionarea cu gaze pe care o utilizează pentru încălzire și subliniază că nimeni nu ar trebui să poată profita în mod nejustificat și excesiv de pe urma unei situații de urgență în detrimentul oamenilor obișnuiți, punând totodată în pericol securitatea energetică, arată Corina Crețu.

Parlamentul European avertizează asupra faptului că gospodăriile vulnerabile care se află în pericol de sărăcie sau sub pragul sărăciei trebuie să fie protejate de sărăcia energetică. În acest sens, PE invită Comisia Europeană să prezinte o directivă privind sistemele de venit minim cu scopul de a proteja dreptul la o viață decentă și de a eradica sărăcia.

Europarlamentarii subliniază că fiecare persoană din UE ar trebui să fie acoperită de un sistem de venituri minime și că pensiile ar trebui să asigure un venit superior pragului de sărăcie.

Parlamentul European este preocupat că actuala criză va exacerba și mai mult situația copiilor care trăiesc în sărăcie sau sunt expuși riscului de sărăcie și invită Comisia și statele membre să accelereze punerea în aplicare a Garanției europene pentru copii, astfel încât fiecare copil din UE să aibă acces deplin la servicii medicale, educație și servicii de îngrijire gratuite și de calitate, să trăiască într-o locuință decentă și să aibă o alimentație adecvată.

Prin urmare, Parlamentul își reiterează apelul pentru o majorare urgentă a finanțării Garanției europene pentru copii, inclusiv o linie de finanțare specifică de cel puțin 20 de miliarde de euro, pentru a se asigura, printre altele, că niciun copil nu se confruntă cu sărăcia energetică în UE.

Von der Leyen: „Introducerea unei plafonări generale a preţului la gaz este o soluţie temporară”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, că Uniunea Europeană ar trebui să introducă o plafonare temporară a preţului la gaze naturale, până când va putea fi adoptat un nou index al preţurilor, precum și să folosească un sistem comun de achiziţie a energiei.

Ursula von der Leyen a mai afirmat că va explica într-o scrisoare adresată liderilor europeni, care se reunesc de joi la Praga, faptul că UE ar trebui să introducă un sistem comun de achiziţie a energiei.

Şefa CE a atras atenţia totodată că ţările din UE trebuie să îşi intensifice protecţia infrastructurii esenţiale, prin realizarea de teste de stres şi prin supravegherea prin satelit pentru a detecta potenţiale ameninţări.

„Introducerea unei plafonări generale a preţului la gaz este o soluţie temporară până când vom dezvolta un nou index al preţurilor în UE care să asigure o mai bună funcţionare a pieţei, iar Comisia a început să lucreze deja la asta”, a spus șefa Comisiei Europene în plenul Parlamentului European, conform gândul.ro

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Cristian Popa (BNR): ‘Vremurile sunt foarte tulburi! O să avem o iarnă dificilă. Indicatorii economici arată că Europa ar fi deja în recesiune’

5 October 2022 at 18:50
image

Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), atrage atenția că ”o să avem o iarnă dificilă, o vedem deja”. ” Indicatorii economici arată că Europa ar fi deja în recesiune şi principala ţintă pare că este Germania, dar Germania are foarte mult de suferit, economic vorbind, din cauza conflictului militar”.

„Dacă revenim la decizia BNR de astăzi (miercuri, n.r.), simplu spus, lucrurile nu arată bine. Inflaţia este mare şi, de aceea, trebuie să luăm măsuri şi luăm măsuri. Dacă ne uităm spre trecut, am văzut că inflaţia s-a dus în preţurile alimentare. De ce asta? Din cauza preţurilor la combustibili, la energie, din cauza problemelor în lanţurile de producţie. Dacă ne uităm spre spre viitor, observăm o anumită înrăutăţire suplimentară a perspectivei apropiate a inflaţiei. De ce este asta? Trei factori negativi principali: legume, fructe, ouă, din cauza secetei, preţurile la energie, atât cotaţiile internaţionale mai mari, cât şi anumite modificări la schema de plafonare şi preţurile la alimente din motivele pe care le-am spus. Pe partea pozitivă nu vedem decât combustibilii, petrolul care a scăzut”, a explicat Cristian Popa, la Digi24.

El a precizat că această situaţie nu este întâlnită doar în România.

„Nu ne lăudăm şi nu ne bucurăm, Doamne fereşte, de răul vecinului, dar uitaţi-vă şi în Europa. Am văzut rata inflaţiei în Europa la septembrie, rata armonizată, 10% media în zona europeană. În ţările vecine României, între 15% şi 19%, în România, 13%, această rată armonizată europeană. Dacă ar fi să dau un mesaj, aş putea spune că, totuşi, am ţinut lucrurile sub control. Acum un an aveam cea mai mare rată a inflaţiei în România. Nu mai e cazul. Suntem pe locul 7.

Acum un an aveam cele mai mari rate ale dobânzilor, în România, nu mai este cazul. Uitaţi-vă spre Ungaria. Pe scurt, nu e deloc bună situaţia, dar e mai bună decât la alţii. Turcia este un exemplu foarte bun. E un exemplu de politici monetare foarte exotice care cred că pot încălca ce spun cărţile de economie şi inflaţia a ajuns la 85% în Turcia. Deci, e un exemplu de aşa nu şi de ce noi trebuie să facem cum spun cărţile de economie. Şi facem”, a adăugat Cristian Popa.

El a menţionat că BNR vede anumite presiuni suplimentare faţă de ultimul raport asupra inflaţiei, publicat în august, de aceea au fost luate măsuri „mai ferme”.

„Noi vom veni cu prognoze noi pe 8 noiembrie, când vom avea şi o altă următoare şedinţă a consiliului de administraţie. Este ultima şedinţă din an. Vremurile sunt foarte tulburi, nivelul de incertitudine este foarte mare. Vedem anumite presiuni suplimentare faţă de ultimul raport asupra inflaţiei, publicat în august, de aceea şi măsurile noastre mai ferme. Este o măsură mai fermă decât se aştepta piaţa, decât se aşteptau analiştii, pentru că vedem aceste influenţe în sus, asupra inflaţiei, pe final de an”, a mai spus oficialul BNR.

Acesta a subliniat că depozitele au dobânzi foarte atractive în prezent. „Noi susţinem atragerea banilor dinspre consum spre investiţii. E clar că o să avem o iarnă dificilă, o vedem deja. Sincer, e greu de imaginat că se vor rezolva lucrurile peste noapte. Indicatorii economici arată că Europa ar fi deja în recesiune şi principala ţintă pare că este Germania, dar Germania are foarte mult de suferit, economic vorbind, din cauza conflictului militar. Trăim într-o lume conectată deschisă, suntem o economie mică şi deschisă. Nu putem să nu avem şi noi reverberenţe din economia europeană. N-aş pronunţa încă cuvântul recesiune în România, însă în Europa e destul de clar că ne îndreptăm către asta.”, a mai spus Cristian Popa.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât miercuri majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25% pe an, de la 5,50% pe an anterior, începând cu data de 6 octombrie 2022.

De asemenea, BNR a majorat rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,25% pe an, de la 6,50% pe an, şi a crescut rata dobânzii la facilitatea de depozit la 5,25%, de la 4,50% pe an.

Totodată, banca centrală semnalează printr-un comunicat că rata anuală a inflaţiei va continua probabil să mai crească spre finele anului curent, sub impactul şocurilor pe partea ofertei, dar într-un ritm vizibil încetinit.

„Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflaţiei va continua probabil să mai crească spre finele anului curent, sub impactul şocurilor pe partea ofertei, dar într-un ritm vizibil încetinit. Determinante pentru înrăutăţirea suplimentară a perspectivei apropiate a inflaţiei sunt dinamicile mai mari anticipate a fi consemnate în lunile următoare de preţurile gazelor naturale şi energiei electrice – inclusiv în condiţiile modificării caracteristicilor schemei de plafonare a preţurilor la energie electrică – precum şi de preţurile alimentelor, sub influenţa creşterii ample a cotaţiilor mărfurilor agroalimentare, pe fondul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor instituite, dar şi al secetei prelungite şi extinse la nivel european din această vară. Impactul acestor factori va fi doar parţial contrabalansat de efecte de bază dezinflaţioniste anticipate a se manifesta în perspectivă apropiată inclusiv pe segmentul combustibililor”, se menţionează în comunicat, informează agerores.ro.

articolul original.

Prețul lemnului de foc, plafonat la 400 de lei metrul cub, nu la 500 cum era prevăzut inițial. Expert politici WWF România: Piața este mai ieftină în anumite zone | AUDIO

5 October 2022 at 12:01
image

Prețul lemnului de foc va fi plafonat la 400 de lei metrul cub, și nu 500 de lei, cum prevedea inițial un proiect de Ordonanță de Urgență. Modificarea a fost anunțată, astăzi, de premierul Nicolae Ciucă, la începutul ședinței în care Guvernul va aproba această măsură. Organizațiile non-guvernamentale atrag atenția că măsura va duce la scăderea cantității de lemn de pe piață și în cele din urmă va avea de suferit chiar populația pe care statul vrea să o ajute.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/05oct-13-Flori-–-sandwich-–-plafonare-pret-lemn.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Măsura de plafonare a prețului lemnului de foc vine în sprijinul a 3 milioane de gospodării din România ce folosesc lemn sau produse derivate din lemn ca să-;i încălzească locuințele, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Premierul României: „Prețurile includ TVA”

„Vom decide ca prețul la lemne de foc să fie plafonat la 400 de lei pe metrul cub, la 1500 de lei pe tonă la brichetele de lemn și la 2000 de lei la peleți. Prețurile includ TVA”, a spus Nicole Ciucă miercuri, 5 octombrie 2022.

Antoanela Costea, expert politici la WWF România: „Cetățeanul va fi interesat să aibă pe factură exact cantitatea pe care o plătește pentru ca să poată fi, evident, compensat”

Antoanela Costea, expert politici la WWF România, a explicat la Europa FM că plafonarea prețului lemnului îi va determina pe furnizori să livreze cantități mari de lemn către piața externă. Și în cele din urmă, tot populația va avea de suferit. În opinia sa, tot compensarea ar fi fost mai avantajoasă decât plafonarea prețului lemnului.

„Cel mai importan risc este că accesul cetățeanului la resursa lemnoasă să fie diminuat și mai mult față de cât este acum. Varianta care a fost vehiculată de domnul ministru al Mediului cu compensarea într-o anumită valoare pe metrul cub în baza avizului emis de SUMAL și de factură, ar rezolva foarte multe probleme inclusiv a tăierilor ilegale. Cetățeanul va fi interesat să aibă pe factură exact cantitatea pe care o plătește pentru ca să poată fi, evident, compensat”, a explicat la Europa FM Antoanela Costea, expert politici la WWF România.

Antoanela Costea atrage atenția că în multe zone din țară lemnul se vinde la un preț sub 400 de lei metrul cub

„Chiar și în preambul la Ordonanță, observăm că vorbim de costuri între 64 și 530, un pic peste 500. Piața este, deocamdată, în anumite zone mai ieftină decât acest plafon”, a mai explicat Antoanela Costea la Europa FM.

Plafonarea preului lemnului de foc și a produselor derivate din lemn va intra în vigoare în termen de 10 zile de la publicarea Ordonanței de Urgență în Monitorul Oficial. Măsura va fi valabilă până pe 31 martie anul viitor.

Firmele care nu respectă aceste prețuri riscă amenzi cuprinse între 3.000 și 5.000 lei.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Plafonarea prețurilor pentru lemnele de foc, în dezbaterea ședinței de Guvern

articolul original.

Lovitură în plin pentru milioane de români! BNR a majorat rata de politică monetară la 6,25% pe an

5 October 2022 at 13:30
image

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât miercuri majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25% pe an, de la 5,50% pe an anterior, începând cu data de 6 octombrie 2022, informează banca centrală.

De asemenea, BNR a majorat rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,25% pe an, de la 6,50% pe an, şi a crescut rata dobânzii la facilitatea de depozit la 5,25%, de la 4,50% pe an.

Totodată, în şedinţa de miercuri, reprezentanţii CA al BNR au decis păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Potrivit instituţiei, deciziile CA al BNR urmăresc ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste pe termen mediu, precum şi stimularea economisirii prin creşterea ratelor dobânzilor bancare, în vederea readucerii durabile a ratei anuale a inflaţiei în linie cu ţinta staţionară de 2,5 la sută ą1 punct procentual, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile.

„În contextul actual, mixul echilibrat de politici macroeconomice şi implementarea de reforme structurale inclusiv prin utilizarea fondurilor europene care să stimuleze potenţialul de creştere pe termen lung sunt esenţiale pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi întărirea capacităţii economiei româneşti de a face faţă unor evoluţii adverse. BNR monitorizează atent evoluţiile mediului intern şi internaţional şi va continua să utilizeze instrumentele de care dispune în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu”, precizează sursa citată.

La începutul acestui an dobânda cheie se situa la nivelul de 2% pe an, informează agerpres.ro

articolul original.

Premierul Nicolae Ciucă: ‘Guvernul va adopta decizia de plafonare a preţurilor la lemnele de foc. Astfel încât să avem un sistem de măsuri care să sprijine pe toți românii să treacă cu bine iarna care vine’

5 October 2022 at 09:30
image

Guvernul va plafona la 400 lei preţul pe metrul cub de lemne de foc, a anunţat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă, care a menţionat că această măsură este aşteptată de milioane de români.

„Astăzi Guvernul va adopta decizia de plafonare a preţurilor la lemnele de foc. Este o decizie aşteptată de peste trei milioane de oameni. De fapt, sunt trei milioane de gospodării care folosesc lemnul de foc”, a afirmat premierul, la începutul şedinţei Cabinetului.

Potrivit acestuia, toţi românii trebuie să treacă cu bine iarna care vine.

„În acest sens, vom decide ca preţul la lemnul de foc să fie plafonat la 400 lei pe metrul cub, la 1.500 lei pe tonă la brichetele de lemn şi la 2.000 lei la peleţi. Preţurile includ TVA. (…) Este o măsură pe care am discutat-o, o aprobăm astăzi în Guvern, astfel încât să avem un sistem de măsuri care să sprijine pe toţi românii să treacă cu bine iarna care vine”, a adăugat prim-ministrul.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a subliniat că este nevoie de această măsură de protecţie pentru cetăţeni, la fel ca în cazul energiei electrice şi gazelor naturale.

„Pe piaţa lemnului de foc, în urma evoluţiilor din piaţa internaţională, se văd, se resimt efectele creşterilor de preţ, motiv pentru care, la fel ca la energia electrică şi la fel ca la gazele naturale, este nevoie de o măsură de protecţie pentru cetăţeni. Ceea ce propunem astăzi este o plafonare a preţului la lemnul de foc şi derivatele din lemnul de foc, respectiv pentru două produse care se folosesc pentru încălzirea locuinţelor”, a explicat ministrul, informează agerpres.ro

articolul original.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dorește plafonarea prețului la gazele naturale: Este o soluție temporară

5 October 2022 at 09:15
image

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis miercuri în Parlamentul European, că Uniunea Europeană ar trebui să introducă o plafonare temporară a preţului la gazele naturale până când va putea fi adoptat un nou index al preţurilor.

„Introducerea unei plafonări generale a preţului la gaz este o soluţie temporară până când vom dezvolta un nou index al preţurilor în UE care să asigure o mai bună funcţionare a pieţei, iar Comisia a început să lucreze deja la asta”, a spus ea.

Von der Leyen a mai afirmat că va explica într-o scrisoare adresată liderilor din UE, care se reunesc de joi la Praga, faptul că UE ar trebui să introducă un sistem comun de achiziţie a energiei.

Şefa CE a atras atenţia totodată că ţările din UE trebuie să îşi intensifice protecţia infrastructurii esenţiale, prin realizarea de teste de stres şi prin supravegherea prin satelit pentru a detecta potenţiale ameninţări.

„Actele de sabotaj împotriva conductelor Nord Stream au arătat cât de vulnerabilă este infrastructura noastră energetică. Este în interesul tuturor europenilor ca această infrastructură esenţială să fie mai bine protejată”, a declarat ea în discursul din PE, conform AGERPRES

articolul original.

Guvernul plafonează prețurile la lemnele de foc. Nicolae Ciucă: 3 milioane de gospodării vor fi astfel ajutate să treacă cu bine de iarna care vine (VIDEO)

5 October 2022 at 08:42
image

Premierul Nicoale Ciucă a anunțat, la debutul ședinței de guvern de miercuri, că azi va fi adoptată decizia de plafonare a prețurilor la lemnele de foc. De asemenea, România va ajuta și Republica Moldova, în contextul dificultăților pe care le are legate de asigurarea resurselor de energie.

Prețul lemnelor de foc, plafonat

„E o decizie așteptată de milioane de români. Azi, Guvernul va adopta decizia de plafonare a prețurilor la lemnele de foc. E o decizie așteptată de peste 3 milioane de oameni. De fapt, sunt 3 milioane de gospodării care folosesc lemnul de foc.

Vom decide ca prețul la lemnul de foc să fie plafonat la 400 de lei pe metrul cub, la 1.500 de lei pe tonă la brichetele de lemn și la 2.000 de lei la peleți. Prețurile includ TVA.

E o măsură pe care am discutat-o, o aprobăm azi în Guvern, așa încât să avem un sistem de măsuri care să sprijine pe toți românii să treacă cu bine iarna care vine”, a declarat premierul, la debutul ședinței de guvern.

Lemn de foc donat Republicii Moldova

Șeful Guvernului s-a referit apoi și la ajutorul pentru Republica Moldova

„Ținând cont de situația în care se găsește Republica Moldova privind asigurarea resurselor energetice și în deplină solidaritate cu cetățenii din Republica Moldova, azi aprobăm un ajutor de lemne de foc în cantitate de 130.000 de metri cubi”, a mai precizat Ciucă.

articolul original.

Florin Citu: Prețurile PPI cresc aproape în exclusivitate din cauza deciziilor de politică economică ale PSD (în special MF) și ale BNR

4 October 2022 at 10:29

Fostul premier Florin Citu sustine ca datele INS nu bat cu cele ale Comisiei Europene. Fostul lider PNL spune ca INS a arătat că prețurile producției industriale au crescut cu 53%, iar Comisia Europeană spune că în România aceste prețuri au crescut cu 70%.

”Cine minte? Are cineva interesul să ascundă adevărul de români?

Astăzi INS a arătat că prețurile producției industriale au crescut cu 53%. În același timp Comisia Europeană spune că în România aceste prețuri au crescut cu 70%. O diferența semnificativă care trebuie explicată de guvernul României.

În același timp INS mai demontează o propagandă a PSD. Prețurile PPI cresc aproape în exclusivitate din cauza deciziilor de politică economică ale PSD (în special MF) și ale BNR. Astfel, soluțiile pentru reducerea prețurilor trebuie cerute tot acolo. Iar dacă cei care sunt acum acolo nu se pricep sau nu vor să ia soluțiile pentru reducerea prețurilor, să spună. Avem soluții și pentru inflație și pentru ei.”

articolul original.

Noi prețuri pentru asigurarea RCA: Șoferii cu mașini înmatriculate în județe cu daunalitate ridicată vor plăti mai mult

4 October 2022 at 13:32

Noi prețuri pentru asigurarea RCA: Șoferii cu mașini înmatriculate în județe cu daunalitate ridicată vor plăti mai mult

Firmele de asigurări au operat schimbări semnificative ale prețurilor pentru asigurările RCA, astfel noile prețuri la care se vând asigurările țin cont de vârsta șoferului, mașină și oraș. Firmele de asigurare au ajustat prețurile RCA, cel mai probabil în contextul introducerii în calculele actuariale a unor noi criterii, cum ar fi zona de reședință a șoferului, arată Economica.

Firmele de asigurare nu mai sunt obligate să își calculeze prețurile strict în funcție de vârsta șoferului și capacitatea cilindrică a motorului, ci pot utiliza și alte criterii.

Unul dintre aceste criterii: zona în care este înmatriculată mașina, mai precis daunalitatea din zona respectivă.

Companiile nu au ajuns să aibă statistici atât de fine încât să ajungă la nivel de comune, dar există date clare la nivel județe.

Astfel că, șoferii cu mașini înmatriculate în județe cu daunalitate ridicată vor plăti mai mult decât cei din județe cu daunalitate redusă sau, altfel spus, șoferii vor fi „penalizați” sau „bonusați” în funcție de zona unde conduc, pe un princiiu asemănător cu cel din cazul sistemul bonus/malus, doar că aplicat la nivel de regiuni, nu de șofer.

Şoferii din judeţele din centrul şi vestul ţării precum şi cei din judeţele mici din apropierea Dunării beneficiază de preţuri cu până la 50% mai mici comparativ cu cei din Bucureşti sau cu cei din judeţele mari din estul României.

Şoferii din Galaţi, Constanţa şi Iaşi vor plăti de două ori mai mult pentru un RCA comparativ cu cei din Timiţoara, Hunedoara sau Giurgiu.
Sunt vești bune pentru mulți dintre șoferi, dar și vești proaste

Firmele de asigurare au operat schimbări semnificative ale prețurilor pentru RCA oferite șoferilor din București și județul Ilfov, unde se subscriu aproximativ jumătate din primele RCA la nivel național, relevă datele afișate de calculatoarele brokerilor, consultate de Economica.

Conform analizei, care a luat în calcul cele mai cuprinzătoare nouă dintre segmentele de risc în funcție de care asigurătorii calculează prețurile, se remarcă scăderi notabile în cazul majorității categoriilor de șoferi, dar și creșteri masive în situația unora dintre categorii, mai ales cea a tinerilor cu vârsta sub 30 de ani și a șoferilor care conduc mașini dotate cu motoare cu capacitate cilindrică ridicată.

În cazul șoferilor sub 30 de ani, analiza relevă că majorările de tarif sunt și de peste 250%, în timp ce în cazul mașinilor cu motor mare, peste 2000 cmc, dar mai ales peste 2.500, avem de-a face cu scumpiri de circa 20%.

Vestea bună este că pentru majoritatea celorlalți șoferi, și mai ales în cazul celor cu mașini cu motoare de până în 1.600 cmc și cu vârsta de peste 40 de ani, se observă reduceri medii de circa 30%.
Cu cât ai o mașină mai puternică, cu atât plătești mai mult

În cazul criteriului care vizează capacitatea motorului, cu cât motorul este mai mare, cu atât și prețul RCA va fi mai mare, având în vedere că șoferii care conduc mașini mai puternice, mai ales peste 2.000 de cmc, provoacă accidente mai severe.

La acest capitol, este posibil ca în timp asigurătorii să înceapă să segmenteze în funcție de puterea mașinii, nu de capacitatea cilindrică, având în vedere că noile tehnologii permit și motoarelor mici (chiar și de 1,2 litri, de exemplu) să dezvolte puteri foarte mari, dar și că numărul mașinilor electrice (unde nu există elementul clilindree) este în creștere.
Acum se poate și mai ieftin

O a doua schimbare cu efect imediat pentru șoferi este introducerea conceptului de primă netă de cheltuielile de vânzare.

Simplu spus, noua reglementare permite afișarea unor prețuri diferite pentru o poliță RCA, în funcție de chletuielile de distribuție.

Evident, cu cât cheltuiala este mai mică, cu atât și prețul este mai mici. Această prevedere își face deja efectul, în condițiile în care se poate observa că prețurile afișate direct pe aplicațiile firmelor de asigurare sunt uneori cu până la 10% mai mici decât cele din calculatoarele brokerilor.

articolul original.

Consiliul Județean Ialomița: HOTĂRÂRE privind stabilirea preţurilor medii ale produselor agricole

3 October 2022 at 10:11
image

 HOTĂRÂRE  

privind stabilirea preţurilor medii ale produselor agricole, în vederea calculării veniturilor anuale brute obţinute din cedarea folosinţei bunurilor prin arendare, pe anul 2022

 Consiliul Judeţean Ialomiţa,

Având în vedere:

  • Referatul de aprobare nr. 23615/2022 – U din 09.09.2022 al Preşedintelui Consiliului Judeţean Ialomiţa,

Examinând:

– Adresa nr. 7328 din 07.09.2022 a Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Ialomiţa;

– Hotărârea Consiliului Județean Ialomița nr. 166 din 30.08.2022 privind stabilirea prețurilor medii ale produselor agricole, în vederea calculării veniturilor anuale brute obţinute din cedarea folosinţei bunurilor prin arendare, pe anul 2022;

            –  Raportul de specialitate  nr. 23673/2022 – Q din 12.09.2022 al Direcției Investiției și Servicii Publice;

            – Avizul nr. 24920/2022 – O din 27.09.2022 al Comisiei economico-financiare şi agricultură,

În conformitate cu:

–  prevederile art. 173 alin. (1)  lit. f)  din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare;

–  prevederile art. 84 alin. (4), (5) și (6) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare,

             În temeiul art. 196  alin. (1) lit. a) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare:

 HOTĂRĂŞTE:

 Art.1 În vederea calculării veniturilor anuale brute obţinute din arendare, pe anul 2022, se stabilesc preţurile medii ale produselor agricole, după cum urmează:

a) grâu – 1,20 lei/kg;

b) orz  – 1,20 lei/kg;

c) rapiţă – 2,60 lei/kg;

d) floarea soarelui  – 2,60 lei/kg;

e) porumb – 1,24 lei/kg.

Art.2 La data intrării  în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă Hotărârea Consiliului Județean Ialomița nr. 166 din 30.08.2022 privind stabilirea prețurilor medii ale produselor agricole, în vederea calculării veniturilor anuale brute obţinute din cedarea folosinţei bunurilor prin arendare, pe anul 2022.

 Art. 3 Prezenta hotărâre devine obligatorie şi produce efecte începând cu data de 1 octombrie 2022.

 Art.4 Prezenta hotărâre se va comunica, prin grija Secretarului General al Județului Ialomița, Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Ploieşti, Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Ialomiţa și Instituției Prefectului – Județul Ialomița, urmând să fie publicată în presa locală şi pe site – ul Consiliului Judeţean Ialomiţa, secțiunea Monitorul Oficial al județului.

PREŞEDINTE,    MARIAN PAVEL

 Contrasemnează pentru legalitate, Secretarul General al Județului Ialomița,  Adrian Robert  IONESCU  

 Nr.  187,  Adoptată la Slobozia,  Astăzi 28.09.2022                                                                                                                                                                                                   

articolul original.

Economistul Mirecea Coșea: ‘Nu vor putea fi plătite creditele, de populație! Statul trăiește pe spinarea cetățenilor români’

2 October 2022 at 07:45
image

Mircea Coșea, profesor universitar la Academia de Studii Economice, crede că puterea de cumpărare a românilor va continua să scadă, iar dobânzile uriașe la credite vor copleși populația.

„Măsurile luate de guvern nu vor rezolva problema facturilor, sunt măsuri haotice, chiar copilărești, unele cu greșeli mari. Problemele vor fi mari!

În ceea ce privește măsurile pentru majorarea pensiilor, sunt doar declarații politice, în acest moment.

Situația se va agrava, din punctul de vedere al veniturilor. Ele nu vor crește. Doar în rândul politicienilor au crescut. Prețurile au crescut, puterea de cumpărare a populației a scăzut cu 30%, potrivit ultimelor cifre. Asta înseamnă în bugetul unei familii, 30% din bani nu au valoare.

Apare o problemă, pericolul dobânzilor foarte mari pentru credite, pe care populația trebuie să le plătească. Nu cred că BNR e de vină. A încercat să stopeze inflația, dar nu prea a reușit, pentru că nu a fost ajutată de măsuri de la guvern, iar cauzele externe au fost din ce în ce mai grave. Se va ajunge la o creștere a obligațiilor de credite cu peste 75-100%. Nu vor putea fi plătite creditele, de populație!”, a declarat Mircea Coșea, la România TV.

Avertismentul profesorului Mircea Coșea: „Statul trăiește pe spinarea cetățenilor români”

Situația economică a României este la pământ, motiv pentru care profesorul Mircea Coșea nu reușește să vadă „luminița de la capătul tunelului”. Mai mult, Guvernul Ciucă sancționează dur antreprenorii români, avertizează economistul.

„Se va ajunge în situația care se numește faliment personal. Persoana în cauză nu va mai putea face față niciunei plăți. Banca va impune un control asupra veniturilor (n.r. – persoanei care a contractat creditul), va trebui să aprobe orice cheltuială – cumpărături de la supermarket precum mâncare, articolele pentru copil etc. Astfel, încearcă să-l aducă pe cetățean în situația de a plăti creditul, dar nu va reuși, pentru că nu există vreo speranță că la nivelul guvernului se vor găsi soluții pentru două probleme grave – cheltuieli enorme pentru plata datoriilor – dobânzi de 45 de mld. lei și deficitul balanței comerciale – nu reușim să exportăm mărfuri care să reducă importurile. Importăm îngrășăminte pentru că am distrus fabrici. Nu am reușit să facem procesare în țară, importăm materie primă, asta e cel mai grav.

Bugetul statului nu e alimentat de rezultatele economiei reale. Sectorul privat e sancționat de stat prin măsuri care-l sufocă. Dacă se va mări salariul minim, va fi și mai grav.

Statul trăiește pe spinarea cetățenilor români. În aceste condiții, nu văd nicio posibiltiate să existe o creștere a pensiilor și a salariilor în viitorul apropiat”, a mai transmis economistul.

Ce se va întâmpla cu prețurile, potrivit profesorulu Mircea Coșea

În opinia lui Mircea Coșea, pe termen mediu și lung, situația este clară. Prețurile nu vor mai ajunge la nivelul la care au fost până la criza COVID.

„Trebuie să sperăm la o stabilizare a inflației, să nu mai crească foarte mult. Dar problema cu inflația este pe termen lung. Nu ne vom mai întorce la prețurile din 2018-2019″, a mai punctat expertul, conform româniatv.net

articolul original.

Marcel Ciolacu: Prioritatea noastră, criza în energie și construirea bugetului pe anul viitor / Pentru legislația secundară avem ANRE. E cazul să își facă treaba! Dacă nu își fac treaba, e cazul să plece acasă! (VIDEO)

1 October 2022 at 14:17
image

Prioritatea momentului este reprezentată de criza din sectorul energiei și de construirea bugetului de stat pentru 2023, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu, sâmbătă, într-o conferință de presă la Bistrița.

Marcel Ciolacu, despre ANRE: „Este cazul să își facă treaba”

Întrebat pe cine ar vrea ministru al Educației sau cine ar fi bun din partea PSD, liderul social-democraților a explicat: „Aveți timp? Sunt și oameni în interiorul Partidului Social Democrat, și oameni din exteriorul Partidului Social Democrat, dar în acest moment acest portofoliu revine celor de la Partidul Național Liberal și nu am avut o discuție în vreun sens de a schimba vreun portofoliu din Guvern. Cred că prioritatea noastră, în acest moment, este criza în energie și construirea bugetului pe anul viitor”.

Mai departe, întrebat despre situația furnizorilor care susțin că nu pot să emită facturi la energie electrică deoarece nu au cum să le caculeze, el a spus: „Cred că, dacă doriți, vă pun la dispoziție numărul domnului de ministru al Energiei, care vă poate lămuri, fiindcă totuși politica în energie o face ministrul Energiei.

Totodată, întrebat despre măsura compensării facturilor la energie pentru familiile cu trei copii la școală, Marcel Ciolacu a explicat: „Cred că este o propunere foarte corectă, dar nu trebuie acest lucru să îl pună în aplicare furnizorii. Pentru legislația secundară avem ANRE. Este cazul să își facă treaba! Dacă nu își fac treaba,e cazul să plece acasă. Lucrurile așa funcționează”.

articolul original.

Olaf Scholz, în luptă cu prețurile și extrema dreaptă

30 September 2022 at 10:44

Rata inflației din Germania a depășit 10%, pentru prima dată după introducerea monedei euro. ”Prețurile trebuie să scadă”, a spus cancelarul Olaf Scholz. ”Pentru a face asta, vom deschide o umbrelă mare”. Asta înseamnă că guvernul va pompa mai mulți bani pentru a opri creșterea prețului gazelor naturale. Cancelaria federală consideră că asta se poate face cu circa 200 de miliarde de euro și a realocat la suma stabilită inițial alte miliarde de euro din fondurile de recuperare postpandemie.

Însă aceste măsuri nu pot limita consumul de gaze, iar rezervele de gaze vor fi insuficiente în cazul unei ierni mai grele. ”Consumul de gaze al Germaniei a crescut în ultima săptămână și a ajuns la un nivel mai mare decât în perioada corespunzătoare din 2021. Fără a economisi gaz – inclusive în cazul gospodăriilor – cea mai mare economie europeană poate ajunge la penurie de gaz în timpul iernii, a avertizat agenția federala de reglementare în energie”, arată OilPrice.

Începând de joi, agenția federală publică zilnic volumul de gaze consumat în Germania. În ultima săptămână, consumul a crescut cu aproape 15% față de cel înregistrat în urmă cu exact un an. Agenția arată că economisirea gazelor trebuie realizată indiferent de temperatură. ”Fără economisire semnificativă, inclusiv în sectorul privat, va fi greu să evităm o penurie în timpul iernii”, a avertizat Klaus Muller, directorul agenției.

Depozitele de gaz ale Germaniei sunt la 91% din capacitate, însă, pentru a trece peste iarnă, trebuie îndeplinite trei condiții, spune Muller. Prima este finalizarea proiectelor pentru importul de gaze naturale lichefiate. A doua este ca alimentarea cu gaze a țărilor vecine să fie stabilă. A treia condiție este ca Germania să economisească gaz și pe măsură ce temperaturile scad.

Dacă va fi o iarnă mai friguroasă, Germania se poate confrunta cu o criză a gazelor, o criză care nu va putea fi anticipată decât cu două săptămâni. ”Nu pot estima unde penuria va fi resimițită mai dur”, a declarat Muller, pentru cotidianul economic Handelsblatt, la jumătatea lunii septembrie. ”Dacă va fi o iarnă friguroasă, vom avea o problemă”, spunea el.

Scumpirea energiei a dus la o explozie a susținerii pentru partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania. Acest fenomen este evident în landurile estice. Aici, AfD este cotat cu 27% din susținerea electoratului, în timp ce în landurile vestice susținerea este de 12%. În Brandenburg, AfD este cotat cu o susținere de 24% (față de 18% la alegerile din 2021), în timp ce Partidul Social Democrat ar obține tot 24% din voturi (în scădere de la 30%), scrie UnHerd.

AfD organizează tot mai multe proteste în Germania și propune o serie de măsuri pentru reducerea costului energiei: eliminarea sancțiunilor impuse Rusiei, renunțarea la taxele verzi pentru carburanți, renunțarea temporară la TVA pentru carburanți și alimente, trecerea la exploatarea resurselor naționale. Acest program radical este apreciat de tot mai mulți germani din estul țării, unde situația economică este mai dificilă decât in vest. Cetățenii din landurile vestice câștigă cu circa 500 de euro pe lună mai mult, iar costurile sunt identice. Șomajul este mai mare în estul Germaniei și crește constant, pentru că multe companii din aceste landuri se închid sau își trimit angajații în concediu până la finalul anului, din cauza scumpirii energiei.

articolul original.

Incredibil! Ce prețuri are cantina Moxa a ASE-ului? Cât trebuie să scoți din buzunar pentru a mânca o masă completă

30 September 2022 at 10:05
image

Nu o să îți vină să crezi câți lei trebuie să scoți din buzunar, pentru o masă de prânz, la cantina Moxa, ce aparține de Academia de Studii Economice. Iată cât costă o ciorbă de perişoare, pieptul de pui la grătar şi o porţie de cartofi ţărăneşti.

Cantina Moxa a ASE-ului este mereu plină ochi. În unele momente ale zilei, pentru a putea comanda, trebuie să stai la coadă. Localul este aglomerat și frecventat de foarte mulți studenți, deoarece prețurile la mâncare sunt foarte mici. Dacă ești curios cât te duce o masă completă în cadrul acestei cantine, mai jos vei regăsi lista de prețuri.

Cât costă o masă completă la cantina Moxa a ASE-ului

O ciorbă de perişoare costă 2,3 lei, în timp ce un piept de pui la grătar costă 4,47 lei. Dacă vrei şi o garnitură la friptură, poţi opta pentru o porţie de cartofi ţărăneşti la 1 leu. De asemenea, o friptură de porc pe plită costă 3,63 de lei, iar o ciulama cu ciuperci şi mămăligă costă 2,87 lei. Așadar, pentru o masă completă, un student dă mai puțin de 10 lei la cantina Moxa.

Program cantină Moxa ASE

Masa de prânz se poate servi de luni până vineri, între orele 12-16, iar cina între orele 17-19. Sâmbăta, prânzul îl puteți lua între orele 12-17. Duminică este închis!

Tariful pentru o cameră de cămin crește din luna octombrie

Noul an universitar (2022-2023) se anunță unul dificil și costisitor. Creșterea inflației ce a dus la un val de scumpiri, în aproape toate domeniile-cheie, îngreunează și viața studenților. Începând cu luna octombrie, chiria pentru cazarea în căminele studențești va crește semnificativ. Acest lucru este datorat facturilor uriașe la energie. Astfel, în anumite cămine, tariful va fi determinat de costul utilităților.

Prețurile închirierii unei camere într-un cămin studențesc sunt stabilite de fiecare universitate în parte, în funcție de numărul de studenți și de condițiile pe care le oferă. Spre exemplu, dacă anul trecut un loc într-unul dintre căminele puse la dispoziție de Universitatea Politehnică din București era 500 de lei, anul acesta, prețul va fi majorat cu 70%.

Nu în toate căminele studențești își măresc chiria pentru camere. Alte universități percep un tarif între 250 și 300 de lei, pentru o cameră, cu încă două-trei paturi. Din fericire, singura universitate care nu anunță un tarif uriaș este Universitatea din București, care va percepe doar 10 lei în plus la prețul unei camere.

articolul original.

Germania deblochează 200 de miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor la energie

29 September 2022 at 17:05
image

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat joi deblocarea a 200 de miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor la energie, în ideea de veni în sprjinul consumatorilor în contextul inflaţiei, care nu încetează să crească după invadarea Ucrainei de către Rusia.

„Preţurile trebuie să scadă, aşa că Guvernul va face tot ceea ce poate. În acest scop, punem la punct un amplu scut defensiv”, a spus Olaf Scholz, potrivit AFP și Agerpres.

Conform planurilor anunţate joi, care vor fi finanţate prin noi împrumuturi, Guvernul de la Berlin va introduce o frână de urgenţă la preţurile la gaze şi electricitate şi de asemenea va renunţa la intenţia anterioară de a introduce o taxă pe gaze care urma să fie plătită de consumatori, în ideea de a evita noi majorări de preţuri.

Guvernul german va dezvălui în perioada următoare detaliile acestui nou dispozitiv, care se va adăuga precedentelor măsuri de sprijin cu o valoare totală de aproximativ 100 de miliarde de euro.

Rata anuală a inflaţiei în Germania a urcat până la 10% în luna septembrie

Rata anuală a inflaţiei în Germania a urcat până la 10% în luna septembrie, cea mai ridicată valoare înregistrată după luna decembrie 1951.

„Ne regăsim într-un război pentru energie, pentru prosperitate şi libertate”, a spus ministrul german al Finanţelor, Christian Lindner. „Vrem să separăm în mod clar cheltuielile de criză de managementul nostru obişnuit al bugetului, vrem să trimitem un semnal foarte clar către pieţele de capital”, a adăugat Lindner.

Numeroase state au pus la punct măsuri de susţinere a gospodăriilor şi companiilor

Explozia preţurilor la gaze naturale şi electricitate după revenirea post-Covid, şi mai ales după debutul războiului din Ucraina, a declanşat o criză energetică fără precedent în ultimii 50 de ani, criză care nu ocoleşte nicio ţară. Numeroase state au pus la punct măsuri de susţinere a gospodăriilor şi companiilor, iar o serie de ţări, precum Franţa şi Spania, au introdus plafonarea preţurilor la energie.

Germania plăteşte în prezent un preţ semnificativ pentru dependenţa sa crescută de gazele naturale venite din Rusia, care înainte de războiul din Ucraina era responsabilă pentru 55% din necesarul de gaze al Germaniei. Prima economie europeană trebuie să găsească acum alte surse de aprovizionare pe o piaţă unde preţurile au explodat.

articolul original.

Vești bune pentru români! Premierul Nicolae Ciucă: ‘Vom prelungi compensarea prețului la carburanți până la sfârșitul anului’

29 September 2022 at 14:45
image

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat prelungirea compensării preţului la carburanţi până la sfârşitul anului.

Vom prelungi ordonanţa de urgenţă prin care compensăm preţul la carburanţi. A fost o decizie care a produs efecte. Am reuşit să stabilizăm şi chiar să scadă preţul la combustibil, preţ care produce efecte în întreg lanţul. În felul acesta, până la sfârşitul anului vom beneficia de acceaşi măsură de compensare„, a spus premierul în debutul şedinţei de Guvern.

Executivul a anunţat miercuri că pe ordinea de zi a şedinţei se află analiza proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OUG 106/2022 pentru susţinerea acordării de reduceri ale preţurilor la benzină şi motorină şi pentru modificarea art. 18 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport şi de abrogare a art. XXVIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, potrivit agerpres.ro.

articolul original.

A crescut darul de nuntă, din nou! Câţi bani trebuie să dai la restaurant în 2022

28 September 2022 at 13:53
image

Creșterea prețurilor din ultima perioadă a afectat toate domeniile. Inclusiv organizarea unui eveniment precum nunta este în prezent cu cel puţin 20% mai scump. Mirii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar, dar în același timp și invitații trebuie să facă eforturi mai mari atunci când acceptă invitația. Iată câți bani trebuie să dai la restaurant în 2022.

Tinerii nu își doresc să renunțe la cel mai frumos eveniment din viața lor, însă sunt dispuși să facă unele compromisuri pentru ca nunta lor să aibă loc. Mai exact, cei care nu își permit să cheltuiască foarte mulți bani reduc din cheltuieli și fac petreceri mult mai restrânse.

Creșterile de prețuri se reflectă în toate detaliile ce țin de organizarea unui astfel de eveniment. Spre exemplu prețul unui meniu în prezent pornește de la 95 de euro și poate ajunge până la 130. Se pare că, materia primă pentru meniu normal, acum doi ani de zile era cu 60% mai ieftină.

În același timp și partea de servire, suma pe care mirii trebuie să o scoată din buzunar pentru plata ospătarilor este dublă faţă de acum doi ani de zile.

Pe lângă aceste lucruri, mirii trebuie să se asigure că vor avea amintiri frumoase din acea zi, astfel trebuie să plătească fotografiile și filmările. Serviciile foto-video s-au scumpit în medie cu 20-30%, iar preţurile pornesc de la 700 și ajung până la 1.500 de euro, în timp ce o formație care să întrețină atmosfera costă cel puţin 4.000 de euro.

De asemenea, mirele și mireasa plătesc sume uriașe pentru rochie și costum.

Câţi bani trebuie să dai la restaurant în 2022

Ca să nu dai greș la un eveniment de acest gen, trebuie să ții cont de o regulă nescrisă: în plic se pune de două ori preţul mâncării şi băuturii.

Asta înseamnă că un cuplu trebuie să scoată din buzunar minimum 2.000 de lei.

De asemenea, atunci când pui banii în plic, trebuie să mai iei în considerare și locația în care se desfășoară evenimentul și câți bani au investit mirii în organizarea acestuia.

Darul la nuntă poate crește și în funcție de gradul de rudenie al invitaților cu mirii. Astfel, nașii, frații, părinții și verișorii, unchii și mătuțile vor lăsa în plic o sumă mult mai mare decât cea pe care o lasă un invitat obișnuit. Rudele apropiate dau undeva la 600-700 de lei de persoană, în timp ce nașii le oferă finilor minim 3.000 de lei. Părinții sunt mai darnici, dar fiecare în funcție de posibilități.

articolul original.

Eduard Heger: Cumpărăm cu 500 de euro ce am vândut cu 100 de euro

28 September 2022 at 07:53
Foto: b1tv.ro

Din punct de vedere al energiei electrice, premierul slovac Eduard Heger a declarat că majorarea costurilor cu energia electrică a făcut ca economia țării să fie în pericol de „colaps”, a relatat miercuri Financial Times, preluat de Reuters.

Concret, Heger a spus că majorarea prețurilor în urma invaziei ruse în Ucraina va „ucide” economia țării dacă nu va primi sprijin de miliarde de euro de la Bruxelles, a declarat Heger într-un interviu.

În contextul energetico-financiar, premierul slovac a avertizat că va fi nevoit să naționalizeze alimentarea cu energie electrică a țării dacă nu va primi acest sprijin, a adăugat raportul.

Cu toate că, Slovacia este un producător important de energie nucleară și hidroelectrică, cel mai mare furnizor de energie al său a luat costisitoarea decizie de a-și vinde surplusul de energie către comercianții de energie la începutul anului.

În urma acestei decizii, acești comercianți vând acum contractele înapoi Slovaciei la prețuri de piață care sunt de aproximativ cinci ori mai mari.

În opinia sa, „Slovacii cumpără cu 500 de euro ceea ce au vândut cu 100 de euro”, a declarat Heger, adăugând că, din acest motiv, planul Comisiei Europene privind o taxă de 140 de miliarde de euro pentru producătorii de energie din blocul comunitar nu ar funcționa în Slovacia.

„Dacă vrem să avem o taxă excepțională, aceasta trebuie să fie europeană”, a declarat premierul slovac Eduard Heger,  pentru Financial Times.

articolul original.

Nucile au ajuns un lux! Producţia de anul acesta, în scădere cu 30% față de anul trecut, prețurile duble

27 September 2022 at 05:25
image

2022 este un an cu mai puţină producţie pe plantațiile de nuci iar asta are consecinţe în preţul de pe tarabele din piaţă sau în cel al produselor de patiserie. Kilogramul de miez de nucă se vinde acum cu preţ dublu faţă de anul precedent, între 40 şi 60 de lei.

Dulciurile cu nucă s-au scumpit şi ele

Producţia de nuci de anul acesta este în scădere cu circa 30% faţă de 2021, spun pomicultorii. O producţie mai mică înseamnă preţuri mai mari în pieţe şi supermarketuri.

Kilogramul de nucă în coajă se vinde acum cu un preţ cuprins între 20 şi 30 de lei, cu cel puţin 10% mai mult faţă de anul trecut.

O majorare de aproape 50% o simţim la miezul de nucă – costă peste 50 de lei kilogramul în Bucureşti. Pomicultorii speră totuşi să-şi vândă fructele. Momentan, pe plan intern.

Preţul este valabil doar direct la producător, pentru că el creşte ulterior cu circa 50%. Iar asta se traduce în costuri suplimentare pentru cei care fac produse de patiserie.

. Conform ultimelor date Eurostat, ţara noastră ocupa în 2021 primul loc în Uniunea Europeană la producţia de nuci, cu peste 60.000 de tone. Cea mai mare cantitate este produsă de China, reprezentând mai mult de 50% din producţia globală.

articolul original.
❌