ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 4 December 2022Ultimele Stiri

Ungaria a ‘scăpat’ de plafonarea preţului la petrolul rusesc: Ar fi timpul ca Bruxelles-ul să își dea seama că aceste măsuri afectează cel mai mult economia europeană

4 December 2022 at 06:15
image

Ministrul ungar al Afacerilor Externe, Péter Szijjártó, a transmis sâmbătă pe pagina sa oficială de socializare, că Ungaria a fost scutită de aplicarea plafonării preţului la petrol.

Conform MTI, Péter Szijjártó a scris: Uniunea Europeană introduce plafonarea preţului petrolului, cu toate că ar fi timpul ca Bruxelles-ul să îşi dea seama că aceste măsuri şi altele similare afectează cel mai mult economia europeană.
În opinia lui Péter Szijjártó ar fi necesară creşterea cantităţii resurselor energetice, ceea ce ar reduce preţurile.

“În timpul negocierilor privind plafonarea preţului petrolului, am luptat mult pentru interesele Ungariei şi, în final, am reuşit: Ungaria a fost scutită de aplicarea plafonării preţului petrolului” – a subliniat el.

Ministrul a adăugat că, prin această decizie, s-a reuşit încă o dată protejarea securităţii energetice a Ungariei

Uniunea Europeană a stabilit vineri să plafoneze preţurile petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, după câteva zile de negocieri intense referitoare la nivelul corespunzător şi după ce Polonia a acceptat acordul care ar urma să fie anunţat oficial duminică, scrie news.ro

articolul original.

Ungaria, scutită de plafonarea preţului la petrolul rusesc decisă de UE

4 December 2022 at 05:55
image

Ungaria a fost scutită de aplicarea plafonării preţului la petrol, a anunţat sâmbătă ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, pe pagina sa oficială de Facebook.

Conform agenției ungare MTI citate de News.ro, Péter Szijjártó a scris: „Uniunea Europeană introduce plafonarea preţului petrolului. Cu toate că ar fi timpul ca Bruxelles-ul să îşi dea seama că aceste măsuri şi altele similare afectează cel mai mult economia europeană”.

În opinia lui Péter Szijjártó, ar fi necesară creşterea cantităţii resurselor energetice, ceea ce ar reduce preţurile.

„În timpul negocierilor privind plafonarea preţului petrolului, am luptat mult pentru interesele Ungariei şi, în final, am reuşit: Ungaria a fost scutită de aplicarea plafonării preţului petrolului”, a subliniat el.

Ministrul a adăugat că, prin această decizie, s-a reuşit încă o dată protejarea securităţii energetice a Ungariei.

UE a stabilit vineri să plafoneze preţurile petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril

Uniunea Europeană a stabilit vineri să plafoneze preţurile petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, după câteva zile de negocieri intense referitoare la nivelul corespunzător şi după ce Polonia a acceptat acordul care ar urma să fie anunţat oficial duminică.

articolul original.

Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Mesajele pe care le primim din astral despre viitor sau trecutul nostru foarte îndepărtat. Cum le decriptăm (VIDEO)

3 December 2022 at 22:35
image

Alina Bădic și invitata sa, Ingrid Baciu, au vorbit, în ediția specială de sâmbătă seară a emisiunii „360 de grade”, despre mesajele pe care le primim din astral prin intermediul viselor, dar și pe alte căi, mesaje care ne pot da informații despre viitor sau, din contră, despre trecutul nostru din alte vieți.

Citește și: Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 4 – 10 decembrie. Nativii Pești vor avea o realizare interesantă în plan profesional, vor primi vești foarte bune (VIDEO)

Ediție specială „360 de grade” despre decriptarea mesajelor pe care le primim din astral

„Fiecare organ și fiecare boală are semnătură astrală foarte importantă (…) De foarte multe ori în vise apar bolile ca energie, ca entitate și-ți vorbesc. Degeaba se uită lumea în dicționarul viselor sau pe net, fiecare om are propriul lui sistem de a decripta aceste vise.

Sunt oameni care, atunci când visează o anumită persoană, au repetitiv același tip de eveniment – urmează să moară cineva. Mie mi se întâmplă de câte ori visez o anumită persoană, urmează să aflu de moartea cuiva. Mi se întâmplă de când eram mică.

Sunt situații în care nimeni nu-ți poate descifra cum asociază subconștientul tău diverse evenimente”, a spus Alina Bădic.

La rândul său, Ingrid Baciu a susținut că Universul comunică diferit cu fiecare om și fiecare omul are propriul mod de a decodifica mesajele primite.

„În spiritualitate se spune că Dumnezeu comunică cu omul pe nivelul lui de conștiință. Deci subconștientul tău are un mod unic de a decripta în funcție de experiență, înțelesuri, evoluție, nonignoranță. Deci fiecare individ e unic în orice privință.

Mesajele pot veni din viitor. Sunt lucuri care vin din viitor sau dintr-un trecut mai mult decât îndepărtat, nu din această viață”, a punctat Ingrid Baciu, într-o discuție mai amplă despre interpretarea viselor:

articolul original.

Lui Volodimir Zelenski nu îi convine nivelul de plafonare a prețului la petrolul rusesc: Nu este serios

3 December 2022 at 21:43
image

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis sâmbătă că plafonarea prețului la 60 de dolari pentru petrolul rusesc transportat pe cale maritimă, convenită de G7 și Australia, nu este serioasă și nu va face mare lucru pentru a descuraja Rusia.

Uniunea Europeană urmează să aprobe plafonul după ce G7 și Australia au ajuns vineri la un acord. Măsura are ca scop reducerea veniturilor Rusiei din vânzarea de petrol, prevenind în același timp o creștere bruscă a prețurilor globale, potrivit Reuters, scrie Mediafax.

„Nu ați putea numi o decizie serioasă stabilirea unei astfel de limite pentru prețurile rusești, care este destul de confortabilă pentru bugetul unui stat terorist”, a declarat Zelenski într-o adresă video.

„Este doar o chestiune de timp până când oricum va trebui să fie folosite instrumente mai puternice. Este păcat că acest timp va fi pierdut”.

Andriy Yermak, șeful administrației lui Zelenski, a declarat anterior că plafonul ar trebui să fie stabilit la 30 de dolari „pentru a distruge mai repede economia inamicului”.

Zelenski s-a plâns că lumea a dat dovadă de slăbiciune prin stabilirea plafonului la 60 de dolari, care, potrivit lui, ar umfla bugetul Rusiei cu 100 de miliarde de dolari pe an.

„Acești bani … vor merge spre destabilizarea în continuare tocmai a acelor țări care încearcă acum să evite deciziile serioase”, a spus el, conform stiripesurse.ro

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Zelenski spune că plafonarea prețului pentru petrolul rusesc nu va descuraja războiul

3 December 2022 at 20:11
image

Plafonarea prețului la 60 de dolari pentru petrolul rusesc transportat pe cale maritimă, convenită de Grupul celor șapte națiuni și Australia, nu este serioasă și nu va face mare lucru pentru a descuraja Rusia să continue războiul în Ucraina, a declarat sâmbătă președintele Volodimir Zelenski, potrivit Mediafax.

Uniunea Europeană urmează să aprobe plafonul după ce G7 și Australia au ajuns vineri la un acord. Măsura are ca scop reducerea veniturilor Rusiei din vânzarea de petrol, prevenind în același timp o creștere bruscă a prețurilor globale, potrivit Reuters.

„Nu ați putea numi o decizie serioasă stabilirea unei astfel de limite pentru prețurile rusești, care este destul de confortabilă pentru bugetul unui stat terorist”, a declarat Zelenski într-o adresă video.

„Este doar o chestiune de timp până când oricum va trebui să fie folosite instrumente mai puternice. Este păcat că acest timp va fi pierdut”.

Andriy Yermak, șeful administrației lui Zelenski, a declarat anterior că plafonul ar trebui să fie stabilit la 30 de dolari „pentru a distruge mai repede economia inamicului”.

Rusia nu va accepta plafonarea preţului pentru petrolul rusesc şi analizează un răspuns la această măsură, a anunţat sâmbătă Kremlinul. „Nu vom accepta acest plafon”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. Acesta a menţionat că Moscova era pregătită pentru o astfel de plafonare, dar Rusia a transmis prin diferite voci că nu va furniza petrol ţărilor care aplică un plafon, poziţie reafirmată sâmbătă în social media de Mihail Ulianov, ambasadorul rus pe lângă organizaţiile internaţionale de la Viena.

articolul original.

Kremlinul respinge plafonarea prețului pentru petrolul rusesc și avertizează: Începând din acest an Europa va trăi fără petrolul rus

3 December 2022 at 15:45
image

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a transmis sâmbătă că Federația Rusă nu va accepta plafonarea preţului pentru petrolul ruses, precizând faptul că începând din acest an Europa va trăi fără petrolul rus.

UE, ţările din G7 şi Australia au convenit asupra unui plafon de 60 de dolari pe baril.

„Nu vom accepta acest plafon”, a declarat presei Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse.

Acesta a menţionat că Moscova era pregătită pentru o astfel de plafonare, fără a da alte detalii.

Rusia a afirmat în mod repetat că nu va furniza petrol ţărilor care aplică un plafon, poziţie reafirmată sâmbătă în social media de Mihail Ulianov, ambasadorul rus pe lângă organizaţiile internaţionale de la Viena.

„Începând din acest an Europa va trăi fără petrolul rus”, a scris el.

Ţările din G7, împreună cu Australia, au convenit vineri să plafoneze preţul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, după acordul la care au ajuns joi cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, transmite AGERPRES

articolul original.

Cel mai ieftin sistem de încălzire a locuinței. Un expert a explicat avantajele și dezavantajele pentru încălzirea pe lemne

3 December 2022 at 09:22
image

Dacă ai o casă de cel puțin 100 de metri pătrați și bine izolată, poate ar trebui să te gândești la încălzirea cu lemne! Costurile pentru acest tip de încălzire sunt de 7.000/9.000 lei pe sezon.

Pentru o casă de 100 de metri pătrați bine izolată, în care locuiesc patru persoane, costurile pentru încălzirea cu lemne sunt de 7.000-9.000 lei/sezon de încălzire.

Încălzirea pe lemne este mai ieftină, însă cea pe peleți oferă mai mult confort.

Un expert a explicat care variantă este mai eficientă: centrala pe lemne sau cea pe peleți.

Inginerul Andrei Bejan, manager la Academia Romstal, a făcut o analiză o analiză pentru o casă de 100 de metri pătrați.

Avantaje și dezavantaje pentru încălzirea pe lemne

Avantajele încălzirii pe lemne:

• Ușor de procurat în zone rurale sau muntoase, posibil la prețuri mai reduse

• Încălzire cu temperaturi ridicate pe tur, cu orice instalație interioară

• Independență energetică, nu depindem de gaz și energie electrică

• Eficiență ridicată în cazul cazanelor cu gazeificare

• Costuri reduse de investiție și exploatare

Dezavantaje:

• Disconfort cauzat de necesitatea tăierii lemnului

• Disconfort cauzat de necesitatea curățării periodice a coșului de fum și a cenușii rezultate

• Disconfort cauzat de necesitatea depozitarii și uscării lemnului

• Uneori greu de procurat/transportat, disponibilitate redusă a lemnului în contextul plafonării prețurilor și în zone limitrofe/urbane

• Necesită acumulator de agent termic, spațiu mare ocupa

„Pentru o casă de 100 mp bine izolată, cu patru persoane, costurile pentru încălzire cu lemn sunt de aproximativ 7.000-9.000 de lei/ sezonul de încălzire, în funcție de obiceiurile de consum și specificul zonal. Costurile de investiție pot varia între 2.500 și 5.000 euro în funcție de brand, specificul imobilului și gradul de accesorizare necesar. Este important de menționat că în România, nu se mai pot implementa cazane pe lemn clasice, ci doar modele cu gazeificare”, concluzionează Bejan, potrivit Adevărul.ro.

Cât despre alegerea potrivită, doar clienții pot știi dacă preferă confortul sau un cost mai redus.

„Clienții care își doresc confort sporit și un grad mai mare de automatizare vor opta mai degrabă pentru un cazan pe peleți. Clienții care își doresc un cost redus de investiție și exploatare și pentru care lemnul este mai accesibil, vor opta mai degrabă pentru un cazan pe lemn. Este bine de știut că există și soluții mixte, ce pot utiliza atât peleți, cât și lemn, oferind o flexibilitate ridicată”a mai spus el.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Prețurile alimentelor, la nivel mondial, au scăzut în luna noiembrie. Uleiurile vegetale și zahărul fac excepție

3 December 2022 at 07:49

Pentru a opta lună consecutiv, în luna noiembrie, indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut, deși a fost înregistrată o creștere a prețurilor uleiurilor vegetale și a zahărului, anunță Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

Preţurile mai scăzute la cereale, carne şi produse lactate au compensat preţurile mai ridicate la uleiurile vegetale şi zahăr, a precizat FAO.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În noiembrie, acest indice a scăzut la 135,7 puncte, faţă de valoarea de 135,9 puncte atinsă în octombrie. Chiar dacă a scăzut timp de opt luni la rând, acest indice este cu 0,3% mai mare decât era în noiembrie 2021.

Tot vineri, FAO şi-a înrăutăţit estimările privind producţia mondială de cereale în 2022 până la 2,756 miliarde de tone, de la 2,764 miliarde de tone cât estima anterior.

Noua estimare este cu 2% sub producţia realizată în 2021 şi ar reprezenta cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, a precizat FAO.

Înrăutăţirea prognozelor privind producţia mondială de cereale reflectă în principal perspectivele mai scăzute referitoare la producţia de porumb a Ucrainei, din cauza efectelor războiului, care a provocat majorarea semnificativă a operaţiunilor post-recoltare, a indicat FAO.

De asemenea, stocurile de cereale pe plan global ar urma să se situeze la 839 milioane de tone până la finalul sezonului 2022/2023, un declin de 1,1 milioane de tone faţă de prognoza precedentă a FAO, fiind cel mai redus nivel din ultimii trei ani.

Vezi și – Suntem pe cont propriu în fața scumpirilor. Mircea Coșea: Românii ar trebui să fie din ce în ce mai atenţi la banii pe care îi au

Pe de altă parte, creșterea prețului la produse alimentare este din ce în ce mai greu de suportat de către români în contextul în care salariile stagnează. Pe acest subiect a intervenit analistul economic Mircea Coșea la postul B1TV.

”Intrăm într-o perioadă în care lucrurile se accentuează într-o direcție extrem de prericuloasă și anume consumul scade. Scade consumul pentru că populația nu mai are bani după concedii, după faptul că nu au crescut veniturile dar au crescut prețurile. În 2-3 săptămâni vom avea o criză de lichiditate, adică populația nu va mai avea bani, nu are cum să aibă pentru că veniturile nu cresc sub nici o formă iar veniturile au tendință de creștere extraordinar de explozivă. Deci lucrurile merg înspre rău”, a declarat Mircea Coșea.

”Seceta este importantă, dar să ne gândim și la greșelile care s-au făcut în economia românească, prin întârzierea sau chiar refuzul luării unor măsuri de producție ca urmare a creșterii costului gazului, care au făcut ca prețul îngrășămintelor să fie foarte scump, iar această scumpire se vede în costul produselor. De ce nu s-a făcut nimic pentru ajutorarea fermierilor în direcția consumului de electricitate și de gaz, având în vedere că producția de legume și fructe a fost bazată în principal pe solarii care trebuie să fie încălzite? Dacă ar fi fost acordată o atenție mai mare fermierilor și producției interne am fi putut avea niște prețuri mai rezonabile”, a mai spus analistul economic Mircea Coșea.

articolul original.

Nu este o eroare, e prețul real! Cu câți lei s-a vândut un sfert de porc în Carrefour, pe 1 decembrie

3 December 2022 at 08:39

Se cunoaște deja faptul că anul 2022 nu a fost unul strălucit, din punct de vedere financiar, pentru mulți dintre români. Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a postat pe rețelele de socializare o informație menită să îi ajute pe consumatori, în pragul sărbătorilor de iarnă. Iată cât a costat un sfert de porc în Carrefour, la data de 1 decembrie 2022. Asociația trage un semnal de alarmă și recomandă consumatorilor să fie atenți la prețuri.

Anul 2022 a fost foarte greu, din punct de vedere economic, pentru mulți dintre români. Prețurile din industria alimentară, ale diferitelor servicii și, chiar în domeniul imobiliar au crescut foarte mult, românii fiind puși în situația de a face eforturi financiare, pentru a se susține. Și pregătirea pentru sărbătorile de iarnă va fi una grea, având în vedere prețurile alimentelor.

Potrivit informațiilor oferite de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APCR), un sfert de porc s-a vândut la rafturile din Carrefour cu 16,90 de lei. Reprezentanții asociației trag un semnal de alarmă și îndeamnă comercianții să afișeze adaosul comercial pentru fiecare produs care apare la raft, pentru ca persoanele care le achiziționează să știe dacă există un comportament speculativ.

Prețul unui sfert de porc în Carrefour a fost de 16,90 de lei, la data de 1 decembrie 2022. Sursă foto: Facebook

Citește și VEȘTI BUNE PENTRU ROMÂNI, ÎN PRAG DE SĂRBĂTORI. DE UNDE POT CUMPĂRA CARNE DE PORC, LA JUMĂTATE DE PREȚ

Ce a transmis APCR

Iată ce a transmis APCR despre prețul pentru un sfert de porc. La data de 1 decembrie 2022, a costat 16,90 de lei.

”Reducere la carnea de porc de 1 decembrie! 16 lei și 90 de bani kg de sfert anterior de porc!!! Deci, se poate!!!

Asociația Pro Consumatori solicită Guvernului României să oblige printr-o ordonanță de urgență comercianții în această perioadă grea pentru consumatori să afișeze adaosul comercial pentru fiecare produs alimentar pe care îl comercializează. În felul acesta, consumatorii vor vedea care comercianți au un comportament speculativ, îi vor evita și vor cumpăra de la comercianții care sunt solidari cu ei în această perioadă grea. Nu este vorba despre nici o ingerință în drepturile comerciantului, este vorba despre transparență.

Dacă vor să pună 200% adaos comercial, o pot face, dar să vadă și consumatorii acest lucru. Nu se încalcă nici o directivă europeană prin această propunere”, se arată în mesajul postat de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România, pe Facebook.

Sursă foto: Facebook APCR

articolul original.

Cât a ajuns să coste o chirie pentru o casă cu 3 camere, cu o curte de 500 de metri pătrați în Cluj. Val de reacții pe internet: „După 5 ani devin proprietar?”

2 December 2022 at 14:39
image

Se cunoaște deja faptul că prețurile de pe piața imobiliară din România se află, încă, la un prag ridicat. Fie că vrei să închiriezi, fie că îți dorești să achiziționezi o locuință, trebuie să ai, cel puțin în această perioadă, o putere financiară. Iată, de exemplu, ce reacții au avut mai mulți utilizatori, după ce o agenție de imobiliare a postat un anunț pentru închirierea unei case în Cluj.

Anul 2022 a fost unul greu, mai ales din punct de vedere economic. Pe lângă scumpirile ce au avut loc în industria alimentară, în agricultură sau pe ramura serviciilor, și în domeniul imobiliar s-au înregistrat prețuri uriașe.

De pildă, o agenție imobiliară din Cluj-Napoca a postat un anunț în care se oferă spre închiriere o casă cu trei dormitoare decomandate, două băi, un living de tipul open-space (cameră de zi cu bucătărie) și o curte proprie care are 500 de metri pătrați. Suprafața utilă este de 150 de metri pătrați, iar proprietatea se află în zona Iulius Mall. Totuși, prețul postat la anunț i-a făcut pe utilizatori să reacționeze. Chiria este de 2000 de euro pe lună.

Val de reacții pe internet, după ce agenția imobiliară a postat anunțul

Anunțul postat de agenția imobiliară pe rețelele de socializare a atras numeroase comentarii din partea utilizatorilor. Unii dintre ei s-au revoltat din cauza sumei care este cerută pe lună, iar alții au preferat să se amuze.

„După 5 ani devin proprietar?”, „Dacă doresc să închiriez doar casa din poze, nu toată strada, cât ar costa?”, „2.000 de euro pe lună este un preț ok. Pe pământ m-ar interesa care ar fi prețul. Mulțumesc”, sunt câteva dintre mesajele scrise de utilizatori.

Un alt utilizator a explicat faptul că în Anglia, în imobilul în care a locuit, a plătit sub jumătatea sumei care este cerută pentru închirierea locuinței din Cluj, potrivit antena3.ro: „Wow! Unde stăteam noi în Anglia nu plăteam nici măcar €1.000; și hai să îți zic cam cât e salariul pe acolo (că se pare că te crezi în Dubai), cel puțin £1.500 (nu confunda lirele cu euro; aici am spus lire). Și tu ai atâta tupeu să ceri 2.000 €, pe ce? Și la ce salarii? Aveți atâta tupeu”.

Citește și DE NECREZUT! GARSONIERĂ, CU PATUL ÎN DRESSING, SCOASĂ LA CHIRIE CU 450 DE EURO ÎN CLUJ-NAPOCA

Sursă foto: Pixabay

articolul original.

În România, pensionarii au ajuns la capătul răbdării

2 December 2022 at 11:58
Foto: Jordan Rowland / Unsplash

Viaţa grea şi scumpirile din ultima vreme i-au adus în pragul disperării pe unii pensionari care mărturisesc că vor fi nevoiți să recurgă la gesturi extreme pentru a se ajunge cu banii.

Concret, pensionarii din oraşul Botoșani abia mai fac față scumpirilor din ultima perioadă la energie și alimente, iar mulți se gândesc să recurgă la restricții extreme. Mulți dintre ei fiind foști CAP-iști, abia își duc zilele.

Astfel, unii sunt nevoiți chiar să-și întrerupă tratamentele din lipsă de bani, punându-și astfel sănătatea în pericol.

Pensionarii au ajuns la capătul răbdării

În contextul social, în jur de 80.000 de pensionari în zona Botoșani, potrivit statisticilor Casei Județene de Pensii, aproape jumătate, adică 30.000 de pensionari, trăiesc de pe-o zi pe alta, cu un venit lunar de numai 1.000 de lei pe lună.

Ca în cazul întregii ţări, este și cazul unui pensionar din Costești care a declarat că a ajuns la capătul răbdării. El spune că, la fel ca mulți alți săteni în vârstă, nu mai pot lucra pământul ca în tinerețe și sunt nevoiți să-și cumpere bunurile de bază de la magazin.

În opinia sa, „Uleiul, zahărul, făina și cam toate ajungem să le cumpărăm. Am 76 de ani, nu mai pot munci să am pe iarnă.

Acum totul se scumpește. Uitați-vă numai la cartofi. De curent nici nu mai zic. Deocamdată, mai viețuim, dar cu schimbările astea, o să murim în beznă ca niște câini. Mai bine mă duceam de tânăr, să nu ne mai chinuim”, spune moș Vasile, potrivit adevarul.ro.

Soția lui moș Vasile este însă și mai radicală în ceea ce privește restricțiile și mărturisește că dacă va avea facturi și mai mari la curent vor sta în beznă.

Astfel, „Stăm pe întuneric câteva zile. Mai avem lumânări. După aceea, mai aprindem becul și tot așa. Ce putem face, că doar nu ne dă lumină gratis! Cu ce să o plătim? Dacă nu mâncăm murim, dar dacă stăm oleacă pe întuneric nu piere nimeni”, adaugă botoșăneanca.

Pensia medie în România este de puțin peste 1.700 de lei

În contextul socio-financiar, un număr de 4.790.807 pensionari era înregistrat în luna septembrie 2022 în România, iar pensia medie a fost de 1.735 lei, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Dintre aceştia, 706.529 aveau perioade lucrate în agricultură, pensia medie fiind de 507 lei.

Aşadar, din numărul total al pensionarilor din sistemul public de pensii, numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.822.198 persoane, dintre care 2.201.804 femei, în timp ce pensia medie se situa la 1.932 de lei.

articolul original.

Guvernele UE au ajuns la un acord de principiu privind plafonarea la 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc transportat pe mare

2 December 2022 at 09:35
image

Guvernele Uniunii Europene au ajuns la un acord de principiu privind impunerea unui plafon de preţ de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc transportat pe mare. Pentru a intra în vigoare, trebuie aprobat, vineri, în scris, de executivele tuturor statelor din blocul comunitar. 

Statele membre ale Uniunii Europene s-au contrazis vreme de luni de zile pe marginea detaliilor privind plafonul de preț, care are ca scop reducerea veniturilor Rusiei din vânzarea de petrol.

De asemenea, plafonarea va preveni o creștere bruscă a prețurilor petrolului la nivel mondial.

Acordul de principiu la care s-a ajuns acum este însoțit și de un mecanism care ar permite menţinerea plafonului la cel puţin 5% sub preţul pieţei, potrivit diplomaților și unui document consultat de Reuters.

Plafonarea aplicată petrolului rusesc nu are legătură cu importurile Uniunii Europene, care de luni le sistează complet, ci vizează țările din afara blocului comunitar.

Asigurătorii din Uniunea Europeană, Marea Britanie și Statele Unite nu vor mai acorda asigurare de transport pe mare decât dacă prețul petrolului este sub 60 de dolari pe baril.

Acest mecanism va permite țărilor din afara Uniunii să continue importul de petrol din Rusia, pentru a evita agravarea crizei mondiale.

Foto: Shutterstock

Citește și: Prețul gazelor în Europa a crescut, pe fondul temperaturilor tot mai scăzute. Liderii europeni îi îndeamnă pe oameni la economii

articolul original.

Valoarea producției industriale au crescut cu peste 41% în luna octombrie 2022

2 December 2022 at 10:25
Foto: informateca.ro

În România, prețurile producției industriale au înregistrat o creștere semnificativă în luna octombrie 2022, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Printre cele mai mari creșteri s-au înregistrat în producția și distribuția de energie electrică și termică, gaze și apă caldă.

Astfel, În luna octombrie 2022, comparativ cu luna octombrie 2021, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 41,1%, anunță Institutul Național de Statistică.

Evoluția prețurilor producției industriale

În luna octombrie 2022, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 2,2% faţă de luna septembrie 2022.

Creșterea prețurilor producției și furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cel mai mult, cu 126,5% față de octombrie 2021.

Iar, alte creșteri de prețuri de remarcat sunt cele din industria extractivă, cu 41%, în industria alimentară cu 30%, în prelucrarea lemnului cu 24%, în fabricarea hârtiei cu 31%, în fabricarea produselor chimice cu 37%, precum și în captarea, tratarea şi distribuţia apei, cu 20%.

Sursa: INS

România, printre țările UE cu cea mai redusă creștere a producției industriale

În luna noiembrie, Oficiul European de Statistică (Eurostat) anunța că producţia industrială la nivel european a crescut în luna septembrie cu 4,9% în zona euro şi cu 5,7% în Uniunea Europeană, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

În acest sens, România se numără printre ţările membre UE cu cel mai mic avans al producţiei industriale în ritm anual, au arătat datele Eurostat.

Statele membre cu cel mai avansat ritm de creştere a producţiei industriale au fost după cum urmează: Irlanda (31%), Danemarca (19%) şi Malta (14,2%). În mod analog, cel mai modest avans al producţiei industriale a fost înregistrat de către Luxemburg (0,5%) şi România.

Concret, în țara noastră producţia industrială a crescut cu 0,6% în luna septembrie, după o contracţie de 1,6% luna trecută. Cel mai mare declin în acest sens l-a înregistrat în Estonia (minus 7,5%), Letonia (minus 3,7%) şi Slovacia (minus 1,9%).

În contextul social, creșterea producţiei industriale în Uniunea Europeană a fost declanșată, în mod special, de o creștere cu 14,3% a producţiei de bunuri de capital, cu 8,4% a producţiei de bunuri de folosinţă imediată, cu 1,8% a producţiei de bunuri de folosinţă îndelungată. În același timp, producţia de energie a scăzut cu 2,8%, a mai relatat sursa citată.

În luna septembrie, comparativ cu luna precedentă, producţia industrială a crescut cu 0,9% în zona euro şi în Uniunea Europeană. Acest lucru s-a întâmplat după ce în luna august s-a înregistrat un avans de 2% în zona euro şi de 1,5% în Uniunea Europeană, au arătat datele Eurostat.

articolul original.

Prețul carburanților a scăzut semnificativ! Cu cât s-a vândut, astăzi, un litru de benzină și de motorină

30 November 2022 at 15:49
By: R.M.

După scumpirile din ultima perioadă, carburanții s-au vândut mai ieftin, astăzi, 30 noiembrie. Care a fost prețul la pompă pentru benzină și motorină, în municipiul București.

Ieftinire record la carburanți! În cursul zilei de astăzi, 30 noiembrie, prețul benzinei și al motorinei a scăzut considerabil în toată țara. Astfel, în majoritatea stațiilor Petrom și OMV, prețul motorinei a coborât sub 8 lei/ L. Tot în cursul zilei de miercuri, 30 noiembrie, liderul pieței distribuitoare de carburanți a decis ca atât benzina să se ieftinească, cât și diesel-ul cu 15 bani/l. O ieftinire record, mai ales că, în ultimul an, reducerea maximă de preț a fost de cel mult 10 bani/L, conform informațiilor furnizate de Profit.ro.

Ultima dată, astfel de prețuri sub opt lei pe litru la motorină au fost înregistrate la finalul primei săptămâni din octombrie. Această scădere s-a datorat coborârii prețurilor produselor petroliere pe fondul ieftinirii țițeiului.

Prețul motorinei și al benzinei a scăzut considerabil, în cursul zilei de 30 noiembrie / (sursă foto: Facebook)

Prețul carburanților în municipiul București, miercuri, 30 noiembrie

Conform informațiilor care se regăsesc pe Monitorul Prețurilor, cel mai mic preț la benzină a fost 6,85 lei/L, preț care include reducerea de 50 de bani/ L.

PETROM: benzină standard – 6.71-6.77 lei/l, benzină premium – 7.17-7.23 lei/l, motorină standard – 7.91-7.94 lei/l, motorină premium – 8.27-8.30 lei/l

ROMPETROL: benzină standard – 6.95-7.01 lei/l, benzină premium – 7.60-7.65 lei/l, motorină standard – 8.12-8.17 lei/l, motorină premium – 8.44-8.68 lei/l

OMV: benzină standard – 6.84 lei/l, benzină premium – 7.48 lei/l, motorină standard – 8.02 lei/l, motorină premium – 8.52 lei/l

MOL: benzină standard – 6.96-7.01 lei/l, benzină premium – 7.60-7.66 lei/l, motorină standard – 8.13-8.17 lei/l, motorină premium – 8.64-8.68 lei/l

SOCAR: benzină standard – 6.94 lei/l, benzină premium – 7.54 lei/l, motorină standard – 8.09-8.14 lei/l, motorină premium – 8.49-8.54 lei/l

LUKOIL: benzină standard – 6.85-6.90 lei/l, benzină premium – 7.04-7.60 lei/l, motorină standard – 8.07-8.10 lei/l, motorină premium – 8.43-8.46 lei/l

articolul original.

Carburanţii s-au ieftinit. Prețul benzinei și al motorinei în România, miercuri, 30 noiembrie 2022

30 November 2022 at 07:42

Prețul benzinei și al motorinei în România, 30 noiembrie 2022. Carburanţii standard se comercializează astăzi în România cu preţuri cuprinse între 6.71 lei/l și 8.20 lei/l.

Prețurile carburanților în București, 30 noiembrie 2022

Preţurile carburanţilor afişate includ reducerea de 50 de bani/litru, reducere evidenţiată pe bonul fiscal aferent tranzacţiei.

PETROM: benzină standard – 6.71-6.77 lei/l, benzină premium – 7.17-7.23 lei/l, motorină standard – 7.91-7.94 lei/l, motorină premium – 8.27-8.30 lei/l

ROMPETROL: benzină standard – 6.95-7.01 lei/l, benzină premium – 7.60-7.65 lei/l, motorină standard – 8.12-8.17 lei/l, motorină premium – 8.44-8.68 lei/l

OMV: benzină standard – 6.84 lei/l, benzină premium – 7.48 lei/l, motorină standard – 8.02 lei/l, motorină premium – 8.52 lei/l

MOL: benzină standard – 6.96-7.01 lei/l, benzină premium – 7.60-7.66 lei/l, motorină standard – 8.13-8.17 lei/l, motorină premium – 8.64-8.68 lei/l

SOCAR: benzină standard – 6.94 lei/l, benzină premium – 7.54 lei/l, motorină standard – 8.09-8.14 lei/l, motorină premium – 8.49-8.54 lei/l

LUKOIL: benzină standard – 6.85-6.90 lei/l, benzină premium – 7.04-7.60 lei/l, motorină standard – 8.07-8.10 lei/l, motorină premium – 8.43-8.46 lei/l.

Foto simbol: Pixabay

Prețurile carburanților în Cluj-Napoca, 30 noiembrie 2022

Preţurile carburanţilor afişate includ reducerea de 50 de bani/litru, reducere evidenţiată pe bonul fiscal aferent tranzacţiei.

PETROM: benzină standard – 6.75 lei/l, benzină premium – 7.21 lei/l, motorină standard – 7.94 lei/l, motorină premium – 8.30 lei/l

ROMPETROL: benzină standard – 6.96 lei/l, benzină premium – 7.42-7.62 lei/l, motorină standard – 8.15 lei/l, motorină premium – 8.46-8.66 lei/l

MOL: benzină standard – 6.96 lei/l, benzină premium – 7.62 lei/l, motorină standard – 8.15 lei/l, motorină premium – 8.66 lei/l

SOCAR: benzină standard – 6.94 lei/l, benzină premium – 7.54 lei/l, motorină standard – 8.14 lei/l, motorină premium – 8.54 lei/l

LUKOIL: benzină standard – 6.88 lei/l, benzină premium – 7.58 lei/l, motorină standard – 8.10 lei/l, motorină premium – 8.46 lei/l.

Prețurile carburanților în Timişoara, 30 noiembrie 2022

PETROM: benzină standard – 6.74 lei/l, benzină premium – 7.20 lei/l, motorină standard – 7.94 lei/l, motorină premium – 8.30 lei/l

ROMPETROL: benzină standard – 6.95-6.97 lei/l, benzină premium – 7.61-7.63 lei/l, motorină standard – 8.15-8.20 lei/l, motorină premium – 8.68-8.71 lei/l

OMV: benzină standard – 6.82 lei/l, benzină premium – 7.46 lei/l, motorină standard – 8.02 lei/l, motorină premium – 8.53 lei/l

MOL: benzină standard – 6.95-6.97 lei/l, benzină premium – 7.61-7.63 lei/l, motorină standard – 8.15-8.20 lei/l, motorină premium – 8.66-8.71 lei/l

SOCAR: benzină standard – 6.94 lei/l, benzină premium – 7.54 lei/l, motorină standard – 8.09-8.14 lei/l, motorină premium – 8.49-8.54 lei/l

LUKOIL: benzină standard – 6.86 lei/l, benzină premium – 7.56 lei/l, motorină standard – 8.10 lei/l, motorină premium – 8.46 lei/l.

articolul original.

Carburanții s-au ieftinit din nou, azi

29 November 2022 at 10:05
image

Carburanții s-au ieftinit din nou, azi.

Motorina coboară din nou spre pragul de opt lei pe litru.

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a continuat și azi seria de ieftiniri ale carburanților auto, începută la jumătatea lunii.În aplicația Petrom este afișat un preț al benzinei standard de 7,41 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,58 lei/litrul.

Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 6,91 lei pe litru la benzină și 8,08 lei pe litru la motorină.

Astfel, comparativ cu prețurile de ieri, la Petrom, benzina este mai ieftină cu patru bani pe litru, și motorina cu opt bani pe litru.

Precedenta ieftinire a avut loc vinerea trecută, pe 25 noiembrie, când prețurile au scăzut cu cinci bani pe litru.

Foto descriptiv

articolul original.

Românii sunt nemulțumiți de legea plafonării facturilor de energie: care sunt ptopunerile parlamentarilor

29 November 2022 at 08:49
image

O nouă lege prin care se dorește plafonarea prețurilor la facturile de energie, aflată la dezbatere în Parlament, a provocat deja numeroase controverse.

Parlamentarii coaliției de guvernare au propus o serie de excepții de la regulile de plafornare care vor afecta un număr mare de cetățeni, iar acest lucru a stârnit numeroase nemulțumiri în rândul românilor.

Românii sunt nemulțumiți de propunerile parlamentarilor

O serie de propuneri ale parlamentarilor PSD și PNL care vizează legea de plafonare a tarifelor la energie stârnesc nemulțumiri în rândul românilor. Mai întâi, politicienii coaliției au omis în forma finală să reglementeze plata eșalonată pentru facturile cu valori foarte mari pe care le primesc românii. O astfel de măsură, plata în rate a facturilor, ar contraveni intereselor furnizorilor de energie, care doresc să-și obțină banii cât mai repede cu putință de la consumatori.

O altă situație de natură să atragă nemulțumirea românilor este cea legată de tarifele pe care urmează să le plătescă cei care locuiesc în apartamente închiriate sau în gazdă. Problema a apărut după ce coaliția a stabilit ca proprietarii să beneficieze de plafonarea prețurilor doar pentru o locuință, dacă dețin mai multe. Parlamentarii PSD și PNL au propus, implicit, ca românii care locuiesc în chirie să plătească mai mult.

Chiriașii pot plăti prețuri mai mari

USR a atras atenția că românii care au mai multe proprietăți nu vor putea beneficia de plafonarea prețurilor la energie pentru fiecare loc de consum pe care îl dețin, chiar dacă îl închiriază. Mai mult aceștia au atras atenția că, în cazul menținerii reglementării cu pricina, inițiată de coaliția PSD – PNL – UDMR, chiriașii vor fi obligați să plătească tarife mai mari decât restul românilor deoarece nu vor benefica de plafonare.

Senatorul Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD, a afirmat că problema chiriașilor va fi clarificată în normele de aplicare ale legii.

„Există un amendament care spune că prețul maxim plătit în România este de 1,3 lei pe kilowatt oră, de asemenea ideea care s-a propagat că cei care locuiesc cu chirie ar fi dezavantajați de ordonanță, nu se va întâmpla, lucrul acesta va fi clarificat în normele de aplicare. Partea de concepție care a stat la baza ordonanței a fost că avem plafonare în funcție de consum, aici sunt 4 – 5 milioane de români sub plafon, pe urmă cei care sunt până în 0,8, cu diferența între 255 și 300, peste 300 maxim 1,3, pentru că intervine și situația în care am contract favorabil mie, cum ar fi contractul închieiat la Hidroelectrica, beneficiez de prețul cel mai bun pe toate din plafonările existente”, a declarat senatorul PSD, potrivit RomâniaTV.

articolul original.

Greul încă nu s-a încheiat: Prețurile vor crește în ritm accelerat în următoarele 3 luni, potrivit INS

29 November 2022 at 07:27

Greul încă nu s-a încheiat: Prețurile vor crește în ritm accelerat în următoarele 3 luni, potrivit INS

Managerii români estimează, pentru următoarele 3 luni, o creştere accentuată a preţurilor în comerţul cu amănuntul şi sporirea activităţii în acest sector, potrivit datelor publicate luni de INS.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie 2022, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -2%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +37%).

Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2022, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -17%) şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +38%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +18%). De asemenea, volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere (sold conjunctural +16%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o majorare a numărului de salariaţi (sold conjunctural +16%) şi o creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +50%).

Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%) şi se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +25%).

INS menţionează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

articolul original.

Tendințe în evoluția activității economice în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023

28 November 2022 at 20:13
image

Activitatea în comerțul cu amănuntul va crește, va exista o relativă stabilitate a numărului de salariați în industria prelucrătoare și servicii iar prețurile în comerțul cu amănuntul vor crește accentuat- transmite Institutul Național de Statistică într-un comunicat de presă.

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie 2022, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -2%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +37%).

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2022, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -17%).

Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +38 %).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +18%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere (sold conjunctural +16%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creștere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +16%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +50%).

Servicii

Conform estimărilor din luna noiembrie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +25%).

Precizări metodologice

Rezultatele prezentate în acest comunicat au fost obţinute prin intermediul anchetelor de conjunctură, reflectând estimările făcute de managerii întreprinderilor cu privire la tendinţele în evoluţia activităţii economice.

Anchetele de conjunctură sunt anchete calitative, al căror scop este analiza tendinţei de evoluţie a indicatorilor economici pe termen scurt şi mediu. Aceste anchete sunt complementare anchetelor statistice cantitative, de care diferă prin metodă şi utilizare. Specificitatea anchetelor de conjunctură este că în loc de cifre exacte, răspunsul obişnuit îl constituie o apreciere a repondentului faţă de nivelul ,,peste normal/ normal/ sub normal”, în cazul întrebărilor de nivel, sau de genul: ,,a crescut/ la fel/ a scăzut” sau ,,va creşte/ la fel/ va scădea”, în cazul întrebărilor care indică o evoluţie în timp a unui fenomen.

Răspunsurile primite (managerii întreprinderilor din eşantionul supus cercetării statistice aleg o singură variantă de răspuns la acest tip de întrebări) sunt apoi prelucrate, iar rezultatul final se obţine sub forma unui sold conjunctural procentual, obţinut ca diferenţă între procentajul celor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Următoarele praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale au fost convenite (stabilite):

până la ± 5% relativă stabilitate;

de la ± 6% până la ±15% creştere moderată, respectiv scădere moderată;

de la ±16% până la ± 40% creştere, respectiv scădere;

peste ±40% creştere accentuată, respectiv scădere accentuată.

Soldurile conjuncturale sunt calculate pe baza datelor prelucrate şi agregate conform  CAEN. Rev2.

Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2296 agenţi economici), construcţiilor (1359), comerţului cu amănuntul (2575) şi serviciilor (2912). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector.

S-a utilizat sondajul stratificat simplu aleator, iar variabilele de stratificare sunt activitatea principală şi mărimea întreprinderii.

Anchetele de conjunctură sunt realizate în cofinanţare, cu contribuţia Comisiei Europene –      DGECFIN (Bruxelles).

articolul original.
❌