ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Avocatul Liviu Mihai, decanul Baroului Suceava, a primit prestigiosul Premiul ”Avram Iancu” pentru sprijinul acodat refugiaților din Ucraina

22 September 2022 at 10:41

Premiul a fost înființat în 1924 de Consiliul Baroului Dolj, ordin din care a făcut parte și marele erou Avram Iancu, și este acordat anual unor personalități din domeniul științelor juridice și avocaturii. De asemenea, avocatul sucevean a primit zilele trecute o Diplomă de Merit acordată de Uniunea Avocaților din Moldova,  pentru contribuția sa la creșterea prestigiului profesiei de avocat și dezvoltarea relațiilor profesionale și prietenești între avocații din România și Republica Moldova.

Avocatul Liviu Mihai, decan al Baroului Suceava, a primit zilele trecute din partea Consiliului Baroului Dolj premiul ”Avram Iancu”, pentru anul 2022. Conform avocatului Lucian Bernd Săuleanu, decanul Baroului Dolj, Consiliul acestui Barou a decis în data de 15 septembrie 2022 să acorde acest premiu decanului Baroului sucevean ”în considerarea acțiunilor specifice  pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina, în relocarea și integrarea lor în România și pentru a ajuta poporul ucrainean afectat de război”.

”Premiul ”Avram Iancu” a fost înființat de Consiliul Baroului Dolj în 1924, spre cinstirea și eternizarea Marelui Erou al Națiunii Române Avram Iancu, care a făcut parte din ordinul nostru profesional și este acordat anual unei personalități din domeniul științelor juridice și avocaturii”, a explicat avocatul  Lucian Bernd Săuleanu.

Conform acestuia, printre laureații Premiului din ultimii ani se regăsesc personalități ale lumii juridice, precum prof. univ.dr. av. Gheorghe Piperea, prof. univ. dr. av.  Valeriu Stoica – fost ministru al Justiției -, av. Călin Andrei Zamfirescu – președinte de onoare al Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) -, av. Daniel Fenechiu – vicepreședinte UNBR -, av. Traian Briciu – președintele UNBR și senatorul Robert Marius Cazanciuc – fost ministru al Justiției.

De asemenea, pe 9 septembrie 2022, data declarată în Republica Moldova Ziua Avocaturii Moldovenești, avocatul Liviu Mihai, decanul Baroului din Suceava, a primit din partea Uniunii Avocaților din Moldova o Diplomă de Merit, acordată în semn de ”apreciere a performanței, profesionalismului și contribuției aduse la creșterea prestigiului profesiei de avocat și  dezvoltarea relațiilor profesionale și prietenești între avocații din România și Republica Moldova”. (O.S.)

articolul original.

„Ați câștigat!” – oameni țepuiți la o tombolă cu premii, după ce au scos bani din buzunar, ce s-a găsit la percheziții

20 September 2022 at 08:18
image

Un fenomen care a luat amploare în ultimii ani este organizarea de evenimente de prezentare de tot felul de produse, de la oale la produse naturiste care fac minuni. Oamenii sunt contactați telefonic, mai ales persoane mai în vârstă și invitați la prezentări în diverse locații. „Ați câștigat!”, află fiecare dintre ei, numai că pentru a-și primi premiul, trebuie să scoată bani din buzunar. Și nu puțini.

La data de 18 septembrie, polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Câmpia Turzii, în cooperare cu polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Cluj, Secției 4 Poliție Rurală Câmpia Turzii, Biroului de Investigații Criminale Turda, au pus în aplicare 16 mandate de percheziție domiciliară, la locuințele a 11 persoane bănuite de infracțiuni de înșelăciune și complicitate la înșelăciune.

Din cercetări a reieșit că, la data de 5 februarie 2021, în cadrul unui eveniment organizat de o societate comercială pe subiectul nutriției în municipiul Câmpia Turzii, o femeie ar fi fost desemnată câștigătoarea unei tombole, sub condiția achiziționării unor produse în valoare de 820 de euro, prezentate în cadrul evenimentului, însă, ulterior, nu a mai putut revendica premiul, acesta constând într-un aparent sejur turistic.

Polițiștii au continuat activitățile de cercetare, în urma cărora au fost identificate 33 de persoane vătămate.

În urma perchezițiilor desfășurate la locuințele persoanelor bănuite, în municipiul București și în județele Ilfov, Teleorman și Dâmbovița, au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 148.482 de lei, 24.570 de euro, 1.500 de lire și 400 de dolari, precum și 18 telefoane mobile, înscrisuri de interes în cauză, dar și alte probe și mijloace de probă utile în cadrul procesului penal.

Prejudiciul cauzat, evaluat la peste 200.000 de lei, a fost recuperat de polițiști.

De asemenea, a fost aplicată măsura sechestrului asigurător asupra a trei autovehicule și unui imobil.

În urma probatoriului administrat, față de șapte bărbați și trei femei, cu vârste cuprinse între 24 și 50 de ani, a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore, urmând să fie prezentați magistraților, în vederea dispunerii altor măsuri preventive.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Activitățile au beneficiat sprijinul luptătorilor din cadrul serviciilor pentru acțiuni speciale Călărași, Olt, Ilfov și București, precum și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Ilfov.

Pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

foto: arhivă

articolul original.

Propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film

19 September 2022 at 21:00
image

Imaculat, în regia Monicăi Stan şi a lui George Chiper-Lillemark, este propunerea României pentru categoria „Cel mai bun lungmetraj internaţional” din cadrul Premiilor Academiei Americane de Film – Oscars 2023, anunţă Centrul Naţional al Cinematografiei.

Comitetul anual de selecţie a filmului ce va reprezenta România în competiţia pentru o nominalizare la Premiile Academiei Americane de Film – Oscars, la categoria Film Internaţional 2023, format anul acesta din cinci critici de film, numiti de catre Consiliul de Adminstratie a Centrului National al Cinematografiei – Dana Duma, Ionuţ Mareş, Irina Trocan, Cătălin Olaru şi Cristina Corciovescu a desemnat producţia Imaculat.

S-au înscris în cursă şase producţii româneşti

La Centrul Naţional al Cinematografiei, s-au înscris în cursă şase producţii româneşti:

Imaculat, regizat de Monica Stan şi George Chiper-Lillemark
Metronom, regizat de Alexandru Belc
Copacul dorinţelor. Amintiri din copilărie, în regia lui Andrei Huţuleac
Miracol, regizat de Bogdan George Apetri
Crai Nou, regizat de Alina Grigore
R.M.N., în regia lui Cristian Mungiu

Filmul îi are în rolurile principale pe Ana Dumitraşcu, Vasile Pavel şi Cezar Grumăzescu, alături de care apar şi Rareş Andrici, Ilona Brezoianu, Bogdan Farcaş, Ionuţ Niculae, Florin Hriţcu, Tiberiu Dobrică, Ninel Petrache, Dan Ursu, Ozana Oancea, Diana Dumbravă şi Cristina Buburuz.

Cea de-a 95-a gală de decernare a Premiilor Oscar este programată să aibă loc pe 12 martie 2023

Imaculat spune o poveste în care resorturile interioare ale personajelor construiesc o lume atât de autentică, ce aproape stârneşte revoltă. Indignare. O dramă psihologică, bazată pe fapte reale, o poveste de supravieţuire până la un punct. Mai apoi devine o poveste de eliberare.

Daria (Ana Dumitraşcu), o tânără dependentă de heroină, pătrunde într-o clinică de dezintoxicare. Într-o lume străină. O lume aflată în contrast cu tot ceea ce a reprezentat mediul ei de până atunci. La 18 ani, pare naivă şi inocentă, dar încă mai păstrează trăsăturile fetei de familie bună, cu principii, educată şi dornică să-şi ia Bac-ul şi să urmeze o facultate. Însă izbirea de lumea în care intră, declanşează în ea efecte ce o transformă.

Imaculat este produs de Axel Film, distribuit în România de Follow Art Distribution, în Statele Unite ale Americii de Syndicado Inc. şi vândut internaţional de Syndicado Film Sales.

Lista scurtă pentru nominalizări la Oscar 2023 va fi anunţată de Academia Americană de Film pe data de 21 decembrie 2022. Cea de-a 95-a gală de decernare a Premiilor Academiei Americane de Film este programată să aibă loc pe 12 martie 2023, la Los Angeles.

articolul original.

Propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin

19 September 2022 at 20:39
image

Imaculat, în regia Monicăi Stan şi a lui George Chiper-Lillemark, este propunerea României pentru categoria „Cel mai bun lungmetraj internaţional” din cadrul Premiilor Academiei Americane de Film – Oscars 2023, anunţă Centrul Naţional al Cinematografiei.

În cursă s-au înscris şase producţii româneşti

Comitetul anual de selecţie a filmului ce va reprezenta România în competiţia pentru o nominalizare la Premiile Academiei Americane de Film – Oscars, la categoria Film Internaţional 2023, format anul acesta din cinci critici de film, numiti de catre Consiliul de Adminstratie a Centrului National al Cinematografiei – Dana Duma, Ionuţ Mareş, Irina Trocan, Cătălin Olaru şi Cristina Corciovescu a desemnat producţia Imaculat.

La Centrul Naţional al Cinematografiei, s-au înscris în cursă şase producţii româneşti:
Imaculat, regizat de Monica Stan şi George Chiper-Lillemark
Metronom, regizat de Alexandru Belc
Copacul dorinţelor. Amintiri din copilărie, în regia lui Andrei Huţuleac
Miracol, regizat de Bogdan George Apetri
Crai Nou, regizat de Alina Grigore
R.M.N., în regia lui Cristian Mungiu

Filmul îi are în rolurile principale pe Ana Dumitraşcu, Vasile Pavel şi Cezar Grumăzescu, alături de care apar şi Rareş Andrici, Ilona Brezoianu, Bogdan Farcaş, Ionuţ Niculae, Florin Hriţcu, Tiberiu Dobrică, Ninel Petrache, Dan Ursu, Ozana Oancea, Diana Dumbravă şi Cristina Buburuz.

Lista scurtă pentru nominalizări la Oscar 2023 va fi anunţată pe data de 21 decembrie 2022

Imaculat spune o poveste în care resorturile interioare ale personajelor construiesc o lume atât de autentică, ce aproape stârneşte revoltă. Indignare. O dramă psihologică, bazată pe fapte reale, o poveste de supravieţuire până la un punct. Mai apoi devine o poveste de eliberare.

Daria (Ana Dumitraşcu), o tânără dependentă de heroină, pătrunde într-o clinică de dezintoxicare. Într-o lume străină. O lume aflată în contrast cu tot ceea ce a reprezentat mediul ei de până atunci.

La 18 ani, pare naivă şi inocentă, dar încă mai păstrează trăsăturile fetei de familie bună, cu principii, educată şi dornică să-şi ia Bac-ul şi să urmeze o facultate. Însă izbirea de lumea în care intră, declanşează în ea efecte ce o transformă.

Imaculat este produs de Axel Film, distribuit în România de Follow Art Distribution, în Statele Unite ale Americii de Syndicado Inc. şi vândut internaţional de Syndicado Film Sales.

Lista scurtă pentru nominalizări la Oscar 2023 va fi anunţată de Academia Americană de Film pe data de 21 decembrie 2022. Cea de-a 95-a gală de decernare a Premiilor Academiei Americane de Film este programată să aibă loc pe 12 martie 2023, la Los Angeles.

articolul original.

Albert Einstein, povestea din spatele geniului

13 September 2022 at 06:30
image

Albert Einstein este un fizician de origine germană care a elaborat teoriile relativității și a câștigat Premiul Nobel pentru Fizică în 1921 pentru explicația sa privind efectul fotoelectric. Einstein este considerat, în general, cel mai influent fizician al secolului XX.

Părinții lui Einstein erau evrei laici, din clasa de mijloc. Tatăl său, Hermann Einstein, a fost inițial un vânzător de pene, iar mai târziu a condus o fabrică electrochimică cu un succes moderat. Mama sa, fosta Pauline Koch, s-a ocupat de gospodăria familiei. A avut o soră, Maria (care a purtat numele de Maja), născută la doi ani după Albert.

Einstein avea să scrie că două ,,minuni” i-au afectat profund primii ani de viață. Prima a fost întâlnirea sa cu o busolă la vârsta de cinci ani. A fost mistificat de faptul că forțe invizibile puteau devia acul.

Acest lucru avea să ducă la o fascinație pe viață pentru forțele invizibile. A doua minune a apărut la vârsta de 12 ani, când a descoperit o carte de geometrie, pe care a devorat-o, numind-o ,,mica sa carte sacră de geometrie”.

Copilăria lui Albert Einstein

profund religios la vârsta de 12 ani, compunând chiar mai multe cântece în lauda lui Dumnezeu și intonând cântece religioase în drum spre școală. Acest lucru a început să se schimbe, însă, după ce a citit cărți de știință care îi contraziceau convingerile religioase. Această provocare la adresa autorității stabilite a lăsat o impresie profundă și de durată. La Luitpold Gymnasium, Einstein s-a simțit adesea nelalocul lui și victimizat de un sistem educațional care părea să înăbușe originalitatea și creativitatea. Un profesor i-a spus chiar că nu va ajunge Niciodata să facă ceva în viața.

O altă influență importantă asupra lui Einstein a fost un tânăr student la medicină, Max Talmud (mai târziu Max Talmey), care lua adesea cina la Einstein acasă. Talmud a devenit un tutore informal, introducându-l pe Einstein în matematică și filozofie superioară. Un punct de cotitură esențial a avut loc când Einstein avea 16 ani. Talmud îi făcuse anterior cunoștință cu o serie de cărți de știință pentru copii scrisă de Aaron Bernstein.

Einstein și-a pus atunci întrebarea care avea să-i domine gândirea pentru următorii 10 ani: Cum ar arăta un fascicul de lumină dacă ai putea să alergi alături de el? Dacă lumina ar fi o undă, atunci fasciculul de lumină ar trebui să apară staționar, ca o undă înghețată. Totuși, încă din copilărie, știa că nu se văzuseră niciodată unde de lumină staționare, deci exista un paradox.

Albert Einstein nu ar fi excelat la școală

a fost întreruptă de eșecurile repetate ale tatălui său în afaceri. În 1894, după ce compania sa nu a reușit să obțină un contract important pentru electrificarea orașului München, Hermann Einstein s-a mutat la Milano pentru a lucra cu o rudă. Einstein a fost lăsat la o pensiune din Munchen și se aștepta să își termine studiile.

Singur, nefericit și respins de perspectiva iminentă a serviciului militar la împlinirea vârstei de 16 ani, Einstein a fugit de acasă șase luni mai târziu și a aterizat la ușa părinților săi surprinși. Părinții săi și-au dat seama de problemele enorme cu care se confrunta Einstein, care a abandonat școala și a evitat recrutarea, fără abilități de angajare. Perspectivele sale nu păreau promițătoare.

Din fericire, Einstein putea să se înscrie direct la Eidgenössische Polytechnische Schule (,,Școala Politehnică Federală Elvețiană”; în 1911, în urma extinderii din 1909 la statutul de universitate cu drepturi depline, a fost redenumită Eidgenössische Technische Hochschule, sau ,,Institutul Federal Elvețian de Tehnologie”) din Zürich fără echivalentul unei diplome de liceu, dacă trecea examenele de admitere foarte dure.

Notele sale au arătat că a excelat la matematică și fizică, dar a picat la franceză, chimie și biologie. Datorită notelor sale excepționale la matematică, i s-a permis să intre la politehnică cu condiția ca mai întâi să își termine școala formală.

Cei mai fericiți ani din viața sa

A mers la un liceu special condus de Jost Winteler în Aarau, Elveția, și a absolvit în 1896. De asemenea, a renunțat la cetățenia germană în acel moment. (A fost apatrid până în 1901, când i s-a acordat cetățenia elvețiană.) A devenit prieten pe viață cu familia Winteler, cu care fusese internat. (Fiica lui Winteler, Marie, a fost prima dragoste a lui Einstein; sora lui Einstein, Maja, avea să se căsătorească în cele din urmă cu fiul lui Winteler, Paul; iar prietenul său apropiat Michele Besso avea să se căsătorească cu fiica lor cea mare, Anna).

Einstein avea să-și amintească faptul că anii petrecuți la Zürich au fost unii dintre cei mai fericiți ani din viața sa. A întâlnit mulți studenți care aveau să-i devină prieteni loiali. De asemenea, a cunoscut-o pe viitoarea sa soție, Mileva Maric, o colegă de la facultatea de fizică din Serbia.

După absolvirea facultății, în 1900, cu una dintre cele mai mari crize din viața sa. Pentru că studia singur subiecte avansate, chiulea adesea de la cursuri. Acest lucru i-a atras ostilitatea unor profesori. Ulterior, Einstein a fost refuzat pentru fiecare poziție academică la care a aplicat.

Familia lui Albert Einstein

Între timp, relația lui Einstein cu Maric s-a aprofundat, dar părinții săi s-au opus vehement relației. Mama sa s-a opus în special din cauza originii sârbești a acesteia (familia lui Maric era creștină ortodoxă de est). Cu toate acestea, Einstein și-a sfidat părinții și, în ianuarie 1902, el și Maric au avut chiar un copil, Lieserl, a cărui soartă este necunoscută.

În 1902, Einstein a atins poate cel mai de jos punct din viața sa. Nu s-a putut căsători cu Maric și nu a putut întreține o familie fără un loc de muncă, iar afacerea tatălui său a dat faliment. Disperat și șomer, Einstein a acceptat slujbe umile, dând meditații copiilor, dar a fost concediat chiar și din aceste slujbe.

Punctul de cotitură a venit mai târziu în același an, când a obținut un post de funcționar la biroul elvețian de brevete din Berna. Cam pe atunci, tatăl lui Einstein s-a îmbolnăvit grav și, chiar înainte de a muri, și-a dat binecuvântarea pentru ca fiul său să se căsătorească cu Maric. Ani de zile, o tristețe enormă, amintindu-și că tatăl său murise considerându-l un ratat.

Având pentru prima dată un venit mic, dar constant, Einstein s-a simțit suficient de încrezător pentru a se căsători cu Maric, lucru pe care l-a făcut la 6 ianuarie 1903.

Tatăl său a murit considerându-l un ratat

Copiii lor, Hans Albert și Eduard, s-au născut la Berna în 1904 și, respectiv, 1910. Privind retrospectiv, slujba lui Einstein la biroul de brevete a fost o binecuvântare.

Termină repede de analizat cererile de brevet, lăsându-i timp să viseze cu ochii deschiși la viziunea care îl obseda încă de la 16 ani: Ce s-ar întâmpla dacă ai alerga alături de un fascicul de lumină? În timp ce era la școala politehnică, studiase ecuațiile lui Maxwell, care descriu natura luminii, și descoperise un fapt necunoscut, că viteza luminii rămâne aceeași, indiferent de viteza cu care se mișcă cineva. Acest lucru încalcă însă legile mișcării ale lui Newton, deoarece în teoria lui Isaac Newton nu există o viteză absolută. Această intuiție l-a determinat pe Einstein să formuleze principiul relativității: ,,viteza luminii este o constantă în orice cadru inerțial.”

În anul 1905, Einstein a publicat patru lucrări în Annalen der Physik, fiecare dintre acestea urmând să modifice cursul fizicii moderne. Einstein a fost primul care a asamblat întreaga teorie a relativității și care a realizat că aceasta era o lege universală a naturii, nu o invenție curioasă a mișcării în eter, așa cum credeau Poincaré și Lorentz.

Astfel, în secolul al XIX-lea existau doi piloni ai fizicii: Legile mișcării ale lui Newton și teoria luminii a lui Maxwell, iar Einstein a fost singurul care și-a dat seama că acestea se aflau în contradicție și că una dintre ele trebuie să cadă.

Primele sale lucrări, ignorate de comunitatea științifică

La început, lucrările lui Einstein din 1905 au fost ignorate de comunitatea fizicii. Acest lucru a început să se schimbe după ce a primit atenția unui singur fizician, poate cel mai influent fizician al generației sale,Max Planck , fondatorul teoriei cuantice .

Chiar dacă faima sa s-a răspândit, căsnicia lui Einstein se destrama. Cuplul se certa frecvent legat de copiii și de finanțele lor. Einstein a început o aventură cu o verișoară, Elsa Löwenthal, cu care s-a căsătorit mai târziu. Când a divorțat în cele din urmă, în 1919, a fost de acord să-i dea banii pe care i-ar putea primi dacă ar câștiga vreodată un Premiu Nobel.

În noiembrie 1915, Einstein a finalizat în sfârșit teoria generală a relativității, pe care a considerat-o a fi capodopera sa. Teoria lui a prezis, de asemenea, o deviere măsurabilă a luminii în jurul Soarelui. În consecință, el s-a oferit chiar să ajute la finanțarea unei expediții pentru a măsura devierea luminii stelelor în timpul unei eclipse de Soare.

Renume mondial și Premiul Nobel

Activitatea lui Einstein a fost întreruptă de Primul Război Mondial. El a fost doar unul dintre cei patru intelectuali din Germania care au semnat un manifest care se opune intrării Germaniei în război.

După război, două expediții au fost trimise pentru a testa predicția lui Einstein privind lumina stelară deviată în apropierea Soarelui. Unul a pornit spre insula Principe, în largul coastei Africii de Vest, iar celălalt spre Sobral, în nordul Braziliei, pentru a observa razele solare.

În 1921, Einstein a început primul turneu mondial, vizitând Statele Unite, Anglia, Japonia și Franța. Oriunde mergea, mulțimile se numărau cu mii. Aflat în turneu, a primit vestea ca a obținut Premiul Nobel pentru Fizică, dar pentru efectul fotoelectric mai degrabă decât pentru teoriile sale de relativitate. În timpul discursului său de acceptare, Einstein a surprins publicul vorbind despre relativitate în loc de efectul fotoelectric.

Einstein a lansat și noua știință a cosmologiei

Ecuațiile sale au prezis că Universul este dinamic – se extinde sau se contractă. Acest lucru a contrazis opinia predominantă conform căreia era sstatic.

Inevitabil, faima lui Einstein și marele succes al teoriilor sale au creat o reacție. Mișcarea nazistă a găsit o țintă convenabilă în relativitate , etichetând-o „fizica evreiască” și sponsorizând conferințe și arderi de cărți pentru a îl denunța pe Einstein și teoriile sale.

În decembrie 1932, Einstein a decis să părăsească Germania pentru totdeauna (nu se va întoarce niciodată înapoi). Pentru Einstein a devenit evident că viața lui era în pericol. Era chiar și un preț pe capul lui.

Einstein s-a stabilit la nou-formatul Institut de Studii Avansate de la Princeton, New Jersey, care a devenit curând o mecca pentru fizicienii din întreaga lume.

Einstein a primit rezidența permanentă în Statele Unite în 1935 și a devenit cetățean american în 1940, deși a ales să-și păstreze cetățenia elvețiană.

Izolarea profesională și moartea sa

Deși Einstein a continuat să fie pionier în multe puncte cheie în teoria relativității generale, el a fost din ce în ce mai izolat de comunitatea fizicii. Majoritatea fizicienilor lucrau la teoria cuantică , nu la relativitate.

În cele din urmă, din cauza unei boli netratate de o lungă perioadă de timp și refuzului de a i se efectua o intervenție chirurgicală asupra arterelor cardiace, Einstein se stinge din viață în 1955 în urma unui atac de cord. Conform dorinței sale, marele savant a fost incinerat, iar cenușa a fost aruncată într-un râu necunoscut din New Jersey.

Înaintea incinerării, patologul Spitalului Princeton, Thomas Stoltz Harvey i-a scos creierul, pentru a fi păstrat, fără permisiunea familiei, în speranța că în viitor se va descoperi ce l-a făcut pe Einstein atât de inteligent, scrie Britannica.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Liviu Stănilă este marele câștigător al Salonului Internațional de Caricatură

11 September 2022 at 20:41
image

Cea de-a 27-a ediție a Salonului Internațional de Caricatură de la Vaslui, organizat de Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare”, a fost câștigată de Liviu Stănilă, din Fizeș, județul Hunedoara.

Acesta a primit aprecierile juriului și marele premiu, fiind caricaturistul care a zugrăvit cel mai bine tema din acest an, un fragment modificat dintr-un celebru cuplet al actorului de vodevil Constantin Tănase: „Ne-am trezit din pandemie / Și-am strigat cât am putut: / Și cu asta ce-am făcut?”.

”Nu sunt neapărat un om al competiției. Am una singură, care să mă țină pe linia de plutire. Este aceea în care Liviu de azi să fie mai bun decât Liviu de ieri. Salonul de la Vaslui îmi demonstrează de trei ediții încoace că acest crescendo există. Acum patru ani am luat mențiune, acum doi ani am primit premiul 3, iar acum s-a nimerit ca juriul să se împiedice la un moment dat și să îmi acorde marele premiu. Mă aflu într-o companie selectă, plăcută și vă doresc ani mulți în continuare”, a spus marele câștigător.

Organizatorii au mai oferit un premiu de onoare pentru întreaga creație artistică lui Mihai Ignat din Ploiești.

Printre laureații ediției din acest an se mai numără Gabriel Rusu (Târgu Mureș), care a obținut premiul 1, Constantin Pavel (Focșani)-premiul 2, Nicolae Viziteu (Vaslui) a obținut premiul 3.

De asemenea, Leonte Năstase, din Constanța, a primit o mențiune onorifică, iar alte trei mențiuni au fost acordate unor artiști graficieni din Iran, Bulgaria și Siria.

Anul acesta, Salonul Internaţional de Caricatură a reunit un număr de 34 de graficieni atât din țară, cât și din străinătate.

articolul original.

Visând la gloria Hollywoodului. Vlad Baba, un star premiat la festivaluri de duzină

11 September 2022 at 12:09

După ce a fost pomenit în ultima vreme mai mult pentru problemele sale cu justiția, Vlad Baba a ieșit la rampă cu o contraofensivă de ordin artistic. Cu mare entuziasm, directorul Școlii Populare de Artă, a anunțat pe Facebook că Episodul 1 din Sezonul 2 al serialului 6ase, pe care îl produce, a câștigat un premiu la Critics’ Choice International Film Festival. „Primul premiu pentru 6ASE la nivel international, la festivalul Critics’ Choice International Film Festival 2022 !! Câștigător al «Best series/Tv pilot/Web series»!! Cel mai minunat sentiment este atunci când munca este recunoscută”, a scris Baba pe pagina sa de socializare. Problema e că festivalul respectiv este cvasianonim, are mai puțin de un an de la înființare, e online și oferă lunar premii cam la oricine se nimerește să trimită o producție tv. E ca și cum Baba s-ar lăuda cu un premiu acordat de casa de cultură din Scobinți. Jenant, maestre!

Baba (foto, pamflet): Data viitoare voi câștiga o statuetă Oscar. Dacă nu, mă mulțumesc și cu unul din busturile din curtea Ateneului

articolul original.

O nouă provocare pentru Cosmina Stratan: profesoară de actorie

7 September 2022 at 18:44

Câștigătoare în 2012 a unui mult râvnit Palme d’Or pentru cea mai bună interpretare feminină în filmul „După dealuri”, actrița ieșeană Cosmina Stratan și-a diversificat preocupările artistice intrând în zona pedagogică. Începând din 17 septembrie, Cosmina va susține cursuri de actorie la Școala de Film, un proiect pe care îl coordonează împreună cu Antonio Méndez Esparza, regizor premiat la Cannes și San Sebastián, profesor de regie în Statele Unite, și scenaristul Florin Șerban. „Cursul predat de Cosmina e o introducere în formula de interpretare pe care ea o folosește în film, presupune exerciții de grup și individuale, multă mișcare de scenă, tehnică de concentrare, modalități de compunere a personajului”, se arată pe site-ul www.scoaladefilm.com. Interesant este că, potrivit aceluiași site, cei care au trecut prin școli de corecție, penitenciar, sistemul asistenților maternali sau alte formule instituționale similare vor fi scutiți de taxe de participare. O inițiativă de lăudat, ale cărei roade pot fi surprize interesante în viitor.

Stratan (foto, pamflet): După ce am urcat dealurile succesului, a venit timpul să îi învăț pe alții ce înseamnă ce înseamnă actoria de top

articolul original.

Mircea Cărtărescu a câștigat Premiul FIL de Literatură în Limbi Romanice

5 September 2022 at 18:14
By: -
image

Scriitorul şi eseistul român Mircea Cărtărescu a câştigat Premiul FIL de Literatură în Limbi Romanice, ediţia 2022, a anunţat luni în Mexic Antonio Sáez Delgado, purtător de cuvânt al juriului.

Publicitate

Cărtărescu a fost ales dintre 80 de candidaturi în şapte limbi „pentru proza sa imaginativă şi orbitoare”, a spus Sáez Delgado la o conferinţă de presă în oraşul mexican Guadalajara.

Juriul a apreciat că el „este un scriitor multilateral de stil maximalist care se inserează deplin în tradiţia literaturii mondiale, interpelându-şi de la oniric şi până la existenţial cititorii şi criticii din întreaga lume”.

Premiul, dotat cu suma de 150.000 de dolari, va fi înmânat pe 26 noiembrie la inaugurarea celei de 36-a ediţii a Târgului Internaţional de Carte (FIL) din Guadalajara, considerat cel mai important târg de carte al lumii editoriale hispanice.

Publicitate

Este a doua oară când un scriitor de limba română este recompensat cu Premiul FIL de Literatură în Limbi Romanice. Primul a fost Norman Manea în anul 2016.

Noua reușită vine după ce, în urmă cu doar câteva zile, Cărtărescu a devenit Doctor Honoris Causa al Universității Internaționale Menendez Pelayo (UIMP) din Santander, Spania (foto articol).

articolul original.

Anunț de mediu SC Premium Green Energy SRL

5 September 2022 at 12:57
By: Incomod
image

SC CTO AGROTECH Production SRL, prin reprezentant Oprea Ionuț Dorel, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către Agenția pentru Protecția Mediului Dâmbovița: nu se supune evaluării impactului asupra mediului / nu se supune evaluării adecvate / nu se supune evaluării impactului asupra corpurilor de apă, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul „Construire centrală fotovoltaică și racordarea la rețea cu puterea instalată de 16.051,2 Kwp amplasată la sol”, propus a se realiza în oraș Titu, județul Dâmbovița.

Proiectul deciziei de încadrare și motivele care o fundamentează pot fi consultate la APM Dâmbovița, din municipiul Târgoviște, strada Calea Ialomiței, Nr. 1, județul Dâmbovița, în zilele de luni până vineri, între orele 09:00 – 16:00, precum și la următoarea adresă de internet: http://apmdb.anpm.ro.

Publicul interesat poate înainta comentarii, observații la proiectul deciziei de încadrare în termen de 10 zile de la publicarea pe pagina de internet a autorității competente pentru protecția mediului.

articolul original.

Premiul I la Concursul „Sunetul lunii” pentru trupa Centrului de Arte „Carmina Burana” Târgoviște. VIDEO

5 September 2022 at 10:42
image

Astăzi – 5 septembrie 2022, a început un nou an școlar, iar prima zi de școală înseamnă un moment foarte important pentru fiecare dintre noi. Educația reprezintă temelia de bază a societății și trebuie să o prețuim, fiindcă ne formează ca oameni – este mesajul transmis de primarul comunei Poiana, județul Dâmbovița – Marian Șerban.

„Cu toții avem datoria de a ne implica serios în educație, indiferent de vârstă și indiferent de ipostaza în care ne aflăm: copii, părinți, cadre didactice, autorități locale.

Dragi copii,

Emoțiile începutului de an să vă însoțească pe întreg parcursul acestuia, să vă fie constructive și să vă îndemne să dați totul pentru a ajunge acolo unde v-ați propus! Vă doresc succes și un an cât mai bun, plin de reușite și învățături bune, să vă respectați profesorii și să-i urmați cu încredere pe cei demni de admirat, să vă iubiți părinții, apreciind eforturile lor de a vă oferi tot ce este mai bun și să-i răsplătiți cu note bune, învățând!

Distinși profesori,

Vă doresc mult spor în munca dumneavoastră, răbdare și înțelepciune pentru a forma oamenii viitorului!

Stimati părinți,

Vă doresc cât mai puține emoții și încercări, să aveți copii buni și cuminți, de care să fiți mândri!

Tuturor, succes în noul an școlar”!

articolul original.

Seria de filme „Rocky”, cu Sylvester Stallone în rol principal, este difuzată la TV. Unde și când o putem vedea

2 September 2022 at 10:00

După primul film al seriei, „Rocky”, viața lui Sylvester Stallone avea să nu mai fie la fel. Pe 21 noiembrie 1976, anul lansării filmului, Sylvester Stallone era numit “the hottest new star” la Hollywood, iar pelicula câștiga Oscarul pentru cel mai bun film, la cea de-a 49-a festivitate. Încă de atunci, „Rocky” a devenit un reper al culturii pop.

Seria de filme „Rocky”, difuzată pe Filmbox Premium

Cu doar un an înainte, Stallone avea 100 de dolari în cont, soția lui era însărcinată și viața lui nu era deloc roz. Într-o stare inspirațională aparte, cumva comună cu disperarea, Sylvester Stallone a scris scenariul ”Rocky” în mai puțin de 4 zile și a vândut drepturile producătorilor Irwin Winkler and Robert Chartoff la un preț „derizoriu”, cu condiția să joace el în film. Și a jucat. Producția a durat 28 de zile și a costat 1 milion de dolari. Specialiștii vremii spuneau că o să încaseze cam 40 de milioane în cinematografe, și asta cu greu. A încasat 117 milioane numai în America de Nord și a fost cel mai profitabil film al anului, după Războiul Stelelor. Restul e istorie.

Rocky (1976) – filmstill

Am văzut pentru prima dată „Rocky” acum șase luni într-o formă incompletă. Chiar și așa, am tot spus de atunci că acesta trebuie să fie cel mai plictisitor film al anului. Ei bine, vinerea trecută, în avanpremiera sa de la Academie, plictiseala s-a spulberat. Nu numai că acea ultimă bobină lipsă a inclus unele dintre cele mai captivante scene de luptă transpuse vreodată pe ecran, dar s-a dovedit a fi o piatră emoțională de hotar, o adevărată odă adusă spiritului uman”, scria celebrul critic Arthur Knight, de la The Hollywood Reporter, pe 5 noiembrie 1976. 

Seria „Rocky” va fi difuzată integral de FilmBox Premium, după cum urmează: Rocky – vineri, 2 septembrie, Rocky II – vineri, 9 septembrie, Rocky III – vineri, 16 septembrie, Rocky IV – vineri, 23 septembrie și Rocky V – vineri, 30 septembrie. Toate filmele sunt difuzate de la ora 21:00.

articolul original.

Societatea Timișoara îi retrage premiul lui Robert Turcescu, după ce a participat la nunta lui George Simion (AUR)

1 September 2022 at 19:01
By: -
image

Societatea Timişoara a anunţat, joi seară, că îi retrage fostului jurnalist Robert Turcescu premiul ”Alexandra Indrieş”, acordat în anul 2005. Decizia a fost luată după ce Turcescu a participat la nunta liderului AUR George Simion şi în urma ”poziţiilor tot mai apropiate de ideologia AUR”.

Publicitate

Membrii Societăţii Timişoara îşi arată dezamăgirea că Robert Turcescu şi-a exprimat ”simpatii pentru un lider extremist”.

”Societatea Timişoara a luat act cu îngrijorare şi mâhnire de poziţiile tot mai apropiate de ideologia AUR ale domnului Robert Turcescu, laureat al premiului „Alexandra Indrieş” în anul 2005.

Participarea domnului Turcescu la nunta liderului AUR a fost un neaşteptat şi dezamăgitor prilej de a constata că domnul Turcescu şi-a exprimat, implicit şi explicit, simpatii pentru un lider extremist şi o formaţiune politică extremistă, aflaţi la antipodul valorilor promovate de Societatea Timişoara.

Publicitate

Un asemenea comportament, inacceptabil pentru noi, se adaugă stuporii create de autodenunţul său din 2014, rămas într-o toxică ambiguitate, că este ofiţer acoperit”, transmite Societatea Timişoara, într-un comunicat de presă.

În urma acestor fapte, Societatea Timişoara îi retrage premiul acordat jurnalistului în anul 2005.

”Ţinând cont de toate acestea, Societatea Timişoara anunţă că îi retrage premiul „Alexandra Indrieş” domnului Robert Turcescu şi îl somează să facă fireasca modificare în CV-ul său. Pentru a nu induce, din nou, în eroare persoane care chiar cred în valorile democraţiei”, se mai arată în comunicat.

articolul original.

Festivalul de Film și Istorii Râșnov: Premiul cel mare al juriului a fost câștigat de două filme

30 August 2022 at 09:39
By: M.Ex.

Festivalul de Film și Istorii Râșnov, ediția XIV, s-a încheiat în weekend-ul precedent la Râșnov, premiul cel mare al juriului, anunțat duminică, fiind câștigat la categoria de documentare de două filme – „Massoud, L’Heritage” și „În căutarea inginerului Dragomirescu”.

„Massoud, L’Heritage”, în regia lui Nicolas Jallot, este o producție franceză din 2021, iar „În căutarea inginerului Dragomirescu”, în regia lui Dragoș Zămoșteanu, este o producție românească din 2022.

Juriul profesionist al #FFIR14 a fost format din: Alfonso-Santos Gargallo (regizor și producător spaniol), Irina-Margareta Nistor (critic de film, cineast) și Ion-Andrei Gherasim (președinte Fundația Corneliu Coposu).
Premiul juriului liceenilor, format din: Idris Belabed, Carla Pantilie, Mădălina Tosa, Andrei Midache și Teofil Memelis, a fost câștigat de pelicula spaniolă „Pico Reja”, în regia lui Remedios Malvárez și Arturo Andújar.
La categoria premiul publicului filmul „Regele Mihai: Drumul către casă”, în regia lui Trevor Poots, a fost declarat câștigător.

„Filmele selecționate pentru competiția de anul acesta au adus în atenția publicului subiecte diverse și abordări interesante. Mă bucur că două filme românești au reușit să fie pe lista finală de câștigători alături de o producție din Franța și una din Spania.  Filmul documentar este prea puțin exploatat și valorificat în România și eu cred foarte mult în impactul acestui tip de filme ca instrument de educație și înțelegere”, a declarat Mihai Dragomir, directorul Festivalului de Film și Istorii Râșnov.

Festivalul de Film și Istorii Râșnov s-a focusat în acest an pe tema Granițe / Borders și a adus în atenția opiniei publice importanța și esența acestui concept atât de actual în contextul social și geopolitic actual. Conceptul de anul acesta și-a propus să aducă cât mai multe răspunsuri la întrebări și provocări multiple care țin de libertățile individuale și creative cu care se confruntă societatea contemporană.

Respectând tema festivalului, pentru proiecțiile filmelor au fost alese spații care depășesc limitele convenționalului. Ediția XIV a FFIR s-a desfășurat în locații multiple din zona Râșnov precum Cetatea Râșnov, La Lift spre Cetate, Piața Unirii (Râșnov), Cetatea Feldioara, Promenada Codlea, Parcul Cetate din Hărman și Bastionul Țesătorilor din Brașov.

La ediția cu numărul XIV a #FFIR au putut fi vizionate proiecții internaționale din Belgia, Bosnia și Herțegovina, Croația, Franța, Lituania, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, România, Spania și Suedia.

articolul original.

Maica Tereza, călugăriţa care a primit Premiul Nobel pentru pace

26 August 2022 at 04:30
La data de 26 august 1910, s-a născut, la Skopje, capitala fostei Republici Iugoslave a Macedoniei, Maica Tereza (nume laic Agnes Gonxha Bojaxhiu), superioară a Congregaţiei romano-catolice ''Surorile carităţii'', cu sediul la Calcutta. A primit Premiul Nobel pentru pace pe anul 1979 (m. 5 septembrie 1997)

 A îngrijit deopotrivă săracii, bolnavii, orfanii şi muribunzii timp de zeci de ani. A primit numeroase distincţii şi premii pentru munca ei, cel mai important fiind Premiul Nobel pentru Pace, în anul 1979, iar după moarte a fost beatificată de către Biserica Catolică pentru presupusele miracole pe care le făcuse de-a lungul timpului. Este vorba despre Maica Tereza, călugăriţa catolică ce a făcut istorie prin munca sa de o viaţă.

Maica Tereza s-a născut într-o familie de albanezi, în anul 1910, pe vreme Imperiului Otoman. După moartea tatălui său, atunci când avea doar 8 ani, mama ei a crescut-o respectând strict religia romano-catolică. A fost fascinată încă de mică de povestea misionarilor şi, la vârsta de 18 ani, a decis să urmeze şi ea această cale, aşa că a plecat de acasă şi nu a mai reuşit niciodată să îşi revadă mama şi sora.

FOTO: Mediafax Foto/AFP    FOTO: Mediafax Foto/AFP

Ea a ajuns în India în anul 1929 şi a lucrat iniţial ca învăţătoare. Ulterior, a infiinţat ordinul Misionarelor Carităţii care s-a extins rapid ajungând să aibă mii de membrii care acţionau în 133  de ţări ale lumii. Aceştia îngrijeau oameni infectaţi cu SIDA, lepsă sau tuberculoză, conduceau cantine pentru săraci, orfelinate şi şcoli, ajutând totodată bolnavi prin intermediul clinicilor mobile de care dispuneau.

Descoperă vă prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 26 august:

1740 – S-a născut Joseph-Michel Montgolfier care, împreună cu fratele său, Jacques-Etienne, a conceput şi experimentat balonul cu aer cald (aerostatul) (m. 26 iunie 1810)

1743 – S-a născut savantul Antoine Laurent Lavoisier, fizician şi chimist, unul dintre fondatorii chimiei moderne, membru, la 25 de ani, al Academiei de Ştiinţe; a enunţat legea conservării masei (care îi poartă numele) şi legea conservării elementelor (m. 8 mai 1794)

1789  – A fost publicată “Declaraţia Drepturilor Omului şi Cetăţeanului”, pe baza căreia va fi adoptată, în 1848, “Declaraţia Drepturilor Omului”

1880 – S-a născut Guillaume Apollinaire (Wilhelm Apollinaris de Kostrowitsky), poet şi critic de artă francez (m. 9 noiembrie 1918)

1885 – S-a născut scriitorul francez Jules Romains (pseudonim pentru Louis Farigoule): romanul-fluviu “Oameni de ispravă” (m. 14 august 1972)

1886 – S-a născut Alexandru D. Rădulescu, medic, membru al Academiei Române, al Academiei de Chirurgie din Paris; de numele său se leagă înfiinţarea la Cluj, în 1921, pentru prima dată în România, a unui spital de ortopedie; în 1931 a pus bazele Societăţii române de ortopedie  (m. 11 aprilie 1979)

1989 – A încetat din viaţă scriitorul american Irving Stone: “Agonie şi extaz”, „Turnul Nebunilor”, „Paria” (n. 14  iulie 1903)

1991 – România a recunoscut independenţa de stat a fostelor republici sovietice: Lituania, Letonia, Estonia, Moldova şi Gruzia

articolul original.

Câţi bani a luat Cătălin Cazacu de la Antena 1, după ce a câştigat finala săptămânii la Splash! Vedete la apă

22 August 2022 at 15:56

Cătălin Cazacu (38 de ani) a câștigat finala săptămânii la „Splash! Vedete la apă”, emisiunea de la Antena 1. Campionul la motociclism este, acum, campion și la sărituri în apă! Acesta a efectuat o săritură individuală de la 7 metri și a pregătit și un salt special alături de Ramona Olaru, de la 3 metri.

Cătălin Cazacu este concurentul care a câștigat finala săptămânii la „Splash! Vedete la apă”, emisiunea de la Antena 1. Campionul la motociclism a efectuat o săritură individuală de pe platforma aflată la 7 metri. Antrenorul Cătălin Cozma a mărturisit, atunci: ”Asta se numește ”săritura Cazacu”! Deci, la asta se pricepe perfect și acum, de la 7 metri! Nu ai făcut-o atât de bine în antrenamente niciodată!”.

Cătălin Cazacu a câștigat finala săptămânii la „Splash! Vedete la apă”. Sursă – captură video

Cătălin Cazacu, moment special alături de partenera lui, Ramona Olaru. A câștigat cea de-a opta ediție a show-ului de la Antena 1

Cătălin Cazacu a efectuat încă o săritură specială în Bazinul Olimpic de la Bacău, de data aceasta alături de partenera lui, Ramona Olaru. Cei doi au sărit de pe platforma de la 3 metri. Iulia Albu s-a arătat impresionată: ”Sunteți foarte frumoși împreună și îmi pare bine că l-ai susținut în acest fel pe Cazacu, pentru că este dificil și, mai ales, te-am văzut că ți-a fost teamă. Este un gest extraordinar de frumos!”.

După momentul prestat de Cătălin Cazacu la „Splash! Vedete la apă”, impresionați fiind de tehnica campionului la motociclism, jurații au decis să arate toți, în același timp, notele. Astfel, Cătălin Cazacu a primit 3 note de 10 și una de 8,5. În acest mod, Cătălin Cazacu a câștigat cea de-a opta ediție a celui de-al cincilea sezon al show-ului de la Antena 1 și a primit un cec în valoare de 10.000 de lei.

Citește și RAMONA OLARU, DECLARAȚII NEAŞTEPTATE DESPRE ÎNCEPUTURILE RELAŢIEI CU CĂTĂLIN CAZACU: „EL ASTA FĂCEA ÎNAINTE…”

Sursă foto: capturi video Youtube

articolul original.

Premiul LPG tv (La pielea goala în tv)

19 August 2022 at 17:29
By: (R.C.)

Domnișoară Simona Țăranu concurează cu sîrg la Premiul LPG tv (La pielea goala în tv)  și speră ca acesta sa-i aducă măcar un fotbalist din echipa națională. 

articolul original.

David Popovici, desemnat cel mai bun sportiv de la Campionatele Europene de Nataţie

18 August 2022 at 05:47
image

David Popovici a fost desemnat cel mai bun sportiv în probele masculine la Campionatele Europene de Nataţie de la Roma, anunţă Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern.

Clasamentul a fost realizat pe baza unui punctaj, în urma celor mai bune performanţe din competiţie.

David Popovici, desemnat cel mai bun sportiv în probele masculine! Probele de înot de la Campionatul European de natație pentru seniori de la Roma s-au încheiat miercuri seara, 17 august 2022. Au fost șase zile magice pentru România, care a cucerit două medalii de aur prin David Popovici, tânărul și extrem de valorosul sportiv al nostru care a uimit din nou, nu doar un continent, ci și întreaga planetă!

Iar evoluțiile lui David de la Foro Italico nu puteau trece neobservate. În această seară, la finalul probelor de înot, David Popovici a fost desemnat cel mai bun sportiv în probele masculine, iar Ruta Meilutyte (Lituania) a fost desemnată cea mai bună sportivă în probele feminin.

Clasamentul a fost realizat pe baza unui punctaj, în urma celor mai bune performanțe din competiție.

La masculin, David a totalizat 1.003 puncte, pentru timpul din finala de 100 m liber (46.86 s – nou record mondial de seniori) și a fost urmat în clasament de Mykhaylo Romanchuk (Ucraina) – 982 de puncte şi de Thomas Ceccon (Italia) – 979 de puncte.

La feminin, Ruta Meilutyte a totalizat 985 de puncte“, anunță Federația Românâ de Natație pe Facebook.

articolul original.

Premiu pentru Atelierul de Joc Popular

16 August 2022 at 06:28
By: Regie

Ansamblul Asociației Atelierul de Joc Popular din Zalău a câștigat Premiul I la secțiunea Obicei specific la ediția a treia a Festivalului – Concurs Național de Folclor „Mioveni” care a avut loc în perioada 12 – 14 August 2022, la Mioveni, județul Argeș.

Începând cu anul 2020, în județ a fost dat startul unor ateliere de jocuri și obiceiuri populare, destinate tuturor categoriilor de persoane, fără limită de vârstă, cu scopul de a aduce în atenția acestora jocurile, obiceiurile populare reprezentative județului Sălaj și nu numai. Acest fapt a dus și la înființarea Asociației Atelierul de Joc Popular. Ansamblul este format exclusiv din cursanții acestor ateliere, organizate de către instructorul coregraf în joc popular Gabriel Marius Boticaș, care este și inițiatorul atelierelor. Începând cu anul 2022,  Asociația a devenit partener al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj.  Ansamblul este pregătit de către Gabriel Marius Boticaș, Ariana Tunyogi și Paula Taloș Pop. Coregrafia: Gabriel Marius Boticaș.

articolul original.
❌