ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Titirez.ro: Perspectivele pieței rezidențiale din România în 2023. Este un scenariu probabil ca prețurile locuințelor să intre pe un făgaș descendent?

2 February 2023 at 13:39

 

București, februarie 2023: Anul acesta a început pe o notă precaut optimistă pentru piața rezidențială autohtonă, ca și pentru economia țării per ansamblu, previziunile privind evoluția lor pe parcursul lui 2023 înscriindu-se pe o linie similară. Cea mai recentă analiză realizată de reprezentanții rețelei de site-uri imobiliare Titirez.ro relevă că interesul pentru achizițiile de locuințe, fie pentru uz personal, fie în scop investițional, se va menține –  chiar dacă potențialii cumpărători vor continua să manifeste o precauție sporită, pe fondul tulburărilor geopolitice resimțite la nivel global, cu impact și asupra economiei.

 

Astfel, exceptând eventualitatea unei acutizări bruște a situației politico-economice internaționale, șansele ca prețurile locuințelor să intre anul acesta pe un trend descendent  sunt, practic, infime, consideră oficialii Titirez.ro. Pe segmentul rezidențial nou, creșterile de prețuri continuă să fie alimentate de scumpirile consemnate de materialele de construcție, respectiv de costurile mai mari cu forța de muncă, în vreme ce segmentul apartamentelor vechi este influențat, în mod indirect, de această dinamică. 

 

Potrivit datelor recent făcute publice de reprezentanții statului, România a încheiat anul trecut cu o creștere economică de 4,9%, în vreme ce așteptările Comisiei de Prognoză pentru anul 2023 vizează un avans al PIB de 2,8%. De asemenea, previziunile Comisiei Europene, deși mai temperate, au în vedere tot un avans economic pentru 2023, în cuantum de 1,8%. Pe de altă parte, așteptările celei din urmă instituții privind evoluția inflației vizează o scădere de la o medie de 11,8% în 2022, la 10,2% în 2023, urmând ca acest indicator să se cifreze la 6,8% în 2024.

„Deși anul trecut ne-am confruntat, fără îndoială, cu un context economic dificil, apetitul pentru achiziții imobiliare a rămas, totuși, solid. Acest fapt este vădit de cele mai recente statistici publicate de ANCPI, potrivit cărora pe parcursul lui 2022 au fost tranzacționate, la nivel național, 700.273 de imobile – cu 1.517 mai multe decât în 2021, când au fost vândute 698.756 de imobile. Desigur că diferența dintre cei doi ani, de circa 0,2%, este practic neglijabilă, însă faptul că activitatea de tranzacționare din piață s-a menținut la un nivel stabil, în ciuda provocărilor întâmpinate de economie, este semnificativ. Asta cu atât mai mult cu cât anul 2021 a fost unul chiar foarte bun la acest capitol, ca urmare a intensificării apetitului pentru achiziții după «relaxarea» restricțiilor impuse în 2020.

Costina Petrescu, CEO Titirez.ro & imoPR  

 

Una dintre problemele întâmpinate de jucătorii activi pe piața rezidențială locală, atât dezvoltatori și vânzători de locuințe vechi, cât și potențiali cumpărători, este reprezentată de creșterea considerabilă a costurilor de creditare. Astfel, potrivit datelor publicate de BNR, nivelul Indicelui de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) se situa, la finele anului 2022, la 5,73% – un nivel de 3 ori mai mare decât cel consemnat la începutul aceluiași an, respectiv 1,91% (valori la zi). Pe de altă parte, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea ratelor de dobândă la creditele (inclusiv ipotecare) contractate înainte de introducerea IRCC, s-a majorat în același interval de 2,5 ori, de la 3,02% la 7,57%.

În acest context, Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a punctat, într-o apariție publică recentă, că un obiectiv al autorităților pentru anul 2023 este, în mod evident, cel de reducere a inflației – și, în corelație cu aceasta, de stabilizare, respectiv scădere a dobânzilor la credite. Potrivit acestuia, dacă 2022 a fost un an de compensare și de diminuare a efectelor negative (provocate de conflictul ruso-ucrainean), 2023 va trebui să fie anul de recuperare, iar 2024, anul în care ar fi de așteptat o creștere a puterii de cumpărare, atât a cetățenilor, cât și a companiilor.

De notat ar fi că, făcând abstracție de fondurile de investiții instituționale, care pot fi active și pe segmentul rezidențial, cumpărătorii de locuințe de pe piața locală se împart, în mod firesc, în 2 categorii: cei care au nevoie de un împrumut bancar pentru finanțarea, fie și parțială, a unei achiziții, respectiv cei care dispun de fonduri proprii pentru aceasta – deci nu sunt influențați (în mod direct) de creșterea semnificativă a costurilor creditării. În acest context, o analiză realizată de Titirez.ro în toamna anului trecut releva că potențialii clienți din cea de-a doua categorie, anume cei cu bani gheață, erau cei mai activi din piață, motivați fiind să facă o achiziție pentru a-și proteja capitalul de efectele inflației.

 

Deși ambele categorii de clienți potențiali manifestă o precauție sporită în actualul context economic, este de așteptat ca și unii, și alții să ia în cele din urmă o decizie de cumpărare, în momentul în care vor conștientiza stringența propriei nevoi – de a avea o locuință, respectiv de a face o investiție viabilă pe termen lung. În ceea ce privește atitudinea de expectativă a celor care mizează pe intrarea prețurilor locuințelor pe un făgaș descendent, reprezentanții Titirez.ro consideră că aceasta nu va fi „răsplătită” de evoluția pieței pe parcursul acestui an.

„Dincolo de raportul cerere-ofertă și inerția ce caracterizează piața imobiliară în general, un dezvoltator ar trebui să se găsească într-o situație financiară foarte precară pentru a accepta să-și diminueze drastic marja de profit într-un context economic ca cel actual, în care inflația pune, dimpotrivă, o presiune foarte mare pe creșterea prețurilor. Previziunea noastră este că, pe segmentul rezidențial nou, tendința de apreciere a locuințelor va continua să fie alimentată de scumpirile consemnate de materialele de construcție, respectiv de costurile mai mari cu forța de muncă, în vreme ce apartamentele vechi vor fi influențate, în mod indirect, de această dinamică. În opinia noastră, în funcție de evoluția economiei locale și internaționale, ne putem aștepta, totuși, la o încetinire a ritmului de creștere a prețurilor pe piața rezidențială.”

 

Costina Petrescu, CEO Titirez.ro & imoPR  

Despre Titirez.ro

 

Lansat în octombrie 2010, Titirez.ro este un brand-umbrelă pentru o rețea integrată, de 17 site-uri imobiliare, fiecare cu specificul său. Printre acestea se numără multecase.ro, imobiliare24.ro, imobiliare-net.ro, anunturi-imobiliare.net, anuntimobiliar.ro, paginiimobiliare.ro etc. În momentul de față, pe platforma Titirez.ro se regăsesc aproximativ 75.000 de anunțuri imobiliare, publicate de proprietari, agenții imobiliare și dezvoltatori, în vreme ce în cadrul secțiunii de Ansambluri Rezidențiale cumpărătorii pot alege între aproape 150 de proiecte, amplasate în zona Capitalei și în orașele secundare, dar nu numai. Asociat portalului este și CRM-ul ImobManager, un instrument util, destinat gestionării activității celor care activează în domeniu, dar și imoPR, prima agenție de marketing și publicitate dedicată exclusiv pieței imobiliare, ce a fost lansată în anul 2019.

 

 

 

 

 

 

 

articolul original.

Samsung a lansat noua serie de telefoane Galaxy S23. Ce oferă noile smartphone-uri premium și la ce preț

1 February 2023 at 18:58

Samsung a lansat noua serie Galaxy S23 Ultra, Galaxy S23+ și Galaxy S23, care promite începutul unei noi ere în ceea ce privește experiența premium pe un smartphone.

„Tehnologia cu cel mai mare impact este măsurată nu doar prin ceea ce le permite oamenilor să facă astăzi, ci și prin modul în care contribuie la un viitor mai bun. Galaxy S23 Ultra, precum și întreaga serie Galaxy S demonstrează ce înseamnă să ai parte de o experiență premium pe un smartphone. Redefinim performanța prin îmbinarea puterii, a inovației de durată și a sustenabilității în cadrul unor dispozitive cu un impact mai mic asupra mediului înconjurător.”

TM Roh, președinte și Head of Mobile eXperience Business la Samsung Electronics

Noul sistem de camere de pe noua serie Galaxy le oferă utilizatorilor mai multă libertate în a-și explora creativitatea, șansa de a face materiale video cu adevărat cinematografice, chiar și pe timp de noapte, cu ajutorul inteligenței artificiale. În același timp, Platforma mobilă Snapdragon 8 Gen 2 pentru Galaxy include atât elemente de inteligența artificială, cât și funcții noi de mobile gaming, susținută acum de cea mai rapidă grafică de mobile din lume.

Pentru Galaxy S23 Ultra, S Pen-ul încorporat oferă și mai multe posibilități de productivitate, luare de notițe, hobby-uri și multe altele.

Toate inovațiile incluse pe seria Galaxy S23 sunt găzduite de un design revoluționar care demonstrează angajamentul Samsung în materie de sustenabilitate – noile telefoane includ și mai multe componente realizate din materiale reciclate decât oricare alt smartphone Samsung Galaxy de până acum.

Noua cameră foto pentru seria Galaxy S23

Galaxy S23 Ultra 3
Samsung Galaxy S23 Ultra cu S-Pen

Galaxy S23 Ultra vine cu cel mai avansat sistem de camere întâlnit până acum pe un Galaxy, adaptat aproape oricăror condiții de luminozitate și conceput special pentru a reda detalii senzaționale. Capacitățile îmbunătățite de Nightography transformă modul în care seria Galaxy S optimizează fotografiile și videoclipurile într-o gamă largă de condiții ambientale. Zgomotul vizual care afectează de obicei pozele în lumină scăzută este corectat de un nou algoritm de procesare a semnalului de imagine (ISP), alimentat de AI, care îmbunătățește detaliile obiectului și tonul de culoare.

Pentru prima oară pe un smartphone Samsung, Galaxy S23 Ultra are un nou senzor Adaptive Pixel de 200 MP care surprinde momente epice cu o precizie incredibilă. Acesta folosește pixel binning pentru a suporta mai multe niveluri de procesare de înaltă rezoluție simultan.

Sistemul de camere cuprinde la modelul Ultra, pe lângă camera wide de 200 de megapixeli, una ultra-wide de 12MP și o cameră telephoto de 10MP cu zoom optic 10x. Pentru S23 și S23 plus, sistemul este format dintr-o cameră principală de 50 MP, una ultra-wide de 12MP și o cameră telephoto cu zoom optic 3x.

Pentru camerele de selfie de 12 MP, seria Galaxy S23 introduce focalizarea automată rapidă și prima cameră frontală Super HDR, trecând de la 30fps la 60fps, pentru imagini și videoclipuri vizibil îmbunătățite.

Pentru utilizatorii care doresc să aibă un control creativ mai mare și opțiuni de personalizare, seria Galaxy S oferă o întreagă suită de instrumente pentru o experiență de fotografiere unică. Aplicația Expert RAW, disponibilă exclusiv pe Samsung Galaxy, permite realizarea și editarea imaginilor în stil DSLR în format RAW și JPEG fără alt echipament suplimentar. Utilizatorii pot testa funcții precum Multiple Exposures Photo Art sau pot surprinde o imagine clară a Căii Lactee cu setările Astrophoto, disponibile prin descărcarea caracteristicilor Expert RAW ce pot fi accesate acum direct din aplicația Samsung Camera. În plus, noile capacități de zoom ale aplicației Camera Controller de pe seria Galaxy Watch5 le permit utilizatorilor să facă fotografii perfect încadrate chiar de la încheietura mâinii lor.

Au fost aduse și alte îmbunătățiri ale camerei, printre care:

 • În lumină scăzută sau în condiții de blur, videoclipurile sunt stabile datorită stabilizatorului optic de imagine dublu (OIS) în toate direcțiile disponibil pe Galaxy S23 Ultra.
 • Videoclipuri cinematice datorită filmării 8K îmbunătățite la 30 de cadre pe secundă cu un unghi mai larg.
 • AI avansată bazată pe obiecte analizează fiecare detaliu din cadru, chiar și trăsături minuscule ale feței, cum ar fi firele de păr sau ochii, pentru a reflecta cât mai aproape de adevăr caracteristicile dinamice ale unei persoane.
 • Pentru o experiență video și mai bună, noua funcție de înregistrare audio 360 de pe Galaxy Buds2 Pro generează sunet multidimensional.

Pe Galaxy S23+ și Galaxy S23, emblematica cameră Samsung Galaxy are un look îmbunătățit. Carcasa camerelor foto a fost îndepărtată, marcând astfel o nouă eră a design-ului Galaxy.

Performanță pentru viitorul jocurilor mobile

Galaxy S23 Ultra gaming

Samsung și Qualcomm au optimizat experiența Galaxy prin platforma mobile Snapdragon 8 Gen 2 pentru Galaxy, cea mai puternică și eficientă platformă de până acum la nivelul unui smartphone Samsung Galaxy, dar și cel mai rapid procesor Snapdragon disponibil până acum.

În plus, bateria de 5.000 mAh a lui Galaxy S23 Ultra susține o cameră mai puternică decât cea a lui Galaxy S22 Ultra, fără a crește dimensiunile produsului.

Noua arhitectură CPU crește abilitățile de procesare ale seriei Galaxy S23 cu aproximativ 30% comparativ cu seria Galaxy S22. Arhitectura NPU extrem de eficientă a Samsung Galaxy a fost optimizată cu 49% pentru a echilibra performanța și puterea, folosind în același timp un algoritm AI pentru a ajuta utilizatorii să facă fotografii și videoclipuri epice. Una dintre cele mai semnificative îmbunătățiri ale seriei Galaxy S23 este GPU optimizat, care este cu aproximativ 41% mai rapid decât seria Galaxy 22.

Samsung Galaxy S23 Ultra a fost creat în anticiparea unui viitor în care jucătorii se pot bucura de un realism digital la cel mai înalt nivel. Utilizatorii vor avea parte de redări vizibil mai realiste ale scenelor din joc datorită tehnologiei care simulează și urmărește fiecare rază de lumină. În plus, camera de răcire cu vapori a Samsung Galaxy, acum mai mare și prezentă pe fiecare model din seria Galaxy S23, se va asigura că experiența de joc nu este încetinită.

Display-ul de 6,8 inci al Galaxy S23 are o curbură redusă, pentru a crea o suprafață mai mare și mai plată, oferind cea mai bună experiență vizuală pe un smartphone Samsung Galaxy. Ecranul Ultra QHD+ Edge Dynamic AMOLED are o rată de refresh Super Smooth de 120Hz (1~120 Hz) și o rată de eșantionare la atingere de 240Hz în modul Game.

Funcția unică de confort îmbunătățit de pe Samsung Galaxy permite utilizatorilor să ajusteze tonurile de culoare și nivelurile de contrast, reducând oboseala de la nivelul ochilor. Vision Booster se ajustează acum la trei niveluri de iluminare în loc de două, pentru a combate luminozitatea și strălucirea în lumina zilei.

Preț și disponibilitate

Seria Galaxy S23 este disponibilă pentru precomandă începând cu 1 februarie pe Samsung.com, la operatori și retaileri, în online și în magazine. La precomanda oricărui model din seria Galaxy S23  în perioada 1-16 februarie, utilizatorii primesc capacitate de stocare dublată, un e-voucher de 500 de lei și contravaloarea telefonului actual, dacă vin cu el la schimb. În plus, pot primi noul device înainte de 10 februarie. Toate modelele vin în patru nuanțe mate inspirate din natură: Phantom Black, Cream, Green și Lavender.

Samsung Galaxy S23 Ultra series
Seria Samsung Galaxy S23 Ultra

Prețurile pornesc de la 6.949 de lei pentru Samsung Galaxy S23 Ultra cu 256 GB memorie internă și 8 GB RAM, dar această versiune nu este disponibilă momentan pentru precomandă. Versiunea de 512 GB și 12 GB de RAM costă la precomandă 7.799 de lei, în timp ce versiunea de 1TB și 12 GB RAM ajunge la 8.999 de lei.

Galaxy S23 1
Samsung Galaxy S23

Samsung Galaxy S23, care dispune de un ecran de 6.1 inci FHD+, pornește de la 4.699 de lei (modelul de 128 GB, încă nedisponibil la precomandă) și ajunge la 4.999 de lei pentru versiunea de 256 GB. Ambele versiuni au 8 GB de RAM.

Galaxy S23 Plus 4
Samsung Galaxy S23+

Modelul Galaxy S23+, care vine dotat cu un display de 6.1 inci FHD+, pornește de la 5.949 de lei (256 GB) și ajunge la 6.549 de lei (512 GB), ambele versiuni fiind dotate cu 8 GB de RAM.

Smartphone-uri gândite pentru sustenabilitate

Galaxy S23 Series Sustainability

Începând cu seria Galaxy S22, Samsung Galaxy crește cantitatea de materiale reciclate utilizate în procesul de producție, de la șase componente interne ale Galaxy S22 Ultra, la 12 componente interne și externe ale Galaxy S23 Ultra. Pentru seria Galaxy S23 s-au folosit o varietate mai mare de materiale reciclate decât orice alt smartphone Galaxy, inclusiv aluminiu și sticlă reciclate pre-consum și materiale plastice reciclate post-consum provenite din plase de pescuit aruncate, sticle PET și butoaie de apă.

Noua serie S este prima care vine cu Corning Gorilla Glass Victus 2, ce îi conferă o durabilitate pentru utilizare pe termen lung și care are în medie 22% conținut reciclat. În plus, fiecare smartphone Galaxy S23 vine ambalat într-o cutie realizată din hârtie 100% reciclată.

Seria Galaxy S23 este certificată UL ECOLOGO, ceea ce garantează faptul că produsele au un impact redus asupra mediului. Pentru utilizatorii care doresc să prelungească durata de viață a dispozitivului lor, experiența premium a seriei Galaxy S23 va fi susținută de-a lungul anilor cu patru generații de actualizări ale sistemului de operare și cinci ani de actualizări de securitate. În plus, utilizatorii pot beneficia de o varietate de programe, cum ar fi Samsung Care+, un serviciu de asistență pentru daune accidentale, reparații și multe altele.

Setări de securitate și confidențialitate ușor de gestionat

Fiecare smartphone al seriei Galaxy S23 vine cu protecția oferită de Samsung Knox, serviciu care a primit cele mai multe certificări guvernamentale din industrie. Tabloul de bord pentru securitate și confidențialitate de pe Samsung Galaxy le oferă utilizatorilor vizibilitate deplină asupra celor care au acces la datele lor și asupra modului în care acestea sunt utilizate.

Pentru un nivel suplimentar de securitate, Knox Vault, care a fost introdus pentru prima dată pe seria Galaxy S21, protejează informațiile extrem de private de pe seria Galaxy S23 prin izolarea acestora de restul dispozitivului, inclusiv de sistemul de operare, lucru ce conferă astfel o protecție suplimentară împotriva vulnerabilităților.

Libertate și flexibilitate pentru un stil de viață conectat

Pentru fiecare model din seria Galaxy S, există extra beneficii din punct de vedere conectivitate. Samsung Multi Control care conectează funcționalitățile de mouse și tastatură între un Samsung Galaxy PC și tabeltă, poate fi solosit acum și pentru Galaxy S23 Ultra, Galaxy S23+ și Galaxy S23 pentru flexibilitate maximă între dispozitive.

În plus, gradul îmbunătățit de utilizare al textului facilitează copierea și inserarea acestuia în mod simplu și rapid de pe un dispozitiv pe altul pentru a prelua o activitate pe alt dispozitiv (pentru copierea adreselor URL, de exemplu).

Pe Galaxy S23 Ultra, Google Meet asociat cu Samsung Notes și S Pen-ul încorporat fac acum apelurile video și mai colaborative. Datorită Google Meet, participanții pot edita simultan un document de pe fiecare dintre dispozitivele lor Android, în loc să vizualizeze un singur ecran partajat.

articolul original.

Analiză RFI România : Țara noastră, unul din statele europene cu cele mai mici prețuri, alături de Bulgaria și Polonia

24 January 2023 at 08:18
By: M.Ex.

Una din marile senzații greșite pe care le au românii este că prețurile din țară sunt comparabile sau mai mari decât cele din statele din vestul Europei.Datele statistice europene arată cu totul altceva, conform RFI România.
La început, câteva aspecte metodologice: încă din anii 70, a existat preocuparea de a calcula produsul intern brut al statelor astfel încât indicatorul să fie comparabil. Anul 1999 a adus o reformare a sistemului, în sensul că a introdus o metodologie aplicată pentru toate statele europene.
Pentru a se ajunge la datele de PIB este nevoie să se calculeze indicii prețurilor din fiecare țară, indicatori care elimină diferențele de nivel dintre economii. Este ceea ce se numește paritatea puterii de cumpărare, un indicator care pleacă de la o valută folosită ca bază de comparare (până în 1996 era Austria, iar începând cu 1999 se raportează la media Uniunii Europene). Apoi, se calculează indicii prețurilor din diferite state, care exprimă cât costă, în moneda luată drept referință, cumpărarea în fiecare țară a unui volum identic de bunuri și servicii.
Toate acestea pot părea amănunte metodologice inutile, dar ele sunt, totuși, importante, pentru că ne arată, pe de o parte, latura științifică a analizei și, pe de altă parte, că percepția publică sau individuală, care consideră prețurile dintr-o țară sau alta mai mari sau mai mici decât cele din țara natală, poate fi înșelătoare. Deci, indiferent de experiențele personale, datele statistice sunt relevante.

Cum stă România?

La toate grupele de mărfuri și servicii, România este pe ultimele locuri, adică are printre cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană, de obicei, aproape de Bulgaria.
La capitolul consumul final al gospodăriilor, România înregistrează cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană, adică, 55% din medie. Foarte aproape se află Bulgaria, cu 56%, și Polonia, 60%. Cele mai mari prețuri sunt în Irlanda – cu 44%, Danemarca – 43%, Luxemburg – 36% și Suedia – cu 30% mai mult decât media europeană.

De asemenea, România are cele mai mici prețuri la grupele de mărfuri „Alimente și băuturi nealcoolice” – 70%, „Transport”, la egalitate cu Bulgaria, 69%, și la „Recreere și cultură” cu tarife de 63% din media europeană.

În ceea ce privește mobila și echipamentele de uz casnic și serviciile de cazare și restaurante, Bulgaria are cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană, iar România se află pe penultimul loc la aceste capitole.

La grupa de mărfuri „băuturi alcoolice și țigări”, România este pe locul trei dintre statele cu cele mai mici prețuri, 80% din medie, fiind alături de Polonia și Bulgaria. La îmbrăcăminte și încălțăminte, România este printre statele cu cele mai mici prețuri, iar în ceea ce privește tarifele de încălzire a locuinței, gaze naturale, energie electrică și apă, cele trei state cu cele mai mici tarife sunt Bulgaria, Polonia și România.

Trebuie remarcat că datele statistice se referă la anul 2021. Este posibil ca anul trecut, atunci când a explodat inflația și când statele au aplicat modele de sprijin pentru consumatori de intensitate diferită, să aducă o serie de modificări ale ierarhiilor. Dar acest lucru îl vom afla abia anul viitor.

Dacă, însă, privim spre zona de sus a clasamentului prețurilor vom vedea la consumul gospodăriilor, cel mai sintetic indicator, că 11 țări au prețuri peste media europeană. Grupul este deschis de Irlanda, Danemarca și Luxemburg și se încheie cu Austria – 111% , Germania – 108% și Italia – 101% din media europeană. 16 state au prețuri mai mici decât media europeană.

Eurostat a prezentat și datele privind produsul intern brut pe locuitor calculat la paritatea puterii de cumpărare. România este la 74% din media europeană și face parte dintr-un grup format din Polonia, Portugalia, Ungaria, Letonia și Croația care împreună se află în intervalul 70%-80% din media europeană. Cu valori mai mici mai sunt doar Slovacia, Grecia și Bulgaria.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

România, cel mai scăzut nivel al prețurilor din UE în 2021

20 January 2023 at 09:35
image

Cel mai scăzut nivel al preţurilor pentru bunurile de consum şi serviciile din componenţa consumului final al gospodăriilor populaţiei, în cadrul statelor membre, a fost înregistrat în anul 2021 în România, fiind cu 45% mai mic decât media Uniunii Europe, urmată de Bulgaria (44% sub media UE) şi Polonia (40% sub media UE), arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Datele INS se referă la indicii nivelului preţurilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei în comparaţie cu media Uniunii Europene.

Astfel, indicii nivelului preţurilor exprimă câte unităţi din aceeaşi monedă sunt necesare pentru a cumpăra un volum identic de bunuri şi servicii în ţări diferite, pentru fiecare grupă de bunuri şi servicii. În anul 2021, pentru bunurile de consum şi serviciile din componenţa consumului final se plătesc 100 euro la nivelul Uniunii Europene, 144 euro în Irlanda şi 55 euro în România.

În anul 2021, în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, cel mai ridicat nivel al preţurilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei s-a înregistrat în Irlanda (44% peste media UE), urmată de Danemarca (43% peste media UE), Luxemburg (36% peste media UE) şi Suedia (30% peste media UE).

În ceea ce priveşte indicii nivelului preţurilor pentru principalele grupe de bunuri şi servicii, potrivit Eurostat, România este cel mai ieftin stat membru pentru grupa „Alimente şi băuturi nealcoolice” (70%), iar la polul opus se află Luxemburg având cel mai ridicat nivel al preţurilor pentru această grupă de produse (125%).

Totodată, Bulgaria înregistrează cel mai scăzut nivel al preţurilor pentru grupele „Băuturi alcoolice şi tutun” (65%), „Îmbrăcăminte şi încălţăminte“ (77%) şi „Întreţinerea locuinţei, apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili” (36%), urmată de Polonia, pentru grupele “Băuturi alcoolice şi tutun” (72%) şi “Întreţinerea locuinţei, apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili” (38%).

În schimb, Danemarca are cel mai ridicat nivel al preţurilor pentru produsele cuprinse în grupa „Îmbrăcăminte şi încălţăminte” (133%), iar Irlanda este cea mai scumpă ţară din UE la produsele din grupele „Băuturi alcoolice şi tutun” (208%) şi respectiv „Întreţinerea locuinţei, apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili” (194%).

Totodată, România are cel mai scăzut nivel al preţurilor pentru grupa „Recreere şi cultură” (63%) dintre ţările UE, precum şi pentru grupa „Transport” (69%), alături de Bulgaria.

Bulgaria rămâne cel mai ieftin stat membru la articolele de mobilier şi echipamente de uz casnic (68%), precum şi la serviciile de cazare şi restaurante (46%).

Pe de altă parte, Luxemburg are cel mai mare nivel al preţurilor pentru „Articole de mobilier, echipamente de uz casnic şi întreţinerea curentă a locuinţei” (126%) dintre statele membre. În ceea ce priveşte grupa „Transport”, Danemarca şi Suedia sunt cele mai scumpe ţări din UE (128%). Danemarca se detaşează de restul statelor membre, fiind cea mai scumpă ţară la grupa „Recreere şi cultură “(141%) şi la serviciile de cazare şi restaurante (154%).

În ceea ce priveşte indicii de volum ai Produsului Intern Brut pe locuitor calculaţi pe baza Parităţii Puterii de Cumpărare, România, împreună cu alte cinci state membre (Polonia, Portugalia,Ungaria, Letonia şi Croaţia), înregistrează valori ale indicelui de volum al PIB pe locuitor, calculat pe baza PPC, ce se situează în intervalul 70% – 80% faţă de media Uniunii Europene.

Cea mai mică valoare a Produsului Intern Brut pe locuitor, în anul 2021, a fost înregistrată de Bulgaria, cu 43% sub media UE, iar cel mai ridicat nivel al PIB-ului pe locuitor din Uniunea Europeană a fost înregistrat de Luxemburg, acesta depăşind media UE cu 168%. Acest lucru se explică parţial prin faptul că un număr mare de cetăţeni străini au o pondere mare în forţa de muncă totală a ţării şi contribuie la realizarea PIB-ului, dar nu fac parte din populaţia rezidentă.

Programul European de Comparare (PEC) a fost iniţiat în anii 1970 ca parte componentă a Programului Internaţional de Comparare (PIC) şi are ca obiectiv compararea în termeni reali a produsului intern brut (PIB) – nivel şi structură. 

articolul original.

Orașul cu cele mai mari prețuri din România în 2023 / De ce venituri ai nevoie ca să locuiești aici

19 January 2023 at 19:24
image

Cel mai scump oraș din România, în 2023, este Clujul. Analiza pieței imobiliare arată că prețurile sunt mult mai mari decât în ultimele 12 luni. Românii aleg să pună pe ultimul loc acest oraș, motivul fiind prețurile piperate.

Cluj Napoca, orașul cu cele mai piperate prețuri din România

În ultimul an, în Cluj, locuințele s-au scumpit cu 6%, metrul pătrat a ajuns la 1.682 euro. În clasamentul scumpirilor și al prețurilor, Cluj Napoca rămâne fruntaș. Clujul a cunoscut o creștere de 14% la locuințe, metrul pătrat util fiind de 2.400 de euro. În prezent, cererea cea mai mare este pentru apartamentele noi, piața crescând cu 23%, potrivit cancan.ro.

Emil Boc susține persoanele care doresc să se mute în Cluj. Ca primar al orașului, Boc își dorește să aducă orașul într-un stadiu apropiat celor din Occident.

„Dacă vrei să ai calitatea vieții, nu poți să o compromit că îmi spune cineva mie ”Compromite calitatea vieții la Cluj, ca să nu se mai vorbească de Cluj!”. Vrem să trăim prost și să ne distrugem sănătatea? Eu nu cred că pentru asta am fost ales de clujeni să trăim prost și să le distrug sănătatea.

Am fost ales de oameni ca să trăim într-un oraș care să fie la fel de … sau măcar apropiat de ceea ce au văzut în Occident. De aceea au plecat 4 milioane de oameni și eu vreau să vină acasă. Pe mine mă interesează clujeanul, ca el să aibă o viață mai bună. Sunt oameni care trăiesc la fel ca la Munchen, Viena, Lyon sau Milano”, a declarat Emil Boc în 2021.

articolul original.

Inflația scade, dar prețurile au continuat să crească

13 January 2023 at 12:27

Rata anuală a inflaţiei în luna decembrie 2022 comparativ cu luna decembrie 2021 este 16,4%, anunţă vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS), precizând că preţurile de consum în luna decembrie 2022 comparativ cu luna noiembrie 2022 au crescut cu 0,4%. În noiembrie 2022, rata anuală a inflaţiei a fost, comparativ cu noiembrie 2021, de 16,8%.

”Preţurile de consum în luna decembrie 2022 comparativ cu luna noiembrie 2022 au crescut cu 0,4%. Rata anuală a inflaţiei în luna decembrie 2022 comparativ cu luna decembrie 2021 este 16,4%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (ianuarie 2022 – decembrie 2022) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2021 – decembrie 2021) este 13,8%”, relevă datele transmise de INS.

Indicele armonizat al preţurilor de consum în luna decembrie 2022 comparativ cu luna noiembrie 2022 este 100,12%.

Rata anuală a inflaţiei în luna decembrie 2022 comparativ cu luna decembrie 2021 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 14,1%.

Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (ianuarie 2022 – decembrie 2022) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2021 – decembrie 2021) determinată pe baza IAPC este 12%.

Ce produse s-au scumpit

Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 22,05% în decembrie 2022 faţă de decembrie 2021 şi cu 1,26% faţă de noiembrie 2022. La această categorie, cel mai mult s-a scumpit zahărul, cu 62,79%, în decembrie 2022 faţă de decembrie 2021, şi cu 1,28% faţă de noiembrie 2022. Untul s-a scumpit cu 45,14%, în decembrie 2022 faţă de decembrie 2021, şi cu 1,35% faţă de noiembrie 2022.

Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 14,95% în decembrie 2022 faţă de decembrie 2021 şi au scăzut cu 0,32% faţă de noiembrie 2022. La această categorie, cel mai mult au crescut preţurile la energie electrică, care s-a scumpit 45,14%, în decembrie 2022 faţă de decembrie 2021 şi cu 4,79% faţă de noiembrie 2022. Energia electrică, gazele şi încălzirea central s-au scumpit cu 39,66%, în decembrie 2022 faţă de decembrie 2021, şi cu 2,5% faţă de noiembrie 2022. Gazele s-au scumpit cu 35,73%, în decembrie 2022 faţă de decembrie 2021, şi cu 0,03%, faţă de noiembrie 2022.

Serviciile s-au scumpit cu 9,78%, în decembrie 2022 faţă de decembrie 2021, şi cu 0,67%, faţă de noiembrie 2022. Aici cel mai mult s-a scumpit transportul CFR, cu 21,18%, în decembrie 2022 faţă de decembrie 2021, şi cu 0,22% faţă de noiembrie 2022. Serviciile de apă, canal, salubritate s-au scumpit cu 21,05%, în decembrie 2022 faţă de decembrie 2021, şi cu 0,49% faţă de noimebrie 2022.

Potrivit evaluărilor BNR, rata anuală a inflaţiei va scădea probabil în trimestrul I 2023 în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu (noiembrie 2022), dar va coborî semnificativ mai alert ulterior, ajungând la nivelul de o cifră încă din trimestrul III al anului curent, ca efect al prelungirii schemelor de plafonare şi compensare a preţurilor la energie până la 31 martie 2025, concomitent cu modificarea caracteristicilor acestora începând cu 1 ianuarie 2023.

image
Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Care este cea mai ieftină destinație de vacanță din Europa

7 January 2023 at 09:41
image

Care este cea mai ieftină destinație de vacanță din Europa. Dacă vrei o vacanță în Europa și nu ești dispus să plătești prea mult, atunci trebuie să știi că ai de ales.

Conform celor de la AirBNB, există trei cele mai ieftine locații din Europa, accesibile oricui. Prețurile sunt mai mici chiar și decât în România, așa că ai un motiv în plus să le alegi.

În general, studiul realizat de cei de la AirBNB arată că în România preţul se învârte în jurul sumei de 50 de euro pe noapte pentru cupluri şi puţin peste 75 de euro pentru grupuri.

Care este cea mai ieftină destinație de vacanță din Europa

Unde poți merge deci în vacanță? Dacă vrei o vacanță de cuplu, poți alege Grecia. Aici găsești și prețuri accesibile și o panoramă de vis.

La capitolul bani, cele mai ieftine destinații din Europa sunt Macedonia, Albania şi Republica Moldova. În cele trei ţări preţul unei camere pentru două persoane pe noapte depăşeşte puţin suma de 125 de euro.

Care este cea mai ieftină destinație de vacanță din Europa

De cealaltă parte, cele mai scumpe țări din Europa când vine vorba de bani sunt Suedia, Norvegia și Islanda, unde prețul mediu depășește 125 de euro pentru o singură noapte, în cazul a două persoane.

Cele mai scumpe capitale din Europa în schimb sunt Amsterdam (+143%), San Marino (+134%), Roma (+123%), Moscova (+120%) sau Lisabona (+116%). Pe când cea mai ieftină capitală este Ankara.

articolul original.

Plafonare automată, cu unele excepții

30 December 2022 at 09:38
By: (G.D.)

Plafonarea preţurilor la energie pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025 va fi aplicată automat pentru clienţii casnici, în funcţie de consumul lunar înregistrat, fără a fi nevoie să întreprindă vreun demers, cu excepţia anumitor categorii ce trebuie să depună cereri şi declaraţii pentru a beneficia de măsurile de sprijin.

Declaraţiile şi cererile trebuie depuse de utilizatorii de dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, de persoanele care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învăţământ şi membrii unei familii monoparentale, cu cel puţin un copil în întreţinere cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învăţământ.

Preţul final al energiei electrice, plafonat, este maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025 de către următoarele categorii: clienţii casnici al căror consum lunar este cuprins între 0 şi 100 kWh inclusiv; clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere (preţul final facturat plafonat se aplică de la data de 1 a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menţionate); clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere (preţul final facturat plafonat se aplică de la data de 1 a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menţionate); clienţii casnici familii monoparentale, care au în întreţinere cel puţin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere (preţul final facturat plafonat se aplică de la data de 1 a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menţionate).

De asemenea, preţul final va fi de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025 de către clienţii casnici al căror consum lunar la locul de consum este cuprins între 100,01 şi 255 kWh. Consumul de energie electrică cuprins între 255 şi 300 kWh/lună se facturează la preţul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, iar în cazul în care consumul depăşeşte 300 kWh/lună întreg consumul se facturează la preţul de maximum 1,3 lei/kWh.

Totodată, preţul va fi de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar realizat la locul de consum, diferenţa de consum lunar de energie electrică urmând a fi facturată la preţul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, în baza declaraţiei pe propria răspundere a reprezentantului legal pentru următoarele categorii de consumatori: întreprinderile mici şi mijlocii, operatorii/operatorii regionali ce prestează/furnizează serviciile de utilităţi publice, Societatea de Transport cu Metroul Bucureşti Metrorex, precum şi aeroporturile care sunt în subordinea/coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii; operatorii economici din domeniul industriei alimentare, precum şi cei din domeniul agriculturii şi pescuitului; autorităţile şi instituţiile publice locale, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe centrale, companiile şi societăţile comerciale de interes judeţean, municipal sau local, regiile autonome şi toate entităţile publice şi private care prestează un serviciu public; institutele naţionale de cercetare-dezvoltare.

Un preţ de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, se va aplica şi pentru consumul integral al spitalelor publice şi private, al unităţilor de învăţământ publice şi private, precum şi al creşelor, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale.

Maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar, va fi preţul care se va aplica şi pentru instituţiile publice, altele decât cele menţionate anterior, precum şi pentru cele aparţinând cultelor recunoscute oficial în România. Diferenţa de consum lunar de energie electrică se facturează la preţul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus.

articolul original.

Cât a ajuns să coste o vacanță de Revelion în Apuseni / Prețuri uriașe pentru 3 nopți de cazare

28 December 2022 at 07:53
image

Perioada sărbătorilor îi găsește pe români în minivacanțe. Planurile pentru Revelion au fost făcute, iar unii dintre aceștia au optat pentru destinații exotice, departe de țară, în timp ce alții și-au făcut rezervări la munte, acolo unde vor petrece noaptea dintre ani.

Munții Apuseni sunt și de această dată o destinație luată cu asalt de turiști din toată țara și, la fel ca până acum, prețurile sunt diverse, ofertele fiind totuși accesibile pentru toate buzunarele și pentru toate gusturile.

Cu câteva excepții, tarifele pentru un sejur de Revelion în Apuseni sunt uriașe, potrivit datelor apărute pe site-urile de rezervare online.

Conform Booking, trei nopți de cazare în zona Arieșeni sau Gârda, dintre care o noapte este cea de Revelion, pentru doi adulți și un copil, pleacă de la 2.700 de lei, într-o cabană cu dotări minime, și poate sări de 17.000 de lei într-o pensiune situată la 16 kilometri de Scărișoara, potrivit alba24.ro.

Prețuri exorbitante pentru vacanțele din Apuseni

Pentru o cazare în perioada 30 noiembrie – 2 decembrie, trei persoane pot scoate din buzunar și 17.000 de lei, căci o cameră dublă costă 9.000 de lei, în timp ce una single, pentru copil, ajunge și la 8.100 de lei.

Potrivit informațiilor furnizate în momentul rezervării, nu este precizat dacă acest preț exorbitant include și masă, pe lângă cazare.

Camera în valoare de 9.000 de lei are 40 de metri pătrați, este dotată cu duș, toaletă, prosoape, lenjerie de pat, dulap, televizor, masă și hârtie igienică, mai scrie sursa citată.

Prețurile pot fi însă și mai mici de 17.000 de lei, căci pentru trei nopți de cazare, în aceeași zonă, turiștii pot găsi și oferte de 12.000, 8.900 sau chiar 4.500 de lei.

Există și cazări ieftine în Apuseni

La polul opus cazărilor mai sus menționate se află și câteva locuri în care prețurile sunt mult mai mici și deci mult mai accesibile.

Spre exemplu, o cameră la Vadu Moților poate fi rezervată cu 511 de lei, iar pensiunea are un rating pe Booking de 9,3 (superb), ceea ce înseamnă că și condițiile sunt unele bune, în ciuda unui preț semnificativ mai mic.

Specialiștii în turism au observat că românii sunt determinați să achite mai mult în perioada Revelionului decât ar face-o în restul anului și tocmai de aceea hotelierii au crescut prețurile pentru această perioadă.

articolul original.

Crăciun ploios și simplu

25 December 2022 at 18:00

Toate cele care ni s-au dat au fost puține sau n-au fost de ajuns. Prin alte Sărbători ale Nașterii Domnului fără zăpezi am mai trecut. Cu politicieni nesuferiți, proști și gomoși, la fel, fără să-i băgăm în seamă, am mai colindat.

Dar așa sărbători ale Crăciunului apăsate de apropierea războiului n-au mai cunoscut decît părinții și bunicii noștri. Prețurile au sărit ca în vremuri de încercuire, curentul este mai scump și gazul metan este cheia unei dispute planetare, la care sunt legate și caloriferele noastre de pe hol și din bucătărie.

Pericolele cresc vertiginos, iar valorile morale se prăbușesc la genunchiul broaștei. În vremuri grele, instinctul de supraviețuire bate morala. Puterea este mai crudă și nu are simțul vremelniciei.

Zvonurile, veștile și poveștile se amestecă de parcă am trăi cu toții într-o gară aglomerată în prag de sărbători. Fiecare așteaptă un tren care întîrzie și nimeni nu dă semne că are timp de grija celuilalt. Importantă este numai destinația lui.

Este un Crăciun cu lumini mai sărace, cu multe porți închise, cu colindători mai puțin voioși și cu o ploaie care îngreunează căciulile colindătorilor și sufletele gazdelor.

Iar mesele nu sunt atît de încărcate. Crăciunul săracilor este mai greu ca niciodată. În Sărbătoarea Creștinătății se simte un tremur. Parcă o umbră sau o teamă pentru ziua de mîine ar fîlfîi peste noi.

România nu este în război, dar nici nu este străină și departe de el. Atîția soldați și atîta armament străin pe teritoriul țării noatre n-au mai fost de pe vremea rușilor rămași după Războiul împotriva lui Hitler. Acum războiul se duce împotriva lui Putin și a Rusiei. S-a schimbat doar direcția. Așa-i pe la noi. Mereu vin și trec trupe.

Cînd încolo, cînd încoace.

Sărbători fericite tuturor!

articolul original.

8 din 10 români sunt îngrijorați de creșterea prețurilor la alimente, utilități, carburanți

22 December 2022 at 12:05
 • 8 din 10 români sunt îngrijorați de creșterea prețurilor la alimente, utilități, carburanți
 • Pentru 64% din populație creșterea costului vieții este un alt aspect de îngrijorare
 • 1 din 4 persoane își fac griji pentru nivelul venitului individual / familial

Conform datelor oferite de MKOR Consulting prin intermediul studiului Consumer Sentiment 2022, îngrijorările privind contextul economic din 2022 au determinat peste jumătate (57%) din consumatorii din țară să economisească bani în ultimele 6 luni.

În acest context, consumatorii și-au redefinit prioritățile privind cheltuielile la cumpărături și în timpul liber.

Mai mult de jumătate s-au îndreptat către branduri mai accesibile și au redus cantitatea de produse achiziționate.

Observăm și schimbări privind comportamentul de consum în general, românii alegând să-și reducă consumul de energie, gaz sau carburant în ultimele 6 luni, precum și să reducă ieșirile în oraș (68%) și să-și amâne sau chiar anuleze planurile de vacanță (5 din 10 respondenți).

În ceea ce privește evoluția aspectelor care îi îngrijorează, sentimentul general al românilor pentru începutul anului 2023 este unul pesimist, 73% din populație așteptându-se să plătească mai mult pentru alimente, utilități și carburanți.

Același lucru este valabil și în ceea ce privește costul vieții din România. 7 din 10 respondenți declară că se așteaptă să scoată mai mulți bani din buzunar pentru servicii medicale, chirii, educație, rate etc. în următoarele 6 luni.

Nici situația economiei nu este pusă într-o lumină pozitivă, peste 6 din 10 persoane intervievate considerând că aceasta va cunoaște înrăutățiri în primele luni ale noului an.

De asemenea, aproape jumătate (45%) dintre respondenții la studiu se așteaptă să aibă dificultăți în a găsi la raft bunurile și serviciile care îi interesează în următoarele 6 luni.

“Am asistat cu toții la schimbări majore în anul 2022, atât la nivel organizațional, cât și în viața de zi cu zi. Antreprenorii și persoanele de decizie din companii cu care am interacționat pe parcursul anului și-au exprimat preocupările privind incertitudinea economică, cu toții întrebându-se care va fi impactul asupra comportamentului consumatorilor din România.

 

Așadar, am decis să răspundem acestor preocupări așa cum știm mai bine: prin date direct de la sursă, consumatorii.

 

Am aflat care este sentimentul general al românilor în contextul economic actual, dar și cum se așteaptă aceștia să evolueze lucrurile în primele luni ale lui 2023.”, menționează Corina Cimpoca, fondatoarea MKOR Consulting.

 

Studiul complet se regăsește la adresa: https://mkor.ro/studii/consumer-sentiment-2022/

Metodologia studiului

Datele sunt extrase din studiul Consumer Sentiment 2022, realizat de MKOR Consulting prin intermediul Panelului MKOR.

 • Eșantion: N=530 respondenți, reprezentativ național pe criterii de gen, vârstă și distribuție geografică
 • Target: populație generală, 18-65 ani
 • Metodă de cercetare: sondaj (CAWI)
 • Instrument de cercetare: chestionar
 • Abordare: online, prin panelul propiu MKOR
 • Perioada: noiembrie 2022

_____

Despre MKOR Consulting

MKOR Consulting (https://mkor.ro/) este o agenție de cercetare de piață inovativă, care combină experiența practică în afaceri, know-how-ul la nivel MBA și expertiza de top pentru a oferi o înțelegere aprofundată a mediului de business. În activitatea sa, MKOR Consulting acoperă toate tipurile de cercetare și oferă o flexibilitate crescută clienților săi, cu scopul înțelegerii și livrării celor mai detaliate perspective asupra pieței.

MKOR Consulting dezvoltă o serie de proiecte de cercetare proprii, pe care vă invităm să le parcurgeți în mod gratuit pe site-ul agenției:
https://mkor.ro/studii-piata-proprii/

articolul original.

Parlamentul de la Atena a aprobat: va acoperi 10% din costurile de alimente cumpărate de populaţie

19 December 2022 at 08:45
image

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a anunţat că parlamentul a aprobat legea prin care va acoperi 10% din costurile de alimente cumpărate de populaţie. De altfel, muncitorii au organizat deja greve din cauza creșterilor de prețuri.

Măsura aprobată în parlament va fi finanţată prin taxarea profiturilor de la cele două companii greceşti de rafinare a petrolului.

Parlamentul de la Atena a aprobat: va acoperi 10% din costurile de alimente cumpărate de populaţie

Anunţul a fost făcut de premierul Greciei înainte ca parlamentarii să voteze bugetul de stat pentru 2023.

„Începând din luna februarie, statul va acoperi 10% din achiziţiile făcute de fiecare gospodărie, timp de şase luni, la supermarketuri şi magazine alimentare (brutării, patiserii, pescării). Costurile fiscale vor fi de 650 milioane de euro”, a anunţat premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis.

Legea vizează gospodăriile care au un venit de până la 24.000 de euro pe cuplu pe an, la care se mai adaugă 5.000 de euro pentru fiecare copil.Potrivit premierului, sprijinul pentru cheltuielile de alimente ar putea acoperi 85% din gospodăriile din Grecia, ceea ce înseamnă 8,4 milioane de cetăţeni.

În cazul persoanelor individuale, se va aloca 220 de euro, pe când în cazul familiilor numeroase, se va aloca 1.000 de euro.

Sâmbătă, 17 decembrie, parlamentul de la Atena a aprobat bugetul de stat pe 2023, cel care, după 12 ani, a fost elaborat în afara cadrului de monitorizare a post-bailout pe care Grecia a trebuit să îl respecte după criza financiară.

Muncitorii greci, nemulțumiți de creșterea prețurilor

Reamintim faptul că în această perioadă, Grecia se confruntă cu o grevă declanşată de sindicatele din sectorul privat şi public împotriva creşterilor preţurilor. Muncitorii greci sunt nemulţumiţi de creşterile enorme de preţuri. În acest sens, aceştia au organizat proteste în mai multe oraşe, inclusiv în capitala Greciei.

De altfel, este deja a doua greva împotriva preţurilor mari. La începutul lunii noiembrie 2022, în Grecia nu a funcţionat nici transportul în comun, nici emisiile de ştiri radio-tv. Autobuzele, metroul, tramvaiu, trenul interurban, dar şi taxiurile au încetat să funcţioneze.

Confederaţia salariaţilor din sistemul privat GSEE, care este cea mai mare din Grecia, au spus că autorităţile trebuie să crească salariile şi să ofere o protecţie socială pentru toată lumea.

„Scumpirea vieţii este insuportabilă”, a declarat Confederaţia salariaţilor din sistemul privat GSEE.

În acest sens, guvernul Greciei a venit cu propuneri, subliniind faptul că va oferi 5,5 miliarde de euro și un ajutor de 250 de euro în cazul persoanelor cu salarii mici care nu își pot plăti facturile la curentul electric. De asemenea, autoritățile au anunțat că vor sprijini studenții, prin ajutoare pentru cazare, și agricultorii, prin subvenții. Sindicatele însă susțin că aceste ajutoare fac parte din campania „preelectorală” a partidului conservator aflat la putere.

La începutul lunii decembrie 2022, şi medicii din Grecia au protestat împotriva „privatizării” sistemului public de sănătate. Federaţia sindicatelor medicilor şi Federaţia panelenă a angajaţilor din spitale sunt împotriva legii, întrucât proiectul va duce la „privatizarea” şi „slăbirea” sistemului naţional de sănătate (ESY). Mai mult, proiectul de lege ar fi împotriva intereselor pacienţilor”.

Așadar, reiterăm faptul că potrivit parlamentului, Grecia va acoperi 10% din costurile de alimente cumpărate de populaţie.

articolul original.

Tot mai săraci: Inflația a urcat la aproape 17% în noiembrie

13 December 2022 at 11:20
By: M.Ex.

Rata inflației în noiembrie a ajuns la aproape 17%, față de doar 15,3% în luna precedentă, conform INS.
Institutul Național de Statistică transmite că preţurile de consum în luna noiembrie 2022 comparativ cu luna octombrie 2022 au crescut cu 1,3%.
Rata inflaţiei de la începutul anului (noiembrie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 15,9%. Rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie 2022 comparativ cu luna noiembrie 2021 este 16,8%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (decembrie 2021 – noiembrie 2022) faţă de precedentele 12 luni (decembrie 2020 – noiembrie 2021) este 13,1%, potrivit unui comunicat INS.
Indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC), indicator pentru determinarea inflaţiei la nivelul statelor membre ale UE, în luna noiembrie 2022 comparativ cu luna octombrie 2022 este 101,24%.
Rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie 2022 comparativ cu luna noiembrie 2021 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 14,6%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (decembrie 2021 – noiembrie 2022) faţă de precedentele 12 luni (decembrie 2020 – noiembrie 2021) determinată pe baza IAPC este 11,4%.
Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 11,2% pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate în noiembrie de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Guvernul a proiectat o inflație de doar 8% în proiectul bugetului de stat pe 2023.

articolul original.

Inflația s-a apropiat de 17% în noiembrie

13 December 2022 at 07:53
image

Rata anuală a inflaţiei a urcat în luna noiembrie la 16,8% după un moment de respiro înregistrat în luna octombrie, când inflaţia anuală a fost de 15,3%. Alimentele s-au scumpit cu 21,5% faţă de noiembrie 2021, iar mărfurile nealimentare cu 16,17%, arată datele INS publicate marţi. În acelaşi timp, preţurile serviciile au crescut cu 9,51%.

Comparativ de luna octombrie, în noiembrie preţurile de consum s-au majorat cu 1,3%. Cele mai mari creşteri de preţ an la an au fost la energie electrică, 47,1%, gaze, 37,6%, bilete de avion, 23,8%, iar dintre alimente, la zahăr, 62%, ulei, 40,6%, unt, 43,4%, cartofi, 39,5%, făină şi mălai, 34%, lapte şi brânză, 30-32%,  pâine, 26%.

Rata inflaţiei de la începutul anului (noimebrie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 15,9%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (decembrie 2021 – noiembrie 2022) faţă de precedentele 12 luni (decembrie 2020 – noiembrie 2021) este 13,1%. Calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), rata anuală a inflaţiei a fost în noiembrie de 14,6%.

Indicele armonizat al preţurilor de consum în luna noiembrie 2022 comparativ cu luna octombrie 2022 este 101,24%.  Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (decembrie 2021 – noiembrie 2022) faţă de precedentele 12 luni (decembrie 2020 – noiembrie 2021) determinată pe baza IAPC este 11,4%.

articolul original.

82,7% dintre români se pregătesc să petreacă Sărbătorile acasă. Aproape jumătate și-au redus bugetul față de anul trecut din cauza creșterii prețurilor la utilități, alimente și carburanți

9 December 2022 at 13:16

București, 09.12.2022 – Românii se pregătesc să-și petreacă Sărbătorile mai mult acasă, decât plecați în vacanță și cu bugete în scădere din cauza creșterii prețurilor la utilități, alimente și carburanți, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro. 

Bugetul mediu alocat sărbătorilor de iarnă se ridică anul acesta la 1090 de lei, în creștere cu 7% față de anul trecut. Însă doar 25,4% dintre respondenți spun că își permit un buget mai mare de Crăciun, față de 46,8% dintre respondenți care au declarat că anul acesta vor avea mai puțini bani pentru cheltuielile de sărbători, în timp ce 22,6% își vor menține bugetul constant.

Printre principalele motive pentru reducerea cheltuielile de sărbători față de anul trecut se numără: creșterea prețurilor la utilități – gaze, electricitate, întreținere, menționat de 40,3%, creșterea prețurilor la alimente – 34,6% și creșterea prețurilor la carburanți pentru 17,7%.

În ceea ce privește sursa fondurilor, 44,5% dintre respondenți se bazează pe salariul din luna curentă, 40,5% – pe economii și doar 8,1% speră că vor primi prime de la angajator. Circa 7% intenționează să se împrumute, de la prieteni sau de la instituții de credit. Față de anul trecut, a crescut ponderea celor care au economisit din timp pentru sărbători (cu cca 10%) și s-a redus ponderea celor care intenționează să apeleze la împrumuturi (12,5% în 2021).

Principalele cheltuieli generate de sezonul sărbătorilor sunt cele cu mesele festive – menționate de 50,4% dintre respondenți, urmate de cele cu cadourile (44,23%).

82,7% dintre români spun că vor petrece sărbătorile acasă, cu familia, și doar 7,3% au planuri să plece de acasă (6,25% în țară și 1,05% în străinătate), în timp ce aproape 10% plănuiesc ieșiri în oraș.

În ceea ce privește bugetul alocat mesei de Crăciun, 27,7% dintre români sunt dispuși să cheltuie mai puțin de 300 de lei, 38,3% între 300 și 600 de lei și 34% alocă un buget mai mare de 600 de lei.

Pentru cadouri, majoritatea respondenților (57,3%) alocă sub 500 lei, 28,7% – între 500 și 1 000 de lei, în timp ce doar 3,5% plănuiesc să cheltuie mai mult de 2 000 de lei.

În ceea ce privește bradul de Crăciun, 58,2% vor împodobi un brad ecologic, 21,8% dintre intenționează să cumpere un brad natural, iar 6,43% vor să opteze pentru un brad la ghiveci, în timp ce 13,5% nu intenționează să își facă bradul.

Despre CEC Bank 

CEC Bank este instituția financiară cu cea mai lungă tradiție din România. Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă rețea națională, cu peste 1.000 de sucursale și unități teritoriale și cu active de peste 50,4 de miliarde lei, la sfârșitul primului trimestru din 2022.

CEC Bank este o bancă universală de top pe piața românească și oferă o gamă completă de produse și servicii persoanelor fizice, IMM-urilor și corporațiilor mari, prin multiple canale de distribuție: unități bancare, rețele de ATM, internet banking, mobile banking și magazinul virtual CEC_IN – unde pot fi accesate produse și servicii bancare 100% online.

Mai multe detalii despre produsele și serviciile oferite de CEC Bank pot fi obținute în orice unitate a Băncii, apelând gratuit Serviciul suport clienți la numărul de telefon 0.800.800.848 sau accesând site-ul www.cec.ro.

articolul original.

Masa de Crăciun, mai „piperată“ ca niciodată

8 December 2022 at 09:55
image

Anca Dumitrașcu (gds.ro)

Masa de Crăciun din acest an va da multe bătăi de cap. Am analizat preţurile produsele necesare, iar veştile nu sunt deloc bune. Preţurile foarte multor produse au explodat faţă de anii trecuţi. Astfel, pentru un coş de cumpărături mult mai sărac decât în anii trecuţi, vom plăti mai mulţi bani.

Creşterile de preţuri ale produselor alimentare se resimt din ce în ce mai greu în buzunarele oamenilor. Nu există produs în hipermarketuri la care preţul să nu fi crescut. Dacă ai posibilitatea să compari preţurile de anul acesta cu cele de anul acesta, îţi vine greu să crezi cât de mult s-au majorat. În orice condiţii, însă, mâncarea este baza, iar oamenii nu au încotro decât să cumpere alimente, chiar şi la preţuri foarte mari. Însă, se văd nevoiţi să fie să cumpere mai puţin, fie să aleagă produsele cele mai ieftine cu putinţă, fie să vâneze mereu produsele la ofertă.

Scumpiri masive la produsele de bază

Zahărul, de exemplu, este nelipsit din coşul de cumpărături de Crăciun, pentru că este folosit la toate prăjiturile. Comparativ cu anul trecut, preţul acestuiprodus a crescut cu aproape 50%. Dacă un kilogram de zahăr costa anul trecut 3 lei, acum costă 5,5 lei. Uleiul ajunsese anul trecut, în luna decembrie, să coste 7 lei pe litru. Acum, cel mai ieftin ulei, la ofertă, costă 9 lei – 9,5 lei. Uleiul de o calitate superioară a ajuns să coste chiar şi 16-17 lei litrul. Laptele este şi el unul dintre alimentele de bază care s-au scumpit foarte mult. Dacă anul trecut un litru de lapte se putea găsi chiar şi cu 3,5 lei, acum acelaşi litru de lapte costă în jur de 5 lei.

Şi preţul făinii s-a majorat destul de mult. Dacă anul trecut puteai găsi, în perioada sărbătorilor de iarnă, făină la preţul de 2,2 lei, acum nicăieri nu mai găseşti ceva mai ieftin de 3,5 lei. Untul, folosit şi el la foarte multe reţete pentru masa de Crăciun, s-a scumpit cu aproximtaiv 50%. Pe piaţă nu mai există unt cu 82% grăsime mai ieftin de 13 lei, aici referindu-ne la mărcile proprii ale hipermarketurilor. În general, aceste tipuri de produse, care poartă numele hipermarketurilor unde se comercializează, au cele mai bune preţuri.

Dulciurile îţi dau ameţeli la propriu

Nici dulciurile, foarte căutate în perioada cadourilor, nu au rămas în urmă cu scumpirile. Astfel, la majoritatea produselor dulci au avut loc scumpiri de peste 30%, chiar şi 50%. De exemplu, o ciocolată mare, de 300 de grame, se putea găsi, iarna trecută, cu 10 lei. Acum, aceeaşi ciocolată costă aproape 15 lei. De asemenea, ciocolatele obişnuite, de 100 de grame costă în jur de 4 lei. Cele de calitate mai slabă se pot găsi cu preţul de aproximativ 3 lei. Bomboanele de ciocolată au suferit şi ele modificări de preţuri. O cutie de bomboane care costa, în 2021, în jur de 17 – 18 lei, acum costă 23 de lei, la ofertă. Sucurile carbogazoase costau, la sărbătorile trecute, puţin peste 9 lei, pachetul de două sticle de doi litri. Acelaşi pachet costă acum în jur de 12 lei.

Fructele şi legumele, foarte scumpe

Şi preţurile fructelor au luat-o razna. Dacă anii trecuţi puteai cumpăra portocalele cu maximum 5 lei pe kilogram, acum costă 7 lei. De asemenea, clementinele care costau 3,5 lei pe kilogram, acum costa 5 sau 6 lei. Merele costă acum, dacă sunt la ofertă, 2,8 lei – 3 lei pe kilogram, în hipermarketuri. Acestea pot ajunge şi la 5-6 lei jilogramul. Aceleaşi mere costau anul trecut cu minim 1 leu mai puţin. Perele se găsesc cu 9 şi 10 lei kilogramul, lămâile cu aproximativ 12 lei. Dacă vrei să mănânci ceva mai sănătos, există portocale netratate. Însă, preţul e ameţitor. Patru astfel de portocale costă 14 lei. Mandarinele sunt 5 -6 lei kilogramul, strugurii 15 lei, iar kiwi 7 lei.

Legumele sunt şi ele foarte scumpe în hipermaketuri. Ardeiul de orice fel este deja un lux. Un kilogram de ardei gras verde costă 11 lei, ardeiul kapia 13 lei, iar cel gras roşu ajunge la 14 lei. Morcovii şi-au menţinut preţul de anul trecut şi se pot găsi în hipermarketuri chiar şi la 2 lei kilogramul. Şi ceapa a rămas cam la acelaşi preţ, care variază între 2,5 şi 3 lei.

Cartofii se găsesc la aproximativ 3 lei kilogramul, însă preţul creşte când este vorba despre cartofii speciali pentru anumite preparate, adică cei ambalaţi în săculeţi. Usturoiul, la mare căutare pentru poregătirea preparatelor din carne, are preţ foarte mare în hipermarketuri şi costă minim 20 de lei pe kilogram. Gogoşarii muraţi ajung şi ei la preţul de 7 lei borcanul, cei mai ieftini, iar castraveţii, puţin peste 6 lei, cei mai ieftini. Şi aici creşterea de preţ a fost de minim 2 lei la borcan.

Unele legume, mai ieftine în piaţă

Dacă vreţi să economisiţi la unele legume sau fructe, este indicat să daţi o fugă şi prin pieţele din Craiova, fiindcă veţi găsi diferenţe destul de mari de preţ. Cea mai mare discrepanţă de preţ se regăseşte la ardei şi la usturoi. Dacă în hipermarket cel mai ieftin ardei costă 11 lei kilogramul, în piaţă costă 4-5 lei kilogramul. Usturoiul se poate găsi în piaţă cu 7-8 lei kilogramul, adică cu aproximativ 60% mai ieftin decât în hipermarket. Varza albă se găseşte în piaţa de legume din Târgul Municipal chiar şi cu 40 de bani pe kilogram, în timp ce în marile magazine costă 1,5 lei.

Din târg este indicat să cumperi şi cartofi dacă ai nevoie de o cantitate mai mare. Un sac de 10 kilograme costă în jur de 22-24 de lei. Şi merele sunt foarte avantajoase la preţ în pieţe, costând în jur de 1,8 – 2 lei. Verdeaţa este şi ea foarte ieftină. O legătură de pătrunjel bogată costă doar 50 de bani, mărarul şi leuşteanul 1 leu. De asemenea, o salată verde costă 1,5 – 2 lei. Şi nuca pentru cozonaci o puteţi cumpăra mai ieftin din pieţe, unde un kilogram de sâmburi costă 40 de lei. În hipermaket preţul este de 30 de lei pe kilogram, la nuca nedecojită. La sâmburii ambalaţi, preţurile sunt foarte mari, cei mai ieftini fiind 62 de lei kilogramul.

Porcii, mai scumpi cu 4-5 lei pe kilogram

Ajungem acum la cel mai căutat căutat produs alimentar de Crăciun: carnea de porc. Preţul acesteia a crescut, faţă de anul trecut, cu 3-4 lei pe kilogram, adică cu aproximativ 25%. În această perioadă, oamenii vânează ofertele la carne de porc, fiindcă se pregătesc să facă preparate tradiţionale de Crăciun.

Cel mai avantajos preţ îl au carcasele de porc (întregi sau jumătăţi) din hipermaketuri, care se pot cumpăra cu 15 lei kilogramul. Carnea cumpărată la kilogram costă de la 18 lei (la ofertă) în sus. În pieţe, preţurile sunt mai mari şi niciun tip de carne de porc fără os nu costă mai puţin de 20-22 de lei.

Preţurile porcilor în viu au crescut şi ele anul acesta, mai ales pe fondul majorării costurilor la cereale. Dacă anul trecut, în Dolj se găseau porci în viu la preţul de 11 lei kilogramul, anul acesta preţul nu este mai mic de 15 lei şi ajunge chiar şi la 17-18 lei. Astfel, un porc de 100 de kilograme pe care anul trecut îl cumpăram cu 1.100 de lei, anul acesta scoatem din buzunar pentru el suma minimă de 1.500 de lei. Comercianţii scad maximum 1 leu la kilogram dacă este vorba despre un porc ce depăşeşte 200 de kilograme.

Aşadar, anul acesta fie mâncăm mult mai puţin, fie scoatem din buzunar mult mai mulţi bani din buzunar.

articolul original.

Germania: Majorarea prețurilor la energie, permisă furnizorilor doar cu o justificare obiectivă

4 December 2022 at 07:58
image

Guvernul german intenționează să permită furnizorilor de energie să majoreze anul viitor prețurile, doar dacă acest lucru este justificat în mod obiectiv, a anunțat sâmbătă Ministerul Economiei, negând o informație din presă, potrivit căreia Berlinul a planificat interzicerea tuturor creșterilor de prețuri la energie pentru consumatori.

„Nu orice creștere a prețurilor este automat ilegală”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei, adăugând, însă, că interdicția se va aplica creșterilor nejustificate a prețurilor, care exploatează consumatorii.

Cotidianul Bild anunțase că Guvernul dorește să interzică tuturor furnizorilor de energie electrică și gaz să majoreze prețurile anul viitor.

Furnizorii de energie din Germania ar trebui să demonstreze că majorările de preț pe care le planifică sunt justificate, de exemplu dacă au costuri de achiziții în creștere, a adăugat ministerul.

Cabinetul guvernamental a aprobat luna trecută o plafonare a prețurilor la gaze și electricitate, în procedură accelerată, ca parte a eforturilor de a combate creșterea facturilor la energie pentru gospodării și unități economice.

articolul original.

Ieftinire la carburanți: motorina coboară sub 8 lei pe litru

30 November 2022 at 10:15
By: M.Ex.

Petrom a scăzut prețurile cu 15 bani pe litru, și la benzină și la motorină. Astfel, prețul motorinei, cel mai utilizat carburant din România, coboară sub pragul de 8 lei pe litru.
Pe 29 noiembrie 2022, în aplicația Petrom, preuțul benzinei standard era de 7,26 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard de 8,43 lei/litrul. Cum însă prețurile reale pe care le plătim la pompă sunt cu 50 de bani mai mici, plătim 6,76 lei pe litru la benzină și 7,93 lei pe litru la motorină.
Așadar, comparativ cu prețurile din ziua precedentă, Petrom a ieftinit benzina și motorina cu 15 bani pe litru .
Ultima data, prețuri de sub opt lei pe litru la motorină au fost înregistrate la finalul primei săptămâni din octombrie.
Ieftinirile sunt generate de scăderile cotațiilor la produsele petroliere, pe fondul ieftinirii țițeiului. Cotaţia petrolului a coborât luni la cel mai redus nivel din acest an, după ce protestele faţă de restricţiile impuse de autorităţile chineze pentru a preveni răspândirea pandemiei de COVID-19 au generat îngrijorări cu privire la evoluţia cererii de carburant în cel mai mare importator mondial de ţiţei.

articolul original.

UE nu a reușit să ajungă la un acord privind plafonarea gazelor naturale. Statele membre se reunesc luna viitoare | AUDIO

25 November 2022 at 08:21
image

În pragul iernii, țările membre ale Uniunii Europene nu au reușit să ajungă la un acord privind plafonarea prețului gazelor naturale. Măsura a fost apreciată de majoritatea celor 27 de state ca fiind ineficientă. O nouă reuniune pe această temă va avea loc luna viitoare.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/25nov-11-July-rel-fara-plafonare-deocamdata.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Discuţiile au fost aprinse, există poziţii foarte divergente, dar dezbatere abia a început a spus ministrul Industriei din Cehia, țară care deține președinția semestrială a Consiliului European.

Majoritatea statelor din blocul comunitar cer un plafon concret impus preţului gazelor naturale. De cealaltă parte se află Germania și un grup mic, dar format din ţări puternice, Olanda, Suedia şi Finlanda. Acest grup susţine că un plafon de preţ i-ar face pe furnizori să îşi vândă în altă parte gazele şi de asemenea ar elimina stimulentele pentru reducerea consumului de gaze.

Comisia Europeană a prezentat marți un plan care prevede plafonarea prețului gazelor la 275 de euro/MWh, dar măsura va fi aplicată în două situații: în primul caz când preţurile de referinţă pentru Europa depășesc această valoare timp de două săptămâni sau, în al doilea caz, dacă prețurile sunt cu 58 de euro mai mari faţă de preţul mediu mondial la gaze naturale lichefiate timp de 10 zile de tranzacţionare.

Între timp, șeful Agenției Internaționale a Energiei, Fatih Birol, reia avertismentul că în iarna 2023-2024 Europa s-ar putea confrunta cu o criză energetică și mai mare în contextul internațional marcat de războiul din Ucraina și revenirea economiei Chinei.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Sindicaliștii din penitenciare, nemulțumiți de protocolul care-i obligă să viziteze închisorile pentru a se familiariza cu locul dacă devin corupți | AUDIO

articolul original.
❌