ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Oficial: Prețul lemnelor de foc la 400 de lei/mc plafonat de Guvern

5 October 2022 at 10:17
image

Astăzi, 5 octombrie, Guvernul României va adopta Ordonanţa de Urgenţă privind plafonarea preţurilor la lemnele de foc, nu la 500 de lei/mc, cum fusese anunţat anterior, ci la 400 de lei/mc inclusiv TVA. Decizia îi aparţine premierului Nicolae Ciucă, în contextul crizei financiare generate de războiul din Ucraina şi de pandemia de coronavirus.

„Azi Guvernul va adopta decizia de plafonare a prețurilor la lemnele de foc. Este o decizie așteptată de peste 3 milioane de gospodării, care folosesc lemne de foc. Vom decide ca prețul la lemnul de foc să fie plafonat la 400 de lei pe metrul cub, la 1500 de lei pe tonă la brichetele de lemn și la 2000 de lei la peleți. Prețurile includ TVA”, a declarat, înaintea şedinţei de guvern de astăzi, premierul Nicolae Ciucă.

Plafonarea se aplică până la data de 31 martie 2023.

Ordonanţa prevede şi sancţiuni pentru cei care vor vinde la preţuri mai mari, sancţiuni cuprinse între 3.000 de lei şi 5.000 de lei.

Pe piaţa nemţeană, acum, preţurile lemnului de foc variază de la 150 de lei/mc, la Direcţia Silvică şi peste 1.000 de lei, în lanţurile de bricolaj (detalii găsiţi aici. ).

Angela Croitoru

articolul original.

Facturile pentru energie se calculează diferit

30 September 2022 at 05:54
By: Regie
image

Facturile la energie electrică din această iarnă ar urma să fie calculate pe baza consumului raportat în fiecare lună, nu cel de anul trecut, cum era inițial prevăzut în ordonanța care plafonează prețurile la energie.

Se schimbă modul în care sunt calculate facturile la energie. Nu se va mai ține cont de consumul de anul trecut Senatorii au votat mai multe modificări, astfel că cei care anul trecut au avut consum mai mare de 300 de kwh, dar vor să economisească acum, să fie încurajați prin preț plafonat. De asemenea, familiile care au trei copii la școală vor plăti la prețul plafonat indiferent cât consumă. Actul normativ va intra în vigoare însă, abia după votul deputaților.

Noutatea este că facturile vor fi calculate pe baza consumului raportat în fiecare lună. Așadar, cei care au un consum mai mic de 100 de kwh, vor plăti 0,68 de lei pe kwh, cei care au până în 255 de kwh, vor plăti 80 de bani, iar cei care au între 255 și 300 de kwh vor plăti primii 255 la preț plafonat, iar diferența la prețul din contract. Cei care depășesc pragul de 300 de kwh plătesc tot consumul la prețul din contract. A apărut însă și o excepție: în cazul depășirii acestui prag, furnizorii vor lua în calcul și consumul mediu de anul trecut și vor factura primii 255 de kwh la
preț plafonat, dacă anul trecut consumul a fost mai mic de 300 de kwh.

Prin noua modificare, adică facturarea la consumul actual, oamenii sunt încurajați să economisească acum, pentru a se încadra în plafon. Parlamentarii au introdus și alte excepții. Vor plăti 0,68 de lei pe kwh pentru tot consumul și familiile cu trei copii care urmează o formă de învățământ, dar și cei care au în casă echipamente medicale.

Pe lângă sprijinul acordat pentru consumatorii casnici, vor avea parte de preț plafonat la 1 leu pe kwh, pentru 85% din consumul lunar IMM-urile, bisericile, spitalele, firmele din industria alimentară sau farmaciile, conform propunerilor parlamentarilor.
Actul normativ a fost adoptat în Senat, dar pentru a intra în vigoare trebuie să treacă și de votul deputaților, care este camera decizională.

articolul original.

Cum arată Ordonanța modificată pe Energie și cine va beneficia de prețul plafonat?

27 September 2022 at 17:18
By: M.Ex.

Senatul a adoptat marţi OUG 119/2022 privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică, fiind lărgită lista celor care beneficiază de preţ plafonat pentru consumul realizat până la 31 august 2023. În cazul consumatorilor casnici, plafonarea se raportează la cel mai avantajos consum – de anul trecut sau de anul acesta. Au fost înregistrate 84 de voturi „pentru” şi 36 de abţineri.
Principalele reglementări ale ordonanței: Acordarea plafonării pentru populație se raportează atât la consumul de anul trecut, cât și la consumul de anul acesta. Familiile cu cel puțin trei copii la școală nu vor avea limită de consum pentru plafonare. Metrorex, farmaciile, bisericile vor beneficia de plafonare.

Potrivit ordonanţei adoptate la Senat, preţul final facturat de către furnizorii de energie electrică este de maximum 0,68 lei/kWh, inclusiv TVA, pentru clienţii casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 0 – 100 KWh şi maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este de maximum 255 kWh.

Senatul a stabilit că de un preţ plafonat pentru energie electrică vor beneficia atât consumatorii casnici care în anul 2021 au avut un consum mediu lunar mai mic de 300 KWh, dar şi cei care, deşi în 2021 au avut un consum mediu lunar mai mare de 300 KWh, anul acesta economisesc şi se încadrează în plafoanele stabilite.

Preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este de maximum 0,31 lei/kWh în cazul clienţilor casnici şi maximum 0,37 lei/kWh pentru clienţii noncasnici, relatează Agerpres.

Potrivit amendamentelor adoptate de Senat, printre beneficiarii din mediul economic şi din instituţiile publice pentru care energia electrică se facturează cu maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, se numără întreprinderile mici şi mijlocii, operatorii ce prestează/furnizează serviciile de utilităţi publice, inclusiv Metrorex SA, operatorii economici din domeniul industriei alimentare, parcurile ştiinţifice şi tehnologice, întreprinderile publice care administrează sau gestionează investiţii în domeniul sportului, administratorii parcurilor industriale, producătorii şi distribuitorii de medicamente, farmaciile care utilizează lanţ de frig, lăcaşurile cultelor recunoscute oficial în România.

Un alt amendament adoptat de cele două comisii raportoare – pentru energie şi economică – şi însuşit de plenul Senatului stabileşte că 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, vor plăti pentru întreg consumul realizat clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin trei copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ. De aceeaşi facilitate vor beneficia pentru întreg consumul realizat şi consumatorii care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declaraţiei pe propria răspundere.
Ordonanţa va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

articolul original.
  • There are no more articles
❌