ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Donald Trump cere desființarea Constituției SUA

4 December 2022 at 17:06
By: -
image

Fostul preşedinte republican al SUA, Donald Trump, a cerut sâmbătă desfiinţarea Constituţiei americane, insistând din nou asupra acuzaţiilor sale că ar fi pierdut în urma unei fraude alegerile din 2020 în faţa democratului Joe Biden, relatează agenţia EFE.

Trump a transmis acest mesaj pe reţeaua sa de socializare Truth Social, în urma publicării pe Twitter a unor emailuri interne ale acestei companii care arată cum aceasta a blocat înaintea alegerilor prezidenţiale un articol despre afacerile lui Hunter Biden, fiul actualului lider de la Casa Albă.

În mesajul postat pe Truth Social fostul preşedinte scrie că ''Partidul Democrat şi Comitetul Naţional Democrat'' s-au folosit de marile platforme de social-media pentru a reuşi o ''fraudă masivă'' la alegerile din 2020.

''O fraudă masivă de asemenea tip şi magnitudine permite să se pună capăt tuturor regulilor, normelor şi articolelor, inclusiv a celor din Constituţie'', a apreciat Trump.

Casa Albă a reacţionat condamnând această poziţie a fostului preşedinte republican. ''Nu poţi iubi America doar atunci când câştigi. Constituţia SUA este un document sacrosanct care a garantat timp de peste 200 de ani ca libertatea şi domnia legii să se menţină în marea noastră ţară'', a declarat un purtător de cuvânt al preşedintelui Joe Biden.

Puţin mai devreme, noul proprietar al Twitter, Elon Musk, a anunţat pe reţeaua sa de socializare va publica pe această temă o a doua serie de informaţii, pe care le-a denumit ''Arhivele Twitter''.

Musk a distribuit anterior o serie de mesaje ale jurnalistului Matt Taibbi, în care este detaliat, citând documente interne ale Twitter, modul cum această platformă a acţionat pentru a limita cât mai mult distribuirea unui articol din New York Post despre afacerile lui Hunter Biden când tatăl acestuia era în campanie electorală înaintea alegerilor.

Taibbi dezvăluie astfel cum angajaţi ai reţelei de socializare, care primea atunci donaţii substanţiale din partea Partidului Democrat, au diminuat distribuirea acelui articol şi au eliminat linkurile ce trimiteau la acesta inclusiv în mesajele directe, invocând drept justificare politica societăţii referitoare la materialele piratate.

articolul original.

Sub 3% din români încap în adăposturile de protecție civilă în cazul unui dezastru. În municipiul Brașov, peste 5%

3 December 2022 at 09:24
By: M.Ex.

Sub 3% din români încap în adăposturile de protecție civilă în cazul unui dezastru, conform informațiilor colectate de Info Sud-Est de la toate inspectoratele pentru situații de urgență din țară.

De asemenea, conform datelor strânse de la primării, în medie, 4,8% din populația municipiilor-reședință din România ar încăpea în refugii. În Capitală, 9,28% dintre bucureșteni și-ar găsi un loc în adăpost.
Prin comparație, Finlanda și Elveția au capacitatea de a-și adăposti aproape toți locuitorii, Danemarca și Suedia aproximativ 80% din populație, iar Germania a început să-și modernizeze adăposturile și să crească bugetul pentru protecția civilă, după războiul din Ucraina.

În statistica realizată de ISE nu sunt luate în considerare subsolurile de blocuri sau gurile de metrou din Capitală. De asemenea, din cauza datelor furnizate în mod neunitar de primării, ISU și prefecturi, nu am reușit să identificăm în fiecare caz câte adăposturi publice și câte private există, de aceea am hotărât să folosim în statistică numărul total al adăposturilor, publice și private, existente.
Județul Timiș și municipiile Galați, Iași și Timișoara nu au transmis informațiile solicitate sau au răspuns incomplet solicitărilor ISE.
Primăria București a refuzat să transmită informațiile cerute și a făcut trimitere la o listă IGSU care nu prezintă, însă, date complete. ISU București-Ilfov a transmis informațiile solicitate.

În municipiile Vaslui, Focșani, Deva și Slobozia sub 1% din populație s-ar putea adăposti în spațiile de protecție civilă.
-Între municipiile cu 1-2% capacitate se numără Alexandria, Drobeta Turnu Severin, Zalău, Giurgiu, Sf. Gheorghe, Călărași, Alba Iulia, Bistrița, Miercurea Ciuc și Piatra Neamț.

-Între 2-3% sunt municipiile-reședință Târgu Jiu, Tulcea, Baia Mare, Buzău.

-Între 3-4% se află Suceava, Constanța, Arad, Târgu Mureș, Slatina, Râmnicu Vâlcea.

Între 4-5% regăsim municipiile-reședință Oradea, Craiova, Bacău, Cluj-Napoca, Botoșani.

-Reșița și Brașov au capacitate puțin peste 5%, Ploiești puțin peste 6%, Brăila și Pitești aproape 7%, iar Târgoviște și Sibiu peste 7%.

-București și Satu Mare sunt municipiile cele mai ”încăpătoare”, cu o capacitate între 9% și 11%.

articolul original.

Rusia se pregătește să fie bombardată – Sute de afișe cu informații despre locurile unde oamenii se pot adăposti

28 November 2022 at 14:54
image

Mai multe semne care indică amplasamentul adăposturilor antibombardamente au apărut pe străzile din orașele rusești de la frontiera cu Ucraina, precum și în locuri mai îndepărtate.

Peste 700 de indicatoare vor fi montate la începutul lunii decembrie în orașul Belgorod, a declarat duminică primarul orașului, Valentin Demidov, citat de site-ul independent Holod.

Potrivit edilului, montarea semnelor marchează "o a doua etapă" a pregătirii apărării civile. "În prima fază, am inspectat fiecare loc care poate îndeplini acest rol și am notat responsabilitățile pentru permiterea accesului și monitorizarea condițiilor adăposturilor".

Locuitorii au început să întâlnească semnele care indică drumul către adăposturi și în orașul Rostov-pe-Don, situat la aproximativ 150 de kilometri distanță de portul ucrainean Mariupol, ocupat de trupele Moscovei, relatează Moscow Times.

Indicatoarele pentru adăposturi au apărut, însă, și în regiuni mai îndepărtate de Ucraina. În orașul Novokuznețk, din sud-vestul Siberiei, cu o populație de peste 500.000 de locuitori, mai mult de 3.000 de plăcuțe au fost instalate de angajații municipalității.

Se estimează că pe întreg teritoriul Rusiei există 16.500 de adăposturi. Presa independentă a relatat în trecut că amplasamentele acestora sunt secrete și ascunse populației.

Autoritățile din Moscova au cerut luna trecută un șablon de design pentru indicatoarele care semnalează adăposturile, după ce localnicii au început să găsească semne improvizate montate pe clădiri.

Consiliul de Securitate al Rusiei a ordonat în aprilie inventarierea completă a adăposturilor subterane din regiunile de la frontiera cu Ucraina. În urmă cu două săptămâni, președintele Vladimir Putin a condus prima întrunire a consiliului de la începerea războiului, în care s-a discutat și despre pregătirile pentru apărarea civilă.

După începerea invaziei, autoritățile din regiunile de la granița cu Ucraina, inclusiv Belgorod, au susținut că au avut loc atacuri cu drone, rachete și artilerie în zona lor.

Ziua 278 de război. Mesaje despre posibile atacuri la centrala nucleară Zaporojie. Petiție pentru Putin să oprească războiul

articolul original.

Industria dezvoltată de Finlanda care furnizează tot ce este necesar în adăposturile de apărare civilă

28 November 2022 at 09:48
By: -
image

Finlanda are o armată de profesionişti, dar nu a renunţat la stagiul militar obligatoriu.  

Din cauza războiului din Ucraina, în mai 2022, Suedia şi Finlanda au cerut aderarea la NATO, un gest care ar fi părut greu de crezut în urmă cu câţiva ani şi care acum se bucură de un sprijin popular masiv. Nordicii şi-au creat un sistem de apărare puternic ce va reprezenta un plus pentru Alianţa Nord-Atlantică, care se bazează pe investiţii în armată, dar şi în sistemul de protecţie civilă.

În paralel, în Finlanda s-a dezvoltat şi o industrie care furnizează tot ce este necesar în adăposturile de apărare civilă.

Citeşte articolul integral pe ŞtirileProTV.ro

articolul original.

TITULARIZARE 2023 – proba scrisă are loc pe 12 iulie. Calendarul concursului a fost publicat

14 November 2022 at 19:43

TITULARIZARE 2023 – proba scrisă are loc pe 12 iulie. Calendarul concursului a fost publicat

Proba scrisă de la Titularizare 2023, concursul de angajare în învățământ, are loc pe 12 iulie anul viitor, potrivit calendarului publicat în Monitorul Oficial luni seara. Etapele de angajare ale concursului național se încheie pe 25 august 2023, față de 22 august în anul curent.

Ordinul de ministru care aprobă metodologia de mobilitate a personalului este Ordinul nr. 6.128/9 noiembrie 2022.

a) înregistrarea, analizarea şi soluţionarea cererilor de concediu fără plată în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ şi transmiterea situaţiei la inspectoratele şcolare; – Până la 4 mai 2023

b) verificarea și publicarea listei finale reactualizate cu posturile didactice/catedrele vacante/rezervate pentru concurs; Termen: 5 mai 2023
c) înregistrarea, la inspectoratele şcolare/centrele de înscriere, a dosarelor de înscriere ale candidaților la concursul de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate, inclusiv pentru absolvenții promoției 2023; Perioada: 8-17 mai 2023

d) verificarea și avizarea dosarelor candidaților de către comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti de organizare și desfășurare a concursului; Perioada: 9-18 mai 2023

e) validarea înscrierii, prin semnătură, de către candidați sau împuterniciții acestora prin procură notarială în original, conform graficului stabilit de comisia de organizare și desfășurare a concursului; neprezentarea la validare a absolvenţilor din promoțiile anterioare, atrage după sine anularea înscrierii la concurs – Perioadele: 9-19 mai 2023;

În perioada 5-7 iulie 2023 pentru absolvenții promoției 2023/absolvenţii 2023 ai programelor de pregătire psihopedagogică oferite de departamentele pentru pregătirea personalului didactic/departamentele de specialitate cu profil psihopedagogic/candidaţii cuprinşi în programe recunoscute de Ministerul Educației prin care se recrutează, se selectează, se pregătește și se sprijină personalul didactic de predare pentru a desfăşura activităţi didactice în unităţi de învăţământ preuniversitar situate în medii dezavantajate, în anul şcolar 2023-2024

(1) În perioada 8-17 mai 2023 pot depune dosare de înscriere şi cadrele didactice a căror reducere de activitate a apărut în perioada martie-mai 2023.

(2) În mod excepţional, absolvenţii promoţiei 2023 (studiilor medii/postliceale/universitare de licență/universitare de masterat/departamentelor pentru pregătirea personalului didactic/departamentelor de specialitate cu profil psihopedagogic) pot să prezinte adeverinţa de absolvire a studiilor/programului de pregătire psihopedagogică şi să valideze fişa de înscriere în data de 12 iulie 2023, până la ora 8.00. Absolvenţii promoţiei 2023 pot participa la proba scrisă în cadrul concursului naţional pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate, numai după prezentarea adeverinţei de absolvire a studiilor/programului de pregătire psihopedagogică.

(3) Pe durata stării de alertă, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, până la eliminarea restricțiilor privind adunările publice de către autorităţile de resort, candidaţii nu mai validează fişele de înscriere şi optează, în scris, pentru judeţul/municipiul Bucureşti în care se prezintă la repartizare.

f) afișarea, la avizierele inspectoratelor şcolare, a:

 • (i) listei candidaților înscriși și a graficului privind susținerea probelor practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă;
 • (ii) listei cadrelor didactice angajate cu contract individual de muncă pe durata de viabilitate a postului/catedrei înscrise la concursul naţional care solicită repartizarea pe perioadă nedeterminată pe postul didactic/catedra pe care sunt angajate şi a listei posturilor didactice/catedrelor pe care sunt angajate aceste cadre didactice. Termen: 23 mai 2023

Notă: Pe durata stării de alertă, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, până la eliminarea restricțiilor privind adunările publice de către autorităţile de resort, candidatul care observă erori în datele afișate informează, în scris, prin poștă electronică, inspectoratul școlar în vederea corectării acestora până la data de 7 iulie 2023.

g) stabilirea centrelor de concurs şi comunicarea acestora la Ministerul Educaţiei, Direcţia Generală Management Resurse Umane şi Reţea Şcolară;

h) organizarea și desfășurarea probelor practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă şi soluţionarea contestaţiilor la aceste probe*. Perioada: 24 mai-30 iunie 2023

Notă: (1) În perioada 24 mai-30 iunie 2023 pot participa la probele practice/orale şi inspecţiile la clasă şi cadrele didactice titulare rămase cu reducerea de activitate nesoluţionată sau a căror reducere de activitate a apărut în perioada martie-mai 2023.

(2) Cadrele didactice titulare solicitate pentru detaşare în interesul învăţământului pot participa la probele practice/orale în perioada 24 mai – 6 iunie 2023.

i) afişarea rezultatelor la probele practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă; Termen: 4 iulie 2023

k) comunicarea rezultatelor iniţiale; Termen: 18 iulie 2023

l) înregistrarea contestațiilor la inspectoratele școlare și transmiterea acestora la centrele de evaluare; Perioada: 18-19 iulie 2023

m) soluţionarea contestațiilor; Perioada: 20-25 iulie 2023

n) comunicarea rezultatelor finale; Termen: 26 iulie 2023

o) repartizarea candidaţilor conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. a) sau 80 alin. (9) din Metodologie, după caz; Termen: 27 iulie 2023

p) ședință de repartizare, în ordine, a:

 • (i) cadrelor didactice titulare, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. b) din Metodologie;
 • (ii) cadrelor didactice titulare, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. c) din Metodologie;
 • (iii)cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei rămase cu norma didactică de predare incompletă, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. d) din Metodologie;
 • (iv)cadrelor didactice titulare, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. e) sau 80 alin. (9) din Metodologie, după caz;
 • (v) repartizarea cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei care au participat la concursul naţional, sesiunea 2023, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. f) sau 80 alin. (9) din Metodologie, după caz; Termen: 28 iulie 2023

q) reactualizarea listei posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate; Termen: 31 iulie 2023

r) emiterea și comunicarea deciziilor de repartizare pe post/catedră. Perioada: 28 iulie-25 august 2023

articolul original.

Spitalul Judeţean face angajări. Sunt disponibile 11 posturi în diverse departamente

14 November 2022 at 14:11

Spitalul Județean face angajări. În următoarea perioadă cei interesaţi au la dispoziţie 11 posturi pentru care vor fi organizate concursuri.

Unul dintre posturi, de referent, este la Compartimentul de protecția datelor, iar concursul va avea loc pe 5 decembrie. La Serviciul Contabilitate este scos la concurs un post de economist -concurs pe 6 decembrie, iar la Compartimentul supraveghere aparatură medicală este scos la concurs un post de inginer-specializare inginerie medicală, inginerie fizică-concurs pe 7 decembrie.

La Biroul tehnic-Serviciul ATA este disponibil un post de inginer (inginerie civilă, ingineria instalațiilor, inginerie electrică sau mecanică)-concurs pe 8 decembrie, în timp ce la Compartimentul RSTVI-Birou Tehnic este disponibil un post de tehnician RSTVI-concurs pe 12 decembrie.

Unitatea spitalicească mai caută un muncitor calificat la Compartimentul centrale telefonice-concurs pe 13 decembrie și un agent DDD debutant la Compartimentul SPIAAM-concurs pe 5 decembrie.

La Compartimentul Bucătărie dietetică este scos la concurs un post de asistent medical nutriție- concurs pe 6 decembrie, La Secția Ortopedie un post de statistician medical-concurs pe 7 decembrie, la Laboratorul BFT adulți este disponibil un post de asistent medical-concurs pe 8 decembrie. De asemenea, la Secția ORL este disponibil un post de asistent medical-concurs pe 12 decembrie.

Dosarele de concurs se depun la Spitalul Județean până la data de 23 noiembrie Concursul constă în probă scrisă, practică și interviu.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Generalul (r) Mircea Mîndrescu: ‘Ce fac rușii acum ne demonstrează că se pregătesc pentru un război de o anvergură mai mare decât cel din prezent’

13 November 2022 at 16:15
image

Muncitorii curăță aceste facilități şi fac reparațiile necesare. Campania nu a fost anunțată oficial iar rușii de rând nu știu nimic despre ea.

Însă surse familiare cu situația au declarat pentru Bloomberg că operațiunea face parte dintr-un efort mai larg al Moscovei de a se asigura că infrastructura de apărare civilă este pregătită, în cazul în care războiul ar escalada.

„Ceea ce se întâmplă pare să fie un ordin federal. Dar ar putea fi, de asemenea, un efort al tuturor agențiilor de apărare civilă pentru a-și demonstra utilitatea și a arăta că fac ceva”, spune Mihail Vinogradov, analist la Fundația Politică din Sankt-Petersburg.

Singura discuție publică pe această temă a fost la sfârșitul lunii aprilie, când șeful Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, a ordonat un inventar complet al adăposturilor antiaeriene din apropierea graniței cu Ucraina.

Surse militare americane au arătat că Rusia va primi o replică dură dacă folosește o armă nucleară tactică în Ucraina

Verificarea adăposturilor civile ridică în mod natural ipoteza că Rusia ia în calcul bombardamente pe teritoriul său.

În trecutul recent, responsabilii militari din Occident au evocat posibilitatea ca Moscova să ordone o lovitură nucleară tactică în Ucraina, pe fondul eșecurilor din campania militară derulată cu armament convențional.

O astfel de escaladare va atrage represalii dure asupra Rusiei, au indicat militari americani.

„Este evident că efortul pe care Federație Rusă îl face, de a repune în funcțiune adăposturile antiaeriene, nu ne poate conduce decât la ideea că se pregătește pentru o asemenea eventualitate (a unei replici militare pe teritoriul său, n.r.).

Fie că această eventualitate va veni ca urmare a unei acțiuni întreprinse de Federația Rusă, fie că lovirea teritoriului rus va avea o altă cauză, ce fac ei (rușii, n.r.) acum ne demonstrează că se pregătesc pentru un război de o anvergură mai mare decât cel din prezent.

Nu înseamnă, neapărat, că se va ajunge acolo, dar ei se pregătesc”,  a spus la Antena 3 CNN generalul (r) Mircea Mîndrescu, conform antena3.ro

articolul original.

Noi angajări la stat! Guvernul pune la dispoziție peste 1.000 de locuri de muncă pentru bugetari

9 November 2022 at 20:52
image

Guvernul a aprobat în ședința de astăzi o nouă modificare privind posturile din administrație publică. Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărburaru a anunțat că peste 1.000 de locuri de muncă vor fi disponibile.

Guvernul a aprobat memorandumul privind prima sesiune de organizare de concursuri sau examene pentru ocuparea de posturi vacante sau temporar vacante în instituții publice.

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a detaliat că Executivul a aprobat, în şedinţa de miercuri, 9 noimebrie, sesiunea de concursuri pentru ocuparea a peste 1.000 de posturi vacante sau temporar vacante în instituţii publice locale.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a precizat că este vorba de 1.116 de locuri de muncă.

Aprobarea pentru realizarea de concursuri pentru cele peste 1.000 de posturi a venit ca urmare a unor solicitări din partea autorităţilor publice locale.

De asemenea, Dan Cărbunaru a precizat și în ce domenii sunt libere aceste locuri de muncă.

Peste 500 de locuri de muncă în domeniul public

„Guvernul a aprobat memorandumul privind prima sesiune de organizare de concursuri sau examene pentru ocuparea de posturi vacante sau temporar vacante în instituţii publice locale. Este vorba de 1.116 posturi vacante sau temporar vacante, toate venite ca urmare a unor solicitări din partea autorităţilor publice locale şi vă pot prezenta câteva detalii în acest sens: pentru salubrizare şi domeniu public 533 de posturi, pentru spitale şi şcoli 207 posturi, pentru asistenţă socială 128 de posturi”, a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, într-o întâlnire cu presa, la Palatul Victoria.

Anunțul a fost făcut la finalul şedinţei de miercuri, 9 noiembrie, a Executivului.

Acesta a adăugat că aceste cereri au venit printr-un memorandum adresat Ministerului Dezvoltării.

De asemenea, cheltuielile pentru organizarea concursurilor sunt încadrate în cheltuielile de personal deja aprobate.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Legea care suspendă angajările la stat, promulgată de Iohannis: Cât timp vor fi oprite angajările în sistemul public

1 November 2022 at 20:11

Legea care suspendă angajările la stat, promulgată de Iohannis: Cât timp vor fi oprite angajările în sistemul public

Luni, pe data de 31 octombrie, șeful statului a semnat decretul prin care se suspendă angajările în sistemul public. Klaus Iohannis a promulgat luni, 31 octombrie, legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului privind suspendarea angajărilor în sistemul public, până la finalul acestui an. De altfel, șeful statului a promulgat astăzi mai multe legi.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 31 octombrie 2022, următoarele decrete:

Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 83/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanței Guvernului nr. 51/1998 privind îmbunătățirea sistemului de finanțare a programelor, proiectelor şi acțiunilor culturale, precum şi pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 42/2019 privind stabilirea unor măsuri financiare pentru susținerea desfășurării Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” (PL-x 482/19.09.2022);

Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 80/2022 privind reglementarea unor măsuri în domeniul ocupării posturilor în sectorul bugetar, precum şi pentru completarea unor acte normative (PL-x 466/12.09.2022);

Decret privind promulgarea Legii pentru completarea art. 181 din Legea educației fizice şi sportului nr. 69/2000 (PL-x 108/14.03.2022);

Decret privind promulgarea Legii pentru ratificarea Convenției privind Organizația Internațională de Asistență Maritimă pentru Navigație, deschisă spre semnare în perioada 27 ianuarie 2021 – 26 ianuarie 2022, semnată de România, la Paris, la 23 septembrie 2021 (PL-x 217/26.04.2022).”, arată Administrația Prezidențială.

articolul original.

Gorjenii care vor să să lucreze în domeniul silvic pot concura pentru 7 poziții în cadrul Direcției Silvice Gorj

1 November 2022 at 11:06
image

Direcția Silvică Gorj are nevoie de pădurari pentru Ocolul Silvic Cărbunești (șef formație exploatare masă lemnoasă cu studii medii de specialitate), un pădurar la Ocolul Silvic Târgu-Jiu, Cantonul 4 Lupoaia, Districtul 1 Strâmba, un alt post similar la Cantonul 6 Didilești, același ocol, același district. Alte posturi de pădurar mai sunt la cantoanele Rușeașă, Tismenița, Geamănul, Lespezelu din alte ocoale silvice și districte gorjene. Un alt post de pădurar mai este disponibil la Ocolul Silvic Târgu Jiu. Condițiile de angajare și datele concursului se află pe site-ul Direcției Silvice Gorj

articolul original.

Zeci de posturi la Ambulanța Neamț, „cumpărate” cu sume între 5.000 și 10.000 euro

25 October 2022 at 09:46

Fostul manager al Serviciului de Ambulanță Neamț Dan Dorin Morenciu a fost trimis în judecată de DNA, alături de mai mulți angajați, într-un dosar privind modalitatea prin care 22 de persoane au reușit să ocupe, pe o perioadă nedeterminată, posturi în instituție.

Fostul șef al Ambulanței este acuzat de procurori că ar fi cerut de la cele 22 de persoane sume cuprinse între 5.000 și 10.000 euro (în total 125.000 euro) și ar fi primit 82.000 euro pentru a le declara admise la concurs.

În acest sens, DNA a anunțat marți trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Dan Dorin Morenciu, la data faptei manager general interimar al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Neamț, pentru luare de mită în formă continuată (22 acte materiale).

De asemenea, au fost trimiși în judecată, în libertate: Mihaiela Cojocariu, la data faptei reprezentant al Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România și membru în comisia de examinare, pentru luare de mită, Elena Preda, la data faptei asistentă șefă în cadrul S.A.J. Neamț, pentru complicitate la luare de mită, în formă continuată, Ionuț Doarbeș, la data faptei angajat în cadrul S.A.J. Neamț, pentru complicitate la luare de mită, precum și 12 angajați acuzați de dare de mită.

Cum funcționa rețeaua angajărilor pe bani la Ambulanța Neamț

Acuzațiile aduse de procurorii DNA:

 • În perioada 2 – 18 mai 2022, Serviciul de Ambulanță Județean Neamț a organizat un examen pentru ocuparea unor posturi pe perioadă nedeterminată, pentru personalul care fusese angajat fără concurs în posturi de execuție, pe perioadă limitată, în timpul stării de alertă (în perioada pandemiei).
 • Dan Dorin Morenciu, în calitatea menționată mai sus, direct sau prin intermediul subalternilor săi Gladior Andronache, Elena Preda și Maria Luminița Rozoschi (aceasta din urmă fiind desemnată și președintă a unei comisii de examen pentru personalul sanitar) ar fi cerut de la 22 de persoane (trimise în judecată în acest dosar) sume cuprinse între 5.000 și 10.000 euro (în total 125.000 euro) și ar fi primit în total 82.000 euro, pentru ca acestea să fie declarate admise la concurs.
 • Concursul viza angajarea pe o perioadă nedeterminată a personalului sanitar și sanitar auxiliar care ocupase fără concurs posturi de execuție, pe o perioadă limitată, în timpul stării de alertă.
 • În 18 mai, Dan Dorin Morenciu ar fi primit, pe o stradă din municipiul Piatra Neamț, de la Elena Preda suma de 40.000 euro (pentru nouă persoane), fiind organizat flagrantul.
 • De precizat că, independent de înțelegerea avută inițial cu Dan Dorin Morenciu, Elena Preda ar fi pretins și primit de la cele nouă persoane suma de 6.000 euro/persoană și nu 5.000 de euro, așa cum se stabilise inițial.
 • În aceeași zi, din diferența de bani rămasă (14.000 euro), Preda i-ar fi dat suma de 8.000 de euro Mariei Rozoschi, în incinta S.J.A. Neamț, iar suma de 6.000 de euro și-ar fi însușit-o în totalitate.
 • În aceeași manieră, ar fi procedat și ceilalți doi intermediari, Gladior Andronache și Maria Luminița Rozoschi, care, după ce i-ar fi dat lui Morenciu, la o pensiune din Piatra Neamț, partea acestuia de 27.000 euro (pentru 10 persoane), ar fi împărțit între ei diferența rămasă de 16.000 euro (Rozoschi – 5.500 euro, Andronache – 10.500 euro).
 • În plus, pentru a se asigura că nu vor fi probleme în timpul desfășurării examenului, Andronache și Rozoschi le-ar fi dat câte 1.500 euro Mihaielei Cojocariu și lui Lucian Cojocariu, membri în comisia de examinare.
 • Ca urmare a demersurilor descrise mai sus, beneficiind de ajutorul membrilor comisiei de concurs, toți cei 22 de candidați au fost declarați admiși, în condițiile în care mulți dintre ei nu ar fi dovedit că au avut cunoștințele necesare promovării examenului.

Totodată, procurorii au dispus măsuri asigurătorii, iar dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamț.

În acest dosar, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu 13 inculpați, angajați ai Serviciului de Ambulanță Județean (S.A.J.) Neamț și candidați la concurs acuzați de infracțiuni de dare și luare de mită, comise în forma autoratului și a complicității. Cei 13 au declarat expres că recunosc comiterea faptelor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost începută urmărirea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, cuprinse între 1 an și 6 luni și 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare.

articolul original.

Comunicat de presă. Ședință CJSU pentru asigurarea funcționalității adăposturilor de protecție civilă

24 October 2022 at 16:31
image

Prefectul Vasile-Adrian Niță a coordonat astăzi, 24 octombrie, ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în cadrul căreia s-au aprobat măsurile care trebuie aplicate în vederea aducerii în stare de operativitate a adăposturilor de protecție civilă din județ.

Până la sfârșitul lunii viitoare, primarii unităților administrativ-teritoriale care dețin astfel de spații trebuie să identifice soluțiile pentru remedierea de urgență a deficiențelor identificate în urma verificărilor efectuate de către reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Petrodava“ și ai primăriilor, în ultima perioadă. Tot astăzi s-a stabilit că data de 15 noiembrie este termenul limită până la care primăriile trebuie să estimeze necesarul de fonduri financiare pentru operaționalizarea adăposturilor de protecție civilă și înaintarea sau centralizarea solicitărilor la nivelul Secretariatului Tehnic Permanent al CJSU, în vederea efectuării demersurilor legale necesare pentru prevederea și asigurarea acestora.

După realizarea fiecărei acțiuni care vizează reabilitarea adăposturilor de protecție civilă, primarii vor anunța CJSU. De asemenea, până la finele acestei luni, primarii trebuie să asigure marcarea tuturor adăposturilor de protecție civilă puse la dispoziția populației civile cu semnul distinctiv. Tot ei trebuie să actualizeze în permanență evidența acestor spații la nivelul județului Neamț, având în vedere caracterul dinamic al acesteia, pentru că apar astfel de adăposturi noi, iar dintre cele existente, care au diverse deficiențe, odată cu trecerea timpului se reabilitează și devin funcționale“, a declarat prefectul Vasile-Adrian Niță.

În județul Neamț există 72 de adăposturi de protecție civilă, 57 regăsindu-se în administrarea primăriilor și 15 în fondul privat, la operatori economici și proprietari de imobile.

Comunicat de presă Prefectura Neamț

articolul original.

Angajări MASIVE la ANAF 2022: 1.400 de posturi vor fi scoase la concurs. Ce salariu are un inspector

6 October 2022 at 04:32

Angajări MASIVE la ANAF 2022: 1.400 de posturi vor fi scoase la concurs. Ce salariu are un inspector

Agenția Națională de Administrare Fiscală va scoate la concurs peste 1.400 de posturi, anul viitor, a dezvăluit Lucian Heiuș, noul președinte ANAF. În cadrul unei conferințe de presă, oficialul a spus și la ce sume se pot aștepta românii care optează pentru un astfel de loc de muncă.

În prima partea a anului 2023, ANAF va scoate la concurs 1.490 de posturi vacante. Locurile de muncă vor viza mai multe zone și funcții, ce vor fi anunțate ulterior de către Lucian Heiuș.

„Avem acum vacante 1.490 de posturi de execuţie şi aş vrea ca la anul, începând chiar din primul trimestru, să le scoatem la concurs pe toate sau cât mai multe dintre acestea. Pentru a funcţiona eficient, ANAF are nevoie de o schemă de personal completă, mai ales că avem unele zone unde deficitele de oameni sunt destul de serioase şi afectează activitatea. Ocuparea posturilor vacante din teritoriu este un punct important al acestor planuri”, a afirmat Lucian Heiuş, conform Profit.ro.

Ce salariu are un inspector ANAF. Suma fabuloasă pe care o poate primi un director al instituției

În urmă cu ceva vreme, Lucian Heiuș a dezvăluit ce sume primesc angajații de la ANAF. Așadar, conform declarațiilor oficialului, un inspector primește 6.200 de lei net, iar un asistent, 3.600 de lei. Cei mai bine plătiți par să fie directorii, care încasează lunar 9.600 de lei.

„Ştiţi care-i salariul net maxim pe care poate să-l ia în ANAF un inspector astăzi? 6.200 de lei. Atât primesc toţi cei care ajung consilier superior la ultima treaptă. Şi aceşti oameni stabilesc decizii de impunere poate de milioane de euro, luptându-se cu avocaţi foarte bine plătiţi. Un asistent are 3.600 de lei net, iar un director ANAF are vreo 9.600 de lei net”, a spus Lucian Heiuş, în cadrul unei conferințe de presă.

articolul original.

Rezultate finale la concursul de directori școlari: 16 din cele 45 de funcții vacante din județ au fost ocupate

4 October 2022 at 14:41

Cea mai mare medie – 9,35 – a fost obținută de prof. Silvia Nuțu, care va ocupa în următorii 4 ani funcția de director la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava. Următoarea în clasament este prof. Oana Șorodoc, director al Școlii Gimnaziale Găinești, care a obținut încă un mandat, prin concurs, având media 9,10. Directorul adjunct al Colegiului Național ”Mihai Eminescu” Suceava, prof. Gabriela Cazac, a obținut media 8,85, iar prof. Camelia Hreban, director adjunct la Colegiul Tehnic ”Samuil Isopescu” Suceava, media 8,70. În total, sunt două medii peste 9,00, nouă medii între 8,00 și 8,85 și cinci medii între 7,30 și 7,95.

Inspectoratul Școlar Județean Suceava a validat, în cadrul ședinței de Consiliu de Administrație din data de 4 octombrie, rezultatele finale de la concursul pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar de stat din județ. Doar 16 posturi au fost ocupate în urma desfășurării acestui concurs, care a fost organizat pentru 45 de funcții vacante, dintre care 32 de director și 13 de director adjunct.

Potrivit IȘJ Suceava, în această sesiune de concurs au fost ocupate 11 funcții de director – cele de la Clubul Copiilor Rădăuți, Clubul Sportiv Școlar Rădăuți, Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava, Liceul Tehnologic ”Vasile Gherasim” Marginea, Școala Gimnazială Burla, Școala Gimnazială Bivolărie, Școala Gimnazială Găinești, Școala Gimnazială ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii, Școala Gimnazială ”I. G. Sbiera” Horodnic de Jos, Școala Gimnazială ”Ion Barbir” Capu Câmpului, Școala Gimnazială nr. 4 Suceava, și 5 funcții de director adjunct – la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Suceava, Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava, Colegiul Tehnic ”Samuil Isopescu” Suceava, Liceul Tehnologic ”Vasile Gherasim” Marginea și Școala Gimnazială ”Ion Creangă” Suceava.

Cea mai mare medie – 9,35, a fost obținută de prof. Silvia Nuțu, care va ocupa în următorii 4 ani funcția de director la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava. Următoarea în clasament este prof. Oana Șorodoc, director al Școlii Gimnaziale Găinești, care a obținut încă un mandat, prin concurs, având media 9,10. Directorul adjunct al Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava, prof. Gabriela Cazac, a obținut media 8,85, iar prof. Camelia Hreban, director adjunct la Colegiul Tehnic ”Samuil Isopescu” Suceava, media 8,70. În total, sunt două medii peste 9,00, nouă medii între 8,00 și 8,85 și cinci medii între 7,30 și 7,95.

Au fost respinse 11 candidaturi, fie în urma retragerii candidaților de la proba de interviu, fie pentru că nu au obținut nota minimă 7 pentru a promova.

Miercuri vor fi emise deciziile de numire în funcțiile de director și de director adjunct pentru unitățile de învățământ de stat. Candidații care au promovat concursul încheie contract de management educațional pe o perioadă de 4 ani de la data numirii în funcție.

Au rămas vacante toate cele trei funcții de conducere de la Liceul Tehnologic ”Iorgu Vîrnav Liteanu” Liteni, posturile de director de la Centrul Județean de Excelență Suceava, Liceul cu Program Sportiv Suceava, GPP ”1-2-3” Suceava, Școala Gimnazială nr. 6 Suceava, Școala Postliceală Sanitară Suceava, Școala Gimnazială ”Învățător Vasile Hlihor” Baia, Școala Gimnazială Brodina, Clubul Copiilor Câmpulung Moldovenesc, Școala Gimnazială Măriței, Școala Gimnazială Drăgoiești, Școala Gimnazială ”Ion Muceleanu” Fântâna Mare, Școala Gimnazială ”Liviu Suhar” Iacobeni, Școala Gimnazială Pojorâta, Școala Gimnazială ”Ion Lovinescu” Rădășeni, Grădinița cu Program Prelungit ”Micul Prinț” Rădăuți, Școala Gimnazială Sadova, Școala Gimnazială Șerbăuți, Grădinița cu Program Prelungit ”Albă ca Zăpada” Vatra Dornei, Școala Gimnazială nr. 1 și Școala Gimnazială nr. 3 din Vicovu de Sus, dar și posturile de director adjunct de la Liceul Tehnologic ”Nicolai Nanu” Broșteni, Colegiul Silvic ”Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, Liceul Tehnologic ”Vasile Cocea” Moldovița, Școala Gimnazială ”Constantin Morariu” Pătrăuți și de la Școala Gimnazială Preutești. (Oana NUȚU)

articolul original.

Concursuri eșuate de angajare a unor polițiști locali, în Botoșani! 18 înscriși, 18 picați. Șeful instituției: „Au lăsat foaia goală”

29 September 2022 at 06:06

Polițiștii din Botoșani au rămas surprinși de incompetența tinerilor de azi în urma rezultatelor obținute la un concurs pentru ocuparea unor posturi de polițiști locali. 18 persoane au candidat, dar se pare că nici locurile de muncă la buget nu mai stimulează interesul tinerilor, însă, asemenea rezultate au dezamăgit întreag sistemul! 

Poliția Locală Botoșani a obținut o derogare pentru a organiza un concurs pentru mai multe posturi de polițist local. În urma examenelor, un număr de 18 persoane au obținut calificative inadmisibile.

Aparent, nici măcar locurile de muncă la buget nu mai fac tinerii să își dea interesul suficient, astfel încât, notele obținute la examene au fost foarte mici.

Unii dintre ei au lăsat foaia goală, iar alții au mestecat gumă fără nicio jenă.

Ofițerii de poliție au rămas șocați deoarece s-a ajuns în situația în care să nu se găsească oameni pregătiți din punct de vedere profesional.

La concursul de recrutare organizat pentru ocuparea următoarelor funcții: postul de polițist local, clasa I, grad profesional debutant la Serviciul Activitate comercială și Camera de corpuri delicte și postul de polițist local, clasa I, grad profesional debutant la Serviciul Activitate comercială și Camera de corpuri delicte, la care s-au înscris nu mai mult de 18 candidați pentru cele două posturi.

Din nefericire, la fel ca la prima examinare toți au fost declarați respinși de comisia de evaluare.

Ofițerii din Botoșani, dezamăgiți de tinerii de azi

Șeful instituției a arătat că, din păcate, pare să fie din ce în ce mai greu să fie angajate persoane competente în serviciul public.

„Nu vreau să fac niciun fel de comentariu, dar dacă minimul e de 50 de puncte și ei fac 15 puncte? Măcar să schițeze de bun simț, pentru comisia aia, trei prostii sau din aducere aminte. Au lăsat foaia goală. Și cu acea atitudine de mestecat gumă. Ne-am dori să găsim tineri, dar nu cred că se mai face cartea pe care am făcut-o noi cu ani în urmă”, a spus Ioan Onuțu, directorul Poliției Locale Botoșani.

Sursă Foto – Botoșeanul.ro

Ioan Onuțu, directorul Poliției Locale a  declarat că aceste concursuri nu se vor repeta deoarece angajările în sistemul public au fost blocate până la data de 1 ianuarie 2023.

Și că, de asemenea, deocamdată va trebui să funcționeze pe actuala schemă de personal având în vedere că ambele concursuri s-au soldat cu eșecuri.

La cel de-al doilea concurs proba scrisă trebuia să aibă loc pe data de 26 septembrie 2022, de la ora 10:00, la sediul instituției.

Interviul nu va mai fi programat având în vedere că niciun candidat nu s-a calificat pentru această probă unde era nevoie să se atingă măcar numărul de 50 de puncte, potrivit Botoșeanul.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

EnVogue Residence dă startul vânzărilor pentru faza a doua a proiectului din Bd. Iuliu Maniu. Ansamblul va avea adăposturi antiatomice

27 September 2022 at 10:41
image

Dezvoltatorul EnVogue Residence, ansamblu rezidențial situat în zona de vest a Capitalei, pe Bulevardul Iuliu Maniu (nr. 586-590), anunță lansarea vânzărilor pentru corpul B, ce reprezintă a doua fază de construcție a proiectului. Aceasta va cuprinde 214 unități locative (cu una până la trei camere, alături de penthouse-uri). Lucrările de construcție se află în derulare, iar termenul de finalizare este prevăzut pentru iulie 2023.

Ca și pentru corpul C, primul scos la vânzare în cadrul proiectului, clienții interesați să facă o achiziție cu plata cash, în tranșe, beneficiază de o reducere de 100 de euro pe metru pătrat util pentru orice tip de apartament – deci de un preț efectiv de circa 1.156 de euro pe metru pătrat util (+TVA). Raportat la valoarea totală a unei unități locative, discountul poate depăși suma de 9.000 de euro.

„Am început construcția EnVogue Residence – Iuliu Maniu într-un moment profund marcat de restricțiile impuse în contextul pandemiei, motiv pentru care am încercat să ne adaptăm cât mai bine noilor tendințe manifestate în piață. Am proiectat, astfel, un ansamblu de o calitate peste medie, din toate punctele de vedere. O dovadă este și ideea de a integra în proiect adăposturi antiatomice, câte unul pentru fiecare bloc – o facilitate pe care, din cunoștințele noastre, foarte puțini dezvoltatori o au în vedere.”

Radu Dumitrescu, Sales Manager EnVogue Residence

Amplasat în apropierea stațiilor de metrou Păcii și Preciziei, EnVogue Residence – Iuliu Maniu reprezintă o investiție de circa 40 de milioane de euro, derulată de un dezvoltator autohton. Alcătuit din trei corpuri, fiecare a câte două tronsoane, ansamblul va aduce pe piață un total de peste 500 de apartamente noi, destinate clasei medii – garsoniere, studiouri, apartamente cu două și trei camere, dar și penthouse-uri. Lucrările la proiect au început în toamna anului 2021, iar în prezent se află în proces de construcție două dintre cele trei corpuri planificate. Astfel, în vreme ce corpul B va fi finalizat în vara anului viitor, primele 169 de unități locative, aferente corpului C, au ca termen de finalizare luna decembrie a anului în curs.

„O caracteristică distinctivă a ansamblului de pe Bulevardul Iuliu Maniu este că apartamentele au suprafețe mai mari decât media practicată până acum pe acest segment de piață. Astfel, garsonierele au peste 42 de metri pătrați utili, unitățile cu 2 camere depășesc, de regulă, 60 de metri pătrați, iar cele cu trei camere, 92 de metri pătrați. De asemenea, dotările și finisajele se încadrează în categoria premium, tocmai pentru a furniza rezidenților acel plus de confort de care au realizat că au nevoie în momentul în care au fost nevoiți să petreacă mare parte din timp în propriile case.”

Radu Dumitrescu, Sales Manager EnVogue Residence

Dezvoltatorul EnVogue Residence – Iuliu Maniu a lansat, luna trecută, și o promoție destinată clienților care au (sau plănuiesc să își cumpere) mașină, motiv pentru care ar trebui să dispună de unul sau mai multe locuri de parcare în apropierea casei. Astfel, până în luna septembrie, aceștia pot beneficia de un discount de 1.500 de euro la achiziția unui spațiu subteran în cadrul proiectului. Promoția este valabilă indiferent de tipul apartamentului achiziționat „la pachet” cu un loc de parcare.

Cu un regim de înălțime de la 6 la 9 etaje, cele trei corpuri din EnVogue Residence – Iuliu Maniu au o fundație de tip radier general, cu două subsoluri, structura fiind pe cadre de beton, iar compartimentările interioare, din cărămidă Porotherm. Apartamentele vor avea certificat de performanță energetică de clasa A, izolația exterioară fiind realizată dintr-o combinație de vată bazaltică și polistiren, ce oferă și un grad ridicat de protecție ignifugă. Terasele vor beneficia de sistem de termoizolație și hidroizolație de la Sika. Viitorii locatari vor avea la dispoziție, strict în incinta complexului rezidențial, facilități precum spații verzi, zonă de promenadă, pistă de alergare de 1.500 de metri patrati, locuri de joacă pentru copii, spații comerciale, restaurant, sală de fitness, supermarket, stații de încărcare pentru mașini electrice etc.

Despre EnVogue Residence

Cu o experiență de circa 8 ani pe piața rezidențială din Capitală și împrejurimi, portofoliul dezvoltatorului autohton EnVogue Residence cuprinde 5 proiecte finalizate și unul aflat în curs de construcție, anume EnVogue Residence – Iuliu Maniu. Printre obiectivele avute în vedere de companie se numără, în primul rând, siguranța și confortul locatarilor, alături de accesul facil la mijloacele de transport în comun, respectiv principalele puncte de interes ale orașului.

articolul original.

Angajări în ARMATĂ 2022: Peste 1.600 de posturi disponibile. Care sunt condițiile posturilor și documentele necesare

21 September 2022 at 05:47

Ministerul Apărării Naționale a anunțat faptul că face noi recrutări, fiind disponibile peste 1.600 de posturi. Selecția se va desfășura în perioada 26 septembrie – 11 noiembrie.

Ministerul Apărării face recrutări. Sunt disponibile 1695 de posturi de soldat/gradat profesionist – seria suplimentară 2022.

Românii care îşi doresc o carieră în Armată trebuie să se adreseze pentru oferta completă, detalii și înscriere, la biroul informare-recrutare din cadrul centrului militar de care aparțin cu domiciliul.

– trebuie să ai cetăţenie română şi domiciliul stabil în România

– să ai cel puţin 18 ani împliniţi la data începerii programului de instruire, şi cel mult 45 de ani împliniţi, la data finalizării programului de instruire

– să fi absolvit cel puţin ai primii doi ani de studiu din învăţământul secundar superior, în condiţiile prevăzute de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare (minimul 10 clase)

– numai pentru arma „auto” şi/sau pentru specialităţile militare care necesită conducerea tehnicii specifice auto din arma „geniu”: – să posede permis de conducere auto valabil, categoriile B şi C.

La prezentarea la centrul militar, cetăţenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în calitate de rezervist voluntar vor completa o cerere de înscriere și vor prezenta următoarele documente:

– actul de identitate, în original şi în copie;
– certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim şase luni înainte de data depunerii;
– acte de studii şi/sau alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţa civilă, în original şi în copie;
– permisul de conducere valabil, eliberat de către autoritățile române, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice;
– livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.

Potrivit MApN, selecția candidaților se va desfășura în perioada: 26 septembrie – 11 noiembrie.

articolul original.

A fost suplimentat numărul posturilor din învăţământul preuniversitar de stat

16 September 2022 at 17:07
image

Guvernul a suplimentat, vineri, cu 2.200 numărul posturilor din învăţământul preuniversitar de stat, printr-o hotărâre pentru modificarea HG nr. 369/2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei.

„A fost suplimentat cu 2.200 numărul posturilor din învăţământul preuniversitar de stat, inclusiv învăţământul special, centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională/Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională, necesare pentru preluarea creşelor în sistemul de învăţământ şi pentru acoperirea deficitului de personal didactic în şcolile şi grădiniţele în care a crescut numărul de formaţiuni şi pentru implementarea programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 350 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat”, se arată într-un comunicat al Guvernului, conform Agerpres.. 

articolul original.

Medicina școlară din Neamț a primit 13 posturi și jumătate

13 September 2022 at 10:51
image

Primăriile din Roman, Târgu Neamț, Bicaz, Roznov și din comunele Bicaz Chei, Borca, Cordun, Horia, Săbăoani și Vânători-Neamț au undă verde să angajeze personalul medical pentru școli. Sunt 9 posturi de asistent medical, unul de medic stomatolog și 3 posturi și jumătate de medic generalist alocate medicinei școlare din județul Neamț și finanțate de Ministerul Sănătății. Deși posturile au fost alocate din vară, doar câteva din primării s-au preocupat să organizeze concursurile și să pună la punct cabinetele medicale.

Radu Firăstrău, șeful Direcției de Sănătate Publică Neamț declară că repartiția posturilor s-a făcut pe baza solicitărilor făcute de comunități și în funcție de infrastructura existentă. Au primit câte un post de asistent medical Bicaz Chei, Borca, Horia, Săbăoani, Cordun și Roznov, iar cu excepția primăriilor Borca și Horia, restul au început să organizeze concursurile. O situație inedită este și la Vânători-Neamț, unde s-au primit un post de asistent medical și doar o jumătate de normă pentru un medic și care ar urma să fie scoase la concurs.

Cu toate că școala a început de o săptămână, pe noile posturi nu lucrează, încă, nici un cadru medical acum, la jumătatea lunii septembrie, deși toată lumea se plânge că sunt foarte puține cadre medicale în școli. Pentru școlile din orașul Roznov, de pildă, ar urma să fie angajat un asistent medical, pe lângă cel care deja există. Primarul Vasile Pavăl susține că este o problemă cu asigurarea salariului. „Este finanțat de Ministerul Sănătății, dar am înțeles că întâi trebuie să plătim noi de la buget, apoi ni se decontează”, precizează edilul de Roznov. Chestiunea se va clarifica până la organizarea unui nou concurs, fiindcă la primul, din luna iulie, singurul candidat a picat cu 38,3 puncte proba scrisă.

Întrebat cum stau lucrurile în privința finanțării acestor posturi, șeful DSP Neamț susține că procedura este cunoscută. „După organizarea concursurilor de angajare pe aceste posturi, primăriile trebuie să încheie contract cu DSP, pentru finanțare. Dar, în acest moment, mai avansate cu angajarea sunt primăriile de la Săbăoani, Cordun, Târgu Neamț, Bicaz Chei și urmează la Vânători-Neamț, Borca, Horia, Roman”, declară Radu Firăstrău.

Singurul post de medic stomatolog a fost solicitat și primit la Vânători-Neamț, .

Cristina Iordache

articolul original.
❌