ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 29 September 2022Ultimele Stiri

Cum a ajuns populația Germaniei la cel mai ridicat nivel din istorie?

29 September 2022 at 05:00
image

Refugiații care sosesc din Ucraina au contribuit la creșterea populației Germaniei la cel mai înalt nivel istoric, a anunțat Oficiul Federal de Statistică. Peste 84 de milioane de persoane trăiesc în prezent în cea mai populată țară din Uniunea Europeană, potrivit Reuters.

Germania are una dintre cele mai scăzute rate de fertilitate din lume și, după unele măsurători, cea mai îmbătrânită populație.

Totuși, bogăția, cererea de forță de muncă și politica deschisă în materie de imigrație au făcut-o o țintă atractivă pentru migranți chiar înainte ca UE să își deschidă porțile pentru ucrainenii care fug din țara lor după invazia Rusiei din februarie.

O creștere de o amploare comparabilă, legată de un val de refugiați

Într-un raport publicat recent, Oficiul Federal de Statistică a precizat că populația a crescut cu 1% (843.000 de persoane), în prima jumătate a anului 2022. Populația a crescut cu doar 0,1% pe parcursul întregului an 2021.

O creștere de o amploare comparabilă a fost înregistrată doar de trei ori de la reunificarea Germaniei în 1990, și de fiecare dată a fost legată de un val .

Populația feminină a Germaniei a crescut cu 1,2%

În 1992, refugiații din războiul din fosta Iugoslavie au contribuit la creșterea populației cu 700.000 de persoane. În 2015, Germania a lăsat să intre aproape un milion de refugiați din cauza războiului din Orientul Mijlociu.

a crescut cu 1,2%, semnificativ mai mult decât cea masculină, care a crescut cu 0,8%, reflectând faptul că în principal femeile și copiii au fugit din cauza războiului din Ucraina.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

România, loc fruntaș la declinul populației: Vom avea 16 milioane de locuitori până în 2050

25 September 2022 at 04:44

România, loc fruntaș la declinul populației: Vom avea 16 milioane de locuitori până în 2050

Datele Organizaţiei Naţiunilor Unite, centralizate de platforma de conţinut pentru investitori Visual Capitalist arată că populaţia României va scădea cu 15,5% până în 2050, ceea ce o plasează pe locul 11 într-un top global al declinului populaţiei.

Pe primele locuri în topul statelor care se vor confrunta cu scăderi importante ale populaţiei se află Bulgaria (care se va confrunta cu o scădere de 22,5% a numărului de locuitori până în 2050), Lituania (-22,1%), Letonia (-21,6%), Ucraina (-19,5%) şi Serbia (18,9%).

În România, populaţia va ajunge la circa 16 milioane de locuitori până în 2050, faţă de nivelul de 19 milioane, cât este în prezent. Cu o scădere estimată a populaţiei de 15,5%, România se află într-o situaţie similară cu Grecia şi cu Albania, potrivit datelor oficiale.

Scăderea natalităţii şi migraţia externă a românilor sunt principalii factori care au condus la o scădere a populaţiei României în ultimele decenii, astfel că, în prezent, se nasc circa 180.000 de copii pe an (cu 40% mai puţini copii decât în 1990) iar în străinătate pleacă anual la muncă câte 200.000 de români. În prezent, între 3 şi 4 milioane de români lucrează în alte state, potrivit estimărilor oficiale.

articolul original.

Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic: ‘Putin se inspiră din discursurile lui Stalin. Se temea să declarare mobilizarea generală tocmai pentru a nu pune arme în mâna populației’

22 September 2022 at 19:17
image

Armand Goșu, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității București, expert în spațiul ex-sovietic, a afirmat că discursul lui Vladimir Putin este un răspuns la contraofensiva ucraineană, însă liderul de la Kremlin a ales mobilizarea parțială și nu pe cea generală de teama să nu transforme războiul din Ucraina într-un război civil.

Putin se temea să declarare mobilizarea generală tocmai pentru a nu pune arme în mâna populației, în care nu are absolut nici o încredere. Acei oameni pot întoarce armele împotriva lui Putin însuși, iar războiul cu Ucraina s-ar putea transforma într-un război civil. De aceea a acceptat să declare o mobilizare parțială”, a precizat el, într-un interviu pentru Contributors.ro.

Ce a spus în acest discurs?

În ordinea inversă, pe locul trei ar fi temele patriotice. S-a referit la Rusia istorică, deci obsesia cu istoria și cu granițele. La faptul că rușii o să-și apere suveranitatea și integratatea teritorială, în fața ofensivei Occidentului care vrea să distrugă Rusia. Noutatea ar fi că Putin împinge tot mai evident spre narațiunea – “patria în pericol”, trebuie ca tot poporul rus să pună mâna pe armă ca s-o apere. Deci, Putin se inspiră din discursurile lui Stalin. Ceea ce n-ar fi o noutate. În condițiile în care mii de soldați ruși fac rapoarte pentru a ieși din armată și nu văd nici un motiv pentru care ar continua războiul împotriva Ucrainei, tentativa lui Putin de a zugrăvi Rusia ca fiind amenințată, e o încercare de a mobiliza populația pentru războiu.

Doar amintesc tema propagandei rusești, anume că Rusia nu luptă cu Ucraina, ci cu Occidentul, care vrea să distrugă Rusia. E o temă mai veche, n-o dezvolt aici.

Al doilea subiect important, ar fi că Rusia trebuie să susțină dorința celor din Ucraina care vor să-și decidă singuri viitorul în referendumurile anunțate. Putin folosește un termen ciudat, concetățenii noștri. Adică, locuitorii din Herson, Zaporojie, Donbass sunt considerați deja cetățeni ai Rusiei. Poate e doar o scăpare. Eu doar am ascultat discursul, poate ar trebui să mă uit mai atent pe transcriere, deocamdată nu se pot accesa site-ul Președinției ruse.

Și, pe locul întâi, cel mai important punct, este anunțarea — la cererea Ministerului Apărării, repetă asta de cel puțin două ori în discurs – a mobilizării parțiale. Deci, nu el a vrut, ci Șoigu”, a declarat Armand Goșu.

Vezi și:

Dmitri Medvedev s-a dezlanțuit: ‘Orice arme rusești, inclusiv arme nucleare strategice, ar putea fi folosite pentru apărarea teritoriilor încorporate de Rusia de la Ucraina’

articolul original.

Situație îngrijorătoare la nivel mondial! Vladimir Putin a anunțat mobilizarea militară parțială în Rusia: ‘Vom folosi toate resursele pe care le avem pentru a ne apăra poporul’

21 September 2022 at 06:28
image

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o mobilizare militară parţială în Rusia pentru îndeplinirea obiectivelor „operaţiunii militare speciale” în Ucraina.

El spune că Occidentul a arătat că scopul său este distrugerea Rusiei şi că a încercat să transforme poporul Ucrainei în carne de tun.

Putin mai spune că va acorda statut legal „voluntarilor” care luptă în Donbas.

„Scopul nostru este să eliberăm Donbasul”, a spus el.

Putin a anunţat că este necesară o decizie urgentă pentru a ne proteja poporul în „ţinuturile eliberate”.

„De aceea am cerut Ministerului Apărării să fie de acord cu „mobilizarea parţială”.

El spune că decretul a fost deja semnat şi că mobilizarea parţială începe astăzi.

El spune că toţi cetăţenii care vor fi mobilizaţi vor avea statut de forţă armată deplină.

Putin spune că Occidentul a şantajat Rusia, dar că Rusia are multe arme cu care să răspundă. „Vom folosi toate resursele pe care le avem pentru a ne apăra poporul”, a afirmat el.

„Am încredere în sprijinul tău”, s-a adresat Putin naţiunii, conform news.ro.

articolul original.

Sute de mii de locuințe vor fi înghițite de apele mării, susțin oamenii de știință

20 September 2022 at 11:30
image

Potrivit unei noi analize publicate de organizația nonprofit Climate Central, aproximativ 18.000 km2 de teren și 650.000 de proprietăți vor fi sub nivelul mării până în anul 2050 doar în SUA, pe baza nivelurilor actuale de emisii.

„Pe măsură ce nivelul mării crește, liniile de maree se deplasează în sus și în interiorul continentului”, a declarat Don Bain, consilier principal la Climate Central, citat de Futurism.

În ceea ce privește Statele Unite, Louisiana este cel mai vulnerabil stat. Potrivit modelelor Climate Central, peste 25.000 de proprietăți ar putea fi complet sub apă doar în acest stat.

Nivelul mării ridicat ar putea avea impact economic

Dar cercetarea nu abordează doar cât de mult teren va dispărea fizic, ci abordează, de asemenea, potențialele ramificații ale acelei pierderi din prisma valorii proprietății.

Activele funciare afectate ar valora cel puțin 108 miliarde de dolari până la sfârșitul secolului, ceea ce ar putea avea o mulțime de alte efecte secundare.

„Scăderea valorii proprietăților și o bază fiscală mai mică”, se susține în analiză, „poate duce la scăderea veniturilor realizate din impozite și la reducerea calității serviciilor publice – o potențială spirală descendentă a lipsei de investiții și , reducerea bazei de impozitare și a calității serviciilor publice și așa mai departe”.

Creșterea nivelului mării ar trebui să fie sub capacitatea noastră de a ne adapta

Cu venituri fiscale mai mici, guvernele locale vor avea, de asemenea, mai puțini bani de investit în orice atenuare semnificativă a schimbărilor climatice, susțin autorii studiului.

Dar aceștia nu sunt total lipsiți de speranță. În timp ce oamenii vor trebui aproape sigur să se adapteze la creșterea , unele atenuări sunt încă posibile.

Conform lui Dan Bain, „dacă acționăm împreună, putem ajunge la o creștere mai lentă, iar asta ne câștigă timp”. „Nu vrem ca mările să crească atât de repede încât să depășească capacitatea noastră de a ne adapta”, a adăugat Bain.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Romsilva va suplimenta volumul de lemn pentru foc destinat populaţiei

14 September 2022 at 11:55
image

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva va suplimenta cu 500.000 de metri cubi volumul de lemn pentru industrie, dar va majora şi cantităţile de lemn pentru foc destinat populaţiei, a anunţat miercuri Romsilva.

Directorul general al RNP – Romsilva, Daniel Nicolăescu, a dispus, în cadrul unei videoconferinţe de lucru cu directorii direcţiilor silvice din subordinea regiei, suplimentarea volumului de lemn pentru foc destinat populaţiei, astfel încât să se poată acoperi cererea pentru această resursă.

Romsilva analizează posibilitatea relocării a unor volume de lemn pentru foc

De asemenea, conducerea Romsilva analizează posibilitatea relocării, din pădurile administrate, a unor volume de lemn pentru foc din zonele unde există excedent, în special în zonele de munte, către zonele deficitare, pentru a echilibra astfel piaţa lemnului pentru foc.

„În acelaşi timp, având în vedere cererea ridicată pentru lemn din partea industriei, conducerea Romsilva a identificat posibilitatea suplimentării volumului oferit pe piaţă cu circa 500.000 de metri cubi de lemn din producţia acestui an. Conform prevederilor legale, această măsură va fi supusă aprobării Consiliului de Administraţie al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva în şedinţa din 29 septembrie”, se arată într-un comunicat.

Romsilva a livrat direct populaţiei 1.217.464 metri cubi lemn pentru foc

În primele opt luni ale acestui an, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a livrat direct populaţiei 1.217.464 metri cubi lemn pentru foc, cu 362.399 de metri cubi mai mult decât în perioada similară a anului trecut, şi se estimează că până la finalul anului, volumul de lemn pentru foc oferit direct populaţiei va fi de circa două milioane de metri cubi, potriovit Agerpres.

Romsilva administrează circa 48% din pădurile ţării

Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naţionale, precum şi 12 herghelii de stat. Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% deţin certificarea managementului forestier în standard internaţional.

articolul original.

Vine criza demografică în China? Au fost înregistrate cele mai puține căsătorii începând cu 1986

4 September 2022 at 21:00
image

China a înregistrat anul trecut cele mai puține căsătorii de la începutul înregistrărilor sale publice, în urmă cu mai bine de trei decenii, alimentând îngrijorările cu privire la criza demografică în China.

În 2021 au avut loc 7,6 milioane de înregistrări de căsătorie, arată datele publicate de Ministerul Afacerilor Civile din China la finalul lunii august.

Acesta este cel mai mic număr înregistrat din 1986, când ministerul a început să facă publice cifrele, și până în prezent, potrivit tabloidului de stat Global Times. Este o scădere cu 6,1% față de anul precedent, iar rata căsătoriilor a scăzut pentru al optulea an consecutiv, potrivit CNN.

În același timp, vârsta medie a noilor căsătoriți este în creștere, aproape jumătate dintre cei căsătoriți anul trecut având vârste de cel puțin 30 de ani.

Este criza demografică în China un motiv real de îngrijorare?

Numerele reflectă o tendință care este un motiv tot mai mare de îngrijorare în rândul oficialilor din cea mai populată națiune din lume, care găzduiește 1,4 miliarde de oameni: , aleg din ce în ce mai mult să nu se căsătorească sau să nu aibă copii și, chiar și atunci când o fac, au tendința de a face acest lucru mai târziu în viață.

Experții spun că efectul secundar asupra a ceea ce este deja o forță de muncă în scădere ar putea avea un impact sever asupra economiei și stabilității sociale a țării.

În doar șase ani, numărul de chinezi care s-au căsătorit pentru prima dată a scăzut cu 41%, de la 23,8 milioane în 2013 la 13,9 milioane în 2019, potrivit Biroului Național de Statistică al Chinei.

Ce anume cauzează scăderea populației?

Declinul este cauzat parțial de deceniile de politici menite să limiteze creșterea populației Chinei, ceea ce înseamnă că există mai puțini tineri aflați la vârste la care se pot căsători, potrivit oficialilor și sociologilor chinezi.

Dar este și un rezultat al schimbării atitudinilor față de căsătorie, în special în rândul femeilor tinere care devin mai educate și independente din punct de vedere financiar.

Confruntate cu discriminarea la locul de muncă la scară largă și cu tradițiile patriarhale, cum ar fi așteptările ca femeile să fie responsabile de îngrijirea copiilor și de treburile casnice, unele femei sunt din ce în ce mai puțin atrase de căsătorie.

Cetățenii se căsătoresc mai târziu

Statisticile arată că ambele sexe întârzie căsătoria. Din 1990 până în 2016, vârsta medie pentru primele căsătorii a crescut de la 22 la 25 de ani pentru femeile chineze și de la 24 la 27 de ani pentru bărbații chinezi, potrivit Academiei Chineze de Științe Sociale.

Global Times a subliniat, de asemenea, presiunile din ce în ce mai mari de la locul de muncă pentru tineri, care se confruntă cu salarii stagnante, o piață a muncii competitivă și cu creșterea costurilor vieții.

Scăderea numărului de căsătorii se adaugă la îngrijorările legate de , în timp ce țara se luptă să crească o natalitate aflată în scădere.

Poate schimbarea politicilor să rezolve criza demografică în China?

În 2014, populația de vârstă activă a țării a început să scadă pentru prima dată în mai bine de trei decenii.

În anul următor, guvernul chinez a anunțat încetarea politicii sale privind un singur copil, permițându-le cuplurilor să aibă doi copii, apoi a crescut numărul la trei copii în 2021; dar atât rata căsătoriilor, cât și natalitatea au continuat să scadă.

China nu este singura țară care se confruntă cu această problemă.

Japonia și Coreea de Sud s-au confruntat și ele cu o scădere a natalității și o scădere a populației în ultimii ani.

Guvernele din toate cele trei țări au introdus măsuri pentru a , cum ar fi stimulente financiare, vouchere, subvenții pentru locuințe și mai mult sprijin pentru îngrijirea copiilor; succesul acestora a fost limitat.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

SUA se confruntă cu cea mai scăzută speranță de viață din 1996

3 September 2022 at 21:00
image

Speranța de viață în SUA a scăzut la cel mai scăzut nivel înregistrat din 1996, continuând o scădere abruptă determinată în mare parte de pandemia Covid-19.

Datele guvernamentale au arătat că speranța de viață la naștere este acum de 76,1 ani, față de 79 de ani în 2019. Aceasta este cea mai abruptă scădere din ultimul secol, scrie BBC.

Covid-19 a fost principalul factor care a contribuit, potrivit datelor Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA.

SUA se confruntă cu un declin al populației

Speranța de viață a nativilor americani și a nativilor din Alaska a scăzut cu doi ani.

Statisticile arată că Covid-19 a reprezentat 50% din declinul înregistrat între 2020 și 2021. Între 2019 și 2020, pandemia a contribuit la 74% din declin.

Vătămările neintenționate – un termen care include și supradozele de medicamente – au atins un nivel record în 2021 și au contribuit la 15,9% din declin.

Decesele cauzate de boli de inimă, boli hepatice cronice și ciroză și sinucideri au contribuit, de asemenea, în mod semnificativ.

Ce a condus către acest declin?

Scăderea speranței de viață în SUA a fost deosebit de pronunțată în rândul nativilor americani și al nativilor din Alaska.

Din 2019, speranța de viață în rândul acestei categorii demografice a scăzut cu 6,6 ani, mai mult decât dublu față de cea a populației americane în general.

Statisticile CDC evidențiază, de asemenea, diferențe marcante în ceea ce privește speranța de viață și femei. Pentru bărbați, speranța de viață a scăzut cu aproximativ un an, ajungând la 73,2 ani în 2021, în timp ce speranța de viață a femeilor a scăzut cu 10 luni, ajungând la 79,1 ani.

Cum se raportează SUA la alte țări?

Speranța de viață în SUA este printre cele mai scăzute dintre națiunile dezvoltate din întreaga lume.

În Marea Britanie, de exemplu, speranța de viață s-a situat la aproximativ 79 de ani pentru bărbați și 82,9 ani pentru femei în 2020, după ce a scăzut pentru prima dată în ultimii 40 de ani.

Potrivit celor mai recente statistici disponibile de la Banca Mondială, și Japonia au cea mai mare speranță de viață din lume, cu aproximativ 85 de ani, urmate de Singapore, cu 84 de ani.

Speranța de viață în țări precum Elveția, Australia, Norvegia se situează în jurul valorii de 83 de ani.
articolul original.

Un nou scandal în Coaliție? Nicolae Ciucă îi trage un perdaf lui Marius Budăi: ‘Nu i-am permis să anunțe nicio măsură. I-am permis să participe la o activitate politică’

31 August 2022 at 14:45
image

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, întrebat dacă vor fi majorate pensiile şi salariile de la 1 ianuarie 2023, cum a propus PSD, că ceea ce a anunţat Marius Budăi în acest sens, nu a fost discutat în coaliţie şi nici în Guvern. Liderul PNL a mai spus că a discutat cu liderul social-democraţilor Marcel Ciolacu despre acest subiect, însă a rămas la nivelul de intenţie. Şeful Executivului a adăugat că astfel de măsuri trebuie să aibă susţinere în realitate, una financiară şi să existe posibilitatea bugetară de a sprijini o măsură de majorare a pensiilor şi salariilor.

„Ştiţi foarte bine că la nivelul Guvernului activitatea este focalizată pentru a găsi soluţiile şi a lua deciziile cele mai potrivite, astfel încât să putem depăşi cu bine situaţia de criză. Cu toţii avem în atenţie efectele care sunt produse de creşterea preţurilor la energie şi gaze, inflaţia, toate aceste aspecte afectează bugetul fiecărui cetăţean.

Ca atare, e responsabilitatea noastră să venim cu măsuri concrete, credibile, bazare pe realitatea posibilităţilor bugetului de stat. E masa guvernului există 3 direcţii prioritate – prima să ajutăm cetăţenii să treacă cât mai uşor prin această perioadă. Trebuie să avem pe masă cifrele pe care ni le oferă bugetul de stat şi de la voinţa politică la aşteptările cetăţeanului e de datoria noastră să ştim care sunt posibilităţile Guvernului, astfel încât să nu creem speranţe false. Nu putem să vorbim despre lucruri pe care nu le putem realiza.

Cea de-a doua direcţie e să menţinem echilibrul economic. Nu există altă soluţie de a trece prin criză decât prin a focaliza tot potenţialul nostru prin economie, prin a stimula investiţii şi a lua decizii economice care să aibă efect imediat şi să capitalizăm ce putem avea la bugetul de stat. Până acum, am avut cel puţin două pachete de sprijin consistente pentru populaţie.

Populaţia vulnerabilă este prioritatea noastră. Cea de-a treia e de a ne consolida profilul de ţară şi credibilitatea în măsurile pe care le-am luat pentru a elimina MCV, să beneficiem de avantajele pe care ni le oferă statutul de membru în Schengen, să ne consolidăm profilul de securitate în interiorul UE şi NATO”, a afirmat Nicolae Ciucă, întrebat despre subiect la finalul BPN al PNL de miercuri.

Chestionat da vor fi majorate pensiile si salariile cum au anuntat PSD, de la 1 ian 2023, Ciucă a răspuns: „Nu am discutat în coaliţie. Nu avem încă proiectul de buget pentru 2023. Nu pot să răspund cu da sau nu”.

„Eu sunt convins că domnul Budăi cunoaşte foarte bine ce scrie în fişa postului Guvernului, cred că şi în fişa ministrului Muncii şi atunci când venim cu astfel de propuneri trebuia să aibă în vedere că e obligatorie consultarea Consiliului Naţional Tripartit, plus consultarea coaliţiei. Ca atare, vom avea o abordare la nivelul Guvernului. E vorba de responsabilitate şi de ceea ce oamenii aşteaptă de la noi, să ştie că Guvernul e în măsură să ia decizii reale şi nu vorbe.

De aici discutăm de ceea ce face, nu de ce vorbim. Când vom fi finalizat aceste chestiuni şi anume eliminarea inechităţilor pensiilor. Când le vom finaliza, ne vom gândi la majorarea salariilor şi pensiilor. Eu cred că am comentat suficient de mult declaraţiile, momentan, politice ale domnului Budăi, aceste declaraţii şi intenţii nu au fost dezbătute în coaliţie şi în Guvern şi ca atare ne oprim aici”, a completat premierul.

Întrebat dacă va fi sancţionat ministrul Muncii pentru astfel de declaraţii politice privind majorarea pensiilor şi a salariilor, prim-ministrul a replicat: „Sunt decizii şi măsuri pe care le voi lua în conformitate cu atributul funcţional”.

„Am discutat cu preşedintele PSD Marcel Ciolacu inclusiv aceste intenţii de a ne gândi la astfel de măsuri. Doar că de la intenţie şi a ne gândi, a aveam pe masă cifrele, a rămas la nivelul de discuţie şi nimic mai mult”, a mai spus Ciucă.

Referitor la faptul că Budăi nu a participat la şedinţa de miercuri a Guvernului, premierul a precizat că miniştrii au acest drept de a lăsa să participe un secretar de stat la reuniune, în cazul unor altfel de acţiuni politice. El a adăugat că nu i-a permis lui Marius Budăi să anunţe nicio măsură, ci să ia parte la o acţiune politică.

„Nu i-am permis să anunţe nicio măsură. I-am permis să participe la o activitate politică”, a explicat Ciucă.

Ministrul Muncii Marius Budăi a anunţat miercuri că PSD va propune în coaliţie majorarea salariului minim până la 3.000 de lei, majorarea pensiei minime la 1.100 de lei şi a valorii punctului de pensie la 1.745 de lei.

Anunţul a fost făcut într-o conferinţă de presă la Neptun, în timp ce la Palatul Victoria are loc şedinţa de Guvern şi în condiţiile în care premierul Nicolae Ciucă a comentat deja cu privire la o astfel de măsură afirmând că, în funcţie de colectările la buget şi în urma discuţiilor în coaliţia de guvernare, va fi luată o decizie cu privire la pachetul de măsuri sociale, conform news.ro

articolul original.

Se accentuează fenomenul de îmbătrânire a populației

30 August 2022 at 11:19
image

La 1 ianuarie 2022 populaţia rezidentă a fost de 19.038.098 persoane, în scădere cu 163,6 mii persoane față de 1 ianuarie 2021, conform INS.

-Cauza principală a acestei scăderi o reprezintă sporul natural negativ (numărul persoanelor decedate depăşind numărul născuților-vii cu 156 mii persoane); aceasta valoare se ajustează cu numărul naşterilor şi deceselor care au fost declarate tardiv la oficiile de stare civilă.

-Populaţia urbană, precum şi cea de sex feminin sunt majoritare (54,0%, respectiv 51,1%).

-Fenomenul de îmbătrânire demografică continuă să se accentueze (ridicându-se la 123,6 persoane vârstnice la 100 de tineri sub 15 ani), ecartul dintre populaţia vârstnică de 65 ani şi peste şi populaţia tânără de 0-14 ani ajungând la 709 mii persoane (3 708 mii față de 2 999 mii persoane), în creștere faţă de 678 mii persoane la 1 ianuarie 2021.

-Raportul de dependenţă demografică a crescut de la 54,0 la 54,4 persoane tinere și vârstnice la 100 persoane adulte.

– Soldul migraţiei internaţionale temporare de lungă durată a fost negativ (- 16 100 persoane).

La 1 ianuarie 2022, populaţia rezidentă din mediul urban a fost de 10 281 mii persoane, în scădere cu 0,1% față 1 ianuarie 2021. Populaţia feminină la 1 ianuarie 2022 a fost de 9 728 mii persoane, în scădere cu 0,9% față de aceeași dată a anului precedent.

Procesul de îmbătrânire demografică s-a adâncit, comparativ cu 1 ianuarie 2021 remarcându-se creșterea ponderii populaţiei vârstnice (de 65 ani şi peste). Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 122,4 (la 1 ianuarie 2021) la 123,6 persoane vârstnice la 100 persoane tinere (la 1 ianuarie 2022).

Ponderea populaţiei de 0-14 ani în total populație a stagnat la 15,8%, în timp ce ponderea populaţiei de 65 ani şi peste în total populaţie a înregistrat o creştere de 0,2 puncte procentuale (de la 19,3% în 2021 la 19,5% la 1 ianuarie 2022). Astfel, raportul de dependenţă demografică a crescut de la 54,0 (la 1 ianuarie 2021) la 54,4 persoane tinere și vârstnice la 100 persoane adulte (la 1 ianuarie 2022).

România continuă să fie o ţară de emigrare, fenomenul de emigrare constituind cea de a doua cauză principală a reducerii populaţiei ţării. Soldul migraţiei internaționale în anul 2021p a fost negativ, numărul emigranţilor depăşind numărul imigranților cu puțin peste 16 mii persoane.

În cursul anului 2021, bărbaţii au emigrat într-o proporţie mai mare decât femeile (50,2%). Şi în rândul imigranţilor, bărbaţii au fost majoritari (54,7%).

Informaţii suplimentare:

Populaţia rezidentă cuprinde totalitatea persoanelor (cetăţenie română, străină sau fără cetăţenie) care au reşedinţa obişnuită în România, pentru o perioadă de cel puţin 12 luni.

articolul original.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: ‘Avem peste 8 milioane de doze de vaccin pentru care nu mai există niciun fel de interes. Lucrul acesta va duce și la costuri suplimentare, pentru că la un moment dat când expiră trebuie să le distrugem

24 August 2022 at 19:00
image

Ministrul Sănătăţii a spus că vaccinurile expiră în curând şi trebuie distruse.

„Am fost una dintre ţările membre ale Uniunii Europene care ne-am zbătut cât mai mult să încercăm să protejăm banii publici. Am reuşit un lucru important la începutul anului 2022, când am putut să vindem 7,5 milioane de doze. Deci la începutul anului am salvat circa 150 de milioane de euro.

Le-am vândut la acelaşi preţ cu care au fost achiziţionate. Ulterior, am făcut câteva demersuri, unul dintre el a fost făcut public, referitor la o scrisoare pe care au adresat-o 10 state membre ale Uniunii Europene, inclusiv România. Eu am fost semnatarul acestei scrisori, am avut teleconferinţe cu o parte din miniştrii Sănătăţii din Uniunea Europeană, pentru ca dozele care ar mai trebui să vină din contractul pentru anul 2022, respectiv anul 2023, să fie reduse substanţial încât să nu aruncăm vaccinuri.

În momentul de faţă avem peste 8 milioane de doze de vaccin pentru care nu mai există niciun fel de interes şi nu mă refer doar la interesul populaţiei, mă refer la interesul oricui, fie să le cumpere, fie să le primească  gratis. Deci nimeni nu vrea să le primească nici măcar gratis, şi lucrul acesta va duce şi la costuri suplimentare, pentru că la un moment dat când expiră trebuie să le distrugem.

Vaccinurile expiră în perioada următoare şi o să trebuiască să găsim soluţia încât să le distrugem. Vom plăti şi ca să le distrugem”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, conform antena3.ro

articolul original.

63% din depozitele de gaze ale României sunt pline. Va avea populația de suferit la iarnă?

22 August 2022 at 10:56
image

Acordul convenit de statele UE la finalul lui iulie privind reducerea voluntară a consumului a intrat în vigoare pe 10 august. Într-un răspuns pentru Newsweek România, Ministerul Energiei a explicat cum se pregătește România să facă economie la energie.

Documentul UE stipulează că fiecare stat membru va „face tot posibilul” pentru a-și reduce, în perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023, consumul de gaze cu cel puțin 15%. Măsura nu are caracter obligatoriu, fiind o recomandare, iar statele pot sau nu să țină seama de ea. Surse guvernamentale au declarat, pentru Newsweek România, că șansele ca măsura să capete caracter obligatoriu în această toamnă sunt foarte mari, estimarea fiind de 80%.

Mai multe detalii, pe newsweek.ro.

articolul original.

Testarea de rutină pentru depresie ar putea depista populația subdiagnosticată

21 August 2022 at 15:00
image

Testarea de rutină pentru depresie la nivel de îngrijire primară ar putea crește probabilitatea ca indivizii minorităților rasiale și etnice, adulții în vârstă, cei cu cunoaștere limitată a limbii engleze și bărbații, categorii subdiagnosticate de obicei, să primească tratament. Acestea sunt descoperirile făcute într-un nou studiu condus de UC San Francisco, din SUA.

Pe locul al doilea după bolile cardiovasculare ca principală cauză de dizabilitate, depresia nu este recunoscută în cazul a mai mult de jumătate dintre pacienții care se prezintă cu simptome la asistența medicală primară, unde se estimează că 60% dintre pacienți primesc îngrijire pentru depresie, au arătat studiile.

Cercetătorii au urmărit datele electronice de sănătate ale a 52.944 de pacienți adulți văzuți la șase unități de îngrijire primară UCSF pe o perioadă de doi ani.

Ce schimbări a adus testarea de rutină pentru depresie?

După ce a fost implementată o politică în ceea ce privește , ratele de depistare a afecțiunii au crescut de peste două ori, de la 40,5% în 2017 la 88,8% în 2019, au raportat cercetătorii.

Studiul lor a fost publicat în JAMA Network Open.

În 2018, ei au descoperit că pentru fiecare 100 de pacienți cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani testați pentru depresie, doar 75 de pacienți cu vârsta de cel puțin 75 de ani au fost susceptibili de a fi testați. Și pentru fiecare 100 de pacienți de culoare albă, vorbitori de limba engleză, testați pentru depresie, au existat doar 59 de pacienți vorbitori de chineză și doar 55 de pacienți non-englezi susceptibili de a fi testați pentru afecțiune.

Până în 2019, disparitățile semnificative din punct de vedere statistic au dispărut practic pentru pacienții mai în vârstă, afro-americani/negri, alți pacienți vorbitori de limba engleză și pentru pacienții cu bariere lingvistice.

Cu toate acestea, a rămas relativ scăzută: pentru fiecare 100 de femei testate pentru depresie, doar 87 de bărbați erau probabil să fie testați, în comparație cu 82 de bărbați înainte de implementarea noilor politici.

Depresia influențează numeroase alte boli

„Studiul nostru este cel mai mare din 2016, când Grupul operativ al serviciilor preventive din S.U.A. a recomandat testarea de rutină pentru depresie la pacienții adulți și primul care investighează predictorii de screening ai pacientului”, a declarat medicul Maria E. Garcia.

„Deoarece depresia influențează atât de multe alte , punerea în aplicare a screeningului de rutină pentru depresie ar putea, de asemenea, să îmbunătățească rezultatele pacienților și în cazul complicațiilor altor afecțiuni”, spune ea.

Vârsta medie a pacienților a fost de 49 de ani, 59% dintre pacienți erau femei, 43% albi vorbitori de engleză, 25% asiatici vorbitori de engleză, 9% latino, 7% negri, 1,4% din Insulele Pacificului, 0,3% amerindieni/nativi din Alaska și 5,5% au fost pacienți cu bariere lingvistice.

Datele despre rasă și etnie lipseau sau nu erau cunoscute pentru 9% dintre pacienții vorbitori de limba engleză.

Testarea de rutină pentru depresie poate micșora disparitățile

„Studiul nostru arată că o abordare bazată pe sisteme poate crește depistarea depresiei și poate micșora disparitățile de screening”, a declarat medicul Leah S. Karliner.

Mai mulți factori au contribuit la obținerea unor rate ridicate și mai echitabile de screening, au declarat autorii. În timpul perioadei de studiu, screeningul depresiei a fost o prioritate, ca parte a unui accent mai mare asupra măsurătorilor de îmbunătățire a calității în sistemele de rețea de siguranță din California legate de fondurile de stat; acestea au oferit resurse pentru practicile de îngrijire primară.

În plus, sistemul de îngrijire a sănătății a convocat un grup de lucru cu reprezentare din toate practicile de asistență medicală primară, concentrat pe identificarea disparităților de screening în mediile clinice. Au fost puse la dispoziție personal multilingv de asistență primară, interpreți și instrumente de screening în mai multe limbi.

Încotro se poate îndrepta cercetarea?

Testarea de rutină pentru depresie este necesară, dar nu suficientă, pentru a reduce disparitățile de îngrijire. Screeningul poate ajuta în cazurile în care medicii nu recunosc simptomele afecțiunii, dar acesta trebuie urmat de o acțiune clinică.

Evaluările viitoare vor căuta să afle dacă screeningul este asociat cu creșteri ale diagnosticării, tratării, urmăririi și remisiunii depresiei, a adăugat ea, potrivit Medical Xpress.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Argeșul pierde tot mai multă populație

15 August 2022 at 07:39

Argeșul pierde tot mai multă populație.

În luna mai 2022, fenomenele demografice înregistrate în județul Argeș s-au caracterizat prin creșterea, față de luna precedentă, a natalităţii cu 34,8% (387 născuți-vii înregistrați față de 287 născuți-vii înregistrați în luna aprilie 2022) și reducerea mortalităţii generale cu 1,6% (632 decese înregistrate față de 642 decese înregistrate în luna aprilie 2022), anunță Direcția de Statistică Argeș.

Din agregarea fenomenelor de natalitate și mortalitate înregistrate în luna mai a.c. a rezultat un spor natural negativ, diferența dintre născuții-vii și decedați fiind de 245 persoane.

Mortalitate infantilă în județul Argeș în luna mai a.c. a fost de un singur caz, cu două cazuri mai puține atât față de luna aprilie a.c. cât și față de luna corespunzătoare din anul precedent

articolul original.

Hong Kong trece prin cea mai mare scădere a populației din istorie

14 August 2022 at 00:00
image

Hong Kong a înregistrat cea mai accentuată scădere anuală a populației, experții punând declinul pe seama restricțiilor severe COVID-19 și a represiunii politice, potrivit CNN.

a orașului a scăzut de la 7,41 milioane de persoane la 7,29 milioane, o scădere de 1,6%, a anunțat Departamentul de recensământ și statistică. Aceasta este cea mai abruptă scădere de când guvernul a început să urmărească cifrele în 1961.

Deși autoritățile au atribuit o parte din această scădere unei scăderi „naturale”, mai multe decese decât nașteri, experții cred că cifrele reflectă un exod care s-a accelerat în ultimii ani pe fondul unor tulburări sociale masive care au inclus proteste antiguvernamentale și pandemia de coronavirus.

Zeci de mii de rezidenți au părăsit Hong Kong în ultimul an

Aproximativ 113.200 de rezidenți au părăsit în ultimul an, a precizat departamentul, față de 89.200 în anul precedent. Cifrele includ expatriații și alți rezidenți nepermanenți. Pe tot parcursul pandemiei, experții și liderii din industrie au avertizat că restricțiile severe vor alunga rezidenții, călătorii și expatriații.

Chiar și în timp ce restul lumii se deschidea, timp de luni de zile Hong Kong a continuat să țină închise granițele, să suspende rutele aeriene și să impună carantina și măsuri de distanțare socială.

articolul original.

Numărul deceselor, mai mare decât cel al nou-născuților în iunie 2022

12 August 2022 at 23:00
image

Numărul persoanelor decedate a fost, în luna iunie 2022, de 1,3 ori mai mare decât cel al născuţilor-vii, astfel că sporul natural s-a menținut negativ, arată datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică.

Potrivit INS, în iunie s-a înregistrat naşterea a 14.193 copii, cu 33 mai puțini decât în luna mai. Numărul deceselor înregistrate în iunie a fost de 18.579 (9.744 bărbați și 8.835 femei), cu 2.228 decese mai puține decât în luna mai 2022.

Numărul deceselor copiilor cu vârstă sub 1 an, înregistrate în luna iunie 2022, a fost de 83 copii, în creștere cu două faţă de luna mai.

În iunie 2022, 65% din totalul s-a înregistrat la persoanele cu vârstă de cel puţin 70 ani, astfel: 7.502 decese, reprezentând 40,4%, la persoanele în vârstă de 80 ani şi peste; 4.572 decese, reprezentând 24,6% la persoanele de 70-79 ani şi 3.569 decese reprezentând 19,2% la persoanele în vârstă de 60-69 ani. La polul opus, cele mai puţine decese au fost înregistrate la grupele de vârstă 0-4 ani (97 decese), 20-29 ani (84 decese) și 5-19 ani (61 decese).

Care au fost principalele cauze de deces?

După cauza principală de deces, cele mai multe persoane decedate în luna iunie 2022 au avut drept cauze: bolile aparatului circulator (9.979 persoane, reprezentând 53,7%); tumori (3.637 persoane, reprezentând 19,6%); boli ale aparatului respirator (1456 persoane, reprezentând 7,8%).

Faţă de aceeaşi lună din anul 2021, numărul persoanelor care au decedat a scăzut cu 1.295 persoane (599 bărbaţi şi 696 femei) în mediul urban și cu 1618 persoane (899 bărbaţi şi 719 femei) în mediul rural.

s-a menţinut negativ (-4386) în luna iunie 2022, numărul persoanelor decedate fiind de 1,3 ori mai mare decât cel al născuţilor-vii.

În luna iunie 2022, la oficiile de stare civilă s-au înregistrat 12.150 căsătorii, cu 1.049 mai multe decât în luna.mai 2022.

Numărul divorţurilor pronunţate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi conform Legii nr.202/2010 a fost egal cu cel din luna mai 2022 (1.931 divorțuri).

Numărul căsătoriilor a fost mai mare

Numărul căsătoriilor a fost, în iunie 2022, cu 564 mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi lună din anul precedent, iar cel al divorțurilor cu 678 mai mic decât în luna iunie 2021.

INS arată că în anul 2020 numărul deceselor a crescut semnificativ în lunile octombrie, noiembrie și decembrie față de aceleași luni din anul 2019, iar în lunile ianuarie-februarie 2021 se observă un trend descrescător al numărului de decese faţă de ultimele luni ale anului 2020, numărul acestora rămânând în continuare mai ridicat decât cel înregistrat în aceleaşi luni ale anului precedent. În contextul pandemiei COVID 19, în luna octombrie 2021 s-a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de decese din întreaga perioadă de pandemie, iar în ultimele două luni s-a înregistrat, de asemenea, un trend descrescător al numărului de decese de la o lună la alta, în luna februarie 2022 se observă o creștere a numărului de decese, iar din luna martie se revine la un trend descrescător.

În anul 2022 numărul deceselor a crescut în luna ianuarie 2022 față de luna decembrie 2021, dar a scăzut față de luna ianuarie 2021, iar în luna februarie s-a înregistrat o creștere a numărului de decese atât față de luna precedentă, cât și față de luna februarie a anului 2021, urmând un trend decrescător în perioada martie-iunie 2022, atât față de lunile precedente cât și față de lunile corespunzătoare din anul anterior.

articolul original.

Orașul Hong Kong a înregistrat cea mai mare scădere a populației din istorie

12 August 2022 at 08:41

Populația din Hong Kong a înregistrat o scădere semnificativă. Este cea mai accentuată scădere anuală, iar specialiștii susțin că situația a apărut din cauza restricțiilor anti-COVID și a represiunilor politice.

Astfel, departamentul de recensământ și statistică a informat că populația totală a orașului a scăzut de la 7,41 milioane de persoane la 7,29 milioane. Astfel, poate fi observată o scădere de 1,6%. Este cea mai abruptă scădere de când guvernul a început să urmărească cifrele încă din anul 1961.

Chiar dacă autoritățile au atribuit o parte din această scădere unei scăderi „naturale”, mai multe decese decât nașteri, experții cred că cifrele reflectă un exod care s-a accelerat în ultimii ani pe fondul unor tulburări sociale masive care au inclus proteste antiguvernamentale și pandemia de coronavirus, conform informațiilor transmise de CNN.

În contextul migraţiei, aproximativ 113.200 de rezidenți au părăsit Hong Kong în ultimul an, a precizat departamentul, față de 89.200 în anul precedent. Cifrele includ expatriații și alți rezidenți nepermanenți. Pe tot parcursul pandemiei, experții și liderii din industrie au avertizat că restricțiile severe vor alunga rezidenții, călătorii și expatriații.

Chiar și în timp ce restul lumii se deschidea, timp de luni de zile Hong Kong a continuat să țină închise granițele, să suspende rutele aeriene și să impună carantina și măsuri de distanțare socială.

Hong Kong va reduce la trei zile perioada de carantină

În altă ordine de idei, persoanele care sosesc în Hong Kong din străinătate vor trebui să petreacă trei zile în carantină la hotel, iar apoi vor putea să efectueze cele patru zile de monitorizare a stării de sănătate, a anunțat luni șeful executivului John Lee.

Perioada de patru zile presupune reguli relativ lejere, călătorii putând să își părăsească locuințele și fiind restricționați doar în locurile cu risc ridicat. Astfel, în timpul celor patru zile de supraveghere, călătorii pot merge în birouri și centre comerciale și pot lua transportul public, cu condiția să facă zilnic un test rapid.

Relaxarea restricțiilor în ceea ce privește carantina a fost decisă după eliminarea suspendărilor de zbor din 7 iulie, care impuneau interdicții rapide pe anumite rute dacă acestea aduceau din greșeală pasageri infectați cu Covid.

„Vrem să reducem impactul carantinei asupra activităților noastre economice, precum și asupra legăturii noastre cu lumea”, a declarat Lee în cadrul unei ședințe.

articolul original.

Alexandru Rafila iese la atac: ‘S-a anunțat că se distribuie de 45 de zile. Profesioniștii din sănătate trebuie să răspundă interesului apărării sănătății publice’

10 August 2022 at 07:00
image

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, marţi seară, că discuţia despre iodura de potasiu a fost politizată în mod excesiv, considerând că avem vocaţia de a compromite măsurile de sănătate publică.

Rafila a declarat, marţi, la Antena 3, că despre distribuţia iodurii de potasiu se ştia din luna mai.

“S-a anunţat că se distribuie de 45 de zile. Am avut un ordin de ministru aprobat în data de 23 iunie, care a fost în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii timp de 30 de zile anterior, deci din luna mai. Deci e clar o chestiune care era cunoscută, mai ales că noi am dublat această măsură de ordin legislativ, cu o campanie de informare pentru populaţie, inclusiv am tot repetat până la saturaţie aş spune legat de vârsta până la 40 de ani, care se regăseşte în prospectul produsului, pentru că nu am inventat noi această vârstă, este vârsta recomandată, când riscurile sunt mai mari pentru persoane expuse la iod radioactiv.

Ori într-o situaţie când sănătatea publică poate fi pusă în pericol de un conflict care se găseşte în vecinătatea României, cred că este moral, este o responsabilitate profesională şi o responsabilitate civică să acţionezi politic, nu să critici”, a declarat ministrul Sănătăţii.

El a precizat că i se pare ciudat că medicii de familie nu şi-au informat pacienţii despre iodura de potasiu.  

“Dumneavoastră spuneţi că un coleg, medic de familie, a avut 300 şi ceva de mesaje într-o singură zi. Eu aş vrea să îl întreb pe acel coleg, medic de familie, dacă în cele 45 de zile de când a apărut acest ordin de ministru, pe care dânsul este obligat să îl cunoască, dacă pacienţii care au venit la el cu alte probleme de sănătate, pacienţii în vârstă de până la 40 de ani au primit din partea lui o reţetă sau măcar o recomandare să se gândească dacă este util să îşi procure de la o farmacie gratuit pastila de iod. Mi se pare foarte ciudat că nişte oameni care nu au reacţionat timp de 45 de zile în niciun fel, se plâng că am repetat un anunţ pe care l-am repetat de foarte multe ori în ultima perioadă”, a mai transmis Rafila. 

El a precizat că populaţia este mai preocupată deoarece situaţia în Ucraina este mai confuză şi periculoasă.  

“Datorită faptului că situaţia în Ucraina într-adevăr este mai confuză şi poate mai periculoasă decât era în urmă cu o lună şi jumătate, a dus la această preocupare a populaţiei, care sigur are legitimitate, oamenii vor întotdeauna să fie protejaţi. Am încercat întâi să-i informăm şi lucrul ăsta a fost făcut în mod consecvent, cred că este o dovadă de responsabilitate, nu se induce panică dacă ai o situaţie de urgenţă sau care poate să devină de urgenţă în perioada care urmează, trebuie să iei nişte măsuri”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.  

El consideră că această situaţie a fost politizată în mod excesiv.  

“Profesioniştii din sănătate trebuie să răspundă interesului apărării sănătăţii publice. E o treabă foarte simplă, care a fost, din păcate, politizată şi pentru cei care au politizat-o în mod excesiv, nu vreau să fac nominalizări, cred că este o problemă, pentru că dacă noi avem această vocaţie de a compromite măsurile de sănătate publică, când vom avea într-adevăr probleme, nu o să putem să le gestionăm. Nu cred că are legătură cu partidul din care eu provin, are legătură cu responsabilitatea faţă de populaţia acestei ţări”, a mai declarat Rafila, conform news.ro

Citește și:

Se va lăsa cu demisii? Marcel Ciolacu îl sfătuiește pe Alexandru Rafila să taie în carne vie la ministerul Sănătății: ‘Nu e nicio rușine când mai schimbi când ceva nu funcționează’

articolul original.

Populaţia Japoniei scade şi îmbătrâneşte într-un ritm record

9 August 2022 at 15:00
image

Populaţia Japoniei scade şi îmbătrâneşte într-un ritm record. La începutul anului, statul insular avea doar 125,9 milioane de locuitori, cu 726.000 mai puţin comparativ cu anul precedent, cel mai puternic declin de la debutul înregistrării datelor comparabile, informează marţi agenţia DPA, citată de Agerpres.

Anunţând cifrele la Tokyo, marţi, Ministerul de Interne a indicat, de asemenea, că numărul japonezilor a scăzut cu aproximativ 619.000, ajungând la 123,2 milioane, în timp ce numărul străinilor a scăzut cu 107.000 ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Populaţia celei de-a treia economii mondiale este în scădere de 13 ani.

Anul trecut, au fost înregistrate 1,4 milioane de decese şi doar 810.000 de naşteri – mai puţine ca oricând, notează DPA.

Cu rate scăzute ale natalităţii şi cu rate de imigrare insignifiante, Japonia îmbătrâneşte mai rapid decât orice altă naţiune industrializată.

Întinderi întregi de pământ devin pustii, milioane de case sunt nelocuite şi se degradează şi mai multe şcoli sunt închise.

articolul original.
❌