ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 29 November 2022Ultimele Stiri

Ioan Balan solicită toaletarea copacilor de pe marginea drumurilor naționale pentru protecția șoferilor

29 November 2022 at 06:32
image

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, i-a solicitat ministrului mediului, apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, să dispună toaletarea copacilor de pe marginea drumurilor naționale pentru protecția șoferilor. „Județul Suceava se bucură de o bogăție naturală deosebită, în special prin fondul forestier, relieful variat și biodiversitatea bine conservată, motiv pentru care este apreciat ca un pol important al turismului din România. În același timp, o parte importantă a drumurilor naționale și județene traversează trasee montane și zone împădurite, care, pe lângă frumusețea deosebită, determină și unele provocări pentru conducătorii auto și pentru administratorii drumurilor respective”, i-a transmis Ioan Balan ministrului mediului.

Deputatul Ioan Balan a arătat că în absența efectuării unor operațiuni periodice de igienă și toaletare a arborilor situați pe marginea drumurilor, ori de câte ori se produc fenomene meteorologice deosebite, viața și sănătatea conducătorilor auto este pusă în pericol, din cauza căderii arborilor bătrâni sau afectați de diferite boli sau din cauza căderii unor crengi. „Spre exemplu, primul strat de zăpadă care s-a depus în luna noiembrie 2022 a doborât deja un număr important de arbori, deși stratul de zăpadă nu a fost consistent și nici temperaturile nu au fost foarte scăzute”, a spus Ioan Balan. În aceste condiții, el i-a solicitat ministrului mediului să spună dacă are în vedere ca cel puțin la nivelul drumurilor naționale și județene să dispună către Romsilva efectuarea de operațiuni de igienizarea a arborilor situați în imediata apropriere a spațiului carosabil. De asemenea, deputatul PNL de Suceava l-a mai întrebat pe ministrul Tanczos Barna dacă are în vedere să impună ca, periodic, Romsilva, precum și alți proprietari ai fondului forestier din apropierea drumurilor publice să execute operațiuni specifice de toaletare sau igienizare a arborilor care reprezintă factori de risc pentru oameni.

Ioan Balan solicită toaletarea copacilor de pe marginea drumurilor naționale pentru protecția șoferilor, 5.5 out of 10 based on 2 ratings
articolul original.

LIVE-UPDATE. Miniștrii de externe ai NATO, întâlnire de maximă importanță în România / Secretarul de stat Antony Blinken a ajuns la Bucureşti / Iohannis: E nevoie ca, în cazul unui atac, să se știe exact cine, ce trupe și unde trimite

29 November 2022 at 05:33

Miniştrii de Externe din statele Alianţei Nord-Atlantice se întâlnesc, marți și miercuri, la Bucureşti, pentru a discuta despre modalităţile de suplimentare a susţinerii pentru Ucraina şi pentru alte state partenere supuse presiunilor Rusiei, inclusiv Republica Moldova, afirmă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Este prima reuniune în acest format organizată de România de la aderarea sa la Alianţa Nord-Atlantică şi al doilea eveniment NATO de nivel înalt găzduit de Bucureşti, după Summitul din 2008. De asemenea, este prima reuniune NATO de nivel înalt desfăşurată într-un stat de pe Flancul Estic, aflat în prima linie de apărare a Alianţei, de la declanşarea agresiunii brutale a Rusiei asupra Ucrainei, la 24 februarie 2022.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va conduce reuniunea miniștrilor de externe din cadrul NATO.

În paralel, luni şi marţi, tot la Bucureşti are loc Reuniunea Liderilor de la Munchen (Munich Leaders Meeting – MLM).

Secretarul de stat Antony Blinken a ajuns la Bucureşti

Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns în noaptea de luni spre marţi la Bucureşti, unde va participa la Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO, anunţă Ambasada SUA.

În cursul dimineţii, premierul Nicolae Ciucă şi secretarul de stat american Antony Blinken vor vizita expoziţia itinerantă „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic”, realizată de Ambasada SUA în parteneriat cu Ministerul român al Afacerilor Externe şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi în colaborare cu Universitatea din Craiova.

La ora 10,30, oficialul american va fi primit la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis.

Blinken are programate, ulterior, consultări politice cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la finalul cărora cei doi vor susţine o conferinţă de presă comună, la sediul MAE.

Conform Ambasadei SUA, secretarul de stat Antony Blinken va avea o întrevedere şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care se află la Bucureşti pentru Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe, scrie Agerpres.

Secretarul general NATO a fost luni de președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, anunță Administrația Prezidențială.

Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membre NATO are loc, marţi şi miercuri, la Bucureşti, reconfirmă profilul activ al ţării noastre la nivel internaţional, mai ales pe dimensiunea de politică externă şi de securitate, a declarat ministrul de Externe Bogdan Aurescu.

Totodată, luni şi marţi, tot la Bucureşti are loc Reuniunea Liderilor de la Munchen (Munich Leaders Meeting – MLM). Ministerul Afacerilor Externe este co-organizator al acestui eveniment prestigios, care constituie formatul restrâns al Conferinţei de Securitate de la Munchen (Munich Security Conference – MSC).

„Vom avea o agendă politico-diplomatică şi de securitate extrem de încărcată şi dinamică săptămâna viitoare, începând cu Reuniunea Liderilor de Munchen, pe 28-29 noiembrie, şi continuând cu Reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO, pe 29-30 noiembrie. Bucureştiul va fi astfel, timp de trei zile, capitala diplomaţiei europene, euroatlantice şi dincolo de aceste regiuni. Aceste două evenimente de înaltă vizibilitate pentru ţara noastră şi cu participare internaţională de cel mai nivel înalt, organizate în premieră în România, au loc într-un moment critic pentru securitatea regională şi euroatlantică, marcat de războiul declanşat de Rusia în Ucraina şi de impactul său multidimensional, reconfirmând profilul activ al ţării noastre la nivel internaţional, mai ales pe dimensiunea de politică externă şi de securitate, dar şi importanţa strategică a Mării Negre”, a declarat ministrul de Externe Bogdan Aurescu, potrivit unui comunicat MAE.

Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO este primul eveniment de acest tip organizat în România de la aderarea ţării noastre la Alianţă, în anul 2004, şi a doua reuniune formală aliată după Summitul de la Bucureşti din 2008. De asemenea, este prima reuniune NATO de nivel înalt desfăşurată într-un stat de pe Flancul Estic, aflat în prima linie de apărare a Alianţei, de la declanşarea agresiunii brutale a Rusiei asupra Ucrainei, la 24 februarie 2022.

Totodată, este prima reuniune NATO de nivel înalt după Summitul de la Madrid, de la sfârşitul lunii iunie, şi, în acest sens, va marca o etapă esenţială în operaţionalizarea noului Concept Strategic al Alianţei adoptat la Summit. Reuniunea va oferi oportunitatea primei discuţii aplicate pentru analizarea stadiului implementării deciziilor luate la Madrid şi pentru pregătirea viitorului Summit NATO de la Vilnius, din anul 2023.

Potrivit MAE, alături de şefii diplomaţiilor din cele treizeci de state membre, secretarul general al NATO şi ceilalţi înalţi oficiali politici şi militari ai Alianţei, la Reuniunea de la Bucureşti vor participa miniştrii Afacerilor Externe ai Finlandei şi Suediei, în calitate de state invitate să adere la NATO. Totodată, la sesiunile deschise partenerilor din cadrul Reuniunii vor participa miniştrii afacerilor externe din Republica Moldova (pentru prima oară la o astfel de reuniune), Ucraina, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina şi state partenere ale Alianţei.

Reuniunea va începe marţi după-amiază, când se vor desfăşura două sesiuni de lucru, inclusiv o sesiune cu participarea ministrului de Externe al Ucrainei, în calitate de partener al Alianţei. De asemenea, prima zi a Reuniunii va oferi oportunitatea marcării, printr-un eveniment de diplomaţie publică, a 20 de ani de la Summitul de la Praga din 2002, la care România, alături de alte şase state membre, a fost invitată să se alăture Alianţei Nord-Atlantice.

Ministeriala va continua miercuri, cu alte două sesiuni de lucru în format aliat, la care vor participa cei doi invitaţi – miniştrii afacerilor externe din Finlanda şi Suedia, iar la ultima sesiune şi partenerii Alianţei – Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Au rămas 9 zile până când cererea României de aderare la Spațiul Schengen va fi dezbătută de Consiliul JAI

29 November 2022 at 05:21
image

Au rămas 9 zile până când cererea României de aderare la Spațiul Schengen va fi dezbătută de Consiliul Uniunii Europene pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI).

Perspectivele se schimbă de la o zi la alta. Luni, suedezii au anunțat că nu se mai opun intrării României în spațiul Schengen.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, i-a mulțumit social-democratului suedez Ardalan Shekarabi, luni, pentru declarația sa pozitivă referitoare la susținerea aderării României la Spațiul Schengen, care vine în urma discuției telefonice dintre cei doi pe 22 noiembrie.

Inițial, social-democrații suedezi s-au opus aderării României. Apoi, însă, reprezentantul acestora a avut o discuție cu ministrul român de Externe și luni a anunțat că sprijină aderarea.

„Vă mulțumesc foarte mult, domnule Ardalan Shekarabi, pentru declarația dumneavoastră pozitivă de astăzi privind aderarea României la Schengen, și ca urmare a discuției noastre foarte bune & complete din 22 noiembrie. Aderarea României va face UE mai sigură”, a scris Aurescu pe Twitter. (Citește continuarea AICI)

De ce nu a intrat România până acum în Schengen

Cu toate că Bulgaria și România îndeplinesc criteriile necesare pentru aderarea cu drepturi depline, spațiul Schengen nu a fost extins în aceste două țări, deoarece guvernele naționale ale UE trebuie să decidă în unanimitate intrarea statelor noi în zona fără frontiere. Prin votul lor din 18 octombrie 2022, eurodeputații au reiterat cererea de admitere a celor două țări în spațiul Schengen cât mai curând posibil, subliniind că libertatea de mișcare se află în centrul proiectului UE.

Drumul României spre Schengen, după 11 ani de așteptări, nu duce lipsă de provocări, după pozițiile exprimate de oficiali din Olanda, Suedia și, cel mai recent, Austria.

Recent, Klaus Iohannis s-a declarat încrezător în posibilitatea ca aderarea României la Schengen să se decidă în data de 8 decembrie. Anterior, șeful statului a declarat că este posibilă o amânare cu o lună sau două a deciziei.

Într-unul dintre scenariile avansate recent de europarlamentarul român Victor Negrescu, acesta preciza că se evaluează inclusiv decuplarea Bulgariei de România.

Europarlamentarul Cristian Bușoi și-a exprimat recent încrederea și optimismul cu privire la aderarea României în Spațiul Schengen, într-un interviu pentru GÂNDUL EXCLUSIV.

În cazul Croației, pe 10 noiembrie 2022 Parlamentul și-a dat acordul pentru cererea de aderare a Croației la spațiul Schengen până la finele lui 2022.

Condițiile de aderare la spațiul Schengen

Pentru a fi acceptat în Schengen, sunt obligatorii următoarele condiții:

 • țările trebuie să își asume responsabilitatea pentru controlul frontierelor externe ale UE
 • țările trebuie să aplice un set comun de norme Schengen, cum ar fi controlul frontierelor terestre, maritime și aeriene, precum și emiterea de vize Schengen
 • țările trebuie să se conecteze și să opereze Sistemul de Informații Schengen (SIS)

Potrivit Parlamentului European, peste 1,25 miliarde de călătorii au loc anual în spațiul Schengen. Controalele interne la frontieră au fost abolite în această zonă, dar statele și-au păstrat dreptul de a reintroduce controale temporare în cazul unor amenințări serioase la adresa politicilor publice sau securității interne.

Totuși, din 2015, pe fondul crizei migrației, precum și a creșterii amenințărilor teroriste transfrontaliere, mai multe state Schengen au reintrodus astfel de controale și chiar le-au prelungit de mai multe ori, iar pandemia de COVID-19 a reprezentat un nou motiv pentru a le reintroduce.

În acest context, la sfârșitul anului trecut, Comisia Europeană a propus revizuirea regulilor ce guvernează spațiul Schengen, pentru a se asigura că reintroducerea controalelor interne rămâne o măsură de ultimă instanță și pentru a încuraja folosirea unor măsuri alternative, cum ar fi controale specifice de poliție și o cooperare îmbunătățită a forțelor de poliție.

„Parlamentul European are în lucru această propunere. Deputații europeni au obiectat în repetate ocazii împotriva reintroducerii frecvente a controalelor, care împiedică libera circulație a persoanelor în UE”, a transmis Legislativul comunitar.

Românii sunt optimiști în privința șanselor țării noastre de a fi admisă în Spațiul Schengen până la finalul anului 2022, potrivit unui sondaj CURS, realizat la nivel național în perioada 8-22 noiembrie.

Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS a publicat datele celui mai recent sondaj de tip omnibus, realizat în perioada 8-22 noiembrie 2022, prin interviuri față în față, pe un eșantion de 1.067 respondenţi, în vârstă 18 ani şi peste. Pentru prima dată, sondajul conține și o întrebare referitoare la Spațiul Schengen.

Astfel, potrivit cercetării sociologice, 13% dintre români sunt siguri că România va fi admisă în Spațiul Schengen, 45% sunt mai degrabă optimiști în această privință, în timp ce 24% dintre români cred că șansele sunt mai degrabă mici pentru ca România să fie admisă în Schengen, iar 11% sunt convinși că acest lucru nu se va întâmpla. (Citește continuarea AICI)

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Ce-a fost si ce-a ajuns…

29 November 2022 at 04:00

Pe surse, dar unele destul de luat in seama, se spune ca Washingtonul si Beijingul ar fi ajuns la un acord privind doua aspecte importante care au legatura cu razboiul din Ucraina:

 • Americanii se angajeaza in fata chinezilor sa nu permita Poloniei exportul celor doua escadrile de MiG 29, avute in dotare, catre Ucraina;
 • Chinezii, la randul lor, promit sa “neutralizeze” amenintare rusa cu folosirea armelor nucleare in Ucraina.

In timpul intalnirii G 20 din urma cu putin timp, presedintii Xi Jinping si Joe Biden au stabilit unele lucruri care privesc razboiul din Ucraina, peste capul Rusiei.

Doua, sau cel putin doua, ar fi lucrurile care dau de gandit daca intreaga poveste este reala.

 • Prima nedumerire. Cat sa conteze doua escadrile de MiG 29, relativ batrane si cu un picior in groapa, pe frontul ucrainean? De ce a tinut Beijingul mortis ca Polonia sa nu livreze aparatele ucraninenilor? Chiar ar fi contat cele doua escadrile in fata aviatiei ruse si al sistemelor sale anti-aeriene? Daca chiar ar fi contat, cat de slaba este in realitate forta aeriana rusa?

Ar putea exista o explicatie si aceea ar fi ca rusii stau atat de prost la capitolul forte aeriene si anti-aeriene incat cele doua escadrile de MiG 29 ar fi putut sa-i dea peste cap si ar fi oferit ucrainenilor sansa sa detina superioritatea aeriana deasupra frontului. Rusia ar fi fost din nou umilita, situatia de la Moscova si mai destabilizata si de aici incolo chinezii nu au vrut sa-l puna pe Putin intr-o lumina mai slaba pentru ca nimeni nu stie ce s-ar putea intampla daca Putin chiar pierde controlul, sau daca-l pierde intr-un mod catastrofal, similar modului in care ultimul Tar, Nicolae al II-lea, l-a pierdut…

 • A doua problema este chiar mai grava. Cum poate China sa “neutralizeze” posibilitatea ca Rusia sa foloseasca in Ucraina o arma nucleara? Evident prin constrangerea Moscovei, dar cat de mare este puterea de convingere pe care China o are astazi asupra Rusiei, daca Beijingul se pune chezes intr-o astfel de problema majora?

Este foarte adevarat ca Beijingul nu are nici un motiv sa ia in gluma posibilitatea ca rusii sa foloseasca o arma nucleara atat timp cat nimeni nu stie unde s-ar putea ajunge de aici incolo, dar chinezii stiu ca daca intre Rusia si NATO ar izbucni un razboi nuclear total, China ar fi lovita in mod intentionat atat de rachetele rusesti cat si de cele americane. Adica cate doua lovituri per tinta: una ruseasca, alta americana.

Se stie acest lucru de ani buni, pentru ca americanii si cu atat mai putin rusii nu si-ar dori ca China sa ramana relativ intacta in timp ce cele doua tari ar fi devastate. “Murim cu totii”, cam acesta este mottoul unui razboi nuclear total si atat Rusia cat si Statele Unite au si alte tinte in fara teritoriului inamic vizat in mod clar.

Dar intrebarea a doua este un pic cutremuratoare in sensul ca arata cat de slaba este astazi Rusia in fata Chinei. Mai arata ca Rusia a ajuns o tara de mana a doua despre care altii vorbesc fara ca Rusia sa fie de fata. Se iau hotarari in privinta Moscovei peste capul ei, lucru cu totul de neconceput din 1941 incoace, nici macar pe vremea lui Boris Eltin.

Aici se pare ca a ajuns Rusia condusa de vladimir putin: sa importe drone din Iran, sa stea la mana Chinei pentru exportul de gaze, sa vanda titei la preturi de dumping, doar ca sa-l vanda, sa faca tranzactii cu carduri chinezesti, sa fabrice autovehicule chinezesti si intr-un final sa astepte sa-i decida China soarta, in negociere directa cu America.

Vremea cand Moscova si Washingtonul discutau direct soarta altora s-a terminat, americanii recunosc ca super-putere, a doua dupa ei, China, Rusia trebuie sa astepte, ca si noi ceilalti, comunicatul de presa de la finalul discutiilor ca sa afle ce-i rezerva soarta.

Spasiba gospodin Putin, ai reusit sa-ti ingropi propria tara, s-o arunci de pe piedestalul de super-putere in randul tarilor despre care altii vorbesc, ai reusit, gospodin Putin, sa ridici China acolo unde nici macar cei mai optimisti chinezi nu se asteptau sa ajunga si ai reusit sa aduci Beijingul intr-o situatie de forta fata de Moscova incat China, astazi, garanteaza ca Rusia va face sau nu va face anumite lucruri.

Culmea este ca americanii ii cred pe chinezi capabili sa-si impuna vointa in fata Rusiei si bat palma cu ei.

PS In acelasi timp este foarte adevarat ca si situatia interna din China este periculos de instabila, mai ales din punct de vedere economic, dar deocamdata Beijingul arata a super-putere mult mai mult decat arata Rusia prin Ucraina.

GeorgeGMT

articolul original.

Antony Blinken, la București pentru Reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO | AUDIO

28 November 2022 at 18:54
image

Secretarul de stat american, Antony Blinken, ajunge marți la București. Oficialul va participa la Reuniunea Miniștrilor de Externe ai NATO și va avea întâlniri cu mai mulți demnitari români. Printre aceștia: președintele Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și ministrul de externe Bogdan Aurescu. Principalele subiecte de discuție sunt războiul din Ucraina, criza energetică, dar și vizele SUA pentru români.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/28nov-21-Raul-relat-Blinken-la-Bucuresti.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Consultări cu președintele României – Klaus Iohannis și Bogdan Aurescu, ministrul de Externe

Prima oprire a secretarului de stat american Antony Blinken este de la Palatul Controceni. Întâlnirea oficialului american cu președintele Iohannis este programată la ora 10:30. Antony Blinken va avea apoi consultări politice cu ministrul de Externe Bogdan Aurescu, iar printre subiectele abordate se numără și cel legat de programul Visa Waiver din care România nu face încă parte și care permite călătoria în Statele Unite pentru o anumită perioadă fără viza folosită în momentul de față.

Întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă

De asemenea, secretarul de stat al SUA va avea o întânire și cu premierul Nicolae Ciucă. Momentul marchează și împlinirea a 25 de ani de parteneriat între România și Statele Unite. Aproximativ 3.000 de soldați americani sunt staționați în prezent în România.

Reuniunea Miniștrilor de Externe ai NATO la București: 29 – 30 noiembrie 2022

Antony Blinken ajunge în România în contextul Reuniunii Miniștrilor de Externe ai statelor membre NATO, la care ia parte și șeful Alianței – Jens Stoltenberg. Până miercuri, în Capitală se află peste o sută de lideri politici militari din NATO, Ucraina, Republica Moldova, Georgia și din Uniunea Europeană. Cu toții s-au reunit la București pentru a discuta despre războiul din Ucraina, ajutarea țării vecine și întărirea măsurilor de securitate în Estul Alianței.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ambasadoarea SUA la NATO, întrebată dacă vreun aliat ar putea vinde nave României: „Evaluăm aceste nevoi” | INTERVIU

articolul original.

Reuters: Ucraina a testat importul de energie electrică din România | AUDIO

28 November 2022 at 18:47
image

Ucraina testează importul de electricitate din Europa, inclusiv din România. Ar fi făcut deja un import de probă din România, scrie agenția de presă Reuters. Pe de altă parte, oficialii ucraineni confirmă doar un test de import de energie din Slovacia.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/28nov-20-Raul-relat-Energie-din-RO-pt-Ucraina.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ucraina se confruntă cu un deficit considerabil de electricitate, mai ales după atacurile sistematice din partea Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene, lucru ce a dus la pene masive de curent.

Acum, compania ucraineană de tranzacționare a energiei spune că sistemul de energie al Ucrainei poate fi stabilizat prin importuri din Europa, inclusiv din România.

Directorul general al companiei, Vitali Butenko, citat de site-ul Ukraine Business News, spune că plănuiește un import de probă din țara noastră, după un altul care din Slovacia.

Pe de altă parte, agenția de presă Reuters relatează că un import de probă din România, de un megawatt, a avut deja loc.

Testele sunt necesare pentru a asigura capacitatea tehnică a sistemului energetic de a găzdui importurile în caz de nevoie.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Arad: Prețul lemnelor de foc, aproape dublu față de cel plafonat de stat. Nici așa nu se face profit, spun comercianții

articolul original.

"Sunteţi în România, băi, nu vă este ruşine!" Diana Șoșoacă, în centrul atenției la ședința solemnă din Parlament

28 November 2022 at 20:13
image

Şedinţa solemnă a Camerei Deputaţilor şi Senatului consacrată sărbătoririi Zilei Naţionale a României a fost marcată de scandal, după ce deputatul și UDMR Csoma Botond a afirmat, de la tribună, că ”liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc”.

Senatorul Diana Şoşoacă, care avea alături un steag tricolor, a catalogat declaraţia ca fiind ”înaltă trădare” şi a cerut ieşirea din ţară a anti-românilor. La rândul lor, parlamentarii AUR au părăsit sala de plen. Ministrul Culturii, senatorul Lucian Romaşcanu, a afirmat, într-o postare pe Facebook, că Transilvania este istoric a românilor, chiar dacă este locuită şi de minorităţi.

”De-a lungul istoriei au fost multe cazuri când nu ne-am aflat de aceeaşi parte a baricadei. În ciuda acestui fapt, nu se poate admite o viziune de tip exclusivist reducţionist care reduce raporturile româno-maghiare la un conflict permanent şi care contribuie în acest mod la perpetuarea imaginii de duşman, afectând grav relaţiile interetnice (...) Liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni, ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc şi acest lucru s-a reflectat şi în textul Declaraţiie de la Alba Iulia”, a afirmat, luni, la şedinţa solemnă, deputatul UDMR Csoma Botond, potrivit news.ro

Diana Șoșoacă: Este înaltă trădare!

În timpul discursului, senatorul Diana Şoşoacă s-a ridicat în picioare şi a început să vocifereze: ”Sunteţi în România, băi, nu vă este ruşine! Ruşine să vă fie! Anti-românilor, ieşiţi din ţară imediat! Niciodată nu am fost ai secuilor! Noi voi permite nicodată aşa ceva! România, trăiască România! România liberă! Daţi-l afară! Este inacceptabil! Secuii nici măcar nu sunt unguri. Nu voi accepta niciodată ca în Parlamentul României să se facă o asemenea acuzaţie abominabilă. Este înaltă trădare!”.  

Şoşoacă şi-a îndemnat colegii parlamentari să iasă din sală, iar preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a cerut să se facă linişte, apostrofând-o pe Diana Şoşoacă.  

articolul original.

Dana Budeanu se dezlănțuie împotriva Guvernului României: „Vorbiți cu oamenii, cu poporul care vă votează”

28 November 2022 at 21:58
image

„Creşterea pensiilor ar putea fi o capcană”, susține Dana Budeanu care evidenţiază că prin acest procent de 12.5% şi prin toate ajutoarele promise de stat, românii ar putea fi, de fapt, sărăciți şi umiliți.

Dana Budeanu: Creşterea pensiilor, o cârpeală

Cunoscutul critic de modă acuză clasa politică de faptul că a creat o nouă mascaradă în ceea ce privește majorarea pensiilor, dar mai ales în cazul acordării ajutoarelor sociale pentru care nu s-a specificat clar anumite elemente.

Mai mult decât atât, aceasta este de părere că lumea a fost şi este indusă în eroare pentru că nu ştie exact câţi bani va primi în plus pe lună.

„Această mare problemă a creșterii pensiilor în mod normal ar fi fost pur și simplu o măsură extrem de necesară, discutată cu calm, atât în coaliție, cât și între absolut toate partidele politice. Până la urmă cresc pensiile oamenilor care nu mai au altă șansă de supraviețuire decât această pensie.

Însă, bineînțeles, acest subiect a fost transformat într-o campanie electorală. Cum știm, s-a ajuns la acest procent de 12, 5 %, însă pentru mine, care am totuși un nivel de inteligență mediu, 12,5 % este singura cifră clară din acest program de creștere a pensiilor.

Dacă luăm și ne uităm după aceea la ajutoarele care se vor da pensionarilor vulnerabili, deci, cu pensiile alea mici 1.000 de lei 2.000 de lei 3.000 începe haosul.

Măi oameni buni, eu am înțeles, e o schemă de calcul, că te ajută pentru nu știu ce facturi, cu nu știu ce sumă, etc. Dacă eu, care am totuși o vârstă la care pot fi atentă, a trebuit să citesc de 15 ori toate explicațiile alea. Se dă 1.400 de lei de două ori pe an … când de două ori pe an?

Adică, domne’ eu am 83 de ani şi mă uit acum la televizor, am citit la știri, m-am interesat și eu. Mi-a spus vecinul meu, care e mai deștept, are 71 de ani, el înțelege mai mult și după aia am sunat copilul meu etc. Deci toată chestia asta se întâmplă în fiecare zi toată bătaia asta de joc în continuare are loc.

Eu care am 83 de ani vreau să știu câte milioane de lei, vorbesc în bani vechi, primesc eu pe lună dacă am pensie 20 de milioane pe lună? Cât primesc eu pe lună? 100 de lei, 150 de lei? Exact, eu trebuie să știu.

Vorbiți cu oamenii, cu poporul care vă votează. Că oamenii ăștia amărâți, pensionarii ăia ies cel mai mult la vot că pe tineri nu-i interesează. Sunt cool. Ei votează Facebook.

Explicați-le exact, măi oameni buni, voi cei amărâți o să aveți 300 de lei pe lună pe lângă cei 12,5 % gata, punct. De ce ar trebui să existe toată împărțeala asta?

Ajutorul pentru factura de curent vine de 2 ori pe an … da’ împarte în 12! De ce vine de 2 ori pe an? De ce nu vine împărțit la 12? Adică o bucățică pe lună, plus ajutorul ălălalt.

Împarte la 12 și atunci în fiecare lună ăla care are 2.000 de lei primește 100 de lei pe lună în plus. De ce sunt 300 de lei la 2 luni sau 150 de lei la 2 luni? De ce nu sunt 75 de lei pe lună? Adăugați acolo la pensia omului! Omul să știe cât primește în fiecare lună!

„Ori e nepricepere, ori este intenționată toată mascarada asta a ajutoarelor”

De ce să facem împărțeala asta haos? Există 2 posibilități. Ori e nepricepere, ori este intenționată toată mascarada asta a ajutoarelor. De ce?

Ar fi foarte cinstit să ieșiți și să spuneți măi, oameni buni, noi am ajuns la această concluzie. Avem banii ăștia, vă dăm atât! De aceea eu am spus și am avut o idee, așa, ca cetățean, ca om care are părinți, mă micșorați cu puțin, în general, și dați ajutoare mai mari tocmai pentru că nu suntem siguri pe niște sume, nu?

În perioada asta grea oamenii amarați trebuiau să primească mai mult. Noi acum ok, toți primim 12,5 %, asta am înțeles. După care începe haosul.

Pentru că, atenție, și vă dau un scenariu. La anul să spunem și să ne ajute Dumnezeu în această direcție, odată cu reglementarea prețului la energie care se va produce din ianuarie să zicem că se va ajunge la niște facturi cât de cât acceptabile pentru oameni și atunci s-ar putea ca statul să considere că tu nu mai ai nevoie de ăia 1.400 pe an? Corect?

Corect că acuma ție ți se dă ajutorul ăla pentru că au crescut toate facturile astea și, mă rog, trebuie să fi ajutat, cu întârziere că așa a vrut PNL, dar nu contează.

Eu ajung în luna iunie şi se constată că nu mai am nevoie de ajutorul ăla. Corect? Scade inflația, cine știe ce mai urmează la anul. Dar facturile vor scădea clar după noua reglementare. Şi atunci tu probabil vei considera ca stat că nu mai e nevoie să dai acel ajutor.

Dacă ieșiți acuma, mâine, PSD și spuneți acest ajutor se va da cât PSD-ul este la guvernare, am plecat acasă. Măcar am o cifră, am o marjă! Adică dacă vine PNL n-o să mai fie ajutorul, că alt cineva n-are cine să vină, deci nu o să mai fie sau cum? Care e bătaia de joc”, a explicat Dana Budeanu, potrivit Antena3.

articolul original.
Ieri — 28 November 2022Ultimele Stiri

Ion Cristoiu: ‘Pe Klaus Iohannis nu-l văd renunțând la funcție până la încheierea mandatului. Îl văd însă lăsând PNL în pace’

28 November 2022 at 21:30
image

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu este de părere că ”la ora actuală cine-i dă un ghiont lui Klaus Iohannis face automat un salt în sondaje. Cine toarce pe lîngă cracul lui Klaus Iohannis coboară în sondaje. E una dintre explicațiile scorului nemulțumitor al PNL din ultima vreme”

Un sondaj CURS realizat în perioada 8-22 noiembrie 2022, situează pe locul 9, la Capitolul Încredere , Președinția.
Procentajul mic al Președinției nu mă miră. Președinția înseamnă Klaus Iohannis. Mă miră însă altceva. Că deși a coborît la 14%, Klaus Iohannis nu-și dă demisia în direct și la o oră de vîrf.

Unii vor putea spune că amețitoarea cădere în sondaje, mai ales la capitolul Încredere, n-ar trebui să-l neliniștească pe Klaus Iohannis. În 2024, el își va încheia cele două mandate. Nu se mai pune problema unei zestre electorale pentru a candida din nou. Da, din punctul de vedere al interesului electoral pe Klaus Iohannis n-ar trebui să-l neliniștească nici dacă ar coborî sub 0 puncte la Încredere.

Klaus Iohannis nu e însă o persoană particulară. E președintele României. Și chiar dacă nu-și mai pune problema unei victorii electorale, ca președinte el are, printre alte îndatoriri ținînd de Interesul național , și pe cea de a convinge Poporul Român să facă ceva.

Să facă un sacrificiu, să urmeze o anume politică. Fiind președinte de Republică semiprezidențială, principalul instrument de convingere a Poporului rămîne zicerea. Se spune că Avram Iancu a zis doar atît – No, hai! Și moții l-au urmat. Cînd 82% dintre români nu mai au încredere în tine poți ține Poporului un Discurs de mărimea Poveștilor spuse de Șeherezada timp de O mie și una de Nopți.

Dat fiind că Klaus Iohannis n-arată nici măcar ca sora Șeherezadei, e greu de presupus că vreun român nu va începe să caște după primele cuvinte rostite de el. Pînă la finele mandatului mai sînt doi ani. Dacă nu demisionează, pentru ca alegerile anticipate să aducă un președinte beneficiind de arma Încrederii Poporului în persoana sa, România va avea timp de doi ani un Președinte inutil. Cu doar 14% Încredere, la ce poate fi folositor Klaus Iohannis în aceste vremuri tulburi, cînd esențial pentru o țară mică e să aibă un Căpitan în care cei de pe vas să aibă încredere că nu-i vîră în stînci?

Klaus Iohannis e la ora actuală Zeul de la Cotroceni al Partidului Național Liberal. Liderii acestui partid iau poziția de drepți și cînd le trece prin cap numele lui Klaus Iohannis. Relația dintre Klaus Iohannis și PNL e una de supunere oarbă. Practic, PNL îndeplinește tot ce-i spune Klaus Iohannis. Nu altfel se explică faptul că PNL a schimbat trei președinți în doar doi ani. Un proces catastrofal nu numai prin instabilitate, dar și prin coborîrea de la Ludovic Orban la Florin Cîțu și de la Florin Cîțu la Nicolae Ciucă. Generalul în rezervă Nicolae Ciucă e lipsit total de talent politic. Ca premier, mai treacă meargă. E o funcție și cu exigențe de administrare. Dar ca președinte de partid lipsa talentului de politician e catastrofală. Dacă nu va mai fi premier, vi-l imaginați pe Nicolae Ciucă în fruntea Oștilor Liberale în Războiul electoral?

În postdecembrism relația Președinte – Partid susținător a fost complicată. Pînă la Klaus Iohannis, nici un președinte – nici măcar Traian Băsescu – n-a beneficiat de un partid care începe să toarcă pisicește și cînd aude prin somn comenzile președintelui.

Imaginea de partid intrat cu totul în posesia lui Klaus Iohannis face ca PNL să fie vulnerabil la căderea electorală a lui Klaus Iohannis. La ora actuală cine-i dă un ghiont lui Klaus Iohannis face automat un salt în sondaje. Cine toarce pe lîngă cracul lui Klaus Iohannis coboară în sondaje. E una dintre explicațiile scorului nemulțumitor al PNL din ultima vreme. Deși PSD participă la Guvern, doar PNL se erodează. Una dintre cauze e Nicolae Ciucă, dezastruos ca politician, un simplu bolovan politic. Celălalt e Klaus Iohannis, văzut ca adevăratul șef al PNL. Și cum să ai încredere în slugă, cînd n-ai în Stăpîn?

Pe Klaus Iohannis nu-l văd renunțînd la funcție pînă la încheierea mandatului.
Îl văd însă lăsînd PNL în pace, făcînd imaginea publică de președinte fără nici o legătură cu PNL.

Pentru PNL ar fi o decizie crucială.
E în stare Klaus Iohannis de o asemenea decizie?
Nu cred.
Întruchipare a Ciocoiului atît de plin de sine că te întrebi cum de nu face Poc! Klaus Iohannsi n-ar putea trăi fără slugi.”, conform cristoiublog.ro.

articolul original.

Nicolae Ciucă, un an de mandat de prim-ministru! Misiune îndeplinită!

28 November 2022 at 22:43

Într-un context global dificil și imprevizibil, cu multiple crize suprapuse și efecte în lanț, Guvernul condus de premierul PNL, Nicolae Ciucă, a gestionat atent și a realizat într-un singur an măsuri cu viziune pe termen lung.

După 15 ani, a fost ridicat MCV pentru România, a crescut gradul de absorbție al fondurilor europene la 77%, adică 37,5 miliarde euro au fost atrase și a alocat, totodată, cel mai mare buget de investiții din ultimii 32 de ani – 90 de miliarde de lei, au crescut pensiile și au fost create premisele aderării la Spațiul Schengen, ceea ce va însemna dispariția granițelor pentru cetățenii români în 26 de state europene. Sunt măsuri concrete, implementate în acest prim an de guvernare Nicolae Ciucă și care oferă sprijin și coeziune.

Misiunea PNL la guvernare este de a repara, a construi și a moderniza, cu responsabilitate și viziune pe termen lung. Guvernul pe care îl conduc a implementat, în ultimul an, măsuri importante pentru a oferi sprijin oamenilor și mediului de afaceri, a crește investițiile și absorbția fondurilor europene, pentru a demara reformele esențiale în domenii cheie ale statului și a făcut eforturi constante și consistente pentru realizarea obiectivului de țară, aderarea la Spațiul Schengen”, a declarat prim-ministrul României, președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă.

Asta înseamnă o guvernare responsabilă, pe care Partidul Naţional Liberal o aplică si care vizează măsuri pentru români și pentru România, în acest context dificil. În acest an, Guvernul condus de premierul PNL, Nicolae Ciucă, a reușit să ofere românilor stabilitatea de care era atâta nevoie. A fost sprijinit mediul de afaceri și, spre surprinderea altor țări mai dezvoltate decât noi, am avut creștere economică. Acest lucru a permis să fie ajutate mai multe categorii sociale, mai ales persoanele cele mai vulnerabile, într-un an foarte greu, marcat de criza mondială și criza geopolitică. În acest sens, pachetul ”Sprijin pentru România” este un proiect care a reușit să aducă multiple măsuri de sprijin, atât pentru categorii defavorizate, cât și pentru mediul de business. Demn de menționat este și faptul că investițiile străine directe au ajuns la un nivel de 9 miliarde de euro anul acesta, că România a început exploatarea gazelor naturale de la Marea Neagră și, iată, are finanțarea pentru extinderea centralei de la Cernavodă.

Premierul PNL, Nicolae Ciucă, a oferit românilor, în primul rând,siguranță. Cu un război la graniță, cu un val de refugiați, guvernarea responsabilă a securizat România. Nu e de mirare că a fost apreciat în toată lumea modul cum țara noastră a gestionat criza refugiaților, cum s-a reușit integrarea lor în societate, să le fie oferit adăpost, locuri de muncă, acces la educație și, mai presus de toate, le-au fost oferite liniște și siguranță pentru a putea trece mai ușor peste drama suferită de fiecare familie în parte. Este vorba de măsuri pentru 3 milioane de refugiați ucraineni care au intrat în țara noastră. În plus, săptămâna aceasta, la București, are loc reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO, prima reuniune de acest nivel care are loc în România. Este o recunoaștere a eforturilor pe care guvernarea Nicolae Ciucă le-a depus în ultimul an și a rolului pe care țara noastră îl are în menținerea securității și stabilității în regiune.

Anul 2022 este cu siguranță un an al guvernării responsabile. Responsabilitatea Partidului Național Liberal, la nivelul Guvernului și al Coaliției, este să mențină echilibrul, într-o perioadă marcată de crize multiple.

articolul original.

Adela Gherghe, în prag de alegeri pentru Organizaţia Femeilor Liberale din Dolj: “Ne dorim să fim o voce din ce în ce mai puternică”

28 November 2022 at 22:14
image

Femeile liberale din judeţ îşi aleg astăzi conducerea. La ora 18:00, la Ramada Plaza, au loc alegerile din cadrul Organizaţiei Femeilor Liberale Dolj, în cadrul unui eveniment la care se aşteaptă o prezenţă de circa 400 de persoane, printre acestea numărându-se şi invitaţi din Capitală.

„A fi egali în drepturi, presupune, înainte de orice, să fim egali în obligații”

“Este un eveniment special pentru noi, femeile din Dolj care au ales să intre în această lume, cândva doar a bărbaţilor. Ne bucurăm că vor fi alături de noi doamnele Luminiţa Popescu, vicepreşedintele Organizaţiei Femeilor Liberale din România, Daniela Nicolescu, secretar de stat în Ministerul Economiei şi secretar general al Organizaţiei Femeilor Liberale din România şi Cristina Trăilă, deputat în Parlamentul României. Ne vom alege conducerea pentru următorii patru ani şi ne dorim să mărim echipa şi să aducem echilibru, chiar egalitate între femei şi bărbaţi. A fi egali în drepturi, presupune, înainte de orice, să fim egali in obligații. Iar pentru a fi egali în obligații, trebuie să fim competenţi! Aşadar, trebuie să fim reprezentate puternic şi să aducem schimbările de care avem nevoie. Să fim o voce din ce în ce mai puternică”, a transmis Adela Gherghe, primarul comunei Malu Mare şi una dintre cele mai pregnante figuri feminine de pe scena liberală din Dolj.

“Mă bucur că va fi alături de noi în aceste momente şi o persoană dragă, care a pus umărul la construirea de organizaţii în tot judeţul, Iancu Diana, care a fost peste tot în Dolj cu mine atunci când a fost nevoie şi îi sunt datoare pentru tot sprijinul oferit până acum, în cele mai dificile momente”, a adăugat Adela Gherghe.

La evenimentul de astăzi vor participa şi Nicolae Giugea, preşedintele PNL Craiova, şi Ştefan Stoica, preşedintele PNL Dolj, cât şi preşedintele Organizaţiei Femeilor Liberale din Craiova, Mihaela Jianu, alături de inspectorul general adjunct Irina Broscaru.

articolul original.

Spirite încinse în Parlament: „Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc”

28 November 2022 at 19:04

„Liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc, şi acest lucru s-a reflectat şi în textul Declaraţiei de la Alba Iulia”, a afirmat marți liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, la şedinţa solemnă a plenului reunit al Parlamentului, consacrată Zilei Naţionale a României.

„De-a lungul istoriei au fost multe cazuri când nu ne-am aflat de aceeaşi parte a baricadei. În ciuda acestui fapt, nu se poate admite o viziune de tip exclusivist-reducţionist care reduce raporturile româno-maghiare la un conflict permanent şi care contribuie în acest mod la perpetuarea imaginii de duşman, afectând grav relaţiile interetnice. Plecând de la exemplul reconcilierii franco-germane, diferite comunităţi ar trebui să se bucure de dreptul de a avea o abordare şi interpretare proprie a unor evenimente istorice, fără ca acest fapt să determine indignare şi să genereze teste de loialitate aplicate acelei comunităţi de către o parte a societăţii”, a mai spus el.

Reacții 

Preşedintele AUR, George Simion, a părăsit luni, împreună cu ceilalţi parlamentari ai partidului, sala plenului reunit unde se desfăşura şedinţa solemnă a Parlamentului, afirmând că a făcut acest lucru „în semn de protest” faţă de discursul lui Csoma Botond, „care are constant atitudini iredentiste”.

„În luările noastre de cuvânt nu am atacat în vreun fel un alt partid, până când reprezentantul UDMR s-a trezit că trebuie să ne dea o lecţie de istorie falsă, spunând că am luat Ardealul pe nedrept şi că Ardealul ar fi unguresc, nu doar românesc. E continuarea politicilor lor, care solicită co-suveranitate asupra zonei, aşa că, în semn de protest, ca să nu iasă vreun scandal, să nu se continue cu ţipetele în sală, am părăsit sala pe parcursul discursului celui de la UDMR, domnul Csoma Botond, care are constant atitudini iredentiste. Îmi pare rău că suntem singurul partid care a luat atitudine faţă de această neobrăzare din partea UDMR şi îmi pare rău că sunt toleraţi la guvernare. Îl vedem pe domnul Novak, care îşi prezintă strategiile în domeniul sportului acolo, în cabinetul Ciucă, fără drept. Totuşi, sărbătorim 1 Decembrie, nu ar fi trebuit să vină reprezentantul UDMR să bage băţul prin gard (…)”, a precizat Simion.

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, senator PSD, afirmă că discursul susţinut, luni, de deputatul UDMR Csoma Botond, la şedinţa solemnă a Parlamentului, cu prilejul Zilei Naţionale a României, a fost unul „discordant” printre celelalte discursuri „încărcate de patriotism” şi consideră că nimeni nu ar trebui să joace „o carte periculoasă care a dovedit, istoric, un potenţial distructiv major”.

„Astăzi, la şedinţa solemnă a Parlamentului României, am trăit bucuria rememorării imensei realizări istorice, regăsirea între graniţele aceluiaşi stat naţional a tuturor provinciilor unde românii erau, de veacuri, majoritari. Între discursurile parlamentarilor, încărcate de patriotism, dar şi de date istorice, unul discordant l-a avut, din păcate, un parlamentar al UDMR, deputatul Csoma Botond”, a scris Romaşcanu, pe Facebook.

El a reacţionat „la cald” la discursul deputatului UDMR cu „câteva idei”.

„Transilvania este istoric a românilor, unde, într-adevăr, au trăit şi trăiesc şi unguri şi saşi şi evrei. Declaraţia de la Alba Iulia a fost şi este o promisiune respectată a statului român. România este citată drept un serios exemplu de bune practici în privinţa tratamentului minorităţilor, inclusiv a celei maghiare: reprezentare în Parlament, prezenţă în aproape toate guvernele post-decembriste, învăţământ de toate gradele în limba maternă etc. etc.”, a adăugat senatorul PSD.

Potrivit lui Romaşcanu, pentru toate acestea România şi românii trebuie respectaţi.

„Nimeni nu ar trebui să aibă motive sau interes să joace o carte periculoasă care a dovedit, istoric, un potenţial distructiv major”, a conchis Lucian Romaşcanu.

Csoma Botond a spus ulterior că nu înţelege de ce a fost calificat iredentist de AUR.

„La un moment dat, când îmi susţineam discursul, doamna Şoşoacă, în stilul ei binecunoscut, a început să ţipe în sală, ne-a întrerupt discursul, am aşteptat puţin, după aceea am continuat. N-am înţeles care a fost motivul, dar ştiu că aşa se comportă de multe ori. (…) Am spus că liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni, care au fost prezenţi la Alba Iulia de 1 Decembrie 1918 şi care au redactat textul Declaraţiei de la Alba Iulia, ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci era şi unguresc, săsesc, evreiesc. Asta am spus. (…) Nu înţeleg, nu a fost deloc jignitor, după părerea mea. Eu nu m-am aşteptat deloc la o asemenea reacţie. Ardealul face parte din România, unde trăiesc români, maghiari, evrei, saşi şi alte naţionalităţi”, a declarat Csoma Botond la finalul şedinţei solemne consacrate Zilei Naţionale a României.

articolul original.

PSD SE LEAPĂDĂ DE BĂDĂLĂU : a cerut Parlamentului declanşarea procedurii de revocare

28 November 2022 at 18:07
image

Social-democraţii au cerut conducerii celor două camere ale Parlamentului declanşarea procedurii de revocare din funcţia de membru al Curţii de Conturi şi vicepreşedinte a lui Niculae Bădălău, anunţă purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea.

Am depus o solicitare către Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru declanşarea procedurii de revocare din funcţia de membru al Curţii de Conturi şi vicepreşedinte a lui Niculae Bădălău. Azi dimineaţă (luni dimineaţă – n.r.) am solicitat demisia lui pentru că noi considerăm că este cea mai rapidă formulă prin care credibilitatea Curţii de Conturi nu va fi afectată, dar pentru că nu am văzut o reacţie asupra demisiei, am decis să depunem şi această solicitare”, spune Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis, luni, propunerea procurorilor DNA, privind arestarea preventivă a lui Niculae Bădălău, acuzat de dare de mită în formă continuată şi trafic de influenţă.

Conform procurorilor, în datele de 9 august 2022 şi 19 noiembrie 2022, Bădălău i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind reabilitarea sistemului de alimentare cu apă potabilă, estimat la peste 7 milioane de lei, unei societăţi administrate de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unei persoane din conducerea Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanţarea a două proiecte depuse la această instituţie de către primăria respectivă.

În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeaşi primărie îl avea încheiat cu aceeaşi societate comercială, privind <Înfiinţare reţea de alimentare cu apă…>, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plăţile către firma respectivă, chiar şi pentru lucrări neconforme. În acelaşi context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menţionat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA), dar şi dintr-un viitor contract a cărui atribuire urma să o obţină pentru aceeaşi firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiaşi om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă”, arată procurorii.

În total, inculpatul i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte.

articolul original.

Anca Dragu: Producem energie și gaz, dar plătim mai mult decât alte state. Ceva nu se leagă | VIDEO

28 November 2022 at 18:36
image

Anca Dragu, fost ministru de Finanțe și vicepreședintă USR, a fost invitata Adrianei Nedelea în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Reuniunea Miniștrilor de Externe ai NATO începe marți, 29 noiembrie 2022, la Palatul Parlamentului. Ce spune Anca Dragu despre evenimentul important care se desfășoară la București și ce crede despre industria de armament a României.

Cu siguranță că trebuie să ne mândrim, dar trebuie să și urmărim pașii următori. Am mai fost în poze frumoase, dar nu am reușit să beneficiem până la capăt. Aș vrea să văd că executivul este mai serios când vine vorba despre continuarea reprezentării României.

Se arată importanța faptului că suntem în NATO. Cred că de un an de zile acest lucru este înțeles cu prisosință. Dar ne-a prins pe picior greșit și mă gândesc acum la industria de armament a României – România a avut, subliniez a avut. De ani de zile această industrie este lăsată de izbeliște și produce pierderi, iar Guvernul mai șterge din pierderile industriei. Nu se întâmplă nimic, nu putem fi contributori reali pe piața de armament. Este o tristețe pentru noi, românii, în condițiile în care ne-am mândri cu această industrie.

Când au fost șterse ultimele datorii pe armamemt am chemat pe ministrul Economiei la discuții, dar nu a venit nici până la ora asta. Coaliția de Guvernare nu a acceptat să vină domnul ministru în Parlament pentru explicații pentru că voiam să-l întrebăm care sunt planurile pe viitor”, a explicat Anca Dragu.

„Avem niște întreprinderi care produc pierderi și noi tot tăiem pierderile. Ce facem? Investiții în ele?”, a spus Anca Dragu la Europa FM.

E un moment sigur pentru țările membre NATO?

„Este un moment delicat pentru toată lumea, dar cred că țările membre NATO sunt mai protejate pentru că avem această posibilitate în momentul în care o țară membră NATO este atacată, celelalte o apără. Este de neprețuit. România traversează în condiții bune această perioadă pentru că este membră NATO și membră a Uniunii Europene. Mai ales că suntem la graniță cu Ucraina, a trebuit să administrăm fluxuri de refugiați din Ucraina, am primit sprijin și de la UE și în general cred că România a fost foarte activă în a sprijini Ucraina și Moldova. I-am ajutat și cu sprijinul umanitar, dar și pentru trecerea crizei energetice, apoi am sprijinit aceste două țări pentru a primit statutul de țări candidate la Uniunea Europeană, iar acest lucru este o reformă în sine pentru Moldova și Ucraina și ne asigurăm că parcursul european al acestor două țări începe ferm cu sprijinul Uniunii, iar noi am fost alături de ele încă de la început”, a mai spus Anca Dragu.

Anca Dragu: Producem energie și gaz, dar plătim mai mult decât alte state. Ceva nu se leagă

Anca Dragu a vorbit la Europa FM și despre situația economică a României, dar și despre criza energetică și a facturilor, principalele vulnerabilități ale poporului român în momentul de față.

„E adevărat că situația economică este una grea. O vedem atunci când citim cifrele statistice: prețurile au crescut în România mai mult decât în multe alte state europene. La energie au crescut foarte mult, deși suntem țară care produce energie electrică, țară care are producție de gaz și poate acoperi chiar și 90% din consumul intern. Dar stăm să ne aducem aminte cum am ratat exploarea de gaze din Marea Neagră ani de zile. Am lucrat la Legea Exploatării Offshore, am lăsat o lege bine scrisă care din păcate în 2017 a fost modificată de regimul Dragnea și nu a mai putut fi aplicată.

Dacă s-ar fi votat acea lege la acel moment, România era acum într-o situație mult mai relaxată. Pe energie, suntem în top 10 creșteri de prețuri la energie, deși dacă te uiți la salarii nu suntem în top 10, suntem mult departe. Și suntem și o țară producătoare, deci ceva nu se leagă – nepriceperea. Situațiile de criză fac ca guvernanții să-și arate capacitatea de a administra o țară. În cazul nostru își arată incapacitatea de a administra o țară.

Prețurile la energie – avem o mulțime de Ordonanțe. S-a început cu stângul, cu această plafonare-compensare care a dus la creșteri ale prețurilor la energie, la producător, dincolo de orice normalitate. Statului i-a convenit pentru că statul încasa impozitul pe venituri excepționale.

Avem anul acesta peste 9 miliarde de lei impozite din venituri excepționale din gaze și electricaten încase de statul român – deci îi convenea.

Dar pentru o grămadă de firme, care nu au fost prinse în aceste scheme, a însemnat o creștere foarte mare de prețuri, reducere de activitate și chiar concedieri. Pentru omul de rând care nu se încadra în acele limite reprezenta o groază despre ce se întâmplă mai departe.

În prag de iarnă, oamenii nu știu cât vor plăti. Așteaptă cu înfrigurare, la propriu și la figurat, să primească facturile. Noi am avut consultări în stradă, 70% dintre români au spus că cea mai mare temere este creșterea prețurilor la energie și la produsele alimentare și oamenii sunt speriați de ceea ce li se întâmplă. Peste 90% din cei cu care am vorbit au spus că o duc mai rău decât anul trecut”, a spus Anca Dragu la Europa FM.

Anca Dragu: România are cea mai dramatică situație a salariaților – 12% dintre salariați, deși muncesc 8 ore complet, sunt în stare de sărăcie

Anca Dragu a vorbit la Europa FM și despre ce ar fi făcut diferit de PSD sau PNL dacă ar fi fost la guvernare.

„Noi am spus încă de la început că trebuie măsuri luate pe mai multe planuri, mai multe paliere. La Energie – trebuia s mergem pe reducerea tuturor costurilor nenecesare din factură – TVA-ul, accizele, taxele vezi. Iei factura și vezi ce poți scoate din ea.

Ar fi fost nevoie de sprijin pentru persoane, pentru firme pentru a deveni cât mai independenți din punct de vedere energetic – acele vouchere și sprijinul, prin programe care nu funcționează acum. Ai 10 mii de cereri transmise și instituția nu este digitalizată. Ar fi trebuit să avem reclame agresive prin care oamenii să înțeleagă că pot deveni prosumatori.

Sprijinirea pensionarilor, dar și a celor care muncesc. România are cea mai dramatică situație a salariaților – 12% dintre salariați, deși muncesc 8 ore complet, sunt în stare de sărăcie.

Vorbim despre măsuri pe mai multe planuri care ar fi trebui să fie luate de la început. E foarte importantă încrederea pe care o transmite un Guvern și când vezi atâtea bâlbe…”, a explicat Anca Dragu la Europa FM.

Anca Dragu, despre mărirea salariului minim brut și a pensiilor

„E mult spus că le mărește. Nici măcar indexare nu se întâmplă. Inflația este aproape 16%, dar pentru persoanele care au venituri mai mici, inflația se simte mai scump. La aceste produse de bază care fac parte preponderent din coșul de consum al pensionarilor, al persoanelor cu venituri de minim pe economie, creșterea prețurilor se simte mult mai rău, iar o creștere de 200 de lei nu e suficientă. Deci e mult spus creștere. Indexarea trebuia să fie măcar cât inflația”, a spus Anca Dragu.

Mesaj pentru Adrian Câciu: „Să-și dea demisia”

„Să-și dea demisia. Cred că la Ministerul Finanțelor lucrurile stau foarte rău. Investițiile cu care se mândrea Guvernul că vor 6% din PIB sunt nici 3% din PIB.

Rectificarea bugetară a fost mai degrabă negativă. Au avut noroc cu veniturile din impozitarea veniturilor suplimentare din energie. Adică tot din buzunarul nostru, că am plătit aceste prețuri.

Fiscalitatea – în 15 iulie anul curent, Guvernul aprobă OUG 16 care a trecut și de Parlament acum și de Camera Deputaților – prin care sunt crescute o serie de impozite – supraimpozitarea muncii part-time, deși România este pe ultimul loc în Europa la munca part time.

La jumtatea lunii iulie s-a decis că în numai 15 zile se va schimba impozitarea, în sensul că va crește impozitarea: muncești două ore, plătești cât pentru opt. Abuzuri peste abuzuri care afectează exact oamenii care au nevoie de aceste activități”, a explicat Anca Dragu.

Anca Dragu: „Orice pensie dincolo de contributivitate este o pensie specială”

„Orice pensie dincolo de contributivitate este o pensie specială. Dumneavoastră veți primi o pensie în funcție de cât ați contribuit. Dacă ați avut un salariu mare și pensia este mare. Sau poți contribui din buzunar la pilonul III la pensiile opcupaționale. Până la finalul acestui an, Guvernul trebuie să vină cu o soluție conform angajamentelor din PNRR”, a adăugat Anca Dragu.

De ce a plecat USR de la guvernare?

Am fost scoși de la guvernare, în mod evident și să ne amintim că la acel moment Coaliția nu dorea să facă niciun fel de reforme. Toată lumea nu mai respira, aștepta alegerile din PNL pentru care trebuia să se dea un miliard pe ochi frumoși din fondul de rezervă către primari. Măsurile de transparentizare pe care și eu le-am propus au fost refuzate”, a spus Anca Dragu.

Vă e teamă că veți deconta electoral ieșirea de la guvernare?

„Eu cred că oamenii au început să vadă că aceste partide PNL și PSD nu au soluții. Noi propunem soluții, dar și venim cu oameni credibili, nu cu oameni care se duc să amenințe primari în teritoriu. Cred că oamenii vor fi cu mult mai atenți la ce votează”, a spus Anca Dragu.

Cât de grea va fi iarna aceasta?

Destul de grea și cu foarte mari presiuni, mai ales pentru cei care au mai mare nevoie de ajutor: pensionarii și persoanele cu un salariu minim sau aproape de salariul minim”, a mai spus Anca Dragu.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Anca Dragu, despre Niculae Bădălău: PSD știa istoricul lui. A pus lupul paznic la oi. A fost un soldat bun pentru PSD și a fost recompensat cu funcția | VIDEO

articolul original.

Lidera Opoziției din Belarus, la București: “Dacă m-aș întoarce în țara mea, aș fi arestată imediat”

28 November 2022 at 17:43
image

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, se află zilele acestea la Bucureşti pentru a participa la Reuniunea Liderilor de la München.

Însă, un alt scop este acela de a solicita mai mult sprijin României și societății civile din țara noastră în lupta împotriva regimului Lukașenko, regim considerat ilegitim de Occident.

Tihanovskaia trăiește în exil de 2 ani de zile.

În Bielorus eu sunt declarata extremistă și teroristă. Dacă m-aș întoarce în țara mea, aș fi arestată imediat – a spus Svetlana Tihanovskaia. În situația mea sunt alte mii de bieloruși care trăiesc în afara țării, din cauza terorii de acolo – a adăugat ea.

Svetlana Tihanovskaia trăiește în exil de doi ani de zile. La fel, copiii ei. Soțul – un vlogger cunoscut în Belarus, a vrut să candideze la alegerile prezidențiale împotriva lui Alexandr Lukașenko. Se află, însă, acum la închisoare.

De atunci, Svetlana Tihanovskaia merge în capitalele Europei și atrage atenția asupra regimului Lukașenko – pe care-l numește – criminal.

Regimul nelegitim si criminal al lui Lukasenko încearcă să își ascundă crimele, inclusiv prin participarea la războiul agresiv împotriva Ucrainei. Si noi nu trebuie să mai permitem acest lucru – a declarat Svetlana Tihanovskaia la București.

Ea l-a comparat pe Alexandr Lukeșenko cu Nicolae Ceaușescu: Așa cum poporul român s-a răsculat în 1989 împotriva nedreptății și a violenței, împotriva dictaturii lui Ceaușescu, așa și noi ne-am răsculat împotriva dictaturii lui Lukasenco.

În 2020, Svetlana Tihanovskaia a candidat în locul soțului ei, împotriva lui Lukașenko.

Acesta a ieșit președinte, însă, în urma unui scrutin considerat ilegal de către Occident.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/28nov-20-LILI-SANDW-Tihanovskaia-la-Bucuresti.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Liliana Nicolae

articolul original.

Anca Dragu, despre Niculae Bădălău: PSD știa istoricul lui. A pus lupul paznic la oi. A fost un soldat bun pentru PSD și a fost recompensat cu funcția | VIDEO

28 November 2022 at 17:38
image

Anca Dragu, fost ministru de Finanțe și vicepreședintă USR, a fost invitata Adrianei Nedelea în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Despre Niculae Bădălău, Anca Dragu a spus că „avea un istoric care nu-l recomanda să conducă o instituție atât de importantă. PSD a modificat legea la inițiativa domnului Bădălău astfel încât acesta a ajuns în conducerea Curții de Conturi”. Niculae Bădălău, vicepreședintele Curții de Conturi, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pentru trafic de influență și dare de mită. 

Cum se vede arestarea lui Niculae Bădălău înainte de Reuniunea Miniștrilor de Externe ai NATO la București?

„Foarte rău pentru România, în general, pentru că este un dosar de corupție de cea mai joasă speță. Ai un vicepreședinte al Curții de Conturi – una dintre cele mai importante instituții din România. PSD ce a făcut? A pus lupul paznic la oi.

Domnul Bădălău avea un istoric care nu-l recomanda să conducă o instituție atât de importantă. PSD a modificat legea la inițiativa domnului Bădălău astfel încât acesta a ajuns în conducerea Curții de Conturi.

Cazul în care a dat mită: pentru Apă-Canal într-o localitate în 2022. În România încă mai sunt oameni care au această mentalitate. Dumnealui îi și presa: dacă nu aceptați, atunci eu vin și cu controlul Curții de Conturi peste voi. Făcea un pachet format din bani plus grațiere la control. O poveste halucinantă și tristă”, a explicat Anca Dragu la Europa FM.

Anca Dragu: Tocmai pentru că a fost un soldat bun pentru PSD, a adus voturi, a fost recompensat. PSD nu a ales pe bază de CV, l-au susținut pe domnul Bădălău pentru că făcuse servicii importante

„E greu să intri în mintea celor care îmbrățișează drumul corupției și cu siguranță nu sunt psiholog și nu pot spune lucrul acesta, dar eu pot spune un lucru sigur: dacă ai în spate o cariera, o muncă onesta, nu poți deveni peste noapte alt om.

Să nu uităm că dumnealui a avut o condamnare înainte de ’90 pentru că a furat de la un CAP, IAS, o structură. Așa demonstrase că are niște inclinații. Sincer, un asemenea om nu ar trebui să primească o funcție atât de importantă într-un partid și în stat.

Nu mai este membru PSD pentru că atunci când ești în funcție de conducere la Curtea de Conturi trebuie să-ți dai demisia de la PSD. Nu poate fi membru de partid. Dar dumnealui tocmai pentru că a fost un soldat bun pentru PSD, a adus voturi, controlează și controla și cred că încă controlează un județ întreg – vorbim despre Giurgiu, atunci dumnealui a fost recompensat.

PSD nu a dat un test, nu a ales pe bază de CV, pe baze meritocratice pe cine să susțină ei la Curtea de Conturi. L-au susținut pe domnul Bădălău pentru că făcuse servicii importante pentru PSD, era o recomepnsă. Așa văd eu că a funcționat”, a mai spus Anca Dragu.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici

Sursa foto: Europa FM

Citește și: PSD cere demisia lui Niculae Bădălău de la Curtea de Conturi. Și USR a depus o solicitare asemănătoare

articolul original.

Jens Stoltenberg, la București: Nu-l putem lăsa pe Putin să câștige. VIDEO

28 November 2022 at 13:59
image

În Capitala României, pe 29 și 30 noiembrie 2022, are loc Reuniunea Miniștrilor de Externe ai statelor din Alianța Nord-Atlantică (NATO). Este cea mai importantă întâlnire din cadrul NATO organizată în România după summitul NATO de la București din 2008. Temele principale pe care le vor discuta oficialii gravitează în jurul războiului din Ucraina. Până miercuri, în Capitală se află peste o sută de lideri politici militari din NATO, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Balcani și din Uniunea Europeană.

La reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO de la București va participa, în premieră, și Republica Moldova. De asemenea, la unele discuții va fi și ministrul de Externe al Ucrainei. Totodată, miniștrii de Externe ai Finlandei și Suediei sunt în București și vor discuta cu ministrul de Externe al Turciei. Ankara înca nu a aprobat intrarea celor două țări nordice în NATO.

Reuniunea miniștrilor de Externe din NATO are loc la Palatul Parlamentului. Este prima reuniune la acest la nivel organizată la noi, dar restricțiile vor fi minime. Serviciile de securitate au decis să evite blocarea bulevardelor pentru a trece coloanele oficiale. Dacă vor fi restricții de trafic, ele vor fi limitate și pentru scurt timp.

UPDATE 17:19. Principalele declarații ale lui Jens Stoltenberg

 • Ați contribuit la securitatea comună în foarte multe moduri, există grupuri de luptă în Polonia la care ați contribuit;
 • Aveți și un sistem cheie prin sistemul de apărare NATO anti-rachetă;
 • Mulțumesc că mențineți bugetul de Apărare la 2% și peste;
 • În contextul agresiunii Rusiei în Ucraina, am constituit noi grupuri de luptă inclusiv cel al Franței;
 • Este un mesaj clar că NATO este aici și vom face tot ce este posibil s ne apărăm aliații;
 • Miniștrii de Externe vor căuta, aici la București, soluții pentru apărare;
 • V-ați dovedit o gazdă generoasă pentru un număr uriaș de refugiați;
 • Ați asigurat sprijin militar Ucraina considerabil;
 • Nu-l putem lăsa pe Putin să câștige pentru că am arăta altor lideri de acest fel că se poate – este interesul nostru să sprijinim Ucraina.

Î: Aveți informații că urmează o escaladare suplimentară a conflictului din Ucraina?

Jens Stoltenberg: „Războaiele sunt greu de prevăzut. Luna trecută, Putin a făcut o mare greșeală strategică – a subestimat forța poporului și a armatei din Ucraina. A crezut că poate prelua controlul Ucrainei în câteva zile, însă trupele Rusiei au fost respinse pe rând din Kiev, Herson. Sarcina noastră este să sprijinim Ucraina. La un moment dat, războiul probabil că se va încheia la masa negocierilor, dar asta depinde de rezultatul din teren. Știm că ar fi o tragedie dacă ar câștiga Putin, atât pentru Ucraina, cât pentru lumea întreagă. Am fi într-o lume mult mai vulnerabilă și deci nu putem da înapoi acum”.

UPDATE 17:15. Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis

 • Îmi face o deosebită plăcere să primesc, din nou, la Palatul Cotroceni, vizita Secretarului General al NATO, domnul Jens Stoltenberg, un prieten apropiat al României.
 • Dear Jens, welcome to Bucharest and to Cotroceni and thank you for your leadership of NATO and for being such a good friend of Romania.
 • Am evaluat astăzi împreună situația de securitate a spațiului euroatlantic generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu accent asupra Flancului Estic și a zonei Mării Negre.
 • Mâine va începe, la București, cea dintâi Reuniune a Miniștrilor de Externe ai statelor membre NATO găzduită de România.
 • Aceasta este, totodată, și prima reuniune Aliată de nivel înalt găzduită la București, după Summitul NATO din 2008. O reuniune importantă, pe agenda căreia se vor regăsi și temele abordate în dialogul nostru de astăzi.
 • Am subliniat, în discuțiile cu domnul Secretar General, necesitatea implementării cât mai rapide a deciziilor adoptate de Summitul istoric de la Madrid din acest an. Reuniunea miniștrilor de externe este un important reper în acest proces și în pregătirea Summitului din 2023, care va avea loc în Lituania, la Vilnius.
 • Reamintesc faptul că importanța strategică a Mării Negre a fost inclusă, la inițiativa României, pentru prima dată, în Noul Concept Strategic, adoptat la Summitul NATO de la Madrid.
 • Am reiterat, în acest context, relevanța operaționalizării, cât mai repede, a deciziilor de la Madrid privind consolidarea posturii de apărare înaintată pe Flancul Estic al Alianței.
 • România, la rândul său, va continua să aducă o contribuție substanțială la apărarea colectivă a NATO și la consolidarea capabilităților Alianței, acționând, în continuare, ca furnizor de securitate și stabilitate în regiune. Acest angajament se bazează pe măsuri concrete, în primul rând pe decizia de a crește cheltuielile naționale destinate Apărării de la 2% din PIB, cât sunt acum, la 2,5% din PIB începând chiar din anul 2023.
 • Împreună cu Secretarul General Stoltenberg, am remarcat progresele substanțiale pe care le-am realizat la nivel aliat în decursul celor aproape 10 luni care au trecut de la ultima sa vizită în România.
 • Aceste progrese se reflectă într-o postură semnificativ întărită a NATO pe Flancul Estic, inclusiv în țara noastră și în regiunea Mării Negre. Astfel, din luna februarie și până în prezent, NATO și aliații noștri au desfășurat efective importante în România, cu rol de descurajare, reasigurare și apărare, astfel încât, în prezent, găzduim aproximativ 5.000 de militari aliați.
 • Grupul de luptă NATO din România se află în plin proces de dezvoltare, inclusiv în ceea ce privește elementele care să-i permită creșterea la nivel de brigadă.
 • Vom continua să ne coordonăm îndeaproape cu Franța, care este națiune-cadru, alături de Olanda, Belgia și Luxemburg, pentru a atinge capacitatea operațională deplină a acestei structuri cât mai curând. Am arătat, în acest context, că România acționează pentru îndeplinirea propriilor obligații ca națiune – gazdă.
 • Vreau să mulțumesc, încă o dată, tuturor Aliaților pentru solidaritatea demonstrată în toată această perioadă, inclusiv Statelor Unite ale Americii, partenerul nostru strategic – pentru contribuția importantă la securitatea României și a regiunii noastre.
 • În cadrul întâlnirii de astăzi am evidențiat, de asemenea, sprijinul ferm – și concret – al României pentru suveranitatea, integritatea teritorială și independența Ucrainei.
 • Am subliniat importanța unei susțineri sporite a Alianței atât pentru Ucraina, cât și pentru partenerii NATO cei mai vulnerabili din regiune – Republica Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina.
 • România va continua să ofere asistență multidimensională Kievului pe toate palierele.
 • În aceeași măsură, după cum cunoașteți, depunem eforturi susținute în sprijinul Republicii Moldova pentru a depăși dificultățile de ordin social, economic și energetic generate de războiul din Ucraina.
 • O temă complementară o reprezintă creșterea rezilienței strategice în regiunea Mării Negre, care include aspecte-cheie precum securitatea energetică sau libertatea de navigație.
 • Îi mulțumesc domnului Secretar General pentru efortul său de coordonare a modernizării NATO, pentru a putea răspunde tuturor amenințărilor și provocărilor.
 • Implementarea Conceptului Strategic va conduce la un rol sporit pentru Alianța noastră, de care depinde nu doar securitatea spațiului euroatlantic, ci și stabilitatea ordinii internaționale bazate pe reguli și principii.
 • Acțiunile Rusiei reprezintă o încercare deliberată de a submina și distruge această ordine. De modul în care alegem să răspundem acestei provocări va depinde în mare măsură cum va arăta viitorul lumii noastre.
 • De aceea avem nevoie mai mult ca oricând de un NATO puternic și solidar și mă aștept ca Reuniunea Ministerială care începe mâine să reconfirme acest obiectiv.
 • Mult succes la lucrările Ministerialei de externe și în toate acțiunile dumneavoastră, domnule Secretar General.

Sesiune de întrebări și răspunsuri cu președintele României

Jurnalist: Având în vedere aceste evoluții din ultima perioadă din Ucraina, România ar avea nevoie de o prezență aliată întărită în plus față de deciziile de la Madrid, cu trupe, echipamente militare sau alt tip de asistență?

Președintele României: Răspunsul meu este da, este nevoie de mai multă forță de apărare, de descurajare pe Flancul Estic. Acest lucru l-am spus demult, de la început, ca să fiu foarte specific, și chiar astăzi, cu domnul Secretar General, am discutat aceste chestiuni.

După părerea mea, este nevoie de un număr sporit de militari aliați, dar asta nu este suficient. În plus, pentru a putea reprezenta o descurajare și apărare solidă, este nevoie de echipamente, mai exact de echipamente pre-poziționate. Despre aceste lucruri am discutat, și despre creșterea prezenței, și despre pre-poziționarea de echipamente, la Summitul de la Madrid, însă este nevoie de concretizarea acestor decizii.

La Madrid, decizia a fost mai degrabă generică, toată lumea a fost de acord că asta trebuie făcut, dar acum doresc, cel puțin asta a fost partea mea, doresc să trecem la fapte. În plus, este nevoie de planuri foarte concrete, ca, în cazul unui atac, să se știe foarte exact cine, ce trupe și unde trimite. Nu putem să lăsăm astfel de decizii pentru un ultim moment și să fim atunci luați prin surprindere. Este nevoie, în afară de aceste planuri, de dezvoltarea unor structuri logistice, de exemplu pentru carburanți și așa mai departe. Toate acestea, după părerea mea, după părerea noastră, sunt necesare și cred că la Summitul de la Vilnius, de anul viitor, cel puțin așa am discutat astăzi, este posibil să avem decizii mult mai curajoase și mult mai concrete în aceste domenii.

Jurnalist: Situația din Republica Moldova, așa cum ați spus și dumneavoastră, cel puțin pe partea energetică, este foarte dificilă. Există riscul ca leadershipul de la Chișinău să fie afectat sau să aibă de suferit și parcursul pro-european al Moldovei, să aibă de suferit din cauza acestei situației?

Președintele României: Moldova este o preocupare foarte specială pentru noi, pentru mine, și nu doar începând din acest an, când au intrat în mari dificultăți, îi ajutăm, ci de când este România un stat democratic și Moldova s-a angajat foarte ferm pe calea pro-europeană.

Moldova are o Președintă și o majoritate parlamentară pro-europene, pro-reforme. Noi suntem bucuroși și încurajăm această cale pro-europeană și pro-reformă. Noi facem un pic mai mult decât să îi încurajăm, îi ajutăm efectiv, cu expertiză, cu lucruri foarte concrete – energie electrică, carburant, lemn, gaz. Însă suntem foarte conștienți că, pentru oamenii simpli din Republica Moldova, lucrurile sunt foarte complicate și de aceea discutăm cu toții aliații, partenerii și prietenii pentru a găsi, și împreună, căi pentru a ajuta Republica Moldova. Personal nu am semne că s-ar prefigura schimbări în abordarea Republicii Moldova, ci, dimpotrivă, cred că oamenii au înțeles foarte bine că este o perioadă foarte complicată, și pentru ei, și pentru noi, dar asta nu înseamnă că reformele se opresc.

Pentru noi, în România, provocarea este mare, fiindcă, în afară de reforme și sprijin punctual, pe care suntem foarte dispuși să îl dăm, este nevoie de realizarea unei infrastructuri mult îmbunătățite de interconectare, poduri, rețele și așa mai departe, și noi suntem pregătiți ca împreună să facem toate aceste lucruri. Sigur că este extrem de important ca Republica Moldova să rămână ferm angajată pe parcursul pro-european și democratic, și pro-reformă, dar, pe de altă parte, este clar că și cetățenii de rând de acolo, administrațiile locale au nevoie de un sprijin suplimentar, pe care suntem dispuși să-l oferim.

UPDATE 16:15. Klaus Iohannis l-a primit pe Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg la Palatul Cotroceni

UPDATE 13:06. Forțele Aeriene Române au escortat delegația șefului NATO și ambasadorii aliați la București

Bogdan Aurescu a transmis pe Twitter: „Mulțumim Forțelor Aeriene Române pentru escortarea avionului care a adus delegația Secretarului General Jens Stoltenberg, NATO și ambasadorii aliați la București pentru #ForMin_Bucharest care începe în o zi, când vom avea discuții consistente, inclusiv pentru securitatea la Marea Neagră. #WeAreNATO”.

Citește și: Jens Stoltenberg a ajuns la Bucureștiu cu un avion TAROM. A fost escortat de 2 avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Române | VIDEO

Mulțumim Forțelor Aeriene Române @MApNRomania pt. escortarea avionului care a adus delegația SG @jensstoltenberg, @NATO & ambasadorii aliați la București pt. #ForMin_Bucharest care începe în 1️⃣zi, când vom avea discuții consistente,incl. pt. securitatea la Marea Neagră #WeAreNATO pic.twitter.com/ogqFwEofQF

— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) November 28, 2022

UPDATE 12:47. Secretarul General al NATO – Jens Stoltenberg – a ajuns în România cu un avion TAROM

Șefa comunicării NATO, Oana Lungescu: „Acum, 45 de ani, când am părăsit orașul natal, așa ceva părea ne neimaginat, din multe privințe”.

Great welcome to Bucharest 🇷🇴 by a Romanian F16 ✈️

Unimaginable in so many ways when I left my native city over 45 years ago. #NATO pic.twitter.com/Rb4mpDk0ZG

— Oana Lungescu (@NATOpress) November 28, 2022

Conform protocolului, avionul în care s-a aflat Secretarul General al NATO a fost escortat de 2 avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Române. De altfel, Jens Stoltenberg a și fost fotografiat în avion făcând din mână, prin hublou, piloților români.

Sursa foto: Instagram / Jens Stoltenberg

Seretarul General al NATO, Jens Stoltenberg a ajuns în România în jurul orei 13:00. Șeful NATO se va întâlni cu președintele României la Palatul Cotroceni la or 16:15 și va susține un discurs împreună cu Klaus Iohannis în cadrul unei sesiuni de declarații de presă comune.

Landed in #Bucharest 🇷🇴 with @jensstoltenberg for the meeting of #NATO foreign ministers.

Welcome by a #Romanian F16.#WeAreNATO #AvGeek pic.twitter.com/DMbjeV032l

— Oana Lungescu (@NATOpress) November 28, 2022

Autori: Anca Grădinaru și Carmen Zanfir

Sursa foto: Presidency

Citește și: Ambasadorul Romaniei la NATO: „Ucrainenii vor să lupte până iși recapătă toate teritoriile” | INTERVIU

articolul original.

Romaşcanu: Discursul lui Csoma Botond la şedinţa solemnă, discordant, nimeni nu ar trebui să joace o carte periculoasă

28 November 2022 at 19:59
Romaşcanu: Discursul lui Csoma Botond la şedinţa solemnă, discordant, nimeni nu ar trebui să joace o carte periculoasă

Ministrul Culturii a transmis, luni seara, o replică la discursul deputatului UDMR, Csoma Botond, care a spus, în ședința solemnă că momentul Marii Unrii a reprezentat începutul unei perioade pline de nesiguranță pentru maghiarii ardeleni.

„De-a lungul istoriei au fost multe cazuri când nu ne-am aflat de aceeași parte a baricadei. În ciuda acestui fapt, nu se poate admite o viziune de tip exclusivist reducționist care reduce raporturile româno-maghiare la un conflict permanent și care contribuie în acest mod la perpetuarea imaginii de dușman afectând grav relațiile interetnice. Plecând de la exemplul reconcilierii franco-germane, diferite comunități ar trebui să se bucure de dreptul de a avea o abordare și interpretare proprie a unor evenimente istorice, fără ca acest fapt să determine indignare și să genereze teste de loialitate aplicate acelei comunități de către o parte a societății”, a spus Csoma Botond, la ședința solemnă organziată cu prilejul Zilei naționale a României..

Deputatul UDMR a mai spus că liderii politici și religioși ai românilor ardeleni știau foarte bine la momentul Unirii că „Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc și acest lucru s-a reflectat și în textul Declarației de la Alba Iulia”.

„Mulți dintre acești lideri care contribuiseră la realizarea unirii au murit în anii 50 în temnițele comuniste, dar ne-au lăsat moștenire o declarație care ar putea să ne ghideze în viitor și să ne determine să acționăm ca un singur organism, dar ale cărui organe necesită o atenție diferențiată, specială, în vederea funcționării optime a întregii entități. În istoria continentului european putem identifica multe cazuri când unele proiecte naționale au fost în competiție cu altele. Înțelegem semnificația aparte pe care o are ziua de 1 decembrie în conștiința colectivă a poporului român, reprezentând punctul culminant al unui proiect național bine închegat. Asemenea momente de succes nu apar foarte des în viața unei națiuni. Pentru maghiarii ardeleni însă acest eveniment a reprezentat începutul unei perioade pline de nesiguranță. În secolul 21, triumful istoric ar trebui să cedeze locul cooperării într-un spirit integrator”, a mai spus deputatul.

Acesta a propus ca în cazul în care România va avea o nouă Constituție, în acest act minoritățile naționale să fie definite „ca factori constituanți ai acestui stat”.

„Celor care ne suspectează mereu de un plan ascuns, secrete ale maghiarilor din Transilvania, le transmitem că se înșeală amarnic, iar supozițiile nefondate și aceste vociferări îngreunează gândirea comună, planificarea și posibilitatea identificării unor soluții corecte. Credem că viitorul nostru este comun în această țară. Noi ne planificăm viitorul pe aceste meleaguri, nu dorim să plecăm din această țară și suntem parteneri în conceptualizarea și implementarea acelor proiecte de țară care îmbunătățesc viața de zi cu zi a cetățenilor acestui stat, indiferent de etnie și ne determină pe noi toți să nu pornim pe calea imigrației. Cred că aceasta ar fi sarcina noastră comună. Vă urez la mulți ani! Sper că vom găsi următorul pare proiect de țară pe care să îl clădim împreună”, a mai spus Csoma Botond, în timp ce era hulit din sala plenului.

Replica a venit de la ministrul Culturii, Lucain Romașcanu. El a spus că discursul lui Csoma Botond a fost „unul discordant”.

„Transilvania este istoric a românilor, unde, într-adevăr, au trăit și trăiesc și unguri și sași și evrei. Declarația de la Alba Iulia a fost și este o promisiune respectată a statului român. România este citată drept un serios exemplu de bune practici în privința tratamentului minorităților, inclusiv a celei maghiare: reprezentare în parlament, prezență în aproape toate guvernele post-decembriste, învățământ de toate gradele în limba maternă etc. etc. România și românii trebuie să fie respectați și apreciați pentru toate cele menționate! Nimeni nu ar trebui sa aibă motive sau interes să joace o carte periculoasă care a dovedit, istoric, un potențial distructiv major. La Mulți Ani, România! La Mulți Ani, românilor, de toate naționalitățile!”, a scris Lucian Romașcanu pe pagina de Facebook.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Drulă: USR va decide probabil spre finalul anului 2023 dacă îl susține pe Nicușor Dan

Drulă: USR va decide probabil spre finalul anului 2023 dacă îl susține pe Nicușor Dan

USR va decide probabil spre finalul anului 2023 dacă îl va susţine pe Nicuşor Dan pentru un nou mandat de primar general, a declarat preşedintele partidului, Cătălin Drulă, la postul B1Tv.

"Probabil, spre finalul anului 2023 va trebui să avem această decizie. (...) Nu avem nicio ezitare. Noi am venit cu greutatea, şi credibilitatea, şi ideile noastre în spatele unui candidat independent şi contează performanţa acelui candidat. (...) Un candidat independent care a fost susţinut de USR... dacă va fi susţinut din nou la alegerile din 2024, este o decizie pe care nu o avem încă", a spus liderul USR.

El a menţionat că USR îl susţine pe Nicuşor Dan fără "şovăieli", în ce priveşte actualul mandat, dar că susţinerea pentru un nou mandat nu este "necondiţionată", deoarece sunt importante rezultatele obţinute pentru cetăţeni, conform Agerpres.ro.

"Propui un om şi îl alegi primar, ca el să obţină nişte rezultate pentru oameni. Domnul Nicuşor Dan a fost susţinut de o alianţă cu PNL şi USR, la momentul respectiv, dar este un independent. Este normal să conteze performanţa dumnealui. E foarte adevărat că a venit după un primar dezastruos, Gabriela Firea, după încă opt ani de primărie dezastruoasă, Sorin Oprescu, şi că în doi ani nu poate repara toate aceste lucruri. De aceea, prea devreme mi se pare acum să spunem dacă e un primar care a performat sau nu. Dar în primul rând eu îmi doresc pentru cetăţenii din oraşul acesta să se rezolve din problemele pe care le vedem şi să mergem în direcţia bună", a spus Cătălin Drulă.

El a adăugat că deşi PNL îi mai face "şicane" lui Nicuşor Dan în Consiliul General, dar "şi în alte părţi", USR susţine toate proiectele primarului general.

"Mai contează şi piste de bicicletă, şi linii de tramvai, şi organizarea poliţiei locale, şi parcări, şi termoficare. Toate lucrurile astea nu se pot repara nici dacă venea cel mai tare administrator din lume, nu Nicuşor Dan, în doi ani de zile. Eu am fost ministru, ştiu ce se poate face în doi ani de zile. Cred că se puteau face şi mai multe lucruri. Desigur, şi cât am fost eu ministru, în opt luni, se puteau face mai multe decât am făcut eu în opt luni. Întotdeauna există loc de mai bine, dar cred că susţinerea pentru un primar independent nu poate fi necondiţionată. Noi i-am dat această susţinere în numele - până la urmă aveam şi noi variante bune, şi USR are - în numele realizării unor lucruri. (...) Decizia o vom lua în mod responsabil, cu gândul la care poate fi soluţia pentru oraşul acesta. În mod sigur Firea nu e soluţia, Firea e problema", a mai afirmat preşedintele USR, Cătălin Drulă.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, în urmă cu două săptămâni, că îşi doreşte un nou mandat la alegerile din 2024. În opinia sa, liderii de dreapta au obligaţia de a nu lăsa Bucureştiul pe mâna PSD.

"În 2020 (...) am candidat într-un fel de alianţă (...) care a avut un mesaj foarte simplu: administraţia PSD a fost un dezastru la Bucureşti, trebuie să îndreptăm lucrurile. Eu cred că conjunctura din 2024 va fi asemănătoare şi cred că liderii de dreapta au această obligaţie faţă de bucureşteni de a nu lăsa Capitala pe mâna PSD-ului", a afirmat edilul general.

articolul original.
❌