ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

EXCLUSIV | Declarație șocantă a unui asasin basarabean, prins în România: „E ușor să omori un om, dar trebuie să-l împuști în cap!”

4 December 2022 at 06:00
image

Polițiștii români au reușit să prindă un asasin de origine basarabeană, implicat inclusiv în traficul internațional de armament, care era dat în urmărire internațională de autoritățile franceze. Moldoveanul este acuzat că a împușcat în cap un bărbat, după care l-a îngropat la o adâncime de aproximativ doi metri, pentru a nu fi găsit de câinii polițiști. 

Polițiștii ilfoveni au anunțat autoritățile de frontieră de pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, la începutul săptămânii, că, printre pasagerii unui avion care vine din Italia se află un infractor deosebit de periculos, căutat de autoritățile franceze, pentru omor.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, în aeronavă se afla Vladislav Fluieraru, cetățean basarabean și român. În vârstă de 40 de ani, individul era căutat de polițiștii francezi pentru omor calificat și infracțiuni la regimul armelor și munițiilor.

Șef al unei grupări specializate în traficul de arme și de țigări, Fluieraru reușea să colinde prin Europa, grație pașaportului românesc. La un moment dat, în timp ce se afla pe teritorul Franței, acesta ar fi avut un conflict cu unul dintre oamenii săi, care ar fi avut legătură cu o sumă de bani. În consecință, Vladislav Fluieraru și-ar fi dus „locotenentul” într-o pădure, unde l-ar fi împușcat în cap cu un pistol de calibru 9 milimetri.

Apoi, ucigașul a dezbrăcat cadavrul și l-a îngropat la o adâncime de aproximativ doi metri, pentru a nu putea fi descoperit cu ajutorul câinilor polițiști.

Sursele citate au precizat că Fluieraru a subestimat, însă, calitățile câinilor antrenați de poliția franceză, care au descoperit locul în care acesta a îngropat victima.

Pentru a nu fi prins, asasinul s-a plimbat apoi prin Franța, Rusia, Moldova și Italia, fără ca autoritățile să-i detecteze prezența. El a fost, însă, localizat imediat de polițiștii români, după ce s-a îmbarcat într-un avion care pleca din Italia, cu destinația Otopeni.

Încătușat încă de la scara aeronavei, Vladislav Fluieraru a fost prezentat instanței Curții de Apel București, pentru confirmarea mandatului european de arestare și urmează să fie extrădat în Franța.

Victima „a căutat-o până a găsit-o”

Surse din rândul anchetatorilor au declarat, pentru Gândul, că basarabeanul este un fost boxer, recunoscut în mediile infracționale din țara natală drept o persoană deosebit de violentă.

Implicat în numeroase lupte de stradă, moldoveanul ar fi văzut și el moartea cu ochii, în mai multe rânduri, în sensul în care ar  fi fost înjunghiat în plămâni și rinchi.

Pentru că avea probleme cu legea, bărbatul și-a schimbat, la un moment dat, numele, iar din acest motiv bazele de date ale polițiilor europene nu l-ar fi detectat.

Cu ani în urmă, Fluieraru a petrecut timp în țara noastră, unde a venit să-și obțină cetățenia, după care a putut să circule, fără viză, în țările Uniunii Europene.

Așa a ajuns în Franța, unde, spun anchetatorii, își conducea oamenii cu o mână de fier. Aici ar fi avut mai multe dispute cu un membru al grupării sale, despre care susține că „a căutat-o până când a găsit-o”.

Întrebat în legătură cu omorul, acesta le-ar fi explicat anchetatorilor din România că, dacă ar fi fost să comită un asasinat la comandă, prețul cerut de el nu ar fi fost unul foarte mare, pe motiv că „nu este greu să omori un om”.

Vladislav Fluieraru a și simțit nevoia să explice că nu înțelege de ce alți criminali țintesc în zona pieptului, iar victimele scapă cu viață, în condițiile în care o singură împușcătură în cap este suficientă.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Poliției citeste mai mult
articolul original.

O femeie lansează acuzaţii nemaiauzite pe pagina Poliţiei Române

30 November 2022 at 07:26

O femeie lansează acuzaţii nemaiauzite pe pagina Poliţiei Române.

Poliţia Română are pagină de Facebook care, spre deosebire de altele ale multor instituţii, se bucură de o popularitate imensă.

Are un comunicator foarte dezinvolt în exprimare, pus pe şotii şi totodată ancorat în realitate, prezentând faptele într-un stil original care prinde la public.

Remarcăm, însă, că şi cititorii sunt pe măsură. Dacă unii scriu comentarii haioase, alţii vin cu fel de fel de acuzaţii şi solicită oamenilor legii să investigheze diverse cazuri.

O femeie din judeţul Timiş susţine că unii poliţişti nu-şi fac treaba şi profită de anumite situaţii pentru a obţine beneficii necuvenite.

„În Liebling jud. Timiș, au fost chemați polițiștii la un chef al ciobanilor (n.r. – pentru tulburarea liniştii publice). Au venit, au luat mielul și au plecat. Chef și înjurături până dimineață!”, a scris femeia, care susţine că a şi făcut plângere penală, solicitând o anchetă în acest sens.

„Credeţi că se va cerceta corect?”, întreabă retoric cititoarea.

Foto descriptiv

articolul original.

Top 3 sfaturi pe care să le ții minte, atunci când te oprește Poliția. Ce scuză să nu folosești niciodată, încât te poți alege cu o amendă usturătoare

28 November 2022 at 22:11

Zilnic, mii de șoferi care circulă pe străzile din România ajung să fie opriți de oamenii legii. Agenții de poliție prezenți pe drumurile publice pentru a se asigura de bunăstarea și siguranța traficului au mereu grijă să-i sancționeze pe șoferii care încalcă legea.

Trei cele mai bune sfaturi de care să ții cont, atunci când ești oprit de un polițist

Nu minți că ai uitat actele acasă. Dacă și tu ai spus asta, trebuie să știi că polițiștii te pot verifica. Astfel, în scurt timp, aceștia ar putea să afle datele buletinului și ale permisului de conducere, dar și valabilitatea documentelor RCA și ITP.

Mai mult decât atât, riști să te alegi cu o amendă pentru neprezentarea documentelor. În acest caz, cel mai bine ar fi să eviți un eventual conflict și să prezinți, încă de la bun început, toate documentele.

Poliția rutieră. Sursă foto: arhivă presă

Renunță la a mai folosi scuze și asumă-ți faptele

Dacă ai trecut pe culoare roșu a semaforului sau ai apăsat pedala de accelerație, nu încerca să prezinți cele mai comune scuze, de care până și agenții de poliție s-au săturat. Este recomandat să recunoști că ai greșit și să îți asumi consecințele. Astfe, cresc șansele ,,să fii iertat”, în funcție de gravitatea faptei tale.

Fii respectuos și încearcă să menții o atmosferă calmă

Înainte de toate, atituinea pe care o ai determină acțiunile celorlalți. S-a observat însă că în rândul șoferilor care au un discurs și un comportament cât mai civilizat, polițiștii dau dovadă de amabilitate. Desigur, există situații în care atât polițistul, cât și șoferul pot prezenta un comportament agresiv. Este recomandat să păstrezi calmul și să nu tensionezi și mai mult situația.

articolul original.

Polițiștii trag un semnal de alarmă: ‘Funcționarea sistemului de ordine publică se va bloca de la sine’

28 November 2022 at 12:42
image

Sindicatul Național al Polțiștilor și Personalului Contractual din MAI trag un semnal de alarmă cu privire dorința scăzută a tinerilor de a mai urma cariera de polițist.

Potrivit datelor prezentate de către SNPPC, la concursul pentru admiterea în școlile de poliție, aflat în desfășurare, s-a înscris până acum sub 1,5 candidați pe un loc.

În viitorul apropiat, deficitul ar putea ajunge la 30.000 polițiști, iar funcționarea sistemului de ordine publică se va bloca de la sine, avertizează SNPPC.

Semnalul tras de sindicaliști:

„Concursul pentru admiterea în școlile de agenți de poliție, sesiunea octombrie-decembrie 2022, aflat încă în desfășurare, scoate în evidență un trist adevăr, pe care SNPPC îl clamează de ani buni: profesia de polițist nu mai este atractivă pentru tinerii din ziua de azi!

Astfel, la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” – Câmpina, pe 1340 locuri au rămas 1832 candidați, respectiv 1.36 candidați pe loc; la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan”- Cluj-Napoca, pe 300 locuri au rămas 426 candidați, respectiv 1.42 candidați pe loc, iar la Școala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” – Oradea, pe 240 locuri au rămas 275 candidați, respectiv 1.14 candidați pe loc.

Lipsa de predictibilitate în salarizare, în carieră și în pensionare constituie principalele cauze ale acestei crude realități, care determină o bază ineficientă de selecție a viitorilor polițiști, asta chiar și în condițiile unei perioade reduse de școlarizare, ceea ce se va repercuta negativ asupra întregii societăți, în viitorul apropiat.

Reiterăm aceste 3 principii, care apreciem că ar trebui să stea la temelia profesiei de polițist, principii pe care actualii factori decidenți – politici și guvernamentali – le ignoră:

1- PREDICTIBILITATE ÎN CARIERĂ: orice polițist trebuie să beneficieze de o carieră previzibilă în timp, sigură și stabilă, în funcție de studiile absolvite, de experiența dobândită pe parcurs, de rezultatele profesionale, de nevoile sale de dezvoltare profesională, dar și de cele ale sistemului. Un Ghid al carierei, cu bătaie lungă, similar Statutului polițistului – adică reglementat la nivel de lege, pentru a nu putea fi modificat peste noapte, în funcție de un interes sau altul -, este absolut necesar, astfel încât tinerii să poată determina, în proporție de minim 90%, cariera pe care o vor urma în structurile polițienești ale MAI;

2- PREDICTIBILITATE ÎN SALARIZARE: orice tânăr care își dorește o carieră de polițist va fi interesat și de salarizare. Aceasta trebuie să-i asigure polițistului – cap de familie – un trai decent și, implicit, să nu creeze premise pentru devianțe profesionale sau corupție. De aceea, salarizarea nu trebuie sa fie batjocoritoare și impredictibilă, cum se întâmplă de o vreme, iar nivelul venitului lunar oferit de stat trebuie să aibă un cuantum rezonabil;

3- PREDICTIBILITATE ÎN PERSPECTIVA PENSIONĂRII: orice tânăr care dorește să îmbrățișeze cariera de polițist trebuie să știe, de la bun început, că va avea o viață profesională plină de riscuri, de interdicții și incompatibilități, pe care și le asumă, prin depunerea Jurământului și dobândirea calității de funcționar public cu statut special. Dar principiul simetriei impune ca el să știe, de la bun început, și care sunt condițiile de pensionare, vârsta la care va trece în rezervă, formula de calcul a pensiei și că – cel mai important – REGULA NU SE VA SCHIMBA ÎN TIMPUL JOCULUI!

La admiterea care se va finaliza luna următoare a.c., pentru prima dată în istorie nu se vor ocupa locurile la Școlile de Agenți de Poliție din MAI, în condițiile în care nici măcar locurile de încadrare directă din sursă externă, din toamna anului 2022, nu au fost ocupate în totalitate; în viitorul apropiat, deficitul ar putea ajunge la 30.000 polițiști, iar funcționarea sistemului de ordine publică se va bloca de la sine.

Domnilor guvernanți: puteți stinge lumina…și închideți ușa după noi, să nu vă tragă curentul pe care l-ați scumpit!”, a transmis BIROUL EXECUTIV CENTRAL – SNPPC.

articolul original.

De-a râsul-plânsul! Un bărbat din Târgoviște este acuzat că ar fi furat instalația cu care trebuia iluminat Parcul Mitropoliei din Târgoviște

27 November 2022 at 19:27

Situație fără precedent în Târgoviște. Un cetățean în vârstă de 44 de ani a fost reținut de oamenii legii după ce ar fi furat 2 cutii de 100 de metri de instalație, cu care urma să fie decorat Parcul Mitropoliei din municipiul Târgoviște. Individul este bănuit pentru fapta care s-ar fi desfășurat în noaptea de 25 spre 26 noiembrie. Mai mult decât atât, furtul instalațiilor nu este este singura infracțiune pentru care este acuzat, la mijloc fiind vorba de alte tâlhării. 

Ireal! Un bărbat din Târgoviște este bănuit pentru mai multe furturi

Agenții de poliție din Dâmbovița îl suspectează pe bărbatul în vârstă de 44 de ani că ar fi principalul vinovat care a comis mai multe furturi chiar acum, în prag de sărbători. Este vorba despre 100 de metri de instalație – bandă led, care urma să fie amplasată în Târgoviște, mai multe articole vestimentare, legume, fructe și alte câteva bunuri.

Casă decorată cu instalație pentru Crăciun. Sursă foto: Pixabay.com

De asemenea, în noaptea de 28 spre 29 septembrie a.c., ar fi pătruns într-un imobil de unde ar fi sustras patru jante şi cauciucuri de iarnă şi un troler”, a fost informația transmisă de Poliţia Judeţeană Dâmboviţa.

articolul original.

Solicitare de ultimă oră către Guvernul PNL-PSD-UDMR! Polițiștii îi cer premierului Nicolae Ciucă să aplice Legea salarizării și să actualizeze pensiile militare

21 November 2022 at 08:54
image

Polițiștii fac o solicitare de ultimă oră către Guvernul Nicolae Ciucă. Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din Ministerul de Interne îi cere premierului să aplice Legea salarizării nr. 153/2017 și să actualizeze pensiile militare de stat, ținându-se cont de inflație. 

Totodată, SNPPC vrea majorarea normei de hrană și creșterea sporului de suprasolicitare neuropsihică, prevăzut de Legea-cadru 153/2017, la cuantumul permis prin acest act normativ, de 25%.

Solicitarea făcută de către SNPPC:

Către,

GUVERNUL ROMÂNIEI

Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, prim-ministru

În calitate de organizație sindicală reprezentativă din punct de vedere juridic la nivelul sectorului de activitate ,,Ordine publică”, recunoscută de Tribunalul Municipiului București, în baza Legii nr. 62/2011, Federația noastră – care are în componență circa 40.000 de membri -, apără drepturile și promovează interesele profesionale, sociale și economice ale polițiștilor și personalului contractual din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Având în vedere faptul că, în prezent, are loc proiecția bugetară aferentă anului 2023, vă adresăm următoarele solicitări, care privesc drepturile/interesele familiei noastre ocupaționale:

  • aplicarea, în integralitate, a Legii-cadru a salarizării nr. 153/2017, în ceea ce privește Anexele VI și VIII, care fac referire la militarii, polițiștii și personalul contractual din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională;
  • majorarea normei de hrană, pentru familia noastră ocupațională, conform legii, prin raportare la valoarea actuală a indicilor prețurilor de consum, așa cum aceștia au fost stabiliți de INS;
  • indexarea pensiilor militare de stat, cu rata inflației, și actualizarea cuantumului acestora în raport cu majorarea soldei de grad/salariului de funcţie al militarilor/poliţiştilor în activitate, conform Legii nr. 223/2015 (varianta inițială), pentru a acoperi inflația galopantă din cursul acestui an, având în vedere faptul că prețurile principalelor utilități și produse de consum au crescut cu peste 50% față de anul anterior;
  • majorarea sporului de suprasolicitare neuropsihică, prevăzut de Legea-cadru 153/2017, la cuantumul permis prin acest act normativ, de 25%, pentru a eficientiza activitatea Poliției judiciare și a celorlalți polițiști care desfășoară activități în dosarele de urmărire penală sau în alte domenii complexe ale muncii operative.

Notă: adrese similare au fost transmise și către MAI, Ministerul Finanțelor și Ministerul Muncii.

Președintele Biroului Executiv FSNPPC

ZELCA Vasile

articolul original.

‘Ce facem noi, ca cetățeni cinstiți, când găsim pe stradă un portofel c-o sumă de bani în el?’ – Un român a predat Poliției portofelul găsit pe stradă, în care se aflau 2.900 de euro, dar și documente și carduri bancare

17 November 2022 at 09:25

„Ce facem noi, ca cetățeni cinstiți, când găsim pe stradă un portofel c-o sumă de bani în el?” – spune o replică celebră din seria de filme Brigada Diverse.

Un bărbat din Dej, Todoruț Valer, a găsit un portofel pe stradă și s-a dus imediat să-l predea la prima unitate a Poliției Române. Portmoneul avea 2.900 de euro în el.

Totodată, acesta conținea și documente, dar și carduri bancare.

Bărbatul nu este la prima faptă de acest fel. Anterior, el a găsit un telefon mobil pe stradă, pe care l-a predat apoi polițiștilor.

„Un portmoneu în care se aflau 2.900 de euro, dar și documente și carduri bancare, pierdut și găsit pe o stradă din municipiul Dej a ajuns repede la deținătorul acestuia.

Norocul unui bărbat dintr-o localitate din apropierea municipiului Dej a fost faptul că persoana care a găsit portmoneul, domnul Todoruț Valer, s-a prezentat la sediul Poliției municipiului Dej pentru a-l preda, cu speranța ca cine l-a pierdut, să îl primească cât mai rapid, suma din interiorul fiind considerabilă.

Dânsul nu este la primul gest de solidaritate și spirit civic, anterior predase colegilor noștri un telefon mobil pe care îl găsise întâmplător și, la fel ca atunci, ne-a spus că predarea bunurilor pierdute de cineva este obligația unui cetățean, o normalitate.

Confirmăm și noi spusele domnului Valer, dar ținem să îi transmitem admirația noastră pentru umanitate și lecția de bun simț”, a transmis IPJ Cluj.

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane şi persoane în picioare

articolul original.

EXCLUSIV | Polițiștii locali din București au primit pistoale, dar șefii au decis să nu le dea și gloanțe. „Armele au încărcătoarele goale. Ni s-a spus să le purtăm doar pentru intimidare”

17 November 2022 at 06:00
image

Polițiștii locali din Sectorul 3 au fost dotați cu pistoale letale, de calibru 9 milimetri, însă conducerea instituției a decis să nu le dea și muniția aferentă. Aceștia au fost anunțați că armele primite sunt strict pentru intimidarea eventualilor agresori.

Prima dată când în România s-a vorbit despre o poliție a primăriilor a fost în 1993, când s-a înființat Corpul Gardienilor Publici. Cu toate că, pe hârtie, măsura ar fi trebuit să vină în sprijinul cetățenilor, această structură a rămas una de tristă amintire în memoria colectivă. Pe lângă o lungă serie de abuzuri, gardienii publici, care primiseră arme de foc, au reușit, pe fondul pregătirii profesionale precare, chiar să se împuște între ei.

După dizolvarea structurii gardienilor, a fost înființată, în 2010, Poliția Locală. Cu uniforme asemănătoare polițiștilor angajați în structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI), polițiștii primăriilor au dobândit, prin lege, dreptul să aibă în dotare și arme cu muniție letală.

Polițiștii locali au fost învățați să tragă de către Poliția Română

Ca urmare, polițiștii locali din București cu făcut stagii de pregătire de câte trei luni, la Institutul de Studii pentru Ordine Publică al Poliției Române, la fel ca și cadrele MAI.

Potrivit unor surse Poliția Locală, la Sectorul 3, angajații care își fac serviciul de patrulare pe timpul nopții au fost dotați cu pistoale Glock letale, de calibru 9 milimetri, însă nu primesc și muniția aferentă.

„Pistoalele pe care le avem la noi au încărcătoarele goale. Ni s-a spus că, deocamdată, nu primim gloanțe, iar rolul lor este doar unul de intimidare”, au declarat, pentru Gândul, sursele citate.

Am solicitat Primăriei Sectorului 3, în subordinea căreia se află Poliția Locală, un punct de vedere în cazul acestei situații, dat până la publicarea articolului, nu am primit niciun răspuns.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Poliției citeste mai mult
articolul original.

Polițiștii avertizează: ATENȚIE LA FRAUDELE ONLINE!

16 November 2022 at 09:38

Poliția Română a fost sesizată cu privire la existența mai multor cazuri de tentative de fraude online, prin mesaje email, în care anumite persoane și-ar fi atribuit identitatea unor persoane cu funcții de conducere din cadrul structurilor de aplicare a legii (Europol, Interpol, F.B.I sau Poliția Română).

În aceste cazuri, victimele ar fi fost informate că fac obiectul unor presupuse proceduri judiciare ca urmare a accesării unor site-uri, în care sunt prezentate acțiuni cu un caracter sexual explicit, săvârșite de minori.

Persoanele bănuite ar fi solicitat plata unor sume de bani cu titlu de amendă penală, într-un termen scurt, sub sancțiunea demarării unei proceduri judiciare și emiterii unui mandat de arestare preventivă pe numele destinatarului emailului.

Cu privire la acest tip de fraudă, cunoscută sub denumirea „government impersonation scams”, instituțiile de aplicare a legii la nivel internațional au transmis mai multe mesaje publice de informare a populației, ce pot fi găsite mai jos:

https://www.europol.europa.eu/…/beware-of-scams…

https://www.interpol.int/…/Beware-of-scams-using…

https://www.fbi.gov/scams-and-safety/on-the-internet

În situația în care primiți astfel de email-uri nesolicitate, vă recomandăm să nu răspundeți, să nu accesați eventualele linkuri sau atașamente și să vă adresați celei mai apropiate unități de poliție sau online pe portalul de petiții al Poliției Române, selectând unitatea teritorială de poliție, pe raza căreia domiciliați : https://www.politiaromana.ro/ro/petitii-online

Poliția Română recomandă să nu comunicați date personale ori financiare către persoane necunoscute care vă contactează în mediul online. De asemenea, să nu deschideți fișiere primite de la persoane necunoscute.

Totodată, puteți accesa https://sigurantaonline.ro/ și vă puteți antrena pentru a recunoaște cele mai frecvente amenințări online.

Pe https://quiz.sigurantaonline.ro/m vă puteți testa abilitățile și îmbunătăți cunoștințele.

Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
articolul original.

Femeie din Bacău, înșelată cu peste 80.000 de lei de un fals general american. Această escrocherie face ravagii printre femeile singure din România

12 November 2022 at 12:35
image

O femeie în vârstă de 62 de ani din judeţul Bacău a fost escrocată cu peste 80.000 de lei de un fals general american pe care l-a cunoscut prin intermediul unei rețele de socializare. Nu este prima femeie care cade victimă acestei metode de înșelăciune, denumită, generic „generalul american”.   

Potrivit anchetatorilor, victima ar fi fost contactată, prin intermediul unui site de socializare, de către un bărbat care s-a recomandat drept ofițer american de rang superior, aflat în misiune pe teritoriul României.

Cei doi au discutat o vreme prin intermediul internetului, iar băcăuanca a ajuns să creadă că relația virtuală se va concretiza printr-o căsătorie, după care se va muta peste Ocean ca nevastă de general în armata americană.

La un moment dat, așa zisul general i-a comunicat că are nevoie urgentă de bani, iar pentru că este cazarmat, nu are de la cine să împrumute.

În numai două săptămâni, victima a virat în contul trimis de acesta, în patru tranșe, nu mai puțin de 80.900 de lei.

După ce acesta nu a mai răspuns și a realizat că a fost victima unei înșelăciuni, femeia a mers la Poliție. Anchetatorii au stabilit, repede, că banii au fost virați în contul unei femei, iar de acolo, mai departe, în conturi deschise la bănci de pe teritoriul Nigeriei.

Semnal de alarmă tras de Poliția Română

Poliția avertizează că această metodă face ravagii printre femeile singure din țara nostră, mai ales că este cunoscut de toată lumea că, în România, sunt staționate trupe americane.

Recent, o femeie din București, trecută de prima tinerețe, care tocmai vânduse un teren, a fost contactată, pe Facebook, de un bărbat care s-a recomandat drept general american i-a spus că ar vrea s-o întâlnească.

La fel cum a pățit și femeia din Bacău, bucureșteanca și-a dat seama că a fost păcălită abia după ce a rămas fără bani, iar așa zisul general a dispărut ca prin minune, din viața acesteia.

articolul original.

Cum te asiguri că Black Friday nu devine Ziua Păcălelilor. Ce sfaturi dă Poliția Română

10 November 2022 at 14:21
image

Cu o zi înainte de Black Friday, Poliția Română le atrage atenția amatorilor să nu se lase orbiți de procentul reducerilor și să analizeze un pic mai bine ofertele, pentru a nu pierde bani. De altfel, de la an la an, numărul celor care sunt păcăliți în această perioadă este mai mare.

Printre cele mai întâlnite fraude online sunt vânzările fictive, adică postarea de anunţuri de vânzare online, .

În acest mod, ulterior convingerii cumpărătorilor să transfere sumele de bani solicitate, bunurile nu mai ajung la destinaţie, nefiind livrate.

Redăm lista cu sfaturile poliţiştilor pentru evitarea fraudelor online:

* Dacă efectuaţi cumpărături online, este recomandat să nu trimiteţi banii în avans. Folosiţi un serviciu cu plata ramburs (achitarea costurilor de către destinatar la momentul livrării bunului). Înainte de a face achiziţii online, verificaţi cu atenţie sursa de comercializare. Cumpăraţi bunuri din surse sigure, folosind site-uri de comerţ online pe care le cunoaşteţi sau pe care le-aţi mai folosit şi verificaţi recenziile comerciantului, înainte de a achiziţiona produsul.

* Păstraţi întotdeauna documentele referitoare la plăţile pe care le-aţi efectuat online.

* Cumpărătorii pot primi pe email mesaje care par a fi trimise de societăţi sau persoane de încredere, însă, în fapt, adresele de email ale expeditorilor sunt modificate, astfel încât să pară că sunt legitime.

* Mare atenţie la mail-urile care conţin link/link-uri. În conţinutul email-urilor poate fi introdus unul sau mai multe link-uri spre o pagină falsă, iar în momentul în care se introduc date precum username şi parolă, acestea pot fi furate ori se poate instala malware (una dintre cele mai întâlnite ameninţări în mediul cibernetic).

* Atunci când navigaţi pe internet de pe dispozitivul dumneavoastră, asiguraţi-vă că această conexiune este securizată prin HTTPS – pictograma unui lacăt arătând că pagina accesată este securizată.

* Evitaţi să transmiteţi prin telefon sau alte dispozitive informaţii referitoare la datele dumneavoastră bancare (numărul contului bancar, codul de securitate al cardului, PIN-ul cardului, parole de acces, seria sau IP-ul token-ului), precum şi date de identitate, cum ar fi: codul numeric personal, seria şi numărul cărţii de identitate.

* Evitaţi operatorii economici care nu afişează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail. Aveţi grijă dacă accesaţi o pagină web care conţine greşeli gramaticale.

* În momentul în care cumpăraţi bunuri de la persoane fizice, cereţi documentele de provenienţă ale acestora (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat iniţial produsul de la magazin) şi certificatul de garanţie emis de producător.

* Pentru situaţia în care ar exista vreo problemă mai târziu, salvaţi sau tipăriţi comanda dumneavoastră, precum şi clauzele şi condiţiile ce apar pe site la momentul cumpărării.

articolul original.

O primă victorie a polițistei care și-a acuzat șeful de hărțuire sexuală! Act anulat

8 November 2022 at 08:22

Polițista care și-a acuzat șeful de hărțuire sexuală a obținut o primă victorie în instanță. În decembrie 2021, în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași, izbucnea un scandal de hărțuire sexuală. Mai precis, Antonela Luca, polițistă la Postul de Poliție Țibana, județul Iași, îl acuza pe șeful de post Vasile Cojocaru, de hărțuire sexuală. Mai mut, la vremea respectivă, Luca dezvăluia că pe numele său a început o cercetare disciplinară, după ce și-a reclamat șeful pentru hărțuire sexuală.

Recent, Antonela Luca a bifat o primă victorie în instanță împotriva Inspectoratului de Poliție Județean Iași. Judecătorii de la Tribunalul Iași au anulat fişa de evaluare făcută polițistei „pentru activitatea desfăşurată de reclamantă în perioada 01.01.2021-31.12.2021”. De asemenea, instituția este obligată să achite Antonelei Luca suma de 500 lei, cu titlu cheltuieli de judecată. Precizăm, însă, că decizia Tribunalului Iași nu este definitivă, aceasta putând fi atacată cu recurs de IPJ Iași.

Admite în parte cererea formulată de reclamanta Luca ANTOANELA, în contradictoriu cu pârâtul Inspectoratul de Politie Judetean IAŞI. Anulează fişa de evaluare pentru activitatea desfăşurată de reclamantă în perioada 01.01.2021-31.12.2021. Respinge cererea reclamantei de acordare a daunelor morale. Obligă pârâtul să achite reclamantei suma de 500 lei cu titlu cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 de zile de la comunicare, recurs ce se va depune la Tribunalul Iaşi”, se precizează în soluția pronunțată la 20 octombrie.

Antonela Luca îi cere daune morale lui Vasile Cojocaru, într-o altă speță

La începutul lunii octombrie, conform informațiilor existente pe portalul instanțelor de jucată, ce a fost verificat de Bugetul.ro, Antonela Luca l-a dat în judecată pe Vasile Cojocaru. Totodată, ea a acționat în instanță și IPJ Iași, precum și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Polițista solicită daune morale.

Dosarul a fost înregistrat la 5 octombrie 2022, la Tribunalul Iași, Secţia II civilă de contencios administrativ şi fiscal.

„Bătaia o meriți cu cureaua la…”

În luna decembrie a anului 2021, agentul Antonela Luca făcea acuzații grave la adresa lui Vasile Cojocaru. Ea a declarat, pentru Bzi.ro, că în primele luni totul a fost în regulă. Apoi, au început problemele.

Șeful său i-a trimis, la un moment dat, următorul mesaj: „Bătaia o meriți cu cureaua la…”.

După aproximativ 6 luni, colegii au început să-mi spună că domnul Cojocaru afirma că mi-a pus mâna pe picior, că, dacă ar vrea el, cine știe ce mi-ar putea face! Inițial am spus să nu-l bag în seamă, dar, văzând că nu încetează, l-am întrebat dacă este adevărat. El a negat totul, spunându-mi că nu a spus nimic niciodată. Pe data de 25 octombrie 2020, acesta mi-a trimis un mesaj text pe Whatsapp prin care mă întreba câte lucrări am făcut în noaptea în care am fost de serviciu, iar eu i-am spus că nu am reușit să fac pentru că am avut multe sesizări prin apel la SNUAU 112. Imediat după ce am vorbit eu, în prezența colegilor mei l-a sunat pe șeful Secției (n.r. – Secția Miroslava, de care aparține Postul de Poliție Țibana), căruia i-a spus: > Am fost ulterior contactată de către colegii respectivi, care mi-au povestit cele întâmplate. A doua zi am mers la șeful Secției, pe care l-am întrebat: >, iar el mi-a răspuns că suntem colegi și trebuie să rezolvăm noi astfel de probleme.

(…) Pe data de 27 decembrie 2020 am primit un mesaj de la domnul Vasile Cojocaru: „Crăciun fericit! Și acum: Bătaia o meriți cu cureaua la…” Nici nu am răspuns, ulterior am mers la șeful IPJ, domul Costel Gîtlan, căruia i-am zis că doresc să plec de la acel Post pentru că situația nu este una tocmai plăcută cu domnul Cojocaru, fără a-i preciza despre ce este vorba. Pe 26 mai 2021 în timp ce mă deplasam la o sesizare 112 împreună cu domnul Vasile Cojocaru și mă aflam la volanul autospecialei de Poliție, acesta a încercat să mă atingă, moment în care l-am întrebat ce face, el a spus că, din greșeală, dar gestul s-a repetat, moment în care am oprit autospeciala și l-am întrebat dacă dorește să coboare.

De asemenea, în timp ce ne deplasam, acesta făcea diferite afirmații la adresa mea, printre care că sunt un > și mi-a spus: > Nu am dorit să reclam acest aspect, întrucât așteptam un răspuns la un raport de mutare. Mai apoi am sesizat conducerea IPJ despre cele întâmplate și am fost chemată la un control intern. Ulterior, lucrarea mea a fost clasată din cauza >, chiar dacă am atașat mesajele primite de la acesta”, a afirmat, pentru jurnaliștii ieșeni, Antonela Luca.

Antonela Luca a acuzat că, ulterior, șeful său i-a dat sarcini imposibil de făcut, amenințând-o că risă să fie sancționată, după cum informează sursa citată.

Apoi, s-a dispus o cercetare disciplinară pe numele său.

Pe data de 2 decembrie 2021 am înaintat către IPJ Iași un raport prin care prezentam din nou situația de la Postul de Poliție Comunal Țibana, raport ce mi-a fost înapoiat cu rezoluția: „Cine ți-a cerut acest raport?” Pe baza nerespectării sarcinilor trasate de către șeful de post în acea perioadă, pe data de 3 decembrie 2021 am fost informată că față de mine s-a dispus cercetarea disciplinară”, a mai acuzat agentul Antonela Luca.

Ce a declarat șeful său

„Nu pot să fac niciun fel de comentariu, nici nu știu despre ce este vorba, dar vă puteți adresa la biroul de presă al IPJ Iași. Nu știu despre ce plângeri este vorba, nu știu despre ce agresiuni fizice și verbale spune ea, eu nu pot să comentez afirmațiile ei. Vă adresați la IPJ și primiți toate lămuririle, doar știți cum e problema la relațiile cu presa, doar prin Inspectorat. Eu nu pot să am niciun punct de vedere pentru că nu știu despre ce este vorba. Nu pot să comentez nimic”, a declarat, în decembrie 2021, Vasile Cojocaru, șeful de post de la Țibana.

articolul original.

Polițiștii reclamă că nu-și pot încasa banii! ‘Structurile financiar-contabile din unități refuză acordarea sumei forfetare aferente concediului de odihnă, începând cu anul 2022, motivând lipsa unor norme de aplicare’

6 November 2022 at 13:13
image

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI, organizație ce numără aproximativ 40.000 de membri de sindicat, reclamă că nu-și pot încasa banii pe care ar trebui să-i primească în baza Hotărârii de Guvern nr. 1.198 din 29 septembrie 2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul naţional, ale personalului din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

Mai precis, potrivit Articolului 12 din actul normativ citat, „personalul militar și polițiștii au dreptul, anual, la acordarea contravalorii transportului pentru efectuarea concediului de odihnă sub forma unei sume forfetare, în procent de 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată”.

SNPPC informează că polițiștii nu-și pot încasa sumele respective și face apel la ministrul de Interne, Lucian Bode, pentru a rezolva situație.

„Către,

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

– Domnului Lucian-Nicolae BODE, ministru

În calitate de Federație sindicală reprezentativă la nivelul sectorului de activitate ,,Ordine Publică”, recunoscută de către Tribunalul Municipiului București, prin Hotărâre judecătorească, organizația noastră – membră a Comisiei paritare de dialog social constituită la nivelul MAI -, apără drepturile și promovează interesele a cca. 40.000 de membri de sindicat, polițiști și personal contractual din cadrul acestei instituții.

În context, revenim asupra adresei noastre nr. 167/12.10.2022 și vă solicităm să dispuneți, CU CELERITATE, punerea în aplicare a prevederilor ,,HG nr. 1198 din 29 septembrie 2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul naţional, ale personalului din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională”, în litera și spiritul legii, pentru a nu aduce prejudicii financiare angajaților MAI.

Precizăm faptul că, la nivelul ordonatorilor de credite din MAI, nu există un cadru unitar și coerent de aplicare a acestui act normativ, care a intrat în vigoare în în luna octombrie a.c., situație în care drepturile economico-financiare ale personalului sunt afectate, pentru că, între altele, angajatorii și, implicit, structurile financiar-contabile din unități refuză acordarea sumei forfetare aferente concediului de odihnă, începând cu anul 2022, motivând lipsa unor norme de aplicare.

Rugăm răspuns la adresa de e-mail din antet”, a transmis Vasile Zelca, președintele Biroului Executiv al FSNPPC.

Ce spune Articolul 12 din HG nr. 1.198 din 29 septembrie 2022:

(1) Personalul militar și polițiștii au dreptul, anual, la acordarea contravalorii transportului pentru efectuarea concediului de odihnă sub forma unei sume forfetare, în procent de 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată.

(2) Dreptul prevăzut la alin. (1) se acordă pentru efectuarea concediului de odihnă aferent anului calendaristic pentru care se cuvine sau pentru efectuarea concediului de odihnă restant.

articolul original.

Foto. Cum arată obrazul polițistului tăiat de fostul militar NATO, care și-a ucis bunicul – Imagine terifiantă

5 November 2022 at 21:01
image

Bogdan Bănică, președintele executiv SNPR DECUS, a făcut publică o fotografie cu obrazul polițistului tăiat de fostul militar care și-a ucis bunicul, în urmă cu o săptămână, în comuna suceveană Bosanci.

Imaginea este de-a dreptul terifiantă.

„Dacă nemernicul lovea cu câțiva centimetri mai jos, i-ar fi secționat vena jugulară sau artera carotidă, ceea ce ar fi dus la decesul lui Alex în câteva minute”, acuză Bogdan Bănică.

„În urmă cu o săptămână, în comuna suceveană Bosanci, un fost militar înarmat cu două cuțite, atacă polițiștii sosiți la fața locului și își ucide bunicul, totul petrecându-se fulgerător, în câteva secunde. Colegii mei fac uz de armamentul din dotare, iar criminalul este imobilizat.

Nu vreau să analizez elementele de detaliu ale evenimentului, acestea făcând parte din ancheta procurorului criminalist care instrumentează cauza.

Ce vreau să aduc în atenție este un obraz. Așa arată obrazul tânărului polițist care a fost victima infracțiunii de ultraj, atacatorul tăindu-l cu un cuțit înainte de a-și duce la bun sfârșit planul, acela de a-și ucide bunicul.

Așa arată obrazul unui polițist care până la sfârșitul vieții, când se va privi în oglindă își va aminti că a trecut pe lângă moarte, punându-se în slujba cetățeanului. Dacă nemernicul lovea cu câțiva centimetri mai jos, i-ar fi secționat vena jugulară sau artera carotidă, ceea ce ar fi dus la decesul lui Alex în câteva minute. Și am fi elogiat un erou. Încă unul.

Ce s-ar fi întâmplat și dacă Alex ar fi fost trimis să intervină singur, așa cum se practică din ce în ce mai des la IPJ Suceava, patrula nefiind compusă din minim doi polițiști? Vă spun eu, i-am fi scris numele pe o plachetă rece, avansat post-mortem în grad de ofițer.

L-am fi așezat în locul de veșnicie, alături de eroul Sorin Vezeteu.

Eu nu mai vreau eroi post-mortem, domnule pseudoministru. Țara asta nu are nevoie de eroi. Țara are nevoie de polițiști dedicați, motivați să își îndeplinească atribuțiile de serviciu, și fac aici trimitere la cei ce nu înțeleg de ce polițiștii beneficiază de pensii de serviciu, în condiții de pensionare diferite de cele ale unui patiser.

Este datoria dumitale să te trezești, domnule ministru Bode, și să explici societății civile ce șanse are un filatelist să i se înfingă un cuțit în jugulară, comparativ cu un polițist. Chiar nu ai de gând să te trezești din letargie și să faci ceva, cât de puțin, pentru breasla pe care ai fost numit să o păstorești?

Din fericire, pentru a-ți satisface nevoia patologică de popularitate excesivă și nematerializată în practic…nimic, nu poți plagia și acest obraz, domnule Bode. Obrazul lui Alex este tăiat, al tău este pătat. Pe viață”, este mesajul semnat de Bogdan Bănică,
președintele executiv al Sindicatului Național al Polițiștilor din România DECUS.

articolul original.

Șeful Poliției l-a sunat pe soțul polițistei care s-a împușcat în cap!

1 November 2022 at 14:37
image

Sinuciderea polițistei Cecilia Chiriță, din Buzău, râmâne învăluită în mister. Presa locală informează aceasta nu a lăsat niciun bilet de adio.

Mai mult, potrivit apropiaților polițistei, șeful Secției de Poliție Mărăcineni, acolo unde lucra ca agent Cecilia, l-ar fi sunat pe soțul femeii, văzând că ea nu mai ajunge la serviciu.

Îngrijorat, bărbatul a mers într-un suflet acasă, unde și-a găsit soția întinsă pe pat, într-o baltă de sânge. În scurt timp, la fața locului au ajuns poliția și ambulanța, însă femeia era deja decedată, informează Reporterbuzoian.ro.

Ipoteza de lucru a anchetatorilor este cea a sinuciderii, moartea fiind cauzată de o rană produsă prin împușcare, în zona capului, undeva deasupra urechii. La vederea scenei, soțul ei a suferit un șoc și a fost transportat de urgență la spital, în prezent aflându-se internat la UPU.

articolul original.

Situație comică: Mașina s-a condus singură! Somat să tragă pe dreapta, un bărbat băut s-a mutat de pe scaunul șoferului

1 November 2022 at 14:17
image

Situație comică pe șoselele din România! Un bărbat din Sadova este cercetat penal, pentru că a condus sub influența băuturilor alcoolice.

Mai mult, fiind oprit de polițiști, el s-a mutat de pe scaunul șoferului și a pretins că nu a condus mașina.

Potrivit anchetei polițiștilor, duminică dimineața la în jurul orei 03:16, un echipaj de poliție din cadrul Poliției Câmpulung Moldovenesc efectua serviciul de monitorizare, supraveghere și control a traficului rutier pe str. Ion Hălăuceanu din municipiul Câmpulung Moldovenesc și a efectuat semnal de oprire unui șofer care conducea un autoturism Audi, scrie Newsbucovina.ro.

Interesant e faptul că, deși a oprit imediat mașina, șoferul a susținu că nu s-a aflat la volan, el trecând pe scaunul din drepta față.

La volanul autoturismului nu a fost identificată nicio persoană, dar pe locul din dreapta față a acestuia a fost identificat un bărbat de 32 de ani din Sadova care le-a spus senin polițiștilor că nu el a condus autoturismul. În plus, el le-a spus oamenilor legii că mașina era, de fapt, parcată.

În mașină nu se mai afla nicio altă persoană, iar pentru că suspectul prezenta haelnă alcoolică, i s-a solicitat să fie testat cu aparatul etilometru, acesta refuzând această procedură. I s-a adus la cunoștință acestuia că urmează a fi condus la Spitalul Câmpulung Moldovenesc în vederea prelevării de mostre biologice de sânge, iar după mai multe insistențe acesta a fost de acord cu această procedură, fiindu-i prelevate două mostre biologice de sânge la interval de o oră una față de cealaltă, mai scrie sursa citată.

Astfel, individul s-a ales cu dosar penal, fiind cercetat pentru săvârşirea infracţiuni de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

articolul original.

Tot mai mulți copii sunt bătuți de colegi la școală. „Am avut certificat medico-legal și operație, dar Poliția nu a făcut nimic”

31 October 2022 at 06:43
image

Fenomenul bullyingului capătă amploare în școlile din România. Tot mai mulți elevi sunt agresați de colegii lor de clasă, iar părinții victimelor acuză conducerile școlilor și poliția că nu fac nimic. Mama unui elev agresat a cerut sfaturi pe un grup de Facebook, prilej și pentru alți părinți să povestească prin ce au trecut copiii lor.

Elevi bătuți de colegii lor

„Băiatul meu vine des bătut de la școală de un coleg, am avut discuții cu părinții, dar abuzurile nu încetează să continue, ce pot face legal în privința aceasta?”, a întrebat femeia pe grupul ”Sfaturi de la avocați”, potrivit ziare.com.

Aceasta a precizat că elevul bătăuș are doar 10 ani.

Unii au sfătuit-o să-și dea copilul la cursuri de karate, jiu-jitsu sau kick-box, alții i-au spus facă o adresă scrisă către directorul școlii și Inspectorat, iar mulți au sfătuit-o să depună plângere la Poliție.

„Transfer urgent!! Acolo e conflict. Eu am mers la ședință am făcut discurs. Degeaba, s-a repetat, apoi l-a lăsat repetent”, a comentat cineva.

Poliția, acuzată că nu face nimic în cazul elevilor agresați de colegi

Însă mulți au scris că plângerile la Poliție sunt inutile, căci agenții nu-și fac treaba.

„Eu nu sunt avocat, vă răspund din proprie experiență. Plângere la poliție am făcut, am avut certificat medico legal și operație, dar nu a făcut Poliția nimic, nimic, nici Parchetul, i-a dat Nup. Mai bine îl transferați până nu pătește mai rău”, a povestit cineva.

Iar o altă persoană a scris: „Și eu am trecut prin așa ceva cu fiul meu și am trăit toate experiențele enumerate de dvs. Nimeni nu a făcut nimic! Era sfârșitul clasei a VIII a, așa că nu a fost cazul de transfer fiindcă oricum au rupt legătura”.

Constatarea unui comentator a fost că pentru autorități contează mai mult imaginea lor decât siguranța copiilor: „Cei care sunt în măsură să facă ceva, caută mai degrabă să mușamalizeze astfel de cazuri ca să nu aibă de lucru și să nu strice imaginea școlii/ directorului/ cadrelor didactice etc. Vă spun din experiență”.

articolul original.

Polițiștii l-au prins băut la volan pe omul lui Cioloș

28 October 2022 at 06:33
image

Lucian Bernd Săuleanu, președintele REPER Dolj, a fost prins băut la volan.

Săuleanu, cel care este și șeful Baroului Dolj, a fost prins de polițiști cu o alcoolemie de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat, în cauza fiind întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

„Avocatul Lucian Bernd Săuleanu, Decanul Baroului Dolj, profesor universitar în cadrul Facultății de Drept și Științe Administrative din Craiova, consilier în cadrul Consiliului Local al Municipiului Craiova și fost candidat la Primăria Craiova a fost prins, în noaptea de 27 octombrie, de către polițiștii Biroului Rutier Craiova conducând sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării cu aparatul alcooltest, a rezultat o concentrație de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat, în cauza fiind întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, informează Dolj TV.

articolul original.

EXCLUSIV USR pompează bani în ‘Afacerea Iohannis-BMW’! Campanie plătită demarată de Cătălin Drulă împotriva lui Lucian Bode și a Poliției Române

26 October 2022 at 07:20

Dezvăluire Bugetul.ro. Uniunea Salvați România a început o campanie plătită privitoare la „Afacerea Iohannis-BMW”, după cum chiar liderul partidului, Cătălin Drulă, o numește. Vineri, 21 octombrie, Cătălin Drulă a lansat noi acuzații la adresa ministrului de Interne, Lucian Bode și la cea a Poliției Române, cu privire la achiziție de autospeciale BMW. O zi mai târziu, Bugetul.ro a prezentat istoria acestei achiziții de mașini, arătând că atât Ministerul Transporturilor (MT), la acea dată (n.r. – 5 iulie 2021) condus de Cătălin Drulă, cât și Direcția Generală Organismul Intermediar pentru Transport (DG OIT), instituție aflată în subordinea MT, au avizat demararea achiziției. Duminică, 23 octombrie, Cătălin Drulă și-a promovat postarea făcută vineri, 21 octombrie, pe Facebook. Postarea apare ca fiind plătită de Uniunea Salvați România. Conform datelor consultate de Bugetul.ro, USR a pompat peste 15.000 de lei în postarea lui Drulă, referitoare la achiziția de mașini făcută de Poliția Română de la Automobile Bavaria.

După cum se poate observa în capturile realizate de Bugetul.ro, Uniunea Salvați România a plătit 8 reclame pe Facebook, cu postarea liderului său de partid.

Astfel, pentru o primă reclamă, USR a cheltuit între 1.500 și 2.000 de lei. Aceasta ar trebui să ajungă la 500.000-1 milion de persoane.

Pentru alte 5 reclame cu postarea lui Drulă, Uniunea Salvați România a cheltuit între 10.000 și 15.000 de lei, audiența fiind de peste 1 milion de persoane.

Apoi, USR-ul lui Drulă a plătit încă două astfel de reclame, cheltuind între 3.500 și 4.000 de lei.

Ca atare, conform calculelor Bugetul.ro, USR a pompat postarea lui Cătălin Drulă între 15.000 și 21.000 de lei.

Ancheta publicată sâmbătă, 22 octombrie, de Bugetul.ro:

EXCLUSIV Istoria unei manipulări: Achiziția de BMW-uri făcută de Poliția Română

Inspectoratul General al Poliției Române, mai exact Poliția Rutieră, va primi 300 de autospeciale BMW de la Automobile Bavaria, în urma unei achiziții publice despre care Cătălin Drulă, președintele USR și fost ministru al Transporturilor, a afirmat că este „cu dedicație”. Interesant este că proiectul tehnic al licitației a fost avizat chiar de Cătălin Drulă, în perioada în care era ministru al Transporturilor. În cele ce urmează, Bugetul.ro o să vă prezinte firul cronologic al acestei achiziții de mașini.

Pentru prima dată de la intrarea României în Uniunea Europeană, în Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 a fost inclus, ca axă de finanțare, și domeniul siguranței rutiere. Printre potențialii beneficiari regăsim și Poliția Rutieră. La 30.05.2016, Autoritatea de Management din Ministerul Fondurilor Europene și Organismul Intermediar pentru Transport din cadrul Ministerului Transporturilor au lansat un apel în acest sens. În 2017, Poliția Română a făcut demersuri către Ministerul Transporturilor, în vederea finanțării propunerilor de proiect.

La 1 octombrie 2020, în timpul Guvernului Orban 1, pe când Lucian Bode era la Ministerul Transporturilor, nu la Ministerul de Interne, Inspectoratul General al Poliției Române a depus cerere de finanțare pentru trei proiecte, documentele fiind încărcate în sistemul informatic la 30.09.2020.

De altfel, chiar președintele USR, Cătălin Drulă, a făcut publice proiectele respective vineri, 21 octombrie 2022.

Cele trei proiecte încărcate în sistemul informatic, la 30 septembrie 2020, au fost:

– proiect tehnic autospeciale Poliția Rutieră
– proiect tehnic sistem de colectare a datelor
– proiect tehnic mijloace tehnice.

Acestea sunt semnate de Carmen Camelia Țuicu, adjunct al inspectorului general al Poliției Române. Se poate observa că, încă din toamna anului 2020, la specificațiile tehnice era făcută precizarea că autoturismele ce vor fi achiziționate trebuie să aibă o cutie de viteze automată, cu 8+1 trepte.

În ședința de Guvern din 12.11.2020 s-a concretizat solicitarea făcută de Poliția Română, prin Hotărârea de Guvern nr. 971/2020, publicată în Monitorul Oficial, la 23 noiembrie.

Ce spune HG nr. 971/2020? Art. 1 precizează că <<se aprobă Nota de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții „Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație“, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre>>.

<<Proiectul propus spre finanțare prin Programul operațional Infrastructură mare 2014-2020 constă în dotarea Poliției Române cu un sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație. Prin Nota-raport nr. 412.999 din 3.12.2019 actualizată prin Nota-raport nr. 933.823 din 14.09.2020 a fost aprobată depunerea cererii de finanțare a caracteristicilor principale ale proiectului de investiții „Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație“ de către ordonatorul principal de credite. În cadrul proiectului se va realiza și modernizarea necesară a infrastructurii hardware și software a sistemului informatic al Poliției Române – SISPOL, precum și achiziția serviciilor de instruire pentru cele două aplicații care urmează a fi dezvoltate. Alte costuri vor fi reprezentate de achiziția de bunuri și servicii pentru realizarea informării și publicității implementării proiectului, precum și bunuri IT C necesare echipei de implementare a proiectului. Valoarea totală estimată a proiectului este de 126.807 mii lei, cu TVA inclus, și este depus pentru finanțare în cadrul Programului operațional Infrastructură mare 2014-2020, Axa prioritară 2 (A.P.) Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient, Prioritatea de investiții 7c – Dezvoltarea și îmbunătățirea sistemelor de transport care respectă mediul, inclusiv a celor cu zgomot redus și care au emisii reduse de carbon, inclusiv a căilor navigabile interioare și a sistemelor de transport maritim, a porturilor, a legăturilor multimodale și infrastructurilor aeroportuare, cu scopul de a promova mobilitatea durabilă la nivel regional și local, Obiectivul specific 2.5 (OS) Creșterea gradului de siguranță și securitate pe toate modurile de transport și reducerea impactului transporturilor asupra mediului. Caracteristicile principale și indicatorii tehnico-economici aferenți proiectului de investiții „Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație“>>, mai spune Hotărârea de Guvern citată.

La 25.05.2021, prin Decizia nr. 2162, Direcția Generală Organismul Intermediar pentru Transport (DG OIT) aprobă cererea de finanțare.

La 5 iulie 2021, în perioada în care Cătălin Drulă era ministru al Transporturilor, se încheie Contractul de finanțare nr. 106 între Ministerul Transporturilor și Inspectoratul General al Poliției Române, care la Articolul 23, alin. (1), prevede că „următoarele documente sunt anexe la prezentul contract și constituie parte integrantă a prezentului contract de finanțare, având aceeași forță juridică”.

La 8 iulie 2021, DG OIT, prin directorul Felix Ardelean, dă undă verde. Trebuie făcută precizarea că DG OIT se află în subordinea MinisteruluI Transporturilor, instituție condusă, la acea vreme, de ministrul Cătălin Drulă.

La 25.10.2021, în Sistemului Electronic de Achiziții Publice este lansată procedura de achiziție a celor 300 de autospeciale. O lună mai târziu, la 25.11.2021, aceasta este anulată. Motivul? „Această procedură a fost anulată automat, deoarece, la data limită de depunere ofertă, nu au existat ofertanți care au depus oferta”, se precizează pe SEAP.

Se constată că nu a fost depusă nicio ofertă, deși pe piața auto existau produse ce îndeplineau cerințele tehnice: Alfa Romeo Giulia, BMW 320i xDrive, dar și modele de Jaguar, Volvo și Mercedes.

Potrivit raportului Corpului de Control al MAI, specificația tehnică de la acea vreme s-a făcut cu „respectarea cerințelor minimale din proiectul tehnic depus în 2020”. Practic, licitația s-a desfășurat cu respectarea detaliilor tehnice aprobate de Ministerul Transporturilor, condus de Cătălin Drulă.

La 30 martie 2022 se aprobă mărirea valorii estimate de la 26.000 la 32.000 de euro per autospecială. Totodată, s-a prevăzut încheierea unui acord-cadru pe o cantitate de minimum 300 – maximum 600 de autoturisme, cu păstrarea caracteristicilor tehnice.

Ulterior, la 15 mai 2022, procedura a fost reluată cu termen de depunere 30.06.2022. „Specificația tehnică a fost menținută în aceeași formă ca la licitația din 2021”, au precizat sursele Bugetul.ro.

Procedura a fost finalizată la 29 iulie, iar la 4 august, în urma unui control, Agenția Națională de Achiziții Publice (ANAP) a dat „Aviz conform necondiționat final”.

Prețul unitar pentru o perioadă de 24 de luni este de 32.000 de euro fără TVA, în preț fiind incluse rampa de avertizare, inscripționarea, un acumulator suplimentar și un set de anvelope de iarnă.

La 16 august 2022, Poliția Română și Automobile Bavaria au semnat acordul-cadru, urmând ca la 12 septembrie cele două părți să parafeze primul contract subsecvent pentru 100 de autospeciale, cu termen de livrare de 270 de zile.

De ce nu s-au mai înscris alte firme la licitația făcută publică de Poliția Română?

Un răspuns în acest sens este dat de Alfa Romeo, al cărui model Giulia se încadra în specificațiile tehnice. Într-un răspuns pentru G4Media, Auto Italia, importatorul oficial în România al autoturismelor Alfa Romeo, a susținut că prețul stabilit de Poliția Română era prea mic, pentru a prezenta interes.

„Nu am ofertat modelele Alfa Romeo la această licitație pentru că prețul nostru nu s-a încadrat în bugetul licitației”, se arată în răspunsul transmis de Auto Italia, pentru sursa citată.

Autospecialele BMW, folosite doar pentru misiunile specifice Poliției Rutiere!

Având în vedere că vorbim de mașini pentru Poliția Rutieră, aceste autospeciale vor fi folosite doar în misiuni specifice.

Autoturismele nu vor ajunge la Ordine Publică sau la alte structuri ale Poliției Române, au informat sursele Bugetul.ro.

Acuzațiile aduse de Cătălin Drulă, vineri, Poliției Române și ministrului Bode:

Bode-BMW, demascat! A mințit Guvernul, Parlamentul și întreaga Românie

Documentele pe care le prezint azi demonstrează negru pe alb că doctor Bode a manipulat pozele prezentate în conferința lui de presă. Și că a cheltuit o mulțime de bani publici pe o campanie otrăvită, ca să mintă în legătură cu afacerea Iohannis-BMW. REALITATEA: nici eu, nici USR nu avem nicio legătură cu specificațiile tehnice cu dedicație. Nu sunt semnate, nu sunt aprobate, nu sunt asumate de mine. Este un document intern al Poliției, prezentat mincinos și manipulatoriu ca fiind semnat/aprobat de mine. Demonstrăm în continuare această colosală minciună.

Faptele, pe scurt:
Bode a aranjat o licitație cu dedicație pentru prietenul lui Iohannis deturnând un proiect pe fonduri europene pentru siguranță rutieră ca să cumpere 600 de BMW-uri. În loc de demisie, Bode a prezentat un document cu caracteristici tehnice insinuând că ar fi semnat de mine. Presa l-a cerut, dar nu l-a făcut public. Îl publicăm azi și demonstrăm că acel document, un proiect tehnic, e elaborat și semnat chiar de MAI/Poliție. În plus, din document, Bode a mascat o parte-cheie (caracteristicile dimensionale). De ce? Pentru că ulterior, când a făcut licitația la MAI, în caietul de sarcini, această parte era mult mai specifică: aproape întocmai dimensiunile BMW-ului. Dacă nu ar fi mascat-o, i-ar fi demontat minciuna că a fost forțat de proiectul tehnic să facă acest caiet de sarcini cu dedicație.

Pe larg:
În imaginea 1) vedeți ce a publicat mincinos Bode cu acuzația că eu aș fi aprobat achiziția de BMW-uri. A fost întrebat dacă este semnătura mea pe document, a evitat răspunsul pe care îl știa. NU este. Bode a arătat la camere doar un fragment. Realitatea este clară. Documentul este semnat de MAI/POLIȚIE! În imaginea 2) vedeți cum arată întreaga pagină a primei fotografii din minciuna lui Bode. E important să o vedeți în întregime, pentru că acolo Bode a ținut morțiș să ascundă ceva. Aici e dovada că a trucat licitația pentru prietenul lui Iohannis. Observați caracteristicile dimensionale din proiectul tehnic arătat de Bode: doar o lungime minimă de 4,50 m. Iar în imaginea 3) sunt caracteristicile dimensionale din caietul de sarcini al licitației. Pe toate 3 dimensiunile, cu intervale precise, minime și maxime. Interval de doar 4 cm la înălțime, spre exemplu, între 1,41 m-1,45 m. Se potrivesc la fix cu dimensiunile BMW-ului 320i. ÎNCĂ O MINCIUNĂ: Bode a zis că, vai, el nu putea face licitația altfel, că așa era în proiectul tehnic trimis cu cererea de finanțare. FALS. Se vede clar, pe documente, că în caietul de sarcini al licitației a modificat condițiile față de proiectul tehnic.

Spre deosebire de Bode, eu public toate documentele integral. Le găsiți la linkul de mai jos.

Un fapt extrem de interesant: Poliția a făcut cercetare de piață cu modele auto, care s-ar potrivi pentru achiziție. Apar acolo mai multe modele și mărci (altele decât BMW) care au fost considerate potrivite de polițiști când au făcut proiectul tehnic. TOATE acele modele au fost excluse ulterior prin caracteristicile tehnice din caietul de sarcini cu dedicație. Sunt curios să aflu părerea lui Ciucă sau a lui Ciolacu. Oare îl mai tolerează pe Bode acum, că e dovedit public că i-a mințit?! La moțiune au făcut scut în jurul unui corupt demascat public. Cât vor mai accepta să fie mânjiți (mai mult decât sunt oricum) de un mincinos? Părerea lui Don Klaus, capo di tutti capi al acestui sistem mafiot, nu mă interesează. Pe el, complice la această afacere, să-l întrebe DNA de sănătate”.

Lucian Bode, la 6 octombrie, pentru Bugetul.ro: „Ce este periculos? Că Drulă recunoaște că a semnat contractul de finanțare și afirmă din neștiință, ca să nu zic altfel, că n-a semnat anexele. Păi, nici nu trebuia să le semneze

„Dincolo de concluziile raportului Corpului de Control, pe care le-am prezentat așa cum m-am angajat public, eu am prezentat și o cronologie a evenimentelor. Cum s-a derulat în timp această procedură? Sunt șase ani – 2017, 2018 și ajungem la anul 2020. În anul 2020, mai exact pe 1 octombrie, IGPR depune cererea de finanțare, însoțită de proiectul tehnic. Deci, subliniez: CERERE DE FINANȚARE, însoțită de PROIECTUL TEHNIC – proiect tehnic realizat de IGPR.

În 12 noiembrie 2020 se adoptă Hotărârea de Guvern în care se aprobă necesitatea cheltuielilor legate de acest proiect. În 25 mai 2021, Ministerul Transporturilor, condus de Drulă, evident!, aprobă cererea de finanțare, inclusiv proiectul tehnic. Deci, cererea de finanțare nu putea fi aprobată fără proiectul tehnic, în care se spune exact ce caracteristici vor avea cele 300 de autospeciale.
Mai departe, pe 5 iulie 2021 se semnează contractul de finanțare între Ministerul Transporturilor, condus de Drulă, și IGPR.

În contractul de finanțare, pe care Drulă nu neagă că l-a semnat, la Articolul 23, se precizează următoarele: „alin. (1) Următoarele documente sunt anexe la prezentul contract și constituie parte integrantă a prezentului contract de finanțare, având aceeași forță juridică”.

image

Așadar, cererea de finanțare cu proiectul tehnic, în care se specifică viteză, lungime, cutie de viteze, cilindri, 4×4, toate specificațiile în baza cărora Poliția dă drumul la licitație, toate sunt parte integrantă a acestui contract.

Ce este periculos? Că Drulă recunoaște că a semnat contractul de finanțare și afirmă din neștiință, ca să nu zic altfel, că n-a semnat anexele. Păi, nici nu trebuia să le semneze, atâta vreme cât la Articolul 23 se spune că ele sunt parte integrantă ale prezentului contract, având aceeași forță juridică.

Eu îi mulțumesc public, pentru că a facilitat finanțarea unui proiect important, că nu-s numai 300 de autospeciale, sunt și aparate de măsurare a vitezei, aparate radar, acoolteste, drugtest, etilometru, tablete, 4.000 de tablete – contractul este mult mai mare, doar că s-a oprit la mașini. Dar încă o dată, ne-a acuzat că am ales mașini cu 8+1 trepte, iar în proiectul tehnic, anexă la contractul semnat de el, scrie 8+1. Eu nu puteam să pun 7+1. Dacă tăcea, filosof rămânea”, a declarat, pentru Bugetul.ro, Lucian Bode.

Achizițiile planificate, prin POIM 2014-2020, pentru Poliția Rutieră:

– 300 de autospeciale de poliție rutieră;

– 250 de aparate pentru măsurarea vitezei de circulație a autovehiculelor (radare mobile tip pistol);

– 44 dispozitive electronice mobile de depistare a consumului de substanțe stupefiante de către conducătorii auto;

– 1 sistem informatic (soft și hardware) de colectare, stocare și analiză a informațiilor din teren referitoare la deficiențele de sistematizare a drumului public (ex: pericole din carosabil, lucrări nesemnalizate corespunzător, alte potențiale pericole);

– 4.000 de dispozitive mobile (tablete destinate polițiștilor rutieri din teren) – unde va funcționa aplicația aferentă sistemului informatic;

– 1.400 imprimante mobile – pe care se vor printa diverse rapoarte referitoare la deficiențele de sistematizare colectate

Eugen DINU

articolul original.
❌