ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Poliția Română lansează un avertisment privind tranzacționarea cu criptomonede

13 November 2022 at 16:39
image

Poliția Română atrage atenția asupra înșelăciunilor privind tranzacționarea de criptomonede. Victimele sunt abordate prin diferite metode (mesaje email spam/mesaje pop up/mesaje pe rețele de socializare) și li se prezintă (de cele mai multe ori prin folosirea imaginii unei persoane publice) posibilitatea de a obține câștiguri importante, printr-o investiție minimă, în tranzacționarea de criptomonede.

S-a constatat o întrepătrundere a modulul de operare romance scam cu modul de operare trading scam (persoane care sunt atrase în relații romantice online sunt convinse de către să investească în criptomonede).

Pentru inducerea în eroare a victimelor, sunt folosite site-uri scam de tranzacționare criptomonede controlate de societăți comerciale cu sedii în paradisuri fiscale.

Victimele sunt convinse să instaleze pe calculatorul personal aplicații de control de la distanță, sub pretextul unei comunicări mai eficiente, având în vedere domeniul foarte tehnic.

Ulterior, victimele cumpără criptomonde prin intermediul unor procesatori de plăți sau direct de pe crypto exchange-uri și le transmit în portofele electronice controlate de autori.

Bănuiții creează victimelor impresia realizării unor câștiguri importante, prin modificarea datelor asociate contului de utilizator creat pe site-urile scam și solicită investirea de noi sume.

În momentul în care victima dorește să retragă „câștigul”, i se solicită diferite sume cu titlu de comision/taxă de asigurare/taxă tranzacție interbancară, până în momentul în care acesta nu mai dispune de fonduri.

Au existat cazuri în care, după ce au fost fraudate în modalitatea descrisă mai sus, victimele au accesat diverse site-uri care pretindeau că pot recupera prejudiciul în schimbul unui comision procentual din suma, fiind înșelate și prin această modalitate.

Până în prezent, la nivel național, sunt înregistrate peste 260 de dosare penale, în care persoanele vătămate au suferit prejudicii prin modul de operare descris mai sus.

Pentru a nu deveni victimă a infracțiunilor cibernetice, Poliția Română vă recomandă:

Utilizați metode suplimentare de prevenire în vederea efectuării tranzacțiilor online (înrolarea cardului în sistemul 3D Secure).

Nu rulați programe a căror origine nu poate fi verificată.

Nu deschideți anexele unor e-mailuri venite din partea unor expeditori necunoscuți.

Nu accesați link-urile primite prin e-mailuri care solicită actualizarea informațiilor personale. Entitățile legitime nu vă vor cere niciodată să furnizați  sau să verificați informații sensibile printr-un mijloc nesigur, precum e-mailul.

Înainte de a efectua tranzacții online, trebuie efectuate verificări cât mai amănunțite cu privire la produs și legitimitatea site-ului sau serviciului oferit.

Dacă ați fost victima unei infracțiuni, sesizați cea mai apropiată unitate de poliție și puneți la dispoziția polițiștilor cât mai multe informații.

articolul original.

Campania #SigurantaOnline – copiii îşi pot testa abilitatea de a reacţiona corect la ameninţările din online

10 November 2022 at 14:36
siguranta online
siguranta online

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), Poliţia Română, Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Microsoft au lansat, cu ocazia Lunii Europene a Securităţii Cibernetice (European Cybersecurity Month) 2022, o nouă componentă educaţională din campania #SigurantaOnline, dedicată copiilor.

Campania este disponibilă pe site-ul sigurantaonline.ro.

„Alături de Ambasada Elveţiei în România şi Swiss WebAcademy, partenerii din campania #SigurantaOnline pun la dispoziţia copiilor, a părinţilor şi a profesorilor două broşuri cu benzi desenate, în limba română, care prezintă întâmplări inspirate din situaţii reale din mediul online şi îi învaţă cum să se protejeze de ameninţări. Benzile desenate pot fi descărcate şi distribuite către cei interesaţi, dar pot fi totodată accesate şi citite online, direct de pe site. Cu această ocazie, #SigurantaOnline a lansat un quiz interactiv cu ajutorul căruia copiii îşi pot testa abilitatea de a reacţiona corect la ameninţările ce îi vizează şi pot dobândi informaţii necesare protecţiei pe internet. Echipa #SigurantaOnline, alături de Excelenţa Sa Arthur Mattli, Ambasadorul Elveţiei în România, şi SwissWebAcademy, au susţinut o serie de workshop-uri în şcoli din Bucureşti, pentru aproximativ 200 de elevi care au avut prilejul să afle de la iniţiatorii campaniei cele mai importante aspecte privind navigarea în siguranţă în mediul online şi să testeze în premieră quiz-ul. Copii au primit la final premii din partea organizatorilor, dar şi cele două broşuri cu benzi desenate, „Poveşti cotidiene digitale” şi „Întâmplări de pe net””, se menţionează în comunicat.

Datele UNICEF relevă faptul că, în 83% dintre ţări, platformele online au fost mijloacele cele mai utilizate de instituţiile publice pentru a oferi educaţie, în timp ce şcolile au avut activitatea suspendată pe perioada pandemiei.

Campania de educaţie digitală a tinerilor este menită să ofere cele mai bune practici de securitate cibernetică, prin accesarea platformei sigurantaonline.ro, pentru a evita ca aceştia să devină victime ale fraudelor informatice, ale pornografiei infantile sau ale atacurilor de tip malware.

În prezent, România se clasează în topul ţărilor europene cu cele mai bune şi rapide conexiuni de Internet, potrivit rapoartelor privind Indicele Economiei şi Societăţii Digitale (DESI), dar cu un nivel scăzut al educaţiei digitale.

articolul original.

Poliția Română: bilanțul acțiunilor pentru siguranța copiilor atât la școală, cât și acasă

5 November 2022 at 12:00
image

Poliția Română acționează permanent, la nivel național, pentru creşterea gradului de siguranţă în şcoli, inclusiv pentru reducerea violenței fizice și psihologice (bullying), cu implicarea celorlalte instituții ale statului, cu competențe în domeniu.

Prioritatea Poliției Române în domeniul prevenirii criminalității este prevenirea infracțiunilor contra persoanei, cu accent pe prevenirea victimizării categoriilor vulnerabile, în special minori.

În luna septembrie 2022, de la începutul anului școlar 2022- 2023, au fost sesizate 373 de infracțiuni (294 în mediul urban și 79 în mediul rural), dintre care 340 săvârșite în incinta unităților de învățământ și 33 în zona adiacentă acestora.

Dintre infracțiunile sesizate, cele mai multe au fost 232 de lovire sau alte violențe (180 în mediul urban și 52 în mediul rural), dintre care 209 în incinta unităților de învățământ și 23 în zona adiacentă acestora, 43 de infracțiuni de furt (37 în mediul urban și 6 în mediul rural), dintre care 39 în incinta unităților de învățământ și 4 în zona adiacentă acestora și 20 de infracțiuni de port sau folosire de obiecte periculoase (18 în mediul urban și 2 în mediul rural), toate în incinta unităților de învățământ.

Alte 29 de infracțiuni constatate, în luna septembrie 2022, au fost 23 de purtare abuzivă (22 în incinta unităților de învățământ și una în zona adiacentă), 2 de neglijență în serviciu (ambele în incinta unităților de învățământ), una de abuz în serviciu și 3 alte infracțiuni, toate în incinta unităților de învățământ.

În ceea ce privește victimele infracțiunilor sesizate, din totalul de 330 de persoane, 290 au fost elevi, 14 cadre didactice și 4 aparținători ai elevilor, iar ca posibili autori ai infracțiunilor, din totalul de 321, 285 au fost elevi, 5 cadre didactice și 21 de aparținători.

De asemenea, în luna septembrie, polițiștii au intervenit la 94 de apeluri la S.N.U.A.U. 112, dintre care 83 au fost confirmate (68 în mediul urban și 26 în mediul urban), 82 în incinta unităților de învățământ și 12 în zona adiacentă acestora și au aplicat 179 de sancțiuni contravenționale, 42 dintre acestea pentru încălcări ale prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Pentru creşterea gradului de siguranţă şcolară, în luna septembrie a anului școlar 2022 – 2023, la nivel național, structurile Poliției Române, în cadrul a 908 planuri de acțiune, au organizat 2.633 de acțiuni, dintre care 410 pentru prevenirea și combaterea delincvenței juvenile, 306 pe linia absenteismului și abandonului școlar și 1.917 în domeniul rutier.

Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității și Direcția Siguranță Școlară, precum și structurile similare de la nivel teritorial au desfășurat activități preventive atât în școli, cât și în afara acestora.

Au fost organizate 4.254 de activități cu caracter informativ – preventiv adresate elevilor, în cadrul orelor de curs la care au fost abordate tematici de natură juridică, din care 1.047 privind prevenirea delicvenței juvenile, 986 privind prevenirea infracțiunilor comise cu violență, 804 privind respectarea regimului rutier, 605 despre bullying și cyberbullying, 448 privind prevenirea consumului de droguri, 240 despre infracțiunile contra patrimoniului și 124 cu referire la prevenirea traficului de persoane.

Au fost organizate 2.696 de participări la activități cu caracter educativ – preventiv, dintre care 1.545 de grupuri de lucru tematice cu reprezentanții instituțiilor de învățământ, 776 de instruiri ale cadrelor didactice cu privire la prevederile legale în domeniul violenței școlare, 170 de participări la ședințele cu părinții în vederea prezentării reglementărilor legale în vigoare, precum și a altor aspecte de interes, 205 instruiri ale administratorilor societăților comerciale care cad sub incidența prevederilor H.G. nr. 128 din 30 martie 1994 privind unele măsuri pentru asigurarea condițiilor de dezvoltare fizică și morală a elevilor și studenților.

Au fost desfășurate 145 de activități, în cadrul a 21 de programe aflate în derulare, dintre care 16 pentru prevenirea violenței în unități de învățământ, 3 pentru prevenirea traficului de persoane și 2 pentru prevenirea consumului și traficului ilicit de droguri și substanțe interzise.

Totodată, au fost desfășurate 147 de activități, în cadrul a 30 de proiecte aflate în derulare, dintre care 22 pentru prevenirea violenței în unități de învățământ, 7 pentru prevenirea consumului și traficului ilicit de droguri și substanțe interzise și 1 pentru prevenirea traficului de persoane, 147 de activități fiind desfășurate în cadrul a 21 campanii aflate în derulare, dintre care 11 pentru prevenirea consumului și traficului ilicit de droguri și substanțe interzise, 7 pentru prevenirea violenței în unități de învățământ și 3 pentru prevenirea traficului de persoane.

În urma activităților desfășurate, polițiștii au depistat 1.084 de elevi în situații de risc, dintre care 771 absenteism, 38 abandon școlar, 132 de bănuiți de infracțiuni și 143 de victime ale infracțiunilor.

Au fost efectuate 1.086 de instruiri sau ședințe cu dispozitivele de menținere a ordinii și siguranței publice cu privire la evoluția situației operative, procedurile de intervenție și alte aspecte referitoare la siguranța în unitățile de învățământ, iar 561 de elevi aflați în situații de risc au fost consiliați.

Polițiștii au intervenit în cazul producerii a 319 evenimente, fiind sesizate 25 de cazuri de bullying, în 11 dintre acestea efectuându-se cercetări pentru săvârșirea unor infracțiuni.

În plus, Poliția Română a abordat prevenirea victimizării minorilor, în mod constant, ca prioritate națională de intervenție în domeniul prevenirii criminalității. Astfel, au fost inițiate și implementate, atât la nivel central, cât și regional/local, proiecte, campanii, activități punctuale în colaborare cu alte instituţii guvernamentale şi organizaţii neguvernamentale pentru a preveni consumul de droguri, discriminarea, agresiunile sexuale și disparițiile de minori.

În acest context, zilnic, polițiștii cu atribuții în domeniu au derulat activități diverse, adaptate pe categorii de vârstă (sesiuni de informare, dezbateri, jocuri, concursuri, workshop-uri etc.) care au avut ca obiectiv conștientizarea riscurilor, identificarea problemelor cu care se confruntă aceştia și prezentarea unor teme cu caracter educativ – preventiv, analizarea unor cazuri concrete în care copiii și tinerii au fost victime, drepturile copiilor, modalităţi de sesizare a abuzurilor şi alte elemente de interes.

De asemenea, au fost organizate frecvent întâlniri interactive şi dezbateri cu adulții responsabili (părinţi, tutori şi cadre didactice) întâlniri periodice cu reprezentanţi ai administraţiei publice locale pentru analizarea problemelor întâmpinate şi găsirea soluţiilor ce se impun.

Un capitol important al tematicii abordate în cadrul activităţilor dedicate acestui grup ţintă este reprezentat de siguranţa în mediul online, dat fiind că aceasta este o problemă de maximă actualitate şi cu incidenţă deosebită asupra tinerilor.

Aproximativ 80.000 de copii au fost pregătiți pentru a se apăra de riscurile mediului online și au fost derulate, la nivel național, următoarele inițiative: Campania „Siguranța online” implementată în parteneriat cu DNSC și Asociația Română a Băncilor; Proiectul „Eroii Internetului” în parteneriat cu Google România și Asociația Adfaber și Campania destinată siguranței copiilor în mediul online în cadrul Proiectului RO Cyberex – Perfecționare, cooperare și prevenire în lupta împotriva criminalității informatice.

Pentru prevenirea agresiunilor sexuale asupra minorilor, în perioada 16 noiembrie 2021 – 31 mai 2022, s-a derulat, la nivel național, în parteneriat cu Asociația Telefonul Copilului, campania „Atingeri Nedorite”, care a beneficiat de finanțare din partea Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România.

Activitățile au vizat creșterea nivelului de informare a copiilor, părinților și publicului larg asupra necesității implicării în prevenirea şi combaterea acestui tip de abuz, respectiv creșterea gradului de conștientizare a efectelor negative ale acestuia.

Aproximativ 40.450 de copii au fost informați în peste 1.700 de acțiuni. Acest domeniu a continuat să fie abordat în întâlnirile cu grupurile țintă pentru a crește nivelul de informare în legătură cu posibilele semne ale agresiunilor sexuale în scopul raportării și stopării acestor cazuri.

Pentru prevenirea traficului și consumului de droguri, 114.350 de minori au primit informații în cadrul unei campanii intitulată „Dincolo de aparențe” care a vizat atât minorii cât și adulții pe teme legate de legislație, consecințe și riscuri asociate, precum și instituții unde pot solicita sprijin și consiliere.

Activitățile de prevenire a disparițiilor de minori au avut peste 180.000 de beneficiari minori și adulți. Campania națională desfășurată pe această linie s-a numit „Sărbătorile se petrec în familie. Tu știi unde este copilul tău?” și a vizat creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile asociate plecărilor voluntare din familie și centrele de protecție.

Pentru prevenirea discriminării și victimizării copiilor din medii nefavorabile s-a desfășurat anul acesta, în mai multe județe, pe perioada vacanței de vară, Campania „Șotron”, în parteneriat cu Asociația Ovidiu Ro. Au fost derulate 109 activități cu 1.370 de minori și 265 de cadre didactice.

Tot pe perioada vacanței, structurile de analiză și prevenirea a criminalității au continuat activitățile informativ-preventive în tabere și în atelierele de vară. În București, s-a derulat a paisprezecea ediție a Programului „Vara pe uliţă”, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”. La nivel național, s-a implementat Campania „Vacanță în siguranță”, iar la începutul școlii a început Campania de prevenire „Vacanța s-a terminat. Sunteți pregătiți pentru un nou început?”, care a avut ca scop creșterea gradului de siguranță al minorilor prin conștientizarea părinților cu privire la potențialele pericole și situațiile vulnerabile la care pot fi expuși copiii acasă, pe stradă și în mediul on-line, atunci când nu sunt supravegheați de adulți.

Pentru cei mai mici școlari, cei din clasele I, se derulează de 7 ani Programul național „Școala Siguranței Tedi”, în parteneriat cu Ministerul Educației și Maspex România. Realizat pe baza unui concept de responsabilitate socială, proiectul urmărește creşterea gradului de siguranţă a copiilor, prin informarea acestora cu privire la potenţiale pericole şi, totodată, prin furnizarea de soluţii, utilizându-se metode specifice vârstei lor.

Dintre temele abordate au fost prevenirea dispariţiilor de copii, siguranţa în locuinţă, siguranţa la locul de joacă şi în vacanţă, educaţia rutieră și siguranţa pe Internet.

Activitățile de prevenire și combatere a faptelor antisociale îndreptate împotriva minorilor vor continua pe tot parcursul anului școlar, dar și în vacanțe.

articolul original.

Sindicatul Europol publică imagini cu doi poliţişti care împing maşina de serviciu: Pentru că tot întreba lumea de ce avem nevoie de autoturisme noi (Video)

15 October 2022 at 04:59
By: -
image

Sindicatul Europol a publicat imagini cu doi poliţişti care împing o autospecială de Poliţie, în mijlocul unei intersecţii.

În imagini se vede cum doi poliţişti împing o maşină de Poliţie, într-o intersecţie, fără a se preciza în ce localitate au fost filmate.

„Pentru că tot întreba lumea de ce avem nevoie de autoturisme noi…”, au scris reprezentanţii Sindicatului Europol pe Facebook, unde au publicat imaginile.

Poliţia îşi ia 600 de BMW-uri

Amintim că scandalul a pornit când s-a aflat că Inspectoratul general al Poliției Române (IGPR) va cumpăra 600 de mașini BMW seria 3 pentru Poliția Rutieră, care vor înlocui Daciile Logan.

Potrivit portalului achizițiilor publice, o singură ofertă a fost depusă, care a fost și acceptată, cea a Automobile Bavaria SRL. Compania este importatorul oficial al BMW în România și este administrată de cetățenii germani Leonhard Georg Pfeffer și Michael Schmidt Horst.

Valoarea contractului este de 98 de milioane de lei, iar durata lui este de doi ani.  

Klaus Iohannis declara în 2014 că are o relație apropiată cu Schmidt.

Preşedintele a susținut că nu a contat această prietenie atunci când s-a stabilit cine câştigă licitaţia de la Poliţie. Șeful statului a subliniat că este inadmisibil ca numele şi poziţia sa să fie implicate într-o astfel de chestiune. Iohannis a adăugat că se aşteaptă ca autorităţile statului să facă verificări.

Aşa că Lucian Bode a trimis Corpul de Control să verifice licitația. Iată concluziile Corpului de Control

Între timp, Cătălin Drulă i cerut procurorului-şef DNA, Crin Bologa, să se autosesizeze în cazul licitaţiei.

articolul original.

Poliția Română ar putea cumpăra de la firma lui Michael Schmidt, prietenul lui Iohannis, și 75 motociclete, pe lângă cele 600 de BMW-uri

4 October 2022 at 10:55
image

​Pe lângă cele 600 de mașini BMW, Poliția Română vrea să cumpere și 75 de motociclete de viteză. Contractul, estimat la peste 1,8 milioane de euro, face parte dintr-o licitație mai mare, dar pentru motociclete a fost depusă o singură ofertă, de către Automobile Bavaria, firma condusă de Michael Schmidt, prietenul președintelui Klaus Iohannis.

Potrivit datelor din SEAP, consultate de HotNews, printre specificațiile tehnice solicitate de Poliție pentru motocilete sunt: cutie de viteze mecanică, cu minim 5 trepte, motor cu o putere de minim 90 kW, viteză maximă – minim 200 km/oră.

Evaluarea tehnică a ofertelor ar urma să fie făcută până pe 1 decembrie 2022.

Controverse privind achiziția a 600 de BMW-uri de către Poliția Română

Corpul de control al Ministerului de Interne, condus de Lucian Bode (PNL), verifică achiziția de către Poliție a 600 de BMW-uri de la Automobile Bavaria, în spațiul public fiind formulate suspiciuni serioase că specificațiile tehnice solicitate au fost formulate de așa natură încât să nu se încadreze decât această firmă.
HotNews precizează că mai multe companii au fost interesate și au cerut modificări minore la dotările cerute pentru mașini, dar Poliția nu a făcut nicio concesie.

Experții auto au constatat că mașinile BMW pentru poliție costă mult mai puțin în Polonia decât în România, deși au aceleași specificații.

Liderul Sindicatului Europol, Cosmin Andreica, a susținut, la rândul său, că mașinile luate în 2001 aveau mai mulți cai putere decât BMW-urile acestea.

Liderul USR, Cătălin Drulă, i-a solicitat procurorului-șef de la Direcția Națională Anticorupție, Crin Bologa, să se autosesizeze în cazul acestei licitații „cu dedicație”.

articolul original.

Furt de lemne

30 September 2022 at 10:09
By: Regie

Polițiștii din cadrul IPJ Sălaj, din cadrul serviciului silvic și a Postului de Poliție Crasna, au identificat în trafic un bărbat care transporta lemne fără documente legale de transport.

Odată cu apropierea sezonului rece, controalele polițiștilor din cadrul IPJ Sălaj, serviciul silvic, s-au intensificat. Astfel, un nou transport în valoare de peste 31.000 lei a fost depistat în traffic fără documente legale. Inspectorul de poliție Ioana Rus, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, ne-a declarat pentru Sălăjeanul Info:

”La data de 29 septembrie a.c., polițiștii Biroului Silvic au dispus reținerea în vederea confiscării a unui ansamblu de vehicule și a materialului lemnos transportat ilegal.

Polițiștii de la silvic împreună cu cei din cadrul Postului de Poliție Crasna au oprit în trafic, pe Drumul Județean 108G, în localitatea Crasna, un ansamblu de vehicule, format dintr-o autoutilitară și o semiremorcă, care trasnsporta cherestea.

Șoferul, un bărbat de 35 de ani, din Huedin a prezentat un aviz de însoțire a materialului lemnos, emis în ziua de 29 septembrie, pentru cantitatea de 24,75 metri cubi de cherestea.

În urma investigațiilor efectuate de polițiști, s-a stabilit că avizul de însoțire prezentat de șofer fusese folosit pentru un alt transport, în aceeași zi, rezultând că s-a efectuat un transport multiplu, cel de-al doilea fiind fără documente legale de trasnport.

Polițiștii împreună cu organele silvice au inventariat materialul lemnos care era încărcat în semiremorcă și a rezultat 36,46 metri cubi de cherestea rășinoase, în valoare de peste 31 de mii de lei.

Având în vedere aspectele constatate, polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de Transport cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport, faptă prevăzută în Legea nr.46/2008 şi au dispus reţinerea în vederea confiscării a ansamblului de vehicule sus-menţionat şi a întregii cantități de cherestea transportate.”

articolul original.

BMW-urile cumpărate de Poliția din Polonia costă mult mai puțin decât cele din România

29 September 2022 at 09:49
By: -
image

Mașinile BMW cumpărate de Poliția Română costă 38.000 de euro cu TVA fiecare, în timp ce în Polonia aceeași marcă de mașină, cu aceleași caracteristici tehnice, a costat Poliția 29.000 de euro.

Totodată, există o diferență mare la cheltuielile de întreținere pentru un BMW, comparativ cu alte mărci, se arată într-o analiză realizată de experții auto de la CarVertical pentru G4Media.ro.

Mai exact, la BMW se ridică la aproximativ 2.000 de Euro la prima 100.000 de km, în timp ce pentru un model Skoda cu caracteristici tehnice similare costurile de întrețiere se reduc la jumătate.

Experții mai spun că, deși Poliția Română a explicat că alte trei mărci de mașini, Mercedes, Jaguar și Alfa Romeo ar fi îndeplinit cerințele tehnice pentru a putea participa la licitație, în realitate, Mercede și Jaguar nu dispun de mașini cu cerințele din caietul de sarcini iar Alfa Romeo tocmai primise o comandă extraordinară de 450 de unități din partea guvernului Italian.

Poliţia îşi ia BMW-uri

Inspectoratul general al Poliției Române (IGPR) va cumpăra 600 de mașini BMW seria 3 pentru Poliția Rutieră, care vor înlocui Daciile Logan.

Potrivit portalului achizițiilor publice, o singură ofertă a fost depusă, care a fost și acceptată, cea a Automobile Bavaria SRL. Compania este importatorul oficial al BMW în România și este administrată de cetățenii germani Leonhard Georg Pfeffer și Michael Schmidt Horst.

Valoarea contractului este de 98 de milioane de lei, iar durata lui este de doi ani.  

Klaus Iohannis declara în 2014 că are o relație apropiată cu Schmidt.

Preşedintele a susținut că nu a contat această prietenie atunci când s-a stabilit cine câştigă licitaţia de la Poliţie. Șeful statului a subliniat că este inadmisibil ca numele şi poziţia sa să fie implicate într-o astfel de chestiune. Iohannis a adăugat că se aşteaptă ca autorităţile statului să facă verificări.

articolul original.

Drulă cere șefului DNA să ia atitudine în cazul BMWgate. „Autosesizaţi-vă, domnule Bologa!”

28 September 2022 at 09:31
image

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, îi cere procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Crin Bologa, să se autosesizeze în cazul licitaţiei desfăşurate de Poliţia Română pentru achiziţionarea de automobile BMW.

„În ceea ce priveşte cazul BMW-urilor cumpărate de Poliţie, am arătat cu date tehnice cum a fost o licitaţie cu dedicaţie. Practic, se potrivea un singur model cu caietul de sarcini. Şi am sesizat acolo autorităţile cu rol de control în fondurile europene, DG Regio – pentru că este un proiect pe fonduri europene. În primul rând – autoritatea de management din România, care ar trebui să fie prima care să verifice că nu se introduc specificaţii restrictive, un principiu de bază în achiziţiile europene. Acolo e vorba de un caiet de sarcini scris pentru prietenul preşedintelui, care să se potrivească cu un singur model. Lucrurile sunt foarte clare. Pe partea de Minister Public, de procurori, am văzut declaraţia din spaţiul public a domnului Bologa, de ieri, în care a spus că sigur că se poate autosesiza. Autosesizaţi-vă, domnule Bologa, atât pe cazul BMW, cât şi pe cazul Blue Air”, a spus Cătălin Drulă într-o conferință de presă.

Şeful Poliţiei Române, Benone Matei, a declarat luni, 26 septembrie, că procedura de achiziţie a autospecialelor BMW pentru dotarea IGPR a fost supravegheată de Agenţia Naţională de Achiziţii Publice.

„Pe toată durata derulării procedurii de achiziţie, Poliţia Română a beneficiat de verificarea observatorilor Agenţiei Naţionale de Achiziţii Publice, care, la finalizarea evaluării, au emis ‘avizul conform necondiţionat final’ – fără de care nu era posibilă semnarea Acordului-Cadru”, a spus Benone Matei. 

După această declarație de presă, președintele USR a postat pe Facebook maniera în care presupune că au decurs „aranjamentele” pentru licitația cu dedicație.

„A ieșit astăzi Poliția lui Bode să mintă pentru el și Iohannis, despre licitația pentru 600 de BMW-uri.

Cu un minim efort, am documentat cum au făcut băieții o licitație cu dedicație.

Să zicem că vrei să cumperi 600 de BMW-uri 320ix de la prietenul președintelui.

Ai putea să ceri o berlină, relativ puternică (min. 175 cai putere), pe benzină, cu cutie automată, tracțiune integrală, accelerație de la 0-100km/h în cel mult 8 secunde.

Ai putea.

Dar ce te faci dacă vine un ofertant cu Skoda Octavia 2.0 TSI DSG 4X4 care se potrivește la toate, dar costă numai 28.000€ pe când BMW-ul e 38.600€?

Cum ce faci? Pui în caietul de sarcini înălțime maximă de 1450mm și Octavia nu se califică pentru că are 1469mm.

Bonus: elimini și Volkswagen Passat-ul care are 1456mm.

Dar cum scapi de Audi A4 40 TFSI quattro care costă tot 38.600€ și se potrivește la toate cerințele sau le depășește?

Cutie de viteze automată CU MINIM 8+1 TREPTE. Ce să vezi? Pe A4 e S-tronic cu 7+1 trepte. O diferența irelevantă în practică și mai ales în practica poliției.

Faci o căutare de piață și vezi că se mai potrivesc niște modele care te-ar putea amenința.

Mercedes C 200 4MATIC. Ăsta e periculos. Are tot ce are și BMW-ul, ba chiar și cutie cu 9+1 trepte (9G-TRONIC). Prețul e competitiv, 41.000€, deci riști dacă nu-l elimini.

Soluția? Motor de minim 1,9 litri. Mercedesul are doar 1,5 litri, deși scoate din ei 224 de cai-putere și te lipește de scaun la 7,1 secunde până la 100km/h.

Afară și cu C200.

Ce rămâne care să se potrivească cu specificația ta? Numai variante care nu pot concura. Un Mercedes C300 4MATIC de 47.000 €, un Alfa Romeo Giulia Veloce de 50.000 € și un Jaguar XE P300 AWD cu producție și disponibilitate mică.

Ți-a reușit dedicația, președintele și prietenul său sunt mulțumiți.

*toate prețurile sunt cele de listă, fără TVA inclus”, a scris Cătălin Drulă pe Facebook.

articolul original.

Parchetul lui Kovesi a fost sesizat oficial pe contractul uriaș pentru Poliție câștigat de un prieten de-ai lui Iohannis

27 September 2022 at 16:12

Licitaţia prin care au fost achiziţionate 600 de mașini BMW pentru Poliția Română va fi anchetată de Parchetul European. Europarlamentarul Renew Europe Alin Mituţă a anunţat marţi că a sesizat oficial instituția condusă de Laura Codruța Kovesi.

citizencitizen

„Am sesizat Parchetul European condus de Laura Codruţa Kovesi cu privire la achiziţia celor 600 de automobile de lux de către Inspectoratul General al Poliţiei Române. Aşa cum a fost descris deja în spaţiul public, licitaţia prin care au fost achiziţionate aceste maşini ridică suspiciuni serioase, caietul de sarcini fiind precis proiectat în aşa fel încât un singur producător auto să se califice”, a anunţat, marţi, pe Facebook Alin Mituţă.

Acesta atașează sesizarea depusă și subliniază că e de competența EPPO, pentru că în contract e inclusă și o cofinanţare de aproximativ 10 milioane de euro din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.

citizencitizen

Amintim că în urmă cu 5 zile Europa Liberă a dezvăluit că Inspectoratul general al Poliției Române (IGPR) va cumpăra 600 de mașini BMW seria 3 pentru Poliția Rutieră, care vor înlocui Daciile Logan.

O singură ofertă a fost depusă și acceptată pentru contractul de 98 de milioane de lei, ce ar urma să se desfășoare pe o perioadă de doi ani, și anume cea a Automobile Bavaria, importator oficial BMW în România. Mai mulți politicieni au arătat că licitația a fost făcută practic cu dedicație, chiar dacă Poliția a încercat să nege acest lucru.

citizencitizen

Automobile Bavaria este administrată de cetățenii germani Leonhard Georg Pfeffer și Michael Schmidt Horst. În octombrie 2021, Michael Schmidt și soția sa l-au însoțit pe Klaus Iohannis, în Germania, la decernarea premiului Carol cel Mare.

De altfel, Iohannis declara în 2014 că are o relație apropiată cu Schmidt: „Am o relație apropiată cu Schmidt. Am puțini prieteni. E un om de foarte bună calitate. E foarte adevărat că firma lui a pus la dispoziția Sibiului un BMW pe care să-l folosim așa cum dorim noi. A fost un lucru mult speculat. Acum nu mai există nicio mașină BMW în comodat la primărie”.

Întrebat la finalul săptămânii trecute de contractul pentru Poliție, preşedintele a negat că prietenia sa cu Schmidt ar fi contribuit la întocmirea caietului de sarcini și că aşteaptă ca autorităţile statului să facă verificări „la sânge”, considerând inacceptabil să îi fie târât numele în acest scandal. 

articolul original.

Drulă desfiinţează argumentele Poliţiei: De ce nicio altă maşină nu putea concura cu BMW

27 September 2022 at 09:42

Liderul USR, Cătălin Drulă, îl contrazice pe șeful Poliţiei, care a spus că la licitația prin care s-au cumpărat sute de mașini BMW specificațiile tehnice erau valabile pentru cel puțin alte patru modele.

citizencitizen

El a precizat că a documentat cum s-a făcut licitația cu dedicație și a descoperit că nicio altă mașină nu ar fi putut concura cu BMW.

”A ieșit astăzi Poliția lui Bode să mintă pentru el și Iohannis, despre licitația pentru 600 de BMW-uri. Cu un minim efort, am documentat cum au făcut băieții o licitație cu dedicație. Să zicem că vrei să cumperi 600 de BMW-uri 320ix de la prietenul președintelui.

Ai putea să ceri o berlină, relativ puternică (min. 175 cai putere), pe benzină, cu cutie automată, tracțiune integrală, accelerație de la 0-100km/h în cel mult 8 secunde. Ai putea.

citizencitizen

Dar ce te faci dacă vine un ofertant cu Skoda Octavia 2.0 TSI DSG 4X4 care se potrivește la toate, dar costă numai 28.000€ pe când BMW-ul e 38.600€? Cum ce faci? Pui în caietul de sarcini înălțime maximă de 1450mm și Octavia nu se califică pentru că are 1469mm. Bonus: elimini și Volkswagen Passat-ul care are 1456mm.

Dar cum scapi de Audi A4 40 TFSI quattro care costă tot 38.600€ și se potrivește la toate cerințele sau le depășește? Cutie de viteze automată CU MINIM 8+1 TREPTE. Ce să vezi? Pe A4 e S-tronic cu 7+1 trepte. O diferența irelevantă în practică și mai ales în practica poliției.

citizencitizen

Faci o căutare de piață și vezi că se mai potrivesc niște modele care te-ar putea amenința.

Mercedes C 200 4MATIC. Ăsta e periculos. Are tot ce are și BMW-ul, ba chiar și cutie cu 9+1 trepte (9G-TRONIC). Prețul e competitiv, 41.000€, deci riști dacă nu-l elimini. Soluția? Motor de minim 1,9 litri. Mercedesul are doar 1,5 litri, deși scoate din ei 224 de cai-putere și te lipește de scaun la 7,1 secunde până la 100km/h. Afară și cu C200.

Ce rămâne care să se potrivească cu specificația ta? Numai variante care nu pot concura. Un Mercedes C300 4MATIC de 47.000 €, un Alfa Romeo Giulia Veloce de 50.000 € și un Jaguar XE P300 AWD cu producție și disponibilitate mică. Ți-a reușit dedicația, președintele și prietenul său sunt mulțumiți”, a scris Cătălin Drulă pe Facebook.

Liderul USR subliniază că toate prețurile sunt cele de listă, fără TVA inclus.

Poliţia îşi ia BMW-uri

Inspectoratul general al Poliției Române (IGPR) va cumpăra 600 de mașini BMW seria 3 pentru Poliția Rutieră, care vor înlocui Daciile Logan.

Potrivit portalului achizițiilor publice, o singură ofertă a fost depusă, care a fost și acceptată, cea a Automobile Bavaria SRL. Compania este importatorul oficial al BMW în România și este administrată de cetățenii germani Leonhard Georg Pfeffer și Michael Schmidt Horst.

Valoarea contractului este de 98 de milioane de lei, iar durata lui este de doi ani.  

Klaus Iohannis declara în 2014 că are o relație apropiată cu Schmidt.

Preşedintele a susținut, vineri seară, că nu a contat această prietenie atunci când s-a stabilit cine câştigă licitaţia de la Poliţie. Șeful statului a subliniat că este inadmisibil ca numele şi poziţia sa să fie implicate într-o astfel de chestiune. Iohannis a adăugat că se aşteaptă ca autorităţile statului să facă verificări.

Drulă critică licitația prin care Poliția cumpără 600 de BMW-uri și atenționează Parchetul European condus de Kovesi

articolul original.

Drulă critică licitația prin care Poliția cumpără 600 de BMW-uri și atenționează Parchetul European condus de Kovesi

23 September 2022 at 07:22

Liderul USR Cătălin Drulă critică licitația în urma căreia Inspectoratul general al Poliției Române (IGPR) va cumpăra 600 de mașini BMW seria 3 pentru Poliția Rutieră.

citizencitizen

Acesta subliniază să mașinile vor fi cumpărate cu fonduri europene de la compania prietenului președintelui Klaus Iohannis și precizează că specificațiile licitației au fost absurde.

”Poliția Română cumpără 600 de BMW 320ix de la firma prietenului președintelui Klaus Iohannis, cu fonduri europene. Specificațiile absurde ale licitației (cutie de viteze cu minimum 8 trepte) asigură că nici o marcă rivală nu poate concura la nivelul prețului. O singură ofertă primită.

citizencitizen

Ofertanții au solicitat modificări la specificațiile tehnice absurde privind cutia de viteze. Autoritatea contractantă a refuzat. Licitația a fost gestionată de Ministerul de Interne, condus de secretarul general al partidului președintelui, Lucian Bode”, a scris Cătălin Drulă pe Twitter.

La finalul postării, el a tăguit oficiul UE anti-fraudă, dar și Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi.

Și sindicatul Europol a acuzat că licitația a fost una ”cu cântec”, pentru că specificațiile tehnice pe care producătorii trebuiau să le îndeplinească au fost foarte dure.

citizencitizen

Potrivit portalului achizițiilor publice, citat de Europa Liberă, o singură ofertă a fost depusă la licitație, care a fost și acceptată, cea a Automobile Bavaria SRL, companie administrată de cetățenii germani Leonhard Georg Pfeffer și Michael Schmidt Horst.

În octombrie 2021, Michael Schmidt și soția sa l-au însoțit pe președintele României, Klaus Iohannis, în Germania, la decernarea premiului Carol cel Mare. De altfel, Iohannis declara în 2014 că are o relație apropiată cu Schmidt.

articolul original.

Invățare prin recreere

22 September 2022 at 10:13
By: Regie

Prin intermediul polițiștilor de șiguranță școlară, a celor de la  prevenire, poliția rutieră și nu numai, polițiștii din cadrul IPJ Sălaj sunt  nelipsiți din mijlocul copiilor, indiferent că sunt preșcolari, școlari, adolescenți sau liceeni.

Pentru a fi receptate cât mai bine și cât mai eficient  informațiile utile  despre cum să nu devină victime ale violenței, cum să respecte regulile rutiere, de comportare la școală, în familie și societate, polițiștii din casrul IPJ Sălaj au desfășurat o serie de activități  de prevenție și recreative, destinate copiilor din comunele Buciumi și Agrij.

Inspectorul de poliție Ioana Rus, ne-a declarat pentru Sălăjeanul Info :

”Copiii reprezintă centrul oricărei comunități, motiv pentru care, când vine vorba de siguranța lor, cu toții de unim forțele pentru a preveni victimizarea și a le asigura un mediu propice dezvoltării lor armonioase.

Prin intermediul polițiștilor de șiguranță școlară, prevenire, rutieră și nu numai, suntem nelipsiți din mijlocul copiilor, indiferent că sunt preșcolari, școlari, adolescenți sau liceeni.

Ne dorim ca de la o vârstă fragedă, copiii să înțeleagă că polițiștii le sunt prieteni, că veghează la siguranța lor și a celor dragi, dar mai ales că sunt mereu dispuși să le sară în ajutor atunci când se află în situații dificile.

O nouă acțiune informativ-preventivă, dar și recreativă au desfășurat ieri, 21 septembrie, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, beneficiari fiind copiii și elevii școlilor din comunele Buciumi și Agrij.

Astfel că, polițiști de siguranță școlară, rutieri, criminaliști, de ordine publică, dar și luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale le-au oferit copiilor informații utile  despre cum să nu devină victime ale violenței, regulile rutiere, de comportare la școală, în familie și societate.

Cu ajutorul laboratorului mobil de educație rutieră, cei mai mici au fost învățați cum să circule în siguranță ca pietoni, care este locul lor în autoturism și cum trebuie să fie asigurați în acesta, dar și cum și unde pot folosi bicicleta, rolele sau trotineta. Aceste activități s-au suprapus Proiectului Eurpean Roadpol Safety Days, derulat în perioada 16- 22 septembrie, destinat tuturor categoriilor de participanți la trafic, în vederea reducerii accidentelor rutiere.

Au fost abordate și subiecte precum siguranța lor când se află la locurile de joacă, ori când sunt singuri acasă sau cum să procedeze atunci când s-au rătăcit într-un supermarket.

Cu cei mai mari, discuțiile s-au concentrat asupra faptelor în care pot fi implicați în cadrul unităților de învățământ, fiindu-le prezentate modalități prin care să nu ajungă să fie victime ale infracțiunilor care se pot comite în rândul lor.

De asemenea, cu cei mai mari polițiștii au discutat despre efectele nocive ale consumului de tutun, alcool, dar și de substanțe psihoactive.

Luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale le-au prezentat dotările și tehnica folosite le intervențiile în forță, iar o colegă criminalist le-a prezentat trusa de amprentare și, spre bucuria lor,  i-a amprentat pe cei mai mici.

La activitate au participat apriximativ 180 de copii și cadre didactice, iar o contribuție mare în organizarea evenimentului au avut polițiștii Postului de Poliție Buciumi.

Polițiștii și-au luat rămas bun de la copii și au plecat cu promisiunea că se vor reîntâlni doar la astfel de ocazii și că vor ține cont de sfaturile acestora.”

articolul original.

Reportajul Zilei – ROADPOL Safety Days – Acțiunile polițiștilor sălăjeni

20 September 2022 at 09:24
By: Regie
image
Reportajul Zilei - ROADPOL Safety Days - Acțiunile polițiștilor sălăjeni — Sălăjeanul

25

VIZUALIZARI
Acest site web folosește cookie-uri. Continuând să utilizați acest site web, dați consimțământul pentru cookie-urile utilizate. Politica de cookie-uri.
articolul original.

Poliţia Română se modernizează: Agenții de la rutieră vor schimba Loganul cu BMW

19 September 2022 at 06:01

Poliţia Română se modernizează: Agenții de la rutieră vor schimba Loganul cu BMW

La nivelul Inspectoratului General al Poliției Române a fost desfașurată o licitație în vederea contractării unui număr de maxim 600 de autospeciale de poliție destinate specialității ”rutieră”, în cadrul proiectului ,,Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație” finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare (P.O.I.M.) axa 2.5.

„Licitația a fost una ,,cu cântec” am putea spune noi, întrucât specificațiile tehnice pe care producătorii trebuiau să le îndeplinească au fost foarte dure, însa UNA a sărit în evidență: se dorea o autospecială cu o putere minimă de 130 kW, motor pe benzină, cuplu motor min. 290 Nm, tracțiune integrală 4×4 permanent (AWD), tipul caroseriei să fie AA, iar transmisia să fie automată pe o cutie de minim (atenție!) 8+1 trepte. Aici licitația a devenit extrem de interesantă! Încă de la apariția anunțului de participare (15.05.2022) am stat și am căutat ce modele de autovehicule s-ar putea mula pe aceste specificații.

Nu mică ne-a fost mirarea când, dupa aproximativ 2 săptămâni de căutări și discuții cu reprezentanți ai marilor dealeri auto, am ajuns la concluzia că SINGURA marcă ce ,,pică” pe aceste specificații este BMW. Iar tipul de BMW este 320ix. Acum, nu o să fim noi cei cârcotași, fiind relevant faptul că vom primi multe (sperăm la mai mult de una pe județ) autospeciale ,,adevărate” de poliție, așa cum multe țări (toate) din blocul comunitar au în dotare. Dar nu putem să nu ne întrebăm retoric – oare chiar atât de importantă era acea cutie de 8+1 trepte?! IGPR-ul nu putea să lărgească puțin sfera și să solicite o plajă mai largă pentru ca tot ce înseamnă producător auto de marcă să participe la licitație?!

Revenind la procedura de achiziție, pe data de 12 septembrie 2022, IGPR semnează și primul contract subsecvent cu Automobile Bavaria, la mai puțin de o lună după semnarea acordului cadru. Astfel, reprezentantul BMW România va trebui să livreze în maximum 270 de zile (așa cum prevede caietul de sarcini) 100 de autospeciale cu următoarele caracteristici și dotări:

categoria M1;
combustibil BENZINĂ;
cilindree min. 1900 cm3;
motor min. 4 cilindrii, min. 130 kW, min. 290 Nm cuplu;
transmisie 4×4 permanent, cutie automată min. 8+1 trepte;
1 set roti cu pneuri de vară și unul cu pneuri de iarnă;
roată de rezervă + cric + cheie roti;
volan reglabil pe două direcții cu comenzi montate pe el incluse;
ABS, ESP, ASR;
min. 4 airbag-uri;
proiectoare ceață;
viteza maximă – min. 210 km/h;
accelerație de la 0 la 100 km/h – max. 8 secunde;
5 locuri;
culoare alb + inscripționare specifică;
climatizare min. 1 zona;
oglinzi retrovizoare cu degivrare și reglare electrică;
scaun șofer reglabil pe 3 zone;
geamuri electrice;
covorașe față/spate cauciuc;
priză suplimentară portbagaj min. 10A;
rampă optico-acustică;
acumulator suplimentar identic cu cel de bază.

Noutatea apare la rampa de avertizare – autoritatea contractantă a solicitat posibilitatea pornirii/opririi independente, pe toată circumferința rampei, a luminilor roșii și/sau albastre, ceea ce nu am mai văzut de la rampele montate pe MCV-uri. De asemenea, se dorește ca rampele de avertizare să poată lumina în minim 5 moduri diferite selectabile.

Garanțiile solicitate sunt de minim 6 ani pentru rezistența la coroziune a caroseriei și minim 3 ani pentru echipamentele din dotarea autospecialei și inscripționării. În situația în care autospecialele suferă defecțiuni ce necesită transportul la o unitate service în perioada de garanție, furnizorul este obligat să asigure asistența tehnică 24/7, excepție făcând situațiile accidentelor rutiere. Prețul contractat pe o autospecială este de 163.343,41 lei (aprox. 33.200 euro). Primul lot de 100 de bucăți este așteptat să intre în dotarea Poliției Române cel târziu în iunie 2023.

De asemenea, nu putem să nu observăm faptul că în continuare, în ciuda TUTUROR insistențelor, evenimentelor, reportajelor, exemplelor etc. pe care atât noi, cât și opinia publică, le-am transmis în ultimii ani, factorii de decizie din Poliția Română continuă să pună eticheta de ,,autospecială” unui autoturism pe care se lipește un doar un colant pe care scrie POLITIA și pe care este montată o rampă. În continuare nu se cere șasiu întărit, nu se cer accesorii specifice muncii din dotare (lumini suplimentare montate, compartimentare separată pentru persoanele conduse la sediu, compartimentare separată în portbagaj pt accesorii specifice etc.), ci pur și simplu un autoturism ”chior”.

Chiar dacă salutăm reducerea de aproximativ 15.000 euro făcută de BMW la fiecare autospeciala, nu putem să nu ne întrebăm dacă factorii de decizie, în birourile lor, unde se uită la televizor și se laudă cu ,,achizițiile” făcute, se pot gândi și mai departe de atât. Noi ne-am plictisit sincer să vizionăm conferințe de presă în care reprezentanții IGPR și ai MAI prezintă achizițiile de tehnică sau de mașini ca fiind mari realizări, deși acestea ar trebui să fie dotări normale, de bun simț.

Trebuie să se înțeleagă odată pentru totdeauna faptul că o ,,achiziție” nu se face doar din birou, ci în primul rând după ce vorbești cu beneficiarul final al acesteia, respectiv polițistul conducător auto care poate evidenția din practică standardele și dotările necesare unei mașini de poliție. Degeaba încearcă specialiștii din IGPR să ia ochii opiniei publice cu autoturisme de marcă, dacă la primul drum cu un conducător auto aflat în stare de ebrietate, acesta din urmă începe să dea cu picioarele și capul în polițiștii din ,,autospecială”, îi va scuipa sau își va face nevoile fiziologice în ea, întrucât, în final, concluzia va fi una singură – „autospecialele” nu își vor demonstra utilitatea pentru munca de poliție din segmentul stradal”, au transmis reprezentanți sindicatului Europol.

articolul original.

Trei persoane bănuite de tâlhărie reținute de polițiști

9 September 2022 at 09:06
By: Regie
image

Joi, 8 septembrie, polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Zalău au dispus reținerea, pentru 24 de ore, față de trei persoane,  bănuite de tâlhărie calificată.

În fapt, la data de 7 septembrie a.c., la ora 23:15, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Zalău au fost sesizați de către un bărbat, de 38 de ani, din Zalău cu privire la faptul că, în seara respectivă, în jurul orei 21:00, trei persoane necunoscute au pătruns într-un adăpost improvizat în care se afla, situat în zona străzii Simion Bărnuțiu, din Zalău și prin exercitarea de violențe i-au sustras suma de 320 de lei și mai multe produse alimentare.

În urma probatorului administrat, ieri, 8 septembrie, polițiștii de investigații criminale au identificat persoanele bănuite de comiterea faptei.

Este vorba de un tânăr și o tânără, de 21, respectiv 18 ani, din Jibou și un altul de 19 ani, din Șimleu Silvaniei.

Față de aceștia, ieri, 8 septembrie, polițiștii au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, urmând ca, în cursul zilei de astăzi, să fie prezentați în fața instanței, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Polițiștii continuă cercetările în dosarul penal privind infracțiunea de tâlhărie calificată, în vederea administrării întregului probatoriu și dispunerii măsurilor legale.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

articolul original.

O nouă acțiune în trafic a polițiștilor sălăjeni

6 September 2022 at 08:31
By: Regie
image

În perioada 2-5 septembrie politistii din Cehu Silvaniei și Simleul Silvaniei au întocmit 4 dosare penale pentru alcolemie și conducere cu permisul suspendat ori reținut. Astfel vineri dimineata politistii din cadrul orașului Cehu Silvaniei au depsiat în trafic un bărbat, având o alcoolemie peste limita legală. În cauză, a fost întocmit dosar penal și se continuă cercetările, sub supravegherea unității de parchet competente.

1,38 MG/L ALCOOLEMIE, 1,38 METRI CUBI DE MATERIAL LEMNOS FĂRĂ DOCUMENTE DE PROVENIENȚĂ

Sâmbătă seara, 3 septembrie, la ora 23:18, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Crasna au oprit în trafic un tractor, condus de un bărbat, de 41 de ani, din comuna Horoatu Crasnei, care avea o alcoolemie peste limita legală și transporta material lemnos fără documente de proveniență.

Bărbatul a condus un ansamblu de vehicule format din tractor și remorcă, pe Drumul Comunal 79, prin localitatea Hurez.

Polițiștii i-au făcut semnale regulamentare de oprire, iar după ce au stabilit identitatea conducătorului de vehicul, i-au solicitat să prezinte documentele de transport și proveniență ale materialului lemnos transportat.

Bărbatul nu deținea documente legale, astfel că a fost sancționat cu amendă de 1.000 de lei, iar lemnele au fost ridicate în vederea confiscării.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul alcotest, rezultatul fiind 1,38 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la o unitate medicală unde i-au fost prelevate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

De asemenea, în urma verificărilor, polițiștii au stabilit că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

În cauză, polițiștii continuă cercetările în vederea administrării întregului probatoriu, sub supravegherea unității de parchet competente.

 MARAMUREȘEAN CU 0,54 MG/L ALCOOL PUR ÎN AERUL EXPIRAT

Vineri dimineața, la ora 06:17, polițiștii din cadrul orașului Cehu Silvaniei au depsiat în trafic un bărbat, având o alcoolemie peste limita legală.

Bărbatul, de 32 de ani, a fost oprit de polițiști în timp ce conducea un autoturism, pe strada Avram Iancu, din Cehu Silvaniei.

Testarea cu aparatul Etilotest a indicat faptul că acesta consumase alcool înainte de a se urca la volan, respectiv avea 0,54 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii l-au condus la cea mai apropiată unitate medicală, unde i s-au prelevat mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză, a fost întocmit dosar penal și se continuă cercetările, sub supravegherea unității de parchet competente.

ȘOFER CU 0,52 MG/L ALCOOL PUR ÎN AERUL EXPIRAT, ÎN ȘIMLEU SILVANIEI

La data de 3 septembrie a.c., ora 06:48, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Șimleu Silvaniei au întocmit dosar penal unui bărbat, pentru conducere sub influența alcoolului.

Bărbatul, în vârstă de 52 de ani, din Șimleu Silvaniei a fost oprit în timp ce conducea un autoturism prin oraș. Acesta a fost testat cu aparatul alcoolscop, rezultatul fiind 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii l-au condsus la cea mai apropiată unitate medicală, unde i-au fost prelevate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză, polițiștii continuă cercetările, sub suparvegherea unității de parchet competente.

AUTOVEHICUL NEÎNMATRICULAT ÎN MUNICIPIUL ZALĂU

Sâmbătă, 3 septembrie, la ora 17:00, polițiștii Biroului Rutier Zalău au depistat în trafic un tânăr, în timp ce conducea un autoturism neînmatriculat.

Șoferul, un tânăr, de 23 de ani, din comuna Sâg, a condus un autoturism, pe Bulevardul Mihai Viteazu, din municipiul Zalău.

Din verificările efectuate de polițiști a rezultat că, autoturismul condus avea numerele de înmatriculare provizorie expirate, din data de 21 august a.c..

Polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările, în vederea administrării întregului probatoriu.

ȘOFER MARAMUREȘEAN CU PERMISUL SUSPENDAT

La data de 4 septembrie a.c., ora 07:10, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Cehu Silvaniei au depistat în trafic un bărbat, din Baia Mare, având permisul de conducere suspendat.

Șoferul, de 39 de ani, conducea un autoturism, pe Drumul Județean 196, prin localitatea Horoatu-Cehului.

Din verificările polițiștilor a reieșit că, bărbatul avea dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice suspendat.

Polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru conducere fără permis, faptă prevăzută de art.335 alin.2 din Codul penal.

MOTOCICLETĂ NEÎNMATRICULATĂ PRIN LOCALITATEA SUB CETATE

Duminică, 4 septembrie, la ora 19:45, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Nușfalău au oprit în trafic o motocicletă neînmatriculată, condusă de un tânăr, din comuna Plopiș.

Tânărul, de 22 de ani, conducea un motocross, prin localitatea Sub Cetate, comuna Valcău de Jos.

Motocross-ul nu avea aplicată plăcuța cu numărul de înmatriculare, iar din verifcările efectuate în bazele de date a reieșit că acesta figura neînmatriculat.

Polițiștii continuă cercetările, sub supravegherea unității de parchet competente.

CONDUCERE CU PERMISUL REȚINUT -ȘIMLEU SILVANIEI

Luni, 5 septembrie, la ora 08:40, polițiștii rutieri din cadrul Poliției Orașului Șimleu Silvaniei au întocmit un dosar penal pentru conducere cu permisul reținut.

În fapt, polițiștii au depistat în trafic, pe strada Gheroghe Lazăr, din Șimleu Silvaniei, un tânăr de 24 de ani, din comuna Plopiș, care nu avea dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice, întrucât îi fusese reținut permisul de conducere, în luna iunie a.c., pentru conducere cu permisul suspendat.

Polițiștii au întocmit un nou dosar penal și continuă cercetările, sub supravegherea unității de parchet competente.

articolul original.

Accident mortal de circulație

16 August 2022 at 09:34
By: Regie

În această dimineață, pompierii zalauani au fost solicitati sa intervina la un eveniment rutier cu doua autoturisme din care  au rezultat 2 persoane ranite dintre care una era incarcerata pe DN 1 F, intre localitatile Zalau si Ciumarna.

Victima ( de sex masculin) aflata in stop cardiorespirator, a fost extrasa si predata echipajului de terapie intensiva mobila (TIM),  care au  initiat manevrele de resuscitare.

Potrivit IPJ Sălaj, în această dimineață, 16 august, la ora 10:25, pe Drumul Național 1F, în zona Meseș, s-a produs un accident grav de circulație.

Din primele verificări efectuate de polițiști a reieșit că, un autoturism condus de un tânăr, de 24 de ani, din județul Bihor, pe Drumul Național 1 F, din direcția Zalău către Cluj-Napoca, a intrat în coliziune cu o autoutilitară, condusă, din sens opus, de către un clujean, de 24 de ani.

În urma evenimentului, șoferul din Bihor a rămas încarcerat, fiind rănit grav.

În acestea momente, personalul medical efectuează manevre de resuscitare, victima aflându-se în stare de inconștiență.

Conducătorul auto, din județul Cluj nu consumase alcool.

Polițiștii efectuează cercetarea la fața locului și vor continua cercetările pentru a stabili, cu exactitate, cauza și împrejurările în care s-a produs evenimentul rutier.

articolul original.
  • There are no more articles
❌