ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 6 October 2022Ultimele Stiri

Ludovic Orban: PNL a făcut campanie împotriva PSD, garantând că va scăpa România de această dominație a PSD. Asta e trădare, trădarea alegătorilor care te-au votat (VIDEO)

6 October 2022 at 20:20
image

Președintele partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat PNL că și-a trădat alegătorii. „PNL a făcut campanie împotriva PSD, luptându-se cu PSD și garantând alegătorilor că vor ține PSD departe de orice guvernare, vor scăpa România de această dominație a PSD”, a spus fostul lider al liberalilor, joi seară, pe B1 TV, la „Sub semnul întrebării” cu Robert Turcescu.

Ludovic Orban acuză PNL că și-a trădat alegătorii

Referitor la vocile care susțin că actuala coaliție a fost o soluție de compromis într-un context complicat, fostul lider PNL a explicat: „Nu e așa. Guvernele se fac între formațiuni politice care au programe similare și care, practic, sunt într-un fel sprijinite și de alegătorii care votează fiecare partid. Coaliția de centru-dreapta era o coaliție care era formată din partide afine, care au reușit să pună la punct un program de modernizare, un program de reforme, un program de atingere a punctelor sensibile și a tarelor din societatea românească. E cu totul și cu totul altceva guvernul de astăzi”.

„PSD a făcut campanie împotriva lui Iohannis și împotriva PNL, practic luând voturile din atacarea PNL și atacarea lui Iohannis, iar PNL a făcut campanie împotriva PSD, luptându-se cu PSD și garantând alegătorilor că vor ține PSD departe de orice guvernare, vor scăpa România de această dominație a PSD. Asta înseamnă trădare, am să v-o spun foarte clar”, a amintit Ludovic Orban.

El susține că este vorba despre „trădare, trădarea alegătorilor care te-au votat”.

„Păi dacă alegătorii care te-au votat te-au votat să ții PSD în afara puterii, te-au votat pentru un program de dezvoltare, să faci investiții, să menții o fiscalitate… unde se întâmplă? V-ați uitat la modificările Codului Fiscal? Modificările Codului Fiscal lovesc exact în pătura activă economic (…). În execuția bugetară pe primele șase luni, singurul capitol de cheltuieli în care cheltuielile au fost mai mici, în primele șase luni ale anului 2022 față de anul 2021, sunt investițiile”, a continuat Ludovic Orban.

articolul original.

Europarlamentarii PNL cer aderarea României la Schengen, în plenul Parlamentului European:

6 October 2022 at 10:48
rares bogdan

Europarlamentarii PNL cer aderarea României la Schengen, în plenul Parlamentului European:

Siegfried Muresan: „Munca efectuată în acest an de polițiștii de frontieră din România, de autoritățile din România, implicarea cetățenilor români, toate acestea au ajutat la stabilizarea situației la frontiera de est a UE. Cerem ca România și Bulgaria să fie incluse în zona Schengen. Vor avea de câștigat cetățenii din România și Bulgaria, companiile din România și Bulgaria, dar vor avea de câștigat și oamenii și întreprinderile din toată UE pentru că toți cetățenii europeni vor putea călători mai repede, mai simplu, mai sigur. Toate companiile europene se vor putea mișca mai rapid fără întârzierile de la frontieră”.

Rares Bogdan: „Mereu, România și-a tratat partenerii cu respect. […] Nu suntem mai puțin europeni decât cei Vest. Blocarea României în afara Schengen este o nedreptate față de un popor profund european. Pentru a anula orice demers antieuropean și pentru a anula discursul eurosceptic în interiorul granițelor României, țara mea trebuie să fie obligatoriu in Schengen!”.

articolul original.

Rareș Bogdan în Parlamentul European. „Nu vă bateți joc încă o dată de România. Ajunge!”

6 October 2022 at 11:06
image

Europarlamentarul liberal Rareș Bogdan a susținut în plenul Parlamentului European probabil cel mai dur discurs din istoria participării politicienilor români în forul european, amenințând, efectiv, Bruxellesul cu represalii dacă nu intrăm în acest an în spațiul Schengen.

„De 11 ani, două țări europene pe care românii le tratează cu respect, ne umilesc sistematic, blocând aderarea la Schengen. Și asta deși companiile lor au afaceri uriașe în România și dețin o bună parte din sistemul bancar și de asigurări. Mereu, România și-a tratat partenerii cu respect” a tunat liberalul.

„Nu ne obligați să jucăm și noi dur! Am fost mult prea eleganți până acum”.

„Ce trebuie să mai facem pentru a fi tratați de la egal la egal și respectați de toți membrii UE? Să provocăm o criză alimentară la nivel european? Să blocăm la graniță trenurile și sutele de camioane cu cereale, care traversează zilnic România pentru a ajunge pe piețele occidentale, în Olanda, Belgia, Franța, Austria, Germania, Italia?

Nu ne obligați să jucăm și noi dur! Am fost mult prea eleganți și tăcuți până acum. Nu suntem mai puțin europeni decât cei Vest. Nu-i trimiteți pe alegătorii români către populiști si eurosceptici.

Blocarea României în afara Schengen este o nedreptate față de un popor profund european. Acum 500 de ani, un român a fost primul european care l-a înfrânt si blocat pe cuceritorul Constantinopolului, Mehmet al 2-lea. Se numea Iancu de Hunedoara. În onoarea lui, și astăzi, toate bisericile catolice din lume trag clopotele la ora 12. Vă avertizez că, acum, Mehmet al 2-lea se numește Putin. A atacat Ucraina cu tancurile, dar a atacat și eurosistemul. Are două arme: minciuna și politicieni cărora le oferă sprijin. Are oameni care deja le spun românilor că eurosistemul i-a abandonat.

Pentru a anula orice demers antieuropean și pentru a anula discursul eurosceptic in interiorul granitelor României, țara mea trebuie să fie obligatoriu in Schengen! Nu vă bateți joc încă o dată de România. Ajunge!” a încheiat europarlamentarul.

articolul original.

Klaus Iohannis, după declarația dură a lui Rareș Bogdan din Parlamentul European: „L-a luat puțin valul” (VIDEO)

6 October 2022 at 12:13
image

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că pe europarlamentarul Rareș Bogdan, lider în PNL, „l-a luat puțin valul” cu o zi înainte, când a rostit acel discurs agresiv în Parlamentul European.

Liberalul luase cuvântul la dezbaterea privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen și practic a amenințat că, dacă țara noastră nu va fi primită, transportul de cereale ucraiene pe teritoriul nostru va fi blocat și se va ajunge la criză alimentară.

Declarația lui Rareș Bogdan din Parlamentul European și reacția lui Iohannis

„Ce trebuie să mai facem pentru a fi trataţi de la egal la egal şi respectaţi de toţi membrii UE? Să provocăm o criză alimentară la nivel european? Să blocăm la graniţă trenurile şi sutele de camioane cu cereale, care traversează zilnic România pentru a ajunge pe pieţele occidentale, în Olanda, Belgia, Franţa, Austria, Germania, Italia? Nu ne obligaţi să jucăm şi noi dur!”, afirmase europarlamentarul PNL în cadrul dezbaterii.

Întrebat, joi, în legătură cu aceste declarații, președintele Klaus Iohannis a spus că „l-a luat puţin valul” pe Rareș Bogdan.

„Cred că l-a luat puţin valul. Nu se pune problema de aşa ceva. Noi căutăm să susţinem Ucraina şi exportul de cereale către Europa, deci nu se pune problema de aşa ceva”, a insistat Iohannis.

Guvernele statelor din UE vor decide în luna decembrie dacă România și Bulgaria vor fi primite în Spațiul Schengen.

articolul original.

Lucian Bode: In data de 8 decembrie se va desfășura Consiliul Justiție și Afaceri Interne al UE ”la care sperăm ca România să fie acceptată în Schengen”

6 October 2022 at 10:28
lucian bode

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, joi, că în data de 8 decembrie se va desfășura Consiliul Justiție și Afaceri Interne al UE ”la care sperăm ca România să fie acceptată în Schengen”.

”Până atunci va exista un raport al unei echipe de experți UE privind managementul frontierelor, cooperarea polițienească și returnarea migranților ilegali”, a mai declarat Bode, citat de g4media.ro.

În 2011, subiectul a fost votat de miniștrii naționali, dar aderarea a fost blocată de guvernele olandez și finlandez. Aderarea la spațiul de călătorie fără pașapoarte Schengen necesită unanimitate de voturi, iar în luna decembrie se va supune din nou la vot această chestiune.

„Președinția cehă se angajează să facă progrese pentru a permite Bulgariei și României să facă parte pe deplin din spațiul Schengen”, a declarat ministrul ceh pentru afaceri europene, Mikuláš Bek, în timpul unei dezbateri pe această temă în Parlamentul European, miercuri, relatează Euractiv.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Senatorul Iordache a revenit în PNL Gorj

5 October 2022 at 18:53
image

Senatorul de Gorj, Ion Iordache, a revenit miercuri în PNL.

Acesta plecase la Forța Dreptei Gorj, pe care o conducea.

Adeziunea depusă de senator miercuri seară a fost acceptată de Biroul Politic Județean interimar al PNL Gorj.

Este de așteptat ca Ion Iordache să candideze la șefia partidului.

Tot miercuri seară, prefectul de Gorj, Cristina Cilibiu, a devenit secretar general interimar al PNL Gorj.

articolul original.

Premierul Nicolae Ciucă, despre majorarea cu 50% a taxelor și impozitelor locale: ‘Decizia a fost luată în coaliție’

5 October 2022 at 16:15
image

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, întrebat în legătură cu amendamentul depus de senatorii din coaliţia de guvernare privind majorarea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale, că decizia a fost luată în coaliţie, menţionând că varianta privind stabilirea acestor impozite după grilele notariale a fost amânată, după ce autorităţile locale au atenţionat că acest lucru era imposibil de realizat până la sfârşitul anului.

Este un amendament care a fost discutat şi la nivelul coaliţiei, a fost discutat şi cu reprezentanţii autorităţilor locale, atât cu Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, cu Asociaţia Municipiilor, a oraşelor, a comunelor, fiecare dintre dumnealor venind şi ridicând problema că vechea formulă din Codul Fiscal prevedea o serie întreagă de demersuri tehnice, anume acea ridicare a nivelului de impozit în funcţie de valoarea cuprinsă în grilele notariale, ceea ce, la nivelul autorităţilor locale, tehnic era imposibil de realizat până la finale anului. De aceea s-a solicitat şi s-a obţinut acordul politic ca această decizie să fie amânată, în schimb se introduce amendamentul astfel încât acestea să fie crescute cu 50% faţă de valoarea iniţială, din ceea ce există acum„, a precizat premierul, la o conferinţă de presă.

Ciucă a subliniat că este vorba despre „o decizie care a fost luată în coaliţie”.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a afirmat, miercuri, că senatorii PSD şi PNL au depus un amendament la Ordonanţa 16/2022, care are în vedere o actualizare a grilei privind impozitul pe proprietate.

Ordonanţa 16, după cum ştiţi, este în dezbatere parlamentară, este la Senat. Înţeleg că s-au depus o serie de amendamente. Pe partea de proprietate, senatorii PSD şi PNL au depus un amendament. În analiza acestui amendament am văzut că sunt şi poziţiile Asociaţiei Oraşelor şi Municipiilor, Asociaţiei Consiliilor Judeţene, care sunt de acord cu această abordare. Drept pentru care Parlamentul va trece la dezbatere şi la avizarea acestui amendament, care, de fapt, din ce am văzut, reprezintă sau are în vedere o actualizare a grilei de raportare a stabilirii impozitului pe proprietate”, a explicat Câciu.

Întrebat cu cât ar putea creşte impozitele, ministrul a răspuns că nu e neapărat necesar să fie majorate, deoarece în grila aprobată în 2015 autorităţile au o marjă de stabilire a impozitelor.

Nu e neapărat necesar să crească impozitele. După cum ştiţi, faţă de această grilă, care a fost stabilită în anul 2015, autorităţile locale au o marjă de stabilire cuprinsă între 0,8% şi 0,2%, dacă nu mă înşel, sau 2%. Deci, practic, pe de o parte, pot acţiona în cadrul acestei marje, pot creşte impozitele.

Până la urmă este vorba de veniturile autorităţilor locale şi atunci când ne întrebăm de ce, de fiecare dată, statul român, din bugetul de stat, din taxele tuturor, trebuie să suplinească lipsa de venituri la nivel autorităţilor locale, cred că un răspuns este şi în zona aceasta a colectării veniturilor locale. Nu în ultimul rând, trebuie să ţineţi cont de faptul că populaţia cu venituri mici este protejată din perspectiva impozitelor pe proprietate.

Există o serie de credite fiscale care sunt prevăzute în Codul fiscal. Deci, impactul unei creşteri de impozite, eventuale creşteri nu vor fi pe persoanele care au venituri mici. Pe de altă parte, trebuie să ţinem cont şi de de faptul că este totuşi o chestiune de inechitate ca impozitele să fie la fel în UAT-uri diferite şi ca nivel de trai şi ca nivel de dezvoltare, dacă vreţi, economică„, a spus Adrian Câciu, informează agerpres.ro.

articolul original.

Se clatină Coaliția de guvernare? Lider PSD: ‘Această situație își pune serios amprenta asupra actului de guvernare. Este momentul ca PNL să facă o urgentă și serioasă analiză internă’

5 October 2022 at 15:18
image

Deputatul PSD Gabriel Zetea a declarat că ar fi necesar ca PNL să facă „o urgentă şi serioasă analiză internă referitoare la riscurile potenţiale pe care le pot produce noi investigaţii media şi care au în centru demnitari liberali”.

Pentru a putea avansa în dezbaterile privitoare la ”România educată” este necesară mai întâi rezolvarea de către colegii de la PNL a scandalului intern privind ”România Plagiată”.

De săptămâni bune, răfuielile interne din PNL au blocat practic traseul construcției legilor educației. Lupta pentru putere de la vârful formațiunii liberale a degenerat în acuzații de plagiat la adresa unor lideri liberali, totul culminând cu scandalul care a dus la demisia ministrului Educației, Sorin Câmpeanu.

Din păcate, această situație își pune serios amprenta asupra actului de guvernare și îngustează tot mai mult fereastra de dezbatere parlamentară, în actuala sesiune legislativă, a proiectelor de legi ale Educației Mai mult, există și alți lideri ai PNL aflați în atenția mass-media ca potențiale subiecte ale unor anchete legate de plagiat.

De aceea, considerăm că este momentul ca PNL să facă o urgentă și serioasă analiză internă referitoare la riscurile potențiale pe care le pot produce noi investigații media și care au în centru demnitari liberali. Un alt scandal similar cazului Câmpeanu ar îngropa definitiv nu doar proiectul România Educată, ci și credibilitatea vreunei reforme a Educației conduse de un portofoliu deținut de PNL.”, a scris Gabriel Zetea, miercuri pe Facebook.

articolul original.

Demisie din PNL, după acuzații de furt: „Sunt false”

5 October 2022 at 04:00
By: (R.C.)

Fostul secretar de stat Cătălin Boboc şi-a anunţat, marţi seara, demisia din PNL, arătând că acesta este „cel mai decent gest politic” pe care îl poate face astfel încât imaginea partidului să nu fie afectată de acuzaţiile care i-au fost aduse.

„Pentru a nu politiza o situaţie personală care va fi lămurită, şi pentru a nu crea în vreun fel presiune, am decis să îmi dau demisia din funcţia de membru al Partidului Naţional Liberal. Consider că este cel mai decent gest politic pe care îl pot face astfel încât imaginea partidului să nu fie afectată de acuzaţiile care mi-au fost aduse”, a scris Boboc pe Facebook.

El a afirmat că va face toate demersurile pentru a-şi demonstra nevinovăţia.

„Varianta autosuspendării nu există într-un astfel de caz, prin urmare demisia este singura soluţie, până la clarificarea situaţiei. Voi reveni cu toate explicaţiile şi documentele necesare după ce voi face toate demersurile pentru a-mi demonstra nevinovăţia. Am fost şi sunt un om de partid, le mulţumesc tuturor colegilor mei pentru colaborare, din 2003 şi până acum. Îi asigur de buna mea credinţă şi cred că ne vom reauzi”, a adăugat acesta.

Cătălin Boboc, fost secretar de stat în Ministerul Muncii, a dezminţit acuzaţiile apărute în presă potrivit cărora şi-ar fi branşat ilegal la reţeaua de energie electrică locuinţa din Brăila, precizând că imobilul la care se face referire, cel din strada Dianei nr. 45, aparţine mamei sale şi că este branşat legal la curent, în acest sens făcând public şi contractul încheiat cu Electrica.

„Acuzaţiile sunt false, nu este vorba de niciun furt! La imobilul de pe strada menţionată, la care locuieşte mama mea, am documente care pot dovedi asta şi pe care le şi ataşez. Mai exact, iată avizul tehnic de racordare la reţeaua de energie electrică. Altceva nu am ce comenta!”, a scris Cătălin Boboc, marţi după-amiaza, pe contul său de Facebook, unde a postat şi o copie a documentului indicat şi emis de Electrica Muntenia Nord.

Boboc a mai ocupat în trecut funcţiile de preşedinte al organizaţiei PNL Brăila, prefect al judeţului Brăila, precum şi senator în legislatura 2012-2016.

Potrivit informaţiilor furnizate presei de IPJ Brăila, la solicitarea jurnaliştilor cu privire la acest caz, un angajat din cadrul S.D.E.E Muntenia Nord – Sucursala Brăila a sesizat, luni, ofiţerul de serviciu al Poliţiei Municipiului Brăila cu privire la faptul că în urma unor verificări efectuate pe raza municipiului, ar fi identificat un contor branşat ilegal, aflat sub tensiune.

„Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, iar la adresa indicată nu au fost identificate persoane, în continuare efectuându-se cercetări în vederea identificării proprietarilor imobilului şi stabilirii cu exactitate a situaţiei de fapt. În cauză a fost întocmit dosar penal şi se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt şi executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, conform Legii 123/2012 a energiei electrice şi gazelor naturale”, au precizat reprezentanţii IPJ Brăila.

articolul original.

Acuzat că fură electricitate, Cătălin Boboc a demisionat din PNL

4 October 2022 at 19:28
image

Suspectat că și-a branşat ilegal o casă din Brăila la reţeaua de electricitate, fostul senator Cătălin Boboc şi-a anunţat, marţi seară, demisia din Partidul Național Liberal.

“Pentru a nu politiza o situaţie personală care va fi lămurită şi pentru a nu crea în vreun fel presiune, am decis să îmi dau demisia din funcţia de membru al Partidului Naţional Liberal. Consider că este cel mai decent gest politic pe care îl pot face, astfel încât imaginea partidului să nu fie afectată de acuzaţiile care mi-au fost aduse”, a transmis politicianul.

“Voi reveni cu toate explicaţiile şi documentele necesare după ce voi face toate demersurile pentru a-mi demonstra nevinovăţia”, a adăugat fostul secretar de stat în Ministerul Muncii.

“Am fost şi sunt un om de partid, le mulţumesc tuturor colegilor mei pentru colaborare, din 2003 şi până acum. Îi asigur de buna mea credinţă şi cred că ne vom reauzi!”, a conchis Cătălin Boboc.

Presa a scris că un angajat al Societății Muntenia Nord – Sucursala Brăila a sesizat Poliția Municipiului Brăila despre identificarea unui contor branşat ilega în urma unor verificări.

În locuința respectivă stă mama fostului senator.

”În cauză a fost întocmit dosar penal şi se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt şi executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, conform Legii nr. 123/2012 a energiei electrice şi gazelor naturale”, au susținut reprezentanţii IPJ Brăila.

Respingând acuzațiile ce îi sunt aduse, Cătălin Boboc a prezentat avizul tehnic de racordare la reţeaua cu energie electrică.

”Cătălin Boboc și-a dat demisia din PNL, pentru a nu afecta în vreun fel imaginea partidului. Este un fost senator, fost secretar de stat în Ministerul Muncii și – acum – fost membru al PNL, care nu se folosește de nicio calitate din CV-ul său pentru a influența în vreun fel limpezirea situației de care este acuzat. Nu a exercitat nicio presiune, nu a tras de timp și nu a pus bețe în roate niciunei cercetări.

PNL este acum delimitat complet de suspiciunile care planează asupra lui Cătălin Boboc, fost membru al partidului. Îi transmit omologului meu din PSD, Radu Oprea, că acum își poate concentra atenția pe situații care chiar afectează, mult mai grav, imaginea coaliției…”, a transmis Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al liberalilor.

FOTO: Facebook

articolul original.

Se pregătește debarcarea lui Nicloae Ciucă de la șefia PNL? Florin Cîțu: ‘Va trebui să îi întrebați pe colegii mei. PNL este un partid viu’

4 October 2022 at 18:45
image

Fostul lider PNL Florin Cîţu a declarat marţi, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, întrebat dacă premierul Ciucă va mai fi preşedinte al partidului, după rotaţia premierilor, din 2023, că va trebui să fie pe colegii lui dar şansele sunt foarte mici, el arătând că şi el a fost premier şi a avut un ascendent în a câştiga alegerile în interiorul PNL. Cîţu a mai afirmat că PSD încearcă şi caută motive să fugă de la guvernare anul viitor.

Florin Cîţu a fost întrebat dacă crede că, după ce va pierde funcţia de premier, la rotativa din mai 2023, premierul Nicolae Ciucă va mai fi preşedintele PNL.

Fostul lider PNL a răspuns: ”Va trebui să îi întrebaţi pe colegii mei dar şansele sunt foarte mici. Şi eu am fost premier şi am avut binenţeles un ascendent în a câştiga alegerile în interiorul PNL, este normal. Contează ce faci după aceea. PNL este un partid viu, dar eu cred că până la rotativă e mult, se schimbă situaţia economică de la o zi la alta”.

Despre ipoteza în care PSD nu mai vrea să guverneze, Florin Cîţu a arătat că el îi suspectează de multe pe PSD, şi ”de a nu vrea să facă rotativa şi de a nu mai vrea să stea la guvernare, să îşi impună nişte măsuri care să distrugă cu totul economia, doar ca să poată să mai cumpere ceva timp”.

”Dacă lucrurile merg în direcţia economică pe care o văd eu, se deteriorează, PSD va fugi de la guvernare, PSD încearcă, caută motive să fugă de la guvernare, să spună noi am încercat, am vrut să facem bine pentru oameni dar nu se face”, a arătat senatorul PNL, conform news.ro

articolul original.

Stefan Stoica, presedintele PNL Dolj: Modernizarea și electrificarea liniei de cale ferată Craiova – Calafat, o prioritate a Guvernului României condus de premierul Nicolae Ciucă!

4 October 2022 at 15:56

Astăzi, în cadrul Comisiei de Transporturi din Camera Deputaților, am ridicat din nou problema stadiului și soluțiilor de finanțare pentru obiectivul de investiții „Reabilitarea liniei de cale ferată Craiova-Calafat, componentă a Coridorului Orient/Est Mediteranean”, obiectiv de o importanță majoră nu doar pentru regiunea Sud-Vest a României, ci pentru întreaga Europă. Domnul Ion Alexandru-Simu, Directorul General CFR SA, prezent la ședință, ne-a asigurat că acest proiect este o prioritate și că există soluții pentru finanțarea din fonduri europene a acestui obiectiv.

În cursul acestui an, am adresat scris domnului Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, o întrebare privind stadiul și soluțiile de finanțare pentru obiectivul de investiții „Reabilitarea liniei de cale ferată Craiova-Calafat, componentă a Coridorului Orient/Est Mediteranean”.

În răspunsul oferit de către Ministerul Transporturilor, se comunică stadiul implementării acestui obiectiv de investiții și care sunt demersurile următoare. Mai exact, proiectul de cale ferată Craiova – Calafat se regăsește pe lista proiectelor de pe rețeaua primară, care reprezintă, în fapt, toate intervențiile vitale de modernizare a infrastructurii și, totodată, este precizat că reforma privind dezvoltarea infrastructurii feroviare și managementul traficului feroviar este un obiectiv important în Planul Național de Redresare și Reziliență.

#PNL #Dezvoltăm_Oltenia #Investiții_în_infrastructura_feroviară

articolul original.

Marius Dincă a fost ales președinte al Organizației Oamenilor de Afaceri a PNL Dâmbovița

4 October 2022 at 17:44

Avem tineri cu care ne mândrim. Plini de talent, de har artistic, dornici de afirmare și de a arăta lumii că România dispune de adevărate comori ale cântecului și dansului. Dacă se găsesc și modelatori pe măsură, victoria este asigurată.

La Zărnești, în județul Brașov, s-a desfășurat zilele trecute Festivalul Național „Ecoul Pietrei Craiului”. Pe scenă au evoluat soliști și trupe de dansatori de pe întreg cuprinsul României. Printre laureații acestui important festival s-au numărat artiștii pregătiți la Casa de Cultură „Dumitru Stanciu” din Găești, respectiv dansatoarele de la Ansamblul „Brâulețul”, coordonat de coregrafa Alina Dumbravă, și tinerii soliști din grupul „New Generation”, pregătiți temeinic de Mariana Ionescu, cunoscută ca textieră și compozitoare de mare sensibilitate, dar și ca o jurnalistă de excepție.

Mariana Ionescu

Dansatoarele de la „Brâulețul” au câștigat locul I! Au devenit celebre în toată țara în doar câteva luni, datorită talentului și ambiției lor, dar, în tot atâta măsură, și datorită pregătirii coregrafice asigurate excelent de Alina Dumbravă, cunoscută ca un instructor ce nu se lasă până nu își duce echipajul pe podiumul laureaților.

Fetele de la „New Generation”, prin talentul interpretativ, au încântat juriul format din nume grele ale muzicii românești. Vorbim aici de Felicia Filip, Ozana Barabancea, Cristian Mihăilescu, Veta Biriș și Mihai Trăistariu.
Solistele din structura artistică ”New Generation”, pregătite de Mariana Ionescu, au avut o evoluție fulminantă, provocând emoție și valuri de aplauze.

Alexandra Gâță a obținut premiul I la categoria 14 – 15 ani, o clasă de artiști numeroasă și foarte bine pregătită. Aici s-au regăsit elevi ai școlilor de canto și de muzică din întreaga țară. Adolescenta pregătită la Casa de Cultură din Găești, elevă la Colegiul Pedagogic ”Constantin Cantacuzino” din Târgoviște, a impresionat juriul și publicul cu piesa „Rise Like a Phoenix”. Pentru interpretarea plină de sensibilitate, forță, căldură și expresivitate scenică a obținut nota 9.55.

Ana Maria Amuza, elevă a Liceului ”Iordache Golescu” Găești, a participat la categoria 16 – 17 ani, clasându-se pe locul al II-lea, cu piesa ”Cuvintele tale”.

Miruna Dragomir, o școlăriță de clasa a V-a, s-a clasat pe locul al III-lea la Secțiunea Muzică Tradițională, cu renumitul cântec ”Tudorițo, nene”.

De precizat că „New Generation Junior”, alcătuit din interpretele Anastasia Tureanschi, Iris Pahone, Evelin Chivu, Diana Tatomir și Miruna Dragomir, eleve la Școala ”Șerban Cioculescu” și Colegiul Național Vladimir Streinu din Găești, a primit locul al III-lea la Secțiunea Grupuri.

articolul original.

Analistul politic Bogdan Chirieac: ‘Cu tema pensiilor speciale, PNL a câștigat europarlamentarele cu 29% fiindcă au promis desființarea pensiilor speciale în trei săptămâni. România e singura țară din Europa care, într-o asemenea criză, a m

4 October 2022 at 16:45
image

Analistul politic Bogdan Chirieac afirmă că “Statul se fură singur. Toate partidele se năpustesc să cheltuie bani pe care nu îi au. Au majorat și au cocoșat mediul privat cu taxe și impozite, mai vine o tură de cocoșare de la 1 ianuarie 2023”.

”Reamintesc că, în 2019, cu tema pensiilor speciale, PNL a câștigat europarlamentarele cu 29% fiindcă au promis desființarea pensiilor speciale în trei săptămâni. Nemulțumirea pensionarilor obișnuiți pentru pensia de contributivitate este atât de mare încât PNL a câștigat clar acele alegeri. Acum, domnul Marcel Boloș vine și ne spune că de fapt v-am păcălit, dar ele trebuie să existe. Probabil că ele trebuie să existe dar nu în cuantumul aberant care este acum și fără o bază: adică fiecare își face pensia în funcție de ce venituri încasează în ultima lună și de acolo își crește pensia pentru toată viața. De aici ajungi la situația absurdă prin care pensia este mai mare decât salariul. Deci iei o pensie mai mare decât salariul pe care l-ai avut în activitate.

Plus că la anumite categorii profesionale se adaugă și pensia specială și salariul. Statul se fură singur. Toate partidele se năpustesc să cheltuie bani pe care nu îi au. Au majorat și au cocoșat mediul privat cu taxe și impozite, mai vine o tură de cocoșare de la 1 ianuarie 2023 cu alte majorări de taxe și impozite, deci se rup picioarele mediului privat sperând că vor obține bani. Până acum nu s-a întâmplat însă așa, ba din contră, bani mai mulți au obținut când s-au redus impozitele. România e singura țară din Europa care, într-o asemenea criză, a majorat taxele și impozitele”, a declarat analistul economic Bogdan Chirieac pentru România TV.

”Apropo de ordonanța de energie: incompetența e maximă, înaintea corupției, incompetența este maximă”, a concluzionat analistul economic Bogdan Chirieac.

Cea mai mare pensie pe bază de contributivitate obţinută în Ro­mânia a fost de peste 63.000 de lei brut în luna ianuarie 2022 şi a fost încasată de un pensionar înregistrat în sectorul 1 din Bucureşti, arată datele Casei Naţionale de Pensii Publice, obţinute în urma unei solicitări a ZF. Pensio­narii cu cele mai mari 100 de pensii contri­butive încasează, lunar, între 20.000 şi 60.000 de lei pe lună, conform dcnews.ro

articolul original.

Fost senator şi prefect PNL, acuzat că fură curent

4 October 2022 at 12:12
image

Cătălin Boboc, fost senator PNL, este acuzat că, la o casă din orașul Brăila care i-ar aparține, s-ar fi găsit, în urma unui control, o racordare ilegală la rețeaua de curent electric, informează Digi24.

Poliția a deschis un dosar, dar liderul PNL susține că nu este adevărat nimic și că ar fi vorba de o răzbunare politică.

Într-o intervenție la DigiFM, Cătălin Boboc a susținut că nu există acuzații la adresa sa și că ancheta poliției vizează o altă casă, aflată la altă adresă decât locuința sa. 

„Un angajat din cadrul SDEE Muntenia Nord – Sucursala Brăila a sesizat, marți, ofițerul de serviciu al Politiei Municipiului Brăila cu privire la faptul că în urma unor verificări, efectuate pe raza municipiului, ar fi identificat un contor branșat ilegal, aflat sub tensiune”, se arată într-un comunicat al IPJ Brăila.

”În cauză a fost întocmit dosar penal și se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt și executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, conform Legii nr. 123/2012 a energiei electrice și gazelor naturale” au transmis reprezentanții IPJ Brăila. 

PSD a reacționat, marți, prin vocea purtătorului de cuvânt al partidului, care cere ca PNL să se delimiteze de acuzațiile aduse lui Boboc.

„În legătură cu cercetarea penală pentru furt de energie demarată împotriva liberalului Cătălin Boboc, așteptăm ca PNL să își clarifice cât mai repede poziția în această chestiune. În contextul crizei energetice, în care cetățenii mizează pe măsuri de protecție din partea guvernului, un astfel de caz poate afecta serios credibilitatea Coaliției, din care face parte și PSD.

Ne așteptăm, așadar, ca până când autoritățile vor ajunge la o concluzie în acest dosar, cei din PNL să se delimiteze de suspiciunile care planează asupra colegului lor de partid”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea.

Boboc, acuzat de colegi că trădează pentru PSD

Cătălin Boboc a declarat pentru Digi24.ro că este „un fake news care nu are legătură cu el” și a explicat că ar fi vorba de o răzbunare a unor colegi de la PNL Brăila cu care se află  în conflict de mai multă vreme.

De altfel, el a postat marți pe pagina sa de Facebook un mesaj aluziv la adresa celor care îi crează probleme cu aceast scandal.

„Nu am nicio treabă cu această chestiune, eu am actele în regulă”, a spus Boboc. 

Surse din conducerea PNL susțin că la PNL Brăila există o veche rivalitate între actualul șef al filialei și Boboc, fost deputat, fost senator, fost prefect al județului și fost secretar de stat la Ministerul Muncii, de unde a fost schimbat din funcție de către partid în luna august a acestui an.

Acesta este suspectat de către șefii săi că ar avea relații mult prea strânse cu cei de la PSD Brăila, fieful lui Mihai Tudose.

articolul original.

Generalul Ioan Talpeș, fostul șef al SIE, despre alegerile prezidențiale: ‘Nicolae Ciucă și Mircea Geoană – sunt două filiere diferite: una militară, alta politică’

4 October 2022 at 12:20

sursa foto:  nato.mae.ro

Generalul Ioan Talpeș, fostul șef al Serviciului de Informații Externe (SIE), a vorbit despre posibilii candidați care ar putea intra în cursa pentru alegerile prezidențiale din 2024.

COMENTEAZĂ
articolul original.

Gaze din Marea Neagră merg la export, acuză din nou Rareș Bogdan: „E o chestiune care, cred eu, contravine legii” / Cum stă România cu depozitele de gaze pentru iarnă (VIDEO)

4 October 2022 at 12:14
image

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a acuzat din nou că gazul extras de Black Sea Oil & Gas din platforma continentală a Mării Negre deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani, deși, potrivit legii, prioritatea o are statul român.

Eric Stab, CEO al Engie, a replicat recent că marea majoritate a gazelor din Marea Neagră vor fi furnizate către consumatorii români. În opinia lui Bogdan, acesta a practic s-a dat de gol că o parte din gaz va fi exportat. Liberalul a insistat că, în opinia sa, aceasta e o încălcare a legii.

În schimb, europarlamentarul s-a arătat optimist că România nu va avea probleme cu gazele la iarnă.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.

Rareș Bogdan, explicații despre gazele din Marea Neagră

„Sunt două situații distincte pe platforma continentală a Mării Negre. E, pe de o parte, zăcământul pe care-l exploatează Carlyle, prin Black Sea Oil and Gas. Ei au investit undeva la 400 de milioane de dolari și extrag din 3 milioane de metri cubi din platforma continentală. E primul gaz nou în depozite, gaz nou pentru că restul de 18 milioane de metri cubi pe care-l folosim zilnic e un rest din cel 25-26 de milioane pe care-l extrage Romgazul zilnic de pe partea continentală.

În cazul acestui gaz nou extras e o problemă, că deși OUG 27, din aprilie, interzice oricărui operator economic de pe teritoriul național să vândă în afara spațiului românesc gaz sau energie electrică, dacă statul nu-și folosește dreptul de preempțiune, cei de la Engie au făcut un contract, zic ei, în 2018, înainte de a fi gata exploarea pe 10 ani, pentru a face investiția. Numai că problema e că au refăcut un contract în care au vândut pe trei ani în avans extracția de gaz din Marea Neagră de la Black Sea Oil and Gas, o chestiune care, din punctul meu de vedere, contravine legii
ANRE și Ministerul Energiei trebuie să intervină pentru a regla”, a declarat europarlamentarul PNL.

Cum stă România cu rezervele de gaze pentru la iarnă

Bogdan a mai afirmat că România folosește 18 milioane de metri cubi pe zi de gaz, iar în toiul iernii consumul ajunge la 60 de milioane metri cubi pe zi. Ce extrage Romgaz și ce mai avem noi prin depozite nu ne ajunge, ci mai avem nevoie de 10 – 12 milioane de metri cubi.

Mai mult, România nu are rezolvată nici problema transferului de gaz lichefiat.

Liderul liberal a mai acuzat că, acum trei ani, Grecia ne-a propus să participăm la terminalul de gaz lichefiat de la Alexandroupolis – să dăm noi 30 de milioane de euro, dar să primim 25% din depozit, însă România a refuzat. România vrea acum, dar grecii ne oferă o participație de maxim 5%, nu de 25%, iar suma de plătit e de 300 de milioane, în loc de 30.

„România are o dependență între 9 și 15% de gazul rusesc. A avut o singură zi anul acesta – 28 ianaurie – când importul de la Gazprom a fost aproximativ 22% din totalul gazului folosit de România în ziua respectivă. Deci suntem în top 5 cea mai mică dependență de gazul rusesc.

Avem premise de a trece fără probleme iarna, dar trebuie să facem rost de acea cantitate de 10 – 12 milioane dacă consumul de gaze sare de 50 de milioane de metri cubi pe zi”, a mai declarat Rareș Bogdan, precizând și că depozitele sunt pline în proporție de 86%.

Ce spune Rareș Bogdan despre replica Engie

Amintim că după ce Bogdan a lansat prima dată acuzația legată de gazele din Marea Neagră, Eric Stab, CEO al companiei de furnizarea a gazelor Engie România, a declarat că marea majoritate a acestor gaze vor fi furnizate către consumatorii români şi doar surplusul va fi exportat.

„În fapt a recunoscut… cine i-a scris dreptul la replică. Domnia sa recunoaște că o parte din gaz merge în afara granițelor țării, contrar legii. Ne putem trezi că la iarnă, când urmează frigul și vor crește prețurile la gaze, Engie să nu vândă către piața românească e gaze și să vândă către oricie altcineva, Ungaria, Polonia sau Austria, de exemplu”, a replicat Rareș Bogdan.

articolul original.

Ioan Balan îi solicită ministrului agriculturii măsuri de sprijin pentru comercializarea și depozitarea fructelor în județul Suceava

4 October 2022 at 05:27
image

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, i-a solicitat ministrului agriculturii, Petre Daea, luarea de măsuri urgente sprijinirea comercializării și depozitării fructelor în județul Suceava. Ioan Balan i-a transmis ministrului Daea că pomicultorii suceveni depun eforturi deosebite pentru a obține în fiecare an recolte mai mari și de o calitate superioară. „Chiar și în anul 2022, când condițiile meteorologice au fost nefavorabile, fermierii suceveni au reușit să producă fructe în cantități importante pe care, din păcate, nu le pot nici depozita în cele mai bune condiții și nici nu le pot valorifica la un preț care să le permită să acopere cheltuielile deja efectuate. Din cauză că piața românească este inundată de fructe din import, mai ieftine și nu mai bune (gust/calitate), fermierii suceveni sunt în imposibilitatea de a valorifica rodul muncii lor”, se arată într-o întrebare adresată de Ioan Balan Ministrului Agriculturii. El și-a exprimat speranța că Petre Daea va identifica cele mai bune măsuri de sprijin pentru pomicultorii din Suceava și din alte județe ale țării unde fermierii se străduiesc să producă fructe de calitate. În aceste condiții, deputatul PNL de Suceava i-a solicitat ministrului agriculturii să spună dacă are în vedere să propună Consiliului Concurenței o investigație privind concurența mai puțin loială pe care o fac unele state care exportă fructe și legume în România, de cele mai multe ori la prețuri sub costul de producție (dumping). De asemenea, el vrea să afle și ce forme urgente de sprijin are în vedere Ministerul Agriculturii pentru pomicultorii din Suceava, în condițiile în care, în lipsa unor spații de depozitare adecvate, venirea anotimpului rece și a temperaturilor scăzute poate conduce la distrugerea producției din acest an.

Ioan Balan îi solicită ministrului agriculturii măsuri de sprijin pentru comercializarea și depozitarea fructelor în județul Suceava, 1.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

USR Dolj: PSD, PNL, UDMR și AUR s-au unit din nou ca să-i protejeze pe politicieni

4 October 2022 at 09:22

Astăzi, în comisia de administrație a Senatului, USR a solicitat din nou dezbaterea inițiativei de eliminare a pensiilor speciale pentru aleșii locali, dar solicitarea a fost respinsă cu votul PSD-PNL-UDMR-AUR. 

După votul din Senat pentru majorarea salariilor pentru politicieni, PSD, PNL, UDMR și AUR s-au unit din nou ca să îi protejeze pe politicieni și au refuzat să dezbată astăzi proiectul USR de eliminare a pensiilor speciale pentru aleșii locali.

Astăzi, în comisia de administrație a Senatului, USR a solicitat din nou dezbaterea inițiativei de eliminare a pensiilor speciale pentru aleșii locali, dar solicitarea a fost respinsă cu votul PSD-PNL-UDMR-AUR. 

Această inițiativă stă la sertarul comisiei de administrație din decembrie 2021, când a fost adoptată tacit de Camera Deputaților, și a depășit cu mult termenul de raport din 2 februarie 2022. 

Coaliția PSD –PNL – UDMR-AUR a refuzat solicitarea noastră de a pune pe ordinea de zi proiectul nostru de desființare a pensiilor speciale pentru primari, președinți de CJ, aleși locali, dovedind încă o dată că aceștia legiferează doar pentru partid și pentru clica de partid, nicidecum pentru români”, spune senatorul Andrei Postică, membru al Comisiei de Administrație publică din Senat. 

În 23 septembrie, USR a cerut Biroului Permanent al Senatului să pună initiațiva în dezbaterea plenului și să ceară celor două comisii de raport să se reunească și să emită rapoartele. 

USR a rămas singurul partid care dorește eliminarea pensiilor speciale – atât pentru primari, cât și pentru parlamentari – astfel încât pensia să fie calculată unitar, pe baza unui singur criteriu, al contributivității. 

articolul original.
❌