ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 8 February 2023Ultimele Stiri

Societatea civilă: PNL vrea restricționarea adunărilor publice, după modelul Dragnea

8 February 2023 at 12:45
By: M.Ex.

Nouă organizații ale societății civile acuză PNL că vrea să restricționeze libertatea întrunirilor și dreptul la liberă exprimare prin intermediul unui proiect de modificare a Codului Penal. Cele nouă organizații spun într-un comunicat că proiectul este similar cu cel depus de PSD în perioada Liviu Dragnea.

Proiectul a fost anunțat marți de ministrul de Interne Lucian Bode, care a spus că premierul Nicolae Ciucă este co-inițiator.
Reprezentanții societății civile reclamă modificarea articolului 371 din Codul Penal prin înăsprirea pedepselor pentru tulburarea liniștii publice – inițiativă similară cu cea a PSD din 2017.

Comunicatul integral al ONG-urilor:

Partidul Național Liberal (PNL), prin vocea secretarului general, dl. Lucian Bode, a anunțat un proiect de lege prin care ar fi înăsprite pedepsele prevăzute de Codul Penal pentru unele fapte, precum ultrajul și tulburarea liniștii publice. Proiectul de lege este asumat de președintele partidului, dl. Nicolae Ciucă, și de dl. Bode însuși, în calitate de parlamentari.

Din această propunere, atrage atenția intenția de a modifica Art. 371 din Codul Penal, cu privire la tulburarea ordinii publice. Același demers a fost încercat și în 2017, inițiator atunci fiind PSD. Punem în oglindă forma actuală a articolului, modificarea propusă de PNL, dar și modificarea propusă de PSD în 2017, prin vocea dnei. Carmen Dan (la acea vreme ministru de interne, ca și dl. Bode):

Forma în vigoare a Art. 371 Cod Penal: Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Forma propusă de Ciucă-Bode (2023): Art. 371

(1) Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 5 ani.

(2) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) este săvârşită de către;

a) două sau mai multe persoane împreună;

b) o persoană având asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanţă sau un animal ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Forma propusă de Dragnea – CarmenDan (2017): Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Nu este deloc surprinzător că dnii. Ciucă și Bode nu se arată originali, ci plagiază, de data această după PSD.

Ambele propuneri urmăresc introducerea unor sancțiuni mai aspre, majorând limita pedepsei cu închisoarea, și eliminând posibilitatea de a sancționa doar cu amendă. PNL merge mai departe și propune și anumite circumstanțe agravante, care cresc și mai mult pedepsele.

Ne opunem ferm acestei propuneri, pentru că ar introduce sancțiuni disproporționate, de natură a restricționa abuziv libertatea întrunirilor și dreptul la liberă exprimare.

Să ne imaginăm următoarea situație: un grup de cetățeni enervați se strâng în fața Guvernului și urlă în gura mare: „Jos! Huo! La pușcărie, mafioților! Ciucă anchetat! Bode e un hoț!” și altele asemenea, lucruri ce se strigă de obicei la un protest.

Analiza autorităților:

– urlă, deci tulbură liniștea publică;

– amenință cu pușcăria și aduc atingeri grave demnității cetățenilor Ciucă și Bode;

– sunt doi sau mai mulți.

Concluzia: închisoare de la 2 la 7 ani.

În 2017, PSD, prin dna. Carmen Dan, a avut minima reținere de a trimite propunerile către Ministerul Justiției, pentru evaluare. În urma reacției publice, dar și a analizei specialiștilor MJ, totul s-a oprit acolo. În 2023, PNL, prin cuplul Ciucă-Bode, trimite proiectul direct în Parlament, unde decizia este strict politică, și nu mai trece prin evaluarea (și avizarea) profesioniștilor din justiție.

Amintim liderilor PNL și prevederile Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, la art. 7, alin. (3^1): Propunerile legislative, proiectele de legi și celelalte proiecte de acte normative vor fi însoțite, în mod obligatoriu, de o evaluare preliminară a impactului noilor reglementări asupra drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Niciun moment, în inițiativa lor, dl. Ciucă și dl. Bode nu au arătat vreo minimă preocupare pentru drepturile și libertățile fundamentale, și cu atât mai puțin pentru respectarea legii.

Solicităm ferm Parlamentului României să respingă această nouă propunere de modificare a Codului Penal care vizează restrângerea libertății întrunirilor, garantată de Art. 39 din Constituția României.

Organizații semnatare, membre ale Coaliției „Grupul ONG-uri pentru Cetățean” și partenerii lor:

ActiveWatch

Asociația ACCEPT

Asociația MozaiQ LGBT

Asociația pentru Tehnologie și Internet – ApTI

Asociația Respiro

Asociația Rise OUT

Centrul pentru Inovare Publică

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

Miliția Spirituală

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Rareș Bogdan s-a dezlănțuit la adresa miniștrilor PNL: ‘V-aș fi călcat în picioare pe jumătate dintre voi pentru prostia asta. La ce porcării faci, băi, nea Virgile’

8 February 2023 at 15:36
image

Europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a transmis un mesaj extrem de dur pentru colegii de partid. Eurodeputatul le transmite miniștrilor și liderilor liberali că sunt norocoși că nu mai este realizator TV ca să îi calce în picioare, în direct, pe cei care conduc țara. 

Le spun colegilor mei de partid, miniştri în special, colegilor mei din conducerea PNL: Băi oameni buni, bucuraţi-vă, faceţi rugăciuni, ridicaţi Slavă lui Dumnezeu că nu mai sunt seara de la ora 21.00 pentru că v-aş fi călcat în picioare pe jumătate dintre voi pentru prostia asta, pentru asta, pentru asta. 

La ce porcării faci băi, nea Virgile. Aşa cum ştiţi să nu faceţi lucruri bune. Pentru că Virgil ăsta a făcut şi lucruri legate de conexiunile noastre şi de drumul nostru spre independenţă energetică, dar nu a vorbit niciodată despre ele.

Şi i-am zis: băi, tu de ce nu vorbeşti şi despre lucrurile astea, să ştie lumea că ai reuşit conexiunile pe gaz lichefiat, că ai reuşit să negociezi pe cele două magistrale. Băi, tu de astea nu ştii să vorbeşti? Numai de faptul că au crescut preţurile?„, a fost mesajul transmis de Rareş Bogdan, pe TikTok.

Vezi și:

Un nou scandal în coaliție! Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, replică tăioasă la adresa lui Rareș Bogdan: ‘A primit un nu de la cancelarul austriac Nehammer, precum un pumn în față, dar fără mănușă de catifea’

articolul original.

Președintele AUR, George Simion, tună și fulgeră: Florin Roman a tergiversat intenționat crearea Comisiei de anchetă privind achiziţiile din pandemie

8 February 2023 at 15:15
image

Liderul formațiunii AUR, George Simion, a transmis miercuri că deputatul PNL Florin Roman a tergiversat intenţionat crearea Comisiei de anchetă privind achiziţiile din timpul pandemiei, precizând faptul că are informaţii că inclusiv un consilier al ministrului Lucian Bode este implicat într-un dosar penal cu privire la achiziţii de măşti.

„Domnul deputat Florin Roman, care a tergiversat intenţionat crearea acestei comisii, a invocat faptul că această comisie deja şi-a depăşit termenul de funcţionalitate şi trebuie să ceară în Biroul permanent o extindere, o prelungire a acestui termen. Deci trei luni de zile în care majoritatea timpului nu a avut conducere şi fără regulament, această comisie nu a funcţionat, dar domnul Florin Roman spune că a ieşit din termen. (…) Avem informaţii că inclusiv un consilier al ministrului Bode este implicat într-un dosar penal cu privire la achiziţii de măşti. Dincolo de Unifarm, dincolo de Romarm, se ajunge şi la consilieri de miniştri şi cu siguranţă se va ajunge şi la miniştri, dacă suntem lăsaţi să îi chemăm la audieri”, a precizat Simion, la o conferinţă de presă.

Simion a adăugat că este pentru ultima oară când acuză public PSD şi PNL pentru modul în care tergiversează desfăşurarea acestei comisii, context în care a prezentat un plic cu bani, spunând că fiecare deputat,” inclusiv cei care sunt în Comisia de anchetă şi care nu vor să muncească”, primesc aceste bancnote.

„În toate aceste plicuri sunt bani pe care îi primeşte fiecare deputat, inclusiv deputaţii care sunt în Comisia de anchetă cu privire la achiziţiile din timpul pandemiei, deputaţi care nu vor să muncească pentru că de trei luni de zile nu au putut adopta un regulament şi vor să tergiverseze. Îi aduc aminte domnului Florin Roman când ne prezenta uleiul şi făina şi preţurile de la ulei şi de la făină, că românii în marea lor majoritate câştigă doar trei bancnote din acestea. Ăştia sunt banii pe care parlamentari care nu lucrează în Parlamentul României îi primesc din partea românilor. E sper ultima oară când acuz public felul în care PSD şi PNL tergiversează lucrările. Măcar dacă sunt bine plătiţi parlamentarii să vină la muncă şi să facă ceea ce le cer românii”, a transmis George Simion.

Potrivit acestuia, la iniţiativa AUR, în Parlamentul României s-a format Comisia de anchetă cu privire la achiziţiile din timpul pandemiei, care a fost înfiinţată printr-o hotărâre a Camerei Deputaţilor în 2021.

„A avut o conducere în 20 decembrie abia anul trecut şi ieri trebuia să se desfăşoare şedinţa prin care adoptam regulamentul şi convocam unele persoane la audieri la această comisie. Am vrut să cerem în Biroul permanent de astăzi prelungirea cu 60 de zile a comisiei, poate totuşi venea un ministru al Sănătăţii la audieri, au spus că a venit hârtia de abia astăzi şi să o lăsăm pentru Biroul permanent de luni, astăzi este miercuri. Miercuri, joi, vineri, comisia putea să funcţioneze”, a conchis Simion, conform AGERPRES

articolul original.

Florin Citu: Reducerea taxelor pe forța de muncă este propunerea liberală din 12 februarie 2022

8 February 2023 at 09:05
Romanii ar fi avut venituri mai mari de la 1 iulie 2022 prin reducerea taxelor pe forța de muncă, daca aceasta masura ar fi fost sustinuta de PSD.

”Reducerea taxelor pe forța de muncă este propunerea liberală din 12 februarie 2022.
Dacă era susținută atunci, românii ar fi putut beneficia de venituri mai mari de la 1 iulie 2022 prin reducerea taxelor pe forța de muncă.

”Reducerea taxelor pe forța de muncă este propunerea liberală din 12 februarie 2022.
Dacă era susținută atunci, românii ar fi putut beneficia de venituri mai mari de la 1 iulie 2022 prin reducerea taxelor pe forța de muncă. În schimb, au primit de la PSD venituri mai mici distruse de suprataxe, inflație și dobânzi.

După an de zile în care s-a opus sistematic, PSD îmi dă dreptate public și propune reducerea taxelor pe forța de muncă. Este bine și acum.
Asta înseamnă că în acest moment nu mai există niciun motiv împotriva reducerii taxelor pe forța de muncă.

Puțină istorie recentă a măsurii.

Pe 12 februarie 2022, am propus reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. Prin reducerea contribuțiilor creșteau imediat veniturile TUTUROR românilor. Nu mai era nevoie de alte pomeni electorale.

Cel mai important, costul acestei măsuri era mult mai mic decât banii irosiți de socialiști în 2022 pe tot felul de compensări care nu i-au ajutat pe români. Acele compensări au ajuns doar la anumite companii.

La 14 Februarie 2022, PNL își asuma măsura.

Pe 16 martie 2022, mi-am asumat din nou oficial, ca președinte PNL, reducera taxelor pe muncă de la 1 iulie 2022 .

Pe 3 aprilie 2022, plecam de la conducerea PNL, iar efectele negative pentru români au apărut imediat.

Nu numai că nu au beneficiat de reduceri de taxe și de dobânzi mai mici, dar o serie de taxe noi au fost introduse de la 1 august 2022 și altele au crescut de la 1 ianuarie 2023.
Cât am fost președinte PNL, am stopat orice inițiativă a PSD de a introduce impozit progresiv, supraimpozitarea contractelor part-time sau suprataxa de solidaritate.
Am luptat atât în PNL, cât și în Parlament să scot aceste taxe.

PSD s-a opus de fiecare dată.

Acum PNL a recunoscut oficial că supraimpozitarea contractelor part-time este o greșeală imensă care trebuie corectată IMEDIAT. PNL are această datorie față de români.
Lansez o provocare pentru Marcel Ciolacu. Reducem taxele pe forța de muncă, eliminăm supraimpoztarea contractelor part-time și alte câteva taxe introduse prin OUG16 / 2022 și NU CREȘTEM alte taxe. Îți spun că se poate. Am făcut-o în guvernarea liberală din 2020-2021 și am adus mai multe venituri la buget.
Liberalii o pot face și acum.

Marcel, are u in*? Sau pe voi socialiștii nu vă interesează creșterea veniturilor TUTUROR românilor?
*te bagi”

articolul original.
Ieri — 7 February 2023Ultimele Stiri

Lovitură pe scena politică! Cristian Terheș va deschide lista AUR la europarlamentare. George Simion: ‘Nu suntem micul PSD, dar suntem cei care pot să facă PSD-ul mic’

7 February 2023 at 20:45
image

Liderul AUR George Simion a declarat marţi în emisiunea Proiect de Ţară România, de la Prima News TV, că eurodeputatul Cristian Terheş va conduce lista AUR la europarlamentarele din 2024. Ca să conducem România, avem nevoie ca cele două partide care reprezintă sistemul, PSD şi PNL, la următoarele alegeri parlamentare să nu mai ia împreună 50%, a mai spus Simion, precizând că de peste 9 luni de zile AUR este cu siguranţă cea de-a doua forţă politică din România.

Liderul AUR a declarat că aceste alegeri europarlamentare din 2024 ”vor arăta o radiografie exactă a susţinerii partidului, nu ce se vede în sondajele plătite”.

”Obiectivul partidului este să trimită patrioţi, precum Cristian Terheş, la nivelul instituţiilor europene. 99% da,  este o discuie pe care am avut-0, Cristian Terheş va conduce listele noastre pentru europarlamentare, şi atunci vom vedea câţi români simpatizează AUR şi ar putea să ne arate valoarea noastră”, a afirmat el.

”Cu siguranţă nu suntem micul PSD dar suntem cei care pot să facă PSD-ul mic”, a mai spus Simion.

Despre faptul că Terheş a intrat în Parlamentul European pe listele PSD, liderul AUR a precizat că a candidat în urma unei alianţe, este ţărănist, provine dintr-o familie de ţărănişti, împărtăţeşte aceleaşi valori ca şi AUR şi a fost în timpul pandemiei singura voce autentică, românească care s-a luptat în PE pentru drepturi şi libertăţi.

Simion a mai spus că nu se vede guvernând alături de PSD şi PNL, iar USR nu ştie dacă va mai trece pragul. 

”Ţinta noastră este siistemul care a condus România în ultimii 30 de ani, reprezentat cu mici variaţiuni de aşa-zisa stângă şi aşa zisa dreaptă. Ne-au condus prin rotaţie dar practic aparţin aceluiaşi sistem. Acolo lovim noi, ca să conducem România,  avem nevoie  ca cele două partide, la următoarele alegeri parlamentare să nu mai ia împreună 50%”, a afirmat el.

Simion a mai spus că el crede că de peste 9 luni de zile, AUR este cu siguranţă a doua forţă politică.

”Suntem un pic în spatele PSD, da, vom intra în turul doi şi de aceea trebuie să fim foarte echilibraţi”, a completat el, conform news.ro

articolul original.

Gabriela Horga: Al doilea pod din zona Giurgiu-Ruse ar urma să fie construit cu finanțare din fonduri europene

7 February 2023 at 18:10
By: Editor

Nicolae CiucaPremierul Nicolae Ciucă și premierul Bulgariei, Galab Donev, au discutat în format videoconferință despre asigurarea navigației permanente pe Dunăre și construirea unui pod nou ȋn zona Giurgiu-Ruse. Al doilea pod din zona Giurgiu-Ruse ar urma să fie construit cu finanțare din fonduri europene.
Premierul Nicolae Ciucă a încurajat autoritățile bulgare să finalizeze procedurile interne necesare aprobării programului european Fast Danube. Doar în acest fel, proiectul privind dragarea Dunării poate fi inclus în acest program și finanțat din fonduri europene. Prin dragarea Dunării, vor fi asigurate condiții propice pentru navigația pe Dunăre indiferent de sezon.
Vorbim de proiecte care vor contribui la dezvoltarea județului Giurgiu și este important să folosim oportunitatea de a le finanța din fonduri europene.
Gabriela Horga – Deputat PNL de GiurgiuPod Dunare

articolul original.

Florin Cîțu, fost președinte PNL, atrage atenția: ‘Dacă lăsăm Ministerul Finanțelor, cu premier PSD, imaginați-vă ce se va întâmpla în continuare’

7 February 2023 at 16:15
image

NEWS ALERT

articolul original.

Ioan Balan atrage atenția că după ce societățile de asigurare au majorat tarifele pentru RCA, există multiple suspiciuni privind aspecte neconcurențiale în acest domeniu

7 February 2023 at 06:24
image

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, le-a transmis o întrebare președintelui Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu și președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu prin care vrea să afle care sunt motivele creșterii tarifelor pentru polițele de răspundere civilă obligatorie. „Perturbările deosebit de puternice care au apărut în piața asigurărilor de răspundere civilă obligatorie, ca urmare a declarării falimentului Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance, au generat majorări substanțiale ale tarifelor pentru polițele de răspundere civilă chiar și pentru conducătorii auto care nu au înregistrat niciodată pagube/incidente auto”, a spus Ioan Balan. Acesta a atras atenția că majorările au ajuns, în multe situații să dubleze sau chiar să tripleze primele de asigurare, unele tarife fiind chiar mai mari decât în state dezvoltate din Uniunea Europeană. Balan a arătat că aceste majorări sunt foarte dificil de explicat din punct de vedere economic, deși noile tarife au influențat negativ nu numai deținătorii de autoturisme persoane fizice, ci, mai cu seamă, sectorul transportului de mărfuri și de călători.

El a mai spus că începând cu luna ianuarie a anului 2023 societățile de asigurare au aplicat noi majorări ale tarifelor pentru RCA, existând multiple suspiciuni privind aspecte neconcurențiale în acest segment de piață. „Din acest motiv vă solicit să precizați care sunt motivele obiective pe care s-au bazat noile tarife de referință pentru polițele RCA aprobate de ASF? Cum explicați faptul că tarifele RCA din România sunt comparabile cu tarifele polițelor complete (RCA + asigurarea facultativă) din alte state dezvoltate din Uniunea Europeană? Ce măsuri ați luat, la nivelul ASF, pentru a preîntâmpina un nou caz City Insurance în România, în condițiile în care conducătorii auto aleg deja societățile cu tarifele cele mai scăzute pentru polițele RCA?”, i-a întrebat Ioan Balan pe Nicu Marcu și Bogdan Chirițoiu. Deputatul PNL de Suceava a adăugat că în condițiile în care există unele indicii privind manifestări neconcurențiale în piața asigurărilor din România, vrea să afle care sunt concluziile investigațiilor Consiliului Concurenței în această privință. De asemenea, el a întrebat și care este motivul identificat de Consiliul Concurenței pentru care piața nu are tendința de autoreglare după șocul generat de falimentul Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance, dar și care sunt concluziile anchetelor derulate de Consiliul Concurenței în sectorul reparațiilor auto, în condițiile în care societățile de asigurare își fundamentează creșterile de tarife pentru RCA pe creșterile nejustificate ale tarifelor de manoperă din service și ale prețurilor pieselor auto.

articolul original.

Fostul ministru al Apărării, despre legile educaţiei: Nu suntem legaţi de un termen în PNRR

7 February 2023 at 06:45
image

Nu suntem legaţi de un termen, prin PNRR, şi se poate rezolva inclusiv cu ordine de ministru ce avem de făcut, însă va trebui să începem să cheltuim acei bani, pentru că avem 3,9 miliarde euro pentru educaţie, o sumă imensă, a transmis luni Vasile Dîncu, despre legile educației, în emisiunea Proiect de Ţară România, de la Prima News TV.

”Nu suntem legaţi de un termen, pentru că am vorbit cu cei care au scris PNRR, în această periodă când s-a scris (..) se poate rezolva inclusiv cu ordine de ministru ce avem de făcut, însă va trebui să începem să cheltuim acei bani, laboratoare, învăţământul dual, tehnic. (..) Nu va fi uşor să cheltuim banii. Sper să reuşim să cheltuim aceşti bani, nu sunt foarte optimist pentru că am văzut viteza cu care am cheltuit în alte programe”, a spus Vasile Dîncu.

El a arătat că Ministerul Educaţiei trebuie să producă. ”Trebuia un comitet interministerial, poate există dar mie nu mi-au răspuns, condus de premier, în fiecare şedinţă de guvern ar fi trebuit să fie un raport de progres, pentru că au venit bani, 3,9 miliarde euro pentru educaţie, o sumă imensă. Ar trebui să ne grăbim”, a firmat el, precizând nu pierdem banii dacă îi cheltuim până în anu. 2026.

Vasile Dîncu a mai afirmat: ”Nu am înţeles de ce colegii noştri liberali nu au fost un pic mai deschişi la chestiunea asta, să cerem de exemplu un lucru, să ne spună Ministerul Educaţiei şi să ne răspundă purtătorul de cuvânt al PNL şi să nu răspundă la teme. Am crezut că vom găsi o mai mare deschidere pentru această dezbatere”, scrie news.ro

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Kelemen Hunor, despre comasarea alegerilor: Se poate visa la asta, dar din punct de vedere Constituțional trebuie să găsești o soluție | VIDEO

6 February 2023 at 16:33
image

Kelemen Hunor este invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Despre situația politică, despre atmosfera din Guvern și situația economică, cu viepremierul României la Europa FM.

Ce se întâmplă cu rotativa guvernamentală?

Kelemen Hunor: „Nimeni nu a zis așa ceva. Am vorbit și săptămâna trecută în Coaliție și în această Coaliție UDMR nu se regăsește. Cum nu suntem parte nici în ceea ce privește premierul sau Ministerul. Noi nu am semnat acest acord între cele două partide. Din acest punct de vedere, noi nu facem parte din rotativă. Este adevărat că nu prea s-a întâmplat așa ceva în România, este ceva mai neobișnuit”.

Kelemen Hunor: „Eu nu vreau să mă bag unde nu sunt parte. Foarte departe de mine intenția de a mă băga în treabă doar pentru a mă afla în treabă. În ceea ce ne privește, lucrurile sunt simple: rotativa se face cum s-au înțeles partidele politice, UDMR nu face parte din această înțelegere”.

Kelemen Hunor: „Nu suntem impresionați de nimeni. Eu întreb: dincolo de acea înțelegere între PNL și PSD, am respectat programul de guvernare, noi, UDRM? Da. Este adevărat că este o coaliție politică, nu una bazată pe cifre. Și fără noi există în acest moment majoritate. Cum s-a creat coaliția în 2021 pentru stabilitate, cred că în 2023 nu s-a schimbat nimic din această perspectivă. În 2023 ai nevoie în continuare de o stabilitate și mai mare din punct de vedere politic. Dar recunosc, există majoritate și fără noi. S-ar fi putut și în 2021. Eu nu mă duc și nu mă arunc după speculații, eu spun ce discutăm noi în coaliție și ce am discutat la nivel de președinți de coaliție. Cred că pe cetățeni îi interesează foarte puțin aceste discuții”.

Se va întâmpla rotativa guvernamentală la 25 mai?

Kelemen Hunor: „Nu are importanță data. Trebuie să vezi și calendarul. În perioada mai, a doua jumătate a lunii mai se va întâmpla pentru că așa scrie acolo. Chiar nu e vorba de două zile în plus sau minus. Procedural e foarte simplu: Guvernul își dă demisia, se fac consultări cu partidele politice, apoi nominalizare, iar în 2-3 zile se depune jurământul”.

Kelemen Hunor, despre remaniere: „Nu se pune nicio schimbare în ceea ce ne privește. Eu, personal, sunt mulțumit de ce miniștri avem în guvern. Premierul oricând poate face o remaniere – acest lucru este clar constituțional”.

„Chiar a doua zi nu faci remaniere, eu spun când e cazul”, a mai spus Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor, despre Legile Educației

Kelemen Hunor: „Noi am discutat mult cu specialiștii de la Minister, inclusiv cu doamna ministru, dar nu văd în acest moment motive de panică pentru aceste proiecte de lege. Noi știm care este deadline-ul din perspectiva PNRR, iar acest termen va fi respectat”.

Taxa de solidaritate: „Este o viziune diferită de la un partid la altul”

Kelemen Hunor: „Să ne întoarcem la Legile Educației. Această discuție vizează tot sistemul și este una dificilă. Dacă reușim să facem un sistem în centrul căruia este copilul, am făcut un lucru bun.

Cu taxa de solidaritate – este o viziune diferită de la un partid la altul. În 2021 propuneam o taxă de solidaritate pentru 2 ani de zile. Nu e ceva nou, se mai practică, dar este temporar. Nu a fost prezentată în coaliție o variantă de lucru, ci doar ideea. Trebuie să vedem despre ce companii este vorba.

Dacă ai reușit să faci un extra profit, sunt de acord pe o perioadă limitată să mergi pe această direcție pe anumite companii – IT, farmaceutice, etc.

Nu este ceva extravagant pentru că pe consumul românilor ai făcut această creștere a profitului. Trebuie să vedem cum se poate pune în aplicare și în ce termeni”.

Kelemen Hunor: „Fiecare dintre noi suntem preocupați de a găsi soluții”

Kelemen Hunor: „Cultura politică românească s-a dezvoltat mult din anii 90 și va avea încă de crescut și de dezvoltat. Și după 2024 vom avea o coaliție”.

Kelemen Hunor: „Sunt anumite teme unde câștigă unii, sunt anumite subiecte unde câștigă alții. Vom ajunge la un compromis. Fiecare dintre noi suntem preocupați de a găsi soluții. Poate mijloacele sunt diferite, dar nimeni nu dorește să nu ajungă la dezideratul despre care vorbim – o țară dezvoltată”.

Kelemen Hunor: „Anul trecut România a avut o creștere a PIB-ului de 50 de miliarde de euro, peste prognoză. Când merge mama mea după unt la cumpărături nu se uită după PIB. Peste tot, din cauza sau datorită războiului, este o inflație uriașă. Zic că România și guvernul am luat decizii bune și am început și am reușit să protejăm pe cei vulnerabil și chiar am făcut mai bine decât unii sau alții din Uniunea Europeană. Este un lucru foarte important. Asta trebuie să faci ca guvern”.

Legea Salarizării – termen prin PNRR: 31 martie 2023

Kelemen Hunor: „Așteptăm proiectul de Ministerul Muncii și când vom avea proiectul, vom discuta. Legea actuală care a fost construită pe o bază sănătoasă nu a fost respectată în totalitate. Trebuie să reechilibrăm zona bugetară. Mari schimbări nu trebuie să facem, doar să respectăm ce am stabilit. Important este să există o piramidă și să fie sustenabilă pe termen lung”.

Jalonele din PNRR: 29 de miliarde de euro pe care România le-ar putea obține până în 2026. Există întârzieri în ceea ce privește țintele?

Kelemen Hunor: „Văd puține puncte unde am fi în întârziere și unde ar trebui să recuperăm. 65%, aproape 70% din jaloane sunt rezolvate. Unele așteaptă votul în Parlament. Problema cea mai mare va fi spre finalul anului 2023-2024. Există discuții la nivelul Comisiei, pentru că mai multe state membre au solicitat o rediscuție a anumitor termene și jaloane. S-ar putea să avem o rediscutare a termenlor și este absolut normal. Când au fost semnate aceste jaloane eram înainte de război, inflația de război și criza energetică. De exemplu, anumite ținte din zona de trecere la energie verde nu pot fi respectate și nu numai la noi, ci și la nemți, și la polonezi. Noi suntem într-o poziție bună – am depus a doua cerere de plată, am primit avansul, au fost semnate enorm de multe contracte și urmează licitațiile. Nu avem o problemă de a semna contractele de finanțare. Nu văd o problemă în prima jumătate a anului 2023”.

Kelemen Hunor, despre pensiile speciale: „Este un principiu: nu poți avea pensia mai mare decât salariul”

Kelemen Hunor: „Este un proiect în Parlament și se va vota. Există o majoritate pentru acest proiect. Eu, personal, aveam o altă abodare: voiam să o luăm de la capăt cu tot ceea ce înseamnă pensiile de serviciu pentru că nu sunt speciale. Este un principiu: nu poți avea pensia mai mare decât salariul. Nu poți beneficia de această pensie până nu îndeplinești vârsta de pensionare de 65 de ani. Poți ieși la pensie anticipată, dar o fracție nu primești. Și asta a fost ideea mea – să luăm toate pensiile de serviciu, indiferent de categorie și în funcție incompatibilități să stabilim anumite zone până unde se poate merge. Să vedem votul în Parlament și decizia Curții Constituționale”.

Alegerile din 2024 – Posibilitatea comasării alegerilor, ideea lansată de PNL. Și-ar dori UDMR comasarea alegerilor?

Kelemen Hunor: „Am mai spus: se poate discuta despre orice, dar trebuie să vezi dacă este posibil constituțional. Acum, nu este posbil constituțional. Nu poți scurta mandatul Palamentului. Scrie în Constituție în cât timp convoci un nou Parlament. Se poate visa la comasarea alegerilor, dar din punct de vedere Constituțonal trebuie să găseșt o soluție. Nu mai vorbesc de recomandarea Comisiei de la Veneția. Sunt alegeri diferite. Dacă le-ar comasa parlamentarele cu localele, nu mai știe omul cu cine votează. Bulversezi enorm de mult și nu rezolvi aproape nimic”.

Candidați la alegerile prezidențiale? Kelemen Hunor: „Nu am nici ambiția și nici nu mă interesează”

Kelemen Hunor: „Am candidat de trei ori, dar nu am nici ambiția și nici nu mă interesează. Vom avea un candidat în funcție de evoluția politică până atunci, dar eu personal nu voi candida”.

Kelemen Hunor, despre relația dintre PNL și PSD

„Este o înțelegere foarte bună între cei doi președinți și este foarte bine că este așa pentru că așa funcționează o coaliție”, a spus Kelemen Hunor despre Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Kelemen Hunor: România a îndeplinit criteriile tehnice pentru Schengen. E grav dacă unii au inventat criterii politice. E și mai grav dacă am acceptat 10-11 ani alte criterii decât cele tehnice | VIDEO

articolul original.

VIDEO EXCLUSIV | Benzi unice pentru autobuze pe bulevardele Aviatorilor și „Regele Mihai I”. Stelian Bujduveanu a anunțat în premieră când se deschid: „Vor fi pe mijlocul străzii”

6 February 2023 at 18:00
image

Stelian Bujduveanu, viceprimar al Capitalei, care are în atribuții transportul public, a anunțat, în premieră, luni seară, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”, când se vor implementa benzi unice pentru autobuze pe bulevardele Aviatorilor și „Regele Mihai I”.

Stelian Bujduveanu, viceprimar al Capitalei, este de părere că Bucureștiul are nevoie urgentă de benzi unice pentru transportul public.

„Transportul public este neatractiv. Am făcut experimentul pe linia lui 41, dacă pui două tramvaie, unul nou și unul vechi, cetățenii vor aștepta să vină tramvaiul nou. Asta arată că în primul rând calitatea primează. Și am încurajat cetățenii să folosească transportul public”, a precizat Stelian Bujduveanu în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” de luni seară.

Potrivit lui Stelian Bujduveanu, în această primăvară se vor introduce culoare unice pe „Aviatorilor” și pe „Regele Mihai I”.

„Este de datoria noastră să le facem”

„Dacă vorbim de autobuze și troleibuze, într-adevăr, ce nu a făcut Municipalitatea prea mulți ani, și este de datoria noastră să le facem, este vorba de acele culoare unice. Am avizat în premieră, la nivelul bulevardului Aviatorilor și Kiseleff („Regele Mihai I” – n.r.), culoare unice, care vor fi pe centru, între cele două sensuri de mers, care vor decongestiona traficul.

Vă dau un exemplu: când vii dinspre Ambasada Chinei, înspre Aviatorilor, în fiecare dimineață traficul este de la rond, de la Pescăruș, până la Charles de Gaulle. În momentul în care autobuzele tale stau câte zece încolonate în trafic, pentru cetățeni devine neatractiv, pentru că acolo este bucata cea mai mare de trafic (…) Va fi un culoar unic, pe mijloc, pe banda trei.

El este avizat în Comisia de Circulație, ne-am bucurat să avem sprijinul Brigăzii Rutiere, suntem în procedură de implementare, pentru că acest culoar este în procedură de amenajare (…) Eu spun că în primăvară vom avea acea bandă creată”, a explicat Stelian Bujduveanu în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.

„Culoarul va fi din sensul Casa Presei spre Arcul de Triumf”

A doua bandă este pe Kiseleff (Regele Mihai I – n.r.), pe mijloc, pe unde circulă parada de 1 Decembrie. Acum, autobuzele nu sunt pe acolo, o parte sunt pe partea dreaptă. Vom avea bandă dedicată pentru transportul în comun, vom muta și stația pe acel bulevard. Culoarul va fi din sensul Casa Presei spre Arcul de Triumf ”, a mai precizat Stelian Bujduveanu în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.

articolul original.

Liderul USR, Cătălin Drulă: Știţi foarte bine cu toţii că este o ruşine să-l avem pe Lucian Bode ministru de Interne

6 February 2023 at 16:15
image

Președintele USR Cătălin Drulă a transmis luni la dezbaterea moţiunii simple împotriva lui Lucian Bode, că este ruşinos şi pentru PNL, şi pentru PSD, pentru că îl apără pe ministrul de Interne, precizând faptul că aderarea la Schengen a fost ratată din cauza acestuia.

„Doctorul Bode vorbea mai devreme de securism. Omul care îşi ameninţă colegii de partid cu dosare de la Doi şi un sfert. Omul care, dacă aude „pădure”, sare în mijlocul nopţii cu mâna la chipiu. Omul care şi-a făcut un doctorat fake cu conducătorul Academiei SRI. Ruşine. Aşa am fi vrut să-i spunem: Moţiunea Ruşinii. Pentru că ştiţi foarte bine cu toţii că este o ruşine să-l avem pe Lucian Bode ministru de Interne. Şi este ruşinos şi pentru PNL, şi pentru PSD să trebuiască să îl apăraţi la votul de astăzi. Avem astăzi pe masă o nouă moţiune împotriva lui Bode, depusă de USR şi Forţa Dreptei după cea din octombrie.

Atunci vă avertizam că vom rata Schengen-ul pe mâna lui Lucian Bode şi că este un act de patriotism să votaţi acea moţiune şi să îl demitem. Nu v-aţi găsit patriotismul şi între timp am ratat Schengen-ul, Lucian Bode a fost demonstrat plagiator, iar Mănăstire, stimaţi penelişti, vă ameninţă cu dosare de la Doi şi un sfert. Spunea preşedintele vostru, al PSD şi al PNL, preşedintele Iohannis, spunea că hoţii în România s-au cocoţat la vârful statului. Aşa este, aşa este şi el, Iohannis, patronează acest sistem. Mai spunea acelaşi preşedinte că în politică şi dacă există o suspiciune de plagiat, trebuie să te retragi, să faci un pas în spate”, a afirmat Cătălin Drulă, luni în plenul Camerei Deputaţilor.

El a adăugat că „astăzi, nu avem un om, avem vreo patru vicepreşedinţi ai Camerelor, premier, ministru de Interne, cu mai mult decât suspiciuni de plagiat”.

„Între timp, am ratat Schengen, avem licitaţii pentru maşini aranjate, domnul Bode şi-a pus acoliţii în posturi: coleg de liceu, rudă a şefei de cabinet, şef la diverse poliţii din subordine, la Frontieră… O caracatiţă întreagă a cuprins acest minister şi aş vrea să vă întreb, doamnelor din PNL, doamnelor din PSD, despre faptul că mâna dreaptă a domnului Bode, care ameninţă cu dosare de la Doi şi un sfert, este un agresor de femei dovedit cu ordin de restricţie aveţi ceva de spus? O să vă tremure mâna când votaţi moţiunea, când votaţi împotriva moţiunii ca să îl menţineţi în funcţie? Şi aş vrea să vă mai citez -e ziua citatelor – chiar din domnul Bode.

Domnul Bode spunea „Plagiatul e un furt”. Păi dacă e aşa, atunci la vârful Ministerului de Interne avem astăzi un hoţ. Lucian, eşti disperat. Te agăţi de putere. Faci rău PNL – şi asta e problema lor -, dar faci rău României şi asta e problema mea şi a noastră. Faci rău unei ţări pentru care luptăm şi pe care o iubim. Nu mă aştept astăzi să votaţi moţiunea. Poate domnul Simonis repetă ce a făcut la ultima moţiune împotriva domnului Bode, un act lăudabil. A fost singurul care a avut curajul să voteze împotriva lui Lucian Bode. Poate mai mulţi îi urmaţi exemplul ca să vă puteţi uita în oglindă. Dar mă îndoiesc. Pentru că comportamentul vostru de la PNL în acest moment, deşi ştiu că vă e ruşine, comportamentul vostru de la PSD este unul de gaşcă, două găşti de dăunători”, a completat Drulă.

Liderul USR a mai spus că va aprecia gestul celor care vor da dovadă că au coloană vertebrală şi vot vota această moţiune simplă

„Însă, dacă cineva dintre voi va arăta coloană vertebrală şi votează moţiunea, nu o să ezit să apreciez acest gest. Mă îndoiesc însă. În timpul în care caracatiţa domnului Bode s-a aşezat peste licitaţii, peste instituţii, s-a extins peste tot, românii care ne-au trimis aici suferă. Cresc preţurile 30%, 60% la zahăr, 30% la unt. Nu ştiu dacă v-aţi uitat la asta. De ce? Pentru că voi puneţi gaz pe focul scumpirilor, pentru că aveţi nevoie de banii ăştia din scumpiri la buget ca să finanţeze această caracatiţă. Asta face rău României şi nu o să vă lăsăm să faceţi asta. Vom merge în faţa românilor şi le vom cere, la vot, să vă arate nota de plată, nota de plată a furturilor, nota de plată a scumpirilor, pentru Bode şi pentru toate nemerniciile pe care le faceţi”, a conchis Drulă, conform news.ro

articolul original.

PNL face scut în jurul lui Cătălin Predoiu. Alina Gorghiu: ‘Arătați-mi o singură persoană de pe lumea asta care să nu greșească. Important e că și-a cerut scuze’

6 February 2023 at 16:05
image

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, apreciază că ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi-a recunoscut greşeala pentru că a făcut referire la o sentinţă care nu a fost pronunţată.

A fost o gafă, a fost o eroare, a spus-o chiar domnul ministru. Arătaţi-mi o singură persoană de pe lumea asta care să nu greşească. Cu toţii suntem supuşi unor erori. Important e că şi-a cerut scuze, important este că a recunoscut că a greşit şi lucrurile din punctul meu de vedere sunt lămurite”, a spus Gorghiu, luni, după Biroul permanent al Senatului, conform agerpres.ro.

Cătălin Predoiu s-a referit într-un interviu la achitarea definitivă a lui Dan Hosu, soţul fostei şefe DIICOT Giorgiana Hosu, fără să existe o sentinţă în acest sens.

articolul original.

Deputatul Bîlcea cere renunțarea la supraimpozitarea contractelor part-time

6 February 2023 at 10:23
By: -
image

Pierderea locurilor de muncă și munca la negru sunt efectele previzibile ale supraimpozitării contractelor part-time, consideră deputatul PNL Sergiu Bîlcea.

„Am votat împotriva supraimpozitării contractelor part-time pentru că am anticipat efectele negative. De asemenea, am adresat o interpelare la adresa ministrului de finanțe în care am cerut eliminarea acestei prevederi după emiterea ordonanței de urgență. Am înțeles că se dorea limitarea muncii la negru dar efectele produse au fost de fapt contrare. Prin astfel de decizii, îi penalizăm de fapt pe cei care respectă regulile. Cifrele arată că prin creșterea taxelor pe muncă impuse românilor care lucrau 2 sau 4 ore a fost cauzată dispariția netă a zeci de mii de contracte de muncă. Noi considerăm că trebuie redusă presiunea fiscală pusă pe mediul de afaceri. Scăderea taxării muncii poate fi realizată concomitent cu creșterea numărului de angajați din economia reală. Consider că trebuie să revizuim această măsură, să renunțăm la suprataxarea contractelor part-time și să luăm în general măsuri realiste, care ajută economia, nu conduc la desființarea locurilor de muncă. Aștept din partea ministrului de finanțe Adrian Câciu soluții concrete”, a declarat deputatul PNL Arad, Sergiu Bîlcea.


Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

articolul original.

Marcel Ciolacu, semnal pentru PNL: ‘Dacă timp de opt ore faci o ședință și șase ore înjuri PSD-ul, deja este un fenomen’

6 February 2023 at 06:45
image

Liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, le-a transmis un mesaj partenerilor de coaliție din Partidul Național Liberal.

Marcel Ciolacu a afirmat că speră ca neputința liberalilor să nu se transforme în ură, președintele PSD dând exemplul USR-ului.

Nu vreau să intru cu critici într-un dialog cu colegii noștri de coaliție. Să știți că neputința se transformă în furie și ură. Uitați-vă la cei de la USR, cât de răi sunt cu toată lumea…

(…) Eu nu-mi doresc ca, la colegii noștri de la Partidul Național Liberal, din cauza unei neputințe (…) să se transforme în ură. Văd o tendință. N-am cum (să n-o văd): dacă timp de opt ore faci o ședință și șase ore înjuri PSD-ul, deja este un fenomen.

Cred că ar trebui să ne facem, fiecare, o evaluare și să vedem ce nu funcționează și unde nu funcționează, decât să ne atacam în spațiul public și să facem o distincție foarte clară între un program de guvernare al României și un program de guvernare al unei coaliții”, a afirmat Marcel Ciolacu, duminică, în emisiunea „Subiectiv” de la Antena 3 CNN.

articolul original.

Ultimă oră! Marcel Ciolacu, despre rotativa PSD-PNL: ‘Am făcut o analiză cu prim-ministrul’

5 February 2023 at 20:08
image

În luna mai urmează să aibă loc rotativa PSD-PNL, iar funcția de premier să fie preluată de social-democrați. În această seară, președintele PSD și șeful Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a vorbit despre această schimbare majoră.

Șeful PSD a precizat că încă nu se știe cu exactitate dacă schimbarea premierilor va avea loc la 25 mai.

„Nu știm dacă va fi exact pe data de 25 mai și e corect să fie așa, pentru că am făcut o analiză împreună cu prim-ministrul, cu ministrul fondurilor, cred că prioritatea 1 este atât pentru Executiv, cât și pentru legislativ – jaloanele PNRR”, a spus Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a afirmat că nu trebuie perturbată sub nicio formă activitatea Guvernului și a Parlamentului.

Întrebat ce mize sunt în afară de schimbarea premierului, Marcel Ciolacu a spus că în această rotație „cea mai importantă miză este să avem și în viitor un guvern în care românii să aibă încredere”.

Liderul PSD a mai spus că nu crede că preşedintele Klaus Iohannis ar putea să fie împotriva acestei rotaţii.

articolul original.

Medicul care i-a replantat brațele Alexiei, prins în contrele politice PNL-PSD

5 February 2023 at 08:56

Medicul Sidonia Susanu, care a coordonat intervențiile chirurgicale realizate în cazul Alexiei, adolescenta cu ambele brațe amputate într-un accident de autocar produs la Pașcani, și-a exprimat nemulțumirea față de unele reacții din spațiul public.

Medicul a mers, zilele trecute, la București, pentru a se întâlni cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD). Ulterior s-a întâlnit și cu premierul Nicolae Ciucă (PNL). Scopul a fost de a obține finanțare în vederea construirii unui nou bloc operator la Spitalul de Copii din Iași.

Cele două întrevederi par să fi fost cu folos, ulterior alocându-se 11 milioane de lei. Însă medicul nu deține o funcție de conducere în spital. Procedura cere ca managerul spitalului – pus în funcție de PNL Iași – să depună o cerere de finanțare. După cum informează topiasi.ro, directoarea a refuzat să ceară banii deja alocaţi. Refuzul ar fi cauzat de faptul că Sidonia Susanu s-a dus la Bucureşti ajutată de senatorul PSD Iaşi Maricel Popa. Pentru PNL Iași, adaugă cei de la topiasi, ”mai important era să nu obţină Maricel Popa vreun avantaj la imagine”.

”Nu este nici o parodie când un copil ajunge la mine cu o amputație“

Surprinsă de refuzul accesării banilor de către spital, medicul Sidonia Susanu a publicat pe Facebook un mesaj de nemulțumire. Medicul subliniază dramele sufletești prin care a fost nevoită să treacă amputând mâinile unori pacienți copii. Asta deoarece spitalul nu avea bani pentru replantarea membrului respectiv.

Aceasta a criticat ”comentariile și articolașele peiorativ ironice autointitulate de autorii lor „parodii” și pe cei care au afirmat că ”face o clinică de plantat organe”.

”Nu este nici o parodie când un copil ajunge la mine cu o amputație și cu o mânuță pusă într-o pungă așa cum a fost recuperată de pe câmp în urmă unei catastrofe. Nu este nici o parodie drama unui copil infirm sau a unei familii. Am operat mii de ore în viață mea și peste 10.000 de copii și nu accept să îmi spună careva că fac ”o clinică de plantat organe”. Nu aveți dreptul să îmi adresați voi peiorative de genul ”un fel de eroină în branșă”. Cred că poate critica muncă mea numai cineva care a făcut mai mult și mai bine decât mine și atât”, a scris medicul.

Aceasta le-a mulțumit politicienilor care s-au implicat pentru dezvoltarea chirurgiei reconstructive la Iași în beneficiul copiilor, lăsând orgoliile politice deoparte. ”Când operezi 20 de ore într-o zi chiar găsești infantile orgoliile politice și interpretările oricui își dă cu părerea cum că aș vrea eu cariere politice devin puerile”, a încheiat aceasta.

image
Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Florin Cîțu avertizează: ‘Oricine poate să vadă că economia nu merge în direcția bună. Datele arată că economia încetinește’

5 February 2023 at 07:45
image

Fostul premier Florin Cîțu este de părere că introducerea taxei de solidaritate pentru marile companii va avea ca efect încetinirea economiei:

Nu este un secret că Liviu Dragnea a încercat din primul moment să introducă această taxă de solidaritate. Programele de guvernare ale PSD sunt publice, peste tot erau puse acestea. E puțin mai lacom Marcel Ciolacu, vrea 1% din Cifra de Afaceri. În ceea ce privește impactul politicilor PSD-iste din ultimul an vedem în economie. În 2021 economia creștea cu 5,9%, în 2022 să zicem 4% iar estimările pentru 2023 sunt de 2,8%.

Oricine poate să vadă că economia nu merge în direcția bună. Datele arată că economia încetinește. Dacă mă uit și la alte semne din economie, la inflație, la dobânzi, la deficit, la împrumuturi, toate arată, așa cum arată și temperatura unui corp, economia transmite că ceva nu e în regulă. Acel ceva a fost PSD care a introdus taxe, prețuri plafonate, accize. Economia nu mai crește, încetinește”.

Florin Cîțu a mai spus că încă din 2017 se încearcă introducerea unei taxe de solidaritate care vizează marile companii:

Cred că este un calcul politic, nu știu de ce insistă PSD, dar insistă din 2017. Acum văd că revine acest proiect. Vreau să văd dacă acesta este obiectivul final sau altul. S-ar putea să fie doar o discuție inițială care să ajungi la impozit progresiv. Ca liberal, ca om de dreapta am arătat că atunci când scoatem taxele economia a crescut, au fost venituri mai mari la buget”, conform b1tv.ro.

articolul original.

Ion Cristoiu: ‘Dosarul Pițurcă e pus alături de dosarul Romarm ca să atragă atenția asupra acestui dosar. Nicolae Ciucă și Ludovic Orban ar trebui chemați ca martori’

4 February 2023 at 21:46
image

JUrnalistul și publicistul Ion Cristoiu spune că prim-ministrul Nicolae Ciucă ar fi trebuit chemat cel puţin ca martor în dosarul în care Victor Piţurcă şi fiul său, Alex, sunt acuzaţi că au achiziţionat în pandemie măşti neconforme pentru spitalele militare, deoarece atunci era ministrul Apărării.

„MapN comandă măşti din China prin intermediul firmei lui Alex Piţurcă, măşti pentru spitalele militare. Nu a comandat prin Unifarm pentru că s-a dus Victor Piţurcă acolo. Aici este interesant, nu prin mituire. Victor Piţurcă are relaţii cu armata, cu Steaua s-a dus acolo şi a spus bă, am şi eu un fiu. În cazul de faţă, cel care trebuie chemat, mai mult decât martor, este Nicolae Ciucă. Din două motive.

Dincolo, la Romarm au comandat două linii de producţie, ele au fost dezastruoase, oricum ele nu au produs nimic. Dincoace, avem nişte măşti, care s-au dat în spitalele militare, în spitalele militare fiind militari. Cum adică? Dacă măştile alea nu erau corespunzătoare, ăia riscau să moară. Aici am deja un caz de tribunal militar. E ca şi cum ai trimite pe front puşti care nu funcţionează. În cazul de faţă nu mi s-a răspuns până acum cine din Ministerul Apărării a achiziţionat şi de ce nu ştia ministrul? Nu, nu sunt şanse ca ministrul să nu fi ştiut. Judecând româneşte, ştiind cine e Victor Piţurcă, nu în sensul că Piţurcă s-a dus la Ciucă şi i-a zis vă dau 10 lei, daţi-mi…nu, l-a ajutat”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu consideră că dosarul Piţurcă şi dosarul Romarm au fost prezentate împreună de DNA, deşi nu au nicio legătură unul cu altul, pentru a-i transmite un mesaj lui Ludovic Orban, care era premier în perioada în care firma lui Alex Piţurcă a achiziţionat măşti neconforme, iar Romarm, două linii nefuncţionale de fabricare a măştilor.

„În cazul de faţă, noi mai avem o explicaţie. În cazul MApN, din punct de vedere penal, Ciucă poate să scape, nu a ştiut… dacă ne uităm dincoace, trebuie să vii la un moment şi să-l iei pe dl Orban, bă tu ştiai că liniile de la Romarm nu produc? Imediat, la vreo săptămână s-a anunţat că nu merge. S-a anunţat o anchetă. Unde e ancheta? Se ia un dosar Piţurcă, cu pocnitori, care atrage atenţia, da? Dosarul Piţurcă e pus alături de dosarul Romarm ca să atragă atenţia asupra acestui dosar. Dacă nu era Victor Piţurcă, dosarul Romarm nu era mediatizat. Pentru ca să poţi să arăţi mâţa lui Ludovic Orban”, a afirmat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că lui Ludovic Orban i s-a dat un semnal deoarece ar fi vrut să profite de bătălia internă din PNL pentru a rupe o grupare din partid pe care să o aducă de partea sa, în Forţa Dreptei.

„Dacă ne uităm la situaţia din PNL la ora actuală, este dezastruoasă, acolo e un balamuc total, e o bătălie pentru putere între diferiţi centri, accentuată de ideea rotativei pentru că, dacă dl. Ciucă nu mai e premier, putem să ne luăm adio de la el ca preşedinte de partid că va începe bătălia internă să-l dea jos. Probabil că pe acest fond au fost semnale că dl. Orban vrea şi el o halcă. Dacă îl lua pe Piţurcă, dl. Orban nu are nicio legătură cu cazul, nu-i aşa? Nu, dincolo e legătura pentru că Orban trebuie chemat neapărat ca martor. Pentru că noi nu ne-am lămurit de ce Romarm trebuia să confecţioneze măşti? Şi aici e dubios. Romarm era singura întreprindere de stat la dispoziţia lor. Sigur, ei pot să spună că era pandemie. Celelalte erau particulare şi nu ştiu dacă poţi să faci afaceri cu ele. Până şi faptul că directorul Romarm venea de la SRI este suspect pentru Orban. Eşti sigur că faci afaceri pentru că tac”, a mai spus publicistul, conform alephnews.ro.

articolul original.
❌