ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 29 September 2022Ultimele Stiri

Incredibil! Cum arăta Cristina Pucean înainte de intervențiile estetice. Nici Bogdan de la Ploiești nu ar putea să o recunoască. Foto și video

29 September 2022 at 15:09

Cristina Pucean (27 de ani) s-a schimbat complet în ultimii ani! Puțini sunt cei care își mai aduc aminte cum arăta „dansatoarea maneliștilor” la începutul carierei sale. Operațiile estetice au schimbat-o pe fosta Miss Piranda, posibila iubită secretă a lui Bogdan de la Ploiești. 

Supranumită și „prințesa maneliștilor”, Cristina Pucean s-a lansat în urmă cu mai bine de un deceniu, dansând în clipurile lui Florin Salam și a altor cântăreți care abordează acest gen muzical. În anul 2014, a câștigat și mai multă notorietate, după ce a primit titlul de Miss Piranda. La vremea aceea, dansatoarea nu apelase încă la operațiile estetice.

Cristina Pucean în anul 2014. Sursă foto: Instagram

Cristina Pucean și Bogdan de la Ploiești, sărut pasional în fața tuturor! Care este, de fapt, legătura dintre manelist și dansatoare

Apropierea evidentă dintre Cristina Pucean și Bogdan de la Ploiești nu au putut fi trecută cu vederea de fani. Cei doi au fost surprinși, în repetate rânduri, în ipostaze tandre. Bineînțeles, și profesiile lor îi aduc aproape, din moment ce ea dansează în timp ce el cântă la concerte.

Sărutul dintre Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean Sursă foto: Captură TikTok
articolul original.

Mama gemenilor care au căzut de la etajul zece anul trecut, condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare

29 September 2022 at 11:37
image

În august, 2021, un băiețel și o fetiță de doi ani au murit după ce au căzut de la etajul zece al unui bloc din Pitești. Acum, magistrații au decis că femeia trebuie să ispășească trei ani de închisoare cu suspendare.

„Condamnă pe inculpata Vizu Andreea Violeta, la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare, sub aspectul săvârşirii la data de 11.08.2021 a infracţiunii de ucidere din culpă. (…) Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 5 ani”, este soluţia pronunţată de judecătoria Ploieşti.

Incidentul s-a petrecut în luna august, anul 2021, atunci când doi gemeni, respectiv, o fetiță și un băiețel de nici trei ani au murit din cauza indolenței mamei lor. În timpul nenorocirii petrecute, mama lor transmitea live pe Facebook în timp ce fuma și făcea alte activități.

În plus, magistraţii au dispus, prin sentinţă, interzicerea unor drepturi, inclusiv pe cel de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, părinteşti şi de a fi tutore sau curator, pe o perioadă de 5 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.

„Impune condamnatei să frecventeze trei programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune Prahova sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. În temeiul art. 93 alin. (3) Cod penal, condamnata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile în cadrul societăţii Servicii de gospodărire urbană Ploieşti S.R.L. sau în cadrul Administraţiei parcului memorial Constantin Stere, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate nu poate presta această muncă”, a mai dispus instanţa de judecată, potrivit News.ro.

Decizia poate fi contestată cu apel

Totuși, decizia nu este definitivă, putând fi contestată cu apel.

Anul trecut, în urma incidentului petrecut în Ploiești, care a șocat întreaga țară, femeia pe nume Andreea, dădea vina pe alte persoane pentru cele întâmplate.

„Am făcut un live, nu cred că am stat mai mult de 10 minute pe live, n-am stat. Măsuţa era în colţul geamului. Şi de atunci mi-am dat seama, copiii mei au căzut pe geam. Sau s-a întâmplat ceva. Copiii, da, erau singuri în cameră. Când a venit Poliția eu am intrat în cameră, m-a trimis Poliția… «Du-te, vezi ce fac copiii». Când intru în cameră, o văd… ditamai salteaua aia, nu puteam s-o ridic singură. Doar doi bărbați o ridicau. Că era saltea veche. Şi unde era salteaua? Era dată jos din pat. Cum puteau copiii ăștia să mute salteaua? N-aveau cum, asta nu-mi iese din cap, n-aveau cum.

Nu sunt vinovată cu nimic. Poliţia m-a găsit nevinovată. Mi-a zis să stau liniştită. Vine mâine dimineaţă şi mă ia de aici, pentru că mă ameninţă foarte multă lume. Vreau să stau tot timpul lângă mormântul lor, să mă duc mereu să îi văd.”, spunea femeia atunci.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Autostrada Ploieşti-Braşov: A trecut un an şi jumătate din termenul prevăzut pentru studiul de fezabilitate și nu s-a făcut nimic

28 September 2022 at 13:42
By: M.Ex.

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a dezminţit miercuri informaţiile potrivit cărora termenul pentru finalizarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic la Autostrada Ploieşti-Braşov ar fi de cinci ani, menţionând că sunt prevăzuţi doi ani şi jumătate pentru studiul de fezabilitate şi încă un an pentru proiectul tehnic, conform agerpres.ro.

Pe de altă parte, el a susţinut că a trecut deja un an şi jumătate din termenul prevăzut pentru studiul de fezabilitate şi că „nu se întâmplă nimic” în cazul acestui contract.

„E vorba de studiul de fezabilitate şi proiect tehnic pentru Autostrada Ploieşti-Braşov. Termenele pentru această licitaţie au fost stabilite în mandatul dinainte de mandatul meu, era o licitaţie deja lansată, cu oferte depuse. Deci, oricum nu le-am stabilit eu. El (ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, n.r.) spune că le-am stabilit eu. Nu este adevărat. Dar termenele sunt de trei ani şi jumătate. A proferat în spaţiul public termenul de şapte ani, apoi termenul de cinci ani. Este trei ani şi jumătate. Doar partea de studiu de fezabilitate – care practic e cam munca întreagă – are doi ani şi jumătate. Dar partea mai tristă este că din acei doi ani şi jumătate deja s-au scurs un an şi jumătate. Un an în mandatul domnului Grindeanu şi nu se întâmplă nimic pe contract. Deci, nu e vorba de cât durează contractul, ci e vorba de faptul că nu se întâmplă nimic în contract”, a declarat liderul USR, fost ministru al Transporturilor.

El a menţionat că în timpul mandatului său ar fi existat „o activitate intensă” privind acest proiect, dar că de un an încoace „nu se întâmplă nimic”.

„Pe termenele contractuale, anul viitor, în septembrie – practic, peste 11 luni -, ar fi trebuit să avem studiul de fezabilitate livrat şi deja se putea lansa licitaţia pe o strategie de contractare de tip design and build. În loc de asta, de un an de zile nu se întâmplă nimic. Domnul Grindeanu nu reuşeşte să pună ordine în acest contract. În primele cinci luni de derulare a acestui contract a fost o activitate intensă – şi aici poate verifica oricine pe un site oficial al statului român care se numeşte Ploieşti-Braşov.ro. Cât am fost ministru am rugat ca ceea ce se întâmplă în fiecare săptămână pe acest contract să fie pus acolo”, a mai spus el.

Cătălin Drulă a precizat că în cazul unor autostrăzi realizate în zona de câmpie, studiile au avut durată similară, dar că în ce priveşte Autostrada Ploieşti-Braşov este vorba inclusiv de zonă montană, ceea ce presupune mai multe dificultăţi.

„Studiul de fezabilitate este doi ani şi jumătate, proiectul tehnic este încă un an peste. Este vorba despre sute de foraje geo-tehnice care trebuie realizate, modelarea terenului, proiectare. Pentru autostrăzi mult mai uşoare, în zona de câmpie, de exemplu, pe A7, care acum de-abia se lansează în licitaţie, paşii aceştia au durat cam trei ani şi jumătate. De prin 2018 a pornit şi abia acum s-a ajuns la finalizare. Dar în zona montană e chiar mai greu. Repet: nu sunt şapte ani, nu sunt cinci ani. Sunt trei ani jumate şi nici aceia stabiliţi în mandatul meu, ci în mandatul de dinainte, dar mai trist este că din aceşti trei ani şi jumătate au curs deja până acum un an şi jumătate – deci, ar mai fi doar un an până la livrarea studiului de fezabilitate, un an până la livrarea proiectului tehnic – dar statul poate alege ca după studiul de fezabilitate să lanseze deja la licitaţie, dacă vrea – şi nu se întâmplă nimic pe contract”, a mai declarat el.

articolul original.

Premiere pentru CS Comunal Șelimbăr la întâlnirea cu Petrolul: primul meci în nocturnă și primul duel cu o echipă din SuperLigă. Eugen Beza: ”Unul dintre cele mai importante meciuri pentru noi. Obiectivul este calificarea în grupele Cupei Rom

27 September 2022 at 15:51
image

Antrenorul echipei din Șelimbăr speră să treacă de Petrolul, miercuri seară, pentru a ajunge în faza grupelor Cupei României.

Eugen Beza își dorește ca suporterii să umple tribunele stadionului din Mediaș la meciul dintre CS Comunal Șelimbăr și Petrolul Ploiești, programat de la ora 18:45, în play-off-ul competiției KO.

Eugen Beza, înainte de jocul cu Petrolul: ”Obiectivul nostru este calificarea în grupele Cupei României”

Eugen Beza speră ca jucătorii săi să facă un meci bun cu Petrolul și să obțină calificarea în faza grupelor Cupei României, care este și obiectivul clubului. Acesta a adăugat că are la dispoziție un lot competitiv, astfel că îl sperie faptul că, la trei zile după duelul cu ploieștenii, va fi programat cel în campionat, cu Steaua, una dintre echipele valoroase ale eșalonului secund.

”Suntem fericiți că am ajuns în această fază (n.a. a Cupei României), să jucăm cu o echipă de Liga 1 (n.a. campionatul se numește acum Superligă). Ne-am dorit să jucăm cu o echipă din primul eșalon. Vom juca cu Petrolul, o echipă istorică. Este un meci important pentru clubul nostru, poate unul dintre cele mai importante meciuri pentru că este prima dată când întâlnim un adversar din Liga 1 și cred că va fi și interesant, ca duel. (…) Obiectivul nostru este calificarea în grupele Cupei României. Vom aborda meciul (n.a. cu gândul) să ne calificăm. Avem un lot competitiv. Vom trata meciurile cu Petrolul și cu Steaua cu întreg lotul. Sunt foarte mulțumit din punctul ăsta de vedere pentru că avem posibilitatea să jucăm cu două echipe diferite și să facem față”, a declarat Beza într-o conferință de presă.

Eugen Beza a mai spus că speră ca suporterii să vină în număr cât mai mare la Mediaș: ”Ne dorim să avem alături câți mai mulți suporteri pentru că – știți foarte bine – meciurile le jucăm în deplasare, la Rm. Vâlcea, aportul localnicilor nu este foarte ridicat și îi așteptăm cu drag pentru că vom da totul pentru acest joc.”

Noul format al Cupei României, unul interesant din punctul de vedere al lui Beza

Beza a vorbit și despre noul format al Cupei României, spunând că este unul ”interesant”.

”Este interesant, chiar acă e greu accesibil echipelor mai mici. Noi ne-am bucura (n.a. să ne calificăm) foarte mult, pentru că vom avea meciuri cu echipe de Liga 1 (n.a. Superligă). Cum vă spuneam, este unul intre obiectivele clubului. Dar, va fi foarte greu ca o echipă intr-un eșalon inferior să ajungă în fazele finale ale Cupei României prin acest format”, a mai spus Beza, care altfel, întrebat pe cine ar alege dacă s-ar afla în posibilitatea de a transfera doi jucători de la Petrolul, i-a numit pe Gabi Tamaș și pe Gicu Grozav.

Ciocâlteu și Raicea sunt încrezători

Pentru Alexandru Ciocâlteu, un fost jucător al Petrolului, acum la Șelimbăr, ”atmonsfera de vis ar fi să fie stadionul plin și meciul în nocturnă. Pentru asta ne-am apucat de fotbal, să jucăm meciurile în nocturnă și să avem stadionul plin”.

”Privesc cu încredere meciul de miercuri. Suntem o echipă cu un lot bun, cu jucători cu experiență și cred că îi vom face față cu brio. Chiar dacă (n.a. Petrolul) este o echipă de Liga 1 (n.a. Superligă), sunt pe locul 6, ultimul de play-off în prima ligă, dar ne vom bate cu ei e la egal la egal”, a mai declarat Ciocâlteu.

Autorul golului din victoria cu Concordia, de la Chiajna, în ultima etapă a Ligii 2, Alexandru Raicea, este și el încrezător că sibienii vor face un meci bun cu Petrolul. ”Avem un lot competitiv, un lot foarte bun, cu jucători care au trecut pe la Liga 1 (n.a. Superligă), știu să abordeze meciuri de genul ăsta. Sunt încrezător că putem face un meci bun și, e ce nu, să trecem mai departe”, a spus Raicea.

Jucătorul împrumutat de la prim-divizionara ”FC U” Craiova speră să aibă evoluții apreciate la CS Comunal și pe viitor: Îmi propun să joc tot așa, să o țin cât mai bine, însă nu este numai meritul meu, este meritul întregii echipe pentru că toți ne-antrenăm, săptămâna asta ne-am antrenat foarte bine și primim încrezători meciul”.

Foto și video: CS Comunal Șelimbăr

articolul original.

ATENȚIONARE METEO: COD GALBEN de ploi și furtuni în Alba până miercuri

27 September 2022 at 07:18

ATENȚIONARE METEO: COD GALBEN de ploi și furtuni în Alba până miercuri

ANM a actualizat atenționările de ploi și instabilitate atmosferică. Până miercuri dimineața, este vizat județul Alba și alte zone din țară.

De marți, 27 septembrie, ora 11.00 până miercuri, 28 septembrie, ora 6.00 – ploi însemnate cantitativ, instabilitate atmosferică temporar accentuată

În intervalul menționat, în Banat, Oltenia, sudul Crișanei, vestul și sud-vestul Transilvaniei, vestul Munteniei și la munte vor fi averse, pe alocuri însoțite, îndeosebi în sud-vestul teritoriului, de descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp, precum și prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și izolat 40-50 l/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi și în restul teritoriului.

articolul original.

Mai multe zone vizate de atenționări meteologice. ANM, precizări despre starea vremii (VIDEO)

27 September 2022 at 05:32
image

Meda Andrei, meteorolog de serviciu ANM, a oferit detalii despre starea vremii și atenționările meteorologice în vigoare, marți, la Știrile B1 TV prezentate de Luiza Cergan.

Meda Andrei (ANM), pe B1 TV, despre starea vremii

„În momentul de față, avem mai multe atenționări Cod galben pentru orele dimineții, până în jurul orei 9, poate eventual cel mult 10-11 să se mai prelungească unele dintre ele, pentru ceață, iar aceasta este prezentă în vestul, centrul și sud-vestul țării noastre. Aici vizibilitatea, din loc în loc, depășește 200 de metri și izolat este chiar sub 50 de metri, iar pentru ploi avem un cod general, acesta este valabil până în această seară la ora 22 și vizează zona Munților Apuseni, de asemenea, Munții Banatului, Carpații Meridionali, nordul Orientalilor, sudul Banatului și Maramureșul”, spune meteorologul.

„Aici așteptăm în continuare cantități mai mari de apă, care să treacă de 25-30 de l/mp și care sunt spre 40-50, iar ce este important, faptul că pe parcursul zilei de astăzi ploi vor fi și în celelalte zone ale țării. Ba chiar mai mult, în partea de sud-vest, de sud, după-amiaza, seara, la începutul nopții, să avem și manifestări de instabilitate, nu pe suprafețe mari, din loc în loc. Acestea vor fi pentru scurt timp, pentru câteva zeci de minute, o oră, nu mai mult, dar pentru că așteptăm și vânt mai intens, posibil cu aspect de vijelie, poate izolat grindină, avem sesizări să fie și cu caracter torențial, este bine să fim atenți la ceea ce va fi și în general la buletinele meteo”, a adăugat Meda Andrei.

„Dacă vorbim de temperaturi, sunt temperaturi tot mai plăcute, ba chiar în a doua jumătate a săptămânii, mai exact joi, vineri, chiar și sâmbătă, să fie cu mult peste ceea ce ar trebui să avem în mod normal la această dată, la nivelul întregii țări să se situeze în general între 24 și 30 de grade. Vom avea peste 30 de grade vineri, sâmbătă în sud-estul țării, mai exact în Bărăgan, în zona continentală a Dobrogei, în măsura în care în mod normal la această dată ar trebui să avem cam 22-23 de grade”, a continuat ea.

articolul original.

Cum a vrut Nicolae Ceauşescu să demoleze Gara de Nord, construită din ordinul Regelui Carol I – FOTO

25 September 2022 at 04:30
La 25 septembrie 1872 a fost inaugurată Gara de Nord din Bucureşti şi s-a deschis prima linie ferată Bucureşti-Ploieşti.

Gara de Nord, situată în piaţa cu acelaşi nume, este, în prezent, cel mai mare punct feroviar din România şi reprezintă legătura către toate regiunile ţării, dar şi cea mai mare poartă de intrare în Bucureşti.

Piatra de temelie a Gării de Nord a fost pusă la 22 septembrie/4 octombrie 1869, în prezenţa domnitorului Carol I, urmând să fie la conectată la noile linii de cale ferată care urmau să unească Bucureştiul cu Galaţiul şi Craiova.

Un amplu teren, proprietatea boierului Dinicu Golescu, se afla de-a lungul Căii Târgovişte (numită Calea Griviţei din 1878), şi care i-a fost dat de zestre fiicei sale căsătorită cu secretarul Legaţiei Marii Britanii, Effigham Grant (nume ce-l va purta viitorul pod). Atunci când părţi din acest teren au fost scoase la vânzare, statul român a cumpărat o bună parte din ele în vederea construirii unei gări care, trebuia să lege Capitala de nordul ţării (pentru partea de sud exista Gara Filaret). Fosta proprietate a boierului Dinicu Golescu se afla, la acea vreme la marginea oraşului.

Clădirea gării, alături de peroane şi linii, a fost construită după planurile Ministerului Lucrărilor Publice, de Consorţiul Stroussberg, şi a purtat, la început, numele de Gara Târgoviştei. În anul următor, Consorţiul a dat faliment, iar statul a cumpărat acţiunile sale. Astfel, a devenit principalul proprietar al zonei gării şi al liniilor adiacente, înfiinţând, totodată, un Consiliu pentru administrarea sa.

În noiembrie 1870, odată cu deschiderea provizorie a liniei Bucureşti — Ploieşti, Gara Târgovişte a fost dată în exploatare, iar, peste doi ani, la 13/25 septembrie 1872, a fost inaugurată oficial, când au fost date în exploatare liniile ferate Piteşti — Bucureşti — Buzău şi Galaţi — Tecuci — Roman, în lungime de peste 600 km, cu 39 de staţii.Destinată, iniţial, tranzitului de călători şi mărfuri, cu şapte linii şi multe clădiri de ateliere, gara a fost reamenajată de mai multe ori. Formată din două corpuri paralele legate la capătul dinspre atelierele de reparaţii de un alt corp în orientare perpendiculară, de-a lungul timpului i s-au adăugat noi corpuri, schimbări ale faţadelor, etc., devenind, în timp, un punct terminus.

Abia, în 1888, când a avut loc prima reabilitare a gării, numele său a devenit Gara de Nord. Clădirea de călători avea parter şi etaj, şi era formată dintr-un pavilion central cu două turnuri care există şi astăzi. Faţada principală era orientată de-a lungul Căii Târgovişte. Intrarea se făcea direct din Calea Târgoviştei, şi, în faţă, era o grădină cu o alee centrală numită ”curtea călătorilor”. În perioada 1895-1896 a fost construită o nouă aripă a gării, prevăzută şi cu un „salon regal”, restaurat în forma originală din timpul lui Carol I, şi inaugurat la 1 decembrie 2013, de către principesa Margareta şi principele Radu.

La 1/13 aprilie 1890 s-a dat în funcţiune centrala telefonică a Gării de Nord, având iniţial 25 de linii telefonice, numai în Bucureşti. În 1907, Gara de Nord a fost extinsă cu încă două linii, iar în 1928, gara avea şase linii pentru plecări şi patru linii pentru sosiri.Planuri pentru construirea unei gări noi, denumită ”Gara Centrală”, care urma să fie amplasată undeva în zona în care acum se află Opera Română, au existat, însă declanşarea Primului Război Mondial a împiedicat realizarea vreunui proiect în acest sens.

Gara de Nord a fost modernizată şi mărită, în anii 1930-1932, când s-au făcut mai multe lucrări: cele nouă peroane au fost legate, la capăt, printr-un peron transversal (lung de 200 m şi lat de 23 m), s-a construit frontonul dinspre sud, şi s-a realizat sistematizarea liniilor de primire/expediere a trenurilor, mărindu-se numărul lor, de la 10 linii la 16 linii (două din ele vor fi desfiinţate ulterior).

Proiectul ce viza clădirea a fost realizat de arhitectul Victor G. Stephănescu şi a fost demarat în 1932. Corpul nou de clădire, aşa cum se înfăţişează şi astăzi, are o faţadă monumentală, concepută într-o manieră neoclasică modernă, dominată de porticul format din şase coloane de mari dimensiuni.

Au fost modernizate şi sistemele de sonorizare din staţii. În 1932, la Gara de Nord, s-a montat un amplificator (de 200 w) şi şase difuzoare; până în 1938, acestea s-au extins în toate gările din ţară, înlocuind vechiul clopot de peron.

Construcţia Gării a dus, totodată, şi la dezvoltarea urbanistică a zonei din jurul său, care a început să fie populată rapid, terenurile fiind ocupate în principal de locuinţele lucrătorilor de la căile ferate.

Începând cu 1941, s-a trecut la sistematizarea întregii zone a Gării de Nord, fiind începută, pe locul vechilor ateliere de reparaţii, construirea Palatului CFR, terminat după 1950, care adăposteşte în prezent, Ministerul Transporturilor. În anii 1960 a fost închisă Piaţa Gării de Nord, construindu-se zece blocuri de o parte şi de alta a palatului C.F.R.

De asemenea, în Piaţa Gării de Nord se află un monument dedicat eroilor ceferişti din timpul Primului Război Mondial, operă a sculptorilor Corneliu Medrea şi Ion Jalea.

Zona Gării de Nord, inclusiv clădirea, suferă importante distrugeri (aripa sudică a gării, linii şi macazuri) în bombardamentele intense asupra Bucureştiului din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Clădirea a rămas în picioare, şi a reuşit să rămână, până în prezent, trecând peste o demolare programată pentru 1992, de fostul lider comunist Nicolae Ceauşescu, care voia să construiască o nouă gară la marginea capitalei.

Între 1945 şi 1990, au fost realizate alte modernizări, printre care: electrificarea liniilor, lungirea peroanelor, reamenajarea sălilor de aşteptare, racordarea la reţeaua de termoficare, caloriferele începând să înlocuiască sobele cu lemne, construirea de pasaje pietonale, sub/supraterane pentru traversarea liniilor ferate, dar şi legarea gării la reţeaua de metrou prin realizarea în 1988, a staţiei de metrou Gara de Nord. În aceeaşi perioadă, traficul feroviar a cunoscut o creştere enormă.

Impresionanta clădire a gării este inclusă în Lista Monumentelor Istorice din România având codul B-II-m-B-18803. Ultimele lucrări de reabilitare a clădirii Gării de Nord au avut loc între anii 1997 şi 1999, şi au constat în modernizarea sălilor de aşteptare, a sistemelor de afişaj video, montarea de tâmplărie termopan, înălţarea peroanelor la nivelul podelei vagoanelor, introducerea biletelor de peron etc.Cu toate că, după 1990 numărul călătorilor a scăzut treptat, Gara de Nord din Bucureşti rămâne un punct important pe harta feroviară a României, dar şi a Europei. În prezent, peste 200 de trenuri sosesc şi pleacă din gară, având legături către toate marile oraşe ale ţării, dar şi către importante oraşe europene precum Munchen, Viena, Budapesta, Frankfurt, Veneţia, Berlin sau Istanbul.

Trebuie amintit faptul că, Gara de Nord, alături de Gara Sinaia, sunt puncte de tranzit ale celebrului tren de lux Orient Express, care parcurge o dată pe an ruta Paris — Istanbul, readucând în memorie traseul celui mai cunoscut tren european care pornea cu mai bine de 125 de ani în urmă, de pe peronul Gării de Est din Paris, spre Istanbul.

Descoperă vă prezintă principalele semnificaţii ale zilei de 25 septembrie:

1913 – S-a născut cântăreaţa de muzică populară Maria Tănase (m. 22 iunie 1963).

1599 – S-a născut arhitectul Francesco Castelli Borromini, reprezentant al barocului italian (Biserica San Carlino alle Quattro Fontane din Roma) (m. 1667).

1613 – S-a născut Claude Perrault, medic, arhitect şi teoretician francez, de orientare clasică (m. 9 octombrie 1688).

1849 – A încetat din viaţă Johann Strauss- tatăl, compozitor, violonist şi dirijor austriac (n.14 martie 1804).

1866 – S-a născut biologul Thomas Hunt Morgan, fondatorul teoriei cromozomiale a eredităţii – „morganism”; a primit Premiul Nobel pentru Medicină în 1933 (m. 4 decembrie 1945).

1881 – S-a născut Lu Xun, unul dintre cei mai importanţi scriitori chinezi din secolul al XX-lea; este considerat iniţiatorul curentului literar modern baihua (m. 19 octombrie 1936).

1881 – S-a născut poetul Panait Cerna (Panait Stanciof) (m. 1913).

1883 – A fost terminat şi inaugurat castelul Peleş, ocazie folosită de autorităţi pentru a declara Sinaia oraş.

1897 – S-a născut scriitorul William Faulkner, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1949, laureat al premiului Pulitzer: „Cătunul”, „Lumină de august”, Zgomotul şi furia” (m. 6 iulie 1962).

1901 – S-a născut regizorul şi scenaristul de film Robert Bresson (m. 18 decembrie 1999).

1919 – A avut loc demisia guvernului I. I. C. Brătianu, căruia i-a succedat, pentru o perioadă de trei luni, guvernul condus de generalul A. Văitoianu.

1920 – S-a născut actorul şi regizorul rus de film Serghei Bondarciuk (m. 20 octombrie 1994).

1943 – A încetat din viaţă criticul literar Octav Botez (n. 15 mai 1884).

1950 – A încetat din viaţă regizorul de teatru Aleksandr Tairov (n. 1885).

1952 – S-a născut actorul Christopher Reeve, interpret principal în filmul „Superman” (m. 10 octombrie 2004).

1970 – A încetat din viaţă scriitorul german Erich Maria Remarque: „Soroc de viaţă şi soroc de moarte”, „Nimic nou pe frontul de vest” (n. 22 iunie 1898).

1992 – A fost inaugurat, la Nürenberg, canalul de navigaţie Rin-Main-Dunăre. Prin folosirea Canalului Dunăre-Marea Neagră, distanţa de transport dintre Rotterdam şi Constanţa se reducea la jumătate.

1996 – A încetat din viaţă Nicu Ceauşescu, fiul dictatorului Nicolae Ceauşescu (n. 1 septembrie 1951).

1997 – La Biserica Mirăuţi din Suceava, necropolă voievodală, sediul primei Mitropolii a Moldovei, a fost descoperit mormântul domnitorului Petru I Muşatinul.

2003 – A încetat din viaţă Franco Modigliani, laureat al Premiului Nobel pentru economie pe anul 1985. In 1939 a emigrat în SUA de teama represiunilor regimului fascist (n. 18 iunie 1918).

2005 – Au încetat din viaţă jucătorul american de golf George Archer (n. 1939), actorul şi comediantul american Don Adams (n. 1923) şi pianistul francez de jazz Georges Arvanitas (n. 1931).

2006 – A încetat din viaţă scriitorul şi poetul american John M. Ford (n. 1957).

articolul original.

Vremea în weekend: Frig, ploi și o ușoară încălzire de duminică

24 September 2022 at 04:27

Vremea în weekend: Frig, ploi și o ușoară încălzire de duminică

Temperaturile din acest weekend vor fi mai scăzute decât ar fi de așteptat în această perioadă, iar precipitațiile vor cădea în majoritatea regiunilor țării.

Deși sâmbătă, 24 septembrie, temperaturile cresc ușor va fi tot foarte frig. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare şi pe spaţii mici ploi slabe în nordul, nord-estul şi centrul teritoriului.

În nordul Carpaților Orientali, la altitudini mari, vor mai fi posibile precipitații mixte. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări izolate pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 13 și 21 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 0 grade în depresiunile intramontane şi 12 grade Celsius pe litoral. Izolat se forma ceaţă.

În Capitală, ANM anunță că vremea va fi încă rece, mai ales dimineața și noaptea. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă, în creștere ușoară față de ziua precedentă, va fi de 20 grade Celsius, iar cea minimă se va situa între 5 și 8 grade Celsius.
De duminică se încălzește

Duminică, 25 septembrie, se încălzește în cea mai mare parte a ţării, cu precădere în jumătatea de sud-est unde valorile termice se vor situa în jurul celor specifice perioadei. În vestul şi nord-vestul teritoriului înnorările se vor accentua, iar aria ploilor se va extinde treptat.

În celelalte regiuni, cerul va fi variabil, cu înnorări temporare şi ploi izolate în nord-est şi în centru. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări locale în regiunile vestice, pe crestele montane şi pe litoral. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 16 și 26 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 7 şi 17 grade Celsius, mai scăzute în depresiunile intramontane. Izolat se va forma ceaţă.

Și în București se va încălzi semnificativ. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 25 grade Celsius, iar cea minimă va avea valori cuprinse între 8 și 11 grade Celsius.

articolul original.

Vreme rece în toată România: Meteorologii anunță temperaturi mai scăzute decât ar fi normal în această perioadă / Va ploua în majoritatea regiunilor

21 September 2022 at 06:59
image

După un început de toamnă călduros, vremea rece pune stăpânire pe România. Sunt anunțate ploi în majoritatea zonelor din țară, dar și ninsori în regiunile montane. 

De asemenea, în următoarele zile va apărea și bruma.

Vremea va fi rece pentru această perioada a anului în cursul zilei de miercuri, transmit meteorologilor Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Cerul va fi mai mult noros în jumătatea de nord a teritoriului unde local şi temporar va ploua. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, cu unele înnorări mai ales după-amiaza şi seara, iar ploile se vor semnala pe arii mai restrânse.

Temperaturi maxime între 13 și 20 de grade Celsius

Ploile vor avea şi caracter de aversă, trecător mai ales în sud vor fi posibile şi descărcări electrice, iar în zonele de munte îndeosebi la altitudini de peste 1500 m, precipitaţiile vor fi şi sub formă de măzăriche, lapoviţă şi ninsoare. Conform meteorologilor, vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe crestele montane, în nord-est şi în extremitatea de sud-vest.

Temperaturile maxime se vor încadra în general între 13 şi 20 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 2 şi 12 grade Celsius, posibil cu valori uşor mai scăzute în dealurile subcarpatice din sud, unde vor fi condiţii de brumă. Dimineaţa şi noaptea izolat se va semnala ceaţă.

În Bucureşti, vremea va fi rece pentru ultima decadă a lunii septembrie, astfel că temperatura maximă va fi de 20 grade Celsius, iar cea minimă va fi de 7 grade Celsius, mai scăzută în zona periurbană până spre 5 grade Celsius. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în a doua parte a zilei, când vor fi posibile ploi de scurtă durată. Vântul va sufla slab până la moderat, conform Adevărul.

Joi se face tot mai frig. Meteorologii anunță că vremea va fi mult mai rece decât în mod obişnuit în ultima decadă a lunii septembrie în aproape toată ţara. În regiunile din vest, centru şi nord şi în zonele montane şi submontane, înnorările vor fi persistente şi va ploua pe arii relativ extinse (local moderat cantitativ). Conform ANM, la altitudini de peste 1.600 metri, vor fi şi ninsori sau lapoviţă. În sud şi sud-est, cerul va fi temporar noros, iar ploile se vor semnala pe spaţii mici.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe litoral şi în extremitatea de sud-vest, cu precădere în masivele montane ale zonei. Temperaturile maxime se vor încadra între 10 grade Celsius în depresiuni şi 20 grade Celsius în Lunca Dunării. Minimele vor fi cuprinse în general între 2 şi 10 grade Celsius. Izolat vor fi condiţii de ceaţă.

Și în Capitală va fi tot frig, cu o maximă a temperaturii aerului de 18 grade Celsius şi o minimă cuprinsă între 7 și 9 grade Celsius. Cerul va fi temporar noros şi vor fi posibile ploi slabe, trecătoare. Vântul va sufla slab până la moderat.

Vineri, 23 septembrie, vremea se menține în același regim. Conform ANM, în ţară, valorile termice se vor menţine mult mai scăzute decât ar fi normal în aceastã perioadă din an. Cerul va avea înnorări tempoare şi, cu precădere ziua, va ploua slab pe arii extinse în zonele montane şi pe alocuri în restul teritoriului; la peste 1.600 metri altitudine, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificări în sud-est şi în extremitatea sud-vestică şi izolat pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între 12 şi 19 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 1 şi 11 grade Celsius. Izolat vor fi condiţii de ceaţă.

În Capitală, cerul va avea înnorări în special în cursul zilei când vor fi posibile ploi slabe. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul a 18 grade Celsius, iar cea minimă se va încadra între  5 și 8 grade Celsius.

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie frecvent articole din domeniile Educație, Sănătate citeste mai mult
articolul original.

Un tânăr în vârstă de 17 ani a atacat cu toporul un adolescent

18 September 2022 at 15:38
image

Un tânăr în vârstă de 17 ani din Ploieşti, care a abandonat şcoala şi are antecedente penale, a fost arestat preventiv, duminică, sub acuzaţia de tâlhărie calificată. El e suspectat că, împreună cu doi bărbaţi, a atacat cu toporul un adolescent care, de teamă, le-a dat brăţara din aur pe care o purta.

Fapta de care este acuzat tânărul de 17 ani pe numele căruia judecătorii au emis, duminică, mandat de arestare preventivă a avut loc în data de 9 august, pe timpul nopţii, pe o stradă din Ploieşti.

Un tânăr în vârstă de 17 ani a atacat cu toporul un adolescent

„La data de 9 august a.c., în jurul orei 02:30, în timp ce se aflau pe o stradă din municipiul Ploieşti, trei tineri cu vârstele de 17, 19, respectiv 21 de ani, cu ajutorul unui obiect contondent, ar fi încercat să lovească un tânăr în vârstă de 17 ani, acesta din urmă ferindu-se, fără a suferi vătămări corporale. Ulterior, de teamă, tânărul de 17 ani le-ar fi dat o brăţară din aur pe care o avea asupra sa”, informează IPJ Prahova.
Surse judiciare au declarat pentru News.ro că cei trei l-au atacat pe adolescentul de 17 ani, care se afla singur pe stradă cu un topor cu coadă scurtă, cu care au vrut să-l lovească pe acesta în zona picioarelor.

Cei doi bărbaţi majori care au participat la tâlhărie au fost prinşi în scurt timp de la comiterea faptei, însă tânărul a fugit, fiind prins ulterior, după audieri şi administrare de probe.

El nu are nicio ocupaţie, a abandonat şcoala şi are antecedente penale, au precizat sursele citate. Toţi cei trei suspecţi sunt în stare de arest preventiv, fiind cercetaţi pentru infracţiunea de tâlhărie calificată.

Sursa: ZDI

articolul original.

Povestea celui trei purceluși prezentată de actorii Teatrului de Animație Imaginario Ploiești

18 September 2022 at 12:49
image

Organizatorii Festivalului umorului „Constantin Tănase” au oferit o nouă surpriză copiilor, programând în această dimineață, în centrul Vasluiului, spectacolul „Cei trei purceluși”, prezentat de actorii Teatrului de animație Imaginario, secție a Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești.

Binecunoscuta poveste a celor trei frați purceluși a atras mulți copii, dornici să afle finalul, ținând cont că fiecare dintre purceluși încearcă să se apere de amenințarea lupului înfometat.

Pe scena din Centrul Civic am avut parte de păpuși, animație și o poveste cântată cu măiestrie de actori, care au transmis copiilor și părinților importanța solidarității și a unității, în momentele dificile pe care le întâmpinăm în viața de zi cu zi.

articolul original.

Jumătatea de vest a țării, sub avertizări de ploi abundente

17 September 2022 at 09:16
image

Nord-vestul ţării se află, sâmbătă şi duminică, sub atenţionare de ploi abundente.

Administraţia Naţională de Meteorologie prognozează precipitații care vor depăşi chiar şi 70 de litri pe metru pătrat.

Specialiștii au emis un cod portocaliu pentru Carpaţii Occidentali, vestul Carpaţilor Meridionali şi nordul Carpaţilor Orientali, precum şi pentru sudul Banatului.

Avertizarea rămâne valabilă până duminică, la ora 12:00.

În acelaşi interval, mai multe judeţe din centrul, nord-vestul ţării vor fi sub atenţionare cod galben, alături de zonele montane.

Cantităţile de apă vor depăşi 25…30 l/mp şi izolat 40…50 l/mp.

articolul original.

AMN: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină

17 September 2022 at 09:39

Vijeliile lovesc România în acest weekend și vremea se răcește considerabil. Meteorologii au emis sâmbătă un cod galben de ploi și vânt puternic și un cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină.

De sâmbătă, de la ora 10:30  și până duminică la ora 12:00,  în vestul, nordul, centrul țării și la munte temporar va ploua însemnat cantitativ. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp. În regiunile sudice și sud-estice vor fi perioade în care pe alocuri instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, grindină și vijelii.

 Începând cu a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. În sudul, estul, centrul teritoriului și la munte vor fi viteze în general de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80…100 km/h.Vremea se va răci accentuat în toate regiunile, devenind deosebit de rece în vest, nord și centru. 

Cod portocaliu de ploi la munte

În același interval orar, este cod galben de ploi în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali, precum și în sudul Banatului. Se vor acumula cantități de apă ce vor depăși 40…50 l/mp și izolat 60…70 l/mp.

articolul original.

COD GALBEN Ploi şi vijelii prognozate pentru acest week-end în Neamţ

16 September 2022 at 13:31
image

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis avertizare cod galben – “instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate” – pentru judeţul Neamţ. Avertizarea este valabilă în intervalul 17 septembrie, ora 12:00-18 septembrie, ora 20:00.

“În intervalul menționat, în vestul, nordul și centrul țării, temporar va ploua, iar în regiunile sudice și sud-estice vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și, izolat, 40-60 l/mp. Pe parcursul zilei de duminică aria ploilor se va restrânge spre regiunile nordice și centrale. Duminică vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece în vest, nord și centru. În zona montană înaltă trecător se vor semnala precipitații mixte. Începând cu a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică, vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. În sudul, sud-estul, centrul, nord-estul teritoriului și la munte vor fi viteze în general de 55-75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80-100 km/h”, ne avertizează meteorologii. (M.C.; HARTA: ANM)

articolul original.

O nouă lege a naturii! Șoarecii cresc mai mari pe partea mai ploioasă a munților

16 September 2022 at 13:00
image

Șoarecii cresc mai mari pe partea ploioasă a Anzilor decât pe partea mai uscată, iar diferența poate dezvălui o lege a naturii neobservată anterior.

Când cercetătorii a 450 de șoareci Abrothrix hirta, au crezut că cei din partea de vest erau atât de mari deoarece reprezentau specii diferite. În schimb, ceea ce au descoperit a fost o probabilă nouă lege biologică.

Carl Bergmann a venit cu observația că animalele de la latitudini mai mari sunt mai mari decât cele din regiunile ecuatoriale.

„Dar cum rămâne cu elefanții foarte tropicali și cu hipopotamii?”, te-ai putea întreba; însă Bergmann se referea la diferențele apărute în cadrul aceleiași specii, nu între două specii diferite.

Aproape două secole de cercetări au confirmat ceea ce este acum cunoscut sub numele de Regula lui Bermann, iar motivul îl cunoaștem. Animalele mai mici au o suprafață mai mare față de masa corporală, ceea ce înseamnă că pierd energie mai repede, lucru benefic acolo unde este cald și o piedică în climatele reci.

O nouă posibilă lege a naturii

Dr. Noé de la Sancha, de la Field Museum, și coautorii cred că este posibil să fi găsit o nouă versiune, care să se aplice nu la temperatură, ci la precipitații, pe care au prezentat-o în Journal of Biogeography.

„Există o grămadă de reguli ecogeografice pe care oamenii de știință le folosesc pentru a explica tendințele pe care le vedem repetându-se în natură. Cu această lucrare, cred că am găsit una nouă: efectul de umbră pluviometrică poate provoca modificări de dimensiune și formă la mamifere”, a spus de la Sancha.

Umbrele pluviometrice apar atunci când vânturile de deasupra munților vin constant dintr-o direcție, captând o mulțime de vapori de apă din oceane sau pădurile tropicale. Pantele munților împing norii în sus în aer mai rece, făcându-i să elimine cea mai mare parte a apei pe care o transportă.

Când norii au trecut de munți, au mai rămas foarte puțini vapori de apă. În consecință, partea cu vânt a munților poate fi foarte umedă, în timp ce cealaltă parte este uscată.

Aceasta este o caracteristică geografică atât de răspândită încât este adesea predată în liceu, dar efectul asupra animalelor de acolo este mai puțin cunoscut.

Șoarecii cresc mai mari în părțile ploioase ale munților

Dr. Pablo Teta, de la Museo Argentino de Ciencias Naturales, nu a căutat să descopere un principiu biogeografic larg; el încerca să studieze niște șoareci trecuți cu vederea.

„Sunt niște animăluțe foarte drăguțe, au burticile albe și moi. Trăiesc în munți, ceea ce le face unice, dar se găsesc și la altitudini mai joase. În general, nu sunt foarte bine studiate”, a spus de la Sancha.

Teta a observat, cu ajutorul a 450 de cranii, că în anumite locuri, dar ADN-ul mitocondrial a indicat că este puțin probabilă prezența mai multor specii. Deși craniile au fost luate de la peste 19 grade latitudine, regula lui Bergmann a avut doar un efect minor asupra dimensiunii. Autorii au încercat să investigheze o serie de alte variabile din locațiile din care au fost colectate craniile; de departe, cea mai importantă era longitudinea.

În timp ce preda o lecție de ecologie despre efectul umbrei pluviometrice, de la Sancha sunt un astfel de exemplu și a realizat că șoarecii cresc mai mari pe partea ploioasă. „Pe unii munți, diferența este extremă. Pe o față poate fi o pădure tropicală, iar cealaltă parte este aproape deșert”, a spus de la Sancha.

De ce șoarecii cresc mai mari doar pe o parte a muntelui?

Investigațiile ulterioare au confirmat că suspiciunea lui a fost o aplicare a „regulii resurselor”, care spune că membrii unei specii cresc mai mari acolo unde hrana și alte resurse sunt mai abundente. Mai multă ploaie pe partea de vest a munților înseamnă mai multă viață vegetală, ceea ce duce la șoareci mai mari. Ar putea părea evident, dar potrivit lui de la Sancha, nimeni nu a găsit până acum o legătură între umbrele pluviometrice și dimensiunea mamiferelor, scrie IFL Science.

Dacă șoarecii se dovedesc a fi singura specie la care umbrele pluviometrice au acest efect, echipa va fi descoperit o curiozitate, dar dacă studiile suplimentare vor produce un tipar, acesta ar putea fi considerat într-o zi o regulă de aceeași importanță ca cea a lui Bergmann.

„Munții acoperă aproximativ 22% din suprafața terestră a planetei”, așa că există o mulțime de teritoriu ce poate fi influențat de acest efect, se arată în lucrare.

Impactul schimbărilor climatice

Însă toată geografia de astăzi se situează într-o altă umbră: cea a schimbărilor climatice. Nimeni nu știe ce se va întâmpla cu acești șoareci, dar tiparele de ploaie se schimbă, iar animăluțele ar putea avea de suferit. Asta pe lângă faptul că animalele ar putea fi forțate să tot urce din cauză căldurii. „La un moment dat, rămâi fără munte”, spune de la Sancha.

Anzii sunt suficient de înalți pentru a le oferi șoarecilor suficient spațiu, dar fără mai multe studii nu vom ști dacă sunt încă o specie amenințată.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Cod galben de furtuni şi ploi abundente în aproape toată ţara. Vine și prima ninsoare

16 September 2022 at 10:59
image

Meteorologii au emis mai multe avertizări Cod galben de furtuni şi ploi abundente în aproape toată ţara. În unele zone cantităţile de apă vor atinge şi 70 de litri pe metrul pătrat.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis vineri 3 avertizări meteo Cod galben. Alertele sunt în vigoare de vineri până duminică și anunță vremea severă, cu ploi torențiale, vijelii și grindină. Duminică, toată țara va fi sub avertizare de vânt puternic, cu rafale de 75 km/h.

La munte la sunt așteptate de mâine precipitații mixte de lapoviță și ninsoare. Ușor simțim cum se apropie iarna. În restul zonelor va ploua mult, temperatura va scădea, iar noaptea se vor înregistra chiar 2-3 grade în depresiuni.

În vestul, nordul și centrul țării, temporar va ploua, iar în regiunile sudice și sud-estice vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii.

În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…60 l/mp. Pe parcursul zilei de duminică aria ploilor se va restrânge spre regiunile nordice și centrale.

Duminică vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece în vest, nord și centru. În zona montană înaltă trecător se vor semnala precipitații mixte.

articolul original.

Trei coduri galbene de furtuni, ploi abundente și vânt valabile în județul Suceava începând de azi și până duminică seara

16 September 2022 at 08:22
image

Administrația Națională de Meteorologie a emis trei coduri galbene valabile în județul Suceava începând de astăzi și până duminică seara. Primul cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuate este valabil pentru zona de munte a județului Suceava și este valabil de astăzi, 16 septembrie, de la ora 12:00 și până sâmbătă la ora 12:00. În intervalul menționat, în partea vestică a județului vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Al doilea cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuate și cantități de apă însemnate este valabil pentru tot județul Suceava și va intra în vigoare de sâmbătă, 17 septembrie, de la ora 12:00 și până duminică, 18 septembrie, la ora 20:00. În acest interval vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…60 l/mp.

Tot pentru ziua de duminică a fost emis un al treilea cod galben de intensificări ale vântului valabil în județul Suceava între orele 2:00 și 20:00. Potrivit meteorologilor, vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. Vor fi viteze în general de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80…100 km/h.

articolul original.

Cod galben de vânt puternic și ploi in Oltenia

16 September 2022 at 09:03

Administrația Naţională de Meteorologie a emis, vineri, trei avertizări cod galben de vreme severă. Alertele vizează ploi, grindină și vijelii și sunt valabile de vineri până duminică noapte.

Potrivit ANM, in intervalul menționat, în Banat, Oltenia, local în Crișana, Transilvania, Muntenia, în sudul și centrul Moldovei, precum și în zonele de munte vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

MESAJ 2
ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate
Interval de valabilitate: 17 septembrie, ora 12:00 – 18 septembrie, ora 20:00
Zone afectate: conform textului și hărții 

       În intervalul menționat, în vestul, nordul și centrul țării, temporar va ploua, iar în regiunile sudice și sud-estice vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp, darmai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…60 l/mp. Pe parcursul zilei de duminică aria ploilor se va restrânge spre regiunile nordice și centrale.

Notă: Duminică vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece în vest, nord și centru. În zona montană înaltă trecător se vor semnala precipitații mixte.

COD GALBEN

Fenomene vizate: intensificări ale vântului
Interval de valabilitate 18 septembrie, ora 02:00 – 18 septembrie, ora 20:00
Zone afectate: conform textului și hărții

       Începând cu a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. În sudul, sud-estul, centrul, nord-estul teritoriului și la munte vor fi viteze în general de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80…100 km/h.

 

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice,
Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj
.

articolul original.

Cod galben de ploi torențiale și furtuni în zona de munte a județului Suceava, până vineri seară

15 September 2022 at 07:51

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizări meteo Cod portocaliu și galben de ploi torențiale și vijelii. Alertele sunt în vigoare joi și vineri. Zona de munte a județului Suceava se află sub cod galben de ploi puternice până vineri seară, la ora 21.00.

Prima avertizare meteo Cod galben de ploi vizează vestul, centrul și nord-vestul țării, precum și în zonele de munte. Începând de joi ora 14.00 și până vineri ora 21.00 vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp. Perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică și ploi abundente vor fi în zilele următoare în cea mai mare parte a țării, dar cu precădere în regiunile intracarpatice.

Codul portocaliu va viza, în intervalul joi ora 17.00 – vineri ora 12.00, Banatul, Crișana, vestul Transilvaniei și nordul Carpaților Orientali. Meteorologii anunță aici perioade cu averse torențiale, vijelii puternice, frecvente descărcări electrice și pe arii restrânse grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 40…60 l/mp și izolat 70 l/mp. Județele vizate sunt Maramureș, Bistrița-Năsăud, Bihor, Cluj, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Timiș și Arad.

ANM anunță și un cod galben de vânt, în vigoare joi între orele 10.00 și 22.00. Vântul va avea intensificări susținute la munte, îndeosebi pe creste, unde rafalele vor depăși 80…100 km/h și temporar în sudul și estul Transilvaniei cu viteze în general de 55…65 km/h. Local și temporar, intensificări ale vântului se vor semnala și în regiunile sud-estice. (O.S.)

articolul original.
❌