ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 28 November 2022Ultimele Stiri

Liderul USR, Cătălin Drulă, avertizează: Se îngroașă gluma! Cu pensiile speciale trebuie să se facă ceva

28 November 2022 at 21:45
image

De la 1 ianuarie intră în vigoare încă vreo 20.000 de pensii speciale care până acum nu existau, cele ale aleşilor locali, ale primarilor, prorogate an de an, a transmis luni liderul formațiunii USR, Cătălin Drulă, la postul de televiziune B1Tv.

„Pensiile parlamentarilor sunt în plată acum. Reamintesc că e vorba de pensii speciale, că pensia specială e de opt ori mai mare decât pensia normală. De la 1 ianuarie intră în vigoare încă vreo 20.000 de pensii speciale care până acum nu existau, cele ale aleşilor locali, ale primarilor, prorogate an de an. Acolo avem la fel un proiect al USR. De data asta l-au trimis la comisie, dar e blocat în sertarul de la Senat de luni de zile. Tot facem cereri: ‘hai să îl votăm’. Să nu le mai prorogăm, ci să le abrogăm”, a menţionat liderul USR.

Cătălin Drulă a subliniat că reforma pensiilor speciale reprezintă jalon în PNRR. El a menţionat că are informaţii potrivit cărora Comisia Europeană ar fi nemulţumită în legătură cu implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Cu pensiile speciale trebuie să facă ceva, e jalon. Comisia este, din câte ştiu eu şi ce informaţii am, din ce în ce mai nemulţumită. Dacă le-a dat un pic de clemenţă la primele tranşe – pentru că vin în două tranşe anuale banii PNRR – deja acum se îngroaşă gluma”, a spus el.

Liderul USR a subliniat că, potrivit articolului 16 din Constituţie, toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii, motiv pentru care „nu ar trebui să existe privilegiaţi, caste, grupuri” care să aibă reguli speciale.

„Trebuie să existe o formă de-a primi această pensie pe bază de contributivitate. OK, dacă nu a existat contribuţie la momentul respectiv, că aşa a fost de natură legea şi au fost anumite categorii, atunci putem găsi formule echivalente, ca şi cum ar fi contribuit. (…) Până la urmă, Comisia face foarte bine ce face. Nu se împiedică în terminologie, pentru că ceea ce încearcă ai noştri să facă, Ciucă şi alţii, este să o facă din vorbe: ‘Domnule, sunt de serviciu şi aşa mai departe…’ Asta e doar o vorbă. Întrebarea este principiul care e în spate. Şi ei vor trebui să vină cu o soluţie ca să elimine aceste discrepanţe majore, în care există în acelaşi timp pensie de 1.500 de lei şi pensie de 15.000 de euro”, a spus liderul USR.

În opinia sa, PSD a găsit „un inamic retoric” în PNRR, acuzând că din cauza limitei de 9,4% din PIB nu ar fi posibile creşteri de pensii.

„Chiar m-am întâlnit acum două săptămâni cu primvice-preşedinta Vestager (Margrethe n.red) care spunea că este un plan excepţional, nu înţelege de ce guvernul României nu îl pune în practică. Şi au găsit acest inamic retoric – ‘Domnule, PNRR-ul cu USR e de vină’, în ciuda realităţii. Pentru că atunci când faci propagandă politică, nu mai contează realitatea. Nu îi opreşte pragul acela din PNRR la nimic. Nu au ajuns la el. România nu va ajunge prea curând la acel prag de 9,4”, a mai afirmat Cătălin Drulă, conform AGERPRES

articolul original.

Informatii utile despre implantul dentar fast and fixed

28 November 2022 at 19:17

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/vTL_qy03D1I

In ziua de azi, evolutia tehnologica ne permite sa beneficiem de dinti permanenti intr-o singura zi. Aceasta noua procedura poate garanta un set de dinti noi intr-o singura zi, dinti care in mod normal se pot folosi imediat dupa ce procedura este completa.

Atunci cand o persoana incepe sa isi piarda dantura din diferite motive, fie ca este vorba despre dintii de pe o arcada sau despre toti dintii, stima de sine incepe sa fie din ce in ce mai scazuta. Sistemul de implanturi dentare fast and fixed reprezinta cea mai buna solutie pentru a avea o viata normala in cel mai scurt timp cu putinta.

Numerosi sunt pacientii care ajung in cabinetul medicului stomatolog cu probleme dentare majore care necesita sesiuni multiple de tratament pentru a ajunge sa poata folosi o proteza mobila. Insa, cu ajutorul fast and fixed, in urma unei singure vizite la clinica, pacientii se vor intoarce acasa cu o dantura provizorie, fixa, cu ajutorul careia se rezolva problema aspectului estetic.

Ce este sistemul Fast and Fixed si cui ii este dedicat?

Fast and Fixed reprezinta un sistem de implanturi dentare de utlima generatie, sistem ce a fost dezvoltat de firma germana Bredent. Bredent este lider mondial in solutiile de inlocuire imediata a danturii, are experienta peste 40 de ani in domeniu.

Fast and Fixed este dedicat:

  • Persoanelor care risca sa isi piarda in viitorul apropiat dintii naturali;
  • Persoanelor care din diferite motive nu mai au niciun dinte;
  • Personelor care poarta o proteza dentara;
  • Persoanelor care sufera de o boala parodontala;

Care sunt avantajele oferite de implantul dentar fast and fixed?

  • Tratamentul dureaza doar o zi;
  • Rezultat estetic 100%;
  • Costuri mai scazute spre deosebire de procedurile clasice;
  • Perioade de vindecare scurte. Fast and Fixed asigura recuperarea totala in 24 de ore;
  • Se evita complicatiile, nu presupune interventii laborioase;
  • Foloseste un numar mai mic de implanturi dentare: aproximativ 4 la mandibula sau 6 la maxilar, in comparatie cu solutia traditionala ce consta in inserarea a 8-10 implanturi pe fiecare arcada.
articolul original.

Ce vrea să facă Anisia Gafton cu cei 128.000 de euro câştigaţi la „Sunt celebru, scoate-mă de aici”: „Pentru mine premiul…”

28 November 2022 at 18:11

Anisia Gafton este fără doar și poate una dintre cele mai apreciate actrițe de stand-up din România. A devenit celebră după ce a participat la mai multe emisiuni Tv, iar curajul de care a dat dovadă pe tot parcursul show-ului „Sunt celebru, scoate-mă de aici” i-a convins pe telespectatori că ea merită să câștige marele premiu. După trei luni petrecute în jungla din Dominicană, blondina a plecat acasă cu 128.000 de euro. Acest detaliu este deja cunoscut, iar acum mulți se întreabă ce planuri are cu banii.

Ce planuri are Anisia Gafton cu banii de la „Sunt celebru, scoate-mă de aici”

Anisia Gafton radiază de fericire după ce a fost desemnată câștigătoarea emisiunii „Sunt celebru, scoate-mă de aici”. Actrița a reușit să rămână în joc și să facă față tuturor provocărilor din Dominicană. A dovedit că își poate înfrunta temerile și că se poate adapta la condiții extreme până la final, astfel că a intrat în posesia premiului cel mare.

La începutul competiției, „Regina junglei” nu a vrut să lase loc de speculații și a mărturisit că nu s-a gândit ce o sa facă cu banii dacă o să câștige. Acum pentru că acest lucru s-a întâmplat, blondina a recunoscut faptul că își dorește să investească cei 128.000 de euro în lucruri care o vor ajuta pe viitor. Cel mai probabil, Anisia Gafton își va deschide o afacere, însă nu exclude nici răsfățul și se gândește deja să meargă în vacanțe și la shopping.

„Chiar nu m-am gândit la ora actuală…cred că în ceva serios și care să mă ajute pe viitor, vacanțe, pantofi, haine…”, a mărturisit Anisia pentru ego.ro

Anisia Gafton a fost desemnată câștigătoare la „Sunt celebru, scoate-mă de aici”

Ce înseamnă pentru Anisia, premiul de la „Sunt celebru, scoate-mă de aici”

Totodată, Anisia a declarat că le mulțumește tuturor celor care au susținut-o. Pentru ea, premiul semnifică recunoașterea tuturor eforturilor pe care le-a depus în Dominicană.

„Mă simt extraordinar. Nu-mi vine să cred că am câștigat. Mă simt recunoscătoare față de toți cei care m-au susținut. Le mulțumesc pe aceasta cale. Pentru mine premiul este o recunoaștere a eforturilor mele fizice și psihice. Și mă bucur enorm!”, a mai mărturisit Anisia Gafton după ce a fost numită câștigătoare.

Anisia Gafton înainte de competiția „Sunt celebru, scoate-mă de aici”
articolul original.

Oamenii de știință sunt la un pas de a rezolva misterele exoplanetelor

28 November 2022 at 15:00
image

În prezent, numărul de exoplanete confirmate se ridică la 5.197 în 3.888 de sisteme planetare, cu alte 8.992 de candidate care așteaptă confirmarea.

Majoritatea au fost planete deosebit de masive, de la giganți gazoși de mărimea lui Jupiter și Neptun, care au raze de aproximativ 2,5 ori mai mari decât cea a Pământului. O altă populație semnificativă din punct de vedere statistic a fost reprezentată de planete stâncoase care măsoară aproximativ 1,4 raze ale Pământului (,,Super-Pământuri”).

Acest lucru reprezintă un mister pentru astronomi, în special în ceea ce privește exoplanetele descoperite de venerabilul telescop spațial Kepler.

Dintre cele peste 2.600 de planete descoperite de Kepler, există cu o rază de aproximativ 1,8 ori mai mare decât cea a Pământului – la care ei se referă ca la ,,valea razei”.

Numărul de exoplanete confirmate se ridică la 5.197

Un al doilea mister se referă la planetele vecine de dimensiuni similare găsite în sute de sisteme planetare cu orbite armonioase, scrie Inverse.

Într-un studiu condus de Universitatea Rice, o echipă de astrofizicieni oferă un nou model care explică interacțiunea forțelor care acționează asupra planetelor nou-născute și care ar putea explica aceste două mistere.

După cum descriu în lucrarea lor de cercetare, apărută recent în Astrophysical Journal Letters, echipa a folosit un supercomputer pentru a rula un model de migrație planetară care a simulat primii 50 de milioane de ani de dezvoltare a sistemului planetar.

În modelul lor, discurile protoplanetare de gaz și praf interacționează, de asemenea, cu planetele care migrează, trăgându-le mai aproape de stelele lor părintești și blocându-le în lanțuri orbitale rezonante.

Noi oportunități pentru cercetătorii de exoplanete

În câteva milioane de ani, discul protoplanetar dispare, rupând lanțurile și provocând instabilități orbitale care fac ca două sau mai multe

În timp ce modelele de migrație planetară au fost folosite pentru a studia sistemele planetare care au păstrat rezonanțe orbitale, aceste descoperiri reprezintă o premieră pentru astronomi.

Rezultatele lor indică faptul că coliziunile din sistemul TRAPPIST-1 au fost comparabile cu impactul care a creat sistemul Pământ-Lună.

Aceste descoperiri prezintă oportunități pentru cercetătorii de exoplanete, care se vor baza pe telescopul spațial James Webb pentru a efectua observații detaliate ale sistemelor de exoplanete.

Cu ajutorul suitei sale avansate de optici, imagini în infraroșu, coronografe și spectrometre, Webb și alte telescoape de generație următoare vor caracteriza ca niciodată până acum.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Un nou spectacol la Planetariul Cosmonaut Dumitru Prunariu din Brașov !

28 November 2022 at 14:13
By: M.Ex.

Începând cu 3 decembrie, veți putea urmări un nou spectacol la Planetariul Cosmonaut Dumitru Prunariu, și anume : ”Cerul nopții-Constelațiile”.
”Cerul nopții – Constelațiile” este alcătuit din două părți:
• Un film de 13 minute despre constelații și obiectele de cer profund care sunt ”ascunse” în aceste figuri imaginare, o parte din acest film schimbându-se de la anotimp la anotimp, așa cum și panorama de pe
cerul nostru se schimbă odată cu trecerea lunilor din an. Deci, da, în fiecare anotimp, filmul despre constelații va arată altfel.
• O proiecție de 12 minute realizată de Planetariul Brașov, prezentată de specialiștii planetariului, despre asterisme, cum ajută aceste desene imaginate de oameni la orientare, despre steaua polară nordică dar și
despre cea sudică, dar și despre cum Polaris, steaua din vârful Carului Mic, va înceta să mai arate nordul peste câteva mii de ani.
Spectacolul va avea o durată totală de 25 de minute, va fi difuzat în fiecare zi de la ora 11.00, reprezentanții planetariului brașovean așteptând, la final, și întrebările spectatorilor.
Începând cu 3 decembrie, programul Planetariului Cosmonaut Dumitru Prunariu va fi următorul :
Marți – Duminică (În perioadele vacanțelor școlare și ale sărbătorilor legale, Planetariul Brașov este deschis publicului și luni)

10.00: Patrula Zula – Cu picioarele pe Pământ
11.00: Cerul nopții – Constelațiile
12.00: CapComGo! – Istoria misiunilor lunare Apollo
14.00: Universul Nevăzut
16.00: Găurile Negre – Dincolo de infinit
17.00: Soarele, steaua noastră vie
18.00: Mai rapid decât lumina – Visul călătoriilor interstelare

articolul original.

Roverul Perseverance a descoperit roci misterioase, ascunse într-un lac marțian antic

28 November 2022 at 08:00
image

Roverul Perseverance al NASA a analizat recent o sumedenie de roci marțiene care par ciudat de familiare – cum ar fi locul în care fluxurile vulcanice întâlnesc Oceanul Pacific în Hawaii, sau unde se întâlnesc cu Oceanul Atlantic în Islanda.

Această zonă, numită formațiunea Séítah, este scena celei mai noi investigații privind apa care probabil a trecut prin această regiune cu miliarde de ani în urmă.

Perseverance a aterizat pe Marte în februarie 2021. După coborârea sa palpitantă și debutul însoțitorului său, elicopterul Ingenuity, misiunea a început să își exploreze noua casă din craterul Jezero.

Oamenii de știință cred că această zonă a adăpostit cândva un lac antic. Deloc surprinzător, acest lucru face din crater o țintă principală pentru cei care se întreabă dacă

În plus, există un mister în jurul modului în care au apărut rocile din Jezero.Oamenii de știință cred că Séítah s-a format atunci când o foaie groasă de lavă sau o cameră de magmă s-a răcit, dar cercetătorii nu știu ce a produs condițiile de topire în primul rând. Odată răcită, roca a intrat în contact cu puțină apă, în condiții care ar fi putut fi posibil să fie locuibile pentru microorganisme.

Formațiunea Séítah, scena celei mai noi investigații de pe Marte

Trocul de rocă de la Jezero apare în trei noi studii. Două studii sunt publicate în Science Advances, iar un alt studiu este publicat în Science. Printre constatări, o echipă a descoperit că rocile ar putea păstra biosemnături – dacă acestea există.

Séítah este un cuvânt Navajo (Diné) care înseamnă „în mijlocul nisipului”. Și, deși Marte pare a fi uscat și arid, formațiunea deltaică de pe partea vestică a lui Jezero sugerează că un curent a țâșnit într-un mediu mai umed decât cel pe care îl vedem astăzi.

A existat o anumită interacțiune între condițiile umede și cele vulcanice. „Formațiunea Séítah este un corp de roci care s-a format prin răcirea fie a unei foi groase de lavă, fie a unei camere de magmă care se afla încă sub pământ”, spune Michael Tice, geobiolog și autorul principal al unei lucrări, pentru Inverse. „Nu știm deocamdată de unde a provenit lava sau magma.”

olivină, un material vulcanic verzui care se găsește și pe Pământ. Oamenii de știință au emis ipoteze cu privire la ceea ce a creat olivina, deoarece misiunile orbitale ar putea identifica cantități mari din spațiu.

Printre posibilele explicații pentru prezența sa se numără topirea în urma impactului cu un meteorit și depozitele de cenușă vulcanică.

Olivina, un material vulcanic verzui care se găsește și pe Pământ

„Olivina este un mineral comun și important în tipurile de roci magmatice (bazalt și gabbro) care pot fi găsite pe Pământ în crusta oceanică și în locuri precum Hawaii și Islanda”, spune Tice.

„Olivina este interesantă din mai multe motive, dar în cazul nostru, este importantă deoarece tinde să reacționeze mai rapid cu apa decât alte minerale care apar în mod obișnuit împreună cu aceasta, astfel încât ne poate spune multe despre orice apă care a trecut printr-o rocă”, adaugă el.

În cazul Perseverance, cercetătorii au aflat că olivina a fost doar ușor alterată de apă, care avea o temperatură scăzută și care ,,s-a infiltrat prin fundul craterului”, spune Tice.

Chiar și cu dovezi ale celor două etape ulterioare de trecere a apei, aceste faze arată o alterare mult mai mică a rocilor decât ceea ce ar fi de așteptat în mod obișnuit pentru roci similare de pe Pământ, transmite Inverse.

„Încă nu știm cum s-a format această materie organică misterioasă”

„Condițiile din rocă în timpul fiecărei perioade în care apa a migrat prin ea ar fi putut susține mici comunități de microorganisme, iar multe dintre noile minerale care s-au format pot păstra dovezi de viață”, spune Tice.

Dar un alt studiu arată că în apa lui Jezero au existat la un moment dat niște substanțe chimice neplăcute. Un grup în special, numit perclorați, este rar pe Pământ. Oamenii de știință au găsit urme ale acestei săruri în olivina dintr-un grup de roci de lângă Séítah, numit Máaz. Viața, așa cum o cunoaștem, ar fi avut dificultăți în a exista cu această substanță chimică.

„Încă nu știm cum s-a format acea materie organică, dar vom ști mult mai multe atunci când mostrele noastre vor ajunge înapoi pe Pământ”, spune Tice.

Următoarea este Mars Sample Return, în cadrul căreia NASA și Agenția Spațială Europeană vor trimite roboți care vor aduce mostre pe Planeta Roșie.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Transplantul și pacientul pre și post transplant, în prim-planul Conferinței Asociației Transplantaților din România

26 November 2022 at 08:37

Pacienți, medici, reprezentanți ai sistemului de Sănătate și ai celui de Protecție Socială s-au aflat pentru prima dată, față în față, după aproape trei ani de pandemie, pentru a reevalua nevoile și problemele pacienților în status pre și post transplant.

Asociația Transplantaților din România (ATR) a reluat conferințele anuale. Pentru prima dată după aproape trei ani de pandemie, medici, pacienți transplantați sau aflați pe listele de așteptare pentru transplant și reprezentanți ai autorităților din domeniul medical și al protecției sociale s-au întîlnit în format fizic, pentru a discuta despre transplant și despre pacientul pre și post transplant și viața cotidiană a acestuia.

Am avut un eveniment care nu a ieșit așa cum l-am gândit, din motive independente și necontrolabile de noi. Totuși, pot să a afirm că a ieșit mult mai bine decât l-am gândit. Spun asta pentru că, colegii mei, cei pentru care a fost gândit evenimentul, au fost interactivi, s-au implicat, au venit cu propuneri și idei costructive. Asta îmi arată că merită să continui să acord timp și energie în această direcție, pentru că știu că ei înțeleg și suntem o echipă”, a declarat Gheorghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din România.

Prezent la eveniment, secetarul de stat în MS, Cătălin Vișean, a transmis că „Ministerul Sănătății acordă prioritate continuă în asigurarea alocării de bugete suficiente pentru toate tipurile de transplant realizate în România. (În România, activitatea de pretansplant și transplant este finanțată din bugetul Ministerului Sănătății, iar partea de monitorizare și tratament al stării posttransplamt sunt finanțate din bugetul CNAS – n. ATR). Procuparea permanentă a Ministerului Sănătății de a colabora cu ATR, ca singur reprezentant legal al segmentului de pacienți cu insuficiență funcțională de organ vital, faza terminală. Se are în atenție identificarea și rezolarea problemelor generale și punctuale cu care se confruntă pacienții pre și post transplant. (Nota ATR: Între ATR și Ministerul Sănătății există un Protocol de colaborare încă din 2013 și acesta a produs efecte pe toată perioada de la semnarea lui)”, a declarat acesta.

Larisa Mezinu, reprentattă a CNAS, a adus în atenția celor prezenți evoluția Programului National de Supleere a Funcției Renale la Bolnavii cu Insuficiență Renală Cronică, prin care pacienții beneficiază de dializă sau, dacă are noroc să se găsească un donator compatibil, transplantul îi asigură o nouă șansă la viață.

„Avem în prezent asigurată dializa pentru peste 14.000 de pacienți, in toate județele țării, dintre care peste 13.000 sunt în program de hemodializă continuă, puțin peste 800 de pacienți beneficiază de hemodiafiltrare intermitentă on-line și undeva mai mult de 400 de pacienți fac dializa peritoeală – continuă sau automată (în funcție de starea medicală și nevoile pacientului)”, a spus reprezentanta CNAS, care a subliniat colaborarea cu Registrul Renal Român (RRR), gestionat de Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”.

Larisa Mezinu a amintit și faptul că din Bugetul CNAS sunt acoperit costurile acestui program, prin care se asigură atât cheltuielile cu dializa propriuzisă cât și cele cu medicamentele specifice și a dat asigurări că CNAS decontează la timp serviciile medicale și tratamentele pentru pacienții în status posttransplant, asa încât aceștia să fie în siguranță. De asemenea, a transmis celor prezenți, că pot semnala ATR orice probleme de competența CNAS, pentru a fi urmărite spre rezolvare.

Ministerul Muncii a fost reprezentat de Adela Craciun, vicepreşedinte Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, cu care s-a discutat despre accesul la obținerea certificatului de încadrare în grad de handicap și procedurile de evaluare de către comisiile locale de evaluare; proceduri de contestare a rezultatului evaluării de către comisiile locale a gradului de handicap; modificări aduse Criteriilor de evaluare medico-psiho-socială a persoanelor adulte cu handicap (Ordinul 762/2007) – pentru evaluarea starii posttransplant.

Emoționantă a fost întâlniriea cu medicii specialiști din centrele de transplat. Online au intervenit dr. Adriana Muntean – nefrolog ICUTR – și dr. Dorina Tacu – nefrolog Centrul de transplant renal, Fundeni. Cei doi medici s-au referit atât la experiența perioadei de pandemie în centrele în care lucrează, dar au oferit și sfaturi pacienților, pentru a se proteja și a preveni situații generate de perioada rece care începe. Au revenit insistent asupra recomandărilor ca pacientul să mențină modul de administrare al medicației imunosupresoare la care se controlează nivelul seric, pentru o corectă acorectă imunorupresie și au insistat pe respectarea prezentării în centree de transplant, pentru monitorizare, conform planificărilor și nu aletoriu.

Spitalul Sf. Constantin din Brașov – primul spital privat din Romania care efectuează proceduri de trasplant renal de la donator viu, a fost reprezentat de medicul nefrolog Mihaela Verzan, și dr. Vlad Untaru, medic ATI, Director Medical. Aceștia au prezentat activitatea spitalului și modul în care pot fi accesate serviciile unității medicale și despre modul în care pacienții transplantați la Sf. Constantin pot avea acces la „Programul național de transplant de organe, țesuturi si celule de origine umană”, inclusiv subprogramul „Tratamentul stării posttransplant în ambulator”.

În acest context, medicii au făcut referire la demersurile instituționale întreprinse de reprezentanții acestui spital pentru a obține finanțare din Programul Național de Transplant, în același cuantum ca și centrele de transplant publice. Dr. Untaru a subliniat că mai este necesar ca Ministerul Sănătății să nominalizeze un medic nefrolog care sa faca prescrierea medicației imunosupresoare.

La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai „Dializa Mucaria” – care oferă servicii de dializă în Sicilia pacienților dependenți de hemodializă, care doresc să călătorească în această zonă și au prezentat modul în care, în 2023 pacienții dependenți de hemodializă pot să îi contacteze, serviciile pe care centrele de dializă le pot oferi și beneficiile la care au acces acești pacienți. în functie de timpul petrecut în Sicilia.

Surpriza zilei a fost prezență la eveniment a lui Nikyta și a mamei sale, ucrainieni refugiați în România la începutul lui octombrie. Au venit din Minsk, unde în septembrie Nikyta a prmit o nouă șansă la viață, în urma unui transplant hepatic. ATR s-a implicat în a-i sprijini cu accesul la servicii medicale și tratament: Nikyta a fost preluat în monitorizare la IC Fundeni și a fost înscris la medic de familie.

Este un băiat înalt, frumos și zâmbește cu toată puterea renăscută a celor 20 de ani de viață. Au ținut să fie prezenți la eveniment pentru a ne mulțumi nouă, Familiei ATR care i-am adoptat, pe ei și pe încă câteva zeci că ei care sunt din același segment de patologii ca și noi. Ne bucurăm că îi putem ajuta și mulțumim din suflet tuturor celor care ne sprijină în ai-i ajuta”, transmit reprezentanții ATR, care au mulțumit celor care au susținut organizarea evenimentului și Centrului Medical Neolife pentru găzduire și suport tehnic, dar și participanților care au contribuit la identificarea problemelor transplantului și a pacientului transplantat și au venit cu sugestii.


articolul original.

Facturile întârziate vor putea fi plătite eșalonat: Furnizorii, obligați să soluționeze plângerile înainte de plata facturii

28 November 2022 at 04:45

Facturile întârziate vor putea fi plătite eșalonat: Furnizorii, obligați să soluționeze plângerile înainte de plata facturii

Proiectul de Regulament supus consultării publice de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) propune actualizarea și completarea unor prevederi deja existente în reglementări, dar și introducerea unor prevederi noi, dintre acestea sunt menționate următoarele:

– introducerea noțiunii de client activ cu detalierea drepturilor, obligațiilor, modului de certificare și de vânzare a energiei electrice produse, regulilor de comercializare a energiei electrice pentru acești clienți etc.;

– în cazul clienților casnici, precum și în cazul clienților preluați de către furnizorul de ultimă instanță, perioada de facturare să fie lunară;

– în cazul în care furnizorul emite factura pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută în contract sau stabilită conform reglementărilor în vigoare, acesta, la cererea clientului, este obligat să eșaloneze la plată sumele datorate de clientul final, pe o perioadă cel puțin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura;

– formula de calcul al prețului de furnizare a energiei electrice, cu defalcarea componentelor; pentru clienții vulnerabili, eșalonarea la plată a facturii, la cererea acestora, pe o perioadă de minim 3 luni sau convenită de părți;

– actualizarea elementelor obligatorii care trebuie conținute într-un contract de furnizare încheiat de un furnizor cu un client final;

– introducerea și actualizarea conținutului minim al tuturor facturilor de energie electrică, respectiv informațiile obligatorii a fi incluse de furnizori în acestea;

– detalierea și actualizarea modalităților de soluționare de către furnizor a plângerilor privind facturarea, astfel clientul nu este obligat să achite factura pentru care a înaintat o plângere furnizorului până la soluționarea plângerii, iar furnizorul este obligat să analizeze plângerea clientului referitoare la factura emisă indiferent dacă factura a fost sau nu achitată și să transmită acestuia rezultatul analizei efectuate, în termenele prevăzute în Standardul de performanță pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, în vigoare.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Multe planete ar putea avea atmosfere bogate în heliu, potrivit unui studiu

27 November 2022 at 15:00
image

Timp de secole, nimeni nu a știut dacă suntem singuri în Univers – sau dacă au existat alte planete ca a noastră. Dar mulțumită noilor telescoape sau metode din ultimele decenii, acum știm că există mii și mii de de planete care se învârt în jurul stelelor îndepărtate, iar acestea au tot felul de forme și dimensiuni – mari și mici, stâncoase și gazoase, înghețate sau umede.

Un studiu al oamenilor de știință de la Universitatea Chicago, Universitatea Michigan și Universitatea Maryland – toate din SUA – sugerează o altă listă: planetele cu atmosferă bogată în heliu. Descoperirea lor poate sugera un nou pas în înțelegerea noastră privind evoluția planetelor.

Simulările lor au arătat că este probabil ca heliul anumitor tipuri de exoplanete – (n.red.: planete care orbitează o stea din afara Sistemului nostru Solar). Dacă se confirmă, acest lucru ar explica o enigmă care durează de zeci de ani cu privire la dimensiunile acestor exoplanete.

Un nou tip de planete, o cale în pus spre cunoașterea evoluției acestora

„Există multe și minunate tipuri de exoplanete acolo, iar această descoperire nu doar că adaugă un nou tip, dar poate avea implicații pentru evoluția și , în general”, a spus astrofizicianul Leslie Rogers de la Universitatea Chicago din SUA, coautor al lucrării.

Acum știm că planetele sunt incredibil de comune. De fapt, din ceea ce se poate spune până acum, cel puțin jumătate din stelele precum Soarele nostru au cel puțin o planetă de mărimea Pământului și a planetei Neptun, care orbitează foarte aproape de stea. Se presupune că aceste planete au atmosfere cu mult hidrogen și heliu, colectate atunci când acestea s-au format din gaz și praf, în jurul stelei.

Misterul populațiilor de planete

Pe măsură ce cercetătorii au analizat numărul acestor tipuri de planete, au observat ceva curios. Planetele erau separate în două populații. Un grup de planete era de mărimea unui Pământ și jumătate, iar celălalt era mai mare decât Pământul.

Acest decalaj între cele două populații de planete este cunoscut sub numele de „valea razei” și este o întrebare foarte dezbătută în domeniu. Oamenii de știință cred că răspunsul ne va ajuta să înțelegem cum se formează și evoluează în timp aceste planete și altele asemenea.

Unii au propus ca explicația pentru acest decalaj să aibă legătură cu atmosfera planetelor. Echipa a descoperit că, după câteva miliarde de ani, hidrogenul din atmosferele planetare este îndepărtat probabil mai repede decât heliul.

„Hidrogenul are o masă atomică mai mică, așa că este mai ușor de îndepărtat”, a explicat a declarat primul autor al studiului, Isaac Malsky, doctorand la Universitatea din Michigan, care a început să analizeze această problemă cu Rogers pentru teza sa de licență la Universitatea din Chicago.

În timp, acest lucru duce la o a – simulările au sugerat că heliul ar putea reprezenta 40% sau mai mult din masa atmosferelor.

Confirmări ale Telescopului Spațial James Webb

Echipa a sugerat o modalitate de a-și confirma rezultatele pe cale observațională. Telescopul Spațial James Webb, lansat recent, și alte telescoape puternice pot citi elementele din atmosferă și cantitățile acestora. Telescoapele ar putea verifica dacă există o cantitate neobișnuit de mare de heliu în atmosferele unora dintre aceste planete.

Dacă teoria este corectă, aceste planete cu atmosfere bogate în heliu ar trebui să fie deosebit de frecvente la capătul inferior al grupului cu rază mai mare, deoarece heliul se acumulează pe măsură ce planeta începe să se micșoreze în timp, potrivit Phys.org.

Niciuna dintre aceste planete nu însumează condițiile necesare dezvoltării vieții, potrivit specialiștilor, deoarece acestea sunt fierbinți, bombardate de radiații, iar atmosferele sunt probabil la o presiune foarte mare.

Oamenii de știință au explicat că o mai bună înțelegere a proceselor care conduc la formarea planetelor ne poate ajuta să prezicem mai bine ce alte planete există și cum arată acestea, precum și să direcționăm căutarea unor planete mai propice existenței vieții.

articolul original.

Reorganizarea clubului Dinamo, din nou întârziată! Instanța a admis cererea lui Dorin Șerdean și a sesizat Curtea Constituțională! Reacția lui Răzvan Zăvăleanu

25 November 2022 at 16:34
image

Judecătorii au decis să admită contestația formulată de Dorin Șerdean și să sesizeze Curtea Constituțională, astfel că reorganizarea administrativă a clubului Dinamo este din nou amânată.

Fanii echipei Dinamo sperau ca astăzi, 25 noiembrie 2022, cu o zi înaintea meciului cu Poli Iași, să primească vestea mult dorită, că judecătorul sindic a aprobat Planul de reorganizare modificat și că, astfel, pachetul majoritar de acțiuni trece în proprietatea ”Doar Dinamo București”.

Însă, instanța a admis cererea de sesizare a CCR (Curtea Constituțională a României), astfel că răspunsul așteptat de suflarea ”câinilor” nu va veni mai devreme de 5 decembrie.

Administratorul judiciar de la Dinamo, Răzvan Zăvăleanu, a reacționat și a transmis că această decizie ”aparent nu suspendă nimic”.

Instanța a admis cererea lui Dorin Șerdean și a sesizat Curtea Constituțională

Dinamo și Răzvan Zăvăleanu aveau speranța că 25 noiembrie este ziua când scapă de Dorin Șerdean, principalul acționar al clubului, dar care nu ajută echipa cu nimic, inclusiv financiar.

Instanța prelungește, însă, emoțiile ”câinilor”, deoarece a admis cererea depusă de cel care a preluat pachetul majoritar de acțiuni de la spaniolul Pablo Cortacero.

”Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale formulată de creditorul Şerdean Pavel Dorin. Sesizează Curtea Constituţională cu soluţionarea excepţiei de neconstituționalitate a dispoziţiilor art. 133 alin. 6 din Legea nr. 85/2014 raportat la dispoziţiile art. 44 alin. 2, art. 44 alin. 3, art. 45 şi art. 136 alin. 5 din Constituţia României, astfel cum a fost invocată de creditorul Şerdean Pavel Dorin. Amână pronunţarea asupra celorlalte cereri la data de 05.12.2022. Pronunţarea se va face prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei. Pronunţată în şedinţă publică azi”, se arată în decizia instanței.

Administratorul judiciar Răzvan Zăvăleanu a reacționat și a transmis că așteaptă motivarea înainte de a oferi mai multe detalii.

”Aparent, această sesizare a Curții Constituționale nu suspendă nimic. Însă, este prematur în momentul de față să ne pronunțăm, până când nu o să avem motivarea. După cum vedeți, celelalte cereri au primit termen pentru 5 Decembrie”, a declarat Răzvan Zăvăleanu, potrivit Playsport.

articolul original.

Astronomii decodifică, în sfârșit, secretele din interiorul găurii negre supermasive din galaxia noastră

25 November 2022 at 16:00
image

Sagittarius A*, gaura neagră din centrul Căii Lactee, este invizibilă. Dar imaginea dezvăluită în acest an cu plasma învolburate din jurul marginilor sale va contribui la dezvăluirea mai multor informații despre istoria și evoluția galaxiei.

Imaginea arată o pată portocalie, în formă de gogoașă, care seamănă remarcabil de mult cu fotografia anterioară a găurii negre din centrul galaxiei Messier 87. Dar gaura neagră din Calea Lactee, Sagittarius A*, este de fapt mult mai mică decât prima și a fost mai greu de observat, din cauza discului cețos al galaxiei noastre.

Astfel, deși au fost efectuate în același timp cu cele ale lui M87, a fost nevoie de încă trei ani pentru a crea imaginea. Pentru a face acest lucru a fost nevoie de o colaborare internațională între sute de astronomi, ingineri și informaticieni și de dezvoltarea unor algoritmi computerizați sofisticați pentru a reconstitui imaginea din datele brute.

Aceste „fotografii” nu arată, desigur, în mod direct o gaură neagră, definită ca fiind regiunea spațială din interiorul unei bariere fără întoarcere cunoscută sub numele de orizontul evenimentelor.

Ele înregistrează de fapt porțiuni din clătita plată de plasmă fierbinte care se învârte în jurul găurii negre la viteze mari în ceea ce se numește disc de acreție.

De ce a fost Sagittarius A* greu de observat?

Plasma este compusă din particule încărcate de mare energie. Pe măsură ce plasma se rotește în spirală în jurul găurii negre, particulele sale accelerate emit unde radio. Inelul portocaliu neclar care se vede în imagini este o reconstrucție elaborată a acestor unde radio captate de opt telescoape împrăștiate în jurul Pământului, cunoscute colectiv sub numele de Event Horizon Telescope (EHT).

Cea mai recentă imagine spune povestea călătoriei epice a undelor radio din centrul Căii Lactee, oferind detalii fără precedent despre Sagittarius A*.

Imaginea constituie, de asemenea, ,,una dintre cele mai importante dovezi vizuale ale relativității generale”, cea mai bună teorie actuală a gravitației, spune Sera Markoff, astrofizician la Universitatea din Amsterdam și membru al colaborării EHT.

Studierea găurilor negre supermasive precum oamenii de știință să afle mai multe despre modul în care galaxiile evoluează în timp și despre modul în care acestea se adună în grupuri vaste din întregul Univers.

Sagittarius A* este de 1.600 de ori mai mică decât gaura neagră din Messier 87, care a fost imaginată în 2019, și este, de asemenea, de aproximativ 2.100 de ori mai aproape de Pământ.

Găurile negre supermasive dezvăluie modul în care galaxiile evoluează

Asta înseamnă că cele două găuri negre par să aibă aproximativ aceeași dimensiune pe cer.

Centrul galaxiei noastre se află la o distanță de 26.000 de ani lumină de noi, astfel încât undele radio colectate pentru a crea această imagine au fost emise în perioada în care a fost construită una dintre cele mai vechi așezări umane permanente cunoscute. Călătoria undelor radio a început atunci când acestea au fost emise pentru prima dată de particulele din discul de acreție al găurii negre, scrie Inverse.

Cu o lungime de undă de aproximativ 1 mm, radiațiile au călătorit spre Pământ relativ netulburate de gazul și praful galactic care au intervenit. Dacă lungimea de undă ar fi fost mult mai scurtă, precum lumina vizibilă, undele radio ar fi fost împrăștiate de praf. Dacă lungimea de undă ar fi fost mult mai mare, undele ar fi fost curbate de norii încărcați de plasmă, distorsionând imaginea.

În cele din urmă, după călătoria de 26.000 de ani, undele radio au fost captate și înregistrate în radioobservatoarele distribuite pe întreaga noastră planetă.

Ce este orizontul de evenimente?

Distanța geografică mare dintre observatoare a fost esențială – aceasta a permis consorțiului de cercetători să detecteze diferențe extrem de subtile între undele radio colectate în fiecare loc printr-un proces numit interferometrie.

Aceste mici diferențe sunt folosite pentru a deduce diferențele minuscule în distanța parcursă de fiecare undă radio de la sursa sa. Folosind algoritmi computerizați, cercetătorii au reușit să decodifice diferențele de lungime a traseului undelor radio pentru a reconstrui forma obiectului care le-a emis.

Cercetătorii au pus toate acestea într-o imagine cu culori false, în care portocaliul reprezintă undele radio de intensitate mare, iar negrul reprezintă undele de intensitate mică.

Imaginea ajută la dezvăluirea mai multor informații despre orizontul de evenimente al găurii negre – cel mai apropiat punct până la care ceva fără a fi aspirat. Dincolo de orizontul evenimentelor, nici măcar lumina nu poate scăpa.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Telescopul Webb a dezvăluit atmosfera unei exoplanete așa cum nu s-a mai văzut până acum

25 November 2022 at 15:00
image

Telescopul Spațial James Webb al NASA tocmai a marcat încă o premieră: un profil molecular și chimic al cerului unei lumi îndepărtate.

În timp ce Webb și alte telescoape spațiale, inclusiv Hubble și Spitzer de la NASA, au dezvăluit anterior ingrediente izolate ale atmosferei acestei planete în flăcări, noile date ale lui Webb oferă un meniu complet de atomi, molecule și chiar semne de chimie activă și nori.

Cele mai recente date oferă, de asemenea, un indiciu despre cum ar putea arăta acești nori de aproape: fragmentați, mai degrabă decât o pătură unică și uniformă peste planetă.

Ansamblul de instrumente extrem de sensibile ale telescopului a fost îndreptat spre atmosfera lui WASP-39 b, un ,,Saturn fierbinte” (o planetă la fel de masivă ca Saturn, dar cu o orbită mai strânsă decât cea a lui Mercur) care orbitează în jurul unei stele aflate la o distanță de aproximativ 700 de ani-lumină, scrie EurekAlert.

Telescopul Webb al NASA a marcat încă o premieră

Descoperirile sunt de bun augur pentru capacitatea instrumentelor lui Webb de a efectua o gamă largă de investigații ale tuturor tipurilor de exoplanete. Aceasta include sondarea atmosferelor planetelor mai mici, stâncoase, precum cele din sistemul TRAPPIST-1.

„Am observat exoplaneta cu ajutorul mai multor instrumente care, împreună, oferă o fâșie largă a spectrului infraroșu și o panoplie de amprente chimice inaccesibile până la această misiune”, a declarat Natalie Batalha, astronom la Universitatea din California, Santa Cruz, care a contribuit și a ajutat la coordonarea noii cercetări. „Date ca acestea schimbă regulile jocului.”

Suita de descoperiri este detaliată într-un set de cinci noi lucrări științifice. Printre dezvăluirile fără precedent se numără prima detectare în atmosfera unei exoplanete a dioxidului de sulf (SO2), o moleculă produsă în urma unor reacții chimice declanșate de lumina de mare energie provenită de la steaua mamă a planetei. Pe Pământ, stratul protector de ozon din atmosfera superioară este creat într-un mod similar.

„Este pentru prima dată când vedem dovezi concrete de fotochimie – reacții chimice inițiate de lumina stelară energetică – pe exoplanete”, a declarat Shang-Min Tsai, cercetător la Universitatea Oxford din Marea Britanie și autorul principal al lucrării care explică originea dioxidului de sulf

Un profil molecular și chimic al cerului unei lumi îndepărtate

„Consider că aceasta este o perspectivă cu adevărat promițătoare pentru a avansa înțelegerea atmosferelor exoplanetelor”, a adăugat Shang-Min Tsai.

Proximitatea planetei față de steaua gazdă – de opt ori mai aproape decât este Mercur față de Soarele nostru – o face, de asemenea, un laborator pentru studierea efectelor radiațiilor emise de stelele gazdă asupra exoplanetelor. O mai bună cunoaștere a legăturii dintre stea și planetă ar trebui să aducă o înțelegere mai profundă a modului în care aceste procese afectează diversitatea planetelor observate în galaxie.

Pentru a vedea lumina de la WASP-39 b, Webb a urmărit planeta în timp ce aceasta trecea prin fața stelei sale, permițând ca o parte din lumina stelei să se filtreze prin atmosfera planetei.

Diferitele tipuri de substanțe chimice din atmosferă absorb diferite culori din spectrul luminii stelare, astfel încât culorile care lipsesc le spun astronomilor ce molecule sunt prezente. Prin observarea Universului în lumină infraroșie, chimice care nu pot fi detectate în lumina vizibilă.

Telescopul Webb a depășit cu mult așteptările oamenilor de știință

Printre alți constituenți atmosferici detectați de telescopul Webb se numără sodiul (Na), potasiul (K) și vaporii de apă (H2O), confirmând observațiile anterioare ale telescoapelor spațiale și terestre, precum și găsirea unor amprente suplimentare de apă, la aceste lungimi de undă mai mari, care nu au fost observate până acum.

de asemenea, dioxidul de carbon (CO2) la o rezoluție mai mare, furnizând de două ori mai multe date decât cele raportate în urma observațiilor sale anterioare. Între timp, monoxidul de carbon (CO) a fost detectat, dar semnăturile evidente atât ale metanului (CH4), cât și ale hidrogenului sulfurat (H2S) au fost absente din datele Webb. Dacă sunt prezente, aceste molecule apar la niveluri foarte scăzute.

Având o listă atât de completă a ingredientelor chimice din atmosfera unei exoplanete, oamenii de știință pot, de asemenea, să întrevadă abundența diferitelor elemente în relație unele cu altele, cum ar fi raportul carbon-oxigen sau potasiu-oxigen. Acest lucru, la rândul său, oferă o perspectivă asupra modului în care această planetă – și poate și altele – s-a format din discul de gaz și praf care înconjoară steaua mamă în anii săi tineri.

În analiza atât de precisă a atmosferei unei exoplanete, instrumentele telescopului Webb au avut performanțe care au depășit cu mult așteptările oamenilor de știință – și promit o nouă etapă de explorare a marii varietăți de exoplanete din galaxie.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Produsele de tutun încălzit aromatizate, interzise în UE

23 November 2022 at 06:06

Interdicţia privind produsele din tutun încălzit aromatizate a intrat în vigoare în Uniunea Europeană, iar statele membre au la dispoziţie 8 luni pentru a transpune directiva în legislaţia naţională.

Comisia Europeană salută intrarea în vigoare a interdicției privind produsele din tutun încălzit aromatizate, miercuri, iar cu această ocazie a subliniat că în contextul în care vânzările de produse din tutun încălzit aromatizate au crescut semnificativ în spatiul comunitar, interdicția va contribui la atingerea obiectivului de a crea o „generație fără tutun” stabilit în Planul European de Combatere a Cancerului.

Conform datelor CE, consumul de tutun este cel mai mare risc de sănătate care poate fi evitat și cea mai importantă cauză de deces prematur în UE, responsabil pentru aproape 700.000 de decese în fiecare an. Aproximativ 50% dintre fumători mor prematur (în medie cu 14 ani mai devreme).

Tutunul cauzează 90 % din cancerele pulmonare. Este esențial să se adopte o poziție fermă pentru a se reduce consumul de tutun, cu atât mai mult cu cât asistăm la introducerea continuă pe piață a unor noi produse. Datorită interdicției, cetățenii noștri, și în special tinerii, vor fi mai bine protejați de efectele dăunătoare ale acestor produse, ceea ce ne aduce cu un pas mai aproape de o «generație fără tutun»”, a delarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Stella Kyriakides

În ciuda progreselor considerabile înregistrate în ultimii ani, numărul fumătorilor în UE rămâne ridicat. Statisticile arată că aproximativ 26% din populația totală și, mai îngrijorător, 29% dintre tinerii europeni cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani fumează. În încercarea de a schimba această situație, Uniunea Europeană și guvernele statelor membre au luat diferite măsuri de control al tutunului sub formă de legislație, recomandări și campanii de informare, dar eforturile trebuie să continue.

Planul European de Combatere a Cancerului „își propune ca mai puțin de 5 % din populație să mai utilizeze tutun până în 2040”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. „Rata fumatului în UE rămâne ridicată, de aproximativ 25%. Ca răspuns, am stabilit un obiectiv foarte clar – crearea unei generații fără fum de țigară în Europa, în care mai puțin de 5% din oameni să consume tutun până în 2040, a mai spus Stella Kyriakides. 

Statele membre au acum la dispoziție opt luni pentru a transpune directiva delegată în legislația lor națională.

Noile norme vor deveni pe deplin aplicabile începând cu 23 octombrie 2023, după încheierea unei perioade de tranziție de trei luni în care să se poată epuiza stocul existent de produse din tutun încălzit aromatizate.


articolul original.

Premieră medicală: Implant auditiv de trunchi cerebral, realizat la spitalul „Marie Curie”

22 November 2022 at 15:25

Dedicarea și priceperea unor medici cu suflet de înger au făcut posibil ca un copil de patru ani să aibă şansa de a se bucura de acum încolo de glasul mamei și de a auzi sunetele pe care nu putea decât să și le imagineze. 

Minunile se întâmplă tot timpul lângă noi, trebuie doar să ne oprim o clipă din iureșul vieții cotidiene și să le observăm. Iar când vorbim despre viață, care este ea însăși o minune, vom înțelege că în jurul nostru există mulți medici binecuvântați cu știință și har care fac posibil să vedem aceste minuni, să le trăim, să ne bucurăm, să sperăm.

La Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Maria Sklodowska Curie” din Bucureşti a fost realizată, marți, o astfel de minune. Medicul chirurg pediatru ORL conf. univ. dr. Dan Cristian Gheorghe, șef secție ORL, împreună cu dr. Sorin Târnoveanu, medic neurochirurg pediatru, șeful Secției de Neurochirurgie au realizat, în cursul zilei de marți, prima operaţie de implant auditiv de trunchi cerebral din România.

Un copil de patru ani a fost supus unei operaţii efectuate în premieră de medicii din România. Pacientul a primit un implant auditiv de trunchi cerebral care îi va da şansa de a se bucura de sunete”, va putea auzi glasul mamei, va înțelege lumea care până acum i-a fost străină și se va bucura de tot ce-l înconjoară.

Copilul „fusese diagnosticat cu aplazie cohleară bilaterală şi surditate neurosenzorială profundă bilaterală, fără posibilitate de reabilitare a funcţiei auditive prin implant cohlear. După operaţie, pentru pacient urmează perioada de recuperare, cu perspectiva unei vieţi din care sunetele vor face parte”, transmit specialiștii care au realizat această premieră medicală pentru România, printr-un comunicat citat de Agerpres.

La operaţie a asistat prof. dr. Wolf-Peter Sollmann, de la Staedtisches Klinikum Braunschweig GmbH, cel mai important specialist european din acest domeniu al neurochirurgiei, care a efectuat în 1992 primul implant auditiv multicanal de trunchi cerebral din Europa, iar între 1992 şi 2015 a realizat 129 de operaţii de implant auditiv de trunchi cerebral în 30 de centre medicale din Europa şi Asia.

Implantul auditiv de trunchi cerebral ocoleşte cohleea şi stimulează direct aria auditivă cerebrală. Operaţia de implant auditiv de trunchi cerebral se efectuează în cazul în care pacientul nu are nerv auditiv sau suferă de aplazie de cohlee, iar implantul cohlear cu inserţia unui electrod în cohlee nu poate fi utilizat. Implantul auditiv de trunchi cerebral stimulează direct aria cerebrală auditivă, transmiţând impulsurile electrice venite din procesorul de sunet”, explică medicii.


articolul original.

Cercetătorii au descris hidrogenul cald și dens din interiorul planetelor

24 November 2022 at 18:00
image

Descoperirea proprietăților sistemelor cuantice care sunt alcătuite din mai multe particule care interacționează reprezintă încă o provocare uriașă.

Deși ecuațiile matematice de bază sunt cunoscute de mult timp, acestea sunt prea complexe pentru a fi rezolvate în practică. Spargerea acestei bariere ar duce, cel mai probabil, la o multitudine de noi descoperiri și aplicații în fizică, chimie și științele materialelor.

Cercetătorii de la Centrul pentru înțelegerea sistemelor avansate (CASUS) de la Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf (HZDR) au făcut acum un pas important, descriind așa-numitul hidrogen dens cald – hidrogenul în condiții extreme, cum ar fi presiunile ridicate – mai precis ca niciodată. Lucrarea lor este publicată în Physical Review Letters.

Abordarea oamenilor de știință, bazată pe o metodă care utilizează numere aleatoare, poate rezolva pentru prima dată dinamica cuantică fundamentală a electronilor implicați atunci când mulți atomi de hidrogen interacționează în condițiile întâlnite, de exemplu, în interiorul planetelor sau în reactoarele de fuziune, scrie Phys.org.

Hidrogenul este cel mai abundent element din Univers

care alimentează stelele, inclusiv Soarele nostru, și constituie interiorul planetelor, cum ar fi gigantul gazos Jupiter din Sistemul nostru Solar. Cea mai comună formă a hidrogenului din Univers nu este gazul incolor și inodor, nici moleculele care conțin hidrogen, cum ar fi apa, care sunt bine cunoscute pe Pământ.

Este hidrogenul cald și dens al stelelor și planetelor – hidrogen extrem de comprimat – care, în anumite cazuri, conduce electricitatea la fel ca și metalele. Cercetările privind materia densă caldă se concentrează asupra materiei în condiții precum temperaturi sau presiuni foarte ridicate, care se găsesc în mod obișnuit peste tot în Univers, cu excepția suprafeței Pământului, unde acestea nu apar în mod natural.

Încercând să elucideze caracteristicile hidrogenului și ale altor materii în condiții extreme, oamenii de știință se bazează foarte mult pe simulări. Una dintre acestea, utilizată pe scară largă, se numește teoria funcțională a densității (DFT).

În ciuda succesului său, aceasta nu a reușit să Motivul principal este că simulările exacte necesită cunoștințe precise despre interacțiunea electronilor în hidrogenul dens cald.

Metode de simulare și limitele acestora

Dar aceste cunoștințe lipsesc, iar oamenii de știință trebuie să se bazeze în continuare pe aproximări ale acestei interacțiuni, ceea ce duce la rezultate inexacte ale simulărilor.

Din cauza acestui deficit de cunoștințe, nu este posibilă, de exemplu, simularea exactă a fazei de încălzire a reacțiilor de fuziune prin confinare inerțială (ICF). Eliminarea acestui obstacol ar putea face să progreseze în mod semnificativ ICF, una dintre cele două ramuri majore ale cercetării în domeniul energiei de fuziune, pentru a deveni în viitor o tehnologie relevantă de generare a energiei cu zero emisii de carbon.

În noua publicație, autorul principal Maximilian Böhme, arată pentru prima dată că proprietățile pot fi descrise foarte precis cu așa-numitele simulări Quantum Monte Carlo (QMC).

„Metoda noastră nu se bazează pe aproximările de care au suferit abordările anterioare. În schimb, ea calculează direct dinamica cuantică fundamentală și, prin urmare, este foarte precisă. Cu toate acestea, când vine vorba de scară, abordarea noastră are limitele sale, deoarece este intensă din punct de vedere computațional. Chiar dacă ne bazăm pe cele mai mari supercomputere, până acum putem gestiona doar numere de particule de două cifre.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Precizări referitoare la proiectul care reglementează activitățile desfășurate cu produse de protecție a plantelor

24 November 2022 at 18:19
image

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a postat în dezbatere publică un proiect de OUG prin care se reglementează activitățile desfășurate cu produse de protecție a plantelor de către operatorii economici pe teritoriul României, controalele oficiale și alte activități oficiale privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea și prestarea de servicii cu produse de protecție a plantelor.

Este nevoie de actualizarea cadrului juridic în domeniul produselor de protecție a plantelor în scopul armonizării legislației naționale cu legislația europeană privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea și prestarea de servicii cu produse de protecție a plantelor pe teritoriul României. Totodată, utilizarea și comercializarea produselor de protecție a plantelor trebuie să se facă în condiții de siguranță de către distribuitorii și utilizatorii profesioniști și, în același timp, este nevoie de introducerea unor cerințe specifice pentru reglementarea activității de utilizare a produselor de protecție a plantelor.

Astfel, una dintre actualizările juridice, reglementează CLASIFICAREA PRODUSELOR DE PROTECȚIE A PLANTELOR ÎN DOUĂ CATEGORII, după cum urmează:

– produse pentru uz profesional, clasificate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și amestecurilor, ca produse cu toxicitate acută din categoria 1, 2 și 3 care conțin – pictograma GHS06 (cuvânt de avertizare). În această categorie se regăsesc actualele produse clasificate ca foarte toxice (T+) și toxice (T) a căror reglementare este foarte strictă în prezent.

– produse pentru uz neprofesional, altele decât cele prevăzute anterior

Și în momentul de față produsele de protecția plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) și toxice (T) sunt strict reglementate, conform legislației în vigoare*. Prin actul normativ propus de MADR nu se aduce nicio restricție suplimentară cu privire la categoriile de produse de protecție a plantelor pe care fermierii le pot folosi, ci doar se aliniază la legislația europeană privind clasificarea și etichetarea.

În vederea descurajării faptelor privind producerea, deținerea sau utilizarea, precum și punerea în circulație a produselor de protecție a plantelor ilicite, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, prin proiectul de act normativ au fost stabilite și infracțiuni.

Faptele stabilite și sancționate ca infracțiuni sunt aplicabile DOAR persoanelor fizice și juridice neautorizate pentru comercializarea, deținerea și utilizarea produselor de protecție a plantelor de uz profesional (clasificate în prezent ca foarte TOXICE (T+) și TOXICE (T), de ex.: fosfura de aluminiu).

De asemenea, dintre principalele reglementări propuse prin acest act normativ menționăm:

Pe teritoriul României se comercializează și utilizează doar produse de protecție a plantelor omologate de Comisia Națională de Omologare a Produselor de Protecție a Plantelor.

Unele categorii de produse de protecție a plantelor pot fi utilizate numai de către utilizatorii profesioniști instruiți și certificați.

Totodată, utilizarea și comercializarea produselor de protecție a plantelor poate fi realizată în condiții de siguranță doar de către distribuitorii și utilizatorii profesioniști.

Se introduc unele cerințe specifice pentru reglementarea activității de utilizare a produselor de protecție a plantelor.

Activitățile de reambalare ce nu au fost prevăzute în actele normative anterioare se vor reglementa prin acest act normativ.

Se actualizează activitatea privind importul produselor de protecție a plantelor.

Se reglementează efectuarea controlului oficial și a altor activități oficiale.

Se stabilește necesitatea utilizării și comercializării produselor de protecție a plantelor în condiții de siguranță de către distribuitorii și utilizatorii profesioniști.

Se simplifică modalitatea de comercializare și utilizare a produselor de protecție a plantelor prin precizarea pe eticheta produselor a sintagmei „produs de protecție a plantelor pentru uz profesional”.

Se reglementează tratarea semințelor cu produse de protecție a plantelor omologate într-o țară terță, dar neomologate în România sau în alt sat membru destinate exportului.

Se actualizează condițiile de autorizare a operatorilor economici care desfășoară activități cu produse de protecție a plantelor.

Informații suplimentare

*Legislația în vigoare la momentul acesta prevede, conform art. 7 din Ordonanța nr. 41/2007 pentru comercializarea produselor de protecţie a plantelor, precum şi pentru modificarea şi abrogarea unor acte normative din domeniul fitosanitar, care modifică art. 15 din  Ordonanța nr. 4/1995 privind fabricarea, comercializarea şi utilizarea produselor de uz fitosanitar pentru combaterea bolilor, dăunătorilor şi buruienilor în agricultura şi silvicultura, că produsele de protecţie a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) şi toxice (T) au regimul produselor reglementate cu stricteţe:

„a) pentru fabricarea, comercializarea, importul, distribuirea şi utilizarea lor vor fi înregistrate/autorizate numai persoanele juridice care dispun de persoane calificate, confirmate prin certificatul de atestare profesională, cu pregătire în domeniul agricol/biologic/ biochimic sau silvic, de nivel superior ori de nivel mediu, precum şi de mijloacele necesare depozitării, manipulării şi utilizării în siguranţă a acestor produse, pentru eliminarea riscurilor de intoxicare a oamenilor, a animalelor şi de poluare a mediului înconjurător, precum şi pentru protejarea albinelor;

b) fabricanţii, importatorii, comercianţii, distribuitorii şi utilizatorii autorizaţi să desfăşoare activităţi cu produse de protecţie a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) şi toxice (T) se vor înregistra, în mod obligatoriu, la serviciile de specialitate ale inspectoratelor judeţene de poliţie în a căror rază teritorială aceştia urmează să-şi desfăşoare activitatea;

c) sunt interzise comercializarea, distribuirea şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) şi toxice (T) de către persoane fizice, precum şi de către persoane juridice neînregistrate/neautorizate;

d) utilizatorii autorizaţi pentru folosirea produselor de protecţie a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) şi toxice (T) se vor înregistra la unităţile fitosanitare şi inspectoratele teritoriale de muncă, care au obligaţia să notifice aceasta la inspectoratele judeţene pentru protecţia muncii, agenţiile judeţene pentru protecţia mediului şi la inspectoratele judeţene de poliţie în a căror rază teritorială aceştia urmează să îşi desfăşoare activitatea;”

e) la distribuirea produselor de protecţie a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) şi toxice (T), fabricanţii, importatorii şi distribuitorii înregistraţi au obligaţia să ceară cumpărătorului certificatul de înregistrare (pentru comercianţi şi distribuitori), iar utilizatorului autorizaţia de utilizare, să le verifice valabilitatea şi să le înregistreze într-un registru special de evidenţă a distribuirii acestor produse, potrivit autorizaţiilor eliberate. Registrele de evidenţă se sigilează şi paginile se numerotează de către unitățile fitosanitare.”

articolul original.

Proiectul de un milion de euro privind renovarea energetică a clădirii Serviciului de Pașapoarte a fost aprobat. Moldovan: ”Țin să felicit public colectivul care, într-un timp extrem de scurt, a întocmit și depus documentația necesară”

23 November 2022 at 11:50
image

Proiectul Renovare integrată – consolidare seismică și renovare energetică moderată a clădirii în care își desfășoară activitatea Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte Suceava, promovat de Instituția Prefectului – Județul Suceava în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta C5 – VALUL RENOVĂRII, a fost aprobat spre finanțare miercuri, 23 noiembrie. Valoarea proiectului de investiții este de aproximativ 1 milion de euro, iar durata de implementare a acestuia va fi de 24 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

Proiectul presupune consolidarea seismică și renovare energetică moderată a clădirii în care își desfășoară activitatea Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte Suceava, situată în strada Petru Rareș nr.70 din municipiul Suceava iar suprafața construită propusă spre reabilitare este de 874 mp. Clădirea este în proprietatea Statului Român și în administrarea Ministerului Afacerilor Interne prin Instituția Prefectului – Județul Suceava. ”Am primit astăzi cu satisfacție vestea aprobării finanțării acestui proiect, și țin să felicit public colectivul care, într-un timp extrem de scurt, a întocmit și depus documentația necesară. În ceea ce ne privește, am întreprins toate diligențele necesare și am obținut și finanțarea pentru întocmirea documentației DALI, contractul de servicii pentru proiectare fiind semnat în data de 22 noiembrie a.c. Echipa de implementare a fost constituită, prin urmare sunt create toate premisele ca acest proiect să demareze în următoarea perioadă. Sunt convins că la finalizarea acestuia, acest proiect de reabilitare va conduce la realizarea unui sediu demn de mileniul III pentru Serviciul de Pașapoarte, un sediu care va oferi condiții moderne și decente atât pentru cetățeni, cât și pentru salariați”, a declarat prefectul Alexandru Moldovan.

articolul original.

1 miliard de euro pentru școli

23 November 2022 at 07:41
image

Școlile pot să obțină aproape 1 miliard de euro din PNRR pentru dotarea laboratoarelor de informatică și a claselor cu mobilier sau înlocuirea mobilierului mai vechi de 5 ani. Ghidul a fost lansat de Ministerul Educației în consultare publică.

Un ghid al solicitantului pentru dotarea școlilor cu mobilier, materiale didactice și instrumente digitale a fost lansat de Ministerul Educației  în consultare publică, potrivit unui anunț de pe site-ul instituției, edu.ro. Banii, peste 977 de milioane de euro, vin din Planul Național de Redresare și Rezistență, componenta C:15 Educație. Banii vor fi folosiți, printre altele, la dotarea cu mobilier a 75.000 de clase din România și echiparea a 5.200 de laboratoare de informatică, susține ministerul.

Potrivit ghidului școlile vor cere banii prin consiliile județene / Consiliul General al Municipiului București, autorități  care vor avea calitatea de solicitant eligibil în cadrul prezentului apel. “Unitățile de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică, inclusiv cele care funcționează în cadrul instituțiilor de învățământ superior, precum și cluburile, cluburile sportive și palatele copiilor, centrele județene de asistență psihopedagogică vor fi dotate cu echipamente TIC, mobilier și materiale educaționale și sportive, prin finanțare PNRR (…)Infrastructura precară și dotările inadecvate reprezintă un prim factor în perpetuarea inechității, reducerea atractivității școlilor rurale pentru cadrele didactice bine pregătite și a reputației unităților de învățământ în cadrul comunităților. Actul educațional se desfășoară în unități din învățământul primar și gimnazial dintre care peste 90% necesită reabilitare, mai mult de 70% fiind localizate în mediul rural. Grădinițele și unitățile de învățământ, în special școlile primare, mai ales din mediul rural, frecventate de copii din medii sociale vulnerabile (de regulă, populația de etnie roma), au infrastructură precară, neîndeplinind standardele de calitate corespunzătoare unei funcționări normale.

Transformarea grupei pregătitoare din învățământul preșcolar în clasa pregătitoare și includerea acesteia în ciclul învățământului primar a crescut cererea și concomitent suprasolicitarea infrastructurii învățământului primar.

În același timp, oferta școlară nu este adaptată schimbărilor demografice din ultimii ani. Există școli rurale cu un număr mic de elevi în timp ce suburbiile din jurul marilor orașe nu beneficiază de servicii adecvate.

Aproximativ 15% dintre școlile din România funcționează în două schimburi, iar un procent mic chiar în trei schimburi. Funcționarea în două schimburi forțează autoritățile să reducă activitățile extracurriculare, deoarece ziua de școală se reduce prea mult, iar facilitățile din școală pot deveni supraaglomerate pentru activitatea simultană a elevilor din mai multe schimburi. Din totalul școlilor din mediul urban, 14,5% dispun de o capacitate insuficientă în comparație cu 8,8% dintre școlile din mediul rural. În unele cazuri, pentru a asigura școlarizarea tuturor copiilor din circumscripția școlară, școlile au fost obligate să renunțe la laboratoare, săli de informatică, săli de bibliotecă sau spații în care se desfășurau activități extrașcolare, ceea ce conduce în mod natural la scăderea calității educației oferite“, transmite printr-un comunicat Ministerul Educației.

Prin apelul de proiecte sunt vizate numeroase investiții în școli, iar alocarea financiară totală a apelului de proiecte este de 977.360.200 euro, fără TVA, valoare eligibilă din Planul Național de Redresare și Rezistență.

articolul original.

Studiu: Arhitectura Viitorului. Impactul construcțiilor asupra mediului. Strategii pentru viitor în arhitectură

22 November 2022 at 17:11

Preocupată de tendințele globale în arhitectură și construcții, PlanRadar a realizat o cercetare aprofundată în 12 țări pentru a înțelege modul în care arhitecții se adaptează la schimbare și își planifică viitorul, dar și pentru a afla cum prevăd experții că va arăta arhitectura în următoarele decenii.

Derulat cu ajutorul arhitecților și urbaniștilor din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Austria, Franța, Spania, Italia, Slovacia, Cehia, Ungaria, Polonia și Emiratele Arabe Unite, studiul readuce în atenție pe plan global necesitatea înțelegerii impactului puternic pe care noile construcții îl au asupra mediului.

10 teme comune se regăsesc în preocupările specialiștilor: sustenabilitate, clădiri Net Zero, design-ul centrat pe om (people centric), clădiri integrate în mediul inconjurător, reziliența, reutilizarea clădirilor, centuri verzi în jurul orașelor, regenerare urbană, cartiere multifuncționale, materialele viitorului.

Proiectul de cercetare “Arhitectura Viitorului” include analiza și concluziile a numeroase studii și rapoarte oficiale realizate de asociații de profil (urbaniști, arhitecți, ingineri civili), designeri de produs și amenajări interioare, producători de mobilă, jurnaliști în domeniu, și publicate în perioada 2020 – 2022. Proiectul analizează tendințele, prioritățile și strategiile viitoare pentru arhitectură si a fost lansat anul acesta, la inițiativa PlanRadar, soluția de software pentru managementul proiectelor de construcții și imobiliare, cu clienți la nivel global, inclusiv în România.

Studiul Arhitectura Viitorului poate fi accesat aici: https://www.planradar.com/gb/the-architecture-of-the-future-research/ .

Concluzii principale

100% din țări consideră că sustenabilitatea este principala tendință care influențează arhitectura actuală

33% intenționează să implementeze mai multe spații verzi

9 din 12 țările analizate favorizează proiectele urbane care acordă prioritate oamenilor *people first

50% doresc să reducă expansiunea urbană și să construiască orașe mai dense

66% din țări se concentrează în proiectele locale pe conservarea apei

2/3 din țări consideră cânepa un material de construcție cu mare potential

7/12 din țările analizate sunt în favoarea design-ului biofilic

+ Republica Cehă prevede locuințe mai mici pentru gospodării pentru economisirea resurselor

+ Simplu, nu inteligent: Germania își exprimă rezerve față de orașele inteligente

Strategii pentru Viitor în Arhitectură.

1. Pentru multe dintre națiunile evaluate, sustenabilitatea, ca parte din strategia pe termen lung a UE pentru 2050, în cadrul căreia blocul  European aspiră să fie neutru din punct de vedere climatic până în 2051, este un parcurs firesc. Întrucât construcțiile contribuie în mod semnificativ la emisiile de carbon, atât în timpul fazei de construcție, cât și în timpul funcționării și ocupării unei clădiri, o serie de măsuri pentru diminuarea emisiilor de carbon se impun din partea guvernelor și a autorităților locale.

2. Net Zero.  În construcții, Net Zero înseamnă dezvoltarea de clădiri a căror construcție și exploatare implică costuri foarte mici de carbon. Utilizarea energiei în toate etapele trebuie redusă, iar clădirile trebuie să funcționeze cât mai eficient posibil. Cum se poate realiza acest lucru? Prin utilizarea de materiale inovatoare și implementarea biofiliei, ar putea fi posibil că o clădire finalizată să poată capta carbonul. Nu există un singur mod, unic și infailibil de a construi clădiri Net Zero. Cu toate acestea, arhitecții, inginerii și cercetătorii în domeniul materialelor caută în mod constant să aducă îmbunătățiri. Un principiu de bază al gândirii moderne în materie de sustenabilitate, Net Zero este o strategie comună pentru a realiza progrese măsurabile în direcția unor clădiri ecologice.

10 țări din cercetare menționează Net Zero ca fiind o tendință cheie în arhitectură reflectă presiunile legale existente pentru a realiza îmbunătățiri în acest domeniu.

Absența Ungariei din aceste 10 țări poate reflecta faptul că s-a angajat să își reducă emisiile doar cu 7% până în 2033. Cu toate acestea, Polonia s-a angajat, de asemenea, la o reducere de numai 7% în acest interval de timp, dar citează totuși Net Zero că fiind o preocupare majoră. Emiratele Arabe Unite și-au stabilit obiectivul de a ajunge la Net Zero până în 2050, dar, întrucât acest obiectiv a fost anunțat abia în octombrie 2021, ne așteptăm că el să se reflecte în orice document strategic viitor.

3. Designul centrat pe om *people centric. Există multe fațete și strategii care intervin în proiectul unei clădiri și a unei comunități locuibile. În mod fundamental, arhitectura locuibilă este cea care sprijină bunăstarea fizică și mentală a locatarului, care plasează omul în centrul proiectării.

Caracteristicile comune ale unei clădiri și ale unei comunități locuibile contribuie, de asemenea, la obiectivele de sustenabilitate. Astfel, mersul pe jos reduce nevoia de deplasări lungi și poluante, dezvoltările mixte de înaltă densitate oferă oportunități pentru o utilizare mai eficientă a spațiului și a resurselor; integrarea oportunităților de transport public si identificarea de soluții eficiente de încălzire și răcire, în funcție de climatul local, sunt principalele măsuri care se iau în calcul în proiectarea people centric.

Printre țările care afirmă că sporirea locuibilității este un obiectiv-cheie se numără Marea Britanie, Germania, Austria, Spania, Republica Cehă, Emiratele Arabe Unite și Polonia.

3  https://unfccc.int/sites/default/files/NDC/2022-06/EU_NDC_Submission_December%202020.pdf

4. Clădirile ca parte a mediului. Deși clădirile sunt rareori construite în mod izolat, mediul înconjurător al unei clădiri poate fi exploatat, influențând proiectarea sistemelor de încălzire și de răcire, apariția umbrei acolo unde este necesar, dar și accesul la facilități naturale locale – apă, vânț, lumină solară sau energie geotermală.

Totuși, pentru a proiecta pe deplin o clădire ca parte a mediului înconjurător, proiectantul trebuie să fie conștient și de daunele potențiale pe care construcția le poate provoca zonei înconjurătoare. Institutul American al Arhitecților abordează în profunzime acest subiect în raportul “Cadrul pentru excelență în proiectare”. În „Proiectarea pentru ecosisteme”, AIA afirmă că „O bună proiectare aduce beneficii reciproce locuitorilor umani și non-umani” 4.

În acest scop, ei sugerează o serie de bune practici de proiectare, inclusiv încorporarea de plante care atrag polenizatorii, adăugarea de strategii de proiectare care să descurajeze coliziunea cu păsările și evitarea creării unei poluări luminoase excesive. Astfel, mediul înconjurător poate fi exploatat de către proiectant pentru a crea un mediu plăcut și durabil pentru oameni, dar clădirile pot fi, de asemenea, adaptate pentru a avea un impact net pozitiv asupra mediului lor natural.

Printre țările care declară că sunt interesate de proiectarea clădirilor în armonie cu mediul se numără SUA, Germania, Franța, Slovacia, Italia și Polonia.

5. Reziliența. Conceptul de clădiri reziliențe se află la granița dintre două tendințe identificate anterior: cea a sustenabilității și cea a locuibilității.

O tendință în direcția clădirilor reziliențe recunoaște faptul că schimbările climatice locale reprezintă o provocare pentru locuitori. De exemplu, zonele din Europa Centrală și de Vest sunt afectate de inundații mai frecvente, în timp ce Europa de Sud se confruntă cu un risc crescut de incendii de pădure. Între timp, SUA se confruntă cu valuri de căldură mai lungi și mai intense, ceea ce duce la incendii de vegetație în zone ale țării care anterior erau considerate sigure de acest tip de catastrofă, cum ar fi nord-vestul Pacificului, precum și cu uragane mai intense, în special de-a lungul coastei de est. De asemenea, din anul 2005, în sud-vestul țării se manifestă o așa-numită „megasecetă”.

În timp ce Emiratele Arabe Unite pot fi considerate uneori relativ sigure în fața schimbărilor climatice, având în vedere climatul său deșertic, pe site-ul propriu al guvernului se afirmă că „Emiratele Arabe Unite sunt clasificate printre categoriile de țări cu cea mai mare rată de vulnerabilitate la impactul potențial al schimbărilor climatice din lume”. Aceștia preconizează că acest lucru va crește temperaturile deja ridicate și va reduce și mai mult precipitațiile, provocând secete, în timp ce, simultan, nivelul mării va crește și va există o frecvență mai mare a furtunilor.

4 https://www.aia.org/showcases/6082454-design-for-ecosystems

5 https://www.nature.com/articles/s41558-022-01290-z.epdf 

6. Reutilizarea și refolosirea clădirilor. Reutilizarea adaptivă este o altă strategie care derivă din obiectivele de sustenabilitate. În general, este mai sustenabil să se renoveze, să se reutilizeze sau să se refolosească o structură existentă decât să se demoleze o structură și să se construiască una nouă în locul ei. Este mai rapidă, mai rentabilă și utilizează mai puține materiale. De asemenea, reutilizarea permite proprietarilor și dezvoltatorilor să păstreze clădirile de patrimoniu care pot fi protejate de legile locale.

Cu toate acestea, reutilizarea nu este întotdeauna un proces simplu. De exemplu, clădirile mai vechi pot deveni structural nesigure, iar remedierea acestui lucru într-un mod eficient din punct de vedere al costurilor și al forței de muncă poate fi extrem de dificilă. De asemenea, unele clădiri au fost proiectate pentru utilizări atât de specifice încât ar fi nevoie de o cantitate mare de muncă pentru a le transformă în structuri multifuncționale.

În pofida acestor provocări, 41% dintre țările intervievate prevăd că, în următoarele decenii, va există un volum mai mare de reutilizare și reconversie a clădirilor.
Printre țările care manifestă un interes strategic pentru reutilizarea clădirilor se numără SUA, Marea Britanie, Austria, Franța și Spania.

7. Centuri verzi în jurul orașelor mari. Din 1955, Marea Britanie a demarat o politică de clasificare a terenurilor neamenajate din jurul orașelor drept „centură verde”. Austria a protejat propria centură verde a Vienei încă din 1905. Prima centură verde din SUA a fost legiferată în Kentucky în 1958, iar multe alte state și orașe au urmat exemplul acesteia. Între timp, în Spania, Madridul a fost mult timp înconjurat de o centură verde naturală, până când expansiunea rapidă a orașului a eradicat o parte din ea. Acum, există un proiect în curs de desfășurare pentru a reînnoi centură verde și a reface pădurile.

Deși conceptul de centură verde nu este atât de popular în Franța, Parisul a fost înconjurat de o serie de ziduri care au limitat expansiunea orașului de-a lungul istoriei. Ultimul său zid a fost demolat în 1931, permițând orașului să se dezvolte și să devină metropolă care este astăzi. În prezent, în Franța se discută din nou despre centurile verzi pentru a preveni expansiunea urbană, un proces fiind în curs de desfășurare la Rennes.

Aceste proiecte de centuri verzi urbane au pus presiune asupra spațiului dezvoltat existent. Pentru că populația să continue să crească, tot spațiul utilizat în interiorul centurii verzi trebuie să fie maximizat. Între timp, este mai ușor să se atingă obiectivele de sustenabilitate prin modernizarea clădirilor existente. Reutilizarea și reconversia clădirilor face posibilă realizarea creșterii populației fără a recurge la extinderea urbană.

https://www.decadeonrestoration.org/stories/five-centuries-later-madrids-green-belt-makes-comeback

8. Regenerarea urbană. Regenerarea urbană se referă la practica de reînnoire și îmbunătățire a cartierelor urbane care se află în diferite tipuri de degradare. Zonele care sunt vizate de regenerarea urbană au adesea clădiri și facilități degradate. De asemenea, acestea sunt adesea defavorizate din punct de vedere socio-economic, iar companiile din aceste zone pot avea dificultăți în a prospera.

Scopul regenerării urbane este de a aduce o nouă viață în aceste cartiere – stimulând o calitate a viețîi îmbunătățită pentru locuitori și o creștere economică pentru afacerile locale. Alternativ, regenerarea urbană poate fi solicitată atunci când o zonă a fost folosită în scopuri industriale, cum ar fi zonele portuare și depozitele, dar aceste industrii nu mai sunt prezente în zonă. Aceste terenuri industriale dezafectate sunt adesea zone ideale pentru reamenajare.

Regenerarea urbană a fost deseori criticată pentru că provoacă îmbogățirea și strămutarea locuitorilor existenți. Strategiile de regenerare urbană pot include: Finanțarea regenerării zonelor industriale dezafectate, Investițîi în infrastructură de transport, Finanțarea reparațiilor și îmbunătățirea întreținerii facilităților locale, cum ar fi parcurile, bibliotecile și serviciile pentru tineret, Oferirea de stimulente dezvoltatorilor pentru a crește stocul de locuințe sau pentru a renova proprietățîle existente, Investiții în industria turismului și dezvoltarea de facilități care să atragă vizitatori.
8https://www.researchgate.net/publication/268424536_Reducing_urban_heat_island_effects_A_systematic_review_to_achieve_energy_consumption_balance

Șase țări analizate în cadrul cercetării sunt angajate în regenerarea sau renovarea mediului construit existent: Regatul Unit, Germania, Austria, Franța, Spania și Republica Cehă.

9. Cartierele multifuncționale. Districtele multifuncționale includ toate tipurile de clădiri – rezidențiale, educaționale, comerciale, de retail. Acest tip de cartier este esențial dacă un planificator urban dorește să reducă dependența de mașini.

Districtele multifuncționale permit, de asemenea, planificatorilor urbani să mențină densitatea populației la un nivel relativ ridicat. În loc să răspândească facilitățile în diferite districte, fiecare district poate fi folosit pentru locuințe. Extinderea urbană este recunoscută ca fiind un proces dăunător din cauza creșterii emisiilor de CO2, a creșterii solului artificial și a timpului și energiei suplimentare necesare pentru a se deplasa de la un cartier la altul.

Districtele multifuncționale pot contribui la compactizare și la reducerea impactului de mediu al zonei urbane, având în același timp un impact pozitiv asupra comunității locale, permițând o mai mare mobilitate pietonală.

În Germania, cartierele multifuncționale au fost o alegere deliberată de planificare încă din anii 1970, zonele de locuit, oportunitățîle de educație și de angajare și oportunitățile de recreere fiind integrate în mod deliberat. Între timp, în Spania, majoritatea locuitorilor orașelor locuiesc în apartamente.  În prezent, orașele spaniole se confruntă cu provocarea de a integra suburbiile și noii sateliți urbani.

Există o nevoie potențial similară în Republica Cehă, unde o mare parte din fondul locativ a fost construit în timpul guvernului socialist. Aceste blocuri rezidențiale de mari dimensiuni au încercat să creeze locuințe egalitare, dar adesea erau prost conectate cu alte facilități. Imediat după instaurarea regimului comunist, guvernul a transferat responsabilitatea planificării urbane către municipalități, iar majoritatea locuințelor au fost privatizate, ceea ce a dus la o pauză în dezvoltarea urbană și la o integrare mai strânsă a cartierelor.

În Polonia s-au înregistrat probleme similare cu cele din Republica Cehă. Având în vedere că atât industrializarea, cât și urbanizarea au avut loc într-un ritm extraordinar la jumătatea secolului al XX-lea, constructorii au acordat prioritate dezvoltărilor rezidențiale uriașe. Magazinele, restaurantele, școlile și alte facilități au fost planificate pentru a fi construite mai târziu, ceea ce înseamnă că populațiile uriașe au fost adesea deservite insuficient. În timp ce orașele mai vechi, care au fost mai puțîn afectate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, și-au păstrat o mare parte din caracterul și diversitatea lor, orașele mai mici sau mai industriale au fost aproape în întregime remodelate. În timp ce celelalte națiuni care adoptă această abordare au adesea probleme existente de rezolvat, Emiratele Arabe Unite a început dezvoltarea urbană abia în anii 1950, iar cel mai mare boom a avut loc în ultimii 25 de ani.

Dubai și-a planificat în mod explicit orașul pentru a atrage turismul și investițiile din întreaga lume, în loc să se concentreze pe un număr relativ mic de rezidenți. Cu toate acestea, orașul se dezvoltă rapid – de la mai puțîn de 1 milion de locuitori în 2000 la peste 3,4 milioane în 2022, cu o populație estimată să ajungă la 6,5 milioane de locuitori până în 2040. Având în vedere numărul atât de mare de persoane care vin în EAU și în special în Dubai, este posibil că obiectivul specific de a dezvoltă cartiere multifuncționale să contribuie la a-i face pe noii sosiți să se simtă că acasă.

5 din cele 12 țări analizate consideră că districtele multifuncționale reprezintă o tendință-cheie în planificarea urbană în următorul deceniu – Germania, Spania, Republica Cehă, Emiratele Arabe Unite și Polonia.

10. Materialele Viitorului. O direcție clară este dată de materialele inteligente, momentan destul de scumpe.
O tendință bine stabilită însă este întoarcerea la materialele organice, ușor de cultivat sau de fabricat. Paiele, lemnul, argilă, bambusul, cânepă – toate acestea sunt materiale de construcție tradiționale de sute, dacă nu chiar de mii de ani. În prezent, aceste materiale, cu câteva ajustări suplimentare din partea cercetătorilor în domeniul materialelor și a producătorilor de produse, reprezintă alternative sustenabile și cu costuri de producție mult mai reduse.
***

Fondată în anul 2013, Austria, PlanRadar digitalizează toate procesele zilnice și comunicarea în domeniul imobiliar și al construcțiilor, conectează toate părțile implicate în proiect și oferă acces în timp real la date valoroase ale proiectului, permițând echipelor să crească calitatea, să reducă costurile și să realizeze lucrările mai rapid. Disponibilă pe 60 de piețe din întreaga lume, PlanRadar este utilizată de peste 100.000 de profesioniști pentru a urmări, a se conecta și a rezolva probleme pe șantier și în afara acestuia.

Prin digitalizarea fluxurilor de lucru, PlanRadar reduce frecvența erorilor, economisește timp pentru toate părțile implicate și permite creșteri enorme ale eficienței: clienții raportează economii de până la 7 ore de lucru pe săptămână.

articolul original.
❌