ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 27 January 2023Ultimele Stiri

Procesul pierdut de Ministerul Educației, unul din cele 2 demersuri prin care premierul a încercat sa împiedice analizarea tezei sale de doctorat | AUDIO

27 January 2023 at 16:36
image

Ministerul Educației a pierdut definitiv procesul în care premierul Ciucă obținuse suspendarea analizei tezei sale de doctorat, suspectă de plagiat. Motivul? Contestația a fost depusă în afara termenului legal – scrie G4 Media. Ar fi una dintre multiplele încercari de a bloca ajungerea la un verdict de plagiat, asta după ce, la jumătatea anului trecut, și Curtea Constituționala a scos CNATDCU din schema instituțiilor cu atribuții în verificarea tezelor mai vechi de un an pentru care există indicii de încălcare a eticii academice.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/27ian-18-ADA-Min-Educatiei-il-ajuta-pe-Ciuca-.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Procesul pierdut de Ministerul Educației este unul din cele două demersuri prin care premierul a încercat sa împiedice analizarea tezei sale de doctorat.

În martie anul trecut, la Curtea de Apel București, Nicolae Ciucă obținuse suspendarea analizei lucrării, iar judecătoarea Ionela Tudor a emis o motivare bazată pe argumente politice, în contradicție cu principiul separației puterilor în stat – reamintește G4Media.

Publicația scrie și că depăsirea termenului legal în care Ministerul Educației putea depune recursul ar fi, de fapt, o mână de ajutor dată premierului.

Al doilea proces aflat pe rolul Înaltei Curți în faza de recurs are termen pe 31 octombrie 2023. În acest caz, premierul a obținut, în primă instanță, anularea celor trei sesizări care fuseseră depuse în vederea verificării tezei sale.

G4 Media reamintește că, în urma trucării repartizării aleatorii, dosarul a ajuns la judecătorul Marius Iosif care, anterior, fusese numit în funcții guvernamentale de Partidul Național Liberal condus de Nicolae Ciucă – iar ulterior s-a pensionat.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Ludovic Orban, despre plagiatul lui Lucian Bode: „Cum să-i ceară Ciucă demisia când el e cu musca pe căciulă?” | VIDEO

articolul original.

Premierul, salvat de birocrație

27 January 2023 at 15:51
By: (R.C.)

Birocrația îl salvează pe premier. Nicolae Ciucă a câștigat procesul prin care a cerut suspendarea analizei tezei de doctorat, presupus a fi plagiată, după ce UEFISCDI ar fi depus recursul tardiv, scrie stiri pe surse.

Explicații puerile

Decizia ÎCCJ este definitivă. UEFISCDI transmite, vineri, că a depus recursul cu respectarea termenului legal, la mijloc fiind o eroare de procedură, comunicarea hotărârii fiind făcută greșit.

Premierul Nicolae Ciucă a dat în judecată Ministerul Educației, pe vremea când ministru era Sorin Cîmpeanu, pentru ca instituția să suspende înregistrarea sesizărilor privind lucrarea sa de doctorat, presupus a fi plagiată.

Ciucă a câștigat procesul pe fond, la Curtea de Apel București, dar Ministerul Educației a făcut recurs.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins însă recursul, în 19 ianuarie, constatând tardivitatea depunerii acestuia.

Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) a transmis vineri că recursul a fost cu respectarea termenului legal prevăzut de Codul Civil.

„La termenul din 19.01.2023, magistratul asistent a prezentat referatul cauzei, moment în care a fost invocată, din oficiu de către Instanță, tardivitatea recursului depus în data de 08.07.2022. Consilierul juridic a solicitat să fie prezentate detalii despre data primirii Comunicării hotărârii la UEFISCDI, precum și numele persoanei care a primit plicul ce conținea Comunicarea. Conform datelor prezentate de Instanță, comunicarea a fost primita in 30.06.2022, de către d-na VB la punctul de control al clădirii în care UEFISCDI are sediul. Menționăm ca d-na VB nu este angajata UEFISCDI și nu avea atribuții de primire corespondență pentru instituție iar Comunicarea a ajuns la Secretariatul UEFISCDI pe data 04.07.2022, fără nicio informare asupra faptului că a fost primită la o dată anterioară”, arată UEFISCDI.

Potrivit comunicatului, instanța a încuviințat să fie transmise prin e-mail dovezile și probele care să justifice faptul că a fost primită Comunicarea la o alta dată, iar UEFISCDI a trimis înscrisuri și probe. Astfel, având in vedere aspectele transmise, UEFISCDI consideră că a depus recursul în dosar cu respectarea termenului legal.

articolul original.

Ministerul Educației a pierdut definitiv procesul în care premierul Ciucă obținuse suspendarea analizei tezei sale de doctorat

27 January 2023 at 12:59

Greșeală de proporții a Ministerului Educației într-unul dintre cele mai răsunătoare procese în care a fost implicată această instituție, în ultimii ani.

Potrivit G4Media, pe data de 19 ianuarie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins un recurs al Ministerului într-un dosar intentat, anul trecut, de premierul Nicolae Ciucă. Motivul: contestația fusese depusă în afara termenului legal! Prin urmare, judecătorii nu au mai analizat motivele recursului, ”pe fond”, acțiunea fiind respinsă ”pe excepție”.

În acest dosar, Ciucă obținuse, în martie 2022, printr-o decizie extrem de controversată, suspendarea analizei tezei sale de doctorat pentru care, anterior, jurnalista Emilia Șercan prezentase dovezi conform cărora era plagiată masiv.

Astfel s-a încheiat unul dintre cele două demersuri prin care premierul Ciucă a luptat pentru a împiedica analiza, de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a tezei sale de doctorat. Prin această acțiune, în primă instanță, la Curtea de Apel București, pe 1 martie 2022, Ciucă obținuse din partea unui complet condus de judecătoarea Ionela Tudor, suspendarea analizei lucrării sale de doctorat pe care o susținuse în 2003 și pentru care, în ianuarie 2022, jurnalista Emilia Șercan prezentase dovezi că este plagiată în proporție de circa o treime.

Materialul integral îl puteţi citi aici.

image
Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Ciucă a câștigat definitiv procesul în care a obținut suspendarea analizei tezei de doctorat, grație unei gafe de la Ministerul Educației

27 January 2023 at 08:36
By: -
image

Ministerul Educaţiei a depus prea târziu recursul şi a pierdut definitiv procesul în care premierul Nicolae Ciucă a obținut anul trecut suspendarea analizei tezei sale de doctorat, care este suspectă de plagiat.

Edupedu se întreabă dacă este vorba despre o greșeală de proporții sau o mână de ajutor acordată de Ministerul Educaţiei şefului de la Guvern.

Ce s-a întâmplat: Pe 19 ianuarie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul ministerului într-un dosar intentat de premierul Nicolae Ciucă, pentru că respectiva contestație fusese depusă în afara termenului legal.

Conform deciziei Curții de Apel București, recursul putea să fie depus în termen de 5 zile de la comunicarea sentinței.

Dar cum termenul a fost depăşit judecătorii ICCJ nu au mai analizat motivele recursului, iar acțiunea a fost respinsă din start de instanţa supremă.

Ministerul condus la acel moment de Sorin Cîmpeanu (el însuţi acuzat de plagiat) a depus două recursuri, pe 8 și 11 iulie, ambele în afara termenului legal.

Amintim că, în acest dosar, premierul Ciucă obținuse, în martie 2022, suspendarea analizei tezei sale de doctorat pentru care jurnalista Emilia Șercan prezentase că era plagiată masiv.

Aşa se încheie unul dintre cele două demersuri prin care premierul a luptat ca să nu îi fie analizată teza de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Mai există însă un proces, în care premierul a obținut, tot în primă instanță (în iunie 2022), anularea celor trei sesizări care fuseseră depuse în vederea verificării tezei sale.

Și acest dosar se află pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, tot în urma unui recurs depus de Ministerul Educației. Primul termen e abia pe 31 octombrie 2023.

articolul original.

Emilia Șercan, după verdictul în „cazul Ciucă”: Ministrul Educației are o adevărată strategie de a salva plagiatorii. Procesul împotriva plagiatorului Codruț Olaru l-a pierdut pentru că „a uitat” să timbreze recursul

27 January 2023 at 11:23
image

Ministerul Educației, prin UEFISCDI, a pierdut definitiv procesul prin care premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, obținuse în primă fază suspendarea analizării tezei sale de doctorat. S-a întâmplat pentru că Ministerul a depus contestația în afara termenului legal, au scris jurnaliștii de la G4Media. Aceștia s-au întrebat dacă nu cumva Ministerul a făcut acest lucru intenționat, pentru a-i da o mână de ajutor lui Ciucă, dar Emilia Șercan nu are absolut niciun dubiu. Jurnalista de investigație a dat mai multe exemple de situații în care ministerul a avut grijă să-i salveze pe plagiatori.

Ministerul Educației e foarte performant. În a salva plagiatorii

„Este o evidentă strategie a Ministrului Educației, prin toate structurile sale, de a salva plagiatorii din politică, unul câte unul.

Ministerul Educației prin UEFISCDI nu este la primul proces pierdut pe procedură. La finalul anului trecut a pierdut un alt proces împotriva unui alt plagiator notoriu, Codruț Olaru, pentru că nu a timbrat recursul”, a scris Emilia Șercan, pe Facebook.

Jurnalista a precizat că recursul formulat de Ministerul Educației, prin UEFISCDI, era atât de bine întocmit încât cu greu putea fi respins de un judecător corect. Și Șercan a fost mirată de conținut și poate tocmai de aceea Ministerul Educației „a uitat” să timbreze recursul.

„Pe vremea ministeriatului dublului academician plagiator Cîmpeanu, blatul în instanță pentru a salva plagiatorii a fost regula”, a mai acuzat Emilia Șercan.

Alte ”coincidențe” stranii în scandalul plagiatelor

Jurnalista de investigație mai notează că UEFISCDI „e condus de o veșnicie de Adrian Curaj, prietenul tuturor combinatorilor din educație și omul sistemului”.

Într-o vreme, Adrian Curaj a fost chiar ministru al Educației. S-a întâmplat în timpul Guvernării Cioloș. „Din ce știu eu, Curaj a intrat în pachetul de miniștri impuși. Impuși, dar și acceptați de Cioloș”.

Șercan amintește că, în martie 2016, Curaj a promovat o Ordonanță de Urgență prin care oamenii lui Cîmpeanu practic „au schilodit” în Parlament Legea Educației în favoarea plagiatorilor. Adrian Curaj n-a fost ministrul pe întreaga durată a guvernării Cioloș, fiind înlocuit cu Mircea Dumitru.

De asemenea, soțul Ligiei Deca, actualul ministru al Educației, lucrează chiar în UEFISCDI.

„Desigur, toate aceste lucruri sunt nevinovate coincidențe”, a remarcat, ironic, jurnalista Emilia Șercan.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Bode a cerut retragerea cărții bazate pe teza sa de doctorat, după constatarea plagiatului

26 January 2023 at 16:46
image

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a cerut retragerea cărții bazate pe teza sa de doctorat, despre care Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) a constat că include plagiat extins și e “profund viciată”, a spus joi, pentru Edupedu.ro, președintele Comisiei de Etică, Dacian Dragoș. Acesta a precizat că, potrivit înștiințării, editura a spus că se va conforma, iar cartea nu se mai află în circulație sau comercializare.

Dacian Dragoș pentru Edupedu.ro: “Am primit mesaj de la ministrul Lucian Bode, cum că a cerut editurii să retragă cartea, iar editura a spus că așa va face și că nu se mai află în circulație sau comercializare cartea”.

Când s-a pronunțat, pentru a doua oară, în cazul Bode, pe 11 ianuarie, Comisia de Etică a reluat cererea adresată lui Lucian Bode de a “alinia teza la standardele de etică academică”. Totodată, a cerut Editurii CA Publishing să retragă volumul „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”, publicată pe baza tezei, cu posibilitate de republicare după corectarea tuturor abaterilor constatate.

În hotărârea din 11 ianuarie, Comisia preciza că, dacă retragerea volumului “Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual” nu este comunicată UBB “într-un termen de 15 zile calculate de la comunicarea prezentei hotărâri, Comisia va sesiza Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării pentru analiza cărții mai sus menționate. Menționăm că, spre deosebire de comisiile de etică, CNECSDTI nu este limitat la sancționarea membrilor comunității academice și de cercetare având și posibilitatea de a decide sancțiuni referitoare la cartea publicată pe baza tezei.”

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

articolul original.

Hocus-pocus în chestiunea plagiatului

26 January 2023 at 17:00
By: (R.C.)

UPDATE Ministrul de Interne, Lucian Bode, a făcut recurs la decizia Tribunalului Sălaj de respingere a cererii de suspendare a deciziei Comisiei de etică a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca de reanalizare a tezei sale de doctorat.

Recursul a fost înregistrat, joi, pe site-ul Tribunalului Sălaj.

În data de 17 ianuarie, instanţa respinsese, ca nefondată, cererea de suspendare a executării Hotărârii nr.10/13.12.2022 a Comisiei de etică din cadrul UBB, formulată de Lucian Bode.

UBB informase, încă din 24 noiembrie 2022, că a reluat analiza tezei de doctorat a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, în urma apariţiei în spaţiul public a unor noi suspiciuni de plagiat.

Comisia de etică a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a stabilit cu privire la teza de doctorat a ministrului Lucian Bode că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate.

Totodată, ministrul de Interne a cerut retragerea cărții bazate pe teza sa de doctorat,  a spus joi, pentru Edupedu.ro, președintele Comisiei de Etică, Dacian Dragoș.

Acesta a precizat că, potrivit înștiințării, editura a spus că se va conforma, iar cartea nu se mai află în circulație sau comercializare.

articolul original.

Ieșire a Emiliei Șercan: Dr. Bode se teme de un nou verdict de plagiat din partea CNECSDTI

26 January 2023 at 16:15
image

Jurnalista Emilia Șercan susține într-o postare pe pagina sa de facebook că ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a cerut retragerea cărții de către editura care i-a publicat-o – CA Publishing – pentru a evita un nou verdict de plagiat care i-ar putea viza cartea.

„Dr. Bode nu a cerut retragerea și suspendarea republicării cărții sale – teza plagiată, în fapt – pentru că l-ar fi lovit brusc vreun profund sentiment de jenă.
Nici vorbă! Dr. Bode a cerut retragerea cărții de către editura care i-a publicat-o – CA Publishing – pentru a evita un nou verdict de plagiat care i-ar putea viza cartea”, spune jurnalista

Șercan explică la ce nou verdict de plagiat se referă

„Tezele de doctorat pot fi verificate doar de către comisiile de etică ale universităților, după ce CCR a eliminat dreptul CNATDCU de a analiza teze suspecte și de a retrage titluri de doctor.
În cazul tuturor celorlalte creații științifice, care nu sunt teze de doctorat, precum cărțile, manualele, articolele științifice, acestea pot fi analizate fără probleme de către Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI), care poate emite decizii de plagiat și nu numai”, spune Emilia Șercan

„Lucian Bode se teme de un nou verdict de plagiat din partea CNECSDTI care ar putea viza, de această dată cartea”

„Unii se vor întreba, bine, dar de ce ar avea această teamă?
Pentru că UBB l-a atenționat în hotărârea în care a constata plagiatul în teza lui, din 11 ianuarie 2023, că dacă editura nu retrage cartea în 15 zile îl dă pe mâna CNECSDTI.

UBB anunța la punctul (6) din decizie așa: „dacă această retragere nu este comunicată Universității Babeș-Bolyai într-un termen de 15 zile calculate de la comunicarea prezentei hotărâri, Comisia va sesiza Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării pentru analiza cărții mai sus menționate”.
Cele 15 zile expirau azi, exact în ziua în care dr. Bode a notificat UBB că a cerut editurii să îi retragă „opera” de pe piață și să nu o mai reediteze.

Așadar, de spaima unui nou verdict de plagiat, dat de CNECSDTI, dr. Bode s-a conformat cuminte solicitării UBB.
Un nou verdict, care ar declara și cartea lui dr. Bode ca fiind plagiată, ar fi devastator, pentru că astfel decizia UBB ar fi (re)confirmată și de o instanță academică națională.
Și acum partea drăguță: chiar dacă dr. Bode s-a conformat solicitării UBB, asta nu înseamnă că cineva – oricine – nu poate depune plângere la CNECSDTI pentru a-i fi verificată și cartea”, a conchis jurnalista Emilia Șercan

articolul original.

Lucian Bode a cerut retragerea cărții bazate pe teza de doctorat după constatarea plagiatului. Editura a acceptat | AUDIO

26 January 2023 at 12:31
image

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a cerut retragerea cărții bazate pe teza sa de doctorat, după constatarea plagiatului, iar editura a acceptat, a declarat pentru Europa FM președintele Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai, Dacian Dragoș.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/26ian-14-Manu-Bode-a-cerut-retragerea-cartii.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe 11 ianuarie, când s-a pronunțat pentru a doua oară în cazul „Bode”, Comisia de Etică i-a cerut acestuia să alinieze teza la standardele de etică academică, iar editurii să retragă volumul intitulat „Securitatea Energetică și Managementul Resurselor la Începutul Secolului XXI. România în Context European Actual”.

Această carte fusese publicată în 2021 pe baza tezei de doctorat a actualului ministru de Interne. Comisia preciza că dacă retragerea cărții nu se va face în termen de 15 zile, atunci va sesiza Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, ale cărui competențe nu se limitează doar la sancționarea membrilor comunității academice și de cercetare, ci poate decide inclusiv sancțiuni referitoare la cartea publicată pe baza tezei.

Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a constatat că lucrarea de doctorat a lui Lucian Bode este „profund viciată” de plagiat cu citare defectuoasă sau incorectă.

Președintele Comsiei de Etică, Dacian Cosmin Dragoș, anunță acum că a primit un mesaj de la ministrul Lucian Bode potrivit căruia a cerut editurii să retragă cartea, iar editura a transmis deja că volumul semnat de ministru nu mai este la vânzare.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: VeDem Just a depus o plângere penală la Parchetul General împotriva lui Lucian Bode și a coordonatorului său de doctorat | AUDIO

articolul original.

Protest inedit în fața Ministerului de Interne: Au fost înmânate diplome de plagiatori cum fraude (Foto&video)

24 January 2023 at 09:38

Câteva persoane care purtau măști cu fețele mai multor persoane publice acuzate în ultimii ani de plagiat au participat, marți, la un protest inedit organizat în fața sediului Ministerului Afacerilor Interne, în București.

Manifestanții au organizat o așa-zisă ceremonie de înmânare a unor diplome de plagiatori, sub egida „proiectului de țară” numit sugestiv „România Plagiată”.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Aceștia au purtat măști ce îi înfățișează pe actuali și foști lideri politici, acuzați de plagiat, printre care se numără Victor Ponta, Nicolae Ciucă, Sorin Cîmpeanu, Lucian Bode, Mihai Tudose și Gabriel Oprea, ceremonia fiind prezidată de un manifestant care-l reprezenta pe Klaus Iohannis.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Iată mesajul postat pe Facebook de Marian Rădună, fondatorul Geeks for Democracy, unul dintre organizatorii protestului:

Ceremonia de înmânare a Titlurilor de Doctor - diplome de plagiatori cum fraude!

Astăzi, cu o deosebită emoţie şi mândrie de Ziua Unirii, omagiem prima promoție a Școlii Doctorale de Plagiat din România Educată.

O generație de excepție, o generație de aur la propriu, care aduce României doar medalii de aur la Olimpiadele Internaționale de plagiat.

Suntem încrezători că, în această sferă de avangardă academică, şcoala doctorală de plagiat constituie un cadru de formare profesională de excepţie.

Aici se formează elitele care vor conduce România, iar valorile dobândite în acest proces de formare constituie bazele decizionale ale viitorilor lideri.

Una din priorităţile României Educate (pardon - PLAGIATĂ) este consolidarea cooperării în cadrul parteneriatului strategic pentru impostură academică desăvârșită.

Vă dorim să aveţi parte de reuşite care să vă împlinească, uman şi profesional, dar mai ales financiar.

Felicitări din suflet, dragi absolvenți,

Doamne ajută!”

articolul original.

Presa străină, cu ochii pe România! Le Monde: ‘Guvernul României este zguduit de o serie de cazuri de plagiat’

23 January 2023 at 19:16
image

Prestigioasa publicație franceză Le Monde atrage atenția, într-un articol publicat online, despre scandalurile de plagiat care amenință stabilitatea politică a Guvernului României, condus de premierul Nicolae Ciucă, el însuși suspect de plagiat.  

Astfel, Le Monde amintește de faptul că ministrul de interne Lucian Bode este al patrulea membru al acestui cabinet, acuzat de fraudă academică.

În 2021 și 2022, doi miniștri au fost forțați să demisioneze în urma unor dezvăluiri de același tip.

”Guvernul României este zguduit de o serie de cazuri de plagiat. Mai mulți miniștri acuzați că au copiat o parte din teza lor de doctorat sunt afectați. Lucian Bode, responsabilul de la Interne, a susținut în 2018 o teză despre securitatea energetică a României la Universitatea din Cluj. Numit ministru în decembrie 2020, ar fi trebuit să-și facă publică teza de doctorat, dar a refuzat să permită accesul la document. Universitatea a procedat la fel, pe motiv că textul fusese publicat. Nu există însă nicio urmă a acestei lucrări de cercetare în bibliotecile și librăriile din România.” – se arată în articolul din Le Monde.

Publicația franceză precizează, apoi, că scandalul a izbucnit după ce o publicație independentă, PressOne, a dezvăluit la scurt timp că 65 din cele 194 de pagini ale tezei au fost copiate.

”Rușinată de această anchetă, universitatea a decis imediat să verifice din nou manuscrisul. „Suspiciunile de plagiat sunt confirmate, iar derapajele etice au viciat profund această teză” , a conchis comisia de etică a universității. Nemulțumit de această răsturnare a situației, ministrul a intentat un proces împotriva instituției pe 5 ianuarie. A pierdut în primă instanță marți, 17 ianuarie. „Acuzațiile la adresa mea sunt nejustificate, sunt motivate de considerente politice ”, s-a apărat dl. Bode.” – prezintă Le Monde situația ministrului de Interne.

”Prim-ministrul României este și el îngrijorat”

”Nu este singurul de pe scena politică românească care se află în această situație incomodă. În noiembrie 2021, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, liberalul Florin Roman, și-a dat demisia din funcție în urma unei anchete a jurnalistei de investigație Emilia Sercan, care dovedea plagiatul tezei sale. Pe 29 septembrie 2022, a venit rândul ministrului Educației Naționale, Sorin Cîmpeanu, și el liberal, să renunțe la funcție, din același motiv.

Nici premierul Nicolae Ciuca nu a fost ferit de aceste acuzații. Numit șef al guvernului în noiembrie 2021, acest general în vârstă de 55 de ani trebuia să conducă România cu o mână de fier. Supranumit „generalul deșertului”, a condus batalionul Scorpionilor Roșii, alături de armata americană, în timpul Operațiunii „Enduring Freedom” din Afganistan în 2002 și 2003.

Românul favorit al Pentagonului a fost remarcat și în 2003, în timpul bătăliei de la Nasiriyah, Irak. Începător în politică, domnul Ciucă a preluat aceste îndatoriri de serviciu pentru a liniști opinia publică românească, armata fiind una dintre cele mai respectate instituții din țară.

Dar Emilia Sercan, „vânătoarea de plagiatori” autoproclamată, s-a interesat de teza de doctor în științe militare a șefului Guvernului. Iar verdictul său – 42 de pagini plagiate din 138 – a pătat în mod singular imaginea primului ministru de soldat al integrității” – se mai arată în articolul Le Monde, conform stirileprotv.ro

articolul original.

Plagiatele românești în presa franceză

23 January 2023 at 10:55
By: (R.C.)

Plagiatele românești au ajuns și în presa franceză. „Le monde“ a publicat zilele trecute un articol din care cititorii săi află despre scandalurile de plagiat care au lovit România. Sunt menționați aici premierul Ciucă, ministrul de Interne și nu numai. 

„În România, guvernul a slăbit de la o serie de cazuri de plagiat“ se numește articolul în care se arată „ Lucian Bode, responsabilul de interne, a susținut în 2018 o teză despre securitatea energetică a României la Universitatea din Cluj (nord-vestul țării). Numit ministru în decembrie 2020, ar fi trebuit să-și facă publică teza de doctorat, dar a refuzat accesul la manuscris. Universitatea a procedat la fel, pe motiv că textul fusese publicat. Nu există însă nicio urmă a acestei lucrări de cercetare în bibliotecile și librăriile din România.

(…)

Nu este singurul de pe scena politică românească care a trăit această situație incomodă. În noiembrie 2021, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, liberalul Florin Roman, și-a dat demisia din funcție în urma unei investigații a jurnalistului de investigație Emilia Sercan care dovedea plagiatul tezei sale. Pe 29 septembrie 2022, a venit rândul ministrului Educației Naționale, Sorin Cimpeanu, și el liberal, să renunțe la șorț, din același motiv.

Premierul Nicolae Ciuca nu a fost scutit de aceste acuzatii.

Articolul integral poate fi citit pe Le monde.fr

articolul original.

Cristian Preda, despre scandalurile de plagiat de la vârful PNL: Este aberant că și primul-ministru, și ministrul de Interne caută să blocheze judecata universitarilor asupra tezelor de doctorat (VIDEO)

22 January 2023 at 20:53
image

Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice din Universitatea București, a vorbit despre scandalurile de plagiat de la vârful PNL, duminică, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, și a explicat că „este aberant” că și premierul Nicolae Ciucă, și ministrul Lucian Bode „caută să blocheze judecata universitarilor asupra textelor pe care le-au prezentat pentru a obține diplomele de doctor”.

Ce a spus Cristian Preda, pe B1 TV, despre scandalurile de plagiat de la vârful PNL

Profesorul universitar consideră că „nimic nu face mai rău dezbaterii despre chestiunea integrității academice decât polemica politică”.

„E absolut regretabil faptul că discuția despre consistența textelor, despre onestitate, nu a pornit din universități, ci din lumea politică. Eu cred că este treaba noastră, a universitarilor, acesta este și motivul pentru care, fără să am vreo competență legată de susținerea domnului Lucian Bode, de teza prezentată de dumnealui pentru a obține titlul de doctor, am citit această teză pentru că era o temă care ține de domeniul larg al științelor politice și m-am pronunțat în calitate de universitar, așa cum mă pronunț în celelalte teze unde sunt chemat, în țară sau în universități din afara țării”, a declarat Cristian Preda.

„Cred că – și o mai spun o dată – politicienii ar trebui, atunci când sunt puși sub semnul întrebării de o anchetă jurnalistică sau de o investigație care să nu țină de domeniul universitar, ar face foarte bine să se retragă din pozițiile pe care le ocupă tocmai pentru ca universitățile să se poată pronunța. Altfel, nu o să ajungem niciodată la claritate etică și la consistență intelectuală”, a adăugat el.

„Au făcut-o foarte mulți demnitari, și din țările vecine, și în Ungaria, și în țările precum Germania, Franța. E un comportament pe care în mod straniu la noi politicienii nu l-au urmat, ei preferă această cale foarte întortocheată și lungă a justiției sau preferă să folosească justiția pentru a bloca judecata universitarilor. Din acest punct de vedere, eu cred că ar trebui să existe o solidaritate, dincolo de partide, a celor care respectă cu adevărat instituțiile de învățământ și care își doresc să avem o educație în țară. Ar trebui să existe o coaliție, dacă vreți, care să stigmatizeze, să marginalizeze asemenea comportamente”, a mai spus decanul.

Cât despre scandalurile care îi vizează pe Nicolae Ciucă și Lucian Bode, președintele PNL, respectiv secretarul general al aceluiași partid, Cristian Preda a afirmat: „Este aberant că în acest moment și primul-ministru, și, iată, acum ministrul de Interne, după modelul primului-ministru, caută să blocheze judecata universitarilor asupra textelor pe care le-au prezentat pentru a obține diplomele de doctor”.

articolul original.

Theodor Paleologu: Tăcerea lui Klaus Iohannis este asurzitoare de-a dreptul / Lucian Bode antrenează PNL în prăbușirea lui. Cu fiecare zi în plus, PNL pierde, pierde, pierde! (VIDEO)

21 January 2023 at 20:23
image

Theodor Paleologu a comentat scandalul de plagiat în care este implicat ministrul Lucian Bode, sâmbătă, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin, și a afirmat ironic că tăcerea președintelui Klaus Iohannis „este bubuitoare, este asurzitoare de-a dreptul”.

Theodor Paleologu, pe B1 TV: Lucian Bode antrenează PNL în prăbușirea lui

Întrebat despre tăcerea Președintelui în legătură cu cazul de plagiat al lui Lucian Bode, ministru de Interne și secretar general al PNL, Theodor Paleologu a remarcat: „Tace, mă rog, tăcerea lui este bubuitoare, este asurzitoare de-a dreptul”.

„Nu în urmă cu o lună și ceva spuneam că Iohannis lasă în urma lui un câmp de ruine (în PNL, n.r.)? Exact asta se întâmplă, un câmp de ruine, pentru că Bode antrenează PNL în prăbușirea lui, este limpede. Cu fiecare zi în plus, PNL pierde, pierde, pierde, pierde! Data trecută noi vorbeam despre Schengen și că partidul care iese cel mai prost, din păcate, din această poveste e PNL”, a adăugat fostul ministru.

„Eu cred că domnul Bode are și probleme în a înțelege ce i se spune, pentru că sigur ții minte cum a venit foarte încântat de la discuțiile cu omologul austriac, deci eu tind să cred că n-a înțeles ce i-a spus”, a continuat el.

Pe de altă parte, Theodor Paleologu s-a arătat de părere că există și o serie de „probleme sistemice” la baz și că „poporul însuși are o atitudine de dispreț față de educație”.

„Dincolo de asta, îți spun, sunt probleme sistemice. Pe de o parte, cum spuneam, există o atitudin generală față de educație – și acesta este doar vârful vizibil al aisbergului. E mult mai grav, de fapt, pentru că această racilă profundă atinge o mare parte din societatea românească”, consideră Paleologu.

articolul original.

Imnul plagiatorilor a răsunat la Cotroceni (Video)

19 January 2023 at 15:27
By: -
image

Zeci de membri ai comunităţii Declic i-au cerut, joi, președintelui Klaus Iohannis să îl demită pe ministrul Lucian Bode, după ce Universitatea Babeș-Bolyai a stabilit că ministrul de Interne a plagiat. Protestatarii au cântat imnul plagiatorilor, „Plagiamus igitur”.

Imnul a fost modificat după celebrul Gaudeamus igitur.

„Arată cum s-a transformat proiectul de suflet al președintelui, din România educată în România plagiată”, spun membrii Declic prezenți la protest.

Aceștia au scandat: „Bode a plagiat și trebuie revocat”; „România Educată , nu România plagiată” și „Bode, demisia!”.

„Până acum, la Cotroceni s-au auzit doar greierii. Așa că puțină gălăgie sperăm că îl va trezi pe președinte. Îi cerem să nu uite că, în 2019, susținea că niciun plagiator nu poate face parte din Guvern.

Azi pare că regula e fix invers: dacă ai plagiat, prinzi un loc ca ministru. Îi solicităm să îl revoce din funcție pe ministrul Lucian Bode, plagiator dovedit”, a declarat Ana Racheleanu, campaigner Declic.

Versurile imnului „Plagiamus Igitur” au fost compuse cu ajutorul unui umorist, spun cei de la Declic.

Suntem la Cotroceni să protestăm față de tăcerea președintelui Klaus Iohannis. Cântăm imnul plagiatorilor, „Plagiamus igitur”, și cerem revocarea ministrului plagiator, Lucian Bode. Ne poți urmări și pe canalul Declic de Telegram: https://t.me/facemdeclic

Publicată de
Declic
pe Joi, 19 ianuarie 2023
articolul original.

Protest în fața Palatului Cotroceni: Manifestanții au intonat ”Imnul plagiatorilor” și i-au cerut președintelui Iohannis să ceară demisia ministrului Lucian Bode

19 January 2023 at 11:21
image

Un protest a avut loc joi, în fața Palatului Cotroceni, organizat de comunitatea Declic. Manifestanții au intonat ”Imnul plagiatorilor” și i-au cerut președintelui Klaus Iohannis să ceară demisia ministrului Lucian Bode.

Protestul a început la ora 12:00, cu imnul denumit ”Plagiamus Igitur”, Evenimentul e organizat după ce Comisia de Etică de la Universitatea Babeș-Bolyai a decis că ministrul Bode și-a plagiat teza de doctorat.

”Prin tăcerea față de plagiatul ministrului Bode, președintele Klaus Iohannis demonstrează că proiectul său de suflet este România Plagiată, nu România Educată. De aceea, cu ajutorul unui umorist, Declic a compus un nou imn Gaudeamus Igitur, denumit „Plagiamus Igitur”, pe care cetățenii îl vor cânta în fața Administrației Prezidențiale. Imnul va fi filmat și apoi promovat pe rețelele de socializare”, arată comunicatul Declic.

Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a anunțat că suspiciunile de plagiat formulate de jurnalista Emilia Șercan în cazul lucrării de doctorat a lui Lucian Bode (PNL), ministrul de Interne, se confirmă. Teza e profund viciată și s-au dispus măsuri de corectare și retragere a cărții, a mai transmis instituția de învățământ, într-un comunicat citat de jurnalistă pe Facebook. Totodată, UBB a mai anunțat că va sesiza CNATDCU și Consiliul Național de Etică a Cercetării, „pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”.

Amintim că, potrivit unei dezvălurii făcute tot de Șercan, Bode a dat în judecată Comisia de Etică a UBB, în încercarea de a bloca acest verdict. Numai că instanța a stabilit un prim termen de judecată abia pe 17 ianuarie.

articolul original.

A apărut ”imnul plagiatorilor”! ”Plagiamus Igitur” va fi cântat în fața Palatului Cotroceni

18 January 2023 at 15:23
image

Comunitatea Declic anunță pentru joi, de la ora 12:00, un protest la Palatul Cotroceni, unde cetățenii vor cânta Imnul plagiatorilor  „Plagiamus Igitur”. Activiștii Declic îi cer președintelui Klaus Iohannis să solicite revocarea din funcția de ministru al Internelor a lui Lucian Bode, potrivit unui comunicat de presă.

Evenimentul e organizat după ce Comisia de Etică de la Universitatea Babeș-Bolyai a decis că ministrul Bode și-a plagiat teza de doctorat.

”Prin tăcerea față de plagiatul ministrului Bode, președintele Klaus Iohannis demonstrează că proiectul său de suflet este România Plagiată, nu România Educată. De aceea, cu ajutorul unui umorist, Declic a compus un nou imn Gaudeamus Igitur, denumit   „Plagiamus Igitur”, pe care cetățenii îl vor cânta în fața Administrației Prezidențiale. Imnul va fi filmat și apoi promovat pe rețelele de socializare”, arată comunicatul Declic.

articolul original.

Dacian Dragoș, președintele Comisiei de Etică a UBB: „Nu văd ce ar mai putea să ceară acum avocații domnului Bode”

18 January 2023 at 06:32
image

Profesorul Dacian Dragoș, președintele Comisiei de Etică a UBB, a declarat, marți, pentru Euronews România, că nu vede „ce ar mai putea să ceară acum avocații domnului Bode, odată ce instanța a spus că nu se impune suspendarea hotărârii de autosesizare” în ceea ce privește teza de doctorat a ministrului de Interne, dar și că „ar fi ilegal să cerem retragerea titlului, nu avem competența să facem acest lucru”.

„În principiu instanța s-a pronunțat și asupra hotărârii adoptate de noi în final, pentru că asta au cerut avocații domnului Bode, să se extindă cererea de suspendare și la rezultatul procedurii. Deci nu văd ce ar mai putea să ceară acum, odată ce instanța a spus că nu se impune suspendarea hotărârii de autosesizare. Noi considerăm că hotărârea este legală după cum a stabilit și instanța parțial. Atunci când se judecă o cerere de suspendare a unei hotărâri, într-un fel se antamează și fondul. Dacă nu s-a dispus suspendarea, bănuim că nu sunt indicii de ilegalitate”, a declarat Dacian Dragoș.

Întrebat dacă comisia UBB va cere retragerea titlului de doctor al actualului ministru de Interne, președintele Comisiei de Etică a UBB a declarat:

„După cum am mai explicat acest lucru, ar fi ilegal, nu avem competența să facem acest lucru. Este foarte clar stabilită competența, cine poate să ceară retragerea titlului. Doar ministerul poate să facă acest lucru. Este aceeași procedură ca la acordarea titlului. Titlul este acordat de minister, iar diploma de doctor este acordată ulterior de universitate. Pe baza acesteia putem eventual să cerem retragerea diplomei, dar altfel ar fi ilegal”.

Totodată, Dacian Dragoș a declarat că nu este de acord cu punctul de vedere al Emiliei Șercan, care a afirmat că UBB ar putea să îl acționeze în instanță pe Lucian Bode:

„Nu suntem de acord. I-am explicat și doamnei Șercan. Nu sunt argumente pentru o astfel de susținere. E declarația dânsei”, a conchis Dacian Dragoș.

Context:

Tribunalul Sălaj a respins, marți, acțiunea depusă în instanță de ministrul Lucian Bode împotriva prin care solicita suspendarea deciziei Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) de reanalizare a tezei sale de doctorat. Lucian Bode susține, într-o postare pe facebook, că decizia instanței este „firească în contextul în care Comisia de Etică din cadrul UBB s-a antepronunțat” și anunță că a depus o nouă plângere pentru desființarea hotărârii prin care s-a constatat că teza sa de doctorat este „profund viciată”.

Tribunalul Sălaj a respins ca „nefondată” acțiunea ministrului prin care a cerut suspendarea hotărârii universității de a reanaliza teza de doctorat a lui Lucian Bode.

„Respinge ca nefondată cererea de suspendare a executării Hotărârii nr.10/13.12.2022 a Comisiei de etică din cadrul U.B.-B. formulată de reclamantul B. L. N. în contradictoriu cu pârâta U. B.-B.. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Sălaj”, a anunțat marți Tribunalul Sălaj, relatează Europa Liberă România.

Avocații ministrului Lucian Bode atacaseră în instanță decizia Comisiei de Etică a UBB de reanalizare a tezei sale de doctorat, după ce universitatea s-a autosesizat ca urmare a dezvoluirilor jurnalistei Emilia Șercan. În ciuda acțiunii ministrului, UBB a decis între timp să reanalizeze lucrarea și a ajuns la concluzia că „suspiciunile de plagiat în cazul Lucian Bode se confirmă în marea lor majoritate” și teza este „profund viciată”.

În replică, ministrul Lucian Bode a scris, marți, pe pagina sa de Facebook, că „lupta pentru adevăr continuă!” și susține că, „procedural, decizia de astăzi a Tribunalului Sălaj este una FIREASCĂ în contextul în care Comisia de Etică din cadrul UBB s-a antepronunțat, înainte ca instanța să dea un verdict”.

articolul original.

Lucian Bode pierde în prima instanță procesul intentat UBB, care a constatat că a plagiat

17 January 2023 at 18:31

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a pierdut în prima instanță procesul intentat Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca prin care a cerut suspendarea hotărârii prin care universitatea a decis reanalizarea tezei sale de doctorat.

Potrivit hotnews, decizia a fost luată marți de către Tribunalul Sălaj, fiind făcută publică de către jurnalista Emilia Șercan, cea care l-a acuzat pe Lucian Bode că și-a plagiat teza de doctorat.

Lucian Bode a cerut în instanță „supendare a executării Hotărârii nr.10/13.12.2022 a Comisiei de etică din cadrul UBB”. Este vorba despre decizia de reanalizare a tezei sale de doctorat. Marți, Tribunalul Sălaj i-a respins cererea ca „nefondată”. Decizia Tribunalului Sălaj poate fi atacată cu recurs.

Comisia s-a autosesizat după ce PressOne, sub semnătura jurnalistei Emilia Șercan, a publicat o analiză potrivit căreia teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode conține cel puțin 18,5% text plagiat, dar și 6 ilustrații complet plagiate, iar alte 30 citate incorect. Inițial, Comisia de etică nu a verificat toată teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, ci doar fragmentele care au fost reclamate ca fiind plagiat, constatând că fragmentele identificate ca având o problemă de tip plagiat reprezintă aproximativ 1923 de cuvinte din 65.000 cuvinte ale tezei (2.95%).

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a dat în judecată, pe 5 ianuarie, Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB).

image
Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.
❌