ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Care este interdicția decretată de liderul de la Kremlin privind exportul de petrol

2 February 2023 at 09:30

Preşedintele Vladimir Putin a decis și toată Rusia s-a executat!

Este o interdicție decretată de liderul de la Kremlin privind exportul de petrol în țările care aplică plafonarea de preț stabilită pentru petrolul rusesc de statele din G7, Uniunea Europeană și Australia, ca sancțiune pentru campania militară rusă din Ucraina, astfel, aceasta a intrat în vigoare miercuri, 1 februarie.

Dispoziţia prezidenţială îi obligă pe exportatorii ruşi de petrol să respingă contractele cu persoane juridice sau fizice străine care conţin un mecanism fix, direct sau indirect, un preţ maxim în oricare dintre etapele de furnizare până la consumatorul final.

Prin această interdicție, îi permite lui Putin să excludă din această măsură anumite produse, aceasta va fi în vigoare până la 1 iulie.

Un embargo similar, care va intra în vigoare la o dată ce nu a fost încă stabilită de Guvern, a fost impus pentru exporturile de derivate din petrol, a arătat EFE.

Analiștii spun că aceste interdicții nu vor avea niciun efect

Însă, unii analiști consideră că aceste interdicții nu vor avea niciun efect, deoarece petrolul rusesc se negociază la prețuri sub plafon.

Concret, grupul celor şapte state cele mai dezvoltate (G7), UE şi Australia au stabilit în decembrie 2022 să impună un plafon de preţ de 60 de dolari pe barilul de petrol rusesc pentru a reduce încasările Moscovei şi „capacitatea sa de a susţine războiul din Ucraina”, după cum a declarat, la momentul respectiv, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Plafonul de preţ se va aplica şi pentru produsele petroliere din Rusia începând cu 5 februarie, deşi nu au fost încă precizaţi parametrii măsurii.

Exportul de produse petroliere a fost interzis

Decretul emis de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, cu câteva zile înainte de finalul anului trecut interzice, de asemenea, exportul de produse petroliere.

Din datele Agerpres, decretul prevede că interdicţia este valabilă până pe 1 iulie 2023 şi conţine o clauză care îi permite preşedintelui rus să decidă derogări în cazuri speciale.

Statele din grupul OPEC+, ce reuneşte ţările Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alţi zece producători, inclusiv Rusia, au decis menţinerea cotelor de producție, scrie AFP.

Cotele de producţie vor fi astfel menţinute la nivelul convenit în octombrie anul trecut, când statele OPEC+ au decis o reducere a extracţiei de petrol cu două milioane de barili pe zi, provocând nemulțumirea statelor occidentale, în special a SUA.

Următoarea întâlnire a OPEC+ este fixată pentru data de 4 iunie 2023, dar acest grup a precizat că s-ar putea reuni oricând ar fi nevoie dacă se impun ”măsuri suplimentare imediate”.

articolul original.

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023

31 January 2023 at 07:53
image

De la 1 ianuarie 2023 și până la 31 martie 2025, conform prevederilor legii 357/2022, se schimbă modul de facturare pentru consumul de energie. Pe baza acesteia, toți clienții casnici Enel Energie si Enel Energie Muntenia beneficiază automat de plafonarea prețului final la energie electrică și gaze naturale, în funcție de consumul lor, astfel:

Energie electrică:

👉 Clienții cu un consum lunar cuprins între 0 și 100 kWh inclusiv – plătesc maximum 0,68 lei/kWh (cu taxe incluse)

👉 Clienții cu un consum lunar cuprins între 100,01 și 300 kWh inclusiv – plătesc maximum 0,80 lei/kWh pentru consumul lunar cuprins între 100,01 și 255 kWh și maximum 1,3 lei/kWh pentru consumul cuprins între 255 kWh și 300 kWh (cu taxe incluse)

👉 Clienții cu un consum lunar care depășește 300 kWh – maximum 1,3 lei/kWh (cu taxe incluse)

Dacă prețul din contractul în vigoare la energie electrică este mai mic decât prețul final rezultat prin legislația în vigoare (Legea 357/2022), se aplică prețul din contract.

Este foarte important de știut că, începând de la 1 ianuarie 2023, pentru calcularea plafonării prețului final facturat, se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Gaze naturale:

Toți clienții casnici beneficiază în continuare de un preț final facturat plafonat de 0,31 lei/kWh (cu taxele incluse).

Cine trebuie să depună documente pentru a se încadra în prima categorie de plafonare?

Sunt în continuare trei categorii de consumatori care este nevoie să depună diverse documente pentru a beneficia de plafonarea prețului la energie electrică de 0,68 lei/kWh, indiferent de consum:

 1. Familiile monoparentale

Familia formată din persoana singură şi copiii aflaţi în întreţinerea acesteia şi care locuiesc împreună cu aceasta, copil cu vârsta de până la 18 ani; limita de vârstă se prelungește până la 26 de ani în cazul în care copilul major urmează o formă de învățământ.

Este necesar să depună:

 • Cerere
 • Declarație pe propria răspundere
 1. Clienții casnici care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani; limita de vârstă se prelungește până la 26 de ani în cazul în care copilul major urmează o formă de învățământ.

Este necesar să depună:

 • Cerere
 • Declarație pe propria răspundere
 1. Clienții casnici care au nevoie de aparate medicale

Aceștia sunt clienții casnici la al căror loc de consum locuiesc persoane care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale alimentate de la rețeaua electrică.

Este necesar să depună:

 • Cerere
 • Confirmare din partea medicului specialist

În cazul acestei categorii de clienți, depunerea documentelor de mai sus nu înlocuiește procedura prevăzută de Legea 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.

Pentru toate cele trei categorii de mai sus, confirmarea din partea medicului, cererea și declarația pe propria răspundere se depun o singură dată, nu este nevoie să fie depuse în fiecare lună. Documentele pot fi transmise furnizorului de energie electrică oricând, însă prețul final facturat plafonat se va aplica de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate.

Clienții casnici Enel Energie și Enel Energie Muntenia care se înscriu în categoriile enumerate pot trimite documentele pe adresa [email protected] sau le pot depune în magazinele Enel.

Consumatorii pot fi încadrați într-o categorie de plafonare într-o lună și în altă categorie, în altă lună?

Încadrarea în categoriile de plafonare poate varia de la lună la lună. De exemplu, dacă într-o lună consumul se încadrează între 0 și 100 kWh (inclusiv), atunci clientul va beneficia pentru luna respectivă de un preț final facturat plafonat de 0,68 lei/kWh (cu taxele incluse). Dacă, în luna următoare, consumul de energie electrică se încadrează între 100,01 și 255 kWh, consumatorul va beneficia pentru luna respectivă de un preț final facturat plafonat de 0,80 lei/kWh (cu taxele incluse).

Mai multe informații actualizate despre noile măsuri în energie pot fi accesate pe site-ul enel.ro, secțiunea Plafonare.

Consumul de energie electrică din decembrie, facturat pe baza unor măsuri legislative diferite

Deoarece, începând cu data de 16 decembrie 2022, au intrat în vigoare noi prevederi legislative legate de modul de calcul al plafonării prețurilor la energie electrică, consumul din perioada 1-15 decembrie 2022 este facturat de către Enel Energie și Enel Energie Muntenia pe baza OUG 27/2022, în vigoare pentru acel interval. Astfel, pentru prima parte a lunii decembrie, facturile emise au luat în calcul consumul estimat prin convenția de consum agreată de client.

Pentru a aplica in mod corect plafonarea, conform legii, furnizorii Enel implementează în prezent cele mai noi prevederi în sistemul informatic. Ca urmare, consumul din cea de-a doua jumătate a lunii decembrie 2022 se va regăsi pe factura pe care clienții o vor primi în luna februarie, odată cu consumul de energie electrică pentru luna ianuarie 2023, în acord cu Legea 357/2022 și OUG 192/2022.

Foarte important! Plafonarea se va aplica pentru fiecare lună în parte, nu se vor cumula consumurile! Asadar, pentru luna decembrie se va efectua regularizarea și se va aplica plafonarea corespunzătoare, ținând cont de măsurile legislative care au fost în vigoare pe parcursul acelei luni. În mod asemănător, pe factura pe care clienții o vor primi în luna februarie se va regăsi, pe o linie separată, și consumul corespunzător lunii ianuarie, împreună cu plafonarea lunii ianuarie.

articolul original.

Bolnavii dependenți de aparate medicale, puși pe drumuri ca să beneficieze de preț plafonat la energie: „Am plătit vreo 1.500 de lei. Înainte plăteam 120-150 de lei”

5 January 2023 at 22:01
image

Bolnavii dependenţi de aparate medicale nu beneficiază automat de prețul plafonat la energie. Ei trebuie să depună la furnizori o declarație și o cerere pe propria răspundere, precum și o scrisoare de la medicul specialist.

Ce spun bolnavii dependenți de aparate despre birocrația în cazul prețului plafonat la energie

„Mare, 1.000 de lei. La preţ plafonat, înca nu am beneficiat, abia am depus și am primit un răspuns evaziv”, a susținut, pentru Observator News, Mihai Leahu (62 de ani), care suferă de patru ani de bronșită cronică.

La rândul său, Nicolae Tudor foloseşte de peste doi ani un aparat de oxigen: „Trebuie să mergem întâi, dar cred că este contractul de la aparat cu cine am şi prescripţia de la medic. Asta cred. Până nu ajung eu acolo. Am plătit vreo 15 milioane, am plătit şi 9 milioane. Înainte plăteam 120-150 de lei”.

Cristian Oancea, managerul Spitalului ”Victor Babeș” Timișoara a explicat faptul că pacienții care necesită oxigenoterapie de lungă durată „trebuie să aibă recomandarea de la medicul specialist, în care e notat tipul de aparat şi debitul de oxigen pe care trebuie să îl aibă şi o adeverință din partea medicului, semnată de conducerea spitalului”.

La acest moment nu se știe cum vor verifica furnizorii toate aceste documente.

Observator News mai precizează că persoanele care nu sunt titulare de contract sunt într-o situație distinctă.

„Poate beneficia de preţ plafonat dacă titularul locului de consum depune cerere la furnizor şi actele doveditoare că la locul de consum se află o persoană dependentă de echipamente medicale”, a explicat Adrian Vintilă, expert în energie.

articolul original.

Prețurile la energia electrică nu vor mai fi plafonate pentru toți românii:Legea intră în vigoare de la 1 ianuarie

31 December 2022 at 07:53

Prețurile la energia electrică nu vor mai fi plafonate pentru toți românii:Legea intră în vigoare de la 1 ianuarie

Plafonarea preţurilor la energie pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025 va fi aplicată automat pentru clienţii casnici, în funcţie de consumul lunar înregistrat, fără a fi nevoie să întreprindă vreun demers, cu excepţia anumitor categorii ce trebuie să depună cereri şi declaraţii pentru a beneficia de măsurile de sprijin.

Declaraţiile şi cererile trebuie depuse de utilizatorii de dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, de persoanele care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învăţământ şi membrii unei familii monoparentale, cu cel puţin un copil în întreţinere cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învăţământ.

Preţul final al energiei electrice, plafonat, este maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025 de către următoarele categorii: clienţii casnici al căror consum lunar este cuprins între 0 şi 100 kWh inclusiv; clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere (preţul final facturat plafonat se aplică de la data de 1 a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menţionate); clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere (preţul final facturat plafonat se aplică de la data de 1 a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menţionate); clienţii casnici familii monoparentale, care au în întreţinere cel puţin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere (preţul final facturat plafonat se aplică de la data de 1 a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menţionate).

De asemenea, preţul final va fi de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025 de către clienţii casnici al căror consum lunar la locul de consum este cuprins între 100,01 şi 255 kWh. Consumul de energie electrică cuprins între 255 şi 300 kWh/lună se facturează la preţul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, iar în cazul în care consumul depăşeşte 300 kWh/lună întreg consumul se facturează la preţul de maximum 1,3 lei/kWh.

Totodată, preţul va fi de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar realizat la locul de consum, diferenţa de consum lunar de energie electrică urmând a fi facturată la preţul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, în baza declaraţiei pe propria răspundere a reprezentantului legal pentru următoarele categorii de consumatori: întreprinderile mici şi mijlocii, operatorii/operatorii regionali ce prestează/furnizează serviciile de utilităţi publice, Societatea de Transport cu Metroul Bucureşti Metrorex, precum şi aeroporturile care sunt în subordinea/coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii; operatorii economici din domeniul industriei alimentare, precum şi cei din domeniul agriculturii şi pescuitului; autorităţile şi instituţiile publice locale, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe centrale, companiile şi societăţile comerciale de interes judeţean, municipal sau local, regiile autonome şi toate entităţile publice şi private care prestează un serviciu public; institutele naţionale de cercetare-dezvoltare.

Un preţ de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, se va aplica şi pentru consumul integral al spitalelor publice şi private, al unităţilor de învăţământ publice şi private, precum şi al creşelor, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale.

Maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar, va fi preţul care se va aplica şi pentru instituţiile publice, altele decât cele menţionate anterior, precum şi pentru cele aparţinând cultelor recunoscute oficial în România. Diferenţa de consum lunar de energie electrică se facturează la preţul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus.

articolul original.

Plafonarea prețurilor la energie electrică intră în vigoare automat de la 1 ianuarie / Lista completă a excepțiilor

30 December 2022 at 11:56
image

Plafonarea prețurilor la energie electrică va fi aplicată automat începând cu 1 ianuarie 2023 și va fi valabilă până pe 31 martie 2025. Aceasta va intra în vigoare din oficiu pentru clienţii casnici, în funcţie de consumul lunar înregistrat, fără a fi nevoie să facă alți pași înainte.

Excepţie fac doar anumite categorii care trebuie să depună în prealabil cereri şi declaraţii pentru a beneficia de aceste măsuri de plafonare, potrivit digi24.ro.

Declarații trebuie depuse de utilizatorii de dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, de persoanele care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învăţământ, şi de membrii unei familii monoparentale, cu cel puţin un copil în întreţinere cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învăţământ.

Plafonarea prețurilor la energie electrică intră în vigoare de la 1 ianuarie

Prețul energiei electrice, plafonat, va fi de la 1 ianuarie de 0,68 lei/kW, cu TVA inclus, pentru următoarele categorii:

 • clienţii casnici al căror consum lunar este cuprins între 0 şi 100 kWh inclusiv;
 • clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere (preţul final facturat plafonat se aplică de la data de 1 a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menţionate);
 • clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere (preţul final facturat plafonat se aplică de la data de 1 a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menţionate);
 • clienţii casnici familii monoparentale, care au în întreţinere cel puţin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere (preţul final facturat plafonat se aplică de la data de 1 a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menţionate).

Prețul va fi de 0,80 lei/kW pentru clienții care consumă lunar între 100 și 255 de kW și de 1,3 lei/kW pentru cei care au un consum între 255 și 300 lei/kW.

articolul original.

Vești spectaculoase de la stat! Românii vor primi mai mulți bani

22 December 2022 at 07:52

sursa foto:  jurnaluldearges.ro

Vești uriașe pentru români! Un proiect legislativ, pus recent în dezbatere la Senat, are în vedere majorarea ajutorului pentru combustibili solizi și/sau petrolieri de la 320 de lei, cât e în prezent, la 1.000 de lei.

COMENTEAZĂ
articolul original.

Guvernele UE au ajuns la un acord de principiu privind plafonarea la 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc transportat pe mare

2 December 2022 at 09:35
image

Guvernele Uniunii Europene au ajuns la un acord de principiu privind impunerea unui plafon de preţ de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc transportat pe mare. Pentru a intra în vigoare, trebuie aprobat, vineri, în scris, de executivele tuturor statelor din blocul comunitar. 

Statele membre ale Uniunii Europene s-au contrazis vreme de luni de zile pe marginea detaliilor privind plafonul de preț, care are ca scop reducerea veniturilor Rusiei din vânzarea de petrol.

De asemenea, plafonarea va preveni o creștere bruscă a prețurilor petrolului la nivel mondial.

Acordul de principiu la care s-a ajuns acum este însoțit și de un mecanism care ar permite menţinerea plafonului la cel puţin 5% sub preţul pieţei, potrivit diplomaților și unui document consultat de Reuters.

Plafonarea aplicată petrolului rusesc nu are legătură cu importurile Uniunii Europene, care de luni le sistează complet, ci vizează țările din afara blocului comunitar.

Asigurătorii din Uniunea Europeană, Marea Britanie și Statele Unite nu vor mai acorda asigurare de transport pe mare decât dacă prețul petrolului este sub 60 de dolari pe baril.

Acest mecanism va permite țărilor din afara Uniunii să continue importul de petrol din Rusia, pentru a evita agravarea crizei mondiale.

Foto: Shutterstock

Citește și: Prețul gazelor în Europa a crescut, pe fondul temperaturilor tot mai scăzute. Liderii europeni îi îndeamnă pe oameni la economii

articolul original.
 • There are no more articles
❌