ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 2 December 2022Ultimele Stiri

Guvernele UE au ajuns la un acord de principiu privind plafonarea la 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc transportat pe mare

2 December 2022 at 09:35
image

Guvernele Uniunii Europene au ajuns la un acord de principiu privind impunerea unui plafon de preţ de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc transportat pe mare. Pentru a intra în vigoare, trebuie aprobat, vineri, în scris, de executivele tuturor statelor din blocul comunitar. 

Statele membre ale Uniunii Europene s-au contrazis vreme de luni de zile pe marginea detaliilor privind plafonul de preț, care are ca scop reducerea veniturilor Rusiei din vânzarea de petrol.

De asemenea, plafonarea va preveni o creștere bruscă a prețurilor petrolului la nivel mondial.

Acordul de principiu la care s-a ajuns acum este însoțit și de un mecanism care ar permite menţinerea plafonului la cel puţin 5% sub preţul pieţei, potrivit diplomaților și unui document consultat de Reuters.

Plafonarea aplicată petrolului rusesc nu are legătură cu importurile Uniunii Europene, care de luni le sistează complet, ci vizează țările din afara blocului comunitar.

Asigurătorii din Uniunea Europeană, Marea Britanie și Statele Unite nu vor mai acorda asigurare de transport pe mare decât dacă prețul petrolului este sub 60 de dolari pe baril.

Acest mecanism va permite țărilor din afara Uniunii să continue importul de petrol din Rusia, pentru a evita agravarea crizei mondiale.

Foto: Shutterstock

Citește și: Prețul gazelor în Europa a crescut, pe fondul temperaturilor tot mai scăzute. Liderii europeni îi îndeamnă pe oameni la economii

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Vești importante pentru șoferii români! Ce se întâmplă cu valoarea punctul de amendă

30 November 2022 at 20:50
image

Unproiect de OUG pus în dezbatere de cei de la Finanțe stabilește că și în anul care urmează punctul-amendă rămâne la valoarea de 145 de lei. Vorbim de o nouă plafonare a acestuia, care va deveni oficială după ce ordonanța e adoptată și publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit Codului rutier (OUG nr. 195/2002), punctul-amendă e cel care stă la baza calculului amenzilor rutiere și reprezintă „10% din salariul minim brut”. Ultima oară când a reflectat exact această valoare a fost în 2017. Începând din 2018, an de an, inclusiv anul acesta, punctul-amendă a fost plafonat de Guvern prin ordonanțe succesive la valoarea din 2017, adică de 145 de lei.

În funcție de clasele de sancțiuni prevăzute în Codul rutier, șoferii plătesc pentru contravențiile rutiere amenzi situate la următoarele valori:

 • clasa I: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei);
 • clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei);
 • clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei);
 • clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei);
 • clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (de la 3.045 la 14.500 de lei).

Persoanele fizice pot primi doar amenzile din clasele I-IV. Clasa a V-a de sancţiuni este valabilă doar pentru persoanele juridice, conform avocatnet.ro.

Atenție! Proiectul de OUG trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica.

Vezi și:

EXCLUSIV Rareș Bogdan îi indică Austriei să se uite la Ungaria lui Viktor Orban, nu la România: ‘Este forțată granița de 800-900 de ori pe zi, în timp ce granița României este forțată de maximum 20-30 de ori’

EXCLUSIV Rareș Bogdan, despre aderarea României la Schengen: ‘Să vă spun o chestie inedită’

Este oficial! O anumită categorie de tineri va primi noi sume de bani de la Guvern

articolul original.

Românii sunt nemulțumiți de legea plafonării facturilor de energie: care sunt ptopunerile parlamentarilor

29 November 2022 at 08:49
image

O nouă lege prin care se dorește plafonarea prețurilor la facturile de energie, aflată la dezbatere în Parlament, a provocat deja numeroase controverse.

Parlamentarii coaliției de guvernare au propus o serie de excepții de la regulile de plafornare care vor afecta un număr mare de cetățeni, iar acest lucru a stârnit numeroase nemulțumiri în rândul românilor.

Românii sunt nemulțumiți de propunerile parlamentarilor

O serie de propuneri ale parlamentarilor PSD și PNL care vizează legea de plafonare a tarifelor la energie stârnesc nemulțumiri în rândul românilor. Mai întâi, politicienii coaliției au omis în forma finală să reglementeze plata eșalonată pentru facturile cu valori foarte mari pe care le primesc românii. O astfel de măsură, plata în rate a facturilor, ar contraveni intereselor furnizorilor de energie, care doresc să-și obțină banii cât mai repede cu putință de la consumatori.

O altă situație de natură să atragă nemulțumirea românilor este cea legată de tarifele pe care urmează să le plătescă cei care locuiesc în apartamente închiriate sau în gazdă. Problema a apărut după ce coaliția a stabilit ca proprietarii să beneficieze de plafonarea prețurilor doar pentru o locuință, dacă dețin mai multe. Parlamentarii PSD și PNL au propus, implicit, ca românii care locuiesc în chirie să plătească mai mult.

Chiriașii pot plăti prețuri mai mari

USR a atras atenția că românii care au mai multe proprietăți nu vor putea beneficia de plafonarea prețurilor la energie pentru fiecare loc de consum pe care îl dețin, chiar dacă îl închiriază. Mai mult aceștia au atras atenția că, în cazul menținerii reglementării cu pricina, inițiată de coaliția PSD – PNL – UDMR, chiriașii vor fi obligați să plătească tarife mai mari decât restul românilor deoarece nu vor benefica de plafonare.

Senatorul Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD, a afirmat că problema chiriașilor va fi clarificată în normele de aplicare ale legii.

„Există un amendament care spune că prețul maxim plătit în România este de 1,3 lei pe kilowatt oră, de asemenea ideea care s-a propagat că cei care locuiesc cu chirie ar fi dezavantajați de ordonanță, nu se va întâmpla, lucrul acesta va fi clarificat în normele de aplicare. Partea de concepție care a stat la baza ordonanței a fost că avem plafonare în funcție de consum, aici sunt 4 – 5 milioane de români sub plafon, pe urmă cei care sunt până în 0,8, cu diferența între 255 și 300, peste 300 maxim 1,3, pentru că intervine și situația în care am contract favorabil mie, cum ar fi contractul închieiat la Hidroelectrica, beneficiez de prețul cel mai bun pe toate din plafonările existente”, a declarat senatorul PSD, potrivit RomâniaTV.

articolul original.

Daniela Dărăban (ACUE): ‘Consumatorii de energie sprijiniți pe criterii sociale ar trebui să primească ajutoare directe’

28 November 2022 at 19:04
image

Daniela Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), a declarat despre consumatorii care sunt sprijiniţi pe criterii sociale, precum familiile monoparentale şi cele cu trei copii, că ar trebui ajutaţi direct de către stat, nu să plătească tarife plafonate în baza unei declaraţii pe propria răspundere către furnizor.

În ceea ce priveşte selecţia beneficiarilor, dacă nu se poate face o revenire, pentru că avem această schemă de ajutor direct, promovată de Ministerul Fondurilor Europene, selecţia pe declaraţii pe propria răspundere va introduce o mare problemă. Nu contestăm, pentru că nu ai cum să identifici un beneficiar la nivel furnizorului, dar declaraţia pe propria răspundere este o declaraţie pe care furnizorul o depozitează cel mult. Dar răspunderea pentru veridicitatea informaţiei trebuie să fie a statului român, iar dacă se găsesc situaţii neconforme, statul are legi în vigoare care îi oferă instrumentele necesare pentru a recupera acel beneficiu. Nu poate furnizorul să îndeplinească aceste activităţi. Fiind vorba de bani publici, acestea trebuie îndeplinite de statul român prin instituţiile de resort„, a susţinut Dărăban.

În opinia sa, beneficiarii precum familiile cu trei copii, familiile monoparentale, bolnavii dependenţi de aparate de oxigen trebuie să primească ajutoare directe.

Pe aceste criterii care vor intra în vigoare în 2023, ne dorim ca aceşti beneficiari să fie identificaţi prin instituţiile de resort, Ministerul Muncii, asistenţa socială, şi să li se ofere un ajutor direct. Noi am văzut şi pe Ordonanţa 118 situaţii destul de complicate cu aceste declaraţii pe propria răspundere. Unii le vor face, alţii nu, unele vor fi corecte, altele nu. Şi nu vom reuşi să-i ajutăm pe toţi cei care au nevoie, vor depinde de aceste declaraţii. Dacă tot dorim să îi ajutăm pe aceşti oameni, să o facem în mod direct, prin instituţiile abilitate„, a spus Dărăban.

Potrivit acesteia, autorităţile ar trebui să clarifice sursa de finanţare a acestor scheme.

Din înţelegerea noastră, schema de sprijin în perioada 2023-2025 se finanţează din Fondul de Tranziţie, care are drept sursă de finanţare doar taxele obţinute din sectorul de energie electrică, de la producătorii de energie electrică. Întrebarea noastră este de ce, dacă schema are în vedere şi plafonarea preţului la gaz pentru consumatori, nu se alocă şi fondurile din suprataxa plătită de producătorii de gaze„, a completat reprezentanta ACUE.

Pachetul de sprijin pe care îl oferă Guvernul este consistent, nu va rămâne niciun consumator fără sprijin, a mai spus ea.

Furnizorii încă au probleme de lichiditate, există o diferenţă între data la care furnizorii prefinanţează schema şi data când statul decontează. Suntem în momentul de faţă cu plăţile la luna august. La ANRE sunt acum undeva la 260 de cereri spre decontare. Ne dorim ca plăţile să se facă până la finalul anului cel puţin cu ritmicitatea pe care am văzut-o în ultimele două-trei luni, pentru că orice întârziere creează un risc suplimentare pe sumele disponibile la nivelul furnizorilor şi nu ne dorim să intrăm cu vulnerabilităţi în sezonul rece„, a arătat Dărăban, potrivit agerpres.ro.

articolul original.

Divergențe în UE: Statele Uniunii nu au ajuns la un acord privind plafonarea prețului la gaze

26 November 2022 at 14:31

Divergențe în UE: Statele Uniunii nu au ajuns la un acord privind plafonarea prețului la gaze

Propunerea Comisiei Europene privind plafonarea preţului gazelor naturale a fost apreciată ca fiind ineficientă de majoritatea celor 27 de state din UE, ceea ce le-a obligat să amâne adoptarea altor măsuri de răspuns la criza energetică, informează AFP.

Reuniţi la Bruxelles, miniştrii Energiei au aprobat un text privind achiziţiile grupate de gaze naturale, la care pot participa, voluntar, consorţii de companii, şi un mecanism de solidaritate pentru ţările ameninţate de penurii, precum şi un alt text care simplifică autorizaţiile pentru infrastructurile de energie regenerabilă, transmite Agerpres.

Însă aceste texte nu au putut fi adoptate în mod formal din cauza unui blocaj cu privire la cea de a treia propunere a Comisiei Europene, vizând plafonarea preţului gazelor.

„Adoptarea formală va surveni ulterior, împreună cu acordul politic” cu privire la mecanismul de plafonare, a declarat ministrul ceh al Industriei, Jozef Sikela, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului European. „Discuţiile au fost aprinse cu privire la acest punct, există poziţii foarte divergente, dar dezbaterea abia a început”, a adăugat Jozef Sikela.

Autorităţile de la Praga au convocat o nouă reuniune ministerială pentru mijlocul lunii decembrie, în speranţa că acest dosar va putea fi deblocat înainte de summitul liderilor UE.

„Am stabilit poziţiile cu privire la cele două texte pentru care nu vor mai avea loc negocieri. Cel de al treilea este inacceptabil pentru toată lumea, în forma actuală”, a explicat ministrul belgian Tinne van der Straeten.
Mecanism controversat de plafonare

Mecanismul controversat propus marţi de executivul comunitar prevede plafonarea, pentru un an, a preţurilor la gaze atunci când preţurile la hub-ul de gaze TTF ar depăşi nivelul de 275 de euro/Megawatt oră timp de două săptămâni consecutive şi atunci când preţurile TTF vor fi mai mari cu 58 de euro faţă de preţul mediu mondial la gaze naturale lichefiate timp de 10 zile de tranzacţionare.

În conformitate cu condiţiile pentru declanşarea plafonului propus de Comisie, acesta nu ar fi intrat în vigoare la finele lunii august, când preţurile au atins un nivel record, ceea ce în opinia susţinătorilor unui plafon face inutil mecanismul propus de Comisie.

„La acest nivel, nu putem vorbi de un plafon. Preţul gazelor ameninţă gospodăriile şi companiile noastre şi am pierdut mult prea mult timp fără rezultate”, a criticat joi ministrul grec Kostas Skrekas, în timp ce omologul polonez Anna Moskwa a catalogat propunerea Comisiei drept „o glumă” şi a cerut o nouă propunere „în zilele următoare”.

Liderii UE au cerut la finele lunii octombrie Comisiei să pregătească un mecanism „temporar” pentru a plafona preţul gazelor, însă cu condiţia expresă ca acest mecanism să nu perturbe aprovizionarea continentului şi nici să nu stimuleze consumul de hidrocarburi, două condiţii cerute de Germania, care este reticentă la orice intervenţie pe piaţă.

„Am primit instrucţiuni foarte clare cu privire la necesitatea de a evita efectele nedorite şi asta este ceea ce am făcut”, s-a apărat joi comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, care a recunoscut că aşteptările şi cerinţele statelor membre erau foarte diferite.

Majoritatea statelor membre UE cer un plafon concret impus preţului gazelor naturale. De cealaltă parte a mesei se află un grup mic de sate membre UE, dar este vorba de ţări puternice conduse de Germania, prima economie europeană. Împreună cu Ţările de Jos, Suedia şi Finlanda, acest grup susţine că un plafon de preţ i-ar face pe furnizori să îşi vândă în altă parte gazele şi de asemenea ar elimina stimulentele pentru reducerea consumului de gaze.

„Chestiunea centrală este să evităm o perturbare a aprovizionării noastre cu gaze”, în faţa concurenţilor cumpărătorilor asiatici care ar oferi preţuri mai mari, a afirmat secretarul de stat în Ministerul german al Economiei, Sven Giegold. „Pe de altă parte, dacă pragul de declanşare este unul mult prea ridicat, mecanismul nu va fi de niciun ajutor. Va trebui găsit un echilibru”, a admis oficialul german.

articolul original.

Asociația Pro Infrastructură critică dur decizia de a îngheța punctul de amendă: „Șoferii inconștienți ne vor ține în top și în 2023”

25 November 2022 at 15:01

Asociația Pro Infrastructură critică dur decizia de a îngheța punctul de amendă: „Șoferii inconștienți ne vor ține în top și în 2023”

Reprezentanții Asociației Pro Infrastructură critică dur, pe pagina proprie de pe o rețea de socializare, decizia autorităților de a îngheța și anul viitor punctul de amendă la 145 de lei.

„Bizoneală ieftină în continuare în Țara lui Papură Vodă! Miercuri, Finanțele au anunțat că punctul de amendă rămâne înghețat și în 2023 la 145 de lei, încremenit în timp de la începutul lui 2017 chiar dacă, teoretic, el este 10% din salariul minim brut pe economie. La salariul minim brut actual, ar trebui să fie 255 lei, iar dacă acesta ar sări la 3000 lei de la 1 ianuarie 2023, punctul de amendă ar trebui să fie 300 lei.

Să ne mai mirăm că vreo 2000 de oameni mor anual pe drumurile noastre? Că suntem primii în Europa la acest capitol?

Infrastructura rutieră proastă și șoferii inconștienți ne vor ține în top și în 2023. Politicienii fără scrupule și conștiință, dar cu girofar albastru și mari iubitori de voturi, cu larga participare a Poliției Române care ridică din umeri, ascund în continuare coasa după fiecare curbă mai periculoasă.
În van URLĂM de ani de zile să se ia măsuri nepopulare, dar necesare: creșterea amenzilor, pușcărie pentru faptele grave (precum intrarea intenționată pe contrasens pe drumurile cu parapet median), radare fixe și, bineînțeles, creșterea nivelului de siguranță a infrastructurii rutiere (de la 2+1 alternativ pe DN2 și până la separarea sensurilor pe bretelele bidirecționale în nodurile de autostradă).

Degeaba. Soluțiile de bun simț, logice, simple și eficiente pe care le cerem obsesiv de ani de zile stau la sertar și sunt tergiversate din motive stupide. Iar pe drum tronează nesimțirea, ilogica, bizoneala și moartea. Somn ușor, România!” au scris reprezentanții Asociației Pro Infrastructură pe Facebook.

articolul original.

UE nu a reușit să ajungă la un acord privind plafonarea gazelor naturale. Statele membre se reunesc luna viitoare | AUDIO

25 November 2022 at 08:21
image

În pragul iernii, țările membre ale Uniunii Europene nu au reușit să ajungă la un acord privind plafonarea prețului gazelor naturale. Măsura a fost apreciată de majoritatea celor 27 de state ca fiind ineficientă. O nouă reuniune pe această temă va avea loc luna viitoare.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/25nov-11-July-rel-fara-plafonare-deocamdata.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Discuţiile au fost aprinse, există poziţii foarte divergente, dar dezbatere abia a început a spus ministrul Industriei din Cehia, țară care deține președinția semestrială a Consiliului European.

Majoritatea statelor din blocul comunitar cer un plafon concret impus preţului gazelor naturale. De cealaltă parte se află Germania și un grup mic, dar format din ţări puternice, Olanda, Suedia şi Finlanda. Acest grup susţine că un plafon de preţ i-ar face pe furnizori să îşi vândă în altă parte gazele şi de asemenea ar elimina stimulentele pentru reducerea consumului de gaze.

Comisia Europeană a prezentat marți un plan care prevede plafonarea prețului gazelor la 275 de euro/MWh, dar măsura va fi aplicată în două situații: în primul caz când preţurile de referinţă pentru Europa depășesc această valoare timp de două săptămâni sau, în al doilea caz, dacă prețurile sunt cu 58 de euro mai mari faţă de preţul mediu mondial la gaze naturale lichefiate timp de 10 zile de tranzacţionare.

Între timp, șeful Agenției Internaționale a Energiei, Fatih Birol, reia avertismentul că în iarna 2023-2024 Europa s-ar putea confrunta cu o criză energetică și mai mare în contextul internațional marcat de războiul din Ucraina și revenirea economiei Chinei.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Sindicaliștii din penitenciare, nemulțumiți de protocolul care-i obligă să viziteze închisorile pentru a se familiariza cu locul dacă devin corupți | AUDIO

articolul original.

Țările UE nu au ajuns la un acord în privința plafonării prețului la gazele naturale

24 November 2022 at 19:58

Ţările membre UE şi-au exprimat joi divergenţele de opinie cu privire la o propunere a Comisiei Europene destinată plafonării preţului gazelor naturale, pe care majoritatea celor 27 de state au apreciat-o ca fiind ineficientă, ceea ce le-a obligat să amâne adoptarea altor măsuri de răspuns la criza energetică, relatează Agerpres.

Reuniţi la Bruxelles, miniştrii Energiei au aprobat un text privind achiziţiile grupate de gaze naturale, la care pot participa, voluntar, consorţii de companii, şi un mecanism de solidaritate pentru ţările ameninţate de penurii, precum şi un alt text care simplifică autorizaţiile pentru infrastructurile de energie regenerabilă.

Însă aceste texte nu au putut fi adoptate în mod formal din cauza unui blocaj cu privire la cea de a treia propunere a Comisiei Europene, vizând plafonarea preţului gazelor.

„Adoptarea formală va surveni ulterior, împreună cu acordul politic” cu privire la mecanismul de plafonare, a declarat ministrul ceh al Industriei, Jozef Sikela, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului European.”Discuţiile au fost aprinse cu privire la acest punct, există poziţii foarte divergente, dar dezbatere abia a început”, a adăugat Jozef Sikela.

Autorităţile de la Praga au convocat o nouă reuniune ministerială pentru mijlocul lunii decembrie, în speranţa că acest dosar va putea fi deblocat înainte de summitul liderilor UE.

„Am stabilit poziţiile cu privire la cele două texte pentru care nu vor mai avea loc negocieri. Cel de al treilea este inacceptabil pentru toată lumea, în forma actuală”, a explicat ministrul belgian Tinne van der Straeten.

Mecanismul controversat propus marţi de executivul comunitar prevede plafonarea, pentru un an, a preţurilor la gaze atunci când preţurile la hub-ul de gaze TTF ar depăşi nivelul de 275 de euro/Megawatt oră timp de două săptămâni consecutive şi atunci când preţurile TTF vor fi mai mari cu 58 de euro faţă de preţul mediu mondial la gaze naturale lichefiate timp de 10 zile de tranzacţionare.

În conformitate cu condiţiile pentru declanşarea plafonului propuse de Comisie, acesta nu ar fi intrat în vigoare la finele lunii august, când preţurile au atins un nivel record, ceea ce în opinia susţinătorilor unui plafon face inutil mecanismul propus de Comisie.

„La acest nivel, nu putem vorbi de un plafon. Preţul gazelor ameninţă gospodăriile şi companiile noastre şi am pierdut mult prea mult timp fără rezultate”, a criticat joi ministrul grec Kostas Skrekas, în timp ce omologul polonez Anna Moskwa a catalogat propunerea Comisiei drept „o glumă” şi a cerut o nouă propunere „în zilele următoare”.

Liderii UE au cerut la finele lunii octombrie Comisiei să pregătească un mecanism „temporar” pentru a plafona preţul gazelor, însă cu condiţia expresă ca acest mecanism să nu perturbe aprovizionarea continentului şi nici să nu stimuleze consumul de hidrocarburi, două condiţii cerute de Germania, care este reticentă la orice intervenţie pe piaţă.

„Am primit instrucţiuni foarte clare cu privire la necesitatea de a evita efectele nedorite şi asta este ceea ce am făcut”, s-a apărat joi comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, care a recunoscut că aşteptările şi cerinţele statelor membre erau foarte diferite.

Majoritatea statelor membre UE cer un plafon concret impus preţului gazelor naturale. De cealaltă parte a mesei se află un grup mic de sate membre UE, dar este vorba de ţări puternice conduse de Germania, prima economie europeană. Împreună cu Ţările de Jos, Suedia şi Finlanda, acest grup susţine că un plafon de preţ i-ar face pe furnizori să îşi vândă în altă parte gazele şi de asemenea ar elimina stimulentele pentru reducerea consumului de gaze.

„Chestiunea centrală este să evităm o perturbare a aprovizionării noastre cu gaze”, în faţa concurenţilor cumpărătorilor asiatici care ar oferi preţuri mai mari, a afirmat secretarul de stat în Ministerul german al Economiei, Sven Giegold. „Pe de altă parte, dacă pragul de declanşare este unul mult prea ridicat, mecanismul nu va fi de niciun ajutor. Va trebui găsit un echilibru”, a admis oficialul german. (Agerpres)

articolul original.

Toate statele UE sunt nemulţumite de nivelul la care Comisia Europeană vrea să plafoneze preţul gazelor

23 November 2022 at 17:57
By: -
image

Cele 27 de state membre ale UE şi-au exprimat miercuri dezacordul faţă de o propunere venită de la Executivul comunitar, privind plafonarea preţului gazelor la 275 de euro/MWh. Planul a generat critici atât din partea susţinătorilor, cât şi a oponenţilor unei astfel de măsuri, relatează Digi24, citând Reuters.

După mai multe luni de dispute, Comisia Europeană a propus marţi un mecanism pentru plafonarea preţului gazelor naturale, înaintea reuniunii de joi a miniştrilor europeni ai Energiei, la care vor fi discutate noi măsuri pentru contracararea crizei energetice înainte de venirea iernii. Plafonul avut în vedere de Executivul comunitar ar urma să intre automat în vigoare atunci când preţurile la hub-ul de gaze TTF ar depăşi nivelul de 275 de euro/Megawatt oră timp de două săptămâni consecutive şi atunci când preţurile TTF vor fi mai mari cu 58 de euro faţă de preţul mediu mondial la gaze naturale lichefiate timp de 10 zile de tranzacţionare. Însă propunerea Comisiei a fost ridiculizată de susţinătorii unei intervenţii decisive pe piaţă pentru a coborî preţurile la gaz, care în luna august au atins un nivel record, după ce Rusia a redus livrările spre UE.

Citește continuarea pe Digi24.ro.

articolul original.

Parlamentul a adoptat legea privind plafonarea prețului la energie electrică! Noile plafoane de la 1 ianuarie 2023

23 November 2022 at 11:14

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, legea privind plafonarea prețurilor la energie electrică. Astfel, clienții casnici vor plăti 0,68 lei/kWh pentru un consum mediu lunar care este mai mic de 100 KWh inclusiv, informeaza stiripesusrse.ro

De exemplu, a fost propus și adoptat un amendament PSD prin care beneficiază de prețul plafonat de 0,68 lei/KWh, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022-31 decembrie 2022 de către clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0-100 KWh inclusiv, următorii clienți:

1. clienții casnici al căror consum lunar este cuprins între 0-100 KWh inclusiv

2. clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri și a unei declaraţii pe propria răspundere. Prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate.

3. clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri și a unei declaraţii pe propria răspundere. Prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate.

articolul original.

Expert în energie, despre OUG privind plafonarea prețurilor din energie: ‘Există foarte multe rezerve privind funcționalitatea acestui mecanism’

17 November 2022 at 06:15
image

Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, a declarat despre deciziile luate de Guvern privind piaţa energiei, că se aştepta din partea Guvernului la un dialog mult mai clar, mai deschis.

Mă aşteptam să avem un dialog mult mai clar, mai deschis şi să urmărim ce se pregăteşte pe piaţa de energie. Din păcate, în textul din Monitorul Oficial vedem că nu există nimic care să vorbească despre plafonarea la consumatorul final, există această discuţie despre mecanismul pentru o piaţă centralizată, reglementară pentru o parte din producătorii de energie electrică, dar rămâne ca în Parlament să se discute problema plafonării”, a spus Chisăliţă.

El a continuat: ”Cred că meritam ca si consumatori să avem această explicaţie, prima fază reglementăm şi în faza a doua în Parlament, peste o lună. două luni, facem şi plafonarea, să nu spunem că ne culcăm cu ideea plafonării şi ne trezim dimineaţă şi preţul nu mai este plafonat, sau cel puţin deocamdată”.

Există foarte multe rezerve vis a vis de funcţionalitatea acestui mecanism, deocamdată încercăm să fim optimişti să vedem partea plină a paharului”, a mai spus preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, conform news.ro.

articolul original.

Prețuri reglementate la energia electrică până în 2025

15 November 2022 at 18:06
contor-curent

Guvernul menține plafoanele pentru populație și introduce prețuri maxime pentru producătorii care vând energie, valabile, de la 1 ianuarie anul viitor până în martie 2025.

Potrivit noii ordonanţe de urgenţă adoptate săptămâna trecută de Executiv, marii consumatori industriali vor plăti un leu și 30 de bani per kilowatt oră.

Prin această ordonanță de urgență, Guvernul asigură cadrul de achiziție a energiei pentru a asigura populația, dar și competitivitatea produselor românești. Guvernul a stabilit o modalitatea de achiziție la un preț unic al energiei electrice. În momentul în care producătorii vor vinde energie electrică o vor face către OPCOM, iar acesta o va vinde în continuare frunizorilor. Prețul este stabilit la 450 de lei pe megawatt. Pănă acum OPCOM vindea energie electrică cu prețul de 2000-3000 de lei pe megawatt. Prin acest act normativ se reglementează parțial piața de energie din România, 80% va fi reglementată astfel deoarece 80% din energia necomercializată va trebui vândută la acest preț unic de 450 de lei.

Guvernul va menţine preţul la energie electrică pentru consumatorii casnici de 0,68 lei pentru cei care consumă până la 100 de Kwh pe lună, 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 şi 255 de kWh pe lună, urmând ca acei consumatori care depăşesc pragul de 255 Kwh consum lunar să plătească 1,3 lei pe Kwh, a declarat premierul Nicolae Ciucă. Aceste praguri de plafonare stabilite pentru consumatori vor fi reglementate în Parlament prin amendamente

articolul original.

Experții vorbesc de o lovitură de teatru! Ordonanța de Urgență care ar trebui să plafoneze prețul la energie nu ar conține, de fapt, nicio plafonare!

14 November 2022 at 08:56
image

Experții din Energie trag un semnal de alarmă cu privire la Ordonanța de Urgență a Guvernului care ar trebui să plafoneze prețul la energia electrică.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, afirmă că OUG privind plafonarea nu plafonează, de fapt, nimic.

Despre noua Ordonanță de Urgență a Guvernului, Chisăliță susține că ea „conține doar inventarea unui nou intermediar, încasator de comisioane nereglementate care vor fi plătite de consumatorii finali, și care se crede că va putea pe baza unor prognoze anuale și lunare să reușească să controleze în același timp și cantitatea și prețul de pe piața de energie”.

„Circ și pâine – criză și ordonanțe 

“Panem et circenses” o conotaţie peiorativă, denunţând tentativa împăraţilor, dintr-o perioadă de decadenţă a Romei, de a atrage bunăvoinţa poporului oferindu-i distracţie – jocuri de circ – iar la finalul acestora, hrană cât să-şi potolească foamea. Altfel spus, conducătorii Romei au observat că pot distrage atenţia mulţimii şi pot potoli eventualele nemulţumiri şi revolte cu un preţ destul de mic.

Ordonanța de urgență aprobată de Guvernul României care urma să plafoneze prețul pentru orice consumator de energie, conform prezentării oficiale, de fapt nu plafonează nimic. Circul rezolvării crizei energiei din ultimele 2 luni, cu care a fost distrat (distras) poporul, finalizat cu Ordonanța miraculoasă care salva economia românească prin plafonarea prețului electricității la 1,3 lei/kWh se dovedește că în fapt nu conține nici o plafonare. Conține doar inventarea unui nou intermediar, încasator de comisioane nereglementate care vor fi plătite de consumatorii finali, și care se crede că va putea pe baza unor prognoze anuale și lunare să reușească să controleze în același timp și cantitatea și prețul de pe piața de energie. Dictaturile, nu au reușit să controleze în același timp și cantitatea și prețul unui produs. 

Aflăm acum, adică când s-a publicat ordonanța de urgență de plafonare a prețului, că defapt prețul nu s-a plafonat, dar urmează să se plafoneze în Parlament prin modificarea Ordonanței de dinaintea Ordonanței care s-a aprobat vineri. Adică dezbateriile (circul) vor va mai continua, poporul nu trebuie să aibă timp să înțeleagă. Si mai ales se mai oferă odată speranța unei energii ieftine peste alte câteva luni. 

Dincolo de faptul că această criză energetică a fost folosită, ca metodă de a strânge bani la bugetul de stat, ea a devenit și un important vehicul electoral, creem o problemă (printr-un act  administrativ), stabilim niște vinovați, aplicăm câteva amenzi și venim cu soluția salvatoare. 

Ingredientul împăraţilor, dintr-o perioadă de decadenţă a Romei, aplicat  într-o perioadă tulbure a României!

Și funcționează!”, este textul semnat de Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

articolul original.

Românii vor avea parte de un nou preț la curent. Cum se va calcula tariful maxim

11 November 2022 at 18:34
image

Prețurile se vor plafona în funcție de consum, tariful maxim fiind de 1,3 lei. Noua metodă de calcul ajută atât familiile cât și consumatorii din industrie, informează observatornews.ro.

Tariful maximal va fi 1,3 lei de acum înainte. Iar începând cu luna ianuarie, niciun furnizor nu o să mai poată mări factura la energia electrică peste acest prag. „Peste 255 kw, dar până în 300, această diferenţă se plăteşte la 1,3, dacă eşti într-o tranşă de consum peste 300 kw, întreaga valoare este la 1,3”, a fost declarația făcută de Virgil Popescu, ministrul Economiei, potrivit aceleiași surse.

Calculul facturilor până în februarie

Facturile o să fie calculate în funcţie de consumul din 2021, până în luna februarie a anului următor. După, consumatorii se reîncadrează în plafoane, conform mediei din 2022. „Funcţionaţi pe facturi cu estimări. Din perspectiva asta, este foarte complicat şi foarte greu să ne raportăm la consumul lunar al fiecărui client”, a declarat Marian Neacşu, tot pentru sursa de mai sus.

Familiile monoparentale, cele cu mai mult de trei copii şi persoanele ce utilizează aparate medicale acasă o să aibă parte de un tarif în valoare de 68 de bani îndiferent de consum, indiferent de consum.

„Perioada de aplicabilitate a acestei ordonanţe este până în 31 martie 2025”, a mai adăugat Virgil Popescu, ministrul Economiei. Liderii coaliţiei plănuiesc ca modificările să fie adoptate săptămâna următoare de Parlament.

articolul original.

Chiar și cu prețul plafonat la energie, facturile au crescut simțitor! Cum a evoluat prețul energiei din octombrie 2021 până în prezent

11 November 2022 at 17:04
image

Chiar și cu prețul plafonat la energie, facturile au crescut simțitor. Asociația Energia Inteligentă prezintă o serie de date referitoare la cum s-a majorat prețul la energie electrică, energie termică și gaze, din octombrie 2021 și până în octombrie 2022.

Față de octombrie 2021, în luna octombrie a anului curent avem creșteri de 127,01% la energie electrică, de 140,79% la gaze naturale, respectiv de 123,18% la energie termică.

„În urmă cu 1 an se plafona prețul la energie și gaze, conform autorităților la „un nivel similar cu cel de dinaintea creșterii prețurilor”.

Conform datelor prezentate de INS astazi 1.11.2022, cu tot cu plafonarea prețului la energie avem creșteri substanțiale ale prețurilor la energie.

Astfel, prețul în octombrie 2022 față de octombrie 2021 a prezentat o creștere de:

 • 127,01% la energie electrică,
 • 140,79% la gaze naturale
 • 123,18% la energie termică

În mod concret un apartament cu 4 camere care se încălzea cu gaze naturale a plătit pentru toate utilitățile energetice, în octombrie 2021 – 464 lei, iar octombrie 2022 ar fi achitat dacă temperaturile ar fi fost similare cu cele de anul trecut cca 625 lei. 

Similar pentru un apartament cu 4 camere care se încălzea cu energie termică a plătit pentru toate utilitățile energetice, în octombrie 2021 – 350 lei, iar octombrie 2022 ar fi achitat dacă temperaturile ar fi fost similare cu cele de anul trecut cca 447 lei. 

Din fericire temperaturile ridicate din luna octombrie 2022, au redus costurile cu factura pentru încălzire simțitor.

Dar, aceste creșteri de preț au fost mai ales la marea industrie cea care și a redus mult consumul de enerhie și gaze, urmare a reducerii activității”, spune Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

articolul original.

Guvernul a adoptat ordonanța pentru energie. Preț plafonat pentru marii consumatori și pentru românii care consumă mai mult de 255 kW

11 November 2022 at 16:19

Guvernul condus de Nicolae Ciucă a adoptat vineri, 11 noiembrie, o nouă ordonanță de urgență în energie, prin care a introdus un preț plafonat la energie electrică de 1,3 lei/kWh, valabil atât pentru marii consumatori, cât și pentru oamenii care consumă peste 255 kWh. Facturile vor fi raportate, însă, la consumul din 2021, iar Parlamentul este cel care va da forma finală a legii.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat la debutul ședinței de Guvern că „pentru consumatorii casnici, preţul va fi de 0,68 lei pentru cei care consumă până în 100 de kw şi 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 şi 255 de kw”. „Vom menţine preţul de 1 leu pentru IMM-uri şi noutatea care apare prin introducerea acestui mecanism şi modificările la Oug 119, vom asigura un preţ pentru marii consumatori, de 1,3 lei”, a adăugat premierul. Șeful Executivului a menționat că se va menţine preţul de 1 leu pentru IMM-uri şi un preţ pentru marii consumatori de 1,3 lei, potrivit news.ro.

De asemenea, consumatorii casnici care vor avea un consum de peste 255 de kw vor beneficia și ei de acelaşi preţ de 1,3 lei, diferența față de prevederile anterioare fiind aceea că cei care consumă peste 255 kw vor plăti primii 255 de kw la valoarea de 0,80 lei.

Prețul energiei pentru populație va fi:

 • 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar sub pragul de 100 kWh; 0,8 lei/kWh pentru un consum lunar între 100 kWh și 255 kWh;
 • 1,3 lei/kWh pentru consum peste 255 kWh și 0,8 lei/kWh pentru primii 255 kWh consumați, pentru consumatori casnici
 • În cazul IMM-urilor, prețul facturat de furnizorii de energie va fi de 1 leu/ kWh, iar pentru marea industrie, de 1,3 lei/ kWh.

Totodată, ministrul PNL al energiei, Virgil Popescu, a declarat după şedinţa de Guvern că mesajul lui pentru românii care depăşesc un consum de 300 de kw este că aceștia pot să se transfere la un alt furnizor, unde preţul este sub 80 de bani. Referitor la perioada în care se va aplica noua Ordonanţă pe energie, Virgil Popescu a spus că termenul este 31 martie 2025.

Facturile vor fi raportate însă la consumul din 2021 și vor fi regularizate anul viitor. Foarte important însă, forma actuală a Ordonanței Guvernului pe energie va fi modificată în Parlament și atunci va avea forma finală.

S-a revenit la piața reglementată de energie

Secretarul general al guvernului, Marian Neacșu (PSD), și ministrul PNL al Energiei, Virgil Popescu, au declarat la briefingul de presă de la Palatul Victoria că s-a decis revenirea la piața reglementată a energiei electrice, potrivit g4media.ro, măsură cerută insistent de partidul condus de Marcel Ciolacu. Concret, PSD voia ca prețurile să fie stabilite de stat. Piața energiei va fi reglementată până în martie 2025.

Ce înseamnă reglementarea cerută de PSD Reglementarea prețurilor înseamnă că producătorii sunt obligați să vândă furnizorilor o cantitate de energie electrică la un preț impus de stat, cu un profit minim și reglementat, iar la rândul lor, furnizorii trebuie să vândă clienților energia tot la un preț reglementat.

În România au fost prețuri reglementate la energie pentru populație până la 1 ianuarie 2021. Din acel moment, piaţa energiei electrice s-a liberalizat. Credem că este momentul ca partenerii de coaliție să constate că liberalizarea pieței energetice, operațiune derulată în timpul guvernării de dreapta 2020-2021, a fost un eșec de proporții care le-a adus românilor doar scumpiri în serie.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Ciucă anunță preţurile la energia electrică decise în coaliție și perioada pe care se vor aplica (Video)

10 November 2022 at 13:47
By: -
image

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că la nivelul coaliţiei de guvernare s-a convenit asupra preţului la energia electrică pentru consumatorii casnici pentru perioada următoare.

Astfel, rămân tarifele de 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar sub pragul de 100 kWh, 0,80 lei/kWh pentru un consum lunar între 100 kWh şi 255 kWh şi 1,3 lei/kWh pentru un consum lunar de peste 255 kWh.

„Ieri a fost o decizie pe care am luat-o pe marginea unor formate şi date de lucru pe care le-am avut, împreună cu instituţiile care lucrează în domeniu şi au responsabilitatea pentru tot ceea ce înseamnă sectorul energetic din ţara noastră şi am convenit că vom continua să asigurăm preţul de 0,68 de lei pentru cetăţenii care consumă până la 100 kWh, 0,80 lei pentru cei care consumă până în 255 kWh. Acelaşi preţ va fi şi pentru cei care consumă peste 255 kWh până la acest plafon, dar ce depăşeşte va avea un alt nivel de plată şi este luată în calcul acea sumă pe care aţi vehiculat-o de 1,3 lei/kWh", a declarat Nicolae Ciucă.

El a precizat că pentru IMM-uri s-a stabilit menţinerea preţului de 1 leu/kWh, iar pentru marii consumatori - 1,3 lei/kWh.

„Urmează ca toate aceste elemente tehnice să fie cuprinse într-un proiect de ordonanţă de urgenţă", a adăugat Ciucă.

Întrebat dacă măsurile anunțate vor fi aplicate până în 2025, premierul a precizat că poate garanta pentru cel puţin un an.

„Este foarte dificil să stabilim un ecart de timp atât de mare. Trebuie să vedem că numai anul acesta am venit cu a treia ordonanţă. (…) Este nevoie să avem flexibilitatea necesară să putem să ne adaptăm la toată această dinamică. Este important să ne protejăm cetăţenii vulnerabili, este important să ne protejăm IMM-urile şi este important să ne protejăm inclusiv consumatorii mari, pentru că, practic, discutăm despre competitivitatea produselor româneşti care ne asigură menţinerea în piaţă. În acest moment, probabil, vom aplica pe încă un an de zile, începând cu 1 ianuarie", a declarat Ciucă.

Şeful Executivul a făcut precizările, joi, la Vicovu de sus, la finalul unei întâlniri pe care a avut-o cu reprezentanţii administraţiei publice locale din judeţul Suceava.

articolul original.

Premierul Ciucă a bătut palma cu Marcel Ciolacu și cu Kelemen Hunor! Se aplică de la 1 ianuarie 2023

10 November 2022 at 13:27
image

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, joi, că s-a ajuns la un acord în Coaliție, cu privire al plafonarea prețurilor la energie.

Liderul Guvernul a explicat că noile măsuri vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Ieri a fost o decizie pe care am luat-o pe marginea unor formate şi date de lucru pe care le-am avut, împreună cu instituţiile care lucrează în domeniu şi au responsabilitatea pentru tot ceea ce înseamnă sectorul energetic din ţara noastră şi am convenit că vom continua să asigurăm preţul de 0,68 de lei pentru cetăţenii care consumă până la 100 kWh, 0,80 lei pentru cei care consumă până în 255 kWh.

Acelaşi preţ va fi şi pentru cei care consumă peste 255 kWh până la acest plafon, dar ce depăşeşte va avea un alt nivel de plată şi este luată în calcul acea sumă pe care aţi vehiculat-o de 1,3 lei/kWh”, a declarat Nicolae Ciucă.

Șeful Guvernului a explicat că pentru IMM-uri s-a stabilit menţinerea preţului de 1 leu/kWh, iar pentru marii consumatori, prețul de 1,3 lei/kWh.

„Urmează ca toate aceste elemente tehnice să fie cuprinse într-un proiect de ordonanţă de urgenţă”, a precizat premierul Nicolae Ciucă.

articolul original.

Energie electrică – cei 3 din coaliţie n-au stabilit nimic!

10 November 2022 at 11:32
image

Consumatorii casnici împărţiţi pe categorii, agenţii economici de diverse calibre şi profiluri, instituţiile publice (inclusiv şcolile şi spitalele), serviciile comunitare şi lăcaşurile de cult, dacă e să respectăm enumerarea familială din spaţiul public, aşteptau ieri cu sufletul la gură acordul promis de coaliţia PSD – PNL – UDMR în legătură plafoanele şi preţurile la energie electrică din 2023. A ieşit un fâs de proporţii.

În mare, informaţiile vehiculate sunt următoarele:

 • Plafoanele pentru consumatorii casnici prevăd ca pentru un consum de sub 100 kWh pe lună tariful să fie 0,68 lei/kWh, pentru un consum între 100 și 255 kWh tariful să fie 0,8 lei/kWh, iar la un consum de peste 255 kWh tariful să fie 1,3 lei/kWh.
 • Pentru consumatorii economici din categoria IMM-uri plus ramurile industriale sensibile, serviciile comunitare, instituţiile publice şi lăcaşurile de cult – 1 leu/kWh.
 • Pentru marea industrie – 1,3 lei kWh.

Cele două partide şi organizaţia minorităţii maghiare neînregistrată ca partid nu ne-au lămurit dacă vin cu ordonanţă peste OUG nr. 119  din 1 septembrie a.c., ori aduc noi modificări ordonanţei care a modificat şi completat OUG nr. 27  din 18 martie prin legea de aprobare rătăcită în Parlament, după unii, sau pusă în aşteptarea unor reglementări de la Bruxelles, aşa cum a dat indicaţii preşedintele Iohannis.

Natural cum ar veni, nu au explicat nici de ce dacă depăşeşte plafonul de consum de 255 kWh lunar, plafon stabilit cu totul arbitrar, românul plăteşte acasă mai mult decât, de exemplu, industria farmaceutică.

Odată administrată anestezia cu plafoanele şi tarifele, care nu rezolvă nimic din fondul problemei, „cei trei” ar fi stabilit ca anul viitor 80% din piaţa de energie electrică să fie reglementată (sub formă de plafonare!?), iar restul să meargă la liber pe bursă. E promisă o OUG în acest sens. Uite-aşa, bătând din palme!

Anestezia nu are şanse să asigure liniştea socială. Nu ai disponibil de energie electrică în ţară, căci e vândută/ promisă pe un înainte, vorbeşti degeaba. După ce tu, ca stat, ai binecuvântat dezmăţul cu preţurile producătorilor controlaţi de tine şi combinaţiile samasarilor intermediari (zişi traderi), acum nu vinzi blana ursului din pădure, ci coada lui. Apoi, piaţa reglementată, dacă tot zici că te întorci la ea, e cuprinsă în echivalentul unei biblioteci de legi şi norme de specialitate. Nu e ca la o tarabă socială, ca la economatele de pe vremuri.

E suficient să te apleci puţin spre OPCOM, la rigoare OPCOM S.A., societate comercială deţinută în proporţie de peste 97% de stat prin Transelectrica. Îndeplineşte rolul de administrator al pieţei de energie electrică. Întreabaţi-i pe Ciucă, Ciolacu şi Hunor măcar despre piaţa centralizată de contracte bilaterale sau piaţa de echilibrare – e pierdere de timp şi acumulare de nervi. Pe urmă, imediat ce ai zis „reglementare”, n-ai de ales, e musai trebuie să te uiţi spre ANRE. Dacă sfetnicii de politicieni sunt curioşi, o arhivă utilă de rapoarte ale ANRE este la liber. Să vadă ce însemna numai monitorizarea pieţei reglementate de energie electrică. Poate pricepe vreunul şi îi suflă angajatorului lor că reglementarea nu e diktat emanat de politicieni.

Sigur, nu excludem ca după un zâmbet pentru liniştea noastră, democraţie originală, capitalism de cumetrie, ţepe în Piaţa Victoriei şi mult stat paralel, să se implementeze nişte reglementări nemaipomenit de orginale, mai proaste decât cele anterioare pe care statul le-a impus deşi era prevenit că nu fac bine României. Uite-aşa am ajuns să avem un consum casnic mare de energie electrică, în procente, atins prin prăbuşirea consumului industrial.

Viorel COSMA

articolul original.
❌