ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Mihai Coteț: ,,Am spus din start, fără nicio ezitare, că la Pitești nu este loc de alianță cu PSD”

29 November 2022 at 12:46
image

Doar un an și niște sărbători de iarnă ne mai despart de alegerile din 2024. Pare că unele partide deja și-au configurat strategia de campanie. Pe partea dreaptă a eșichierului politic, USR încearcă să închege în jurul său o alianță care să ofere o alternativă la PNL, partid care a bătut palma cu PSD la guvernare. Pe de altă parte, realitatea din teritoriu o bate pe cea de la centru, în multe localități PNL și USR guvernând împreună. Asta se întâmplă și la Pitești, aici unde președintele organizației liberale, Mihai Coteț, nu a acceptat nicio alianță cu PSD, păstrând în Consiliul Local colaborarea cu consilierii USR.

Dacă la centru poate avea o coerență această strategie de a lovi în liberalii care guvernează alături de social-democrați, în teritoriu se vor crea situații de-a dreptul ridicole. Spre exemplu, am putea vedea un USR Argeș, aliat cu Forța Dreptei Argeș. În Forța Dreptei se află liberalii care au plecat din PNL la pachet cu Ludovic Orban și care au făcut, de-a lungul timpului, cele mai mari blaturi cu PSD Argeș, în frunte cu deputatul Adrian Miuțescu. Cu alte cuvinte, USR ar face alianță cu suporterii dintotdeauna ai PSD.

Revenind la PNL Pitești, omul de afaceri Mihai Coteț susține că dreapta nu poate fi confiscată de vreun partid sau vreo alianță politică. Mai multe puteți citi în interviul de mai jos!

  • Domnule Coteț, așa cum o avem pe Mama Omida și adevărata Mama Omida, înțeleg că în politică avem partidele de dreapta și adevăratele partide de dreapta. Noua alianță creată în jurul USR acreditează ideea potrivit căreia PNL nu ar mai reprezenta dreapta în România, după virajul spectaculos în brațele PSD. Dumneavoastră cum vă simțiți: de dreapta, de stânga sau la răscruce de vânturi?

**La răscruce de vânturi nu am fost niciodată. Am fost de dreapta din primul moment în care am intrat în PNL, am rămas de dreapta și după ce la centru s-a decis guvernarea alături de PSD. După cum știți, s-a lăsat la latitudinea fiecărei organizații să decidă dacă își păstrează alianțele sau le reconfigurează. Am spus din start, fără nicio ezitare, că la Pitești nu este loc de alianță cu PSD, pentru că la Pitești, alianța aceasta s-ar fi numit blat. De aceea, în Consiliul Local, avem o alianță de dreapta, alături de USR. Eu nu am putut avea un cuvânt de spus în ceea ce s-a decis la centru, dar am avut un cuvânt de spus aici, în teritoriu. Niște oameni au investit încrederea și speranța că, după trei decenii de PSD, vom avea și o administrație de dreapta în orașul nostru. Nu aveam cum să-i dezamăgesc nici pe ei și nici pe mine.

  • Domnul Ionuț Moșteanu știe că la Pitești există o alianță de dreapta, nu una PNL-PSD? Întreb în contextul ultimelor sale declarații potrivit cărora PSD și PNL, aceeași mizerie…

**Am văzut poziția lui Ionuț Moșteanu. Aș spune că este, mai degrabă, o poziționare politicianistă care face parte din strategia de campanie pentru 2024. Ca și în 2020, va pune din nou tunurile pe PNL, deși am sperat că nu va face acest cadou nesperat PSD… De data aceasta îi înțeleg nemulțumirea, chiar dacă este una disimulată, întrucât îi convine de minune contextul politic, pentru a puncta electoral. Nu e ca și cum domnul Moșteanu nu ar putea dormi noaptea că avem guvernare PSD-PNL… Nu am făcut niciun secret din faptul că nici eu nu agreez această alianță și am mulți colegi în asentimentul meu.

În aceeași ordine de idei, Ionuț Moșteanu nu are cum să spună că, la Pitești, PSD și PNL sunt aceeași mizerie, pentru că nu sunt. Dar dacă știe că USR nu mai e în alianță cu noi, să ne spună. Până în acest moment, am mers umăr la umăr cu colegii săi din Consiliul Local.

Mai mult, în multe localități din țară s-a păstrat alianța PNL-USR. În București, spre exemplu, acolo unde Ionuț Moșteanu își desfășoară activitatea principală, primarul Ciprian Ciucu administrează Sectorul 6 având alături alianța PNL-USR. De aceea consider că strategia USR pentru 2024 este politicianistă, pentru că nu reflectă pe deplin adevărul și pentru că este nedreaptă față de mulți colegi de dreapta, și de la el din partid, și de la noi. Trist este că din genul acesta de abordare va câștiga din nou PSD. Eu sper că USR va juca ceva mai matur la Pitești, de data aceasta, pentru că superficialitatea ne costă pe toți.

  • Credeți că USR va juca ținând cont de realitatea din teritoriu sau de tonul care se va da la centru?

**Mă tem că întrebarea este retorică, dar până la proba contrarie eu voi continua să le explic colegilor mei din USR că suntem cu toții piteșteni și că, dincolo de sloganuri, alianțe și mezalianțe care se fac și se desfac la centru, avem o responsabilitate pentru orașul nostru. Pentru Pitești, întreruperea deceniilor de ,,măreață guvernare” a PSD rămâne o prioritate. Am constatat pe pielea noastră cât ne-a costat social-democrația de baltă și la ce distanță am rămas de civilizație și bună guvernanță locală. Lucrurile nu s-au schimbat și nu aveau cum să se schimbe. O știu și colegii mei și, știți cum se spune, speranța moare ultima.

E ridicol să credem că dreapta poate fi confiscată de un partid sau altul. Politica de dreapta este o convingere pe care o ai sau nu, indiferent de partidul din care faci parte.

articolul original.

Vestea anului pentru studenţii de la Universitatea din Piteşti

28 November 2022 at 16:52

Vestea anului pentru studenţii de la Universitatea din Piteşti: Consorțiu Universitar Dual.

O poveste frumoasă, începută în urmă cu 60 de ani: Universitatea din Pitești (UPIT), în care s-au format atâtea generații de studenți, dintre care unii au performat pe plan național și internațional. Prestigioasa instituție se află la un moment de răscuruce, în care va face pasul spre un alt nivel. Detalii a oferit, telespectatorilor „Antena 3” Pitești, conf. univ. dr. ing. Dumitru Chirleșan, rectorul UPIT, în calitate de invitat al emisiunii Subiect de presă”, realizată de Cristina Munteanu și Mihai Golescu, directorul ziarului nostru.

Dăruire

După 1990, Universitatea din Pitești a cunoscut mai multe etape. Societatea s-a schimbat, așteptările și pretențiile tinerilor care voiau să studieze nu au mai fost aceleași, iar instituția a făcut față cu brio. Unele decizii au fost inedite, temerare; proiecte diverse și-au dovedit eficiența. La toate a fost nu doar martor, ci și părtaș, profesorul Dumitru Chirleșan, care și-a pus amprenta asupra evoluției instituției în care a petrecut 31 de ani! I-a trecut timid pragul, întâi ca asistent universitar plătit cu ora. Și-a pus nu doar cunoștințele în slujba profesiei sale, ci și sufletul. Iar răsplata eforturilor sale a venit ca o consecință, în urmă cu șase ani, când a fost ales rector. Un sentiment de nostalgie l-a cuprins în ziua aniversării a 60 de ani ai UPIT. Distinsul profesor a realizat cât se repede a zburat timpul… Iar acum, noi orizonturi se deschid pentru instituția pe care o conduce.

Model nemțesc

România nu are experiența învățământului dual, deși tentative au mai fost. Există, la nivel experimental, două clase de liceu din județul nostru integrate într-un asemenea proiect. Mai marele Universității din Pitești a explicat pe înțelesul tuturor: „Învățămânul dual are ca origine societatea germană. Nemții au ajuns la concluzia că degeaba îl înveți pe un tânăr carte, dacă nu îl înveți practică. Învață teorie trei-patru ani, apoi ajunge în fabrică, unde ceea ce a învățat nu mai are valoare pentru că tehnologia evoluează cu o viteză mult mai mare decât cunoștințele lui teoretice. Atunci, germanii ce au făcut? Au gândit așa: tânărul să stea șase luni în școală și șase luni în fabrică! Asta înseamnă dualism. Tot în Germania s-a pus la cale o colaborare între școală și agenții economici. Se armonizează cele două medii și programa este adaptată cerințelor. Cel aflat încă la stadiul de acumulare a cunoștințelor le va dobândi pe cele de care are nevoie în prezent și, mai ales, în viitor, pe fiecare disciplină în parte – mecanică, electricitate, fizică. Sistemul în sine e valabil la orice nivel de învățământ. Se îmbină nevoile de pe piața muncii, pe de o parte, cu capabilitățile de formare profesională și toată lumea are de câștigat”.

Pionierat

Termenul de învățământ dual este vehiculat de peste un an. Există în Argeș, la nivel de liceu, câteva clase în sistem dual. Conducerea UPIT a fost avangardistă în acest domeniu. În 2002, instituția era deja parteneră în trei proiecte coordonate de germani, focalizate pe educația tinerilor, pe învățământul universitar și pe cel vocațional-profesional. Astăzi, autoritățile din România consideră oportun și foarte necesar învățământul dual. Această nevoie a generat întocmirea unui program național pentru punerea pe picioare a învățământului dual în țara noastră. Se vor crea la nivel național 10 sau 11 consorții care să implementeze învățământul dual, fiecare în altă regiune. În țara noastră sunt șapte regiuni, plus Bucureștiul. În regiunea Sud-Muntenia, singura universitate de stat care a început acest proiect și are capacitatea necesară de a implementa cu eficență programul este Universitatea din Pitești.

Nu-i întâmplător

Rectorul a explicat că succesul nu este întâmplător, ci este rodul unor decizii luate mai demult: „Noi aveam demarat procesul de dezvoltare al învățământului dual de nivel academic încă de acum doi ani; avem deja puse la punct materialele de referință pentru noua structură”. În regiunea Sud-Muntenia mai există o universitate, la Ploiești, precum și cea de la Târgoviște. Prof. Dumitru Chirleșan a creionat și schița noului consorțiu: „Vom avea pe lângă UPIT Inspectoratul Școlar, autoritățile locale – primăriile, sigur și Consiliul Județean, câteva licee. Platforma de construcție a consorțiului va fi Universitatea Pitești, care va gestiona întregul proces. Vom pregăti elevii de la fiecare nivel în parte, de la cel gimnazial, până la cel de master. Beneficiarii – adolescenții, tinerii, elevii și studenții – nu vor simți diferența, vreo presiune de vreun anumit fel, nici birocratică, nici de altă natură”.

Armonizare

Vor fi multe schimbări, inclusiv de mentalitate. Nu mai poate gândi nimeni că beneficiarul va avea săptămânal cursuri la aceleași materii. Va trebui conceput totul modular. Se vor preda în primele săptămâni materiile fundamentale, în cele șase luni cât stă în școală să acumuleze bagajul de cunoștințe necesar în perioada în care va face practică în fabrică. Se vor armoniza noțiunile teoretice cu practica. Asta nu însemnnă nicidecum că se va înlocui în totalitate învățământul clasic cu cel dual. Ele vor funcționa în alternanță. Rectorul a ținut să precizeze că aceste consorții, care vor exista la nivelul întregii țări, vor pregăti doar terenul pentru a fi elaborată, apoi, o legislație adecvată: „Totul va fi la nivel de experiement, vom vedea ce merge și ce nu”.

O piatră de încercare

Invitatul emisiunii crede în vastul proiect național al învățământului dual, dar este și realist: „Anticipez că pot să apară probleme nu la noi, la UPIT, ci la nivel preacademic. Un exemplu: Bacalaureatul, care la noi a devenit un obstacol, fiind o piatră de încercare. Fără el nu se mai pot urma studii superioare. La noi, e centrat pe acumularea de cunoștințe; dacă tocește, elevul scapă, trece! Nu spun că nu trebuie să existe o formă de evaluare la sfârșitul unui ciclu, precum liceul. Dar Bacalaureatul trebuie să se diversifice. Vorbim despre noi forme de evaluare, despre Bac-ul tehnologic, vorbim despre multe. Dar doar vorbim, de schimbat, nu s-a schimbat nimic”.

O șansă pentru fiecare

Vremea învățământului de dragul învățământului s-a dus! O spune tranșant rectorul Dumitru Chirleșan: „Noi, românii, am rămas înțepeniți în ideea de Bacalaureat. Cine nu îl ia nu mai are nicio șansă! Dar să ne gândim nu doar la procentul de peste 30% care nu îl trece, ci și la cei care nu se prezintă deloc! E o dramă! De ce a pierdut copilul acela patru ani? Aici intervin beneficiile învățământului dual! Să aibă șansa să-și dovedească alte talente, alte abilități, trebuie să fie el bun la ceva… Să învețe o meserie din mers, să facă doi ani de liceu, dar și doi ani de fabrică, pentru a se specializa într-o meserie. Să apară lăcătuși buni, electricieni buni, instalatori buni. Cea mai mare problemă, în România, este fluiditatea majoră a forței de muncă. Ca agent economic, nu te mai poți baza că ai un specialist bun pentru ani de zile. De azi pe mâine te trezești că a plecat! Și cu cine îi înlocuim? Pozăm într-o societate elitistă, unde dă bine pentru imagine dacă ai Bacalaureatul, o facultate, o diplomă… Dar este absolut necesar să ne focalizăm pe latura practică, pe nevoia imediată a economiei, a pieței de muncă! Și în acest sens, Consorțiul Universitar Dual, ale cărui baze deja sunt puse la UPIT, este o șansă mare, pentru tineri”.

articolul original.

Program special la Zoo Pitești de 1 Decembrie

28 November 2022 at 13:25

Program special la Zoo Pitești de 1 Decembrie.

Zoo Pitești este deschisă spre vizitare, în mini-vacanța de 1 Decembrie, anunță Primăria Pitești.

În perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2022, Grădina Zoologică Pitești este deschisă publicului vizitator, în intervalul orar 10:00 – 17:30.

Vă reamintim că prețul unui bilet este de:

– 8 lei – adulți;

– 4 lei – copii cu vârsta de peste 3 ani/elevi/studenți/pensionari;

– 4 lei/persoană, pentru grupurile de peste 10 vizitatori;

-Intrarea este gratuită pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani și pentru persoanele cu handicap și însoțitorii acestora.

Zoo Pitești găzduiește un număr de 60 de specii, dintre care 380 animale, reptile, papagali, păsări și 1.400 pești exotici, o diversitate care se remarcă prin exemplare unice în țară, ca ursul tibetan, specii rare de papagali Ara, papagali Călugar, Kiangi, Watusii, carnivore sălbatice mari – lei, tigri, lupi, urși, diferite specii de fazani, maimuțe, ratoni, cerbi etc.

Programul de vizitare a grădinii zoologice este următorul:

-de marți până duminică, între orele 10:00 – 17:30;

-luni – închis.

Ultimul bilet de intrare se eliberează la ora 17:00″, a precizat municipalitatea într-un comunicat.

articolul original.

Leoni Wiring Systems face angajări masive în Argeș

24 November 2022 at 08:43
image

Producătorul de cabluri pentru industria auto Leoni Wiring Systems Piteşti, parte a grupului german Leoni, cu vânzări consolidate de 5,1 miliarde euro în 2021, are disponibile în prezent 300 de locuri de muncă pentru muncitori necalificaţi la asamblarea şi montarea pieselor, la fabrica de cablaje din Bascov, potrivit informaţiilor de pe site-ul AJOFM (Agenţia Judeţeană Pentru Ocuparea Forţei de Muncă) Argeş.

Compania Leoni Wiring Systems Piteşti a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 371,5 milioane lei, un profit net de aproximativ 8,3 milioane de lei, având un număr mediu de 2.311 angjaţi, potrivit informaţiilor de pe site-ul Ministerului Finanţelor. Germanii le oferă angajaţilor diferite traininguri de formare profesională pentru toate poziţiile din cadrul companiei, cum ar fi soft skills şi cursuri de limbi străine.

articolul original.

O nouă parcare cu 96 de locuri în Pitești

22 November 2022 at 17:35

O nouă parcare cu 96 de locuri în Pitești.

Primarul Cristian Gentea anunță astăzi că a fost finalizată o nouă parcare, cu 96 de locuri pentru autoturisme, în strada Anghel Saligny – zona blocurilor D1, D2, D3, cartier Prundu.

Pe lângă amenajarea parcării de peste 2000 de mp, marcată și dotată cu indicatoare rutiere, Administrația Domeniului Public a reamenajat zone verzi pe 1200 mp, a plantat 23 de arbori și 300 de metri liniari de gard viu.

Potrivit edilului, zona arată impecabil!

articolul original.

Femeie însărcinată, luată la palme, apoi izbită cu capul de perete

20 November 2022 at 12:46

Femeie însărcinată, luată la palme, apoi izbită cu capul de perete.

În jurul orei 10.30 a zilei de 18 noiembrie, polițiștii Secției 3 Pitești au fost sesizați prin 112 despre faptul că un bărbat ar fi agresat două femei, care se aflau într-un salon de cosmetică din cartierul Trivale.

Din verificări s-a stabilit că este vorba despre Mihai U., de 35 de ani, din Pitești, care băut fiind, pe fondul unor discuții contradictorii a lovit-o pe Oana M., de 29 de ani, fosta sa concubină. Fără să ţină cont de faptul că femeia este însărcinată în luna a treia, bărbatul a luat-o la palme şi la şuturi, apoi a izbit-o cu capul de frigider.

Văzând ce se întâmplă, Georgiana S., de 30 de ani, colegă de-a victimei, a sărit s-o apere pe gravidă încercând să aplaneze conflictul. Imediat a devenit ţinta agresorului, care a luat-o şi pe ea la bătaie izbind-o cu capul de uşă.

În timpul altercaţiei, împricinatul a spart şi un geam de la uşa salonului, continuând să le ameninţe pe cele două.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru infracțiunile de violență în familie, amenințare și tulburarea ordinii și liniștii publice, cercetările fiind efectuate sub supravegherea unui procuror.

După administrarea probatoriului, în seara de 18 noiembrie bărbatul cu pricina a fost reținut 24 de ore pe bază de ordonanță, iar sâmbătă, 19 noiembrie, a fost prezentat Parhetului de pe lângă Judecătoria Piteşti cu propunerea de a fi dispusă o măsura preventivă şi a fost plasat sub contrul judiciar pentru 60 de zile.

(Foto: descriptiv)

articolul original.

Atelierul lui Moș Crăciun, gratuit pentru copii la târgul din Pitești

20 November 2022 at 07:47

Atelierul lui Moș Crăciun, gratuit pentru copii la târgul din Pitești.

Atelierul lui Moș Crăciun este prezent, de anul acesta, la Târgul de Crăciun Pitești, în interiorul căruia se vor desfășura activități specifice sărbătorilor de iarnă, având ca scop stimularea unor aptitudini și a unor deprinderi creative și oferindu-le copiilor oportunitatea de a lucra în echipă, într-un ambient festiv, sub îndrumarea unor specialişti.

Atelierele se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 10 ani, iar participarea este GRATUITĂ, cu sprijinul Primăriei Municipiului Pitești. Vizita se face doar în baza unei programări efectuate online, folosind formularul special, în limita locurilor disponibile, accesând link-ul: https://targuldecraciunpitesti.ro/#atelier.

Rezervările se fac pentru minimum 15 participanți. Pentru școli, grădinițe și grupuri organizate, participarea la ateliere se programează de luni până vineri, în intervalul orar 10:00 – 15:00, și durează 40 de minute. Învățătorilor/educatorilor li se va elibera un certificat pentru participarea la activități extrașcolare. Participanții vor păstra mica lor „operă de artă“ și vor primi diplome de „calificare”, precum și câte o fotografie de grup. Sâmbăta și duminica, atelierele sunt accesibile tuturor vizitatorilor, fără o programare în prealabil.

Atelierele se vor desfășura astfel:
În perioada 5 – 11 decembrie: Pictură pe turtă dulce.
În perioada 12 – 18 decembrie: Pixel Art.
În perioada 19 – 23 decembrie: Atelier de Lumânări.

Turta dulce este simbolul delicateselor dulci de Crăciun. Chiar și cei mari își amintesc cu plăcere și nostalgie de mirosul îmbietor al turtei dulci pregătite în casă cu ocazia Crăciunului. Acum, aceasta poate arăta exact așa cum și-o imaginează și dorește fiecare, fiind pictată și decorată de copii, în Atelierul lui Moș Crăciun. Un suvenir frumos și gustos pentru copii, iar pentru părinți o amintire dulce. Prin participarea la acest atelier, cei mici vor învăța despre spiritul Crăciunului și despre gusturile specifice acestei sărbători.

Pixel Art este o combinație inedită între puzzle și goblen, preluând caracteristici ale ambelor tehnici și transformându-le într-o nouă și foarte distractivă tehnică de creație! Micii artiști vor crea decorațiuni de brad din piese termoadezive multicolore, precum brăduți, steluțe, îngerași, globuri, fundițe sau cadouri, acestea fiind doar câteva exemple din paleta largă de opțiuni pe care cei mici le pot pune în practică pentru a-și descoperi noi talente.

Printr-o metodă străveche, cei mici vor crea lumânări colorate şi vor fi iniţiaţi în meşteşugul migălos al decorării formelor din ceară. Acest atelier dezvoltă aptitudinile manuale ale copiilor și favorizează interacțiunea. Totodată, activitatea este și un exercițiu de răbdare, învățându-i pe cei mici să respecte algoritmii necesari creării unui produs finit de calitate.

articolul original.

Reamintirea victimelor Holocaustului în centrul Piteștiului

18 November 2022 at 14:52

Reamintirea victimelor Holocaustului în centrul Piteștiului.

În fața Bibliotecii Județene Argeș au fost amplasate de către persoanele implicate în proiectul “Povestiri din Holocaust. Istorii locale”, panouri cu benzi desenate pe înțelesul tuturor, care relatează întâmplări locale ale evreilor și romilor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Proiectul este demarat în Suceava, Bacău, Vrancea, Galați, Argeș și Dolj și încurajează reamintirea impactului Holocaustului asupra comunităților de evrei și romi din România printr-o perspectivă diferită, arătând realitatea trăita în acea perioadă de sute de mii de oameni prin intermediul benzilor desenate.

Panourile spun poveștile oamenilor despre munca obligatorie la care erau supuși, deportările din Transnistria și excluderea din viața economică, socială și culturală de care au avut parte. Acestea pot fi citite integral fie de pe panourile amplasate în centrul orașului, fie pe site-ul proiectului.

La realizarea acestei expoziții au fost implicați și elevi și profesori de la Colegiul Național “I.C Brătianu”, respectiv Colegiul Național “Zinca Golescu”.

Foto principal – descriptiv

articolul original.

Când se deschide târgul de Crăciun la Pitești

18 November 2022 at 11:12

Când se deschide târgul de Crăciun la Pitești.

Suntem tot mai aproape de sărbătorile de iarnă, așa că pregătirile sunt pe ultima sută de metri. A început numărătoarea inversă pentru deschiderea Târgului de Crăciun. Una câte una, căsuțele, bradul, decorațiunile, proiecțiile și luminile recuceresc Piața Primăriei pentru a transforma centrul orașului într-un cadru de poveste.

Târgul de Crăciun va fi deschis miercuri, 30 noiembrie 2022, la ora 18:00, de sărbătoarea Sfântului Andrei, alături de invitatul special, Ducu Bertzi, ale cărui colinde vor răsuna în centrul orașului, iar, odată cu acest eveniment, va avea loc aprinderea luminițelor festive.
Târgul te așteaptă cu multe surprize pentru întreaga familie, zilnic, până în 02.01.2023! Vei găsi decorațiuni pentru casă, obiecte de artizanat, dulciuri, jucării pentru cei mici, cadouri și obiecte hand-made. Căsuța lui Moș Crăciun va fi deschisă pentru fotografii și relaxare, într-un decor magic, în timp ce, în Atelierul lui Moș Crăciun, cei mici vor învăța lucruri noi, prin activități specifice sărbătorilor de iarnă.

Pe 5 decembrie 2022, îl așteptăm pe Moș Nicolae, în Piața Primăriei, împreună cu Gașca Zurli, al cărei repertoriu cunoscut va încălzi atmosfera, spre încântarea copiilor!

Târgul de Crăciun este organizat de Primăria Municipiului Pitești, în parteneriat cu Târgul de Crăciun Sibiu.

articolul original.

Clădirea RENEL (Electrica) din centrul Piteștiului cumpărată de patronii rețelei de jocuri de noroc Admiral

18 November 2022 at 09:13
image

Antreprenorii Daniel Florescu și Valentin Motoc, proprietarii grupului Admiral Company, unul dintre cei mai importanți operatori de săli de jocuri de noroc din regiunea Moldovei, au cumpărat clădirea Electrica (RENEL/IRE) din centrul Piteștiului de la grupul RC Europe, deținut de antreprenorii Miroslav Hartman și Jan Prokop, foști directori ai retailerului german Lidl, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Imobilul tranzacționat, cunoscut în Pitești drept clădirea Electrica și rebotezat Central, a intrat în portofoliul RC Europe în 2017 și are o suprafață închiriabilă de 2.540 de metri pătrați. Proprietatea este împărțită la numeroși chiriași, care pot ocupa suprafețe cuprinse între 15 și 380 de metri pătrați, și printre care se numără Textron Fleet Management, RCS & RDS, Editura Paralela 45 și Global LEC.

Daniel Florescu și Valentin Motoc, supranumiți de presă regii jocurilor de noroc, operează peste 300 de aparate de joc de tip slot-machine în regiunea Moldovei. Ei dețin și sălile de jocuri The Jack, răspândite în mai multe mall-uri din țară.

Sursa foto: profit.ro

articolul original.

Show pe Strada Mare! Polițiștii locali, puși în “încurcătură”

16 November 2022 at 20:40

Show pe Strada Mare! Polițiștii locali, puși în “încurcătură”.

Dezinvolt, mânuiește muzicuța pe care i-au înghețat mâinile. Suflă cât îl țin plămânii în timp ce face câțiva pași la stânga, apoi la dreapta. Mimează un dans. În tot acest timp din boxa cu care a venit la spinare răzbate până…hăt, departe, muzică din trecut. Anii ’80…’90…Al Bano și Romina Power, „Bella Ciao”, Demis Roussos ori ceva pentru urechi mai fine precum celebre valsuri marca Eugen Doga. Alte cântece transpuse în sunetele micului instrument sunt improvizații proprii.

Un astfel de „concert” are loc la acestă oră pe Strada Mare, în punctul cel mai central al Piteștiului din fața Cercului Militar. Bărbatul are succes și se arată încântat de fiecare leu care ajunge în cutia pe care a pus-o alături de boxă.

Trecătorii se opresc, tinerii îl filmează, bătrânii cad pe gânduri cuprinși de nostalgia acordurilor retro. Cei miloși se îndură să scoată câte-o bancnotă, prilej numai bun de dărnicie la început de post al Crăciunului. Totuși transa care pare că l-a cuprins pe bărbat, a fost întreruptă.

Fiorul artistic cu care cânta la muzicuța lui a fost tulburat de câțiva polițiști locali. Oamenii legii care patrulau prin zonă s-au autosesizat. A apărut și un echipaj motorizat. O ditamai duba, cât să aibă loc o orchestră întreagă nu doar un solist. Minute bune de vociferări. Omul și-a aratat buletinul, a dat explicații si a spus că se consideră liber să cânte creațiile sale si pe ale altora. A scris la viața lui și versuri!

Ocazie de dezbinare între trecători cu opinii diferite. Unii ridicau problema zgomotului care le zgârâie timpanele. Alții din contră, îi luau apărarea „menestrelului”: „Lăsați-l domne’ să arate ce știe, ce rău face? Nu fură, nu dă în cap, nici nu cerșește!” Omul încolțit de polițiștii locali a prins curaj. Le-a promis că va da reduce volumul muzicii și va respecta programul de liniște, la ora 22 își va lua jucăriile și va pleca. Convinși de buna lui credință, polițiștii s-au retras. Artistul ambulant este din nou în apele lui. Înfruntă frigul serii dar îl încălzește aprecierile „publicului” care se oprește pentru a asculta. Show-ul continuă!

articolul original.

Autostrada Sibiu – Pitești. Prima secțiune, aproape gata

16 November 2022 at 11:21

Autostrada Sibiu – Pitești. Prima secțiune, aproape gata

Prima secțiune din Autostrada Sibiu – Pitești (A1) ar putea fi inaugurată pe 15 decembrie, a anunțat Asociația Pro Infrastructură (API).

„Primii și ultimii kilometri de autostradă din 2022. Umblă vorba prin târg că 15 decembrie este data asumată încă neoficial pentru inaugurarea primei secțiuni din mult – așteptata Autostradă A1 Sibiu – Pitești”, transmite API pe pagina proprie de Facebook.

Reprezentanții Asociației consideră că austriecii de la Porr au noroc de vreme perfectă ca să finalizeze ultimele elemente necesare deschiderii circulației: hidroizolația pe câteva poduri, straturile de asfalt pe unele zone și restul de marcaje rutiere și parapete de protecție. „Constructorul are toate șansele să dea lotul în folosință în jur de 15 decembrie, înainte de termenul contractual”, mai spun cei de la API.

Ei arată că, deși vorbim de doar 13,17 kilometri între Șelimbăr și Boița, ciotul este foarte important pentru traficul de tranzit, scutind șoferii de aglomerația din Tălmaciu și de intersecția DN1-DN7, dar și pentru localnicii care vor scăpa în mare măsură de zgomot, poluare și de pericolul traversării drumului național.

Pe de altă parte, primii kilometri ai autostrăzii Sibiu – Pitești sunt tot mai aproape de finalizare, a declarat duminică ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Potrivit lui, progresul fizic al lucrărilor pe șantierul Secțiunii 1 (Sibiu – Boița) a ajuns la 90%.

Foto descriptiv

articolul original.

UPIT – Târg de Joburi și Internship-uri

16 November 2022 at 10:02
image

Universitatea din Pitești, cel mai mare furnizor de resursă umană din Regiunea Sud-Muntenia, formator de competențe și partener activ al comunității locale și regionale, organizează Joi, 17 noiembrie 2022, orele 10.00-14.00, la sediul Universității din Pitești, Corpul central, Strada Târgul din Vale, nr.1 Career Hub-UPIT, 2022 – Târg de Joburi și Internship-uri pentru studenții și absolvenții UPIT, dar și pentru elevii din liceele argeșene.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș (C.C.I.A. Argeș), Asociația Oamenilor de Afaceri Argeș și Asociația Studențească AIESEC.

Career Hub-UPIT este unul dintre cele mai importante evenimente de carieră dedicat studenților și absolvenților UPIT, respectiv angajatorilor, care facilitează întâlnirea cererii cu oferta de locuri de muncă și stagii de internship.

Vă așteptăm cu drag la acest eveniment atât de important pentru comunitatea academică și mediul socio-economic.

articolul original.

Rețineri în dosarul celor două blocuri ridicate ilegal în Pitești

15 November 2022 at 16:34

Rețineri în dosarul celor două blocuri ridicate ilegal în Pitești.

În ziua de 14 noiembrie, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice Argeș au continuat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea unui procuror și au reținut doi bărbați. Aceştia sunt Marius Adrian D., de 53 ani, din Piteşti, și Sorin Gheorghe B., de 51 de ani, din Bucureşti. Primul este reprezentant al primăriei piteştene, iar cel de al doilea diriginte de şantier, ambii bănuiți de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu și fals intelectual.

Din verificări a rezultat că, în cursul lunii iunie 2021, ca urmare a cererii formulată de reprezentantul unei societăți comerciale din Moșoaia, respectiv Florian Ţ., de 45 de ani, funcţionarul primăriei a eliberat investitorului imobiliar o autorizație de construire pentru ridicarea unei locuinţe cu parter şi două etaje (trei unități locative, patru locuri de parcare), împrejmuire teren și organizare șantier în Pitești. Ulterior realizării construcției, reprezentantul societății investitoare, ca membru al comisiei de recepție, alături de reprezentantul autorității administraţiei publice care a emis autorizaţia de construire și de un specialist în domeniul lucrărilor de construcţii, cu participarea reprezentantului executantului şi al proiectantului, au admis, necorespunzător, recepția la terminarea lucrărilor, deși acestea fuseseră realizate pe alt regim de înălțime decât cel proiectat și respectiv autorizat de către administrația publică locală (imobilul a fost transformat într-unul cu regim P+2E+M).

Prin această activitate, pe de o parte s-a creat o pagubă în patrimoniul persoanelor fizice și/sau juridice care au încheiat antecontracte de vânzare- cumpărare pentru unitățile locative ce au fost construite efectiv, iar pe de altă parte s-a creat o vătămare a intereselor unității administrative teritoriale, în condițiile în care au fost încălcate prevederile legale referitoare la executarea lucrărilor de construcții cu respectarea condițiilor de urbanism și recepția acestora.
Reamintim că, în ziua de 22 noiembrie 2021, polițiștii de investigare a criminalității economice, cu sprijinul polițiștilor criminalişti și al luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale, au efectuat şase percheziții, dintre care patru în Pitești, una în Moșoaia și o alta la Bradu, la sediul unei instituții publice și sediile unor societăți comerciale, precum și la locuinţele unor persoane bănuite de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals.

De asemenea, în ziua de 9 februarie 2022, tot ofiţerii de la combatere criminalităţii economice, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, au făcut 13 percheziții la locuințele unor persoane, precum și la sediile și punctele de lucru ale unor societăți comerciale. La aceeași dată, în urma administrării probatoriului, bărbatul din Moşoaia, Florian Ţ., de 45 de ani, a fost reținut 24 de ore pe bază de ordonanță, apoi pus sub control judiciar. Cu ocazia perchezițiilor au fost descoperite și ridicate documente cu valoare probatorie, telefoane mobile, un sistem de calcul și mai multe unități de memorie externă. Prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești cu propunere de luare a unei măsuri preventive, Marius Adrian D. și Sorin Gheorghe B. au fost puşi sub control judiciar pentru 60 de zile, având interdicţia de a desfăşura activităţi similare celor pentru care sunt cercetaţi.

La acea dată, după cum am şi relatat la momentul respectiv, la cererea primarului Gentea care a fost pe şantier împreună cu conducerea Poliţiei Locale Piteşti, lucrările au fost sistate, iar constructorul, care obţinuse autorizaţie de construire a unei case, nicidecum a unui bloc, a fost obligat sa demoleze imobilul.

articolul original.

Video: Două gospodării din Argeș făcute scrum

10 November 2022 at 16:42

Video: Două gospodării din Argeș făcute scrum.

Un incendiu a izbucnit în această după-amiază la Rociu, jumătate de casa bătrânească arzând. Pompierii au acționat pentru limitarea propagării flăcărilor, resusint să evite extinderea lor la întreaga gospodărie.

Suprafață totală afectată este de aproximativ 30 mp. Nu se afla nimeni acasă. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost de natură electrică.

De la această intervenție, un echipaj de pompieri cu o autospecială de stingere cu apă și spumă au fost direcționate către localitatea Pătuleni pentru localizarea și lichidarea unui alt incendiu izbucnit la două construcții din aceeași gospodărie. Flăcările se manifestau generalizat și exista pericolul de propagare la vecinătăți.

La fața locului, au acționat pompierii de la Detașamentul de Pompieri Bradu și Garda de Intervenție Topoloveni cu trei autospeciale pentru stins incendii și o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat.
Nu au fost victime.

Suprafață celor două construcții a fost de aproximativ 80 mp, iar în interior au fost distruse obiecte de mobilier, articole textile, aparate electrice și electrocasnice.

articolul original.

Elev de 14 ani din Pitești, bătut și umilit de mai mulți colegi după ieșirea de la ore. De la ce a pornit scandalul

10 November 2022 at 12:16
image

Un elev în vârstă de 14 ani din Pitești a fost bătut și umilit de mai mulți colegi după ieșirea de la cursuri. Aceștia s-au năpustit asupra lui, l-au pus să le pupe mâinile, și să îngenuncheze în fața lor, pe motiv că ar fi vorbit de rău de unul dintre ei.

Ieri, după plecare de la școală, băiatul a fost aşteptat de câţiva colegi şi sub pretextul că vor să discute ceva cu el a fost dus într-un loc izolat dintre blocuri, unde aştepta un alt băiat mai mare, în vârstă de 16 ani.

Timp de o oră, băiatul de 14 ani a fost lovit cu picioarele și pumnii de către unul dintre agresori, după care bătăușul, prieten cu o fată din grup, l-a pus să îi pupe mâna și apoi să îngenuncheze în fața celorlalți elevi și să le ceară scuze pe rând pentru că a adus o critică unuia dintre ei.

Totul pare o răzbunare bine pusă la punct după ce, în urmă cu câteva zile, băiatul de 14 ani, care mergea la o sală de fitness, i-ar fi spus unuia dintre colegii săi care îi era și prieten: „Nu vezi ce gras ești? Hai cu mine la sală!”.

După ce l-au bătut bine, elevul a fost ameninţat că va fi omorât dacă discută cu cineva despre ce s-a întâmplat.

Băiatul a mers direct acasă, cu răni vizibile, motiv pentru care mama sa l-a dus imediat la spital.

În faţa medicilor, adolescentul a recunoscut că a fost lovit de colegi şi au fost alertate autorităţile. IPJ Argeş a deschis o anchetă în acest caz.

Agresorii băiatului s-au ales cu dosar penal

Toţi cei implicaţi în acest incident sunt elevi ai școlii Alexandru Davila din Pitești. Polițiștii au întocmit un dosar penal pe numele agresorilor băiatului pentru lovire și alte violențe și amenințare.

„În seara zilei de 07 noiembrie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei 1 Poliţie  Piteşti au fost sesizaţi, de către mama unui minor de 14 ani, cu privire la faptul că fiul său ar fi fost agresat, în cursul aceleiaşi zile, în jurul orei 18.00, de către mai multe persoane, în municipiului Piteşti, în timp ce se întorcea de la şcoală. 

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi ameninţare, iar verificările continuă, pentru identificarea tuturor persoanelor implicate, stabilirea împrejurărilor în care evenimentul s-a petrecut şi luarea măsurilor legale”, a informat, maţi, Poliţia judeţeană Argeş.

După cele întâmplate, elevul nu a mai dorit să meargă la școală zilele acestea, fiind foarte afectat.

”Îmi e frică de orice persoană ce se îndreaptă spre mine și pe care nu o cunosc”, le-a spus băiatul la audieri polițiștilor din Pitești.

Reprezentanții Scolii Generale ”Alexandru Davila” din Pitești au anunțat, de asemenea, că au demarat o anchetă în acest caz.

”A început deja cercetarea disciplinară. Se vor lua clar măsuri. Nu tolerăm sub nicio formă asemenea fapte și comportamente, se va ajunge la sancțiuni. Va fi o cercetare disciplinară și în cazul profesorului care i-a lăsat pe elevi să plece de la oră”, precizează directoarea școlii, Veronica Vochin, potrivit adevărul.ro.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Universitatea din Pitești, petrecere de pomină la 60 de ani

9 November 2022 at 20:46

Universitatea din Pitești, petrecere de pomină la 60 de ani.

Universitatea din Pitești sărbătorește în această seară 60 ani de la înființare. Sute de persoane au participat în cadrul Filarmonicii Pitești la evenimentul organizat cu această ocazie.

Mai târziu, petrecerea a continuat la un cunoscut restaurant din Pitești, acolo unde s-au adunat profesori, personalități importante la nivelul județului Argeș sau chiar foști miniștri.

Un tort cu mesajul “La mulți ani. 60 de ani” a fost tăiat în frunte cu rectorul Dumitru Chirleșan, iar pe fundal au răsunat melodii de sărbătoare.

articolul original.

GALA UPIT 60. Șase decenii de învățământ superior argeșean

9 November 2022 at 18:19

GALA UPIT 60. Șase decenii de învățământ superior argeșean.

Universitatea din Pitești a sărbătorit în această seară 60 ani de la înființare. Sute de persoane au participat în cadrul Filarmonicii Pitești la manifestările organizate cu această ocazie.

Universitatea din Pitești este o instituție etalon pentru mediul public argeșean, în 60 de ani a construit o infrastructură puternică, a dezvoltat de la câteva specialități tehnice la zeci de programe de studii și specializări moderne, mobilitate de studiu cu mari universități din lume, cercetare în parteneriate internaționale și, poate, cel mai important, este izvor de resursă umană pregătită pentru Pitești și Argeș! 10.000 de studenți și 1.000 de cadre didactice!

Unul dintre cei mai importanți invitați la eveniment a fost primarul Cristian Gentea, care a transmis următorul mesaj: “Sunt foarte atașat de învățământ, educație și cercetare, așa încât, în urmă cu doi ani chemam universitarii să fie alături, să facem mai mult pentru noi toți. Dincolo de pregătirea educațională și de formarea cunoștințelor, trebuie să formăm și caractere. Să facem așa încât absolvenții de liceu să fie atrași să rămână să studieze aici, studenții să nu migreze, tinerii să nu plece din oraș!

Prima țintă strategică pe care am identificat-o în 2020 a fost formalizarea și permanentizarea dialogului între primărie și principalii contributori la procesul educațional. Am bifat-o: avem un parteneriat solid cu universitatea piteșteană, așa încât nimic din ce se întâmplă cultural – educațional în Pitești, nu se întâmplă fără comunitatea academică, de la deschiderea la închiderea anului universitar, târguri de carte, evenimente editoriale, organizarea principalelor manifestări identitare, cum ar fi Simfonia Lalelelor, Pitești Fest sau Târgul de Crăciun.

Vreau să mergem un pas mai departe și astăzi, la aniversarea UPIT să vă propun constituirea consiliului de susținere publică a educației cu reprezentanți din toate grupurile direct interesate în educație și elaborarea unei platforme civice pentru educație: mediu de afaceri, societate civilă, mediu politic!

Ne organizăm și ne identificăm mai bine nevoile și soluțiile! A doua țintă strategică pe care v-am propus-o în urmă cu doi ani a fost: sprijinirea oricărui actor public sau privat în inițierea și dezvoltarea de structuri sau activități cu caracter educativ. Ca acțiuni mi-am notat identificarea de nevoi specifice educaționale pe fiecare cartier în parte, stimularea societății civile în abordarea activă a educației pentru comunitate și sprjinirea dezvoltării de noi structuri cu scop educativ. Am bifat-o și pe aceasta: am sprjinit și vom sprijini, material, logistic, orice asociație, ONG, inițiativă privată sau cetățenească legată de educație – vă reamintesc de cele câteva târguri cu succes extraordinar, cum ar fi Târgul de Științe, sau cel al ONG-urilor din Pitești, debate-urile între liceele piteștene de ziua limbii române, evenimentele Rotary, sau ale Consiliului Județean al Tinerilor, etc.

În cartierele Piteștiului am identificat, pe zone, împreună cu cetățenii, în urma întâlnirilor constante, necesitățile de infrastructură pentru educația primară și preuniversitară: facem creșe, săli de educație fizică, reabilităm permanent unități de învățământ, de la colegii la școli, aplicăm pe regenerare urbană, sunt foarte multe proiecte pe investiții în educație.

A treia țintă a fost inițerea și dezvoltarea de programe educaționale ale primăriei: bifată, ultima dată – 14 angajați au participat la cursuri de specializare pe accesare de fonduri europene! Vreau să vă mulțumesc pentru strânsa colaborare, să vă asigur de tot sprijinul meu și susțin că educația universitară și postuniversitară trebuie să se plaseze în parteneriatul administrație – mediu de afaceri – societate civilă – cetățean!”

articolul original.

Vor străluci trenurile de călători în Argeș?

8 November 2022 at 07:17

Vor străluci trenurile de călători în Argeș?

Autoritatea pentru Reformă Feroviară promite că va revigora mersul trenurilor de călători, în urma unei strategii aplicate pe o perioadă de 10 ani.

Rezultatele vor fi vizibile mai devreme, potrivit autorității.

Peste aproximativ patru ani se va ajunge la „productivitatea de dinainte de ’89”, afirmă Ștefan Roșeanu, directorul autorității feroviare.

Noul contract de serviciu public pentru transportul feroviar de călători începe anul acesta, pe 11 decembrie.

În acest moment, sunt 6 operatori în branșa transportului feroviar de călători.

Aceștia, dar și alte companii interesate, vor putea participa la licitații pentru achiziționarea de trenuri noi.

Investițiile totale sunt pentru 62 de trenuri de scurt parcurs, 12 trenuri de scurt/mediu parcurs cu hidrogen, 20 de trenuri de lung parcurs şi 15 locomotive, finanţate prin Programul Operaţional Transport şi PNRR.

Pe lângă acestea se urmărește și modernizarea parcului feroviar existent.

Deși planul este unul binevenit, fără modernizarea infra și suprastructurii feroviare, în paralel, este greu de crezut că vom avea un transport cu trenul ca în țările civilizate.

Să nu uităm, un oraș important precum Piteștiul nu are linie electrificată și este, practic, izolat de centrul țării.

Foto descriptiv

articolul original.
❌