ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Horoscop de februarie

2 February 2023 at 07:00
image

Berbec

Până la 20 februarie, tranzitul Lunii amplifică puterea și influența pe care o exercită nativii din Berbec. Acest aspect îi ajută să își atingă obiectivele și să fie cunoscuți. Orice problemă pe care o întâmpină Berbecii ar trebui să fie mai ușor de rezolvat. Acesta este un moment bun pentru a începe noi relații. Între 10-18 februarie, Mercur fluidizează gândirea nativilor. Ideile curg rapid, conversațiile sunt prietenoase. Este o perioadă foarte bună pentru a scrie, a vorbi, în general pentru a exprima convingerile proprii. Din 19 februarie, Venus relaxează Berbecii. Aceștia devin mai iubitori și mai afectuoși. Farmecul și frumusețea, amplificate de astre, transformă Berbecii în persoane fascinante și populare.

Taur

Tranzitul Lunii testează caracterul nativilor din Taur prin diferite provocări, până la 20 februarie. Taurii care sunt deja pe Cale, vor înregistra progrese și vor fi focusați pe obiectivul principal. Dacă apar dezamăgiri și unele cauze par a fi pierdute, atunci este momentul pentru o reevaluare a obiectivelor. Între 10-18 februarie, Mercur poate grăbi gândurile nativilor. Aceștia pot avea probleme cu exprimarea. Este o perioadă în care Taurii au de ascultat decât de a oferi sfaturi sau sugestii. Nu este o perioadă optimă pentru a lua decizii importante, chiar dacă sunt presiuni pentru a face asta. Mercur oferă în perioada 6-18 februarie optimism, perspicacitate și o perspectivă largă asupra viitorului.

Gemeni

Până pe 20 februarie, tranzitul Lunii are o influență armonioasă și relaxantă asupra nativilor din Gemeni. Dacă doresc să își găsească un partener, acum este o perioadă în care astrele susțin întâlnirile și deschid căile de comunicare. Gemenii se bucură de o încredere deosebită în forțele proprii, ceea ce le aduce câștiguri și în viața profesională. Vor fi susținuți de către persoane importante. Până la 5 februarie, Venus deschide apetitul nativilor pentru iubire și afecțiune. Unii dintre nativi vor trăi tristeți datorate anxietății sociale, timidității sau dificultățile financiare.

Rac

Din 17 februarie și până la început de martie, Soarele oferă Racilor calm interior și echilibru, aspecte care oferă un plus de armonie relațiilor nativilor. Racii devin mai eficienți și mai productivi, astfel că aceste zile sunt perfecte pentru ca nativii să își facă cunoscute realizările. Șefii Racilor vor aprecia atitudinea și inițiativele acestora. Din 19 februarie și până la început de martie, Venus deschide sufletul nativilor. Aceștia vor simți nevoia arzătoare de a fi iubiți. Unii dintre nativi este posibil să sufere datorită lipsei dragostei. Vor trăi unele întârzieri și greutăți în viața afectiv-sentimentală. Cu toate acestea, Soarele amplifică încredere în sine, aspect care îi ajută pe Raci să evite unele neplăceri.

Leu

Până la 5 februarie, Marte susține puternic energia, inițiativa, încrederea în sine și curajul nativilor din Leu. Aceștia reușesc să-și impresioneze superiorii. Atracția sexuală și carisma nativilor sunt la cote ce depășesc maximul cunoscut, astfel că este o perioadă excelentă pentru întâlniri sau îmbunătățirea relațiilor. O atitudine competitivă, dar cooperantă, este ideală pentru a începe proiecte noi. În perioada 10-18 februarie, Mercur poate genera stres mental, neliniște, neînțelegeri și certuri. Cuvintele, ideile, opiniile sau planurile Leilor se pot confrunta cu opoziție din partea altora. Atenție la folosirea cuvintelor, pentru a nu jigni. Deciziile importante nu trebuie să fie luate în grabă.

Fecioară

Până pe 6 februarie, Venus și Marte poate genera stări de furie, lipsa autocontrolului și impulsivitate. Dorința sexuală crescută și o serie de evenimente care îi introduc pe nativi în stări competiționale pot provoca tensiuni în relațiile lor. Fecioarele au tendința să renunțe la unele standarde ridicate doar pentru a avea parte de o întâlnire. Pot răbda câteva zile și lucrurile vor intra în normal. Din 17 februarie, vreme de două săptămâni, Soarele creează presiune ce vine din partea concurenților sau a superiorilor nativilor. Aceștia par să îngreuneze viața Fecioarelor. Cel mai bine este ca nativii să se retragă din situațiile care provoacă aceste stări.

Balanță

Luna Plină din 5 februarie, oferă nativilor din Balanță până la 20 februarie, încredere în sine, echilibru interior și mulțumire. Pentru nativi se recomandă acum să se pună și „în pielea celuilalt” pentru a putea observa-în mod rezonabil și rațional-toate aspectele. Astfel, nativii vor reuși să-și rezolve o mulțime de probleme personale și de relație. Relațiile intime devin mai intense, dacă sunt susținute de emoții și respect reciproc. Din 15 februarie și până în prima decadă din aprilie, Jupiter oferă Balanțelor un ajutor uriaș pentru a face progrese în viață. Unii dintre nativi se vor distra mai mult și vor câștiga mai mulți bani. Dar, cheia succesului este moderația. De asemenea, este bine să se evite optimismul exagerat, lăcomia, încrederea în sine exacerbată sau extravaganțele.

Scorpion

Începând cu 17 februarie, Soarele aduce calm interior și echilibru pentru nativii din Scorpion. Acest aspect le îmbunătățește relațiile de cuplu și pe acelea de serviciu. Nativii reușesc să fie foarte eficienți și productivi, motiv pentru care ei trebuie să fie atenți și la promovarea rezultatelor proprii. În acest mod ajung să fie cunoscuți de persoanele care îi pot ajuta. Din 20 februarie și până după jumătatea lui martie, tranzitul Lunii are o influență armonioasă și relaxantă. Scorpionii care își caută perechea, vor descoperi persoana potrivită pentru această perioadă. Încrederea în forțele proprii se traduce prin câștiguri și în viața profesională. Nativii vor primi ajutor de la persoane importante.

Săgetător

Până pe 6 martie, Marte amplifică rezistența celor cu care comunică Săgetătorii, mai ales dacă nativii sunt egoiști sau cuminți în relaționare. Comportamentul asertiv nu este o soluție universală. Bătăliile trebuie alese cu grijă, iar un compromis sau o retragere tactică ar putea fi cel mai bun lucru în anumite cazuri. Exercițiile fizice și munca grea pot ameliora tensiunea, dar se recomandă evitarea suprasolicitărilor și asumarea riscurilor. Până pe 10 februarie, Soarele aduce energia, entuziasmul și creativitatea. Toate acestea sunt dăruite de astrul vieții Săgetătorilor, pentru a se bucura de viață și pentru a avea succes.

Capricorn

Primele trei decade din februarie stau sub razele emise de Lună, aflată în tranzit. Nativii sunt plini de energie, de vitalitate și entuziasm. Acesta este momentul perfect pentru noile începuturi. Încrederea în forțele proprii și inițiativa îi ajută pe Capricorni să își atingă obiectivele. Nativii au ocazia să facă o impresie bună asupra celor care au puterea de a le schimba viața în mai bine. Până pe 11 februarie, Mercur aduce nativilor multe întâlniri, corespondență, activități sociale, informații noi de procesat și decizii de luat. Nativii vor interacționa mai mult în cartierul unde locuiesc, cu frații, cu școlile și pe internet.

Vărsător

Până pe 20 februarie, efectele Lunii Pline din 5 februarie sporesc dorința sau nevoia de a realiza lucruri mari și, mai ales de a reuși. Unii dinte nativi au predispoziție să fie mai sensibili emoțional. Cheia succesului este cooperarea. Din 15 februarie  și  până la început de aprilie, Jupiter oferă Vărsătorilor dezvoltarea pe plan personal, fericire și multe ocazii de a reuși. Vărsătorii se simt optimiști și vor dori să experimenteze. Între 17-25 februarie, Mercur și Jupiter amplifică optimismul, capacitatea nativilor de a vedea lucrurile în perspectivă și intuiția orientată spre viitor. Acesta este un moment excelent pentru a face planuri. Diplomația oferă nativilor maxim de avantaje.

Pești

Până pe 12 februarie, Mercur aduce fluiditate în gândire, precum și conversații prietenoase. Peștii au acum o capacitate crescută de a absorbi o mulțime de informații. Studiile și examenele ar trebui să meargă bine. Acesta este, de asemenea, un moment bun pentru a  face planuri și pentru stabilirea unei strategii pe termen mediu. Neptun poate deschide ușa spre o perspectivă mai spirituală asupra vieții. Aceste trăiri spirituale intense îi pot face pe nativi să se simtă vulnerabili. Mercur în colaborare cu Neptun sensibilizează Peștii și le umplu sufletul de compasiune. Acesta este un moment bun pentru munca artistică și creativă.
articolul original.

Elevii de la Peștișani și Bustuchin la practică în PORTUGALIA!

30 January 2023 at 19:52

În perioada 16.01.2023 – 04.02.2023, un grup de 19 elevi de la Liceul Tehnologic ,,Constantin Brâncuși” Peștișani  și Liceul Tehnologic Bustuchin, efectuează stagii de practică în Portugalia.

Mobilitatea se desfășoară în cadrul Proiectului nr.: 2022-1-RO01-KA121-VET-000054070, Cod de Acreditare VET Erasmus+:2021-1-RO01-KA120- VET-000046724, finanţat de UE,  prin Programul Erasmus+1, Acţiunea Cheie 1: Mobilitatea persoanelor în scopul învățării  – Formare profesională (VET), derulat de Liceul Tehnologic ,,Constantin Brâncuși,, Peștișani în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Liceul Tehnologic Bustuchin şi Liceul ,,Gheorghe Tatarescu” Rovinari, parteneri în Consorțiul Județean ,,GJ-Consortium in Europe”.

Elevii sunt în clasa a XI-a învățământ profesional cu specializările: Mecanic auto, Sudor și Electromecanic și participă la stagii de practică la companii care oferă formare profesională  în vederea calificării, perfecționării sau recalificării  pentru ocupațiile cerute pe piața muncii la standarde înalte și o bună calitate a formării organizată pe module, dispunând de ateliere și laboratoare bine dotate, de tutori acreditați, vorbitori de limbi străine, persoane cu experiență în domeniu, care permit  dobândirea de către elevi a competențelor stabilite în curriculumul școlar.

Stagiile de practică se desfăşoară în baza unui Acord de Învăţare stabilit între instituţiile partenere și sunt recunoscute de către școala de trimitere prin Sistemul European de Credite Transferabile-ECVET.

Se urmărește prin mobilitate dezvoltarea la elevi de competențe relevante pentru domeniul de pregătire și calificarea participanților prin cunoașterea și folosirea de echipamente, utilaje si tehnologii actuale, realizarea de activități specifice locului de munca in contexte competitive, la nivel internațional, dar și consolidarea de  competențe cheie și abilități transversale (de comunicare în limba străină și TIC), competențe sociale, interculturale.

Elevii s-au arătat încântați de stagiile de practică efectuate în străinătate, de cunoștințele și abilitățile dobândite, mai ales că, mulți își doresc ca după încheierea studiilor să profeseze în domeniul  în care s-au specializat.

De asemenea, o deosebită încântare pentru participanții la mobilitate au fost vizitele efectuate în locuri istorice si pitorești din Portugalia, în cadrul activităților culturale, ca exemplu fiind: vizitarea orașului Lisabona, Fatima, Obidos, Palatul Quinta de Regaleira, Gradina Botanică, Ocenariul din Lisabona, Pavilionul Cunoașterii,  Boca del Inferno, Capo da Roca, Cascais, podul Vasco da Gama,  Pavilionul Cunoașterii, Sintra,  Peșterile Mira de Aire,  Stadionul Sporting.

Participanții sunt mai independenți, mai responsabili și povestesc cu entuziasm experiența trăită, și își reamintesc cu plăcere  obiectivele turistice mai importante pe care le-au vizitat în zilele libere. 

Director adjunct LT Peștișani, Marinela ILIESCU – Responsabil proiect

articolul original.

Speciile invazive de șobolani au modificat comportamentul peștilor de recif

26 January 2023 at 14:00
image

Oamenii de știință au descoperit pentru prima dată că șobolanii invazivi de pe insulele tropicale afectează comportamentul teritorial al peștilor din recifele de corali din jur.

Noul studiu, condus de oameni de știință de la Universitatea Lancaster, din Regatul Unit, și care implică cercetători de la Universitatea Lakehead, din Canada, arată că prezența șobolanilor negri invazivi pe insulele tropicale provoacă schimbări în comportamentul teritorial al unei specii erbivore de pești tropicali de recif care „cultivă” alge în ramurile coralilor.

Studiul, publicat în Nature Ecology and Evolution, a comparat cinci insule infestate de șobolani și cinci insule fără șobolani dintr-un arhipelag insular îndepărtat din Oceanul Indian.

Ce daune produc șobolanii invazivi pe insulele tropicale?

, care în multe cazuri au ajuns pe insule ca pasageri clandestini pe nave în anii 1700, schimbă comportamentul peștilor prin întreruperea unui ciclu important de nutrienți.

Păsările marine călătoresc în largul oceanului pentru a se hrăni și se întorc să cuibărească pe insule. Păsările marine depun apoi nutrienți, prin excrementele lor, pe insule, iar mulți dintre acești nutrienți ajung ulterior în ape, fertilizând ecosistemele recifelor de corali din jur.

Pe insulele cu șobolani invazivi, rozătoarele atacă și mănâncă mici păsări marine rezidente și ouăle acestora, decimându-le populațiile până la densități de 720 de ori mai mici decât pe insulele fără șobolani, scrie Phys.org.

Acest lucru are ca rezultat o scădere a nutrienților din mările din jurul insulelor infestate de șobolani, de 251 de ori mai puțin azot ajungând în recifele de corali din jurul acestor insule, scăzând conținutul de nutrienți al algelor marine pentru peștii erbivori.

Comportamentul unor pești „fermier”

În jurul insulelor cu populații intacte de păsări marine, peștii „fermieri” își apără agresiv „terenul agricol” (de obicei mai puțin de jumătate de metru pătrat) pentru a-și proteja sursa de hrană, algele.

Oamenii de știință au observat însă că peștii din insulelor infestate de șobolani aveau mult mai multe șanse să „dețină” teritorii mai mari și de cinci ori mai multe șanse să se comporte mai puțin agresiv decât cei care trăiau în recifele adiacente insulelor fără șobolani.

Peștii din jurul insulelor infestate de șobolani trebuie să aibă teritorii mai mari (în medie 0,62 metri pătrați, în comparație cu media din jurul insulelor fără șobolani, de 0,48 m²), deoarece algele din jurul insulelor infestate de șobolani sunt mai puțin bogate în nutrienți din cauza lipsei nutrienților derivați de la păsările marine.

„Peștii din jurul insulelor fără șobolani își apără agresiv algele deoarece conținutul mai mare de nutrienți îmbogățiți înseamnă că primesc ‘mai mult pentru aceiași bani’, iar acest lucru face să merite costul de energie necesară apărării”, a spus dr. Rachel Gunn, care a efectuat cercetarea ca parte a doctoratului ei la Universitatea Lancaster și care acum este la Universitatea Tuebingen, din Germania.

„Pe de altă parte, peștii din jurul insulelor unde trăiesc șobolanii invazivi se comportă mai puțin agresiv. Credem că prezența șobolanilor scade beneficiul nutrițional al algelor în măsura în care aproape că nu merită ca peștii să mai lupte; de aceea observăm aceste schimbări de comportament”, a completat ea.

Ar trebui eliminați șobolanii de pe aceste insule?

Reducerea nutrienților din cauza prezenței șobolanilor și modificările asociate comportamentului peștilor ar putea avea implicații mai largi pentru răspândirea diferitelor specii de corali, distribuția altor pești de recif și, de-a lungul generațiilor, rezistența acestei specii de pește din perspectiva schimbărilor în trăsăturile ereditare.

„Schimbările de comportament sunt adesea primul răspuns al animalelor la schimbările de mediu și se pot extinde pentru a afecta dacă, cum și când pot trăi speciile unele alături de altele”, spune dr. Sally Keith, lector superior în biologie marină la Universitatea Lancaster.

„Cercetările noastre sunt primele care arată că aceste impacturi mai ample pot fi resimțite chiar și între biomuri, de la invadatori tereștri la . De asemenea, arată puterea valorificării variațiilor de mediu din lumea reală în mai multe locații ca o abordare pentru înțelegerea comportamentului animal”, a continuat ea.

Studiul aduce mai multe dovezi pentru necesitatea de a eradica șobolanii invazivi de pe insulele tropicale.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Iată ce trebuie să faci pentru a avea pești fericiți în acvariu!

24 January 2023 at 12:30
image

Dacă 1.500 de mamifere captive ar muri sufocate într-o grădină zoologică, suferința lor ar stârni indignare. Totuși când acvariul unui hotel din Berlin a explodat la sfârșitul anului 2022, de ce au comentat atât de puțini oameni despre starea peștilor? Speciile acvatice nu par să inducă același răspuns emoțional. Și această disparitate ne întunecă înțelegerea vieții lor în captivitate. Așadar, ce poți face pentru a avea pești fericiți în acvariu?

După zeci de ani de studiu al sensibilității la pești (adică a capacității lor de a experimenta sentimente și senzații), consensul oamenilor de știință este că peștii pot simți durere. Durerea la oameni are o componentă emoțională importantă și același lucru pare să fie adevărat și la pești, care sunt, de asemenea, capabili de anxietate și frică.

Acest lucru, împreună cu dovezile convergente că peștii pot îndeplini sarcini complexe care implică instrumente și rezolvarea problemelor, îi plasează pe aceștia la egalitate cu alte vertebrate.

În general, oamenii nu se gândesc că ar trebui să aibă pești fericiți

Peștii sunt al treilea cel mai popular animal de companie din Marea Britanie, iar 9% din populație deține cel puțin unul. Comerțul cu pești ornamentali este uriaș, milioane dintre aceștia fiind „smulși” din habitatele lor naturale în fiecare an (în principal în Asia și Pacificul de Sud) și transportați în acvarii predominant în SUA și Europa, scrie Phys.org.

Atitudinile față de pești sunt mai nepăsătoare decât față de alte specii. În ceea ce privește peștele pentru hrană, studiile au constatat în mod constant că oamenii sunt cel mai puțin preocupați de starea peștilor, printre alte specii de crescătorie. Acest lucru poate fi cauzat de faptul că peștii s-au îndepărtat de calea noastră evolutivă cu mult timp în urmă.

Dar toată această distanță se prăbușește atunci când ai un companion care respiră în apă. Dacă ai de gând să îți înființezi un mic acvariu, există cinci lucruri pe care trebuie să le iei în considerare dacă vrei să ai .

Mâncarea

Mulți oameni își hrănesc peștii cu hrană care nu este adecvată pentru specie. De exemplu, deținătorii de pești tropicali și de carași aurii în același acvariu vor descoperi că peștii tropicali iubesc gustările , cum ar fi Glycera sau Artemia, dar prea multe proteine sunt dăunătoare pentru carașii aurii.

S-ar putea să îți hrănești peștii cu hrana potrivită, dar să neglijezi adaptarea cantității la dimensiunea și vârsta peștilor din acvariu. Va exista o concurență puternică pentru hrana în acvariu, în special în grupuri mai mari, ceea ce înseamnă că peștii mai tineri ar putea rămâne fără hrană.

Cum să ai pești fericiți? Atenție la apă!

Peștii produc multe deșeuri, iar nivelurile de amoniac, nitrați și nitriți se pot acumula rapid în apa din acvariu. Există dispozitive de monitorizare care pot spune dacă calitatea apei este sigură, dar dovezile sugerează că mulți pasionați nu respectă instrucțiunile.

Și apoi este iluminatul. Și peștii dorm; de fapt, tiparele lor de somn sunt similare cu cele ale oamenilor. Peștii au nevoie de o definită pentru a se odihni, așa că orice ai face, nu lăsa luminile aprinse 24 de ore pe zi.

Confortul

Ai ști cum să depistezi un pește rănit sau bolnav? Dacă nu, nu ești singurul. Peștii sunt unele dintre cele mai puțin înțelese animale de companie, chiar și de către profesioniști.

Rănile în acvariile de acasă sunt frecvente, deoarece peștii formează ierarhii și se luptă. Pot apărea și infecții bacteriene sau paraziți, dar pot fi greu de detectat.

Este important ca o boală să fie depistată devreme, astfel încât peștii infectați să poată fi plasați în carantină și tratați pentru a împiedica răspândirea bolii. Un pește care se freacă de acvariu, adesea în încercarea de a elimina paraziții, oferă o sugestie puternică că nu se simte bine.

Care este comportamentul normal al unor pești fericiți?

Ceea ce constituie un comportament normal la un pește este greu de stabilit. Dar una dintre cele mai importante întrebări pe care trebuie să ți le pui este dacă structura grupului sau a mediului natural al peștilor este redată în acvariu.

Dacă peștele tău este o specie care formează bancuri (adică se aranjează în formațiuni strânse), atunci îi place să trăiască în grupuri. Peștele zebră, de exemplu, ar trebui ținut în grupuri de cel puțin 6 indivizi din aceeași specie. Există, totuși, un echilibru delicat: supraaglomerarea va da naștere la agresiune, deoarece peștii concurează pentru hrană și spațiu, în timp ce prea puțini pești va însemna că aceștia nu vor avea cu cine forma bancuri.

Acvariile ar trebui să fie suficient de mari pentru a le permite peștilor să înoate liber și ar trebui să existe suficient adăpost (plante sau un mic coronament scufundat sub care să se ascundă) pentru a avea șansa de a fi singuri dacă doresc.

Frica și suferința

Există mai multe moduri în care un pește ar putea trăi cu frică. Unii pești pot fi hărțuiți în mod regulat de colegii mai mari de acvariu, ceea ce devine un chin atunci când nu există ascunzișuri.

Peștii sunt, de asemenea, sensibili la lucrurile din afara acvariului. De exemplu, acvariul se află lângă un radiator fierbinte sau o fereastră deschisă? Este deranjat de vibrațiile de la o mașină de spălat din apropiere? Toți acești factori pot provoca frică și suferință.

Poate părea că este nevoie de multă muncă, dar aceasta este importantă pentru a putea avea un acvariu cu pești fericiți. Cel puțin, această listă arată că peștii au nevoi complexe, la fel ca alte animale de companie, chiar dacă nu îi poți scoate la plimbare.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Un parc național din Bolivia conține peste 330 de specii de pești, dintre care 35 sunt noi

22 January 2023 at 14:00
image

Numărul de specii de pești înregistrate într-un parc național din Bolivia, mai precis Parcul Național Madidi și Zona de Management Natural Integrat (PNANMI), s-a dublat, ajungând la 333 de specii; până la 35 de specii sunt noi pentru știință.

Studiul a fost realizat în cadrul expediției Identidad Madidi, condus de Societatea pentru Conservarea Faunei Sălbatice, din New York, iar rezultatele au fost descrise în Neotropical Hydrobiology and Aquatic Conservation.

Studiul enumeră speciile de pești a căror prezență a fost confirmată în acest , inclusiv pe cele înregistrate în timpul expedițiilor Identidad Madidi, și o compilație a aparițiilor speciilor enumerate în studiile anterioare, oferind o estimare a bogăției ihtiologice totale pentru această zonă protejată. Lista speciilor pentru aria protejată Madidi include 35 de specii posibil noi pentru știință.

Un parc național din Bolivia este mult mai biodivers decât se știa

Dimensiunile speciilor variază, începând cu arapaima (Arapaima gigas), un gigant invaziv care respiră pe gură, care cântărește mai mult de 200 kg și are o lungime de peste 3 metri; până la peștele killi (Anablepsoides beniensis), abundent sezonier, din familia Rivulidae, găsit în bazinele din savanele naturale, care are doar 1,5 centimetri lungime.

Lista include, de asemenea, cei mai atractivi pești din Amazon, dorado aurii (Salminus brasiliensis), precum și somnul Goliat amazonian (Brachyplatystoma filamentosum) și micul somn-chipi-chipi (Trichomycterus barbouri), a cărui migrație colectivă masivă este un fenomen local.

Un alt pește killi (Orestias sp.) se găsește în unele dintre cele mai înalte lacuri din Anzi, la 4.300 de metri în Madidi; în timp ce în iazurile stagnante ale minunatuluise găsește peștele-cuțit-cu-bandă (Gymnotus carapo) și anghila de mlaștină (Synbranchus madeirae); iar în cursurile cu curgere rapidă se găsesc mai multe specii de somn gol (Astroblepus spp.), inclusiv câteva specii probabil noi pentru știință.

Cele 35 de specii posibil noi pentru știință din acest parc național din Bolivia includ candidați din genul Knodus, Microgenys, Moenkhausia, Characidium, Apareiodon, Brachyhypopomus, Ernstichthys (gen raportat pentru prima dată în Bolivia), Astroblepus, Trichomycterus (inclusiv o specie recent descrisă și numită în onoarea unui ihtiolog francez pionier în Bolivia) și un somn cu trei ghimpi (Cetopsorhamdia), un cichlid de știucă (Crenicichla) și un somn-bondar (Microglanis), printre altele, enumeră Eurek Alert.

Zona Madidi

Sondajele și cercetările de teren au fost efectuate între 2015 și 2018 de specialiști de la Societatea pentru Conservarea Faunei Sălbatice (WCS), Institut de Recherche pour le Développement de Montpellier, din Franța, și Muzeul Național de Istorie Naturală și Institutul de Ecologie al Universității Mayor de San Andrés, din Bolivia.

Madidi este probabil cea mai diversă zonă biologică protejată din lume datorită unui gradient altitudinal unic de aproape 6.000 m care se întinde pe Anzii tropicali și Amazon.

Timp de patru ani, specialiștii au efectuat prelevări ihtiologice extinse în 13 locuri din Parcul Național Madidi, folosind diferite tehnici de prelevare: pescuit cu electricitate, plase, traule, cârlig și fir și plase de ihtioplancton.

Speciile de ihtioplancton au fost identificate prin caracterizare genetică (metabarcoding). Au fost înregistrate un total de 333 de specii distribuite în 43 de familii și 13 ordine. Acest număr dublează ihtiofauna cunoscută anterior (161) în Madidi.

Un spațiu propice pentru biodiversitate

„Cu o extindere de 18.957,5 kilometri pătrați, Madidi acoperă 1,3% din bazinul râului Madeira, dar conservă 25% din speciile cunoscute din bazin. De asemenea, Madidi reprezintă doar 1,8% din teritoriul bolivian, dar păstrează aproape 40% din ihtiofauna înregistrată în Bolivia”, a declarat Guido Miranda, de la Wildlife Conservation Society și autor principal al studiului.

„Acest studiu ne-a crescut de cel puțin două ori cunoștințele despre diversitatea protejată incredibilă, dar cu mai multe subbazine de eșantionat care încă așteaptă în parc, acesta este doar începutul”, spune el.

Dr. Rob Wallace, cercetător senior în conservare la Wildlife Conservation Society, lider al expedițiilor Identidad Madidi și coautor, a declarat că „datorită marii sale diversități de habitate, mai ales ca urmare a gradientului altitudinal de la 184 de metri (râul Heath) la 6.044 metri (Vârful Chaupi Orko), Madidi este considerată cea mai biodiversă zonă protejată de pe planetă”.

„Inițiativa Identidad Madidi și-a propus să stabilească ferm acest statut de record pentru parc, comunicând în același timp importanța Madidi poporului bolivian. Acesta este primul dintre câteva articole rezumative privind biodiversitatea pe care oamenii de știință bolivieni din expediție le sistematizează pentru a împărtăși rezultatele eforturilor noastre cu Bolivia și cu întreaga lume”, a concluzionat el.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Cel mai vechi și adânc lac din lume este casa unui pește canibal

21 January 2023 at 14:00
image

Cel mai vechi și adânc lac din lume se găsește în sud-estul Siberiei, unde se crede că a existat de aproximativ 25 de milioane de ani. Pe lângă faptul că este stră-străbunicul lacurilor, lacul Baikal este are și 1.700 de metri adâncime.

Lacul Baikal conține aproximativ 20% din rezervele de apă dulce neînghețată din lume, iar într-un lac atât de masiv trăiesc și o mulțime de pești.

din lume este cunoscut și drept „Galapagosul Rusiei” pentru numeroasele specii ciudate și diverse care îl numesc „acasă”. În ciuda faptului că este acoperit de un strat gros de gheață timp de cinci luni în fiecare an, ecosistemul care s-a dezvoltat în lac este uimitor. Se estimează că 80% dintre plantele și animalele care trăiesc în el nu se găsesc nicăieri altundeva pe planetă.

Printre aceștia se numără și peștele Comephorus, cunoscut și sub numele de golomyankas. Acesta este un pește fără solzi, cu corpul translucid, care are până la aproximativ 21 de centimetri lungime. Există două specii în genul Comephorus, C. baikalensis și C. dybowski.

Dincolo de aspectul lor deosebit, acești pești sunt neobișnuiți deoarece ocupă întreaga coloană de apă a lacului uimitor de adânc, făcându-i cei mai abisali pești de apă dulce din lume. Peștii Comephorus sunt, de asemenea, canibali, înghițindu-și uneori propriii pui ca parte a unei diete formate din copepode planctonice, amfipode și larve, scrie IFL Science.

Cel mai vechi și adânc lac din lume are o temperatură care variază foarte mult

Pe parcursul anului, temperatura lacului destul de dramatic. Vara, stratul de suprafață poate avea până la 16°C în unele zone, dar suprafața îngheață timp de puțin peste patru luni, de la începutul lunii ianuarie până în mai.

În medie, gheața are aproximativ 0,5-1,4 metri grosime, dar în unele zone în care există „mușuroaie” (o bucată de gheață care se ridică deasupra suprafeței apei), poate avea o grosime de până la 2 metri.

Cel mai vechi și adânc lac din lume este faimos pentru inelele de gheață care apar în timpul lunilor de iarnă și care sunt atât de vaste încât sunt vizibile din spațiu. De fapt, datorită ajutorului oamenilor de știință de la NASA, misterul acestor formațiuni spectaculoase a fost în sfârșit rezolvat în 2020.

Folosind datele colectate de sateliți și de senzorii plasați în lac, s-a descoperit că vârtejurile calde aflate adânc sub suprafața lacului înghețat creau un flux cald de apă în sensul acelor de ceasornic, chiar și în lunile mai reci. Puterea curentului este cea mai slabă în centru, unde gheața de suprafață rămâne înghețată, dar curentul mai puternic din exteriorul turbionului poate dezgheța gheața, creând aceste formațiuni uimitoare vizibile de sus.

Mitul dragonului din Baikal

Deși sunt frumoase, inelele se pot dovedi periculoase pentru șoferii care trec peste lacul înghețat, deoarece, în ciuda faptului că sunt evidente din perspectiva sateliților, sunt mult mai greu de observat de la nivelul solului.

Alexei Kouraev, profesor asistent la Laboratorul pentru Studii în Geofizică Spațială și Oceanografie (LEGOS) de la Universitatea Federală din Toulouse, Franța, împreună cu echipa sa de cercetători, actualizează în mod regulat un site web care identifică locațiile inelelor de gheață nou formate.

În ceea ce privește ceea ce se află pe fundul lacului Baikal, cercetările au descoperit covorașe de bacterii, alături de bureți, melci și pești. De asemenea, s-a crezut cândva că numit Lusud-Khan se afla acolo jos și, deși nu s-a găsit nicio dovadă pentru existența acestuia, mitul este cu siguranță interesant.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Peștii de apă dulce sunt mai contaminați cu „chimicale eterne” decât cei din oceane

20 January 2023 at 12:30
image

Peștii de apă dulce capturați în sălbăticie în Statele Unite sunt mult mai contaminați cu chimicale eterne PFAS toxice decât cei prinși comercial în oceane, iar cele mai ridicate niveluri se găsesc în peștii din Marile Lacuri, sugerează o nouă analiză a datelor federale.

Analiza poate fi consultată în jurnalul Environmental Research.

Studiul realizat de Environmental Working Group (EWG) a constatat, de asemenea, că consumul unei porții din din SUA contaminați cu niveluri medii de PFAS ar putea fi echivalent cu consumul de apă foarte contaminată în fiecare zi timp de o lună.

Peștii de apă dulce din SUA sunt contaminați

Descoperirile sunt „uluitoare”, a spus Scott Faber, vicepreședinte senior pentru afaceri guvernamentale la EWG.

„Contaminarea la scară largă cu PFAS a peștilor de apă dulce din SUA este probabil o sursă semnificativă de expunere la PFOS și potențial la alte chimicale pentru toate persoanele… în special pentru cei care consumă frecvent astfel de pești”, au scris autorii studiului.

PFAS sunt o clasă de aproximativ 12.000 de compuși, inclusiv PFOS, utilizați pentru a face produsele să reziste la apă, pete și căldură. Sunt cunoscute drept „chimicale eterne” deoarece nu se descompun în mod natural și au fost legate de cancer, colesterol ridicat, boli hepatice, boli de rinichi, complicații fetale și alte probleme grave de sănătate, scrie The Guardian.

Ce specii conțin cele mai multe chimicale eterne?

Noul studiu a analizat datele din trei studii efectuate de Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) și Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) în perioade diferite începând cu 2013.

EPA a constatat că toate, cu excepția unuia dintre cele 501 de eșantioane pe care le-a verificat aveau niveluri ridicate de PFAS. Peștii de crescătorie aveau de obicei niveluri semnificativ mai scăzute de PFAS decât cei capturați în sălbăticie, ceea ce David Andrews, unul dintre coautorii studiului, a spus că s-ar putea datora fermelor care folosesc apa subterană ca sursă pentru a umple iazurile în loc de râuri sau lacuri contaminate.

Cele mai ridicate niveluri au fost găsite la mai multe specii de biban și somn, în timp ce cele mai scăzute niveluri relative au fost găsite la somonul chinook și la somonul coho. Peștii capturați în apropierea au avut de obicei niveluri mai ridicate.

Peștele din magazine, mai puțin toxic decât cel prins direct de consumator

FDA a testat peștele capturat comercial cumpărat de la magazinele alimentare. Nivelurile medii de PFAS detectate la peștii de apă dulce sălbatici capturați din râuri au fost de 280 de ori mai mari decât la cei vânduți în magazinele alimentare.

Autorii studiului notează că problema este una deosebit de provocatoare pentru rezidenții cu venituri mici, care nu își permit să cumpere pește din magazine, sau pentru grupurile care pescuiesc pentru practici culturale.

În ciuda constatărilor, EPA și FDA nu i-au avertizat pe consumatori sau pe cei care pescuiesc despre pericolele de a mânca ceea ce prind. Avizele privind peștele sunt de obicei emise la nivel de stat și diferă în întreaga țară, iar cele mai multe se bazează pe avizele de sănătate depășite ale EPA, care permit niveluri mult mai mari de substanțe chimice decât nivelurile revizuite emise în acest an.

Peștii de apă dulce ar trebui evitați

Situația este „frustrantă pentru că nu există o soluție clară” în afară de eliminarea oricăror alte cu PFAS, a spus Andrews. Lacurile în care apa nu se schimbă în mod regulat ar putea fi contaminate timp de zeci de ani, a adăugat el.

„Nu vreau să le spun oamenilor să nu pescuiască pentru că și eu iubesc pescuitul, dar le-aș recomanda, dacă este posibil, să evite consumul de pește de apă dulce, cu excepția cazului în care au informații clare că nu este contaminat, deoarece acest studiu indică contaminarea peștilor de apă dulce la nivel național”, a spus Andrews.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Horoscop 19-25 ianuarie

19 January 2023 at 07:44
image

„Orice ar face părinţii, foarte rar pot înfrânge pornirile sufletești ale copiilor lor. Prezenţa unor calităţi înnăscute poate fi explicată prin faptul că omul, în vieţile anterioare, a fost de exemplu un muzician, şi venind în viaţa actuală, simte o înclinare spre muzică. Asimilând vertiginos cunoştinţele şi cu un talent ce se impune atenţiei încă din primii ani ai copilăriei, profesorul său constată o aptitudine ce uimeşte. Un asemenea spirit va căuta să se reîntrupeze într-o familie cunoscătoare de muzică, în stare să-i ofere un corp fizic delicat, un sistem nervos vibrant la undele sonore” – Prof. Scarlat Demetrescu, Din tainele vieții și ale universului

Berbec

Luna Nouă din 21 ianuarie susține nativii din Berbec. Cele mai multe acțiuni se concentrează asupra muncii, iar prietenii îi vor susține pe nativi. Luna Nouă cade în Vărsător și luminează Casa bucuriei, fericirii și prieteniei Berbecilor. Acum are loc o conjunctură specială, deoarece Pluton se află într-un unghi ideal față de Jupiter, ceea ce indică oportunitatea. Acesta este un aspect al succesului, mai ales în ceea ce privește progresul impresionant în carieră. Marte va rămâne în Gemeni până pe 25 martie și vă va dinamiza Casa călătoriilor pe distanțe scurte. Acum, dacă nativii simt nevoia unei scurte vacanțe, momentul este foarte bine ales. Berbecii vor avea o mulțime de opțiuni: la casa unui prieten, pensiuni, complexe turistice originale.

Taur

Luna Nouă din 21 ianuarie cade în Vărsător. Acest aspect astrologic marchează un punct fabulos în cariera Taurilor. Alături de Luna Nouă se află Soarele, Venus și Saturn, toate aflate în Vărsător. Taurii au primit provocarea lui Saturn de a-și face un renume încă din 2020. A trecut ceva timp de atunci și toată muncă grea depusă în favoarea carierei va fi răsplătită. Luna Nouă și Jupiter oferă un impuls fantastic carierei nativilor. Progresul nativilor va fi observat de cineva ce are o mare influență și le va propune Taurilor o poziție mai bună.

Gemeni

Luna Nouă din 21 ianuarie ce cade în Vărsător încurajează călătoriile îndepărtate, importul-exportul de idei, bunuri și servicii. Luna Nouă oferă toate energiile ce deblochează talentul scriitoricesc, oferă fluiditate în vorbire, deschide talentul în vânzări. Pentru unii Gemeni, Luna Nouă oferă succes în cercetarea științifică. Aceasta este o Lună Nouă ce deschide o nouă cale în viață. Pentru a lucra pentru visul propriu se recomandă ziua de 24 ianuarie, când Soarele din Vărsător trimite semnale lui Jupiter aflat în Berbec. Această zi trebuie folosită la maximum. Marte se află în Gemeni, astfel că ceva îi va face fericiți pe nativi.

Rac

Luna Nouă din 21 ianuarie este specială. Această Lună Nouă luminează Casa banilor altor persoane. Racii au acum ocazia de a primi un bonus, un premiu în bani sau un cadou, o plată de asigurare, pensia pentru copii care nu a fost plătită la timp sau bani care li se datorează. Casa banilor altor persoane ajută Racii să își finanțeze unele vise-burse, împrumuturi pentru studenți și ajutor financiar universitar, împrumuturi pentru îmbunătățirea locuințelor și împrumuturi pentru automobile, linii de credit pentru afaceri. De remarcat că Marte este foarte prietenos cu această Lună Nouă, iar Marte este planeta acțiunii. Soarele și Jupiter sunt sincrone pe 24 ianuarie. Acum este excelent ca Racii să prezinte o idee sau să lanseze un produs sau serviciu.

Leu

Ziua de 24 ianuarie ar putea fi ziua anului pentru Lei. Jupiter și Soarele își unesc astăzi forțele și o persoană importantă îi va observa pe nativi și activitățile lor. O sumă mare de bani se poate îndrepta către Lei. Luna Nouă din 21 ianuarie cade în Vărsător și luminează Casa căsătoriei și a parteneriatului Leilor. Se pare că această Lună Nouă este perfectă pentru Leii îndrăgostiți pentru a se logodi sau pentru a se căsători. Orice uniune pe care o realizează acum nativii din Leu, în viața personală sau profesională, va funcționa bine. Această Lună Nouă transmite nativilor faptul că nu trebuie să treacă prin viață făcând totul singuri.

Fecioară

O misiune complet nouă ar putea primi nativii din Fecioară odată cu apariția Lunii Noi pe 21 ianuarie. Această misiune poate fi asociată cu cu high-tech și științe sau științe sociale, televiziune/streaming. Marte și Luna Nouă aduc pentru Fecioare tot ceea Universul poate oferi mai bun. De menționat că Marte se află în Casa faimei și a onorurilor Fecioarelor. Dacă nativii vor lucra din greu pentru această nouă misiune, vor deveni cunoscuți în domeniu. La 24 ianuarie, Jupiter își unește forțele cu Soarele, aspect deosebit de benefic pentru cariera nativilor. Este ziua perfectă pentru a discuta despre bani.

Balanță

Luna Nouă din 21 ianuarie cade în Vărsător și luminează Casa copiilor nativilor din Balanță. Dacă aceștia speră să aibă un copil, să încerce imediat după Luna Nouă. Dacă au avut probleme cu concepția, Luna Nouă dezvăluie motivele infertilității cu ajutorul unui specialist. Unele femei din Balanță pot opta și pentru congelarea ovulelor, aspect care le ajută să mai câștige timp. Luna Nouă scoate la suprafață creativitatea nativilor. Ideile Balanțelor sunt clare și cursive, chiar inovatoare, deoarece Luna Nouă se află în Vărsător. Luna este conducătorul natural Casei carierei nativilor din Balanță. Cine dorește să își schimbe locul de muncă, această Lună Nouă oferă idei foarte bune.

Scorpion

Casa de acasă și a familiei Scorpionilor este luminată de Luna Nouă din 21 ianuarie ce cade în Vărsător. Jupiter se află în Casa proiectelor de zi cu zi a nativilor, simultan cu Luna Nouă. Scorpionii pot primi un nou loc de muncă, aproape în mod miraculos. Acest aspect se poate materializa și cu mutarea într-o nouă locuință, dacă nativii au suficienți bani pentru aceasta. Marte se află în Casa financiară a Scorpionilor, iar Luna Nouă netezește orice cale de a face o afacere sau o negociere. La 24 ianuarie, Soarele și Jupiter lucrează împreună. Nativii pot face acum o afacere foarte bună la serviciu sau pot primi o însărcinare interesantă, care aduce venituri mai mari.

Săgetător

Luna Nouă din 21 ianuarie ce cade în Vărsător îi trimite pe Săgetători să își facă bagajele pentru o călătorie rapidă. Influența Lunii îi ajută pe nativi să ajungă într-un mediu nou, care se dovedește va fi salvator din punct de vedere financiar. Această călătorie se va dovedi una extrem de romantică: Jupiter se află în Casa iubirii adevărate și a romantismului și, împreună cu Luna Nouă și Soarele, oferă o evadare conform viselor Săgetătorilor. Marte se află în Casa parteneriatelor, astfel că nativii care se află într-o relație stabilă vor trăi ceva deosebit împreună. Pentru nativii care nu și-au oficializat relația, week-end-ul din 21-22 ianuarie este atât de romantic, încât s-ar putea să se logodească sau să se căsătorească.

Capricorn

Veniturile nativilor cresc și datorită Lunii Noi din 21 ianuarie ce cade în Vărsător. Capricornii care speră să obțină o mărire de salariu, să își facă curaj să solicite asta. Pluton, Luna Nouă în Vărsător și Uranus vor deschide mai multe uși pentru ca nativii să obțină mai mulți bani, începând cu 22 ianuarie. Pe 24 ianuarie, munca și banii vor aduce profituri uriașe pentru Capricorni. Soarele și Jupiter sunt sincronizați în această zi. Acest aspect este o raritate financiară din punct de vedere astrologic.

Vărsător

Luna Nouă din 21 ianuarie cade în Vărsător. Dar, simultan, Jupiter se află în Berbec și transmite raze de aur pentru nativii din Vărsător. Această conjunctură conduce la o excursie distractivă, cu un strop de lux. Aici poate interveni și ajutorul de la o soră, un frate sau un văr. Jupiter și Soarele sunt perfect aliniate pe 24 ianuarie. Cei care au de semnat un contract, să o facă pe 24 ianuarie. Acesta este cadoul anual de naștere oferit de univers. Energia acestei Luni Noi poate fi utilizată în orice doresc nativii din Vărsător. Este singura perioadă din an când nativii pot alege.

Pești

Creativitatea Peștilor este la cote maxime datorită Lunii Noi ce luminează Casa subconștientului pe 21 ianuarie. Luna Nouă se află în Vărsător și recomandă nativilor care lucrează la proiecte creative să se retragă în zone sălbatice. În acest caz, este vorba despre singurătate. Dacă nativii reușesc să se izoleze, vor deveni foarte intuitivi în domeniul creației. Pe lângă puterea Lunii Noi, Uranus își aduce contribuția: toată inovația și originalitatea de care dispune o transmite Peștilor începând cu 22 ianuarie. De asemenea, Casa subconștientului este asociată și cu secretele. Peștii vor afla despre un secret ce a fost ascuns de către cineva apropiat.
articolul original.

Ce este hingul, unul dintre cele mai controversate ingrediente din India?

16 January 2023 at 12:30
image

Este un aperitiv sau este dezgustător? Este un medicament sau un pesticid? Ce este hingul, probabil cel mai intens ingredient din India?

? Asafoetida (așa cum mai este cunoscut hingul) sună destul de inocent: este un tip de fenicul sălbatic originar din Afganistan, Iran și Uzbekistan.

Rășina din rădăcinile sale este folosită în bucătăria indiană, de obicei după ce este măcinată în pulbere și amestecată cu făină. A spune că are un miros puternic ar fi o subestimare. De fapt, parfumul său este atât de înțepător încât ar putea fi cel mai controversat ingredient din țară.

Ce este hingul?

„Asa” înseamnă gumă în persană, iar „foetida” înseamnă puturos în latină. Dar în India, se numește doar hing.

Dacă atingeți hingul din greșeală cu mâna, acesta persistă, indiferent de câte ori le spălați. Puneți un strop nealterat pe limbă și gura va începe să ardă.

În piața Khari Baoli din vechiul Delhi, de exemplu, hingul reușește chiar să decât toate celelalte condimente.

„Hingul este responsabil de toate notele de bază ale bucătăriei indiene”, spun Siddharth Talwar și Rhea Rosalind Ramji, cofondatorii The School of Showbiz Chefs.

„A umplut spațiul rămas între aromele de ceapă și usturoi, care au fost interzise din cauza credințelor religioase în comunitățile indiene în mare parte vegetariene cum ar fi Jain, Marwari și Gujarati. În ciuda diversității culinare a Indiei, hingul este o constantă”, spun ei.

Jainii, de exemplu, evită ceapa, usturoiul și ghimbirul, pe lângă faptul că nu mănâncă carne.

Hingul a căpătat o poreclă nu tocmai apetisantă

Ramji admite că mirosul poate fi o provocare: hingul crud a fost comparat cu varza putrezită. I s-a dat chiar și porecla „balega diavolului”, potrivit CNN.

Însă o cantitate mai mică produce efecte plăcute. Talwar îi sfătuiește pe bucătari să adauge o cantitate minusculă de hing în uleiul fierbinte.

Majoritatea oamenilor cumpără o versiune sub formă de pudră care este amestecată cu făină de orez sau de grâu. Cu toate acestea, bucătarii mai aventuroși vor cumpăra forma solidă cristalizată, care arată ca sarea gemă.

Ce este hingul: istoria ingredientului

Unii savanți spun că Alexandru cel Mare este cel care a adus pentru prima dată hing în India.

„Teoria populară este că armata lui Alexandru a întâlnit asafoetida în munții Hindu Kush și a confundat-o cu planta rară de silphium, care are caracteristici similare cu asafoetida”, explică istoricul culinar dr. Ashish Chopra.

„Au dus planta cu ei cu ei în India… pentru a afla mai târziu că nu era ceea ce ei se așteptau să fie. Cu toate acestea, indienii au întâlnit acum hingul și l-au păstrat”, spune el.

Profesorul adaugă că hingul a fost folosit în bucătăria greco-romană, dar nu pentru mult timp. În zilele noastre, este în mare parte absent din mâncarea occidentală, cu o excepție notabilă: sosul Worcestershire.

Cum este folosit hingul în prezent?

Dar pe măsură ce modelele alimentare și apetitul global se schimbă, unii bucătari încearcă să-și refacă rețetele înlocuind ceapa și usturoiul cu asafetida.

Potrivit lui Talwar, „hingul poate spori umami esențială pentru tocane și supe”.

„Conceptul de umami a fost introdus pentru prima dată de experții japonezi în alimentație, dar acum este a cincea notă de bază în gastronomie, după dulce, amar, acru și sărat”, spune el.

Compania americană Burlap & Barrel vinde un amestec Wild Hing făcut cu turmeric, comercializat către persoanele cu sensibilitate la usturoi sau cei care urmează o dietă low FODMAP.

Ce este hingul: utilizări alternative

Dar aroma nu este singurul motiv pentru care hingul poate fi găsit pe rafturile de condimente din întreaga lume. Potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA, asafoetida a fost folosit ca expectorant pentru tuse, anti-spasmodic și pentru a ucide paraziții sau viermii. Unii îl prezintă ca un remediu ayurvedic eficient pentru gazele din stomac.

În plus, nu toată lumeacumpără hing pentru a-l mânca.

Africanii și jamaicanii purtau uneori amulete de asafoetida, crezând că acestea pot respinge demonii. În 1918, în SUA, unii oameni purtau pliculețe sau pungi care conțineau asafoetida pentru a evita gripa spaniolă.

În zilele noastre, proprietățile sale respingătoare sunt folosite ca pesticid în agricultura ecologică.

În mod surprinzător, deși India este cel mai mare consumator de asafoetida din lume, planta nu a fost cultivată în țară până de curând.

În urmă cu aproximativ doi ani, în partea rece a deșertului din regiunea Himalaya, fermierii au anunțat că încearcă să-și cultive propriul hing.

Procesul de creștere a asafoetidei poate fi lent. Dar dacă India reușește să-și cultive propria lor plantă, asta ar putea însemna economisirea a aproximativ 100 de milioane de dolari pe an din importarea produsului.

Și poate mai important, indienii ar putea avea o aromă preferată care este în întregime din India.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Încălzirea oceanelor distruge paraziții. Ce efecte poate avea fenomenul?

14 January 2023 at 12:30
image

Mai mult de un secol de exemplare de pește conservate oferă o privire rară asupra tendințelor pe termen lung ale populațiilor de paraziți. O nouă cercetare de la University of Washington (UW), din SUA, arată că încălzirea oceanelor distruge paraziții peștilor; aceștia au scăzut din 1880 până în 2019, o perioadă de 140 de ani în care Puget Sound, habitatul lor și al doilea estuar ca mărime din SUA continentale, s-a încălzit semnificativ.

Studiul, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, este cel mai mare și mai lung set de date din lume despre abundența paraziților sălbatici. Acesta sugerează că paraziții pot fi deosebit de vulnerabili la schimbările climatice.

„Oamenii cred, în general, că schimbările climatice vor face ca paraziții să prospere, că vom observa o creștere a focarelor de paraziți pe măsură ce lumea se încălzește”, a spus Chelsea Wood, autoare principală a studiului și profesoară asociată de științe acvatice și ale peștilor la UW.

„Pentru unele specii de paraziți, acest lucru poate fi adevărat, dar paraziții depind de gazde și asta îi face deosebit de vulnerabili într-o lume în schimbare, în care soarta gazdelor este modificată”, spune ea.

Încălzirea oceanelor distruge paraziții cu mai multe specii gazdă

În timp ce unii paraziți au o singură specie gazdă, mulți paraziți călătoresc între speciile gazdă. Ouăle sunt transportate la o specie gazdă, apar larvele care infectează o altă gazdă, iar adultul poate ajunge la maturitate la o a treia gazdă înainte de a depune ouă, explică Phys.org.

Pentru paraziții care se bazează pe trei sau mai multe specii gazdă în timpul ciclului lor de viață (inclusiv mai mult de jumătate dintre speciile de paraziți identificate în peștele din Puget Sound al studiului), analiza exemplarelor istorice de pești a arătat o scădere medie a abundenței de 11% pe deceniu. Dintre cele 10 specii de paraziți care dispăruseră complet până în 1980, nouă se bazau pe trei sau mai multe gazde.

„Rezultatele noastre arată că paraziții cu una sau două specii gazdă au rămas destul de stabili, dar paraziții cu trei sau mai multe gazde s-au prăbușit”, a spus Wood.

„Gradul de declin a fost sever. Ar declanșa acțiuni de conservare dacă ar avea loc în tipurile de specii de care le pasă oamenilor, cum ar fi mamiferele sau păsările”, spune cercetătoarea.

Cum putem conserva paraziții?

Și în timp ce paraziții inspiră frică sau dezgust, în special pentru oamenii care îi asociază cu boli ale copiilor, ale lor sau ale animalelor de companie, faptul că este o veste îngrijorătoare pentru ecosisteme, a spus Wood.

„Ecologia paraziților este la începuturi, dar ceea ce știm este că acești paraziți cu ciclu de viață complex au probabil un rol important în împingerea energiei prin rețele trofice și în sprijinirea prădătorilor de la vârf”, a spus Wood. Ea este unul dintre autorii unui raport din 2020 care stabilește un plan de conservare pentru paraziți.

Faptul că încălzirea oceanelor distruge paraziții a fost observat printr-un studiu revoluționar

Studiul lui Wood este printre primele care utilizează o nouă metodă pentru a resuscita informații despre populațiile de paraziți din trecut. Mamiferele și păsările sunt conservate prin taxidermie, care reține paraziți doar pe piele, pene sau blană. Dar , reptile și amfibieni sunt păstrate în lichid, care păstrează și paraziții care trăiesc în interiorul animalului în momentul morții acestuia.

Studiul s-a concentrat pe opt specii de pești care sunt comune în colecțiile muzeelor de istorie naturală. Majoritatea provin din UW Fish Collection de la Burke Museum of Natural History and Culture. Autorii studiului au tăiat cu grijă specimenele de pește conservate și apoi au identificat și numărat paraziții pe care i-au descoperit în interior înainte de a returna exemplarele către muzee.

„A durat mult timp. Cu siguranță nu este pentru cei slabi de inimă”, a spus Wood.

„Mi-ar plăcea să bag acești pești într-un blender și să folosesc o tehnică genomică pentru a detecta ADN-ul paraziților lor, dar peștii au fost conservați mai întâi cu un fluid care mărunțește ADN-ul. Așa că ceea ce am făcut a fost doar parazitologie de modă veche”, explică cercetătoarea.

Ce au găsit cercetătorii în pești?

Printre paraziții multicelulari pe care i-au găsit oamenii de știință s-au numărat artropode sau animale cu exoschelet, , precum și ceea ce Wood descrie ca „tenii incredibil de superbe”: Trypanorhyncha, ale căror capete sunt înarmate cu tentacule acoperite cu cârlige. În total, echipa a numărat 17.259 de paraziți, de 85 de tipuri, din 699 de exemplare de pește.

Pentru a explica declinul paraziților, autorii au luat în considerare trei cauze posibile: cât de abundentă era specia gazdă în Puget Sound; nivelurile de poluare; și temperatura de la suprafața oceanului. Variabila care a explicat cel mai bine scăderea paraziților a fost temperatura suprafeței mării, care a crescut cu 1 grad Celsius în Puget Sound din 1950 până în 2019.

Un parazit care necesită mai multe gazde arată ca o reacție în lanț, a spus Wood. Seria complexă de pași cu care se confruntă pentru a-și finaliza ciclul de viață îl face vulnerabil la întreruperi în orice moment de pe parcursul drumului.

Paraziții sunt în acest moment în pericol

„Acest studiu demonstrează că încălzirea oceanelor distruge paraziții din Puget Sound. Dacă acest lucru se poate întâmpla neobservat într-un ecosistem atât de bine studiat precum acesta, unde s-ar mai putea întâmpla?”, se întreabă Wood.

„Sper că munca noastră îi va inspira pe alți ecologiști să se gândească la propriile lor ecosisteme focale, să identifice exemplarele de muzeu potrivite și să vadă dacă aceste tendințe sunt unice pentru Puget Sound sau ceva ce se întâmplă și în alte locuri”, continuă cercetătoarea.

„Rezultatul nostru atrage atenția asupra faptului că speciile parazite ar putea fi în pericol real. Și asta ar putea însemna lucruri rele pentru noi: nu doar mai puțini viermi, ci și mai puține servicii ecosistemice conduse de paraziți de care am ajuns să depindem”, a adăugat ea.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

HOROSCOP 2023

12 January 2023 at 06:00
image

Berbec – planuri pe termen lung, putere, relații intense

Începând cu 2023, timp de vreo 7 ani, încrederea în sine, puterea și influența Berbecilor sunt guvernate de Pluton, în cea mai mare măsură. Majoritatea nativilor vor trăi starea motivațională de a avea putere pentru a-și atinge obiectivele. Relațiile pot părea mai intense, dar într-un sens bun. Legătura și sensul lucrurilor decurg dintr-o mai bună înțelegere a lumii. Talentele și abilitățile ascunse ale nativilor îi vor ajuta la progresul personal și profesional. Până în februarie 2023, Jupiter oferă vremuri bune și oportunități de dezvoltare pe toate planurile. Berbecii sunt fericiți, optimiști și entuziaști, adică tot ceea ce au nevoie pentru a intra în forță în trimestrul al II-lea din 2023. Eclipsa de Lună din mai poate provoca schimbări de dispoziție. Posibil să crească stresul, nativii devin anxioși și nesiguri. Adaptarea comportamentului ajută la restabilirea echilibrului emoțional și va ajuta la evitarea unor crize.

Taur – progres pe termen lung, smerenie, prosperitate

Din 2023 și până în 2030, Pluton va testa forța și caracterul Taurilor. Nativii vor trăi sub imperiul unor forțe extreme, care se materializează sub forma altor persoane și diferite circumstanțe. Pentru Tauri este important să știe cine sunt, să se ridice deasupra propriei condiții și să fie aleși acolo unde le este locul. Una dintre lecții le poate transforma ego-ul, identitatea și direcția vieții nativilor. Saturn, începe din martie 2023 să aducă un progres constant spre obiectivele Taurilor pe termen lung. Timp de un an, Saturn ghidează drumul nativilor. În trimestrul II și III, Jupiter oferă nativilor vremuri bune și oportunități de creștere materială și spirituală. Jupiter întărește credința și încredere în sine, dezvoltă generozitatea. Acesta este un moment excelent pentru a începe un nou curs, pentru a pleca într-o călătorie pe distanță lungă sau a începe o nouă relație.

Gemeni – afaceri, rezistență, pasiune

Pluton începe din 2023 să ofere un plus substanțial de intensitate, rezistență și pasiune în viața Gemenilor. Vreme de 7 ani, Gemenii vor deveni alți oameni. Aici subliniem și posibila creștere a ego-ului, dar și a nivelurilor de încredere. Aceste aspecte oferă nativilor o putere și o influență personală extraordinară. Oamenii vor fi atrași de prezența și carisma puternice manifestate de către Gemeni. Afacerile, cariera și finanțele ar trebui să meargă bine. Eclipsa de Lună din mai poate provoca schimbări de dispoziție și perturbări în armonia relațiilor nativilor. Eclipsa de Soare din octombrie 2023 aduce o notă suplimentară de armonie și relaxare. Gemenii devin mai calmi interior, aspect care îi ajută la îmbunătățirea relațiilor sau chiar pentru a începe una nouă. Gemenii vor avea câștiguri în viața profesională, datorită încrederii în sine și a faptului că fac o bună impresie asupra șefilor lor.

Rac – recunoaștere, dragoste, afaceri

Începând cu martie 2023, timp de un an, Saturn aduce un plus de energii și informații Racilor care îi ajută să fie constanți în urmărirea obiectivelor pe termen lung. Acum se construiesc fundații sigure și de durată pentru anii care vin. Pentru unii dintre nativi, aspecte precum realizarea, recunoașterea, respectul și promovarea devin realitate. În 2023, Racii au mai multe momente bune pentru a cumpăra și pentru a vinde bunuri imobiliare sau pentru renovarea casei. Relațiile de afaceri sau de dragoste devin mai strânse. Angajamentele luate vor avea greutatea unor responsabilități serioase. Pentru nativii care sunt singuri se anunță o nouă poveste de dragoste. Este vorba despre o persoană mai în vârstă sau mai tânără decât nativii. Eclipsa de Lună din mai oferă Racilor încredere, pace interioară și armonie în relații. Orice implicare a nativilor se realizează cu concentrare, ambiție și un vibe bun.

Leu – prosperitate, armonie în relații, meditații

Jupiter aduce nativilor din Leu creștere, prosperitate și succes în primele trei luni din 2023. Nativii vor fi fericiți, optimiști, entuziaști și generoși. Leii vor fi atenți să fie mai binevoitori, să aibă încredere în partener, să fie mai toleranți. Astfel, acestea îndeplinite, relațiile Leilor devin mai armonioase și adevărate surse de putere și energie. Pentru unii dintre nativi, încrederea, o abordare mai aventuroasă a vieții îi ajută să deschidă noi proiecte, să înceapă noi relații, să călătorească pe distanțe lungi și să studieze. Acei nativi pricepuți în domeniul finanțelor vor face avere din investiții, din  tranzacții de afaceri sau ca antreprenori. Eclipsa de Lună din mai poate provoca unele dezacorduri între nativi și familie. Aceasta datorită sensibilității excesive a Leilor. Fazele pe care Luna le traversează în timpul eclipsei pot deveni epuizante din punct de vedere emoțional pentru Lei. Reducerea stresului și îmbunătățirea relațiilor se pot obține prin meditații și consiliere. Dacă se cere ajutorul, bineînțeles.

Fecioară – schimbări în viață, pesimism, oportunități

Începând cu martie 2023, Saturn poate provoca blocaje în demersurile nativilor din Fecioară. Această stare de fapt durează un an de zile. Pentru mulți dintre nativi, pesimismul și exprimarea de sine devin greoaie, tocmai datorită provocările pe care le aruncă Saturn. Posibil ca ambițiile nativilor să fie perturbate, dar aici este vorba despre faptul că acei nativi mai au nevoie de pregătire, trebuie să mai dobândească abilități și încredere. Iar când va veni momentul, Fecioarele vor profita de  oportunitățile apărute. Eclipsa de Soare din aprilie îi poate face pe nativi nesiguri, anxioși și indeciși. Cheia succesului pentru Fecioare este să învețe să se limiteze la un singur obiectiv de atins. Începând cu luna mai, Uranus va permite nativilor să facă schimbări esențiale în viața lor. Vreme de trei ani, Uranus va fluidiza trecerea prin diferite etape ale dezvoltării, fără întreruperi.

Balanță – recunoaștere, prieteni, familie

Începând cu ianuarie 2023, Saturn este garanția unui progres constant în ceea ce privește obiectivele nativilor pe termen lung. Acum se toarnă fundații sigure pentru anii următori. Pentru nativii care muncesc asiduu, se vor observa realizările, recunoașterea meritelor și chiar promovarea pe plan profesional și personal. Eclipsa de Lună din mai îi ajută pe nativi să se apropie de prieteni și familie. Vei învăța lucruri noi despre tine și despre ceilalți care îmbunătățesc treptat relațiile. Adaptarea la schimbările mici, dar pozitive ale circumstanțelor, vă îmbunătățește sentimentul de securitate și bunăstarea emoțională. Eclipsa solară din octombrie 2023 are efecte pentru următoarele șase luni. Nativii vor fi mai plini de energie, de vitalitate și entuziasm. Se poate spune că acesta este cel mai bun moment al horoscopului 2023 pentru nativii din Balanță. Aceștia pot impresiona pe cei care pot face diferența în viața nativilor: superiori, părinți, VIP, soț/soție.

Scorpion – spiritualitate, ambiții, armonia în relații

Până în 2025, Neptun crește interesul nativilor pentru spiritualitate, umplându-le sufletul cu compasiune. Scorpionii au mai multă imaginație și sunt mai idealiști. În aceste condiții oferite de Neptun, Scorpionii pot urma o cale spirituală fără a renunța la confort sau la securitatea materială. Pe de altă parte, Saturn fixează atenția și ambiția nativilor asupra obiectivelor pe termen lung. Pot apărea diferite evenimente care vor întări legătura de dragoste dintre parteneri. Eclipsa de Lună din mai atrage asupra relațiilor intime ale Scorpionilor. Această eclipsă poate fi folosită pentru a reseta parametrii actuali ai nativilor. Acesta este un moment excelent pentru a începe o nouă relație sau pentru a readuce la viață una existentă. O abordare echilibrată a problemelor va netezi căile de comunicare între parteneri și se va reinstaura armonia.

Săgetător – motivare, teste, perseverență

Până prin 2030,  Pluton oferă nativilor încredere în sine, putere și influență. Cei mai mulți dintre Săgetători se vor simți motivați să obțină puterea, controlul, succesul în domeniul lor de activitate. În acest demers al cuceririlor profesionale, nativii își vor descoperi talente și abilități latente. Saturn recomandă nativilor, începând cu martie 2023, să muncească mai mult pentru a-și atinge obiectivele cu răbdare și perseverență. Săgetătorii trec prin niște probe care au rolul de a le testa caracterul, dar și de a cerne obiectivele pe care aceștia și le-au propus. Adică, unele drumuri se vor dovedi că nu au finalitate, astfel că trebuie părăsite din timp, pentru a nu mai cheltui resursele. Odată ce această etapă provocatoare și epuizantă a vieții a trecut, încrederea și entuziasmul vor reveni.

Capricorn – out-of-the-box, aroganță

Până la început de martie 2023, Jupiter îi scoate din zona de confort pe nativii din Capricorn. Unii dintre nativi ar putea să-și dea demisia pentru a face progrese semnificative. Majoritatea nativilor vor simți nevoia de a-și extinde orizonturile, de a încerca lucruri noi. Dacă își fac loc în comportamentul nativilor aroganța, lăcomia sau extravaganța, aceștia ar putea pierde foarte multe, chiar prieteni. Din martie 2023, timp de un an, Saturn asigură constanță în urmărirea și realizarea planurilor pe care nativii și le propun. Se recomandă răbdare, rezistență și încredere puternică pentru asumarea unei responsabilități mai mari. Unii dintre nativi își vor testa abilitățile de lider. Saturn își aruncă raze și asupra relațiilor amoroase ale nativilor. Aceștia ar putea să se întâlnească cu o persoană mai tânără sau mai vârstnică decât ei. Cu mult!

Vărsător – succes, emoții, sensibilitate

Începând cu 2023 și până în 2030, Pluton aduce pentru Vărsători o serie de experiențe semnificative care vor schimba viața nativilor. Vărsătorii devin din ce în ce mai motivați, mai ambițioși și mai hotărâți să obțină succes. Unii dintre Vărsători se iau cam în serios și devin nemiloși dacă cineva încearcă să se opună realizării obiectivelor. Pentru nativii care încearcă să-i controleze pe alții pentru folosul propriu sau dacă încearcă să elimine lucruri valoroase din propria viață, vor avea de-a face cu forțe puternice care se opun. Eclipsa de Lună din octombrie 2023 scoate la suprafață emoțiile negative ale Vărsătorilor. Aceștia vor reacționa conform unor obiceiuri și reacții automate învechite. De asemenea, va scoate la suprafață orice tensiuni din relațiile nativilor, tensiuni care mocnesc de mult timp. Sensibilitatea față de partener îi va ajuta pe nativi să treacă peste aceste drame emoționale.

Pești – lider, succes, dezvoltare spirituală

Saturn începe să reprezinte din martie 2023 și până în martie 2024 o încununare a anilor de eforturi pentru atingerea obiectivelor. Munca grea anterioară va fi răsplătită cu realizare profesională și personală, succes, satisfacție, recunoașterea meritelor și promovare. Pentru unii dintre nativi, acum este momentul să dobândească abilități de conducere și de mentorat. Alții, își vor asuma mai multe responsabilități. Începând cu octombrie 2023 și până la finele lui februarie 2024, Jupiter aduce oportunități pentru sporirea averii prin investiții, tranzacții, prin descoperirea unor „portițe” în lege sau la jocuri de noroc. Extinderea viziunii ajută Peștii la dezvoltarea spirituală, aspect care le va îmbogăți viața. Să fim realiști, această influență a lui Jupiter nu previne întotdeauna greutățile și dezamăgirile. Dar, cu siguranță, ajută la depășirea eșecurilor.
articolul original.

Horoscop 30 decembrie 2022. Nativii care vor avea parte de reușite pe plan personal

29 December 2022 at 22:01
image

Horoscop vineri, 30 Decembrie 2022. Iată ce ne rezervă astrele.

Berbec
Moderația și o strategie cât mai clară reprezintă punctele cheie ale zilei de astăzi dacă vrei să-ți atingi obiectivele. În caz contrar, modul prea direct sau prea asertiv în care te manifești îți poate crea unele neînțelegeri cu autoritatea, indiferent de natura ei profesională sau statală. Evită încăpățânarea!

Taur
Dacă te simți neîndreptățit în vreun fel sau constrâns de cineva să te supui unui regulament sau proceduri anume, acest lucru îți poate amplifica reactivitatea. În loc să încerci să-ți faci singur dreptate poți apela cu încredere la o formă de autoritate potrivită situației deoarece îți poate fi de ajutor.

Gemeni
O relație de prietenie se poate dovedi mai dificilă astăzi, poți descoperi niște lucruri care te determină să-ți revizuiești atitudinea. Sau chiar dacă simți nevoia de mai multă libertate și independență, unele planuri pe care ți le-ai făcut se confruntă cu unele obligații care nu pot fi evitate. Alege astfel încât să te simți împăcat cu tine.

Rac
Dacă lucrezi într-un domeniu care presupune contact cu publicul dar și în interacțiunea cu ceilalți la modul general, încearcă să eviți orice formă de impunere a autorității deoarece nu va ajuta la armonizarea situației ci dimpotrivă. Fă acel compromis necesar, chiar dacă nu ești foarte încântat deoarece poate să fie în avantajul tău.

Leu
Cheia acestei zile constă în a găsi modul potrivit de a te împărți între ce-ți place și ce trebuie, chiar dacă simți nevoia să te liberezi de tot și toate. Dacă ești pe ultima sută cu unele pregătiri înainte de a pleca la un drum, pot apărea chestiuni administrative fie profesionale fie casnice de care trebuie să te ocupi. Partenerul îți poate fi de ajutor.

Fecioară
Dorințele sau așteptările cuiva nu sunt îndeplinite, fapt care crează unele tensiuni și neînțelegeri. Ceva nu este destul de rapid, de eficient sau de plăcut, însă cu un pic de răbdare și atenție, lucrurile se pot rezolva. Unele discuții vizează planul financiar sau cel intim dar nu te grăbi în a trage o concluzie înainte de a analiza bine lucrurile.

Balanță
Astăzi este ziua perfectă pentru a spune “nu”, chiar dacă de multe ori lași de la tine pentru a mulțumi pe ceilalți. Dacă simți că cineva mai mult sau mai puțin apropiat forțează nota cu tine, rămâi ferm pe poziție și nu renunța ușor la punctul tău de vedere. Cu această nouă atitudine vei căpăta mai multă siguranță de sine.

Scorpion
Cheia zilei de astăzi constă în a nu-ți seta mai multe obiective decât poți duce la capăt, rămâi realist și practic și caută să prioritizezi. Interacțiunea cu cei din anturajul apropiat, frați, vecini poate să te fie ușor mai tensionată însă încearcă să eviți critica sau judecata deoarece nu mobilizează pe nimeni ci dimpotrivă.

Săgetător
Dorințele și nevoile tale sunt importante astăzi sau timpul liber pe care l-ai alocat pentru unele activități este extrem de prețios. Dacă vrei să faci unele cumpărături, încearcă să păstrezi moderația și cumpătarea și vezi dacă într-adevăr ai nevoie chiar de toate lucrurile de care ești tentat la prima vedere.

Capricorn
Tu și partenerul de cuplu sau cineva apropiat din familie aveți păreri cu totul diferite în privința unor chestiuni, însă cu cât sunteți dispuși să vă deschideți și către alte perspective decât cea personală cu atât va fi mai ușor să colaborați. Încearcă să-ți păstrezi calmul și nu te lăsa pradă emoțiilor mai intempestive de astăzi.

Vărsător
Ești extrem de stimulat astăzi, atât fizic cât și intelectual. Poți fi dornic chiar să faci mai multă mișcare decât în mod normal sau pur și simplu încerci să te împărți în mai multe direcții în același timp. Dacă unele interacțiuni de astăzi nu ți se par cele mai înțelepte sau mai benefice pentru tine, evită-le fără să stai prea mult pe gânduri.

Pești
Ești tentat astăzi să-ți satisfaci dorințele sau poftele indiferent de natura lor, iar dacă cineva are o altă părere decât a ta vei fi dispus să-ți aperi punctul de vedere cu multă pasiune. Dacă ai de efectuat unele cheltuieli, păstrează moderația și cumpătarea sau dacă dezbați unele planuri financiare, asigură-te că sunt practice și realizabile.

articolul original.

Bătrână din Peștișani, premiată la împlinirea vârstei de 100 de ani

29 December 2022 at 15:42
image

O bătrână din comuna gorjeană Peștișani a fost premiată joi de autoritățile locale la împlinirea vârstei de 100 de ani.

Victoria Fuiorea a primit din partea primarului Cosmin Pigui un tort, un buchet de flori și 5.000 de lei.

Femeia nu are probleme majore de sănătate, în ciuda vârstei înaintate.

articolul original.

Horoscop 21 decembrie 2022. Lista nativilor care sunt afectați de Solstițiul de iarnă

20 December 2022 at 21:59
image

Horoscop 21 decembrie 2022. Nativii horoscopului vor avea parte de o zi plină de evenimente neplanificate ce ar putea să îi facă să se simtă descurajați. Solstițiul de iarnă ar putea fi de vină, însă minunile de sărbători chiar există, așa că nu vă faceți griji.

Horoscopul de azi, 21 decembrie 2022

Berbec

O zi cu schimburi de idei și perspective incitante dar și provocatoare, pe alocuri. Nu este o zi în care să te grăbești în modul în care acționezi sau în tragerea unor concluzii. Solstițiul de iarnă vede soarele activând sectorul profesiei și al imaginii tale în societate însă cere de la tine adaptarea propriilor dorințe la unele solicitări socio-profesionale.

Taur

Este important să fii atent și precaut la modul în care îți gestionezi resursele întrucât există o varietate de lucruri care te tentează, nu neapărat de natură practică. Solstițiul de iarnă respectiv intrarea Soarelui în Capricorn activează sectorul aventurii și al expansiunii cerând de la tine să echilibrezi nevoia de creștere fizică, exterioară cu una interioară, spirituală.

Gemeni

Interacțiunea cu ceilalți este dinamică, activă și te îndeamnă să te pui mai mult în valoare. Poți participa la un spectacol sau eveniment social, poate o petrecere de Crăciun cu cei cu care lucrezi. Soarele intră în Capricorn astăzi sau altfel spus solstițiul de iarnă activează sectorul afacerilor și al angajamentelor în timp ce nevoia de libertate poate să fie mare. Ți se va cere să le echilibrezi armonios.

Rac

Relația cu un coleg de serviciu pe marginea unui proiect de muncă poate să întâmpine diverse probleme însă atitudinea ta responsabilă va ajuta la rezolvarea situației. Solstițiul de iarnă vede Soarele intrând în Capricorn activând sectorul parteneriatelor tale fapt care te va îndemna să cauți varianta potrivită de colaborare care să mulțumească ambele părți implicate, chiar dacă unele compromisuri pot fi necesare.

Leu

Vei avea nevoie de o gestionare a timpului cât mai eficientă dacă vrei să-ți atingi tot ce ți-ai propus pentru ziua de astăzi iar dacă unele lucruri nu merg așa cum ți-ai dori, nu pierde timpul cu ele. Latura ta practică și responsabilă este dinamizată cu ocazia Solstițiului de iarnă de astăzi care îți dinamizează sectorul muncii și al sănătății îndemnându-te să îmbini eficient munca cu relaxarea sau timpul pentru tine.

Fecioară

Deși visai la o zi mai liniștită în care să-ți vezi de treburile tale, se pare că unele situații nu pot fi rezolvate fără tine, fapt care nu te încânta prea mult dar care nu te oprește din a te mobiliza corespunzător. Solstițiul de iarnă este pentru tine un prilej de bucurie întrucât Soarele dinamizează sectorul bucuriei, al iubirii și creativității, amplificând nevoia ta de mai multă socializare și interacțiune. Însă căută să nu grăbești unele lucruri!

Balanță

Nehotărârea sau stilul dezorganizat al unor persoane te deranjează vizibil, fapt care poate antrena diverse discuții. Devino mai fermă și mai asertivă în trasarea unor limite! Solstițiul de iarnă te interiorizează întrucât Soarele care intră în Capricorn activează sectorul familiei, căminului și al propriilor emoții. Deși simți nevoia de mai multă stabilitate și timp cu familia unele colaborări nu par să-ți ușureze treaba.

Scorpion

Cu cât ceva sau cineva te atrage mai mult cu atât va fi o adevărată provocare să-ți păstrezi controlul asupra dorințelor. Un pic de mișcare ți-ar prinde bine. Solstițiul de iarnă te stimulează atât fizic cât și intelectual dinamizând interacțiunea cu anturajul apropiat. Poți realiza că deși prețuiești lucrurile stabile și practice, dorința de a schimba ceva în rutina sau obiceiurile zilnice poate să nu fie chiar așa de rea.

Săgetător

Unele gesturi sau comportamente ale partenerului tind să te deranjeze vizibil însă descoperi că ai puterea să-ți exprimi punctul de vedere într-un mod ferm și demn în același timp. Sectorul resurselor este în vizorul solstițiului de iarnă întrucât Soarele care intră în Capricorn amplifică dorința unei stabilități financiare mai solidă. În același timp dorința de a-ți satisface unele plăceri este în creștere deci va trebui să găsești varianta optimă între acestea două.

Capricorn

Atitudinea unui coleg sau colaborator te deranjează prin lipsa de asumare sau de organizare și tinzi să fii un pic mai critic în abordare. Sinceritatea este esențială pentru o colaborare armonioasă. Solstițiul de iarnă este un moment important pentru tine întrucât Soarele intră în propriul tău semn deci mai multă putere și încredere în tine. În același timp căută să vezi cum echilibrezi dorințele exterioare cu nevoile emoționale interioare.

Vărsător

Timpul liber este important pentru tine și te deranjează atunci când unele sarcini sau solicitări te forțează să-ți schimbi planurile făcute inițial însă cineva din anturajul apropiat îți poate fi de ajutor. Solstițiul de iarnă te susține în a te interioriza mai mult întrucât Soarele intră în Capricorn activând sectorul resurselor interioare. Vezi ce este important pentru pacea și echilibrul tău interior și nu lasă zgomotul sau energia unora să fie mai puternice.

Pești

Ești un pic agitat întrucât trebuie să te împarți în mai multe direcții în același timp pentru a rezolva lucrurile așa cum îți dorești. Nu ezită să-ți exprimi autoritatea mai pregnant dacă ești de părere că acest lucru ar fi benefic și constructiv. Solstițiul de iarnă dinamizează interacțiunea pe plan social întrucât Soarele care intră în Capricorn activează sectorul prieteniilor și al viitorului. Însă în tot ce-ți propui încearcă să fii realist și moderat!

articolul original.

Grapefruit roşu din Turcia, cu reziduuri de pesticide peste limita admisă, retras de la vânzare de ANSVSA

20 December 2022 at 17:07
image

Un lot de grapefruit roşu provenit din Turcia, la care s-au constatat depăşiri ale valorilor admise pentru reziduuri de pesticide, a fost retras de la comercializare din mai multe magazine Carrefour şi Microfruits. Persoanele care au cumpărat fructe din acest lot sunt sfătuite să nu le consume, relatează News.ro.

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat, marţi, că SC Microfruits SA a iniţiat retragerea de la comercializare şi rechemarea de la client a unui lot de grapefruit roşu, provenit din Turcia, din cauza depăşirii valorilor admise de reziduuri de pesticide (Clorpirifos Metil).

Este vorba despre produsele din Lotul 318, care au fost comercializate în perioada 16 noiembrie – 9 decembrie.

Produsele, comercializate în mai multe magazine Carrefour şi Microfruits

Persoanele care au cumpărat produse din acest lot sunt sfătuite să nu le consume, ci să le distrugă sau să le returneze la Serviciul clienţi din magazinul de unde le-au achiziţionat, urmând a primit contravaloarea, în baza bonului fiscal.

Produse din acest lot au fost comercializate în mai multe magazine Carrefour şi Microfruits.

articolul original.

Cel mai mare acvariu cilindric din lume a explodat. 1.500 de pești exotici se aflau la interior

18 December 2022 at 06:08
image

Cel mai mare acvariu cilindric din lume, aflat într-un hotel din Berlin, a explodat. În interiorul acvariului se aflau 1.500 de pești exotici. Două persoane au fost rănite, iar autoritățile au fost nevoite să închidă strada pe care se află hotelul.

Un acvariu din Berlin care adăpostea aproximativ 1.500 de pești exotici a explodat vineri dimineața. Ulterior, aproximativ 100 de echipe de intervenție s-au dus la locul incidentului produs într-un complex de agrement din centrul orașului, au anunțat serviciile de urgență, potrivit Reuters.

„Pe lângă pagubele maritime incredibile… două persoane au fost rănite de așchii de sticlă”, a declarat poliția din Berlin pe Twitter.

Acvariul cilindric cu 1.500 de pești se afla într-un hotel de lux

Potrivit site-ului complexului DomAquaree, care găzduiește un hotel de lux, un muzeu, magazine și restaurante, era cel mai mare din lume, cu o înălțime de 14 metri.

Serviciile de urgență au închis stradă principală de lângă complex, din cauza volumului mare de apă care a ieșit din clădire. Atât drumul, cât și trotuarele din fața complexului sunt pline de moloz.

Mai multe autobuze au fost trimise la complex pentru a oferi adăpost temporar oaspeților hotelului.

articolul original.

Ministerului Dezvoltării a semnat contractul de finanțarea pentru asfaltarea drumurilor comunale din comuna Popești

16 December 2022 at 09:14
image

Primarul Aurora Măgura a anunțat faptul că a avut loc semnarea primului contract de finanțare prin programul ”Anghel Saligny„ de Ministerul Dezvoltării pentru proiectul de modernizare infrastructură rutieră de interes local în comuna Popești.

” Joi, 15 decembrie 2022, la Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației  a fost semnat și contractul de finanțarea prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”  privind asfaltarea drumurilor comunale din localitatea Popești. Pe lângă acest proiect de asfaltare, unde există reţea de apă şi canalizare ne-am fi dorit să depunem şi un proiectul de extindere a reţelei de canalizare pentru satul Urşi, dar am considerat prioritare drumurile. Mai avem un proiect de asfaltare pentru încă 6 kilometri pe care l-am depus pe o altă axă de finanțare. Cu acest proiect s-ar rezolva tot ceea ce înseamnă infrastructură rutieră în localitate”, a precizat primarul localităţii Popeşti, Aurora Măgura.

https://www.mdlpa.ro/subarticles/5/contracteanghelsalignypeste2miliardelei15122022

La Popeşti, ultima tranşă de bani europeni atrasă prin Asociaţia Grupul de Acţiune Locală „Cerna Olteţ” din exerciţiul financiar 2014 – 2020 se va direcţiona pentru lucrările de amenajare la căminul cultural din localitate, a unei parcări, a spaţiului verde din incintă şi tot aici, în curte, primarul Aurora Măgura intenţionează să monteze o scenă pentru serbările organizate în aer liber de copiii din localitate şi câteva leagăne

Mai mult, primărița din Popești are în plan accesare fondurilor pentru construirea din temelii a unei grădinițe cu program prelungit. Spune că o astfel de locație este necesară deoarece sunt solicitări depuse la primărie din partea părinților interesați. Noua grădiniță se va realiza în baza unui proiect depus în vederea finanțării la Compania Națională de Investiții. Conform documentelor întocmite, clădirea va beneficia de toate facilitățile necesare desfășurării unui act educativ de calitate, și anume: săli de clasă generoase, spații sigure și luminoase, locuri de joacă și relaxare amenajate, sală de mese, dormitoare și bucătărie proprie.

articolul original.

Horoscop pentru pregătirea Sărbătorilor

15 December 2022 at 06:00
image

Edgar Cayce – marele medium american – ne-a ghidat prin „citirile” sale să putem înțelege că facem parte dintr-un grup de suflete și nu suntem indivizi izolați. Sufletele pe care le întâlnim în iubirile noastre nu sunt întâmplătoare. Nu suntem singuri decât dacă alegem să fim. Iar sărbătorile de Crăciun reprezintă momentul ideal pentru a ne bucura împreună.

Berbec – Crăciun cu afaceri

Pe 17 decembrie, Mercur aflat în Capricorn primește un semnal electrizant de la Uranus aflat în Taur. După cum se știe, Uranus este planeta surprizei și a spontaneității. Acest aspect ar putea aduce vești minunate despre cariera nativilor. Iar mesajul va veni din senin, surprinzând nativii. Berbecii se bucură acum de puterea lui Pluton, aflat în Capricorn, respectiv de Mercur (știri), Venus (popularitate), Soare (prezență) și Luna Nouă din 23 decembrie, toate în tranzit prin Capricorn. Mulți ar spune că nimic nu se întâmplă pe plan profesional în jurul datei de 23 decembrie. Dar planetele aduc brusc oportunități strălucitoare atunci când doresc. VIP-urile nu prea acordă atenție vacanțelor noastre, ele au propriul orar.

Taur – Crăciun în deplasare

Neptun va fi în formă bună în următoarele șapte luni și oferă o creștere aproape instantanee a vieții sociale a Taurilor. Jupiter se află aproape de Neptun, ceea ce este un aspect rar și de bun augur, mai ales că ambele se află acum în Pești. Acesta este un lucru astrologic foarte pozitiv pentru Tauri. Ambele planete se deplasează prin Casa prieteniei și a distracției sociale a Taurilor. Luna Nouă din 23 decembrie cade în Capricorn, oferind un plus de strălucire Crăciunului. Cinci corpuri cerești se află în tranzit prin Casa călătoriile pe distanțe lungi a Taurilor. Posibil ca nativii să prefere să se distreze de Crăciun într-un oraș interesant din Europa sau poate într-o stațiune exotică.

Gemeni – de Crăciun, banii altora pot deveni ai tăi!

Neptun aduce Gemenilor informațiile de care au nevoie pentru a se conștientiza că, au în general dreptate. Pe 17 decembrie, Mercur aflat în Capricorn se află într-un unghi ideal față de Uranus, aflat în Taur. Gemenii pot câștiga bani sau pot primi un cadou valoros, care îi va uimi. Luna Nouă din 23 decembrie cade în Capricorn. Pluton, Mercur, Venus, Soarele și Luna Nouă sunt înghesuite în Casa banilor altor persoane a Gemenilor. Nativii pot primi un bonus mare, pot primi plăți din asigurări, pot primi o moștenire, un premiu, un cadou valoros sau pot avea un profit major din vânzarea a ceva scump.

Rac – Crăciun romantic

La locul de muncă, Racii se descurcă atât de bine, încât impresionează persoane importante. Imaginea Racilor se află într-un trend ascendent. Jupiter se află în tranzit prin Pești, aspect compatibil cu Soarele care îi luminează pe nativi în aceste zile. Jupiter se află în tranzit prin Casa călătoriilor îndepărtate, a relațiilor internaționale, a mass-mediei, a educației universitare. Crăciunul ar trebui să fie foarte romantic, deoarece Luna Nouă din 23 decembrie, împreună cu cinci corpuri, umplu Casa parteneriatelor și a căsătoriei Racilor: Soarele, Luna Nouă, Pluton, Venus și Mercur, toate în Capricorn. Aceasta semnifică mii de megajouli. Partenerul stabil al Racilor îi divinizează. Arăta cât de mult într-un mod neașteptat și palpitant.

Leu – Crăciun cu daruri profesionale

Jupiter se află în Pești și oferă Leilor o dovadă suplimentară că ei sunt favorizați atunci când este vorba despre bani. Jupiter va sta în Casa financiară până pe 20 decembrie, timp suficient pentru Lei. Cu doar puțin efort, nativii ar putea avea o grămadă de bani. Luna Nouă spectaculoasă, din 23 decembrie, cade în Capricorn. Această Lună Nouă cade în Casa muncii și a sănătății Leilor. Nativii vor avea numeroase șanse să impresioneze o persoană importantă, o persoană care are un cuvânt greu în domeniul unde lucrează Leii. Nativii au aceste oportunități și în săptămânile următoare.

Fecioară – Crăciunul descoperă iubirea

Jupiter se află în tranzit prin zodia Pești, luminând Casa căsătoriei, a parteneriatelor și a colaborărilor. Orice relație care nu a fost oficializată întrunește acum toate condițiile să devină „cu acte” – de la parteneriat în firme, la logodnă sau căsătorie. Pentru nativii care sunt căsătoriți, este momentul ideal pentru a planifica o cină romantică. Luna Nouă din 23 decembrie cade în Capricorn și reprezintă glazura de pe tort. Aceasta este o Lună Nouă specială care va apărea în cea de-a cincea casă a iubirii adevărate, care acoperă bucuria pentru bebeluși și copii de orice vârstă și expresii de artă și creativitate.

Balanță – Crăciun în familie

Jupiter și Neptun sunt alături de nativii din Balanță. Energia lor debordantă susține proiectele Balanțelor. Nativii care lucrează în domenii creative sunt printre cei mai căutați din branșa lor. Proiectele lor sunt învăluite de o aură poetică, lirică care îi scoate în evidență. Luna Nouă din 23 decembrie cade în Capricorn și luminează Casa de acasă a nativilor din Balanță. Luna Nouă, Soarele, Pluton, Mercur și Venus se află toate în Capricorn. Aspectul lui Venus îndreaptă atenția și sentimentele nativilor spre propria familie. Uranus își unește energiile cu cele ale lui Venus și trebuie menționat că Uranus se află în Casa banilor altor persoane. Familia nativilor îi va ajuta financiar la realizarea unui proiect.

Scorpion – Crăciun pe drumuri

Jupiter se află în Pești, luminând Casa iubirii adevărate până pe 20 decembrie. Unii Scorpioni își pot întâlni dragostea adevărată la o petrecere. Astrele favorizează bucuria ce vine prin copii, expresia artistică, iar Jupiter extinde imaginația. La 23 decembrie, Luna Nouă din Capricorn îi scoate din casă pe nativii din Scorpion. Aceștia pot merge în vizită la rude și prieteni. Sora sau fratele nativilor par să joace un rol foarte important în perioada sărbătorilor. Luna Nouă, Soarele, Venus (fericire și dragoste), Mercur (știri și călătorii) și Pluton (cadouri și bani) se înghesuie în Casa călătoriei și a comunicării Scorpionilor. Se pare că nativii vor avea parte de o vacanță animată.

Săgetător – Crăciun în casă nouă

Jupiter se află în Pești, astfel că Săgetătorii care doresc să își găsească un apartament sau o casă nouă, vor fi favorizați. Pare aproape imposibil să se descopere o casă, dar cu Jupiter alături totul este posibil. Luna Nouă din 23 decembrie cade în Capricorn și luminează Casa veniturilor și a proprietăților Săgetătorilor. Acesta este cel mai bun moment al întregului an pentru a găsi o modalitate pentru creșterea veniturilor. Toate par să meargă conform unui plan, dar foarte multe abateri pot apărea datorită partenerului nativilor care nu a fost consultat sau care nu a fost de acord cu modul de realizare a ideilor.

Capricorn – Crăciun plin de dragoste

Pe 17 decembrie, Mercur aflat în Capricorn primește un semnal puternic de la Uranus aflat în Taur, luminând Casa iubirii adevărate. Nativii ar putea primi o scrisoare de dragoste sau un cadou frumos la care nu se așteaptă. Unii dintre nativi ar putea pleca pe neașteptate într-o călătorie. În apropierea Crăciunului, Soarele intră în Capricorn și, imediat, Luna Nouă urmează Soarelui pe 23 decembrie. Apariția Lunii Noi este un motiv de sărbătoare. Alături de ea, în Capricorn se mai află Soarele, Mercur, Venus și Pluton. „Sărbătorile fericite” vor dura mai multe săptămâni de acum încolo. Uranus și Venus aduc surprize deosebite pe planul dragostei.

Vărsător – Crăciun tihnit

Universul a deschis o ușă pentru Vărsători, astfel că nativii au soluția de a obține finanțarea de care au nevoie. Depinde de cum vor aborda situațiile care apar. Termenul este 20 decembrie. Pe 17 decembrie, Mercur și Uranus aduc vești surpriză pentru Vărsători. Mercur se află în Casa culiselor, a hotărârilor secrete, iar Uranus se află în Casa de acasă a Vărsătorilor. Unii dintre nativi ar putea călători spontan de sărbători, iar familia are noutăți pentru ei. Luna Nouă din 23 decembrie luminează Casa intimității Vărsătorilor. Aici se înghesuie și Venus, Pluton, Mercur, Soarele. Socializarea este lăsată pe planul doi, iar odihna devine prioritară. Crăciunul este serbat în tihnă.

Pești – Crăciun cu prieteni noi

Neptun aduce lucruri importante în viața nativilor din Pești. De remarcat că Jupiter comunică eficient cu Neptun până pe 20 decembrie, ambele fiind în Pești. Pentru nativi, acum este ultima dată când au această oportunitate cosmică, deoarece Neptun are nevoie de 168 de ani pentru a înconjura Soarele și a reveni în Pești. Se poate spune că nativii sunt printre cei mai puternici din zodiac în aceste zile. Luna Nouă din 23 decembrie cade în Capricorn. Luna Nouă, împreună cu Soarele, Venus, Mercur și Pluton, toate din Capricorn, luminează Casa speranțelor și a dorințelor Peștilor. În vechea astrologie această Casă era cunoscută drept Casa bucuriei. Această Lună Nouă aduce noi prieteni în viața nativilor.
articolul original.

Horoscop 8-14 decembrie

8 December 2022 at 06:00
image

Berbec

Luna Plină din 8 decembrie susține toate proiectele creative ale nativilor din Berbec. Jupiter își armonizează forțele cu cele ale lui Neptun, luminând Casa subconștientului Berbecilor – un aspect rar în astrologie. Nativii care lucrează creativ vor fi simți cu curent electric creativ. Berbecii au curaj să dezvolte idei artistice, creative, speciale. Luna Plină luminează zodia Gemeni, astfel că nativii se pot decide brusc să încarce mașina și să plece pentru o noapte sau două. Saturn, Soarele și Luna Plină susțin planurile Berbecilor. Luna Plină luminează Casa fraților/surorilor, verișorilor Berbecilor. Unul dintre aceștia vor direcționa acțiunile nativilor.

Taur

Neptun este în formă bună în următoarele 7 luni și va dezvolta viața socială a nativilor din Taur. Jupiter, planeta benefică, se află în comunicare frumoasă cu Neptun, ceea ce este un aspect rar, pozitiv și cu mari oportunități pentru Tauri. Luna Plină din 8 decembrie aduce nativilor din Taur posibilitatea de a câștiga mai mulți bani. Luna Plină primește cadouri de la planeta stabilității și longevității, Saturn. Nativii pot primi o mărire de salariu sau un bonus de sărbători sau un client le aduce un contract bănos. Marte se află în conjuncție cu Luna Plină, aflată în Gemeni, luminând Casa câștigurilor și a economiilor nativilor din Taur. Marte încurajează nativii să cheltuie și să cumpere ceva scump.

Gemeni

Luna Plină din 8 decembrie cade în Gemeni. Ceva de o importanță vitală ajunge la apogeu în următoarele 4 zile de la apogeul Lunii Pline. Marte este în conjuncție cu Luna Plină, astfel că Gemenii nu trebuie să permită nimănui să le afecteze perspectiva pozitivă și simțul obiectivului, a direcției ce trebuie urmată. Marte se opune Soarelui, existând posibilitatea ca nativii să fie verificați de o persoană care are multe argumente. Atenție la raționamente! Saturn discută cu Luna Plină și Marte, iar Soarele susține planurile pe care le aduce Saturn. Gemenii excelează în domenii ca mass-media, literatură, justiție sau relații internaționale.

Rac

Veniturile Racilor sunt o sursă de confort și siguranță în decembrie. Luna Plină din 8 decembrie cade în Gemeni și se află într-o poziție ideală față de Saturn, aflat în Vărsător. Casa financiară a Racilor este vizitată de Saturn. Chiar dacă Saturn reduce fluxul de numerar, unghiul format cu Luna Plină crește șansele ca nativii să primească o sumă consistentă de bani. Bani care pot proveni dintr-un comision sau din vânzarea a ceva scump. Nu este vorba despre creșterea salariului. Neptun formează un unghi greu cu Soarele și Luna Plină, astfel că nativii au nevoie de mai multe informații, pentru a se asigura că vor primi întreaga sumă datorată.

Leu

Luna Plină din 8 decembrie cade în Gemeni și luminează Casa distracției, a prieteniei și a activităților sociale a Leilor. Nativii pot fi invitați la o petrecere sau un eveniment de grup în zilele cu Lună Plină. Saturn este înclinat spre Luna Plină. Leii care se împrietenesc acum sau învață o lecție a vieții, vor observa, în timp, că evenimentele pe care le-au trăit au avut o anumită însemnătate. Neptun se află într-un unghi greu față de Luna Plină, aducând perturbări Casei banilor altor persoane. Se recomandă realizarea unui buget cu simț de răspundere pentru orice eveniment se anunță.

Fecioară

Luna Plină din 8 decembrie cade în Gemeni. Luna Plină și Marte tranzitează Casa reputației și a succesului în carieră a Fecioarelor. Ceva important pentru cariera nativilor este pe cale să se concretizeze în perioada celor patru zile de după 8 decembrie. Saturn se află în tranzit prin Casa lucrului de zi cu zi a Fecioarelor. Luna Plină și Marte primesc influența saturniană, sugerând un succes în carieră. Nativii ating un nivel profesional complet nou. Jupiter se află în tranzit prin zodia Pești, luminând Casa căsătoriei, a parteneriatelor și a colaborărilor de tot felul.

Balanță

Lună Plină din 8 decembrie ce cade în Gemeni, susține acțiunile lui Saturn, ce tranzitează Casa iubirii adevărate a Balanțelor. Pentru nativii care pleacă într-o călătorie, se anunță distracție și relaxare. Nu prea contează motivul călătoriei. Pentru Balanțele care stau acasă, carisma proprie îi scoate, la propriu, din casă. Prietenii, cunoscuții, chiar și colegii de pahar, insistă să petreacă împreună cu Balanțele. Jupiter și Neptun susțin cam tot ceea îți propun nativii. Balanțele care sunt plătiți pentru idei creative, vor avea acum succes.

Scorpion

Jupiter aflat în tranzit prin Pești până pe 20 decembrie îi delectează și răsfață pe nativii din Scorpion. Jupiter luminează acum Casa iubirii adevărate a Scorpionilor. Unii Scorpioni își pot întâlni singura dragoste adevărată la o petrecere sau fiindu-le prezentată. Cei care se află deja într-o relație, se vor logodi sau se vor căsători. Luna Plină din 8 decembrie cade în Gemeni și se referă mai ales la finanțele nativilor pe termen lung. Mai sunt încă multe de făcut până în martie 2023, când Marte părăsește zodia Gemeni și se încheie cu agitația financiară.

Săgetător

Marte aduce energie debordantă în Casa parteneriatelor și a căsătoriei nativilor din Săgetător. Aici intră și partenerii de afaceri, stabilitatea relațiilor de dragoste sau înțelegerea între parteneri. Luna Plină din 8 decembrie cade în Gemeni. Marte forțează nota sub această Lună Plină și aproape că obligă nativii să ia o decizie. Presiunea poate veni de la partenerul Săgetătorilor sau poate emana din interiorul lor. Oricum ar fi, Luna Plină aduce un salt în evoluția nativilor. Starea de bine a nativilor nu este legată doar de stabilitatea job-ului, indiferent de ce cred Săgetătorii.

Capricorn

Marte se află acum în Casa rutinei, a lucrului de zi cu zi a Capricornilor. Nativii sunt destul de organizați, capabili să facă față acestui aflux de muncă. În preajma Lunii Pline, nativii vor finaliza un proiect care a avut o largă  desfășurare. De fapt, este posibil ca nativii să încheie două misiuni, deoarece Luna Plină se află în zodia Gemenilor. Luna Plină din 8 decembrie se referă la toată munca pe care au depus-o nativii până acum. Saturn creează toate condițiile ca munca nativilor să fie foarte bine văzută apreciată, recompensată.

Vărsător

Luna Plină din 8 decembrie cade în Gemeni, luminând Casa iubirii adevărate. Nativii ar trebui să urmărească ce dovezi ale acestei energii magnifice le oferă viața. Această Lună Plină este deosebită, deoarece Saturn se află în Vărsător și formează un unghi foarte avantajos cu Luna Plină. Pentru Vărsători acest aspect se traduce astfel: dacă vor întâlni o nouă persoană, această nouă relație va fi una pe termen lung, poate chiar pentru tot restul vieții. Pentru cei care nu și-au oficializat relația, acum vor fi foarte deschiși și entuziaști pentru a promite că se logodesc sau se căsătoresc. Aceasta este o Lună Plină superbă cu implicații pe termen lung.

Pești

Luna Plină din 8 decembrie cade în Gemeni. Împreună cu Marte, Luna Plină luminează Casa de casă și a familiei. Marte se află aproape de această Lună Plină și va energiza toate situațiile. Poate că nativii se gândesc că vor primi vizita familiei de Crăciun, dar cred că este vorba de unele aspecte imobiliare. Luna Plină primește energii dure de la Neptun, guvernatorul zodiei Pești. Aspect care indică că lipsesc unele informații sau un puzzle care implică probleme imobiliare sau de familie este incomplet. Saturn susține Peștii, sugerând nativilor să aleagă răspunsul practic și realist.
articolul original.
❌