ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Brașov: Procurorii au descoperit o fabrică de produs permise auto pentru analfabeți

1 September 2022 at 15:13
By: M.Ex.
sursa foto: brasovromania.net
sursa foto: brasovromania.net

Procurorii brașoveni au descoperit o adevărată mașinărie de produs permise de conducere auto pe numele unor indivizi analfabeți și chiar cu afecțiuni psihice, care legal n-ar fi avut cum să devină șoferi.

Anchetatorii vorbesc despre câteva sute astfel de persoane care au plătit între 3000 și 5000 de euro pentru a fi declarați admiși la examenele auto, deși nu erau în stare să citească. Mașinăria din Brașov a funcționat ani de zile, cel puțin în perioada 2015/2016-2019, din grup făcând parte inclusiv doi polițiști pensionari care s-au angajat ca instructor auto după ce au ieșit din Poliție, dar și angajați de la Serviciul Permise Auto, scrie ziare.com

Analfabeții intrau în posesia permiselor auto printr-o șmecherie banală specifică mai degrabă elevilor de gimnaziu. Mașinăria n-ar fi putut da rezultate, dacă nu era sprijinită din interior, chiar de către examinatorii care asistau la proba scrisă pe care o susțineau candidații.

Metoda ,,sufleurul” prin care analfabetul nimerea răspunsul corect

Candidatul era instruit în prealabil de către instructorii auto implicați. Acesta intra în sala de examinare după o anumită persoană care avea calitatea de sufleor. Preda documentele de identitate examinatorului, angajat al SPCRPCIV și apoi lua loc în sală lângă sufleor. Deoarece între stațiile de examinare se aflau montate paravane, aceștia se poziționau pe scaune la o distanță mai mare față de monitoare, astfel încât să aibă vizibilitate la monitorul celuilalt.
Apoi, sufleorul citea întrebările de pe ecranul beneficiarului și selecta pe propriul ecran litera ce reprezenta răspunsul corect la întrebarea beneficiarului.

Acesta din urmă vedea răspunsul corect pe ecranul sufleorului şi-l bifa pe propriul ecran, aspect ce se repeta până la finalizarea examinării, când beneficiarul era declarat ADMIS, iar sufleorul respins. Sufleorul pica intenționat examenul pentru a putea intra în mod repetat. Acești sufleori, opt cooptați se pare în grup, erau șoferi, dar ”candidau” și ei pentru obținerea unui permis de categorie superioară. Fiecare dintre acești sufleor ar fi ajutat din câte se pare zeci de persoane să treacă proba scrisă pentru obținerea permisului de conducere.

Din suma totală pusă la bătaie de candidatul analfabet, între 3000 și 5000 de euro, o parte (aproximativ 500 de Euro) îi revenea întotdeauna sufleorului, pentru munca prestată, iar o altă parte intermediarului care aducea beneficiarul respectiv.


Mulți dintre analfabeți își făceau mutație în Brașov ca să capete permisul

Mulți dintre șoferii analfabeți nici măcar nu locuiau în Brașov, dar, pentru a putea susține examenul în centrul de examinare din acest județ, aveau grijă să-și facă mutație cu cel puțin câteva săptămâni înainte. O parte dintre ei nici măcar nu ajungeau la școala de șoferi, pentru că locuiau în afara țării, ci se prezentau direct la examen. Unul dintre ei care a reușit să fie admis la proba scrisă, a picat la traseu. I-a oferit atunci pe loc polițistului examinator 1000 de euro doar ca acesta să modifice rezultatul. Polițistul a refuzat mita și a făcut denunț. De aici a pornit o mare parte din anchetă.

Dosarul se află la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov

Dosarul se află la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov, iar, potrivit actului de acuzare se fac cercetări cu privire la constituirea unui grup infracţional organizat, instigare improprie la fals intelectual, fals în declaraţii, dar și luare de mită, abuz în serviciu. În această cauză au fost deschis mai multe anchete care au fost reunite ulterior în același dosar.

Printre acestea, prin ordonanţa din data de 24.05.2019, procurorul a dispus începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare/dare de mită constând în aceea că numitul, ”persoană care nu ştie să scrie şi să citească, cu probleme psihice, a plătit în anul 2015 suma de 2500 sau 3000 de euro pentru a obţine în mod fraudulos permisul de conducere nr. B00439152V”, se arată în actul de acuzare. Ancheta este încă în urmărire penală, însă o parte dintre inclupați și-au recunoscut vinovăția, mai scrie ziare.com.

articolul original.

EXCLUSIV | Doi ofițeri vizați într-o anchetă DNA au ajuns șefi la Serviciul Regim Permise de Conducere București

21 July 2022 at 14:17
image

Doi ofițeri vizați într-un dosar al DNA au reușit să ocupe funcțiile de director și respectiv director adjunct al Serviciului Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor București. Cei doi fac obiectul unui denunț potrivit căruia ar fi obținut ilegal mai multe categorii de permis de conducere.

Ofițerii Direcției Generale Anticorupție (DGA) au deschis un dosar penal după ce, la începutul acestui an, fostul șef al Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor (DRPCIV), comisarul-șef Florin Catană, ar fi formulat un denunț în care prezenta presupuse fapte de corupție comise de mai mulți subalterni.

Potrivit unor surse judiciare, înainte să plece de la conducerea DRPCIV, comisarul-șef Catană ar fi arătat că Oriana Ani Albert, pe atunci șefa Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor București, Crinu Simene, șeful Biroului Examinări din cadrul aceleiași instituții și o subalternă a celor doi ar fi obținut, prin fraudă, dreptul de a conduce motociclete, camioane și chiar tramvaie.

Aceștia ar fi avut nevoie de toate categoriile de permis de conducere după ce, în anul 2019, fișele de post pentru ofițerii DRPCIV au fost schimbate și au fost obligați, prin lege, să le dețină.

Surse apropiate anchetei au spus, pentru Gândul, că șeful de atunci al Biroului Examinări, comisarul Crinu Simene, ar fi promovat examenul teoretic în sala de rezervă, nesupravegheată video, cu toate că DRPCIV ar fi solicitat instalarea de echipament video cu șase luni înainte.

În același timp, comisarul-șef Oriana Ani Albert ar fi susținut examenul practic pentru obținerea dreptului de conducere a motocicletei tocmai în luna decembrie, alături de secretara ei.

Examen moto în plină iarnă

Mai mult, polițistul care le-ar fi examinat pe cele două în plină iarnă, la un poligon din Militari, ar fi implementat datele în sistem în aproximativ 60 de minute de la ora la care a început examinarea, cu toate că polițistul ar fi trebuit le examineze pe cele două și să ajungă apoi, cu rezultatele, la sediul DRPCIV din Șoseaua Pipera. În acest sens, cu toate că proba video nu există, în condițiile în care examenele pentru motocicliști nu sunt înregistrate video, a fost ridicată suspiciunea că examenul nu ar fi avut loc.

Ulterior, Oriana Ani Albert ar fi susținut și examenele pentru categoriile C și E, cu toate că, spun surse din rândul anchetatorilor, dosarele de examinare ar fi fost expirate.

Sesizarea comisarului-șef Catană a fost preluată de ofițerii DGA, care, sub coordonarea procurorilor anticorupție, au deschis un dosar penal in rem.

Cercetările au bătut pasul pe loc, iar între timp, DRPCIV a scos la concurs posturile de director și director adjunct pentru Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor București.

Simene a promovat toți candidații

Ca urmare, fără nicio restricție legală, Crinu Simene și Oriana Albert s-au înscris la ambele examene. Surse din cadrul DRPCIV au spus, pentru Gândul, că cei doi ofițeri s-au înscris la ambele examene. La concursul pentru postul de director, Albert nu s-ar fi prezentat, astfel că Simene a candidat singur și a fost declarat admis cu nota 8,25.

În luna mai, Crinu Simene a fost delegat, împreună cu alți 24 de polițiști examinatori de la București, să-i ajute pe colegii de la Suceava. Echipa din Capitală fusese trimisă la Suceava în condițiile în care, acolo, perioada de așteptare pentru proba practică ajunsese foarte lungă din cauza supraaglomerării.

Polițiștii din București și-au îndeplinit misiunea cu „succes”, în condițiile în care candidații care au dat cu ei au promovat în proporție de 90 la sută, iar candidații examinați de Simene ar fi promovat în proporție de sută la sută.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Poliției citeste mai mult
articolul original.

Zeci de acțiuni organizate pentru combaterea excesului de viteză

21 July 2022 at 10:12
By: Regie
image

Poliţiştii rutieri au desfăşurat în primul semestru al acestui an, la nivel judeţean, peste 50 de acţiuni pentru combaterea excesului de viteză, în scopul creşterii gradului de siguranţă rutieră.

În cadrul acţiunilor desfăşurate, poliţiştii au aplicat pe această linie 8074 de sancţiuni contravenţionale.

De asemenea, ca măsură complementară, au fost reţinute, în vederea suspendării, 883 de permise de conducere.

În judeţul Sălaj, ca urmare a nerespectării regimului legal de viteză s-au produs patru accidente grave de circulaţie în urma cărora o persoană şi-a pierdut viaţa, trei au fost rănite grav, iar una uşor.

Conform O.U.G. 195/2002, depășirea cu mai mult de 50  km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus , constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, respectiv de la 9 la 20 de puncte-amendă. Permisul de conducere se suspendă pentru o perioadă de 90 de zile.

Totodată, conform aceluiaşi act normativ, depășirea cu mai mult de 70  km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, respectiv de la 9 la 20 de puncte-amendă. Permisul de conducere se suspendă pentru o perioadă de 120 de zile.

Nu uitaţi! Cu cât viteza este mai mare, șocul produs de accident este mai mare, iar consecințele mai grave.

Respectați limita legală de viteză pentru fiecare sector de drum!

articolul original.

Fiţi preventivi! Evitaţi zonele neiluminate!

18 July 2022 at 06:29
By: Regie
image

Comportamentul neadecvat, caracterizat prin neglijenţă sau ignoranţă este un factor care favorizează comiterea faptelor ilegale ale căror consecinţe se răsfrâng atât asupra autorului infracţiunii cât şi asupra victimei.

Pentu a vă feri de posibili infractori nu trebuie să neglijaţi niciun amănunt şi să acordaţi atenţie sporită unor reguli care vor contribui la sporirea vigilenţei şi la construirea “barierei” împotriva infractorilor:

 • Nu vă lăsaţi niciodată geanta, bagajele sau alte bunuri nesupravegheate în locuri publice.
 • Evitaţi zonele neiluminate sau izolate, mai ales după lăsarea întunericului.
 • Nu ţineţi la vedere bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dvs. Bijuteriile scumpe, telefoanele mobile, tabletele sau camerele video/foto pot atrage o atenţie nedorită.
 • Manifestaţi atenţie la cine se află în preajma dumneavoastră şi ţineţi pe cât posibil bagajul aşezat în partea din faţă.
 • Când sunteţi la cumpărături şi folosiţi un cărucior, nu aşezaţi niciodată portofelul sau geanta deasupra cumpărăturilor.
 • Ţineţi cheile de la casă sau maşină la îndemână – mai ales noaptea – pentru a putea intra rapid în locuinţă/autoturism.
 • Când vă aflaţi la ghişeul unei unităţi bancare pentru a ridica o sumă de bani este bine să observaţi comportamentul persoanelor din jurul dumneavoastră, unii infractori speculează orice situaţie şi urmăresc victimele până ajung în locuri ferite de privirile cetăţenilor.
 • Acordaţi atenţie sporită locului unde păstraţi telefonul mobil, mai ales în zonele aglomerate sau în mijloacele de transport în comun. Nu împrumutaţi telefoanele mobile pe stradă sau în localuri publice unor persoane necunoscute care sub pretextul apelării unor prieteni dispar cu telefoane cu tot.
 • Dacă sunteţi victima sau martorul unei infracţiuni, sesizaţi poliţia prin apelul de urgenţă  112.

Peste 20 de permise de conducere reţinute de poliţiştii din Zalău

Timp de o săptămână, poliţiştii Biroului de Ordine Publică, împreună cu colegii lor de la Biroul Rutier, din cadrul Poliţiei Municipiului Zalău, au fost prezenţi în teren pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice, dar şi pentru siguranţa traficului rutier. Peste 460 de sancţiuni au fost aplicate şi 21 de permise de conducere au fost reţinute.

În perioada 7-14 iulie a.c., poliţiştii din Zalău au continuat acţiunile pentru menţinerea unei atitudini prudente în trafic, dar şi pentru siguranţa cetăţenilor.

Pentru abaterile constatate au fost aplicate 465 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 354 au fost la regimul circulaţiei rutiere, alte 99 au fost aplicate la Legea 61/1991, opt la Ordonanţa de Urgenţă 97/2005 privind domiciliul şi reşedinţa, iar patru au făcut obiectul altor abateri.

Valoarea totală a sancţiunilor este de 87166 lei.

De asemenea, poliţiştii au reţinut, în vederea suspendării, 21 de permise de conducere, dintre care şapte pentru nerespectarea culorii roşii a semaforului, trei pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, trei pentru depăşire neregulamentară, două pentru neacordare de prioritate pietonilor, iar diferenţa au fost reţinute pentru alte abateri de la normele rutiere.

Totodată, au fost reţinute, până la remedierea deficienţelor şi şase certificate de înmatriculare.

Dosare penale pentru conducere sub influenţa alcoolului şi a substanţelor psihoactive

La data de 16 iulie a.c., ora 00.05, poliţiştii Biroului Rutier au depistat un tânăr de 27 de ani, din judeţul Sălaj, în timp ce conducea autoturismul pe Drumul Judeţean 108 A, prin localitatea Românaşi.

La testarea cu aparatul Drugtest s-a evidenţiat prezenţa unor substanţe psihoactive.

Conducătorul auto a fost condus la spital, pentru recoltare de probe biologice, în vederea determinării cantităţii de substanţe psihoactive din organism.

O zi mai târziu (17 iulie a.c., ora 21.45), poliţiştii Secţiei 4 Poliţie Rurală Ileanda au oprit pentru control un autoturism care circula pe Drumul Comunal 28, prin localitatea Lemniu.

La volanul autoturismului se afla o femeie de 43 de ani, din judeţul Sălaj.

Întrucât conducătoarea auto emana halenă alcoolică, poliţiştii i-au solicitat testatea cu alcooltestul, însă a refuzat, motiv pentru care a fost condusă la spital, pentru recoltare de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

În ambele cazuri, poliţiştii au întocmit dosare penale şi continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a stării de fapt.

articolul original.

Peste 100 de permise de conducere reţinute în cadrul Acţiunii Sezon Estival

15 July 2022 at 07:41
By: Regie
image

Polițiștii din Sălaj au continuat acţiunile pentru siguranţa cetăţenilor, prevenirea faptelor antisociale şi pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice, în Sezonul Estival 2022. Poliţiştii au reţinut peste 100 de permise de conducere.

În perioada 4-10 iulie a.c., Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj a acționat cu efective mărite pentru siguranța cetățenilor, prevenirea faptelor antisociale și pentru menținerea ordinii și liniștii publice, pe perioada sezonului estival 2022.

Astfel, în perioada de referință, poliţiştii au fost sesizaţi despre comiterea a 92 de infracţiuni, dintre care 11 la regimul circulaţiei rutiere (conducere sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, conducere fără permis şi conducere cu autoturismul neînmatriculat), 33 contra patrimoniului (furturi, distrugeri),  iar diferenţa au constituit alte genuri de infracţiuni.

Pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială prevăzute de Legea 61/1991 republicată, poliţiştii au aplicat 279 de sancțiuni contravenționale.

Pentru prevenirea accidentelor de circulație, polițiștii rutieri au acționat la nivel judeţean, atât pe drumurile naţionale, cât şi pe cele judeţene, iar în urma abaterilor constatate au fost aplicate 935 de sancțiuni, dintre care şase pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, 269 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, iar diferenţa au constituit alte abateri de la normele rutiere.

De asemenea, au fost reţinute 103 permise de conducere (34 pentru depăşirea cu mai mult de 50 Km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv).

Totodată, în cadrul acţiunilor desfăşurate au mai fost aplicate 24 de sancţiuni contravenţionale la alte acte normative.

Valoarea totală a contravenţiilor se ridică la suma de 387057 lei.

Pentru siguranța dumneavoastră în perioada sezonului estival, polițiștii vă sfătuiesc:

 • Când ați ajuns la destinație, nu lăsați bagajele nesupravegheate lângă mașină.
 • Nu expuneți sumele de bani pe care le dețineți!
 • Luați la dumneavoastră numai sumele necesare efectuării plăților curente!
 • Nu lăsați nesupravegheate pe plajă lucruri de valoare (telefoane, aparate/camere de fotografiat/filmat etc.). Câteva momente de neatenție sunt de ajuns pentru ca infractorii să le sustragă.
 • Dacă vi s-a repartizat o cameră la un etaj inferior, nu lăsați geamurile deschise! Este calea cel mai ușor accesibilă hoților!
 • Pe lângă activitatea curentă a polițiștilor, este bine ca fiecare cetățean să știe și să ia măsurile proprii de protejare împotriva infractorilor.
 • Pentru orice situație care poate constitui o urgență, apelați serviciul unic de urgență 112!
articolul original.
 • There are no more articles
❌