ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

11 proiecte educaționale moderne primesc sponsorizări de la industria ITC din România

25 November 2022 at 10:21
image

ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, marchează cea de-a cincea ediție a programului Bursele ANIS. Anul acesta, au primit sponsorizări din partea industriei ITC locale 11 cursuri tech inovatoare, care au fost concepute de către profesori tineri din universități de prestigiu din țară.

Temele cursurilor acoperă domeniile Artificial Intelligence/Machine Learning, Big Data, Blockchain, Cybersecurity, IoT, Virtual Reality si Tech for All (introducerea tehnologiei in universități non-IT). Valoarea cumulată a Burselor ANIS oferite de către companiile ITC locale în 2022 este de 55.000 de euro.


”Programul Bursele ANIS se bucură de la an la an de un succes în creștere. Bine primit încă de la prima ediție, acest mod de susținere și stimulare a profesorilor care doresc să-și pregătească studenții pentru cele mai noi provocări din piața muncii atrage din ce în ce mai multe aplicații din partea mediului academic. Devine astfel tot mai clar că prin această inițiativă am reușit să creăm o punte reală de colaborare și susținere reciprocă între mediul universitar si companiile de tehnologie. Ne bucură, în aceeași măsură, că sponsorii sunt foarte implicați în proiectul Bursele ANIS, unii dintre aceștia fiind alături de noi încă de la prima ediție a programului. Industria ITC este conștientă de potențialul parteneriatului cu sfera academică, ca sursă principală a formării unor generații adaptate transformărilor din era digitală”, a declarat Gabriela Mechea, Director Executiv ANIS România.


Pentru ediția din 2022 a programului Bursele ANIS au existat 30 de înscrieri, fiind vorba despre cadre didactice tinere care predau la cele mai importante universități din România.

Pentru a fi eligibili, candidații trebuie să dețină titlul de lector sau asistent universitar, să aibă vârsta de cel mult 40 de ani și să introducă sau să actualizeze un curs/ laborator cu metode inovative de predare, în unul dintre domeniile tehnologice propuse. Proiectele depuse au fost evaluate după mai multe criterii: caracterul inovativ al cursului/laboratorului și sustenabilitatea lui, structura, obiectivele și materia cursului/laboratorului, respectiv profilul candidatului și metodele inovative de predare.


Proiectele eligibile de anul acesta au fost evaluate de către un comitet format din 12 reprezentanți ai mediului academic și ai industriei ITC, respectiv: Prof. Dr. Lenuța Alboaie (Prodecan FI, Universitatea AI. I. Cuza Iași), Dr. Răzvan Bologa (Cibernetică, Academia de Studii Economice București), Prof. Dr. Cosmin Bonchiș (Prodecan FMI, Universitatea de Vest Timisoara), Cătălina Dodu (Atos IT Solutions and Services), Dr. Radu Gramatovici (Prorector, Universitatea din București), Daniel Ilinca (Softbinator Technologies), Vasile Manta (Decan ACS, Universitatea Tehnică Gh. Asachi Iași), Ion Moldoveanu (Deutsche Bank Global Technology), Dr. Simona Motonga (Vicepreședinte Senat, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj), Prof. Dr. Răzvan Rughiniș (Prodecan ACS, Univ. Politehnica București), Dr. Honoriu Valean (Universitatea Tehnică Cluj), Prof. Dr. Radu Vasiu (Președinte Senat, Universitatea Politehnică Timișoara).


Proiectele sponsorizate în 2022 se încadrează în următoarele tehnologii de ultimă generație: AI/ML (două cursuri), Big Data (un curs), Blockchain (un curs), Cybersecurity (două cursuri), IoT (două cursuri), Tech for All (două cursuri) și Virtual Reality (un curs). Ediția Burselor ANIS din acest an a fost susținută de companii importante cu prezență pe piața locală, respectiv: Adobe Systems România, Atos IT Solutions and Services, DB Global Technology, Endava România, eMAG, Microsoft România, Softbinator Technologies, Wipro Technologies și Zitec.


La cele 5 ediții de la lansarea proiectului Bursele ANIS au aplicat cu proiecte 151 de cadre didactice universitare, de la 51 de facultăți din întreaga țară, au fost acordate 58 de burse în total, în valoare de 280.000 de euro.

Bursele ANIS 2022 – proiecte sponsorizate


Dintre cele 11 proiecte alese pentru sponsorizare în 2022, două se regăsesc în categoria AI/ML. Unul dintre ele, Prelucrarea imaginilor, a fost propus de către Otilia Zvorișteanu și Ștefan Achirei (Universitatea Tehnică Grigore Asachi din Iași), primind sponsorizarea Microsoft România. Cel de-al doilea, Sisteme inteligente de suport decizional, a fost propus de către Laura-Nicoleta Ivanciu (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca), și a fost sponsorizat de către Endava România.


În categoria Big Data se află proiectul Ingineria sistemelor de programe, propus de către Bogdan-Costel Mocanu (Universitatea Politehnică din București). Acest curs a primit sponsorizarea Adobe Systems România.


Un alt curs, din categoria Blockchain, a primit sponsorizarea Softbinator Technologies. Este vorba despre proiectul propus de Costin Carabaș (Universitatea Politehnică din București), Foundations of Blockchain.
Două proiecte sponsorizate în 2022 provin din zona Cybersecurity. Unul este susținut de Eduard-Constantin Stăniloiu (Universitatea Politehnică din București): Programarea calculatoarelor si limbaje de programare 4 – cursul a primit sponsorizarea DB Global Technology).

Al doilea proiect de acest fel aparține lui Alexandru-Gabriel Tudorache (Universitatea Tehnică Grigore Asachi din Iași), fiind intitulat Criptografie și securitatea datelor; acest curs se bucură de sponsorizarea Atos IT Solutions and Services.


Două alte proiecte selectate pentru sponsorizare vin din categoria IoT. Unul dintre acestea a fost realizat de către Mădălina-Georgiana Berceanu (Universitatea Politehnica din București). Cursul Sisteme de senzori inteligenți a primit sponsorizarea companiei Wipro Technologies. De asemenea, cursul Internet of Things, pregătit de către Nicolae-Alexandru Botezatu (Universitatea Tehnică Grigore Asachi din Iași) este sponsorizat de eMAG.


În categoria Tech for All se regăsesc alte două cursuri sponsorizate prin Bursele ANIS 2022. Primul este Media Innovation and Technology, propus de către Bogdan Oprea (Universitatea din București), și care a primit o bursă din partea Zitec. Cel de-al doilea este realizat de Șerban-Andrei Zanfirescu (Universitatea din București, fiind vorba despre cursul Informatică aplicată în psihologie și științe cognitive. Compania Atos IT Solutions and Services a oferit această sponsorizare.


Categoria Virtual Reality cuprinde în acest an cursul Tehnologii multimedia și medii virtuale, propus de către Aurelia Ciupe (Universitatea din Cluj). Această bursă a fost oferită cu sprijinul Endava România.

24 ani de activitate în România. Înființată în anul 1998, ANIS reprezintă interesele companiilor IT românești și sprijină dezvoltarea industriei locale de software și servicii, creșterea atât a companiilor implicate în proiecte de externalizare, cât și a celor care generează proprietate intelectuală, prin crearea de produse.


Peste 175 de membri. În cadrul ANIS sunt reunite atât companii mici, cât și multinaționale, firme cu capital românesc sau străin, cu sedii în toate marile centre IT din țară, ceea ce asigură asociației reprezentativitate la nivel național.


Peste 47.000 de angajați. Membrii ANIS generează un număr semnificativ de locuri de muncă înalt calificată în societate.


Peste 3,87 miliarde de euro cifra de afaceri. Veniturile anuale cumulate ale membrilor plasează ANIS în zona actorilor cheie în ceea ce privește amprenta economică pe plan local. Cumulat, membrii ANIS au o cifră de afaceri de peste 65% din totalul veniturilor generate de industria IT la nivel național.

articolul original.

Copiii care fac sport de performanţă vor primi tichete de 150 de lei

23 November 2022 at 07:17
Foto: radiohit.ro

Copiii şi juniorii legitimaţi la cluburile sportive înfiinţate conform legii, care participă la competiţii sportive oficiale naţionale şi internaţionale, beneficiază lunar de un stimulent financiar sub forma unor bonuri de valoare, denumite tichete de sportiv, potrivit unei legi promulgată marţi de preşedintele Klaus Iohannis.

Fiecare beneficiar are dreptul la un singur tichet de sportiv pe lună, valoarea nominală a acestuia fiind de 150 lei.

Tichetele destinate achiziţiei de articole şi echipamente sportive

Tichetele de sportiv pot fi utilizate numai pe teritoriul României şi sunt destinate achiziţiei de articole şi echipamente sportive specifice disciplinei sportive practicate, transport între
localităţi, suplimente nutritive sau recuperare medicală.

Prezenta lege se aplică începând cu 1 ianuarie 2023, iar fondurile necesare pentru plata tichetelor de sportiv se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sportului.

Legea a fost votată de Camera Deputaţilor pe 26 octombrie, cu 237 de voturi „pentru” şi 18 abţineri.

Citește și Ministerul Sportului anunță: Elevii vor avea 3-4 ore de educație fizică la școală și activități fizice extrașcolare

articolul original.

Lucian Heiuş: Nu este normal ca bugetarii să fie plătiți unitar

18 November 2022 at 09:13
Foto: apuseni.info

Lucian Heiuș, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală a vorbit ieri despre situația actuală a angajaților de la stat. În opinia sa, nu este normal ca bugetarii să fie plătiți unitar, aceștia ar trebui să aibă un salariu raportat la performanța și rezultatele obținute, cum de altfel se întâmplă în orice altă industrie.

Ce este greșit la bugetari, în opinia șefului ANAF?

Lucian Heiuș a fost prezent la conferința PNRR – Investiții pentru economia viitorului. Reforma Fiscală. În cadrul evenimentului organizat de PwC România, șeful ANAF a explicat că sistemul actual de salarizare provoacă o demotivare a celor foarte buni, deoarece oamenii primesc aceeași sumă de bani indiferent de performanță.

În afirmaţiile sale, „Sistemul actual de salarizare este unul unitar: munceşti mult, munceşti puţin, dacă ai aceeaşi categorie, clasă şi vechime, iei aceiaşi bani. Ai rezultate excepţionale în inspecţie fiscală sau eşti un inspector mai puţin performant, ai acelaşi salariu. Atunci apare în timp o demotivare a celor foarte buni: De ce să-mi asum eu riscuri foarte mari, când colegul meu care stă mai mult la cafea pe hol ia acelaşi salariu ca şi mine? Noi, ca stat, trebuie să depăşim cumva acest mecanism de a gândi unitar.

Parcă şi legea salarizării se numeşte legea salarizării unitare. Nu mai trebuie să gândim unitar, ci pe performanţă, pe rezultatele pe care le obţii, chiar şi în sistemul administrativ. Cred că aceasta este una dintre marile reforme pe care trebuie să le facă statul în ansamblul lui”, a declarat Lucian Heiuş.

Deși primele referințe legate de salariile bugetarilor au vizat ANAF, președintele Fiscului a spus că situația este dezastruoasă în toate instituțiile statului. Peste tot este nevoie de o modernizare.

Astfel, „Nu este suficient ca doar ANAF şi Ministerul de Finanţe să se modernizeze. Eu astăzi cred că Ministerul de Finanţe şi ANAF sunt printre cele mai performante instituţii din administraţia românească.

articolul original.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: ‘Suntem încă departe de ceea ce se întâmplă în UE, unde media acestor infecții este 7%’

8 November 2022 at 19:16
image

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat marţi în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre raportarea infecţiilor nosocomiale, că trendul în ultimii 10 ani a fost crescător, dar am plecat de la cifre foarte mici, în condiţiile în care 0,2% din pacienţii români aveau astfel de infecţii în urmă cu 10 ani şi acum am ajuns să raportăm 1,3%, media în Uniunea Europeană fiind de 7%. Ministrul Sănătăţii a explicat că există o diferenţă între sudul şi nordul continentului, unde se folosesc puţine antibiotice, în timp ce la noi se folosesc multe antibiotice, astfel că suntem pe locul doi în acest top, după Cipru.

”S-a schimbat în mod clar ceva, trendul în ultimii 10 ani a fost crescător, dar am plecat de la cifre foarte mici, 0,2% din pacienţii români aveau astfel de infecţii în urmă cu 10 ani şi acum am ajuns să raportăm 1,3%. E o creştere, dacă te uiţi pe un grafic, suntem încă departe de ceea ce se întâmplă în UE, unde media acestor infecţii este 7%”, a precizat ministrul.

Alexandru Rafila a arătat că ”se minţea foarte mult din diverse motive, mentalitatea, teama de a spune adevătul şi reacţia opiniei publice.

”Dacă pui presiune pe un om care este din sistem care aduce la cunoştinţă acest lucru şi încearcă să găsească soluţii să nu se extindă acel focar data viitoare o să fie reticent în a raporta infecţia, este o reacţie normală de apărare şi trebuie să lucrăm mult la comunicare, la înţelegerea situaţiei. O să vedeţi noul ordin de ministru care stabileşte criteriile de performanţă ale managerilor, care stimulează raportarea acestor infecţii”, a afirmat Rafila.

Despre situaţia acestor infecţii din spitale, ministrul a spus că ”noi stăm mai prost din punctul de vedere al cauzelor, bacteriile fiind  multirezistente la antibiotice, la toate antibioticele.

Ministrul Sănătăţii a explicat că există o diferenţă între sudul şi nordul continentului, unde se folosesc puţine antibiotice, în timp ce la noi se folosesc multe antibiotice, suntem pe locul doi şi doar Ciprul ne depăşeşte. Rafila a adăugat că acelaşi lucru se întâmplă în Grecia, Bulgaria, Italia, Cipru, conform news.ro

articolul original.

Record de participare la Campionatul Național 5K organizat la Brașov

7 November 2022 at 15:16
By: nagym
image

Dintre toate campionatele naționale de alergare pe șosea și cros organizate în acest sezon competițional 2022, cea mai numeroasă participare va fi la Campionatul Național de Alergare pe Șosea 5K (ediția 1) ce are loc duminică, 13 noiembrie, la Brașov, cu prilejul Crosului 15 Noiembrie. 160 de atleți legitimați la cluburi din România s-au înscris la competiția organizată de Asociația Județeană de Atletism Brașov, în parteneriat cu Federația Română de Atletism și cu co-finanțare acordată de Primărie de la bugetul municipiului Brașov, linia de finanțare „Sportul de Performanță”, înregistrându-se, astfel, un adevărat record de participare.

„Dacă Brașovul a rămas în istorie cu revolta din ’87, atletismul brașovean o va face prin acest Campionat Național, deschizător de drumuri pentru alte asemenea competiții distincte pentru proba de alergare pe șosea pe distanța de 5 kilometri, care se vor desfășura anual, de acum înainte, în țara noastră. Faptul că am primit organizarea primului Campionat Național de 5 kilometri organizat vreodată în România cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la evenimentul istoric 15 noiembrie 1987 constituie un motiv de mândrie pentru noi, brașovenii. Pe lângă întrecerea în sine, campionatul ne aduce alte două evenimente importante pentru fenomenul atletic din România, ambele în premieră la Brașov: cursul gratuit pentru arbitri de atletism, pe care îl organizăm împreună cu Federația și Facultatea de Educație Fizică și Sporturi Montane și consfătuirea antrenorilor din probele de semifond și fond. Iar recordul de participare consemnat după închiderea înscrierilor, seara trecută, vine ca o confirmare în plus a faptului că acest campionat reprezintă un moment de referință în atletismul românesc și un reper valoros pentru campionatele din anii următori”, declară Silviu Prescornițoiu, președintele AJA Brașov.

La CN 5K vor alerga atleți la categoriile de vârstă seniori, U23 și U20, fiind alcătuite clasamente atât la individual, cât și la echipe. Startul (ora 11 feminin, ora 11:30 masculin) se va da în interiorul Parcului Industrial Roman, exact din dreptul fostei Secții 440, locul unde a izbucnit Revolta din 1987. După start, atleții vor trece de poarta fostei Uzine de Autocamioane și vor alerga pe traseul Strada Poienelor – Calea Bucureşti – Spitalul Judeţean – Spitalul Astra – Intersecția „Trei Alimentare” – Biserica de Lemn – AFI Brașov – Spitalul CFR – Sala Patria – Teatrul „Sică Alexandrescu” – Prefectură. Traseul este măsurat și omologat internațional de AIMS-World Athletics.

Alături de Crosul 15 Noiembrie și Brașov 5K, această competiție face parte din seria de evenimente sportive ce comemorează Ziua Revoltei Anticomuniste din 15 Noiembrie 1987, desfășurându-se pe același traseu pe care l-au urmat manifestanții în ’87. (P)

articolul original.

Bobby Păunescu: ‘Dacă se schimbă situația din Senat și republicanii preiau controlul, mă aștept la o mare schimbare în România, pentru că republicanii nu mai vor o Românie rusificată, vor o Românie derusificată’

4 November 2022 at 18:15
image

La aşa-numitele alegeri ”de mijloc de mandat” sunt reînnointe toate locurile din Camera Reprezentanţilor şi o treime din locurile din Senat.

Potrivit ultimelor sondaje, la alegerile legislative din 8 noiembrie, republicanii ar urma să preia controlul politic în Camera Reprezentaților, dar este posibil să reușească aceeași performanță și în Senat.

„Dacă se schimbă situația din Senat și republicanii preiau controlul (…) nu mă aștept la o modificare radicală, din punctul acesta de vedere față de sprijinul acordat Ucrainei, dar mă aștept la o mare schimbare în România, de exemplu, pentru că (republicanii – N.R.) nu mai vor o Românie RUSIFICATĂ, vor o Românie DERUSIFICATĂ. Este ideea multor congresmeni republicani, ei știu care este situația aici, au avut un fost ambasador care cunoaște foarte bine România (Adrian Zuckerman – N.R.), s-a născut aici, vorbește română și este republican, fiind numit in timpul mandatului lui Donald Trump.

Am privilegiul să-l cunoscut bine pe fostul ambasador și de la el, de la cercurile pe care le frecventează, am auzit acest termen de DERUSIFICARE. Vorbim de lucruri foarte dure, dar și foarte bune pentru România, dacă se vor întâmpla”, a afirmat Bobby Păunescu,  la Realitatea FM.

Bobby Păunescu a comentat și scenariile potrivit cărora succesul republicanilor în „mid term” ar marca, de fapt, relansarea lui Donald Trump în cursa pentru Casa Albă.

„Nu cred că fostul președinte Trump, oricât de iubit ar fi în acest moment și încurajat să facă acest pas, va mai candida la președinție, dar cred că cel pe care-l va susține el va CÂȘTIGA. Și vorbim aici, în primul rând, de Mike Pompeo, fost șef al CIA și secretar de stat care a reușit în tratative atât de dificile cu lumea arabă, sunt și alții, dar repet, nu cred că Donald Trump va candida”, conform realitatea.net

articolul original.

Performanță: În 2021, trenurile din România au întârziat în total 6 ani și jumătate

31 October 2022 at 07:06

Performanță: În 2021, trenurile din România au întârziat în total 6 ani și jumătate

Țara noastră bate anual record după record într-un clasament pe care nu-l dorește nimeni, anume cel al întârzierilor la trenurilor de călători, fie ele publice sau private.

Anul trecut, România a înregistrat un nou record al întârzierilor la tren: 3.487.509 de minute, ceea ce înseamnă un total de 6,6 ani, dacă sunt adunate toate întârzierile fiecărui tren în parte, așa cum au fost ele raportate de către Ministerul Transporturilor.

Față de anul precedent, 2020, întârzierile sunt mai mari cu un an și opt luni. Recordul absolut al întârzierilor a fost înregistrat în anul 2018, cu 9 ani de întârzieri totale. Viteza medie cu care au circulat trenurile în România în 2021 a fost de 45 km/h, cu doar 5 km/h mai mult față de viteza medie a unui biciclist la Tour de France.

România înregistrează an de an un număr uriaș de minute de întârzieri la trenurile de călători. Recordul absolut al întârzierilor a fost consemnat în anul 2018, când s-au acumulat 4.767.238 minute de întârzieri, ceea ce echivalează cu un pic peste 9 (nouă) ani.

Digi24.ro a studiat cu atenție rapoartele de activitate depuse de Ministerul Transporturilor, documente stufoase de sute de pagini anual, pline de date, de unde a extras pentru dumneavoastră informații pentru acest articol.

În 2021 au fost emise aproape 55 de milioane de bilete de tren, majoritarea (42 de milioane) fiind plătite către CFR Călători. Clasamentul este urmat de Regio Călători – 4.9 milioane călători, Transferoviar Călători – 4.7 milioane călători, Interregional Călători – 1.7 milioane călători, Softrans – 419.728 călători, Astra Trans Carpatic – 234.770 călători.

Tot anul trecut a fost înregistrată o creștere cu circa 5 milioane de călători expediați față de anul 2020. Așa se explică de ce în 2021 au fost mai multe întârzieri ale trenurilor de călători față de anul precedent.

Mai exact, anul trecut numărul total al întârzierilor a fost de 3.487.509 de minute (ceea ce înseamnă 6 ani și jumătate), iar în 2020 a fost de 2.560.489 minute (echivalentul a 4,8 ani de întârzieri). Trendul pare să fie îngrijorător dat fiind faptul că, deși 2020 și 2021 au fost ani de pandemie, cu numeroase restricții de circulație, în anii predecenți numărul întârzierilor era ceva mai mic: 3.234.459 de minute în 2017 (6,1 ani), 2.553.618 de minute în 2015 (4,8 ani), 3.125.192 de minute în 2014 (5,9 ani).

Întârzierile cumulate ale operatorilor privați de călătorie însumează în anul 2021 nu mai puțin de 685.105 minute, ceea ce înseamnă 1,3 ani de întârzieri.

Comparația cu Japonia

Din datele Ministerului român al Transporturilor rezultă că fiecare tren care a circulat anul trecut a avut o întârziere medie de 3,48 de minute la fiecare 100 de kilometri parcurși. Potrivit documentelor companiei japoneze de transport feroviar, întârzierea medie la transportul de călători în anul 2020 în Țara Soarelui Răsare a fost de 12 secunde pentru fiecare tren în circulație, aici fiind incluse și întârzierile datorate dezastrelor naturale. Întârzierea medie acceptată în cazul japonezilor este de 30 de secunde pe tren, pe parcursul unui an, potrivit datelor oficiale.

Care este viteza medie a trenurilor din România

În România au circulat zilnic anul trecut 1478 de trenuri de călători, respectiv 351 de trenuri de marfă. Viteza medie cu care au circulat trenurile de călători a fost de 44,68 km/h, iar a celor de marfă de 15,49 km/h. Prin comparație, cicliștii și alergătorii de maraton cu condiții fizice speciale, pot menține o viteză medie de 30-35 km / h pentru câteva ore. S-a calculat că în ultimii ani viteza medie a unui campion la Tour de France a fost de 40-41 de km/h. Pe coborâri, rutierii profesioniști ating deseori viteze incredibile la 100km/h, iar recordul a fost înregistrat de ciclistul german Marcus Burghardt – 130,7 km/h.

27% dintre podurile feroviare din România au durata de viață expirată

Un amănunt interesant din ultimul raport de activitate al Ministerului Transporturilor pe anul trecut spune că mai bine de un sfert din podurile și podețele de pe rețeaua feroviară publică din România au durata de viață proiectată expirată. Cităm din document: „Pe rețeaua feroviară publică există un număr de 17.689 poduri și podețe cu o lungime totală de 190,698 km, din care 4.375 poduri (3.028 metalice și 1.347 masive), 190 viaducte (108 metalice și 82 masive) și, respectiv, 13.124 podețe (1.887 metalice și 11.237 masive). Circa 27% dintre acestea au durata de viață proiectată expirată”.

Același document spune că la finalul anului 2021 Compania Națională de Căi Ferate „C.F.R.” S.A. înregistra o pierdere în sumă de 8.841.090 lei (faţă de o pierdere de 281.682.668 lei pentru anul 2020) și avea de încasat creanțe restante în valoare de 1.697.534,86 mii lei.

articolul original.

Caz rar în fotbal

18 October 2022 at 18:07
By: (V.N.)

În meciul din campionatul Kazahstanului de pe 15 octombrie, dintre Kairat și Astana, scor 0-4, toate golurile au fost marcate de același jucător, Timur Dosmagambetov. Acesta a punctat o dată din penalty și de 3 ori din acțiune.

Acest caz în sine este destul de rar, având în vedere că jucătorul care a reușit performanța este un fundaș stânga.

E pentru prima dată în fotbalul la nivel de prime divizionare când un fundaș stânga a marcat toate patru golurile dintr-un meci.

Doar cinci astfel de cazuri sunt cunoscute în istoria fotbalulu, incluzându-l și pe cel de sâmbătă.

Argentinianul Victorio Spinetto a fost, în 1937, primul apărător care a reușit „poker”-ul. În schema tactică a acelor vremuri (2-3-5), rolul său era de mijlocaș central la închdere, ceea ce corespunde unui fundaș central în fotbalul modern.

Spinetto s-a impus ca fiind primul „apărător marcator” din fotbalul argentinian (poate și din cel mondial). De-a lungul carierei sale, a marcat 49 de goluri, dintre care 4 în cel mai important meci al său, Vélez Sarsfield cu Chacarita Juniors.

El a întors meciul de la 0-2 (după prima repriză) la 5-2. Dintre cele cinci cazuri despre care vorbim, acesta este singurul în care toate cele 4 goluri au fost marcate de un fundaș într-o singură repriză (a doua). Spinetto a înscris primul gol din lovitură liberă, iar celelalte din acțiune.

Vélez e echipa care în anii ’90 l-a dat pe primul portar golgheter, José Luis Chilavert.

Reușita lui Spinetto a fost repetată în 1970 de un alt apărător argentinian legendar, Rafael Albrecht. Fundașul central de la San Lorenzo a marcat 4 goluri (dintre care 2 din penalty) în meciul din Campeonato Nacional contra Gimnasia de La Plata (6-3).

Următorul pe lista întocmită de IFFHS (Fedrația Internațională de Istorie și Statistică a Fotbalului) este Bernhard Dietz, un fundaș stânga de la Duisburg. El este unicul dintre apărătorii luați în considerare care a marcat toate cele 4 goluri din acțiune.

Dietz a reușit isprava în Bundesliga în 1977. Cine a fost victima sa? Poate suna senzațional pentru realitățile fotbalului de astăzi: Bayern Munchen cu marele Sepp Maier în poartă!

Nemilosul apărător i-a prins tocmai în momentul de criză profundă: Bayern se afla pe locul 13 în campionat (cu Duisburg cu un loc mai jos).

Dietz a ajuns să marcheze 77 de goluri în Bundesliga în cariera sa, devenind cel mai bun fundaș din istoria primei ligi naționale și al doilea cel mai bun marcator din istorie în prima ligă pentru Duisburg.

Fernando Hierro a figurat ultimul apărător cu un „poker” până la Dosmagambetov. El a jucat ca libero în meciul din aprilie 1992 din La Liga pentru Real Madrid, când a spulberat-o pe Espanyol (7-0).

Golurile sale (ultimul dintre ele din penalty) au căzut într-un interval de doar 17 minute (de la minutul 42 la 59), fiind cea mai scurtă perioadă de timp dintre cazurile luate în considerare.

„El Mariscal” Hierro a fost extrem de prolific în acel sezon (1991-92): 21 de goluri în La Liga, 3 în Copa del Rey, 2 în Europa, 3 pentru Spania, 29 de goluri în total.

Întorcându-ne la noul erou Dosmagambetov, acesta e unic printre cei 5 recormeni prin faptul că este singurul care a marcat cele patru goluri într-un meci din deplasare.

articolul original.

Copiii legitimati la cluburile sportive vor primi Tichete sportive in valoare de 150 de lei pe luna

13 October 2022 at 08:22

Copiii legitimati la cluburile sportive vor primi tichete valorice lunare in valoare de 150 de lei, incepand de anul viitor, pentru achizitia de articole si echipamente sportive, potrivit unui proiect de lege care urmeaza sa fie votat in Camera Deputatilor, avand propunere de adoptare.

Tichetele distribuite sportivilor vor avea o perioada de valabilitate de un an de la data emiterii si vor fi valabile doar pe teritoriul Romaniei.

„Copiii si juniorii legitimati la structurile sportive care practica sportul in mod organizat cu scop in participarea la pregatire, competitii sportive nationale si internationale oficiale sunt considerati sportivi de performanta si beneficiaza lunar de un stimulent financiar sub forma tichetelor valorice, denumite tichete de sportiv de performanta”, se arata in propunerea legislativa.

Tichete sportive de 150 de lei/luna

Banii pentru tichetele sportive vor veni din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sportului, care va elabora normele metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la emiterea si acordarea tichetelor pentru sportivi in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a legii.

Initiatorii proiectului de lege sustin ca o astfel de masura se impune avand in vedere ca avem doar  80.000 de copii participanti in sportul de performanta, iar dintre acestia doar 15% fac pasul catre seniorat.

In plus, masura combate sedentarismul tot mai prezent in randul tinerilor, care petrec mult timp in fata ecranelor.

„Tichetele de sportiv vin astfel in ajutorul tinerilor, fiind un stimulent financiar in randul copiilor legitimati la structurile sportive privind practicarea sportului de performanta la nivelul cel mai inalt pe categoria sa de varsta si specific fiecarei ramuri sportive”, mai arata initiatorii proiectului de lege.

Daca va fi adoptata, legea se aplica incepand cu 1 ianuarie 2023, iar fondurile necesare pentru plata tichetelor de sportiv se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sportului.

articolul original.

VIDEO | Elevii cu rezultate foarte bune vor primi burse de performanță de 500 de lei

14 September 2022 at 11:18
image

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat în ședința de Guvern de miercuri că elevilor români, care obțin cele mai bune rezultate li se vor acorda burse de performanță în valoare de 500 de lei. 

În cadrul ședinței de Guvern de miercuri s-a menționat adoptarea unui proiect de HG care prevede ca cei mai silitori elevi să primească 500 de lei din partea statului, ca bursă de performanță. Sorin Cîmpeanu a vorbit și despre creșterea cuantumului burselor sociale și a alocației pentru transportul elevilor care învață în altă localitate decât în cea de domiciliu:

”Este vorba, în primul rând, de proveniența din familii cu venituri reduse, la care se adaugă absolut toți copiii care au probleme cronice, la care se adaugă copiii cu dizabilități, la care se adaugă orfanii de unul sau ambii părinți. Toate aceste categorii de elevi vor primi și primesc – avem hotărârea de guvern astăzi pe agendă – burse sociale într-un cuantum de 200 de lei” a menționat ministrul Educației despre bursele sociale.

Un alt ajutor promis de Guvern elevilor este cel legat de transportul elevilor care învață în altă localitate decât în cea de domiciliu: ”Peste aceste burse sociale pe care, repet, le primesc toți cei care au dreptul să le primească, avem asigurarea transportului de la domiciliu la școală. Este deja pe circuitul de avizare un proiect de ordonanță de urgență, despre care am discutat, și care sunt convins că va putea să intre săptămâna viitoare pe agenda ședinței de guvern, prin care decontarea transportului se face dublu față de condițiile de până acum” a promis ministrul Educației.

În cadrul ședinței de Guvern s-a menționat și faptul că bursele sociale se asigură prin bugetele autorităților locale de la bugetul de stat, iar alocațiile de transport se vor plăti din bugetul Ministerului Educației.

Prin hotărârea de Guvern care trebuie adoptată miercuri va crește și valoarea premiilor destinate elevilor care obțin medalii la olimpiadele internaționale. ” Este vorba de o creștere până la 20.000 de lei pentru cei care la olimpiade internaționale sunt medaliați cu aur absolut, deci punctaj maxim; de 15.000 de lei medalii de aur; 12.500 de lei argint și bronzul – 10.000 de lei” a anunțat Sorin Cîmpeanu la începutul ședinței de Guvern.

articolul original.

Performanță incredibilă a Primăriei Sectorului 4

3 September 2022 at 09:27

Cum ar arăta drumurile României dacă Daniel Băluță ar fi ministrul Transporturilor? Aceasta-i întrebarea! În seara zilei de duminică, 4 septembrie, se redeschide Pasajul Unirii, „înainte de începerea școlilor”, așa cum anunțase primarul în momentul în care au demarate lucrările de reabilitare ale obiectivului.

După 77 de zile de muncă, fără niciun fel de întârziere, lucrările de punere în siguranță a celui mai important obiectiv de infrastructură din Capitală s-au încheiat. Urmare a unei investiții de 12 milioane de euro, Pasajul rutier Unirii, cu o lungime de aproximativ 900 de metri, a devenit cel mai sigur tunel rutier, din punct de vedere al infrastructurii din România, dar și cel mai tehnologizat din țară.

Peste 1.800 de ore de lucru au fost necesare pentru această transformare, timp în care constructorii au izolat toate infiltrațiile de la nivelul carosabilului, au închis fisurile din pereții interiori ai pasajului prin injectarea unor mortare speciale, pe care, ulterior, i-au îmbrăcat cu peste 3.000 de panouri metalice.

Mai mult, pentru a crește vizibilitatea în tunel, au fost montate 498 de corpuri de iluminat și bandă LED pe o suprafață de 4 kilometri. Totodată, la suprafață au fost instalați 30 de stâlpi de iluminat precum și 150 de proiectoare (pe rampă), astfel încât, iluminatul în pasaj să devină un ghidaj de siguranță pentru șoferi. De asemenea, Pasajul Unirii are, în momentul de față, cel mai performant sistem de ventilație. De ultimă generație, conceput special pentru aerisirea pasajelor rutiere, precum arhicunoscutul tunel rutier Mont Blanc, ce leagă Franța de Italia, sistemul este complet automatizat și are două regimuri de funcționare.

Acesta este compus din 60 de ventilatoare, care intervin de îndată, în momentul în care nivelul noxelor în tunel ajunge să fie unul foarte ridicat și, totodată, evacuează fumul către zonele de ieșire, în caz de incendiu.

Pasajul Unirii a împlinit 34 de ani. Este cel mai lung pasaj din București. Lucrările de construcție au durat doar 34 de zile. A fost proiectat cu 4 benzi de circulație, câte două pentru fiecare sens, având o lungime de 900 de metri, dintre care 600 metri sunt acoperiți. Pentru șoferii din București este printre cele mai utile lucrari de infrastructură, fluidizând traficul în una dintre cele mai aglomerate zone ale orașului, între Bulevardul Dimitrie Cantemir și Bulevardul I.C. Brătianu pe sub Piața Unirii. Foto Octav Ganea, Inquam

În paralel cu aceste lucrări, s-a intervenit la înlocuirea rețelelor edilitare de apă și canal, a celor electrice, în vederea instalării noului sistem de iluminat precum și la montarea unui nou sistem de supraveghere video. Totodată, pasajul a fost dotat cu două defibrilatoare automate pentru situații de urgență cât și cu amplificatoare pentru semnalul de telefonie mobilă.          

Am promis, am făcut! Alături de echipa mea de la primărie și având parte de susținerea oamenilor, am reușit în timp record să punem în siguranță Pasajul Unirii! Am arătat astfel, încă o dată, că SE POATE! Pentru toate acestea, mulțumesc tuturor celor implicați în realizarea acestui obiectiv, proiectanților, constructorilor și,  în mod deosebit, Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru sprijinul acordat în asigurarea finanțării!, a declarat Daniel Băluță, primarul Sectorului 4.

articolul original.

Simona Halep câștigă turneul de la Toronto și revine în top 10 WTA

16 August 2022 at 09:54
By: Regie
image

Simona Halep a câștigat duminică turneul de la Toronto, o victorie obținută în trei seturi împotriva braziliencei Beatriz Maia Haddad, nr. 24 WTA.

Simona Halep a câștigat duminică turneul de la Toronto, o victorie obținută în trei seturi împotriva braziliencei Beatriz Maia Haddad, nr. 24 WTA. Grație acestui rezultat, Simona Halep, aflată în prezent pe locul 15 în lume, revine în top 10 WTA, după mai bine de un an, și va urca de luni direct pe locul 6.

Scorul partidei, care a durat două ore și 18 minute, a fost 6-3, 2-6, 6-3. Simona Halep a câştigat de două ori Openul Canadei, care se dispută alternativ la Montreal şi Toronto, de fiecare dată impunându-se însă când competiţia a avut loc la Montreal (2016, 2018). În 2015, când de asemenea ajunsese în finală, dar la Toronto, a pierdut.

Victoria împotriva braziliencei Beatriz Haddad Maia nu a fost una facilă, sportiva de 26 de ani fiind una dintre cele mai în formă jucătoare de tenis în acest sezon, dar experiența Simonei și-a spus cuvântul și a reușit lovituri incredibile. A fost a patra oară când Simona Halep și Beatriz Haddad Maia s-au întâlnit pe terenul de tenis. Simona câștigase două dintre meciurile precedente jucate împotriva braziliencei.

Simona Halep a ajuns pentru a patra oară în carieră într-o finală a turneului din Canada, dar este pentru prima oară când câștigă un trofeu WTA avându-l ca antrenor pe Patrick Mouratoglou, căruia, de altfel, a ținut să-i mulțumească în alocuțiunea rostită la primirea trofeului. Aclamată de public și aplaudată în tribune de antrenor, Simona Halep și-a împărtășit primele gânduri și și-a felicitat în primul rând adversara:

articolul original.

„Veni, Vidi, Popovici”

16 August 2022 at 09:51
By: Regie
image

Presa internațională, la picioarele lui David Popovici după recordul mondial stabilit la Roma. David Popovici la doar 17 ani a reușit să câștige medalia de aur și să bată recordul mondial în finala probei de 100 de metri liber, din cadrul Campionatului European de nataţie pentru juniori, de la Roma. David a devenit campion european la proba de 200 de metri liber.

A promis la CM din Budapesta că vrea să corecteze recordul mondial și a reușit.

Elevul lui Adrian Rădulescu a întors al doilea după 50 de metri, în urma francezului Grouset, însă a avut o a doua lungime de bazin formidabilă. A tras tare și a trecut pe primul loc, apoi s-a distanțat uluitor pe ultimii 25 de metri! Niciun adversar nu l-a mai ajuns și sportivul de la CS Dinamo și-a realizat visul.

David Popovici a făcut o cursă fenomenală în finala de la 100 m liber de la Roma și a luat aur cu timpul de 46 secunde 86 de sutimi – nou record mondial – prin care a corectat vârful stabilit de brazilianul Cielo de 46,91, la CM de la Roma, în 2009.

David Popovici și-a stabilit obiectivul de a termina cursa de 200 m liber într-un timp de sub un minut și 43 secunde încă de anul trecut, remarcând că sunt forte puțini înotători care au reușit această performanță.

Sportivul român a plecat de pe culoarul favoritului, al patrulea, și a căpătat imediat un avans important față de elvețianul Antonio Djakovic, principalul contracandidat la medalia de aur. David Popovici a încheiat cursa cu timpul de 1 minut 42 de secunde 97 de sutimi, cu peste două secunde în fața ocupantului poziției secunde, a cucerit medalia de aur și a stabilit un nou record mondial la juniori.

„Clubul celor cu 1.42 e prea restrâns. Poate mă voi alătura curând”, scria David Popovici, pe Instagram, în urmă cu un an.

Sportivul de 17 ani și-a îndeplinit visul și a încheiat finala de 200 m liber de la Roma cu 1 minut 42 de seunde 97 de sutimi. De-a lungul timpului, doar doi sportivi au mai reușit această performanță: germanul Paul Biedermann, 1 minut si 42 de secunde, în 2009, care deține și recordul mondial, și celebrul american Michael Phelps, în 2008 1 minut 42 de secunde 96 sutimi.

După succesele de la Roma, presa internațională l-a elogiat pentru performanța sa. Acest val de laude vine celui care este considerat cel mai promițător înotător din lume la ora actuală.

articolul original.

Andreea Ogrăzeanu, medalie de bronz la proba de 100 de metri

1 August 2022 at 08:38
By: Regie
image

Atleta Andreea Ogrăzeanu a cucerit medalia de bronz în proba de 100 de metri, cu cea mai bună performanţă personală a sezonului, 11 secunde şi 41 de sutimi, la Jocurile Mondiale Universitare, de la Kazan (Rusia).

Campioană europeană de juniori şi de tineret, Andreea Ogrăzeanu a fost întrecută de Aunyelay Scott din SUA, cu 11.28, respectiv Lina Gricikaite din Lituania, cu 11.32.

Ogrăzeanu îşi îndeplinise anterior şi baremul pentru Campionatele Mondiale din lunga august, de la Moscova, dar în proba de 200 de metri.

Tot la Kazan, în proba de săritură în lungime, Cornelia Deiac s-a clasat pe locul patru, cu 6,36 metri, în condiţii meteo dificile, cu ploaie continuă, reprize de furtună şi vânt în rafale.

Medalia de aur a probei a revenit campioanei europene de sală, Daria Klişina din Rusia, cu 6,90 metri, urmată de compatrioata sa, Elena Sokolova cu 6,73 metri şi de Michelle Weitzel din Germania, cu 6,56 metri.

Cealaltă reprezentantă a României la săritura în lungime, Cristina Sandu, a ocupat locul 10, cu 6,20 metri.

articolul original.

Turul Franței, în România! Care sunt cele trei trasee dezvoltate de specialiștii Tour de France

20 July 2022 at 07:14
By: Regie
image

Prima ediție a competiției L’Étape România by Tour de France, ce se va desfășura pe 28 august în București, anunță cele trei rute dezvoltate de specialiști, pentru toate categoriile de concurenți: The Race – 85 km, The Ride – 42 km și City Adventure – 14 km.

Acestea vor trece prin punctele emblematice ale Bucureștiului și vor provoca și cicliștii amatori, nu doar pe cei de performanță. Spre deosebire de clasicul Tour de France, L’Étape este destinată atât cicliștilor cu experiență, cât și amatorilor veniți din țară sau din străinătate.

Traseele pe care le pot urma concurenții sunt:

  • Cursa CITY ADVENTURE, care are 14 km și este destinată tuturor amatorilor, dar și copiilor de peste 10 ani care aleg această provocare istorică. Participanții vor lua startul din fața Palatului Parlamentului și vor trece pe lângă repere ale orașului precum Muzeul Național de Istorie a României, Palatul CEC, Primăria Municipiului București, Palatul Regal.
  • Al doilea traseu ca amploare este THE RIDE, are 42 de km și este alcătuit dintr-o singură buclă, cu startul din imediata vecinătate a Palatului Parlamentului.  Ruta trece prin puncte importante și locuri emblematice din capitală, precum Bd. Unirii, Arena Națională, Muzeul Național de Istorie a României, Palatul CEC, Primăria Municipiului București, Palatul Regal, Ateneul Român, Palatul Victoria, Arcul de Triumf, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.
  • Cel mai lung traseu este THE RACE, care are 85 de km și este alcătuit din 2 bucle THE RIDE.

Câștigătorii fiecărei curse (masculin/feminin), vor primi celebrul tricou galben, ca recunoaștere pentru performanța realizată.

Conceptul L’Étape Championship oferă posibilitatea primilor 3 clasați la general (masculin/feminin) în cursa THE RACE să se califice automat și să primească înregistrare gratuită pentru L’Étape du Tour în Franța.

articolul original.

Premierul Ciucă, despre performanța olimpicilor români la matematică și fizică: Ne arată încă o dată valoarea școlii românești, a dascălilor cu vocație și a elevilor orientați spre excelență

18 July 2022 at 10:02
nicolae ciuca

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, că performanţa elevilor români la Olimpiada Internaţională de Fizică (IPhO2022) precum şi cea a tinerilor din lotul naţional de matematică arată valoare şcolii româneşti.

”Remarcabil succesul elevilor români la Olimpiada Internațională de Fizică (IPhO2022)! Avem cea mai bună echipă din Europa și a doua la nivel mondial! Calde felicitări tuturor!
Performanța lor, la fel ca cea a tinerilor din lotul național de matematică, ne arată încă o dată valoarea școlii românești, a dascălilor cu vocație și a elevilor orientați spre excelență, dar și nevoia de a orienta resurse pentru a asigura în mod egal acces la educație.
Reforma educației, a cărei implementare o pregătim la nivelul guvernului, vine să valorifice integrarea acestor minți strălucite în economia viitorului, bazată pe cunoaștere, cercetare și inovare.
Noile legi aflate acum în consultare publică, parte a pachetului România Educată, sunt orientate spre două obiective majore. Pe de o parte, susțin performanța și excelența și, în egală măsură, asigură acces la educației fiecărui copil din România, potrivit abilităților și potențialului fiecăruia.
Însă cea mai importantă schimbare pe care o introduce Proiectul de țară ”România Educată” este să pregătească tinerele generații pentru a răspunde transformărilor sociale dinamice și economiei viitorului.
Încurajăm însușirea competențelor digitale și antreprenoriale, spiritul civic, creativitatea și deprinderea de a învăța continuu. Sunt elemente absolut necesare pentru ca actuala generație de elevi să se integreze în societatea bazată pe cunoaștere a următorilor ani, într-o economie competitivă și o piață a muncii în continuă dinamică”,a  scris Nicolae Ciuca, pe pagina de Facebook.
articolul original.

Cel mai bun handbalist român din ultimul deceniu a revenit în Liga Zimbrilor!

14 July 2022 at 06:39
By: Regie

Portarul Mihai Popescu este noul jucător al echipei Potaissa Turda. Popescu revine în Liga Naţională după 7 sezoane în care a evoluat în prima ligă franceză, la SRVHB Saint-Raphael.

Ales de mai multe ori cel mai bun handbalist român în topurile FRH, portarul Mihai Popescu şi-a luat rămas-bun de la clubul francez Saint-Raphael, la care a jucat în ultimii şapte ani.

La SRVHB Saint-Raphael, Mihai Popescu a evoluat în 163 de partide şi a avut 1.233 de intervenţii salvatoare, cifre pe care le-a oferit chiar clubul, care a menționat:

”Mihai Popescu se întoarce în ţara natală. Dincolo de faptul că ne-a păzit poarta extrem de bine, el şi-a lăsat amprenta la echipa noastră şi prin inima sa mare şi generozitate. Mulţumim pentru tot, Pope, vei fi întotdeauna parte a familiei SRVHB”.

Popescu vrea să câștige campionatul cu Potaissa Turda.

”Am avut şapte sezoane foarte intense în Franţa şi mi-am dorit să revin în România. Am ales Turda pentru că în ultimii ani, Potaissa a fost o echipă de Top 3, în fiecare an au progresat şi şi-au dorit să facă performanţă. Au fost singurii care mi-au dat încredere şi sper să le dau şi eu încredere din poartă.

Îmi propun să facem performanţă. Să câştig campionatul, aşa cum sunt şi valorile clubului. Sper să ajut echipa să avem rezultate cât mai bune, atât în cupele europene, cât şi în campionat.

De pe vremea când jucam în România, ştiu că la Turda e un public fantastic. Abia aştept să cunosc publicul, să îl am de partea mea. Sper ca în noua sală să vină cât mai multă lume să se susţină, pentru că avem nevoie de ei”, a declarat, miercuri, Mihai Popescu, după semnarea contractului.

Mihai Popescu are 37 de ani şi s-a retras de la echipa naţională, însă a rămas în staf pe postul de antrenor secund.

El a fost declarat de FR Handbal cel mai bun handbalist român de opt ori, între anii 2010-2019.

articolul original.

David Popovici, cinci medalii la Europenele de natație pentru juniori

11 July 2022 at 07:50
By: Regie
image

David Popovici (România) şi Mary Ambree Moluh (Franţa) au fost desemnaţi cei mai buni sportivi de la Campionatele Europene de înot pentru juniori de la Otopeni, pe baza unui punctaj întocmit pe baza celor mai bune performanţe înregistrate în competiţie.

Popovici a obtinut primul loc cu 951 puncte în acest clasament şi a fost urmat de polonezul Ksawery Masiuk (941) şi de italianul Lorenzo Galossi (897). Campionul român a câștigat cinci medalii, patru de aur, la 50 m liber, 100 m liber, 200 m liber, ştafetă 4×100 m liber şi un argint la combinata de 4×100 m liber.

„A durut destul de tare. Mă bucur că s-a terminat atât de frumos. Mă bucur că am colaborat ca o echipă. Cel mai frumos moment au fost ştafetele. Este foarte multă muncă, răbdare, nutriţie, somn. Trebuie să fim răbdători. Va trebui să vorbesc cu antrenorul până voi intra din nou în bazin. Mă voi pregăti intens pentru Europenele de la Roma. Va trebui să mă refac ca să-mi adaug câteva obiective.

Mi-am îndeplinit două – să devin cel mai bun din lume şi să inspir cât mai multă lume. Mai există câteva. Trebuie să o iau încet şi să nu mă las copleşit de acest val de atenţie. Sper să reuşesc să fac performanţă la Jocurile Olimpice. Văd în jurul meu că sunt iubit. Îmi place să le vad reacţiile.

E ceva scris şi mă bucur că pentru ei înseamnă ceva puternic. Urmăriţi sportul, orice sport în continuare, în special nataţia şi aveţi grijă să susţineţi tinerele talente. Orice experienţă mă va ajuta în viitor. Din fiecare probă am învăţat ceva!”, a declarat David Popovici.

În clasamentul final, Ungaria a ocupat primul loc cu 14 medalii (6-5-3), urmată de Polonia 16 (5-4-7), România 9 (5-4-0), Franţa 13 (4-6-3), Italia 14 (4-5-5), Turcia 9 (4-2-3), Estonia 3 (3-0-0), Marea Britanie 11 (2-4-5), Ucraina 6 (2-3-1), Bosnia 3 (2-1-0), Belgia 5 (1-2-2), Danemarca 3 (1-2-0), etc. Un număr de 25 de ţări, dintre cele 42 de participante, au obţinut cel puţin o medalie la Otopeni.

Delegaţia României a câştigat nouă medalii la CE de înot pentru juniori de la Otopeni: 5 de aur – ştafeta masculină 4×100 m liber (David Popovici, Vlad Stancu, Ştefan Cozma şi Patrick Sebastian Dinu), David Popovici la 200 m liber, 50 m liber şi 100 m liber, Vlad Ştefan Stancu la 1.500 m liber, şi 4 de argint – ştafeta mixtă de 4×100 m liber (David Popovici, Patrick Sebastian Dinu, Bianca Costea şi Rebecca Aimee Diaconescu), Bianca Costea la 50 m liber şi Vlad Stancu la 800 m liber şi la 400 m liber, informează Agerpres.

articolul original.

Nicolae Ciucă, după anunțul INS privind creșterea economică: Economia Românei a reușit o performanță și este evident că păstrarea cotei unice, încurajarea investițiilor și a mediului de afaceri sunt vitale

8 July 2022 at 10:35

Premierul Nicolae Ciucă afirmă, vineri, într-o postare pe Facebook, că economia Românei a reușit o performanță și este evident că păstrarea cotei unice, încurajarea investițiilor și a mediului de afaceri sunt vitale pentru păstrarea acestui trend pozitiv.

”Economia României este în creștere, o spun datele Institutului Național de Statistică. Primul trimestru al anului a înregistrat o creștere de 6,4%, față de perioada similară a anului trecut și de 5,1% față de ultimul trimestru.

”Am reușit să menținem statistica creșterii economice în cea mai mică bandă de fluctuație posibilă. Valoarea anualizată este cu un punct procentual mai mare decât creșterea de 5,4% pe care a înregistrat-o Zona Euro, în care se află cele mai performante economii ale Uniunii Europene.

Datele sunt BUNE, având în vedere contextul economic global. Primul trimestru al anului încă era afectat de pandemie, iar războiul din Ucraina a început în 24 februarie. Este singura perioadă de timp care include ambele crize care au lovit din plin economia mondială și au creat dezechilibre majore în toate țările lumii, trimițând în pragul recesiunii state dezvoltate.

Economia Românei a reușit o performanță și este evident că păstrarea cotei unice, încurajarea investițiilor și a mediului de afaceri sunt vitale pentru păstrarea acestui trend pozitiv.”

articolul original.
❌