ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Ultimele Stiri

Pensionarii au parte de noi vești bune! Se dau 3.000 de lei – Cine sunt beneficiarii

1 February 2023 at 06:45
image

Veste uriașă pentru o categorie de pensionari români! Potrivit unui proiect unic în România  veți putea în posesia sumei de 3.000 de lei

Consiliul Judeţean Ilfov a aprobat azi în şedinţă, la iniţiativa preşedintelui Hubert Thuma, un proiect unic în ţară: sprijin financiar pentru pensionarii cu venituri mici, care vor să îşi refacă dantura-„Ilfov zâmbeşte”. Consiliul Judeţean Ilfov va deconta trei mii de lei din valoarea lucrărilor sau a protezelor dentare.

Hubert Thuma, preşedintele CJ Ilfov: ” Este un proiect la care ţin foarte mult. Ştiu cât de scumpe sunt lucrările dentare şi ştiu că nu mulţi şi le permit. Asta le afectează sănătatea şi le ia curajul de a zâmbi şi, în unele cazuri, chiar şi încrederea în sine. Dacă solicitările pentru acest proiect vor depăşi banii alocaţi de noi, atunci vom căuta resurse suplimentare. Sănătatea este cea mai importantă.”

Ajutorul financiar poate fi acordat femeilor cu vârsta peste 63 de ani şi bărbaţilor de peste 65 de ani, care locuiesc în Ilfov şi au o pensie de cel mult 1200 de lei.

Dosarele se depun la primărie şi trebuie să conţină cererea de acordare a ajutorului, dovada domiciliului, o copie după cuponul de pensie şi documente de la stomatolog, care să ateste necesitatea lucrării dentare sau a protezei.

articolul original.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Sumele reținute pensionarilor vor fi restituite de Guvern

31 January 2023 at 14:24
Sursa foto: Economica.net

Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, spune că sumele reținute pensionarilor cu venituri peste 4.000 de lei vor fi restituite de Guvern. Este vorba de sumele pentru plata CASS, care au fost reținute în ultimul an în baza unei ordonanțe de urgență declarate neconstituțională.

„Calculele ministerului de finanțe vor fi îndreptate de premierul Ciucă: pensionarii cărora le-au fost reținuți pe nedrept banii timp de un an li se vor restitui sumele. Guvernul Ciucă va restitui celor care au pensii peste 4000 de lei contribuția de asigurări de sănătate a cărei reținere a fost declarată neconstituțională de CCR”, scrie Turcan. Aceasta precizează că deja din luna februarie vor fi restituite sumele pentru perioada 28 decembrie 2022 – 31 ianuarie 2023, urmând ca ministrul Finanțelor să prezinte un act normativ și pentru restituirea sumelor aferte perioadei 1 ianuarie 2022 – 28 decembrie 2022.

„Începând cu luna februarie se restituie deja cota reținută pentru perioada 28 decembrie 2022 – 31 ianuarie 2023, iar eliminarea acestei contribuții pentru viitor va conduce la mărirea pensiilor pentru această categorie de pensionari. Efortul bugetar pentru restituirile din februarie este de 57 de milioane de lei. Ministerul Finanțelor este însă obligat să prezinte un act normativ prin care se va restitui suma reținută în perioada 1 ianuarie 2022 – 28 decembrie 2022 pentru care impactul este de aproximativ 445 de milioane de lei. Acest act normativ trebuie elaborat rapid și în varianta cea mai avantajoasă pentru pensionari. Decizia de reținere a contribuțiilor nu le-a aparținut lor iar hotărârile Curții Constituționale trebuie transpuse în legislație urgent”, mai scrie Turcan.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ce se întâmplă cu pensiile anul acesta! Ministrul Marius Budăi a făcut noi precizări

29 January 2023 at 20:30
image

Duminică, 29 ianuarie, ministrul Marius Budăi a vorbit, în direct, la România TV,  despre majorarea pensiilor.

”Știm inechitățile din sistem, prioritatea numărul 1 este rezolvarea acestor inechități, de a determina un impact bugetar cât mai aproape de realitate și de a discuta cu experții de la Banca Mondială, de la Banca Europeană și de la Ministerul de Finanțe pentru a vedea în ce perioadă de timp își va permite România să suporte acest impact bugetar, pentru a rezolva inechitățile”, a declarat ministrul Muncii la România TV.

Oficialul a mai spus că vrea să îi asigure pe seniorii țării că: ”Noi în PSD am luat o decizie foarte clară în partid. Niciun venit, că vorbim despre pensii sau salarii ale românilor, să nu scadă. Am văzut anumite discuții în spațiul public venite de la oameni care nu au înțeles sistemul de pensii și nu au înțeles nevoile și necesitățile românilor”, a a explicat Budăi.

Ministrul a mai adăugat că: ”E o grijă permanentă a coaliției. PSD are grijă pentru veniturile românilor (…) Nu vreau să aduc speranțe bunicilor și părinților noștri… Avem pachete sociale care se derulează pe toată perioada lui 2023. Suntem foarte atenți la cifre, trebuie să avem un echilibru între măsurile sociale și economice, astfel încât să nu existe disfuncționalități (…) E nevoie de un echilibru între măsurile sociale și economice. Suntem foarte atenți și cu siguranță vom încerca (n.r. – să mărim pensiile), atât cât bugetul ne permite, să luăm măsurile necesare”, a conchis Budăi, la RTV.

articolul original.

Povestea pensionarei din Constanța care se chinuie să trăiască în frig. A pierdut totul, dar asta nu a oprit-o

29 January 2023 at 07:25

Viața pentru majoritatea pensionarilor români a devenit un calvar . Tot mai mulți bătrâni abia se ajung cu banii de pe o zi pe alta. Este și cazul unei femei din Constanța care a sunat la 112 să spună că moare de frig și singurătate.

Din cauza singurătății și a frigului, bătrâna din Constanța a sunt la 112. După o viață muncită, femeia nu își poate permite nici măcar să-și asigure căldura în locuință. La vârsta de 83 de ani este singură pe lume și nimeni nu o poate ajuta. Cu o ultimă speranță, pensionara a cerut ajutorul autorităților.

Apelul la 112 fost redirecționat către Poliția Locală Constanța. Femeia le-a spus că nu mai poate rezista în frig. Cel care a fost trimis să se ocupe de cazul acesteia a fost polițistul local Gabriel Enache, renumit pentru numeroasele acte de caritate pe care le face.

Bătrâna a primit ajutor din partea autorităților/ Sursă foto: Facebook

Bărbatul a făcut tot posibilul să strângă bani să-i plătească femeii facuturile la energie electrică. Totodată, polițistul s-a ocupat și i-a încărcat butelia cu gaz, i-a cumpărat de mâncare din banii lui. Mai mult, firma care asigură hrana pacienților la spitalul județean îi va oferi o masa în fiecare zi la domiciliul acesteia.

Povestea bătrânei a fost făcută public pe Facebook, acolo unde polițistul Gabriel Enache a transmis un mesaj emoționant și le-a arătat comunității cât de important este spiritul civic, dar și cât de mult a însemnat faptul că mobilizarea oamenilor poate face minuni și poate aduce speranță în viața unui om.

„Este greu de înțeles și acceptat…dar se întâmplă în zilele noastre și în țară noastră !!! Această măită a sunat la 112 că moare de frig și singurătate in casă….nu mai are pe nimeni….i-a murit băiatul, soțul, fratele și sora…singură pe lume la 83 de ani !!! Sunt împreună cu colegii aproape in fiecare zi lângă acest SUFLET lăsat pe pământ de bunul Dumnezeu !!!”, a transmis polițistul Gabriel Enache pe pagina sa de Facebook.

articolul original.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, face anunțul mult așteptat: Pensiile românilor nu vor scădea

28 January 2023 at 21:15
image

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marius Budăi, a transmis sâmbătă la postul de televiziune Antena 3 CNN, că pensiile românilor nu vor avea parte de scăderi.

Marius Budăi, membru al Partidului Social Democrat (PSD), a făcut aceeași afirmație și despre salariile angajaților români.

„Noi am luat o decizie în cadrul PSD, o vom discuta și în coaliție, atât timp cât suntem la guvernare niciun venit al românilor nu va scădea”, a declarat Budăi.

Ministrul Muncii a asigurat românii că analiza Băncii Mondiale și a Comisiei Europene, împreună cu PSD, va fi gata anul acesta.

De asemenea, referitor la inechitățile legate de pensii, politicianul a anunțat că vor fi rezolvate.

„Da, am spus și o să spun și acum, nu înțeleg de ce legea 127 a fost pusă între paranteze, pentru că nu numai noi PSD, dar mulți specialiști, în special din casele teritoriale de pensii, dar și cei care au fost pe la dumneavoastră prin platou au spus că este o lege bună.

Suntem în această situație din momentul în care PSD a intrat la guvernare în noiembrie 2021, chiar în programul de guvernare, a spus că analiza a plecat de la această decizie.

Ce pot să spun sigur este că atunci când o să avem analiza terminată, făcută și pe final cu Banca Mondială și cu Comisia Europeană, sunt sigur ce vreau să spun pentru că am auzit tot felul de ipoteze lansate de oameni care n-au nicio legătură cu sistemul de pensii.

Sub nicio formă pensiile nu vor scădea, din contră, vom începe cu rezolvarea inechităților din sistem care bineînțeles că va avea nevoie de un impact bugetar consistent și vom vedea în ce perioadă își poate permite România să suporte acest impact, însă principala este rezolvarea inechităților din sistem”, a susținut Marius Budăi, conform antena3.ro

articolul original.

Ministrul Muncii, anunț important pentru români! Ce se întâmplă cu pensiile

28 January 2023 at 12:00
image

Ministrul Muncii – Marius Budăi a anunțat că reclacularea veniturilor pensionarilor se va face după o lege mai veche și nu după legea negociată prin PNRR, ce prevede reforma sistemului de pensii. Acesta a criticat că demersurile pentru recalculare nu au fost făcute încă de la început pe acest act normativ.

Este vorba despre legea adoptată în timpul guvernării PSD-Dragnea – nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii. „Noi am avut o lege – Legea 127 – pe care nici acum nu înţeleg de ce unii au preferat să o pună aşa, între paranteze şi să o treacă în PNRR, când noi aveam o lege şi, dacă o aplicam, lucrurile erau în mare parte rezolvate. Vorbesc aici, în principal, de inechităţi. Însă asta este situaţia acum. Trebuie să mergem pe acest drum. Am scris şi noi, PSD, când am intrat la guvernare în noiembrie 2021, în analiza noastră pornind de la Legea 127, pentru că şi specialiştii au spus că legea este una bună. Avem câteva lucruri de îndreptat”, a declarat ministrul Muncii.

Ministrul Muncii a dat asigurări că pensiile, dar nici salariile nu vor scădea și că vor fi rezolvate toate inechitățile din sistem. Așa cum s-a negociat și cu Banca Mondială dar și cu reprezentanții Comisiei Europene, reforma pensiilor ar trebui să fie gata până la sfârșitul lunii martie.

„Am auzit tot felul de lucruri – că vor scădea pensii şi salarii… Exclus asta! Nicio pensie nu va scădea! Din contră, încercăm să rezolvăm în primă fază inechităţile din sistem şi, în colaborare cu Banca Mondială şi Ministerul Finanţelor, cu Comisia Europeană şi, la urmă, cu coaliţia care va avea decizia, să găsim modalităţi de majorare treptată a veniturilor din România”, a mai spus ministru.

O nouă veste pentru pensionari de la ministrul Muncii este legată de informatizarea dosarelor de pensie. Continuă și digitalizarea dosarelor de pensie. La casele de pensii au fost digitalizate până în prezent 3,5 milioane de dosare dintr-un total de peste 5 milioane, potrivit Realitatea PLUS. Pentru acest proces au fost angajate aproximativ 1.000 de persoane.

Despre aplicarea informatizării într-un sistem unic la nivelul Casei Naționale de Pensii, ministrul Marius Budăi a explicat că „va fi mult mai simplu după ce aceste dosare vor fi preluate în totalitate. Problema este a impactului bugetar. Nu doar că mă pun în pielea pensionarilor, dar am spus tot timpul – eu am fost crescut de bunici şi înţeleg şi cunosc viaţa lor foarte bine”.

articolul original.

Ce le-a făcut badanta Mihaela celor doi bătrâni italieni pe care trebuia să îi îngrijească. Românca a avut nevoie de doar 24 de ore!

28 January 2023 at 09:03
image

O româncă în vârstă de 43 de ani a fost condamnată de Tribunalul din Pordenone la o pedeapsă de un an și 5 luni de închisoare, precum și la plata unei amenzi de 600 de euro, pentru furt și folosirea ilegală a unui card bancar. 

Românca a folosit în scop personal cardul cuplului de bătrâni la care lucra.

Mihaela Lascovici, în vârstă de 43 de ani, a fost condamnată marți, 24 ianuarie 2023, de judecătorul Eugenio Pergola, după ce s-a dovedit că a retras de pe cardul pensionarilor la care lucra aproape 3.000 de euro.

Badanta româncă a intrat în posesia cardului bancar al vârstnicilor la care lucra, iar între 6 și 7 iulie 2020 a făcut retrageri de numerar și plăți în valoare totală de 2.952 de euro.

Din banii bătrânilor și-a cumpărat bijuterii

Fiecare operațiune a fost verificată pe extrasele de cont.

Așa s-a descoperit că inculpata a făcut mai întâi o retragere de 1.000 de euro, apoi a plătit cu cardul 366 de euro la un magazin de bijuterii din aur.

Au urmat alte două plăți, una de 553 și cealaltă de 76 de euro într-o tutungerie, apoi a retras 500 de euro în numerar și a făcut o altă plată la un supermarket.

Îngrijitoarea a fost condamnată în primă instanță pentru furt și folosirea ilegală a unor mijloace de plată necuvenite, potrivit IlGazzettino.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

Contractul de muncă pentru muncitorii sezonieri, temă de lucru în ședința Comitetului Consultativ de Dialog Civic Dâmbovița

26 January 2023 at 16:55

Consiliul Județean al Persoanelor Vârstnice este una dintre cele mai active organizații cu caracter civic care ființează în județul Dâmbovița. Meritul deschiderii către relaționare și colaborare cu autoritățile locale și județene, cu Instituția Prefectului, Consiliul Județean și cu alte entități guvernamentale care au pârghii de rezolvare a problemelor cu care se confruntă bătrânii, este al președintelui Gheorghe Popa și al altor câțiva pensionari energici, militanți în cadrul acestei asociații. Îl numim aici și pe reprezentantul vârstnicilor de pe Valea Dâmboviței, Napoleon Dobra.

Ieri – 25 ianuarie 2023, în sala de ședință a Instituției Prefectului Dâmbovița, s-a derulat încă o rundă a întâlnirilor dintre reprezentanții Guvernului în teritoriu și membrii Comitetului Consultativ de Dialog Civic (CCDC).

Ședința a fost prezidată de Gheorghe Popa – președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice și de Corneliu Sălișteanu – subprefect al județului Dâmbovița. Au mai participat la discuții: Marius Lixandru – inspectorul șef al ITM Dâmbovița, Ciprian Toni Mihai – directorul Casei Județene de Pensii și, bineînțeles, ceilalți membri ai Comitetului Consultativ.

Una dintre temele abordate și supuse unei analize libere, sincere, a constituit-o munca la negru. Materialul pe acest subiect de fierbinte actualitate a fost prezentat de inspectorul șef al ITM Dâmbovița. Marius Lixandru a vorbit despre acțiunile întreprinse de inspectorii ITM pentru stoparea acestui fenomen. A precizat șeful ITM că județul Dâmbovița nu se confruntă totuși cu o cazuistică majoră pe componenta munca la negru. În general, antreprenorii dâmbovițeni au respect față de normele în domeniul muncii, preferând să aibă angajați cu contracte de muncă legale.

Napoleon Dobra, reprezentantul pensionarilor de pe Valea Dâmboviței, a adus în atenția celor de față situația celor care muncesc cu ziua, sezonier, la recoltat de mere în livezile pomicole. Opinia agricultorului Napoleon Dobra este că persoanele care lucrează doar într-o anumită perioadă a anului, de pildă, la cules de mere, să fie considerate zilieri, să nu existe obligația de a li se perfecta contracte de muncă.

Napoleon Dobra a profitat de această ocazie pentru a mulțumi încă o dată autorităților locale și județene, conducerii Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, pentru faptul că s-au preocupat intens pentru redeschiderea Spitalului de la Voinești, unitate cu tradiție medicală în timp.

articolul original.

Nici moartea nu a reușit să îi despartă: Doi pensionari din Spania au murit la distanță de 45 de minute unul față de celălalt. Cuplul era căsătorit de 52 de ani / „E o coincidență ciudată și chiar romantică”

26 January 2023 at 11:25
image

Doi pensionari spanioli au murit la distanță de 45 de minute unul față de celălalt. Cuplul era căsătorit de 52 de ani și a rămas unit chiar și dincolo de moarte,

La mai bine de jumătate de secol de la căsătorie, Pepe și Candida au murit la mai puțin de o oră unul față de celălalt.

Chiar și după moarte, cei doi bătrânei au rămas uniți. Cuplul de pensionari spanioli a murit, duminică, după 52 de ani de căsnicie.

Candida, în vârstă de 89 de ani, a murit la ora 11:30 într-un azil de bătrâni în care fusese internată de câteva luni, după ce starea ei de sănătate s-a deteriorat considerabil.

Înmormântarea a avut loc în aceeași biserică în care s-au căsătorit

Câteva zeci de minute mai târziu, soțul ei, Pepe, în vârstă de 86 de ani, a murit la rândul său, la Spitalul Universitar Central din Asturias. El a fost internat în weekend din cauza complicațiilor din cauza stării sale medicale, scrie Le Parisien, care citează presa spaniolă.

Născuți la doar 18 kilometri unul de celălalt, Pepe și Candida s-au căsătorit în 1970, în regiunea Asturias din nordul Spaniei. El era mecanic, ea casnică. În orașul Oviedo și-au petrecut viața după căsătorie și nu au avut copii.

Soarta a făcut ca înmormântarea lui Pepe și Candidei să fie organizată în aceeași biserică în care cei doi s-au căsătorit cu 52 de ani în urmă.

„Când am sunat pentru a anunța decesele lor, primul lucru de care am fost întrebată a fost dacă a fost un accident. Dar, în realitate, este o coincidență ciudată și chiar romantică”, a spus o nepoată a cuplului.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
articolul original.

Care este numărul salariaților și a pensionarilor din România: Câți bani încasează în fiecare lună

24 January 2023 at 06:57

Care este numărul salariaților și a pensionarilor din România: Câți bani încasează în fiecare lună

Numărul pensionarilor înregistraţi în România era, la sfîrșitul anului 2022, de 4.787.920 persoane, iar al salariaţilor activi de 5.698.691 persoane, conform datelor centralizate de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost, pe parcursul anului 2022, de 2.550 lei, cu excepţia construcţiilor, a sectorului agricol şi industriei alimentare, unde a fost de 3.000 de lei.

În ceea ce priveşte pensia medie lunară de asigurări sociale de stat, aceasta a fost de 1.779 de lei, în timp ce pensia medie pentru agricultori a fost de 713 lei, informează Ministerul Muncii.

articolul original.

Vești pentru milioane de români! Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț despre mărirea pensiilor și vârsta de pensionare

22 January 2023 at 20:45
image

„Noi avem o convenție cu teme stabilite cu compania de poștă privind achitarea acestor pensii. Noi mai avem și pensiile prin cont bancar. Toate pensiile au fost achitate pe ianuarie, majorate cu valoarea actuală a punctului de pensie. Pe langă acea majorare, cei care au pensii până în 3.000 lei au primit prima tranșă din acel ajutor financiar, cealaltă tranșă în octombrie. S-a primit si acel ajutor financiar, evidențiat distinct pe talon”, a explicat președintele Casei de Pensii la România TV.

Cei cu pensii de peste 4.000 de lei care au plătit contribuții la sănătate își vor recupera banii.

„Decizia 650 a fost publicată pe 28 decembrie, în acel moment deja taloanele erau tipărite și au mers către poștă pentru a le distribui. În această perioadă noi deja tipărim taloanele pentru februarie. Începand cu februarie toți cu peste 4.000 lei nu li se va mai opri CASS. Se specifică clar pe talon, la restanțe vor primi CASS pe cele 4 zile din decembrie și ianuarie”, spune Daniel Baciu.

Președintele Casei de Pensii a explicat cum este gestionată situația în cazul voucherelor pentru energie.

„Actul normativ e gestionat de Ministerul Fondurilor Europene și vreau să spun că beneficiarii pensionari sunt doar o parte din numărul total care primesc acest ajutor. Noi colaborăm cu Ministerul Fondurilor Europene, asigurăm suportul necesar. La ghișeele noastre din teritoriu oferim informații dacă sunt eligibili pentru acest ajutor de caldură. Undeva la trimestrul 1 până la 31 martie va trebui să avem actul normativ care vizeaza sistemul public de pensii.

Se lucrează împreună cu colegii de la CNPP la acest act normativ astfel încat să putem îndeplini jalonul. Formula e parte din actul normativ, nu avem clar definitivată acea formulă. Suntem în grafic astfel încat până la 31 martie să definitivăm toată legea care legiferează sistemul public de pensii”, a adăugat Daniel Baciu.

În ceea ce privește vârsta de pensionare, Baciu nu a putut da o explicație concretă cu privire la eventualele schimbări.

„E prematur să fac aceste precizări. La bărbați 65 ani, femeile au grafic de eșalonare până în 2030 până la vârsta de 63 de ani. Nu pot acum să spun exact ce se va întampla, care e forma finală pentru că va trebui să purtăm discuții cu sindicatele, organizațiile de pensionari.

Foarte important dialogul pe care trebuie sa il avem astfel încat legea pensiilor să țină cont și de punctul de vedere al acestor organizații. Este prevazută în Legea 127 această evaluare. E un proces premergător recalculării care va fi prevăzut în noul act normativ. Colegii mei lucrează, avem dialog permanent pentru recalcularea care se face în teritoriu. Am avut și acea prelungire de personal, astfel încat până la 1 septembrie să terminăm evaluare și în baza actului normativ să putem face recalcularea.

OUG 163/2020 a schimbat paradigma cumpărarii vechimii retroactive. Perioada e de 6 ani. Ca noutate față de vechiul act normativ putem cumpăra vechime în perioada unde am avut goluri, de când ne-am dobândit capacitatea de muncă de la 18 ani până la vârsta standard de pensionare pentru a ne completa atât stagiul minim sau complet pentru a obține un drept de pensie de limită de vârstă. 

Daca luăm ultimii 5 ani e posibil să fi avut în acea perioadă stagiu de cotizare și nu ajută foarte mult, am dat posibilitatea ca acolo unde există goluri în activitate să poata cumpăra vechime retroactivă”, a transmis șeful CNPP.

Acesta a explicat și care sunt pașii pe care o persoană trebuie să îi parcurgă pentru a completa stagiul minim sau complet pentru a obține dreptul la pensie: „Să se adreseze casei teritoriale de pensii, se încheie contract asigurare sociala, se agrează salariul la care se achită contribuția. Se pleacă de la salariul minim, începand de la 1 ianuarie e de 3.000 de lei”.

Vezi și:

Mare atenție, șoferi! Se vor da amenzi usturătoare: Câți bani vor scoate din buzunare cei care fac această greșeală banală

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a făcut anunțul momentului! Cresc pensiile cu 10% pentru acești români

Anunț uriaș pentru pensionari! Ministrul Muncii, Marius Budăi, despre o nouă majorare a pensiilor: ‘Să vedem în ce perioadă de timp România își va permite să suporte acest impact bugetar’

articolul original.

Câţi pensionari „speciali” are România în ianuarie 2023: Care a fost cea mai mare sumă încasată

20 January 2023 at 17:05

Câţi pensionari „speciali” are România în ianuarie 2023: Care a fost cea mai mare sumă încasată

În luna ianuarie a anului curent, au beneficiat de pensii de serviciu 9.680 de persoane, cu 270 mai puțin faţă de luna anterioară. Cei mai mulţi, respectiv 4.468, sunt beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

În cazul beneficiarilor Legii 303/2004 s-a înregistrat şi cea mai mare pensie medie de serviciu, de 20.207 de lei, din care 18.820 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 4.079 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Potrivit CNPP, de Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României au beneficiat în luna ianuarie un număr de 787 persoane. Pensia medie era de 5.767 de lei, din care 2.839 de lei suportaţi de la bugetul de stat.

În ceea ce priveşte beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, numărul acestora era de 746 de persoane, pensia medie ridicându-se la 4.906 de lei (2.556 de lei de la bugetul de stat).

Conform Casei Naţionale de Pensii Publice, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România beneficiau 1.394 de pensionari, iar pensia medie se ridică la 11.355 de lei, din care 7.538 lei suportaţi din bugetul de stat.

Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 573 de persoane, media fiind de 8.441 de lei, din care 3.397 de lei cota suportată din bugetul de stat.

De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau 1.712 de pensionari, pensia medie fiind de 4.901 de lei, din care 2.507 de lei suportaţi din bugetul de stat.

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a supus la finele anului trecut spre aprobare în Guvern proiectul de Lege privind pensiile de serviciu, acesta urmând să fie supus aprobării în Parlament odată cu începerea dezbaterilor, de la 1 februarie 2023.

articolul original.

Întâlnire emoționantă între foștii și actualii dascăli de la Liceul „Ștefan Procopiu” Vaslui

19 January 2023 at 12:42

Clubul Elevilor de la Liceul „Ștefan Procopiu” a fost mai animat ca niciodată. Foști profesori au făcut un „Arc peste timp”, întâlnindu-se cu actualii dascăli și elevi ai liceului. Invitații au petrecut câteva ore cu emoții în suflet, cu povești de viață unice, dar și cu multă bucurie, un eveniment organizat cu prilejul Zilelor Liceului „Ștefan Procopiu”, care a trecut deja în al 52-lea an al existenței sale.

De altfel, toți dascălii pensionari din ultimul deceniu au fost primiți cu aplauze, aceștia primind câte o plachetă de recunoștință, în semn de respect și de prețuire pentru întreaga activitate didactică.

„Am emoții și, cu toate că mai vin la liceu, abia am așteptat să-i revăd pe colegi. O parte din colegi nu au mai venit demult la liceu, alții sunt de zeci de ani aici, dar bucuria de a ne reîntâlni ne aduce aminte de ultima zi la catedră, cel puțin mie”, a spus profesorul Vasile Ursanu, fost inspector general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean și fost dascăl titular al liceului.

Cu emoție, prof. Ina Clara Vlad, directorul unității liceale, a reliefat rolul și importanța covârșitoare a dascălului, cu precădere a dascălului de profil tehnologic, în viața elevilor și a comunității.

„Liceul nostru este caracterizat foarte bine de spusele academicianului Ștefan Procoiu, patronul nostru spiritual, care zice că „progresul se face pe seama celor perseverenți”. Și are mare dreptate, fiindcă instituția noastră e un etalon județean și național, dar și european, recunoscut prin cele șase titluri consecutive de Școală Europeană. Suntem un liceu cu viață, având dotări corespunzătoare și un corp profesoral calificat, ce ne dă posibilitatea să oferim elevilor servicii de înaltă calitate”, a spus prof. Ina Clara Vlad, directorul Liceului „Ștefan Procopiu” Vaslui.

Prof. Cristiana Botan, actualul inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, a fost deschizător de drumuri, fiind cea care a coordonat echipa care a adus primul titlu de ”Școală Europeană” pentru Liceul „Ștefan Procopiu”.

Ea este titular al liceului din 1994, fiind un profesor remarcabil, cu mulți elevi care au obținut premii importante la olimpiadele și concursurile școlare.

„Procopiu a existat și va exista în continuare cu învățământul tehnologic oferit de către liceul nostru încă din anul 1972, anul înființării acestuia, adaptându-și oferta educațională în funcție de cerința pieții. Privesc spre voi, stimați colegi, și vă mulțumesc pentru implicare la locul de muncă care pentru dumneavoastră este o a doua casă. Împreună putem crea ceva durabil și util viitorului, putem lăsa o urmă a existenței noastre pe aceste locuri. Vă sunt recunoascătoare că împărtășesc bucuria aniversării noastre, prin respect și colegialitate. La mulți ani, Procopiu!”, a spus Cristiana Botan, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Vaslui.

La rândul său, viceprimarul Cătălin Mândru a premiat o serie de elevi, care s-au remarcat la concursurile școlare și extrașcolare.

Manifestările dedicate  celor 51 de ani de existenţă ai Liceului ”Ștefan Procopiu” Vaslui au fost diverse, cum ar fi concursuri despre viața și opera marelui savant, Ștefan Procopiu, concurs de desene și postere, pe tema ”Ștefan Procopiu”, concursuri de matematică și informatică, precum și de creație literară.

Nu au lipsit concursurile profesionale, gen „Mecanicul priceput”, „Spiritul antreprenorial în acțiune”, „Siguranța casei tale”, „Atenție la neatenție”, și cele sportive, desfășurate sub egida „Cupa Pro Sport”.

Cei mai merituoși dintre participanți au fost premiați de către conducerea liceului cu diplome și sume de bani.

articolul original.

Pensionarii care au plătit CASS ar putea primi banii înapoi

18 January 2023 at 06:59
image

Pensionarii care au dat în judecată Guvernul după reținerea CASS de 10% pentru sumele care depășesc 4.000 de lei vor câștiga, cel mai probabil, procesele, se arată într-o notă de informare elaborată de Secretariatul General al Guvernului.

Guvernul a introdus în 2021 obligativitatea plății CASS pentru partea din pensii care depășește suma lunară de 4.000 de lei

SGG propune astfel Guvernului, conform notei consultată de Știripesurse.ro, să adopte o OUG care să prevadă modalitatea de restituire a sumelor reținute de casele de pensii. Subiectul se va discuta în ședința de Guvern de miercuri.

Guvernul a introdus în 2021 obligativitatea plății CASS pentru partea din pensii care depășește suma lunară de 4.000 de lei și actul normativ nu făcea diferența între pensiile contributive și pensiile de serviciu.

Astfel, din ianuarie 2022, s-a aplicat CASS de 10% pentru sumele din pensii care depasesc 4.000 de lei. „Un număr mare de pensionari s-au adresat instanțelor judecătorești și au cerut restituirea sumelor reținute din pensie cu titlul de CASS începând cu luna ianuarie 2022, sume actualizate cu indicele de inflație și a plății dobânzii legale penalizatoare”, potrivit notei de informare a SGG.

Ulterior, prin Decizia 650 din 15 decembrie 2022, CCR a constatat că prevederea este neconstituțională. Cu alte cuvinte, CCR a decis că Guvernul a tăiat pensiile neconstituțional.

„Prin urmare, este previzibil faptul că reclamanții care au solicitat restituirea sumelor reținute din pensie cu titlu de CASS, începând cu luna ianuarie 2022 și până la momentul încetării reținerii, vor obține din partea instanțelor judecătorești soluții favorabile, indiferent care vor fi apărările formulate în aceste dosare pentru Guvernul României”, consideră SGG.

„Având în vedere numărul mare de pensionari afectați de dispozițiile OUG 130/2021, apreciem că numărul litigiile generate de Decizia CCR 650/2022 va crește exponențial în următoarea perioadă, ceea ce va determina blocaje în activitatea instituției, dar și a instanțelor judecătorești.

În plus, cheltuielile publice determinate de astfel de procese ar putea avea consecințe grave în privința bugetului de stat.

Pentru a evita această situație, opinăm că Guvernul ar putea să reglementeze efectele Deciziei CCR printr-un act de același nivel cu OUG 130/2021, care să stabilească modalitățile de restituire a sumelor reținute cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de către casele de pensii”, potrivit notei de informare.

O variantă oferită de SGG ca posibilă soluție este „plata eșalonată a sumelor”, din oficiu, de către casele de pensii care au reținut CASS-ul.

articolul original.

Pensionarii care au dat în judecată Guvernul după reținerea CASS de 10% ar putea primi banii înapoi

17 January 2023 at 20:00

[unable to retrieve full-text content]

Pensionarii care au dat în judecată Guvernul după reținerea CASS de 10% pentru sumele care depășesc 4.000 vor câștiga, cel mai probabil, procesele, se arată într-o notă de informare elaborată de Secretariatul General al Guvernului. […]

Articolul Pensionarii care au dat în judecată Guvernul după reținerea CASS de 10% ar putea primi banii înapoi apare prima dată în BZI.ro.

articolul original.

Ce se întâmplă cu noua Lege a pensiilor din România? Marius Budăi a făcut anunțul momentului: ‘N-ai cum! Dacă cineva a scris o tâmpenie, pe românește, nu înseamnă că noi trebuie să mergem după ea’

16 January 2023 at 10:35
image

Noua Lege a Pensiilor trebuie adoptată în martie, conform Digi24, iar ministrul Muncii, Marius Budăi, dă asigurări în acest sens. El a declarat la postul TV menționat, întrebat dacă va fi totul gata conform graficelor, pentru a nu pierde banii europeni, că ”am să vă răspund cu fapte și am să vă spun că, până acum, Ministerul Muncii și toate agențiile din coordonarea acestuia – și mulțumesc public tuturor colegilor mei pentru implicare – și-au îndeplinit la termen și în tocmai toate jaloanele”.

Cât despre ce va conține noua lege a pensiilor și noua formulă de calcul, social-democratul a răspuns că ”am trecut și-n mandatul trecut și acum prin mai multe modificări și experiența mi-a demonstrat că e cel mai bine să comunici atunci când ai varianta finală”. ”Noi acum suntem în lucru cu Comisia Europeană, cu cei din Banca Mondială, din contractul de asistență tehnică, după ce creionăm, îi vom lua parteneri de discuție pe cei de la sindicate și patronate, vorbim aici de partenerii sociali, în implementarea acestor reforme” a continuat Marius Budăi.

Cu privire la recalcularea tuturor pensiilor, Marius Budăi a precizat că e vorba despre toate pensiile din sistemul public, dar și că totul va pleca de la analiza Legii 127. ”Pensiile în România ar fi fost recalculate și deja rezolvate dacă cineva, la un moment dat, nu punea legea pensiilor în paranteză, așa cum a fost pusă și cea a salarizării” a criticat ministrul. 

Referindu-se la prevederea conform căreia nu se va mai interveni politic asupra pensiilor, social-democratul a replicat, în intervenția de la Digi24: ”E ca și cum ai interzice Parlamentului să legifereze. N-ai cum! La ce vă gândiți când spuneți că nu se va mai interveni politic asupra pensiilor? Dacă cineva a scris o tâmpenie, pe românește, nu înseamnă că noi trebuie să mergem după ea. Cine hotărăște în România sau în orice țară, cine face politicile publice atât din punct de vedere social, cât și economic? Un Guvern, care un Guvern este politic! Să spui că nu mai intervine niciun parlamentar la modificarea legii… Ba este dreptul constituțional al unui parlamentar de inițiativă legislativă. Cum să interzici așa ceva? Sunt utopii”.

Despre legea salarizării, Marius Budăi a precizat că sunt în calcul cu toate, având câteva scenarii:

Cu siguranță, voi comunica public. În primul rând trebuie să avem un draft de lege, să-l putem prezenta coaliției politice, iar coaliția politică să ia o decizie, după care să discutăm public la ce concluzie am ajuns cu Banca Mondială și Comisia Europeană, ca apoi să depun proiectele de lege în Parlament, unde, iarăși, politic vor dezbate asupra proiectului.”, conform dcnews.ro.

articolul original.

Cum arată raportul dintre numărul angajaților care scade tot mai mult și populația îmbătrânește.

16 January 2023 at 08:23
Foto: evz.ro

Într-un viitor apropiat, analiștii prevăd un declin al sistemului național de pensii începând cu anul 2030, în contextul în care numărul angajaților scade tot mai mult și populația îmbătrânește. Numai în ultimii 10 ani numărul românilor apți de muncă a scăzut cu un milion.

Este greu de spus cât va fi un punct de pensie în următorii 15 ani

În contextul comparabil, din anul 2030, numărul pensionarilor ar putea să-l depășească pe cel al angajaților, tocmai în momentul în care generația „decrețeilor” va începe să se pensioneze. Acest lucru va pune o presiune mare pe sistemul public de pensii, în contextul numărului mare de pensionări.

În opinia sa, „Această generație, care este cel mai mare număr de nou născuți într-o perioadă, va fi într-adevăr o presiune foarte mare pe sistemul public de pensii. Problema va fi puterea de cumpărare a pensiei pe care o primesc viitorii pensionari.

Cred eu că puterea de pensionare va fi din ce în ce mai redusă din cauza faptului că vor fi din ce în ce mai puțini contributori. Este greu de spus cât va fi un punct de pensie în următorii 15 ani, dar economic vorbind puterea de cumpărare cu o pensie din viitor va fi mai scăzută decât cea de astăzi”, a declarat analistul fiscal Adrian Bența, potrivit Digi24.

Sunt persoane care au lucrat 15 ani și stau la pensie 35 de ani

În contextul demografic, datele nu sunt îmbucurătoare nici după anul 2030, având în vedere că populația României va scădea considerabil, după cum arată datele. În plus, creșterea speranței de viață va pune presiune suplimentară.

Astfel, „Oamenii petrec la pensie acum în România mai mulți ani decât au petrecut pe piața muncii. Sunt persoane care au lucrat 15 ani și stau la pensie 35 de ani. Mai ales dacă s-au pensionat anticipat. În aceste condiții este un mare semn de întrebare. De la cine strângi toți banii aceștia cu care să plătești pensii mai mult timp decât a contribuit cineva?”, spune Marian Preda, rector la Universitatea București.

La rândul său, „În momentul de față remarcăm faptul că per ansamblu pe partea de contribuții sociale bugetul are nevoie de resurse de la bugetul general. Cu alte cuvinte el nu este echilibrat. Acest dezechilibru tinde să se accentueze pe modelele de predicție viitoare”, potrivit analistului economic Claudiu Cazacu.

Ministrul Muncii are însă altă părere: Vin cu tot felul de fatalisme

Când ministrul Muncii a fost, de asemene, întrebat dacă are îngrijorări privind viitorii pensionari sau generația numită „decrețeii”, în contextul scăderii numărului de locuitori și, mai ales, datorită îmbătrânirii populației. Iar, Marius Budăi are însă o cu totul altă părere față de analiști și, în același timp, le transmite acestora să vină cu soluții dacă tot vin cu aceste „fatalisme”.

În afirmaţiile sale,„Au mai fost cazuri în România când au fost pensionari mai mulți în plată decât salariați și n-a fost nicio problemă. Facem tot felul și văd tot felul de analiști care fac tot felul de analize și vin cu tot felul de fatalisme și, gata, se închide România, se închide țara, dar eu cred că cetățenii de rând ai acestei țări se așteaptă de la acești mari analiști economici, și nu o spun cu niciun fel de ironie, să vină și cu soluții.

Este ușor să spunem „peste 50 de ani, când nu ne poate verifica nimeni, va fi dezastru” sau „va fi foarte bine”. Nu.

Haideți să ne facem analizele, haideți să le luăm pas cu pas și să venim cu măsuri. Uitați, măsurile de anul trecut, dacă tot vorbim de o sustenabilitate a sistemului de pensii, măsurile de anul trecut, care au fost niște măsuri echilibrate între măsurile economice și măsurile sociale, au adus în România un plus de 100.000 de noi locuri de muncă. Asta trebuie să facem”, declara săptămâna trecută ministrul Muncii, Marius Budăi, la RRA.

articolul original.

VIDEO. Peste 100.000 de pensionari vor primi ajutorul financiar, anunță Casa de Pensii Neamț

13 January 2023 at 07:18
image

Pe fondul scumpirilor la energie și alimentele de bază și al unei inflații greu de controlat, statul român a decis acordarea unui ajutor financiar pentru pensionarii cu care au venituri reduse. Cezar Aanegroae, directorul Casei Județene de Pensii Neamț, explică cine se încadrează și cum se vor acorda banii aferenți acestui ajutor.

Măsura este așteptată de aproape un sfert din populația județului Neamț, un județ care resimte din plin efectele depopulării și al îmbătrânirii populației.

Cristina Iordache, imagini Bogdan Călian

articolul original.

Ajutor bănesc pentru plata facturilor sau datoriilor la furnizorii de energie. Prima tranșă de bani, disponibilă din 20 februarie

12 January 2023 at 16:54
By: -
image

Printr-o ordonanță apărută în luna decembrie, Guvernul a stabilit că pensionarii și alte persoane cu venituri mici vor primi, în acest an, un ajutor bănesc pentru plata facturilor sau datoriilor la furnizorii de energie. Acum, printr-un proiect de ordonanță adoptat de Executiv miercuri, se modifică și completează regulile inițiale ale ajutorului pentru energie, astfel încât procedurile să asigure distribuirea eficientă a voucherelor în valoare totală de 1.400 de lei. Printre altele, după cum s-a stabilit miercuri, sumele destinate cumpărării lemnelor de foc vor putea fi încasate și în numerar, iar banii vor putea fi obținuți și în cazul în care, la o adresă de domiciliu, figurează unul sau mai mulți colocatari, dar care nu locuiesc efectiv acolo.

O primă modificare ce apare în proiectul de ordonanță aprobat miercuri de Guvern vizează modificarea OUG 166/2022, prin care este introdus ajutorul pentru energie, în sensul permiterii ridicării sumelor de la stat, în cazul lemnelor de foc, și în numerar.

Mai exact, ca excepție de la regula generală, care stabilește că ajutorul de 1.400 de lei se primește prin mandat poștal, beneficiarii vor putea încasa în numerar, la oficiile poștale, sumele plătite pentru procurarea lemnelor de foc pentru sezonul rece 2022-2023.

Pentru a putea încasa suma în numerar, beneficiarii de sprijin vor trebui să prezinte următoarele documente justificative:

  • cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poștal;
  • actul de identitate al beneficiarului de sprijin;
  • documentul/ documentele justificativ/ justificative prin care face dovada că a achiziționat material lemnos pentru încălzire care este utilizat la locul de consum, prin înscrierea acestuia pe documentele justificative și dovada achitării acestora către furnizorul de lemne de foc (de exemplu, aviz de însoțire a mărfii, factura, bonuri fiscale);
  • în situația în care beneficiarul cardului de energie are alt domiciliu decât cel care este inscripționat pe cardul de energie, contractul privind furnizarea materialului lemnos la domiciliu sau reședință împreună cu declarația pe propria răspundere că utilizează sprijinul pentru compensarea prețului la energie la adresa unde locuiește.

Acesta “este un mecanism în favoarea beneficiarilor, care să permită, pentru astfel de situații, decontarea sumelor achitate în numerar, mai ales (…) în zona localităților rurale, după cum sublinia Marcel Boloș, ministrul investițiilor și proiectelor europene, la finalul ședinței Guvernului.

O altă schimbare apărută în legătură cu schema de ajutor pentru energie vizează situațiile în care beneficiarii au colocatari, dar aceștia nu locuiesc efectiv la acea adresă și nici nu pot fi radiați de la adresă, caz în care beneficiarii riscă să nu mai primească banii de la stat (colocatarii au venituri și duc venitul mediu pe membru de familie la locul de consum peste plafonul legal de 2.000 de lei).

Prin modificările de miercuri, beneficiarii aflați în astfel de situații (cei excluși din listă primesc o înștiințare în acest sens) vor putea solicita primăriei de domiciliu desfășurarea unei anchete sociale care să stabilească numărul și persoanele care locuiesc în fapt la locul de consum.

În acest caz, autoritățile trebuie să finalizeze ancheta socială în termen de cel mult zece zile lucrătoare de la data primirii solicitării.

Nu în ultimul rând, a fost stabilită o măsură pentru situațiile în care beneficiarii au domiciliu fără nomenclator stradal (denumirea străzii și număr administrativ).

Potrivit ministrului, această situație e de așteptat să apară „la sate mai ales, în zona rurală, unde încă nu s-au elaborat nomenclatoarele stradale, aici e posibil ca beneficiarii noștri să figureze toți la o singură adresă.

În aceste cazuri, printr-un sistem de declarații pe propria răspundere și cu informațiile culese din teren de către Poșta Română, se vor obține informații despre beneficiari şi se va clarifica situația domiciliului, respectiv a situaţiei locative raportate la locul de consum.

Valoarea sprijinului pentru plata facturilor la energie este stabilită la 1.400 de lei, bani ce vor fi acordați în două tranșe egale, de câte 700 de lei: în luna februarie 2023, pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023, și în luna septembrie 2023, pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023.

De principiu, banii pentru compensarea facturilor la energie se vor primi sub forma unui certificat de beneficiar emis și tipărit pe suport hârtie, numit card de energie, sumele primite urmând a se transfera furnizorilor de energie prin mandat poștal, prin intermediul Poştei Române.

Așa cum a anunțat Marcel Boloș miercuri, prima tranșă de bani va putea fi folosită pentru plăți începând din 20 februarie.

Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de OG trebuie publicat în Monitorul Oficial.

Sursa: avocatnet.ro

articolul original.
❌