ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 29 September 2022Ultimele Stiri

Sănătatea, capitol primordial pentru asociațiile pensionarilor din județul Dâmbovița

28 September 2022 at 20:45

Am participat astăzi, 28 septembrie 2022, după multă vreme, la o ședință a Comitetului Consultativ de Dialog Civic, în care au fost dezbătute o mică parte din multele și stufoasele probleme cu care se confruntă persoanele vârstnice.
Au venit în fața reprezentantului Guvernului în teritoriu – prefectul Claudia Gilia și a președintelui Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, mai mulți membri din conducerea Consiliului Județean al Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice. În fruntea acestei echipe de negociatori s-a aflat președintele Gheorghe Popa. De apreciat, încă din primele momente ale dezbaterii, faptul că reprezentanții bătrânilor din Dâmbovița au rămas aceiași oameni consecvenți, modești, dispuși să apere până în pânzele albe drepturile persoanelor vârstnice.

L-am întâlnit pe Gheorghe Popa în multiple ipostaze de lider, personalitatea, intransigența politicoasă totuși, nu au fost alterate de vreme și vremuri. Președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice Dâmbovița, indiferent de cine s-a aflat la putere la un moment dat, a avut același discurs, aceeași abordare directă a problematicii cu care se confruntă pensionarii. Președintele Asociației a spus că, în această perioadă, pensionarii se confruntă cu numeroase probleme generate de explozia prețurilor la energie electrică și gaze naturale, la alimente, medicamente și alte bunuri esențiale în existența de zi cu zi.

Gheorghe Popa a mai spus că asociațiile persoanelor vârstnice nu vor participa, în data de 2 octombrie, la mitingul organizat de liderul AUR, George Simion, pentru a nu implica persoanele vârstnice într-o acțiune cu caracter politic. Liderul Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice și-a arătat totuși neîncrederea și în actuala coaliție de guvernare, care s-a întâlnit de atâtea ori, dar nu au ajuns la un rezultat, la o soluție viabilă pentru țară, pentru cetățenii culcați la pământ de facturile enorme la utilități.

Temele discutate astăzi cu reprezentanții puterii locale au vizat preocuparea Casei Județene de Asigurări de Sănătate cu privire la modul în care furnizorii de servicii se ocupă de îngrijirea medicală la domiciliu a persoanelor vârstnice. Conducerea Consiliului Județean al Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice voia să afle dacă aceste servicii acoperă toate nevoile medicale cu care se confruntă bătrânii bolnavi, netransportabili, care, zilnic sau periodic, au nevoie de asistență specială la domiciliu. Despre cum funcționează acest sistem, cum sunt asigurate serviciile, a vorbit celor prezenți Niculina Sandu, directorul economic al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Dâmbovița.

Din opiniile exprimate de unii participanți la întâlnire a reieșit că serviciile medicale la domiciliu ar putea fi îmbunătățite. Neajunsurile derivă din legislație și din finanțarea insuficientă a acestui segment medico-social. Mingea se află în terenul Ministerului Sănătății.

Deschiderea dezbaterilor i-a revenit prefectului Claudia Gilia, după care directoarea economică a CJAS, Niculina Sandu, a prezentat informarea cu privire la asigurarea îngrijirilor medicale la domiciliu.

A luat mai apoi cuvântul președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, care a vorbit despre ceea ce realizează în domeniul medical instituția pe care o coordonează, ținând cont de faptul că cea mai mare unitate sanitară din județ, respectiv Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, se află sub tutela administrativă a Consiliului Județean.

„Astăzi, lucrăm la un sediu nou de ambulatoriu, o clădire cu patru etaje, cu cabinete dotate cu aparatură la standarde europene. Avem, de asemenea, în lucru extinderea Secției de Primiri Urgențe, o investiție foarte importantă ținând cont că, în ultimii ani, am avut probleme mari, mai ales în perioada pandemiei, când UPU era în permanență extrem de aglomerată. Nu în ultimul rând, avem în derulare proiectul privind extinderea Secției Cardiologie și dotarea acestui departament cu un angiograf. Valoarea acestei investiții se ridică la două milioane de euro, întrega sumă destinată finanțării fiind asigurată de CJD. Am mai realizat un obiectiv unic în cei 30 de ani, scoțând toate posturile la concurs la Spitalul Județean, iar acum avem 37 de medici noi, tineri, care au venit pentru a profesa la Târgoviște din toată țara. Media de vârstă a acestor specialiști este de 36 de ani. Să știți că suntem mulțumiți de modul în care aceștia se comportă, de cum își fac meseria.

Nu în ultimul rând, amintesc de proiectul pe care l-am preluat de la dumneavoastră. Este vorba despre redeschiderea Secției Externe a Spitalului Județean de la Voinești. Am văzut că oamenii de pe Valea Dâmboviței sunt mulțumiți. Anul viitor, o să prindem o sumă mai mare pentru investiții, pentru dotarea cu aparatură medicală a acestei secții”, a precizat Corneliu Ștefan.

Președintele Consiliului Județean le-a urat de bine și sănătate pensionarilor, cu ocazia sărbătorii, în data de 1 octombrie, a zilei internaționale a persoanelor vârstnice.

Ștefan Amuza a intervenit, ridicând o problemă cu care se confruntă de câteva luni bolnavii din Dâmbovița. La Spitalul Județean nu funcționează IRMN-ul și Computerul Tomograf (CT). Spune pensionarul că oamenii sunt orientați, când ajung la Spitalul Județean, către clinicile private care dețin astfel de aparatură medicală. Numai că aici, de multe ori, fie sunt refuzați, fie sunt obligați să plătească pentru investigații chiar dacă sunt asigurați și au asupra lor trimiteri de la medic. Niculina Sandu a încercat să lămurească problema, afirmând că nu se poate întâmpla un astfel de episod nedorit. Probabil a fost vorba despre o nerespectare a programării pentru investigații. Ștefan Amuza a insistat că nu a fost vorba de așa ceva. Asiguratul a plătit la respectiva clinică pentru efectuarea investigațiilor medicale. A intervenit și președintele CJD, care a precizat că la spital computerul tomograf funcționează, nu și aparatul IRMN, existând o problemă la instalația de răcire, problemă care va fi remediată.

A mai luat cuvântul și Ion Oproiu, care a apreciat implicarea reprezentanților Instituției Prefectului și ai Consiliului Județean Dâmbovița în problemele cu care se confruntă persoanele vârstnice. Liderul de sindicat a dezvoltat apoi tema serviciului medical la domiciliu care trebuie asigurat bătrânilor cu probleme mari de sănătate. Ion Oproiu a lăudat activitatea CJAS, dar a spus că nu este suficient. Mai trebuie făcute destule. Într-un stil care îl caracterizează, cu o mână mângâia, lauda activitatea instituțiilor implicate și cu cealaltă lovea. Ion Oproiu le-a cerut autorităților județene să solicite Guvernului României și Ministerului Sănătății să îmbunătățească aceste servicii medicale la domiciliu care sunt foarte importante, dar care sunt tratate cu superficialitate. A mai venit cu o propunere Ion Oproiu. Medicii care prestează profesional în spitalele de stat să nu mai acorde consultații și în clinicile private. A spus Oproiu că au fost motivați suficient financiar pentru a-și desfășura activitatea doar în unitățile sanitare de stat și ar trebui să-și facă acolo meseria cum trebuie.

A ridicat o problemă și Napoleon Dobra, președintele pensionarilor de pe Valea Dâmboviței, cetățeanul care a insistat pe lângă autoritățile județene pentru redeschiderea Secției de la Voinești a Spitalului Județean Târgoviște. Acum, Napoleon Dobra și-a exprimat din nou mulțumirea pentru faptul că unitatea medicală de la Voinești a fost reactivată. Ba mai mult decât atât, liderul vârstnicilor de pe Vale a spus că secția este extrem de solicitată și că s-ar impune sporirea capacității de cazare cu încă zece paturi. Președintele Consiliului Județean a promis că va analiza situația și va răspunde pozitiv propunerii venite din partea pensionarilor.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Un europarlamentar român dă de pământ cu Coaliția de guvernare: ‘Își bat joc de pensionari luându-le banii necesari pentru a face față scumpirilor și încearcă să îi dea propriilor demnitari prin creșteri salariale’

28 September 2022 at 17:45
image

Coaliţia de guvernare vrea să dea demnitarilor banii pensionarilor şi refuză ajustarea pensiilor cu inflaţia din 2022, a afirmat, miercuri, europarlamentarul Dragoş Pîslaru, copreşedinte REPER.

El a subliniat că REPER susţine indexarea imediată a pensiilor cu 15% pentru a nu pierde din valoarea reală a acestora chiar înainte de o iarnă grea.

„PSD-PNL-UDMR îşi bat joc de pensionari luându-le banii necesari pentru a face faţă scumpirilor şi încearcă să îi dea propriilor demnitari prin creşteri salariale. Guvernul taie din valoarea reală a pensiilor, înainte de o iarnă foarte grea, lăsând oamenii să se descurce singuri, fără niciun suport real din partea guvernanţilor. Guvernul refuză să indexeze pensiile cu inflaţia din 2022. Motivaţia potrivit căreia media inflaţiei pe 2022 nu este oficială înainte de sfârşitul anului este cel puţin ridicolă”, a declarat Pîslaru.

Europarlamentarul a adăugat că REPER consideră că protecţia minimală şi automată a veniturilor celor aflaţi în vulnerabilitate este un principiu minim de echitate socială pentru a permite accesul la o viaţă independentă şi a nu rămâne captivi ai populismului politic.

„Ce doresc să facă actualii guvernanţi este ca banii pentru pensionari să fie folosiţi pentru creşterea salariilor demnitarilor, iar asta este, de fapt, nesimţire şi batjocură”, a încheiat el, informează agerpres.ro

articolul original.

Important! Sute de români pot beneficia de această pensie: Care sunt cerințele

22 September 2022 at 19:52
image

Vești importante! Sute de români pot beneficia de această pensie specială. Pensiiile I.O.V.R. reprezintă un drept care se acordă invalizilor şi accidentaţilor de război, urmaşilor celor morţi sau dispăruţi în război, precum şi urmaşilor foştilor pensionari invalizi şi accidentaţi de război.

Conform reglementărilor legale în vigoare, prezentate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) beneficiază de pensii de tip I.O.V.R. mai multe categorii de persoane. Principalii beneficiari ai acestei legi sunt invalizii de război, mari mutilați sau cei încadrați în gradul I, II sau III de invaliditate.

De asemenea, de astfel de drepturi, reglementate prin Legea nr. 49/1999 mai beneficiază și văduvele de război, dar și copiii militarilor morți sau dispăruți în acțiune, pe front, precum și accidentații de război în afara serviciului ordonat, potrivit portalului lege5.ro.

Ce drepturi au pensionarii de tip I.O.V.R.

Legea prevede că fiecare dintre aceste categorii de pensionari au dreptul la pensie de tip I.O.V.R. În cazul invalizilor și a accidentaților de război în afara serviciului ordonat, aceste drepturi sunt stabilite în funcție de gradul de invalididate în care sunt încadrați. Cuantumul acestor drepturi sunt stabilite prin lege.

Trebuie spus că invalizii și accidentații de război, marii mutilați și cei încadrați în gradul I de invaliditate primesc, pe lângă pensia I.O.V.R., și o sumă fixă pentru îngrijire. Cuantumul acesteia este stabilită prin lege.

Acidentații de război în afara serviciului ordonat au dreptul la 50% din cuantumurile prevăzute pentru invalizii de război. Drepturile bănești se acordă diferențiat în funcție de gradul de invaliditate în care sunt încadrați.

Încadrarea în gradul de invaliditate se face de către comisiile de expertiză medicală și de recuperare a capacității de muncă.

Văduvele de război beneficiază de pensie I.O.V.R. în cuantumul stabilit prin lege, la fel ca și copiii militarilor morți sau dispăruți în acțiune.

Cum se acordă drepturile I.O.V.R.

Pe lângă indemnizația pe care o încasează lunar, conform legii, beneficiarii de pensii I.O.V.R. au și alte drepturi stabilite prin actul normativ. Ei beneficiază, în mod gratuit, de asistență medicală în spitale și în ambulatoriu, de întreținere și medicamente pe timpul internări. De asemenea, beneficiază, tot potrivit legii, de bilete pentru tratament în stațiunile balneoclimaterice.

Pentru a beneficia de drepturile I.O.V.R., solicitanții trebuie să se adreseze cu o cerere și documentele justificative, din care să reiasă calitatea pe care o au sau gradul de invaliditate, către casele județene de pensii din raza de domiciliu. Cererile sunt procesate, la acest nivel, iar casele de pensii emit o decizie de încadrare și, ulterior, efectuează plățile către beneficiari, conform Gândul.ro.

Vezi și:

Lovitură dură pentru sute de mii de români! Aceste mașini nu vor mai putea circula în București pe timp de noapte

Vești importante pentru milioane de români! Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut anunțul: Când vor fi majorate pensiile

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii: ‘Nu este vorba de a elimina categoria de pensie anticipată, ci încercăm să evităm pensionările mai devreme din sistemul public de pensii’

articolul original.

Klaus Iohannis: ‘Este corect, este rezonabil și este așteptat să crească și salariile și pensiile. Nu oamenii simpli trebuie să plătească pentru aceste crize și Guvernul trebuie și va identifica soluții’

21 September 2022 at 10:51
image

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că, având în vedere contextul actual, este „corect, rezonabil şi aşteptat” ca pensiile şi salariile să crească.

Atâta vreme cât nu avem o previziune a bugetului pentru anul viitor, orice ar spune unul sau altul este o speculaţie. Însă pot să vă spun un lucru pe care eu personal l-am transmis liderilor coaliţiei. Având în vedere că suntem în criză energetică, avem foarte multe probleme în economie, avem şi o creştere economică, avem totuşi o inflaţie destul de mare, este corect, este rezonabil şi este aşteptat să crească şi salariile şi pensiile. În condiţiile în care inflaţia a ajuns, acum recent au fost date publicităţii datele, peste 15%, nu mi se pare rezonabil să fie refuzată discuţia pe creşterea salariilor şi pensiilor. Până la urmă, nu oamenii simpli trebuie să plătească pentru aceste crize şi Guvernul trebuie şi va identifica soluţii„, a spus Iohannis.

Potrivit şefului statului, cuantumul acestor majorări sunt chestiuni tehnice care vor fi cunoscute după calcule foarte aplicate.

Acum, cu cât va creşte salariul minim, cu cât va creşte punctul de pensie şi aşa mai departe, acestea sunt chestiuni tehnice care vor fi cunoscute după ce se fac nişte calcule foarte aplicate, legate de bugetul care trebuie să realizeze aceste creşteri, şi vorbim clar despre bugetul anului 2023. Partea foarte bună pe care o văd este că, în pofida acestor crize multiple, pe care le tratăm cât putem de bine, avem o creştere economică substanţială şi, sigur, asta ne dă speranţa că vom avea pe salarii şi pensii o creştere care vine să compenseze într-o măsură rezonabilă creşterea preţurilor şi inflaţia pe care o avem„, a declarat preşedintele Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis conduce delegaţia României care participă, marţi şi miercuri, la New York, la segmentul la nivel înalt al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Vizita şefului statului în Statele Unite ale Americii va include şi o deplasare joi şi vineri la San Francisco (California), informează agerpres.ro.

Vezi și:

Klaus Iohannis, ieșire dură: ‘Consecințele acestui război sunt globale și nu se limitează la securitatea noastră. Nu există justificare pentru vărsarea de sânge, distrugeri și suferințe umane’

articolul original.

Vești importante pentru milioane de români! Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut anunțul: Când vor fi majorate pensiile

21 September 2022 at 06:48

sursa foto:  stirileprotv.ro

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a vorbit despre ce urmează să se întâmple cu majorarea pensiilor şi a salariului minim pe economie.

Ministrul i-a asigurat pe pensionari că pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023.

Marius Budăi: Pensia ar trebui să crească cu cel puţin 10%

Pensionarii trebuie sa creada intr-o majorare a pensiilor de la  1 ianuarie. Eu am prezentat intr-o conferinţă de presa propunerile pe care PSD le pune pe masa coalitiei. Din punctul nostru de vedere, valoarea punctului de pensie ar trebui sa creasca cu cel putin 10%. Marcel Ciolacu şi premierul Romaniei au spus ca pensiile trebuie să crească”, a declarat ministrul Muncii.

În ceea ce priveşte creşterea salariului minim pe economie la 2550 de lei, ministrul a anunţat că au început deja discuţiile cu sindicatele şi speră că în curând se va ajunge la o concluzie.

Saptamana trecuta am purtat o discutie cu preşedintele PSD Marcel Ciolacu si cu premierul României. Astăzi am început şi vom continua dialogul cu partenerii nostri sociali, angajatori, patronate şi sindicate şi speram ca in termenul cel mai scurt sa avem o solutie, astfel incat constructia bugetara a intreprinzatorilor pe anul 2023 sa fie una predictibila”, a precizat ministrul, conform romaniatv.net.

Vezi și:

COMENTEAZĂ
articolul original.

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii: ‘Nu este vorba de a elimina categoria de pensie anticipată, ci încercăm să evităm pensionările mai devreme din sistemul public de pensii’

20 September 2022 at 19:45
image

Daniel Baciu a anunţat că până la sfârşitul anului noua lege a pensiilor va fi gata. De asemenea, acesta a vorbit şi despre noile reguli de pensionare anticipată.

Pana la sfarsitul anului noua lege a pensiilor trebuie sa fie gata. Referitor la pensionarea anticipată, există două categorii: cea cu penalitate şi cea fara penalitate.

De pensia anticipata beneficiaza oamenii care au realizat un stagiu complet de cotizare de 35 de ani. Aceştia pot sa iasa mai devreme la pensie cu 5 ani si au o penalitate de maximum 30%. Cei care au un stagiu de cotizare suplimentar faţă de cei 35 de ani pot să iasă mai devreme la pensie fara nicio penalitate.

Referitor la acele conditii impuse de Comisia Europeană privind eliminarea unor facilităţi privind pensia anticipată, acestea nu se referă la categoria strictă de pensionare anticipată prevăzută în sistemul public de pensii, ci se referă la pensionarea mai devreme a unor beneficiari de pensie.

Ma refer in principal la cei care beneficiaza de reducere fata de varsta standard de pensionare şi ies tot la limită de varsta dar beneficiaza de o reducere datorită conditiilor grele de muncă. Nu este vorba de a elimina categoria de pensie anticipata, ci încercăm sa evităm pensionările mai devreme din sistemul public de pensii.

Cei care beneficiaza de condiţii grele de muncă beneficiaza de o reducere proportionala cu anii lucrati in conditii dificile de muncă, care sunt reglementate in legea pensiilor”, a explicat preşedintele Casei Naţionale de Pensii, conform româniatv.net.

Actele de care ai nevoie pentru a ieşi la pensie

a) pentru pensia pentru limita de vârstă, anticipată și anticipată parțială:

– cerere pentru înscrierea la pensie (anexă nr. 6 la norme);

– carnetul de muncă (original și copie);

– carnetul de muncă pentru membrii CAP (original și copie);

– carnetul de asigurări sociale pentru agricultori (original și copie);

– alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată;

– actele de stare civilă ale solicitantului: BI/CI, certificat de naștere și de căsătorie (original și copie);

– livretul militar (original și copie);

– diplomă de absolvire a învățământului universitar (original și copie) și adeverință din care să rezulte durata normală, perioada studiilor și faptul că acestea au fost urmate la zi;

– dovadă echivalării de către statul român a cursurilor desfășurate în cadrul unor instituții de învățământ universitar din străinătate;

– adeverință privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă (original);

– adeverință privind condițiile de muncă deosebite, speciale și/sau alte condiții (original);

– procura specială, pentru mandatar (original și copie);

– acte pentru dovedirea calității de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, și/sau al Legii recunoștinței față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române din Decembrie 1989, precum și față de persoanele care și-au jertfit viață sau au avut de suferit în urmă revoltei muncitorești anticomuniste de la Brașov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare;

– dovadă încetării calității de asigurat în cazul înscrierii la pensie anticipată sau pensie anticipată parțială, pentru persoanele care, la dată solicitării, nu mai au calitatea de asigurat (original);

– adeverință care să ateste perioadele de activitate realizate după dată de 1 ianuarie 2011 (original);

– alte acte întocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie;

Cererea de pensionare împreună cu actele doveditoare se depune de către solicitant, la casă teritorială de pensii din rază de domiciliu a persoanei îndreptățite la acordarea pensiei, începând cu dată îndeplinirii condițiilor de pensionare.

Pensia anticipată se cuvine de la dată îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege, se acordă de la dată înregistrării cererii și se plătește de la dată încetării calității de asigurat.

Vezi și:

Înregistrare scursă în spațiul public: Primarul USR închide ochii la o posibilă infracțiune!

Și totuși, de ce nu a protestat Andrei Marga împotriva Ucrainei ‘în 97 și o face acum, în plină invazie a lui Putin – Opinie

De-acum este sigur! A apărut Ordinul ministrului de Interne! Polițiștii vor beneficia în continuare de banii pentru norma de echipament

articolul original.

Marcel Ciolacu a răbufnit: ‘Trebuie să plecăm de la 10%. Când mărim pensiile, mărim la toată lumea, și cei care au pensii mai mici, și cei care au pensii mai mari’

15 September 2022 at 18:15
image

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, reafirmă că, în opinia sa, procentul cu care vor fi majorate pensiile trebuie să fie unul care să pornească de la 10 puncte. Ciolacu avansează ideea implementării unui sistem prin care pensionarii cu venituri mici să primească ajutoare suplimentare, în condiţiile în care majorarea pensiilor se face pentru toate pensiile, şi pentru cele mari.

”Am spus, nu e prima oară, trebuie să plecăm de la 10% categoric. Când mărim pensiile, mărim la toată lumea, şi cei care au pensii mai mici, şi cei care au pensii mai mari. Părerea mea e că trebuie găsită calea… cum am găsit când am intrat la guvernare acel program pe care le-am lucrat împreună cu doamna Olguţa Vasilescu, în care la anumite zone, la peste trei milioane şi jumătate de pensionari am venit şi cu acele ajutoare pe o perioadă, mai ales perioada de iarnă, şi se vede cât de bine au venit”, a declarat Marcel Ciolacu, joi seară, la Craiova, răspunzând unei întrebări.

Luni seară, el afirma că ”este inuman să vorbim de o decizie de a avea sub 10% o mărire a pensiilor”. El dădea asigurări că pensiile vor fi majorate de anul următor, subliniind că o decizie în acest sens a fost luată şi de către liderul PSD şi de către liderul PNL.

”Nu ştiu ce deranj a fost că am venit cu anumite soluţii la început de sesiune parlamentară, cu o viziune pe anul viitor, pe urmă să urmeze să fie discutate şi normal, să fie sustenabil. Am zis: dom-le haideţi să venim din noiembrie – ar fi o premieră în cei 30 de ani de la Revoluţie să venim cu legea bugetului în noiembrie, să avem timp să o dezbatem, cea mai importantă lege care este votată în Parlament. Din punctul meu de vedere şi al colegilor mei, celor care am făcut impactul bugetar, repet, am părerea că va fi o creştere economică mai mare, ne încadrăm, este inuman să vorbim de o decizie de a avea sub 10% o mărire a pensiilor”, declara Marcel Ciolacu, luni seară, conform news.ro
articolul original.

Important! Acești angajați ar putea ieși mai repede la pensie. Se are în vedere încadrarea în altă grupă de muncă

14 September 2022 at 19:49
image

Vești bune pentru mii de români! Angajații care au lucrat în aceste condiții grele de muncă ar putea beneficia de reducerea vârstei de pensionare, cât și încadrarea acestora în grupe speciale de muncă.

Pe masa de lucru a deputaților a ajuns o inițiativă legislativă care a trecut deja de votul senatorilor și care acum urmează să fie adoptată și de Cameră care este și forul decizional.

În expunerea de motive a inițiativei legislative se spune că: ”Prin adoptarea prezentului act normativ se elimină inechităţile rămase în actualul cadru normativ între angajaţi care au desfăşurat activităţi cu afectarea relativ similară a sănătăţii”.

Tot în expunerea de motive a inițiativei se explică și despre ce categorii de angajați este vorba: ”Având în vedere condiţiile specifice ale muncii care se desfăşoară în turnătoriile de oţel, fontă, aliaje neferoase, precizie şi cuzineţi, precum şi forje şi luând în considerare faptul că aceste activităţi comportă un risc deosebit de ridicat de accidentare şi contribuie la îmbolnăviri profesionale este necesară adoptarea unor măsuri legislative corespunzătoare cu referire la reducerea vârstelor standard de pensionare. 

Astfel, se propune încadrarea în categoria locurilor de muncă ‘în special a acelor activităţi care constau în: turnarea pieselor şi lingourilor de oţel, în turnătoriile de oţel; turnarea pieselor de fontă, pieselor din aliaje neferoase şi pieselor cu modele uşor fuzibile în turnătoriile de fontă, turnătoriile de aliaje neferoase şi turnătoriile de precizie; forjarea pieselor pe ciocane de peste 2 tone forţă în secţiile de forjă; turnarea cuzineţilor din aliaje neferoase pe suport de oţel în turntoriile de cuzineţi; activitatea de proiectare, cercetare, punere în execuţie a tehnologiilor şi asistenţă tehnică în secţiile de producţie, efectuată de inginerii, subinginerii şi tehnicienii din secţiile de proiectare tehnologii pentru sectorul cald, care deservesc turnătoriile de oţel, fontă, aliaje neferoase, precizie şi cuzineţi, precum şi forje”.

Printre modificările care vor fi aduse legii se numără și faptul că: ”Este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă, prevăzut la alin.(1) lit.j) perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001 în care personalul din sectorul construcţii maşini a desfăşurat activităţi la Iocuri de muncă încadrate conform anterioare în grupa I de muncă.

Noua modificare prevede că vor beneficia de această modificare și: ”persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis anterior datei intrării in vigoare a prezentei legi. Drepturile de pensie recalculate conform alin.(1) se acordă începând cu Iuna următoare celei în care a fost depusă solicitarea. (3) în situaţia în care, după aplicarea prevederilor alin.(1) şi (2), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel cuvenit sau aflat in plată, se păstrează cuantumul mai avantajos pentru pensionar”.

Noua prevedere mai spune că: ”Angajatorii din sectorul construcţii maşini sunt supuşi procedurii de încadrare în condiţii speciale de muncă în vederea obţinerii avizului pentru condiţii speciale de muncă şi înscrierii activităţii şi unităţilor în anexele nr.2 şi 3 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.”, conform dcbusiness.ro.

Vezi și:

Mărturii din culise despre ‘linșajul organizat’ în USR: ‘Greața care m-a cuprins când s-a făcut listă cu dușmanii partidului și ni s-a cerut demisia, pentru că avuseserăm tupeul să propunem un amendament’

Vești importante pentru sute de mii de români! Cresc sumele de bani pentru aceste tichete

Ordin ANAF! Nu scapi de datorii nici după moarte!

articolul original.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, despre instituirea unui salariu minim la nivel european: ‘Va fi 50% din salariul mediu! PSD a susținut adoptarea acestei Directive, căreia alții, care au guvernat înainte, i s-au opus!’

14 September 2022 at 15:27
image

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a salutat adoptarea de către Parlamentul European a Directivei privind instituirea unui salariu minim la nivel european.

Cât sunt în funcția de ministru al Muncii nu va scădea nicio pensie în România, ba, dimpotrivă, mă voi lupta ca pensiile părinților și bunicilor noștri să crească.

Altfel, salut adoptarea de către Parlamentul European a Directivei privind instituirea unui salariu minim la nivel european, care va fi 50% din salariul mediu! De când a reintrat la guvernare PSD a susținut, prin Ministerul Muncii, adoptarea acestei Directive, căreia alții, care au guvernat înainte, i s-au opus!

Rămân consecvent ideii “Oamenii, în primul rând!”.”, a scris Marius Budăi pe Facebook.

Vezi și:

articolul original.

Zelenski: Ucraina controlează deplin 4.000 de km pătrați de teritoriu recuperat de la invadatorii ruși. Alți 4.000 sunt în curs de stabilizare / Vârstnicii din zonele eliberate își primesc, în sfârșit, pensiile

13 September 2022 at 20:59
image

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, în discursul său către națiune de marți seară, că țara sa deține controlul deplin asupra a peste 4.000 de kilometri pătrați de teritoriu ocupat până de curând de invadatorii ruși. Alți 4.000 de kilometri pătrați sunt în curs de stabilizare.

Zelenski, cele mai recente date despre contraofensiva ucraineană

„Măsurile de stabilizare au fost finalizate pe o suprafaţă de peste 4.000 de kilometri pătraţi. Efortul continuă şi pe alt teritoriu eliberat, care are aproximativ aceeaşi dimensiune.

Sunt depistaţi ocupanţi şi grupuri de sabotaj, colaboratorii sunt reţinuţi şi securitatea deplină e restabilită. Poliţiştii de frontieră trebuie să protejeze frontiera de stat în teritoriul eliberat”, a declarat Zelenski, mulțumind apoi tuturor soldaților ucraineni care au luptat pentru eliberarea regiunii Harkov.

Mesajul lui Zelenski pentru mai mulți pensionari ucraineni

Președintele a spus apoi că viața în teritoriile eliberate trebuie să revină treptat la normal și a precizat că pensionarii care nu și-au încasat pensiile în ultimele luni din cauza ocupației își vor primi banii.

„De exemplu, în Balakliya, în Hrakove, a început plata pensiilor pe cinci luni, perioada în care nu am putut face plăţile din cauza ocupaţiei. Toţi pensionarii ucraineni din teritoriul eliberat îşi vor primi banii! Ucraina îşi îndeplineşte obligaţiile faţă de cetățeni!”, a afirmat liderul de la Kiev.

Volodimir Zelenski a mai declarat că a vorbit cu directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva, căreia i-a mulțumit pentru sprijinul suplimentar de 1,4 miliarde de dolari. Cei doi au discutat și despre un nou program de cooperare.

articolul original.

Pensia medie lunară la nivel național a crescut anul acesta cu aproape 200 de lei

13 September 2022 at 11:22
image

Pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.)  a crescut cu aproape 200 de lei în ultimul an, până la 1.851 de lei, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS). Este un avans de 5 lei față de trimestrul precedent, dar de 190 de lei față de T2 din 2021. Totodată, în trimestrul II al anului, numărul pensionarilor a fost mai mic cu 82 de mii față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.774 lei, în creștere față de 1.601 lei în al doilea trimestru al anului trecut. Numărul celor care au primit pensii de asigurări sociale (contributive) a scăzut cu 13 mii față de trimestrul precedent, până la 4,6 de milioane.

Raportul pensionarilor la numărul angajaților din țară este de 9 la 10. Acesta diferă de la numai 4 pensionari la 10 salariaţi în Municipiul Bucureṣti ṣi judeṭul Ilfov, la 15 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman, 14 la 10 în judeṭul Vaslui.

articolul original.

Peste 700.000 de pensionari trebuie să se descurce cu puțin peste 500 de lei pe lună: Care este pensia medie în luna august

12 September 2022 at 07:25

Peste 700.000 de pensionari trebuie să se descurce cu puțin peste 500 de lei pe lună: Care este pensia medie în luna august

Potrivit datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice, un număr de 4.794.524 pensionari a fost înregistrat în luna august 2022 în România, iar pensia medie a fost de 1.734 lei.

Dintre aceştia, 710.848 aveau perioade lucrate în agricultură, pensia medie fiind de 508 lei.

Din numărul total al pensionarilor din sistemul public de pensii, numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.823.507 persoane, dintre care 2.202.520 femei, în timp ce pensia medie se situa la 1.931 de lei.

Pensie anticipată au primit, în august 2022, un număr de 8.852 persoane (2.473 lei, pensie medie), pensie anticipată parţială 92.669 de persoane (1.790 de lei pensia medie) şi pensie de invaliditate 400.932 persoane (pensie medie de 790 lei), dintre care 44.471 persoane pentru gradul I de invaliditate (677 lei, pensie medie).

În aceeaşi lună, pensia de urmaş s-a acordat unui număr de 468.405 persoane (908 lei pensia medie), în timp ce ajutor social au primit 159 pensionari (418 de lei în medie).

articolul original.

Ce se întâmplă cu plata acestor sume de bani către pensionari? Ministrul Muncii, Marius Budăi: ‘Din două în două luni se fac aceste verificări’

8 September 2022 at 11:18
image

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a vorbit despre plata suplimentelor la pensii. Acesta a explicat că persoanele care au realizat în ultimele două luni venituri ce au depăşit plafonul de 1500 de lei nu vor mai primi luna aceasta suplimentul de 250 de lei oferit de Guvern.

Toţi cei care au avut dreptul să primească tranşa a doua au primit-o exact în termenul pe care l-am comunicat. Mai sunt anumite cazuri care au realizat venituri în această perioadă şi care nu primesc această a doua transă.

Mai exact, în luna precedenta acordarii acestui drept se face o verificare cu bazele de date ale ANAF, acolo unde se declară veniturile impozabile, pentru că acest sprijin este pentru cei care au venituri sub 1500 de lei, cu precizarea că indemnizatia pentru persoanele cu dizabilitati nu intra in calcul.

Există posibilitatea ca cineva să fi vândut un teren sau sa fi lucrat in luna precedentă şi să fi realizat venituri şi atunci nu se încadreaza dacă a depăsit pragul de 1500 de lei. Din două în două luni se fac aceste verificări. Dacă a fost un venit ocazional, persoana respectivă primeşte din nou suplimentul”, a declarat ministrul la România Tv.

articolul original.

A fost eliminat plafonul la gaz

7 September 2022 at 06:43
By: Regie
image

Noua ordonanță de urgență din urgență din energie vine cu schimbări pentru cei care au centrale individuale pe gaz. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat că s-a eliminat plafonul de consum, astfel încât aceștia pot consuma oricât, iar prețul va fi același ca anul trecut, de 31 de bani pe kilowatt.

„Există o schimbare majoră în această iarnă pentru cei care au centrale individuale: nu mai există acel plafon de consum. Iarna trecută, dacă nu mă înșel, era la început 1.000 de metri cubi, apoi pe toată perioada de iarnă a fost parcă 1.200 de metri cubi. Acum nu mai vorbim de un plafon, vorbim de prețul gazului, care este același ca iarna trecută, 31 de bani, pentru oricât consumi. Deci, indiferent dacă e o casă mare sau o casă mai mică, tocmai pentru a nu mai avea probleme – mai sunt pensionari care stau în case mari, stau singuri și mai sunt case care nu sunt încă foarte bine eficientizate energetic din punct de vedere al anvelopării. Sunt multe lucruri de care ne-am lovit în iarna trecută. Deci, spre deosebire de electricitate, la gaz este un preț fix de 31 de bani care nu mai are un plafon de consum”.

„Eu am spus de mai mult timp: vom avea o iarnă complicată și monitorizăm complet și continuu fluxurile de gaze. E adevărat, România nu este atât de dependentă de gazul rusesc ca alte state europene. Avem în continuare discuții și înțelegeri cu alte state pentru livrare suplimentară de gaze naturale pentru această iarnă. Mai sunt depus la cap la cap niște lucruri cu privire la tranzitul acestor gaze în așa fel încât să le putem aduce în România. Avem pe unde să le aducem în România, prin sudul țării, prin Coridorul Trans-Balcanic, pentru că ați văzut interconectorul între Grecia și Bulgaria în continuare nu este finalizat. Sperăm să fie finalizat până la începerea iernii, dar nu luăm în calcul și discutăm de Coridorul Trans-Balcanic”.”

„Nord Stream alimentează nordul Europei, în principal Germania și de acolo duce spre alte țări. Gazele din Rusia pentru România și partea aceasta de Balcani vin prin TurkStream, nici măcar prin conducta care trece prin Ucraina. Inclusiv Ungaria ia prin TurkStream și BalcanStream o parte, o parte ia și prin BRUA, prin conducta noastră, tot din TurkStream Coridor, și o parte prin Ucraina. Dar fluxul de gaze Rusia-Ucraina-România, care a funcționat anul trecut și în iarna trecută, în momentul de față nu mai funcționează, s-a redirecționat pe zona de sud”

Virgil Popescu va participa în 9 septembrie la Consiliul extraordinar al miniștrilor energiei din UE, unde se vor lua discuție toate soluțiile pentru a face față iernii care vine.

articolul original.

În Germania, se dau 300 de euro pe lângă pensie

6 September 2022 at 11:10

Autoritățile din Germania au prezentat recent cel de-al treilea pachet de măsuri menite să protejeze gospodăriile şi companiile de creșterea prețurilor energiei.

În cadrul noului pachet de măsuri, include un sprijin financiar de 300 de euro pentru pensionari şi de 200 de euro pentru studenţi, extinderea unei scheme de alocaţii pentru familie, cu o uşoară creştere a sumei oferite, tăierea contribuţiilor la asigurări sociale pentru personele cu venituri lunare mai mici de 2.000 de euro, creşterea alocaţiilor pentru copii, prelungirea aplicării de TVA redus la 7% pentru rastaurante şi baruri, extinderea programului de salvare a locurilor de muncă şi facilităţi de credit pentru companii.

De asemenea, executivul din Germania a promis că va aplica reforme pe piaţa energiei, că va taxa profiturile obţinute de companiile care profită de criză şi că va plafona preţurile.

Chiar și așa, analiştii de la ING sunt de părere că măsurile nu sunt suficiente pentru a ajuta economia să se ferească de recesiune.

Germania nu renunță la plafonarea datoriilor

În contextul financiar, ministrul german de Finanțe, Christian Lindner, a explicat anterior că amendamentul privind plafonul datoriei în Germania nu va fi afectat de pachetul de măsuri de 65 miliarde de euro, menit să ajute gospodăriile şi companiile să facă faţă creşterii inflaţiei.

În plus, declarația lui Christian Lindner a venit în contextul în care a fost inclus un paragraf special, în anul 2009, în Constituţia Germaniei. Conform acestui amendament, cunoscut sub numele de frâna datoriei, Guvernul federal poate contracta datorii noi până la echivalentul a 0,35% din Produsul Intern Brut (PIB).

Totuși, autoritățile din Germania pot depăşi acest prag dacă Germania este lovită de un dezastru natural sau în „situaţii de urgenţă excepţională”, care sunt dincolo de controlul statului şi afectează în mod semnificativ situaţia financiară a ţării.

Astfel, ministrul german de Finanțe a explicat că planificatele măsuri de sprijin sunt posibile în cadrul actualelor planuri bugetare pentru 2022 şi 2023 deoarece ca rezultat al inflaţiei au crescut veniturile fiscale.

În contextul explicației oferite de Christian Lindner, în prezent, în Germania, nu va fi nevoie de un buget suplimentar pentru 2022 pentru a finanţa aceste măsuri.

Aşadar, măsurile includ: un nou tichet, mai ieftin, de transport public, o sumă unică de 300, respectiv 200 de euro pentru pensionari şi studenţi pentru plata facturii la energie, o majorare a alocaţiilor pentru persoanele vârstnice sau în incapacitate de muncă, şi o creştere cu 18 euro a alocaţiei pentru copii.

articolul original.

Seniorii social-democrați se pregătesc de alegeri! Până când se pot depune candidaturile

5 September 2022 at 10:53

Organizația Județeană a Pensionarilor Sociali Democrați Bistrița-Năsăud, vă informează că în data de 8 septembrie 2022, ora 15:00, va avea loc la Centrul Cultural Dacia din Bistrița, strada Bulevardul Decebal, nr. 3-5, Conferința de alegeri a Organizației Județene OPSD Bistrița-Năsăud.

Membrii organizației OPSD Bistrița-Năsăud, care întrunesc condițiile statutare și doresc să facă parte din conducerea organizației, sunt așteptați pentru depunerea candidaturilor la sediul Partidului Social Democrat, situat pe strada Gheorghe Șincai, nr. 3-5, până la data de 07.09.2022, ora 12:00.

Mai multe informații pot fi obținute la numărul de telefon: 0752/515497.

articolul original.

Vești importante pentru salariații români care se pregătesc de pensionare: Trebuie să țină cont și de acest aspect

3 September 2022 at 07:24
image

Vești importante pentru toți salariații români! Pentru a obține pensia pentru limită de vârstă în momentul când ajung la vârsta standard de pensionare, aceștia trebuie să țină cont și de anumite concedii. În momentul de față există o listă destul de mare a concediilor care sunt luate în considerare la stabilirea vechimii în muncă în vederea pensionării. 

Care sunt concediile care reprezintă vechime în muncă

Vechimea în muncă înseamnă, de fapt, stagiul de cotizare pentru pensie. Conform legislației în vigoare, în cazul salariaților care lucrează cu contract de muncă, se cotizează automat pentru pensie. Contribuție care se plătește inclusiv în perioadele în care angajatul se află în anumite concedii.

1. Concediul legal de odihnă

Fiecare salariat are dreptul la cel puțin 20 de zile libere, conform Codului muncii, iar perioada de concediu este calculată la stagiul de cotizare.

„Absențele nemotivate și concediile fără plată se scad din vechimea în muncă”, prevede Codul muncii. Așadar, concediile fără plată sunt cele care nu se vor lua în calcul pentru vechimea în muncă, dar nu cele de odihnă.

2. Concediul pentru incapacitate de muncă

Concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă, pentru accidente de muncă sau boli profesionale, se acordă în baza unui certificat medical, conform dispozițiilor Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale. Iar perioada în care contractul de muncă al salariatului aflat în acest concediu se suspendă este considerată vechime în muncă.

3. Concediile pe care le pot lua părinții 

Concediul de creștere a copilului, cel de risc maternal, concediul de maternitate, cel de acomodare, cel pentru îngrijirea copilului bolnav, precum și cel paternal sunt luate în calcul ca perioade de cotizare pentru pensie.

– Concediul de risc maternal se acordă gravidelor, femeilor care au născut recent și celor care alăptează, atunci când la locul de muncă există riscuri pentru securitatea/sănătatea salariatelor ori repercusiuni asupra sarcinii/alăptării. Pe perioada acestui concediu se acordă o indemnizație de 75% din media veniturilor din ultimele șase luni dinaintea acestuia, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 96/2003.

– Concediul de maternitate este luat de salariatele care urmează să nască, acordat împărțit între perioada de sarcină și cea de lăuzie (în total, cel mult 126 de zile). Și aici se acordă o indemnizație, de 85% din media veniturilor din ultimele şase luni.

– Concediul paternal este singurul concediu care aparține exclusiv taților, fiind reglementat în Legea nr. 210/1999. Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de cinci zile lucrătoare, în primele opt săptămâni de la nașterea copilului, având dreptul să fie plătit pe perioada acestui concediu.

– Concediul de creștere a copilului, ce poate fi acordat oricăruia dintre părinți, este cel mai mare dintre acestea, fiind de până la doi ani (trei ani, în cazul copilului cu handicap). Potrivit OUG nr. 111/2010, indemnizația lunară pentru creșterea copilului se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului. Perioada acestui concediu e recunoscută expres în Legea pensiilor ca perioadă de cotizare, chiar dacă e necontributivă.

 – Concediul de acomodare pentru cei care adoptă este de cel mult un an, potrivit Legii nr. 273/2004, iar cuantumul indemnizației de acomodare reprezintă 85% din veniturile realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani și nu poate fi mai mică de 1.787 de lei și nici mai mare de 8.500/lună.

– Angajații au dreptul și la un concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la șapte ani, conform OUG nr. 158/2005. În cazul copilului cu handicap însă, pentru afecțiunile intercurente, concediul este până la împlinirea vârstei de 18 ani. Pentru acest tip de concediu există dreptul la o indemnizație lunară de 85% din baza de calcul, care este determinată ca medie a veniturilor lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară. Mai nou, acest tip de concediu medical se acordă, mai nou, și pentru situațiile în care copilul cu vârsta de până în 18 ani este carantinat sau izolat din cauza unor boli infectocontagioase, potrivit avocatnet.ro.

Vezi și:

Florin Călinescu i-a făcut portretul lui Traian Băsescu: ‘Ultimul exemplar de cobră neagră, regală, cu un singur ochi! Un exemplar de împăiat!’

Anunțul care îi vizează pe acești români! Pot obține noi sume de bani prin cadrul acestor proiecte

Vești esențiale pentru românii care vor să își cumpere o mașină nouă prin intermediul acestui program: Ce procedură trebuie să urmeze

articolul original.

Fost ministru de Finanțe: ‘Indexarea pensiilor se putea face și de la 1 septembrie anul acesta, dacă nu se tăiau cele două miliarde de lei din bugetul asigurărilor sociale’

30 August 2022 at 17:45
image

Fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu, a declarat că dacă la rectificarea bugetară nu se tăiau două miliarde de lei din bugetul asigurărilor sociale, pensiile puteau fi indexate chiar de la 1 septembrie anul acesta.

Întrebat de unde disputa actuală pe tema indexării pensiilor, de parcă așa ceva nu s-ar mai fi făcut până acum, Ialomițianu a răspuns:

Pentru că nu au banii și dau vina pe alții. Pot să dea și alt procent. Nu pot să invoce că vor ști rata inflației numai în martie, la anul. Știm foarte bine că inflația e 15% și dacă luăm în calcul coșul zilnic și utilitățile, ajungem la 25-30%. Dau vina pe alții. Chiar am urmărit mesajele dlui Budăi (ministrul PSD al Muncii), nu mai dă vina pe dl Ghinea (fostul ministru USR al Investițiilor și Proiectelor Europene)”.

Chiar Comisia Națională de Progonză a dat datele legate de estimarea PIB-ului pe 2023, e estimat la 1519 miliarde de lei. Bugetul de asigurări poate fi la 143 de miliarde. Acum e 100 de miliarde. Se pot recalcula pensiile pentru eliminarea inechităților.

Problema e să vină cu banii, adică încasările bugetare. Deci nu mai pot să dea vina pe PNRR pentru 2023, pentru că se pot indexa cu 15 chiar 20%, pensiile chiar se pot recalcula. Deci acest lucru se poate face”, a mai afirmat fostul ministru al Finanțelor.

Ialomițianu a mai precizat că o indexare a pensiilor cu 5%, cum e vehiculat, „ar fi o rușine, dar „peste 10% ar fi ceva aceptabil”.

Ialomițianu, critici la adresa Guvernului pe tema pensiilor

Eu am spus că indexarea se putea face și de la 1 septembrie anul acesta dacă nu se tăiau cele două miliarde de lei din bugetul asigurărilor sociale, și PIB-ul permitea acest lucru, pentru că acum a ajuns la 1372 miliarde de lei, față de 1181 de miliarde de anul trecut. Deci PIB-ul permite, problema e eficiența guvernării și atragerea de bani la bugetul de asigurări sociale și bugetul de stat”, a mai declarat Gheorghe Ialomițianu, la B1 TV.

articolul original.

Mai mulți salariați decât pensionari în Gorj

30 August 2022 at 02:03
image

Numărul salariaților l-a depășit în Gorj pe cel al pensionarilor, după mulți ani în care statistica a fost invers. Sunt cu 227 de angajați mai mulți decât pensionari, potrivit unei informări a Direcției de Statisitcă a Județului Gorj.

Efectivul salariaților din economia judeţului Gorj, la sfârşitul lunii iunie 2022, a fost de 79.033 persoane, în creştere cu 25 persoane faţă de luna precedentă. Din totalul salariaţilor înregistrat la nivel naţional, efectivul judeţului Gorj reprezintă o pondere de 1,42%, ocupând astfel locul 26 în clasamentul judeţelor ordonate descrescător.

Totodată, în trimestrul I 2022 a fost de 78806 persoane cu 0,15% mai mic faţă de trimestrul I 2021 (78926 persoane), iar pensia medie a fost de 2009 lei (locul 4 în clasamentul judeţelor ordonate descrescător, cu 237 lei mai mare faţă de pensia medie la nivel naţional), cu 11,7% mai mare faţă de perioada similară din anul precedent (1799 lei).

Numărul șomerilor

Numărul de șomeri înregistraţi în judeţul Gorj la sfârşitul lunii iunie 2022, potrivit datelor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocupare şi Formare Profesională Gorj, era de 3.594 persoane (reprezentând 1,61% din persoanele fără loc de muncă la nivel naţional). Din numărul total de şomeri înregistraţi femeile reprezintă 48,5%, iar din totalul şomerilor neindemnizaţi femeile reprezintă 45,1%.

În raport cu nivelul şcolii absolvite, din numărul total de şomeri înregistraţi, 5,9% sunt persoane cu studii superioare, 1,6% studii postliceale, 26,4% studii liceale, 21,4% studii profesionale, 32,6% studii gimnaziale, 12,1% studii primare. Rata şomajului (calculată prin raportarea numărului total al şomerilor la populaţia activă civilă de la începutul anului 2021) a fost de 2,7% pe total (2,8% pentru femei şi 2,5% pentru bărbaţi), plasând judeţul Gorj pe locul 23 în clasamentul judeţelor ordonate descrescător, fiind mai mare cu 0,2 puncte procentuale faţă de rata şomajului înregistrată la nivelul ţării (2,5%).

articolul original.
❌