ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 28 November 2022Ultimele Stiri

România se află în topul celor mai bune țări în care oamenii ar trebui să se retragă la pensie. Pe ce loc se situează țara noastră

28 November 2022 at 16:06
image

Oamenii nu mai așteaptă până când ajung la sfârșitul celor șaizeci de ani pentru a profita la maximum de viață. Astfel, în ultimii ani, independența financiară și pensionarea anticipată au devenit un trend în ceea ce îi privește pe cei aflați în prima parte a vieții.

Specialiștii de la enjoytravel.com au realizat un top al celor mai bune țări pentru a te retrage în liniște, după pensionare și au găsit câteva motive importante pentru care România se află între primele țări din clasament.

Care sunt cele mai bune ţări în care te poţi retrage la pensie

Se pare că, pe locul 12 în clasament (dintr-un total de 50 de destinații), România a fost desemnată ca fiind o opțiune de top pentru costul relativ scăzut al vieții, calitatea ridicată a vieții și ușurința generală de obținere a vizei/rezidenței.

„Având peisaje uluitoare, orașe vibrante și unele dintre costurile de trai scăzute din Europa (35), România este o alegere de top pentru cei care doresc să se pensioneze mai devreme. Engleza este vorbită pe scară largă în orașe, iar româna este considerată una dintre cele mai ușor de învățat și pentru vorbitorii de engleză. Vizele și permisele de ședere sunt mai ușor de obținut decât în ​​majoritatea țărilor europene, iar temperaturile anuale sunt în medie de 12,8 C. În afara centrelor orașelor, există și peisaje de poveste, sate săsești și păduri nesfârșite de explorat”, scriu cei de la Enjoy Travel.

Slovenia ocupă primul loc pe listă, deoarece oamenii se pot bucura de un cost al vieții relativ scăzut și de o calitate a vieții ridicată.

„Din punct de vedere istoric, Slovenia a fost ocolită în favoarea Italiei, Austriei și Croației, dar în ultimii ani, acest cadru de basm a intrat încet în conștiința noastră. Acum, este cel mai bun loc din lume pentru pensionare și nu este greu de înțeles de ce. Între pădurile sale nesfârșite, satele alpine și capitala colorată, există o mulțime de lucruri pentru a-i ține ocupați pe pensionari. Expații se pot bucura de un cost al vieții relativ scăzut și de o calitate ridicată a vieții. De asemenea, barierele legate de viză și de permisul de ședere sunt reduse. În plus, limba engleză este vorbită pe scară largă, iar temperaturile sunt blânde, cu veri însorite și ierni confortabile”, arată portalul de călătorii.

De asemenea, alte destinaţii în care clima este plăcută, iar calitatea vieţii este ridicată, ar fi Portugalia, Republica Cehă sau Ungaria, unde, comparativ cu cea mai mare parte a Europei, preţurile sunt uimitor de mici.

Topul propus de sursa citată, de la locul 1, până la locul 50: Slovenia, Portugalia, Estonia, Spania, Paraguay, Cehia, Ungaria, Croația, Mexic, Uruguay, Letonia, România, Bulgaria, Finlanda, Indonezia, Maroc, Ecuador, Puerto Rico, Muntenegru, Grecia, Nicaragua, Canada, Malta, Franța, Costa Rica, India, Malaysia, Belize, Qatar, Peru, Armenia, Columbia, Slovacia, Vietnam, Georgia, Thailanda, Rep. Dominicană, Argentina, Africa de Sud, Panama, Albania, Polonia, Kenya, Filipine, Suedia, Australia, Noua Zeelanda, Lituania, Irlanda, Luxemburg.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Dansatorii, balerinii şi acrobații se pot pensiona mai repede

23 November 2022 at 12:51
image

Camera Deputaţilor, care este for decizional, a adoptat miercuri un proiect de lege care prevede reducerea vârstei de pensionare şi a dansatorilor şi soliştilor de balet, alături de balerini şi acrobaţi.

Proiectul de lege modifică şi completează Legea nr.263/2010, în sensul includerii dansatorilor şi a soliştilor de balet în categoria persoanelor a căror vârstă standard de pensionare poate fi redusă până la 40 de ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi, alături de balerini şi acrobaţi, respectiv includerea soliştilor de balet în enumerarea profesiilor din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează în condiţii speciale, prevăzute în anexa nr.4 la Legea nr.263/2022, potrivit Agerpres.

Potrivit celor adoptate, persoanele care au realizat stagii de cotizare atât în sistemul public de pensii, cât şi în sisteme neintegrate acestuia beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare la 40 ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi în cazul balerinilor/soliştilor de balet, dansatorilor şi acrobaţilor.

De asemenea, balerinii şi soliştii de balet sunt cuprinşi în Lista cuprinzând profesiile din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează în condiţii speciale.

articolul original.

Nicolae Ciucă: ‘Noua valoare a punctului de pensie va fi de 1.784 de lei. Vom continua acordarea unui sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii mici’

21 November 2022 at 21:19
image

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a anunţat s-a decis creşterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu anul viitor şi acordarea unui sprijin pentru pensionarii cu pensii până la 3.000 de lei în două tranşe.

În ședința Coaliției de guvernare, care a avut loc în această seară, am decis următoarele:

Pentru pensiile pe contributivitate, am decis creșterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a acestuia va fi, astfel, de 1.784 de lei.

Totodată, anul viitor vom continua acordarea unui sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii mici, astfel:

1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei, 800 de lei pentru pensiile între 1.501 și 2.000 lei, respectiv 600 de lei pentru pensiile între 2.001 și 3.000 de lei. Sumele vor fi împărțite în două tranșe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023.

Persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi și anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului.

Vom acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Această sumă va fi împărțită în două tranșe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta și din iarna viitoare.

Am convenit, de asemenea, ca alocațiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflației, persoanele cu handicap să primească o a treisprezecea indemnizație, iar indemnizațiile pentru veteranii și văduvele de război să fie actualizate cu rata inflației, începând din 2018, însemnând o creștere totală de aproximativ 30 de procente.

Perioada pe care o traversăm este una marcată de multiple crize la nivel mondial și trebuie să asigurăm o amortizare a efectelor generate de inflația crescută. De aceea, PNL s-a opus ferm unor creșteri mai mici de 15% și a obținut în negocieri creșteri totale care depășesc 15,8%.”, a scris Nicolae Ciucă pe pagina de Facebook.

Vezi și:

articolul original.

Important! Legea Pensiilor are parte de modificări: Cine iese mai devreme la pensie

16 November 2022 at 20:46

sursa foto:  playtech.ro

Potrivit unui proiect de lege ce va ajunge curând la votul decisiv al deputaților, dansatorii ori soliștii de balet ar putea ieși la pensie în aceleași condiții precum balerinii sau acrobații, dacă îndeplinesc condiția stagiului de cotizare minim, chiar și înainte de împlinirea vârstei de 50 de ani.

COMENTEAZĂ
articolul original.

Un lider al Coaliției de guvernare a răbufnit: ‘Pe 31 decembrie se închide discuția cu pensiile speciale. Mărirea punctului de pensie se discutăm întotdeauna în zona de contribuție’

14 November 2022 at 15:00
image

Președintele Camerei Deputaților, liderul PSD Marcel Ciolacu, a declarat că pe 31 decembrie se închide discuţia cu pensiile speciale. El a precizat că este o discuţie în ceea ce priveşte mărirea vârstei de pensionare şi va trebui să se vină cu o mărire. 

Ministerul Muncii conform celor scrise în PNRR, are până la 31 decembrie să vină să iniţieze legea prin Guvern, pe urmă în Parlament, cu pensiile speciale, a spus Ciolacu, precizând că ministerul Muncii şi-a luat un consultant, Banca Mondială, care a terminat raportul deja şi l-a pus la dispoziţia ministerului, iar  ministrul Muncii la dispoziţia premierului.

Liderul PSD a spus că până la 31 decembrie trebuie să se vină cu o lege constituţională, pentru a ne încadra în jalonul din PNRR şi a închide acest capitol.

Despre pensiile militarilor, Marcel Ciolacu a spus: ”Niciodată, nici eu nici colegii mei nu am văzut pensiile militare intrând în zona de pensii speciale, pentru că sunt pensii ocupaţionale şi astfel de pensii există peste tot în lume”. El a adăugat că ar fi culmea când eşti în război, să intrăm într-o zonă de a declara că pensiile militarilor sunt pensii speciale.

Sunt ferm convins, eu nu am văzut încă de la interministerială, care sunt soluţiile pentru a se închide această discuţie. Pe 31 decembrie se închide discuţia cu pensiile speciale. Mărirea punctului de pensie se discutăm întotdeauna în zona de contribuţie”, a mai arătat Ciolacu.

El a ţinut să precizeze că ”este o discuţie în ceea ce priveşte mărirea vârstei de pensionare”.

Acest lucru nu l-a trecut PSD-ul, l-a trecut guvernul de dreapta, PNL-USR, în PNRR. Este clar că va trebui să venim cu o mărire dar nu de a doua zi, nu va schimba nimeni legea cu pensiile prin Ordonanţă de Urgenţă”, a spus el, dând asigurări că este exclus acest lucru, ci va fi un proiect de lege.

Despre magistraţi, Ciolacu a spus că ”nu poţi să ieşi la pensie cu o pensie mai mare decât veniturile pe care le-ai avut când ai fost activ. Nu poţi să fii magistrat o săptămână şi să te încadrezi la pensie de magistrat, e total incorect”. ”Sunt lucruri care trebuie reparate”, a afirmat el.

Nimeni nu va mări vârsta de pensionare la 65 de ani, peste noapte”, a precizat Ciolacu, adăugând că ”nu îndrepţi o nedreptate cu o altă nedreptate”, conform news.ro.

Vezi și:

Marcel Ciolacu, președintele PSD, anunț despre pensiile mici de 1.500-1.800 de lei: Este nevoie de o mărire procentuală mai mare

articolul original.

Vești importante pentru românii care vor să se pensioneze: Cine și cum poate plăti pentru cumpărarea vechimii în muncă

11 November 2022 at 07:51
image

Cumpărarea de vechime în muncă. Peste 17.000 de români şi-au cumpărat vechime în muncă pentru a beneficia de pensie. Directorul Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu a oferit informații pe această temă.

Cei ce vor să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat o pot face, până la finalul lui august 2023, prin semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii și prin plata unor sume către aceasta. În condițiile în care și în 2022 mecanismul ce permite completarea stagiului de cotizare la pensie este disponibil, prezentăm o serie de întrebări și răspunsuri extrem de utile celor interesați.

Directorul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a precizat că persoanele care vor să-și completeze a stagiului minim de cotizarea a stagiului maxim de cotizare este de ”șase ani, față de actualul act normativ care se limita la cinci ani de zile. Putem să cumpărăm această vechime retroactivă în interval de la data când am îndeplinit condițiile pentru a munci, respectiv 18 ani, până la vârsta standard de pensionare, respectiv 65 de ani„.

Prin urmare, a adăugat Daniel Baciu, ”acolo unde au existat goluri în activitatea în muncă, poate fi cumpărată această vechime retroactivă, achitând contribuția de asigurări sociale, încheind un contract de asigurări sociale la casele teritoriale de pensii de care aparțin persoanele respective, astfel încât să putem beneficia de pensie privind limita de vârstă”, a spus recent  directorul CNPP.

În privința sumelor care trebuie plătite, Daniel Baciu a precizat că, potrivit legislației, contribuția de asigurări sociale este de 25%, procent care se aplică la salariul pe care îl avem. ”În momentul de față, la salariul minim pe economie se plătește suma de 635 de lei. În funcție de perioada pe care vrem să o cumpărăm, achităm suma corespunzătoare. Trebuie făcută însă o precizare: este vorba doar de o singură categorie din sistemul public de pensii pentru care putem să aplicăm pentru a cumpăra această vechime în muncă, respectiv cea pentru limită de vârstă”, a spus interlocutorul postului de televiziune menționat.

Sumele pot fi plătite și în rate

Important de știut este, de asemenea, și faptul că ”sumele pot fi plătite și în rate. Se face o convenție între cel care dorește să plătească aceste sume și colegii de la casele teritoriale de pensii unde își au domiciliu persoanele în cauză și această sumă poate fi plătită și în rate”, a subliniat Daniel Baciu.

Pentru a cumpăra vechime în muncă trebuie să depuneți o cerere la Casa de Pensii, alături de o copie după cartea de identitate și o declarație pe propria răspundere. În declarație menționați că nu ați încasat pensie și nici indemnizație de șomaj în perioada pentru care vreți să cumpărați vechime.

Câți bani trebuie scoși din buzunar:

 • 1 lună – 638 lei
 • 12 luni – 7656 lei
 • 24 luni – 15 312 lei
 • 48 luni – 30 628 lei

Cum se verifică vechimea acumulată:

Pentru a putea verifica diverse infromații despre anii acumulați sau dacă angajatorii ne-au plătit contribuțiile este necesar că avem deschis un cont pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

Din păcate, pe site-ul CNPP contul online se poate deschide numai după ce a fost depusă fizic o cerere la casa de pensii de care beneficiarul aparține.

Cererea se completează cu datele cerute în formularul de creare a contului și care se regăsește pe site-ul CNPP.

Formularul va conține următoarele date de identificare:

 • Numele și prenumele
 • CNP-ul
  Adresa de e-mail
  Act de identitate
  Adresa de domiciliu.

Dupa finalizarea completării formularului se apasă butonul Print pentru a putea fi semnat olograf în original, pe hârtie.

După ce documentul este semnat olograf colicitantul se va prezenta personal cu cererea semnată la oricare casă teritorială de pensii, împreuna cu actul de identitate în original și copie sau, după caz, cu documentele justificative în original și copie  pentru fiecare persoană terță căreia îi va administra  contul.

Cererea va fi procesată si aprobată la nivelul casei teritoriale de pensii. După aprobare vor fi transmise datele de acces (nume utilizator și parolă) solicitantului, pe e-mailul specificat în cerere.

După ce am obținut datele de acces

După ce au fost primite datele de acces pe e-mail persoana se poate identifica în contul de utilizator din site-ului CNPP. Se va apasa pe butonul pe care scrie ”autentificare”, situat in partea dreapta, sus a paginii site-ului.

Aici se vor introduce numele utilizatorului și parola, iar apoi se  va apasă pe butonul pe care scrie tot ”autentificare”.
După acest pas urmează o nouă pagină unde există un meniu în partea stângă unde există și o opțiune care se numește „Datele mele din sistemul public de pensii”.

După accesarea acestei opțiuni se deschide o nouă pagină unde se pot verifica documentele cu stagiile lunare de cotizare înregistrate in evidențele Casei Naționale de pensii începând cu luna aprilie 2001. Există și un document cu stagiile anuale de cotizare începând cu aprilie 2001, depinde ce vrea să verifice utilizatorul.

După selectarea acestei noi opțiuni se poate da click pe butonul nou apărut pe care va scrie ”Generează raport actualizat”.

Mai există o secțiune numită: „Informații din carnetul de muncă”, în cazul în care utilizatorul vrea sp verifice vechimea în muncă anterior termenului aprilie 2001. Și în acest caz va apărea butonul cu „Generează raport actualizat”.

După selectarea opțiunii de generare a raportului vor fi necesare în jur de 15 minute ca acesta să apară în contul solicitantului.

Totodată, solicitantul va primi și un e-amil în care va fi informat că poate descărca raportul ori rapoartele care privesc vechimea în muncă. Documentul va fi disponibil in format PDF chiar în cadrul paginii în care s-a cerut generarea rapoartelor.

Citește continuarea pe www.romaniatv.net

Vezi și:

Important! Acestea sunt ultimele zile în care românii își pot recupera banii plătiți pentru aceste amenzi

Bătut de bodyguardul lui Mitică Dragomir, Marian Ceaușescu anunță că va merge și peste Clotilde Armand, dacă aceasta va ajunge în instanță

Lovitură cruntă pentru milioane de șoferi! Poliția Locală va beneficia de puteri sporite

articolul original.

Andrea Chiș, judecătoare CSM: Valul de ură împotriva magistraților este în sine un motiv pentru care foarte mulți colegi se pensionează – interviu video

10 November 2022 at 07:24
image

Avem 5.079 de posturi la toate instanțele, 852 sunt vacante și la 31 decembrie vor mai fi pensionabili 482 de judecători. Valul de ură împotriva magistraților este în sine un motiv pentru care foarte mulți colegi se pensionează, afirmă judecătoarea CSM Andrea Chiș.

Eu nu știu dacă noi ne bucurăm de recunoștință și respect. Poate nici nu merităm în unele situații, dar chiar niciodată? Majoritatea celor care ne urăsc nici măcar nu a avut de-a face cu noi, dar se uită pe social media, a arătat Andrea Chiș, într-un interviu video acordat spotmedia.ro.

În mandatul de 6 ani din CSM, Andrea Chiș a făcut parte din minoritatea reformistă a Consiliului. Pentru a o împiedica să devină președinte CSM anul acesta, majoritatea a optat pentru un interimat contestat în instanță și pentru aducerea unui nou judecător în CSM. Andrea Chiș a cerut pensionarea începând cu ianuarie 2023.

Iată principalele declarații din interviu:

 • Este pozitiv că nu mai avem o Inspecție Judiciară centralizată în mâna unui singur om și că s-a abrogat abaterea disciplinară privind nerespectarea deciziilor CCR.
 • Posibilitatea centralizării puterii în mâna unui grup de judecători cu funcții de conducere rămâne o problemă care se accentuează cu noile legi ale Justiției.
 • Majoritatea din CSM a cerut scoaterea INM din procedura de promovare la ICCJ. Noile legi scot notarea la interviu, va fi doar un vot complet nemotivat.
 • Raporturile tulburate între cele 3 puteri au creat o nesiguranță constantă în sistemul judiciar din 2017.
 • Este nevoie să revizuim texte privind pensionarea, să vedem în ce măsură și unde trebuie umblat. Nu e vina noastră că pensia depășește salariul.
 • Cea mai mare problemă este că vechimea de 25 de ani pentru pensionare este recunoscută nu doar celor care au fost efectiv judecători și procurori.
 • În special judecătorii, mai mult decât avocații, suferă de trauma indirectă a celor care vin în fața lor.
 • Un judecător are foarte multe limitări, salariul nu ești lăsat să-l folosești cum vrei.
 • Cred că nu explicăm suficient cauzele. Lăsăm un spațiu criticilor cu totul justificat.
 • Nu mai cred că am eficiența necesară pentru a soluționa cauze așa cum o aveam când am venit în CSM.
Sesizările la CCR împotriva Legilor Justiției au fost respinse, președintele Iohannis a anunțat deja că le va promulga. Cum sunt aceste noi legi ale Justiției?

E greu de răspuns într-un cuvânt sau o singură frază. Eu sunt dintre cei care au dat un aviz pozitiv cu observații, însă ele nu au fost trimise Parlamentului.

Este pozitiv că nu mai avem o Inspecție Judiciară centralizată în mâna unui singur om, inspectorul-șef  (detalii la min 01:27) și că s-a abrogat abaterea disciplinară privind nerespectarea deciziilor CCR. Eu personal am propus această abrogare în cadrul unei conferințe la care a participat și ministrul Justiției, în februarie 2022.

Cred că îngrijorările exprimate în spațiul public sunt absolut nejustificate, pentru că rămâne abaterea privind exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență.

Tot un aspect pozitiv este că se reglementează procedura disciplinară (detalii la min 03:02).

Sunt și aspecte negative. Există o nemulțumire a sistemului judiciar legată de felul în care sunt reglementate promovările în funcții de conducere și de execuție.

Există o posibilitate teoretică a centralizării puterii în mâinile președinților Curților de Apel, care parcurg o etapă a unui concurs pe care l-am criticat încă înainte de a veni în CSM. N-am reușit să repar aspectele negative legate de numirea comisiilor de concurs.

Există posibilitatea ca un număr foarte mic de persoane să se rotească în aceste comisii, persoane care în mare măsură sunt președinți sau vicepreședinți de Curți ei înșiși.

Președinților li se acordă în plus atribuția de a alege practic majoritatea membrilor colegiilor de conducere, care într-o oarecare măsură puteau să supervizeze și să controleze activitatea președintelui. Membrii aleși sunt foarte puțini și predomină persoanele cu funcții de conducere, care sunt exclusiv la latitudinea președintelui.

Tot el va propune vicepreședintele. Și la nivel de ÎCCJ vicepreședinții e nevoie să aibă cumva acordul președintelui și un proiect concordant cu acesta. (detalii la min 05:57)

Posibilitatea centralizării puterii în mâna unui grup de  judecători cu funcții de conducere  rămâne o problemă care se accentuează cu aceste noi legi ale Justiției.

Ministrul a propus ca la ÎCCJ să se dea și un examen...

Prin Institutul Național al Magistraturii.

Da și eu am considerat acesta un lucru pozitiv, pentru că actuala reglementare, care se păstrează, a fost extrem de criticată.

Cine a propus eliminarea INM din procedura de promovare la ÎCCJ?

Majoritatea din CSM. Pot să înțeleg că în alte state nu există un astfel de concurs, dar trebuie întotdeauna să avem în vedere și specificul local.

Interviul în fața secției de judecători a fost și este în continuare extrem de contestat și noi nu am reușit să răspundem acelor critici. Mai mult decât atât, noile legi scot notarea la interviu.

Până acum, eram obligați să dăm niște note, pe viitor va fi doar un vot pentru sau împotriva candidatului, vot complet nemotivat, pentru că nu ai cum să motivezi un vot secret.

Candidații trebuie să știe de ce unii n-au reușit și alții au reușit, ca să știe ce au de corectat, iar societatea să aibă convingerea că promovarea la ÎCCJ se face în condiții de transparență și obiectivitate.

A existat o tranzacționare între majoritatea din CSM și ministrul Justiției, de tipul: dacă nu eliminați aceste prevederi, nu avizăm proiectul?

Cum nu fac parte din majoritate, nu am cum să vă răspund. Până la urmă, avizul pozitiv presupune niște condiționări, indiferent că vorbim de o comunicare formală sau informală. Deci, chiar dacă ar fi fost așa, mie nu mi se pare neapărat greșit.

Greșit este să faci o negociere numai cu o parte din consiliu. E nevoie să discuți cu toată lumea.

Există un val de ieșiri la pensie din magistratură. Va continua?

Asistăm de ani de zile la un număr foarte mare de pensionări  și, din păcate, dacă ne uităm retroactiv, apelul la textul privind pensionarea anticipată, care există din 2005, a început sub mandatul acestui Consiliu.

Raporturile tulburate între cele 3 puteri au creat o nesiguranță constantă în sistemul judiciar din 2017 de când s-a discutat modificarea Legilor Justiției. Au fost modificate în 2018.

Eu am avertizat atunci că vor fi pensionari, am fost contrazisă.

Au fost perioade în care a venit Executivul cu amenințări că vor fi modificate condițiile de pensionare.

Suntem într-un astfel de moment.

Este nevoie să revizuim acele texte, să vedem în ce măsură și unde trebuie umblat. Nu e vina noastră că pensia depășește salariul, pentru că nu noi ne stabilim pensia, legea stabilește pensia.

În ceea ce privește vârstă de pensionare de 25 de ani, cea mai mare problemă este că este recunoscută vechimea nu doar celor care au fost efectiv judecători și procurori, ci și altor profesii, inclusiv consilier de parlamentari.

Nu cred că se poate compara munca unui judecător sau unui procuror cu munca altor profesii dintre cele enumerate în lege.

Lumea spune: cum sunteți voi mai cu moț să vă pensionați atât de tineri, asta însemnând în jur de 50 de ani? Eu am 52.

Față de 65, la 50 de ani putem vorbi de tinerețe.

Eu vă spun din perspectiva omului care a făcut și altceva decât munca de judecător, pentru că sunt și profesor, iar înainte de a intra la facultate am lucrat 2 ani.

Deci sunt câteva lucruri care deosebesc munca unui judecător și a unui procuror de alte munci. În primul rând, expunerea la trauma celor care vin în fața noastră.

S-a constatat că foarte mulți juriști, dar în special judecătorii, mai mult decât avocații, suferă de această traumă indirectă a celor care vin în fața lor.

Să vă dau exemplul unui judecător care este obligat prin natura profesiei să se uite la un clip cu pornografie infantilă sau un procuror care participă la autopsii ale unor victime care au murit în condiții îngrozitoare. Sau situații din dreptul familiei.

Toate aceste lucruri nu te lasă să dormi.

Și un medic, mai ales în anumite discipline, de exemplu oncologie pediatrică sau UPU, are parte de orori asemănătoare. Pe de altă parte, au aceste beneficii nu doar penaliștii, ci și judecătorii de dreptul muncii, de contencios administrativ, comercial.

Am citit ultimul articol din 2021 despre trauma indirectă în cazul juriștilor, în special a judecătorilor, și chiar compară cu medicii și cu asistenții sociali. Să știți că este mai mare procentul.

De ce? Pentru că în cazul medicilor și asistenților sociali există prevenție și consiliere, în cazul nostru nu există așa ceva. Nu știu cum s-ar raporta societatea la un judecător despre care s-ar afla public că merge la consiliere psihologică, cum ar fi normal.

Comparativ cu un medic, un judecător are foarte multe limitări. Nu poate să cumuleze munca de judecător cu munca în mediul privat. Un judecător nu poate să își aleagă liber unde vrea să lucreze.

În funcție de media de absolvire a INM este repartizat undeva și nu se poate transfera după cum îl taie capul, dacă se căsătorește cu cineva din alt oraș. Trebuie să-i aprobe secția de judecători a CSM doar dacă instanța la care lucrează nu este într-o situație dificilă. Deci ești aproape legat de glie.

Se spune că avem salarii mari, nu cred că sunt atât de mari față de cât am putea să câștigăm în mediul privat. Eu nu mi-am dorit niciodată să fiu avocat, nu mă plâng. Iar salariul nu ești lăsat să-l folosești cum vrei, pentru că ai niște incompatibilități. Nu poți să investești, de exemplu, în acțiuni. Deci un judecător are multe limitări.

Nu în ultimul rând, fiind ființe sociale, avem nevoie cumva de o recunoaștere a muncii noastre și de respect. Știți că hormonii fericirii sunt mai mulți. Dar dacă bine țin eu minte, serotonina este acest hormon social pe care de aici îl obținem.

Eu nu știu dacă noi ne bucurăm de recunoștință și respect. Puteți să contraargumentați că poate nici nu merităm în unele situații, dar chiar niciodată?

Eu văd ceea ce reclamă oamenii. Procese care durează foarte mult. Dosare ratate. Dosarul Hexipharma se va închide prin prescripție în apel, după o decizie pe fond. Sunt lucruri extrem de deranjante care, din punctul de vedere al justițiabilului plătitor de taxe și impozite, pun sub semnul întrebării eficiența actului de justiție.

Eficiența actului de justiție nu depinde numai de judecători și de procurori. Depinde și de poliția cu care lucrează, pentru că, vedeți, apropo de Legile Justiției, nu se dă poliție judiciară și e o mare diferență între a avea o poliție care se subordonează procurorului sau o poliție care se subordonează cu totul altei persoane.

Eu nu zic că niciodată noi nu avem nicio răspundere în durata cauzelor, în disciplinar avem colegi pe motiv că amână de prea multe ori pronunțarea sau că motivează hotărârile cu întârziere. Dar văd acolo și complexitatea dosarelor, numărul lor.

Nu suntem suficienți față de volumul de muncă cu care ne confruntăm. Sigur că nu în fiecare instanță.

Judecătorii nu lucrează câteva ore pe zi, dimpotrivă. În majoritatea situațiilor, munca nenormată înseamnă mai mult, nu mai puțin de 8 ore.

Repet, nu spun că nu avem nicio vină. Unde nu avem scuză, venim în disciplinar pentru nerespectarea termenelor rezonabile.

Însă aceste situații sunt puține. Ca sistem ne-am reglat și i-am sancționat pe cei responsabili pentru astfel de situații, ceea ce în alte sisteme nu se întâmplă.

Considerați că măsurile disciplinare au ajuns cu adevărat la cei care nu s-au comportat responsabil sau, mai degrabă, la cei care au fost incomozi?

Nu pot să vă răspund la această întrebare. În anumite situații am criticat Inspecția. Am constatat că în situații identice au fost colegi împotriva cărora s-a exercitat acțiunea disciplinară și alții care nu au fost trași la răspundere. Am afirmat aceste lucruri în legătură cu libertatea de exprimare.

Dacă spuneți că profesia s-a auto-reglementat, că judecătorii muncesc foarte mult și există o ritmicitate a dosarelor, cum vă explicați totuși percepția foarte proastă în privința magistraților care există acum în societate? Este o prăbușire după efervescența perioadei 2017-2018.

Percepția publică este foarte ușor de manipulat și am constatat exact în urma acelei efervescențe când publicul a ieșit în stradă să apere Justiția, atunci când și magistrații au protestat pe treptele instanțelor.

La foarte scurt timp a ajuns o singură bombă în spațiul public, că avem pensii și salarii nesimțite. Este normal ca omul obișnuit, care trăiește din foarte puțin, să se revolte când îi spui că cineva are o pensie și un salariu nesimțit, nu contează că-i judecător, medic, profesor sau oricine altcineva. Va începe în mod firesc să aibă față de acea persoană o emoție negativă.

Această ură, pentru că este un val de ură împotriva magistraților, este în sine un motiv pentru care foarte mulți colegi se pensionează. Colegii tineri absolvenți nu mai vor, pentru că nu este o muncă recompensată din niciun punct de vedere.

Rezultatul va fi că probabil nu vom avea judecători, o să ne judece calculatoarele.

Mi-a răspuns o doamnă la o postare într-un mod plin de ură, pentru că i s-a respins o acțiune. Și i-am explicat că soluția posibilă la o cerere nu e doar admiterea ei. N-am mai avea nevoie de judecători.

Nu poți să pui orice soluție în cârca judecătorului, în loc să recunoști că poate n-ai dreptate.

Majoritatea celor care ne urăsc nici măcar nu a avut de-a face cu noi, dar se uită pe social media, nici măcar în presă care reflectă, chiar dacă critic uneori, într-un mod obiectiv ce se întâmplă în marile dosare.

Lumea s-a uitat la "10 august", s-a uitat la “Țăndărei”, se uita la “Hexi”, la dosarele mediatizate în care ei nu simt că se face justiție.

Nu pot să vă contrazic. Avem soluțiile pe care le avem și probabil că trebuie mai bine explicate. Eu nu pot să critic soluția unui judecător, pentru că ea se critică în căile de atac și doar instanța care dă ultima soluție spune ce este adevăr judiciar. Însă cred că nu explicăm suficient aceste cauze.

Vă dau dreptate că lăsăm un spațiu criticilor cu totul justificat.

De ce ați ales să vă pensionați în ianuarie, după ce vă terminați mandatul în CSM?

Pentru că am obosit. Am obosit. Când am venit în CSM, mă gândeam c-am să mă întorc de unde am plecat și am să beneficiez de rezultatele muncii mele, cât de mult am construit în acești 6 ani și o să umble cumva câinii cu covrigii în coadă în instanță.

Dar 6 ani de zile am luptat să nu mergem înapoi în ceea ce am câștigat, ca independență a judecătorului individual și a sistemului judiciar.

Nu mai simt că vreau să duc această luptă. Nu mai cred că am eficiența necesară pentru a soluționa cauze, așa cum o aveam când am venit în CSM.

Am 28 de ani de magistratură, am fost 5 ani judecător la Judecătoria Cluj-Napoca, 5 ani la Tribunalul Cluj, 13 ani la Curtea de Apel. În CSM s-a dovedit a fi cea mai grea dintre toate etapele vieții mele profesionale și cred că în acest moment eu nu mai sunt eficientă ca judecător.

Sunt mai eficientă ca profesor și cred că profesorii de la Drept trebuie să fie nu doar teoreticieni, ci și practicieni.

A făcut justiția paşi înapoi în ultimii 6 ani?

Justiția, dacă ne gândim la oamenii care o compun, a dat un examen foarte greu, foarte, foarte greu și s-a ținut foarte puternic față de presiunile care au fost exercitate asupra ei. Nu pot decât să felicit colegii că au rămas pe baricade.

Ce deficit de magistrați există acum în sistem?

În total avem un număr de 5.079 de posturi la toate instanțele, de la judecătorii până la ÎCCJ. Dintre ele sunt 852 vacante. Deci aproape 20%.

La tribunale este cel mai mic grad de ocupare,  sub 75%, pentru că tribunalele au o competență foarte dificilă și foarte puțină lume își dorește să promoveze la tribunale. O să avem o problemă și cu recrutările în sistem.

La 31 decembrie vor mai fi pensionabili 482 de judecători. Deci dacă ar ieși toți și s-ar adăuga la acești 852, faceți un calcul câți oameni rămân în în justiție. Acest lucru poate să atragă multe consecințe din perspectiva justițiabilului.

Consecința imediată va fi în termene și mai lungi de soluționare a cauzelor. Să știți că acum nu este mai lung ca în alte state, chiar mai scurt dacă comparăm, de exemplu, cu Italia, care e un dezastru.

Ar putea fi nevoie de modificarea Legilor Justiției pentru alte posibilități de recrutare în sistem care nu ar fi benefice. Dar chiar și fără o asemenea modificare, reducerea cererii ar însemna o reducere a calității oamenilor care intră în sistem, care tot la justițiabil se va decanta.

Ce așteptări aveți de la nou CSM care își va începe activitatea la 1 ianuarie?

Nu am așteptări. Dacă am învățat ceva până la vârsta aceasta este că așteptările sunt surse de suferință.

Probabil că sistemul judiciar are aceleași așteptări cum a avut de la fiecare consiliu: condiții mai bune de muncă pentru judecători și procurori, pentru că în această modalitate și justițiabilul va avea de câștigat.

articolul original.

Magistratura se prăbușește în România. Președintele ÎCCJ, Corina Corbu, îi scrie premierului. Document

8 November 2022 at 14:32

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Corina Corbu, a transmis marți, 8 noiembrie, o scrisoare adresată premierului Nicolae Ciucă prin care atrage atenția că pierderea judecătorilor cu experiență și reducerea plajei de selecție pentru viitorii magistrați, vor produce efecte negative profunde asupra calității actului de justiție, în detrimentul cetățeanului.

Corina Corbu îi propune premierului să reflecteze la o serie de măsuri care ar putea contracara efectele negative din sistemul judiciar.

Astfel, măsurile pe care președintele ÎCCJ le propune sunt: asumarea de către toate puterile statului a necesității stabilității și previzibilității statutului judecătorilor; adoptarea de către Executiv a unui plan concret privind îmbunătățirea progresivă a condițiilor de muncă în cadrul instanțelor judecătorești, cu identificarea și garantarea surselor corespunzătoare de finanțare pentru asigurarea infrastructurii și logisticii necesare; luarea măsurilor legislative și administrative necesare pentru combaterea supraîncărcării și pentru favorizarea procesului de ocupare rapidă a posturilor vacante în cadrul sistemului judiciar; identificarea în comun a măsurilor adecvate pentru creşterea gradului de atractivitate a profesiei de judecător, inclusiv sub aspectul statutului profesional; implicarea reprezentanților sistemului judiciar în procesul de consultare sau, după caz, procesul decizional, cu privire la orice modificări de natură a afecta în concret statutul judecătorilor; transparentizarea procesului decizional privind aspectele care țin de statutul judecătorilor, inclusiv de latura financiară a acestuia.

Vă prezentăm textul integral al scrisorii președintelui ÎCCJ, Corina Corbu.

Stimate domnule prim-ministru,

Vă rugăm să primiţi acestă corespondenţă în contextul obligaţiei comune care revine tuturor celor trei puteri ale statului de a asigura o funcţionare echilibrată şi eficientă a serviciilor publice, precum şi de a conferi un conţinut efectiv valorilor fundamentale care caracteriză funcţionarea democratică a statului.

În contextul evoluțiilor recente privind numărul pensionărilor din cadrul sistemului judiciar, care prefigurează o nouă criză a resursei umane, pe fondul unei situații deja critice din perspectiva supraîncărcării și a condițiilor de muncă din cadrul acestui serviciu public, considerăm că este imperios necesară îmbunătățirea comunicării dintre cele trei ramuri ale puterii de stat și identificarea unor modalități de coordonare a acțiunilor acestora pentru a garanta capacitatea sistemului judiciar de a depăși acest moment dificil.

Menţinerea funcţionalităţii sistemului judiciar şi asigurarea unor resurse umane corespunzătoare, prin valorificarea experienței şi a competenţei profesionale a judecătorilor în funcţie, dar şi prin garantarea unei nivel cât mai înalt de competitivitate în cadrul procedurilor de recrutare, reprezintă o condiţie premisă pentru un sistem judiciar eficient, iar stabilitatea acestuia trebuia asigurată în special în considerarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor deserviți de serviciul public al justiţiei.

Conform evaluării noastre, soluția pentru atenuarea acestui nou val de pensionări, pentru asigurarea unei plaje de selecție adecvate a viitorilor judecători, precum și pentru menținerea pentru cât mai mult timp în funcție a celor experimentați rezidă în consolidarea statutului judecătorilor și în asumarea de către Legislativ și Executiv a stabilității și previzibilității acestui statut. De asemenea, îmbunătățirea progresivă (dar într-un ritm susținut și perceptibil) a condițiilor de muncă în cadrul instanțelor judecătorești este esențială pentru asigurarea calității activității acestora și pentru asigurarea stabilității resursei umane, cu consecinţe directe asupra calităţii actului de justiţie.

Peste tot în lume magistratura este gândită ca o profesie de carieră, stabilitatea în funcție a judecătorilor asigură echilibrul, experiența și competența care trebuie să constituie pietrele de susținere ale acestei profesii. Or, dincolo de garanția juridică a inamovibilității, stimularea celor mai competenți colegi juriști în a-și alege și a-și păstra o carieră în cadrul sistemului judiciar rezidă și în garanții de natură pragmatică, printre care și aceea ca elementele definitorii ale statutului lor să se păstreze stabile de la momentul intrării și până la momentul ieșirii din profesie. Ca urmare, securitatea financiară a judecătorilor, atât sub aspectul remunerației, cât și a pensiei ocupaționale, trebuie supusă acelorași principii.

În legătură cu aceste aspecte, urmare a discuțiilor purtate în spațiul public pe tema pensiei ocupaționale a judecătorilor, precum și ca urmare a apariției unor informații privind existența unui raport de evaluare al Băncii Mondiale (care nu a fost dat publicității și nu a fost comunicat sistemului judiciar), precum și a existenței unor grupuri de lucru/de experți constituite pe aspecte specifice ținând în special de latura financiară a statutului judecătorilor (și din care nu fac parte reprezentanți ai sistemului judiciar sau la lucrările cărora reprezentanții sistemului judiciar au fost invitați doar tangențial sau pentru a furniza informațiile necesare), s-a generat în cadrul sistemului judiciar o stare de preocupare, de îngrijorare și de neîncredere în caracterul loial al cooperării dintre cele trei puteri ale statului, care agravează în mod decisiv ritmul ieșirilor din sistem prin pensionare.

Acest nivel ridicat de preocupare, agravat de lipsa de transparență în ceea ce privește procesul decizional privind aceste aspecte și de declarațiile contradictorii apărute în spațiul public, a stat la baza unor reacții ferme ale sistemului judiciar, atât la nivel managerial, cât și la nivelul corpului judecătorilor.

După cum cunoașteți, prin Rezoluția adoptată la București, la data de 28 octombrie 2022, președinții instanțelor de ultim grad de jurisdicție – Înalta Curte de Casație și Justiție și curțile de apel –   au subliniat că statutul judecătorilor este unul de rang constituțional – reperele sale fiind consacrate în prevederile art.124 alin.(3) și art.125 din Constituția României-.

Ca urmare, s-a apreciat că este necesară asumarea de către toate puterile statului a principiilor stabilității şi previzibilității acestui statut, cu evitarea experimentelor legislative.

Sub aspectul specific al adoptării vârstei standard de pensionare, o astfel de modificare legislativă ar trebui să nu afecteze drepturile judecătorilor aflați în funcție și să facă obiectul unei reglementări cu caracter gradual, etapizat. Oricum, o astfel de creștere graduală a vârstei de pensionare ar trebui corelată cu  ritmul de îmbunătățire a condițiilor de muncă.

S-a mai arătat că este imperios necesară îmbunătățirea progresivă a condițiilor de muncă la nivelul instanţelor judecătoreşti, care ar trebui asumată printr-un document strategic cu caracter concret care să cuprindă în mod detaliat obiectivele de investiții asumate, termenele de finalizare şi sursele de finanțare.

Deosebit de relevant, prin Rezoluția menționată s-a subliniat cărepunerea în discuție, periodic, la intervale scurte de timp și în lipsa unor justificări obiective, întotdeauna în sens negativ, a statutului judecătorilor agravează situația resurselor umane prin creșterea presiunii și încărcăturii psihice a acestei funcții și are, în final, un efect negativ asupra calității actului de justiție, în detrimentul cetățeanului.

Ulterior, începând cu data de 31 octombrie 2022, au fost convocate adunările generale ale judecătorilor de la toate instanțele judecătorești.

Examinând aspectele legate de stabilitatea statutului judecătorului, ca garanție a independenței justiției, prin Hotărârea nr.5/31 octombrie 2022, Adunarea generală a judecătorilor instanței supreme a decis să solicite celorlalte puteri ale statului să respecte statutul constituțional al judecătorilor, ale cărui repere constituţionale se regăsesc în prevederile art. 124 alin. (3) și art. 125 din Constituția României, şi să îşi asume principiile stabilității și previzibilității acestui statut.

Judecătorii Înaltei Curți au solicitat Executivului și Legislativului să respecte principiul cooperării loiale între puterile statului, astfel încât orice demers legislativ privind  modificarea condițiilor de acordare a pensiilor de serviciu ale judecătorilor să fie făcut cu consultarea reală şi efectivă a sistemului judiciar, evitând afectarea statutului judecătorilor în funcție prin măsuri intempestive și populiste care ar  afecta grav echilibrul sistemului judiciar și garanțiile de independență ale acestuia.

Pentru a hotărî astfel, corpul judecătorilor instanței supreme a avut în vedere, în esență, că reglementarea constituțională dată statutului judecătorului, legea organică națională, normele europene, cât şi jurisprudența Curţii Constituţionale şi a Curţii Europene a Drepturilor Omului, au statuat că regimul pensiei de serviciu ţine de statutul judecătorilor şi care, împreună cu cel al salariilor, interdicţiilor şi incompatibilităţilor, constituie elemente indisolubil legate de independența puterii judecătoreşti, garantată de legea fundamentală.

Or, independența justiției reprezintă unul dintre pilonii care stau la baza statului de drept, conform art. 12 alin. (3) din Constituția României iar protecţia tuturor drepturilor fundamentale ale cetățenilor depinde în mod indisolubil de existenţa unui sistem judiciar competent, independent şi imparțial.

Ca urmare, independenţa justiţiei, sub toate aspectele sale, inclusiv cele de natură financiară, nu este un privilegiu al sistemului judiciar, ci o obligaţie a statului care izvorăşte din dreptul fiecărui individ la o instanţă imparţială.

Rezultă așadar că o modificare a dispozițiilor legale privind pensia judecătorilor, mai ales în timpul exercitării funcției acestora, încalcă principiul independentei justiției.

Condițiile privind acordarea pensiei ocupaționale a judecătorilor, inclusiv în ceea ce privește vârsta de pensionare a judecătorilor și cuantumul pensiei, reprezintă o compensație parțială a condițiilor de munca, a riscurilor și a responsabilităților pe care le implică exercitarea acestei profesii.

O modificare intempestivă a vârstei de pensionare, care ar afecta inclusiv statutul juridic al judecătorilor în funcție, ar avea, fără îndoială, repercusiuni atât asupra dezvoltării carierei judecătorilor cât și asupra organizării instanțelor.

În contextul adoptării, la 17 octombrie 2022, a Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor (prin care s-au reconfirmat regulile de pensionare în sistemul judiciar) readucerea în discuție a statutului judecătorilor, la un interval scurt de timp şi fără o consultare prealabilă cu sistemul judiciar ar încălca obligaţia de colaborare loială între puterile statului.

De asemenea, avansarea, în spaţiul public, a unui alt prag al vârstei de pensionare a judecătorilor este de natură să producă un dublu efect negativ asupra situației resurselor umane disponibile în cadrul sistemului judiciar, prin creșterea nesiguranţei cu privire la stabilitatea carierei descurajându-se, pe de o parte, ocuparea acestor funcţii cu personal cu un nivel înalt al cunoştinţelor juridice și agravându-se, pe de altă parte, ritmul ieșirilor din sistem prin pensionare.

Prin pierderea judecătorilor cu experiență, care sunt astfel descurajați să rămână în funcție în situația în care îndeplinesc actualele condiții de pensionare, respectiv prin reducerea plajei de selecție pentru viitorii judecători, este cert că se vor produce efecte negative profunde asupra calității actului de justiție, în detrimentul cetățeanului.

Statutul judecătorilor este unul de rang constituțional – reperele sale fiind consacrate în prevederile art. 124 alin. (3) și art. 125 din Constituția României – fapt ce reclamă obligaţia asumării de către toate puterile statului a principiilor stabilității şi previzibilității acestui statut, cu evitarea experimentelor legislative.

Or, pentru ca sistemului judiciar să-şi atingă obiectivele şi să-şi îndeplinească atribuţiile este esenţial ca judecătorii, odată ce au îmbrăţişat această carieră, să aibă certitudinea stabilităţii ei. Condiţiile de exercitare şi de încetare a funcţiei trebuie asigurate prin lege fără interferente legislative, în sens negativ, și să rămână constante pe parcursul carierei.

Sub aspectul specific al adoptării vârstei standard de pensionare, astfel cum s-a vehiculat în spațiul public, o astfel de modificare legislativă ar trebui să nu afecteze drepturile judecătorilor aflați în funcție și să facă obiectul unei reglementări cu caracter gradual, etapizat. Oricum, o astfel de creștere graduală a vârstei de pensionare ar trebui obligatoriu corelată cu  ritmul de îmbunătățire a condițiilor de muncă.

Hotărâri prin care se afirmă aceleași principii privind asigurarea stabilității și previzibilității statutului judecătorului, precum și necesitatea ca puterile statutului să coopereze loial asupra acestor aspecte au fost adoptate în adunările generale ale judecătorilor de la toate cele 16 curți de apel, de la toate cele 42 tribunale şi 4 tribunale specializate, precum și de la marea majoritatea a judecătoriilor, doar la 10 judecătorii acest proces fiind încă în desfășurare.

Principiile reținute în hotărârile adoptate de adunările generale ale judecătorilor sunt în deplină concordanță cu documentele cu caracter internațional, inclusiv cele ale instituțiilor Consiliului Europei și ale Uniunii Europene, precum și cu jurisprudența Curții Constituționale a României în această materie.

Chestiunile privind ritmul îngrijorător al ieşirilor din sistem prin pensionare, precum şi necesitatea sporirii atractivității carierei de judecător reprezintă chestiuni antamate de către partenerii externi şi de preşedintele Înaltei Curţi, atât în cadrul procesului de evaluare din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (întâlnirea desfăşurată la data de 04.11.2022), cât şi în cadrul celei mai recente întâlniri cu grupul de experţi al Comisiei de la Veneția (întâlnirea desfăşurată la data de 07.11.2022).

În consecință, văzând efectele negative create prin repunerea în discuție, periodic, a unor elemente fundamentale ținând de statutul judecătorilor (în pofida faptului că, extrem de recent, Parlamentul reconfirmase condițiile actuale de acordare a pensiei de serviciu a judecătorilor), efecte care nu fac decât să agraveze dificultățile cu care se confruntă sistemul judiciar, vă adresez rugămintea de a reflecta asupra necesității adoptării următoarelor măsuri:

 1. Asumarea de către toate puterile statului, atât din punct de vedere juridic, cât și la nivelul comunicării publice, a necesității stabilității și previzibilității statutului judecătorilor.
 • Adoptarea de către Executiv a unui plan concret privind îmbunătățirea progresivă a condițiilor de muncă în cadrul instanțelor judecătorești, cu identificarea și garantarea surselor corespunzătoare de finanțare pentru asigurarea infrastructurii și logisticii necesare.
 • Luarea măsurilor legislative și administrative necesare pentru combaterea supraîncărcării și pentru favorizarea procesului de ocupare rapidă a posturilor vacante în cadrul sistemului judiciar.
 • Identificarea în comun a măsurilor adecvate pentru creşterea gradului de atractivitate a profesiei de judecător, inclusiv sub aspectul statutului profesional, pentru asigurarea şi pe viitor a unei plaje de selecţie adecvate în cadrul procedurilor de recrutare, având în vedere şi preocupările existente în prezent sub acest aspect la nivel european.
 • Implicarea reprezentanților sistemului judiciar în procesul de consultare sau, după caz, procesul decizional, cu privire la orice modificări de natură a afecta în concret statutul judecătorilor.
 • Transparentizarea procesului decizional privind aspectele care țin de statutul judecătorilor, inclusiv de latura financiară a acestuia, prin informarea sistemului judiciar, in extenso, cu privire la obiectivele sau măsurile asumate de România, prin comunicarea oricăror rapoarte sau evaluări întocmite de consultanți sau de instituțiile Executivului și prin includerea unor reprezentanți ai sistemului judiciar în grupurile de lucru/grupurile de experți, care examinează din punct de vedere tehnic asemenea aspecte.

În consecinţă, vă adresez aceste rânduri cu convingerea că împreună putem identifica cele mai bune modalități de acțiune coordonată a tuturor puterilor statului cu privire la aspectele sus-arătate, în vederea ameliorării ritmului pensionărilor şi a refacerii încrederii judecătorilor în stabilitatea normelor legislative care le guvernează cariera, cu efect direct asupra consolidării resursei umane la nivelul instanţelor judecătoreşti, garanţie de facto a funcţionalităţii şi a independenţei acestora.

Ataşat acestei scrisori se regăseşte Rezoluţia preşedinţilor instanţelor de ultim grad adoptată în data de 28 octombrie 2022, precum şi hotărârile adoptate în cadrul adunărilor generale ale judecătorilor din cadrul instanţelor judecătoreşti, cu privire la problematica în discuţie.

Vă rugăm să primiți expresia deplinei noastre considerații,

Preşedintele

Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Judecător

CORINA-ALINA CORBU

articolul original.

Românii care se pot pensiona mai devreme. Deja se depun dosarele de pensionare

8 November 2022 at 08:50
image

Vești importante pentru români. Cei care își doresc să iasă mai devreme la pensie trebuie să îndeplinească următoarele condiții. Casa de Pensii Națională a făcut anunțul.

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), pensia anticipată se cuvine cu cel puțin 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, dar și după realizarea unu stagiu de cotizare de cel puțin 8 ani mai mare decât cel prevăzut de lege.

Astfel, odată cu îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege, banii cuveniți pensiei anticipate se plătesc la data încetării calității de asigurat, însă perioadele asimilate de tipul facultate, armată, pensie de invaliditate, nu se vor lua în calcul.

Acte necesare pentru abținerea pensiei anticipate

– cerere pentru înscrierea la pensie anticipată;

– carnetul de muncă (original şi copie);

– carnetul de muncă pentru membrii CAP (original și copie);

– carnetul de asigurări sociale pentru agricultori (original și copie);

– alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă realizată;

– actele de stare civilă: buletin de identitate sau carte de identitate, certificat de naştere şi de căsătorie, original şi copie;

– livretul militar (original şi copie);

– diploma de absolvire a învăţământului universitar (original şi copie) şi adeverinţa din care să rezulte durata normală, perioada studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi;

– dovada echivalării de către statul român a cursurilor desfăşurate în cadrul unor instituţii de învăţământ universitar din străinătate;

– adeverinţă privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă, în original;

– adeverinţă privind încadrarea activităţii în fostele grupe I şi/sau II de muncă, în condiţii deosebite și speciale, în original;

– procura specială pentru mandatar, original şi copie;

– acte pentru dovedirea calităţii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, şi/sau al Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din Decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare;

– dovada încetării calităţii de asigurat în cazul înscrierii la pensie anticipată pentru persoanele care, la data solicitării, nu mai au calitatea de asigurat (original), cu excepția celor care, potrivit legii, au dreptul să cumuleze veniturile aferente acestei categorii de pensii cu alte venituri;

– alte acte întocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.

Actele se depun la sediul Casei Județene de Pensii Brașov – str. 13 Decembrie nr. 43A

articolul original.

PENSII 2023: Punctul de pensie se va MAJORA cu 15%. Ce spune premierul Ciucă

7 November 2022 at 15:24

PENSII 2023: Punctul de pensie se va MAJORA cu 15%. Ce spune premierul Ciucă

Pensiile românilor din anul 2023 vor avea parte de noi modificări, după cum anunță și Coaliția.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni, la finalul unei ședințe a conducerii liberalilor, că partidul a stabilit să propună în coaliția de guvernare o creștere cu 15% a punctului de pensie.

„Am discutat la nivelul partidului ca trebuie sa gasim acea solutie prin care sa acoperim cresterea inflatiei, cresterea inflatiei in momentul de fata este de peste 15%. Daca bugetul ne va permite, propunerea PNL este de 15%”, a declarat Ciucă.
Social-democrații susțin că discuția despre procentul de majorare a pensiilor trebuie să plece de la un prag de „cel puțin 10%”.

Al treilea partid de la guvernare, UDMR, a anunțat recent la TVR prin vocea liderului formațiunii, vicepremierului Kelemen Hunor, că „punctul nostru de vedere este că pensiile trebuie crescute cu rata inflaţiei – 15-16%”.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat luna trecută că „nu putem să aşteptăm de la pensionar să plătească ei preţul crizelor şi în condinţiile în care avem o inflaţie de peste 15% eu cred că ar fi corect să ţină cont de această inflaţie creşterea şi atunci, după părerea mea, trebuie să fie o creştere mai mare”, dar a precizat că nu știe dacă bugetul permite o creştere de 15%.

articolul original.

Guvernul confirmă că va crește vârsta de pensionare, însă „nu vor fi elemente de schimbare bruscă”

2 November 2022 at 20:21
image

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat, miercuri, că, din datele pe care le are, modificările avute în vedere în domeniul sistemului de pensii, inclusiv în ceea ce priveşte vârsta, nu vor cuprinde elemente de schimbare „bruscă”, care să genereze „dezechilibre”.

El a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, despre informaţiile vehiculate privind creşterea vârstei de pensionare în noile reglementări în domeniul pensiilor avute în vedere de actuala guvernare.

„N-aş vrea să fac speculaţii nici în legătură cu acest lucru şi nici în legătură cu alte elemente care circulă în spaţiul public. În privinţa vârstei de pensionare, ca şi în cazul altor potenţiale schimbări, vor fi luate măsuri etapizat, nu vor fi schimbări bruşte în sistem care să genereze dezechilibre”, a spus Dan Cărbunaru.

Guvernul confirmă că va crește vârsta de pensionare

De asemenea, Dan Cărbunaru susține că funcţionarea sistemului trebuie asigurată și acest lucru implică inclusiv perspectiva vârstei de pensionare, dar nu vor fi elemente de schimbare bruscă.

„Şi este apelul la raţiune pe care l-au făcut mai mulţi membrii ai Guvernului în ultima perioadă şi pe bună dreptate, pentru că funcţionarea sistemului trebuie asigurată şi asta implică şi o anumită continuitate, deci inclusiv din perspectiva vârstei de pensionare, din datele pe care le am, nu vor fi elemente de schimbare bruscă care să genereze dezechilibre de sistem”, a afirmat Cărbunaru, potrivit Agerpres.

El a adăugat că, în ceea ce priveşte jalonul din PNRR privind pensiile speciale, s-a constituit un grup de lucru, specialiştii de la Ministerul Muncii fac analize şi există consultanţă din partea Băncii Mondiale.

Pensiile militare nu sunt pensii speciale

Dan Cărbunaru a reiterat că pensiile militare nu sunt pensii speciale.

„Există, pe de altă parte, şi faptul că pensiile militare nu sunt pensii speciale, deci sunt pensii care sunt recunoscute ca atare în orice stat civilizat, inclusiv la nivelul Uniunii Europene, iar potrivit asigurărilor date de către Ministerul Justiţiei în privinţa magistraţilor, pentru că şi acolo au fost anumite discuţii, atât deciziile Curţii Constituţionale, cât şi statutul recunoscut la nivel european, sunt garanţii care trebuie furnizate acestui corp. În privinţa, însă, a modului final în care România va asambla acest pachet, la finalul activităţii pe care o derulează colegii de la Ministerul Muncii, împreună cu cei de la cei de la celelalte ministere, vom avea un pachet final pe care o să-l prezentăm. (…) Dincolo de deciziile politice care s-au luat la nivelul coaliţiei, dincolo de poziţia Guvernului, există şi această inserţie tehnică de la Banca Mondială, deci se vor asambla toate aceste elemente ţinând cont de criteriile pe care vi le-am prezentat şi sperăm ca în cel mai scurt timp să avem şi o formă agregată pe care să v-o prezentăm”, a explicat purtătorul de cuvânt al Executivului.

articolul original.

Tot mai mulți magistrați au cerut să iasă la pensie, pe fondul temerilor că în curând se vor schimba condițiile de retragere din activitate

1 November 2022 at 13:37
image

Pensiile speciale, motiv de noi dispute la nivel înalt privind pensionarea magistraților dar și condițiile de pensionare pentru alte categorii. Numeroși magistrați au cerut recent pensionarea iar ministrul Justiției atenționa că, dacă se vor face modificări privind vârsta de pensionare și nivelul pensiei, se va ajunge la un val de pensionări.

Totul vine pe fondul temerilor că se vor schimba, în curând, condițiile de pensionare și după recomandările Băncii Mondiale, care asigură consultanță Ministerului Muncii la elaborarea proiectului privind pensionările.

Prin viitoarea lege a pensionării, dacă s-ar aplica recomandările Băncii Mondiale, ar trebui ca pensiile magistraților să nu fie mai mari față de ultimul salariu, vechimea în muncă să fie de cel puțin 30 de ani iar vârsta de pensionare să crească, treptat, în următorii 5 ani, până la 65 de ani față de pragul de 60 ani, cât este acum.

Cât despre nivelul pensiei, va reprezenta 65% din salariul brut plus sporuri și nu 80% plus sporuri, cât este acum.

Au fost lansate mai multe semnale critice din partea sistemului judiciar, de la secțiile de judecători și procurori ale CSM și de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Într-un comunicat, Instanța Supremă arăta că actualele pensii ale magistraților reprezintă „o compensație parțială a condițiilor de muncă, a riscurilor și responsabilităților pe care le implică exercitarea acestor profesii, precum și a regimului de incompatibilități și interdicții” din timpul carierei.

Până acum, sunt cunoscute 63 de solicitări recente de pensionare. Între magistrații care vor pensionarea – și judecătoarea Gabriela Baltag, membră a Consiliului Superior al Magistraturii – notează site-ul Hotnews.

Ar urma ca joi, de la ora 10.00, secția pentru judecători a CSM să discute aceste cereri de pensionare.

Foto: Shutterstock

Citește și: Parlamentarii au amânat, din nou, supunerea la vot a proiectului care le anulează pensiile speciale. „Încă un pumn în gura democrației”, acuză USR

articolul original.

Sindicaliştii din penitenciare acuză un terorism informaţional: Mii de angajați din Poliţie, Armată şi Justiţie au depus cereri de demisie sau pensionare

1 November 2022 at 12:39
By: -
image

Sindicaliştii din penitenciare susţin că mii de angajaţi din Poliţie, Armată şi din penitenciare, precum şi zeci de magistraţi, au depus cereri de pensionare sau demisie, după ce în spaţiul public a apărut un proiect de ordonanţă de urgenţă care ar afecta în sens negativ condiţiile de pensionare ale salariaţilor acestor structuri.

”În data de 26 octombrie 2022, în spaţiul public, a apărut un proiect de ordonanţă de urgenţă care ar afecta în sens negativ condiţiile de pensionare ale poliţiştilor, militarilor, poliţiştilor de penitenciare şi magistraţilor, în sensul creşterii vârstei de pensionare şi al modificării bazei de calcul folosite pentru stabilirea pensiei militare de stat.

În urma acestor informaţii apărute în spaţiul public, mii de angajaţi din poliţie, armată şi din penitenciare, precum şi zeci de magistraţi, au depus cereri de încetare a raporturilor de serviciu prin pensionare sau demisie, situaţie care a condus la slăbirea siguranţei şi apărării cetăţenilor şi la scăderea calităţii actului de justiţie, deoarece plecarea masivă a profesioniştilor din instituţiile statului conduce inevitabil la o deprofesionalizare masivă a acestor autorităţi, în ciuda creşterii pericolului conflagraţiei de la graniţele României”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, marţi, de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

Sindicaliştii consideră că demersul publicării unui astfel de proiect este ”o formă de terorism informaţional” care ”reprezintă un atentat la apărarea ţării şi la siguranţa naţională”.

FSANP le solicită preşedintelui Klaus Iohannis, care este şi preşedintele CSAT, şi directorului SRI, Eduard Hellvig, să identifice persoanele care au diseminat în spaţiul public această informaţie în scopul tragerii la răspundere penală a celor vinovați.

articolul original.

Șeful Investigațiilor Criminale din cadrul IPJ Arad, Adrian Șimon, se pensionează

1 November 2022 at 12:20
image

Comisarul șef de poliție în vârstă de 48 de ani, Adrian Șimon, cel care a fost în fruntea Investigațiilor Criminale se pensionează. Acesta a ocupat mai multe funcții în cadrul IPJ Arad, fiind inspector șef al instituției amintite în 2021, înlocuindu-l atunci pe chestorul Alin Petecel de la IPJ Timiș.

De asemenea, a fost inspector șef adjunct de două ori și a mai ocupat funcția de șef al Serviciului de Investigații Criminale în perioadele 2005-2010 și 2012-2020.

articolul original.

Mii de cereri de pensionare în poliție și penitenciare după zvonurile privind noile condiții. FSANP acuză fake news

1 November 2022 at 08:04
image

Sindicatele din penitenciare cer CSAT și SRI combaterea fake news-ului legat de pensiile polițiștilor, militarilor, polițiștilor de penitenciare și magistraților. „Proiectul de OUG care ar modifica condițiile de pensionare ale polițiștilor, militarilor, polițiștilor de penitenciare și magistraților reprezintă o formă de terorism informațional”.

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) își manifestă într-un comunicat emis marți, 1 noiembrie,  îngrijorarea cu privire la informațiile apărute în spațiul public, potrivit cărora condițiile de pensionare ale polițiștilor, militarilor, polițiștilor de penitenciare și magistraților vor suporta modificări de natură a afecta aceste categorii socioprofesionale și solicită președintelui Klaus Iohannis (președintele CSAT) și lui Eduard Hellvig (directorul SRI) să identifice persoanele care au diseminat în spațiul public această informație (n.r. proiect de ordonanță de urgență) în scopul tragerii la răspundere penală a persoanelor vinovate, întrucât acest demers reprezintă un atentat la apărarea ţării şi la siguranţa naţională.

Pe 26 octombrie 2022, în spațiul public a apărut un proiect de ordonanță de urgență care ar afecta în sens negativ condițiile de pensionare ale polițiștilor, militarilor, polițiștilor de penitenciare și magistraților, în sensul creșterii vârstei de pensionare și a modificării bazei de calcul folosite pentru stabilirea pensiei militare de stat.

În urma acestor informații apărute în spațiul public, mii de angajați din poliție, armată și din penitenciare, precum și zeci de magistrați au depus cereri de încetare a raporturilor de serviciu prin pensionare sau demisie, situație care a condus la slăbirea siguranței și apărării cetățenilor și la scăderea calității actului de justiție, deoarece plecarea masivă a profesioniștilor din instituțiile statului conduce inevitabil la o deprofesionalizare masivă a acestor autorități, în ciuda creșterii pericolului conflagrației de la granițele României, potrivit FSANP.

Președintele FSANP, Cosmin Dorobanțu, consideră că proiectul de ordonanță de urgență lansat în spațiul public în data de 26 octombrie 2022 a produs efecte în rândul polițiștilor, militarilor, polițiștilor de penitenciare și magistraților și poate fi catalogat ca o formă de terorism informațional și o amenințare gravă la adresa statului de drept, sens în care se impune ca instituțiile României, cu atribuții în prevenirea și combaterea oricărei forme de terorism, să intervină prompt pentru contracararea acestui fenomen, iar persoanele care se fac vinovate de săvârșirea de acte de terorism împotriva României și a cetățenilor să fie trase la răspundere penală.

FSANP adresează președintelui Klaus Iohannnis rugămintea de a transmite public polițiștilor, militarilor, polițiștilor de penitenciare și magistraților că nu există vreun pericol în ceea ce privește modificarea condițiilor de pensionare pentru aceste categorii socioprofesionale și că orice deziderat politic cu privire la orice modificare legislativă care ar afecta statutul acestor angajați se va face în deplină transparență și cu consultarea organizațiilor sindicale și profesionale din familia ocupațională apărare ordine publică și securitate națională, precum și din justiție.

foto: arhiva

articolul original.

Val de pensionări în rândul judecătorilor, după discuțiile privind desfiinţarea pensiilor speciale

1 November 2022 at 06:49
image

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii va lua în dezbatere în şedinţa din 3 noiembrie cererile de pensionare depuse de 63 de judecători. Potrivit ordinii de zi a şedinţei, lista este deschisă de Gabriela Baltag, în prezent membru al CSM, urmată de patru judecători de la Instanţa supremă.

Tot în şedinţa din 3 noiembrie vor fi discutate şi “măsurile urgente ca urmare a destabilizării fără precedent a situaţiei resurselor umane la nivelul instanţelor judecătoreşti şi a limitării grave a independenţei judecătorului şi a dreptului de acces la justiţie, determinate de promovarea în spaţiul public a unor demersuri care afectează, în substanţă, statutul judecătorului”, potrivit Agerpres.

Acest val fără precedent de pensionări vine după ce în spaţiul public au fost relansate dezbaterile privind desfiinţarea pensiilor speciale de care beneficiază şi magistraţii. Pe 28 octombrie, Secţia pentru judecători a CSM îşi exprima “consternarea” faţă de redeschiderea la nivel public a problematicii privind anumite aspecte referitoare la statutul judecătorilor, cu referire la pensiile de serviciu ale magistraţilor.

Pe 25 octombrie, liderul UDMR, Kelemen Hunor, declara la TVR Info că “există o încurcătură” în privinţa pensiilor numite pensii speciale. “Şi aici suntem într-o încurcătură că noi, cu pensiile publice, din sistemul public, ne încadrăm în limita de 9,4%, şi nu ne încadrăm dacă punem la cheltuielile cu pensiile acele pensii de serviciu. Şi aici există în acest moment o discuţie, inclusiv o consultanţă cu Banca Mondială, şi trebuie să găsim o soluţie pentru acest sector fiindcă, până la urmă, principiul contributivităţii trebuie respectat. Principiul contributivităţii trebuie să fie şi pentru cei care sunt în serviciul public. (…) Statul trebuie să decidă dacă peste contributivitate le mai dă lor ceva pentru anii petrecuţi în serviciul public. (…) Acest lucru trebuie făcut. Pe de altă parte, nu ai voie să dai această pensie înainte de vârsta de pensionare. Ok, vrei să ieşi la pensie la 50 de ani, după 25 de ani, du-te, dar pensia de serviciu o primeşti la 65 de ani. E iarăşi un principiu: nu poţi să iei şi pensia de serviciu la 50 de ani şi după aia să lucrezi în continuare marea majoritate a lor la stat. În al treilea rând, nu poate să fie pensia mai mare decât salariul, şi aici vorbim în primul rând de o parte dintre magistraţi. Ei au pensia mai mare decât salariul”, a detaliat Kelemen Hunor.

articolul original.

Anunț important pentru români. Pentru ce categorii de lucrători va crește vârsta de pensionare

1 November 2022 at 06:24
image

Banca Mondială a transmis  faptul că vârsta de pensionare va fi modificată. PNRR prevede această schimbare, reforma pensiilor fiind un jalon asumat de România. Ca urmare a acestui anunț, mulți români au început deja să-și depună cererile pentru a ieși din câmpul muncii.

După ce mai mulți politicieni au declarat că va crește vârsta de pensionare, la recomandarea Băncii Mondiale, pentru procurori și judecători, un număr tot mai mare de angajați și-au depus cererile pentru a ieși din câmpul muncii.

Peste 100 de judecători și procurori și-ar fi depus deja dosarele pentru a putea ieși la pensie fără să mai suporte mărirea numărului minim de ani de muncă. Sute de magistrați se pot pensiona acum, cu condiția sa aibă cel puțin 25 de ani vechime. Din acest motiv, luna noiembrie se vor organiza ședințe pentru a decide cui i se va permite să iasă din câmpul muncii. Primele două sunt anunțate pentru datele de 1 și de 4 noiembrie.

Cu cât va crește vârsta de pensionare. Când se va întâmpla modificarea

Pentru românii care beneficiază de pensii speciale, vârsta de pensionare va crește treptat, de la 60 de ani, cât este în prezent, la 65 de ani. Anunțul a fost făcut de către Banca Mondială și de către politicienii coaliției actuale de guvernare.

Cerința actuală de minimum 25 de ani în profesie pentru magistrați care vor să se pensioneze ar urma să crească treptat, până să ajungă la vârsta de 30 de ani. Modificarea se va produce în timp, nu a fost anunțată o dată exactă.

Până la finalul lunii decembrie a anului 2022, autoritățile trebuie să ia o decizie clară cu privire la reforma pensiilor, acesta fiind un punct important din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

articolul original.

Valul pensionărilor din justiţie: Gabriela Baltag (CSM) şi alţi 62 de judecători vor să iasă din scenă

31 October 2022 at 19:00
By: -
image

În contextul dezbaterii despre pensiile speciale, judecătorul Gabriela Baltag, membru CSM, cere pensionarea, iar solicitarea va fi dezbătută în următoarea şedinţă a Secţiei pentru judecători.

Alţi 62 de magistraţi au depus cerere de pensionare.

Secţia pentru judecători a CSM se va reuni, joi, de la ora 10:00, unul dintre punctele de pe ordinea de zi fiind discutarea cererilor de eliberare din funcţie, prin pensionare.  

Tot în şedinţa din 3 noiembrie vor fi discutate şi "măsurile urgente ca urmare a destabilizării fără precedent a situaţiei resurselor umane la nivelul instanţelor judecătoreşti şi a limitării grave a independenţei judecătorului şi a dreptului de acces la justiţie, determinate de promovarea în spaţiul public a unor demersuri care afectează, în substanţă, statutul judecătorului".

Valul fără precedent de pensionări vine după ce în spaţiul public au fost relansate dezbaterile privind desfiinţarea pensiilor speciale de care beneficiază şi magistraţii.

Pe 28 octombrie, Secţia pentru judecători a CSM îşi exprima "consternarea" faţă de redeschiderea la nivel public a problematicii privind anumite aspecte referitoare la statutul judecătorilor, cu referire la pensiile de serviciu ale magistraţilor.

Prima pe lista pensionărilor de joi este Gabriela Baltag, de la Tribunalul Neamţ, membru al CSM.  

Baltag s-a născut la 1 septembrie 1968, iar din 1 octombrie 1993 a intrat în sistem, ca judecător la Judecătoria Piatra Neamţ. Din noiembrie 2003 este judecător la Tribunalul Neamţ, iar în 2016 a devenit membru CSM.  

La ultimele alegeri, Baltag şi-a anunţat intenţia de a candida pentru funcţia de preşedinte al CSM, însă candidatura sa nu a fost aprobată de Secţia pentru judecători.  

În trecut, Baltag a avut schimburi de replici cu preşedintele Klaus Iohannis, în momentul în care acesta participa la şedinţa de alegere a conducerii CSM.  

De asemenea, Baltag a fost considerată o apropiată a fostului preşedinte al CSM Lia Savonea.  

articolul original.

Ministrul Muncii bate cu pumnul în masă: ‘Nu susțin o majorare a vârstei de pensionare. În România avem cu totul și cu totul alte priorități’

29 October 2022 at 15:15
image

Ministrul Muncii, Marius Budăi, respinge ideea creşterii vârstei de pensionare în România, considerând că, înainte de a creşte această vârstă, e nevoie să crească speranţa de viaţă sănătoasă a populaţiei. El se exprimă în favoarea cumulului pensiei cu salariul inclusiv la stat, dar doar în cazul acelor salariaţi care s-au pensionat la vârsta standard de pensionare.

„Eu am spus foarte clar că nu susţin o majorare a vârstei de pensionare. Eu cred că în România avem cu totul şi cu totul alte priorităţi şi anume să creştem speranţa de viaţă întâi şi mai ales speranţa de viaţă sănătoasă. Pentru că în România acum e 59 de ani şi şase sau opt luni speranţa de viaţă sănătoasă şi 70 de ani şi şase luni speranţa de viaţă la bărbaţi. Păi se discuta de creşterea vârstei de pensionare la 70 de ani. E cinic, eu nu voi face aşa ceva”, a afirmat Marius Budăi sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima Tv.

În ceea ce priveşte vârsta de pensionare a femeilor, acesta a explicat că o decizie a CCR dă femeilor posibilitatea de a lucra până la 65 de ani, dacă ele decid astfel, el precizând că nu susţine introducerea obligativităţii în acest sens.

Ministrul Muncii se exprimă de asemenea în favoarea cumulului pensiei cu salariul  inclusiv la stat, însă doar în cazul acelor salariaţi care s-au pensionat la vârsta standard de pensionare, conform news.ro
articolul original.
❌