ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 8 December 2022Ultimele Stiri

Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență în domeniul pensiilor private! Reacție-fulger a șefului ASF! Nicu Marcu salută decizia Executivului

8 December 2022 at 22:45
image

Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) salută adoptarea, de către Guvernul României, a Ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul pensiilor private, care aduce modificări Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările și completările ulterioare, precum și Legii nr. 187/2011 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private, se arată într-un comunicat de presă al ASF.

Într-un moment critic în care constatăm creșterea riscului de piață cauzat de o volatilitate ridicată pe piețele financiare din Uniunea Europeană, marcate de deteriorarea echilibrelor macroeconomice generate de conflictul armat din Ucraina și de impactul pandemiei Covid-19, A.S.F. se concentrează pe misiunea sa de a supraveghea cu atenție evoluția pieței pensiilor private, de a înțelege și evalua corect riscurile nu numai la adresa investitorilor și participanților la fondurile de pensii private, dar și la adresa stabilității financiare la nivelul economiei naționale.

Măsurile de reformare a legislației din domeniul sistemului pensiilor private sporesc capacitatea de supraveghere a Autorității, astfel încât activitatea fondurilor de pensii private să se desfășoare în condiţii de maximă siguranţă pentru participanţi.

Totodată, prin actualizarea cadrului de reglementare în domeniul pensiilor private, vom impune o mai mare responsabilizare a administratorilor în ceea ce privește activitatea acestora, modificările fiind aduse pentru a asigura o protecție suplimentară a activelor fondurilor de pensii private, în beneficiul participanților la aceste fonduri.”, a declarat președintele ASF, Nicu Marcu.

Vulnerabilitățile anumitor tipuri de investiții, combinate cu interconexiunea cu alte părți ale sectorului financiar, au impus o consolidare a sistemului de reglementare și supraveghere, tocmai pentru a spori reziliența și gestionarea cât mai atentă a riscului de lichiditate pentru fondurile care activează pe piața pensiilor private din România.

Autoritatea acționează cu fermitate pentru a-și adapta acțiunile la provocările care apar într-o lume financiară volatilă, astfel încât prin deciziile asumate să protejăm cât mai bine participanții la fondurile de pensii private, să controlăm, să impunem respectarea legilor și să sprijinim dezvoltarea și administrarea corectă a fondurilor de pensii private atât în interesul participanților la aceste fonduri, dar și în interesul dezvoltării economiei autohtone.

Fondurile de pensii private trebuie să joace un rol semnificativ și să devină un real motor financiar de dezvoltare a economiei naționale”, a subliniat președintele ASF.

Pentru întărirea cadrului de reglementare primar din sistemul pensiilor private în ceea ce privește guvernanța corporativă, cadrul investițional, regimul sancționatoriu etc. au fost avute în vedere o serie de modificări ale reglementărilor menționate, care prevăd:

– stabilirea unor principii privind regulile de investire și privind modul de evaluare a activelor fondurilor și responsabilitatea administratorilor;

– stabilirea obligației administratorului de a deține permanent un nivel adecvat de lichiditate, a cărui valoare acoperă activitatea curentă pentru o perioadă de cel puțin 6 luni;

– introducerea unor prevederi privind cerințele pentru persoanele cu funcții-cheie și a unor prevederi exprese privind autorizarea acestor persoane; stabilirea atribuțiilor directorilor de investiții din cadrul administratorilor;

– stabilirea obligațiilor consiliului de a defini şi supraveghea implementarea mecanismelor de guvernanță care asigură gestionarea eficientă şi prudentă a unei organizații, inclusiv separarea sarcinilor în cadrul organizației şi prevenirea conflictelor de interese, într-un mod care promovează integritatea pieţei;

– segregarea atribuțiilor și responsabilităților diferitelor structuri de conducere, supraveghere și control, după caz, astfel încât să fie evitate eventualele conflicte de interes și să fie acordată autoritatea și independența necesară funcțiilor de control;

– stabilirea unui comision unic de administrare, perceput de administrator pentru prestarea activităților principale și a celor secundare/conexe;

– completarea cerințelor de raportare și transparență;

– stabilirea dreptului participanților și al beneficiarilor de a cere plata activului personal net sau a pensiei private ca fiind imprescriptibil;

– introducerea posibilității ca, în cazul declanșării procedurii de administrare specială, A.S.F. să poată desemna Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul Pensii Private drept administrator special, în condițiile stabilite prin reglementări, pentru asigurarea unui nivel suplimentar de siguranță a sistemului de pensii private în cazul în care niciun alt administrator nu îndeplinește cerințele legale în acest sens;

– completarea și clarificarea regimului sancționatoriu.

Autoritatea de Supraveghere Financiară are ca obiectiv fundamental asigurarea stabilității financiare a piețelor financiare non-bancare iar măsurile prevăzute în Ordonanța de guvern recent adoptată vin să consolideze cadrul necesar prevenirii riscurilor și vulnerabilităților ce se pot materializa în contextul actual, caracterizat de incertitudine, în scopul protejării intereselor și drepturilor consumatorilor.

articolul original.

Contribuția medie per participant a crescut semnificativ, în timp ce fondurile de pensii au revenit substanțial după scăderile din vară.

8 December 2022 at 05:24
image

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat Raportul privind evoluția pieței pensiilor private în primele nouă luni ale anului 2022: fondurile de pensii au revenit substanțial după scăderile din vară, în timp ce contribuția per participant a crescut semnificativ.

Toate cele șapte fonduri de pensii administrate privat au înregistrat o rată de rentabilitate în scădere, în primele nouă luni ale anului 2022, însă al treilea trimestru a consemnat o revenire substanțială la nivelul activului mediu per participant, arată datele agregate în Raportul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind evoluția sistemului de pensii private în primele 9 luni ale anului.

La finalul lunii septembrie 2022, activul mediu al unui participant se situa la 11.362 de lei, în scădere față de luna martie 2022 și față de luna decembrie 2021, însă în creștere față de luna iunie 2022, evoluție care evidențiază o tendință de revenire manifestată în al treilea trimestru al anului. Pe ansamblul primelor nouă luni din acest an, se înregistrează o scădere a activului mediu per participant de la 11.434 de lei, cât era la finalul lui decembrie 2021, însă o creștere de la doar 11.235, cât a fost la finalul lunii iunie 2022. Maximul primelor nouă luni, 11.537 de lei per participant, a fost înregistrat la finalul primului trimestru, când efectele războiului din Ucraina nu deveniseră încă foarte vizibile.

În același timp, contribuția medie per participant a ajuns la 235 de lei, la finalul lunii septembrie 2022, cu 15% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. În primele nouă luni ale acestui an, 18.00 de participanți și beneficiari au încasat activul, plăți în valoare totală de 297 de milioane de lei. Aproape 70% dintre participanți și beneficiari au optat pentru plata unică, restul alegând plata eșalonată.

Activele totale sunt în creștere, ajutate de avansul contribuțiilor. Cauzele care au provocat scăderile activului net personal, în analiza ASF

Activele totale ale sistemul de pensii administrate privat (Pilon II) au crescut, în primele nouă luni ale acestui an, cu 2% față de perioada similară anului trecut, la 88,71 de miliarde de lei, pe fondul creșterii substanțiale a contribuțiilor, iar numărul participanților a depășit 7,9 milioane.

Raportul ASF tratează într-un capitol dedicat și evoluția randamentelor și, implicit, a activului. Potrivit sursei citate, principala cauză a scăderilor din primăvară-vară este reducerea prețurilor titlurilor de stat în portofoliu, în contextul creșterii dobânzilor. Inflația este principalul risc care persistă în continuare.

“Riscurile actuale pe piețele internaționale de capital sunt determinate de o inflație persistentă, de o creștere continuă a ratei dobânzii și de o potențială stagflație care vor adăuga presiuni suplimentare pentru prețurile activelor.”

O analiză detaliată pe această temă puteți citi pe www.studiifinanciare.ro AICI. Raportul detaliat poate fi consultat AICI.

Toate datele și explicațiile privind evoluția sistemului de pensii private în primele nouă luni din 2022, în ultimul Raport ASF privind piața pensiilor private

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Fondurile de pensii private și-au revenit după scăderile din vară! Creștere semnificată a contribuției per participant, anunță ASF

7 December 2022 at 15:09
image

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat astăzi Raportul privind evoluția pieței pensiilor private în primele nouă luni din 2022.

Potrivit documentului publicat de ASF, fondurile de pensii au revenit substanțial după scăderile din vară, în timp ce contribuția per participant a crescut semnificativ.

Toate cele șapte fonduri de pensii administrate privat au înregistrat o rată de rentabilitate în scădere, în primele nouă luni ale anului 2022, însă al treilea trimestru a consemnat o revenire substanțială la nivelul activului mediu per participant, arată datele agregate în Raportul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind evoluția sistemului de pensii private în primele 9 luni ale anului, scrie studiifinanciare.ro.

Potrivit sursei citate, la finalul lunii septembrie 2022, activul mediu al unui participant se situa la 11.362 de lei, în scădere față de luna martie 2022 și față de luna decembrie 2021, însă în creștere față de luna iunie 2022, evoluție care evidențiază o tendință de revenire manifestată în al treilea trimestru al anului. Pe ansamblul primelor nouă luni din acest an, se înregistrează o scădere a activului mediu per participant de la 11.434 de lei, cât era la finalul lui decembrie 2021, însă o creștere de la doar 11.235, cât a fost la finalul lunii iunie 2022. Maximul primelor nouă luni, 11.537 de lei per participant, a fost înregistrat la finalul primului trimestru, când efectele războiului din Ucraina nu deveniseră încă foarte vizibile.

În același timp, contribuția medie per participant a ajuns la 235 de lei, la finalul lunii septembrie 2022, cu 15% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. În primele nouă luni ale acestui an, 18.00 de participanți și beneficiari au încasat activul, plăți în valoare totală de 297 de milioane de lei. Aproape 70% dintre participanți și beneficiari au optat pentru plata unică, restul alegând plata eșalonată.

Activele totale sunt în creștere, ajutate de avansul contribuțiilor

Activele totale ale sistemul de pensii administrate privat (Pilon II) au crescut, în primele nouă luni ale acestui an, cu 2% față de perioada similară anului trecut, la 88,71 de miliarde de lei, pe fondul creșterii substanțiale a contribuțiilor, iar numărul participanților a depășit 7,9 milioane, scrie studiifinanciare.ro.

Raportul ASF tratează într-un capitol dedicat și evoluția randamentelor și, implicit, a activului. Potrivit sursei citate, principala cauză a scăderilor din primăvară-vară este reducerea prețurilor titlurilor de stat în portofoliu, în contextul creșterii dobânzilor. Inflația este principalul risc care persistă în continuare.

„Riscurile actuale pe piețele internaționale de capital sunt determinate de o inflație persistentă, de o creștere continuă a ratei dobânzii și de o potențială stagflație care vor adăuga presiuni suplimentare pentru prețurile activelor”, se precizează în Raportul ASF asupra sistemului de pensii private.

articolul original.

PENSII 2023: Va exista o a doua majorare anul viitor? Ce spune ministrul Muncii

7 December 2022 at 11:16

PENSII 2023: Va exista o a doua majorare anul viitor? Ce spune ministrul Muncii

Marius Budăi, ministrul Muncii, a făcut mai multe precizări după ce în spațiul public au apărut informații privitoare la o nouă majorare de pensii anul următor, după cea de la 1 ianuarie 2023.

Întrebat dacă PSD va propune o a doua majorare de pensii, după ce Marcel Ciolacu va prelua funcția de premier, Budăi a infirmat acest aspect.

Marius Budăi a dezvăluit că nu există astfel de discuții în interiorul Partidului Social Democrat. Mai mult, el a punctat că, dacă vor mai exista astfel de măsuri în 2023, acestea vor fi luate în Coaliția PNL-PSD-UDMR.

Ministrul Muncii, Marius Budăi: „În interiorul PSD nu există această discuție”

„În interiorul PSD nu există această discuție. Au fost doar discuțiile premergătoare deciziei din Coaliție. Am avut decizia finală în Coaliție, când s-au decis măsurile.

Dacă vor mai fi luate măsuri de acest fel pe perioada anului următor, așa cum am procedat în acest an, în Coaliție vom lua decizia”, a precizat Marius Budăi, la Antena 3.

articolul original.

Protest de amploare în fața Guvernului de la București

7 December 2022 at 09:00
Foto: declic.ro

În Bucureşti, Comunitatea Declic solicită eliminarea pensiilor speciale. „În ritmul în care Guvernul îşi respectă promisiunile, România va pierde banii din PNRR”, anunțul protestatarii.

Comunitatea Declic solicită tăierea pensiilor speciale

În data de 7.12.2022, o acţiune organizată de către Comunitatea Declic este programată să se desfăşoare în faţa sediului Guvernului de la București, unde participanţii vor solicita eliminarea pensiilor speciale, afişând şi un mesaj de mari dimensiuni în acest sens.

Astfel, protestul va începe la ora 12 în faţa Guvernului României, unde membrii Comunităţii Declic vor merge în audienţă, pe rând, şi vor solicita tăierea pensiilor speciale. Pe toată durata audienţelor, protestatarii vor afişa mesajul „Tăiaţi pensiile speciale”. Mesajul, lung de peste 10 metri, va ocupa toată alveola de la intrarea C în Palatul Victoria, în aşa fel încât să fie văzut de guvernanți. Protestatarii vor depune la Guvernul României şi cele peste 139.400 de semnături ale petiţiei „Tăiaţi pensiile speciale”.

Comunitatea Declic solicită Guvenului de la București să urgenteze adoptarea proiectului de lege şi trimiterea lui în Parlamentul României.

În opinia sa, „Acum 2 săptămâni, ministrul Muncii spunea în Parlament că în trei zile coaliţia va agrea proiectul de lege privind tăierea pensiilor speciale. Astăzi, anunţă că Guvernul nu se grăbeşte să respecte termenul de 31 decembrie. Suntem în ultima lună a anului şi încă nu avem un proiect public privind reforma sistemului de pensii. În ritmul în care Guvernul îşi respectă promisiunile, România va pierde banii din PNRR şi va plăti de la anul pensii indexate pentru speciali”, a declarat, miercuri, Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniei „Tăiaţi pensiile speciale!”.

Banca Mondială și Comisia Europeană supervizează eliminarea pensiilor speciale

Acest anunț al lor vine la o zi distanță după ce ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a anunțat că Banca Mondială și Comisia Europeană supervizează eliminarea pensiilor speciale din România.

Astfel, „Începând de ieri (luni – n.r.) am început început dezbaterile într-o comisie tripartită, ca să îi spunem așa. Am avut în prima parte a zilei vizita specialiștilor Băncii Mondiale, avem după-amiază și spre seară discuții cu specialiștii de la Comisia Europeană. Continuăm aceste discuții pe toată perioada acestei săptămâni. Urmează să mai solicităm niște date de la ministerele implicate cu aceste legi, apoi să avem ultima analiză și un studiu de impact.

De precizat este că din discuțiile avute cu Comisia, nu suntem legați atât de tare de termenul de 31 decembrie, cât suntem legați de a discuta transparent. A apreciat Comisia că am prezentat transparent. E mai important să ajungem la un acord final, decât să ne grăbim”, a declarat, marți, Marius Budăi.

El a precizat, totodată, că proiectul există, dar că este posibil să nu fie aprobat sau publicat în Monitorul Oficial până la finalul anului. Acesta a reamintit că reducerea cheltuielilor va exista, dar se va face prin mai multe moduri. De exemplu, nu se vor mai permite perioade asimilare foarte mari.

Aşadar, „Legea va fi cât de repede depusă în Parlament. (…) Cu siguranță nu va fi pusă în pericol implementarea PNRR dacă nu va fi depusă până la 31 decembrie pentru că noi vorbim de cererea de finanțare 3. (…) Sunt incluse (pensiile militare -.n.) acolo. Am demonstrat că pensiile militare au trecut deja prin două reforme. (…) Îndeplinim toate condițiile din PNRR”, a adăugat ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

articolul original.

Marius Budăi a făcut anunțul. Cine sunt românii care și-ar putea pierde pensiile

6 December 2022 at 19:49
image

Marțea aceasta, ministrul Muncii și Solidarității Sociale a dezvăluit că planifică eliminarea unor pensii. Decizia ar fi venit după discuții îndelungate atât cu Banca Mondială, cât și cu Comisia Europeană. Până la finalul acestui an, este posibil ca Marius Budăi să ia o hotărâre definitivă. 

Românii care beneficiază de penii speciale ar putea primi o lovitură neașteptată la finalul acestui an. Potrivit dezvăluirilor făcute de Marius Budăi, Banca Mondială și Comisia Europeană supervizează atent pensiile speciale, spre eliminarea lor. Discuțiile cu oficialii vor continua până când se va ajunge la o decizie finală. Nu este pentru prima dată când se pune această problemă, fiind un motiv recurent în discursul ministrului Muncii.

„Începând de ieri (luni – n.r.) am început dezbaterile într-o comisie tripartită, ca să îi spunem așa. Am avut în prima parte a zilei vizita specialiștilor Băncii Mondiale, avem după-amiază și spre seară discuții cu specialiștii de la Comisia Europeană. Continuăm aceste discuții pe toată perioada acestei săptămâni. Urmează să mai solicităm niște date de la ministerele implicate cu aceste legi, apoi să avem ultima analiză și un studiu de impact.

De precizat este că din discuțiile avute cu Comisia, nu suntem legați atât de tare de termenul de 31 decembrie, cât suntem legați de a discuta transparent. A apreciat Comisia că am prezentat transparent. E mai important să ajungem la un acord final, decât să ne grăbim”, a spus Marius Budăi.

Ce se va întâmpla cu pensiile speciale

Potrivit spuselor ministrului Budăi, măsura care interzice pensiile speciale nu va putea fi inclusă în PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) decât dacă se va ajunge la un consens până la finalul acestui an. Imediat după ce autoritățile vor lua o decizie, legea va fi depusă în Parlament.

„Legea va fi cât de repede depusă în Parlament. (…) Cu siguranță nu va fi pusă în pericol implementarea PNRR dacă nu va fi depusă până la 31 decembrie pentru că noi vorbim de cererea de finanțare 3. (…) Sunt incluse (pensiile militare -.n.) acolo. Am demonstrat că pensiile militare au trecut deja prin două reforme. (…) Îndeplinim toate condițiile din PNRR”, a adăugat ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

articolul original.

Marius Budăi, despre legea privind reglementarea pensiilor speciale: ‘Legea există. Cu siguranță nu va fi pusă în pericol implementarea PNRR dacă nu va fi depusă până la 31 decembrie’

6 December 2022 at 16:01
image

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a declarat despre legea privind reglementarea pensiilor speciale, că există şi că urmează să fie depusă în Parlament, siguranţă nu va fi pusă în pericol implementarea PNRR dacă nu va fi depusă până la 31 decembrie.

Începând de ieri (luni – n.r.) am început început dezbaterile într-o comisie tripartită, ca să îi spunem aşa. Am avut în prima parte a zilei vizita specialiştilor Băncii Mondiale, avem după-amiază şi spre seară discuţii cu specialiştii de la Comisia Europeană. Continuăm aceste discuţii pe toată perioada acestei săptămâni. Urmează să mai solicităm nişte date de la ministerele implicate cu aceste legi, apoi să avem ultima analiză şi un studiu de impact”, a spus ministrul Muncii.

El a precizat este că ”din discuţiile avute cu Comisia, nu suntem legaţi atât de tare de termenul de 31 decembrie, cât suntem legaţi de a discuta transparent”.

Marius Budăi a arătat că ”este mai important să ajungem la un acord final, decât să ne grăbim”.

Legea există. E posibil să nu fie aprobată sau publicată în Monitorul Oficial. Legea va fi cât de redepe depusă în Parlament. (…) Cu siguranţă nu va fi pusă în pericol implementarea PNRR dacă nu va fi depusă până la 31 decembrie, pentru că noi vorbim de cererea de finanţare 3”, a spus Budăi. El a menţionat că pensiile militare sunt incluse în lege. ”Am demonstrat că pensiile militare au trecut deja prin două reforme. Îndeplinim toate condiţiile din PNRR”, a spus el, conform news.ro.
articolul original.

USR vrea eliminarea pensiilor speciale ale securiștilor care au făcut poliție politică

6 December 2022 at 12:14
Sursa foto: captură video- Facebook

Cătălin Drulă, președintele USR, a anunțat că partidul pe care îl conduce va depune un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor ale lucrătorilor securității care au făcut poliție politică.

„Mai sunt 25 de zile până când guvernul trebuie să abroge pensiile speciale, să le desființeze, așa cum spune jalonul și termenul din PNRR. De aceea, USR dedică această lună eliminării pensiilor speciale. Pensiile speciale reprezintă 1% din PIB, ceea ce este mai mult, de exemplu, decât bugetul alocat Cercetării, care este 0,16% din PIB. O altă cifră, o cifră a nedreptății, este 8. De opt ori este mai mare pensia specială decât pensia contributivă, în medie. Așadar, nu toți cetățenii sunt egali, unii sunt speciali, mai ales în ochii acestui guvern, Nicu-Marcel, care deși Constituția garantează tuturor că sunt egali, se opune eliminării pensiilor speciale”, afirmă Cătălin Drulă, președintele USR.

El susține că premierul Nicolae Ciucă, ministrul Muncii, Marius Budăi, dar și cel al Proiectelor Europene, Marcel Boloș, „au fost de nenumărate ori la Bruxelles pentru a încerca să scoată din PNRR eliminarea pensiilor speciale”.

„Când ei spun că merg la Bruxelles să renegocieze PNRR de fapt asta vor să zică – că merg să ceară Uniunii Europene să accepte să nu mai elimine pensiile speciale. Nu au reușit. (…) Anunț un pas important pe care îl face USR, un pas mai departe pentru a corecta o nedreptate istorică dureroasă. Este absolut revoltător că securiștii care au exercitat teroare să primească pensii speciale. (…) Ei contină să fie specialii acestui stat. USR va depune o lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale lucrătorilor securității care au făcut poliție politică. E vorba de 1300 de foști ofițeri de Securitate și de Miliție, mulți dintre ei încă în viață. Acești criminali continuă să fie privilegiații României democratice”, încheie Drulă, scrie stiripesurse.ro

Citește și: Trei infracțiuni, un dosar penal pe numele unui tânăr din Bistrița

articolul original.

Un lider politic a răbufnit: ‘Este absolut revoltător ca securiștii care au exercitat teroare în numele unui regim totalitar să primească astăzi pensii speciale din partea statului român’

6 December 2022 at 11:45
image

Cătălin Drulă a anunţat că USR va depune un proiect de lege care prevede eliminarea pensiilor speciale ale lucrătorilor fostei Securităţi. „E vorba de 1.300 de foşti ofiţeri de Securitate şi de Miliţie, mulţi dintre ei încă în viaţă, care au primit din partea instanţelor hotărâre judecătorească definitivă că au fost lucrători ai Securităţii şi au desfăşurat activităţi prin care au suprimat sau au îngrădit drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului, în scopul susţinerii puterii comuniste”, a explicat liderul USR.

„Este absolut revoltător ca securiştii care au exercitat teroare în numele unui regim totalitar să primească astăzi pensii speciale din partea statului român. Sunt oameni care au adus teroarea, frica, au frânt destine şi care astăzi primesc în mod sfidător pensii speciale din partea statului român democratic. Ei continuă să fie şi după 1989 specialii acestui stat.

Vă anunţ că USR va depune luna aceasta o lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale lucrătorilor Securităţii care au făcut poliţie politică, încălcând astfel drepturile omului. E vorba de 1.300 de foşti ofiţeri de Securitate şi de Miliţie, mulţi dintre ei încă în viaţă, care au primit din partea instanţelor hotărâre judecătorească definitivă că au fost lucrători ai Securităţii şi au desfăşurat activităţi prin care au suprimat sau au îngrădit drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului, în scopul susţinerii puterii comuniste”, a declarat Cătălin Drulă, marţi într-o conferinţă de presă în care a anunţat lansarea de către USR a campaniei „Stop pensiile speciale”.

Preşedintele USR a mai spus că în PNRR sunt prevăzute încă 25 de zile pentru desfiinţarea pensiilor speciale care reprezintă 1% din PIB. El a adăugat că acel procent reprezintă o sumă mai mare decât bugetul dedicat cercetării şi anume 0,16% din PIB.

De asemenea, pensia specială este în medie de opt ori mai mare decât pensia contributivă, a mai precizat Drulă.

Acesta a vorbit şi despre abrogarea pensiilor speciale ale aleşilor locali, care ar avea un impact de un miliard de lei asupra bugetului din 2023, dacă nu vor fi eliminate sau amânate, conform news.ro

articolul original.

O categorie de pensii crește cu 30%

6 December 2022 at 06:37
image

O categorie de pensii crește cu 30%

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat că toate pensiile militare vor fi indexate cu 5,1%, urmând ca, particularizat, să se aplice și alte majorări.

Cea mai mare creștere va fi pentru veteranii de război, ale căror pensii vor fi majorate cu 30%.

Dacă aceștia au decedat, văduvele vor beneficia de creșterea cu 30 de puncte procentuale.

„Mi se pare o reparaţie care trebuia făcută”, a declarat ministrul la Antena 3.

Ministrul Finanțelor a menționat și sprijinul pentru pensionarii cu pensie sub 3.000 de lei, care va fi acordat în două tranşe, în funcţie de venit, precum și a 13-a indemnizaţie pentru persoanele cu handicap.

Foto descriptiv

articolul original.

Scandal pentru salarii şi pensii. Marius Budăi, amenințat cu plângerea penală: „Parlamentul va decide”

5 December 2022 at 08:45
image

Ministrul Muncii, Marius Budăi, s-ar putea alege cu o plângere penală din partea sindicaliștilor de la Cartel Alfa.

Sindicaliștii sunt nemulțumiți că fondul de pensii este insuficient și este deja un deficit, iar pensionarii vor fi de fapt afectaţi de aceste măsuri de majorare a pensiilor şi a salariului minim.

„Din punctul nostru de vedere, noi am anunțat în cadrul discuțiilor dacă rămâne sub forma aceasta. Practic este afectat și persoana și persoanele alăturate la fondul de pensii, pe de o parte în calculul punctajului de pensie, pe de altă parte, fondul de pensii, adică pentru pensionarii aflați în plată astăzi vor fi afectați.

Pe de altă parte, grila de salarizare pe care orice întreprindere o are pentru a-și motiva salariații va fi destabilizată complex. Deci este o chestiune anormală legată de acest lucru.

Dar dacă vor aplica acest lucru, noi am comunicat că vom depune plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva ministrului muncii și ministrului Finanțelor Publice, pentru că nu pot să spună că n-au știut de consecințele deciziei pe care o iau.

Ei se plâng că fondul de pensii este insuficient și este deficit, deci nu fac decât să mărească deficitul cu încă 1, 2 miliarde de lei pe an în toată structura sa. Evident că vor fi afectați pensionarii de acum, dar vor fi afectați și pensionarii pe viitor”, au anunţat sindicatele Cartel Alfa.

Cum a reacționat Marius Budăi la amenințări

În cadrul unei emisiuni TV, Marius Budăi a oferit și prima reacție despre aceste amenințări.

„Decizia de oportunitate fiscală, pentru că aici vorbim de o oportunitate fiscală, atunci când vorbim de scutirea de taxe a unei sume din salariu, este decizia Guvernului. Politica fiscală ţine de apanajul Guvernul.

Vizavi de salariul minim, ce intră în atribuțiile Ministerului Muncii nu se face prin ordonanța trenuleț se face prin hotărâre de Guvern care deja este de circa două săptămâni de zile în transparență publică.

Iar stabilirea nivelului salariului minim la 3.000 de lei a fost o decizie a coaliției. Decizia de oportunitate fiscală a fost o decizie a coaliției care a fost luată, iar noi Executivul nu facem decât să punem în practică.

După cum am spus a fost și o perioadă de test IMM cu aceste decizii.

Dacă vorbim de politică fiscală, chiar dacă nu este neapărat Ministerului Muncii, pot să vă spun că aceste lucruri au fost solicitate de către mediul de afaceri.

Actuala coaliție politică a înțeles să partajeze responsabilitatea majorării salariului minim între Guvern și patronate, și anume creșterea este o creștere mare, care nu au mai fost până acum de 450 de lei, 250 de lei sunt taxați, 200 de lei sunt ne netaxați din punct de vedere a impozitelor pe venit.

În acest mod sprijinim și mediul de afaceri, dar și angajații care sunt la salariu minim să câștige net în mână mai mulți bani.

Este, repet, o decizie de oportunitate fiscală. Ce ține de Ministerul Muncii este doar stabilirea prin hotărâre de guvern, nu prin ordonanță a salariului minim.

Dacă va trebui să trecem și prin asta, vom trece și prin asta. Dacă faci bine și te gândești și la mediul privat să nu pui o presiune atât de mare în mediul privat cu această majorare, dar să conștientizezi că și salariații cu nivelul de salarizare la salariul minim au nevoie de mai mulți bani, dar este o decizia asumată de coaliţia politică pe care noi o punem în aplicare”, a explicat Marius Budăi în emisiunea Descoperiți de la Antena 3 CNN.

Ce spune Ministrul Muncii despre creșterea pensiilor

Întrebat care este procentul de majorare a pensiilor care va merge în Parlament, Marius Budăi, a răspuns:

„Parlamentul este suveran și ce va decide parlament, noi, Guvernul vom pune în aplicare.

Vizavi de celelalte majorări de măsuri de sprijin, au fost deja decise în coaliție. Noi avem actele normative deja scrise.

Mulțumesc public colegilor mei din minister că au înțeles că și în această minivacanță trebuie să lucrăm, astfel încât mâine de dimineață să avem toate documentele gata. A fost solicitare a coaliției acest lucru.

Mâine vor intra documentele, actul normativ de avizare interministerială și mergem înainte așa cum s-a decis, cu majorare și cu măsuri de sprijin, toate actele normative vor fi gata la timp, astfel încât și să fie cuprinse în propunerea de buget, dar să se poată fi implementate de la 1 ianuarie 2023 așa cum s-a decis în coaliție”, a mai spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

Ce se va întâmpla cu pensiile în 2023

Totodată, Marius Budăi a spus că pensiile vor crește mai mult atunci când președintele PSD, Marcel Ciolacu, va deveni premier, aşa cum prevede rocada adoptată în coaliţie.

„În interiorul PSD nu există această discuție și vedeți cum ajuns acolo. La toate discuțiile au fost doar discuțiile premergătoare deciziei din coaliție. Am avut decizia finală, coaliție, s-au decis măsurile și dacă situata va mai impune măsuri de acest fel pe perioada anului următor așa cum am procedat în acest an în coaliție vom lua, vom lua decizia.

Eu nu pot să spun decât să mă bucur că s-a ajuns la o decizie și să putem implementa, că aceste măsuri de sprijin care vin în sprijinul categoriilor vulnerabile vor fi implementate, astfel încât să putem traversa cu toții această perioadă”, a mai spus Marius Budăi.

articolul original.

Fost premier al României, scenariu pentru prezidențiale: ‘Președintele României va veni în plic, în 2024. Alții fac politică pentru noi. La fel s-a întâmplat și cu Iohannis’

4 December 2022 at 19:15
image

Și Klaus Iohannis, tot de birocrați din cercurile NATO sau UE a fost pus președinte al României, crede Victor Ponta.

„Președintele României va veni în plic. Nu decidem noi. La fel s-a întâmplat și cu Iohannis.

Suntem țară NATO, UE, nu cred că cineva de la mine încoace mai vrea să aibă oameni care spun că țin în primul rând cu România. Domnul Iohannis ține cu NATO în primul rând, apoi cu UE, apoi domnia sa. Alții fac politică pentru noi.

Avem cea mai mare inflație din istorie, cea mai mare distrugere a economiei românești. Noi nu mai avem economie românească. Avem niște firme mari care fac profituri la noi.

De ce nu facem să ne fie mai bine?!”, a declarat Victor Ponta, pentru România TV, duminică seara.

Victor Ponta, revoltat: „De ce le-ați mărit la microîntreprinderi impozitele și nu la multinaționale?”

De asemenea, fostul premier a adresat câteva întrebări retorice, cu privire la noile taxe impuse de guvern, pe vreme de criză.

„Ne spun că ne-au scos MCV-ul… MCV-ul era o măciucă politică împotriva adversarilor. Nimeni nu spune nimic despre pensii, despre salarii. Nu spune UE că nu ne lasă (n.r. – să majorăm pensiile). Pur și simplu nu găsesc pe cineva care să-mi spună de ce au ridicat de la 5 la 8 la sută impozitele la întreprinderi. Ei sunt liberali… De ce măresc pensiile cu 12%, când inflația e 16%?!

De ce le-ați mărit la microîntreprinderi impozitele și nu la multinaționale? De ce nu la bănci, care au înregistrat profituri record? Ei le-au mărit tot la firmele românești, la microîntreprinderi. Daca tot ești în relații bune cu Comisia Europeană, de ce nu iei mai mulți bani? Eu cred că asta e problema, nu găsim pe cineva care să ne explice. Că cine guvernează, știm…”, a mai comentat Ponta, conform româniatv.net

articolul original.

Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanțe: Reforma pensiilor este o păcăleală! Nu este corect să schimbi regulile în timpul jocului

4 December 2022 at 10:15
image

Fostul ministru de Finanțe, Eugen Orlando Teodorovici, a transmis la postul de televiziune Antena 3 CNN, că reforma pensiilor este o păcăleală, precizând faptul că să schimbi regula în timpul jocului nu este corect.

„În primul și în primul rând nu o lege este semnalul că se vor face, ci proiectul de buget, pentru că în proiectul de buget prinzi inclusiv cheltuieli și venituri. Logic!

Şi atunci legea bugetului, când acesta va fi prezentat public, vom vedea acolo dacă într-adevăr din zona aceasta de pensii ceva se scade sau se crește ca și cheltuială. Deci o lege nouă, separată de cea a bugetului, intră în Parlament când va ieși, nu se va ști exact. Deci este o păcăleală!

În cazul în care se merge pe această variantă, soluții există. Nu înțeleg de ce se pune problema ieșirilor din sistem. Numai că oamenii aceia ies din sistem o lege existentă, pentru că e una favorabilă.

Dar să și schimbi regula în timpul jocului nu este corect!

Adică să mărești vârsta de pensionare în timpul jocului este o chestiune incorectă. Nu spui așa: când iese ultimul din sistem, sau noii intrați în sistem au alt alte reguli, și anume vârsta de pensionare de 70 de ani, dar nu schimbi regula în timpul jocului”, a explicat Eugen Orlando Teodorovici, fost ministru de Finanțe, în emisiunea News Magazine de la Antena 3 CNN, conform stiripesurse.ro

articolul original.

Reforma pensiilor este o păcăleală, spune un fost ministru de Finanţe

4 December 2022 at 06:09
image

Eugen Orlando Teodorovici, fost ministru de Finanțe, a explicat sâmbătă, în emisiunea News Magazine de la Antena 3 CNN, de ce reforma pensiilor este o păcăleală şi cum s-ar putea opri valul de pensionări pentru a beneficia de venituri de lux pe legea actuală. Doar în ultima perioadă au ieșit la pensie nu mai puțin de 4.079 de magistrați și judecători și 2.255 de procurori.

“În primul și în primul rând nu o lege este semnalul că se vor face, ci proiectul de buget, pentru că în proiectul de buget prinzi inclusiv cheltuieli și venituri. Logic!

i atunci legea bugetului, când acesta va fi prezentat public, vom vedea acolo dacă într-adevăr din zona aceasta de pensii ceva se scade sau se crește ca și cheltuială. Deci o lege nouă, separată de cea a bugetului, intră în Parlament când va ieși, nu se va ști exact. Deci este o păcăleală!

În cazul în care se merge pe această variantă, soluții există. Nu înțeleg de ce se pune problema ieșirilor din sistem. Numai că oamenii aceia ies din sistem o lege existentă, pentru că e una favorabilă.

Dar să și schimbi regula în timpul jocului nu este corect!

Adică să mărești vârsta de pensionare în timpul jocului este o chestiune incorectă. Nu spui așa: când iese ultimul din sistem, sau noii intrați în sistem au alt alte reguli, și anume vârsta de pensionare de 70 de ani, dar nu schimbi regula în timpul jocului”, a explicat Eugen Orlando Teodorovici, fost ministru de Finanțe, în emisiunea News Magazine de la Antena 3 CNN.

articolul original.

Pensii 2023 | Pensiile ar putea fi majorate de două ori în 2023!

3 December 2022 at 19:28

Pensii 2023 | Pensiile ar putea fi majorate de două ori în anul 2023!

Marius Budăi a anunțat că pensiile vor fi majorate de două ori anul viitor. Cu toate că până acum este stabilită doar creșterea de la începutul anului, Ministrul Muncii spune că nu exclude încă o majorare.

Citește și: Pensii 2023: Cât crește pensia minimă garantată sau indemnizația socială pentru pensionari începând cu data de 1 ianuarie 2023

Pensiile ar putea fi majorate de două ori în 2023

Ministrul Muncii, Marius Budăi, anunță posibilitatea ca pensiile să fie majorate încă o dată anul viitor, în afară de creșterea de la început de ianuarie. Acesta a reamintit faptul că la începutul anului 2023 pensiile vor fi majorate cu 12,5%.

„În luna ianuarie pensiile vor veni majorate, așa cum coaliția politică care susține Guvernul a decis. Nu avem niciun fel de sincopă. Vom finaliza până ce facem calculele, până în 10 decembrie, pentru că noi calculăm până în 10 decembrie sumele pentru plata pensiilor pentru luna ianuarie. Imediat vom implementa și tipărirea cupoanelor de pensie, vor fi acele deschideri de conturi de la început de an, am discutat și cu Poșta Română.

Citește și: Pensii 2023: Cu cât CREȘTE punctul de pensie de la 1 ianuarie. Ce ajutor bănesc vor primi cei cu venituri sub 3.000

Ziua în care pensionarii vor primi pensia mărită va fi până pe data de 15, știți că la început de an există o procedură tehnică, aceea de deschidere de conturi. La fiecare început de an bugetar ne mobilizăm, suntem pregătiți și cu siguranță facem tot posibilul să nu fie niciun fel de întârzieri. Vor fi acele câteva zile la început de an care sunt inerente„, a explicat ministrul Muncii, Marius Budăi, la Antena 3 CNN.

Întrebat dacă va putea Guvernul să mai decidă o nouă majorare a pensiilor pentru anul viitor, Marius Budăi nu a negat.

„Suntem în pericol cu următoarele majorări și cu rezolvarea inechităților. Inechitățile nu se rezolvă decât cu impact bugetar. Nu cred că se gândește cineva sau poate când au scris PNRR s-au gândit să tăiem de la cei care au pensii mai mari, să dăm la cei cu pensii mai mici (…).

Citește și: Indexare pensii militare 2023. Cu cât se MAJOREAZĂ pensiile militarilor pensionari din luna ianuarie 2023

Coaliția a luat o decizie acum și dacă în viitor coaliția va lua și alte decizii, și mă bazez pe experiența acestui an 2022, atunci când avem o vorbă, când coaliția a decis, Executivul a executat„, a mai spus ministrul Muncii.

Citește și: PENSII 2023: Punctul de pensie se va MAJORA cu 15%

Întrebat, totuși, dacă exclude ca pe lângă această majorare de 12,5% să mai fie o nouă majorare aplicată pensiilor în 2023, oficialul a recunoscut că acest lucru s-ar putea întâmpla.

articolul original.

Legea pensiilor amânată din nou pentru ianuarie 2024

3 December 2022 at 11:30
image

Un proiect de Ordonanță de Urgență al Ministerului Finanțelor „privind unele măsuri fiscale și de prorogare a unor termene” urmează să opereze o nouă amânare în aplicarea noii legi a sistemului public de pensii (Legii nr. 127/2019). Aceasta ar fi trebuit să intre în aplicare de la 1 septembrie 2021, odată cu abrogarea actualei Legi nr. 263/2010. Printr-o ordonanță de urgență (OUG nr. 8/2021) termenul a fost amânat până la 1 septembrie 2023, iar acum va fi mutat pe 1 ianuarie 2024.

Cele mai importante modificări aduse pensiilor publice prin noua lege sunt:

  • Femeile care au născut cel puțin trei copii, pe care i-au crescut până când au împlinit 16 ani, se pot pensiona, la cerere, mai devreme cu șase ani. De la patru copii în sus, se va mai adăuga câte un an pentru fiecare copil.
  • Studiile de masterat devin vechime în muncă, până acum numai studiile de licență și cele de doctorat erau considerate vechime în muncă.
  • Un singur tip de pensie anticipată. Acum avem pensie anticipată și pensie anticipate parțială, cu diferența că a doua se obține cu penalizări la cuantumul pensiei. Noua lege a pensiilor prevede că numai aceasta, care acum este cu penalizări, rămâne ca formulă de pensie anticipată.
  • Pensia se va putea cumula cu alte venituri, însă doar cu acele venituri pentru care se datorează obligatoriu cotribuții de asigurări sociale.
  • Perioadele pentru care nu s-a plătit efectiv contribuția la pensii nu vor mai fi considerate stagiu de cotizare. Angajații trebuie să verifice dacă angajatorul lor plătește contibuțiile la pensie datorate pentru veniturile lor, pentru că noua lege a pensiilor pune accentual pe plata efectivă a contribuțiilor.
  • Pensia minima va fi în sumă variabilă, în funcție de salariul minim și de anii de cotizare. Întregul mecanism de acordare a pensiilor minime așa-zisele indemnizații sociale pentru pensionari se va schimba. Concret, pensia minimă se va acorda diferențiat, în funcție de salariul minim brut și anii de cotizare ai solicitantului.
  • O altă măsură importantă este aceea că vor putea fi alese perioadele din orice an anterior pentru care se poate face plata retroactivă a contribuțiilor pentru pensii. În acest moment se pot face numai pentru șase ani în urmă. Dacă la 1 ianuarie 2024 va intra în vigoare noua lege, tot de atunci, această posibilitate va fi permanentă, nu temporară.

Rămâne de văzut dacă acesta este ultimul termen de amânare și legiutorul nu va veni cu alte termene între timp. Legiutorul se acoperă, în textul OUG, cu intrarea în vigoare a mai multor măsuri de protecție socială.

Deocamdată, aceasta este o propunere de amânare care trebuie adoptată de Guvern.

Alte măsuri stabilite de ordonanța citată găsiți aici.

Angela Croitoru

articolul original.

Vești bune pentru sute de mii de pensionari! Vor avea parte de noi sume de bani

2 December 2022 at 20:46

sursa foto:  realitateaoltului.ro

Super-veste pentru sute de mii de pensionari! Potrivit unui proiect de ordonanță pe care Guvernul ar urma să-l adopte luna aceasta, pensionarii cu venituri sub 3.000 de lei vor beneficia un ajutor financiar între 600 și 1.000 de lei.

COMENTEAZĂ
articolul original.

Cu cât cresc pensiile militare din 2023

2 December 2022 at 10:26
By: M.Ex.

Valoarea punctului de pensie se majorează, de la 1 ianuarie 2023, la 1.785 lei, de la 1.586, conform proiectului de Ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor.
Proiectul prevede că, începând cu 1 ianuarie 2023, și pensiile militare de stat ale căror cuantumuri brute recalculate, stabilite şi/sau actualizate, după caz, până la data de 31 decembrie 2017 şi indexate ulterior, în conformitate cu legislaţia în vigoare, aflate în plată la 31 decembrie 2022, se indexează din oficiu.

-cele de până la 3.000 lei inclusiv se indexează cu 12,5%, fără să depăşească 3.256 lei,
-cele între 3.001 lei – 4.400 lei inclusiv se indexează cu 8,5%, fără să depăşească 4.687 lei,
-între 4.401 lei – 5.800 lei inclusiv se indexează cu 6,5%, fără să depăşească 6.103 lei,
-între 5.801 lei – 7.200 lei inclusiv se indexează cu 5,2%, fără să depăşească 7.518 lei,
-între 7.201 lei – 8.600 lei se indexează cu 4,4%, fără să depăşească 8.902 lei,
şi între 8.601 lei – 10.000 lei se indexează cu 3,5%, fără să depăşească 10.000 de lei.

Ajutoare financiare pentru pensionari, din 2023
Proiectul mai prevede că în anul 2023 se acordă un ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 de lei.

Acest ajutor va fi:

în cuantum de 1.000 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei, inclusiv,
în cuantum de 800 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei şi 2.000 lei, inclusiv,
în cuantum de 600 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei şi 3.000 lei, inclusiv.

Ajutorul financiar se plăteşte în două tranşe, în lunile ianuarie 2023 şi, respectiv, octombrie 2023.

articolul original.

Niște pensii cu adevărat discutabile

2 December 2022 at 13:50

Cei care agită pînă la vertij subiectul pensiilor sunt și ei (sau vor fi) beneficiarii unor cîștiguri suplimentare. Cazul pensiilor pentru jurnalism este exagerat și pentru că îi privește pe mulți jurnaliști și pe confrații lor retrași din activitate.

La comentariul unui editorial precedent, un cititor postează pe Cotidianul.ro un „Nea Cornele, nu esti și matale esențial cu pensie speciala de ziarist?! Care nu e pe contributivitate!”.

Uite că nu am pensie specială de jurnalist! Și nu am cerut și nu am fost membru UZPR. Nu am avut nici o legătură cu Doru Dinu Glăvan, orchestratorul acestei afaceri și nici cu „ziaristul„ Pavel Abraham sau cu cei care conduc asociația UZPR în zilele noastre.

Vreau să lămuresc cîteva lucururi. Nu eu și nu noi i-am ridicat o statuie lui Doru Dinu Glăvan în București. Nu eu am scris „Doliu uriaș în presa românească.Un titan s-a stins din viață„.

Doru Dinu Glăvan, suspendat pentru „abateri foarte grave”

Nu eu i-am dat Premiul „Eminescu ziaristul 2022″, după ce reșițeanul a plecat dintre noi. Nu Cotidianul i-a cîntat isprava pentru breaslă și nu a susținut-o. Dimpotrivă, ne-am pierdut cîțiva ani cu termenele prin tribunal la procesele intentate de Doru Dinu Glavan, părintele afacerii cu pensiile pentru jurnalismul ca activitate într-o asociație de creație și utilitate publică. Am susținut că toată încropeala legislativă este o greșeală.

Fac parte dintre aceia care susțin că ziariștii merită apărați prin lege, dar și respect, protecție socială și susținere. Dar nu pe calea pensiilor derivate din cele destinate uniunilor de creație (și ele, cu un dosar extrem de delicat). Cu atît mai mult, nu cred în pensia suplimentară acordată ziariștilor pentru munca din anii comunismului.

În toate procesele cu Doru Dinu Glăvan am avut cîștig de cauză. În același timp, UZPR a continuat vertiginos „producția” de membri amatori de pensii sporite. Doru Dinu Glăvan și UZPR au pierdut, dar au continuat să producă noi membri, deși au pierut procesele și nu s-au ales cu nimic din sutele de mii de euro pe care le pretindeau de la Cotidianul și de la subsemnatul.

Între timp, afacerea pensiilor pentru creația jurnalistică (asimilată ca fiind în rîndul uniunilor de creație în urma unui proces) a proliferat. Pe același principiu cu ziariștii au devenit creatori și membrii corurilor și ai ansamblurilor folclorice și ai orchestrelor și tarafurilor de prin țară. Și ei pretind că au făcut creație și primesc 50 la sută în plus din pensia pe care au dobîndit-o.

Uniunea Ziariştilor Profesionişti, pusă pe butuci de socotitorul de cornere D.D. Glăvan

E plină țara de pensii suplimentare pentru creație. Mai mult, UZPR-ul a devenit una dintre uniunile profesionale ale jurnaliștilor, cea care după 1990, a strîns cei mai mulți membri din presa județeană și din fosta presă de partid și de stat.Toți au pensii majorate cu 50 la sută pentru creație. Unii fuseseră înscriși în alte asociații dar, de cînd UZPR a cîștigat procesul pentru munca „de creatie”, mulți le-au părăsit și acum se înghesuie să se înscrie în morișca de pensii numită UZPR, plătind un mic pachet cu niște cotizații retroactive. Sunt din ce în ce mai mulți și își confecționează singuri o „membrie„ și o importanță pe care n-au avut-o. Între timp, Doru Dinu Glăvan, plecat dintre noi, este ridicat în slăvi și gonflat ca importanță, în ciuda jurnalismului său sportiv destul de modest.

Nu știu cine m-ar putea crede, dar sunt convins că mulți țărani care au îngrijit cîmpurile, grădinile și viile au prestat o muncă de creație mai importantă decît mulți confrați din presa județeană în anii comunismului.

Și nici nu au mințit.

Și, cu toate acestea, nu au nici pensii de creație. Unii, nici măcar pensii de supraviețuire!

articolul original.
❌