ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 29 September 2022Ultimele Stiri

Actrița Tora Vasilescu are probleme financiare. „E adevărat că am o pensie rușinoasă”

29 September 2022 at 09:48
By: R.M.

 Tora Vasilescu (71 de ani) se numără și ea printre personalitățile din țară care au reclamat facturi uriașe la energia electrică. Actrița cere guvernului României să ia măsuri urgente, pentru că sunt foarte mulți români cu pensii și salarii mici, motiv pentru care se află în imposibilitatea de a-și achita facturile.

Tora Vasilescu, una dintre cele mai cunoscute actrițe din România, a vorbit despre pensia pe care o primește, după ce a petrecut mai bine de jumătate de secol pe scenă.
Actrița a încântat publicul prin talentul său și felul unic de a intra în pielea personajelor cărora le-a dat viață. În prezent, celebrei actrițe i-a cam dispărut zâmbetul de pe buze, din cauza stresului căpătat de creșterea prețurilor.

Mai mult decât atât, ultimele facturi primite la curentul electric au afectat-o teribil, mai ales că suma este exorbitantă, adică 7.000 de lei.

„De 3 ori au evaluat. Prima a fost de 5.000, a doua de 1.700, a treia de 7.000 de lei. Nu au spus nimic. Ce ei vorbesc cu noi? Suntem cantitate neglijabilă, normal! Îți vine factura și plătește. Am grădină, e adevărat, am solar, muncesc și îmi pun la congelator legumele toată vara. Acum ce să fac? Să renunț, să scot congelatorul? Să scoată ei cu vaccinurile care nu mai sunt bune! Să facă economie din aceste lucruri, să facă economie din smecherii care au luat electricitatea ieftin şi au vândut-o scump. Vorbesc în numele oamenilor! Mesajul e că românii nu-și pot plăti facturile din salariu sau din pensii. Este exclus!”, a declarat actrița, în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei”, de pe Antena 3.

Actrița Tora Vasilescu are probleme cu facturile uriașe la energie / (sursă foto: Arhivă personală)

Ce pensie are Tora Vasilescu

După o viață petrecută pe scena teatrului românesc, răsplata muncii actriței este jenantă. Liniștea, de care își dorea să aibă parte la bătrânețe, nu este lipsită de griji, asta pentru că, pensia pe care o primește este mult prea mică pentru vremurile în care trăim.

„E adevărat că am o pensie rușinoasă. Așa ne-au răsplătit pentru faptul că am fost soldățeii în serviciul comandant? Am 2.350 de lei pensie de la teatru. (…)”, a mai declarat aceasta, pentru sursa menționată anterior.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Pensiile se vor schimba în România. Legea care se va aplica în toată țara

25 September 2022 at 12:59
image

Un nou proiect de lege a fost propus în ședința de luni a Senatului României. Pensionarii cu pensii cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei sunt ce vizați. Află toate detaliile în următorul articol.

Potrivit noului proiect de lege propus, plafonul de venit neimpozitabil din pensii va crește de la 2.000 la 3.000 de lei.

AU FĂCUT ANUNȚUL! SE DAU BANII ÎNAPOI. DECIZIA A FOST LUATĂ DEJA

Astfel, pensiile curpinse între 2.000 și 3.000 de lei nu vor mai fi taxate cu impozitul pe venit  de 10%. Totodată, pensiile de peste 3.000 vor fi impozitate cu sume mai mici.

Ce se întâmplă cu pensii până în 3.000 de lei

În prezent, pensiile de până în 2.000 de lei sunt scutite de plata impozitului pe venit, acesta fiind aplicat doar pentru pensiile ce depășesc această sumă.

De asemenea, contribuția la sănătate se plătește, după cum a stabilit Guvernul României la finalul anului 2021, prin OUG 130/2021, doar de către românii care au pensii ce depășesc 4.000 lei.

„Pentru implementarea măsurilor din domeniul fiscal cuprinse în Programul de guvernare, aprobat prin Hotărârea Parlamentului României nr. 42/2021 pentru acordarea încrederii Guvernului, precum și a obiectivelor din Planul Național de Redresare și Reziliență cu privire la necesitatea reducerii distorsiunilor și stimulentelor fiscale, se propune eliminarea facilității de exceptare de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii, pentru partea ce depășeste suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie” se arată în proiect.

În urma propunerii proiectului, Nicolae Ciucă, premierul României, a declarat că va analiza toate aspectele referitoare la impactul economic pe care l-ar putea avea adoptarea unei astfel de legi.

„Vom merge cu ea în coaliție, vom discuta cu partenerii de coaliție, cealaltă variantă de mărire a pensiilor, în momentul de față ne discutând acest subiect, vă rog să îmi dați voie încă o dată să nu creăm așteptări la oameni care nu nu-și au locul în acest moment.”, a declarat Nicolae Ciucă.

articolul original.

Important! Sute de români pot beneficia de această pensie: Care sunt cerințele

22 September 2022 at 19:52
image

Vești importante! Sute de români pot beneficia de această pensie specială. Pensiiile I.O.V.R. reprezintă un drept care se acordă invalizilor şi accidentaţilor de război, urmaşilor celor morţi sau dispăruţi în război, precum şi urmaşilor foştilor pensionari invalizi şi accidentaţi de război.

Conform reglementărilor legale în vigoare, prezentate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) beneficiază de pensii de tip I.O.V.R. mai multe categorii de persoane. Principalii beneficiari ai acestei legi sunt invalizii de război, mari mutilați sau cei încadrați în gradul I, II sau III de invaliditate.

De asemenea, de astfel de drepturi, reglementate prin Legea nr. 49/1999 mai beneficiază și văduvele de război, dar și copiii militarilor morți sau dispăruți în acțiune, pe front, precum și accidentații de război în afara serviciului ordonat, potrivit portalului lege5.ro.

Ce drepturi au pensionarii de tip I.O.V.R.

Legea prevede că fiecare dintre aceste categorii de pensionari au dreptul la pensie de tip I.O.V.R. În cazul invalizilor și a accidentaților de război în afara serviciului ordonat, aceste drepturi sunt stabilite în funcție de gradul de invalididate în care sunt încadrați. Cuantumul acestor drepturi sunt stabilite prin lege.

Trebuie spus că invalizii și accidentații de război, marii mutilați și cei încadrați în gradul I de invaliditate primesc, pe lângă pensia I.O.V.R., și o sumă fixă pentru îngrijire. Cuantumul acesteia este stabilită prin lege.

Acidentații de război în afara serviciului ordonat au dreptul la 50% din cuantumurile prevăzute pentru invalizii de război. Drepturile bănești se acordă diferențiat în funcție de gradul de invaliditate în care sunt încadrați.

Încadrarea în gradul de invaliditate se face de către comisiile de expertiză medicală și de recuperare a capacității de muncă.

Văduvele de război beneficiază de pensie I.O.V.R. în cuantumul stabilit prin lege, la fel ca și copiii militarilor morți sau dispăruți în acțiune.

Cum se acordă drepturile I.O.V.R.

Pe lângă indemnizația pe care o încasează lunar, conform legii, beneficiarii de pensii I.O.V.R. au și alte drepturi stabilite prin actul normativ. Ei beneficiază, în mod gratuit, de asistență medicală în spitale și în ambulatoriu, de întreținere și medicamente pe timpul internări. De asemenea, beneficiază, tot potrivit legii, de bilete pentru tratament în stațiunile balneoclimaterice.

Pentru a beneficia de drepturile I.O.V.R., solicitanții trebuie să se adreseze cu o cerere și documentele justificative, din care să reiasă calitatea pe care o au sau gradul de invaliditate, către casele județene de pensii din raza de domiciliu. Cererile sunt procesate, la acest nivel, iar casele de pensii emit o decizie de încadrare și, ulterior, efectuează plățile către beneficiari, conform Gândul.ro.

Vezi și:

Lovitură dură pentru sute de mii de români! Aceste mașini nu vor mai putea circula în București pe timp de noapte

Vești importante pentru milioane de români! Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut anunțul: Când vor fi majorate pensiile

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii: ‘Nu este vorba de a elimina categoria de pensie anticipată, ci încercăm să evităm pensionările mai devreme din sistemul public de pensii’

articolul original.

GHINEA: 2027 lei punctul de pensie, conform PNRR. Pensiile pot fi crescute cu 27%

21 September 2022 at 08:44
By: D. A.
image

Coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, Cristian Ghinea, a afirmat, miercuri, că pensiile ar putea fi majorate cu până la 27%, conform Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

El a adăugat că social-democraţii „se tot plâng” că PNRR nu le permite creşterea pensiilor, însă aceasta ar fi „o manipulare”.

„Guvernul poate mări pensiile mâine cu 27%. Atât permite imediat procentul din PNRR. Şi totuşi nu măresc nici cu 10%, deşi PSD a promis 40%”, a scris fostul ministru al Investiţiilor şi proiectelor europene, pe Facebook.

https://www.youtube.com/watch?v=iin3l0vv91Y&t=5s
articolul original.

Ghinea îndeamnă: Creșteți, băi, pensiile!

21 September 2022 at 09:06
image

Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Fondurilor Europene, anunță că pensiile se pot mări mâine cu 27%, punctul de pensie putând ajunge la 2027 lei.

Ghinea afirmă, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că toate declarațiile și acțiunile PSD nu sunt altceva decât „propagandă și gargară”.

El afirmă că Planul Național de Redresare și Reziliență permite majorarea pensiilor cu 27%.

„Creșteți, băi, pensiile!

Guvernul poate mări pensiile mâine cu 27%. Atât permite imediat procentul din PNRR.

Și totuși nu măresc nici cu 10%, deși PSD a promis 40%.

Marcel zice că se duce la Bruxelles ca să ceară renegociere PNRR pentru crescut pensia. Antena 3 se emoționează. Că doar e pe banii dvs.

Doar că e propagandă și gargară.

Află în fix 4 minute adevărul, link în primul comentariu. Și dă mai departe, că altfel suntem captivi în lumea borfașilor.

Și cereți PSD-iștilor pe paginile lor: Creșteți, băi, pensiile! Cu 27%”, a scris Ghinea pe Facebook.

Într-un video atașat postării, Ghinea explică faptul că punctul de pensie poate crește la 2027 lei fără nicio problemă, întrucât plafonul PNRR nu îi încurcă pe guvernanți.

„Pensiile contributive sunt în acest moment 7,4% din PIB. Pensiile speciale reprezintă 0,9% din PIB. Deci, cheltuim cu pensiile 8,3% din PIB. În acest moment, punctul de pensie este 1.586 de lei. Să aplicăm logica PSD: dacă la 1.586 de lei, pensiile sunt 8,3% din PIB, cât ar fi punctul de pensie dacă am fi la 9,4% din PIB, care este plafonul din PNRR? Vorbim de PIB pe acest an şi calculele sunt făcute dacă pensia ar fi mărită de la 1 iulie pentru următoarele şase luni. La 9,4% din PIB, punctul de pensie ar trebui să fie 2.027 de lei. PSD poate creşte pensiile, de mâine, cu 27% faţă de valoarea actuală. Ulterior, pensiile cresc automat, odată cu economia – asta cere PNRR, eliberăm pensionarii de pixul politrucilor”, a explicat Ghinea.

articolul original.

Pensiile ar putea crește cu cel puțin 10% de la 1 ianuarie, spune ministrul Muncii și Solidarității Sociale

21 September 2022 at 06:21
By: M.Ex.
Foto: facebook.com/mariusconstantin.budai

Pensiile ar putea crește cu cel puțin 10% de la 1 ianuarie, anul viitor, a declarat la Radio România Actualități ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi.
„Jalonul cu pensiile trebuie îndeplinit până la 31 martie 2023; mă refer cu pensiile din contributivitate. Am avut mai multe simulări. Ne-am bazat pe datele postate de INS, pe datele postate de Comisia Națională de Prognoză, pe evoluțiile la nivel de creștere economică din România, la nivel de încasări, de execuție bugetară și pe datele postate de Eurostat. Am avut o analiză extrem de laborioasă până am făcut aceste propuneri și sunt acum pe masa de dialog a coaliției. Din calculele noastre și propunerea noastră, ținând cont și de evoluția prețurilor și de contextul social actual, am spus că este necesar să avem o majorare de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie”, a declarat Marius Budăi.
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale a mai spus că se ia în calcul și o majorare a salariului minim brut pe țară, care însă va fi decisă după discuții cu sindicatele și patronatele.

articolul original.

Vești importante pentru milioane de români! Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut anunțul: Când vor fi majorate pensiile

21 September 2022 at 06:48

sursa foto:  stirileprotv.ro

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a vorbit despre ce urmează să se întâmple cu majorarea pensiilor şi a salariului minim pe economie.

Ministrul i-a asigurat pe pensionari că pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023.

Marius Budăi: Pensia ar trebui să crească cu cel puţin 10%

Pensionarii trebuie sa creada intr-o majorare a pensiilor de la  1 ianuarie. Eu am prezentat intr-o conferinţă de presa propunerile pe care PSD le pune pe masa coalitiei. Din punctul nostru de vedere, valoarea punctului de pensie ar trebui sa creasca cu cel putin 10%. Marcel Ciolacu şi premierul Romaniei au spus ca pensiile trebuie să crească”, a declarat ministrul Muncii.

În ceea ce priveşte creşterea salariului minim pe economie la 2550 de lei, ministrul a anunţat că au început deja discuţiile cu sindicatele şi speră că în curând se va ajunge la o concluzie.

Saptamana trecuta am purtat o discutie cu preşedintele PSD Marcel Ciolacu si cu premierul României. Astăzi am început şi vom continua dialogul cu partenerii nostri sociali, angajatori, patronate şi sindicate şi speram ca in termenul cel mai scurt sa avem o solutie, astfel incat constructia bugetara a intreprinzatorilor pe anul 2023 sa fie una predictibila”, a precizat ministrul, conform romaniatv.net.

Vezi și:

COMENTEAZĂ
articolul original.

Liderul AUR, George Simion: ‘Ce pensie este peste nivelul salarial al președintelui statului să fie impozitată cu 90%. Este proiectul nostru legislativ’

19 September 2022 at 18:45
image

Propunerea noastră de tăiere a pensiilor speciale este în felul următor: nicio pensie din România să nu fie peste nivelul președintelui statului. Ce pensie este peste nivelul salarial al președintelui statului să fie impozitată cu 90%. Este proiectul nostru legislativ. Soluția nu este creșterea procentuală a tuturor pensiilor cu un procent, pentru că o să ajungi să dai unui pensionar care câștigă 13.000 de lei – 1.300 de lei, și unuia care câștigă 1.300 de lei – 130 de lei cu care nu are ce să facă.

La începutul acestei seiuni venim cu propunerea unui proiect de țară pe următorii 10 ani, pe fiecare domenii în parte, avem specialiștii care să susțină aceste măsuri”, a precizat George Simion la Realitatea PLUS.

articolul original.

Vechimea în muncă 2022: Cine și cum poate plăti retroactiv contribuția la pensie?

19 September 2022 at 04:20

Vechimea în muncă 2022: Cine și cum poate plăti retroactiv contribuția la pensie?

Persoanele care vor să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat trebuie să cunoască o serie de detalii importante legate de această procedură.

1. Cine poate plăti retroactiv aceste contribuții?

Conform OUG 163/2020, “persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

De precizat că nu pot beneficia de acest mecanism persoanele care au lucrat în străinătate și, prin urmare, au realizate stagii de cotizare în alte țări.

2. Ce tipuri de pensii sunt luate în calcul?

Același act normativ menționat mai sus, respectiv OUG 163/2020, prezizează că plățile retroactive ale contribuției la asigurările sociale (CAS) se pot face în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă.

3. Cum se plătește?

Cei interesați pot opta, așa cum apare și în modelul de contract conținut de OUG 163/2020, să plătească integral, într-o singură tranșă, sau în mai multe tranșe lunare.

În cazul în care o persoană nu reușește, din varii motive, să achite integral suma convenită prin contractul de asigurare nu există măsuri coercitive legate de partea rămasă neachitată. În același timp se va lua în calcul doar perioada pentru care s-a contribuit.

De menționat, totodată, că se pot încheia mai multe contracte succesive, cu condiția ca perioada totală asigurată să nu depășească șase ani. Adică, în situaţia în care, după data încetării aplicabilităţii contractului de asigurare socială, persoana interesată doreşte să se asigure în condiţiile OUG nr. 163/2020 pentru o nouă perioadă, poate încheia un nou contract de asigurare socială, respectând limita de șase ani.

4. Ce se întâmplă în cazul persoanelor care au vârsta de pensionare dar încă lucrează?

În cazul lor se poate efecta plata retroactivă a contribuției la pensie dacă nu este încă pensionar. Totuși, trebuie precizat că, în acest caz, plățile se pot face doar pentru perioadele anterioare neasigurate de dinaintea îndeplinirii vârstei standard de pensionare. De exemplu, o persoană care a atins vârsta standard de pensionare în decembrie 2021 și încă lucrează poate face plăți pentru perioade anterioare neasigurate de dinainte de acea dată.

După stabilirea „salariului minim european”, la nivelul UE, Marius Budăi a anunțat că sunt șanse mari ca de anul viitor, românii să încaseze un salariu minim de 3.000 de lei brut.

„Este o decizie binevenită, de la nivelul Uniunii Europene. Săptămâna viitoare voi demara discuțiile în cadrul Grupului de Dialog Social, cu partenerii sociali, reprezentanții angajaților și angajatorilor”, a declarat ministrul Muncii la România TV, precizând că ”propunerea este ca de la 1 ianuarie ca aceste venituri să fie majorate”.

În ceea ce privește creșterea pensiilor, Marius Budăi încă nu-și poate asuma un angajament în privința procentului. „Vom putea vorbi despre această majorare în momentul în care vom construi bugetul pentru anul viitor, așa cum a zis și domnul Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Noile plafoane pentru plata contribuțiilor sociale vizate prin declarația unică (CAS – pensii – și CASS – sănătate)nu îi vor afecta pe toți contribuabilii, ci pe toți cei care depășesc cu mult actualul plafon de 12 salarii minime pe economie din venituri independente sau altele asemenea.

Odată cu veniturile din 2023 – nesalariale, adică obținute din activități independente, drepturi de autor, investiții, chirii etc. – există modificări importante la pensii și sănătate. De anul viitor, vorbim de mai mulți contribuabili care vor plăti CASS decât până acum și de sume mai mari care se vor duce în unele cazuri la pensii.

articolul original.

Nicolae Ciucă anunță că salariul minim și pensia ar putea să crească în 2023

16 September 2022 at 10:56
image

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, că există voința politică din partea coaliției de guvernare ca anul viitor să fie crescute salariul minim pe economie și pensiile.

”Am susţinut de la început că trebuie să ne îngrijim astfel încât să ne aliniem la această decizie. Există posibilitatea ca începând cu anul 2023, aşa cum am discutat în coaliţie şi cum am afirmat de fiecare dată, să susţinem creşterea salariului minim şi, desigur, a pensiilor, doar că aceste date, aşa cum este şi normal şi responsabil, vor fi făcute publice după ce vom avea proiecţia de buget pe anul 2023”, a spus premierul.

Întrebat dacă este posibil să există o majorare şi a salariului minim şi a pensiilor, premierul Nicolae Ciucă a spus: ”Este cât se poate de posibil, există voinţa politică, atât a PNL cât şi a PSD, astfel încât să putem să luăm o astfel de decizie”, conform stirileprotv.ro.

articolul original.

Important! Acești angajați ar putea ieși mai repede la pensie. Se are în vedere încadrarea în altă grupă de muncă

14 September 2022 at 19:49
image

Vești bune pentru mii de români! Angajații care au lucrat în aceste condiții grele de muncă ar putea beneficia de reducerea vârstei de pensionare, cât și încadrarea acestora în grupe speciale de muncă.

Pe masa de lucru a deputaților a ajuns o inițiativă legislativă care a trecut deja de votul senatorilor și care acum urmează să fie adoptată și de Cameră care este și forul decizional.

În expunerea de motive a inițiativei legislative se spune că: ”Prin adoptarea prezentului act normativ se elimină inechităţile rămase în actualul cadru normativ între angajaţi care au desfăşurat activităţi cu afectarea relativ similară a sănătăţii”.

Tot în expunerea de motive a inițiativei se explică și despre ce categorii de angajați este vorba: ”Având în vedere condiţiile specifice ale muncii care se desfăşoară în turnătoriile de oţel, fontă, aliaje neferoase, precizie şi cuzineţi, precum şi forje şi luând în considerare faptul că aceste activităţi comportă un risc deosebit de ridicat de accidentare şi contribuie la îmbolnăviri profesionale este necesară adoptarea unor măsuri legislative corespunzătoare cu referire la reducerea vârstelor standard de pensionare. 

Astfel, se propune încadrarea în categoria locurilor de muncă ‘în special a acelor activităţi care constau în: turnarea pieselor şi lingourilor de oţel, în turnătoriile de oţel; turnarea pieselor de fontă, pieselor din aliaje neferoase şi pieselor cu modele uşor fuzibile în turnătoriile de fontă, turnătoriile de aliaje neferoase şi turnătoriile de precizie; forjarea pieselor pe ciocane de peste 2 tone forţă în secţiile de forjă; turnarea cuzineţilor din aliaje neferoase pe suport de oţel în turntoriile de cuzineţi; activitatea de proiectare, cercetare, punere în execuţie a tehnologiilor şi asistenţă tehnică în secţiile de producţie, efectuată de inginerii, subinginerii şi tehnicienii din secţiile de proiectare tehnologii pentru sectorul cald, care deservesc turnătoriile de oţel, fontă, aliaje neferoase, precizie şi cuzineţi, precum şi forje”.

Printre modificările care vor fi aduse legii se numără și faptul că: ”Este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă, prevăzut la alin.(1) lit.j) perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001 în care personalul din sectorul construcţii maşini a desfăşurat activităţi la Iocuri de muncă încadrate conform anterioare în grupa I de muncă.

Noua modificare prevede că vor beneficia de această modificare și: ”persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis anterior datei intrării in vigoare a prezentei legi. Drepturile de pensie recalculate conform alin.(1) se acordă începând cu Iuna următoare celei în care a fost depusă solicitarea. (3) în situaţia în care, după aplicarea prevederilor alin.(1) şi (2), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel cuvenit sau aflat in plată, se păstrează cuantumul mai avantajos pentru pensionar”.

Noua prevedere mai spune că: ”Angajatorii din sectorul construcţii maşini sunt supuşi procedurii de încadrare în condiţii speciale de muncă în vederea obţinerii avizului pentru condiţii speciale de muncă şi înscrierii activităţii şi unităţilor în anexele nr.2 şi 3 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.”, conform dcbusiness.ro.

Vezi și:

Mărturii din culise despre ‘linșajul organizat’ în USR: ‘Greața care m-a cuprins când s-a făcut listă cu dușmanii partidului și ni s-a cerut demisia, pentru că avuseserăm tupeul să propunem un amendament’

Vești importante pentru sute de mii de români! Cresc sumele de bani pentru aceste tichete

Ordin ANAF! Nu scapi de datorii nici după moarte!

articolul original.

Pensia medie lunară la nivel național a crescut anul acesta cu aproape 200 de lei

13 September 2022 at 11:22
image

Pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.)  a crescut cu aproape 200 de lei în ultimul an, până la 1.851 de lei, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS). Este un avans de 5 lei față de trimestrul precedent, dar de 190 de lei față de T2 din 2021. Totodată, în trimestrul II al anului, numărul pensionarilor a fost mai mic cu 82 de mii față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.774 lei, în creștere față de 1.601 lei în al doilea trimestru al anului trecut. Numărul celor care au primit pensii de asigurări sociale (contributive) a scăzut cu 13 mii față de trimestrul precedent, până la 4,6 de milioane.

Raportul pensionarilor la numărul angajaților din țară este de 9 la 10. Acesta diferă de la numai 4 pensionari la 10 salariaţi în Municipiul Bucureṣti ṣi judeṭul Ilfov, la 15 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman, 14 la 10 în judeṭul Vaslui.

articolul original.

1.700 de lei, pensia medie în România în luna august

12 September 2022 at 05:25
image

1.700 de lei, atât a fost pensia medie în România în luna august. În privința celor care au lucrat în agricultură, pensia medie este de doar 500 de lei. Sunt datele centralizate de Casa Națională de Pensii Publice.

România are aproape 4,8 milioane de pensionari, mai exact, 4,794 milioane, arată statisticile.

Pensia medie a fost de 1.700 de lei la sfârșit de august.

Din numărul total al pensionarilor, aproape 711.000 aveau perioade lucrate în agricultură, pensia medie în cazul lor fiind de 508 lei.

Pensie anticipată au încasat un număr de 8.800 de persoane, în cazul lor pensia medie fiind de 1.500 de lei.

Primesc pensie de invaliditate peste 400.000 persoane, cu pensie medie de aproape 800 de lei.

Pensia de urmaş se acordă unui număr de 468.000 persoane, cu 900 lei pensia medie, în timp ce ajutor social au primit 159 pensionari, 400 de lei în medie.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/12sept-07-Iorgu-Relat-Cat-mai-e-pensia.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: PIB-ul țării a crescut cu 5,8% în primele șase luni din 2022, anunță INS. Economiști: Nu investițiile, ci consumul a dus la aceste cifre | AUDIO

articolul original.

Pensia medie în România a ajuns la 1734 de lei

11 September 2022 at 19:20
By: -
image

Un număr de 4.794.524 pensionari era înregistrat în august 2022 în România, iar pensia medie a fost de 1.734 lei, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), scrie Agerpres.

Dintre aceştia, 710.848 aveau perioade lucrate în agricultură, pensia medie fiind de 508 lei.

Din numărul total al pensionarilor din sistemul public de pensii, numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.823.507 persoane, dintre care 2.202.520 femei, în timp ce pensia medie se situa la 1.931 de lei.

Pensie anticipată au primit, în august 2022, un număr de 8.852 persoane (2.473 lei, pensie medie), pensie anticipată parţială 92.669 de persoane (1.790 de lei pensia medie) şi pensie de invaliditate 400.932 persoane (pensie medie de 790 lei), dintre care 44.471 persoane pentru gradul I de invaliditate (677 lei, pensie medie).

În aceeaşi lună, pensia de urmaş s-a acordat unui număr de 468.405 persoane (908 lei pensia medie), în timp ce ajutor social au primit 159 pensionari (418 de lei în medie).

articolul original.

Vești importante! Tinerii care beneficiază de pensie de urmaș trebuie să depună noi acte doveditoare, altfel vor pierde banii

6 September 2022 at 19:45
image

Vești importante! Toți tinerii cu vârsta de peste 16 ani care beneficiază de pensie de urmaș trebuie să depună noi acte doveditoare ale continuării studiilor pentru a nu pierde banii acordați de stat. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) precizează că aceștia trebuie să dovedească autorităților continuitatea studiilor în cadrul unei instituții de învățământ până pe 25 septembrie.

Pentru a nu risca să piardă banii (cel puțin) pe luna octombrie, beneficiarii unei pensii de urmaș, fie că sunt elevi sau studenți, trebuie să declare sau să demonstreze că încă sunt la școală, după cum subliniază CNPP.

În mod concret, pentru a demonstra că încă merg la școală, elevii (cei ce au împlinit vârsta de 16 ani) ce beneficiază de pensie de urmaș trebuie să prezinte adeverința din care să rezulte că, în anul școlar 2022-2023, urmează o formă de învățământ organizată potrivit legii până în data de 25 septembrie 2022.

Similar, studenții cu vârsta de până la 26 de ani ce primesc pensie de urmaș trebuie să depună la casele teritoriale de pensii, tot până pe 25 septembrie, o declarație pe propria răspundere privind continuarea studiilor, altfel pierd banii pe octombrie.

Apoi, studenții trebuie, până pe 25 octombrie, să prezinte caselor teritoriale de pensii o adeverință în original, din care să rezulte că, în anul universitar 2022-2023, urmează o formă de învățământ superior.

În cazul în care nu transmit, până la data de 25 octombrie 2022, adeverința în original, studenții vor pierde pensia de urmaș aferentă lunii noiembrie, informează avocatnet.ro

articolul original.

Elevii și studenții sunt somați de Casa de Pensii Neamț

6 September 2022 at 12:41
image

Cu o simplă declarație pe proprie răspundere, tinerii cu vârste între 16 și 26 de ani care studiază și primesc pensie de urmaș pot beneficia în continuare de acest drept bănesc. Declarația trebuie depusă până la data de 25 septembrie 2022, conform modificării calendarului anunțat de Casa de Pensii Neamț. Documentul înlocuiește adeverința de studii care în cazul studenților poate fi obținută după data de 1 octombrie, când începe anul universitar. Cei care nu transmit adeverința de elev sau declarația pe proprie răspundere cum că studiază în anul școlar 2022-2023 nu vor primi banii cuvenți. Copilul – beneficiar al unei pensii de urmaș, în vârstă de peste 16 ani, are obligația de a prezenta, până la data de 25 septembrie 2022, o adeverința din care să rezulte că în anul școlar în curs, respectiv 2022-2023, urmează o formă de învățământ organizată potrivit legii. Întrucât anul universitar începe cu data de 1 octombrie 2022, studenții urmași, în vârstă de până la 26 ani, sunt în imposibilitatea prezentării până la data de 25 septembrie 2022 a dovezii continuării studiilor. În consecință aceștia au obligația ca până la această dată să depună la sediul casei teritoriale de pensii o declarație pe proprie răspundere că își continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, cu prezentarea ulterioară, dar nu mai târziu de 20 octombrie 2022, a adeverinței din care să rezulte că în anul universitar în curs, respectiv 2022-2023, urmează o formă de învățământ superior, organizată potrivit legii”, transmite CJP Neamț. Plata acestui drept bănesc va fi reluată din luna în care se depune documentul solicitat.

Anunțul este valabil și pentru elevii care împlinesc 16 ani în următoarea perioadă, de după începerea cursurilor. Declarația pe proprie răspundere și adeverința de elev, student, plus o copie a cărții de identitate și un cupon de pensie de urmaș în original se depun la unul din cele două sedii ale Casei Judeţene de Pensii Neamț – din Piatra-Neamţ și din Roman – sau prin poștă la adresa instituției din municipiul Piatra Neamț, str. Calistrat Hogaș nr. 24, jud.Neamț.

C.I.

articolul original.

Pensia de urmaş 2022: Ce adeverință trebuie depusă de către elevii urmași, care au împlinit vârsta de 16 ani. Termen limită

4 September 2022 at 07:08

Pensia de urmaş 2022: Ce adeverință trebuie depusă de către elevii urmași, care au împlinit vârsta de 16 ani. Termen limită

În contextul începerii anului școlar 2022-2023, Casa Naţională de Pensii Publice atrage atenția elevilor și studenților beneficiari ai unei pensii de urmaș și care au împlinit vârsta de 16 ani, că au obligația să prezinte, până la data de 25 septembrie 2022, adeverința din care să rezulte că în anul școlar 2022 – 2023, urmează o formă de învățământ organizată potrivit legii.

„În atenția elevilor și studenților beneficiari ai unei pensii de urmaș:

A. Elevii urmaşi, care au împlinit vârsta de 16 ani, au obligația să prezinte, până la data de 25 septembrie 2022, adeverința din care să rezulte că în anul școlar 2022 – 2023, urmează o formă de învățământ organizată potrivit legii.

!!! În cazul nedepunerii adeverinței, pensia de urmaș aferentă lunii octombrie 2022 se reține de la plată.

B. Studenții urmași, în vârstă de până la 26 de ani, au obligația, după caz:

o să transmită/depună la sediul caselor teritoriale de pensii – până la data de 25 septembrie 2022 – o declarație pe propria răspundere privind continuarea studiilor;

În cazul nedepunerii declarației, până la data de 25 septembrie 2022, pensia aferentă lunii octombrie va fi reținută de la plată, potrivit procedurii.

o să prezinte caselor teritoriale de pensii – până la data de 25 octombrie 2022 – adeverința în original din care să rezulte că în anul universitar 2022-2023, urmează o formă de învățământ superior, organizată potrivit legii;

!!! În situația neprezentării până la data de 25 octombrie 2022 a adeverinței în original, pensia de urmaș aferentă lunii noiembrie va fi reținută de la plată.

Succes în noul an scolar!”, au transmis reprezentanții CNPP.

articolul original.

Vești importante pentru salariații români care se pregătesc de pensionare: Trebuie să țină cont și de acest aspect

3 September 2022 at 07:24
image

Vești importante pentru toți salariații români! Pentru a obține pensia pentru limită de vârstă în momentul când ajung la vârsta standard de pensionare, aceștia trebuie să țină cont și de anumite concedii. În momentul de față există o listă destul de mare a concediilor care sunt luate în considerare la stabilirea vechimii în muncă în vederea pensionării. 

Care sunt concediile care reprezintă vechime în muncă

Vechimea în muncă înseamnă, de fapt, stagiul de cotizare pentru pensie. Conform legislației în vigoare, în cazul salariaților care lucrează cu contract de muncă, se cotizează automat pentru pensie. Contribuție care se plătește inclusiv în perioadele în care angajatul se află în anumite concedii.

1. Concediul legal de odihnă

Fiecare salariat are dreptul la cel puțin 20 de zile libere, conform Codului muncii, iar perioada de concediu este calculată la stagiul de cotizare.

„Absențele nemotivate și concediile fără plată se scad din vechimea în muncă”, prevede Codul muncii. Așadar, concediile fără plată sunt cele care nu se vor lua în calcul pentru vechimea în muncă, dar nu cele de odihnă.

2. Concediul pentru incapacitate de muncă

Concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă, pentru accidente de muncă sau boli profesionale, se acordă în baza unui certificat medical, conform dispozițiilor Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale. Iar perioada în care contractul de muncă al salariatului aflat în acest concediu se suspendă este considerată vechime în muncă.

3. Concediile pe care le pot lua părinții 

Concediul de creștere a copilului, cel de risc maternal, concediul de maternitate, cel de acomodare, cel pentru îngrijirea copilului bolnav, precum și cel paternal sunt luate în calcul ca perioade de cotizare pentru pensie.

– Concediul de risc maternal se acordă gravidelor, femeilor care au născut recent și celor care alăptează, atunci când la locul de muncă există riscuri pentru securitatea/sănătatea salariatelor ori repercusiuni asupra sarcinii/alăptării. Pe perioada acestui concediu se acordă o indemnizație de 75% din media veniturilor din ultimele șase luni dinaintea acestuia, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 96/2003.

– Concediul de maternitate este luat de salariatele care urmează să nască, acordat împărțit între perioada de sarcină și cea de lăuzie (în total, cel mult 126 de zile). Și aici se acordă o indemnizație, de 85% din media veniturilor din ultimele şase luni.

– Concediul paternal este singurul concediu care aparține exclusiv taților, fiind reglementat în Legea nr. 210/1999. Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de cinci zile lucrătoare, în primele opt săptămâni de la nașterea copilului, având dreptul să fie plătit pe perioada acestui concediu.

– Concediul de creștere a copilului, ce poate fi acordat oricăruia dintre părinți, este cel mai mare dintre acestea, fiind de până la doi ani (trei ani, în cazul copilului cu handicap). Potrivit OUG nr. 111/2010, indemnizația lunară pentru creșterea copilului se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului. Perioada acestui concediu e recunoscută expres în Legea pensiilor ca perioadă de cotizare, chiar dacă e necontributivă.

 – Concediul de acomodare pentru cei care adoptă este de cel mult un an, potrivit Legii nr. 273/2004, iar cuantumul indemnizației de acomodare reprezintă 85% din veniturile realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani și nu poate fi mai mică de 1.787 de lei și nici mai mare de 8.500/lună.

– Angajații au dreptul și la un concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la șapte ani, conform OUG nr. 158/2005. În cazul copilului cu handicap însă, pentru afecțiunile intercurente, concediul este până la împlinirea vârstei de 18 ani. Pentru acest tip de concediu există dreptul la o indemnizație lunară de 85% din baza de calcul, care este determinată ca medie a veniturilor lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară. Mai nou, acest tip de concediu medical se acordă, mai nou, și pentru situațiile în care copilul cu vârsta de până în 18 ani este carantinat sau izolat din cauza unor boli infectocontagioase, potrivit avocatnet.ro.

Vezi și:

Florin Călinescu i-a făcut portretul lui Traian Băsescu: ‘Ultimul exemplar de cobră neagră, regală, cu un singur ochi! Un exemplar de împăiat!’

Anunțul care îi vizează pe acești români! Pot obține noi sume de bani prin cadrul acestor proiecte

Vești esențiale pentru românii care vor să își cumpere o mașină nouă prin intermediul acestui program: Ce procedură trebuie să urmeze

articolul original.

PSD vrea să crească salariul minim și pensia. Replica premierului Nicolae Ciucă

30 August 2022 at 15:25
image

PSD are pe fiecare sector propuneri şi politici publice pe care le va prezenta şi le va propune coaliţiei de guvernare, a precizat prim-vicepreşedintele partidului, Sorin Grindeanu. Acesta a adăugat că măsurile propuse în domeniul social vor fi prezentate în perioada următoare de către ministrul Muncii, Marius Budăi.

„În fapt, pensiile vor creşte cu mai mult de acel procent de 5,7% prevăzut de lege, noi insistăm pe minim 10%. Noi spunem mai mult de 10%. Salariul minim de la 2.250 la 3.000 lei, vorbesc de brut şi cu o parte de compensare 200 lei pe această diferenţă pe care să o suporte statul”, a completat vicepreşedintele PSD Mihai Tudose.

Ce spune premierul

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, întrebat despre propunerea PSD de majorarea a pensiilor cu minim 10%, iar a salariului minim brut de la 2.250 lei la 3.000 lei, că în funcţie de colectările la buget şi în urma discuţiilor în coaliţia de guvernare va fi luată o decizie cu privire la pachetul de măsuri sociale.

„Ca să putem să asigurăm acest pachet măsuri sociale trebuie să avem din ce să asigurăm banii necesari pentru a putea să majorăm atât pensiile, cât şi salariile”, a adăugat şeful Executivului, conform G4Media.ro.

Marius Budăi va prezenta şi detalia toate măsurile care ţin de această componentă“

”Eu am spus că, urmare a întâlnirilor din aceste zile cu conducerea extinsă a PSD, am venit pe fiecare sector cu propuneri şi politici publice care ne aparţin. Marius Budăi va prezenta şi detalia, în perioada imediat următoare, sectorul social şi toate măsurile care ţin de această componentă care este extrem de importantă pentru noi şi la care ţinem foarte mult.

Bineînţeles că vom veni cu aceste propuneri de politici publice şi în cadrul coaliţiei, dar sunt chestiuni la care insistăm şi noi ţinem foarte mult. Au fost discutate. Marius Budăi le va detalia pe larg, în perioada următoare, pentru că vor fi obiectul unei conferinţe de presă separate”, a afirmat Sorin Grindeanu, întrebat marţi dacă au fost discutate în coaliţie măsurile propuse de PSD cu privire la creşterea pensiilor şi salariilor.

La rândul său, Mihai Tudose a precizat că „în fapt, pensiile vor creşte cu mai mult de acel procent de 5,1% prevăzut de lege, noi insistăm pe minim 10%. Noi spunem mai mult de 10%”.

„Salariul minim de la 2.250 la 3.000 lei, vorbesc de brut şi cu o parte de compensare 200 lei pe această diferenţă pe care să o suporte statul”, a completat vicepreşedintele PSD.

articolul original.
❌