ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

În iulie toate drumurile duc la Festivalul Celtic Transilvania, la Băile Figa – concerte rock și paradă moto

23 January 2023 at 17:07

Celtic Transilvania, cel mai fain și mai friendly festival din România, va avea loc în perioada 21-23 iulie 2023 la Băile Figa, lângă Beclean, în județul Bistrița-Năsăud, în inima Transilvaniei.

Sub raportul calitate preț, este cel mai ieftin festival din țară, pentru ceea ce organizatorii îți pun la dispoziție în cele trei zile de vis. Un festival pentru întreaga famile, de la nepoți la bunici. Un festival la care e fain să mergi cu o gașcă cât mai numeroasă.

festival celtic transilvania baiel figa beclea bistrita 2023 program

Festivalul Celtic Transilvania este mai mult decât un festival, este o mini vacanță all inclusive: concerte cu formații de legendă ale muzicii rock românești și internaționale, istoria reconstituită pe viu de cele mai bune grupări de reenactori din România și o spectaculoasă paradă moto.

festival celtic transilvania 2023 program

Pe lângă acestea, o mulțime de posibilități de recreere și divertisment: Băile Figa (piscine cu apă dulce și sărată, caldă și rece, topogane, etc), Centrul recreativ Legacy (bazine încălzite, jacuzzi, spa, saună, bowling, sală fitness, etc) situat tot lângă locația festivalului, Herghelia Beclean (una dintre cele mai importante herhelii din România), situl arheologic de la Băile Figa (exploatare a sării, aprox. 3000 î.H), trasee de drumeții etc.

Transportul de la Beclean la Figa se va face foarte ușor, cu autobuzele electrice din rețeaua de transport public. De asemenea, există posibilitatea de a închiria o bicicletă, clasică sau electrică.

Partea de alimentație și băuturi din cadrul festivalului va fi una de calitate și cu prețuri decente, așa cum deja știu participanții la edițiiel trecute.

Este un festival care nu trebuie să îl ratezi în 2023. Cine a fost o dată la Festivalul Celtic Transilvania va reveni în fiecare an, garantat!

Mai multe detalii legate de organizare, regulament de acces, formații și program pe site-ul  www.festivalulceltictransilvania.ro si paginile de pe rețelele de socializare (Facebook, Instagram, TikTok)

Biletele sunt pus în vânzare pe platformele www.ambilet.ro , www.iabilet.ro , www.bilete.ro.

articolul original.

Suceava a găzduit astăzi cea mai mare paradă a obiceiurilor de iarnă din țară. Flutur i-a întâmpinat pe urători îmbrăcat în costum popular (FOTO)

27 December 2022 at 13:23

Câteva mii de persoane, suceveni și turiști din țară și străinătate, au participat, astăzi, în Suceava, la cea mai mare paradă a obiceiurilor de iarnă din România, organizată de Consiliul Județean Suceava și Centrul Cultural Bucovina. Revenită la amploarea de dinaintea pandemiei, parada a adus în fața spectatorilor peste 1.000 de urători din toate zonele județului, jocurile și explozia de culori a costumelor încântându-i pe toți cei prezenți.

Grupurile de urători au fost primite în centrul Sucevei, din fața unei căsuțe tradiționale din Bucovina, de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, alături de soția acestuia, Ana Ilca Mureșan, ambii venind îmbrăcați în costume tradiționale din Bucovina. Printre oficialitățile prezente s-au mai numărat deputații Ioan Balan și Bogdan Gheorghiu, vicepreședinții Consiliului Județean, Niculai Barbă și Vasile Tofan, prefectul Alexandru Moldovan, administratorul public al județului, Irina Vasilciuc, precum și mai mulți primari din județ. Parada a fost deschisă de mai mulți tineri care pocneau din bice, urmați de buciumași, după care, ca în fiecare an, prin fața oficialităților și a publicului a trecut un plug tras de boi. Alături de aceștia s-au aflat mai mulți gospodari din județ care au urat oficialitățile. Tot la începutul paradei a fost și Malanca lui Ștefan cel Mare din orașul Vicovu de Sus. Oștenii lui Ștefan cel Mare au venit călare pe cai maieștoși și au încântat publicul cu un scurt moment despre istoria Moldovei și cu citate din „Apus de Soare”. Fiecare grup de urători a primit colaci din partea președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Prin fața spectatorilor au trecut apoi cete de urători, urși, căiuți, capre, irozi și împărați din toate zonele etnografice ale județului, din localități precum Mălini, Cornu Luncii, Corlata, Boroaia, Vama, Zvoriștea, Fundu Moldovei, Dolhasca, Drăgușeni sau Botoșana.

Suceava a găzduit astăzi cea mai mare paradă a obiceiurilor de iarnă din țară. Flutur i-a întâmpinat pe urători îmbrăcat în costum popular, 4.0 out of 10 based on 3 ratings
articolul original.

Parada cailor ca-n povești și a portului național huțul la Moldovița

26 December 2022 at 12:01

Comuna Moldovița a fost tare animată în a doua zi de Crăciun. Și asta nu numai datorită mocăniței care este foarte solicitată în aceste zile ci în special paradei de cai și a portului popular huțul. Parada a avut loc astăzi la prînz și a adus în fața oamenilor peste 50 de cai din rasa semigreu de Bucovina, exemplare frumoase ca în povești. Din paradă nu a lipsit primarul Traian Iliese care a venit cu trăsura trasă de doi cai maiestuoși. Caii cu stăpânii lor au tras după paradă în  piața din centrul comunei acolo unde primarul i-a omenit cu un pahar de țuică fiartă sau de vin fiert.

Foto: Anca Tudurovici

articolul original.

Defilare de Ziua României la Gherla, seara s-au aprins luminile de Sărbători – VIDEO

1 December 2022 at 18:45

A fost plină piața centrală a municipiului Gherla pe 1 decembrie, la sărbătoarea României. Părinți și copii, tineri și vârstnici, au fost prezenți la manifestările ocazionate de Ziua Națională. 

Pe 1 decembrie se împlinesc 104 ani de la alipirea Transilvaniei, un teritoriu locuit în majoritate de români, la țara mamă. După secole de asupriri, lipsiri de drepturi, nerecunoașterea ca națiune, încercări abuzive de înstrăinare de neam, „valahii” din Transilvania au luat hotârărea că așa nu se mai poate. A fost o misiune grea, careia i s-au opus forțe uriașe, și mulți au avut de suferit. Trenurile cu români care s-au îndreptat acum 104 ani spre Alba Iulia au fost atacate, sabotate. Celor care au mers pe jos li s-au pus piedici, să nu ajungă la adunare. Dar nimic nu a putut opri cursul hotârăt al istoriei, care joacă după alte reguli. Delegația care a anunțat la Alba Iulia unirea cu Țara a plecat de la Gherla și a fost condusă de episcopul Iuliu Hossu.

Momentul Marii Uniri a fost marcat solemn joi la amiază la Gherla, cu un Te Deum săvârșit de un sobor de preoți, cu rugăciune pentru neam și țară. Mesajul primarului Ovidiu Drăgan, care nu a putut fi prezent la eveniment din motive legate de starea de sănătate, a fost transmis de viceprimarul Paul Măhălean.

A urmat o defilare impresionantă, în muzică de fanfară, desfășurată în aplauzele publicului. A deschis parada Garda de Onoare, condusă de căpitanul Cristian Salac. A urmat Garda Drapelului, cu Drapelul de Luptă al Batalionului 41 Transport, condusă de un militar din cadrul Bazei 4 Logistica Transilvania, Batalionul 811 infanterie „Dragonii Transilvani” și Batalionul 55 Apărare Antiaeriană „Someș”, un pluton de jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean Al. Vaida Voevod, pompierii militari din Detașamentul Dej, un pluton de poliție penitenciară și un pluton de interventie de la Penitenciarul Gherla, Poliția Gherla, cu trei autospeciale, Poliția Locală, două autospeciale de la Detașamentul de Pompieri Dej, un echipaj SMURD, echipajul SVSU Gherla și autospecialele din dotare, Serviciul de Ambulanță. Defilarea a fost încheiată de Fanfara Municipală, condusă de Vasile Chiș.

video gherla info

vezi filmarea integrală aici facebook

La Monumentul Eroilor din părculețul central a avut loc apoi depunerea de coroane, în memoria înaintașilor care s-au jerfit pe altarul neamului. Au depus coroane Primăria și Consiliul Local Gherla, Consiliul Județean Cluj, Garnizoana Dej, Asociația Veteranilor de Război, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, Sindicatul Național al Polițiștilor din Penitenciare, Penitenciarul Gherla, Poliția Municipiului Gherla, Serviciul Fiscal Gherla, Spitalul Municipal Gherla, Liceul Teoretic Ana Ipătescu, Liceul Teoretic Petru Maior, Liceul Tehnologic, Liceul Teoretic Kemeny Zsigmond, Școala Gimnazială Nr. 1, Palatul Copiilor Cluj – Structura Gherla, PNL, PSD, UDMR, USR, PRM, Protopopiatul Ortodox Gherla, Biserica greco-catolică Gherla, Cooperativa de Consum Oraș Gherla, Stația CFR Gherla, Asociația Zegrenilor, Asociația GAL Plaiuri Someșene, Rotary Club Gherla, CH Industrial, Sortilemn, Asociația de prietenie Gherla-Nendaz, echipa de volei Oldboys Gherla, Compania de Apa Someș SA – sucursala Gherla, ADP Gherla.

video gherla info

După depunerea coroane a urmat un program artistic, cu muzicanți și interpreți locali, iar seara la ora 17 s-au aprins luminile de sărbători. Zeci de copii și părinți s-au bucurat de decorul feeric și s-au fotografiat alături de Moș și de trăsura cu reni.

gherla lumini parc sarbatori

articolul original.

Ziua Națională a României, sărbătorită în Dobrogea alături de comunitățile etnice din zonă | FOTO

1 December 2022 at 15:48
image

Ziua Națională a României este sărbătorită în Dobrogea întotdeauna alături de comunitățile etnice din această zonă. Autoritățile locale invită, de fiecare dată, la ceremoniile publice, pe reprezentanții tuturor celor 18 minorități care trăiesc în armonie în județele Constanța și Tulcea.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/01dec-17-CORESP-CT-SNDW-Feri-Predescu-1-dec-Dobrogea.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La Constanța, de Ziua Națională, de la tribuna oficială nu lipsesc niciodată reprezentanții comunităților etnice.

„Vorbeam de armonie, vorbeam de traiul unitar în care noi, pe aceste meleaguri, ne-am obișnuit să existăm”, a transmis, prefectul de Constanța, Silviu Coșa, miilor de participanți la festivități.

Cu stegulețe tricolore în mână, câțiva reprezentanți ai minorităților locale ne-au transmis în timpul paradei militare, urări de Ziua Națională a României:

„Anton Antoniadis, președintele comunității elene din Constanța, vicepreședinte al Uniunii Elene din România, urează <<La mulți ani, România>>”.

„Mă numesc Petre Lucian, consilier pe probleme de minorități, președintele Partidei Romilor la municipiul Constanța. La mulți ani, România!”

„Sunt Artion Nicolae, președintele rușilor lipoveni din Constanța. La mulți ani, România”.

image

Mulți dintre liderii comunităților etnice din Constanța dețin și funcții publice. Semiran Abdurefi este consilier județean: „Reprezint comunitatea tătară din Dobrogea, fiindcă acest tărâm este tărâmul naționalităților și vă urez astăzi, în zi de sărbătoare, La mulți ani, români, La mulți ani, România”.

„Mă numesc Senol Ali, sunt etnic turc, subprefect al județului Constanța. La mulți ani, România!”

Sursa foto: Europa FM / Ghiulfer Predescu

Citește și: 1 Decembrie, la România în Direct. Doamna Nina, plângând, despre dorul de țară: „E bun și jambonul, dar nu se compară nimic cu sarmalele cu o mămăligă și o țuiculiță” | VIDEO

articolul original.

Video : retragerea cu torțe ! De Ziua Națională a României ! La Mulți Ani, România ! La Mulți Ani, români !

1 December 2022 at 17:36
By: M.Ex.

După defilarea militarilor și a tehnicii de luptă și intervenție a militarilor, jandarmilor , polițiștilor și ISU, în această seară a avut loc retragerea cu torțe a 200 de militari, aparținând structurilor Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interneâ. Din nou, sute de brașoveni au fost prezenți la această festivitate.

articolul original.

Mii de bistrițeni au participat la parada militară de 1 Decembrie

1 December 2022 at 13:47
Sursa foto: Bistriteanul

Mii de bistrițeni, de la copii până la vărstnici, s-au adunat în centrul Bistriței pentru a urmări tradiționala paradă de la 1 Decembrie, cu ocazia Zilei Naționale a României.
Evenimentul a început la ora 14:00 cu ceremonia religioasă desfășurată în fața statuii poetului bistrițean Andrei Mureșanu, cel care a scris versurile imnului național al României, „Deșteaptă-te, române!”. Pe lângă public, prezente au fost oficialități locale și județene.

Parada militară s-a desfășurat pe lungimea Străzilor Gheorghe Șincai și Dornei. Ulterior, echipajele s-au retras la unități.

Publicul a fost numeros în acest an. Cei mai bucuroși la vederea militarilor, pompierilor, jandarmilor, polițiștilor sau voluntarilor din diferite cadre au fost copiii care au aplaudat și au privit fascinați către marșul celor care lucrează în domeniul apărării sau sănătății.

Scurt istoric legat de ziua de 1 Decembrie – Ziua Națională a României
La data de 1 decembrie 1918, după încheierea Primului Război Mondial, România avea dorința de reîntregire națională, adică în granițele sale să fie cuprinsă Basarabia, Transilvania și Bucovina, unite cu Vechiul Regat, respectiv Țara Românească și Moldova, toate vorbitoare de limbă română chiar dacă s-au aflat, la vremea aceea, sub alte stăpâniri.

În dimineața zilei de 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, peste 1.228 de delegați, împreună cu peste 100.000 de suținători, îmbrăcați în straie de sărbătoare și cu tricolorul în piept, s-au îndreptat către Sala Unirii, numită pe vremuri Sala Cazionului, pentru a decide unirea Transilvaniei cu România.

Votată de Adunarea Națională de la Alba Iulia, Unirea a fost acceptată de marile puteri abia după Conferinţa de Pace de la Paris din 1919-1920 și după îndelungi acțiuni diplomatice la care au participat politicieni de frunte ai României, dar chiar și regina Maria, care a mers personal în capitala Franței, scrie Bistrițeanul.ro.

Citește și: Un sociolog critică parada militară de 1 Decembrie: Nu înțeleg de ce trebuie să ne mândrim cu Armata!

articolul original.

Un deputat PSD acuză că de 1 Decembrie, românii au fost discriminați

1 December 2022 at 13:33
Daniel Ghita, senator PSD, participa la sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului in care se voteaza Proiectului Legii bugetului de stat si a Proiectului Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2021, la Palatul Parlamentului, marti, 2 martie 2021. EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Deputatul PSD Daniel Ghiță a explodat după ce a participat la parada de 1 Decembrie. Ghiță acuză că accesul la locurile din față a fost restricționat pentru românii de rând. Ghiță spune că oamenii au fost ținuți departe de paradă cu garduri și jandarmi și ceartă politicienii.

„Azi, la Arcul de Triumf, aveau voie să stea in față doar politicienii și invitații lor! Poporul, fără invitație: avea interzis!!! Erau garduri, jandarmi, parcă omul de rând e un dușman al României ? Nu vă este rușine ? Sunt deputat, dar sunt egal cu omul de rând. Toți suntem egali!

Umiliți poporul român exact de Ziua României! Tot poporul român, are și avea dreptul, fără invitație să stea in față la Arcul de Triumf! Ïn bază cărui legi faceți aceste discriminări, garduri și selecție ? La Tebea a fost la fel.

România are cetățeni de grad 1 și cetățeni grad 2? Cine vă dă acest drept să faceți această selecție? România este a poporului român! La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români! La mulți ani, românilor de pretutindeni!” , scrie Daniel Ghiță pe Facebook.

Citește și: Un sociolog critică parada militară de 1 Decembrie: Nu înțeleg de ce trebuie să ne mândrim cu Armata!

articolul original.

VIDEO fabulos | „Mad Max” de Oltenia. Cum au defilat de 1 Decembrie locuitorii din Optași-Măgura

1 December 2022 at 14:47
image

Paradă inedită de Ziua României într-o localitate din județul Olt. ATV-uri, șarete cu cai și un tun….confecționat dintr-o roată de căruță și o bârnă din lemn. Așa au defilat de Ziua Națională mai mulți locuitori din Optași-Măgura.

Paradă inedită într-o localitate din județul Olt, acolo unde primarul a dorit să copieze parada militară din Capitală…..dar nu a avut militari.

Așa că a improvizat din ce a avut și a plecat pe ulițele comunei. În față au mers trei atv-uri, urmate de călăreți, iar în spate un tun improvizat dintr-o roată de căruță și o bârnă din lemn.

La ora 14.00 s-a dat adunarea, iar la intrarea în localitate au apărut călăreții, „soldații” pe atv-uri, dar și tunul improvizat, care aduce cu vehiculele din celebra serie de filme Mad Max.

Imediat după ce edilul i-a organizat au plecat în marș pe ulițele comunei. Oamenii au ieșit la porți și se minunau de ce vedeau.

„Am vrut să avem și noi aici o paradă ca la București”

Edilul spune ca și-a dorit o paradă ca cea de la Arcul de Triumf.

„Am vrut să avem și noi aici o paradă ca la București. Nu avem însă militari și așa că am făcut cu ce am avut, și cred că a ieșit foarte bine. Oamenii se bucură”, spune Marin Scurtu, primar în localitatea Optași Măgura.

La final, „ofițerii” au aprins și făcliile. Acesta este al doilea an în care se organizează această paradă pe ulițele din Optași Măgura.

articolul original.

Câteva mii de ieşeni s-au adunat pentru a urmări manifestările dedicate Zilei Naţionale a României

1 December 2022 at 11:32

Câteva mii de ieşeni s-au adunat în faţa sediului Consiliului Judeţean pentru a urmări manifestările dedicate Zilei Naţionale a României. Astăzi, peste 250 de militari şi angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor defila pe bulevardul Anastasie Panu.

O apariţie inedită la Parada militară de 1 Decembrie a fost maşina Penitenciarului. Mulţi politicieni, prezenţi la manifestaţii, s-au uitat lung după ea.

Au fost depuse coroane de flori la Statuia lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din partea Parlamentului, a administraţiei locale (Prefectură, CJ şi Primărie) şi a Garnizoanei Iaşi.

În ceea ce priveşte tehnica militară, ieşenii vor putea să vadă 3 URO VAMTAC, 3 TABC, 7 TAB 77, 2 TAB C-79, 3 autocamioane DAC 665T, 15 autospeciale de intervenţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, ATV şi 5 autoturisme de intervenţie de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, 5 autospeciale de Poliţie, 4 autospeciale de la Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră, 3 autospeciale de la Penitenciarul Iaşi, 2 autospeciale de la Direcţia Regională de Informaţii Moldova-Nord, 4 autospeciale de la Poliţia Locală, se mai spune în comunicat.

articolul original.

Un sociolog critică parada militară de 1 Decembrie: Nu înțeleg de ce trebuie să ne mândrim cu Armata!

1 December 2022 at 11:34


Sociologul Gelu Duminică pune tunurile pe defilările cu tehnică militară de la paradele de 1 Decembrie. Duminică spune că România ar trebui să se mândrească cu alte aspecte pozitive ale vieții de român, nu cu dotările Armatei, care sunt folosite la război.

„Nu imi plac paradele militare de ziua nationala. Nu inteleg de ce o natiune trebuie sa se mandreasca cu armata si de ce defilarea tehnicii militare este un motiv de mandrie. As prefera sa ne mandrim cu oamenii pe care ii avem, cu valorile bucuriei si diversitatii care ne definesc si cu iubirea pe care ne-o purtam unul altuia.

Tarii mele ii doresc sa fie buna si frumoasa! Si sa devina cu adevarat „acasa” pentru toti cei vietuiesc in ea. Promit ca o sa fac tot ce tine de mine sa contribui la asta!”, a scris Duminică pe Facebook.

Citește și: Doi traficanți de droguri care acționau în zona Becleanului, în plasa procurorilor DIICOT! Unul a fost arestat preventiv

articolul original.

Cele mai tari imagini de la parada de 1 Decembrie (Galerie foto)

1 December 2022 at 11:36

A trecut şi parada de Ziua Naţională, care s-a desfăşurat pe o vreme câinoasă, care a împiedicat avioanele şi elicopterele militare să se ridice de la sol.

Câteva imagini surprinse de colegul Octav Ganea arată cum s-au „luptat” oficialii cu intemperiile, dar şi detalii din „culisele” pregătirii militarilor pentru paradă.

Iată cum a apărut preşedintele Klaus Iohannis şi a defilat mândru până la loja oficială.

Îl cam bătea vântul, aşa că a primit o pălărie:

Iohannis nu i-a invitat pe liderii Opoziției la recepția de 1 Decembrie, de la Cotroceni

Zgribuliţi stăteau şi Alina Gorghiu (preşedintele Senatului) şi Marcel Ciolacu (preşedintele Camerei Deputaţilor), dar şi premierul Nicolae Ciucă.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, n-a avut şi el parte de o umbreluţă măcar.

Imagini ceva mai interesante a surprins însă Octav Ganea în rândul militarilor veniţi pentru defilare. Unii îşi aplicau machiajul de camuflaj.

Iar rezultatul este şi mai frumos la o tânără blondă.

Femeile Armatei zâmbesc pentru cameră

Iar vehiculele militare se pregătesc să arate perfect

Nu au lipsit nici trupele speciale

*Toate fotografiile sunt realizate de Octav Ganea de la Inquam Photos

Vedeţi AICI filmarea integrală a paradei de 1 Decembrie

articolul original.

Ce vedem la prima paradă de 1 Decembrie cu războiul la graniță: 1.500 de militari, 40 de aeronave și 21 de salve de tun

1 December 2022 at 07:50
image

Azi are loc prima paradă de 1 Decembrie cu războiul la graniţa de nord-est.

Ministerul Apărării anunţă că la parada de la ora 11:00 vor participa aproximativ 1.500 de miliari şi 120 de mijloace tehnice, între care 40 de aeronave.

Vezi şi Lista completă a restricțiilor de trafic din București

Ceremonia va fi condusă de preşedintele Klaus Iohannis care va depune o coroană de flori.

La paradă vor participa militari din MApN, Ministerul de Interne, SRI, STS, dar şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor.  

La parada militară vor defila şi aproximativ 150 de militari străini din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos, precum şi militari reprezentând ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României şi aproximativ 25 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Canada, Italia, Spania şi Statele Unite ale Americii. 

La începutul ceremoniei se va intona Imnul Naţional al României, concomitent cu executarea a 21 de salve de tun, urmat de depunerea unei coroane de flori de către Klaus Iohannis, în memoria eroilor români căzuţi pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului românesc, şi de păstrarea unui moment de reculegere. 

Expoziţie, ceremonii şi donare de sânge

Totodată, în zona Arcului de Triumf va fi amplasată o expoziţie de tehnică militară, care va putea fi vizitată după încheierea ceremoniei oficiale. 

Tot în Bucureşti va avea loc, începând cu ora 9:00, o ceremonie militară şi religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I.

De la ora 19:00, militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” se vor retrage cu torţe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional - Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii. 

Militarii aflaţi în misiune în afara ţării desfăşoară şi ei, cu acest prilej, ceremonii militare.

În toate instituţiile militare din ţară se arborează Drapelul naţional, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se ridică Marele Pavoaz.

Tot joi, 1 Decembrie, Centrul de Transfuzie Sanguină ”Colonel Prof. Dr. Nicolae Nestorescu” al MApN organizează, în intervalul orar 8:00 – 12:00, o campanie de donare de sânge, pentru a veni în întâmpinarea pacienţilor cu nevoi transfuzionale din spitalele militare şi civile.

Donatorii, militari şi civili, sunt aşteptaţi la sediul Centrului de Transfuzie Sanguină din Calea Plevnei nr. 134 (în incinta Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” Bucureşti). 

Pierderile Armatei României în Primul Război Mondial sunt estimate la peste 330.000 de căzuţi la datorie, dintre care peste 60.000 în prizonierat. În cel de-Al Doilea Război Mondial, ţara noastră a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri şi invalizi, potrivit MApN.

articolul original.

Parada ignoraților și dihonia națională

1 December 2022 at 05:03

Ziua Națională a României nu este niciun moment de festivism și nici de ipocrizie, din perspectivă istorică, ci o clipă de luciditate publică, cu gândul la cei care, în 1918 au pornit la drum, în ianuarie cu o țară ciuntită, iar la 1 Decembrie au sărbătorit România dodoloață, cum a numit-o un copil din Lancrăm, satul natal al lui Lucian Blaga. 

Cei din tribuna oficială pot fi priviți în fel și chip, ca pe vremea lui Trahanache și Tipătescu, dar cei care defilează prin fața lor NU sunt actori de circ, ci români care au depus Jurământul Militar și și-au asumat integral greutățile și privațiunile serviciului efectuat sub Tricolor. 

MAI SUNT PĂCĂLICI ÎN PIAȚA PUBLICĂ

România de azi este o țară a contrastelor, una în care cei cu venituri mari mai primesc o mână de arginți – a se vedea proiectul măririi lefurilor primilor demnitari ai țării și ai celor din legislativul românesc -, iar aceia care și-au pus viața drept chezășie, pentru meseria armelor, sunt duși cu zăhărelul procentelor de la 12,5 la 1%, așa cum nu s-a întâmplat în nicio țară membră a NATO, că tot ne-au vizitat miniștrii de externe ai aliaților noștri, poate mirați de liniștea cu care cetățenii simpli s-au adaptat unei realități triste, în care politicienii se scuză, dau vina unii pe alții, iau decizii de stă mintea în loc și servesc mai degrabă interesele unor terți, nu pe cel național. 

Cei care critică organizarea paradei militare uită, de pildă, că în Franța – țară latină membră a NATO și a UE – de Ziua Națională se organizează Parada Militară. 

Parada militară din 14 iulie 2022, la Paris Foto Facebook Emmanuel Macron

Cu ce detașamente vor defila structurile de forță? Cu cele finanțate de statul român, care cu un procent major s-a angajat la intrarea în NATO, apoi a tăiat bugetul apărării și acum îl mărește doar la presiunea venită de peste Ocean și a realităților văzute pe Frontul de Est, din Ucraina. 

Mai sunt Păcălici, în piața publică, frustrați de ziua a șaptea, care țin de biserica drobului de sare și cădelnițează absența parăzilor militare în SUA, Marea Britanie și Germania sau în arealurile ostile mioriticilor – Suedia, Olanda și Austria -, în contextul în care Biserica și Armata au constituit stâlpii existenței noastre pe aceste meleaguri. 

Aceeași frustrați de ziua a șaptea atacă prezența, pe micul ecran, a unor foști militari profesioniști. 

În primul rând că în Statele Unite ale Americii și în Marea Britanie a devenit un recurs normal invitarea unor generali și colonei în retragere, la diferite posturi private de televiziune, pentru explicarea situației din zone de confruntări militare. 

Prin urmare, aici este vorba de un procedeu folosit de presa din state cu o tradiție democratică indiscutabilă, care nu confundă datul cu părerea ale unor promotori de frici inventate, cu opiniile unor militari cu o experiență redutabilă, care au și consilierea adecvată și sprijinul Pentagonului, respectiv al Ministerului britanic al Apărării. 

Meritul – atâta cât a existat până acum – al acestor români, care au rămas marcați pe viață de evoluția în Armata României este că și-au păstrat cumpătul, nu au împroșcat cu noroi instituția militară și au informat opinia publică cu părerile lor, diferențiate în raport de funcțiile anterioare avute, experiența militară personală și studiile efectuate, de unii dintre ei, în state membre ale NATO. 

Contrar diversiunii de tip răsăritean, că acești seniori nu au susținut cauza militarilor români, mai toți au semnalat, în mod repetat, situația tragi-comică a pensiilor militare, parte a unui sistem în care un subofițer șofer, acum în retragere, are un venit lunar mai mare, decât aceea a comandantului la dispoziția căruia era cu autoturismul armatei. Și inechitatea aceasta persistă! 

Participanții la „Programul de instruire inițială a soldaților și gradaților profesioniști parașutiști comando” s-au antrenat desfășurând activități intense Foto Facebook MApN

O minciună gogonată, tipică lui Ghiță Pristanda, este că toți, fără excepție, speră ca notorietatea obținută în studiourile TV să le aducă un loc eligibil pe listele vreunui partid !!! 

În ce mă privește, dar și în ceea ce îi privește pe majoritatea absolută a celor chemați la diferite televiziuni, nu există o asemenea preocupare. Pentru liste sau avansări la apelul de seară. Dar cei care au lansat această infamie au o problemă. Ei… nu au fost chemați în redacția X sau Y. Este problema lor, nicidecum una de interes public. 

Ce fac ex-militari ajunși în Parlament este o altă chestiune insignifiantă, pentru că fiecare va fi judecat de votanții săi, la următoarele alegeri legislative. Ei sunt acolo pe cont propriu, nicidecum reprezentând organismul militar românesc. Deși, moral, ar trebui să acționeze ca atare. 

MODELUL DE LA PENTAGON

Dacă tot avem un Parteneriat Strategic cu SUA – unul de 25 de ani, marcat pe 29.11. 2022, în prezența lui Antony Blinken, secretarul Departamentului de Stat al SUA – ar fi timpul să luăm de la armata americană modelul de a fi specificate clar funcțiile de civili, din Ministerul Apărării Naționale, care vor fi ocupate doar la venirea unui nou ministru, cu precizarea obligatorie că toți vor pleca la demisia, demiterea sau încetarea activității acestuia în fruntea menestrelului, pardon, ministerului. 

Altfel va continua ping-pong-ul cu transformarea unor funcții de militari în posturi civile și cu rămânerea pe veci, a celor ajutați să fie la adăpostul seriozității instituției militare. 

Apropo! Nu ar strica să fie văzută și lista doctoratelor asumate, în domeniul securității naționale, de civili care se pricepeau, vorba vine, la apărarea națională, nici măcar precum bărbata Zoe Trahanache, care îl traducea, la modul figurat, pe venerabilul ei soț. Dar asta nu contează, nu este așa?… 

ATÂT ÎȘI POATE PERMITE ȚARA? 

Starea dotărilor discutabile ale Armatei României este rezultatul exclusiv al ochelarilor de cal purtați de clasa politică românească postdecembristă. 

Așa că faptul că avem acum aliați pe teritoriul României, cu miile și cu tehnica lor de luptă performantă, este rezultatul unei obtuzități generate de minciuna publică: Atât își poate permite țara! 

Dar România își permite să lase veniturile monstruoase ale multinaționalelor să plece, bine mersi, peste hotare, într-o așa numită normalitate, care ține mai degrabă de Spitalul nr.9. 

Știți cum trebuie să privim Parada Militară organizată de Ziua Națională a României?

Singurul militar român din Garda Regală rămas în viață, maior(ret) Irod Moisă a împlinit, la 30 noiembrie, un secol de viață. Foto Facebook MApN

Privind în ochi pe cei cu Caracter, din șirul detașamentelor de defilare. Sunt ușor de recunoscut, după modestie. 

Cât despre cei care consideră parada o manifestare grotescă și ridicolă, mă mir că nu au rostit și scris asta în limba celor care activează în mașina de propagandă a Kremlinului. Aferim! 

articolul original.

Militarii care vor defila de 1 Decembrie, îndemnați prin manifeste să se răzvrătească în timpul paradei. „Nu vor prezenta onorul niciunui reprezentant politic”

30 November 2022 at 19:20
image

Militarii români care vor participa la parada de 1 Decembrie sunt îndemnați, printr-un manifest transmis prin intermediul aplicației WhatsApp, să protesteze față de guvernanți chiar în timpul defilării. O presupusă organizație, care se intitulează „Armata Română Liberă”, le cere militarilor să nu prezinte onorul niciunui reprezentant politic și să nu salute în timpul trecerii prin fața tribunelor oficiale.

În ciuda situației internaționale tensionate din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina, Armata Română este măcinată de nemulțumirea generală a militarilor, care consideră că sunt prost plătiți și nu primesc nici măririle salariale anuale, garantate prin lege.

Manifest prin care „Armata Română Liberă” le „ordonă” celor care vor defila la paradă să protesteze

Cum nu au dreptul la grevă, pe telefoanele mobile ale militarilor circulă, transmis prin intermediul WhatsApp, un manifest prin care „Armata Română Liberă” le „ordonă” celor care vor defila la paradă să protesteze, scrie Gândul.

„Armata Română Liberă ordonă următoarele: Militarii în activitate – comandanți și șefi ai detașamentelor și blocurilor de paradă nu vor prezenta onorul militar niciunui reprezentant politic. Militarii în activitate, în rezervă și în retragere, invitați alături de politicieni și de membri ai justiției pentru a asista la trecerea în revistă a trupelor care vor defila la paradele militare nu vor da curs invitațiilor. Pe timpul defilării, la trecerea prin dreptul tribunelor oficiale, militarii nu vor saluta”, se arată în manifestul citat.

La paradă vor participa peste 1.500 de militari

Surse militare au declarat, pentru Gândul, că în spatele manifestului s-ar afla mai mulți rezerviști care încearcă, astfel, să prevină o eventuală diminuare a pensiilor pentru foștii angajați din Ministerul Apărării.

MApN se confruntă cu un val de demisii generate de salariile sub 4.000 de lei pentru militarii profesioniști, dar și cu un număr mare de pensionări, în condițiile în care toți cei care îndeplinesc condițiile de vârstă și vechime se grăbesc să treacă în rezervă.

La paradă vor participa peste 1.500 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Administrația Națională a Penitenciarelor și Autoritatea Vamală Română, precum şi 120 de mijloace tehnice.

În blocul de onoare vor fi aproximativ 150 de militari străini, în cadrul unor detașamente din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, SUA și Țările de Jos și militari reprezentând țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României. Militarii străini au adus cu ei inclusiv avioane de luptă din Canada, Italia, Spania și SUA.

articolul original.

EXCLUSIV | Militarii care vor defila de 1 Decembrie, îndemnați prin manifeste să se răzvrătească în timpul paradei. „Nu vor prezenta onorul niciunui reprezentant politic”

30 November 2022 at 16:10
image

Militarii români care vor participa la parada de 1 Decembrie sunt îndemnați, printr-un manifest transmis prin intermediul aplicației WhatsApp, să protesteze față de guvernanți chiar în timpul defilării. O presupusă organizație, care se intitulează „Armata Română Liberă”, le cere militarilor să nu prezinte onorul niciunui reprezentant politic și să nu salute în timpul trecerii prin fața tribunelor oficiale. 

În ciuda situației internaționale tensionate din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina, Armata Română este măcinată de nemulțumirea generală a militarilor, care consideră că sunt prost plătiți și nu primesc nici măririle salariale anuale, garantate prin lege.

Cum nu au dreptul la grevă, pe telefoanele mobile ale militarilor circulă, transmis prin intermediul WhatsApp, un manifest prin care „Armata Română Liberă” le „ordonă” celor care vor defila la paradă să protesteze.

Armata Română Liberă ordonă următoarele: Militarii în activitate – comandanți și șefi ai detașamentelor și blocurilor de paradă nu vor prezenta onorul militar niciunui reprezentant politic. Militarii în activitate, în rezervă și în retragere, invitați alături de politicieni și de membri ai justiției pentru a asista la trecerea în revistă a trupelor care vor defila la paradele militare nu vor da curs invitațiilor. Pe timpul defilării, la trecerea prin dreptul tribunelor oficiale, militarii nu vor saluta”, se arată în manifestul citat.

La paradă vor participa peste 1.500 de militari

Surse militare au declarat, pentru Gândul, că în spatele manifestului s-ar afla mai mulți rezerviști care încearcă, astfel, să prevină o eventuală diminuare a pensiilor pentru foștii angajați din Ministerul Apărării.

MApN se confruntă cu un val de demisii generate de salariile sub 4.000 de lei pentru militarii profesioniști, dar și cu un număr mare de pensionări, în condițiile în care toți cei care îndeplinesc condițiile de vârstă și vechime se grăbesc să treacă în rezervă.

La paradă vor participa peste 1.500 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Administrația Națională a Penitenciarelor și Autoritatea Vamală Română, precum şi 120 de mijloace tehnice.

În blocul de onoare vor fi aproximativ 150 de militari străini, în cadrul unor detașamente din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, SUA și Țările de Jos și militari reprezentând țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României. Militarii străini au adus cu ei inclusiv avioane de luptă din Canada, Italia, Spania și SUA.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Poliției citeste mai mult
articolul original.

Parada portului popular de la Arad ne-a amintit farmecul tradițiilor autohtone | Video

30 November 2022 at 15:44
image

Deși globalizarea are părțile ei bune, aducându-ne un plus de confort în viețile noastre, ea ne pune și valul uitării peste ceea ce ne face distinctivi. De aceea, e important din când în când să ne îndreptăm privirile și către trecut, către timpuri în care fiecare zonă avea ceva specific, ceva unic. Un astfel de prilej de amintire și de celebrare a ceea ce ne face pe noi, ei bine, noi a fost și parada portului popular organizată de Centrul Cultural Județean, într-o zi de mare însemnătate pentru creștinii ortodocși: Sfântul Andrei, apostolul românilor.

După o pauză de doi ani, cauzată de pandemie, evenimentul care a adunat anual mulți iubitori de folclor pe străzile municipiului a revenit, la tur participând aproape 1000 de persoane, în straie specifice din 38 unități administrativ-teritoriale ale județului nostru. Oamenii au fluturat tricolorul, au cântat la instrumente și au scandat diferite urări. Pe lângă drapeluri, fiecare grup a avut câte o pancartă care informa trecătorii asupra comunei ori orașului de proveniență.

„Suntem aici, la paradă, să ducem cu mândrie portul popular mai departe”, ne-a spus o tânără dansatoare din comuna Zăbrani.

„Am reluat un eveniment care se bucură de mare succes. Avem peste 1000 de participanți din întreg județul, dar și din municipiu. Avem reprezentanți de peste tot, delegații formate din primari, din dansatori populari, instructori, diferiți oameni… Ne bucurăm foarte tare că putem fi împreună în preajma Zilei Naționale, că ne-am reunit să arătăm că suntem patrioți, că ne iubim țara și să sărbătorim împreună românește!”, ne-a spus Corina Huțan de la Centrul Cultural Județean Arad.

Traseul urmat a fost cu plecare din fața Consiliului Județean, apoi pe la Podgoria, pe Bulevardul Revoluției, până la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” și retur.

articolul original.

Ce cheltuieli decontează Guvernul României pentru militarii NATO care participă la parada de 1 Decembrie. Sumele alocate pentru fotografii, apă minerală, sucuri, cafele și gustări

29 November 2022 at 12:30

Ziua Națională a României va fi marcată, ca în fiecare an, și de o paradă militară organizată de Ministerul Apărării Națională (MApN), anul acesta urmând să participe la festivitățile desfășurate în București și detașamente reprezentative ale armatelor unor state membre ale Alianței Nord-Atlantice (NATO), dar și din Republica Moldova.

În acest context, Guvernul României a adoptat o Hotărâre de Guvern – nr. 1406/2022 – privind ”aprobarea unor măsuri destinate organizării, desfăşurării şi finanţării, în anul 2022, a paradei militare naţionale prilejuite de data de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României”. O astfel de ceremonie implică și o serie întreagă de cheltuieli, fiind vorba nu numai de transport, și de asigurarea cazării și hranei pentru militarii NATO care vor sosi la București și vor participa la parada militară, iar Gândul prezintă sumele pe care Guvernul României le va deconta cu această ocazie.

Potrivit notei de fundamentare, pe lângă detașamente MApN, MAI, SRI, SPP, STS și ANP, la parada de 1 Decembrie vor participa și militari aparținând unor state membre NATO sau partenere, așa cum este cazul Republicii Moldova.

Având în vedere că parada militară națională cu ocazia Zilei Naționale a României este o tradiție națională, s-a decis organizarea și desfășurarea acesteia la data de 1 Decembrie 2022 în Municipiul București, cu participarea efectivelor din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Protecție și Pază, Serviciului de Telecomunicații Speciale și Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Ținând cont de statutul României de membru NATO și UE, alături de blocul de paradă reprezentative ale instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională  vor participa și detașamente reprezentative ale armatelor unor state membre NATO și a Republicii Moldova.

Participarea acestor detașamente reprezentative, la parada militară națională, reflectă aprofundarea relațiilor de cooperare dintre Armata României și armatele statelor invitate în cadrul unor activități bilaterale, exerciții comune de mare vizibilitate sau al misiunilor internaționale la care au participat în teatrele de operații”, s-a precizat în nota de fundamentare.

Cel 600 mult de persoane vor face parte din detașamentele statelor membre NATO și partenere

Pentru formarea blocurilor de paradă, fiecare detașament reprezentativ se constituie, de regulă, dintr-un număr de 30 militari. Ministerul Apărării Naționale va asigura – în perioada 26.11-02.12.2022 – transportul, cazarea și hrănirea militarilor armatelor străine invitate.

Potrivit aceleiași note de fundamentare, cel mult 600 de persoane aparținând statelor membre NATO și partenere vor fi invitate la ceremonia care va marca ziua de 1 Decembrie, fiind stabilite și limitele maxime de cheltuieli – transport, cazare, hrană erc. – care vor putea fi decontate de MApN.

Suma alocată fotografiilor, mai mare decât cea alocată pentru hrană

Limitele maxime de cheltuieli cuprinse în anexa la actul normativ au fost determinate având în vedere sumele alocate pentru personalul militar român în ceea ce priveşte hrănirea, transportul şi cazarea în condiţiile specifice desfăşurării antrenamentelor de defilare şi a paradei militare.

Cheltuielile pentru acțiunile de protocol necesare în vederea desfășurării normale și eficiente a paradei pentru Ziua Națională a României, au fost calculate în baza actelor normative în vigoare și a indicelui prețurilor de consum, inclusiv la produsele și serviciile turistice, cu încadrarea în fondurile financiare prevăzute în bugetul Ministerului Apărării Naționale

Extras din Nota de Fundamentare

Limitele maxime de cheltuieli sunt stabilite în ANEXA acestei Hotărâri de Guvern, defalcate pe două categorii:

  • Limitele maxime de cheltuieli pentru personalul detașamentelor armatelor statelor membre NATO și partenere invitate la parada militară națională din 1 Decembrie 2022
  • Limitele maxime de cheltuieli pentru personalul român însoțitor

După cum se poate observa, în ceea ce privește personalul detașamentelor armatelor statelor membre NATO și partenere, limitele maxime ale cheltuielilor sunt următoarele:

  • Hrana zilnică – 105 lei/persoană/zi
  • Pentru cafea, apă minerală, sucuri și gustări sunt alocați 20 lei/zi/persoană
  • La capitolul ”alte cheltuieli” (vizitarea unor obiective turistice din București și efectuarea de fotografii), suma alocată este mai mare decât cea alocată pentru hrană – 135 lei/zi/persoană.

În ceeea ce privește personalul român însoțitor, pentru cafea, apă minerală, sucuri și gustări este alocată aceeași sumă de 20 lei/zi/persoană, în timp ce suma de 135 lei/zi/persoană este alocată pentru efectuarea de fotografii și vizitarea unor obiective turistice din București.

Citește și: 

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
articolul original.

Pietrenii sunt așteptați la parada de 1 Decembrie

29 November 2022 at 08:57
image

Garnizoana Piatra Neamț anunță ceremonia militară urmată de o defilare cu trupe și tehnică de luptă ce va avea loc pe 1 decembrie, cu începere de la ora 12.00, în Piaţa Ştefan cel Mare din municipiul Piatra Neamţ.

Din detaşamentele de defilare fac parte Drapelele de Luptă şi militari din cadrul Batalionului 634 Infanterie „Mareşal Józef Piłsudski” din Piatra Neamţ, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ şi tehnică militară/autospeciale aparţinând Batalionului 634 Infanterie „Mareşal Józef Piłsudski”, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, Direcţiei Regionale de Informaţii Moldova Nord şi Poliţiei Locale Piatra Neamţ.

După defilare va fi prezentat un spectacol artistic unde vor evolua Ansamblul de cântece populare „Nemţişorul”, Grupul Vocal „Floare de Colţ” şi Ansamblul Folcloric „Brâul Roşu”, cu sprijinul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, instituţie de cultură parteneră a Cercului Militar Piatra Neamţ.

G.S.

Foto: defilarea militară de 1 Decembrie de la Piatra Neamț 2017

articolul original.
❌