ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Sunt veşti bune de la Guvern! Iată cum vă puteți reduce facturile la energia electrică

1 February 2023 at 09:45
image

Sunt veşti bune de la Guvern pentru cei care vor să îşi reducă facturile la energia electrică prin instalarea de panouri fotovoltaice.

Executivul a suplimentat fondurile alocate programului Casa verde fotovoltaice, iar banii ar urma să fie de ajuns pentru de patru ori mai multe proiecte, adică pentru aproape 190.000 de gospodării. Dar cel mai important este că procedurile au fost simplificate, iar dosarele ar urma să fie aprobate mai repede. La ediţiile precedente a durat şi mai mult de un an până când oamenii s-au văzut cu panourile montate pe casă. Este ceea ce a anunţat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Tanczos Barna: „Reducem la minimum numărul de documente necesare pentru aplicanţi. Va fi nevoie de carte de identitate, extras de carte funciară, dovada că persoana beneficiară nu are datorii la stat sau la bugetul local şi la sfârşitul instalării sistemului fotovoltaic de certificatul de racordare în calitate de prosumator. Practic, şi cu aceste trei documente, plus dovada că n-are datorie la stat şi la bugetul local, poate să beneficieze de această finanţare.”

Suma acordată ca ajutor de stat a rămas tot 20,000 de lei, suficientă pentru montarea unui sistem care să producă 3.3 kilowaţi oră. Cei care vor mai multe panouri trebuie să plătească diferenţa din buzunar. Noua ediţie a programului ar urma să înceapă în luna martie, transmite Rador.

articolul original.

EXCLUSIV VIDEO | Guvernul alocă 3 miliarde de lei pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice. „Cu fondurile de la Ministerul Mediului, cererea va crește”

31 January 2023 at 17:57
image

Guvernul pregătește o nouă etapă a Programului Casa Verde Fotovoltaice. Astfel, mai mulți români își vor putea instala panouri solare cu ajutorul statului. Suma alocată pentru acest proiect poate ajunge la trei miliarde de lei. Specialiștii în energie regenerabilă spun că suplimentarea fondurilor este binevenită în contextul actual.

Sergiu Bazarciuc, specialist în energie regenerabilă, spune că panourile fotovoltaice reduc presiunea asupra facturilor la energie.

„Suntem într-o perioadă grea din cauza fenomenelor care s-au întâmplat pe piața de energie electrică, din cauza creșterilor de prețuri. Trecerea la fotovoltaice, pentru România, înseamnă calea către mai bine din punct de vedere energetic. Fie că vorbim despre capacități mari de producție pentru injectarea în rețeaua națională, fie că vorbim despre producătorii mici sau persoane fizice care își instalează panouri fotovoltaice acasă, toate acestea vor reduce presiunea pe costuri, pe factura de energie electrică. Uniunea Europeană încurajează trecerea la fotovoltaice. Există multe programe de finanțare și pentru proiecte mari, dar și pentru proiecte mici”, a spus, pentru Gândul, Sergiu Bazarciuc.

150.000 de gospodării pot accesa programul Casa Verde Fotovoltaice

„Suplimentarea fondurilor ar duce la 150.000 de proiecte noi, 150.000 de gospodării care vor plăti cu 30%, 40% mai puțin. Acesta este un beneficiu de necontestat. Primul avantaj este că îți produci singur energie electrică. În plus, ai o predictibilitate asupra costului cu energie electrică, iar energia electrică ajunge să fie mai ieftină. Această energie electrică pe care ți-o produci singur și nu o mai consumi din rețea micșorează gradul de poluare pe care l-ar face o termocentrală atunci când ar produce această energie și ar ajunge la tine prin rețea”, a adăugat acesta.

În ultimul an, cererea pentru panourile fotovoltaice a crescut de șapte ori.

„Cu siguranță, românii se îndreaptă către fotovoltaice. Interesul este foarte mare. Dacă, în anul 2019, 2020 veneau cereri de instalare de sisteme fotovoltaice doar dacă puteam să apelez la un program, începând de anul trecut, de când prețurile au luat-o la goană, foarte mulți oameni au spus că vor să dețină panouri fotovoltaice cu banii în mână. Aceștia vor să facă orice pentru a scădea costurile. Cu atât mai mult, cu fondurile de la Ministerul Mediului, cererea va crește. Cererea a crescut de aproape șapte ori în ultimul an”, a spus Sergiu Bazarciuc.

În sesiunea din anul 2019 au fost aprobate 15.000 de dosare din cele 27.000 depuse. În anul 2022, numărul dosarelor aprobate a crescut la 39.000 din cele peste 43.000 depuse.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a estimat că programul va începe în luna martie.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Nicolae Ciucă, despre fondurile pentru instalarea panourilor fotovoltaice: „Putem să ridicăm suma până la 3 miliarde de lei”

articolul original.

2023-anul fotovoltaicelor

31 January 2023 at 10:53
image

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că peste 3 milioane de case ar putea beneficia de programul Casa Verde Fotovoltaice. Potrivit ministrului, anul acesta, bugetul este de trei miliarde lei.

Ministrul Mediului anunță că în acest an se dorește finanțarea a sute de mii de panouri fotovoltaice.
Acesta a declarat că „În Romania sunt peste trei milioane de case intabulate, locuinţe unifamiliale, teoretic care ar putea avea nevoie de sisteme fotovoltaice pentru a deveni independente sau semi-independente din punct de vedere al energiei electrice.
Anul trecut am aprobat peste 40.000 de cereri de finanţare, interesul a fost unul uriaş şi este clar că trebuie să suplimentăm bugetul pentru a veni în întâmpinarea cererii şi nevoii din partea cetăţenilor.
Pentru a sprijini cetăţenii în instalarea acestor sisteme de producere a energiei electrice, în 2023 continuăm programul, construim acum bugetul AFM şi vom bugeta pentru acest program o sumă de cel puţin patru ori mai mare decât anul trecut.
Trei miliarde lei este bugetul prevăzut pentru fotovoltaice, în 2023, şi vom putea finanţa cel puţin 150.000 de proiecte, faţă de 40.000. Anul acesta numărul celor care vor putea aplica va fi de ordinul sutelor de mii.”

Ministrul Mediului a mai declarat că a demarat negocierile şi cu Ministerul Fondurilor Europene pentru a căuta soluţii de finanţare, spunând că „În acelaşi timp, analizăm posibilitatea finanţării capacităţilor de stocare, astfel încât independenţa energetică la nivel de gospodărie să fie susţinută şi prin posibilitatea de a stoca energia produsă în timpul zilei şi de a nu fi nevoie de fiecare dată de livrare în sistemul energetic.
Am demarat negocierile şi cu Ministerul Fondurilor Europene pentru a căuta soluţii împreună de finanţare, atât din fondurile care sunt la dispoziţia Ministerului Mediului, cât şi din surse care sunt asigurate de Uniunea Europeană, adică fonduri europene (…) Desigur, există şi alte limitări, limitări de ordin economic şi de ordinul capacităţilor de producţie a sistemelor fotovoltaice şi a capacităţilor de instalare. Deci, nu numai partea financiară, de finanţare, este importantă, e important să vedem şi cât pot instala firmele care se ocupă de aşa ceva şi ce cantităţi se pot importa în România”

În 2023 românii își vor putea cumpăra și instala mai ieftin panouri fotovoltaice și pompe de căldură. Reducerea ar fi de aproape 120 de euro la 1 kW instalat, conform calculelor specialiștilor în energie verde. În momentul de față,pretul pentru un 1 kW instalat este 1000 de euro. Dacă luăm această valoare ca referință, cu un TVA de 19%, prețul la un TVA de 5% ar fi 882 de euro 1 kw instalat.

articolul original.

Ciucă: Fondurile pentru instalarea de panouri fotovoltaice pot ajunge până la 3 miliarde de lei

31 January 2023 at 08:11


Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, în deschiderea şedinţei de Guvern, despre instalarea de panouri fotovoltaice, că există fondurile necesare şi pot să ridice până la 3 miliarde de lei suma alocată pentru acest proiect, el adăugând că discutăm de aproximativ 150.000 de gospodării din țară care pot să acceseze programul.

”În şedinţele precedente, am adus la cunoştinţă o serie de date economice, cu care am încheiat anul 2022. Ceea ce doresc să subliniez în momentul de faţă este că atunci când ne-am asumat în coaliţie acest guvrn, ne-am angajat să găsim soluţii pentru tot ceea ce înseamnă nevoile şi aşteptările cetăţeniolor şi totodată să găsim soluţii pentru ceea ce înseamnă sprijinirea mediului de afaceri, în aşa fel încât economia ţării noastre să reziste tuturor acestor situaţii deloc uşoare şi să facem în aşa fel încât să reuşim să avem creştere economică, ceea ce s-a întâmplat”, a spus premierul.

Nicolae Ciucă a arătat că, ”totuşi, la nivelul Guvernului, pentru că încă suntem la început de an, avem responsabilitatea să menţinem acelaşi ritm de lucru şi să facem tot ceea ce depinde de noi astfel încât soluţiile pe care le găsim la nivelul administraţiei, a instiutţiilor publice, să vină în sprijinul cetăţenilor şi al tuturor structurilor care pot să aducă plus valoare economiei româneşti”.

Şeful Executivului a anunţat că au o serie de activităţi de continuare a dialogului cu mediul asociativ, cu mediul de afaceri. ”Vă rog foarte mult să menţineţi coerenţa acestor activităţi şi să intensificăm, acolo unde e necesar, dialogul pentru a avea soluţii cât mai concrete”, a spus Ciucă.

Premierul a afirmat că una dintre problemele importante şi obiectiv asumat de Guvern este cea legată de gestionarea crizei energetice.

”Au fost întreprinse o serie de măsuri, una dintre ele este cea care vizează instalarea de panouri fotovoltaice la nivelul gospodăriilor individuale. Am discutat cu domnul ministru Tanczos care ar putea fi măsurile pe care le putem lua la nivelul Guvernului, astfel încât să asigurăm accesul cât mai multor oameni şi gospodării la acest program. Avem fondurile necesare şi în acest sens putem să ridicăm până la 3 miliarde de lei suma alocată pentru acest proiect”, a mai declarat premierul Ciucă, adăugând că a înţeles că discutăm de aproximativ 150.000 de gospodării care pot să acceseze programul.

Şeful Executivului i-a cerut ministrului Mediului ”să aibă în vedere evitarea birocraţiei excesive, pentru ca procesul să se deruleze oportun şi să nu mai ajungă ca la finalul de an să se aglomereze toate aceste activităţi birocratice şi absolut nefolositoare care nu ajută cu nimic, nici pe ei nici pe cetăţeni”.

Ministrul Mediului a răspuns că ministerul îmbunătăţeşte sistemul informatic cu care a lucrat anul trecut, pentru a prelua din sarcina AFM. ”Faţă de 2020 când AFM a avut puţin peste 72.000 de beneficiari, anul trecut au apelat peste 200.000 de sprijinul oferit de AFM pentru diverse programe, fotovoltaice, rabla Clasic, Rabla PLus la maşini sau la electrocasnice.

”Deja AFM a devenit o instituţie care oferă sprijin financiar în această perioadă ccritică din punct de vedere energetic, la sute de mii cetăţeni”, a mai spus Barna, scrie news.ro.

Citește și:

articolul original.

Peste un milion de euro pentru modernizarea unui bloc din Târgu Jiu

29 January 2023 at 08:52
image

Peste 1 milion de euro (6 milioane de lei) vor ajunge la Târgu Jiu prin PNRR pentru modernizarea și reabilitarea energetică a blocului 6 din bulevardul Ecaterina Teodoroiu.

Au fost deja semnate documentele de finanțare, fiind vorba de unul din blocurile mari din zonă, situat în apropierea centrului pietonal. Imobilul va fi prevăzut și cu panouri fotovoltaice.

„PNRR ne-a oferit șansa de a interveni în cazul clădirilor foarte mari și de a grăbi procesul de modernizare și reabilitare a blocurilor din municipiul Târgu Jiu.
Suma este foarte mare, dar și lucrările sunt pe măsură pentru că cei ce locuiesc aici vor beneficia de panouri fotovoltaice, sisteme inteligente de umbrire, reparații, refacerea trotuarului de gardă pentru protejarea fundației, tâmplărie nouă și performantă din PVC, reabilitarea și modernizarea instalației electrice, montarea de sisteme inteligente de gestionare a energiei și multe altele.
Asemenea lucrări generează costuri pe care proprietarii nu le-ar putea suporta sau ar fi greu de asigurat de aceștia și de aceea am creat și vom continua să elaborăm proiecte pentru accesarea de fonduri în acest sens”, conform primarului din Târgu Jiu, Marcel Romanescu.

articolul original.

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa de Est, la un pas de finalizare în Argeș

19 January 2023 at 18:14

Nofar Energy, unul dintre principalii jucători de pe piața energiei regenerabile din România, al cărui obiectiv pentru anul 2023 este achiziționarea, dezvoltarea si construirea de parcuri solare și eoline, cu o capacitate de 1,5 GW, este de aproape de finalizarea celui mai mare parc fotovoltaic din România și Europa de Est aflat în județul Argeș, la Rătești.

„Chiar dacă am intrat pe piața din România în 2021, am debutat prin achiziționarea, împreună cu un partener, a celui mai mare proiect fotovoltaic Rătești de 155 MWp, proiect la care suntem în stadiu de finalizare a construcției și la începutul acestui an se va face conectarea. Proiectul fotovoltaic Rătești reprezentând cea mai mare investiție în energie regenerabilă din România”, a declarat Favi Stelian, CEO Nofar Energy România, adăugând că Nofar va continua după construcția proiectelor din portofoliu să opereze în totalitate centralele electrice.

Cofetaria Picadilly
SmartBill

SPAȚIU PUBLICITAR

SPAȚIU PUBLICITAR

Nofar alocă peste 500 de milioane de euro pentru investiții în următorii doi ani, doar pentru proiectele deja demarate.

Nofar Energy este o companie specializată pe dezvoltarea, operarea și stocarea energiei produse din centralele de PV și parcuri eoliene, cotată la bursa din Tel Aviv, T.A Stock Exchange (TASE), cu activitate în Spania, Italia, Israel, Polonia, Marea Britanie și SUA.

Nofar România are în analiză și alte proiecte de energie regenerabilă având mai multe terenuri în analiză, cu o suprafață totală de aproximativ 650 de hectare, intenționând să dezvolte noi proiecte solare în anii 2023-2025.

articolul original.

Un bucureștean, cercetat pentru înșelăciune cu panouri fotovoltaice în Gorj

19 January 2023 at 05:20
image

Poliţiştii din Gorj au făcut, miercuri, patru percheziţii în Bucureşti, într-un dosar de înşelăciune în care un bărbat este suspectat că ar fi primit 60.000 de lei de la mai multe persoane pentru furnizarea de panouri fotovoltaice, fără a onora comenzile, potrivit News.ro

”Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Gorj, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, au efectuat, pe 18 ianuarie, 4 percheziţii domiciliare, în municipiul Bucureşti. Din cercetări s-a stabilit faptul că un bărbat de 38 de ani, din Bucureşti, administrator al unei societăţi comerciale din aceeaşi localitate, ar fi indus în eroare persoane fizice de pe raza judeţului Gorj, cu privire la furnizarea unor panouri fotovoltaice, percepând suma de 60.000 lei fără să onoreze comenzile”, potrivit IPJ Gorj.

Pentru atragerea clienţilor, produsele erau promovate pe un site, la preţuri promoţionale. Cercetările sunt continuate de poliţişti, sub supravegherea unităţii de parchet competente.

articolul original.

Se reduce TVA-ul

13 January 2023 at 11:34
image

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede reducerea cotei TVA de la 19% la 5% pentru livrările de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi solare.

Actul normativ pentru stimularea investiţiilor în eficienţă energetică prevede completarea articolului 291 alineatul (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, în sensul reducerii cotei de TVA aferentă livrărilor de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi panouri solare termice, de la nivelul standard de 19% la 5% asupra bazei de impozitare, în scopul reducerii consumului de energie electrică şi a dependenţei consumatorilor faţă de volatilitatea pieţei de profil.Cea mai importantă modificare este faptul că această cotă redusă de TVA de 5% va fi aplicată doar panourilor fotovoltaice și pompelor de căldură instalate de către persoane fizice și de către administrația publică.

Potrivit legii, cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare şi pentru livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, sisteme de încălzire cu emisii scăzute de înaltă eficienţă care se încadrează în valorile de referinţă pentru emisiile de PM stabilite în directivele europene, destinate locuinţelor, inclusiv a kiturilor de instalare, a componentelor, respectiv a soluţiilor complete, după caz, precum şi cele destinate clădirilor administraţiei publice centrale sau locale, clădirilor entităţilor aflate în coordonarea/subordonarea acestora, cu excepţia societăţilor comerciale.

La finalul lunii septembrie, numărul prosumatorilor (persoane fizice care produc și consumă energie electrică produsă cu ajutorul sistemelor de energie regenerabilă) a crescut la 27.000, cu peste 250 MW instalaţi.
Estimările specialiștilor din piață sunt că numărul acestora va crește considerabil, dat fiind prețurile mari la energie.

“Proiectul de lege vine să sprijine românii pentru a accelera investițiile în eficiență energetică”, își motivează inițiatorii propunerea.

Prin derogare, legea intră în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.

articolul original.

Panourile fotovoltaice, o afacere profitabilă pentru români. ,,A fost un vis, să ajungem la energia regenerabilă”

12 January 2023 at 21:43

Panourile fotovoltaice s-au dovedit a fi o afacere destul de profitabilă pentru românii care aleg să-și producă singuri energia electrică. Un bărbat care a primit din partea statului suma de 20.000 de lei pentru a-și monta panouri fotovoltaice a fost nevoit să mai scoată din buzunar doar 2.500 de lei. Iată câtă energie îi produc acum. 

Ce spune românul care își produce energie electrică singur

Eduard Mihailov este românul care a primit din partea statului suma de 20.000 de lei. Capacitatea este de 3 kWh, iar bărbatul se declară mulțumit, chiar dacă a fost nevoit să aștepte mai bine de un an de zile banii oferiți prin programul Casa Verde Fotovoltaice.

,,Sprijinul din partea statului a fost de 20.000 de lei şi noi am pus 2.250 de lei. Capacitatea este de 3 kWh. A fost un vis, să ajungem la energia regenerabilă despre care se tot vorbeşte, să producem curent singuri.”, a declarat el, potrivit Observator.

Panouri fotovoltaice instalate pe acoperișul unei case. Sursă foto: Pixabay.com

Noua lege îi va ajuta pe românii care nu primesc bani de la stat să-și cumpere singuri panourile

În timp ce unii se bucură de ajutorul oferit din partea statului, alți români sunt nevoiți să plătească totul din bani personali.

Acesta este cazul lui Marius Ivan, un român care a depus dosarul în urmă cu doi ani la Administrația Fondului de Mediu. Deși timpul a trecut și nu și-a instalat nici acum panourile, el a decis să-și monteze singur instalația.

,,E cumva ca un Black Friday pentru panouri”

Astăzi, Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede scăderea de la 19% la 5% pentru panourile fotovoltaice.

,,E cumva ca un Black Friday pentru panouri. Reducerea este considerabilă. La un cost de 7.000 de euro, o mie de euro ne poate ajuta să montăm pompa de căldură.”, a mai spus Marius Ivan.

Vestea bună este că noua lege vizează nu doar panourile fotovoltaice, ci și kit-urile și restul materialelor necesare.

,,Sunt incluse atât panourile fotovoltaice propriu-zise, cât şi celelalte materiale de realizare a proiectului fotovoltaic, chiar şi kit-urile”, a declarat Adi Vintilă, FEL România.

articolul original.

Legea privind TVA redusă de la 19% la 5% pentru panourile fotovoltaice și pompele de căldură a fost promulgată

12 January 2023 at 16:16

Actul normativ pentru stimularea investiţiilor în eficienţă energetică prevede reducerea cotei de TVA aferentă livrărilor de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi panouri solare termice, de la nivelul standard de 19% la 5% asupra bazei de impozitare, în scopul reducerii consumului de energie electrică şi a dependenţei consumatorilor faţă de volatilitatea pieţei de profil.

Potrivit legii, cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare şi pentru livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, sisteme de încălzire cu emisii scăzute de înaltă eficienţă care se încadrează în valorile de referinţă pentru emisiile de PM stabilite în directivele europene, destinate locuinţelor, inclusiv a kiturilor de instalare, a componentelor, respectiv a soluţiilor complete, după caz, precum şi cele destinate clădirilor administraţiei publice centrale sau locale, clădirilor entităţilor aflate în coordonarea/subordonarea acestora, cu excepţia societăţilor comerciale. Prin derogare, legea intră în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Cea mai importantă modificare este faptul că această cotă redusă de TVA de 5% va fi aplicată doar panourilor fotovoltaice și pompelor de căldură instalate de către persoane fizice și de către administrația publică.

Cofetaria Picadilly
SmartBill

SPAȚIU PUBLICITAR

SPAȚIU PUBLICITAR

Firmele au fost excluse de la cota redusă de TVA, deoarece acestea nu apar în directiva europeană, iar România ar fi riscat probleme la Comisia Europeană, a declarat pentru Economedia Cristina Prună, deputat USR, inițiator al proiectului și al amendamentului.

În plus, cota redusă de TVA va fi aplicată și pentru kiturile de instalare, pentru componentelor, respectiv pentru soluțiile complete, după caz, nu doar pentru panourile fotovoltaice în sine.

articolul original.

E oficial! Klaus Iohannis a semnat. TVA-ul scade de la 19% la 5%- Cine beneficiază de reducere

12 January 2023 at 15:00
image

Klaus Iohannis a semnat legea pe care românii o așteptau. TVA-ul va fi redus de la 19% la 5%. 

Mai exact, preşedintele  a promulgat, joi, legea care reduce TVA de la 19% la 5% pentru pompele de căldură, panourile fotovoltaice şi panourile solare termice.

Proiectul de lege promulgat are ca obiect de reglementare completarea art.291 alin.(3) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul reducerii cotei de TVA, aferentă livrărilor de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi panouri solare termice, de la cota standard de 19%, la 5% asupra bazei de impozitare, în scopul reducerii consumului de energie electrică şi a dependenţei consumatorilor faţă de volatilitatea pieţei de profil.

Cristina Prună de la USR afirma în plen, în şedinţa în care s-a aprobat proiectul, că este vorba de o lege care încurajează investiţiile în sisteme de producere mici de energie, încurajarea prosumatorilor, dar şi în eficienţa energetică, prin instalarea de pompe de căldură, de asemenea, prin instalarea de panouri solare termice.

”Mă bucur, vă spun sincer, mă bucur că acest proiect a găsit susţinere transpartinică, că, în anumite comisii, de pildă, în Comisia pentru buget, finanţe, colegii şi-au adus contribuţia, prin amendamente, şi chiar au fost introduse acele kituri de instalare a panourilor fotovoltaice, în reducerea de TVA la 5%. Genul acesta de proiecte reduce, până la urmă, factura la energie, în plină criză energetică”, arăta ea.

Iniţiatoarea mai preciza că prosumatorii din România pot să fie încurajaţi cu astfel de legi, stimulaţi să-şi instaleze acele panouri fotovoltaice, reducând taxele pe care statul le aplică asupra lor.

articolul original.

40.000 de dosare au primit aprobare pentru instalarea de panouri fotovoltaice

10 January 2023 at 09:09

În acest an, numărul de beneficiari ai programului care permite instalarea de panouri fotovoltaice cu sprijin financiar din partea statului român ar putea creşte semnificativ. În acest sens, Tanczos Barna a explicat că totul se va realiza în urma descentralizării programului şi colaborării cu autorităţile locale.

Se aşteaptă informaţii importante de la ministrul Mediului, Tanczos Barna, pentru acei românii care vor să apeleze la programul guvernamental prin care îşi pot achiziţiona panouri fotovoltaice.

În opinia sa, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a explicat faptul că, în 2023, câteva sute de mii de gospodării din România ar trebui să beneficieze de programul de instalare a panourilor fotovoltaice cu sprijin financiar de la bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), care urmare a descentralizării programului.

Cât despre dosarele din anul care tocmai s-a încheiat, Tanczos Barna a indicat faptul că au fost aprobate aproape 40.000 dintre cele 45.000 de dosare depuse, cele circa 5.000 de dosare care nu au primit aprobare fiind considerate „nefinanţabile”.

În afirmaţiile sale, „Nu ai cum să finanţezi toate ideile posibile şi imposibile. Este nevoie, în primul rând, de finanţare pentru fotovoltaice.

Anul acesta am finalizat aproape 40.000 de cereri de finanţare din cele 45.000 – grosso modo, 5.000 au fost respinse fiind nefinanţabile, 39 virgulă ceva de mii au fost decise ca fiind finanţabile – şi 40.000 de gospodării din România vor avea aceste sisteme fotovoltaice finanţate 90% de la bugetul AFM.

Anul acesta vom descentraliza programul, împreună cu autorităţile locale aş dori să implementăm la câteva sute de mii de gospodării acest program.

Am stabilit încă de anul trecut că asigurăm finanţare pentru un asemenea program, la o scară mult mai mare decât până acum şi aici lucrăm împreună cu Asociaţia Municipiilor, Asociaţia Comunelor, pentru a ajuta sute de mii de familii să-şi monteze aceste sisteme fotovoltaice”, a declarat ministrului Mediului la TVR Info, potrivit News.ro.

În 2023, numărul de beneficiari ar putea creşte semnificativ, până la circa 200.000

Pentru acest an, Tanczos Barna a estimat că s-ar putea ajunge la un număr de 200.000 de beneficiari.

Aceşti români vor putea primi, anul acesta, subvenţii de la bugetul de stat pentru a-şi instala panouri solare, cu capacitate de trei kilowaţi.

Un alt subiect despre care a fost întrebat ministrul Mediului este cel al unui program de tip Rabla pentru Electrocasnice, însă destinat centralelor termice.

Pentru acest proiect, Tanczos Barna spune că, deocamdată, nu s-a luat nicio decizie privind implementarea unui astfel de program, existând totuşi discuţii la nivelul Ministerului Mediului.

articolul original.

Pod nou la Dăbâca, peste Valea Lonea. Planuri mari pentru comună: introducerea gazului metan

27 December 2022 at 11:21

Sunt noutăți pentru locuitorii din comuna Dăbâca la final de an. În urmă cu câteva zile s-au terminat lucrările la podul peste Valea Lonea, iar primarul Emil Cioban spune că are în vedere pentru anul viitor un proiect și mai ambițios: introducerea gazului metan în comună.

Un pod cu poveste

Planurile pentru un pod peste Valea Lonea datează de ceva vreme și a fost și în atenția administrațiilor anterioare. Înainte, peste apă era doar o punte pietonală.

foto: 2012

dabaca pod valea lonea 2012

Apoi s-a amplasat o placă de beton, peste care să poată trece mașinile.

Proiectul unui pod nou s-a derulat prin PNDL și a primit finanțare în 2019. La prima licitație nu s-a prezentat nimeni, o explicație fiind și prețurile care au tot crescut, a explicat primarul.

În septembrie 2020, după actualizarea prețurilor, lucrările de proiectare, verificare tehnică, asistență tehnică și execuție au fost atribuite firmei Costin și Vlad Birou de Proiectare SRL din Cluj-Napoca.  Valoarea contractului a fost estimată la 1.538.501 lei + TVA.

Lucrările au luat startul la începutul anului 2022. În vară a fost o întrerupere, din cauza faptului că Ministerul Dezvoltării a plătit mai târziu prima tranșă, dar după ce problema s-a rezolvat, executarea a fost reluată, iar în urmă cu câteva zile, a fost finalizată.

Noul pod are două sensuri de mers și un trotuar pietonal pe o parte. El permite acum o legătură mai bună pentru localnici spre Cornești.

video gherla info imagini din timpul lucrărilor

„Au fost unii care nu au crezut că vom duce la bun sfârșit lucrarea, dar acum cred că s-au lămurit”, spune primarul Emil Cioban. „Firma care a executat lucrarea a fost una foarte bună și serioasă, le mulțumim. Reacții foarte bune am primit și din partea locuitorilor. Încă nu s-a făcut recepția finală, dar după Anul Nou se va face și aceasta și vreau să facem și o inaugurare festivă”.

Ce s-a făcut, ce mai urmează

Un proiect în valoare de 5.800.000 lei, de modernizare a ulițelor din cele trei sate ale comunei, Dăbâca, Luna de Jos și Pâglișa, avea ca termen inițial de finalizare data de 31 decembrie 2022. Executantul, o firmă din Dej, nu a reușit să respecte graficul lucrărilor și la zi mai sunt încă ulițe pe care nu s-a turnat nici primul strat de asfalt. Și aici, prețurile care au sărit în aer în ultimul an ar putea fi o explicație pentru întârziere.

Noutăți sunt și la Școala Gimnazială „Gelu Românul” din Dăbâca. Anul trecut aici s-a amenajat un teren de sport împrejmuit, iar în 2022 s-a realizat prin PNDL termoizolarea și zugrăveli interioare.

Primăria din Dăbâca vrea să achiziționeze un microbuz electric pentru deplasări ocazionale (excursii, delegații, diverse evenimente) și să înființeze două stații de încărcare. Primarul a explicat că există microbuzele școlare, dar acestea pot fi folosite numai pentru transportul elevilor.

Tot la Dăbâca s-a depus un proiect pentru energie verde, care presupune amplasarea de panouri fotovoltaice pe clădirile publicde din comună – primărie, școală, cămine culturale. Un parc fotovoltaic ar urma să asigure energia electrică pentru iluminatul public în comună.

Prin programul Anghel Saligny se are în plan introducerea canalizării în Dăbăca și Pâglișa. La Pâglișa urmează să începă în primăvară lucrările la pod, un proiect al Consiliului Județean Cluj.

Însă cel mai spectaculos proiect pentru 2023 în comună este introducerea gazului metan. „Este un proiect în asociere cu comunele dinspre Sălaj, de acolo vrem să aducem rețeaua spre noi și să introducem gazul în toate satele”, spune primarul. În legătură cu acest proiect, se așteaptă lansarea oficială a măsurii de finanțare.

articolul original.

Aerostar Bacău a găsit soluția pentru facturile mari la energie: a montat 7.000 de panouri solare pe acoperișurile fabricii

23 December 2022 at 07:20

Aerostar Bacău și-a construit un parc fotovoltaic, format din 7.000 de panouri ce aparțin companiei, cu o putere instalată de 3MW. Investiția, din surse proprii, a fost de 3 milioane de euro, conform unui anunţ transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Investiția vine la aproape un an, de când utilitățile s-au scumpit excesiv și au afectat activitatea economică.

„Aerostar anunţă realizarea în anul 2022 a unei investiţii, în valoare de trei milioane de euro, din surse proprii, constând în securizarea energiei prin implementarea unui parc fotovoltaic. Având responsabilitate faţă de angajaţi şi faţă de comunitate de a construi un viitor sustenabil, Aerostar investeşte pentru obiective durabile care să contribuie la reducerea efectelor de incălzire globală şi la obţinerea neutralizării climatice. Astfel, în anul 2022, Aerostar a dus la îndeplinirea obiectivului ce contribuie la creşterea sustenabilităţii şi la reducerea consumului de energie electrică prin implementarea parcului fotovoltaic, pentru a beneficia de energia verde din sursă proprie”, anunţă compania.

În perioada 1 ianuarie-30 septembrie compania a realizat şi pus în funcţiune investiţii din surse proprii în valoare de 8,97 milioane lei. La acestea se adaugă investiţii financiare în valoare de 50,31 milioane lei constând în achiziţia de acţiuni de pe piaţa de capital, potrivit unui comunicat de presă.

Aerostar Bacău a înregistrat o creş­tere de 30% a afacerilor în pri­mele nouă luni din acest an, la 317,36 mi­lioane lei. 

La 30 septembrie 2022, Aerostar a vândut produse şi servicii pe piaţa internă în valoare de 90,12 milioane lei, iar pe piaţa externă în valoare de 227,19 milioane lei. Aproximativ 72% din cifra de afaceri reprezintă vânzări la export. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, procentul de vânzări la export a fost în scădere pe zona Asia şi Africa, însă s-au înregistrat creşteri semnificative în procentul de vânzări pe piaţa din Europa şi pe piaţa internă.

Compania are o capitalizare de 1,17 miliarde lei. Aerostar este listată la Bursa de Valori Bucureşti sub codul ARS. Are circa 1.800 de salariaţi.

articolul original.

50 de blocuri din Sectorul 3 vor avea panouri fotovoltaice și pompe de căldură | AUDIO

16 December 2022 at 16:57
image
articolul original.

Autorizațiile pentru instalarea fotovoltaicelor, în maxim o lună

16 December 2022 at 06:15

Autorizațiile de instalare a panourilor solare pe clădiri vor fi eliberate în maxim o lună, in timp ce pentru instalațiile cu o putere mai mică de 50 kW, va fi suficientă o simplă notificare, a anunțat europarlamentarul român Dan Motreanu. ”Am votat mandatul Parlamentului European pentru accelerarea eliberării autorizațiilor de producere a energiei din surse regenerabile. Este vorba despre un proiect de lege parte a pachetului legislativ REPowerEU, care modifica directivele privind energia din surse regenerabile, eficiența energetică și performanța energetică a clădirilor”, a spus acesta.

Principiul obiectiv este de a reduce drastic timpul de eliberare a autorizațiilor pentru instalațiile noi de energie din surse regenerabile, precum panourile solare sau turbinele eoliene, sau adaptarea instalațiilor existente. Această chestiune este foarte importantă pentru că în România eliberarea autorizațiilor durează luni de zile pe motiv că firmele de distribuție nu fac față cererilor de racordare.

A crescut brusc numărul cererilor de racordare

Numărul celor care și-au montat pe case panouri fotovoltaice a crescut brusc în ultimii ani de zile și a dat peste cap anumite departamente ale distribuitorilor de energie electrică. La finele lui 2019 existau doar 303 de de prosumatori, adică acei consumatori de curent care și-au montat sisteme fotovoltaice, și chair eoliene, devenind și producători. La sfârșitul lui august 2022, numărul acestor consumatori/producători a ajuns la aproape 24.000. Și trendul de creștere va continua pentru că investițiile în panouri solare sunt repede amortizate datorită sprijinul pe care statul român îl oferă.

Ce spune legea votată de Parlamentul European

Conform votului dat de Parlamentul European, autorizațiile de instalare a panourilor solare pe clădiri vor fi eliberate în termen de o lună, în timp ce pentru instalațiile cu o putere mai mică de 50 kW, va fi suficientă o simplă notificare. De asemenea, procesul de autorizare a instalării pompelor de căldură nu va trebui să depășească o lună. De asemenea, perioada maximă de aprobare a noilor instalații (de mari dimensiuni) va fi de 9 luni, dacă instalațiile de energie regenerabila sunt situate în așa-numitele „Zone de accelerare a proiectelor de energie din surse regenerabile”. Aceste zone vor fi definite de fiecare stat membru, ca zone deosebit de adecvate pentru instalarea accelerată de centrale de producere a energiei din surse regenerabile, însă nu vor putea include siturile Natura 2000, parcurile și rezervațiile naturale. În cazul în care autoritatea competentă nu răspunde cererii până la termenul limită, autorizația sau cererea se consideră a fi aprobată, prin acord tacit.

Perioada maximă de aprobare a noilor instalații va fi de 18 luni în cazul instalațiilor de energie regenerabila aflate in afara zonelor cu dezvoltare accelerată a energiei din surse regenerabile. Totodată, perioada maximă de acordare a autorizațiilor va fi de 6 luni în cazul retehnologizării centralelor de energie regenerabilă existente.

Se estimează că prevederile vor fi adoptate rapid și in Consiliu și vor intra in vigoare în 2023, susține Motreanu.

De ce apar întârzierile

În România, aproximativ 76% dintre solicitările de racordare pentru a deveni prosumator aflate în lucru la acest moment se încadrează în termenul legal. ”Întârzieri pot să apară fie în analiza și procesarea dosarelor depuse de către clienți, în condițiile în care creșterea numărului de cereri a fost de peste 370% în primele nouă luni ale acestui an comparativ cu finalului lui 2021, dar și din cauza lipsei stocurilor de contoare inteligente, în contextul în care producătorii de astfel de echipamente se confruntă cu o criză la nivel mondial a materiei prime pentru fabricarea componentelor”, se arată într-un răspuns dat de E-Distribuție Muntenia Digi 24

Se pierde curent

Ca să aibă o factură cât mai mică, un consumator alege să pună pe casă un sistem de fotovoltaice. Investestește câteva mii de euro în respectivele panouri, care vin musai din China, și așteaptă să fie compensat de către Fondul de Mediu. Doar că aici e totul blocat, fenomen recunoscut chiar de către ministrul Mediului, Tanczos Barna. ”Este mai mult decât întârziere, a fost un blocaj. Din păcate, Administraţia Fondului pentru Mediu a mers foarte prost în evaluarea acestor dosare, din cauza lipsei… în limbajul de lemn se spune lipsă de capacitate administrativă. Pe româneşte, este incapacitatea persoanelor de acolo de a administra această problemă. Subiectul nu a fost mai complicat decât orice alt subiect, volumul a fost foarte mare”, a afirmat Tanczos Barna, la Euronews România. Omul cumpără panourile și așteaptă banii de la Fondul de Mediu care vor veni când vor veni. Montează panourile și merge la distribuitor și face cerere de racordare. În 40 de zile ar trebui să fie totul gata. Dar nu, așteptarea va fi mai lungă. Timp în care produce doar pentru el că nu poate înjecta producția în rețea națională. Și pentru că are un consum inferior producției atunci producția neconsumată se pierde în neant, în loc să se ducă în sistemul energetic național.

articolul original.

Municipalitatea vrea parc fotovoltaic în zona industrială sud. A fost depusă cererea de finanțare

15 December 2022 at 16:27
image

Primăria a depus cererea de finanțare pentru a obține fonduri europene în vederea construirii unui parc fotovoltaic pe un teren aflat în proprietatea Municipiului Arad, în Aradul Nou, zona industrială sud.

Proiectul „Producere energie din surse regenerabile în municipiul Arad” a fost aprobat de consilierii locali în ședința de Consiliu organizată miercuri, 14 decembrie, iar municipalitatea a depus joi, 15 decembrie, cererea de finanțare, în ultima zi în care se putea depune dosarul. Cererea a fost aplicată pe Programul Operațional Infrastructură Mare, Axa Prioritară 11: Măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice și stimularea utilizării energiei regenerabile.

Lucia Giurgiu de la Investiții a explicat în ședința de Comisii că din valoarea totală a proiectului, 6.372.053,94 lei TVA inclus, aproape 5 milioane de lei reprezintă cheltuieli nerambursabile, iar 1,4 milionale de lei vor fi cheltuielile care vizează documentația care nu e asigurate de proiect, astfel că vor fi acoperite din bugetul local.

Parcul fotovoltaic ar urma să fie construit pe un teren de 28073 mp, pe care se intenționează amplasarea a 1512 panouri fotovoltaice, cu o puterea nominală de 630 kW. Durata de realizare a investiției este estimată la 12 luni.

„Parcul fotovoltaic va fi racordat la rețeaua electrică de distribuție, ceea ce va conduce la diminuarea cheltuielilor cu plata serviciilor de furnizare a energiei electrice ale Municipiului, degrevarea bugetului local de cheltuielile de realizare a unor investiții privind producerea de energie din surse regenerabile și, totodată, la diminuarea emisiilor poluante”, se menționează în referatul de aprobare a proiectului.

articolul original.

Cât curent electric va produce parcul fotovoltaic cu peste 15.000 de panouri din Oradea?

15 December 2022 at 08:35
Foto: hotnews,ro

Zona de vest a României pare să fi furat startul în privința surselor de energie regenerabilă. După Arad, municipiul Oradea a anunțat că investește într-un parc fotovoltaic cu peste 15.000 de panouri care vor produce peste 10.000 MWp pentru oraș.

În acest sens, consilierii locali ai municipiului Oradea au votat miercuri, 14 decembrie, în cadrul ședinței extraordinare, studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru proiectul „Parc fotovoltaic amplasament strada Matei Corvin, Municipiul Oradea, Județul Bihor”, ce presupune instalarea a 15.000 de panouri fotovoltaice. Acest proiect va fi depus spre finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Municipiul Oradea investește într-un parc fotovoltaic cu peste 15.000 de panouri care vor produce peste 10.000 MWp

În contextul teritorial, viitorul parc fotovoltaic va fi amplasat între străzile Matei Corvin și Santăului, din orașul Oradea, în jurul haldei pentru depozitarea deșeurilor municipale.

Din datele proiectului, acesta va avea o centrală proprie care va fi racordată la Sistemul Energetic Național. În acest mod, investiția va contribui la creșterea producției de electricitate provenită din surse regenerabile și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

15.168 de panouri fotovoltaice vor fi instalate în Oradea

În contextul de activitate, proiectul aprobat recent, arată că centrala electrică fotovoltaică prevede montarea a 15.168 de panouri fotovoltaice monofaciale, având fiecare o putere instalată unitară de minimum 670 Wp, respectiv echipamentele electrice aferente – 48 de invertoare de 175 kW și 5 posturi de transformare ridicătoare de 1850 kVA.

Practic, în fiecare post pot fi conectate câte 10 invertoare în paralel. Panourile fotovoltaice vor fi amplasate pe structuri metalice de susținere speciale.

În cadrul investiției sunt prevăzute și lucrări conexe: executarea unui racord electric la Sistemul Energetic Național prin intermediul Stației Electrice de 110 kV din incinta CET, inclusiv construirea unei stații electrice de transformare 20/110 kV, amenajarea terenului, realizarea de alei și drumuri tehnologice în cadrul parcului, îngrădirea acestuia, sistem de iluminat, sistem de supraveghere video centralizat, instalație de legare la pământ și paratrăsnet.

În contextul digital, parcul fotovoltaic va putea fi gestionat de la distanță, fiind prevăzută în cadrul investiției montarea de echipamente pentru monitorizare și control de la distanță prin fibră optică/GSM. Puterea totală instalată a panourilor fotovoltaice este estimată la minimum 10,162 MWp.

Din punct de vedere financiar, valoarea totală a investiției este de 81.381.870,50 lei inclusiv TVA, din care 30.022.219,94 lei (45%) reprezintă cofinanțarea proiectului din fonduri europene, iar 51.359.650,56 lei (55%) va fi contribuția municipalității. Concret, durata estimată de realizare este de 12 luni.

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa va fi gata până la finalul trimestrului I din 2023 în Arad

În planurile pentru anul viitor, până la finalul lunii martie 2023, urmează să fie finalizat, în judeţul Arad, cel mai mare parc fotovoltaic de pe continent. În acest sens, Monsson, cel mai mare dezvoltator de proiecte de energie verde din România, a semnat un acord cu Rezolv Energy pentru finalizarea acestui parc.

Aşadar, Parcul fotovoltaic va avea o putere instalată de 1.044 MW, având în plan să includă o soluţie de ultimă generaţie de stocare a energiei. Producţia anuală de energie a acestui parc fotovoltaic va acoperi necesarul de energie pentru peste 1 milion de gospodării şi va genera peste 500 de noi locuri de muncă în următorii trei ani, potrivit unui comunicat de presă.

articolul original.

Adrian Wiener: „Vot final și veste bună din Parlament, în favoarea investițiilor în energie regenerabilă și eficiență energetică!”

14 December 2022 at 17:12
By: -
image

Proiectul deputatului arădean Adrian Wiener, pentru scăderea de la 19% la 5% a TVA-ului pentru livrarea si instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, sisteme de încălzire cu emisii scăzute de înaltă eficiență, a primit vot favorabil în plen. Urmează promulgarea și publicarea în Monitorul Oficial.

Adrian Wiener, deputat USR Arad: „Reducerea costului energiei, prin instalarea unor sisteme eficiente și totodată nepoluante este singura soluție reală la criza facturilor. Atunci când am inițiat acest proiect, alături de colega mea Cristina Prună și parlamentari de la alte partide, am dorit să vin în sprijinul celor care doresc să își reducă amprenta de carbon și factura la energie.

În România de astăzi, cea mai dinamică zonă în care se dezvoltă noi capacități de producție este cea a prosumatorilot, a micilor investitori privați. Prețul mai mic al materialelor și al serviciilor de instalare va contribui la creșterea producției de energie și implicit la un cost mai mic al acesteia.

Independența energetică este un obiectiv strategic al României și această inițiativă își propune să facă mai accesibile mijloacele prin care românii pot să contribuie individual la acest obiectiv. Este ceea ce trebuie să facă acum statul român, în această criză majoră, prin reducerea cotei de TVA. USR este parte a soluției politice din România.”


Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

articolul original.
❌