ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Trei spitale militare redeschid secțiile pentru tratarea pacienților cu COVID

3 August 2022 at 09:28

Spitalele militare din Timișoara și Cluj tratează pacienți COVID încă din iulie, iar cel de la Sibiu va pune la dipoziția pacienților infectați 5 paturi, începând de joi, 4 august.

În ultimele 24 de ore, 9.106 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate la nivel național, cu 2.590 mai puţine faţă de ziua anterioară, iar în spitalele de profil sunt internate, pe secții, 3.995 de pacienți infectați (cu 37 mai puțin decât marți) dintre care 552 sunt copii și la ATI sunt trataţi 284 de pacienţi COVID (cu 7 mai mulţi faţă de ziua anterioară), între care 5 copii. „Ieri am avut peste 11.000 de cazuri, dar, comparativ cu săptămâna precedentă, în aceeaşi zi de marţi, au fost cu câteva sute de cazuri mai puţin. Astăzi avem puţin peste 9.000 de cazuri, din nou cu câteva sute de cazuri mai puţin decât miercurea precedentă. La începutul săptămânii viitoare, probabil, vom putea să discutăm despre stabilizarea creşterii numărului de cazuri în acest al şaselea val pandemic”, a precizat ministrul Alexandru Rafila, la începutul şedinţei de Guvern.

Subliniind că trebuie continuată dezvoltarea asistenţei medicale ambulatorii şi asigurarea antiviralelor pentru pacienţii infectați, atât în ambulatoriu cât şi în spital, ministrul Sănătății a precizat că se refac stocurile de antivirale şi „avem grijă să monitorizăm strict capacitatea de spitalizare, inclusiv în secţiile de terapie, care în momentul de faţă este de circa 17% la nivelul spitalizării COVID şi 15% la nivelul paturilor de terapie intensivă din totalul de paturi disponibile pentru pacienţii infectaţi COVID”, ministrul a reamintit că măsurile de precauţie individuală, utilizarea măştii în interior şi în mijloacele de transport în comun, evitarea aglomeraţiei atunci când se poate rămân valabile pentru controlul pandemiei în România.

Ținând cont de incidența destul de mare la nivel național, în special în anumite zone din țară, Ministerul Apărării a dispus, la solicitarea DSP Sibiu, ca Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin” să redeschidă joi, 4 august, sectorul pentru tratarea pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2, cu cinci paturi, anunță MApN.

Alte două spitale militare, respectiv Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” din Cluj-Napoca și Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” din Timișoara au redeschis încă din 23 iulie, respectiv 22 iulie, sectoarele COVID. La Cluj, toate cele cinci paturi disponibile sunt ocupate în prezent, iar la Timișoara, în Sistemul Modular Medical de Izolare și Tratament (SMMIT), numărul de pacienți internați a crescut progresiv, la 19.

Având în vedere creșterea numărului de infectări cu virusul SARS-CoV-2 la nivel național, Direcția medicală a MApN a dispus unităților sanitare din subordine verificarea capabilităților de suport COVID-19, pentru a permite reoperaționalizarea promptă a acestora, în termen de maximum 72 ore de la solicitare și obținerea autorizațiilor necesare pentru sprijinirea eforturilor autorităților locale și centrale de limitare a răspândirii infectării cu virusul SARS-CoV-2. În plan intern, Direcția medicală a MApN a dispus luarea tuturor măsurilor necesare pentru limitarea numărului de infectări la toate structurile din cadrul Ministerului Apărării Naționale”, menționează MApN.


articolul original.

Lista actualizată cu a Centrelor de evaluare ambulatorie a pacienților cu COVID-19 a fost actualizată

1 August 2022 at 07:34

Ministerul Sănătății a publicat lista actalizată cu Centrele de evaluare COVID-19 din cele 41 de județe și Minicipiul București funcționale, în care pacienții depistați pozitiv cu SARS-CoV-2 trebuie să meargă pentru a primi tratament antiviral.

Centrele de evaluare ambulatorie Covid-19, înființate la începutul acestui an, pentru a scădea presiunea pe Unitățile de Primiri Urgențe și ambulatoriile din spitale, sunt funcționale, iar lista cu acestea a fost actualizată, pentru a veni în sprijinul pacienților infectați cu noul coronavirus, anunță Ministerul Sănătății.

Pacienții testați pozitiv pentru SARS-CoV2 trebuie să ajungă la un centru de evaluare în ziua în care au primit rezultatul testului sau într-un timp cât mai scurt, iar aici are loc evaluarea clinică și evaluarea antecedentelor pacientului confirmat oficial pozitiv pentru SARS-CoV-2. Acesta se prezintă la Centru doar cu actul de identitate, nu are nevoie de bilet de trimitere, pentru că este deja înregistrat în CoronaForms. Aici va fi consultat, iar după caz, i se fac analize de sânge, examen radiologic pulmonar sau RMN, iar după ce este întrebat de medici despre absolut toate medicamentele pe care acesta le ia pentru alte afecţiuni pe care le are, i se va recomanda conduita terapeutică și, după caz, tratament antiviral care i se eliberează chiar în centru, pacientul nu trebuie să meargă cu rețeta în mână la farmacie.

Detalii despre datele de contact şi programul de funcţionare al acestor centre pot fi găsite pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Lista centrelor de evaluare Covid-19 din București și Ilfov

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”;

Spitalul Clinic „Sf. Maria”;

Spitalul de Urgenţă „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”;

Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”;

Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu”;

Spitalul de Pneumoftiziologie „Sf. Ştefan”;

Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof.Dr. Matei Balş”;

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr.Victor Babeş”;

Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan”;

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”;

Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti;

Spitalul Clinic Judeţean Ilfov;

Spitalul de Obstretică Ginecologie Buftea.

În Județul Buzău funcționează 4 Centre de testare la Spitalul Județean de Urgență (secția de Boli infecțioase Gărlași), la Spitalul Municipal Rm Sărat, la Spitalul Orășenesc Nehoiu și la Spitalul de Boli cronice Smeeni. 

Alexandru Rafila

În ceea ce privește evoluția pandemiei de COVOD-19 pe teritoriul României, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a declarat, într-o cnferință de presă, că valul 6 ar trebui să se diminueze în a doua jumătate a lunii august, iar valul 7 ar putea începe în octombrie – noiembrie, dacă va apărea o nouă variantă a Omicron care să fie cel puțin la fel de transmisibilă ca BA.5.

Cu peste 2000 de infectări în ultimele 24 de ore, „menţinem acelaşi procent de 20% de persoane care se reinfectează într-un interval de timp mai mare de 90 de zile. În ceea ce priveşte gradul de ocupare al secţiilor de spital – al paturilor alocate infecţiilor cu noul coronavirus – am ajuns la un procent de 17,18 la sută, iar la terapie intensivă sunt internate 263 de persoane, reprezentând un procent de 14,69 la sută. Creşterea este mai rapidă la numărul de persoane internate, puţin mai lentă la cazurile internate în secţiile de terapie intensivă, ceea ce indică mai degrabă o severitate mai redusă a tulpinilor circulante”, a spus Rafila, care a admis însă că numărul deceselor ar putea să mai crească, în contextul în care în ultimele 24 de ore au fost raportate 149 de decese ale pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, de aproape de trei ori mai mult decât cu o săptămână în urmă. În acest context, ministrul a recomandat „purtarea măștii în spațiile aglomerate”.


articolul original.
  • There are no more articles
❌