ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

VIDEO. Performanță! Doi liceeni de la „Petru Rareș” admiși la Oxford!

17 January 2023 at 08:57
image

Alexandru Apostol și Iancu Matei Scurtu, elevi ai Colegiului Național „Petru Rareș” Piatra-Neamț, au reușit o performanță demnă de notat. Amândoi au fost admiși la prestigioasa universitate Oxford din Marea Britanie. Sunt din clase diferite, dar ambii se consideră pasionați de cunoaștere, în general și de fizică, în mod deosebit. Este o performanță pentru care au muncit, au îndrăznit și au intrat în competiții cu cei mai buni din țară și din lume.

După ce au trecut de ce a fost mai greu, Iancu și Alexandru ne împărtășesc această experiență, alături de profesorii care i-au pregătit – Cristinel Secară și Dan Grigoruță Oniciuc.

Universitatea Oxford ocupă primul loc în clasamentul celor mai bune instituții de învățământ superior realizat de Times Higher Education pentru anul 2023.

Cristina Iordache, imagini Bogdan Călian

articolul original.

Un manuscris medieval a dezvăluit numele unei femei misterioase din Anglia

15 December 2022 at 17:00
image

Cercetătorii au descoperit o serie de mâzgălituri și schițe secrete, care au fost incluse pe un manuscris medieval, cu mai bine de 1.200 de ani în urmă. Semnele ascunse, realizate fără cerneală, au fost găsite în paginile unei cărți medievale timpurii aflate la o bibliotecă a Universității Oxford din Anglia.

Cercetătorii cred că semnele reprezintă munca unei femei educate într-o perioadă în care doar elita putea să citească și să scrie. Multe dintre aceste mâzgălituri includ numele englezesc de femeie Eadburg, despre care cercetătorii cred că este identitatea persoanei care a făcut notițele.

În timp ce înțelesul schițelor aproape invizibile din paginile cărții nu este clar – în orice caz, acestea descriu o persoană cu brațe întinse, care se îndreaptă spre o altă persoană care ridică o mână ca și cum ar vrea să o oprească – cercetătorii cred că Eadburg și-a scris numele ca să evidențieze pasaje ale textului, o copie în limba latină a „Faptelor Apostolilor”, realizată în sudul Angliei între anii 700 și 750 d.Hr., potrivit Live Science.

Descifrarea manuscrisului, posibilă cu ajutorul metodelor tehnologice actuale

„În prezent, am identificat cinci cazuri în care numele lui Eadburg a fost scris în întregime pe cinci pagini diferite ale manuscrisului. Alte forme abreviate ale numelui, incluzând E, EAD sau EADB – au fost găsite pe marginile acestora și ale altor pagini de alte zeci ori”, a explicat Jessica Hodgkinson, doctorandă în istorie la Universitatea din Leicester, Marea Britanie.

Hodgkinson a reperat numele Eadburg, precedat de o cruce, în timp ce studia manuscrisul în biblioteca Weston, care este parte din bibliotecile Bodleian ale Universității Oxford. apoi studiat cu ajutorul tehnologiei imagistice.

Cercetătorii au dezvăluit cuvintele și desenele ascunse de pe manuscrisul rar folosind o metodă numită înregistrare stereo fotometrică, care examinează manuscrisul în diferite condiții de iluminare pentru a construi un model 3D al suprafeței sale.

Astfel de marcaje fără cerneală, cunoscute sub numele de „drypoint”, au fost descoperite și în alte manuscrise medievale timpurii, dar ele constau adesea doar în simple cruci pentru a evidenția secțiuni ale textului.

Dar adăugările lui Eadburg la manuscris sunt „neobișnuite și interesante”. „Includ de mai multe ori, inclusiv ca parte a unei inscripții mai lungi care ar fi putut fi scrisă în limba vernaculară engleză veche, alături de o serie de desene intrigante”, a spus Hodgkinson.

Un manuscris medieval

Nu este posibil să știm dacă Eadburg însăși a făcut însemnările, însă este scenariul cel mai probabil.

Ea crede că adăugările evidențiază domeniile care l-au intrigat pe scriitor.

„Inscripțiile au fost adăugiri intenționate și deliberate făcute de un cititor care a interacționat cu textul. Este mult mai puțin probabil ca acestea să fi fost mâzgălituri sau graffiti”, a adăugat Hodgkinson.

Cercetătorii speră să afle mai multe despre scrierile și și poate chiar cine a fost Eadburg. Unul dintre candidați este o femeie pe nume Eadburg care a fost stareță a unei comunități religioase feminine la mijlocul secolului al VIII-lea, dar mai există cel puțin opt candidați.

articolul original.

Stephen Hawking, omul de știință care a explorat Universul dintr-un scaun cu rotile. „Inteligența este abilitatea de a te adapta schimbării”

12 December 2022 at 15:00
image

Stephen William Hawking s-a născut la Oxford, pe 8 ianuarie 1942, și a copilărit  în Londra și St. Albans. Licențiat în fizică la Oxford, Hawking și-a continuat cercetările postuniversitare la Cambridge, în domeniul cosmologiei. Este cunoscut pentru descoperirea fenomenului denumit Radiațiile Hawking, conform căruia găurile negre pierd energie și, în cele din urmă, dispar, dar și pentru Teoria Întregului conform căreia Universul evoluează după niște legi bine definite.

„Acest set de legi ne poate oferi răspunsurile la întrebări precum: Cum s-a născut Universul? Când și dacă se va sfârși? Dacă da, cum se va produce asta? Dacă găsim răspunsurile la aceste întrebări, ar trebui să fim capabili să intrăm în mintea lui Dumnezeu”. (Stephen Hawking)

La vârsta de 21 de ani (în 1964), diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică, cunoscuta și ca boala Lou Gehrig, afecțiune ce se caracterizează printr-o pierdere progresivă a anumitor celule nervoase ale creierului și măduvei spinării denumite neuroni motori. ALS este o boală progresivă, invalidantă, fatală, care în timp afectează mersul, vorbitul, mâncatul, înghițitul, dar și alte funcții fundamentale. De obicei, simptomele apar după vârsta de 50 de ani și duc la deces în câteva luni sau ani.

Prognostic medical greșit

Atunci când medicii l-au diagnosticat pe Hawking cu ALS, la vârsta de 21 de ani, aceștia au fost pesimiști în ceea ce privește durata de viață a pacientului, prezicând că Hawking va trăi maxim 3 ani. Dar prognosticul s-a dovedit a fi  unul greșit, deoarece Stephen a trăit încă 55 de ani, cu toate că boala lui a evoluat, astfel că în timp acesta nu s-a mai putut mișca, iar cea mai mare parte a vieții și-a petrecut-o aproape, nemaiputând fi capabil să vorbească decât cu ajutorul unui sintetizator de voce.

Așteptările mele au fost reduse la 0 când aveam 21 de ani. Tot ce a urmat a fost un bonus. (…) Indiferent cât de grea ar putea părea viața, poți întotdeauna să faci ceva și să fii bun la acel lucru. Atâta timp cât există viață, există speranță. (Stephen Hawking)

Optimist, nu s-a lăsat înfrânt de invaliditatea sa

După diagnosticul primit în anii ’60, Hawking a început să folosească cârje și, treptat, a trecut la un scaun cu rotile ajungând în imposibilitatea de a se mai deplasa. Există o poveste apocrifă  – și nu știu dacă este adevărată – că, la un moment dat, ar fi trecut peste degetele de la picioarele Prințului Charles, cu scaunul lui cu rotile, spune Kristine M. Larsen, profesor de astronomie la Universitatea Centrală din Connecticut și autoarea cărții Stephen Hawking: A Biography. Chiar dacă prima relatare nu este confirmată, cu siguranță îi plăcea să danseze în scaunul cu rotile pe ringul de dans.  Îmi amintesc că l-am văzut, odată, în timpul conferințelor, în scaunul său cu rotile. După un incident în care a căzut din scaun și și-a rupt șoldul, a glumit spunând că s-a întâmplat asta pentru că este un șofer prost. (Kristine M. Larsen)

Nu a crezut în Dumnezeu

În 1974, atunci când avea 32 de ani, Stephen Hawking a devenit unul dintre cei mai tineri membri ai prestigiosului for de ştiinţă britanic Royal Society, iar în 1979 a fost numit șeful catedrei de matematică de la Universitatea Cambridge, unde se mutase de la Oxford pentru a studia astronomia teoretică şi cosmologia. Acest titlu fusese deţinut, ultima dată, de renumitul om de știință Isaac Newton (1642 – 1727).

Hawking , considerând că lumea este rezultatul unui fenomen ce poate fi explicat științific și nu o creație a unei ființe supreme.

Consider creierul ca fiind un fel de computer care va înceta să funcționeze atunci când componentele sale se defectează. Nu există Rai sau viață de apoi pentru computerele defecte; aceasta este o poveste cu zâne pentru oamenii care se tem de întuneric. (…)Creația spontană este motivul pentru care există Universul, pentru care existăm. (…)Dumnezeu este numele pe care oamenii îl dau motivului pentru care suntem aici. Dar cred că adevăratul motivul este mai degrabă legat de legile fizicii decât de cineva cu care se poate avea o relație personală. Un Dumnezeu impersonal

Rolul jucat de timp la începutul Universului este, cred eu, cheia necesară pentru a elimina nevoia unui Mare Arhitect și prin care putem arăta cum Universul s-a creat singur. Nu poți să te întorci în timp înainte de Big Bang deoarece nu exista timp înainte de Big Bang. În sfârșit, am găsit ceva care nu are o cauză deoarece nu există timpul în care o astfel de cauză să existe. Pentru mine, acest lucru înseamnă că nu există posibilitatea unui creator deoarece nu există timpul în care un creator să existe. Odată ce timpul însuși a început din momentul Big Bangului, acest eveniment nu ar fi putut să fie cauzat sau creat de nimeni și de nimic.

Hawking, care era foarte preocupat și de aspectul Inteligenței Artificiale, credea că dezvoltarea unei tehnologii mai bune este imperativă pentru supraviețuirea oamenilor. În viitor, Inteligența Artificială ar putea dezvolta o voință proprie — o voință care ar pute intra în conflict cu a noastră. Așadar, dezvoltarea inteligenței artificiale va fi fie cel mai bun, fie cel mai rău lucru care i s-a întâmplat vreodată omenirii. Încă nu știm ce va fi”. 

Hawking, film cu un actor de Oscar

Hawkins a fost căsătorit de două ori și a avut trei copii. În 1988, chiar dacă boala lui era deja într-un stadiu avansat, a reușit să termine de scris cartea „O scurtă istorie a timpului. De la Big Bang la găurile negre” prin care a venit cu explicații pe înțelesul oamenilor din afara zonei ştiinţifice despre teoriile fundamentale . Lucrarea a devenit un bestseller, vânzându-se în peste 10 milioane de exemplare. În 2001 a scris o a doua carte, „Universul într-o coajă de nucă”, iar în 2007 Hawking a publicat cartea pentru copii „George şi cheia secretă a Universului”, împreună cu fiica lui Lucy, prin care a încercat să explice cum funcţionează sistemul solar, asteroizii, găurile negre şi alte corpuri cereşti.

În 2010 a publicat „The Grand Design”, carte care a provocat controverse în rândurile persoanelor religioase din cauza afirmațiilor sale că nu este nevoie de o forță divină pentru a explica apariția Universului. A apărut, scurt, sub formă de hologramă în „Star Treck: Următoarea Generație” și într-un episod din serialul „The Simpsons”. A colaborat chiar și cu Pink Floyd, în 1994 și în 2014, folosindu-și vocea la înregistrările unor piese ale trupei. Tot în 2014, a fost lansat și filmul „The Theory of Everything”, care are la bază povestea de dragoste dintre Hawking și prima soție, Jane Wilde, film care i-a adus un Oscar actorului din rolul principal Eddie Redmine.

Stephen Hawking, cel mai renumit om de știință britanic al vremurilor actuale, care și-a dedicat viața descoperirii secretelor Universului, a murit la Cambridge, pe 14 martie 2018, la vârsta de 76 de ani.

Surse:

https://www.history.com/news/7-things-you-didnt-know-about-stephen-hawking

https://time.com/5199149/stephen-hawking-death-god-atheist/

https://www.britannica.com/biography/Stephen-Hawking

articolul original.

UMF „Iuliu Hațieganu”, singura universitate de medicină și farmacie din România listată în clasamentul World University Rankings 2023

13 October 2022 at 04:00

Universitatea de Medicină și Farmacie clujeană este listată pentru a patra oară între cele mai performante 1.000 de universități din lume și se situează pe locul al doilea în topul universităților din România.

UMF Cluj – Anca Buzoianu

Universitatea noastră se situează pe locul al doilea în topul universităților din România și este singura universitate de medicină și farmacie din țară listată între cele mai performante 1.000 de universități din lume, în clasamentul World University Rankings 2023, realizat de Times Higher Education (THE).

În clasamentul dat publicității miercuri, 12 octombrie 2022, sunt incluse 20 de universități din România, dar numai două se află printre primele 1.000 de instituții de învățământ superior din lume – Academia de Studii Economice București, care se află în intervalul 501-600 la nivel mondial și ocupă locul întâi la nivel național, și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, poziționată în intervalul 801-1000 la nivel mondial și pe locul al doilea la nivel național.

„UMF «Iuliu Hațieganu» Cluj-Napoca a obținut scoruri peste mediană la indicatorii de performanță care măsoară citările (poziția 623) și perspectiva internațională (poziția 628)”, subliniază rectorul Anca Dana Buzoianu.

Între universitățile românești cu specific medical sau medical-veterinar, în intervalul 1201-1500 la nivel glovbal și pe locul 7 la nivel național apare USAMV Cluj-Napoca, în intervalul 1501+ apar UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș  (locul 11 național) și UMF Grigore T. Popa (locul 13 național).

Prof. dr. Anbca Dana Buzoianu

Topul global este condus, anul acesta, de Universitatea din Oxford, Universitatea Harvard și Universitatea din Cambridge. Ediția din acest an a THE World University Ranking include 1.799 de universități din 104 țări și regiuni, fiind cel mai extins clasament realizat de Times Higher Education până acum. 

UMF «Iuliu Hațieganu» Cluj-Napoca este listată pentru a patra oară în acest clasament și ne bucurăm să constatăm că ne menținem pe aceeași poziție fruntașă în topul universităților din România și că ne situăm printre primele 1.000 cele mai bune instituții de învățământ superior din lume. Chiar dacă numărul universităților incluse în acest ranking a crescut de la an la an, cu 140 doar în ultimul an, universitatea noastră a reușit să se mențină pe aceeași poziție, cu un scor general crescut. Pe lângă prestigiul câștigat, o astfel de recunoaștere internațională reprezintă o oportunitate extraordinară de a dezvolta noi proiecte, în special în domeniul cercetării, precum și programe educaționale avansate, ce vor duce la creșterea valorii universității noastre”, afirmă prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF Cluj, care transmite „Felicitări întregii comunități academice pentru această performanță!

World University Rankings este cel mai mare și divers clasament internațional din domeniul academic, care reunește 1.799 de universități de elită din 104 țări și regiuni. Potrivit THE, clasamentul este bazat pe 13 indicatori de performanță grupați în mai multe categorii: predare (pondere 30%), cercetare/citări (câte 30%), perspectivă internațională (7%) și transfer de cunoștințe (2,5%), potrivit metodologiei anunțate.

În Top 10, inclusiv pe prima poziție, figurează 3 universități din Marea Britanie: University of Oxford – locul 1, University of Cambridge – locul 3 și Imperial College London – locul 10.

Clasamentul global este dominat de universitățile americane, care și-au revendicat nu mai puțin de 7 locuri în Top 10 THE World University Ranking 2023: Harvard University – locul 2, Stanford University – locul 3 (poziția a 4-a, cu punctaj foarte apropiat de Cambridge), Massachusetts Institute of Technology – locul 5, California Institute of Technology – locul 6, Princeton University – locul 7, University of California, Berkeley – locul 8 și Yale University – locul 9.

Cele 20 de universități românești incluse în clasament sunt: ASE București (501-600), UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca (801-1000), Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj (1001-1200), Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava (1001-1200), Universitatea din București (1201-1500), Universitatea Transilvania din Brașov (1201-1500), USAMV Cluj-Napoca (1201-1500), iar în intervalul 1501+ regăsim, în ordine, Universitatea Al. I. Cuza din Iași, Universitatea din CraiovaUniversitatea Dunărea de Jos, Universitatea George Emil Palade din Târgu Mureș, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, UMF Grigore T. Popa Iași, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea din Oradea, Universitatea Ovidius din Constanța, Universitatea Politehnica din București, Universitatea Politehnica din Timișoara, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara, cărora li se adaugă două mențiuni – Universitatea de Arhitectură Ion Mincu din București și Universitatea Valahia din Târgoviște.

Față de anul trecut, România are anul acesta mai mult cu 4 universități incluse în clasament, dar și la nivel global sunt cu aproximativ 200 de universități în plus.

Clasamentul global complet poate fi consultat AICI:


articolul original.

”Romanian Science Festival” – Tineri străluciți din diaspora academică românească se întâlnesc cu elevii argeșeni

8 September 2022 at 18:46

3 orașe: Pitești, Mioveni, Câmpulung Muscel 

16 cercetători din diaspora academică 

350 de voluntari

30 mentori locali 

150 de experimente

După o pauză de trei ani, Romanian Science Festival (RSF) revine în Județul Argeș în format fizic. Ce-a de-a treia ediție a Pitești Science Festival va avea loc între 22-24 septembrie și este cea mai extinsă de până acum, aducând publicului multe elemente inedite. 

În primul rând, festivalul s-a extins pe parcursul a trei zile, în prima zi având loc Caravana RSF în două orașe din județ: Mioveni și Câmpulung Muscel. În al doilea rând, în organizarea festivalului se va implica cel mai mare număr de voluntari de până acum: 350 de voluntari elevi, membri ai comunităților locale, antreprenori și pasionați de științe, dar și 30 de mentori locali din rândul profesorilor. 

Scopul principal al evenimentului este de a sprijini educația științelor din România prin metode non-formale prin implicarea diasporei academice. Evenimentul dorește să ofere o platformă care reunește pasionații de știință, cultivând astfel parteneriate cu organizații autohtone, inițiative locale, ateliere, cluburi și instituții de învățământ pre-universitar și universitar.

MENTORI RSF 

La evenimentele Romanian Science Festival din Județul Argeș vor participa în total 16 mentori RSF,  cercetatori și profesionisti veniți din 7 țări exclusiv pentru festival: .

 • Andreea Atanasescu, Student, Imunologie, Trinity College Dublin, Irlanda
 • Eliza Casapopol, Specialist în Inteligență Artificială, Microsoft Olanda & absolvent Universitatea Oxford, Marea Britanie
 • Catinca Ciuculete, Student, Medicina, Queen’s University Belfast, Irlanda
 • Emil Centiu, Tactical Software Engineer, NatWest Markets, Marea Britanie
 • Cristian-Alexandru Chiriac, Student, Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnica din București, România
 • Sebastian Dumitru, Inginer în Inteligență Artificială, Huawei Research & Development, Marea Britanie
 • Dan Fodor, Software Engineer, Bloomberg L.P., Marea Britanie
 • Andreea Geamanu, Studentă, Life Sciences & Technology, University of Groningen, Olanda
 • Andreea Cristina Gheorghe, Studentă, Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnica București, România & Erasmus+ Student, Universitatea Groningen, Olanda
 • Teodor Jianu, Doctorand în Chimie, Max Planck Institute, Germania
 • Liana Ivascu, Studentă, Fizică, Universitatea Manchester, Marea Britanie 
 • Sandor Kruk, Cercetator în Astronomie, Institutul Max Planck, Germania
 • Corina Milosoiu, Cloud Solution Architect, Microsoft Olanda 
 • Raluca-Andreea Miron, Strudent, Facultatea de Fizică, Universitatea București
 • Teodora Simion, Absolvent de Master în Matematică, Universitatea Oxford, Marea Britanie
 • Irina Verlan, Student in Inteligenta Artificiala, University of Helsinki

CARAVANA RSF 

Anul acesta, ediția din județul Argeș se desfășoară sub forma unei experiențe de trei zile:

 • 22 Septembrie – Caravana Romanian Science Festival în Mioveni, organizată la Sala Sporturilor Mioveni
 • 22 Septembrie  – Caravana Romanian Science Festival la Câmpulung Muscel, organizată la Colegiul Național Dinicu Golescu

Fiecare eveniment de tip Caravana RSF se va desfasura pe durata a trei ore, timp în care grupul de mentori RSF călătorește în fiecare din aceste orașe pentru a aduce științele mai aproape de mii de elevi care studiază în mediul rural și urban mic. Ei vor explica tinerilor despre domeniul lor de activitate și cum au ajuns să urmeze o carieră în științe, creând astfel modele pentru elevi în domeniul cercetării științifice. În fiecare locație, timp de două ore, voluntarii experimentatori locali alături de mentorii RSF vor organiza un târg interactiv de experimente deschis publicului larg. De asemenea, participanții vor putea să participe la ateliere de robotică, inteligență artificială, matematică, chimie, medicină, fizică, biologie, geografie și sustenabilitate.

Organizatorul caravanei Romanian Science Festival la Campulung Muscel, Corina Milosoiu, declară: Suntem entuziasmati sa extindem initiativa Romanian Science Festival pentru prima oara si la Campulung Muscel, prin Caravana de Stiinte organizata la Colegiul National Dinicu Golescu. Ca fosta absolventa a Colegiului, ma bucur sa am ocazia sa contribui la acest eveniment, prin care mentorii RSF vor aduce stiinta aproape de elevii din zona Muscel. Elevii din 10 scoli vor avea ocazia sa cunoasca mentori din diverse domenii, dar si sa isi exerseze curiozitatea la Targul de Experimente, organizat impreuna cu profesori coordonatori si voluntarii pasionati de stiinte

Organizatorul caravanei Romanian Science Festival la Mioveni, Eliza Casapopol, declară:

Suntem foarte fericiți să putem aduce un eveniment marca Romanian Science Festival la Mioveni, în noua Sală a Sporturilor. Fiind născută în Mioveni, cu atât mai mult mă bucur că avem ocazia să cunoaștem elevii din oraș dar și din împrejurimi cu întreaga echipă de mentori RSF. Elevii vor înțelege ce înseamnă o cariera STEM și ce impact pot avea într-un astfel de domeniu. În plus, vor participa la experimente interactive organizate cu ajutorul colegilor lor și profesorilor coordonatori din Mioveni care s-au pregătit încă din vacanță pentru acest eveniment. 

PITEȘTI SCIENCE FESTIVAL 

 • 23 Septembrie – Prezentările mentorilor în școlile și liceele din Pitești 

Mentorii RSF vor vizita 10 școli și licee din oraș pentru a le povesti elevilor despre cercetarea lor, care sunt cele mai importante și relevante invenții stiintifice în fiecare domeniu, dar și despre cum au ajuns să urmeze o astfel de carieră, cu scopul de a inspira tinerii catre STEM.

 • 24 Septembrie – Târgul de științe Pitești Science Festival, organizat în Piața Primăriei 

Pe data de 24 septembrie, între orele 11.00-17.00, se va organiza un târg de experimente științifice interactive deschis publicului de toate vârstele. Experimentele acoperă științe precum: astronomie, robotică, medicină, inteligență artificială, imunologie, biologie, fizică, chimie, matematică, geografie și sustenabilitate. Scopul evenimentului este de a stârni interesul publicului larg pentru științe și tehnologie prin intermediul educației informale și prin experimente interactive la care pot lua parte, dar pe care le și pot încerca după festival acasă cfolosind materiale accesibile. 

PARTENERI

Parteneri locali județul Argeș: Primaria Municipiului Pitești; Primaria Orașului Mioveni; Primaria Orașului Câmpulung Muscel; Colegiul Național Dinicu Golescu, Câmpulung Muscel; Colegiul Național Ion C. Bratianu, Pitești; Colegiul Național Zinca Golescu, Pitești; Școala Gimnazială Mihai Eminescu, Pitești; Școala Gimnazială Ion Minulescu, Pitești; Școala Gimnazială Tudor Vladimirescu, Pitești; Școala Gimnazială George Topirceanu, Mioveni; Colegiul Național Iulia Zamfirescu, Mioveni

Sponsor Național: Romanian American Foundation

Sponsori locali: Enformation, Radical Zero, Prima Market, Mobilift, Money Gold, Fundatia Autonom, Auchan, Fundația Acasă în Muscel, CodeUp Academy

Declarații despre Romanian Science Festival -ediția 2019, mentor Eliza Casapopol

PREMIUL FALLING WALLS FOUNDATION 

Romanian Science Festival (RSF), primul festival național de științe din țară, a fost desemnat câștigător de către Fundația Falling Walls Berlin, la categoria „Promovarea științelor” (Science Engagement). Romanian Science Festival a concurat alături de alte proiecte participante din 66 de țări din întreaga lume. 

Romanian Science Festival  a fost recunoscut ca unul dintre cele mai bune 20 de proiecte din lume la categoria Science Engagement, pentru impactul avut în rândul tinerilor din România prin promovarea științelor. Început în 2019 în Baia Mare, Pitești și Timișoara, Romanian Science Festival a adus știința mai aproape de 100.000 de elevi din toate colțurile României prin proiecte, evenimente și întâlniri online în care s-au implicat cei 120 de mentori RSF care sunt studenți, cercetători și profesioniști din diaspora.  

În fiecare an, Fundația Falling Walls Berlin invită organizațiile și persoanele active în promovarea disciplinelor științifice să își prezinte proiectele în cadrul a nouă categorii. Anul acesta au fost peste 1300 de aplicații din întreaga lume. În cadrul procesului de evaluare există două etape de selecție. În urma primei etape, din iunie 2022, au fost selectați 50 de finaliști. În urma celei de-a doua etape, Consiliul consultativ al fundației Falling Walls a selectat cei 20 de câștigători.

Cele mai bune inițiative selectate câștigătoare sunt invitate să își prezinte proiectele de implicare în știință în noiembrie, pe scena  prestigiosului Summit de Științe Falling Walls (Falling Walls Science Summit) de la Berlin organizat de Fundația Falling Walls în cooperare cu partenerul fondator Robert Bosch Stiftung. Astfel, Romanian Science Festival va reprezenta România la Berlin în noiembrie 2022 și va fi prezentat pe scena festivalului de către Sandor Kruk, co-fondator Romanian Science Festival. Descriere inițiativei Romanian Science Festival pentru summit se poate găsi pe pagina Fundației Falling Walls. 

DESPRE ROMANIAN SCIENCE FESTIVAL

Romanian Science Festival a fost fondat în 2019, în urma a doua proiecte pilot Romania Science Week și Timisoara Science Festival, şi este primul festival naţional de ştiinţe din România. Această iniţiativă s-a născut din dorinţa de a implica cercetătorii şi studenţii români din diaspora în sistemul de educaţie din România cu scopul de a atrage elevii spre disciplinele ştiinţifice. Primele evenimente au avut loc în Timișoara, Baia Mare și Pitești.

Comunitatea mentorilor RSF este formată din peste 120 de mentori care sunt studenţi, cercetători şi profesionişti români din diasporă care se implică în diferite activităţi ale Romanian Science Festival: târguri de ştiinţă, webinarii, vizite la clasele online, concursuri. De la lansare în 2019, Romanian Science Festival a adus ştiinţa în peste 150 de şcoli din România şi au ajuns la peste 100.000 de elevi.

Festivalul are două obiective principale. În primul rând festivalul îşi propune să construiască o legătură dintre diaspora academică şi mediul educaţional din Romania, oferind astfel modele de succes şi orientare în carieră tinerilor din România.

În al doilea rând, evenimentul doreşte să ofere o platformă celor care sunt pasionaţi de ştiinţă, cultivând astfel parteneriate locale cu organizaţii autohtone, iniţiative locale şi instituţii de învăţământ pre-universitar şi universitar.

Caravana Mioveni 2022:

Caravana Campulung:

Video Pitești Science Festival 2019

Care au fost cele mai interesante feedback-uri primite la RSF? 

Fiecare ediție Romanian Science Festival a avut cel puțin cateva povești impresionante care sunt mărturie a faptului că merită tot efortul nostru și a celor care vin alături de noi, și care ne dau motivație pentru evenimentele viitoare. Unul dintre obiectivele RSF este să ajungem la comunitati dezavantajate, cu resurse limitate și în multe cazuri, lipsa de modele în domeniul STEM. La prima ediție a festivalului am întâlnit un elev participant care a vrut să înțeleagă fizica din spatele unui experiment pentru a învața cum să-și poata produce electricitate și pentru propria casa. De asemenea, la fiecare festival, în casuța de feedback am primit remarca unor elevi care ar fi schimbat alegerea profilului la liceu daca ne-ar fi vizitat la festival înainde de clasa a VIII-a. Uitându-ne în grupul mentorilor RSF din Argeș din 2022 vom vedea ca mulți dintre ei au fost voluntari experimentatori la edițiile trecute, însă acum au terminat universitatea și doresc să dea înapoi în comunitate din cunoștințele și pasiunea lor pentru științe.

Cât de mult va motivează premiul acordat de către Fundația din Germania? 

Desemnarea Romanian Scince Festival drept câștigător de către Fundația Falling Walls Berlin, la categoria „Promovarea științelor” înseamnă foarte mult pentru noi. De patru ani aducem știința mai aproape de copiii din toate mediile sociale din România cu ajutorul unei comunități de peste 120 de mentori din diaspora academică. Astfel că noi  considerăm că acest premiu este un premiu comun al tuturor celor ce fac parte și au făcut parte din comunitatea Romanian Science Festival încă de la prima ediție: mentori, voluntari, profesori, parteneri, sponsori si oameni care ne-au susținut ideea de-a lungul anilor. Nu în ultimul rând, este un premiu care ne onoreaza, fiind singurul proiect din Romania care a primit aceasta distinctie in ultimii ani. Noi  Ne bucuram de recunoasterea internationala si acum suntem si mai motivati sa continuam procesul de educare a tinerilor din Romania in domeniul STEM in si mai multe locatii din tara in anul ce urmeaza.

articolul original.

Vara vrajbei noastre

23 July 2022 at 16:30
image

Iar se impozitează pensiile speciale. După ce cu mai mulți ani în urmă, filfizonul Rareș Bogdan s-a bătut cu cărămida în batistuța de mătase de la piept că va desființa el pensiile speciale în 30 de zile și … nimic, acum Marcel Ciolacu ne asigură că pensiile speciale vor fi impozitate drastic. A dat sentința și a plecat în vacanță, desigur. Mai lansând înainte de plecare o sentință înțeleaptă: „Am văzut cu toții că unde sunt irigații nu este secetă”. Acum, după plecarea președintelui PSD, a rămas Adrian Câciu, ministrul de la Finanțe să ne asigure că pensiile speciale vor fi impozitate, dar nu se știe când și cum, că trebuie cântărit bine, că se vor face simulări, că …ce mai, e moleșeală, căldură mare, monșer!

Dar, guvernul nu mai poate de grija celor cu pensii mici și le-a distribuit vouchere sociale de 250 de lei. De grija pensionarilor s-au făcut înțelegeri între guvern și cele trei firme emițătoare de carduri, pe de o parte și între acestea și lanțurile de marketuri agreate/selectate pe ochi frumoși, pe de alta. Iar supermarketurile au mărit deja prețurile la alimentele de bază, să-i scape pe bieții bătrâni repede de bănuți. Lasă că unii merg la cumpărături și descoperă că au primit cartonul de trei săptămâni, dar încă nu s-au pus bani pe el. Inițiativa a fost bifată, aplauzele primite, liderii coaliției au plecat în vacanță, că e căldură mare!

Oxford Analytica, o organizație serioasă britanică, nu firma de casă a lui Marius Pieleanu, publică o analiză la sânge trăgând concluzia că președintele Klaus Iohannis erodează democrația pluralistă din România, bazându-se pe serviciile de informații pentru a se menține la putere și pe generali de armată pentru a guverna. „Iohannis vorbeşte puţin, iar apariţiile sale publice s-au diminuat constant. Consilierii săi se ţin departe de ochii lumii şi se crede că provin din domeniul afacerilor şi din lumea serviciilor de informaţii”, se arată în analiză. Simțitor ca un obiect înalt de mobilier, Klaus Iohannis se va frământa câteva minute, apoi va pleca în vacanță, deși el e de șapte ani într-o vacanță continuă.

Și tot așa, politicienii au plecat în vacanță, dar au rămas cu noi subiecte care ne apasă pe umeri și pe cap de dimineața până seara: prețurile la carburanți, dar în general prețurile scăpate de sub control la tot, seceta care pârjolește totul și miroase a sărăcie, amenințarea unei ierni fără căldură în case etc. etc. Dar astea ne privesc pe noi, politicienii se află la doi ani de alegeri, deci acum merg liniștiți în vacanță, că e căldură mare, monșer!

Sursa foto: Politico.com

articolul original.

Oxford Analytica: Iohannis erodează democrația și folosește serviciile pentru a-și menține puterea

22 July 2022 at 15:00
By: D. A.

Cunoscutul think-thank britanic Oxford Analytica a realizat o analiză critică la adresa preşedintelui Klaus Iohannis, în care arată că popularitatea şefului de stat este în cădere liberă şi că se bazează tot mai mult pe serviciile de informaţii pentru a-şi menţine puterea.

Analiza citată susţine că Iohannis a pus la cale ruperea coaliţiei PNL-USR şi constituirea coaliţiei PNL-PSD, arătând că „cea mai importantă victimă a fost lupta împotriva corupţiei la nivel înalt”, potrivit G4Media. „Iohannis vorbeşte puţin, iar apariţiile sale publice s-au diminuat constant. Consilierii săi se ţin departe de ochii lumii şi se crede că provin din domeniul afacerilor şi din lumea serviciilor de informaţii”, se mai arată în analiză, potrivit G4Media.

”Guvernul Ciucă, în funcție de opt luni, se străduiește să guverneze în mod eficient și depinde de sprijinul unei mass-media semi-captive și al serviciilor de informații. Iohannis renunță la rolul său de mediator între organele de stat și între stat și societate. Temerile sunt tot mai mari că un sistem dezordonat, uneori haotic, dar identitar pluralist, este înlocuit cu o versiune monolitică în care corupția și ineficiența continuă să prospere, dar fără controale și echilibre semnificative.

Citește integral la G4Media.ro.

articolul original.
 • There are no more articles
❌