ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

OUG privind transportul elevilor, declarată neconstituțională de CCR

31 January 2023 at 16:39
image

CCR a constatat marți că este neconstituțională Ordonanța de Urgență a Guvernului privind transportul elevilor care învață în altă localitate.

Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, „a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională Ordonanța de urgență a Guvernului nr.50/2021 pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr.1/2011. În esență, Curtea a reținut că nu s-a putut face dovada solicitării avizului din partea Consiliului Economic şi Social încălcându-se prevederile art.l alin.(3) și (5), coroborate cu cele ale art. 141 din Constituție, cu consecința neconstituționalității Ordonanței de urgență a Guvernului nr.50/2021 în ansamblul său”, potrivit unui comunicat de presă al instituției, conform stiripesurse.ro.

Ce prevede OUG declarată neconstituțională

OUG declarată neconstituțională prevede:

– Elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu şi localitatea unde sunt şcolarizaţi, pe durata cursurilor şcolare, din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi, în limita a 50 km.”

– Elevilor care sunt cazaţi la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi. Elevii pot solicita acordarea sumei în avans, cu decontare în luna următoare.

– Decontarea cheltuielilor de transport, pe baza documentelor emise de operatorii de transport rutier, pentru facilităţile de transport acordate elevilor, se asigură la nivelul valorii documentelor de transport lunare, dar nu mai mult de 30 lei/lună pentru distanţa de 3 km. Pentru distanţele ce depăşesc 3 km, până la limita de 50 km, suma de 30 lei/lună se suplimentează cu 3 lei pentru fiecare kilometru/lună, dar nu mai mult decât valoarea documentelor de transport lunare.

– Elevilor care se deplasează de la domiciliu către unitatea de învăţământ la distanţe mai mari de 50 km şi nu sunt cazaţi la internat sau în gazdă în localitatea în care studiază li se decontează suma aferentă distanţei de 50 km, la care se adaugă 1 leu/km/lună, pentru distanţele ce depăşesc 50 km.

– Operatorii de transport au obligaţia să emită documente lunare de transport, cu încadrare în tarifele maxime per kilometru/lună şi să asigure transportul elevilor.

articolul original.

Dumitru Chisăliță, expert în energie: ‘România are o mare problemă energetică în momentul de față și în următorii zeci de ani de acum încolo. Noi supraimpozităm sectorul gazelor naturale din 2013 și toți acei bani s-au evaporat, au disp

22 January 2023 at 11:15
image

Expertul în energie Dumitru Chisăliță a explicat care sunt posibilitățile ca OMV Petrom să nu achite taxa de solidaritate stabilită de statul român, prin preluarea în legislația națională a normelor europene. Specialistul a susținut că Grupul  OMV Petrom nu poate scăpa de plata acestei contribuții, dacă, în februarie, când vor fi publicate datele financiare, se va constata că se încadrează în categoria contribuabililor obligați să achite taxa de solidaritate. 

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a anunţat joi, într-o informare către Bursa de Valori București, că se aşteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022, impusă prin OUG 186 publicată în 29 decembrie 2022, după ce autoritățile române au transpus regulamentul decis la nivel european. Oficialii OMV Petrom argumentează că Grupul are „sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului”.

Potrivit unor calcule ale Guvernului, din această suprataxă stabilită prin OUG 186/2022, bugetul de stat ar putea câștiga aproximativ un miliard de euro în 2023. Ministerul de Finanțe ar urma să deschidă un cont special pentru colectarea acestor sume.

Grupul OMV Petrom a precizat că rezultatele financiare preliminare aferente anului 2023 şi trimestrului IV 2022 vor fi publicate pe 2 februarie 2023.

„Nefiind publicate datele pe trimestrul IV, pur și simplu trebuie să luăm de bună la momentul de față această declarație cum că nu există niciuna din cele cinci categorii de potențiale zone de suprataxare sau, ca să folosim un termen mai corect, de contribuție de solidaritate cu caracter temporar, așa cum vorbește Regulamentul 1854/2022 al Uniunii Europene. Nu pot să comentez sub nicio formă dacă se încadrează sau nu, pentru că nu există aceste date publice”, a spus Dumitru Chisăliță.

Expertul în energie a explicat că orice companie din România care a avut supraprofit calculat conform dispozițiilor legale, fie că este OMV Petrom sau un alt producător, trebuie să plătească acestă contribuție de solidaritate.

„Pornind de la faptul că această analiză și această declarație sunt corecte și cifrele arată că cifra de afaceri nu este compusă în proporție din 75% dintr-una dintre cele cinci sectoare care sunt supuse acestei contribuții de solidaritate – extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei, fabricarea produselor de cocserie și fabricarea produselor obţinute prin rafinarea petrolului –, trebuie să spunem că, până la urmă, și OMV, și orice altă companie, și orice altă entitate din România trebuie să respecte legislația din România.

În România, OUG 186/2022 spune că se vor supraimpozita sau va exista această contribuție de solidaritate pentru acele companii care au avut în 2022 și urmează si aibă în 2023, practic, un supraprofit care se calculează ca o medie a ultimilor trei ani și în același timp industria respectivă se încadrează în situația în care 75% din cifra de afaceri a fost produsă în extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei, fabricarea produselor de cocserie și fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului.

Or, în situația în care oricare dintre companiile din România nu se încadrează în această categorie stabilită de lege, atunci într-adevăr nu i se aplică acest Regulament 1854/2022 și nu trebuie să plătească astfel contribuția de solidaritate”, a precizat Dumitru Chisăliță, președintele Asociație Energia Inteligentă.

Întrebat dacă posibilitatea ca Grupul OMV Petrom să nu se încadreze printre contribuabilii care au obligația să achite taxa de solidaritate nu putea fi estimată de oficialii români, pe baza datelor existente, atunci când au decis această cotă și baza de calcul, pentru a atrage bani la buget, expertul în energie a spus că, în momentul în care sunt toate datele, se poate face acest calcul.

”Deci, este nevoie de aceste date, care nu sunt publice în momentul de față. În același timp, sunt două elemente pe care trebuie să ale avem în vedere. În primul și primul rând, acești 75% – componenta cifrei de afaceri pe cele cinci sectoare definite – derivă din Regulament european 1854/2022, până la urmă s-a preluat în OUG 186/2022 acestă abordare. Noi am venit doar cu niște elemente lămuritoare pe anumite zone, față de acest regulament, care are caracter obligatoriu în România”, a explicat expertul în energie.

„România are o mare problemă energetică în momentul de față”

În același context, Dumitru Chisăliță a ținut să sublinieze că nu este adeptul suprataxării drept soluție a numeroaselor probleme din domeniul energiei din România.

”Sunt de părere că orice supraprofituri care se produc conjunctural trebuie să determine și o parte de reîntoarcere a acestor contribuții către acea societate care a generat supraprofiturile. Din punctul meu de vedere, abordări de genul acesta țin de normalitatea lucrurilor. Dar, în același timp, eu, personal, mai ales în zona energiei, nu sunt adeptul taxelor.

România are o mare problemă energetică în momentul de față și în următorii zeci de ani de acum încolo. Din punctul meu de vedere, cea mai mare problemă este să-și rezolve niște mari discrepanțe între cerere și ofertă care există pe piața din România. Atunci, politicile publice în domeniul energiei, din punctul meu de vedere, nu ar trebui să fie așa cum, din păcate, sunt în România, îndreptate spre taxare, ar trebui să fie îndreptate spre investiții”, consideră specialistul.

„Dacă aș fi fost cu această lege în față, eu nu aș fi luat bani decât în situații excepționale, doar dacă respectivele companii nu ar fi investit 100% din supraprofiturile acestea în zonele de interes pentru România”, a mai spus Dumitru Chisăliță, enumerând dezvoltarea capacităților de producere a energiei electrice și dezvoltarea capacităților de producere a energiei termice.

În plus, în ceea ce privește rafinăriile, România, care a avut prima rafinărie din lume și care are trei rafinării și încă două închise, este în „situația jenantă”, spune specialistul, în care nu produce anumite tipuri de biocombustibil.

„Suntem în situația jenantă în care exportăm uleiuri alimentare uzate și le reimportăm ca biocombustibil la prețuri de zece ori mai mari. Or, ar fi fost o metodă ideală, în momentul în care aveam Regulament, să spunem: «Domnilor, dacă toate supraprofiturile, nu peste 60%, peste 80 – 90%, nu vor fi direcționate în zona de dezvoltare viitoare a României – să spunem biocombustibil pentru rafinare -, o să vă iau acești bani». Dar, primul element nu este să iau bani, ci să asigur că la anul, peste doi ani, peste zece ani vor exista consumatori care să beneficieze de acest supraprofit care este astăzi”, susține Dumitru Chisăliță.

Specialistul a subliniat că experiența a dovedit că acești bani nu se regăsesc în dezvoltare.

Noi supraimpozităm sectorul gazelor naturale din 2013 și toți acei bani s-au evaporat, au dispărut. Nu zic că au fost furați, ci au fost cheltuiți pe diverse elemente non energetice. Or, mă tem să și banii ăștia vor avea aceeași soartă.

Și atunci, dacă aș fi foarte corect, din perspectiva unui cetățean, ar fi: «Domnule, nu mai vreau să supraimpozităm și banii ăștia să ia anumite direcții, ci aș vrea ca eu să beneficiez la anul, peste zece ani. Asta ar fi un element. Dacă noi ne-am fi creat propriile rafinării, propria rețea de colectare a uleiurilor uzate, dacă ne-am fi creat propriul element pe această linie a biocombustibililor, asta înseamnă că începând de la anul sau peste doi ani, când ar fi funcționat, aș fi plătit mai puțin la prețul benzinei. Or, dacă mergem în continuare pe această situație de importator net pe biocombistibil, benzină, vom plăti tot mai mult. Or, acesta ar fi fost un motiv ideal să mă asigur că îmi voi putea reduce în viitor costurile pe un anumit sector”, a mai spus Dumitru Chisăliță.

Dacă în cazul Romgaz, cel de-al doilea mare producător care ar putea fi vizat de taxa de solidaritate, Dumitru Chisăliță a evitat să se pronunțe, până la publicarea datelor finale pe 2022, dacă se încadrează în prevederile OUG 186/2022, specialistul estimează să rafinăriile vor fi cu siguranță puse la plată.

„În cazul Romgaz, este greu de spus, există această posibilitate. Cine cred că se va încadra cu siguranță sunt rafinăriile, cele două rafinării private”, a explicat specialistul.

Faptul că OMV a anunțat că va plăti taxa în Austria ține probabil de mixul de producție din această țară, încadrându-se astfel în prevederile regulamentului, implicit a legislației naționale care l-a preluat, conform gândul.ro

articolul original.

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a făcut anunțul momentului! Cresc pensiile cu 10% pentru acești români

21 January 2023 at 20:45
image

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat cine sunt pensionarii români care vor primi începând cu 1 februarie pensii mai mari cu 10%.

„Vorbim în principal despre hotărârea Curții Constituționale numărul 650 pe 28 decembrie 2023 care spune că foarte clar că pensionarii cu pensii mai mari de 4.000 de lei nu mai sunt supuși acestei impozitări, respectiv a acestei contribuții de asigurări sociale de sănătate în procent de 10%.

Dacă urmăriți site-ul portalul Casei Naționale de Pensii Publice la rubrica statistici, acolo veți observa că în această situație sunt peste 200.000 de pensionari ale căror cuantum depășesc această sumă de 4000 de lei, astfel încât odată cu publicarea acestei decizii a Curții Constituționale în monitorul oficial,  ea este obligatorie.

Noi deja în această săptămână am început tipărirea și reușim ca săptămâna viitoare deja să finalizăm acest proces de tipărire.

Aceste taloane de pensii vor merge la Compania Națională de Poștă pentru a fi distribuite în teritoriu, astfel încât exact cu data de 1 februarie  deja pensiile vor fi acordate.

Iar această contribuție de asigurări sociale de sănătate va fi restituită pe perioada exact pe data când a fost publicată în monitorul oficial respectiv, pe din 28 decembrie până cele 4 zile din luna decembrie plus luna ianuarie 2023.

Începând deci cu luna februarie pensionarilor nu li se va mai reține contribuție de asigurări sociale de sănătate. Pe lângă acest lucru, vor primi și această vă vi se vor restitui și această contribuție de sănătate pe 4 zile din luna decembrie plus luna ianuarie 2023.

Cum vor primi pensionarii banii înapoi pentru perioada 1 ianuarie 2022-  28 decembrie 2022

Pentru perioada 1 ianuarie 2022 – 28 decembrie 2022 exact când a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență 130/ 2022 care a reglementat practic această impozitare practic a cont a pensiilor peste 4.000 de lei.

Pentru această perioadă așteptăm să fie reglementată modalitatea de restituire a acestor bani de către Parlament. Parlamentul, în momentul de față este în vacanță.

În perioada imediat următoare există și o notă de fundamentare în acest sens, astfel încât în perioada imediat următoare se va stabili exact modalitatea de restituire a acestei contribuții la asigurări sociale de sănătate, astfel încât în momentul când ea va fi publicat în Monitorul Oficial, o vom pune imediat în aplicare.

Nu vreau ca să mă pronunț eu acum, pentru că legiuitorul va hotărî acest lucru. Care este modalitatea de restituire a acestei contribuții de asigurări sociale pe perioada 1 ianuarie 2022 – 28 decembrie 2022, conform antena3.ro

articolul original.

Europarlamentar român: ‘Poziția ANAF este extrem de importantă. OMV a închis ușa statului român în nas pentru că își permite și efectele sunt foarte clar’

16 January 2023 at 19:15
image

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP) a declarat luni, în emisiunea Talk News de la Prima News TV, despre scandalul taxei de solidaritate pe care ar trebui să o plătească companiile din energie care au obţinut profit, că OMV a închis uşa statului român în nas pentru că îşi permite şi efectele sunt foarte clare, astfel că, după ce a anunţat OMV că nu plăteşte această suprataxare pe profit, automat i-au crescut acţiunile.

”Lucrurile sunt foarte clare, noi am avut o ordonanţă care trebuia să reglementeze situaţia din energie, dată în martie, s-a dezbătut aproae un an de zile, cam asta este imaginea pe care o au românii privind deciziile la nivel guvernamental şi inclusiv această Ordonanţă privind suprataxarea a fost făcută de azi pe mâine, fără a explica atât opiniei publice cât şi celor care trebuie să respecte legile din România. Evident că OMV a închis uşa statului român în nas pentru că îşi permite şi efectele sunt foarte clare. A anunţat OMV că nu plăteşte această suprataxare pe profit, automat i-au crescut acţiunile”, a spus Eugen Tomac.

El a precizat că dacă compania ar fi spus că o plăteşte, evident că efectul ar fi fost altul.

Potrivit lui Tomac, ”poziţia ANAF este extrem de importantă”. ”Sper să vină cu o poziţie limpede privind situaţia de la OMV, eu cred că cei care fac profit în România, taxele trebuie să le plătească în România. Aceasta este o sfidare a bunului simţ în primul rând”, a arătat europarlamentarul PMP.

Tomac a explicat că Regulamentul spune destul de limpede cum se face această suprataxare. 

”Eu rămân la acea opinie că Regulamentul a fost transpus prost, articolul este extrem de clar, cum se stabileşte această suprataxare şi pleacă de la procentul de 33%. Deci regulamentul îţi creează pârghii prin care poţi acţiona. Noi aveam această posibilitate de a crea un cadru legislativ”, a mai spus Tomac.

OMV Petrom se află într-un conflict deschis cu autorităţile fiscale din România, în urma anunţului companiei că nu va plăti contribuţia de solidaritate, motivând că veniturile din extracţia hidrocarburilor şi rafinare nu depăşesc 75% din cifra de afaceri, condiţie prevăzută atât în regulamentul european, cât şi în Ordonanţa prin care acesta a fost implementat în legislaţia autohtonă, conform news.ro
articolul original.

Ieșire a lui Andrei Caramitru: ‘În Ministerul Energiei, Ministerul de Finanțe și alte zone, sunt foarte mulți care au fost puși pe acolo în timp ca să ajute aceste companii care servesc interesele rusești’

14 January 2023 at 11:30
image

Andrei Caramitru a vorbit despre OUG privind taxa de solidaritate, și s-a arătat de părere că decidenții „au instrumentele să repare tâmpenia asta”, în sensul în care a fost introdusă „o taxă doar la Romgaz și nu la Petrom, or așa ceva nu se poate”.

Întrebat despre modul în care a fost redactată OUG privind taxe de solidaritate, el a afirmat:

„„La nivel politic am văzut toți că au fost niște declarații destul de dure împotriva Austriei, a apărut treaba asta, deci cumva cred că politicienii de top, ăia la vârf, chiar voiau să facă taxa asta, ca semnal. Au apărut chiar semnale că vor să o mărească în Parlament, cred că Pavel Popescu a zis ceva de genul acesta. Eh, și subit, au rămas acum consternați, toată lumea e șocată cum a apărut treaba asta. Eu cred că, în Ministerul Energiei, Ministerul de Finanțe, alte zone, sunt foarte mulți care au fost puși pe acolo în timp ca să ajute aceste companii care servesc interesele rusești”.

„Probabil că cineva acolo, pe o căruță de bani, a reușit să scoată o virgulă, să scoată un cod CAEN ceva și să blocheze tot. Cred că asta s-a întâmplat, pentru că e ceva șocant, deci practic noi am băgat o taxă doar la Romgaz și nu la Petrom, or așa ceva nu se poate. Există, însă, o rezolvare, vreau să spun. OUG-ul poate să fie schimbat și chiar sunt curios dacă îl vor schimba sau nu, știind acest lucru, și, doi, în Parlament poate fi schimbat OUG-ul”, a adăugat Andrei Caramitru.

„Acum, dacă nu fac nici asta, e o decizie clară politică undeva în care practic noi în loc să luăm banii pe care îi lasă Uniunea Europeană să îi luăm, vorbim de sute de milioane de euro în bugetul României pentru pensii salarii și investiții, statul român și decidenții, deși au instrumentele să repare tâmpenia asta, decid că banii ăștia sunt bine să ajungă în buzunarele OMV din Viena. Dacă se întâmplă treaba asta, este o trădare clară de țară și cred că cei care nu vor face acest lucru, dacă nu îl vor face, poate nu o să aibă probleme imediat, dar în timp o să aibă niște probleme grave și ar fi cazul să se trezească și să facă treburile cum trebuie”, a mai spus Andrei Caramitru, conform b1tv.ro

articolul original.

Șeful ANAF avertizează OMV că va face controale „la sânge” : „Vom veni cu o impunere”

14 January 2023 at 05:30
image

Şeful ANAF, Lucian Heiuş, a explicat, vineri, că toate societăţile care se încadrează în OUG 186 vor fi verificate „la sânge”, iar dacă vor refuza să plătească, vor fi executate silit.

Primele verificări, anunţă Lucian Heiuş, vineri seară, la Antena 3, vor viza cifra de afaceri.„ANAF va verifica la sânge toate societăţile care se încadrează în prevederile Ordonanţei 186. Vom verifica în prima fază dacă în cifra de afaceri se respectă acele venituri din codurile CAEN care sunt stabilite în ordonanţă, respectiv să fie 75 % din cifra de afaceri pe acele conduri CAEN şi după aceea vom verifica dacă calculul şi cuantumul contribuţiei la solidaritate este corect declarat şi achitat”, a declarat Heiuş.

Prevederile sunt legale 

Întrebat când vor începe controalele, şeful ANAF a explicat care sunt prevederile legale. ”Exact cum prevede legislaţia fiscală din România. Nu putem să încălcăm o lege pentru  nimeni. Legea prevede ca situaţiile financiare ale societăţilor trec spre auditare la sfârşitul lunii februarie, termenul final de declarare şi depunere a situaţiei financiare este 30 mai, iar  data de depunere şi de  de plată a contribuţiei de solidaritate este 25 iunie.

Dar eu vă spun  că nu stăm până la aceste termene, avem modalităţi de a verifica cifrele de afaceri, cu mult timp înainte. În cazul societăţii OMV vă pot spune că de la 1 ianuarie 2022 depune acea declaraţie 407 şi noi ştim în timp real toată contabilitatea şi cifrele pe care le are”, a afirmat Heiuş.

Ce se întâmplă dacă OMV refuză să plătească

El a mai subliniat că, dacă OMV va refuza să plătească, va fi executată silit. „Dacă va refuza să plătească, vom veni cu o decizie de impunere, vom stabili suma care trebuie să fie plătită şi vom face executare silită.

Dar prima dată vom verifica toate societăţile care au ca obiect de activitate aşa cum este prevăzut în OUG 186, vom verifica dacă codurile CAEN depăşesc 75% din cifra de afaceri, aşa cum prevede ordonanţa şi după aceea se va verifica modul de constituire, declarare şi achitare a contribuţiei”, a mai adăugat Lucian Heiuş.

articolul original.

Ajutor bănesc pentru plata facturilor sau datoriilor la furnizorii de energie. Prima tranșă de bani, disponibilă din 20 februarie

12 January 2023 at 16:54
By: -
image

Printr-o ordonanță apărută în luna decembrie, Guvernul a stabilit că pensionarii și alte persoane cu venituri mici vor primi, în acest an, un ajutor bănesc pentru plata facturilor sau datoriilor la furnizorii de energie. Acum, printr-un proiect de ordonanță adoptat de Executiv miercuri, se modifică și completează regulile inițiale ale ajutorului pentru energie, astfel încât procedurile să asigure distribuirea eficientă a voucherelor în valoare totală de 1.400 de lei. Printre altele, după cum s-a stabilit miercuri, sumele destinate cumpărării lemnelor de foc vor putea fi încasate și în numerar, iar banii vor putea fi obținuți și în cazul în care, la o adresă de domiciliu, figurează unul sau mai mulți colocatari, dar care nu locuiesc efectiv acolo.

O primă modificare ce apare în proiectul de ordonanță aprobat miercuri de Guvern vizează modificarea OUG 166/2022, prin care este introdus ajutorul pentru energie, în sensul permiterii ridicării sumelor de la stat, în cazul lemnelor de foc, și în numerar.

Mai exact, ca excepție de la regula generală, care stabilește că ajutorul de 1.400 de lei se primește prin mandat poștal, beneficiarii vor putea încasa în numerar, la oficiile poștale, sumele plătite pentru procurarea lemnelor de foc pentru sezonul rece 2022-2023.

Pentru a putea încasa suma în numerar, beneficiarii de sprijin vor trebui să prezinte următoarele documente justificative:

 • cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poștal;
 • actul de identitate al beneficiarului de sprijin;
 • documentul/ documentele justificativ/ justificative prin care face dovada că a achiziționat material lemnos pentru încălzire care este utilizat la locul de consum, prin înscrierea acestuia pe documentele justificative și dovada achitării acestora către furnizorul de lemne de foc (de exemplu, aviz de însoțire a mărfii, factura, bonuri fiscale);
 • în situația în care beneficiarul cardului de energie are alt domiciliu decât cel care este inscripționat pe cardul de energie, contractul privind furnizarea materialului lemnos la domiciliu sau reședință împreună cu declarația pe propria răspundere că utilizează sprijinul pentru compensarea prețului la energie la adresa unde locuiește.

Acesta “este un mecanism în favoarea beneficiarilor, care să permită, pentru astfel de situații, decontarea sumelor achitate în numerar, mai ales (…) în zona localităților rurale, după cum sublinia Marcel Boloș, ministrul investițiilor și proiectelor europene, la finalul ședinței Guvernului.

O altă schimbare apărută în legătură cu schema de ajutor pentru energie vizează situațiile în care beneficiarii au colocatari, dar aceștia nu locuiesc efectiv la acea adresă și nici nu pot fi radiați de la adresă, caz în care beneficiarii riscă să nu mai primească banii de la stat (colocatarii au venituri și duc venitul mediu pe membru de familie la locul de consum peste plafonul legal de 2.000 de lei).

Prin modificările de miercuri, beneficiarii aflați în astfel de situații (cei excluși din listă primesc o înștiințare în acest sens) vor putea solicita primăriei de domiciliu desfășurarea unei anchete sociale care să stabilească numărul și persoanele care locuiesc în fapt la locul de consum.

În acest caz, autoritățile trebuie să finalizeze ancheta socială în termen de cel mult zece zile lucrătoare de la data primirii solicitării.

Nu în ultimul rând, a fost stabilită o măsură pentru situațiile în care beneficiarii au domiciliu fără nomenclator stradal (denumirea străzii și număr administrativ).

Potrivit ministrului, această situație e de așteptat să apară „la sate mai ales, în zona rurală, unde încă nu s-au elaborat nomenclatoarele stradale, aici e posibil ca beneficiarii noștri să figureze toți la o singură adresă.

În aceste cazuri, printr-un sistem de declarații pe propria răspundere și cu informațiile culese din teren de către Poșta Română, se vor obține informații despre beneficiari şi se va clarifica situația domiciliului, respectiv a situaţiei locative raportate la locul de consum.

Valoarea sprijinului pentru plata facturilor la energie este stabilită la 1.400 de lei, bani ce vor fi acordați în două tranșe egale, de câte 700 de lei: în luna februarie 2023, pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023, și în luna septembrie 2023, pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023.

De principiu, banii pentru compensarea facturilor la energie se vor primi sub forma unui certificat de beneficiar emis și tipărit pe suport hârtie, numit card de energie, sumele primite urmând a se transfera furnizorilor de energie prin mandat poștal, prin intermediul Poştei Române.

Așa cum a anunțat Marcel Boloș miercuri, prima tranșă de bani va putea fi folosită pentru plăți începând din 20 februarie.

Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de OG trebuie publicat în Monitorul Oficial.

Sursa: avocatnet.ro

articolul original.

Un avocat grec celebru a fost angajat de familia turistului mort în accidentul de autocar din Pasajul Unirii

6 January 2023 at 11:45
image

Unul dintre cei mai cunoscuți avocați din Grecia, Alexis Kougias, a anunțat că va reprezenta în instanță familia turistului care a murit în decembrie la București, după ce autocarul în care se afla a fost strivit de bariera de la Pasajul Unirii.

„Președintele firmei noastre, Alexis Kougias, a fost ales de rudele decedatului N.H. să le reprezinte atât în procesul penal, cât și în cel pentru despăgubiri materiale, deschis ca urmare a traumelor psihice cauzate de moartea neașteptată, în accidentul tragic din București, România.

Biroul nostru va strânge datele necesare din dosarul deschis de procurorii români, precum și datele despre învinuiții pentru tragedie (șoferul și proprietarul autocarului).

Vom investiga și posibilitatea culpabilității serviciilor române responsabile de construcția masivă menită să avertizeze asupra limitei de înălțime a vehiculelor, dacă a fost legal instalată”, potrivit unui comunicat remis de firma de avocatură a lui Kougias.

Avocatul a declarat în mai multe rânduri că nu acceptă cazuri pe care nu crede că le poate câștiga.

Amintim că la finalul lunii decembrie presa greacă scria că și alți pasagerii au spus că vor da în judecată autorităţile din Bucureşti şi agenţiile de turism.

Autocarul, care pornise din Volos şi Larissa, cu 47 de turişti greci, nu a respectat limita de înălţime la Pasajul Unirii şi s-a izbit de grinda metalică. Aceasta a zdrobit acoperişul autocarului, iar ferestrele au fost sparte. Un bărbat de 53 de ani din Larissa a murit și alți 22 de turişti au ajuns la spital, unii cu răni grave.

Potrivit Brigăzii Rutiere, s-a deschis dosar de cercetare penală pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Cercetările sunt continuate de către poliţiştii Brigăzii Rutiere sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4.

Potrivit presei elene, o înregistrare video realizată dintr-o mașină aflată în spatele autocarului plin cu cetăţeni greci arată că vehiculul schimbă banda cu câteva secunde înainte de accident, intrând într-o porţiune de drum în care accesul vehiculelor peste o anumită înălţime era interzis.

articolul original.

USR acuză că un grup secret a scris o OUG care va crea probleme uriașe: „Dictează ce culoare să aibă hârtia igienică și cât să fie dantela de la perdea”

28 December 2022 at 08:12
image

USR transmite, marţi, că ministrul PNL Marcel Boloş vrea să adopte în şedinţa de guvern de miercuri o ordonanţă de urgenţă elaborată în secret, care ar trebui să reglementeze domeniul fondurilor europene 2021 – 2027, câteva zeci de miliarde de euro.

Fostul ministru USR Cristian Ghinea le cere liderilor PNL şi PSD, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, să oprească ordonanţa

Potrivit USR, „ordonanţa ar fi trebuit să apară pe siteul MIPE, în consultare publică, dar nu a fost publicată. Mai grav, ordonanţa va fi o surpriză şi pentru ceilalţi miniştri pentru că a fost scrisă de un grup secret”.

Proiectul de ordonanță anunțat la prânz de USR se regăsește pe ordinea de zi publicată marți seară pentru ședința de miercuri de la ora 12:00.

Fostul ministru USR Cristian Ghinea face un apel la liderii PNL şi PSD, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, să oprească această ordonanţă înainte să intre în vigoare.

„Ordonanţa secretă de la Fonduri va provoca probleme uriaşe. În loc să simplifice şi să descentralizeze fondurile europene regionale, Boloş vine cu o ordonanţă care dictează la nivel de lege cum arată formularele, cum sunt ghidurile, ce culoare să aibă hârtia igienică şi cât să fie dantela de la perdea la fiecare agenţie de dezvoltare independentă.

De fapt, lui Marcel Boloş îi este frică să semneze ordine de ministru pentru a rezolva problemele şi atunci emite OUG-uri pe bandă rulantă, pentru că aşa nu răspunde pentru nimic”, explică Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR şi fost ministru MIPE.

Potrivit USR, „una dintre probleme este că Marcel Boloş stabileşte prin OUG toate modelele de declaraţii, contracte de finanţare, ghiduri, etc, ceea ce va necesita modificări şi corecturi prin alte ordonanţe de urgenţă, iar în lipsa unor consultări cu oamenii implicaţi în implementarea proiectelor cu fonduri europene acest lucru se va întâmpla cu siguranţă”.

„România deja a avut probleme din cauza OUG-urilor date de Marcel Boloş. Măsura 2 din pandemie a fost distrusă pentru că în loc să dea ghidul prin ordin de ministru, Boloş a dat OUG care apoi a fost modificat în Parlament şi au fost adăugate alte coduri CAEN.

Doar că MIPE lansase deja apelul şi primise proiecte. Comisia Europeană a refuzat să dea banii României pentru că practic apelul era ilegal”, spune USR.

Potrivit Opoziţiei, „o altă problemă este că OUG-ul secret preia texte din Regulamentele europene şi le bagă în lege românească. Total inutil pentru că regulamentul este text aplicabil direct”.

„Marcel Boloş nu face diferenţa între Regulament european (lege europeană care se aplică direct şi în România) şi directivă (lege europeană care trebuie transpusă prin legislaţie românească şi nu e traducere, ci adaptare).

Dacă Parlamentul va modifica OUG-ul când ajunge la aprobare, vom avea un Regulament direct aplicabil + lege diferită de regulament.

Sunt două decizii ale CJUE care interzic preluarea Regulamentelor în legislaţia naţională pentru a nu i se schimba sensul unei reglementări”, spune USR.

Fostul ministru Cristian Ghinea susţine că ideea unor reglementări unitare e una bună, dar nu prin ordonanţă de urgenţă şi „în nici un caz secret, între Crăciun şi Revelion, dacă nu ai apucat să vorbeşti cu nimeni să vezi dacă ce legiferezi tu funcţionează”.

„Autorităţile de Management trebuie să beneficieze de independenţă, iar problemele se pot rezolva prin ordine de ministru, nu prin ordonanţe de urgenţă”, conchide fostul ministru.

Pe site-ul USR este pus la dispoziție și textul integral al ordonanței. Îl puteți consulta AICI.

articolul original.

Cu ce se mai ocupă Guvernul

28 December 2022 at 07:19
By: (R.C.)

Cu ce se mai ocupă Guvernul în ultimele zile din 2022? Ei bine, Eexcutivul condus de Nicolae Ciucă urmează să aprobe, în şedinţa de astăzi, un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se elimină obligaţia clienţilor casnici care au mai multe locuri de consum de a depune declaraţii privind locul de consum la care beneficiază de preţ plafonat la energie, anunță Agerpres.

În nota de fundamentare a proiectului se arată că acesta propune abrogarea art. 1 alin (10) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 206/2022, eliminându-se obligaţia clienţilor casnici care au locuri de consum la domiciliu şi la reşedinţă de a depune declaraţii privind locul de consum la care beneficiază de preţ plafonat.

Un alt act normativ ce se află pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern se referă la măsuri pentru îndeplinirea unor jaloane din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în domeniul investiţiilor publice şi analizelor de cheltuieli.

Nota de fundamentare a proiectului menţionează că prin acest act normativ „se urmăreşte îmbunătăţirea procesului de evaluare şi prioritizare a proiectelor de investiţii publice semnificative” prin: actualizarea principiilor şi criteriilor care stau la baza prioritizării proiectelor de investiţii publice semnificative, noi şi în continuare, finanţate de instituţiile publice centrale în ceea ce priveşte suportabilitatea şi sustenabilitatea financiară, precum şi justificarea economică şi socială, actualizarea calendarului procesului de prioritizare a investiţiilor publice semnificative în vederea corelării cu calendarul elaborării proiectului de buget, instituirea unor condiţii/sancţiuni pentru ordonatorii principali de credite care nu respectă calendarul şi regulile procesului de prioritizare a investiţiilor publice semnificative.

Un proiect de hotărâre care urmează a fi aprobat în şedinţa de Guvern propune modificarea legii concediului paternal. Astfel, se are în vedere modificarea reglementările actuale, în sensul acordării concediului paternal şi a indemnizaţiei aferente acestuia tuturor taţilor care au calitatea de lucrător, precum şi eliminarea prevederilor care fac trimitere la calitatea de salariat a titularului, asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.

Numărul de zile de concediu paternal acordat taţilor pentru copilul nou-născut, respectiv copiii nou-născuţi, în cazul sarcinilor multiple, va fi majorat la 10 zile lucrătoare, iar tatăl care a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultură va beneficia de o majorare cu 5 zile a concediului paternal, pentru fiecare copil nou-născut, respectiv pentru fiecare naştere în cazul sarcinilor multiple. Va fi prelungită de la 7 zile la 10 zile lucrătoare permisia în cazul tatălui care satisface serviciul militar în calitate de militar în termen”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Un alt proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri stabileşte mai multe zile libere anul viitor, altele decât cele de sărbătoare legală. Potrivit notei de fundamentare, „zilele de 24 ianuarie, 1 iunie şi 15 august 2023 sunt declarate zile libere nelucrătoare, conform prevederilor din Codul muncii”.

„Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor şi autorităţilor publice timp liber pentru recuperarea capacităţii de muncă, se propune ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală şi perioadele de repaus săptămânal, conform legii. (…) În ceea ce priveşte locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii, dispoziţiile prezentului proiect de act normativ nu se aplică. De asemenea, pentru funcţionarea justiţiei ca serviciu public, dispoziţiile prezentului proiect de act normativ nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 şi nici participanţilor în aceste procese”, se menţionează în nota de fundamentare a actului normativ.

Un alt proiect ce urmează a fi analizat şi adoptat de Guvern se referă la alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne, în scopul decontării din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a cheltuielilor cu hrana şi cazarea cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiţi de persoane fizice.

Executivul urmează să mai aprobe, printre altele, proiectul de lege privind statutul personalului de probaţiune şi pe cel pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Cipru privind cooperarea în domeniul apărării, semnat la Praga, la 29 august 2022.

articolul original.

Ordonanță de Urgență: se elimină obligația clienților casnic să depună declarație dacă au mai multe locuri de consum

28 December 2022 at 06:24
By: -
image

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se elimină obligaţia clienţilor casnici care au mai multe locuri de consum de a depune declaraţii privind locul de consum la care beneficiază de preţ plafonat la energie.

În nota de fundamentare a proiectului se arată că acesta propune abrogarea art. 1 alin (10) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 206/2022, eliminându-se obligaţia clienţilor casnici care au locuri de consum la domiciliu şi la reşedinţă de a depune declaraţii privind locul de consum la care beneficiază de preţ plafonat.

Sursa: Agerpres.ro.

articolul original.

Super-veste! Această categorie de români va primi și în 2023 o indemnizație compensatorie de la stat

18 December 2022 at 07:45
image

Vești bune! Potrivit unui act normativ, indemnizația compensatorie care a fost acordată o singură dată la începutul lui 2022 va fi oferită persoanelor cu dizabilități și în 2023.

Potrivit OUG 168/2022, așa cum se menționează la articolul XIX, indemnizația care se va acorda în luna ianuarie din 2023 va avea următoarele valori:

 • pentru persoanele adulte:
  • 368 lei pentru cele cu handicap grav;
  • 279 lei pentru cele cu handicap accentuat;
  • 64 lei pentru cele cu handicap mediu.
 • pentru copii:
  • 316 lei pentru cei cu handicap grav;
  • 184 lei pentru cei cu handicap accentuat;
  • 64 lei pentru cei cu handicap mediu.

Față de valorile indemnizației compensatorii acordate la începutul acestui an, cuantumurile sunt mai mari cu valori cuprinse între 18 și 4 lei.

Această indemnizației va fi plătită fie persoanei cu handicap, dacă aceasta are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor, fie reprezentantului legal al acesteia, stabilit în condițiile legii.

Beneficiarii nu vor trebuie să facă nimic special pentru acordarea ei, ea urmând să fie acordată din oficiu de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București.

Fiind vorba despre un drept special de care beneficiază persoanele cu dizabilități, această a indemnizație compensatorie nu va putea fi recuperată de stat sau executată silit și nici nu va fi luată în calcul la stabilirea drepturilor privind venitul minim garantat, a celor privind alocația pentru susținerea familiei și nici a celor privind măsurile de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, informează avocatnet.ro

articolul original.

INFOMANIA • 14 decembrie în istoria muzicii | PODCAST

14 December 2022 at 05:00
image

1888: Soprana Hariclea Darclée debuta pe scena Operei Mari din Paris cu rolul Margaretei din opera Faust

1946: Se năștea cântăreața Aura Urziceanu

 1963: Dinah Washington, regina muzicii blues, înceta din viață la doar 39 de ani, artista fiind recompendată în carieră cu 8 premii Grammy (n. 1924)

1968: Marvin Gaye obţinea prima sa clasare în fruntea topului Billboard cu I Heard It Through The Grapevine

 1969: Trupa Jackson Five îşi făcea debutul la televiziunea americană, în emisiunea celebrului Ed Sullivan

1985: Whitney Houston urca pentru prima dată în fruntea clasamentului vânzărilor din Marea Britanie cu Saving All My Love For You, cântec scris în urmă cu peste un deceniu

2003: Alături de fiica sa, Kelly, englezul Ozzy Osbourne reinterpreta Changes, prima piesă din repertoriul trupei Black Sabbath

2019: Cu You’re In My Heart, Sir Rod Stewart devenea cel mai vârstnic artist solo care domina topul albumelor din Marea Britanie

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2021/12/14-decembrie-iam.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
 • Andrei Paleu
articolul original.

Establishmentul a câștigat alegerile intermediare din SUA

12 November 2022 at 04:51

În urmă cu doi ani, la alegerile prezidențiale, principalele temeri ale democraților păreau să fie că Donald Trump ar putea prăbuși economia sau ar putea declanșa un război. Ambele, au fost bifate ulterior cu succes de administrația Biden. Numai că acum nu mai par să reprezinte vreo problemă. Dimpotrivă!

Dezbaterea electorală a fost o glumă

Principalele subiecte ale campaniei electorale de anul acesta au vizat faptul că, din cauza fostului președinte Trump, democrația americană este considerată în declin sau chiar defectuoasă, o victorie republicană urmând să conducă la o adevărată „prăbușire a democrației”, dublată de o „îngrijorare semnificativă față de extremismul din rândul republicanilor”. Starea economiei, inflația, chestiunile legate de avort, păreau să fie o a doua temă centrală.

Subiectul mutării avortului din zona drepturilor constituționale, federale, în jurisdicțiile statale a fost atât de importantă încât referendumuri ale „îngrijoraților” de problema avorturilor s-au organizat în doar în 6 state: Vermont, California, Kansas, Kentucky, Michigan și Montana. Prin comparație, legalizarea posesiei și utilizării libere a drogurilor ușoare a generat 5 referendumuri. Creșterea salariului minim a constituit interes în 2 referendumuri statale, anume în Nebraska și Nevada.

Campania electorală a prilejuit dispute infantile despre ruși și Trump. Astfel, republicanii au insistat pe încetarea finanțării cu miliarde de dolari a războiului din Ucraina, în timp ce democrații susțineau că republicanii îi sprijină fățiș pe ruși. De aici și până la eterna copilărie cu „Trump, omul rușilor” nu a fost decât un pas! Iar pe social media asta a însemnat adevărate măceluri și războaie ale memelor.

Dar, în realitate, cetățeanul american chiar este îngrozit de o posibilă confruntare nucleară cu Rusia! Iar asta s-a văzut când Alexandria Ocasio-Cortez a fost interpelată violent de alegători exact pe acest subiect!

Tot Trump a fost prezentat de democrați ca fiind cel mai mare inamic al americanului: bogat, creștin, alb, heterosexual! Cu alte cuvinte ne-woke, rasist, homofob, bigot. Trump este anormal, pe când Biden crapă de sănătate mintală! Trump a eșuat să ridice zidul de apărare împotriva migranților, când administrația actuală ține granițele deschise, „îmbrățișând diversitatea”.

În fine, cireașa de pe tort a fost cazul lui Elon Musk, care a îndrăznit să cumpere Twitter și să promită că nu va cenzura discuțiile. S-a ajuns la a se dezbate dacă Twitter (și Musk) reprezintă sau nu o amenințare la siguranța națională a Statelor Unite, iar Joe Biden a sugerat că „ar trebui aruncată o privire” asupra acestei chestiuni, mai ales că Musk – via Twitter – are „legături cu alte state”! Ceea ce încă îi sperie pe democrați cu adevărat este supraviețuirea libertății de expresie!

În căutarea majorității

Majoritatea în Senat depinde de rezultatele care vin din Nevada (unde e aproape sigur că republicanul Laxalt își va adjudeca necesarul de voturi, dar chiar și așa, republicanii vor avea doar 50 de locuri, însă pentru a deține majoritate ei având nevoie de 51! În Georgia pare să câștige Warnock (democrat), la fel ca în Arizona (Kelly). Democrații, ca atare, ar avea controlul într-o situație de egalitate de 50-50, vicepreședintele Kamala Harris votând pentru departajare. Și, cel mai probabil acesta va fi rezultatul.

În Cameră, republicanii au la ora redactării articolului 211 voturi, pentru majoritate ar fi nevoie de încă 7, ceea ce vor obține cu siguranță! Dacă ne bazăm strict pe numărarea voturilor, fără alte inginerii care să modifice scorurile obținute. Camera Reprezentanților va fi probabil controlată de republicani, dar majoritatea de care se vor bucura va fi mică. Acest lucru va oferi un drept de veto asupra unora dintre cele mai proaste proiecte legislative impuse de administrația Biden, dar istoria a arătat foarte clar că republicanii aleși sunt mai mult decât dispuși să facă compromisuri și să „colaboreze” cu administrațiile democrate. Altfel spus, nici chiar obținerea majorității nu reprezintă vreo mare victorie.

Frauda electorală

Dezmembrarea bipartizană a democrației americane în numele corporațiilor și-a atins apogeul! În ciuda guvernării catastrofale, a impopularității istorice și a diminuării/dispariției abilităților sale cognitive, Joe Biden ar putea stabili un record în materie electorală, cu rezultate superioare vedetelor politice precum Barack Obama sau Donald Trump.

Instanțele, Casa Albă, Congresul, ONG-urile, presa, toate sunt captive. Toate se află la cheremul finanțatorilor, adică s-au predat pur și simplu corporațiilor și complexului militar-industrial și privesc tâmpe (dar oarecum satisfăcute) războaiele inutile, dezindustrializarea, importul de migranți și de criminalitate, ideologiile sexo-marxiste, isteriile ecologiste, controlul social tot mai pronunțat, totalitarismul mascat.

De obicei, la jumătatea traseului dintre alegerile prezidențiale, electoratului american i se dă ocazia să urecheze administrația de la Casa Albă, ori să o gratifice, votând pentru sporirea majorității în Congres.

Dacă înaintea alegerilor intermediare se vorbea despre un „val roșu” (culoarea republicanilor) ce va mătura politicienii democrați, iată că în ciuda inflației ridicate, a cotei scăzute de popularitate a președintelui în exercițiu, a criminalității crescute, a posibilului război nuclear care îi îngrozește pe mulți americani, rezultatele votului par să arate că pe americani nu îi tulbură nimic. Ori că, electoratul s-a resemnat ca democrația să fie pusă în paranteze și alegerile să fie furate.

Dincolo de așa-zisele probleme culturale, dincolo de război, cetățeanul american are un barometru infailibil: banii pe care-i are în buzunar sau în cont. Iar când te joci cu banii aceștia, nu are cum să nu observe! Din acest motiv, rezultatele sunt contradictorii!

O posibilă explicație ar putea sta și în deturnarea temelor electorale reale către chestiuni fictive precum opțiunea „semi fascistă” a susținătorilor lui Trump – după cum spunea Biden, către avorturi sau altele asemenea. Principalele victime ale propagandei sunt generațiile tinere (în special generația Z), fără o prea mare experiență de viață, care are o apetență pentru temele cu care este îndoctrinată din cei mai fragezi ani ai existenței.

Dar, să vedem și câteva cazuri concrete din teren! Dacă în urmă cu doi ani au ieșit la suprafață cazuri extrem de flagrante, anul acesta au reapărut, demonstrând, dacă mai era cazul, că astfel de practici nu reprezintă deloc o întâmplare, fiind premeditate și finanțate.

Diane Sare a candidat pentru Senat, ca independent, la New York și avea în seara de 8 noiembrie, la numărarea voturilor, 50.408 voturi în favoarea ei (în timp ce candidatul democrat Charles Schumer 3.068.477, iar cel republican – Joe Pinion, 2.366.254 de voturi). Dimineața, după ce s-au mai adăugat voturi, Diane Sare s-a trezit că are mai puține decât a avut inițial, adică 29.954 (în timp ce Schumer avea acum 3.178.160, iar Pinion 2.434.717). Cum ar veni, s-au volatilizat 20.454 de voturi!

Dar surprizele au continuat și în ziua următoare, când Diane Sare a continuat să piardă voturi! A ajuns, astfel, la 27.904!

La fel, tot la New York, dar în cursa pentru postul de guvernator, Kathy Hochul (democrat) vs. Lee Zeldin (republican), numărul voturilor exprimate în diverse circumscripții electorale erau identice! La Zeldin, figura că în tot statul, la majoritatea circumscripțiilor au votat același număr de persoane – 34.311, iar pentru Hochul – în aceleași locuri – fix 113.228.

În Georgia, Herschel Walker care candida pentru Senat din partea republicanilor, a constatat că de la o clipă la alta, a rămas fără 17.214 voturi, în timp ce contracandidatul său, democratul Raphael Warnock a primit în același moment 25.622 de voturi. Acum, în Georgia s-a ajuns la balotaj, nici unul dintre cei doi contracandidați nereușind să-și adjudece victoria din cauza unui candidat independent care a strâns restul voturilor. Situația se va reglementa printr-un nou vot, abia în luna decembrie.

În Pennsylvania, democratul John Fetterman a avut o surpriză similară, fiind gratificat cu 2.530 de voturi de la o secundă la alta, în cursa contra republicanului Mehmet Oz. Dar, semnificativ rămâne faptul că 52% din voturile lui Fetterman au fost, chipurile, exprimate prin corespondență.

Dintre situațiile haioase, chiar dacă tragice pentru democrația americană, merită menționată și aritmetica utilizată în cursa pentru funcția de guvernator din Pennsylvania, unde republicanul Doug Mastriano – cu 844.669 de voturi, avea 41,6% și se afla în urma democratului Josh Shapiro – care avea 370.7067 voturi care însă reprezentau 56,6%!

În Illinois (Chicago), guvernatorul J.B.Pritzker a fost declarat câștigător fără să se știe câte voturi a primit!

În Nevada, în cursa pentru funcția de secretar al statului, unde democratul Cisco Aguilar îl contracandida pe republicanul Jim Marchant, camerele de supraveghere s-au oprit aparent fără nici un motiv. Aguilar a trecut înaintea lui Marchant. Pur și simplu. Investigația care se va face, vizează de ce s-a oprit camera, nicidecum buletinele de vot.

Oficialitățile din Arizona au anunțat că este posibil ca numărarea voturilor să continue chiar și până după Crăciun, potrivit canalului de televiziune CNBC.

Tot în Arizona, Katie Hobbs (candidat democrat pentru funcția de guvernator) a fost surprinsă de camerele de securitate în camera în care se numărau voturile. Ea se află în cursă alături de Kari Lake (din partea republicanilor și care conta pe o victorie clară), diferența dintre cele două candidate fiind acum de 26.000 de voturi în favoarea candidatei Hobbs. Cu alte cuvinte, asistăm la un episod gen Clotilde Armand la Sectorul 1! Între timp, s-a descoperit că un teanc de voturi republicane neprocesate „s-au amestecat” (nu se știe cum) cu voturile gata numărate, pierzându-se în teancurile de voturi! Kari Lake a calificat „un circ” ceea ce se întâmplă cu alegerile din Arizona.

Presa încearcă acum să acrediteze ideea că doar în țările nedemocratice, precum China, Rusia sau Iran, rezultatele devin publice în timp scurt, în vreme ce în „democrațiile avansate”, procesul e mai complex. Interesant rămâne și cum avansul tehnologic îngreunează în așa măsură o operațiune simplă precum numărarea unor voturi.

Associated Press: Doar „probleme minore”

AP și-a construit în ultima vreme o imagine de „fact checker”. La fel ca și alte organe media influente, BBC de exemplu, teza centrală a presei rămâne corectitudinea desăvârșită a alegerilor americane, indiferent de probele care ar putea apărea. Toate sunt „minore” atâta vreme cât aceleași corporații care plătesc politicienii alimentează și țin în viață și presa mainstream. Nici o surpriză!

Democrați și republicani vs. Trump

În mod paradoxal, decontul pentru lipsa unui „val roșu” în alegeri merge la Donald Trump, care este deja pus la zid din cauza rezultatelor. Din cauză că republicanii nu au reușit să obțină majoritatea în Congres și toți guvernatorii din SUA.

Nu mai contează nici cenzura din presă, nici lipsa finanțării candidaților republicani, contează doar ca electoratul să fie menținut în țarc și hrănit ideologic până la alegerile de peste doi ani. Când publicului i se va înfățișa candidatul strălucitor pentru prezidențiale. Fie că acesta se va numi DeSantis, fie că Trump.

Dar, bătălia din momentul de față este ca Trump să fie înlocuit cu DeSantis, care este „un Trump moderat”, deci mult mai digerabil de către establishment, chiar și de democrați și de presa democrată pentru care DeSantis a devenit „media darling” în ultimele zile!

Deja Marco Rubio și alții au început să agite apele prin Partidul Republican pentru a-l consacra pe DeSantis drept mare lider național, mesianic, ultima speranță a conservatorilor. O bună parte a electoratului a început, de asemenea, să marșeze la această idee tălâmbă și chiar dezastruoasă pentru republicani. Puține voci lucide (de exemplu Matt Gaetz, Raheem Kassam, Glenn Beck) se opun noului curent. Cel puțin deocamdată.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, speră să ajungă liderul republicanilor și candidatul pentru Casa Albă / Foto: Twitter

Evident, nici DeSantis nu poate câștiga alegerile din 2024, cum nu le poate câștiga nici Trump. Motivul e simplu: frauda electorală. Au circulat clipuri bizare pe internet, de prin Pennsylvania, Colorado, Georgia, Wisconsin, Arizona, și este evident că alegerile sunt o mascaradă, că nu se potrivesc cifrele cu procentele, că în mod deliberat s-a suspendat votul la anumite secții de votare iar instanțele nu găseau „dovada” că acest fapt chiar s-a întâmplat, că mașinile de vot pompează voturi pentru democrați și sustrag voturi de la republicani, dar problema principală este că apar mult mai puține dovezi palpabile decât în urmă cu doi ani. Pentru că în doi ani, democrații au învățat cum să le oculteze.

Peste alți doi ani, nu va mai exista nici un film făcut de Dinesh D’Souza (2000 Mules),  care să dezvăluie frauda electorală coordonată. Democrații par deciși să nu-i mai lase pe republicani să câștige vreodată. Vor să facă demersul total imposibil. Trump poate să meargă în campania electorală și să aibă acele mitinguri uriașe, ca apoi să i se fure voturile din nou, într-un spectacol tot mai ridicol.

Alegerile din 2020 au fost o farsă totală și toată lumea știe. Probabil că Trump a obținut peste 65% din voturi, dar nimeni nu a făcut nimic. Toată lumea a așteptat să se petreacă vreo minune, în afară de câțiva oameni care au mers pe 6 ianuarie la Washington, fiind și ei acuzați că sunt teroriști și că au pus la cale o insurecție armată. Și, din nou, nimeni nu a făcut nimic! În timp ce puterea se baricada în clădirile de la Washington și armata prelua paza, devenea evident că se trece la un sistem de partid unic. Nimic nu s-a schimbat de atunci!

De ce nu a venit „valul roșu” republican?

Mulți analiști au avansat ipoteze legate de faptul că o conducere catastrofală precum cea a administrației Biden nu beneficiază de o ripostă dură din partea opoziției republicane, arătând cu degetul către abolirea legii Roe vs. Wade privind avorturile ca drept constituțional și transferării competențelor către statele federale, apoi au luat în discuție calitatea candidaților propuși sau prezența lui Donald Trump în fruntea republicanilor.

Până la urmă, Roe vs. Wade nu a suscitat prea mari dezbateri. Cum am văzut deja, oricât s-a chinuit propaganda, chestiunea abia dacă a reușit să prindă în 6 din cele 50 de state! Probabil că pentru simpatizanții extremei stângi, democrate, acest lucru să fi contat, dar în balanță cu prețurile, inflația, șomajul, criminalitatea, iminența războiului nuclear, ponderea chestiunii avorturilor a fost nesemnificativă.

Calitatea candidaților? Dacă John Fetterman a fost votat, adică un ins cu probleme mentale (la propriu) și care nu a avut vreo slujbă, în defavoarea unui medic cunoscut, Mehmet Oz, indiferent cât de inadecvat ar fi ca și politician, dacă Alexandria Ocasio-Cortez a fost votată, care probabil nu are echivalent în inepțiile pe care le poate spune, dacă Nancy Pelosi a fost votată din nou, concluzia este că alegerile nu au ținut cont de peroanele aflate pe listele celor două partide!

Au existat și excepții, evident: guvernatorul DeSantis, din Florida, Sarah Huckabee Sanders, fostul ofițer de presă al Casei Albe de pe vremea administrației Trump, acum guvernator ales în Arkansas, Kristi Noem în Dakota de Sud, Rand Paul, senator de Kentucky. De numărat pe degete!

Personalitatea „toxică” a lui Trump și influența negativă asupra candidaților pe care i-a susținut personal în uriașele mitinguri electorale, se dovedește, de asemenea, doar o poveste tristă! Cel puțin 125 din 178 de republicani aleși la jumătatea mandatului din SUA au negat public rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020, remarcă BBC, susținând exact chestiunile „toxice” enunțate de Donald Trump la mitingurile lui electorale.

În ceea ce privește presa, rețele precum CNN își sfătuiesc publicul la unison cu politicienii să evite social-media, în special Twitter, de unde ar putea afla informații deranjante, dacă nu subversive. Dar, având în vedere scăderile dramatice ale audiențelor, probabil să nici aici nu merită căutată problema. Așa-zisa presă conservatoare, mai apoi, l-a atacat în mod coordonat tot pe Trump, începând cu Fox, Wall Street Journal, New York Post (probabil cel mai influent ziar conservator din America), Washington Examiner, National Review…

Trump vs. DeSantis

Problema cu mișcarea lui Donald Trump (MAGA) este că a fost deturnată de la scopurile inițiale, ceea ce votanții conservatori nu aveau cum să nu bage de seamă. După cum bine observă Glenn Greenwald, odată cu venirea lui Jared Kushner (ginerele lui Trump) în echipa de la Casa Albă și îndepărtarea lui Steve Bannon, lucrurile au început să meargă prost, pentru simplul motiv că indivizii precum Mike Pompeo sau Kushner erau axați pe comerț în plan intern, fiind neoconi în politica externă și vânduți cu arme și bagaje vechilor echipe Reagan, Bush, Cheney.

Chiar presupunând că mișcarea ar fi fost una de împăcare cu establishmentul republican, a devenit evident că acest establishment se simțea mai în largul său alături de neoconii democrați decât cu Trump! Astfel că, neoconii republicani și cei democrați și-au dat mâinile peste capul lui Trump, pe care l-au aruncat peste bord în urmă cu doi ani, prefăcându-se că nu s-a întâmplat nimic și obținând susținerea tacită a partenerilor lor din Canada, UE, Australia, Marea Britanie etc.

Între timp, DeSantis, este ușor de înțeles de conservatorii așa-ziși moderați, este deștept, disciplinat, tânăr, a avut dreptate cu criza COVID, ignoră presiunea media. Din punct de vedere politic, el este republican „standard”, dar nu este „MAGA”. Nu este „America First”! Nu-l reprezintă pe Trump, ci reprezintă orientarea veche, Reagan – Bush.

Citind epistola lui Trump despre „Ron DeSanctimonious”, cu descrieri patetice („a venit la mine în 2017, mort din punct de vedere politic” etc.) privind ajutorul oferit celui care acum dă semne că s-ar întoarce împotriva lui și care pare să-și dorească prima poziție în partid și candidatura pentru alegerile din 2024, devine evident că tabăra republicană se află în fața unei confruntări interne. Iar aici, pariul câștigător pare să fie Trump, decis să-l dezoseze pe DeSantis, indiferent de costuri.

Mișcarea Make America Great Again ține electoratul conservator unit și regrupat în spatele lui Trump / Foto: Twitter

Trump încă mai ține electoratul în priză, ceea ce grupul de RINO (Republicans In Name Only – republicani doar cu numele) urăște din adâncul sufletului, căci refuzând să vadă realitatea prezentă, grupul trăiește cumva cu speranța unei frumoase întoarceri la vremurile în care se făcea „business as usual”, alternanța la putere neînsemnând propriu-zis nimic.

Așadar, conservatorii îi reproșează lui Trump că este conservator și nu îmbrățișează ideologia „woke”! Că se luptă cu establishmentul pe care a promis în 2016 că-l va răpune. Că se luptă pentru electoratul conservator!

Ceea ce nimeni nu pare să remarce este faptul că deocamdată dezastrul din SUA nu pare să-și găsească nici un leac, vinovații scapă nepedepsiți, pot fura oricâte alegeri! Și chiar o fac cu aplomb. Până când lungul șir de politicieni ai establishmentului nu se va înșira cu cătușe la mâini în fața camerelor, este evident că americanii nu vor vedea alegeri corecte, iar cei care vor cîștiga perpetuu, vor fi exact cei din establishmentul interesat doar să se mențină etern la putere și să profite de banii corporațiilor.

Este improbabil să se schimbe ceva în politica americană, indiferent dacă republicanii obțin sau nu majoritatea în Congres (în Senat se pare că nu o vor obține, poate în Cameră), indiferent câți guvernatori vor avea, indiferent de ce și-ar dori electoratul, fie republican ori democrat.

Va fi război civil?

Pe scurt, nu.

Societatea va continua să se fragmenteze în jurul unei falii culturale care va duce inevitabil la diviziunea politică de facto între blocuri de state roșii (republicane) și albastre (democrate).

În ceea ce privește apariția altor partide pe scena politică, democrații au început să depună eforturi tot mai consistente ca să împiedice apariția lor. Au blocat participarea în alegeri a Verzilor (GPUS – Green Party of the United States), a patra forță politică a federației, după Libertarieni. Democrații au intuit că Verzii ar putea împărți alegătorii „progresiști” și astfel ar putea oferi republicanilor victorii în cursele strânse, cum există în cele mai multe districte. Ca atare, au și intentat procese Verzilor, ținându-i departe de bătălia electorală.

Pe termen scurt, cu un Washington inert, schimbările de politică vor veni din ce în ce mai mult în contextul guvernelor de stat care se definesc fie ca fiind împotriva elitelor naționale (ca în Florida), fie pentru acestea (ca în California). Este locul în care se va duce adevărata bătălie politică.

articolul original.

Guvernul menține prețul la energie pentru consumatorii casnici

11 November 2022 at 08:18
image

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că va fi menținut prețul la energie electrică pentru consumatorii casnici de 0,68 lei pentru cei care consumă până la 100 de Kwh pe lună, 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 şi 255 de kWh pe lună, urmând ca acei consumatori care depăşesc pragul de 255 Kwh consum lunar să plătească 1,3 lei pe Kwh.

„Este o şedinţă de Guvern în care adoptăm două documente foarte importante. Este vorba despre o ordonanţă de urgenţă prin care asigurăm mecanismele de achiziţie pentru energie, astfel încât, aşa cum ne-am angajat, să asigurăm protejarea populaţiei şi a economiei. Vom menţine preţul la energie electrică pentru consumatorii casnici de 0,68 lei pentru cei care consumă până în 100 de Kwh, 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 şi 255 de Kwh”, a declarat Ciucă, vineri, la începutul şedinţei de Guvern.

El a adăugat că va fi menţinut şi preţul de 1 leu/Kwh pentru IMM-uri.

Premierul a precizat că preţul pentru marii consumatori a fost fixat la 1,3 lei/kWh.

„Noutatea care apare prin introducerea acestui mecanism şi, desigur, modificările care se vor face în Parlament la Ordonanţa 119, vom asigura un preţ pentru marii consumatori de 1,3 lei. De asemenea, consumatorii casnici care consumă peste 255 Kwh vor beneficia de acelaşi preţ de 1,3 lei cu specificaţia că, diferit faţă de prevederile anterioare, cei care consumă peste 255 de Kwh vor plăti primii 255 Kwh la valoarea de 0,80 lei “, a declarat Ciucă.

articolul original.

Guvernul României va aproba un proiect de lege privind abilitarea sa de a emite ordonanţe

9 November 2022 at 08:06

În data de 9 noiembrie 2022, are loc o ședință de Guvern, în care membrii coaliției de guvernare vor aproba un proiect de lege care prevede abilitatea Guvernului de la București de a emite ordonanțe de urgență.

În contextul notei de fundamentare, prin acest proiect de lege sunt stabilite domeniile în care Guvernul de la București va putea emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare din ianuarie 2023, respectiv:

 • finanţe şi economie;
 • dezvoltare, lucrări publice şi administraţie;
 • afaceri interne;
 • sănătate;
 • sport;
 • cultură;
 • mediu;
 • investiţii şi proiecte europene;
 • prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.

În plus, Guvernul de la București va adopta şi un proiect de lege pentru modificarea OG nr. 2/2000 privind organizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară şi a OG nr. 75/2000 privind organizarea activităţii de expertiză criminalistică.

Guvernul de la București va modifica Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii

Tot în şedinţa de astăzi, 9 noiembrie 2022, va fi aprobat şi un proiect de Ordonanţă de Urgenţă (OUG) privind ajustarea preţurilor acordurilor-cadru/contractelor sectoriale de servicii de transport feroviar de cărbune pentru complexurile energetice. Tot printr-o Ordonanţă de Urgenţă, Guvernul de la București va modifica Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi Legea nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.

„Astfel, pentru asigurarea accesului, fără nici o discriminare, la servicii conexe actului medical, a persoanelor cu tulburări din spectrul autist atât a persoanelor cu tulburări de sănătate mintală asociate cât şi a celor fără tulburări de sănătate mintală asociate este necesară înlocuirea din cuprinsul celor două acte normative a sintagmei ‘tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate’ cu sintagma ‘tulburări din spectrul autist’. Totodată, prin proiectul de act normativ se defineşte termenul de servicii conexe, care pot fi acordate în cadrul programelor naţionale de sănătate curative persoanelor cu tulburări din spectrul autist”, scrie în nota de fundamentare a proiectului respectiv.

Guvernul României ia în calcul să renunţe la creşterea taxelor locale, respectiv a impozitului pe locuinţe

În contextul social, membrii coaliției de guvernare iau în calcul să renunţe la creşterea taxelor locale, respectiv a impozitului pe locuinţe cu 50%, prin creşterea bazei de impozitare cu 50%, după ce prevederea a trecut de plenul Senatului de la București şi a rămas blocată în Camera Deputaţilor. O şedinţă a coaliţiei este aşteptată săptămâna aceasta pentru a tranşa deciziile privind piaţa energiei.

Până acum, liderii coaliţiei de guvernare nu au reuşit să ajungă la un acord comun cu reprezentanţii autorităţilor locale, astfel că acum iau în calcul o respingere a Ordonanţei de Urgență (OUG) în Camera Deputaţilor şi renunţarea pentru moment la această măsură, au explicat surse parlamentare pentru News.ro.

Liderul Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a spus că prin majorarea taxelor pe proprietate „trebuie să înţelegem că s-a dus comunismul, a plecat din România” şi că „nu mai putem impozita oamenii la fel, pe clădiri aflate în alte locaţii, în alte judeţe”.

Din spusele sale, reiese prin descentralizare, autorităţile locale vor decide dacă vor majora aceste taxe, precizând că Ministerul de Finanţe va veni cu norme de aplicare.

Premierul României, Nicolae Ciucă, a explicat că amendamentul legat de creşterea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale a fost o decizie luată în cadrul coaliției de guvernare.

articolul original.

Se schimbă sistemul de compensare a facturilor la energie

9 November 2022 at 07:27

Liderul UDMR Kelemen Hunor a făcut câteva precizări în ceea ce privește sistemul de compensare a facturilor la energie. Respectiv, în coaliția de guvernământ s-a stabilit că de la 1 ianuarie 2023 s-ar schimba sistemul de compensare, care nu va afecta consumatorul final, casnic sau non-casnic.

Kelemen Hunor a afirmat, marţi, 8 noiembrie, la Europa FM, că urmează să se ia o decizie la nivelul coaliției de guvernământ într-o săptămână sau două în ceea ce privește sistemul de compensare a facturilor.

În afirmaţiile sale, „Trebuie să găsim o soluţie. Există una în ceea ce priveşte preţurile şi compensarea acestor preţuri este una bună, dar complicată din punct de vedere tehnic şi cu toţii suntem de acord că trebuie păstrat sistemul prin care protejăm consumatorii casnici şi măcar o parte dintre consumatorii non-casnici. Discutăm de o corecţie şi e adevărat că, pentru gustul meu, discuţia e cam lungă, trebuie să luăm o decizie. La un moment dat cu toţii am fost de acord că trebuie să ne întoarcem la o piaţă reglementată”, a declarat Kelemen Hunor.

În viziunea liderului UDMR, acesta consideră o variantă mai viabilă compensarea la producător, nu la furnizor pe fiecare factură, care este mult mai simplă.

Astfel, „De la 1 ianuarie, încercăm să punem acest nou calcul de compensare, până atunci va merge actualul sistem din OUG. Este important să luăm decizia cât mai repede, pentru că toată lumea trebuie să se pregătească şi are nevoie de două-trei săptămâni pentru acest sistem nou de compensare. Eu aş prefera ca, într-o săptămână-două, să există o decizie şi atunci putem modifica ordonanța din Parlament sau dacă este cazul, mai dăm o ordonanţă care introduce acest nou sistem”, a spus oficialul.

De la 1 ianuarie se schimbă sistemul de compensare

În contextul acestei schimbări, Kelemen Hunor a subliniat că discuţia în coaliţie a stabilit că de la 1 ianuarie 2023 s-ar schimba sistemul de compensare, care nu va afecta consumatorul final, casnic sau non-casnic.

Astfel, „Nu va fi nicio problemă la nivel de consumator final, problema va fi la compensare, între furnizor şi Ministerul Energiei, Ministerul Muncii, între statul român şi producător dacă noi reuşim să înaintăm această variantă. Şi mai există o problemă. Nimeni nu era pregătit pentru un astfel de scenariu în toată Europa şi fiecare încearcă să se adapteze şi caută o soluţie. România aşteaptă permanent ce spune CE, dar, din când în când, eu cred că trebuie să faci pasul repede, fiindcă CE lucrează mai lent, acolo trebuie să găseşti un consens dacă vrei să introduci un sistem la nivel european şi nu cred că se poate unul, pentru că sunt state diferite, cu sisteme energetice diferite.”, a explicat preşedintele UDMR.

articolul original.

Daniel Zamfir îl critică pe ministrul Energiei. „Este veriga slabă din acest Guvern”

8 September 2022 at 08:27
image

Senatorul Daniel Zamfir a declarat astăzi că ordonanța de urgență pe energie va fi modificată în Parlament, pentru că are „foarte multe scăpări”.

„E o Ordonanță care în mare parte rezolvă anumite lucruri, dar are de asemenea multe scăpări, n-au fost introduse instituțiile publice, spitale, școli, biserici, acolo nu există o compensare a prețurilor. Ca atare, o vom face, vom corecta acum Ordonanța care ajunge în Parlament. Bineînțeles, vom veni și cu ceea ce acum va stabili Uniunea Europeană. Cred că de săptămâna viitoare putem să implementăm și noi rapid aceste măsuri”, a declarat Daniel Zamfir într-un interviu acordat RFI.

Senatorul PSD îl critică dur pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, și susține că este veriga slabă din acest guvern.

„Domnul Popescu este veriga slabă din acest Guvern. Noi nu putem să mergem împreună în această guvernare, de la care oamenii au așteptări, cu cineva care nu trage la aceeași căruță. Or ceea ce am făcut noi de atâta timp și facem în continuare este să atragem atenția că lucrurile trebuie schimbate din interior. Soluția nu e să rupem coaliția, pentru că nu trebuie să plece Popescu”, a mai spus Daniel Zamfir.

El a încercat să explice de ce colegii săi de partid nu au votat moțiunea simplă împotrivă ministrului Energiei. .

„N-ar fi făcut altceva decât să-i inflameze pe partenerii noștri de coaliție, pentru că, sigur, n-am fi respectat protocolul coaliției și PSD nu va mai face vreodată acest gest, să voteze împotriva unui ministru al Guvernului din care face parte. Asta nu înseamnă că noi îl susținem pe domnul Popescu. Credem cu tărie că domnul Popescu trebuie remaniat (…).”, a mai spus Zamfir.

articolul original.

Dumitru Chiriță, ANRE: Tot ce fac e în coordonare cu instituțiile statului, în mod confidențial

2 September 2022 at 11:51

După ce europarlamentarul Rareș Bogdan s-a dezlănțuit împotriva Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), președintele instituției, Dumitru Chiriță, a arătat pentru Q Magazine că a avertizat Guvernul că prin Ordonanța de urgență referitoare la plafonarea facturilor România ar putea risca o procedură de infrigement.

Cabinetul codus de Nicolae Ciucă a adoptat joi o Ordonanță prin care un procent din costul facturilor va fi suportat de la bugetul de stat. Detalii aici.

Dumitru Chiriță, președintele ANRE, a transmis Q Magazine un fragment din Nota de Fundamentare a Ordonanței de Urgență în care ANRE consideră că măsurile de corecție a funcționării celor două piețe (de gaz și de energie) ar putea intra în contradicție cu unele prevederi din Legea energiei electrice și gazelor naturale din 2012, din Directiva 944/2019 și din Regulamentul 943/2019.

Mai mult, ANRE a scris în criticile sale că statul român trebuie să dea întâietate dreptului european în fața legilor naționale.

Nota de fundamentare integrală poate fi citită aici.

Președintele ANRE nu a vrut să comenteze declarațiile impetuoase ale europarlamentarului Rareș Bogdan, subliniind că activitatea ANRE este în deplină concordanță cu instituțiile statului român.

„Domnii de la ANRE subminează statul român, premierul și cinci miniștri care au semnat ordonanța. Domnul Chiriță de la ANRE se cam joacă cu focul, cu răbdarea tuturor românilor, dar mai ales cu piața de energie. Vă spun un lucru: domnii de la ANRE au participat la toate discuțiile din coaliția de guvernare. La 18:07 și-a dat avizul și și-a pus semnătura pe această ordonanță. Este absolut incredibil, ANRE subminează statul român, lovește în credibilitatea primului ministru.

Mai mult decât atât, luni, solicit în calitate de prim-vicepreședinte PNL, o întâlnire de urgență și punerea pe ordinea de zi a revocării întregului Consiliu. Există și un precedent în acest sens pentru că în Spania s-a ajuns la desființarea ANRE și reînființarea ei.

Răbdarea mea s-a încheiat în privința ANRE, arată extrem de clar că nu servește interesul cetățeanului, nu respectă premierul, nu respectă piața de energie”, a declarat Rareș Bogdan, pentru știripesurse.ro

„Tot ceea ce fac, fac cu instituțiile statului român în mod confidențial”, a spus pentru Q Magazine Dumitru Chiriță.

Ce a transmis ANRE Guvernului

Autoritatea a scris în criticile sale că statul român trebuie să dea întâietate dreptului european în fața legilor naționale. 

„Constituția României la art. 148 alin. (2) statuează principiul supremației dreptului european, în conformitate cu care prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

Potrivit acestui principiu, astfel cum a fost consacrat de jurisprudența europeană, dreptul UE are o valoare superioară faţă de legislaţiile naţionale ale statelor membre, acestea având obligația de a nu aplica o normă naţională contrară dreptului european. Prevalența dreptului comunitar funcţionează în raport cu toate normele naţionale şi impune tuturor autorităților statelor membre, inclusiv jurisdicţiilor constituţionale, obligaţia de a lăsa neaplicată orice normă naţională, fie ea şi de natură constituţională, în cazul unui conflict cu o normă de drept al UE.

Suplimentar atragem atenția asupra faptului ca pe tema limitării prețului la producători a existat o procedură de infrigement, respectiv Cauza nr. 2012/2114 – acţiune în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor având ca obiect nerespectarea dreptului UE prin instituirea unei restricţii de facto la exportul de gaze naturale, Comisia constatând că procedând astfel, România nu şi-a îndeplinit obligaţiile care îi revin în temeiul articolelor 35 şi 36 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) şi în temeiul articolului 40 litera (c) din Directiva 2009/73/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piaţa internă în sectorul gazelor naturale şi de abrogare a Directivei 2003/55/CE.

Astfel, Comisia a apreciat că versiunea modificată prin OUG nr. 114/2018 și OUG nr. 19/2019 a articolului 124 din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 prin care fusese stabilită o limită de preț la producător și ordinul emis de ANRE în baza acestora (Ordinul nr. 52/2019) instituie un cadru legal care acționează ca o restricție de facto a exporturilor de gaze naturale din România și, prin urmare, constituie o măsură cu efect echivalent cu cel al unei restricții cantitative a exporturilor în sensul articolului 35 din TFUE.”, se arată în Nota ANRE. 

„Referitor la propunerea de la art. VI. potrivit căruia „ Valoarea maximă a prețului mediu ponderat al energiei electrice, la care ANRE calculează sumele de decontat de la Bugetul de Stat pentru furnizorii de energie electrică este de 1300 lei/MWh” dorim să facem precizarea că stabilirea unui preț al energiei electrice pe alte principii decât în baza tranzacțiilor încheiate poate crea dificultăți financiare furnizorilor de energie electrică și mai departe pe tot lanțul producere – consum, care să determine imposibilitatea desfășurării activității operatorilor din sector și trecerea clienților la furnizorii de ultimă instanță (FUI).În acest context FUI s-ar confrunta deopotrivă cu dificultăți financiare în condițiile în care energia electrică se achiziționează pentru clienții preluați din PZU și ca dezechilibru (nu poate fi previzonată intrarea clienților în portofoliu nefiind o acțiune voluntară a FUI). Astfel prețul energiei electrice achiziționate pentru clienții preluați reflectă condițiile de la momentul preluării și stabilirea apriorii a unui preț poate crea atât prejudicii furnizorilor cât și avantaje în condițiile în care prețul stabilit este la un nivel ridicat.”, a transmis Autoritatea Guvernului. 

Oficialii ANRE arată că nu există prevederi legale care să impună furnizorilor obligația de a achiziționa prin contracte la termen întregul necesar de consum (Legea energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012 prevede la art. 6^1 “Furnizorul are obligaţia de a-şi asigura cel puţin 40% din energia electrică necesară acoperirii consumului clienţilor finali din portofoliu din producţie proprie sau prin achiziţie prin contracte la termen pe pieţele de energie electrică, pe alte pieţe decât PZU, PI şi PE„ și nici nu poate fi realizat acest obiectiv în condițiile în care consumul clienților diferă pe intervale orare iar produsele tranzacționate pe piețele centralizate sunt în general produse cu livrare banda,

Consumul poate varia semnificativ în condițiile reducerii/creșterii consumului clienților din portofoliu sau a intrării/ieșirii clienților în/din portofoliu.

Deasemenea o asemenea măsură poate fi considerată o obligație de serviciu public cu îndeplinirea tuturor condițiilor și cu recuperarea integrală a tuturor costurilor asociate acestei obligații.

Referitor la propunerea de la art. VII. potrivit căruia „Prin contracte bilaterale negociate directe începând cu data de 1 septembrie 2022, producătorii de energie electrică au obligația să vândă prin direct energia electrică disponibilă cu livrare până la 31 decembrie 2022, doar furnizorilor de energie electrică care au în portofoliu clienți finali, destinată exclusiv pentru consumul acestora, distribuitorilor de energie electrică, operatortului national de sistem Compania Naționala de Transport Energie Electrica Transelectrica S.A., precum și consumatorilor care au beneficiat de prevederile OUG 81/2019 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituțional și autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanțelor, de a scoate la licitație certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, precum și pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele și subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în prețul energiei electrice.” ANRE arată că prevederea încalcă dispozițiile Regulamentului UE nr. 943/2019, iar pe de altă parte nu mai permite contractele directe între producători pentru acoperirea necesarului contractat (obligații de vânzare), în condiții de indisponibilitate a unităților de producere/grupurilor.

„În ceea ce privește proiectul de ordonanță de modificare a Ordonanţei de urgenţă nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, vă comunicăm și următoarele recomandări:

⦁ Notificarea Comisiei Europene cu privire la obligațiile de serviciu public impuse prin proiectul de ordonanță menționat;
⦁ Având în vedere impactul situației actuale din piața de energie asupra furnizorilor/traderilor, considerăm ca fiind necesară inființarea de către statul român a unor companii de trading și de furnizare pentru a compensa eventuala ieșire de pe piață a unora dintre acești participanți la piață.”, se arată în Nota ANRE.

articolul original.
❌