ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Războiul din Ucraina creşte profiturile țărilor din Orientul Mijlociu

20 August 2022 at 04:53
By: (R.C.)

Statele bogate în energie din Orientul Mijlociu urmează să obţină venituri suplimentare din petrol de până la 1,3 trilioane de dolari în următorii patru ani, potrivit FMI, deoarece se bucură de o excepţie care va spori puterea de foc a fondurilor suverane ale regiunii, relatează Financial Times.

Conform Ziarului Financiar, proiecţiile FMI subliniază cum preţurile ridicate ale energiei, determinate de războiul Rusiei în Ucraina, susţin monarhiile absolute din Golf, în timp ce mare parte din restul lumii se luptă cu inflaţia în creştere şi temerile de recesiune.

Jihad Azour, directorul FMI pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, a declarat pentru Financial Times că, în raport cu aşteptările dinaintea războiului din Ucraina, exportatorii de petrol şi gaze din regiune, în special statele din Golf, „vor înregistra venituri suplimentare cumulate din petrol de 1,3 trilioane de dolari până în 2026”.

Golful găzduieşte unii dintre cei mai mari exportatori de petrol şi gaze din lume şi câteva dintre cele mai mari şi mai active fonduri SWF la nivel mondial. Acestea includ Fondul de Investiţii Publice al Arabiei Saudite, Autoritatea de Investiţii din Qatar, inclusiv Autoritatea de Investiţii din Abu Dhabi, Mubadala şi ADQ şi Autoritatea de Investiţii din Kuweit.

PIF-ul de 620 de miliarde de dolari, care este prezidat de prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, a investit peste 7,5 miliarde de dolari în acţiuni din SUA în al doilea trimestru, inclusiv în Amazon, PayPal şi BlackRock, deoarece a căutat să profite de scăderea preţurilor acţiunilor, potrivit dosarelor de piaţă.

Fondurile SWF din Golf au fost la fel de active în timpul pandemiei, deoarece căutau să valorifice volatilitatea pieţei declanşată de criza Covid-19. În timpul crizei financiare globale din 2009, aceştia au profitat de tulburările în cauză pentru a-şi lua pachete de acţiuni în companii occidentale aflate în dificultate.

În ultimii ani, multe dintre fonduri s-au concentrat pe sectoare precum tehnologia, sănătatea, ştiinţele vieţii şi energia curată, pe măsură ce guvernele urmăresc randamentul investiţiilor, încercând să diversifice economiile şi să dezvolte noi industrii.

Azour a declarat că este important ca statele din Golf să folosească cele mai recente venituri extraordinare pentru a „investi în viitor”, inclusiv în pregătirile pentru tranziţia energetică globală.

Potrivit FMI, creşterea economică în cadrul Consiliului de Cooperare al Golfului, care include Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Bahrain, Qatar şi Oman, va accelera de la 2,7% în 2021 la 6,4% în acest an.

articolul original.

Joe Biden a plecat cu mâna goală din Arabia Saudită

17 July 2022 at 12:42

Arabia Saudită este de acord să își mărească capacitatea de producție petrolieră cu un milion de barili pe zi, în ciuda faptului că acest lucru nu va însemna neapărat o producție reală mai mare de petrol.

Anunțul a fost făcut sâmbătă, 16 iulie, de prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, după întrevederea sa cu președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden.

În timpul vizitei sale, Biden a încercat să obțină un angajament din partea Riadului și a membrilor OPEC de a crește producția de petrol, în condițiile în care invadarea Ucrainei de către Rusia a perturbat aprovizionarea, a crescut prețurile și a dus la îngrijorări la nivel mondial cu privire la o nouă criză energetică.

Președintele american Joe Biden, alături de prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman

Prințul a precizat că Arabia Saudită va crește capacitatea de producție de la 12 milioane de barili pe zi, în prezent, la 13 milioane de barili pe zi până în anul 2027 și a menționat, totodată, că după această perioadă, regatul nu va avea capacitatea de a mai crește producția.

Vizita lui Joe Biden în Arabia Saudită a atras critici din partea Institutului American al Petrolului și a Consiliului American de Explorare și Producție. Potrivit celor două organizații, soluțiile privind criza energetică se găsesc acasă, nu peste Ocean.

„Dacă administrația se gândește serios la creșterea ofertei, ar trebui să se întâlnească cu producătorii de aici, în loc să se uite la Guvernele de peste mări.”, a spus purtătorul de cuvânt al Institutului American al Petrolului, Christina Noel.

„Credem că Texas este mult mai aproape decât Arabia Saudită. […] Președintele Biden nu trebuie să călătorească până la jumătatea lumii în căutarea soluțiilor pentru această criză energetică, atunci când ele se află chiar aici acasă.”, a declarat Anne Bradbury, directorul executiv al Consiliului American de Explorare și Producție.

Casa Albă spune că producția internă de petrol a crescut, iar companiile petroliere americane au o capacitate de producție suficient de mare.

„Sub Președintele Biden, producția de petrol din SUA a crescut și va atinge în curând un nivel record. De fapt, Statele Unite au produs mai mult petrol în timpul primului an de mandat al Președintelui Biden decât în primii doi ani ai administrației anterioare.”, a transmis purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Abdullah Hasan.

Potrivit Reuters, Joe Biden a plecat „cu mâna goală” din Arabia Saudită. Totuși, Președintele S.U.A. speră că grupul OPEC+ va decide la reuniunea sa din 3 august o sporire a producţiei de petrol care să ajute țara să-şi tempereze creşterea inflaţiei.

Insula Tiran, cedată Arabiei Saudite după 40 de ani

După ore petrecute alături de regele Arabiei Saudite și de prințul moștenitor, Joe Biden a anunțat, de asemenea, retragerea trupelor de observatori care au securizat insula Tiran din Marea Roșie timp de peste patruzeci de ani.

Mișcarea permite transferul acesteia din Egipt către Arabia Saudită, printr-un acord intermediat de S.U.A., care include pașii Riadului în vederea normalizării legăturilor cu Israel.

„Am încheiat un acord istoric pentru a transforma un punct de aprindere din inima Orientului Mijlociu într-o zonă de pace. Forțele internaționale de menținere a păcii, inclusiv trupele americane, vor părăsi insula Tiran din Marea Roșie, unde se află de peste 40 de ani de la Acordurile de la Camp David. […]

Această insulă va fi deschisă turismului și dezvoltării economice, păstrând în același timp toate aranjamentele de securitate necesare și libertatea actuală de navigație a tuturor părților, inclusiv a Israelului”, a declarat Președintele S.U.A. .

Anterior, Arabia Saudită a anunțat că va deschide spațiul aerian tuturor transportatorilor civili, inclusiv cei din Israel.

Întâlnire controversată

Hatice Cengiz, logodnica jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, care ar fi fost ucis la ordinul prințului Mohammed bin Salman, a descris decizia lui Joe Biden de a vizita Arabia Saudită drept „sfâșietoare”, acuzându-l pe Președintele S.U.A. că a dat înapoi de la angajamentul său de a acorda prioritate drepturilor omului.

Într-un interviu acordat la Istanbul pentru Associated Press, cu o zi înainte de întâlnirea lui Biden cu prințul moștenitor, Cengiz și-a exprimat dorința ca președintele american să caute mai multe răspunsuri de la autoritățile saudite cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu rămășițele lui Khashoggi.

Mohammed bin Salman neagă orice implicare în asasinarea lui Khashoggi, dar potrivit unui raport al serviciilor secrete americane, pe care Biden l-a desecretizat după ce a venit în funcție, asasinarea lui Khashoggi nu putea avea loc fără știrea prințului Mohammed.

La momentul uciderii sale, Khashoggi era rezident al S.U.A. și redactor colaborator pentru The Washington Post. Anterior, a ocupat mai multe funcții în Guvernul saudit și s-a transformat într-un critic al regimului într-un moment în care prințul moștenitor era salutat în capitalele occidentale pentru reformele sale sociale.

Actualul Președinte al S.U.A. a afirmat în timpul campaniei sale electorale că jurnalistul Khashoggi a fost ucis la ordinul prințului Mohammed.

„Există foarte puțină valoare socială în actualul Guvern din Arabia Saudită.”, declara Biden.

După ce Joe Biden l-a salutat cu pumnul pe Mohammed bin Salman, logodnica jurnalistului asasinat a spus că liderul S.U.A. i-a permis prințului moștenitor să facă și mai multe victime. Hatice Cengiz i-a scris lui Biden sub forma unui tweet imaginar venit din partea lui Jamal Khashoggi.

„Acesta este modul în care îi trageţi la răspundere pe cei responsabili de moartea mea? Sângele următoarei victime a lui MBS (supranumele lui Mohammad bin Salman) este pe mâinile voastre.”, a scris Cengiz pe contul său de Twitter.

„Salutul cu pumnul a fost mai rău decât o strângere de mână – a fost rușinos. […] A proiectat un nivel de intimitate și confort care îi oferă lui MBS răscumpărarea nejustificată pe care o caută.”, a declarat Fred Ryan, CEO-ul The Washington Post.

Întrebat de jurnaliști, în timpul întâlnirii oficiale, dacă Arabia Saudită mai este un „stat paria”, așa cum îl descria odinioară, singurul răspuns oferit de Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a fost „thank you.” („mulțumesc.”).

articolul original.
  • There are no more articles
❌