ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

A fost eliminat plafonul la gaz

7 September 2022 at 06:43
By: Regie
image

Noua ordonanță de urgență din urgență din energie vine cu schimbări pentru cei care au centrale individuale pe gaz. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat că s-a eliminat plafonul de consum, astfel încât aceștia pot consuma oricât, iar prețul va fi același ca anul trecut, de 31 de bani pe kilowatt.

„Există o schimbare majoră în această iarnă pentru cei care au centrale individuale: nu mai există acel plafon de consum. Iarna trecută, dacă nu mă înșel, era la început 1.000 de metri cubi, apoi pe toată perioada de iarnă a fost parcă 1.200 de metri cubi. Acum nu mai vorbim de un plafon, vorbim de prețul gazului, care este același ca iarna trecută, 31 de bani, pentru oricât consumi. Deci, indiferent dacă e o casă mare sau o casă mai mică, tocmai pentru a nu mai avea probleme – mai sunt pensionari care stau în case mari, stau singuri și mai sunt case care nu sunt încă foarte bine eficientizate energetic din punct de vedere al anvelopării. Sunt multe lucruri de care ne-am lovit în iarna trecută. Deci, spre deosebire de electricitate, la gaz este un preț fix de 31 de bani care nu mai are un plafon de consum”.

„Eu am spus de mai mult timp: vom avea o iarnă complicată și monitorizăm complet și continuu fluxurile de gaze. E adevărat, România nu este atât de dependentă de gazul rusesc ca alte state europene. Avem în continuare discuții și înțelegeri cu alte state pentru livrare suplimentară de gaze naturale pentru această iarnă. Mai sunt depus la cap la cap niște lucruri cu privire la tranzitul acestor gaze în așa fel încât să le putem aduce în România. Avem pe unde să le aducem în România, prin sudul țării, prin Coridorul Trans-Balcanic, pentru că ați văzut interconectorul între Grecia și Bulgaria în continuare nu este finalizat. Sperăm să fie finalizat până la începerea iernii, dar nu luăm în calcul și discutăm de Coridorul Trans-Balcanic”.”

„Nord Stream alimentează nordul Europei, în principal Germania și de acolo duce spre alte țări. Gazele din Rusia pentru România și partea aceasta de Balcani vin prin TurkStream, nici măcar prin conducta care trece prin Ucraina. Inclusiv Ungaria ia prin TurkStream și BalcanStream o parte, o parte ia și prin BRUA, prin conducta noastră, tot din TurkStream Coridor, și o parte prin Ucraina. Dar fluxul de gaze Rusia-Ucraina-România, care a funcționat anul trecut și în iarna trecută, în momentul de față nu mai funcționează, s-a redirecționat pe zona de sud”

Virgil Popescu va participa în 9 septembrie la Consiliul extraordinar al miniștrilor energiei din UE, unde se vor lua discuție toate soluțiile pentru a face față iernii care vine.

articolul original.

Guvernul facilitează concilierea vieții profesionale cu viața de familie

29 August 2022 at 10:05
By: Regie
image

Guvernul modifică Legea concediului paternal printr-o ordonanță de urgență care transpune în legislația națională o Directivă Europeană,  privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor. Astfel, tații bor beneficia de până la 15 zile concediu paternal la nașterea fiecărui copil. Însă, cheltuiala cu plata drepturilor de concediu paternal va fi susținută, ca și până acum, din fondul de salarii al angajatorului. Deci, încă o sarcină în plus pentru angajatori.

Actul normativ prevede acordarea concediului paternal și a indemnizației aferente tuturor taților care au calitatea de lucrător,  cu un contract de muncă sau un raport de serviciu încheiat conform legii, și elimină vechile prevederi care făceau trimitere la calitatea de asigurat a acestora în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat. Mai mult, se asimilează lucrătorilor și persoanele cu contracte din activitate sportivă, cu convenții de muncă individuale, cu contract de mandate, cu contract de management încheiat potrivit Legii nr. 66/1993 privind contractul de management, cele care desfășoară activități ca urmare a unei funcții de demnitate publică și persoanele cu contracte de management și de administrare încheiate potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Totodată, documentul adoptat de Guvern extinde și durata actuală a concediului paternal de la 5 la 10 zile lucrătoare, iar în cazul taților care au obținut atestat de absolvire a cursului de puericultură aceasta se majorează cu încă 5 zile, pentru fiecare copil, și nu doar pentru primul născut, ca până acum. În cazul tatălui care satisface serviciul militar în termen, permisia se prelungește de la 7 la 10 zile lucrătoare.Pe perioada concediului paternal, tatăl beneficiază de o indemnizaţie egală cu salariul corespunzător perioadei respective. Plata drepturilor de concediu paternal va fi susținută, ca și până acum, din fondul de salarii al  angajatorului.

Actul normativ introduce, de asemenea, noi reglementari privind obligația angajatorului de a aproba concediul paternal, le completează pe cele actuale privind interdicția de concediere a lucrătorului pe perioada efectuării  concediului paternal, dar și sancțiuni în cazul nerespectării prevederilor legale. În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale  va elaborea hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor legii .Concediul paternal se acordă pentru a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea copilului nou-născut și pentru a facilita concilierea vieții profesionale cu viața de familie.

articolul original.

Fiţi preventivi! Evitaţi zonele neiluminate!

18 July 2022 at 06:29
By: Regie
image

Comportamentul neadecvat, caracterizat prin neglijenţă sau ignoranţă este un factor care favorizează comiterea faptelor ilegale ale căror consecinţe se răsfrâng atât asupra autorului infracţiunii cât şi asupra victimei.

Pentu a vă feri de posibili infractori nu trebuie să neglijaţi niciun amănunt şi să acordaţi atenţie sporită unor reguli care vor contribui la sporirea vigilenţei şi la construirea “barierei” împotriva infractorilor:

 • Nu vă lăsaţi niciodată geanta, bagajele sau alte bunuri nesupravegheate în locuri publice.
 • Evitaţi zonele neiluminate sau izolate, mai ales după lăsarea întunericului.
 • Nu ţineţi la vedere bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dvs. Bijuteriile scumpe, telefoanele mobile, tabletele sau camerele video/foto pot atrage o atenţie nedorită.
 • Manifestaţi atenţie la cine se află în preajma dumneavoastră şi ţineţi pe cât posibil bagajul aşezat în partea din faţă.
 • Când sunteţi la cumpărături şi folosiţi un cărucior, nu aşezaţi niciodată portofelul sau geanta deasupra cumpărăturilor.
 • Ţineţi cheile de la casă sau maşină la îndemână – mai ales noaptea – pentru a putea intra rapid în locuinţă/autoturism.
 • Când vă aflaţi la ghişeul unei unităţi bancare pentru a ridica o sumă de bani este bine să observaţi comportamentul persoanelor din jurul dumneavoastră, unii infractori speculează orice situaţie şi urmăresc victimele până ajung în locuri ferite de privirile cetăţenilor.
 • Acordaţi atenţie sporită locului unde păstraţi telefonul mobil, mai ales în zonele aglomerate sau în mijloacele de transport în comun. Nu împrumutaţi telefoanele mobile pe stradă sau în localuri publice unor persoane necunoscute care sub pretextul apelării unor prieteni dispar cu telefoane cu tot.
 • Dacă sunteţi victima sau martorul unei infracţiuni, sesizaţi poliţia prin apelul de urgenţă  112.

Peste 20 de permise de conducere reţinute de poliţiştii din Zalău

Timp de o săptămână, poliţiştii Biroului de Ordine Publică, împreună cu colegii lor de la Biroul Rutier, din cadrul Poliţiei Municipiului Zalău, au fost prezenţi în teren pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice, dar şi pentru siguranţa traficului rutier. Peste 460 de sancţiuni au fost aplicate şi 21 de permise de conducere au fost reţinute.

În perioada 7-14 iulie a.c., poliţiştii din Zalău au continuat acţiunile pentru menţinerea unei atitudini prudente în trafic, dar şi pentru siguranţa cetăţenilor.

Pentru abaterile constatate au fost aplicate 465 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 354 au fost la regimul circulaţiei rutiere, alte 99 au fost aplicate la Legea 61/1991, opt la Ordonanţa de Urgenţă 97/2005 privind domiciliul şi reşedinţa, iar patru au făcut obiectul altor abateri.

Valoarea totală a sancţiunilor este de 87166 lei.

De asemenea, poliţiştii au reţinut, în vederea suspendării, 21 de permise de conducere, dintre care şapte pentru nerespectarea culorii roşii a semaforului, trei pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, trei pentru depăşire neregulamentară, două pentru neacordare de prioritate pietonilor, iar diferenţa au fost reţinute pentru alte abateri de la normele rutiere.

Totodată, au fost reţinute, până la remedierea deficienţelor şi şase certificate de înmatriculare.

Dosare penale pentru conducere sub influenţa alcoolului şi a substanţelor psihoactive

La data de 16 iulie a.c., ora 00.05, poliţiştii Biroului Rutier au depistat un tânăr de 27 de ani, din judeţul Sălaj, în timp ce conducea autoturismul pe Drumul Judeţean 108 A, prin localitatea Românaşi.

La testarea cu aparatul Drugtest s-a evidenţiat prezenţa unor substanţe psihoactive.

Conducătorul auto a fost condus la spital, pentru recoltare de probe biologice, în vederea determinării cantităţii de substanţe psihoactive din organism.

O zi mai târziu (17 iulie a.c., ora 21.45), poliţiştii Secţiei 4 Poliţie Rurală Ileanda au oprit pentru control un autoturism care circula pe Drumul Comunal 28, prin localitatea Lemniu.

La volanul autoturismului se afla o femeie de 43 de ani, din judeţul Sălaj.

Întrucât conducătoarea auto emana halenă alcoolică, poliţiştii i-au solicitat testatea cu alcooltestul, însă a refuzat, motiv pentru care a fost condusă la spital, pentru recoltare de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

În ambele cazuri, poliţiştii au întocmit dosare penale şi continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a stării de fapt.

articolul original.

Conducere fără permis, uz de fals și conducere sub influența substanțelor psihoactive

11 July 2022 at 06:30
By: Regie
image

Poliţiştii Biroului Rutier, din cadrul poliţiei municipale, au desfăşurat în ultima săptămână o acţiune pentru prevenirea accidentelor rutiere şi creşterea disciplinei în trafic. Patru infracţiuni au fost constatate, una dintre acestea fiind consumul de substanţe psihoactive.

În perioada 30 iunie-6 iulie a.c., poliţiştii Biroului Rutier au desfăşurat, în municipiul Zalău, o acţiune pentru creşterea disciplinei în trafic şi prevenirea accidentelor rutiere ca urmare a conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor psihoactive.

Pe parcursul acţiunilor, poliţiştii au constatat patru infracţiuni, una dintre acestea fiind de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, o infracţiune de conducere sub influenţa substanţelor psihoactive, una de uz de fals, iar una a făcut obiectul altei fapte.

Pentru abaterile constatate, poliţiştii au aplicat 293 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 292 au fost la regimul circulaţiei, iar una a fost aplicată la Ordonanţa de Urgenţă 43/1997 privind regimul drumurilor.

Ca măsuri complementare, poliţiştii au reţinut, în vederea suspendării, 13 permise de conducere, dintre care şase pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, două pentru neacordare de prioritate la pietoni, două pentru nerespectarea culorii roşii a semaforului electric, iar diferenţa au fost reţinute pentru alte abateri.

Pentru deficienţele constatate au retras, până la remedierea acestora, două certificate de înmatriculare.

Dacă porniţi la drum, ţineţi cont de recomandările poliţiştilor aflaţi în teren, circulaţi cu viteză adaptată condiţiilor de drum şi de trafic, nu conduceţi dacă aţi consumat băuturi alcoolice ori substanţe psihoactive şi ţineţi cont de politeţea rutieră.

Pietonilor le recomandăm să fie atenţi când traversează strada şi să evite, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.

articolul original.

APIA a finalizat etapa de semnare a contractelor de acordare a ajutorului de stat în cadrul Măsurii 1 „Microgranturi în domeniul agroalimentar”

4 July 2022 at 06:39
By: Regie
image

APIA anunţă finalizarea etapei de semnare a contractelor de acordare a ajutorului de stat în cadrul Măsurii 1 „Microgranturi în domeniul agroalimentar”

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a finalizat etapa de semnare a contractelor de acordare a ajutorului de stat în cadrul Măsurii 1 „Microgranturi în domeniul agroalimentar” din cadrul schemei de ajutor de stat, instituită prin Ordonanța de Urgență nr. 61 din 06 mai 2022 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru entităților din domeniul agroalimentar, cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

Astfel, până la termenul limită, din cei 10.000 de aplicanți calificați în conformitate cu prevederile art.8, s-au semnat 9.888 contracte de acordare a ajutorului de stat în sumă totală de 49.440.000 euro. Diferența este reprezentată de contracte nesemnate de beneficiari (netransmiterea acestora, renunțarea la ajutorului de stat, transmiterea acestora după termenul limită).

Lista cu beneficiarii acestei etape se regăsește pe site-ul APIA www.apia.org.ro .

Această măsură a fost implementată până la etapa de contractare de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în parteneriat cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură prin Centrele județene și cu Serviciul de Telecomunicații Speciale.

articolul original.

Ordonanță de urgență pentru reducerea prețului pentru combustibil – Decizia finală luată de Guvern

30 June 2022 at 08:34
By: Regie
image

Proiectul de ordonanţă de urgenţă care vizează acordarea unei reduceri de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, din preţul benzinei şi motorinei, figurează pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de joi.

„Se propune posibilitatea acordării unei reduceri de preţ în cuantum de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, de către operatorii economici care comercializează benzină şi motorină către clienţii finali – persoane fizice şi juridice care achiziţionează carburanţii pentru consumul propriu, TVA şi instituirea unui mecanism de sprijin de la bugetul de stat, de 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, pentru operatorii economici care acordă această reducere”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Totodată, „în vederea evitării unui comportament inadecvat” al operatorilor economici, se propune instituirea unor măsuri în vederea evitării creşterii nejustificate a preţurilor la aceste produse, precum şi pentru nerespectarea prevederilor proiectului de act normativ.

„Din perspectiva TVA este necesar să se prevadă regimul aplicabil în cazul compensaţiei de 0,25 lei/litru. De asemenea, sunt necesare şi unele reguli procedurale privind modul de individualizare a compensaţiei, respectiv printr-o declaraţie, termenul de depunere a declaraţiei (lunar), precum şi faptul că declaraţia reprezintă şi cerere de restituire, iar suma declarată se va compensa cu obligaţiile fiscale ale contribuabilului, inclusiv obligaţiile fiscale viitoare, în condiţiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală. În plus, s-a prevăzut şi faptul că organele de control din cadrul ANAF vor efectua verificarea modului de individualizare a sumelor declarate, pe baza analizei de risc”, prevede documentul.

* Guvernul va lua în discuţie şi proiectul de ordonanţă de urgenţă privind decarbonizarea sectorului energetic.

Prin acesta se stabileşte cadrul legal pentru:

 • închiderea şi conservarea grupurilor energetice pe bază de lignit şi huilă;
 • închiderea carierelor de lignit şi minelor de huilă;
 • măsurile de sprijin pentru închiderea şi conservarea capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de lignit şi huilă;
 • măsurile de sprijin pentru închiderea carierelor de lignit şi minelor de huilă;
 • măsurile pentru atenuarea consecinţelor sociale ale închiderii şi conservării capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de lignit şi huilă şi a carierelor şi minelor aferente;
 • sursele de finanţare a măsurilor de ajutor de stat;
 • măsurile pentru coordonarea şi implementarea procesului de decarbonizare.

Prin ordonanţa de urgenţă se instituie măsuri pentru coordonarea şi implementarea procesului de decarbonizare, prin înfiinţarea Comitetului Interministerial al Cărbunelui, al comitetului consultativ şi al grupului de lucru pentru coordonarea şi monitorizarea implementării măsurilor stabilite prin proiectul de act normativ, precum şi posibilitatea repornirii grupurilor energetice închise, prin decizia Guvernului României şi la propunerea Ministerului Energiei, în situaţie de criză energetică şi în corelare cu măsurile cuprinse în planurile de urgenţă aferente sectorului energetic.

* Un alt proiect de ordonanţă de urgenţă modifică şi completează OUG 12/1998 privind transportul pe căile ferate române şi reorganizarea Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române.

Prin aceste modificări se face distincţia între obligaţiile de serviciu de interes naţional, care sunt de competenţa Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, şi obligaţiile de serviciu de interes local, care sunt de competenţa autorităţilor publice locale.

Proiectul de act normativ reglementează paşii premergători elaborării şi atribuirii contractelor de servicii publice şi necesitatea actualizării indicatorilor economici şi de performanţă pentru contractele cu o durată mai lungă de 5 ani.

De asemenea, se instituie posibilitatea ca autorităţile publice locale să încheie cu administratorul infrastructurii feroviare contracte de activitate locală.

* Printr-un alt proiect de ordonanţă de urgenţă va fi aprobată continuarea programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 300 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat.

Acestora li se acordă, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată. Limita valorică zilnică de 15 lei/beneficiar cuprinde preţul produselor, cheltuielile de transport, de distribuţie şi de depozitare a acestora, după caz.

Pentru finanţarea programului-pilot, în anul şcolar 2022-2023 se alocă bugetelor locale sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat: în anul 2022 suma de 147.000 mii lei, iar în anul 2023 suma de 207.900 mii lei.

articolul original.
 • There are no more articles
❌