ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 8 August 2022Ultimele Stiri

A dus-o la UNTOLD pe soția cu corp din Baywatch, dar pe partea cealaltă…“Milionarul” soț de vedetă nu renunță deloc la tatuata din balcon! NOI DETALII

8 August 2022 at 20:40

CANCAN.RO detona bomba anului: celebrul afacerist își ”traducea” soția, o cunoscută cântăreață, cu Ioana Popescu, știută în lumea bună a Capitalei drept ”devoratoarea de fotbaliști”. Pe balcon s-au afișat cei doi amorezi, după ce-și consumaseră fanteziile în dormitor sau cine știe unde. Cert este că pe balcon au băut un păhărel, au tras dintr-o țigară, s-au privit în ochi și ….uite că deși a trecut prin momente grele cu celebra cântăreață care îi este soție…”Romeo de Berceni” a rămas cumva agățat în filmul ăla…Avem toate detaliile și vi le prezentăm în rândurile de mai jos…

În balconul ”buclucaș” buzele i s-au întins către ale lui. El nu a dat un milimetru înapoi. ”Ventuza” Popeascăi l-a lovit în plin. Ca o mulțumire pentru ce se întâmplase în cuibușorul de nebunii, unde afaceristul ”pofticios” a băgat boticul în borcanul cu miere. CANCAN.RO i-a surprins, iar imaginile au făcut deliciul presei mondene, dar și al întregului showbiz.

Afaceristul și soția lui se distrează ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat cu o săptămână înainte (Foto: CANCAN.RO)

Au făcut pace cu o ieșire la Untold

Ideea e că Vin Diesel mioritic e puțin însurat. Și nu cu oricine, ba chiar cu o celebră cântăreață. Nu știm cum s-o fi consumat discuția dintre ei – și pe ce ton – când s-a aflat totul. Cert este că au făcut o mică pace, finalizată cu o ieșire la Untold, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. El și-a cerut iertare, ea, ce să facă? Milionaru-i milionar, mai dă-i o șansă, ce naiba! Și i-a dat.

Plini de fericire și ca gândul au ”zburat” cei doi, ”pofticiosul” poftind la mega-evenimentul muzical de la Cluj, de unde este el de loc, de altfel. Și alături de a lui consoartă fără lacrimi în ochi, că a șters aventura din balconul ”buclucaș” cu buretele, s-a urcat ditamai milionarul în ”caleașca” de cai putere și a ajuns la dans și voie bună, în Ardeal. Acolo a fost frumos. Tare frumos. El și-a făcut vocal loc printre prieteni, ea și-a arătat des dinții, cu zâmbetele prelungi (Vezi AICI imaginile).

În urmă cu o săptămână, milionarul și Ioana Popescu erau filmați de CANCAN.RO în balconul ”devoratoarei de fotbaliști”

Cântăreața i-a dat block, milionarul ”pofticios” o ține caldă!

Dar și Untold-ul ăsta nu e veșnic, iar milionarul ”pofticios” și a lui soție „tradusă” s-au retras către casă. Și iar Popeasca… De ce? Pentru că afaceristul nu uită clipele de fericire, chiar fie ele pentru câteva zeci de minute sau câte-or fi fost, așa că o ține pe ”devoratoarea de fotbaliști” lângă el.

Ei, nu chiar în pat, dar la o aruncătură de băț, pe Facebook! Da, nu i-a dat block, așa, măcar de ochii nevestei, a lăsat-o acolo, că mâine – poimâine poate iar poftește! Fie că vorbim despre pozele cu ținute sumare ale devoratoarei fie că vorbim de un alt canal de comunicare (messenger)…

Milionarul e încă
Milionarul e încă „prieten” pe Facebook cu Ioana Popescu (Foto: captură de ecran)

Rușinică! Asta pentru că soția ”tradusă” a șters-o și a blocat-o pe rețelele de socializare pe Ioana Popescu din lista ei, semn că, dacă tot a iertat, nu mai vrea să-și amintească de episodul umilitor cu balconul ”buclucaș”.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

articolul original.

A fi sau a nu fi premier PSD. „Fumigena” de la PNL

8 August 2022 at 10:52

Viitorul sună incert pentru români și întrebarea liderilor PNL și PSD este doar cum se pot salva pe ei înșiși, nu cum pot salva țara. Potrivit unor surse politice consultate de Q Magazine, liberalii ar vrea să-i lase pe pesediști la putere în perioada următoare care va aduce crize economice, financiare, sociale, în timp ce pesediștii, care știu ce timpuri grele vin, caută soluții pentru a renunța la rotația convenită cu PNL la formarea coaliției, soluții care să nu pară însă o fugă de a conduce țara prin deșert.

PNL lansează ipoteza

Primul care a lansat ideea renunțării la schimbarea premierilor a fost liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru. „România nu a avut niciodată un scenariu din acesta, al unei retrageri negociate din postul de premier. Într-adevăr problema schimbării premierului în mai-iunie anul viitor apare în protocolul coaliţiei. Însă, personal, cred că trebuie să vedem cum va arăta situaţia geopolitică la momentul acela, pentru că a schimba un premier cu un an înainte de alegeri în plin conflict la marginea graniţelor României nu cred că fi un semnal bun. Şi Marcel Ciolacu a spus la un moment dat, înainte ca premierul Nicolae Ciucă să fie şi preşedinte PNL că dacă lucrurile merg bine în coaliţie şi la guvernare nu este sigur că va mai fi realizată rotativa”, a declarat pentru News.ro Muraru

Alexandru Muraru, PNL

Totodată, liberalul consideră că „PSD a primit în compensare şi are lucruri foarte importante, precum Finanţele, Transporturile sau Secretariatul General al Guvernului”.

„PSD are în prezent trei ministere cheie, unele din cele mai importante, pe care le-ar păstra dacă rotativa nu s-ar realiza”, afirmă şeful liberalilor ieşeni.

Potrivit lui Muraru, PSD ar putea să accepte ca funcţia de premier să fie în continuare deţinută de PNL, pentru a nu se declanşa o luptă de putere la vârful PSD.

„Cred că PSD ar accepta acest lucru şi pentru a evita o luptă de putere în interiorul partidului, dacă s-ar deschide o competiţie privind persoana care va ocupa funcţia de premier. Pentru că rotativa presupune ca postul de premier să revină PSD, nu se spune că revine automat preşedintelui partidului”, a adăugat deputatul PNL.

O fumigenă

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, susține că ideea lansată de Muraru reprezintă doar o fumigenă care să îl scape pe liderul PNL de problemele pe care le are pe plan local.

„La Iași, președintele PNL, Alexandru Muraru, este într-o situație grea, cazurile penalilor Chirică și Alexe îi dau mari bătăi de cap. Greu să explice ieșenilor că partidul pe care îl reprezintă nu este nici Chirică și nici Alexe, că doar sunt pe funcții alese sub sigla PNL.

Radu Oprea, PSD

În încercarea de a scăpa din încercuire, domnul Muraru crează fumigene la București. Brusc îl preocupă soarta guvernării începând cu primăvara anului viitor.

Îi propun domnului președinte al filialei PNL Iași să fie mai degrabă îngrijorat de știrile care spun că energia electrică s-a vândut cu 2.660 lei/Mwh.

Scumpirea majoră a prețului la gaze și energie este principala cauză de creștere a inflației care erodează veniturile tuturor românilor. Aici așteaptă cetățenii soluții, iar PSD a venit cu propunerea concretă a reglementării prețurilor pentru că este evident că actuala schemă de plafonare nu poate tempera creșterea prețurilor.

Haideți să ne concentrăm pe soluții și nu pe scenarii. PSD a intrat la guvernare pentru a susține cetățenii și economia în aceste momente dificile, nu pentru jocuri și declarații politicianiste.”, scrie Radu Oprea pe contul PSD de social media.

Omologul său liberal, Ionuţ Stroe, afirmă că rotativa guvernamentală este un angajament luat de partid la formarea coaliţiei, iar PNL îşi respectă angajamentele. „Nu există astăzi în partid nicio altă ipoteză decât implementarea rotativei anul viitor, conform protocolului”, precizează el. Stroe adaugă că un subiect de o asemenea importanţă trebuie discutat în coaliţie, înainte de orice fel de declaraţii publice.

„Ideea rotativei guvernamentale este cuprinsă într-un angajament făcut de PNL la formarea coaliției de guvernare. PNL își respectă angajamentele, iar protocolul pe care se bazează actuala coaliție nu face excepție. Nu există astăzi în partid nicio altă ipoteză decât implementarea rotativei anul viitor, conform protocolului. Orice subiect de o asemenea importanță se discută în coaliție, înainte de orice fel de declarații publice. Este o perioadă dificilă pentru țară, în care guvernarea trebuie să fie tratată cu responsabilitate și seriozitate.”, a transmis Ionuț Stroe.

Grindeanu: Rotația va avea loc

Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat duminică, 7 august, că rotația guvernamentală programată pentru mai 2023, care îl va avea premier pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, va avea loc.

„Din punctul de vedere al meu, personal, eu cred că se va se va produce, de ce nu? Noi am avut experimente în care inclusiv eu am făcut parte din asemenea experiment, şi nu doar PSD-ul, ci şi PNL-ul (în care preşedintele de partid nu era şi premier n.r.). Apare o zonă bicefală, dacă vreţi, de conducere, ceea ce nu e productiv şi atunci cred că e corect ca preşedintele partidului (Marcel Ciolacu n.r.) să fie prim-ministru”, a precizat Grindeanu, la Prima TV, relatează News.ro.

Întrebat dacă ar putea deveni noul președinte al Camerei Deputaţilor, în locul lui Marcel Ciolacu, sau va rămâne la conducerea Ministerului Transportului, Grindeanu a spus că nu poate anticipa.

Sorin Grindeanu, PSD

„E o proiecţie pe care în acest moment mi-e greu s-o fac. Pe o parte, am început (…) nu, nici măcar nu spun că le-am început eu, dar cel puţin am făcut în aceste luni foarte mult pe proiecte care sunt foarte importante şi pe care mi-aş dori să le văd finalizate. Pe de altă parte, sigur, Camera Deputaţilor este extrem de importantă, sunt parlamentar, şi ar fi o onoare pentru mine ca toţi colegii mei să mă susţină pentru această poziţie, dar e speculaţie. Sunt şi alţi colegi de-ai mei care pot să meargă preşedinţi ai Camerei Deputaţilor. Dacă voi performa, fac treabă ca ministru al Transporturilor, dacă colegii mei vor considera că mai bine rămân acolo să termin anumite proiecte, dacă vor fi alţii care pot să vină cu un suflu nou, n-am niciun niciun fel de problemă de acest tip”, a explicat el.

În legătură cu scenariul potrivit căruia PSD nu va prelua guvernarea în mai 2023, Grindeanu a subliniat că PSD este un partid loial, a dovedit acest lucru, iar clasa politică din România a câştigat „un pic de maturitate”.

„Suntem la guvernare şi ne asumăm lucrurile de la guvernare şi acum când prim-ministru este de la alt partid, nu de la noi. Nu fugim de deciziile pe care le ia Guvernul României. Nu, nu e guvernul PNL, nu e guvernul nici măcar PNL-PSD-UDMR. E Guvernul României. Noi facem parte din această majoritate şi ne asumăm deciziile pe care Guvernul României le ia, unele dintre ele luate de miniştrii PSD, altele de miniştrii UDMR sau PNL. Eu cred că totuşi clasa politică din România a câştigat un pic de maturitate. (…) cel puţin din partea noastră, din partea PSD, vă asigur că suntem, şi am dovedit acest lucru, suntem un partener loial, mergem înainte, e un protocol semnat”, a mai spus Sorin Grindeanu.

Ministrul Transporturilor crede că tradiția PSD de a candida la Președinția România cu liderul partidului, va continua și la următoarele alegeri.

„Şi dacă n-am fi la guvernare şi am fi în opoziţie, şi dacă ar fi fost invers lucrurile, ar fi dat prima dată PSD primul ministru şi în mai anul viitor ar fi fost rotativă şi ar fi avut PNL prim-ministru, în general, la PSD, preşedintele partidului este cel care candidează. (…) Sunt cinci ani de când ar conduce (Marcel Ciolacu n.r.) şi eu cred că oricine ar fi, şi nu vorbim de Marcel sau de Gabi ( Gabriela Firea n.r.) sau de altcineva, oricine conduce Partidul Social Democrat, aşa cum e organizat PSD, şi îşi doreşte, pentru că e foarte important să-ţi doreşti acea funcţie, pleacă din postura de favorit în interior, ca şi candidat pentru această poziţie. Sigur, am văzut poziţia preşedintelui Marcel Ciolacu, o apreciez rezervată”, a subliniat prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu.

De asemenea, el a transmis că nu îşi doreşte să intre într-o astfel de competiţie şi nu lucrează în acest moment, „la acest profil”.

„Îmi fac treaba acolo unde sunt în acest moment, la Ministerul Transporturilor. Dacă la anul se va hotărî altceva, foarte bine, dacă nu, nimeni nu e de neînlocuit, şi ştiu foarte bine acest fapt pe propria piele.”, a adăugat el.

În ceea ce priveşte şansele Gabrielei Firea de a reveni la Primăria Capitalei printr-o candidatură comună PSD-PNL, Grindeanu a spus că ea are cele mai mari şanse de a reveni în această postură. „Eu cred că nemeritat a pierdut în 2020. Îşi doreşte, conform propriilor declaraţii, şi eu cred că în acest moment are cele mai mari şanse de a reveni în această postură, fie că e candidatură comună, fie că nu e candidatură comună”, a punctat Grindeanu. Foto Mihail Oprescu, Q Magazine

În schimb, despre o candidatură comună PSD-PNL la parlamentare, prim-vicepreşedintele PSD a declarat că el nu este un susţinător al unui astfel de proiect şi nici nu a auzit pe cineva care să susţină acest proiect.

„Nu este un proiect care să aibă viitor, şi mă explic. Totuşi, vorbim de cele mai puternice partide din România în ultimii 25 de ani. Eu cred că, pentru dreapta, PNL este definitoriu, pentru stânga, PSD. Avem această conjunctură în care s-a format această alianţă. Nu trebuie să ne depărtăm totuşi de propriile bazine electorale, cel de stânga, cel de dreapta, şi ca principale forţe pe aceste zone cred că trebuie să şi delimităm foarte bine lucrurile. Eu nu văd în acest moment acest proiect ca unul viabil, cel de a avea candidaturi comune la parlamentare (…) şi nici la prezidenţiale. Nu văd lucrul acesta”, a transmis Sorin Grindeanu.

articolul original.

VIDEO | Colegiul Național „Școala Centrală”, de la pensionul domnesc de fete la Zoia Kosmodemianskaia (DOCUMENTAR)

8 August 2022 at 07:41
image

Colegiul Național „Școala Centrală” este o instituție de învățământ preuniversitar din București, care a funcționat de-a lungul vremii sub mai multe denumiri. Inițial, Școala Centrală a fost instituția dedicată educației fetelor din elita bucureșteană.

Aflată pe strada Icoanei din sectorul 2, se numără printre cele mai vechi școli din București. În prezent, clădirea se află pe lista monumentelor istorice din Capitală.

Pensionatul Domnesc de Fete, așa cum se numea la vremea respectivă, a fost înființat pe baza actului semnat în anul 1851 de domnitorul Barbu Știrbey. Școala a fost deschisă oficial în data de 20 noiembrie 1852.

Amânarea deschiderii școlii, mai bine de un an, a fost cauzată de căutarea unei clădiri adecvate pentru noua instituție și amenajarea ei, dar și pentru că personalul primei școli de fete înființată de stat a fost selectat cu atenție.

Printre primele 13 bursiere care au început cursurile, în anul 1853, se remarcă nume importante ale vremii, precum fiica lui Scarlat Ghica, fiicele logofeților Florescu și Iancu Ralet, Marghiloman, Lahovary, Leurdeanu, Crețeanu.

În anul 1864, Școala Centrală a fost transformată într-o școală secundară, de 5 ani. Prima directoare a fost Ana Iacobsen, a cărei țară de origine era Rusia.

Astfel, a fost pusă piatra de temelie a actualei Școli Centrale, care a avut sediul inițial la Casa lui Manuc, Casa Turnescu și unul dintre palatele familiei Ghica. Asta până când s-a realizat un sediu special pentru instituție.

Lucrările propriu-zise ale noului sediu au început abia în anul 1890, așa cum este înscris peste poarta de intrare din curtea interioară. Acestea au avut loc după planurile arhitectului Ion Mincu.

El este considerat părintele stilului de arhitectură neoromânesc, iar clădirea Școlii Centrale se numără printre primele clădiri construite de Ion Mincu în noul stil ce se va dezvolta pe parcursul primelor decenii ale secolului al XX-lea, fiind și construcția cea mai amplă a arhitectului.

Are la bază o concepție clasică, care amintește de imaginea și formele regulate, simetrice, ale unor ansambluri de mănăstiri de la sfârșitului secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea, cum ar fi Mănăstirea Hurezi din Oltenia și Mănăstirile Antim și Văcărești din București.

Citește continuarea pe Gândul!

articolul original.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, liniștește ‘apele’: Nu există în partid nicio altă ipoteză decât implementarea rotativei anul viitor

8 August 2022 at 09:45
image

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a afirmat, luni, încercând să calmeze apele în urma declarației liderului PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, de a nu a mai avea loc rotativa între premierul Ciucă și premierul PSD, că nu există astăzi în partid nicio altă ipoteză decât implementarea rotativei anul viitor, conform protocolului.

Vezi  și Lider PNL: ‘Dacă lucrurile merg bine în coaliție și la guvernare nu este sigur că va mai fi realizată rotativa’

„Ideea rotativei guvernamentale este cuprinsă într-un angajament făcut de PNL la formarea coaliției de guvernare. PNL își respectă angajamentele, iar protocolul pe care se bazează actuala coaliție nu face excepție.

Nu există astăzi în partid nicio altă ipoteză decât implementarea rotativei anul viitor, conform protocolului.

Orice subiect de o asemenea importanță se discută în coaliție, înainte de orice fel de declarații publice. Este o perioadă dificilă pentru țară, în care guvernarea trebuie să fie tratată cu responsabilitate și seriozitate”, a scris Ionuț Stroe pe facebook

articolul original.

Pompierii sălăjeni, prezenți la evenimentul „Guruslau 2022”

8 August 2022 at 07:08
By: Regie

Duminică, 7 august 2022, pompierii sălăjeni au participat la evenimentul „Guruslău 2022”, dedicat împlinirii a 421 de ani de la Bătălia de la Guruslău, în care forțele unite ale lui Mihai Viteazul și ale generalului Basta au învins armata condusă de Sigismund Báthory.

Acest eveniment a fost organizat de către Consiliul Județean Sălaj, în parteneriat cu Instituția Prefectului Județului Sălaj, Primăria Hereclean și Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, și a avut loc pe Dealul Guruslăului, în vecinătatea Monumentului închinat voievodului.

Evenimentul comemorativ a cuprins un ceremonial militar și religios, un spectacolul aviatic (oferit Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii și de un avion de la Aerodromul Crasna),  spectacol de folclor, prezentări tematice la standuri (Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Biblioteca Județeană „I.S. Bădescu” Sălaj, ADI Țara Silvaniei și Crucea Roșie), demonstrații culinare și un foc de artificii.

Pompierii sălăjeni, alături de colegii de la structurile din Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne,  au prezentat echipamentele specifice ale unei autospeciale de stins incendii, iar la un stand, cu ajutorul voluntarilor ISU,  copiii s-au putut juca diferite jocuri distractive și totodată învăța măsuri de prevenire utile în diferite situații de urgență.

O populație informată și educată, creează o societate civilă pregătită să reacționeze corect și eficient în cazul producerii unor situații de urgență!!

articolul original.

Beneficiile alăptării la sân, valorizate prin artă, în Săptămâna Mondială a Alăptării

5 August 2022 at 09:12

Bebelușii alăptați la sân cresc mai sănătoși fizic și emoțional, iar mămicilor care alăptează li se reduce riscul de cancer la sân, cancer ovarian, diabet de tip 2 şi afecţiuni vasculare. Din păcate, România are una dintre cele mai mici rate de alăptare din Europa.

Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân, celebrată în fiecare an în prima săptămână a lunii august, aduce în atenție un subiect pe cât de dezbătut și de benefic pentru mame și pentru bebeluși, pe atât de ignorat în practică, în România, care are una dintre cele mai mici rate de alăptare exclusivă la sân din Europa.

Medicii pediatri, moașele sau diferite ONG-uri subliniază beneficiile alăptării, amintind că laptele matern este alimentul ideal pentru sugari – este sigur, sănătos, hrănitor și mereu la dispoziția nou-născutului, servit la temperatura ideală și personalizat în funcție de nevoile lui, oferind în același timp hrană, sănătate și emoție, iar în același timp aduce beneficii multiple sănătății mamei.

Laptele matern furnizează toți nutrienții, vitaminele și mineralele de care un bebeluș are nevoie în primele 6 luni de viață când, dacă mama alăptează exclusiv, nu este necesară suplimentarea cu alte lichide sau alimente. În plus, protejează bebelușul prin anticorpii proveniți de la mamă și îl ferește de boli periculoase în primele luni de viață”, spun medicii neonatologi și pediatri.

Cu toate acestea, multe românce aleg să nu-și alimenteze la sân bebelușul, din neștiință și lipsă de consiliere sau de teama de a nu-și pierde locul de muncă.

Foto – SAMAS/Andi Vasilache

Un studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății arată că alăptarea reduce semnificativ numărul de decese cauzate de infecțiile respiratorii acute și diaree, precum și de alte boli infecțioase, bebelușii alăptați având de cel puțin 6 ori mai mari șanse de supraviețuire în primele luni de viață.

Alăptarea este nu doar cel mai bun mod de a hrăni un copil, ci și un prim drept al bebelușului venit pe lume și un prim și frumos cadou pe care mama îl face puiului de om căruia i-a dat viață și carne din viața și carnea ei. După 2 ani în care multe mame au fost private de normalitatea de a-și ține bebelușul la piept și a-I hrăni natural, din cauza pandemiei de Coronavirus și a restricțiilor medicale impuse de aceasta, mesajul WABA (World Alliance for Breastfeeding Action) de anul acesta ne amintește tuturor că, deși alăptarea este cel mai frumos și firesc mod de a hrăni un bebeluș, mamele au nevoie mai mult ca oricând de susținerea noastră, a tuturor – cadre medicale, parteneri, societate – pentru a le oferi copiilor lor acest drept natural, cu efecte protective pentru întreaga viață“, a declarat Ana Măiță, purtător de cuvânt al Asociației SAMAS și consilier pentru drepturile mamelor, cu ocazia inaugurării unei picturi murale realizată de artiștii Fâs Fâs Art, după o imagine de Eugen Alesiuc, la Spitalul Filantropia din Capitală.

Promovarea și susținerea alăptării au fost adevărate provocări în perioada pandemiei de COVID-19, care a limitat capacitatea sistemului de sănătate și a pus piedici mamelor care, în foarte multe cazuri, au fost despărțite de bebelușii lor, pe care nu i-au putut alăpta. De aceea, pentru anul 2022, profesioniști în domeniul sănătății, reprezentanți guvernamentali, ai presei sau ai societății civile și-au unit forțele pentru a face ca educația și sprijinul acordat mamelor și taților la început de drum să ajute la crearea unui mediu care să le susțină pe mame în decizia lor de a-și alăpta bebelușul.

Asociația SAMAS, încă de la înființare, în anul 2013, și-a asumat rolul de a educa și sprijini mamele, părinții în devenire și pe cei aflați la început de drum, prin formarea rețelei naționale de Educatori Perinatali SAMAS, care reunește peste 1400 de moașe, asistenți medicali și asistenți medicali comunitari. Aceștia oferă viitorilor părinți și părinților începători informații despre nutriția și îngrijirea corectă a bebelușilor. Comunitatea SAMAS este activă în peste 30 de orașe, iar prin activitatea educatorilor perinatali a contribuit la creșterea ratei de alăptare, de la 12,6%, în 2011, la 29,8% în 2016, dar cu toate acestea, România are una dintre cele mai mici rate de alăptare din Europa și se află departe de dezideratul Organizației Mondiale a Sănătății, de creștere a ratei de alăptare exclusivă în primele 6 luni la cel puțin 50%.

Foto – SAMAS/Andi Vasilache

Asociația SAMAS, împreună cu ASSMB și Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia consideră că arta poate contribui eficient la încurajarea alăptării la sân a bebelușilor, de aceea au celebrat Săptămâna Mondială a Alăptării prin artă, susținând astfel mesajul Alianței Mondiale pentru acțiunea Alăptării (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) de anul acesta „Step up for breastfeeding: Educate and Support! (Faceți un pas pentru alăptare: educați și sprijiniți!).

Reprezentanți ai Asociației SAMAS, mămici, medici și asistenți medicali din Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie Filantropia au fost prezenți la inaugurarea muralei pe tema alăptării, realizată la dimensiunea de 7m x 7m, pe un perete vizibil pentru toți cei care trec pragul Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia, cea mai veche clinică de obstetrică și ginecologie din România, înființată în anul 1813.

Gravide, lăuze, tătici, bunici și cadre medicale se pot bucura de acum la vederea acestei manifestări de artă urbană, ce amintește tuturor că alăptarea este un act firesc, frumos și esențial, primul mare și irepetabil cadou de bunăstare pentru bebeluș și că mamele au nevoie de tot sprijinul nostru, al tuturor, pentru a le oferi nou-născuților lapte matern, cea mai solidă bază a unei sănătați optime pentru întreaga viață”, transmite Asociația SAMAS, inițiatoarea proiectului.

Conf. Univ. Dr. Anca Panaitescu, director medical al Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia, și-a exprimat convingerea că „această pictură murală de artă urbană, realizată cu mult talent și dedicată tuturor mamelor și bebelușilor, va fi apreciată atât de pacientele, cât și de corpul medical și personalul din cadrul Spitalului Filantropia. Beneficiile pe care alăptarea la sân le aduce pentru sănătatea copilului, dar și a mamei, sunt bine cunoscute și documentate științific, și mă bucur să văd că mesajul pe care noi, ca medici, îl transmitem zilnic celor proaspăt devenite mame, este acum tradus și în limbajul universal al artei.

La rândul său, Oana Sivache, director general adjunct al ASSMB, a subliniat că „alăptarea la sân, ca și nașterea naturală, sunt cauze în care credem și pe care le-am promovat constant de-a lungul anilor. Pentru mine, ca mamă, acesta este și un demers personal, bazat pe convingerea că nașterea și modul în care copilul este îngrijit și hrănit în primii ani de viață au un rol esențial în creșterea și dezvoltarea sa armonioasă și sănătoasă. Pictura murală de artă urbană inaugurată astăzi, prima dedicată promovării hrănirii la sân a copiilor, este un mod inedit de a promova sănătatea, cu mijloacele artei. Sunt convinsă că munca artiștilor va fi apreciată și se va bucura de succesul binemeritat!, menționând că ASSMB și Spitalul Filantropia s-au alăturat cu entuziasm proiectului inițiat de Asociația SAMAS.

Dr George Diaconu

Medicii obstetricieni subliniază că nici avantajele pentru mamă nu sunt deloc de ignorat. Studiile efectuate în ultimele decenii au demonstrat că lactaţia şi alăptarea reduc riscul de cancer la sân, cancer ovarian, diabet de tip 2 şi afecţiuni vasculare.

Studiile susțin ipoteza că alăptarea are rol de protecție pentru mamă, astfel alăptarea până la cel puțin 12 luni a fost asociată cu un risc redus de carcinom mamar cu 26% și ovarian cu 37%. Totodată, hrănitul la sân al copilului a fost asociat cu un risc de diabet zaharat de tip 2 de 32% mai scăzut, ajută la involuția uterină rapidă după naștere, accelerează pierderea surplusului de greutate acumulat în sarcină și reduce reduce riscul de anemie și de osteoporoză postmenopauzală. De partea cealaltă, durata mai scurtă a alăptării a fost asociată cu un risc mai mare de depresie postpartum”, explică dr. George Diaconu, medic specialist obstetrică-ginecologie, Royal Hospital, care suliniază că, potrivit estimărilor OMS, o creştere a ratei de alăptare ar putea conduce la evitarea a 20.000 de decese provocate de cancerul de sân, anual. În România, acest lucru este cu atât mai demn de luat în seamă, cu cât cancerul de sân reprezintă principala cauză de mortalitate a româncelor, reprezentând 16% din totalul deceselor cauzate de cancer, atrage atenția medicul.

În ciuda beneficiilor demonstrate ale alăptării, atât pentru bebeluși cât și pentru mame, cele mai recente statistici furnizate de INSP arată că, în România, rata alăptării exclusive – de 12,6% – este printre cele mai mici din Europa, iar datele analizate în dinamică indică o scădere a ratei alăptării exclusive în ultimii ani, în timp ce în Europa, rata medie este de 25%, iar la nivel mondial crește până la 41%.

Din practica medicală, putem identifica unii factori drept responsabili pentru rata scăzută de alăptare, cum ar fi lipsa de informare asupra beneficiilor laptelui matern asupra copilului, dar și asupra mamei, dar și numărul insuficient de consilieri zonali în alăptare. De cele mai multe ori, pacientele se tem de „furia laptelui”, care reprezintă o frecventă complicație asupra sânului matern în primele săptămâni, din cauza din cauza înfundării canalelor de lactație sau a lipsei de golire suficientă a sânului post alăptare a copilului. Un consilier în alăptare cât mai aproape de domiciliul pacientei ar putea-o ajuta și sprijini în această problemă, crescând astfel rata de alăptare și sprijinind tânără mamă în procesul de îngrijire a sânului și prevenirea complicațiilor”, consideră dr. Diaconu.

Cea mai mare prevalenţă a alăptării exclusive (16,1%) în România se întâlnește în macroregiunea 2 (Moldova – Dobrogea), iar cele mai mici, în jurul a 10%, se întâlnesc în macroregiunile 3 şi 4 (Muntenia – Bucureşti, şi Banat – Oltenia). Analiza relevă, de asemenea, că prevalenţa alăptării exclusive este, în mediul urban, aproape de două ori mai mare decât în mediul rural – 15,4 față de 9,8%.

Un alt motiv de reticență a fost observat în rândul femeilor care au implanturi mamare și se tem că sânii se pot lăsa din cauza alăptării. „Acest fenomen poate apărea, dar în special în cazul în care alăptarea durează mai mult de doi ani. În același timp, însă, nu putem să nu remarcăm faptul că, de cele mai multe ori, sânul se lasă după sarcină, chiar și în lipsa hrănirii la sân a bebelușului, din cauza unor modificări hormonale din perioada sarcinii sau de fluctuațiile de greutate, alăptare fiind doar unul dintre posibilii factori, care însă nu este întotdeauna obligatoriu dar aduce cu el, întotdeauna, beneficii majore!”, concluzionează medicul.


articolul original.

ONU cere acces internațional la centrala nucleară Zaporojie

8 August 2022 at 04:27
By: (R.C.)

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut luni ca inspectorii internaționali să aibă acces la centrala nucleară din Zaporojie, după un nou atac, informează Reuters.

„Orice atac la o centrală nucleară este un lucru sinucigaș”, a declarat Guterres într-o conferință de presă în Japonia, unde a participat sâmbătă la ceremonia de comemorare a 77 de ani de la primul bombardament atomic din lume, la Hiroshima.

Ucraina a anunțat că noi bombardamente rusești de sâmbătă au avariat trei senzori de radiații și au rănit un muncitor de la centrala din Zaporojie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că desfășoară o „teroare nucleară” care justifică noi sancțiuni internaționale, de data aceasta asupra sectorului nuclear al Moscovei.
„Nu există nicio națiune în lume care să se simtă în siguranță atunci când un stat terorist trage asupra unei centrale nucleare”, a declarat Zelenski duminică.

Forțele rusești au capturat centrala din sud-estul Ucrainei la începutul lunii martie, dar aceasta este în continuare condusă de tehnicieni ucraineni.

Autoritatea instalată de Rusia în zonă a anunțat că forțele ucrainene au lovit situl cu un lansator multiplu de rachete, avariind clădirile administrative și o zonă din apropierea unei instalații de depozitare.

Antonio Guterres a spus că Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) are nevoie de acces la centrală.

„Susținem pe deplin AIEA în toate eforturile sale în legătură cu crearea condițiilor de stabilizare a centralei”, a declarat Guterres.

Șeful AIEA, Rafael Mariano Grossi, a avertizat sâmbătă că ultimul atac „subliniază riscul foarte real al unui dezastru nuclear”.

articolul original.
Ieri — 7 August 2022Ultimele Stiri

Comunitatea romano-catolică din Bulai a celebrat hramul bisericii „Sf. Maximilian Maria Kolbe” (FOTO)

7 August 2022 at 14:48

Duminică, 7 august a.c., comunitatea romano-catolică din Bulai a celebrat hramul bisericii „Sf. Maximilian Maria Kolbe”. La ora 10:00 a avut loc Sfânta Liturghie în limba polonă celebrată de pr. dr. Alfons-Eugen Zelionka care activează în Lublin, Polonia și este originar din Solonețu Nou. La ora 11:30 a avut loc Sfânta Liturghie solemnă în limba română concelebrată de mons. Ionuț Paul Strejac care activează la Nunțiatura Apostolică din Kenya, cu misiunea de însărcinat cu afaceri ad interim al Nunțiaturii Apostolice din Sudanul de Sud împreună cu pr. Ciprian Antălucă, decan de Bucovina și preoți din dieceza de Iași. Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Isidor Dâscă decan emerit de Bacău. Înainte de începerea liturghiei solemne a fost sfințită statuia sfântului Maximilian Maria Kolbe, amplasată în curtea bisericii.

La hramul bisericii din Bulai a participat președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, primarul comunei Moara, Eduard Dziminschi, cu soția, dar și credincioșii catolici din localitate și din alte comunități poloneze. În timpul Sfintelor Liturghii a fost evidențiată postura eroică a patronului bisericii din Bulai, a sfântului preot polonez Maximilian Maria Kolbe, cel care a reușit să transforme un lagăr de concentrare într-un loc de rugăciune, speranță și iertare.

articolul original.

O femeie în vârstă de 93 de ani a zburat legată de aripa unui avion

7 August 2022 at 11:53
image

Majoritatea oamenilor nu ar avea curajul de care a dat dovadă Betty Bromage, în vârstă de 93 de ani, într-o încercare de a strânge fonduri pentru persoanele vârstnice și vulnerabile: femeia a zburat, legată de aripa unui avion. Femeia este la a cincea provocare de acest gen.

Pensionara din Gloucestershire tocmai a încheiat a cincea provocare temerară de a strânge bani pentru un azil local, relatează BBC.

”Este ceva diferit, e palpitant. (…) Nu pot face multe lucruri, dar asta este ceva ce pot face în scopuri caritabile, pentru a-i ajuta pe alții. ”Acesta a fost în principiu modul meu de viață, să încerc să ajut oamenii”, a spus Betty Bromage.

SURSA – ZDI

articolul original.

​Radu Crăciun: Banii “dispăruți” din pilonul 2 de pensii private încep să apară. De unde?

7 August 2022 at 05:44

De cateva luni, spatiul mediatic este inundat de anunturi alarmiste privind “disparitia” banilor din fondurile de pensii private, scrie Radu Crăciun pe blogul personal. In acelasi spirit senzationalist am putea spune ca banii din pilonul 2 dupa ce au “disparut”, acum “reapar”. De unde? Ii scoate cineva dintr-un cufar?

Catusi de putin. Pentru ca, de fapt, termenul de “disparitie” a banilor este total incorect. Fluctuatiile in valorile activelor personale pe care multi participanti din sistemul de pensii private le-au constatat sunt consecinta volatilitatii pietelor financiare in care fondurile de pensii investesc. Daca doresti ca pe termen mediu si lung sa ai un randament investitional semnificativ peste o dobanda bancara (da, total predictibila) sau semnificativ peste rata inflatiei, nu ai de ales si trebui sa iti asumi fluctuatiile investitiilor in pietele financiare. Banii nu dispar si apar, ci valoarea activelor in care sunt investiti fluctueaza.

Si acum situatia la zi. Graficul de mai jos ne arata faptul ca, dupa ce la mijlocul lunii iulie, media aritmetica a valorii unitatii de fond in pilonul doi scazuse cu 8,6% fata de prima zi a anului, ieri, scaderea se micsorase la 5.1%.

Asta inseamna ca, doar in ultimele doua saptamani, valoarea unitatii de fond a recuperat aproximativ 40% din pierderile intregului an. Cum asa?

Ca si in cazul scaderilor, si in acest caz, influenta majora provine din evolutia titlurilor de stat care au o pondere de aproximativ 60% in portofoliul fondurilor de pensii. Graficul de mai jos arata evolutia indicelui care reflecta miscarile preturilor titlurilor de stat.

Si in acest grafic, se observa inversarea tendintei de scadere a valorii si cresterile aparute in ultimele doua saptamani. Este o tendinta asociata unui interes semnificativ mai mare manifestat de investitori pe piata primara a titlurilor de stat.

Va continua aceasta tendinta? Pe termen mediu, cel mai probabil. Chiar daca la un moment dat titlurile se tranzactioneaza sub pretul la care au fost emise prima data, asa cum se intampla astazi, in final, ele vor intoarce la valoarea lor nominala. Cu alte cuvinte, pe termen mediu, tendinta de crestere a valorii titlurilor de stat va continua. Implicit, fondurile de pensii ar trece cu succes peste inca un episod de volatilitate. Cu siguranta nu ultimul.

Comentează pe blogul lui Radu Crăciun.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

FCSB pleacă cu un punct norocos de la Mioveni

6 August 2022 at 20:19

FCSB a venit la Mioveni pentru meciul etapei patru din Superligă fără antrenorul principal, Gigi Becali, care nu și-a putut modifica programul la fel de ușor cum a decis FRH disputarea partidei sâmbătă, în loc de luni. Patronul antrenor a rămas fidel credinței și a văzut meciul de la Mănăstirea Comana, dacă va fi avut televizor acolo, iar FCSB-ul ,alintat ”Steaua” de suporterii din tribune, a fost condusă în teren doar de argeșeanul Nicolae Dică.

De cealaltă parte, Alexandru Pelici a demonstrat, din nou, că e un antrenor adevărat, reușind să arate că joacă cu modesta echipă a Mioveniului mai mult fotbal decât titratata FCSB, pe care, dacă ar fi avut și puțină soartă, ar fi putut-o învinge meritat astăzi.

În cel mai recent meci, „Roș-albaștrii” reușiseră un succes important în cupele europene, 1-0 în Slovacia, cu Dunajská Streda, iar CS Mioveni mâncase a treia bătaie din cele trei etape, la CFR Cluj, scor 4-2.

Faima apusă a FCSB-ului a reușit, totuși, să umple Stadionul Orășenesc.

În minutul 26, Ionuț Balaur a expediat un ”șut în Șut”, jucător care a deviat mingea în plasa porții. 1-0.

Au urmat o mulțime de faze sterile, în care s-a văzut lipsa de soluții a bucureștenilor. În minutul 70 VAR-ul anulează golul lui Andrei Cordea, iar în minutul 79 David Miculescu speculează o eroare a apărării Mioveniului și reușește egalarea. 1-1

Sfârșitul partidei cu 6 minute de prelungiri a aparținut gazdelor, care au avut două-trei ocazii excelente de a umili total FCSB-ul.

FCSB rămâne fără victorie în Superligă, iar Mioveniul obține spectaculos și meritat primul punct cu una dintre cele mai bogate echipe ale campionatului.

Marcatorul celor două goluri ale Mioveniului din meciul cu CFR Cluj, Bogdan Rusu, a ajuns la FCSB, motiv pentru care nu a jucat astăzi… pentru niciuna dintre echipe.

Video rezumat CS Mioveni – FCSB

Echipele de start

CS Mioveni: 22. I. Popescu – 25. I. Balaur, 15. Scarlatache, 27. Garutti – 26. Oancea, 23. Panait, 24. V. Pop, 6. Burnea – 16. Rădescu, 89. Blănaru, 10. Coșereanu
Rezerve: 13. D. Croitoru – 21. Al. Iacob, 11. Trif, Șerbănică, 4. Cierpka, 8. Veres, Dat, 20. Buziuc, 17. Antal
Antrenor: Alexandru Pelici

FCSB: 32. Târnovanu – 23. Ov. Popescu, 5. Dawa, 29. Bouhenna, 22. R. Boboc – 8. Ad. Șut, 26. Oaidă – 98. Cordea, 11. Miculescu, 10. Oct. Popescu – 9. I. Stoica
Rezerve: 99. A. Vlad – 6. Haruț, 15. Lixandru, 16. Tamm, 20. Dulca, 27. Olaru, 28. Pantea, 30. Musi, 80. Radaslavescu
Antrenor: Nicolae Dică

articolul original.

Război fără sfârșit între Firea și Nicușor Dan

6 August 2022 at 06:35
By: (R.C.)

Scandalul dintre fostul și actualul primar general este fără sfârșit, iar de această dată miza este Arena Națională. Gabriela Firea spune că specialiștii aduși de Nicușor Dan au stricat acoperișul stadionului, iar acum edilul dă vina pe fosta conducere a Primăriei Capitalei.

Gabriela Firea, fostul primar al Capitalei, spune că Nicușor Dan „minte și aruncă, din nou, vina pe mine pentru neputința și nerealizări lui”. Firea spune că Arena Națională a avut, în mandatul său, contract de mentenanță pentru toate sistemele, deci și pentru acoperișul retractabil. Fostul primar general adaugă că în timpul mandatului său nu au fost probleme cu acoperișul retractabil pentru că a respectat indicațiile producătorului.

„Scrie negru pe alb în cartea tehnică a sistemului că acoperișul nu trebuie întins toamna și iarna. În prima lună de mandat, specialiștii aduși de Nicușor Dan au întins și au stricat acoperișul! Să nu uităm imaginile și scandalul din decembrie 2020, în plin sezon rece, înaintea meciului Austria-Macedonia. E foarte ciudat ce s-a întâmplat atunci. Acoperișul era programat de producător să nu poată fi întins toamna și iarna, dar specialiștii lui Nicușor Dan au reușit să umble la software și să treacă peste recomandări. Producătorul acoperișului a recunoscut public tot ce v-am spus. E foarte interesant și cum a fost întins acoperișul Arenei pentru evenimente organizate acolo, unde au participat mii de tineri. Chiar Nicușor Dan spunea că acoperișul era un pericol real și se putea prăbuși. Am informații că la unul dintre evenimente acoperișul chiar a fost găurit intenționat pentru a introduce proiectoare video. Poate și de asta e nevoie acum de reparații serioase”, acuză Gabriela Firea.

Firea îl acuză, de asemenea, pe Nicușor Dancă a mințit când a spus că s-a folosit până acum doar de alpiniști utilitari pentru întinderea și închiderea acoperișului.

„Nu e așa, s-au folosit chiar de angajații firmei care reprezintă producătorul, informațiile fiind publice. Nu pot răspunde pentru alții, dar cât am fost eu primar general, Primăria Capitalei a asigurat, prin două companii municipale, funcționarea sistemelor de la stadion și a fost permanent în legătură cu reprezentantul producătorului, exact aceeași companie care a câștigat acum contractul de mentenanță”, spune Firea.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că a semnat contractul pentru repararea și mentenanța acoperișului Arenei Naționale, după ce, timp de 11 ani nu a beneficiat de niciun fel de întreținere specializată.

„Reparăm acoperișul Arenei Naționale. Am semnat contractul pentru repararea și mentenanța acestuia, după ce timp de 11 ani nu a beneficiat de niciun fel de întreținere specializată. Povestea acestui acoperiș este încă o dovadă a nepăsării foștilor primari Oprescu și Firea, care în mandatele lor nu au asigurat, cum ar fi fost normal, o mentenanță corespunzătoare. Indolența lor a dus la deteriorarea sistemului de tractare a acoperișului, municipalitatea fiind nevoită, de când am preluat mandatul de primar, să apeleze la alpiniști pentru a tracta manual sistemul de deschidere/închidere a acoperișului”, transmite Nicușor Dan.

El precizează că, potrivit contractului, stadionul va beneficia de servicii de reparații, mentenanță și întreținere pentru acoperișul retractabil, cubul și tabela electronică.

„De asemenea, personalul autorizat va beneficia de instruire de specialitate pentru operarea acoperișului retractabil și a cubului video de pe arenă. Firma AUROCON ROMANIA SRL, care se va ocupa de mentenanță, are peste 25 de ani de activitate în domeniu și a realizat automatizarea acoperișurilor mobile pentru Stadionul BC Place – Vancouver, Canada, Dubai Mall – Dubai, Emiratele Arabe Unite, castelul Josefsburg – Kufstein, Austria, arenele de tenis Rothenbaum – Hamburg, Germania”, încheie edilul.

articolul original.

Colegiul Naţional Şcoala Centrală. Află lucruri neştiute despre clădirea impunătoare din Capitală

6 August 2022 at 06:00
image

Școala Centrală este o instituție de învățământ preuniversitar din București care a funcționat de-a lungul vremii sub mai multe denumiri. Inițial, Școala Centrală a fost instituția dedicată educației fetelor din elita bucureșteană. Aflată pe strada Icoanei din sectorul 2, se numără printre cele mai vechi școli din București. În prezent, clădirea se află pe lista monumentelor istorice din Capitală.

Pensionatul Domnesc de Fete, așa cum se numea la vremea respectivă, a fost înființat pe baza actului semnat în anul 1851 de  domnitorul Barbu Știrbey. Școala a fost deschisă oficial în data de 20 noiembrie 1852.  Amânarea deschiderii școlii mai bine de un an a fost datorată căutării unei clădiri adecvate pentru noua instituție și amenajarea ei, dar și pentru că personalul primei școli de fete înființată de stat a fost selectat cu atenție. Printre primele 13 bursiere care au început cursurile în anul 1853 se remarcă nume importante ale vremii, cum ar fi fiica lui Scarlat Ghica, fiicele logofeților Florescu și Iancu Ralet, Marghiloman, Lahovary, Leurdeanu, Crețeanu.

În anul 1864, Școala Centrală a fost transformată într-o școală secundară, de 5 ani. Prima directoare a fost Ana Iacobsen a cărei țară de origine era Rusia. Astfel, a fost pusă piatra de temelie a actualei Școli Centrale, care a avut sediul inițial la Casa lui Manuc, Casa Turnescu și unul dintre palatele familiei Ghica. Asta până când s-a realizat un sediu special pentru instituție.

Lucrările propriu-zise ale noului sediu au început abia în anul 1890, așa cum este înscris peste poarta de intrare din curtea interioară. Acestea au avut loc după planurile arhitectului Ion Mincu. El este considerat părintele stilului de arhitectură neoromânesc, iar clădirea Școlii Centrale se numără printre primele clădiri construite de Ion Mincu în noul stil ce se va dezvolta pe parcursul primelor decenii ale secolului XX, fiind și construcția cea mai amplă a arhitectului. Are la bază o concepție clasică, care amintește de imaginea și formele regulate, simetrice, ale unor ansambluri de mănăstiri de la sfârșitului secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea, cum ar fi Mănăstirea Hurezi din Oltenia și Mănăstirile Antim și Văcărești din București. Arhitectul a realizat clădirea cu mai multe elemente distinctive pentru stilul neoromânesc, cum ar fi brâul sculptat din ceramică sau ancadramentele decorate ale ferestrelor.

Planul colegiului a fost realizat în formă dreptunghiulară și este compus din patru aripi, cu parter și etaj, dispuse simetric în jurul unei curți interioare. Circulația și accesul în încăperi se fac printr-o suită de coridoare largi care înconjoară curtea interioară. În partea din spate a curții se afla un amfiteatru, iar la etaj se afla internatul. Curtea interioară este mărginită la parter de o suită continuă de arcade în acoladă, sprijinite pe colonete de piatră. Mai mult, zidul de deasupra arcadelor este tapisat cu ornamente florale realizate din ceramică colorată.

Fațadele clădirii sunt împărțite în două registre prin intermediul unui brâu plasat la nivelul planșeului dintre parter și etaj. Fațada principală are trei elemente majore distincte: un corp central cu intrarea și două pavilioane de colț, așezate în prelungirea aripilor laterale. Liniile simple și suprafețele netede ale fațadelor sunt înviorate de câteva profile și accente. Printre acestea, colonada curții interioare cu toată decorația sa, apoi pe fațada principală, brâul median făcut din faianță policromă, lintourile ferestrelor și lanțul continuu de arcușoare sprijinite pe console de teracotă smălțuite verde de sub streașină.

Mai mult, pe fațadă sunt inscripționate numele unor mari personaje ale istoriei naționale, cum ar fi Clara Doamna, Doamna Chiajna, Elena Rareș, Elena Cuza și Carmen Sylva.

Între 1916-1918, în timpul ocupației germane și austriece, Școala Centrală a fost transformată în spital și apoi a devenit sediul poștei. Ulterior, aceasta și-a reluat funcționalitatea.

Colegiul Naţional Şcoala Centrală a funcționat de-a lungul vremii sub mai multe denumiri

În anul 1924, Școala Centrală a căpătat noua denumire de Școala secundară de Fete, gradul doi internat, iar în 1928 cea de Maria Brâncoveanu, soția domnitorului Constantin Brâncoveanu. Tot în același an, la inițiativa directoarei Elena Rădulescu-Pogoneanu și în prezența principesei Elena, mama viitorului rege Mihai, a principesei Olga a Greciei, a reprezentanților Președintelui Consiliului de Miniștri și a Ministrului Instrucțiunii Publice, s-au serbat 76 de ani de la întemeierea școlii. Atunci a fost recunoscută activitatea Școlii Centrale. După pensionarea directoarei, la conducerea școlii a ajuns, pentru o perioadă de un deceniu, Elena Malaxa. Cu ajutorul soțului său, aceasta a întreprins lucrări de modernizare și consolidare, astfel corpul de clădire amenajat în incintă ca locuință pentru directoare a devenit o bibliotecă. Aceasta cuprindea mai multe săli de lectură pentru profesoare și pentru eleve. Tot sub conducerea Elenei Malaxa, școala și-a recăpătat vechiul nume, Școala Centrală de Fete. În anul 1948 însă, autoritățile comuniste i-au interzis Elenei Malaxa dreptul de a profesa.

Școala și-a schimbat denumirea de-a lungul timpului, astfel că a devenit un Liceu de Fete, ulterior Școala Medie Mixtă Zoia Kosmodemianskaia. În 1953, liceul s-a transformat în Școala Medie nr.1, dată de la care a funcționat într-un regim mixt.

Începând din 1956, timp de 46 de ani, școala a purtat numele de Zoia Kosmodemianskaia. Modelul sovietic de organizare a fost preluat și de învățământ, astfel că durata studiilor era de 10 ani, iar sistemul de notare de la 1 la 5.

În timpul dictaturii lui Nicolae Ceaușescu, școala s-a conformat ordinelor vremii și a dispus de două ateliere, unul de confecții textile și unul de cusut covoare. Ulterior, după înlăturarea regimului comunist, liceul și-a recăpătat numele și a devenit Școala Centrală.

Printre elevele Școlii Centrale se numără și multe personalități cunoscute precum scriitoarele Zoe-Dumitrescu Busulenga, Lucia Demetrius, actrițele Ana Cartianu si Oana Pellea sau Smaranda Gheorghiu, militantă feministă, poetă și exploratoare.

Prima reconsolidare și restaurare importantă a Școlii Centrale a avut loc în anul 1977, după marele cutremur, iar aceasta s-a realizat după planurile originale. Galeria școlii a fost conservată, fiind cea mai întinsă și mai frumoasă lucrare de acest tip din țara noastră. Tot atunci a fost refăcută și zugrăveala cu roșu pompeian, culoarea care constituie o particularitate a arhitectului Ion Mincu, inspirată din călătoriile sale de studii la Pompei. Pe toată înălțimea, peretele a fost vopsit cu un roșu cald, ale cărei tonalități pompeiene s-au completat cu soclul negru. Până în anul 2020, clădirea a mai trecut prin două lucrări mari de restaurare, iar multe dintre detaliile realizate de Ion Mincu s-au pierdut.

Documentarea acestui material a fost realizată de Gândul.ro

articolul original.

Cum a reacționat Casa Albă și ONU după ce China a anunțat că îngheață cooperarea cu SUA

5 August 2022 at 20:52
image

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, consideră „imposibilă” rezolvarea celor mai presante probleme în lume, ca încălzirea climatică fără un dialog „eficient” între China şi SUA, a transmis vineri purtătorul său de cuvânt, potrivit France Presse.

Reacția Casei Albe și a ONU, după ce China a anunțat că îngheață cooperarea cu SUA

„Potrivit secretarului general, este imposibil să se rezolve problemele cele mai presante în lume fără un dialog şi o cooperare eficientă între cele două ţări”, a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stephane Dujarric, întrebat despre reacţia ONU cu privire la anunţul făcut de Beijing de a-şi îngheţa cooperarea cu Washingtonul în unele domenii, între care încălzirea climatică.

John Kirby, purtător de cuvânt al Casei Alb, a transmis vineri că suspendarea dialogului asupra schimbărilor climatice de către China cu SUA este „iresponsabilă”.

„Sunt sigur că aţi văzut anunţurile Chinei de astăzi: ei vor să întrerupă discuţiile cu SUA într-o serie de subiecte importante, inclusiv schimbarea climatică”, a spus purtătorul de cuvânt al executivului american pentru probleme de securitate naţională.

„Ei cred că ne pedepsesc închizând aceste canale de comunicare. De fapt, ei pedepsesc lumea întreagă pentru care schimbarea climatică nu cunoaşte limite geografice şi nici frontiere”, a adăugat John Kirby.

„Credem că este fundamental iresponsabil”. „Cel mai mare poluator de gaze cu efect de seră din lume refuză acum să discute măsuri cruciale pe care este necesar să le ia pentru a combate criza climatică, ceea ce îi afectează pe partenerii noştri, de la creşterea apelor în insulele Pacificului până la incendii în Europa”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

articolul original.

Problemele întreruperii electricității din zona Poltura, cauzate de vegetația care a atins cablurile

5 August 2022 at 14:35
image

De ani buni deja aducem în atenția autorităților, prin intermediul rubricii „Telefonul Cititorului”, diferite probleme cu care se confruntă cetățenii Aradului, iar cea mai nouă situație neplăcută care ne-a fost expusă vine din zona Poltura, unde la începutul săptămânii acesteia au avut loc numeroase întreruperi de curent.

Problema ne-a fost semnalată de un arădean care locuiește pe strada Oltului și care din cauza acestor întreruperi frecvente începuse deja să se îngrijoreze pentru electrocasnicele sale.

Iată ce ne transmitea acesta marți:

„Bună ziua, vin la dumneavoastră cu problema pe care am avut-o exact acum un an de zile pe strada Oltului, zona Poltura. Ieri (luni, n.red.) s-a luat curentul timp de 3 ore, astăzi (marți, n.red.), de la 12:00 la 15:00, iar acum de la 15:30 din nou nu mai avem electricitate. Am făcut deja 2 sesizări la Enel urgențe, dar rezultatul este că tot nu avem electricitate. Ni se strică aparatele electrocasnice că ăștia nu sunt în stare să rezolve situația, fără a fi vorba de furtună. Menționez că unii vecini spun că poate ar trebui toaletați niște copaci de pe strada Oltului. Oricum situația este foarte deranjantă”, ne spunea arădeanul în data de 2 august.

Pentru a afla care este problema, am cerut lămuriri la compania E-Distribuție Banat, iar răspunsul a sosit pe e-mailul redacției astăzi, 5 august. Din ce putem observa, oamenii de pe strada Oltului chiar au identificat corect problema, anume că vegetația a atins cablurile. Redăm în rândurile următoare întregul răspuns al companiei:

„Menționăm pentru cititorul publicației dumneavoastră că pe Strada Oltutui din Municipiul Arad, în datele de 1 si 2 august au fost semnalate două deranjamente care au fost remediate în termenele prevăzute de reglementări, în urma intervenției echipelor E-Distribuție Banat. Acestea au fost cauzate de vegetația din zonă care a atins cablurile de joasă tensiune generând scurtcircuite și defecțiuni ale conductoarelor. Autoritățile publice locale au fost contactate pentru a demara toaletarea vegetației, urmând să fie montate și echipamente suplimentare care să prevină contactul accidental între cablurile de rețea. Ne cerem scuze pentru inconvenient și dorim să ne asigurăm clienții că depunem toate eforturile pentru a le furniza energie electrică în condiții optime”, ne-a informat E-Distribuție Banat.

articolul original.

„Salonul de Vară” al Filialei U.A.P. Constanța 1. Expoziție de pictură, grafică, ceramică, obiect, la Centrul Cultural „Ionel Perlea” din Slobozia

5 August 2022 at 10:00

Peste 35 de membri ai Filialei U.A.P. Constanța 1 și-au expus joi, 4 august, la Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia, în cadrul Salonului de vară al Filialei, lucrările de pictură, ceramică, grafică și obiect.

Expozitie Foto 05

Filiala U.A.P. Constanța 1 a fost prezentă la Slobozia, în Galeriile Arcadia, cu o amplă expoziție, alcătuită din lucrările celor peste 35 de membri ai acestei organizații artistice.

„Plasticieni profesioniști, cu o bogată activitate creatoare, cu viziuni distincte în ceea ce privește tendințele abordate, aceștia își exprimă amprentele vizuale în noi compoziții, care le încununează activitatea de atelier din ultimul timp. Munca lor criptează atât lumea figurativă, dar și trăirile interioare, evocând sentimentele umane în raport cu arealul existențial și cu frământările contemporaneității. Foarte diferiți în expresia plastică, membrii Filialei U.A.P. Constanța 1 sunt formați în cele mai importante centre naționale de învățământ superior, având ca maeștri repere ale fenomenului artistic actual. O astfel de expoziție este un regal al unei creații statornicite la malul mării, dar cu potențe expresive conectate la direcțiile momentului, putând încununa cu genurile practicate, orice simeză de prestigiu. Fiind alcătuită din artiști cu viziuni identitare, cu drumuri estetice care să îi definească, cei peste 35 de membri ai filialei expun, la Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea din Slobozia, cele mai recente lucrări”, a precizat criticul de artă, Ana Amelia Dincă.

Au expus lucrări artiștii: Eugeniu Albu, Adriana M. Bida, Angela Bocu, Ana Maria Ceară, Gheorghe Căruțiu, Mihnea Cernat, Aura Aurelia Cionga, Gh. Constantin, Mariana Constantinescu, Lidia Corladi, Cristina A. Costea, Loredana Culea, Anca Pasa Deaconu, Marin Deaconu, Adina Dogaru, Roxana Dumitru, Vasile Filip, Adelina Firca, Ștefan Firca, Gheorghe Farcașiu, Vasilica Grigorov, Cosmin A. Grosu, Lacme Ifrim, Vasile Lazăr, Răzvan Lipan, Ioana Maier, Elisabeth Martoncsak, Leonte Năstase, Iulia Pană, Victoria Caraiman Pastuch, Crina Popescu, Andreea Rădulescu, Mihaela Roca, Monica Rus, Sânziana Romanescu, Oana Sfetcu, Florentina Simininschi, Florentin Sîrbu, Silvia Sosoiu, Eusebio Spînu, Cristina Tudorache, Dragoș Turda, Sabina Voinea, Sveatoslav Zacon, unii dintre ei având câteva colaborări separate, pe parcursul anilor, cu Centrul Cultural din Slobozia.

Clementina Tudor„Aceste întâlniri sunt pur și simplu hrană spirituală și prilej de reculegere, prilej de a intra în Centrul Cultural, de a poposi un pic în galerie și de a respira, de a vedea expozițiile. Este un spațiu, îmi place să cred, inspirațional, pentru noi toți, care ne ajută să ne găsim resurse fizice, mentale, poate mai puțin financiare, că de, arta nu face bani, dar ne ajută cumva să depășim momentele prin care trecem, iar cotidianul este un moment pentru care, de multe ori, avem nevoie de o putere aparte pentru a-l depăși”, spunea Clementina Tudor, managerul Centrului Cultural Ionel Perlea, în deschiderea evenimentului.

Filiala UAP Constanța 1 expune pentru prima dată la Slobozia, în spațiul Centrului Cultural „Ionel Perlea”. Unii dintre artiștii prezenți și-au arătat recunoștința față de disponibilitatea reprezentanților Centrului Cultural de a le asigura spațiul expozițional, dar și față de căldura cu care au fost primiți.

„La Constanța este o adevărată școală de arte frumoase. Este un lucru extraordinar. A apărut de curând și o carte care evocă o perspectivă foarte analitică asupra fenomenului artistic din zona Dobrogei. Și în acea carte și în expoziția de astăzi dialogul dintre generații, dintre maeștri și discipoli, este unul evident și faptul că există atât de multe viziuni, atât de multe problematici vizuale la aceste lucrări denotă faptul că școala de arte frumoase de la Constanța este una de anvergură. Filiala UAT Constanța 1 cuprinde artiști foarte importanți pentru fenomenul artistic contemporan, maeștri ai artelor frumoase de la Constanța, dar și generația tânără care a venit în forță având asemenea profesori. Nu numai școala de pictură, grafică, ceramică iese în evidență. (…) Este o expoziție plină de culoare (…) ”, a adăugat Ana Amelia Dincă.

articolul original.

Guruslău 2022

5 August 2022 at 06:35
By: Regie

Consiliul Județean Sălaj, în parteneriat cu Instituția Prefectului Județului Sălaj, Primăria Hereclean și Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, organizează duminică, 7 august, evenimentul „Guruslău 2022”, dedicat împlinirii a 421 de ani de la Bătălia de la Guruslău, în care forțele unite ale lui Mihai Viteazul și ale generalului Basta au învins armata condusă de Sigismund Báthory.

Manifestarea va avea loc pe Dealul Guruslăului, în vecinătatea Monumentului închinat voievodului, și va debuta la ora 17.00, cu un ceremonial militar și religios, urmat de spectacolul aviatic oferit de trei elicoptere de la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii și de un avion de la Aerodromul Crasna.

Gardarea Monumentului va fi realizată de militari de la Brigada 30 Gardă “Mihai Viteazul” București, iar muzica va fi asigurată de Fanfara Militară a Garnizoanei Timișoara.

Programul va continua cu un spectacol de folclor, ce o are ca invitat special pe Sava Negrean Brudașcu, acompaniată de orchestra Ansamblului Folcloric „Meseșul”. Pe scenă vor mai evolua Ansamblul Artistic Profesionist „Porolissum”, cu soliștii Andreea Vălean – Indrecan, Claudiu Costinaș, Aurora Moga Popovici, Ansamblul „Berekenye” Cehu Silvaniei și Ansamblul Folcloric „Meseșul”, cu soliștii Adriana Baciu-Bonțe, Camelia Cherecheș, Lucreția Bolba, Denisa Blaga, Adelina Costina.

Pe tot parcursul manifestării, sălăjenii sunt invitați să viziteze standurile special amenajate de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Biblioteca Județeană „I.S. Bădescu” Sălaj, ADI Țara Silvaniei și Crucea Roșie. Cei interesați vor putea participa la ateliere interactive în care vor confecționa steagul de oaste a lui Mihai Viteazul, precum și spada și securea marelui voievod, vor realiza brățări împletite și cusături tradiționale pe semne de carte ori își vor testa cunoștințele de cultură generală. Nu vor lipsi nici demonstrațiile de prim-ajutor, cele de dresaj canin, prezentările de tehnică militară și de intervenție ale structurilor din Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne ori demonstrația culinară susținută de Mircea Groza, cunoscut promotor al bucătăriei tradiționale.

Evenimentul „Guruslău 2022” se va încheia în jurul orei 21.30, cu un foc de artificii.

Precizăm că accesul participanților se face de pe E81 (Zalău – Satu Mare), de la intersecția Drumului European cu Drumul Județean 110A, spre Coșeiu (Guruslău), astfel:

  • cu autoturismele personale – până la baza dealului, respectiv în parcarea special amenajată și semnalizată. Urcarea la monument se va face pe jos, iar pentru persoanele vârstnice, cu două microbuze.
  • cu două autobuze puse la dispoziție de către Consiliul Județean Sălaj, cu plecare din fața Gării Zalău, la orele 16.00 și 17.30. Acestea vor circula pe traseul Gara Zalău – centrul localității Hereclean (lângă plăcintărie) – Guruslău. Întoarcerea va fi asigurată tot prin cele două autobuze, care vor porni de la baza dealului în jurul orei 21.30.

Vă informăm că pe drumul care duce din E81 direct spre monument (DC 7A), NU se poate circula cu autovehiculele pe podul de lemn peste Valea Zalăului. Accesul este permis doar pietonilor.

articolul original.

Vicepreședintele USR Ionuț Moșteanu, atac la adresa Guvernului: „Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu trebuie să plece acasă”

4 August 2022 at 19:35
image

Dacă un singur om și-a pierdut locul de muncă din cauza măsurii de supraimpozitare a contractelor part-time gândite de PSD și PNL, „Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu trebuie să plece acasă”, afirmă vicepreședintele USR Ionuț Moșteanu, ca reacție la comunicatul PSD, anunță mediafax.

Ionuț Moșteanu a spus că Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au vrut să aducă mai mulți bani la buget pentru pensii speciale și pile și au lovit în ei mai vulnerabili dintre români.

Vicepreședintele USRȘ: „Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu trebuie să plece acasă”

Acesta este de părere că Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu trebuie „să plece acasă” dacă un singur om și-a pierdut locul de muncă din cauza măsurii de supraimpozitare a contractelor part-time.

„Dacă un singur om și-a pierdut locul de muncă din cauza măsurii de supraimpozitare a contractelor part-time gândite de PSD și PNL, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu trebuie să plece acasă. Ați vrut să aduceți mai mulți bani la buget pentru pensii speciale și pilele voastre, așa că ați decis supraimpozitarea joburilor part-time. Ați lovit, înainte de toate, în cei mai vulnerabili dintre români. În plus, nici nu aduceți bani la buget. Ați creat doar haos”, tranmsmite Ionuț Moșteanu.

Ionuț Moșteanu: „Cel puțin 31.000 de locuri de muncă pierdute”

Ionuț Moșteanu a transmis că la momentul actual sunt cel puțin 31.000 de locuri de muncă pierdute, doar în ultimele 3 zile numărul contractelor de muncă a scăzut cu 14.500. 14.500 de locuri de muncă = și acesta este doar începutul.

„95.000 de contracte în plus cu normă întreagă la aceeași dată. Atenție. Asta nu înseamnă că toate contractele part-time au devenit cu normă întreagă, înseamnă că asta e numărul total de angajări. Câte din aceste contracte erau part-time nu știm. Deci cel puțin 31.000 de locuri de muncă pierdute. Doar în ultimele 3 zile numărul contractelor de muncă a scăzut cu 14.500. 14.500 de locuri de muncă mai puțin în 3 zile. Și e doar începutul. Asta e un efect direct al măsurilor unui guvern de incompetenți”, conchide liderul USR.

Reacția lui Ionuț Moșteanu vine ca urmare a comunicatului PSD. Social-democrații afirmă că USR a devenit singurul partid din România care susține în mod oficial munca la negru și care se auto-proclamă un apărător înfocat al angajatorilor care își sporesc nelegitim profiturile pe seama propriilor salariați.

articolul original.

Episodul „balconul” a devastat-o și… Ce măsuri a luat mega vedeta după ce soțul milionar a fost prins cu devoratoarea Popeasca

4 August 2022 at 20:40

Așa cum v-a promis, CANCAN.RO revine cu noi detalii după episodul „balconul”, în care protagoniștii au fost un afacerist originar din Cluj-Napoca, însurat cu o cântăreață cu mulți ani de carieră în spate și dorită de mulți bărbați, și Ioana Popescu, sexy-ziaristă arhicunoscută în presa tabloidă. Am aflat ce se întâmplă, în prezent, în familia milionarului și – cel mai important – ce acțiuni a declanșat soția „tradusă”. Deci, START popcorn! Rămâneți cu noi pentru dezvăluiri în exclusivitate.

Sursele CANCAN.RO susțin că, în urma escapadei amoroase a soțului, un șmecher cu alură de Vin Diesel mioritic și mai mic de înălțime, cântăreața este devastată, fotografiile răvășind-o total. „Amântlâcul” în care a nimerit (TOATĂ POVESTEA AICI), fără vina ei, ar fi adus-o aproape în pragul depresiei, mai ales că, de o bună perioadă, și-a propus să stea departe de scandalurile mondene și să-și păstreze imaginea curată. Acum, însă, a ajuns subiect de discuțile în cafenelele din Capitală, lucru care nu-i pică deloc bine.

(VEZI AICI: „PRINCIPALUL” E „FIERT” DE CÂND A VĂZUT-O PE TANTI CU PUȘTIUL! CE A PĂȚIT EX-AMANTA „REGELUI MEZELURILOR” DUPĂ APARIȚIA POZELOR CU TÂNĂRUL AFACERIST DIN BUZĂU)

Rotofeiul afacerist nu și-a respectat promisiunea

Totodată, artista s-ar simți trădată, din toate puncte de vedere, de soț, mai ales că acesta i-a cerut, în urmă cu mai mult timp, să păstreze relația lor cât mai departe de ochii curioșilor. Ea s-a conformat însă cel care a călcat pe bec a fost fix rotofeiul afacerist.

Lui nu îi place să apară în presă, nici cu declaraţii, nici fizic, astfel că eu îi respect decizia şi nu voi mai vorbi„, mărturisea sexy-cântăreața.

Episodul „balconul” le-a târât, însă, familia într-un scandal monstruos, iar artistei i-ar fi rușine să mai dea ochii până și cu prietenele apropiate.

Milionarul și Ioana Popescu se sărută pe balcon (Foto: CANCAN.RO)
Daaaaa! Sărutul de după „acțiune” (Foto: CANCAN.RO)

Cum s-a apărat milionarul când a fost băgat în „ședință”

Așa cum era de așteptat, șmecherul cu alură de Vin Diesel mioritic a fost băgat în „ședință” de soția înșelată. Acesta s-a apărat, încercând să o „aburească” în stil mare, că pozele ar fi mai vechi.

Cântăreața, femeie versată și cu experiență, nu a „mușcat” și i-a spus că are verigheta pe mână, cei doi căsătorindu-se în 2021, în ciuda diferenței de vârstă dintre ei.

Telefoane disperate la apropiați

Artista nu s-a oprit, însă, aici și a continuat „investigația”. A sunat prietenii soțului amator de senzații tari în Berceni, dar și pe apropiații Ioanei Popescu, pentru a afla de când durează legătura extraconjugală. Nu a primit, însă, răspunsurile care să o lămurească.

Așa cum anticipam, în familia milionarului a avut loc o adevărată „explozie”. Cântăreața este distrusă din punct de vedere emoțional, iar CANCAN.RO urmează să vă țină la curent cu desfășurarea evenimentelor!

Milionarul și soția, în ziua căsătoriei (Foto: CANCAN.RO)

Firul evenimentelor

Afaceristul a ajuns, luni, în cartierul Berceni, unde locuiește amanta lui, Ioana Popescu. A parcat mașina în fața blocului celui cunoscută drept „devoratoarea de fotbaliști”, a făcut un mic „popas” la un supermarket, după care a urcat într-un suflet în apartamentul plăcerii.

După ce „acțiunea” s-a încheiat, cei doi „porumbei” au ieșit împreună pe balcon, la o țigară și un păhărel. A urmat sărutul „magic”, după care fiecare s-a retras încotro avea treabă.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

articolul original.
❌