ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

NASA a lovit intenţionat un asteroid, o premieră pentru omenire: „Pământenii pot dormi liniştiţi”

27 September 2022 at 05:41
image

Impact confirmat: un vehicul spaţial al NASA s-a prăbuşit în mod intenţionat pe suprafaţa unui asteroid, pentru a îi devia traiectoria, în cursul unei misiuni de testare fără precedent, care ar trebui să permită omenirii să înveţe cum să se protejeze de o potenţială ameninţare viitoare, scrie AFP.

Am intrat într-o nouă eră, în care avem potenţial capacitatea de a ne proteja de un impact periculos de asteroizi

Vehiculul, mai mic decât o maşină, s-a proiectat cu o viteză de peste 20.000 kilometri pe oră pe ţinta sa, atinsă la ora programată (23.14 GMT), potrivit Agerpres.

Echipele NASA, reunite la centrul de control al misiunii în Maryland, Statele Unite, au explodat de bucurie în momentul ciocnirii.

Cu câteva minute înainte, asteroidul Dimorphos, situat la aproximativ 11 milioane de kilometri de Terra, a crescut treptat în imaginile spectaculoase transmise în direct de navă. S-au putut distinge clar pietricelele de pe suprafaţa sa gri, chiar înainte ca filmarea să se oprească în momentul exploziei.

„Am intrat într-o nouă eră, în care avem potenţial capacitatea de a ne proteja de un impact periculos de asteroizi”, a declarat Lori Glaze, director de ştiinţe planetare la NASA.

Dimorphos are aproximativ 160 de metri în diametru şi nu reprezintă nicio ameninţare pentru planeta noastră.

Este de fapt satelitul unui asteroid mai mare, Didymos, în jurul căruia a efectuat până în prezent o rotaţie completă în 11 ore şi 55 de minute. NASA caută să reducă orbita lui Dimorphos cu 10 minute, adică să îl apropie de Didymos.

Va dura de la câteva zile până la câteva săptămâni înainte ca oamenii de ştiinţă să poată confirma că traiectoria asteroidului a fost într-adevăr modificată.

O vor face cu ajutorul telescoapelor de pe Terra, observând variaţia de strălucire luminoasă atunci când micul asteroid va trece prin faţa asteroidului mai mare.

Dacă obiectivul rămâne modest în comparaţie cu scenariile de dezastru ale filmelor ştiinţifico-fantastice precum Armageddon, această misiune de „apărare planetară”, numită DART (săgeată, în limba engleză), este prima care testează o astfel de tehnică.

Aceasta permite NASA să se antreneze în cazul în care un asteroid ameninţă să lovească Terra într-o zi.
„Cred că acum pământenii pot dormi liniştiţi, aşa cum voi face eu”, a spus Elena Adams, inginer al misiunii.Nava a călătorit zece luni de la decolarea în California.

Pentru a atinge o ţintă atât de mică, vehiculul spaţial s-a îndreptat în zbor autonom în ultimele patru ore, la fel ca o rachetă autoghidată.

La trei minute după impact, un satelit de mărimea unei cutii de pantofi, denumit LICIACube şi eliberat cu câteva ore mai devreme de la bordul sondei DART, urma să treacă la 55 de kilometri distanţă de asteroid pentru a fotografia urmările impactului.

Hubble şi James Webb, care ar trebui să poată detecta un nor de praf strălucitor şi astfel să ajute la estimarea cantităţii de materie ejectată.

Toate aceste acțiuni au fost realizate pentru a înţelege mai bine compoziţia lui Dimorphos, reprezentativ pentru o populaţie de asteroizi destul de comuni, şi deci de a măsura efectului exact pe care această tehnică – numită impact cinetic – îl poate avea asupra lor.

Doar 40% dintre asteroizii ce măsoară peste 140 de metri în diametru – sunt cunoscuți

Aproape 30.000 de asteroizi de toate mărimile au fost catalogaţi în proximitatea Terrei (denumiţi geocrucişători, întrucât orbita lor se intersectează cu cea a Pământului).

În prezent, niciunul dintre aceşti asteroizi cunoscuţi nu ameninţă planeta noastră în următorii 100 de ani. Cu excepţia faptului că nu toţi sunt cunoscuţi încă.

Aproape toţi dintre cei care au diametre de peste 1 kilometru au fost depistaţi deja, afirmă oamenii de ştiinţă. Însă ei spun totodată că, pentru moment, sunt cunoscuţi doar 40% dintre asteroizii ce măsoară peste 140 de metri în diametru – care sunt capabili să distrugă regiuni întregi de pe Terra.

„Cea mai importantă sarcină a noastră este să îi găsim” pe cei care lipsesc, a spus Lindley Johnson, agent de apărare planetară în cadrul NASA. Cu cât sunt detectaţi mai devreme, cu atât experţii vor avea mai mult timp pentru a pune în aplicare un mijloc de a se apăra împotriva lor.

Misiunea DART este un prim pas crucial în această direcţie, potrivit lui Lindley Johnson:
„Aceasta este o perioadă foarte entuziasmantă (…) pentru istoria spaţială, şi chiar pentru istoria umanităţii”.

articolul original.

Martin Rees, un astronom regal, a prezis viitorul planetei. La ce ar trebui să se aștepte omenirea

24 September 2022 at 11:03
image

Astronomul regal Martin Rees, unul dintre cei mai cunoscuți astrofizicieni ai Londrei, a prezis un viitor negru pentru omenire. Secolul actual, spune acesta, „este unul special”, deoarece ar putea fi și cel în care noi, oamenii, am putea distruge tot ce ne înconjoară.

Martin Rees susține că există atât de multe amenințări, de la schimbările climatice până la dependența excesivă de tehnologie, încât este dificil de prevestit cum va fi în continuare Planeta Terra.

Alte persoane care gândesc la fel ca bărbatul în vârstă de 80 de ani, care a fost ridicat la rangul de nobil pe viață în 1995 și care face parte din Camera Lorzilor, consideră că încărcarea noastră în corpuri de roboți nemuritori ar putea fi răspunsul la problemele noastre pe termen lung.

Lordul Rees este de acord cu cei care văd un viitor post-uman în care umanitatea se va contopi cu inteligența artificială, declarând la Festivalul de știință de la Cheltenham, la începutul acestui an, că omenirea va fi aproape sigurdepășită” de super-roboți inteligenți artificial în următorul mileniu.

Lordul a pus, de asemenea, o întrebare marcantă: „Această evoluție va aduce cu sine o întrebare filosofică serioasă: „În ce măsură vei fi tot tu?”

Pentru că suntem legați de corpurile noastre și ar putea face mai multe clone ale acestui lucru electronic, deci care dintre ele va fi tu?”,  a spus Rees.

Prezicând că, atunci când vom întâlni o inteligență extraterestră, este mai probabil ca aceasta să ia forma unui robot cu inteligență artificială decât a unei creaturi în carne și oase, el spune că postumanii din viitorul îndepărtat, dacă va exista unul, abia dacă ne vor recunoaște.

Inteligența artificială de azi, îngrijorarea de mâine

Oamenii par foarte probabil să treacă de la carne și oase spre entități electronice”, a scris el în cartea sa din 2018, On The Future, dar a spus că are zero încredere” că oamenii mult modificați de mâine sau companionii lor de inteligență artificială vor avea vreo rezonanță emoțională cu noi”.

Deși suntem la aproximativ patruzeci și cinci de milioane de secole de istorie a Pământului”, a spus acesta, dacă omenirea reușește să supraviețuiască provocărilor actuale, viitorul nostru ar putea fi cel puțin la fel de lung ca trecutul”.

„S-ar putea să nu ne aflăm nici măcar la jumătatea drumului în apariția complexității, iar atunci când soarele va muri, entitățile care vor urmări acest lucru vor fi la fel de diferite de noi cum suntem noi de un gândac”.

Pe lângă faptul că se gândește la probleme la scară cosmică, Lord Rees este, de asemenea, foarte dezamăgit de lumea de astăzi.

El spune că guvernul lui Boris Johnson a fost „cel mai rău” din timpul vieții sale.

Condițiile pentru omul de rând s-au înrăutățit în ultimii 20 de ani. Am mers în direcția greșită. Este clar că Serviciul Național de Sănătate este mai rău decât era înainte”, a mai declarat Rees, potrivit Newstatesman.com.

articolul original.

Omenirea se îndreaptă către un „teritoriu neexplorat al distrugerii”, susține un raport climatic

23 September 2022 at 13:00
image

Șansele omenirii de a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice se diminuează rapid, pe măsură ce intrăm într-un „teritoriu neexplorat al distrugerii” prin eșecul nostru de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a lua măsurile necesare pentru a preveni o catastrofă, arată cel mai recent raport în privința climei.

În ciuda intensificării avertismentelor din ultimii ani, guvernele și corporațiile nu s-au schimbat suficient de repede, potrivit raportului intitulat „United in Science”.

Inundațiile recente din Pakistan, despre care ministrul pakistanez al Climei a afirmat că au acoperit o treime din țară în apă, este cel mai recent exemplu de vreme extremă care devastează zonele globului.

Evenimentele climatice extreme, tot mai frecvente

Valul de căldură din Europa, seceta prelungită în China și SUA și condițiile aproape de pragul foametei în anumite regiuni ale Africii ar reflecta, conform raportului, aceste extreme climatice.

Secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a declarat că „nu este nimic firesc în noua amploare a acestor dezastre”. „Acesta este prețul dependenței de combustibili fosili a umanității. Raportul United in Science din acest an arată că impactul asupra climei se îndreaptă către un teritoriu neexplorat de distrugere”, a adăugat Guterres.

Secretarul general al ONU, preocupat de schimbările climatice

De asemenea, lumea nu a reușit să se adapteze la consecințele crizei climatice, arată raportul. Guterres a condamnat țările bogate care au promis asistență lumii în curs de dezvoltare, dar nu au reușit să își respecte promisiunea. „Este scandalos faptul că țările dezvoltate nu au reușit să ia în serios adaptarea și au dat din umeri atunci când a venit vorba de angajamentele luate pentru a ajuta lumea în curs de dezvoltare”, a declarat Guterres, citat de The Guardian.

Tasneem Essop, directorul executiv al Climate Action Network, a precizat că guvernele trebuie să se pregătească pentru Cop27 cu planuri de acțiune care să reflecte urgența crizei.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Un studiu comun al cercetătorilor de la Google și Oxford susține că inteligența artificială va anihila omenirea

17 September 2022 at 07:00
image

Cercetătorii de la Google Deepmind și Universitatea Oxford au concluzionat că este acum „probabil” ca inteligența artificială să însemne sfârșitul omenirii, un scenariu sumbru prezis de tot mai mulți oameni de știință.

Într-un studiu recent publicat în jurnalul AI Magazine, echipa, formată din omul de știință Marcus Hutter de la DeepMind și cercetătorii Michael Cohen și Michael Osborne de la Oxford, argumentează că mașinăriile vor ajunge în cele din urmă motivate să încalce regulile pe care creatorii lor le-au stabilit pentru a concura pentru energie sau resurse limitate.

„În cadrul condițiile pe care le-am identificate, concluzia noastră este mult mai fermă decât orice altă publicație anterioară. O catastrofă existențială nu este doar posibilă, ci probabilă”, a spus Cohen, student la inginerie de la Oxford și unul dintre autorii studiului.

Ce poate face omenirea?

În studiul lor, cercetătorii argumentează că să-și înfrunte soarta și să aibă de-a face cu agenți artificiali super-avansați care percep umanitatea drept un obstacol în calea unei recompense.

„Un mod oportun pentru ca un agent să mențină controlul pe termen lung asupra recompensei sale este să elimine potențiale amenințări și să folosească toată energia disponibilă pentru a-și securiza computerul. Să pierzi acest joc ar fi fatal”, au scris cercetătorii.

În mod trafic, argumentează cercetătorii, omenirea nu poate face prea multe în această situație, potrivit Futurism.

„Consecințele vor fi catastrofale”

„Într-o lume , aș fi extrem de incert despre ce s-ar putea întâmplă. Într-o lume cu resurse finite, există o competiție de neevitat pentru acele resurse”, a mai afirmat Cohen.

„Dacă ești în competiție cu ceva capabil să te depășească la orice pas, atunci nu ar trebui să te aștepți că vei câștiga”, a adăugat Cohen.

O reacție la această amenințare ar fi ca omenirea să avanseze încet dar sigur tehnologiile.

Dacă aceste presupuneri se vor adeveri, „un agent artificial suficient de avansat ar interveni cel mai probabil în provizia scop-informație, iar consecințele vor fi catastrofale”, a mai arătat studiul.

articolul original.

O nouă știință dezvăluie relațiile om-natură din trecut. Cum ne ajută în lupta cu schimbările climatice?

14 September 2022 at 13:00
image

De zeci de ani, arheologii au folosit instrumentele de lucru pentru a descoperi indicii despre popoarele din trecut, în timp ce ecologiștii au încercat să înțeleagă ecosistemele actuale. Însă aceste discipline tind să neglijeze întrebarea importantă legată de modul în care oamenii și natura au interacționat și s-au modelat reciproc în diferite locuri și de-a lungul timpului.

Un domeniu emergent numit arheo-ecologie poate umple acest gol de cunoștințe și poate oferi informații despre cum să rezolve provocările actuale în materie de durabilitate, dar mai întâi trebuie să fie clar definit.

O nouă lucrare, realizată de Stefani Crabtree, cercetător în domeniul complexității la Santa Fe Institute, și de Jennifer Dunne, vicepreședinte pentru știință al SFI, prezintă prima definiție cuprinzătoare a arheo-ecologiei și face apel la mai multe cercetări în acest domeniu nou, dar important.

,,Este vorba despre înțelegerea întregului context ecologic, mai degrabă decât de a se concentra pe una sau două specii”, explică Dunne, potrivit EurekAlert.

Noi indicii despre provocările prin care trece omenirea

Crabtree a avut ideea lucrării în martie 2020. Ea și Dunne, care au lucrat amândoi la proiecte despre rolul oamenilor în rețelele alimentare antice, și-au dat seama că această muncă nu se potrivea ușor nici în arheologie, nici în ecologie.

La acea vreme, nu exista în comunitatea științifică noțiunea unui domeniu de cercetare care să integreze profund aceste două discipline. Crabtree, un arheolog, și Dunne, un ecologist, au văzut o oportunitate de a defini arheo-ecologia, inclusiv rolul pe care îl poate juca în abordarea nenumăratelor provocări ale Antropocenului.

Arheo-ecologia, explică ei în lucrare, examinează ultimii 60.000 de ani de Aceasta își propune să arate nu doar modul în care oamenii influențează natura, ci și modul în care ecosistemele în care au trăit, au modelat cultura și dinamica umană. Pentru a realiza acest lucru, arheo-ecologia reunește date, întrebări, strategii și instrumente de modelare din arheologie și ecologie.

,,Ceea ce face este să elimine o separare disciplinară tradițională, dar inutilă, între arheologie și ecologie”, spune Dunne.

,,Fiecare ecosistem de pe planetă este influențat de oameni”

Crabtree speră că lucrarea va încuraja mai mulți oameni de știință să continue cercetările în acest domeniu emergent. Iar în contextul în care omenirea se confruntă cu două crize gemene, și cea a pierderii biodiversității, arheo-ecologia ar putea oferi informații cruciale care să ne ajute să ne descurcăm în fața provocărilor actuale de mediu, spune ea.

De exemplu, în timp ce schimbările climatice provoacă secarea Marelui Lac Sărat din Utah, nu știm exact cum va afecta acest lucru ecosistemul în general.

Cu toate acestea, ne putem uita în trecut pentru avertismente cu privire la ceea ce ne-ar putea aaștepta.

,,Fiecare este influențat de oameni într-un fel sau altul”, spune Crabtree. ,,Este naiv să ne uităm doar la ultimii 100 de ani, deoarece oamenii au avut impact asupra ecosistemelor de peste tot de multe mii de ani. Trebuie să înțelegem trecutul pentru a ne înțelege prezentul și viitorul. Arheo-ecologia ne ajută în acest sens. Putem învăța din aceste experimente de sustenabilitate din trecut.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Eroii nu se uită, se cinstesc

7 September 2022 at 17:07

Marți, 6 septembrie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a oficiat o slujbă de pomenire a eroilor căzuți la datorie în anul 1916 (1-6 septembrie), înmormântați în Cimitirul de onoare de la Șumenți (nord de Tutrakan, ex-Turtucaia), Bulgaria.

Numele de parastas provine din limba greacă, parastasis, care înseamnă a sta în rând cu cineva, a sta alături de cineva, a mijloci pentru cineva. Foto Vali Vădănoiu

Micuțul cimitir închinat ostașilor români, bulgari, sârbi, germani, care au căzut în cumplita bătălie de la Turtucaia s-a umplut marți dimineață de un alai de preoti, un grup de pelerini români veniți din Periș, pelerini veniți de la Mănăstirea Dervent și membrii ai Asociației Cultului Eroilor.
Ips Teodosie a oficiat parastasul, momentul a fost înălțător, iar membrii ai Coralei Armonia au dat „răspunsurile”. Rugăciunea s-a înalțat la cer, ca la fiecare slujire a arhiereului, printre preoți numărându-se și părintele exarh Andrei, starețul Mănăstirii Dervent.


Părintele exarh Andrei, starețul Mănăstirii Dervent, a venit alături de IPS Teodosie împreună cu un grup de pelerini. Foto Vali Vădănoiu

Crucile așezate pe mormintele soldaților bulgari au inscripționate nume de oameni, însă mormintele soldaților români au cruci, pe care nu scrie nimic. Un singur ofițer român are numele scris pe mormânt.
Gardul ce străjuiește cimitirul este placat pe jumătate cu numele tuturor soldaților bulgari căzuți pe câmpul de luptă.

Cimitirul de la Turtucaia a fost construit în 1926 de Asociația Cultul Eroilor. Foto Vali Vădănoiu

Conducătorii uită trecutul cu ușurință

Autoritățile române nu au fost interesate până acum într-o minimă investiție de a afla numele compatrioților noștri, apoi de a le scrie pe jumătatea de gard rămasă liberă și care așteaptă să poarte aceste nume.

Din anul 2009, Asociația Cultul Eroilor comemorează anual eroii căzuți în bătălie. Foto Vali Vădănoiu


Col. Remus Macovei, președintele Asociației Cultul Eroilor, presupune că acest fapt s-a întâmplat pentru că locul marchează o înfrângere și nu o victorie. Tot el, însă, explică că lucrurile nu au fost chiar așa și dacă acum întâlnim adesea persoane incapabile printre autorități, care produc dezastre, și apoi rămân în funcții de conducere, la fel s-a întâmplat și atunci. Înfrângerea nu a aparținut soldaților, ei au fost insuficient înarmați și învinși de armamentul german, cu care erau echipate trupele rivale. Așa cum la începutul anilor 1900 nu s-a investit în armament, astfel se întâmplă și astăzi, a explicat în discursul său col. Macovei.

39.000 de soldați români 

Armata română a pierdut în luptele de la apărarea capului de pod Turtucaia 7.000 de soldați care au fost uciși sau răniți grav și 28.500 luați prizonieri. Înfrângerea s-a datorat strategiei greșite a Marelui Stat Major român, care a încercat să aibă o defensivă înaintată pe linia Dunării, dar fără a înarma corespunzător trupele.

România dobândise Cadrilaterul (sudul Dobrogei), în urma victoriei din cel de-al doilea război balcanic, în 1913 și autoritățile vremii doreau păstrarea a două puncte întărite în sudul Dunării: Turtucaia și Silistra. Dar fiind slabi strategi, comandanții armatei noastre au minimalizat rolul artileriei, care se dovedise foarte eficientă  primii ani de război.

În timp ce generalul MacKenzie, comandantul forțelor bulgare, aliate cu germanii și turcii, punea la cap planul strategic, generalul român Aslan își petrecea timpul în București, fiind văzut zilnic la Capșa și în alte restaurante de bon ton ale vremii. În timp ce bulgarii erau bine conduși și înarmați modern, românii aveau lipsuri în privința instruiției, armamentului și muniției. Deși superiori ca număr și entuziaști, românii erau înarmați cu puști Mannlicher, arme de proastă calitate, vechi și cu multe defecte.

Slujba de comemorare a eroilor căzuţi la Turtucaia se ţine anual, în ziua de marţi după prima duminică a lunii septembrie. Foto Vali Vădănoiu


Poetul George Topârceanu a căzut prizonier în urma luptei și a lăsat mărturie: „Tot vălmăşagul acela de oameni grămădiţi acolo fu cuprins deodată, fără o pricină aparentă, de o panică nebună. Ca nişte fiare speriate se repeziră pe punte, pe ponton, inundară bacul, împingându-se sălbatec, făcând loc cu pumnii şi călcând în picioare răniţii, apucaţi fără veste şi striviţi din toate părţile. Era un ţipăt sfâşietor, vaiete de oameni în agonie, gemete de piepturi strivite sub cizme, de oameni cu capul zdrobit sub călcâie, de schilozi cu rana sângerândă, în neputinţă de a se apăra. …Niciodată nu am simţit mai adânc ca atunci că omul e mai rău decât fiara. “

Românii au pierdut la Turtucaia 160 de ofițeri și 6000 de soldați, iar 480 de ofițeri și 28.000 de soldați au ajuns prizonieri. Foto Vali Vădănoiu

Datoria de a recunoaște jertfa înaintașilor

Constantin Argentoianu, fost prim ministru al României în 1939 a spus că „Turtucaia a pus în plină lumină goliciunea oamenilor cărora țara le încredințase soarta ei, aproape fără niciun control.” Foto Vali Vădănoiu

În predica sa, IPS Teodosie a evocat bucuria ostașilor căzuți pe front, care așteptau pomenirea și „îmbrățișarea” produsă astfel între biserica triumfătoare, a lor, a celor din cer, și biserica luptătoare, noi, cei de pe pământ.
Eroii noștri au căzut pentru libertatea noastră de azi, pentru libertatea credinței și a fiecăruia dintre noi.

La final, Corala Armonia a intonat Imnul Eroilor, Sus inima români și Trăiască România, ultima piesă făcând parte din piesele compuse special pentru ei. Acest moment a făcut ca întregul eveniment să devină și mai emoționant.

În locul autorităților, care nu sunt interesate în a cinsti eroii căzuți la Turtucaia, arhiereul tomitean a promis că se va ocupa și va ajuta la aflarea numelor ostașilor căzuți și amplasarea plăcilor ce le vor purta numele.

La final pe mormintele eroilor noștri, dar și pe dealul ce adăpostea cadavrele comune au rămas sute de garoafe roșii, trandafiri purpurii și margarete albe. 

Ioana Maria Lupaşcu este pianist concertist şi solistă a Filarmonicii Paul Constantinescu Ploieşti. Foto Vali Vădănoiu

articolul original.

Anunț bulversant făcut de un „călător în timp” care susține că vine din anul 2906. Ce spune că se va întâmpla în februarie 2023

7 September 2022 at 13:29

Un utilizator TikTok s-a făcut cunoscut pentru videoclipurile postate pe platforma de divertisment. Acesta susține că vine din viitor și le oferă omenirii informații cutremurătoare. Iată ce le-a transmis oamenilor de data asta. 

Utilizatorul TikTok renumit deja pe platforma de divertisment pentru informațiile bizare pe care le răspândește, a prezis un alt fenomen care, după spusele acestuia, va avea loc în anul 2023.

”Timevoyaging” susține că opt persoane vor fi selectate la întâmplare pentru a merge în anul 2906, astfel încât să poată fi martori la daunele pe care oamenii le-au cauzat Pământului.

Utilizatorul TikTok pretinde că este un „călător în timp” și suține că s-a întors în 2022 pentru a duce opt persoane alese aleatoriu în anul 2906, în încercarea de a salva lumea.

Sursă Foto – Captură ecran/TikTok

Acesta a postat frecvent o listă cu dezastrele naturale catastrofale cu care oamenii din întreaga lume se vor confrunta, asta până în 2024 dacă criza climatică nu este evitată.

Acum, utilizatorul susține că are planuri de a duce câțiva oameni în viitori pentru a vedea „haosul și ravagiul” la care oamenii au contribuit, în speranța că, atunci când se vor întoarce la timpul lor, vor putea preveni acest lucru.

Internauții nu știu ce să mai creadă

În videoclipul care a câștigat peste 4.000 de aprecieri, utilizatorul TikTok a scris: „OPRIȚI SCROLLUL. Da, sunt un călător în timp real. Voi duce în curând 8 persoane în viitor. În mai puțin de 6 luni, 8 oameni pe care îi aleg la întâmplare vor merge în anul 2906. Vor ajunge să vadă haosul și ravagiul pe care omenirea le-a provocat și preveni lucrui,acestea când se vor întoarce.”

„Acest lucru nu va dovedi doar că sunt un călător în timp, dar îți va oferi șansa de a vedea viitorul.”, a mai scris acesta.

În comentarii, telespectatorii păreau că nu știu ce să mai creadă. Unii se întrebau dacă chiar este adevărat ce spune, iar alții cereau dovezi mai concrete în legătura cu persoana lui.

Un utilizator a scris: „Poți, te rog, să mă iei, am vrut mereu să merg?!”

„Mi-ar plăcea. Cred că ar fi interesant și informativ, dar aș vrea să revin la această dată.”, a mai scris cineva.

„Dacă ești adevărat, atunci ce se va întâmpla pe 31 octombrie 2022”, a fost comentariul altui internaut.

articolul original.

Festivalul AntareSFest 2022: „Schimbările climatice, sfârşitul omenirii?”; Alexandru Mironov, în Brașov, despre Politique-fiction

2 September 2022 at 10:21
By: M.Ex.

Asociația „Antares Science-Fiction & Fantasy Club Brașov”, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „George Barițiu” și Consiliul Județean Brașov, organizează cea de-a VI-a ediție a Festivalului de literatură și artă science-fiction și fantasy, AntareSFest 2022, în perioada 2 – 4 septembrie.
Tema ediției din acest an este „Schimbările climatice, sfârşitul omenirii?”.
Programul cuprinde lansări de carte şi sesiuni de autografe, dezbateri, filme şi animaţii, observaţii astronomice, întâlnire cu banda desenată şi Dodo Niţă, scenetă, parada cosplay. Invitatul special este Alexandru Mironov, care va vorbi despre Politique-fiction, un subiect nou în domeniu.
Ca în fiecare an, organizatorii au ales o mascotă. În 2022, mascota festivalului este dinozaurul Dino, care a supravieţuit dispariţiei speciei sale şi împărtăşeşte din secretele supravieţuirii, acum, într-o perioadă de provocări climatice şi nu numai.
Proiect cofinanţat de Consiliul Judeţean Braşov, partener oficial Biblioteca Județeană „George Barițiu”.

articolul original.

În noiembrie, pe Pământ vor fi 8 miliarde de persoane

11 July 2022 at 06:09
By: M.Ex.

Potrivit unor proiecții ale Organizației Națiunilor Unite, pe Pământ vor fi 8 miliarde de persoane în 15 noiembrie 2022.
India va depăşi China, în 2023, în clasamentul ţărilor cu cea mai numeroasă populaţie de pe planetă, informează europafm.ro. Precedentul prag, de 7 miliarde de persoane, a fost atins la 31 octombrie 2011.
Se estimează că, până în 2030, populaţia lumii ar urma să ajungă la 8,5 miliarde, iar până în 2050 se va apropia de 10 miliarde.

articolul original.
  • There are no more articles
❌