ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Mai ții minte bancnota de 5.000 de lei, din 1993, cu Avram Iancu? Cu ce preț se vinde acum, în noiembrie 2022

27 November 2022 at 14:39

Românii care dețin bancnote sau monezi vechi se pot îmbogăți peste noapte. OLX este locul unde oamenii postează anunțuri pentru a vinde obiecte vechi de zeci de ani de zile, a căror valoare se vinde la sume enorme. Un cetățean român a postat pe OLX un anunț prin care vinde o bancnotă în valoare de 5.000 de lei, din anul 1993, imprimată cu chipul lui Avram Iancu la o sumă destul de mare. 

Bancnotele și monedele vechi, vândute la un preț enorm în zilele noastre

Sumele care sunt cerute pentru bancnotele vechi cresc de pe o zi pe alta, iar deținătorii acestora își pot umple rapid conturile, mai ales dacă dețin mai multe exemplare. Recent, pe OLX a fost postat anunțul prin care este pusă la vânzare o bancnotă cu Avram Iancu, în valoare de 5.000 de lei, iar deținătorul pisei de colecție cere suma de 200 de lei.

Bancnota cu Avram Iancu, în valoare de 5.000 de lei. Sursă foto: OLX

Două dintre cele mai bine plătite bancnote vechi. Vezi dacă le ai și tu prin casă 

Este vorba despre bancnota cu eclipsă în valoare de 2.000 de lei vechi, vândută pe OLX pentru suma de cel puțin 2.000 de lei. Și bancnota în valoare de 1.000 de lei cu chipul lui Mihai Eminescu este vândută la un preț bun, suma pornind de la suma de 1.000 de lei, în banii noi.

articolul original.

Dacă o ai pe acasă, te îmbogățești! Aceasta monedă se vinde acum cu 500.000 de lei

24 November 2022 at 13:48

Tu ai acasă așa ceva? Această monedă se vinde acum cu 500.000 de lei pe cel mai cunoscut site de vânzări din România. 

Pe platforma OLX, un utilizator a dat spre vânzare o monedă de 2 euro grecească extrem de rară din anul 2002. Moneda se află în stare foarte bună, iar pentru colecționari sau pasionații aceasta poate reprezenta o adevărată comoară.

”Monedă de 2 euro, greceaască, din anul 2002 extrem de rară pentru colecționari. Este în stare foarte bună și dețin mai multe modele”, este anunțul utilizatorului OLX.

Colecționarii sunt dispuși, de cele mai multe ori, să plătească sume colosale pentru completarea colecției ori pentru o monedă rară.

Această monedă nu este singura care se vinde cu o sumă fabuloasă. O altă monedă de 2 euro, pusă în circulație în anul 2001 se vinde cu aproximativ 6.000 de euro.

„Monedă rară, 2 euro, 2001, 2 bucăți. Pentru colecționari, originară din Franța, prețul este negociabil, nu fac schimburi.”, se arată în anunțul unui alt utilizator.

Monedele Euro grecești conțin desene diferite pentru fiecare dintre cele opt valori.

Toate au fost desenate de Georgios Stamatopoulos, cele mici ilustrând corăbii grecești, cele medii reprezentând personalități celebre din istoria greacă și cele două mari redând două exemple ale istoriei și mitologiei grecești. Toate desenele au cele 12 stele ale UE și anul emiterii.

Unic pentru fața națională a monedelor grecești este faptul că valoarea nominală este inscripționată în alfabetul grec.

Sursa foto: OLX

articolul original.

STUDIU OLX: Școlile de șoferi și-au mărit costurile. Care sunt prețurile medii pentru cursurile de șofat în 2022

17 November 2022 at 14:30

 

București, 17 noiembrie: Conform celui mai recent studiu OLX, cea mai mare platformă de anunțuri generaliste din România, ofertele școlilor de șoferi s-au scumpit considerabil în 2022. Costurile medii pentru cursurile de șofat ajung la 4,883 RON, dublu fața de anul precedent.

Puseele inflaționiste din ultimul an pot influența masiv sumele pe care românii vor fi nevoiți să le investească pentru școala de șoferi. Institutul Național de Statistică a raportat creșteri de +28,85% la combustibil, în septembrie 2022 față de septembrie 2021. De asemenea, serviciile au fost mai scumpe cu 8,31% în octombrie 2022 față de aceeași perioadă a anului trecut.

Datele OLX arată că prețul mediu pentru ofertele școlilor de șoferi pentru anul 2021 erau de 2,168 RON, în timp ce anul acesta românii vor cheltui în medie 4,883 RON pentru aceleași servicii.

Pentru a economisi atunci când vine vorba de școala de șoferi, OLX încurajează utilizatorii să aleagă cu atenție școlile de șoferi din platformă, să compare ofertele, să caute eventuale oferte de Black Friday sau de sărbători.  De asemenea, OLX încurajează utilzatorii să nu ofere avans la plată fără un contract semnat în prealabil și de asemenea, să nu ofere datele cardului pe platforme precum WhatsApp.

„Observăm pe platformă o cerere crescută referitoare la cursurile pentru obținerea carnetului de conducere, în comparație cu numărul anunțurilor listate. În același timp, prețurile ofertelor sunt în creștere substanțială, dublu la nivelul anului 2022, în comparație cu anul 2021. Unul dintre motivele principale ale acestui fenomen de scumpire este inflația – nivelul prețurilor la combustibil și al serviciilor fiind încă în creștere.” – Andreea Stoican-Popescu, PR & Campaign Manager OLX Romania, Bulgaria, Portugal.

Carnetul de șoferi devine o necesitate pentru mulți români, așa cum arată și datele liderului pieței locale de anunțuri generaliste. La nivelul anului 2022, s-au înregistrat 2,028 de căutări ale utilizatorilor pentru acest serviciu, în timp ce oferta numără 122 de anunțuri postate.

Cea mai mare cerere este înregistrată pentru zona București-Ilfov, cu 2,185 de căutări. Următoarele în top sunt zonele Argeș cu 499 de cereri și Dolj cu 461 de cereri. Regiunile cu cele mai multe oferte sunt București – Ilfov cu 198 de oferte, Argeș (24) și Timiș (18).

Despre OLX

 

OLX România, parte a OLX Group, este liderul pieței locale de anunțuri generaliste, cu peste 4 milioane de anunțuri active și o medie lunară de peste 12 milioane de vizitatori, potrivit SATI. Pe OLX se găsește o gamă largă de categorii printre care electronice și electrocasnice, mașini, proprietăți imobiliare, obiecte de vestimentație sau pentru casă și grădină. Platforma se poate accesa atât de pe desktop, cât și din aplicațiile mobile pentru iOS, Android.

 

articolul original.

Cum a fost păcălit un bărbat din Satu Mare de mai mulți escroci din Ucraina / Ancheta s-a blocat din cauza războiului

15 November 2022 at 10:50
image

Mai mulți bărbați din Ucraina au reușit să-l păcălească pe un sătmărean, prin celebra tehnică OLX. Românul a rămas acum fără bani, iar hoții pot fi cu greu prinși, din cauza conflictului militar care are loc în țara vecină.

Bărbatul din Satu Mare a postat, la începutul acestui an, un mesaj pe OLX, în care anunța că vrea să vândă mai multe produse de îmbrăcăminte. La scurt timp, a fost contactat de o persoană, pe Whatsapp, iar așa-zisul cumpărător i-a spus că este din Bacău.

„Falsul cumpărător” i-a spus că vrea să achiziționeze produsele vestimentare serviciul de plată și curierat oferit de OLX, iar apoi i-a trimis un link pe care persoana vătămată l-a completat cu datele personale și ale cardului bancar, emis de către Banca Română de Dezvoltare.

Ulterior, sătmăreanul a primit mai multe solicitări pentru a autoriza tranzacții bancare, deși el nu făcuse nicio plată online. În cele din urmă, a primit un mesaj din partea aplicației în care era anunțat că i-a fost blocat cardul bancar.

Chiar a doua zi de dimineață, păgubitul a mers la sediul unei unității BRD din Satu Mare, unde a cerut să fie refuzate ultimele plăți care s-au făcut de pe cardul lui. Chiar și așa ucrainenii reușiseră deja să transfere 4.040 de lei prin serviciul de transfer rapid de bani „TransferGo”, scrie presa din Satu Mare.

Procurorii au clasat dosarul. Motivul: războiul din Ucraina

În urma ordonanței emise de către organele de cercetare penală, din data de 28.02.2022, comerciantul „TransferGO”, respectiv a cererilor de asistență transmise Centrului de Cooperare Polițienească Internațională, se constată faptul că în data de 14.01.2022 autori necunoscuți au efectuat un transfer în cuantum de 4040 lei în contul numitului Bilokon Pavlo, cetățean ucrainiean, însă imediat după primirea sumei aceasta a fost convertită din lei în UAH (grivne ucrainiene) și transferată numitului Yaroslav Rybalchenko, în contul deținut de acesta la PrivatBank, din Ucraina, conform sursei citate.

În lipsa altor detalii despre Yaroslav Rybalchenko (dată nașterii, domiciliu, număr și serie act de identitate), autoritățile din Ucraina nu au putut să îl identifice, având în vedere și situația internațională existentă în această țară.

În acest context, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare au decis să claseze dosarul.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

OLX Business lansează un curs intensiv gratuit pentru crearea și menținerea unei reputații bune în e-commerce, în parteneriat cu specialiști din companii de top

10 November 2022 at 14:52

București, 8 noiembrie: În contextul digitalizării și a pericolelor generate de accelerarea diseminării informației în online, platforma OLX Business își propune să sprijine managerii de e-commerce prin lansarea unui curs intensiv, conceput în colaborare cu experți din companii de top. Cursul gratuit Reputația în eCommerce – Provocări, soluții, oportunități pentru antreprenorii digitali pune la dispoziția managerilor și antreprenorilor expertiza unora dintre cei mai cunoscuți lideri din diverse industrii, pentru construirea și menținerea unei bune reputații în e-commerce.

Strategia de management a reputației online este diferențiatorul oricărei companii în fața competitorilor, influențează vânzările, atrage clienți și colaboratori și sedimentează relația cu aceștia. În era tehnologiei, tot mai multe afaceri trec în mediul online, datorită oportunităților de promovare și vânzare care le depășesc pe cele din mediul fizic. În același timp, reputația companiilor este vulnerabilă, iar antreprenorii trebuie să cunoască modalitățile prin care își pot proteja compania într-un mod eficient.

Pentru a ajuta antreprenorii să consolideze imaginea afacerii în online, OLX Business lansează cursul intensiv gratuit Reputația în eCommerce – Provocări, soluții, oportunități pentru antreprenorii digitali. Cursul analizează principalele provocării cu care se confruntă managerii și antreprenorii din domeniul e-commerce și oferă soluții și oportunități de dezvoltare, gândite împreună cu specialiști din diverse domenii și lideri din companii de top. Persoanele care se înscriu în program vor primi recurent câte o resursă pe parcursul a 3 săptămâni astfel că la finalul programului vor avea la îndemăna o colecție de materiale complementare pentru a-și dezvolta o strategie eficiență de management al reputației companiei.

Mai multe detalii despre consultanții parteneri OLX Business, care au participat la dezvoltarea ghidurilor din cadrul programului:

Laura Ștefan, Managing director – Accace România, analizează cele mai mari provocări pentru o afacere din perspectivă juridică, fiscală și contabilă, oferind inclusiv soluțiile practice pentru acestea: O gestionare defectuoasă a ariei juridice poate afecta negativ imaginea companiei. De exemplu, dacă nu se respectă prevederile legislației privind protecția datelor cu caracter personal, afacerile riscă numeroase amenzi din partea autorităților abilitate.

Cătălina Bănuleasa, Consultant UX/CX/EX – The Institute of Design, oferă antreprenorilor sfaturi legate de oferirea unei experiențe pozitive de achiziție, punând accent pe aspectul și funcționalitățile magazinului online: Un magazin online dezvoltat ținând cont de brand, produse, specificul businessului, trenduri și competiție, dar mai ales de consumatori și de nevoile lor, va avea de câștigat, întrucât va reuși să vândă mai mult, mai rapid și să fie apreciat de clienți.

 

Cristian Herghelegiu, CEO – Dendrio Solutions, le împărtășește antreprenorilor expertiza sa în domeniul securității cibernetice, explicându-le cum să prevină și să gestioneze atacurile cibernetice: Orice incident de securitate reușit de către un atacator afectează reputația și imaginea unei companii. Pe lângă acest aspect, compania poate înregistra și pierderi financiare semnificative, consecințe juridice și pierderi indirecte legate de brandul companiei și încrederea clienților și a partenerilor de afaceri.

 

Viorela Lucescu, Head of Marketing & Growth – Innoship, oferă sfaturi valoroase legate de livrarea produselor din magazinele online: Trendul de creștere pe piața de eCommerce va pune o presiune mare asupra serviciilor conexe precum cele de livrare și nu numai. Succesul în mediul extrem de competitiv al comerțului online depinde de abilitatea ta și a brandului tău de a oferi o experiență de cumpărare, dar și post-cumpărare excelentă.

 

Gabriela Barbu, Director Proiect Economie Circulară – Decathlon România, pune accent pe latura de sustenabilitate a businessurilor, un aspect important pentru construirea unei bune reputații: Este vorba despre furnizarea de produse și servicii etice care vor îndemna consumatorii către sustenabilitate și spre o schimbare a comportamentului, ajutându-i astfel să trăiască o viață mai „durabilă”.

 

Alin Becheanu, Head of Fraud Monitoring & Prevention – ING România, abordează o temă de actualitate, protecția afacerii și a clienților de frauda online: Tentativele de fraudă asupra unui comerciant online afectează încrederea generală a consumatorilor în brandul respectiv. Siguranța sporită oferită clienților este un factor esențial pentru crearea loialității, iar scăderea încrederii va avea repercursiuni asupra afacerii, în ceea ce privește diminuarea vânzărilor și va culmina cu pierderea clienților.

Alexandru Negrea – Consultant & Trainer Social Media – Social Smarts, oferă lecții valoroase despre cum poți ieși în evidență într-o piață competitivă: Avantajul unei piețe competitive este că poți studia foarte atent concurența înainte să pornești propria afacere și poți să înveți ceva din asta – cum poți avea un parcurs mai bun, cum poți implementa din start soluțiile pe care concurența le-a implementat prin trial & error.

 

OLX Business este platforma care își propune să sprijine antreprenorii români, ajutându-i să își dezvolte în mod eficient și convenabil afacerea în mediul online. Cu peste 14 milioane de utilizatori activi pe lună, 6 milioane de anunțuri postate lunar și vizite de la aproximativ 90% dintre utilizatorii de internet din România, OLX nu este doar o piață virtuală de desfacere, ci o comunitate unde antreprenorii și clienții comunică mai ușor. OLX Business sprijină afacerile, dezvoltând constant tool-uri și funcționalități, precum managementul anunțurilor, rating de vânzător sau livrarea sigură și ușor de urmărit, prin companii de renume. Descoperă mai multe detalii despre avantajele OLX Business.

articolul original.

Mai ții minte bancnota de 100 de lei cu Nicolae Bălcescu? Cu ce sumă uriașă se vinde acum, în noiembrie 2022

9 November 2022 at 10:19

Bancnota de 100 de lei cu chipul lui Nicolae Bălcescu valorează acum o adevărată avere. Românii care o au acasă o pot vinde la un preț destul de mare. O femeie a pus la vânzare, pe OLX, 7 bancnote în valoare de 100 de lei, emise în anul 1966. Nu este singurul exemplu, în ultimul timp fiind tot mai mulți români care vând bancnote vechi, de pe vremea conducătorului comunist Nicolae Ceaușescu. 

Bancnota de 100 de lei, din vremea lui Nicolae Ceaușescu, a intrat în circulație în anul 1952. Inițial, hârtia a fost în valoare de 1.000 de lei, însă, în urma denominării pe care au făcut-o comuniștii, valoarea bancnotei a scăzut cu două zerouri. Românii care au acasă aceste bancnote de 100 de lei se pot îmbogăți extrem de rapid.

Dacă înainte aveau doar o valoare sentimentală, acum, poți face bani de pe urma lor. În anunțul publicat de o româncă, aceasta cere suma de 7.000 de lei pentru cele 7 bancnote.

Iată cu cât este vândută acum bancnota de 100 de lei, de pe vremea lui Ceaușescu. Sursă foto: OLX

Acestea au fost cele mai importante trei bancnote de pe vremea lui Ceaușescu

Bancnota a fost pusă în circulație, până în anul 1991. Deoarece s-a considerat că este prea ,,apropiată” de regimul lui Nicolae Ceaușescu, a fost retrasă. A fost cea mai valoroasă și importantă bancnotă. Pe față avea imprimat chipul lui Nicolae Bălcescu, cel care a fost fruntaș al Revoluției de la 1848. Pe verso afișa Ateneul Român.

Dacă aceasta a fost cea mai importantă, pe locul doi s-a încadrat bancnota de 50 de lei. Acesta îl afișa pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, iar, pe spate înfățișa imaginea Palatului Culturii din Iași.

Cea de-a treia bancnotă la fel de importantă din perioada lui Nicolae Ceaușescu a fost cea de 25 de lei. Îl prezenta pe Tudor Vladimirescu, cel care a fost liderul revoluției din Țara Românească, de la 1821, după cum informează playtech.ro.

articolul original.

Mai ai așa ceva pe acasă? Colecțiile de surprize Turbo din anii ’90 se vând acum cu 4.000 de lei

2 November 2022 at 13:30

Colecțiile de surprize Turbo erau extrem de populare în anii ’90. Toată lumea voia să facă schimburi, pentru a avea setul complet. Unii români mai nostalgici le-au păstrat, iar acum pot spune că valorează o mică avere.

Tudor, un tânăr din Cluj, renunță la colecția lui de surprize de la guma Turbo și a pus-o la vânzare pe OLX.

Mai ai așa ceva pe acasă? Colecțiile de surprize Turbo din anii '90 se vând acum cu 4.000 de lei / Sursa foto: OLX
Mai ai așa ceva pe acasă? Colecțiile de surprize Turbo din anii ’90 se vând acum cu 4.000 de lei / Sursa foto: OLX

Colecțiile de surprize Turbo din anii ’90 se vând acum cu 4.000 de lei

Bărbatul spune că oferă colecțiile Vintage Turbo, Turbo Classic, Turbo Sport și Bombibom contra sumei de 4.000 de lei.

Pentru persoanele din Cluj care vor să cumpere această colecție, predarea obiectelor se facă personale, iar în restul țării el poate trimite colecția prin curier.

Mai ai așa ceva pe acasă? Colecțiile de surprize Turbo din anii '90 se vând acum cu 4.000 de lei
Mai ai așa ceva pe acasă? Colecțiile de surprize Turbo din anii ’90 se vând acum cu 4.000 de lei
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie frecvent articole din domeniile Educație, Sănătate citeste mai mult
articolul original.

Andrei din Cluj a cumpărat o monedă veche de pe OLX, pe care a dat 180 de lei. De necrezut ce a primit, de fapt

29 October 2022 at 08:07

Un tânăr din Cluj a cumpărat o monedă veche de pe OLX, pe care a dat 180 de lei. Când a primit coletul nu i-a venit să creadă: a primit un ban care nu are nicio valoare.

„În data de 10 februarie am fost înșelat de vânzătorul Axel de pe Olx, în speță domnul Baltag Marius Daniel. Acesta mi-a vândut un Thaler german găurit de argint, cu suma de 180 lei, după cum se va vedea în dovezile atașate.

În aceeași zi, după ce mi-a vândut mie moneda, acesta a mai vândut aceeași monedă pe un grup de Facebook domnului D. Ionel. Atât eu cât și domnul Drăgan am primit în locul Thaler-ului o monedă de 100 lei cu Mihai Viteazul. După ce domnul Ionel a făcut plângere la poliție, iar agentul responsabil din localitatea respectivă l-a contactat pe vânzător, i-a returnat acestuia banii, dar mie nu, deoarece polițistul responsabil de plângerea mea nu l-a contactat”, a povestit Andrei Mihai Comănescu pentru Știri de Cluj.

Andrei din Cluj a cumpărat o monedă veche de pe OLX, pe care a dat 180 de lei. De necrezut ce a primit, de fapt / Sursa foto: Știri de Cluj
Andrei din Cluj a cumpărat o monedă veche de pe OLX, pe care a dat 180 de lei. De necrezut ce a primit, de fapt / Sursa foto: Știri de Cluj

„Mi s-a sugerat să renunț la plângerea penală”

El spune că a fost chemat la poliție la relativ scurt timp după plângere.

„Am fost chemat pentru a confirma cele susținute în plângerea penală agentului responsabil Cornel Negrea, de la poliția Florești. În timpul discuției, acesta a încercat să mă acuze că de fapt eu sunt de vina pentru că nu am luat măsuri de precauție și mi s-a adresat într-un mod agresiv, sugerând să renunț la plângerea penală.

Între timp eu am revenit cu dovezi, arătând că Baltag Marius, sub numele de Axel, a scos din nou la vânzare moneda vândută mie. Am dat poliției ca dovezi conversația de pe olx și SMS, screenshots cu anunțul și ID-ul anunțului, filmarea cu deschiderea coletului, coletul cu moneda comunistă primită”, a adăugat el.

Andrei povestește că a făcut două cereri de urgentare a cazului la Parchetul din Cluj, în 9 mai și 20 iunie, dar până acum nu a fost informat cu stadiul dosarului sau dacă făptașul a fost prins.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Românii au scos la vânzare peste 800.000 de iPhone-uri pe OLX în septembrie. La ce prețuri se vinde acum un iPhone 13

24 October 2022 at 12:42
image

Conform unui raport OLX, cea mai mare platformă de anunțuri generaliste de pe piața locală, lansarea iPhone 14 a influențat masiv cererea și oferta modelelor precedente, în perioada lunii septembrie 2022.

Astfel, în platformă s-au înregistrat peste 805.340 de oferte iPhone și 6.223.541 de căutări. Modelul iPhone 13 înregistrează cea mai mare scădere de preț, cu 40,46% față de anul precedent.

Conform celor mai recente date de pe platformă, lansarea iPhone 14 a determinat ca prețul mediu al modelelor anterioare să scadă drastic, iPhone 13 fiind cotat la 3.984 de lei în septembrie 2022, spre deosebire de 5.592 de lei în septembrie 2021.

Modelul iPhone 12 a scăzut în preț cu 34,34% față de aceeași perioadă a anului trecut, având un preț mediu pe platformă de 2.484 de lei, iar iPhone 11 ajunge la un preț mediu de 1.747 de lei, cu 21,12% mai convenabil decât în anul anterior.

„În piețele din Vestul Europei unde decizia de cumpărare este condusă de multe ori de spiritul ecologic, prețul telefoanelor iPhone cu ani de fabricație între 2017 și 2020 rămâne relativ stabil. Astfel un iPhone 11 recondiționat se tranzacționează în medie cu 2.015 lei cu peste 85% battery health și cu 120 de lei mai mult pentru cele cu baterie nouă. Un iPhone 12 recondiționat se tranzacționază în medie cu 2.687 de lei, telefoane însoțite de 12 luni garanție.”

Andrei Oriță, CEO Concord Service Center

Cerere crescută pentru iPhone 13

OLX raportează o scădere atât a cererii, cât și a ofertei atunci când vine vorba de modele mai vechi precum iPhone 11 și 12. În același timp, pentru modelul iPhone 13 există o creștere uriașă atât a cererii, cu 543%, cât și a ofertei, cu 565% – în acest an.

Zona cu cea mai mare cerere și ofertă de iPhone 13 este București – Ilfov, cu 143.729 de căutări și 19.309 de oferte promovate în platforma OLX. Iași și Constanța sunt următoarele orașe din top în ceea ce privește căutarile pentru modelul precedent de iPhone 13 și ofertele promovate.

„Observăm că iPhone rămâne cel mai căutat brand de utilizatorii români de smartphone-uri în septembrie, precedat de brand-ul Samsung. În acest context, prețurile de smartphone-uri iPhone din modelele anterioare au ajuns la scăderi drastice de preț, de până la 40,46%. Utilizatorii OLX care caută cel mai mult brandul iPhone în platformă sunt din marile orașe ale țării: București, Constanța, Cluj și Iași.”

Cezar Cârligeanu, Head of Sales OLX România, Portugalia, Bulgaria

Datele OLX arată că modelul iPhone 11 a fost căutat în platformă de către utilizatorii OLX de 13.757 ori, iPhone 13 Pro Max de 12.478 ori, iar modelul de iPhone 12 a înregistrat 10.200 de căutari. În acelși timp, brand-ul Samsung a fost căutat de 3.654 de ori, cele mai căutate fiind modelele Samsung S22, Samsung S21 Ultra și Samsung 22 Ultra.

articolul original.

Lemne de foc 2022: Prețurile ar putea EXPLODA la 800 lei/mc

28 September 2022 at 11:36

Lemne de foc 2022: Prețurile ar putea EXPLODA la 800 lei/mc

În data de 15 septembrie, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a anunţat, joi, că s-a demarat procedura de elaborare a unui proiect de act normativ care are ca scop plafonarea preţului la lemn şi al produselor din lemn utilizate pentru încălzire timp de 6 luni.

Piaţa liberă poate să ducă preţul lemnului inclusiv la 800 de lei pe metru cub şi tocmai de aceea este nevoie de intervenţie din partea Guvernului, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

Acesta a făcut referire la proiectul de act normativ ce are ca scop plafonarea preţului la lemn pentru o perioadă de 6 luni, potrivit Agerpres.

„Orice intervenţie în piaţă este una artificială, pentru că piaţa liberă creează preţul. Piaţa liberă poate să ducă preţul inclusiv la 800 de lei pe metru cub. Tocmai de aceea este nevoie de intervenţie din partea Guvernului. Încă o dată, orice intervenţie în piaţa liberă este una artificială. Este adevărat faptul că preţurile sunt diferite în funcţie de zonă sau regiune. Se va alege un preţ care este suficient de mare sau de mic şi se stabileşte un preţ echilibrat pentru instituţii publice, pentru creşe, şcoli şi pentru cetăţeni. Pentru un sprijin trebuie să se adreseze Ministerului Dezvoltării şi Guvernului. Ministerul Mediului nu are buget pentru a susţine autorităţile locale care susţin şcolile şi creşele”, a susţinut Tanczos.

Întrebat cum va fi ajutată industria mobilei din România să beneficieze de un preţ mai bun al lemnului, ministrul de resort a subliniat că, la momentul actual, companiile din sector au un preţ de preempţiune.

„Industria mobilei are, în momentul de faţă, un preţ de preempţiune, la acelaşi preţ în cadrul licitaţiilor organizate de Romsilva. Înţeleg de la această industrie că este nevoie de mai mult. Acest mai mult poate veni doar din partea ministerului de resort. Împreună cu ministerul de resort, Ministerul Economiei, căutăm soluţii de susţinere a acestor companii care, într-adevăr, produc o valoare adăugată foarte mare. În acelaşi timp, trebuie să fim conştienţi de faptul că, per ansamblu, nu pe fiecare piesă de mobilă sau pe fiecare companie în parte, lemnul ca materie primă reprezintă până în 20% procent din costurile industriei mobile. Dincolo de preţul lemnului care se achiziţionează pentru mobilă, vine preţul energiei, preţul fierului, preţul componentelor care pe piaţă s-au scumpit. Deci, nu putem să spunem că situaţia în care se află astăzi industria mobilei se datorează strict preţului lemnului. Pe piaţă s-au scumpit toate şi cea mai mare creştere este la energie, din păcate”, a afirmat oficialul.

„În urma deciziei Coaliţiei de guvernare de joi, 15 septembrie 2022, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a demarat procedura de elaborare a unui proiect de act normativ care are ca scop plafonarea preţului lemnului şi al produselor din lemn utilizate pentru încălzire, pentru o perioadă de 6 luni. După elaborare, proiectul va fi supus aprobării Guvernului”, a precizat ministerul de resort, într-un comunicat de presă.

În paralel cu plafonarea preţului de vânzare al lemnului pentru încălzire, proiectul de act normativ va cuprinde şi alte măsuri de protecţie a cetăţenilor, printre care se numără limitarea temporară a exporturilor lemnului de foc şi a produselor derivate pentru încălzire, atât la nivel intracomunitar, cât şi în afara UE.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a participat, miercuri, la conferinţa cu tema „Smart Green Industry: Potenţial verde pentru o industrie a viitorului”. organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) şi Asociaţia Industriei Lemnului – Prolemn, în perioada 28-29 septembrie.

articolul original.

STUDIU OLX: Românii cumpără tot mai des îmbrăcăminte second-hand de lux

26 September 2022 at 15:57

București, 26 septembrie: În contextul actual al scumpirilor, românii sunt din ce în ce mai conștienți de impactul alegerilor lor și optează tot mai des pentru articole de îmbrăcăminte de tip vintage, second hand, inclusiv în ceea ce privește brandurile de lux, precum Versace, Moncler, Gucci, Balenciaga, Prada. Cel mai scump articol vestimentar de lux raportat în acest moment ca fiind anunț activ pe OLX este listat la prețul de 10.000 de euro, un costum de gală masculin, iar 6.000 de euro este prețul listat pentru o capă din blană, leopard natural, pentru femei.

OLX permite tuturor utilizatorilor să cumpere și să vândă produse second-hand, încurajând, astfel, alegerile sustenabile și răspunzând în mod direct provocărilor globale cu care se confruntă planeta. Atunci când produsul este revândut pe OLX, i se prelungește durata medie de viață a acestuia, prin simpla menținere în uz. Conform datelor disponibile, comerțul de produse pe OLX a permis reducerea emisiilor de carbon cu 1,7 milioane de tone și, în același timp, economisirea a 18 milioane de metri cubi de apă și a 209.000 de tone de materiale. Pe lângă acest aspect, factorul financiar contribuie la modul în care românii fac cumpărături second-hand. Achiziționarea de articole vestimentare de tip second-hand este o metodă de economisire, în contextul creșterii inflației.

„Oricât de mult ne place tuturor să mergem la cumpărături, trebuie să luăm în considerare cantitatea de resurse pe care fast-fashionul le consumă în fiecare zi. Suntem bucuroși că pe cea mai mare platformă de vânzare și cumpărare din România, OLX, avem zilnic aproximativ peste 400 de mii de anunțuri în categoria Modă și Frumusețe. Din datele pe care le avem, utilizatorii OLX caută în platformă și piese de designer, piese de colecție care trec testul timpului. În special reprezentanții Generației Z înțeleg importanța modei sustenabile.”, declară Andreea Stoican-Popescu, PR & Campaign Manager OLX.

Cea mai mare platformă de anunțuri la nivel național, OLX, raportează aproximativ 600.000 de listări de haine, din care 145.000 de anunțuri zilnice în categoria „haine de damă” și 90.000 în categoria „haine pentru bărbați”. În TOP 5 produse de lux second-hand pentru bărbați intră un costum gala Champions League, o haină de piele PRADA, o geacă CHRISTOPHE TERZIAN FRINGED, un costum ARMANI și un costum TOM FORD. În TOP 5 produse de lux second-hand pentru femei intră o haină de blană leopard naturală, o rochie de mireasă (vândută), o rochie VERSACE, un palton de nurcă (vândut) și o blană de cincila.

„Vedem o schimbare de comportament în felul în care românii se raportează la modă, chiar și atunci când vorbim despre branduri de lux. Ceasul Audemars Piguet Royal Oak Skeleton este cel mai luxos produs pe care îl avem listat pe platforma OLX, cu un preț de 179.000 €.  Tocmai de aceea, încurajăm cumpărătorii să solicite vânzătorilor certificatele de garanție pentru produsele de lux, dar și certificatele de autenticitate și de asemenea, să se asigure că acestea sunt documente veridice. Mai mult, cumpărătorii pot folosi opțiunea de livrare cu verificare. Reamintim că limita pentru plățile ramburs la curier este de 5000 RON”, completează Andreea Stoican-Popescu, PR & Campaign Manager OLX.

Pentru a veni în ajutorul consumatorilor, OLX a implementat o funcție prin care aceștia au posibilitatea să verifice în timp real un link și să evite un posibil furt de date pe: https://siguranta.olx.ro/. În cazul în care un utlizator devine victimă al unei fraunde online, compania se bazează pe parteneriatul puternic cu Poliția Română pentru a combate fenomenul pe platformă.

Despre OLX

 

OLX România, parte a OLX Group, este liderul pieței locale de anunțuri generaliste, cu peste 4 milioane de anunțuri active și o medie lunară de peste 12 milioane de vizitatori, potrivit SATI. Pe OLX se găsește o gamă largă de categorii printre care electronice și electrocasnice, mașini, proprietăți imobiliare, obiecte de vestimentație sau pentru casă și grădină. Platforma se poate accesa atât de pe desktop, cât și din aplicațiile mobile pentru iOS, Android.

 

articolul original.

Sfaturile OLX pentru a preveni tentativele de phishing online

20 September 2022 at 09:39

Cea mai mare platformă de anunțuri la nivel național, OLX, avertizează utilizatorii cu privire la tentativele de fraudă online. Până acum, 60% dintre fraudele care au loc pe platformele de tip marketplace sunt raportate către bănci, 30% sunt raportate către platforma online, iar aproximativ 10% rămân neraportate.

Cele mai recente date colectate intern de OLX arată că, numai în ultimele două luni, cele mai vulnerabile categorii de produse, ca număr de utilizatori, au fost: modă (33%), electronice (30%), casă și grădină (14%), mama și copilul (10%), sport (7%) și 6% (piese auto). Cât privește distribuția în funcție de localizare, majoritatea victimelor fraudelor cibernetice provin din mediul urban (80%), inclusiv din București (25%).

Romanii pot fi victimele phishingului 1

Majoritatea tentativelor de tip „phishing” ajung la consumator prin intermediul social media, e-mail-ului, dar pot veni și prin mesaje text, mesaje directe sau chiar apeluri telefonice („vishing”), atacatorul pretizând că este interestat de achiziționarea produsului. Textul mesajului va fi conceput într-o manieră în care atacatorii vor încearca să obțină date cu caracter sensibil, să îi facă pe consumatori să deschidă un site web sau poate un fișier care conține malware. Pentru a veni în ajutorul consumatorilor, OLX a implementat o funcție prin care aceștia au posibilitatea să verifice în timp real un link și să evite un posibil furt de date pe: https://siguranta.olx.ro/

Ce este phishing-ul?


„Phishing” se traduce prin „pescuirea de date online”, deoarece presupune oferirea unei momeli prin intermediul unor mesaje care direcționează utilizatorii către pagini false, pentru a obține parole și acces la informații private sau chiar date ale cardurilor în vederea sustragerii anumitor sume de bani.

Ce poți face dacă ești victima unui atac de tip phishing?

  • Anunță imediat banca și raportează problema în scopul blocării cardului.
  • Depune o plângere la Poliția Română, pe https://www.politiaromana.ro/ro/petitii-online sau la cea mai apropiată secție de poliție
  • Contactează echipa de customer support OLX și trimite-le linkul paginii false pe contact@olx.ro, pentru a-l bloca de urgență.
  • Blochează numărul de telefon al atacatorului, raporteze numerele de telefon de pe care ești contact la platforma de social media sau la operatorul de telefonie mobila.
  • Un fraudator poate scrie cu multe greșeli gramaticale, poate folosi exprimări ciudate sau un ton foarte alert. E posibil ca acesta să facă presiuni asupra ta pentru a grăbi tranzacția. În acest caz, pune capăt conversației și raportează utilizatorul.


Ai grijă la link-urile false și paginile clonă


Ține conversațiile pe platforma de chat OLX/ platforma de vânzare-cumpărare, ca să te poți proteja de fraudatori. Dacă cineva îți cere să muți discuția pe WhatsApp sau îți ia numărul și îți scrie direct pe altă platformă, fii foarte atent. Cel mai bine este să îi spui să continuați conversația pe platforma de vânzare-cumpărare. Astfel, în cazul unei fraude, echipa de ajutor poate face investigații.


Fii atent la gramatică și la tonul alert


Ține datele de pe card pentru tine. Numărul, data expirării și codul CVV/CVC NU sunt informații de împărtășit. Dacă trebuie să primești bani, nu va fi nevoie în nicio situație să furnizezi datele menționate. Cine îți trimite bani pentru produsele pe care le vinzi pe platformele de tip marketplace are nevoie doar de IBAN și numele complet.
Dacă ți-ai dat totuși datele cardului si primești un mesaj pentru autorizarea unei tranzacții, reține să nu autorizezi niciodată o plată pe care nu ai inițiat-o tu! Citește cu atenție mesajele primite și contactează banca dacă ai suspiciuni.

„Din ce am observat până acum, atacatorul contactează pe social media la foarte puțin timp după postarea anunțului (5-10 min) și este foarte interesat de achiziționarea produsului. În principiu, acesta evită ca plata/încasarea să fie făcută prin aplicatiile bancare obisnuite sau cea a băncii care emite cardul folosit in tranzactie și oferă, insist chiar, ca plata/încasarea să fie făcută prin varii aplicații sau link-uri care doar par a fi prin intermediul OLX. In acelasi timp, cere o suma minimă disponibila in contul bancar pentru a putea fi vânzător sau cumpărător în platformă și pune in continuare presiune pentru plată.’’, povestește Melania Budulan, Fraud Prevention Manager în cadrul OLX. ‘’În majoritatea cazurilor, victimele nu realizează că au fost înșelate, primul pas în prevenirea și blocarea perpetuării atacurilor fiind chiar detectarea atacului în sine.’’, completează Melania Budulan.

OLX încurajează toți consumatorii să fie extrem de atenți la numărul de telefon de pe care sunt contactați, mai ales dacă nu are un prefix de România, la modul de exprimare al celui care îi contactează și să nu acceseze linkuri de plată/încasare de bani, chiar dacă par a fi linkuri din platformă. Este important ca utilizatorii să nu furnizeze niciodată datele cardului pentru a încasa bani și de asemenea, să nu furnizeze niciodată codul CVV.

‘’Echipele OLX lucrează necontenit la prevenția și combaterea tentativelor de fraudă din ce în ce mai abile și diversificate ale atacatorilor. Conform datelor noastre, pe parcursul anului trecut, procentul userilor care au știut să depisteze un potențial atac de phishing, în urma comunicărilor OLX, a crescut de la 26% la 57%.’’, declară Melania Budulan, Fraud Prevention Manager în cadrul OLX.

OLX susține educația digitală pentru toți consumatorii din România, inițiind mai multe campanii de informare de-a lungul timpului pentru a semnala utilizatorilor diferitele forme de fraudă online la care pot fi expuși și metodele prin care pot preveni să devină victime ale atacatorilor. Compania se bazează pe parteneriatul puternic cu Poliția Română pentru a combate fenomenul fraudei pe platforma.

articolul original.
  • There are no more articles
❌