ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

UE: Acord pentru reducerea consumului de gaz, la o zi după anunțul Gazprom

26 July 2022 at 12:18
image

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat marţi, 26 iulie, un plan de reducere coordonată a consumului lor de gaz, pentru a diminua dependenţa faţă de Moscova, după o nouă scădere drastică a livrările ruseşti, a anunţat preşedinţia cehă a Consiliului UE.

„Nu a fost o misiune imposibilă! Miniştrii au ajuns la un acord politic privind reducerea cererii de gaz în pregătirea pentru iarna viitoare”, a anunţat preşedinţia cehă pe contul său de Twitter.

Comisia Europeană a semnalat marţi că decizia companiei ruse Gazprom de a reduce furnizările de gaze prin gazoductul Nord Stream este „motivată politic” şi nu ţine de motive tehnice.

„Ştim că nu este un motiv tehnic pentru a se reduce furnizarea de gaz Acesta este un pas motivat politic şi trebuie să fim pregătiţi în acest sens, şi, tocmai de aceea, diminuarea preventivă a cererii noastre de gaze este o strategie înţeleaptă”, a declarat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, la sosirea la reuniunea miniştrilor de resort din cele 27 de state membre.

Întâlnirea a avut loc la o zi după ce Gazprom a anunţat că, începând din 27 iulie, va reduce la jumătate fluxul actual, care era de 40% din capacitate, al furnizărilor de gaze prin Nord Stream, ceea ce înseamnă că prin această conductă vor ajunge doar 33 milioane mc pe zi.

Comisarul pentru Energie a dat asigurări că această măsură nu va schimba „perspectiva” Bruxelles-ului.

„Anunţurile de ieri ale Gazprom subliniază încă o dată că trebuie să fim pregătiţi pentru posibile opriri, în orice moment, ale furnizărilor de către Rusia şi pentru a fi pregătiţi trebuie să acţionăm acum, să avem grijă de stadiul pregătirilor, să abordăm această criză acum şi împreună”, a subliniat oficialul european.

Ea a adăugat că, făcând asta, UE „îşi va reduce în mod preventiv cererea şi asta va permite să fie continuate înmagazinările subterane de gaze, care se află în prezent la un nivel de 66%.

Ministrul ceh al Industriei şi Comerţului, Jozef Sikela, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a UE, a spus că se ştie că preşedintele rus, Vladimir Putin, va continua pe parcursul iernii să „şantajeze” în legătură cu furnizările de gaze, şi de aceea, a făcut apel la “pregătire şi protejare” a locuitorilor şi a economiei în faţa acestei situaţii.

El a adăugat că recentul atac rus asupra portului Odesa, element cheie pentru exporturile ucrainene de cereale, demonstrează că Moscova “nu este şi nu va fi niciodată un partener de încredere”.

De asemenea, acesta a subliniat că anunţul Gazprom privind reducerea furnizărilor “a provocat imediat o majorare a preţurilor” şi a făcut, la rândul său, apel pentru reducerea dependenţei faţă de gazul rusesc “cât mai repede posibil”.

„Unitatea şi solidaritatea reprezintă cea mai bună armă pe care o avem împotriva lui Putin şi sunt destul de sigur că asta va fi ceea ce vom demonstra la finalul zilei de astăzi”, a afirmat Jozef Sikela, adăugând că toate ţările “au făcut un mare efort pentru a se alinia”.

„Nu am senzaţia că ar fi cineva care să nu vrea să fie parte din joc”, a punctat el.

articolul original.

Blinken și ministrul turc al Apărării se contrazic, Rusia se explică

24 July 2022 at 08:56

Atacul de sâmbătă asupra Odessei, atribuit Moscovei de autoritățile ucrainene, a fost condamnat de secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, și de secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Pe de altă parte, ministrul turc al Apărării ia apărarea rușilor.

Rusia a negat sâmbătă orice implicare în loviturile asupra portului ucrainean Odesa, a declarat ministrul turc al apărării, Hulusi Akar.

„Ruşii ne-au spus că nu au avut absolut nimic de-a face cu atacul şi că îl analizează foarte atent”, a declarat Akar, la o zi după ce Kievul şi Moscova au semnat la Istanbul un acord de reluare a exporturilor de cereale ucrainene blocate de război.

Pe de altă parte, secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a condamnat atacul asupra portului Odesa și a acuzat Rusia că provoacă agravarea crizei alimentare la nivel mondial.

Într-o postare pe Twitter, Anthony Blinken afirmă că atacul subminează efortul de „a aduce hrană celor flămânzi”.

„Statele Unite condamnă cu fermitate atacul de astăzi al Rusiei asupra portului Odesa. Acesta subminează efortul de a aduce hrană celor flămânzi și credibilitatea angajamentelor Rusiei față de acordul finalizat ieri pentru a permite exporturile ucrainene”.

Cu toate acestea, purtătoarea de cuvânt a Ministerul de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a scris pe Telegram că Rusia a lovit o țintă militară în timpul unei lovituri de sâmbătă asupra orașului-port ucrainean Odesa – la o zi după un acord intermediat de ONU pentru a debloca exporturile de cereale din Ucraina.

„Rachetele Kalibr au distrus o parte a infrastructurii militare din portul Odesa”, a scris duminică purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, pe Telegram.

Zakharova a răspuns comentariilor președintelui ucrainean Vladimir Zelensky, care a descris atacul drept „barbarie” și a susținut că „rachetele rusești Kalibr au distrus însăși posibilitatea unor declarații” cu privire la necesitatea dialogului și a oricăror acorduri cu Moscova.

Atacul asupra portului din Odesa a fost anunţat de armata ucraineană.

„Inamicul a atacat portul comercial Odesa cu rachete de croazieră Kalibr. Două rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană, două au lovit infrastructura portului”, a anunţat Comandamentul Operaţional Sud pe reţeaua Telegram.

Ucraina şi Rusia au semnat vineri, la Istanbul, două acorduri separate cu Turcia şi ONU privind exportul de cereale ucrainene şi de produse agricole prin Marea Neagră, în cadrul unei ceremonii inedite pentru două ţări aflate în război, relatează AFP.

Kievul şi Moscova au semnat două texte identice dar separate, la solicitarea Ucrainei, care a refuzat să parafeze orice document împreună cu Rusia.

Cele patru delegaţii s-au reunit în incinta palatului Dolmabahce, la Istanbul, în prezenţa secretarului general al ONU, Antonio Guterres, a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, precum şi a miniştrilor turc şi rus ai apărării şi al ministrului ucrainean al infrastructurilor.

Acest acord, aprig negociat din aprilie la iniţiativa lui Antonio Guterres, venit de urgenţă la Istanbul joi seară, va uşura situaţia ţărilor dependente de pieţele rusă şi ucraineană, care reprezintă împreună 30% din piaţa mondială de cereale.

Secretarul general al ONU a mulţumit Rusiei şi Ucrainei care „şi-au depăşit divergenţele pentru a face loc unei iniţiative în folosul tuturor”. Acum, acordul „trebuie implementat deplin”, a pledat el.

Preşedintele turc a recunoscut că „nu a fost uşor” să se ajungă la acest rezultat şi şi-a exprimat speranţa că semnarea acordului, care intervine la aproape cinci luni de la începutul conflictului, “va întări speranţa de a pune capăt acestui război”.

Potrivit Programului Alimentar Mondial (PAM), 47 de milioane de persoane suplimentare sunt expuse “foametei” de la începutul războiului.

Cu câteva ore înainte de ceremonie, Ucraina a precizat că nu va semna „niciun document cu Rusia”, ci numai cu Turcia şi ONU. Antonio Guterres a subliniat totuşi caracterul „fără precedent” al acestui acord încheiat între două ţări în război.

În termenii acestui acord, „culoare securizate” vor permite circulaţia navelor de mărfuri în Marea Neagră, pe care „cele două părţi s-au angajat să nu le atace”, a precizat un responsabil al ONU sub acoperirea anonimatului.

Oficiali ONU au declarat presei vineri că acordul ar urma să fie deplin operaţional în câteva săptămâni.

Negociatorii au renunţat la curăţarea Mării Negre de mine, instalate în special de ucraineni pentru a-şi proteja ţărmurile. „Deminarea ar fi luat prea mult timp”, s-a justificat ONU, care a precizat că „piloţi ucraineni” vor deschide calea cargourilor în apele teritoriale.

Ucraina a sugerat că exporturile sale vor începe în trei porturi – Odesa, Pivdeni şi Ciornomorsk – şi că speră să le crească numărul pe viitor.

Acordul va fi valabil timp de „120 de zile”, respectiv patru luni, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte.

Un centru de coordonare comun (CCC) urmează a fi deschis în acest weekend la Istanbul împreună cu reprezentanţi ai tuturor părţilor şi ai ONU.

Inspectarea navelor la plecare în direcţia porturilor ucrainene va avea loc sub controlul CCC, într-unul din porturile din Istanbul, pentru a răspunde preocupărilor Moscovei, care vrea să aibă garanţia că cargourile nu vor aduce arme în Ucraina.

SUA au salutat acordul şi au avertizat că ele consideră „Rusia responsabilă pentru aplicarea sa”.

„Fără escortă rusă şi fără prezenţă rusă în porturile noastre. În caz de provocare, ripostă militară imediată”, a postat la rândul său pe Twitter, vineri, Mihailo Podoliak, consilier al preşedinţiei ucrainene.

articolul original.
  • There are no more articles
❌