ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu: Bucureștiul și Ilfovul sunt polul poluării în Europa

24 November 2022 at 21:45
image

Bucureştiul şi Ilfovul sunt polul poluării în Europa, a susținut joi, fostul şef al Gărgii de Mediu, Octavian Berceanu în emisiunea Talk News de la Profit News TV.

”Astăzi, acum câteva ore a apărut un rezultat la nivel european, o statistică oficială care spune că numărul de oameni care mor în Europa din cauza poluării este de ordinul sutelor de mii, 238.000. Bucureştiul şi Ilfovul sunt polul poluării în Europa, trebuie să înţelegem lucrul acesta, iar costul aferent pentru fiecare bucureştean care respiră acest aer infect este de 3.024 de euro în fiecare an”, a afirmat Berceanu.

El a precizat că acest cost multiplicat cu numărul de bucureşteni duce la câteva miliarde pe care le plătesc toţi cetăţenii din România, dar sunt plăţi în viaţă.

”Unii spun că mor 35.000 de oameni, alţii că 21.000 de oameni, în fiecare an, din cauza poluării, pe care nimeni nu vrea să îi asume şi să stopeze acest flagel”, a mai afirmat Octavian Berceanu.

El a mai spus că în prezent există o reţea oficială privind monitorizarea aerului, o bază de date, au apărut mai mulţi senzori şi reţele alternative care vin să completeze datele ca să avem o radiografie a calităţii aerului.

”Am făcut doar unul sau doi paşi înainte, noi monitorizăm doar câteva elemente, sunt mult mai multe, care distrug sănătatea şi mediul, şi nu se monitorizează. Sunt substanţe în aer în urma arderilor ilegale în mod special, pe care nimeni nu le monitorizează şi care dau cam 20% din poluarea Bucureştiului. La nivelul ţării şi european au fost făcute studii de unde vine poluare şi ce trebuie să facem cum să stopăm aceste arderi ilegale. Aici ne-am înpotmolit, statul român dă pe repede înainte înapoi”, a mai arătat Berceanu, conform news.ro

articolul original.

Mirosuri de nedescris în Capitală. Octavian Berceanu: „Pute nefiresc de tare a ouă stricate”

22 October 2022 at 16:06
image

Un site conectat la Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului raportează sâmbătă niveluri ridicate de poluare în mai multe zone din Capitală.

Fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, are și o explicație: „Se ard din nou cantități uriașe de deșeuri în Ilfov”.

„Senzația de aer înecăcios care ustură pe gât e generată de funinginea abundentă din aer. Nu e praful câmpurilor, e mizeria ridicată de arderile de deșeuri, cabluri, plastice, anvelope și resturi din dezmembrări auto”, a scris acesta pe Facebook.

Fostul şef al Gărzii de Mediu Octavian Berceanu ridică din nou problema arderilor ilegale de deșeuri, într-o postare pe internet în care acuză lipsa de implicare a autorităților și „vortexul financiar din centrul Bucureștiului”.

„Pute de rupe aerul în sudul Bucureștiului. Pute nefiresc de tare a ouă stricate, plus ocazional și strident spre seară, a ceva chimic.Din experiență personală de comisar general al GNM va pot spune că mirosul de ouă stricate e mirosul care provine de pe gropile active de gunoi, acolo unde gazul de groapă în loc să fie captat și neutralizat prin ardere e lăsat liber în aer sau e simulată o neutralizare a gazului. Senzația de aer înecăcios care ustură pe gât e generată de funinginea abundentă din aer.

Nu e praful câmpurilor, e mizeria ridicată de arderile de deșeuri, cabluri, plastice, anvelope și resturi din dezmembrări auto. Oriunde ieși pe Centura București sau pe A1, A2, A3 ori alt drum național poți să vezi zeci de fumuri negre care au drept sursă arderi ilegale.

Culmea e faptul că acestea sunt infracțiuni, conform legii, pot fi sesizate la 112, sunt vizibile de oricine de la 3-5 km, dar nicio instituție nu pune probleme infractorilor”, a detaliat acesta pe internet.

„Bucureștiul după ora 19.00 este mult mai cald decât zona Ilfov. Căldura se ridică din betoanele calde și formează un vortex. Un fel de mică tornadă termică scoate vertical aerul cald din centrul orașului și trage că un aspirator aerul rece din jurul orașului. Dar tocmai acest aer mai rece absorbit spre centru e plin de poluarea și mirosul infracțiunilor de mediu.

Centrul Bucureștiului funcționează și ca un vortex financiar al crimei organizate. Tot în centrul Bucureștiului sunt atrași și banii murdari făcuți în capitala infracționalității de mediu și nu numai, Ilfov!”, a scris pe Facebook fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu.

Aplicație pentru calitatea aerului, la dispoziția internauților

Totodată, la începutul acestei luni a fost lansată aplicația mobilă CalitateAer, singura din România care conține date în timp real despre calitatea aerului, monitorizat în acord cu cerințele Comisiei Europene.

Aceasta se poate instala pe smartphone, iar utilizatorii pot primi notificări cu privire la calitatea aerului în zonele selectate ca favorite.

„Toate stațiile care monitorizează calitatea aerului sunt legate la această aplicație și oferă real-time toate datele privitoare la calitatea aerului în orașul respectiv, în intersecția respectivă, dacă vrem.

În funcție de calitatea aerului apare acel smiley sau non-smiley roșu, care arată că e o poluare semnificativă în locația respectivă. Creștem rețeaua de monitorizare, suplimentăm numărul de stații, am cumpărat inclusiv laboratoare mobile”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Oficialul a precizat că, la acest moment, există 162 de stații de monitorizare, dintre care periodic unele intră în revizie.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Octavian Berceanu: Pute de rupe aerul în sudul Bucureștiului!

22 October 2022 at 17:04
By: (C.C.)
Niveluri ridicate de poluare în mai multe zone din Capitală. Fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, a oferit o explicație: se ard din nou cantități uriașe de deșeuri în Ilfov.
Ce se intampla in Ilfov nu ramane in Ilfov!
Pute de rupe aerul in sudul Bucurestiului. Pute nefiresc de tare a oua stricate, plus ocazional si strident spre seara, a ceva chimic.
Din experienta personala de comisar general al GNM va pot spune ca mirosul de oua stricate e mirosul care provine de pe gropile active de gunoi, acolo inde gazul de groapa in loc sa fie captat si neutralizat prin ardere e lasat liber in aer sau e simulata o neutralizare a gazului.
Senzatia de aer inecacios care ustura pe gat e generata de funinginea abundenta din aer. Nu e praful campurilor, e mizeria ridicata de arderile de deseuri, cabluri, plastice, anvelope si resturi din dezmembrari auto. Oriunde iesi pe Centura Bucuresti sau pe A1, A2, A3 ori alt drum national poti sa vezi zeci de fumuri negre care au drept sursa arderi ilegale.
Culmea e faptul ca acestea sunt infractiuni conform legii, pot fi sesizate la 112, sunt vizibile de oricine de la 3-5 km, dar nicio institutie nu pune probleme infractorilor.
Intr-o filmare cu camera ascunsa un infractor spune ca arde 2 camioane de cabluri saptamanal. Ce nu spune infractorul e ca in urma unui camion incarcat cu 17.000 kg de cabluri ii raman aproape 10.000 kg de sarma de cupru, care valoreaza 60.000 euro. Ori din 60.000 de euro obtinuti in 3 ore de arderi pe timpul noptii poti sa imputi jumatate din Bucuresti, dar si sa imparti bani catre cei care te pot prinde ca infractor.
Bucurestiul dupa ora 19.00 este mult mai cald decat zona Ilfov. Caldura se ridica din betoanele calde si formeaza un vortex. Un fel de mica tornada termica scoate vertical aerul cald din centrul orasului si trage ca un aspirator aerul rece din jurul orasului. Dar tocmai acest aer mai rece absorbit spre centru e plin de poluarea si mirosul infractiunilor de mediu.
Centrul Bucurestiului functioneaza si ca un vortex financiar al crimei organizate. Tot in centru Bucurestiului sunt atrasi si banii murdari facuti in capitala infractionalitatii de mediu si nu numai, Ilfov!
Foto Arhivă
articolul original.

VIDEO EXCLUSIV | Cele 5 soluții propuse de Octavian Berceanu pentru un București european: „Nu poți să arunci tot gunoiul lângă tine. Asta se întâmplă în Capitală”

27 September 2022 at 13:00
image

Capitala ar trebui să țină cont de cel puțin cinci aspecte, de la colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor, la salubrizare, poluare și dezvoltare metropolitană, pentru a-și rezolva problemele esențiale cu care se confruntă, a explicat Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii Naționale de Mediu, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.  

“Cel mai important lucru este managementul deșeurilor. Nu poți să arunci tot gunoiul lângă tine. Asta se întâmplă în București. Noi nu reciclăm pentru că nu sortăm, nu sortăm pentru că nu ni se pune la dispoziție tot ce înseamnă mecanismul ăsta de sortare, de la tomberoane, să renunți la tomberonul ăla în care arunci tot gunoiul odată…  nu ține doar de educație, pentru că dacă ne-am limita la educație, toate orașele din lume ar fi la fel. Nu suntem nici mai sus, nici mai prejos față de alte orașe…nu ține de educație, ține de legislație și de aplicarea legislației… e comunitară, e unitară la nivel de Europa. Ori asta trebuie să faci, să renunți la a strânge tot gunoiul în devălmășie și de a-l înmormânta într-o groapă pentru că se construiește în jurul gropii, e parte din metropolă, din București, nu poți să mai faci nici măcar altă groapă aici, că n-o să locuim pe gropi de gunoi”, a declarat fostul comisar-șef al Gărzi de Mediu, Octavian Berceanu, în cadrul emisiunii “Cu Gândul la București”.

Întreaga emisiune poate fi vizionată AICI:

Celelalte probleme identificare de Berceanu se referă la salubrizare, poluare și mobilitate, precum și la dezvoltarea integrată la nivel de metropolă.

„A doua mare problemă este chiar partea asta care ține de salubrizare, de spălatul străzilor”

„A doua mare problemă este chiar partea asta care ține de salubrizare, de spălatul străzilor și de ape, de tratarea apelor care ies din București, pentru că în aval de Bucureti totul este distrus, toate ecosistemele sunt distruse din cauza celor  trei milioane care locuim în metropolă și nu avem stație de epurare care să funcționeze. Al treilea lucru este legat de mobilitate. Atâta timp cât nu ai o mobilitate coerentă în București, să te uiți la ceas, nu știu, ca în alte orașe, să mă gândesc, nu vreau să vin la dumneavoastră în studio cu mașina, ci cu mijloace de transport în comun. Știu că ajung aici la patru sau la cinci fără un sfert? Asta e, predictibilitatea lipsește, și nu avem nici măcar banda aia, prima bandă, pentru salvare, pentru autobuze, pentru autobuzele școlare care să funcționeze. Deci lucruri minime”, a explicat Berceanu.

Potrivit politicianului, al patrulea punct este legat de poluare.

„Poluarea ne mănâncă între șase și opt ani din viață, a zis dl. dr. Țincu (…) Murim mai repede și decât restul țării, și  dedcât restul Europei, și aici trebuie să lucrăm destul de mult. De la perdelele astea forestiere până la cum spălăm străzile, pur și simplu. Și o ultimă sau o zonă unde ar trebui noi să dăm un exemplu de dezvoltare al unui oraș este să renunțăm la Plan Urbanistic General, care ține doar de sectoare, și să avem un plan urbanistic metropolitan care să includă și Voluntariul, și Chiajna, și Popești-Leordeni, și Mogoșoaia…  toate orașele astea micuțe care s-au dezvoltat lângă noi. Nici Nicușor, nici dna. Firea nici Băsescu nu puteau singuri să rezolve”, a mai spus Berceanu în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.

articolul original.

VIDEO EXCLUSIV | De ce miroase urât în tot Bucureștiul. Explicațiile lui Octavian Berceanu: „E ca și cum ai avea wc-ul în curte, ca și cum ai fi la țară”

27 September 2022 at 11:30
image

Ciorile și pescărușii vin în București pentru că este mai cald, iar gropile de gunoi le asigură hrana zilnică. Pe de altă parte, excrementele lăsate în urmă nu sunt singurul motiv pentru care miroase urât în București. Octavian Berceanu, fost comisar-șef al Gărzii Naționale de Mediu, a oferit aceste explicații în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”

“Ciorile vin și stau în București pentru că este mult mai cald în centru, și mâncarea o găsesc pe gropile de gunoi. Și între groapa de gunoi și centrul Bucureștiului avem acest traseu al ciorilor, și al pescărușilor, iar în urma lor lasă fecale, excremente. Acestea rămân pe blocuri sau pe străzi. Se încălzesc străzile, se descompun, se deshidrateaza aceste fecale, trec mașinile și le găsim în aer. Urât miroase în tot Bucureștiul, nu doar în sectorul 1, din păcate. Nu este o problemă de sector, mirosului nu-i poți da o graniță de sector. Miroase urât! Pentru că, de exemplu, mergem la toaletă și tragem apa. Ne uităm foarte clar unde se duce apa aia, nu avem o stație de epurare care să funcționeze. Toată canalizarea se varsă direct în Dâmbovița. E ca și cum ai avea wc-ul în curte, ca și cum ai fi la țară”, a afirmat Octavian Berceanu, fost comisar-șef al Gărzii de mediu, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.

Chiar dacă este un activist de mediu, o persoană cu studii de specialitate, nimeni, nici chiar fostul coleg de partid Nicușor Dan, nu l-a chemat pe Berceanu să-i ceară sfatul.

„Eu nu sunt mare prieten al lui Nicușor Dan”

„Eu nu sunt mare prieten al lui Nicușor Dan. Dar Nicușor are doi ani, din 32, de când a fost Revoluția. În rest, 30 de ani, am avut așteptări, indiferent care a fost coloratura politică a Consilului General, al primarului de sector si al primarului general. De aia am intrat în politică, nu mi-a convenit ce se întâmplă. Din 32, doi a fost Nicușor, în ceilalți 30…  Eu nu aștept să fiu chemat și vin cu sugestii că poate se întâmplă ceva bine sau poate greșesc, și atunci îmi îmbunătățesc sugestiile pe parcurs. Dar nu-mi aduc aminte să fiu așa într-o poziție de a da sfaturi sau de a veni cu expertiza într-un domeniu anume la Primăria Generală, sau la primăriile de sector. Nu mi s-a întâmplat, din păcate”, a mai spus Berceanu.

articolul original.

VIDEO EXCLUSIV | Care este soluția lui Octavian Berceanu pentru stoparea poluării în București: Centură verde la limita Ilfovului cu județele învecinate

27 September 2022 at 08:25
image

Fostul comisar-șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a identificat o soluție mult mai ieftină pentru a împiedica poluarea externă să afecteze capitala României. Pentru că prețul terenurilor a exploat în județul Ilfov, politicianul a propus, în cadrul emisiunii “Cu Gândul la București”, implementarea unei centuri verzi la limita Ilfovului cu județele învecinate.

„Avem câteva tipuri de poluare. Avem poluare care vine din afara Bucureștiului și trebuie să o oprești undeva la margine. E foarte greu să mai construiești o centură verde în zonele satelitare, dar între Ilfov și celelalte județe poți să ai prima centură verde care să stopeze. Centura verde este un proiect de pe vremea lui Carol, care era (n.r. considerat) un instrument strategic. E obligatorie! Însă, dacă ne uităm acum la zona unde mai poți crea spațiile astea verzi fără să dărâmi case, fără să faci prea multe exproprieri cu impact bugetar mare asupra primăriei –  e dificil pentru că trebuie să intervină statul să facă exproprieri la limita dintre Ilfov și celelalte județe, Călărași, Giurgiu, în nord cu Prahova – altfel nu vei dezvolta ceva de genul Vienei, de exemplu”, a precizat Octavian Berceanu în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.

„Trebuie scoase mașinile parcate pe prima bandă a principalelor șosele”

Octavian Berceanu, fost comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, a mai declarat, luni seară, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”, că una dintre soluțiile pentru reducerea traficului din Capitală este scoaterea mașinilor parcate pe prima bandă a marilor bulevarde din oraș.

„Una din soluții (pentru reducerea traficului – n.r.) este să scoți mașinile parcate pe prima bandă pe șoselele principale din București, asta e clar. Trebuie să găsim locuri, să construim acele parcări suspendate, care există și în alte țări (…) Există și alte tipuri de parcări pe care le vedem și în alte orașe aglomerate, cum sunt Singapore, Tokyo, sau orașe mari din China, și funcționează foarte bine, au o capacitate foarte mare, pe o suprafață foarte mică, vorbim de dispunere pe niveluri, și atunci ele sunt o soluție”, a declarat Octavian Berceanu în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.

articolul original.

VIDEO EXCLUSIV | Octavian Berceanu, despre cum poate fi redus traficul din Capitală: „Trebuie scoase mașinile parcate pe prima bandă a principalelor șosele”

27 September 2022 at 07:00
image

Octavian Berceanu, fost comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, a declarat, luni seară, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”, că una dintre soluțiile pentru reducerea traficului din Capitală este scoaterea mașinilor parcate pe prima bandă a marilor bulevarde din oraș.  

„Una din soluții (pentru reducerea traficului – n.r.) este să scoți mașinile parcate pe prima bandă pe șoselele principale din București, asta e clar. Trebuie să găsim locuri, să construim acele parcări suspendate, care există și în alte țări (…) Există și alte tipuri de parcări pe care le vedem și în alte orașe aglomerate, cum sunt Singapore, Tokyo, sau orașe mari din China, și funcționează foarte bine, au o capacitate foarte mare, pe o suprafață foarte mică, vorbim de dispunere pe niveluri, și atunci ele sunt o soluție”, a declarat Octavian Berceanu în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.

Fostul comisar general al Gărzii Naționale de Mediu a mai precizat că autoritățile locale nu au colaborat cu oamenii de afaceri care au dorit să aducă parcări inteligente în marile orașe.

„Au fost oameni de afaceri care au mers afară ca să vadă parcările”

„Știu că au fost oameni de afaceri care au mers afară ca să le vadă (parcări – n.r.), și să le aducă, în parteneriate publice-private, nu doar în București, ci și în Cluj, dar nu au găsit niciun fel de colaborare cu autoritățile publice locale. Ori, aceste parteneriate, publice – private locale, sunt cele mai de succes în toată lumea, nu trebuie să inventăm noi absolut nimic”, a mai precizat Octavian Berceanu în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.

articolul original.

VIDEO EXCLUSIV | Avertismentul lui Octavian Berceanu: „În Giulești este o singură cale de acces, iar în caz de cutremur, ai o masă mare de populație la care nu poți ajunge”

26 September 2022 at 19:00
image

Octavian Berceanu, fost comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, a declarat, luni seară, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”, că zona Giulești- Sârbi are o singură cale de acces, iar în cazul unui cutremur, intervenția în acest cartier poate fi una foarte dificilă.

„Din păcate, mai avem un exemplu de proaste practici, este fix zona Giulești-Sârbi. Este o singură cale în zona aceea, Calea Giulești, iar în caz de cutremur, să zicem că la Prunaru, unde este și stadionul Rapid, se întâmplă ceva, sunt blocuri vechi acolo, ai deja o masă mare de populație la care nu poți ajunge.

Ar fi trebuit cumva să ne uităm cum s-au dezvoltat și alte țări, să ai o șosea, de exemplu una pe lângă Lacul Morii, care să fie paralelă cu Șoseaua Giulești, și măcar să degajeze din trafic, sau să facă posibil accesul locuitorilor în zonele nou create, rezidențiale, pentru că bucureștenii se sofocă acolo”, a declarat Octavian Berceanu în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.

Potrivit fostului comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, zonele fără metrou nu sunt deloc atractive pentru bucureșteni.

„Zona aceea este izolată, din acest motiv apare și infracționalitatea”

„Nu este singurul caz. Ai pe de-o parte Lacul Morii și Dâmbovița, și pe de altă parte căile ferate, și zona aceea este izolată, din acest motiv apare și infracționalitatea. Și zona Ferentari este izolată, ai câteva căi de acces, dar nu ai un metrou. Lumea nu se va muta niciodată acolo.

Mai este un alt lucru care ne distruge calitatea vieții, vizavi de circulație. Avem câteva școli bune în centrul Bucureștiului, oamenii s-au mutat, ca să scape de vacarm, din centru spre periferie, și atunci oamenii sunt obligați să-și ducă copiii în centru permanent, și este un trafic cu volume de două-trei ori mai mari”, a mai declarat Octavian Berceanu în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.

articolul original.

VIDEO EXCLUSIV | Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii de Mediu: „Bucureștiul arată jalnic / S-ar putea să ne coste niște vieți până la urmă”

26 September 2022 at 17:00
image

Octavian Berceanu, fost comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, a vorbit, luni seară, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”, despre felul cum este îngrijită Capitala României și a declarat că arată jalnic. Berceanu a oferit, în acest sens, exemplul Parcului Herăstrău, despre care politicianul a precizat că este revoltat din cauza faptului că este foarte neîngrijit.

„Arată jalnic (Bucureștiul – n.r.)! Pe de altă parte, țin să menționez, am fost coleg cu Marius Pavel în CGMB, în mandatul trecut, și majoritatea din Consiliu nu am uitat, de-a lungul a patru ani, cum arată Bucureștiul. Însă, ne-am uitat și înainte, când eram simpli cetățeni, și lucrurile nu prea s-au schimbat”, a declarat Octavian Berceanu, luni seară, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.

„Pe mine mă revoltă cum arată Parcul Herăstrău”

Fostul comisar general al Gărzii Naționale de Mediu a mai precizat că este revoltat de modul cum arată în prezent „Parcul Herăstrău”.

„Și, dacă ne uităm, punctual, de exemplu, pe mine mă revoltă cum arată Parcul Herăstrău. Ai niște taluzuri de pământ, apoi niște găuri, și apoi marginea de beton care delimitează luciul apei de taluzul de pământ.

Între taluziri de pământ și partea aceea betonată sunt gropi de un metru adâncime, un metru lățime, și este groaznic să te gândești că ți-ai plimba copilul pe acolo, l-ai lăsa cumva mai nesupravegheat, sau pe bicicletă mai micuță, și ar aluneca în acele gropi pline cu apă, pentru că s-ar putea să ne coste niște vieți până la urmă”, a mai declarat Octavian Berceanu în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.

articolul original.

Drulă, ales președinte al USR

10 July 2022 at 12:07
image

Cătălin Drulă a câştigat alegerile pentru funcţia de preşedinte al USR cu 71,3% din cele 18.177 de voturi exprimate.

Din cei 23.544 de membri cu drept de vot, au votat online 77,2 %. Drulă a obţinut 12.967 voturi.

Votul online pentru preşedinţia Uniunii Salvaţi România s-a desfăşurat în perioada 6 -10 iulie, încheindu-se duminică la ora 10,00.

Drulă a avut 5 contracandidaţi. În primul tur al alegerilor, Cătălin Teniţă a obţinut 2.706 voturi (14,8%), Octavian Berceanu 2.041 de voturi (11,2%), George Ungureanu 163 voturi (0,9%), Alexandru Kiss 97 de voturi (0,53%), Miroslav Taşcu Stavre 138 de voturi (0,76%).

“Am cerut un mandat clar şi partidul mi l-a dat, pentru a face opoziţie pe bune actualei puteri falimentare, pentru organizare şi seriozitate, pentru a da premierul României în 2024. USR a trecut prin etape fireşti de dezvoltare. O mişcare civică, cetăţenească, intrarea în Parlament şi consilii locale. Lupta cu Dragnea, confirmarea în alegeri, guvernarea. Este timpul unei noi epoci în evoluţia acestui partid. Cea de maturitate şi stabilitate”, a spus Cătălin Drulă.

Rezultatul alegerilor interne va fi validat de Congresul USR pe 16 iulie, într-o şedinţă online. Mandatul lui Cătălin Drulă la conducerea partidului va fi de patru ani.

articolul original.

Bătălia pentru USR

6 July 2022 at 08:27
image

Votul online pentru preşedinţia Uniunii Salvaţi România a început în această dimineață, la ora 10,00, urmând să se încheie pe 10 iulie la aceeaşi oră.

Șase sunt candidaţi înscrişi în cursa pentru funcţia de preşedinte al partidului: Cătălin Drulă – actualul președinte interimar, deputat fost ministru al Tansporturilor; Octavian Berceanu – fost comisar șef al Gărzii de Mediu; Alexandru Kiss – şofer de TIR, membru filiala USR Bălceşti, Vâlcea; Miroslav Tașcu Stavre – lector universitar, membru filiala USR Reşiţa; Cătălin Teniță – deputat de București și George Ungureanu – inginer în domeniul petrol şi gaze, preşedinte filiala USR Murighiol.

Preşedintele USR este ales prin votul tuturor membrilor, iar primul tur de scrutin se desfăşoară în perioada 6 – 10 iulie. Dacă niciun candidat nu obţine majoritatea voturilor valabil exprimate, se va organiza un al doilea tur de scrutin, la care vor participa primii doi candidaţi clasaţi. În eventualitatea unui al doilea tur de scrutin, acesta va avea loc în perioada 11 – 15 iulie.

Rezultatele alegerilor interne vor fi validate de Congresul USR pe 16 iulie, într-o şedinţă online. 

Alegerile pentru preşedinţia USR au loc după ce, la 7 februarie 2022, proiectul propus de preşedintele USR, Dacian Cioloş, menit să modifice structura şi funcţionarea partidului, a fost respins de Biroul Naţional. Ca urmare, Dacian Cioloş şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al Uniunii Salvaţi România, declarând că s-a confruntat în repetate rânduri cu un vot de 11 – 14 în Biroul Naţional, aspect care a indicat o falie în partid. El a menţionat că, prin proiectul său, a susţinut o deschidere a partidului faţă de mediul de afaceri şi societatea civilă. Cătălin Drulă a asigurat conducerea interimară a formaţiunii.

Europarlamentarul Dacian Cioloş fusese ales în funcţia de preşedinte al USR PLUS la 1 octombrie 2021, în urma celui de-al doilea tur al alegerilor interne. El a obţinut 19.603 voturi, iar contracandidatul său, Dan Barna, 18.908. Dacian Cioloş a fost desemnat câştigător şi după primul tur de scrutin al alegerilor interne pentru funcţia de preşedinte al USR PLUS. Dacian Cioloş a fost validat în funcţia de preşedinte în cadrul Congresului USR PLUS din 2 şi 3 octombrie 2021, eveniment în cadrul căruia s-a decis ca denumirea formaţiunii să fie USR.

La finalul lunii ma 2022, Dacian Cioloș și colegii săi europarlamentari Ramona Strugariu, Dragos Pislaru, Alin Mituța și Dragoș Tudorache au demisionat alăturându-se noului partid politic REPER.

articolul original.
  • There are no more articles
❌