ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Congresul Societății Române de Neurochirurgie, un Regal Neurochirurgical, a reunit la Iași zeci de specialiști de nivel mondial din întreaga lume

3 October 2022 at 14:28

Congresul Societății Române de Neurochirurgie, un Regal Neurochirurgical, a reunit la Iași zeci de specialiști de nivel mondial din întreaga lume!

Zile încărcate pentru medici, la Iași. Elita neurochirurgiei naționale și internaționale a fost prezentă zilele trecute în capitala Moldovei, unde au avut loc, în perioada 28 septembrie – 01 octombrie 2022, 3 manifestări științifice de amploare: al 47-lea Congres al Societății Române de Neurochirurgie, al 26-lea Curs Francofon de Neurochirurgie și al IV-lea Congres Național de Neuroștiințe Moderne.

Programul științific a cuprins subiecte cheie în cele peste 150 de lucrări prezentate din domeniu neurochirurgiei, reunind experţi renumiţi atât din țară, cât și din străinătate, din țări precum: Germania, Franța, India, Marea Britanie, Republica Moldova, Serbia, Olanda și SUA. Cei peste 310 de participanți care s-au înscris au avut ocazia de a-și dezvolta cunoștințele profesionale în cadrul evenimentului prin accesul la cele mai recente studii. Cele 19 sesiuni științifice s-au desfășurat în paralel în 2 săli ale Palatului Culturii: Sala “Voievozilor” și Sala “Henry Coandă”.

Congresul Societății Române de Neurochirurgie

Evenimentul a fost deschis într-un cadru festiv la sala Henry Coanda (Palatul Culturii din Iași), la care au fost prezenți Ministrul Secretar de Stat, Prof. Dr. Aurel MOHAN, Președintele Consiliului Județean Iasi, Costel ALEXE, Primarul Municipiului Iasi, Mihai CHIRICA, Prefectul de Iasi, Bogdan COJOCARU, dar și președintele Societății Române de Neurochirurgie, Conf. Dr. Horia PLES, precum si Conf. Dr. Lucian EVA, președintele congresului.

„Sunt mândru de faptul că la Iași se organizează un astfel de eveniment științific care reunește elita neurochirurgiei naționale și internaționale, în cadrul căruia 47 de prestigioși profesori de neurochirurgie participă cu importante lucrări științifice”, a transmis Conf. Dr. Lucian EVA. Evenimentul s-a desfășurat sub egida Societății Române de Neurochirurgie, alături de Societatea de Neurochirurgie de Limbă Franceză, Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași și Human Brain Academy.

articolul original.

Ludwig Guttmann, fondatorul Jocurilor Paralimpice

2 October 2022 at 12:00
image

Din 1960, odată la patru ani, au loc competițiile pentru persoanele cu handicap, cunoscute sub numele de Jocuri Paralimpice. Acestea reprezintă echivalentul Jocurilor Olimpice, diferența fiind că sunt organizate, așa cum am spus, pentru sportivii cu dizabilități fizice și mintale.

Având ca motto „Spirit în mișcare”, și reprezentând voința puternică a fiecărui sportiv, Jocurile Paralimpice sunt o mare inspirație pentru întreaga lume (persoane cu sau fără dizabilități), dând o definiție nouă voinței nelimitate.

Participanții paralimpici au dat mereu dovadă de o ambiție ieșită din comun și au demonstrat că pot depăși limite pe care unii le credeau de nedepășit și că își pot îndeplini visuri pe care unii le vedeau de nerealizat.

Ce sunt Jocurile Paralimpice?

În prezent, sunt 28 de sporturi paralimpice acreditate de Comitetul Paralimpic Internațional (22 de vară și șase de iarnă, cele mai noi sporturi, debutante în cadrul Jocurilor de la Tokyo, 2020, fiind badmintonul și taekwando).

La Paralimpice pot participa sportivi cu deficiențe vizuale și auditive, persoanele cu infirmități motorii, cei care au suferit amputații, persoanele cu handicap mintal și cele cu dizabilități spinale, sportivii aflați în scaune cu rotile.

Eroul Jocurilor Paralimpice

Înotătoarea americancă Trischa Zorn (58 de ani) este din istoria Jocurilor Paralimpice. A câștigat la Paralimpice 55 de medalii, dintre care 41 de aur. Zorn s-a născut cu o afecțiune genetică a ochilor care a lăsat-o fără vedere și a concurat pentru prima dată la Jocurile Paralimpice de la Arnhem (Țările de Jos), în 1980. La doar 16 ani, a câștigat șapte medalii de aur.

Debutul Jocurilor Paralimpice

Oficial, primele Jocuri Paralimpice s-au ținut în 1960, la Roma, (18-25 septembrie), organizate la șase zile după încheierea Jocurilor Olimpice. Ceremonia de deschidere a avut loc pe stadionul Acqua Acetosa și a adunat peste cinci mii de oameni. În cadrul competiției, au participat atunci mai bine de 400 de sportivi din 23 de țări.

România la Paralimpice

România a participat pentru prima data la Jocurile Paralimpice de vară în anul 1972, Heidelberg (Germania), fiind reprezentată de jucătorul de tenis de masă Alex Peer. De atunci și până în 1996, țara noastră nu a mai trimis niciun sportiv pentru a se alătura competiției paralimpicilor. Cea mai numeroasă delegație a României a fost la ediția din 2016, organizată la Rio de Janeiro, participând cu acea ocazie 11 sportivi români.

Pionierul Paralimpicelor

este neurochirurgul evreu de origine germano-britanică, Ludwig Guttmann (3 Iulie 1899, Polonia – 18 Martie 1980, Marea Britanie).

Pe 29 iulie 1948, ziua care a marcat ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra, dr. Guttmann a organizat prima competiție pentru sportivii aflați în scaune cu rotile, competiție pe care a intitulat-o „Jocurile Stoke Mandeville”, aceasta fiind piatra din temelia a ceea ce urma să se transforme în Jocurile Paralimpice. Așadar, el este pionierul competițiilor internaționale care reunește sportivi cu dizabilități, demonstrând că aceștia pot fi la fel de competitivi și de ambițioși precum sportivii care nu suferă de astfel de probleme de sănătate.

Nu avea voie să trateze evreii

În1924, Ludwig Guttmann a obținut o diplomă medicală la Universitatea din Freiburg, devenind în Germania un foarte apreciat și faimos neurochirurg. Cariera lui, însă, a avut de suferit din cauza unor legi antisemite severe care îi interziceau să trateze evreii. Astfel, odată cu expansiunea naziștilor, Guttmann, împreună cu soția lui și cei doi copii, părăsește Germania, în 1939, și se mută la Londra, cinci ani mai târziu devenind șeful Centrului Național pentru Leziuni ale coloanei vertebrale în cadrul spitalului Stoke Mandeville din Aylesbury.

Sportul, cheia recuperării

Dar Guttmann a fost total nemulțumit de ceea ce a găsit în spitalul londonez și văzând cum erau aduși pacienții – în sicrie, într-o stare deplorabilă, a interzis imediat această practică, cerând ca aceștia să fie transportați pe tărgi, înveliți în cearceafuri albe și tratați cu mai multă compasiune.

Așadar, odată cu venirea lui Guttmann la Stoke Mandeville, au avut loc transformări majore în ceea ce privește administrarea spitalului și modul de îngrijire al bolnavilor. Angajase chiar și un antrenor de educație fizică al armatei care efectua vizite regulate în saloanele pacienților pentru a le arunca mingii, cerându-le, de asemenea, să facă mișcare și să ridice greutăți. Astfel, îi determina pe bolnavi să se antreneze și, în același timp, le schimba starea de spirit. Mișcarea fizică era, așadar, o formă dovedită de reabilitare, integrare și motivație.

Acest sistem a funcționat foarte bine și, în doar câteva luni, spitalul a devenit locul miracolelor, a speranței și a determinării.

Concurs de tir pentru pacienții în scaunele cu rotile

De aici și până la organizarea unei competiții pentru persoanele aflate în scaun cu rotile nu a fost decât un pas. Astfel, pe 29 Iulie 1948, un concurs de tir cu arcul pentru 16 dintre pacienții săi care aveau dizabilități. Acest eveniment a coincis cu deschiderea Jocurilor Olimpice de Vară de la Londra. Competiția s-a ținut și în anul următor, de data aceasta, cu mai mulți sportivi și mai multe probe. Astfel au luat naștere Jocurile Stoke Mandeville.

Dedicându-și viața pentru a ajuta pacienții etichetați „incurabili”, Ludwig Guttmann a luptat pentru drepturile paraplegicilor de a trăi o viață aproape normală sau măcar decentă. Convingerea lui Guttmann conform căreia mișcarea este cheia vindecării a fost fermă și demonstrată.

Titluri și distincții

Ludwing Guttmann este fondatorul Societății Internaționale Medicale de Paraplegie înființată în 1961 (denumită mai târziu Societatea Internațională a Măduvei Spinării) și al Asociației Sportive Britanice pentru persoanele cu Dizabilități, fiind președintele acesteia din anul 1968 și până în 1979.

Pentru aportul pe care l-a adus în medicină și pentru remarcabilul pas pe care l-a făcut în ceea ce avea să devină Jocurile Paralimpice, Ludwing Guttmann a primit nenumărate distincții, printre care cea mai de seamă fiind titulatura de Cavaler al Regatului Unit, conferită de regina Angliei.

Guttman a fost o personalitate remarcabilă. Era amuzant, era un om foarte bun, plin de compasiune, inventiv, omniprezent, neobosit, carismatic, mereu atent la nevoile pacienților și mereu gata să intre în conflict cu reprezentanții spitalului pentru binele celor pe care-i avea în grijă.

Pe 3 iulie 2021, Google, în memoria lui Guttmann, a marcat printr-o grafică animată special dedicată lui, 122 de ani de la nașterea neurochirurgului, a celui care prin determinarea și devotamentul său a reușit să aducă speranță de viață celor suferinzi, a celui care prin acest vis olimpic a reușit, totodată, combaterea unor prejudecăți și extinderea cunoștințelor.

Bibliografie:

https://www.britannica.com/biography/Ludwig-Guttmann

https://www.bbc.co.uk/programmes/profiles/3NVTMSLr2ZT9XSFQzYYbcwf/ludwig-guttman-and-the-first-paralympic-games

articolul original.

De ce se ni se mișcă ochii atunci când visăm?

1 October 2022 at 08:00
image

La fel ca multe alte animale, șoarecii visează când dorm. Știm asta pentru că ochii lor se mișcă în timpul somnului.

Acum, datorită unui studiu asupra creierului rozătoarelor adormite, putem spune cu mai multă încredere de ce apar aceste mișcări oculare rapide.

Cercetătorii studiază fenomenul mișcării ochilor în timpul somnului din anii 1950. Teoria era încă de atunci că în lumea reală ca reacție a ceea ce „vedem” în vise.

De ce se mișcă ochii atunci când visăm?

Deși oricât de rezonabilă ar fi afirmația, este o ipoteză greu de susținut experimental. Cele mai multe studii de până în prezent s-au bazat pe oameni care își auto-raportau visele, pe care cercetătorii le corelau cu mișcările lor oculare, dar această abordare duce la lipsă de acuratețe și lasă prea mult loc de îndoială.

Alți cercetători au subliniat că mișcarea ochilor poate apărea în absența viselor, în special la bebelușii mici și la persoanele cu traumatisme cerebrale care probabil îi lasă incapabili să viseze. De asemenea, mișcarea ochilor nu este neapărat necesară pentru a visa.

Alternativ, sub pleoapă ar putea fi pur și simplu un răspuns nervos care apare atunci când creierul nu mai este conștient.

Cum funcționează creierul în timpul somnului?

Pentru a depăși dificultățile în a studia neurologia oamenilor care visează, oamenii de știință de la Universitatea din California, San Francisco, SUA au folosit șoareci.

Deoarece șoarecii adesea nu își închid complet pleoapele în timp ce dorm, acest lucru a permis măsurarea cu precizie a direcției mișcărilor oculare, potrivit Science Alert.

În mod surprinzător, a fost descoperit că direcția de mișcare a ochilor la șoarecii adormiți se potrivea exact cu schimbările în direcție, la fel ca schimbările privirii la șoarecii care nu dorm. Asta înseamnă că mișcările ochilor în timpul somnului pot dezvălui schimbări ale privirii în lumea viselor, oferind o fereastră către procesele cognitive care au loc în creierul care visează.

Studiul arată că, , partea creierului care controlează sensul direcției se coordonează cu partea care controlează mișcările ochilor. Această descoperire poate fi doar începutul în a înțelege cum părți distincte ale creierului funcționează împreună în timpul somnului.

Dacă și alte zone ale creierului funcționează împreună în timpul somnului, cum ar fi cele responsabile de percepția senzorială, această coordonare generală între părți poate explica de ce visele par câteodată foarte realiste.

articolul original.

Deputatul PSD  Ciprian Șerban ia locul lui Dănuț Andrușcă – implicații în lupta pentru șefia partidului

30 September 2022 at 04:55
image

În plină campanie electorală în PSD-ul local, deputatul  Ciprian Șerban simte nevoia să fie cât mai aproape de președintele interimar  Daniel Harpa, pe principiul ține-ți prieteni aproape și competitorii din partid și mai aproape. De aceea a cerut la Târgu Neamț un sediu pentru un cabinet de parlamentar chiar în spațiul alocat  fostului deputat și ministru Dănuț  Andrușcă.

Ieri, 29 septembrie (simplă coincidență cu o pronunțare în  data procesul lui Ionel Arsene) aleșii locali din Târgu Neamț au votat ca respectivul spațiu să fie dat spre folosință deputatului nemțean contra unei chirii cam cât jumătate de mic dejun la o cafenea de fițe din Dorobanți, adică  139 de lei pe lună. Un fel de mărunțiș care va ajunge la bugetul local din cel al Parlamentului.

Mulți oameni din partid consideră că deschiderea unui cabinet parlamentar de către Ciprian Șerban chiar în fieful lui Daniel Harpa anunță o bătălie plină de zâmbete și asigurări de prietenie la vedere și în fotografii,  dar fără menajamente în culise.

Raportându-ne strict la fapte, este de apreciat că după ce a reușit să rezolve majoritatea problemele din partid la Roznov – mai puțin pe cea a fostului viceprimar care s-a împroprietărit cu ceva teren public și acum cere, la partid, să fie ajutat să intre în legalitate cu tot cu terenul folosit ilegal) Ciprian Șerban vine la Târgu-Neamț să ajute pe plan local, dar și să învețe cum se câștigă o campanie electorală.

Dacă raportarea se face la lupta din partid s-ar putea să asistăm la o materializare a proverbului ”doi se ceartă și gruparea din Roman câștigă”, adică Oana Bulai și Alin Lucian Antochi, care și ei se află într-o competiție internă.

V.B.

Nota redacției

Să sperăm că este de bun augur că sediul cabinetului parlamentar este situat între cel al PSD și Jandarmerie, orice conflict intern mai contondent putând fi stins rapid.

articolul original.

Râzi cu lacrimi! Ce a primit această femeie, după ce a comandat online o rochie până la genunchi. Când a deschis coletul, a înlemnit

28 September 2022 at 13:19

Toni Walker, în vârstă de 25 de ani, și-a comandat o rochie pentru plajă, de pe Shein, site-ul unde poți găsi orice îți dorești, la prețuri foarte mici. Atunci când a primit coletul, tânăra a rămas șocată când a văzut ce se află în locul produsului vestimentar pe care îl plătise și abia aștepta să îl poarte.

Multă lume comandă fel și fel de lucruri de pe site-ul Shein, deoarece este locul unde poți găsi orice, la prețuri foarte bune. Așa a făcut și Toni Walker care susține că abia aștepta să primească prin poștă coletul. Tânăra își comandase o rochie pentru plajă, deoarece urma să plece în Thailanda cu logodnicul ei și își pregătise o ținută cu acel articol vestimentar.

Cum arăta, de fapt, rochia comandată de femeie

Când a deschis pachetul venit de la distribuitor, Toni a rămas șocată. Rochia pe care ea o văzuse pe internet nu era aceeași cu cea din realitate. Tânăra a primit un fel de crop top, care nici măcar nu îi ajunge până la buric, iar ea comandase o rochie de plajă, ce ar fi trebuit să îi vină până la genunchi. Cel puțin așa arăta în fotografiile de pe site, atunci când femeia a hotărât sa și-o achiziționeze.

Cum arăta rochia comandată de Toni Sursă foto: TikTok

Toni a citit review-urile pe care le avea produsul comandat de pe Shein, și, se pare, ea a fost singura persoană care a avut acest ghinion, adică să primească altceva decât aștepta.

”A fost atât de amuzant. Este cu adevărat scurt și găurit. Când l-am scos din pungă, am fost atât de confuză. M-a tot făcut să râd. M-am gândit: „Hm, e scurt”, așa că l-am încercat și am spus: ”Nu…”

Am continuat să râd pentru că nu înțeleg cum arată al meu atât de diferit? Este literalmente ca un crop top. Sunt un pic înfuriată, pentru că este, de asemenea, de proastă calitate, cu fire atârnând din el și pentru că am fost foarte entuziasmată și fericită când l-am comandat și am crezut că va arăta foarte frumos”, a spus Toni, pentru South West News Service.

articolul original.

Dochia și Traian – Contribuții de mitologie

26 September 2022 at 06:35
image

UN MUNTE DE … LEGENDĂ: CEAHLĂUL!

Muntele Ceahlău a fost înconjurat dintotdeauna de credinţe, mituri, legende şi poveşti, din epoca străveche şi până în prezent, de la “Dacia preistorică” şi până la Moldova creştină a veacului al XXI-lea. Înainte de toate, Ceahlăul este muntele etnogenezei, aici s-a născut unul dintre cele patru mituri fundamentale ale poporului român: „Dochia şi Traian” şi spre el ne îndreptăm în acest articol.

ÎNTRE CELE PATRU MITURI FUNDAMENTALE ALE ROMÂNILOR: „DOCHIA ŞI TRAIAN”.

Prima legendă este cea a Dochiei, fiica lui Decebal, care în fruntea unei oştiri a încercat să despresureze Sarmisegetusa asediată de Traian. Înfrântă, se retrage spre răsărit urmărită de împăratul roman. Dochia cere ostaşilor daci să treacă dincolo de muntele Ceahlău şi s-o lase singură. Imploră sprijinul lui Zalmoxis, care o preface în ciobăniţă bătrână cu câteva oi lângă ea. Întrebată de Traian unde este oastea dacă, arată spre miazăzi cu toiagul şi acesta se îndreaptă într-acolo. Dochia a rămas stăpână peste munţi şi poate mai trăieşte încă. A doua secvenţă epică cu caracter etnogonic este legenda mitică moldoveană prezentată de Dimitrie Cantemir despre baba Dochia cu cele 20 de oi, împietrită pe munte pentru că a sfidat puterea intemperiilor declanşate de zeul meteorologiei populare. Dacă în primul caz, caracterul etnogonic este dat de faptul că prinţesa Dochia a oprit înaintarea armatei romane şi a salvat o parte din poporul său, în a doua secvenţă, Baba Dochia a fost zeificată de urmaşi, devenind ţinta adoraţiei într-un cult păgânesc, după cum scrie Dimitrie Cantemir. George Călinescu constată că etnogonia poporului român se reduce pe plan legendar mitic şi cult literar la mitul lui Traian şi-al Dochiei, care „simbolizează constituirea însăşi a poporului român” şi pe care criticul şi istoricul literar îl încadrează în rândul celor patru mituri naţionale, alături de mitul „Zburătorului”, mitul „Meşterului Manole” şi mitul „Mioriţei”. Asachi a răspândit „povestea Dochiei, fiica lui Decebal”. G. Călinescu conchide: „Pe înălţimea Ceahlăului aproape de vârf se află şi astăzi o stâncă ieşită din mijlocul unei mici pajişti şi având în jurul ei câteva bulbucături pietroase, pe acea stâncă o închipuieşte tradiţia pe Dochia, iar prin bulbucături închipuieşte oiţele. De n-ar fi această formă a basmului decât un răsunet al legendei lui Asachi şi totuşi mitul a luat consistenţă şi stăpâneşte conştiinţele”.

POLEMICI ŞTIINŢIFICE?!

Lazăr Şăineanu este unul din principalii contestatari ai autenticităţii legendei mitice publicate de Gheorghe Asachi în 1840. El vede în „Dochia şi Traian” o „mlădiţă artificială” şi un „amestec cărturăresc”. Recunoaşte însă răspândirea legendei şi exemplifică pătrunderea ei în numeroase opere literare şi istorice. Şi astăzi, în sate, mai poţi afla mai multe variante ale ei, apărând şi personaje noi, precum Cobal, eroul dacilor.

Iată textul care însoţeşte legenda în versuri publicată de Gh. Asachi: „Pionul este încă mai faimos pentru români în privire istorică şi în zicerile poporului. Acestea păstrează tradiţia că în vizuinile muntelui s-ar fi mistuit odinioară Doamna Dochia, fiica lui Decebal, când, după subjugarea patriei sale şi moartea părintelui ei, spre a scăpa de prigonirea romanilor, ar fi petrecut aice în forma unei păstoriţe şi păşunând o turmă de oi. După aceste ziceri, Dochia fiind urmărită de Traian, carele se aprinsese de amor, cu toată turma sa s-a prefăcut în stâncă, în minutul când avea să se răpească de acest biruitor. În epoca lui Cantemir încă se mai vede o asemenea figură, dar în timpul dărăpănător ne-au păstrat numai oarecaşi rămăşiţe şi o istorie fabuloasă”. Gheorghe Asachi prezenta în versuri balada, începând prin localizarea stâncii Dochiei în muntele Pionul: „Între Piatra Detunată”/ Ş-a Sahastrului Picior/ Vezi o stâncă ce-au fost fată/ De un mare domnitor”.

Toată polemica ştiinţifică iniţiată de L. Şăineanu a primit o puternică lovitură prin publicarea de către E. Linţa a unor documente în limba polonă scrise de bunicul lui B.P. Haşdeu înainte de 1835 (anul morţii sale). T. Hâjdeu a cules „Legenda despre Traian şi Dochia” în judeţul Neamţ, anterior călătoriei lui Gh. Asachi la muntele Ceahlău în 1838 şi a scris-o în această formă: „Când împăratul Traian i-a învins pe strămoşii noştri şi pe conducătorul lor renumit, printre prizonierii săi prinşi de romani în capitala adversarului, Traian a văzut-o pe Dochia, fiica conducătorului învins. Frumuseţea ciudată a Dochiei a făcut o impresie atât de puternică asupra lui Traian, încât acesta a vrut să împartă patul cu ea, însă prinţesa l-a respins cu dispreţ şi aflând că împăratul vrea să folosească forţa, a fugit în muntele Ceahlău unde, schimbând hainele minunate şi bogate de prinţesă cu nişte veşminte simple şi sărăcăcioase de păstoriţă, s-a dus să pască turma de oi. Traian a trimis soldaţii cu poruncă să o găsească pe Dochia şi a plecat el însuşi în munţi s-o caute. După o vreme, Dochia a fost găsită dar, când Traian a dat s-o ia în braţe, fecioara a chemat în ajutor zeii ţării sale, care au fermecat-o, preschimbând-o în stană de piatră. Uimit de această minune, Traian s-a îndepărtat, însă pentru paza frumoasei fete a lăsat acolo un vultur roman care a apărat-o până acum şi încă o mai apără. Culeasă de mine în Muntenia în judeţul Neamţ”.

Nu la mult timp după publicarea de către Gh. Asachi a baladei, Mihail Kogălniceanu scrie în „Dacia Literară” din 1840 o „Critică” la „Dochia şi Traian, după zicerile populare a românilor, cu itinerarul muntelui Pionul, de aga Asachi, mădular a mai multor academii. Compunere românească şi franţeză. Eşii, la Institutul Albinei, 1840”. Deosebite sunt aprecierile marelui om de cultură şi de aceea prezentăm un fragment: „În scriitorii vechi, noi vedem că dacii, ca şi toate popoarele antichităţii, iubia de preferinţă vârfurile munţilor celor mai înalţi spre închinarea zeităţilor lor. Aşa, care loc ar fi fost mai potrivit dacilor decât Pionul, muntele cel mai înalt al patriei lor?”.

FIICA LUI DECEBAL, ZEIŢĂ A METEOROLOGIEI, BABĂ RĂUTĂCIOASĂ?!

Asachi povesteşte groaznicul sfârşit al schitului de lângă stânca Dochiei din 1704 şi crede că „la acea întâmplare, chipul Dochiei, deşi era stâncă puternică, au suferit o simţitoare stricăciune, partea susnică, care înfăţişa capul, umerile şi sînul  s-au spart şi se vede zăcând la oarecare depărtare. Această masă compusă de aglomeraţii (pietricele între sine închegate) putea să fie partea feţei şi a părului. Trunchiul şi coapsele figurei sunt din stâncă îndesată de basalt; prundişul adunat între părţile ce închipuia fluerile abie lasă un deşert de a pute trece un om; pe acolo curge Pârâul Alb, de unde are a sa obârşie, precum zice şi Cantemir. Alte pietre de aseminea aglomeratice, ce închipuiesc oile Dochiei zac prinpregiurul acelui chip, iar alăture se află singuratică o altă piatră, îndestul de mare, care se numeşte Vulturul lui Traian, căruia, după zicerea predaniei, acest împărat ar fi încredinţat paza Dochiei”.

Povestea Babei Dochia legată de primele zile ale lunii martie vehiculează un mit străvechi în care cele şapte sau nouă cojoace, zvârlite succesiv, simbolizând etapele schimbării vremii, fazele împrimăvărării. Când primăvara venea prea brusc şi exista teama de a reveni iarna, Baba Dochia era invocată:

„Dochie, băbuţă rea,

Cojoacele nu-ţi lăsa,

Mai stai, maică, la bordei

Lâna toarce-o dacă vrei,

Primăvara n-a venit,

Florile n-au răsărit” .

Medicul şi scriitorul austriac A. Wolf a publicat în 1805 un studiu despre Ţările Române şi face referire la Ceahlău: „Dacă de la Iași ne întoarcem înspre N. către judeţul Neamţ, aflăm la Piatra, faimosul Ceahlău, muntele cel mai înalt al Moldovei. Imaginaţiunea exaltată a lui Cantemir şi-a reprezentat pe vârful acestei stânci înalte o figură femeiască din ale cărei părţi naturale, apa ţâşnind ca dintr-un izvor nesecat şi prăvălindu-se peste stânci prăpăstioase se revarsă în râul Tazlău. Precum această statuă era curată închipuire, tot astfel cele douăzeci de oi, pe care le aminteşte acest scriitor renumit, nu sunt decât nişte stane înălţate, ce natura le formase în chip de animale. Ce-i drept, şi azi încă moldovenii povestesc un basm despre o păstoriţă bătrână, care şi-ar fi păscut cele 20 de oi pe vârful acestei stânci şi avusese nenorocirea de a împietri acolo odată cu oile sale. Dar oamenii cu minte văd în acea masă de piatră din vârful muntelui pur şi simplu un joc al naturei” .

Legendele Dochiei au fost cunoscute de oamenii din munţii Neamţului, care le-au încredinţat urmaşilor pe cale orală până când au fost primite în cărţile lui Asachi, Russo, Kogălniceanu, Constantin şi Elena Matasă sau Iacomi. Am reuşit să identificăm şi să culegem nouă (9) legende ale Dochiei între cele şaizecişipatru (64) pe care le-am aflat la muntele Ceahlău. Dincolo de polemici, aceste poveşti sunt vechi, foarte vechi. Vechi aşa după cum se spunea într-o legendă a muntelui: „Această poveste este veche, foarte veche … de când Ceahlăul…”. Iar Ceahlăul este muntele românesc cu cea mai bogată mitologie.

Daniel Dieaconu

articolul original.

Prodanca și Reghe s-au luat la bătaie. Aseară, cei doi au ajuns la poliție cu semne vizibile

24 September 2022 at 07:46

Scandalul divorțului dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf continua cu un nou episod. Aseară, după ce s-au încăierat, cei doi au ajuns la secția de poliție acuzându-se reciproc de violență.

Antrenorul clubului Neftachi Baki din Azerbaidjan susține că a fost agresat de fosta sa soție (s-a ales cu un ochi umflat), de asemenea, impresara spune că ar fi fost bruscată, chiar lovită de Laurențiu Reghecampf.

Recent, decizia instanței în privința pensiei alimentare pe care urmează să o plătească Laurențiu Reghecamf pentru fiul său și al impresarei a scandalizat-o pe Anamaria redevenită Prodan. ”A venit astăzi după atâtea luni de zile să își vadă copilul. L-a amenințat că îl ia cu forța, ne-a făcut în toate felurile. Dacă se întâmpla lucrul ăsta când am făcut prima plângere, că ne temem pentru viața noastră, nu ajungeam să vină Laurențiu Reghecampf duhnind a alcool, abia se ține pe picioare. Pe mine nu mă bate nimeni, nu poate nimeni să mă bată, nici măcar Reghecampf”, le-a spus Anamaria Prodan jurnaliștilor la ieșirea din secția de poliție.

reghecamf-divort

Prodanca și Reghe s-au luat la bătaie

Agenții de la Poliția Snagov au deschis trei dosare, unul pe numele Anamariei Prodan, iar două pe numele lui Laurențiu Prodan, care l-ar fi lovit și pe șoferul fostei soții.

”La data de 23 septembrie a.c., în jurul orei 19:36, la sediu Poliției Stațiunii Snagov s-a prezentat un bărbat, în vârstă de 47, iar în jurul orei 19:38, s-a prezentat la aceeași subunitate de poliție o femeie, în vârstă de 49 de ani, aceasta în prealabil apelând și numărul de urgență 112, iar fiecare în parte, sesizând la sediul poliției faptul că, a fost agresat fizic, prin loviri, de către celălalt. La fața locului s-a deplasat un echipaj medical, care a acordat îngrijiri medicale atât bărbatului cât și femeii respective. În cadrul activităților specifice polițiștii din cadrul Politiei Statiunii Snagov au aplicat două formulare de evaluare a riscului, în urma cărora au fost emise două Ordine de Protecție Provizorii. În cauză au fost deschise două dosare penale, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie raportat la lovire sau alte violențe”, se arată într-un comunicat al poliției care face verificări în acest caz.

articolul original.

„Cu un ochi pe Moise”. Mai sunt trei săptămâni până la predarea lucrării

24 September 2022 at 06:10
image

Cu aproximativ trei săptămâni înainte de termen, pe terenul de la Moise au început să se „traseze” demarcațiile terenurilor de sport.

După cum spunem, conform proiectului, vor fi două terenuri de baschet și două terenuri de handbal pe care va fi și marcajul pentru volei. Pe lângă acestea, vor mai fi montate bănci de rezervă, coșuri de gunoi, bănci de odihnă, sistem wi-fi, stâlpi de iluminat ambiental (montați deja), cișmea de apă și o toaletă automată cu autospălare profesională.

Recitind o declarație a șefului de șantier, nu ne dăm seama unde ar trebui să fie mai exact  „câteva spații (verzi) în zone de recreere”, unde ar trebui să fie însămânțat gazonul (Primăria i-a cerut să pună trifoi….), cât despre copaci, nevoia plantării lor devine o chestiune tot a Primăriei. O sarcină care are toate șansele să devină o problemă. Nu avem încrederea că va reuși să planteze copaci acolo, atât de necesari în asigurarea unor spații cu umbră. La vară, când soarele va mătura totul în cale, se va simți lipsa lor. Sperăm să nu avem dreptate, măcar acum.

Vremea nu a permis înaintarea, „văzând cu ochii”, a lucrărilor de șantier, panourile de gard încă lipsesc (deși am văzut câteva sprijinite la intrare, probabil se vor monta curând), iar acum este o folie pusă pe gard cel mai probabil pentru protecție, efectuându-se lucrări și la Hotel Parc.

Timpul trece, iar noi devenim tot mai neîncrezători…

Pe săptămâna viitoare!

Celelalte articole asociate:

„Cu un ochi pe Moise”. Ei au început lucrările, noi vom documenta săptămânal progresul sau stagnarea lor

„Cu un ochi pe Moise”. Cum evoluează lucrările în săptămâna doi

„Cu un ochi pe Moise”. Șeful de șantier: „Eu zic că în două luni vă invit la inaugurare”

„Cu un ochi pe Moise”. Rămâne cum s-a stabilit pentru săptămâna patru

„Cu un ochi pe Moise”. „Steady as she goes” spun căpitanii de vas. Puțin câte puțin, ne apropiem de inaugurare

„Cu un ochi pe Moise”. Ce s-a mai făcut, ce mai este de făcut

„Cu un ochi pe Moise” intră în vacanță. Ce ne spune șeful de șantier

„Cu un ochi pe Moise” a revenit timid. Declarația primarului o contrazice pe cea a șefului de șantier

„Cu un ochi pe Moise”, tot mai aproape de final. Echipa din Târgu Mureș ar putea să predea lucrarea la timp

„Cu un ochi pe Moise”. Terenul de sport este acoperit în întregime cu tartan, gardul este încă incomplet

articolul original.

Spitalul Târgu Neamț: Aparatură medicală performantă la Laboratorul de analize

22 September 2022 at 10:34
image

Laboratorul de analize din cadrul Policlinicii Târgu Neamț a beneficiat începând cu luna august a acestui an, de achiziția mai multor aparate medicale performante. Ele au fost achiziționate în urma unui proiect pe fonduri europene (în valoare de 846.352 lei fără TVA) inițiat de conducerea spitalului în 2018, dar depus de către primăria Târgu Neamț. Printre aparatele medicale regăsim densitometru, centrifugă, analizor biochimie pentru urgențe, analizor automat hematologie, aparat pentru turnat medii de cultură microbiologie, aparat identificare germeni microbiologie și interpretarea sensibilității rezistenței germenilor, analizor automat electroforeze, analizor automat sediment urinar, hotă cu flux laminar, termostat, autoclav, aparat de coagulometrie automat, vizualizator vene.

Șefa laboratorului, biochimist doctor Roxana Cojocariu, ne-a declarat: „Aparatura vine ca o gură de aer proaspăt pentru activitatea noastră în laborator, întrucât ne-a permis înlocuirea și casarea unui lot de dispozitive depășite din punct de vedere tehnic.pe de altă parte, implementarea acestui proiect ne permite lărgirea paletei de analize și, implicit, creșterea adresabilității la nivelul laboratorului prin intrarea în contract cu CNAS. Este cunoscut faptul că dotările unui laborator sunt esențiale în stabilirea fondului alocat laboratoarelor de analize medicale pentru analize gratuite. Mai mult de cât atât, ne mândrim cu faptul că aparatele achiziționate sunt dintre cele mai performante, punându-ne astfel într-o competiție, dacă se poate spune așa, cu marile spitale din zona Moldovei în ceea ce privește dotările. Mulțumim primăriei și conducerii spitalului pentru constanta colaborare!”.

Și dr. Alexandru Patrașcu, managerul spitalului a făcut precizări: „Acest lot de aparate sunt la standarde europene. Mă bucur că s-a finalizat acest proiect la nivelul Ambulatoriului, pentru că ele vine în primul rând, în sprijinul pacienților. Vom depune eforturi în continuare să aducem investiții la spitalul nostru. Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în proiect!

Primarul orașului, Daniel Harpa a ținut să reamintească că Primăria a fost alături tot timpul de oameni din sănătate și a încercat să țină pasul cu necesarul de aparatură: “Fiind vorba despre un proiect depus și câștigat de primăria orașului nu pot decât sa ma bucur. Sper ca ele să fie folosite la capacitate și să vedem un pas înainte în privința asistenței medicale la Tîrgu-Neamț. Eu vreau să mrgem înainte, să fim dotași cu tot ce trebuie, dar să existe și empatie pentru pacienți și implicare din partea personalului medical”.

C.T.S

articolul original.

O femeie din Cluj își vinde rochia de mireasă cu doar 1 leu. Cum arată

17 September 2022 at 08:45

Orice mireasă visează la ziua cea mare încă din copilărie își dorește să arate spectaculos și să atragă toate privirile. Cu toate acestea există şi domnişoare care nu îşi permit să scoată din buzunar sume mari de bani pentru rochia de mireasă, din acest motiv optează pentru una la mâna a doua. Iată cum arată o rochie care se vinde cu doar un leu.

Pandemia de Coronavirus a schimbat în moduri neașteptate tendințele în materie de rochii de mireasă. Pentru că evenimentele s-au desfășurat într-un cadru restrâns, cu mai puțini invitați, cele mai multe mirese au optat pentru rochii mai simple, dar de efect, pentru că orice mireasă îşi doreşte să strălucească în cea mai importantă zi.

De cele mai multe ori, după nuntă, miresele aleg să îşi vândă rochiile, iar în ultima vreme ţinutele la mâna a doua au fost din ce în ce mai căutate.

Este şi cazul unei femei din Cluj care îşi vine rochia pe care a purtat-o în ziua nunţii la un preţ neaşteptat: doar un leu. De asemenea, aceasta a explicat în descrierea anunţului că oferă şi alte accesorii.

„Rochiţa este mărimea s/m fiind tip corset. Ofer cercuri şi accesorii pentru păr. Pentru alte detalii vă stau la dispoziţie”, este mesajul transmis de femeia din Cluj.

Rochia de mireasă care se vinde cu doar un leu

Cum arată rochia de mireasă

Femeia a publicat şi o imagine cu modelul rochiei. Ţinuta are corset în partea de sus cu detaliile metalice, argintii şi este încrustat cu pietre preţioase de diferite dimensiuni.

În partea de jos este făcută din voal, care de asemenea are aplicat pe el pietre care îi dau un efec strălucitor.

Nu are mâneci, astfel pune în evidență silueta persoanei care o poartă și o scoate pe aceasta din anonimat. De asemenea, cea care se gândeşte să o cumpere trebuie să aibă o talie subţire şi asta pentru că este mărimea s/m.

articolul original.

„Cu un ochi pe Moise”. Terenul de sport este acoperit în întregime cu tartan, gardul este încă incomplet

16 September 2022 at 18:00
image

Așa cum v-am obișnuit, am fost din nou în vizită pe șantierul de la Moise pentru a documenta starea lucrărilor.

Am observat că, față de săptămâna trecută, tartanul acoperă acum întreaga suprafață a terenului, însă trebuie menționat că o baltă ne-a atras atenția. Ne-am apropiat de locul respectiv și este o adâncitură acolo care permite apei să băltească. E, totuși o lucrare nouă, dar să zicem că din cauza acoperirii rigolelor (vezi galeria foto) apa nu a avut unde să se ducă. Vom vedea în viitor.

Săptămâna trecută menționam că sunt câteva panouri de gard lipsă, situația se prezintă la fel și acum, iar soarta acelui „pătrat” de care menționam este una nesigură. Sperăm să i se găsească o întrebuințare, dudul care a fost tăiat a început deja să dea lăstari.

Toaleta automată încă nu a apărut pe niciunde, iar dacă ne uităm la teren, ne întrebăm unde vor fi acele zone verzi de care s-a tot vorbit. Lucrarea însă, nu este gata, până la termenul de predare mai fiind aproximativ o lună.

Vom vedea rezultatul final atunci.

Pe săptămâna viitoare!

Articole asociate:

„Cu un ochi pe Moise”. Ei au început lucrările, noi vom documenta săptămânal progresul sau stagnarea lor

„Cu un ochi pe Moise”. Cum evoluează lucrările în săptămâna doi

„Cu un ochi pe Moise”. Șeful de șantier: „Eu zic că în două luni vă invit la inaugurare”

„Cu un ochi pe Moise”. Rămâne cum s-a stabilit pentru săptămâna patru

„Cu un ochi pe Moise”. „Steady as she goes” spun căpitanii de vas. Puțin câte puțin, ne apropiem de inaugurare

„Cu un ochi pe Moise”. Ce s-a mai făcut, ce mai este de făcut

„Cu un ochi pe Moise” intră în vacanță. Ce ne spune șeful de șantier

„Cu un ochi pe Moise” a revenit timid. Declarația primarului o contrazice pe cea a șefului de șantier

„Cu un ochi pe Moise”, tot mai aproape de final. Echipa din Târgu Mureș ar putea să predea lucrarea la timp

articolul original.

Ai grijă de ochii tăi! Nu-ți neglija sănătatea vederii!

15 September 2022 at 14:37

Acesta este titlul campaniei declanșată de Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița în luna septembrie pe întreg teritoriul județului. Tot sub acest generic, s-a desfășurat, astăzi – 15 septembrie 2022, la sediul instituției, o masă rotundă, la care au fost invitați medici specialiști, medici de familie și coordonatori ai unor instituții de protecție socială, care au dezbătut succint problemele din domeniul oftalmologiei și au vorbit despre ceea ce ar trebui întreprins, la nivel de prevenție, pentru a preîntâmpina apariția afecțiunilor oculare.

Întâlnirea a fost moderată de medicul Aquilina Meșină – coordonatorul proiectului. Au participat la discuții dr. Gabriela Corneci – medic primar oftalmolog la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, dr. Gabriela Popescu – medic coordonator la nivelul municipiului Târgoviște a activității de medicină școlară, dr. Larisa Moisescu – reprezentanta Asociației medicilor de familie din județul Dâmbovița, dr. Laurențiu Mocanu – președintele Patronatului medicilor de familie și Elena Tomiță – director general adjunct la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița.

Discuțiile au pornit de la un aspect alarmant prezentat de Organizația Mondială a Sănătății. La nivel global, peste 2 miliarde de oameni suferă cu diferite afecțiuni oculare sau sunt orbi. Tot instituția mondială medicală anunță că, la peste un miliard de oameni, vederea ar fi putut fi recuperată, parțial sau în totalitate, dacă s-ar fi preîntâmpianat apariția bolilor la primele semne, prin controale la medic și un regim de viață sănătos, fără excese.

Este știut că în această epocă, pe lângă diferite alte afecțiuni interne care, netratate, afectează vederea, se înscrie folosirea în exces a unor mijloace de lucru, divertisment și informare electronice, respectiv: tlefoane, tablete, calculatoare, televizoare. Grav este, au remarcat și medicii prezenți la întâlnirea organizată astăzi de DSP Dâmbovița, tulburările de vedere apar din primii ani ai copilăriei și, fără prevenție, fără educație, pot duce la afecțiuni ireversibile.

Așa după cum a precizat medicul Aquilina Meșină, afecțiunile cel mai des întâlnite și cu care se confruntă medicii oftalmologi sunt miopia, glaucomul și cataracta. În România există peste 4 milioane de persoane care suferă de tulburări de vedere, iar peste 50 de mii de oameni și-au pierdut total vederea.

Doctorul Gabriela Corneci a spus că ponderea acestor boli ale sistemului ocular ar fi mult diminuată dacă s-ar respecta niște reguli simple și copiii ar fi duși de timpuriu la controale de specialitate, dacă părinții le-ar urmări comportamentul vizual, dacă le-ar impune un anumit program de stat în fața televizorului, tabletei, telefonului sau monitorului de calculator. Dr. Gabriela Corneci recomandă cât mai mult timp petrecut în natură, la lumină solară, mișcare și alimentație bogată în vitamine, proteine și minerale. Din punctul de vedere al renumitului oftalmolog dâmbovițean, pentru a preîntâmpina afecțiunile oculare, nu este bine să fii nici prea gras, dar nici prea slab, curele de scădere în greutate putând afecta grav vederea.

Probleme sunt și la persoanele adulte care nu merg în timp util la oftalmologie, adică imediat ce constată că le-a scăzut acuitatea vizuală. Sunt persoane care suferă de diabet și, de asemenea, neglijează sănătatea. Este recomandat, la orice persoană trecută de 40 de ani, controlul oftalmologic de specialitate. În acest sens, trebuie să se implice, au concluzionat vorbitorii, și medicii de familie care ar trebui să urmărească pacienții și să le recomande să meargă la control persoanelor predispuse la tulburări oculare. S-a mai discutat și despre folosirea ochelarilor de vedere achiziționați de pe tarabă sau din supermarket. Înaintea de folosirea acestora, după ureche, cum ni se pare mai bine, este indicat să mergi la medicul oftalmolog. Prescripția de ochelari trebuie făcută numai după un examen medical.

articolul original.

Capra cu Trei Iezi așa cum nu ți-ai imaginat-o: O adaptare horror după povestea lui Ion Creangă, cu Maia Morgenstern și Marius Bodochi

14 September 2022 at 19:35
image

Era odată o capră care avea trei iezi… În România rurală a secolului XIX, izolată de lume, o văduvă și mamă a trei copii este nevoită să țină piept unui vechi prieten de familie care, văzându-i fără apărare, își dă-n vileag adevărata natură sadică.

Citită de cele mai multe ori în cheia unui basm pentru copii, Capra cu Trei Iezi este însă o poveste cu profunzimi psihologice care i-a trezit interesul regizorului Victor Canache:

„Nimeni nu a mai ecranizat Capra cu Trei Iezi până acum, deși toți știm povestea. Aș vrea ca, după ce văd filmul, spectatorii să o recitească. S-ar putea să fie surprinși. Filmul nu este o poveste pentru copii, ci un thriller plin de suspans. Tot ce veți vedea pe ecran se regăsește însă și în basmul lui Creangă, dar e foarte important cum alegi să-l citești. Am avut norocul ca doi actori atât de mari – Maia Morgenstern și Marius Bodochi – să mi se alăture în această aventură și să dea viață unor personaje iconice.”

articolul original.

Cum a influențat-o gura lumii pe Mioara Velicu? ”Îmi pare extraordinar de rău!”

14 September 2022 at 15:01

Mioara Velicu slujește de mai bine de cinci decenii folclorul românesc. Postura de artist a determinat-o să ia însă anumite decizii de care nu este chiar mulțumită. Deși în prezent duce o viață lipsită de griji, pe Mioara Velicu încă o încearcă regretele. Căsătoria este unul dintre principalele motive. Din ce cauză? Ei bine, de frica “gurilor rele” cântăreața a luat o hotărâre nu tocmai pe gustul său.

Mioara Velicu și-a întâlnit sufletul-pereche abia la vârsta de 32 de ani, însă prejudecățile din popor au inclus-o pe artistă în categoria ”fetelor bătrâne”.

Iubirea dintre Mioara Velicu și campionul olimpic Nicolae Martinescu a plutit în aer încă din prima clipă, iar acest lucru i-a adus rapid în fața ofițerului stării civile.

Mioara Velicu regretă și acum că nu s-a îmbrăcat în rochie de mireasă (Foto: Facebook)
Mioara Velicu regretă și acum că nu s-a îmbrăcat în rochie de mireasă (Foto: Facebook)

Totuși, din cauza vârstei ușor înaintate pentru standardele vremii, Mioara Velicu a refuzat să îmbrace rochia de mireasă. Anii au trecut, dar acest regret încă îi tulbură gândurile cântăreței.

Curiozitatea de a se vedea în rochie albă de mireasă a încercat-o mult timp pe Mioara Velicu. Această dorință însă a rămas neîmplinită chiar și după căsătoria cu Nicolae Marinescu.

„Mi-am dorit foarte mult să mă căsătoresc și să nu vorbească lumea urât de mine”

După 38 de ani de iubire sinceră, soțul Mioarei Velicu a sfârșit într-un mod neașteptat. Pierderea soțului a fost cea mai mare cumpănă a vieții sale. Abia după un an de pauză, Mioara Velicu și-a adunat forțele și a revenit în lumina reflectoarelor.

Publicul a fost cel care i-a alinat rănile sufletului și a ajutat-o pe interpreta de muzică populară să își continue activitatea.

„M-am căsătorit la o vârstă mai înaintată. Aveam 32 de ani și, pe vremea aceea, erau alte concepții. Ziceam că la vârsta aceea nu mai are rost să port rochia de mireasă.

Îmi pare extraordinar de rău, pentru că mi-aș fi dorit foarte mult să văd cum arăt eu mireasă. Mi-am dorit foarte mult să mă căsătoresc și să nu vorbească lumea urât de mine.

M-am bucurat foarte mult că a fost și bărbatul meu de acord cu mine”, a povestit Mioara Velicu, la emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”, de la Kanal D.

articolul original.

VIDEO | Un bărbat din Vaslui a furat două sticle de bere sub privirile vânzătoarei! Înregistrarea video a ajuns virală pe internet

10 September 2022 at 14:58

Înregistrarea în care un bărbat intră într-un magazin din Crasna, apoi salută vânzătoarea respectos, iar la câteva secunde distanță fură două sticle cu bere, a făcut înconjurul internetului. Totul s-a petrecut sub ochii vânzătoarei.

Un vasluian a fost surprins de camerele de supraveghere în timp ce fura băuturi alcoolice dintr-un magazin din localitatea Crasna.

Acesta a profitat de distanța dintre el și vânzătoare, care se afla la câțiva metri față de frigiderul cu produsele cu alcool, nu a mai ezitat și a înfășcat sticlele de băutură

Totuși, hoțul a salutat-o politicos pe vânzătoare după ce a intrat în magazin, motiv pentru care nu s-ar fi așteptat nici vânzătoarea să aibă de a face cu un potențial infractor.

Filmarea cu întâmplarea haioasă a stârnit interesul oamenilor iar aceștia au lăsăt numeroase comentarii.

„Un plan foarte bine pus la punct”, a scris un internaut.

„Și-a uitat banii în mașină”, a comentat un altul.

„A dat omul bună ziua? A costat trei beri”, sunt doar cateva dintre comentariile amuzante lăsate pe internet.

A furat o maşină de 58.000 de dolari şi s-a lăudat cu ea pe Instagram, în SUA

Cel mai prost hoţ din lume s-a dovedit a fi un bărbat din Statele Unite.

Bărbatul, care a folosit o carte de identitate falsă pentru a cumpăra o maşină de 58.000 de dolari, a fost prins după ce s-a pozat cu noua mașină pe pagina sa de Instagram.

Bărbatul şi-a făcut poza chiar în curtea reprezentanţei din Kansas City, Missouri, de unde a furat autoturismul, potrivit Agora.md.

Sursă Foto – Agora.md
articolul original.

„Cu un ochi pe Moise”, tot mai aproape de final. Echipa din Târgu Mureș ar putea să predea lucrarea la timp

9 September 2022 at 13:31
image

Turnarea tartanului pe terenul de sport de la Moise înaintează cu pași repezi, într-o săptămână, cu tot cu vremea nefavorabilă, aproape întreaga suprafață este acoperită.

Însă nu mai credem că , totuși, terenul de sport va fi gata până la mijlocul lui octombrie, și aici facem referire la ceea ce mai este de făcut după ce echipa de la Atlas Sport va preda lucrarea (termenul este 13 octombrie). Și asta deoarece ne-am obișnuit cu modul de lucru al echipelor arădene. Urmează  montarea coșurilor de baschet, porților, coșurilor de gunoi etc.

În vizita noastră de pe șantier am observat și lipsa unor panouri de gard, și diferență de culoare la câțiva stâlpi (vezi galeria foto). Locurile desemnate ca fiind „zone verzi”, sunt curățate, treaba celor din Târgu Mureș apropiindu-se de final. Cu toate acestea, nu am văzut încă toaleta automată. Sperăm că nu se va repeta episodul de săptămâna trecută și să fie probleme de livrare.

Pe săptămâna viitoare!

Citește și celelalte articole:

„Cu un ochi pe Moise”. Ei au început lucrările, noi vom documenta săptămânal progresul sau stagnarea lor

„Cu un ochi pe Moise”. Cum evoluează lucrările în săptămâna doi

„Cu un ochi pe Moise”. Șeful de șantier: „Eu zic că în două luni vă invit la inaugurare”

„Cu un ochi pe Moise”. Rămâne cum s-a stabilit pentru săptămâna patru

„Cu un ochi pe Moise”. „Steady as she goes” spun căpitanii de vas. Puțin câte puțin, ne apropiem de inaugurare

„Cu un ochi pe Moise”. Ce s-a mai făcut, ce mai este de făcut

„Cu un ochi pe Moise” intră în vacanță. Ce ne spune șeful de șantier

„Cu un ochi pe Moise” a revenit timid. Declarația primarului o contrazice pe cea a șefului de șantier

articolul original.

Rochia aia roșie: Edward Sanda și Vijay lansează împreună o piesă fresh

9 September 2022 at 10:15
image

După ce ne-a purtat într-o „Vacanță în inima ta”, Edward Sanda lansează alături de Vijay un single fresh, cu o poveste efervescentă. „Ia-ți rochia aia roșie/ Care mi-a luat mințile/ De corpul tău m-ai făcut dependent/ Tot ce gândesc acum este indecent” sunt „gândurile” pe care Edward Sanda le pune în versuri alături de Vijay.

Compusă de către Edward Sanda și Vijay, piesa „Rochia aia roșie” te poartă într-o călătorie plină de senzualitate, iubire și dorință. Clipul surprinde prin imagini esența single-ului și anume că iubirea și pasiunea sunt ingredientele cheie ce duc la reușita unei relații.

„#RochiaAiaRoșie descrie cel mai bine sentimentul de atracție pe care îl ai pentru o femeie. Am scris această piesă anul trecut și am lăsat-o în sertar iar acum două luni am postat refrenul pe TikTok și a început să prindă. Vijay este un prieten și un artist cu un potențial foarte mare pe care îl apreciez și îl respect. Colaborarea cu el s-a întâmplat foarte rapid, noi lucrând împreună de ceva vreme în studio, iar influența lui latino s-a potrivit perfect pe single”,  spune Edward.

Edward Sanda a debutat cu piesa și clipul „Doar pe a ta”, un featuring cu Ioana Ignat, ce a cucerit topurile de specialitate. Au urmat piese precum „Haine scumpe”, „Nicio zi fără tine”, „În palma ta” (alături de Ioana Ignat), „Vintage” (un featuring cu Lidia Buble), care au adunat zeci de milioane de vizualizări pe YouTube și „În Tandem” alături de Arando Marquez. De-a lungul timpului, Edward a colaborat cu artiști precum AMNA, Lidia Buble, iar alături de Cleopatra Stratan a lansat „Dragoste, vă rog”, o piesă îndemn pentru toți cei care iubesc, dar lasă orgoliile să le conducă mintea și inimile frânte.

Gheorghe Vijai, cunoscut drept Vijay, este un cântăreț și compozitor român din București. În urmă cu șase luni a lansat „Baila Conmigo” , primul single din cariera sa muzicală.

articolul original.

Elicopter chemat noaptea pentru un bătrân în stare critică (video)

7 September 2022 at 14:39

Un bătrân de 80 de ani a fost transportat în stare critică la Iaşi cu elicopterul SMURD. Acesta a fost victima unui accident grav de circulaţie, în localitatea Hilişeu Horia.

Bătrânul a fost lovit în plin de un autoturism, în timp ce se afla pe bicicletă. În urma impactului, bărbatul a suferit leziuni, fiind transportat la Spitalul Dorohoi pentru acordarea de îngrijiri medicale. Medicii de acolo au realizat că starea lui era extrem de gravă şi au cerut transferul la Iaşi, pe calea aerului. Din cauză că între timp se înnoptase, elicopterul SMURD putea ateriza doar pe aeroportul Salcea, astfel că o ambulanţă cu medic de la Botoşani a preluat victima şi a transportat-o la Suceava.

Elicopterul SMURD a aterizat pe aeroport şi a preluat pacientul, starea lui fiind însă foarte gravă. „Este vorba despre un pacient cu leziuni craniene foarte grave, în comă, intubat. Având în vedere şi vârsta, prognosticul este unul rezervat”, a precizat un medic din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

Incidentul a avut loc marţi seară, pe drumul comunal 78. Bătrânul de 80 de ani, în timp ce se deplasa pe o bicicletă, pe drumul comunal, din localitatea Hilișeu Horia, a efectuat manevra de schimbare a direcției de mers, la stânga, împrejurare în care a fost acroșat de un autoturism, care se angajase în depășirea sa.

play-sharp-fill
articolul original.

INCREDIBIL! I-a chemat să-i promoveze parfumul, iar la final… Anda Adam a comis-o, iar vedetele prezente la evenimente nici nu vor să mai audă de ea!

6 September 2022 at 20:40

Anda Adam (42 de ani) a lansat, zilele trecute, propriul parfum, iar la eveniment au participat mai mulți cunoscuți din showbiz, printre care Vica Blochina, Oana Roman, Xonia, Jorge sau Raluca Dumitru. Artista i-a lăsat, însă, perplecși pe invitați la final, când i-a „somat” să bage mâna în buzunar. CANCAN.RO a aflat motivul incredibil și vi-l prezintă în exclusivitate. A rămas ex-soția lui Sorin Nicolescu fără lichidități? Doar ea poate face lumină în acest caz. Noi nu oferim un verdict, prezentăm doar ce s-a întâmplat la petrecerea de la restaurant.

Artista vrea să dea lovitura și în afaceri! A scos pe piață un parfum după ce, timp de patru luni, a testat mai multe arome prin care să-și transpună propria personalitate în produsul ce-i poartă numele.

A reușit, în cele din urmă, să găsească mirosul dorit, iar următorul pas a fost lansarea parfumului. La eveniment, care a avut loc la Moki, au luat parte mai multe personaje cu vechime în lumea mondenă, dornice să încerce licoarea magică creată de ex-concurenta de la „Survivor”, „Ferma vedetelor” sau „Bravo, ai stil! Celebrities!”.

(VEZI AICI: ANDA ADAM O ÎNVAȚĂ PE VICA BLOCHINA SĂ SE LANSEZE ÎN AFACERI. „EU AM ÎNCEPUT CU UN PARFUM, DAR PUNE-TE LA TREABĂ ȘI TU”)

A „comis-o” grav la final! Scoateți banii!

La început, în local, a fost veselie, iar Anda Adam a făcut, cum era de așteptat, baie de mulțime și a primit zeci de felicitări din partea invitaților. Parfumul cu care artista are în plan să „lovească” din punct de vedere financiar costă 199 de lei. Deși se așteaptă la venituri-record de pe urma vânzărilor, Anda Adam a „comis-o”, grav, spre finalul evenimentului. Potrivit surselor CANCAN.RO, în momentul în care se pregăteau de plecare, invitații, în frunte cu Oana Roman, Vica Blochina sau Xonia, au fost anunțați că trebuie să-și achite nota de plată!

Anda Adam visează să dea lovitura și în afaceri / (Foto:Instagram)

Invitații s-au conformat, dar au plecat cu un gust amar

Practic, Anda Adam le-a cerut invitaților să bage mâna în portofele și să-și plătească masa, în condițiile în care, de regulă, la astfel de evenimente totul este din partea casei, costurile suportându-le organizatorul evenimentului.

Puse în fața faptului împlinit, vedetele din showbiz s-au conformat, însă ar fi plecat din local cu un gust amar, fiind pentru prima dată când au avut de-a face cu o astfel de situație. Mulți chiar s-au întrebat dacă nu cumva artista s-ar confrunta cu probleme financiare, din moment ce a ales să-i „scuture” de bani, la lansarea propriului parfum.

Cine este Anda Adam. În mai, a fost evacuată din casa unde locuia

Anda Adam este o cântăreață de muzică pop, dance și R&B. Și-a început cariera în 1999, după ce a colaborat cu trupa de hip-hop R.A.C.L.A., pentru cântecul „Nu mă uita”. În 2021, a participat la emisiunea „Bravo, ai stil! Celebrities!” – sezonul 7, difuzată de Kanal D, în calitate de concurentă. „Survivor” și „Ferma vedetelor”sunt alte show-uri la care artista a fost prezentă.

A fost căsătorită cu Sorin Nicolescu, alături de care are o fetiță, Evelin, în vârstă de 6 ani. Deși deține afaceri în domeniul imobiliarelor, în mai a ajuns să fie evacuată din casa unde locuia (DETALII AICI).

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

articolul original.
❌